Terug naar maart 2006

1 april 2006

Een hele goeie

Ik droomde wel zo'n treurige paskwil:
je zei: 'Ik hou zo van je. Eén april!!'
(Lévi Weemoedt, Van harte beterschap, blz. 47)

 

Vanochtend sloeg ik, net uit bed, de eerste twee muggen op de slaapkamer dood. De lente is begonnen. En jawel hoor: één van de twee gaf al een rode vlek op het behang. Snel een nieuwe batterij in de elektrische vliegenmepper en vanaf nu de horren weer dicht!

     

 Krokusjes in een hanging basket

 Narcissen in de achtertuin

 Ook de rabarber komt weer boven de grond

Gisteravond hadden we de hele keuken al op een kar geladen. Het stond er mooi stevig op. Vastbinden was niet eens meer nodig. Je moet er niet teveel over nadenken wat zo'n keuken destijds gekost heeft. Nu past die hele keuken, inclusief apparatuur, op een kar. Bij de gemeentewerf stond even over negen uur nog geen rij. Dat is later op de zaterdag wel anders. Bij het binnenrijden vroegen ze om een legitimatiebewijs. Dat doen ze blijkbaar alleen op zaterdag, want dat is me nooit eerder gebeurd. In Veenendaal is het brengen van je afval gratis. Dat is in de gemeenten om ons heen anders. Dus controleren is wel nuttig, maar effectief is het niet, want Gijs zat achter het stuur en ik liet mijn rijbewijs zien. Dat betekent dat je je keuken uit Ede of Amerongen rustig hier kunt dumpen, als je maar zorgt dat je een vriend uit Veenendaal naast je hebt zitten.
In zo'n twintig minuten hadden we de hele kar leeg. Hout in een aparte container, plastic e.d. in een ander. Verder nog glas apart en ook de keukenaparatuur naar een wit- en bruingoedcontainer. Uit een praatje met de jongen bij die laatste container bleek dat hij daar een Halt-straf stond uit te dienen.

Met de lege kar reden we langs de Karwei-bouwmarkt. Zij hielden een potgrond-aktie. Zowel Gijs als ik kochten 5 zakken potgrond (van elk 20 liter) voor € 5,00 en 6 zakken bemeste tuinaarde (van elk 40 liter) voor € 5,00. We rekenden binnen af en gingen met onze kassabon in de file buiten staan om onze zakken op te halen. Een tip voor de Karwei-werknemers: neem de kassabonnen in of zet er een stempeltje op o.i.d. Als we ons bonnetje aan iemand anders hadden gegeven, dan had die zo weer twintig zakken op kunnen halen.

Geen bestellingen

2 april 2006

In het Volkskrant Magazine een tip voor een taal-weblog: http://nltaal.blog.nl. De moeite waard!

Vandaag de hele dag naar Culemborg. Mijn schoonvader vierde zijn vijfentachtigste verjaardag. Ook zijn beide zussen en zijn broer (allen van intussen gevorderde leeftijd) waren van de partij en al met al was het een rustige, maar gezellige middag. De kleinkinderen speelden vrijwel de hele middag Catan:


   

Oom Gerard bracht nog wat boeken mee, die ik van hem overnam:
- een stapeltje recente boekenweekgeschenken
- Jan de Vries, Een sikkeltje licht (haiku's)
- Willem Oltmans, Memoires 1957-1959
- K. Norel, Coasters varen uit

Vanavond heb ik de powerpointpresentatie over de Belgiëreis voor de ouderavond afgemaakt. Volgende week al gaan we met zo'n vijftig derde klassers drie dagen naar Antwerpen, Walibi Belgium en Brussel. De afgelopen twee jaar was het ontzettend leuk en dat moet dit jaar toch ook weer lukken.

Bestellingen: Casper de Jong: 'Schilderijen' zien en Winkler Prins boek van het jaar 1966.

3 april 2006

De eerste dag van alweer een toetsweek. Het liep redelijk soepel. Albert ging gestrekt in de gang en later nog een keer op de trap. Te lage bloeddruk, vermoeid, geëmotioneerd. We hebben de ziekenauto laten komen, maar die namen hem, na onderzoek, toch niet mee (des te beter natuurlijk). Hij moet nu maar een paar dagen thuis blijven.

Vanmiddag hadden we in de stuurgroep Nieuwe Onderbouw een vertegenwoordiger van Codename Future. Zij verzorgen via een digitale leeromgeving bijv. projecten en vaardighedenonderwijs. Het zag er wel mooi uit, maar wij zijn met onze 'Werkplaats' en 'Wintoetsen' zelf al een heel eind op die weg. Daardoor zal het te weinig aan ons onderwijs toevoegen. Maar het ziet er allemaal wel fraai uit. We moeten maar eens kijken of we het vaardighedenboekje dat we vorig jaar gemaakt hebben zelf digitaal aan kunnen bieden en verder eerst maar eens zien wat de methode 'Traject' aan vaardighedenonderwijs voor extra gaat bieden.

Vanavond de ouderavond voor de schoolreizen derde klassen. Het liep goed en ik meende te mogen concluderen dat de ouders hun kinderen volgende week weer in vertrouwen aan ons meegeven.

Vanavond heb ik de bladzijde over Reina Prinsen Geerligs aan Schrijversinfo toegevoegd. Geschreven heeft ze nauwelijks iets (een paar verhalen), maar haar korte leven is interessant door haar deelname aan de verzetsgroep CS-6 in de Tweede Wereldoorlog. Ze werd opgepakt en op 24 november 1943 geëxecuteerd in een Duits concentratiekamp. In 1946 riepen haar ouders de Reina Prinsen Geerligs-prijs in het leven. Voor haar studie hadden ze tienduizend gulden apart gezet. Voor dit geld wilden ze nu een maatschappelijke bestemming vinden. Omdat hun dochter schrijfster had willen worden, maakten ze er een aanmoedigingsprijs voor jong talent van. De prijs á ƒ 200,00 werd betaald uit de rente van het gespaarde bedrag. Door deze prijs (die in 1976 voor het laatst werd uitgereikt) is haar naam voort blijven leven. Rob van Olm publiceerde in 1998 het boek 'Recht, al barste de wereld; Reina Prinsen Geerligs en de ondergang van CS-6'.

Ik heb het boek nooit in handen gehad, maar ik vind het een intrigerend boek, door de foto, maar vooral door de titel: moet dat geen barstte met twee t's zijn? Mijn Van Dale kent het werkwoord 'barsen' niet. Voor de bladzijde: http://www.schrijversinfo.nl/prinsengeerligsreina.html.

Geen bestellingen

4 april 2006

Een hele dag gevuld met vergaderingen. Ik vind vergaderen leuk, maar op een gegeven moment word je er toch melig van. Vanmiddag een uurtje gefitnesst met Guido en Piet. Zo met z'n drieën is dat heel aardig om te doen. Bertus hoefde alleen 's morgens te surveilleren en heeft (in overleg) niet op dit uurtje gewacht. Ik hoop dat we dit zo op dinsdagmiddag een tijd samen volhouden.

Bij de post was vandaag mijn bestelling van de ECI: De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen, samengesteld door Joost Zwagerman. Een prachtige en dikke verzamelbundel. Ik wilde hem al een tijdje graag hebben. Prachtig voor op vakantie, maar ook om de verhalen bij de diverse schrijvers te vermelden. Ik heb de bestelling 3 dagen na het verlopen van de ECI-termijn gedaan. Ik ben benieuwd of ze hem nog meetellen als kwartaalafname, of dat ik nu toch de door de ECI uitgezochte boeken krijg toegestuurd. We zullen zien.

Vanavond was de recordpoging collecteren, waaraan ook zo'n vijftien leerlingen meededen. Ik was rond half zes op het Scheepjeshofplein, maar hier was het wel heel erg stil. Dus ik heb me óf in de tijd óf in de plaats vergist. Het begin van deze actie heb ik dus helaas gemist. Wel heb ik in de Hoofdstraat nog een praatje gemaakt met Gerry de Wal-Miedema. Zij stapte gelijk met mij uit de gemeenteraad. Ze is verre van gelukkig met de onderhandelingen en vindt dat het CDA het niet goed gedaan heefr. Er zullen binnen die partij nog wel wat harde noten gekraakt worden vrees ik. Ik ben nog even doorgelopen naar de Slegte en kocht:
- Kristien Hemmerechts, De tuin der onschuldigen (gebonden)
- Annie M.G. Schmidt, Ja Zuster, Nee Zuster. Leesboek samengesteld door Frits Visser (met boekenlegger)
- Lenze L. Bouwers, Confrontatie (gedichten)
- Cecil Hellerman. Wachten op morgen (gedichten)
- Stefan Brijs, Villa Keetje Tippel
- La dolce vita. Verhalen over Italië. Samengesteld en ingeleid door Arthur Japin
- Het lied van Orpheus. Bloemlezing

Vanavond bespraken we binnen de PvdA het onderhandelingsresultaat zoals dat er nu ligt. Ik begreep dat er vanuit de pers en ook vanuit andere partijen nu al gezegd/gezucht wordt dat het 'wel erg rood' is. Die constatering is denk ik wel juist en dus moet je concluderen dat onze onderhandelaars het goed hebben gedaan. Als je het kritisch en met partijbril leest, is er altijd wel iets te vinden dat er misschien ook nog in gemoeten of gekund had, maar als geheel verdient het applaus.

Toen ik thuis kwam had Lidy het restant van het aanrecht al naar de voorkamer verplaatst. Dat kan maar één ding betekenen: de keukenmonteur heeft intussen gebeld. Dat was ook zo. Hij komt morgen in de loop van de ochtend. Dat betekende dat ik na half elf 's avonds nog de laatste haken (waar de kastjes aan hadden gehangen) uit de muur stond te schroeven. Ook heb ik in de garage en op het zoldertje rijen boeken weggehaald, daar waar ruimte nodig is om de slang van de afzuigkap te verleggen.


Helemaal leeg, wat een ruimte.

5 april 2006

De monteur was er vandaag voor de keuken, maar wel pas in de loop van de middag. De waterleiding heeft hij verlegd en morgen gaat hij het elektra verleggen.

Ik dacht het deze week - CT-week - wat rustiger te krijgen, maar dat valt ontzettend tegen. Volop vergaderingen, we zijn begonnen met de planning voor volgend schooljaar. Tussendoor ook functioneringsgesprekken. Morgen zelfs van twee kanten: 's ochtend heb ik een functioneringsgesprek met een collega, 's middags staat mijn eigen functioneren ter discussie in een gesprek met de (nu voltallige) directie.

Barcelona - Benfica vanavond op televisie. De wedstrijd valt wat tegen. Ik kan maar niet enthousiast worden over Mark van Bommel. Wat ziet zo'n ploeg als Barcelona nou toch in zo'n matige voetballer?

1 bestelling: 'Pim, Frits en Ida' deel 7.

6 april 2006

Een rare dag. De vader van een brugklasleerling is gisteren overleden. Dat geeft - zeker in een CT-week - het één en ander aan regelwerk. De brugklasser kwam wel zijn CT's maken, maar de vraag is natuurlijk of daar iets van terecht is gekomen. Vreselijk voor zo'n jong gezin. Hij heeft nog twee jongere zusjes, eentje nog een kleuter.

Het functioneringsgesprek duurde van 15.15 tot 17.45 uur. Inhoudelijk wel een goed gesprek, maar het gaat je niet in je kouwe kleren zitten.

De leidingen in de keuken zijn verlegd. Na het eten kwam de monteur nog het gat voor de afvoer van de afzuigkap maken. Hij had een ontzettend grote gatenboor bij zich. Goed gereedschap is het halve werk. Intussen hebben we gedoe met de giro. Er is een storing bij de giro geweest, waardoor overschrijvingen van spaarrekening naar girorekening niet gedaan zijn. Dat is zo vaak gebeurd, dat de telefoon van de giro zelfs begint met een verontschuldiging hiervoor. Maar omdat het geld niet op de rekening stond is ook de betaling voor de keuken niet afgeschreven (te weinig geld op de rekening). Dat gaf vandaag een hoop heen en weer gebel. Plaatsman wil het geld wel hebben (zei mevrouw Plaatsman vanuit Heteren een beetje bits). Dat wordt dan morgen telefonisch overboeken.

   

 Spul op de muren,
zodat het stucwerk beter blijft zitten

 En afwassen op een tafel midden in de kamer

De bladzijde van Kees Stip compleet gemaakt met de Dr. Seussboeken. Zie: http://www.schrijversinfo.nl/stipkees.html. Ik zie nu dat de kop ontbreekt. Weer iets om uit te zoeken.

Bestellingen: Olaf J. de Landell, 'De kroon van de porceleinboom', Heemschut 11/12 1989, knipsels Hella Haasse, 9 poëziebundels.

7 april 2006

Vandaag heb ik de CT's na zitten kijken. Saai werk, waarbij ik blij ben dat ik niet zoveel klassen meer heb. De leerlingen weten dat ik het saai werk vind en ik zeg ook altijd dat ze een tiende punt extra krijgen als ik bij het nakijken moet (glim)lachen. Het opschrijven van een mop is daarbij verboden.
Tim heeft in de CT netjes de gevraagde verkleinwoorden opgeschreven, maar noemt er ook de Betuwse variant bij: een klein lam is een lamske, een kleine auto een mini en een kleine woning een huiske.
Selwin maakt het nog bonter en geeft als woordverklaring van penet(r)ante: Je tante die langzaam in een peen verandert. Daar moet ik wel om grinniken, maar hij had het beter niet kunnen doen. Eerst kost het hem een punt, omdat het antwoord fout is. Dan krijgt hij er 0,1 bij vanwege het grapje, maar dan kost het hem weer 0,2 omdat hij verandert met een 'd' heeft geschreven. Het grapje kost hem dus 0,1 punt. Sorry Selwin.

De keuken is vandaag gebracht. Heel Nederland is een dorp, want één van de jongens van Plaatsman die de keuken kwamen brengen heeft een vriendin die op het Rembrandt College werkt: Ngaeli Smeets, invalster beeldend vormen voor Ria Kremer.

   

 De kamer vol met dozen (het hele weekend)

 Enkele onderdelen vast ongeveer op hun plaats.
De stuclaag is bezig op te drogen.

Op de afvoerleiding van de afzuiger na is het voorwerk in de keuken af.

We zijn aan het begin van de avond met Martijn (en van Martijn, hij had met het zetelspel een cadeuabon gewonnen) wezen eten bij Macedonisch retaurant Kantina. Heerlijk gegeten. Een schotel vooraf met allerlei warme hapjes en als hoofdgerecht gevulde paprika's. Een aanrader! Je snapt niet dat het er niet drukker is. Even na zes uur waren we de enige gasten. Toen we even na achten weer naar huis gingen waren er nog vier andere gasten.

Bestellingen: Cornelius Ryan, 'De langste dag', AO 2253: 'Kermis', Abdelkader Benale, 'De Argentijn'.

8 april 2006

Vanochtend zijn we bij Van Dijk muurverf voor de keuken wezen kopen. Ze mengen dat voor je op kleur. Voor de muur tussen keuken en bijkeuken hebben we vijf meter 'scan' gekocht. Een soort onderbehang dat zichzelf heel strak trekt. Dat is nodig omdat er scheuren in dat muurtje zitten. De monteur durfde dit niet te stucen, omdat hij bang was dat de scheuren er toch weer doorheen zouden komen.

Na de verfhandel gingen we nog even langs een rommelmarkt in de Veenendaalhal. Die rommelmarkt was op vrijdagmiddag al begonnen. Als je er snel bij bent, dan koop je de mooiste boeken, als je er laat bij bent, dan koop je de goedkoopste boeken:

38 boeken en 8 lp's voor € 12,00. Een greep:
Boeken
- Max Dendermonde, Insight Holland
- Leo Vroman, ...ik zoen soms een blaadje...
- Een hele stapel handenarbeidboeken
- De zeeromans van Arthur van Schendel
- Anton van Duinkerken, Twee vierkante meter (één van de 200 gebonden en genummerde uitgaven)
- Edward van de Vendel, Wat rijnt er op puree?
- Gerrit Komrij, Horen, Zien en Zwijgen

LP's:
- Rita Coolidge, Love me again
- Kris & Rita, Breakaway
- Carpenters, The singles 1969-1973
- Flairc, Circus
- John Denver, Seasons of the heart
- Conny Vandenbos zingt Janis Ian
- Simon and Garfunkel, The concert in Central Park
- Cat Stevens, Izitso

Ook de lelietjes der dalen knallen nu de grond uit. De blauwe druifjes bloeien. Het gaat hard, al is het ook de komende week weer kouder dan normaal rond deze tijd (dat kan nog lekker worden op de Hoge Veluwe en in België). Ook de bomen in de Jan Steenlaan staan op het punt om in hun roze bloei uit te barsten. Het zijn een soort sierkersen, zoals er vroeger op verlaat 19 eentje achter onze brandtrap stond. Als die bomen staan te bloeien, fiets ik met plezier van en naar school over de Jan Steenlaan: een prachig gezicht. Zodra ze dit jaar bloeien zal ik er een foto van maken.

9 april 2006

In de afgelopen dagen heb ik de verhalen uit 'De Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 250 verhalen' (samengesteld door Joost Zwagerman) bij de diverse schrijvers in 'Schrijversinfo' opgenomen. Weinig verrassingen bij de opgenomen auteurs. Misschien is Annelies Verbeke een verrassing, of Ton Rozeman. Zwagerman zelf noemde bij het het uitkomen van het boek Reinder Blijstra een verrassing, maar wat mij betreft is dat alleen maar een terechte herwaardering. Zwagerman neemt van heel veel schrijvers één verhaal op, van een aantal twee verhalen (Alberts, Armando, Bernlef, Blaman, Bomans, Boon, Bordewijk, Brakman, Buysse, Campert, Carmiggelt, Claus, Daisne, Dermoût, Emants, Grunberg, Hamelink, 't Hart, Heeresma, Heijermans, Hertmans, Van Keulen, Koolhaas, Lanoye, Van Maanen, Minco, Mulisch, Oosterhoff, Van Ostaijen, Reve, Ruebsamen, Van Schendel, Slauerhoff, Thijssen, Den Uyl, Walschap, Wiener, Wolkers) of drie (Belcampo, Biesheuvel, Couperus, Hermans, Hotz, Nescio) en alleen van Simon Vestdijk vier stuks. Deze opsomming bewijst wel mijn stelling dat er weinig verrassends in zit. Ook hij kan het trouwens weer niet laten en neemt ook van zichzelf één verhaal op.
Verder zit er in de verantwoording van dit soort bundels altijd een zekere slordigheid. Jaartallen van boeken kloppen niet met de gegevens die ik heb en zelfs titels worden verkeerd weergegeven. Het boek van Jacq Vogelaar waar het verhaal 'Taats en de achteruitkijkspiegel' uit opgenomen is heet in de verantwoording 'Taats en de mannen' en dat boek heet toch echt 'Taats onder de de mannen'. Jammer, zo'n dik en duur boek had van de uitgever iets meer aandacht bij dit soort afwerking mogen krijgen.

Gerard Reve overleden! Het zat er aan te komen, maar toch grijpt het me aan.

Vandaag het wandje van de keuken waar we gisteren 'scan' op hebben geplakt rood geverfd. Het is muurverf en gelukkig wateroplosbaar. Het lukte om het vrijwel zonder knoeien te doen:

Omdat we de keuken nog steeds niet kunnen gebruiken, zijn we vandaag bij Suzanne en Gijs wezen eten. Voor het eten maakten we met de hond een rondje surfvijver. Een mooi stukje Veenendaal, met vandaag bomen die beginnen te bloeien en de eerste futen van dit jaar. Het bordje 'Verboden zich op het ijs te begeven' lijkt zo halverwege april een beetje overdreven.

     

 Bruggetje over naar de surfvijver

 Dit lijkt een beetje overdreven

 De vijver ligt er prachtig bij

   

 Katjes en de zon op het water

 Onze eerste fuut van dit jaar

2 bestellingen: setje Veilig Leren Lezen en 'Sil de strandjutter'.

10 april 2006

Vandaag kreeg ik een telefoontje van 'De Gelderlander': wat ik vind van het overlijden van Gerard Reve. De vraag komt gedeeltelijk door mijn site over Reve, waar ik kort op het feit in ga dat hij in Veenendaal heeft gewoond. Ik heb, hoewel ik door de vraag werd overvallen, wat opmerkingen over Reve (en Carmiggelt) kunnen maken. Die vult ze aan met wat ze op mijn site vond en maakt daarvan een stukje voor in 'De Gelderlander' van morgen. Ik ben benieuwd.
Hieronder wat opmerkingen over 'de dood' van Gerard Reve

Nu nog iets terzijde:
men moet zo veel mogelijk kleren van een dode dragen,
maar men moet wel zeker weten dat de dode echt dood is.
Het zit als volgt in elkaar:
als de Dood U op straat tegen komt, denkt hij die moet ik medenemen.
Maar bij nauwkeurig beschouwen herkent de Dood de kleren
en zegt bij zijn eigen die persoon die heb ik al opgehaald
het is alleen maar een verschijning.
(Gerard Reve, Het boek van violet en dood, blz. 18/19)

 

Omdat de dood thans als iets zeer slechts wordt beschouwd,
zal het doodsritueel steeds schraler worden,
tot de ideale regeling een ophalen door de gemeentelijke reinigingsdienst zal zijn.
Zo ver is het nog niet, maar het staat wel op het programma.
(Gerard Reve, Het boek van violet en dood, blz. 106)

Vanavond ben ik met twee collega's en vier leerlingen wezen condoleren in de Munnikenhof. Een lange rij stond te wachten om onze brugklasser, zijn moeder en twee zusjes te condoleren. Zijn jongste zusje is vijf en liep tussen de tafels en stoelen te spelen. Ik word daar opstandig van. Als er al kinderen spelen in zo'n rouwkamer, dan horen dat de kleinkinderen van de overledene te zijn en niet zijn eigen kinderen.

Vanavond een tweede mailtje van Marnix Kappers. In een eerder mailtje zwaaide hij me lof toe over mijn site. Ik kan alleen niet zien vanaf welke site men mailt en ik had dus geen idee voor welke schrijversblz. hij deze mail bedoelde. Het blijkt om de Hanlo-blz. te gaan. Hij mailt nu: Mijn lof betrof Jan Hanlo's infosite. Ik heb ooit bij Poezie Hardop (begin 70er jaren een Hanloprogramma gedaan en was dus zeer betrokken bij zijn werk en leven. Heb later ook vaak nog oote oote boe en muggen "gespeeld". Opvallend om opeens zo'n uitgebreid gedocumenteerd item tegen te komen. Een bijzonder en begaafd mens. Marnix Kappers p.s. op mijn luisterliedjesplaat staat ook nog een gezongen fabel van Leo Vroman. Hij refereert aan die 'luisterliedjesplaat' omdat ik hem gemaild had dat ik die ook nog ergens had staan. Hij is in jaren niet gedraaid, maar ik zal nu toch eens naar die Vroman-fabel luisteren.


De keuken vordert

Twee bestellingen: knipsels J.H. Donner en 3 boeken Gerard Reve, waaronder een 'Commissaris Fennedy' voor € 38,00 (overlijdende schrijvers doet verkopen, ik heb het al eerder gezegd).

11 april 2006

De Gelderlander pakt uit met het artikel over Gerard Reve. Een behoorlijk stuk op de eerste regiobladzijde met als kop: Gerard Reve had een band met Veenendaal. Op pagina drie een nog veel groter (vervolg)artikel met als kop: Schrijven op een muurtje bij de schietbaan. Uit het artikel wordt (in ieder geval voor mij) wel duidelijk dat het telefoongesprek was opgenomen (dat had ze ook gezegd), want de citaten zijn zeer letterlijk. Zeker de laatste zin (over de vechtpartij van Reve in de Albert Hein): 'Iemand maakte een vervelende opmerking en die heeft op z'n gezicht geslagen. Later is dat geloof ik voor een klein bedrag in der minne geschikt, zodat het niet voor de rechter kwam. Maar het fijne weet ik er niet meer van.' Die laatste zin had ze van mij wel weg mogen laten.
Op de internetsite van de Gelderlander staat alleen het eerste van het artikel. Ik wilde dat kopiëren en op deze blz. plakken, maar dat lukt niet. Daarom tik ik het eerste stukje over:

 Gerard Reve had een band met Veenendaal

Door onze verslaggeefster

Veenendaal - "In Veenendaal heb ik een evenwicht gevonden, dat ik nooit eerder in mijn leven heb gekend. Eindelijk onplooit zich mijn talent in volle kracht", schrijft Gerard Reve begin jaren zeventig in een brief aan Josine M.

Het bovenstaande citaat is een van de weetjes die Veenendaler Mats Beek op zijn website. www. schrijversinfo.nl over Gerard Reve vermeldt. Beek is gek op literatuur en heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij geeft Nederlands aan het Rembrandt College en heeft een aantal websites opgezet, waaronder internet antiquariaat Raban.

Reve- die dit weekend op 82-jarige leeftijd overleed - is een van de absolute favorieten van Beek. "Hij heeft prachtige dingen geschreven", vindt hij. "Het gaat me niet zozeer om de verhalen, maar vooral om de mooie manier waarop dingen gezegd kunnen worden. Dan ben je bij Reve aan het goede adres. Hij heeft een heel eigen, wat archaïsch taalgebruik."

Beek heeft onderzoek gedaan naar de band tusen Reve en Veenendaal. Reve woonde van mei 1971 tot het voorjaar van 1972 aan de Boslaan, heeft hij achterhaald. De schrijver had jarenlang een relatie met Willem Bruno van Albada en Henk van Manen, die hij respectievelijk Teigetje en Woelrat noemde. Teigetje en Woelrat hebben nog steeds een relatie, wonen in Arnhem en hebben onder die naam een eigen kledinglijn.

Onder meer de boeken de Taal der liefde en Lieve Jongens gaan over de twee. Reve schreef die deels in Veenendaal.

In het tweede stuk gaat het o.a. over Carmiggelt die bij Reve op visite kwam en logeerde in La Montagne en De Korenbeurs, over de Brieven aan Simon Carmiggelt, over het schrijven op een muurtje bij de schietbaan en over de vechtpartij in Albert Heijn. Achteraf heb ik een vergissing gemaakt met betrekking tot die schietbaan. Ik heb gezegd dat die in Prattenburg lag, maar dat klopt niet. De schietbaan lag in het Schupse Bos.

Vandaag zijn we met zestien leerlingen en vier collega's naar De Hoge Veluwe geweest. In het Kröller-Müller Museum hebben de leerlingen het mooiste en het lelijkste kunstwerk dat ze konden vinden getekend. Buiten hebben ze foto's gemaakt van interessante details van kunstwerken. Ik heb in het beeldenbos weer iets bijgeleerd: de bekende koperen boom heeft niet alleen een mensfiguur in het gebladerte, maar ook het negatief van eenzelfde mensfiguur in de wortels. Dat wist ik niet, maar als je het eenmaal weet is het duidelijk te zien. Op de witte fietsen gingen we naar Jachtslot Sint Hubertus. Onderweg, in de buurt van het standbeeld van Generaal de Wet, hebben we een picknick gehouden. Daar was het wel een beetje koud voor trouwens. Ook voor de karpers in de vijver bij het jachtslot was het blijkbaar nog te koud. We hadden stokbroden meegenomen, maar ze kwamen er niet echt op af. 's Zomers is dat een spectaculair gezicht, maar de leerlingen zullen daar nog een keer voor terug moeten komen. Tenslotte gingen we op de fiets naar het Museonder. Een leuke dag met geïnteresseerde en vriendelijke leerlingen. Het onderwijs kan een leuk vak zijn!

       

 Uitdelen van tekenspullen

 Tekeningen afmaken in de garderobe

 Groepsfoto in de
Jardain d'Emaille

 Het stenen gewei past precies

       

 Jeroen past in het mensfiguur

 Een koude picknick

 Wachten op karpers
(die niet komen)

 Suske en Wiske als collega of Collega's als Suske en Wiske

12 april 2006

Kou gevat op De Hoge Veluwe gisteren. Ik heb de hele nacht liggen klappertanden en had vanmorgen rond zes uur bijna 39 graden koorts. Ik heb dus de schoolreis België af moeten zeggen. Vreselijk. Ik had me ontzettend verheugd op deze reis, die we intussen goed in ons hoofd hebben zitten. Een leuke groep leerlingen, een prima club collega's en dan word ik ziek. Ik begreep dat Milèna Mars vanochtend zo in de bus is gestapt (zonder bagage) als inval-begeleider. Geweldig Milèna!

Vandaag heeft de monteur de laatste zaken in de keuken afgemaakt. Rest er nog wat afwerking aan verlichting en een andere maat glazen plankjes in het keukenkastje met glazen deurtjes (de plankjes waren iets te breed, waardoorhet kastje niet goed sluit). We zijn vooral heel tevreden met de schouw en de openheid van het geheel (de koelkast is compleet naar de andere kant, wat een veel bredere entree geeft).

   

1 bestelling: 2 geomorfologische kaarten.

13 april 2006

Vandaag wat gebladerd door 'La dolce vita. Verhalen over Italië', samengesteld door Arthur Japin. Ook hij neemt weer een verhaal van zichzelf op. Zo langzamerhand begin ik me af te vragen of er wel samenstellers zijn die hun ijdelheid kunnen weerstaan en géén verhaal van zichzelf opnemen. Ik ga daar eens op letten.

2 bestellingen: 'Sporen trekken' en een Revisor.

14 april 2006

Toine van Benthem van Uitgeverij Vorroux mailt dat gisteren bij zijn uitgeverij 'Laatste dagboek' van W.N.P. Barbellion verschenen is. Dat is geweldig nieuws. Er zijn een paar boeken die ik absoluut wil lezen en dit is er daar één van! Op de site van de uitgeverij www.vorroux.nl is het boek te bestellen voor € 24,- inclusief verzendkosten. Men heeft zelfs een aanbieding van dit boek samen met 'Dagboek van een teleurgesteld man' (uit de privé-domein-serie) voor € 40,-. Als u ze beiden nog niet heeft, doen! Voor informatie over Barbellion - en voor als u zich afvraagt waarom ik zo enthousiast ben: http://www.schrijversinfo.nl/barbellionwnp.html.

 

 

2 bestellingen: knipsel K.L. Poll en A. Mout: 'Het theater van Houtkamp'.

15 april 2006

Vanochtend hebben we het restant van het aanrecht in het schuurtje gezet, op de plek waar eerst de konijnen-binnenren was. Dat staat hier kort, maar was een hele onderneming. Het halve schuurtje moest er eerst voor worden leeggeruimd.

Ook zijn we vannochtend naar de Praxis geweest. Lidy wilde plantjes kopen voor in de 'hangers' waar we vorig jaar vlijtig Liesjes in hadden zitten. Geen plantje te bekennen bij de Praxis, want die aanbieding gaat pas na de Pasen in. Nu we er toch waren zijn we naar wandtegeltjes wezen kijken. We twijfelen namelijk ontzettend over het bordeauxrood schilderen van de keukenmuur. We vragen iedereen die de keuken ziet wat hij of zij zou doen en we krijgen ontzettend verschillende antwoorden, waardoor de twijfel alleen maar groter wordt.

Vanuit de Praxis nog even bij het kringloopcentrum binnengelopen. 19 boeken voor € 10,00, o.a.:
- Fons Jansen, 3 x andermaal
- Rink van der Velde, De fuik
- Willem Elsschot, Een ontgoocheling
- J. Slauerhoff, Het eind van het lied
- Frank Daen, Winterlicht
- Renate Ruinstein, Over mijn katten
- Renate Rubinstein, Jood in Arabië Goi in Israël
- Michel van der Plas, Maar...
- Aat Ceelen, Hotel Karamoesie
- Hedwig Smits, De Clown

4 bestellingen: Rudolph Sohm, 'De geschiedenis der kerk in hare grondteksten geschetst', Marianne en Ann Fredriksson, 'De elf samenzweerders', Nel van der Vlis, 'Jonge mensen' en A. Roothaert, 'Onbekende dader'.

16 april 2006

Een bijzonder rustige eerste paasdag. Lidy's vader was vandaag hier en had al aangekondigd ons mee uit eten te willen nemen (inclusief Suzanne en Gijs). We hadden eerst 'Mucha' gebeld, maar die waren op eerste paasdag gesloten. Daarom werd het 'De gulle pot'. Op internet hadden we al een paasmenu van ze gevonden:

 

Lamsbakje
korstbakje gevuld met lauwwarme lamsham,groene asperge,cherrytomaat en een gepocheerd ei
******
Gewaagd stel
Kalfsbiefstukjes met gerookte zalm kervelsaus, afgegarneerd met een kwartelei
******
Omelet Siberiénne
huisgemaakt ijstaartje

Ik was van plan dat te gaan eten, maar nam met de kaart voor me toch wat anders: zalm als voorgerecht, een stoofpotje als hoofdgerecht en 'dronken soezen' als nagerecht. Een aanrader, enne... bedankt Pa!

17 april 2006

Tweede paasdag. Voor het derde opeenvolgende jaar zijn we op deze dag naar Bredevoort geweest. Daar houden ze op tweede paasdag een boekenmarkt/ opruimingsmarkt. Handelaren uit het hele land komen hun restanten dumpen. Vaak met een kraam van alles voor € 1,00 of € 2,00. Anderen met alles halve prijs. Elk jaar staat er ook iemand die plastic tasjes laat vullen voor € 8,00 per tasje en hoe later het wordt, hoe goedkoper zo'n vol tasje wordt. We kochten vandaag 112 boeken voor € 64,00. Dat aantal is wat overtrokken, want bij dat tasje voor € 8,00 zaten een stuk of twintig AO'tjes uit de jaren 1945 en 1946 (nog zonder harde kaft). In principe koop ik geen AO'tjes meer in (ik heb er duizenden). maar die hele vroege zie je nauwelijks, dus dat heb ik er maar op gegokt. Behoorlijk wat poëzie ingekocht ook. Tenslotte nog een setje boekjes uit de 'Zwaluw editie', boekjes bestemd voor Nederlanders overzee. Daar zat van Godfried Bomans 'Onstuimige verhalen' tussen, die zie ik te koop staan voor € 25,00. Verder bijv.:

- Bertus Aafjes, Een voetreis naar Rome
- Eric van der Steen, Gemengde berichten
- L.Th. Lehmann, Schrijlings op den horizon
- Bergman, Modus vivendi
- Stig Dagerman, Het verbrande kind
- A. van Aardenburg, Bas Banning en het Spaans galjoen
- Carla Bogaards, De reigers van Amsterdam
- Miriam van Hee, Ingesneeuwd
- Wilma, Advent
- Wilma, Licht in de kerstnacht
- Mien Labberton, Ontwaken
- Wim Kan, Burma dagboek 1942-1945
- Marnix Gijsen, Verzameld werk I
- Hugo Pos, De ziekte van Anna Printemps
- Piet Grijs, Blijf met je fikken van de luizepoten af!
- A. Koolhaas, Raadpleeg de meerval
- A. Koolhaas, Een gat in het plafond
- Hans Andreus, Bezoek
- F. Bordewijk, Geachte Confrère
- M.H. Székely-Lulofs, Rubber
- Helen Knopper, Gouden handen
- Adèle Bloemendaal, Distanza
- Maarten Spanjer, Eigen schuld

 

Een koffertje en wat tasjes boeken

       


Aan het eind van de middag hebben we onze nieuwe keuken ingewijd met het koken van een rijsttafel. De nieuwe wokring als vijfde brander is een aanwinst. Hij geeft alleen wel enorme vlammen, waar ik met koken even aan moet wennen. Suzanne en Gijs kwamen mee-eten. 's Avonds hebben we Catan gespeeld. Ik heb daarbij alleen maar water gedronken. Ik moet niet te fanatiek met lijnen worden!

   

18 april 2006

Vanmiddag weer fitness op school. Ik moet uitkijken, want ik begin het nog leuk te vinden.

2 bestellingen: C. Buddingh', 'Goeie God' en een Nescio.

19 april 2006

Op 8 april schreef ik over de bomen in de Jan Steenlaan. Nu staan ze volop in bloei, daarom heb ik vanmorgen het fototoestel in m'n zak gestoken en stond dus al heel vroeg de volgende foto te maken. Het is een plezier om door deze lentestraat te fietsen!

Een heftige werkdag vandaag. Gisteren sloot de termijn waarop sollicitatiebrieven voor unitleider ingeleverd konden worden. Ik doe die klus nu bijna twee jaar op tijdelijke basis, maar heb besloten er niet definitief op te solliciteren. Dat verbaast de meeste collega's (wat uiteindelijk een compliment is) en heeft vervolgens vervelende consequenties voor andere collega's, die een tijdelijke vervangingsaanstelling hadden die hierdoor volgend schooljaar afloopt. Ik heb ontzettend met deze beslissing geworsteld. Het mooie is dat het een luxeprobleem is, ik mag kiezen uit twee banen die allebei leuk zijn. Als ik ze echter af ga wegen, dan vind ik het aansturen van leerlingen (en het geven van iets meer lessen) per slot van rekening leuker dan het aansturen van collega's en het uitzetten van beleid. Anders gezegd: ik geloof dat ik gelukkiger word als teamleider dan als unitleider. De enige argumenten die overblijven voor unitleider zijn status en salaris. Dan kies ik toch voor mijn eigen werkplezier/geluk en niet voor het geld.

De dag was zo heftig, dat ik gespijbeld heb en 's avonds niet naar de ledenvergadering ben gegaan. Het loslaten is begonnen (en ik geloof niet dat het me veel moeite kost).

3 bestellingen: Gerard Reve, 'De Avonden', 2 x Heemschut en lp Kaz Lux, 'Luxury'.

20 april 2006

Op school stond vandaag in de dagkrant dat er intern niet gereageerd is op de vacature unitleider basisvorming. Dat leverde uiteraard doorlopend vragen op waarom ik niet heb gereageerd. Dat kan ik wel uitleggen (zie gisteren) en verreweg de meeste collega's begrijpen dat wel, of kennen me zo goed dat ze niet echt verbaasd zijn.

Het begint nu toch echt lente te worden. De dotterbloem bloeit in de waterpartij voor en de schrijvertjes/schaatsenrijders zijn terug op de vijver. Ik weet eigenlijk niet of dit nu het 'krinkelend winkelend waterding' is, met 'het zwarte kabotseke aan' waar Gezelle het over heeft.

Vanmiddag zijn we twee keer naar de stort gereden om al het karton en piepschuim weg te brengen wat overgebleven is van de verpakkingen van alle keukenkastjes. Dat ruimt lekker op. De tuin is nu weer schoon en overzichtelijk.

6 bestellingen: Timmermans, Pallieter, veel van Ward Ruyslinck, een Heemschut-nummer, een boekenlegger Annie M.G. Schmidt, Goeie God en Koos van Zomeren, Haagse lente.

De bestelling van Haagse lente kwam telefonisch door een Koos van Zomeren-verzamelaar die hem persoonlijk kent. Hij wist ook te melden dat er volgende week een nieuw boek van Van Zomeren uitkomt: 'Nog in morgens gemeten. Nieuw Herwijns Dagboek'. Het boek wordt volgende week gepresenteerd op een avond van de Historische Kring Herwijnen.

21 april 2006

Af en toe zet ik lestijden verkeerd in mijn agenda. Vandaag had ik V2a het vierde lesuur. Ik had het om 11.20 in mijn agenda gezet (dat is dus het vijfde uur). Dus werd er na tien minuten naar mijn kantoor gebeld dat er een klas op me zat te wachten. Het goede nieuws is dat ze wachten, maar van zo'n les komt weinig meer terecht.

Gisteren reageerden collega's vooral verbaasd dat ik niet gesolliciteerd heb. Vandaag komen daar collega's bij die tegen me zeggen: 'Wat goed dat je voor jezelf gekozen hebt.'

Vanmiddag na school nog snel de financiële administratie van het eerste kwartaal naar de boekhouder gebracht. Daarna zijn we door gereden naar het dorp. Ik wilde bij De Slegte nog twee exemplaren van 'Confrontatie' van Lenze L. Bouwers kopen. Die lagen er gelukkig nog. In deze dichtbundel staat het vers 'Hein de Bruin'. De kleindochter van Hein de Bruin is een oud-collega van me en ik wil de boekjes aan haar en haar moeder cadeau geven. Verder gekocht:
- Anneke Reitsema, Het woord te vondeling
- Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze, Drugs. Verslavende gedichten
- J.J. Voskuil, Reisdagboek 1981
- Rosita Steenbeek, Liefdesdomein
- Aya Zikken, Voor het vandaag werd. Ontmoetingen met schrijvers in de jaren zestig
- J.J. Voskuil, Het bureau (7 delen in box)

De gedichten uit 'Drugs' heb ik meteen opgenomen bij de diverse schrijversbladzijden. Hier is een dichter - Ingmar Heytze - die eindelijk geen gedicht van zichzelf in een bloemlezing opneemt. Het bestaat dus wel!

1 bestelling: Acht boeken van Simon Carmiggelt.

22 april 2006

Boekenmarkten en rommelmarkten vandaag in Scherpenzeel, Rhenen, Achterberg en Wageningen en we gaan er niet heen! Omdat het weer een beetje druilerig is, maar vooral omdat er nog stapels en stapels boeken staan die verwerkt moeten worden.

Twee opmerkelijke zaken bij de post vandaag. In de eerste plaats het dagboek van Barbellion (zie 14 april). Het is een mooi uitgegeven boek, hardback, stofomslag. Mijn weekend is hier al goed mee. In de tweede plaats is er voor het eerst een dikke envelop van de gemeente, waar niet M. Beek op de adressticker staat, maar M.R. Beek. Het is even wennen, maar tegelijkertijd ook heel leuk.

Ook twee aardige emails vandaag. Een klant van Curaçao bedankt voor de snelle afhandeling en zal me aanbevelen bij de leden van haar leesclub. En Andries Slagter, eigenaar van Drukkerij Comprint, complimenteert me voor de informatieve site over H.N. Werkman, maar stelt tegelijkertijd vast dat de links naar de Koninklijke Bibliotheek niet meer werken. Dat is het nadeel van het opnemen van links op je site: er veroudert niets zo snel als dat.

Jeroen Plaatsman belde. We hebben een afspraak gemaakt voor donderdagmiddag. Hij komt kijken voor de oplevering van de keuken.

Een bericht uit 'De Gelderlander' van vandaag. Bekijk de foto en lees het onderschrift:

Wat moet je daar nu van denken? We zien een terras, blijkbaar in Wageningen, en we moeten geloven dat 'de jaarlijkse zwarte plaag' terug is. Waar bestaat die 'zwarte plaag' dan uit? Het enige zwarte dat te ontdekken is, is de serveerster. Is die een plaag voor de gasten? Wellicht helpt het als we de kop van het artikel erbij lezen:

Nee, dat verschaft ook niet echt duidelijkheid. Dan het hele artikel maar lezen. Het blijkt te gaan over duizenden vliegen. Die komen uit de uiterwaarden en overwinteren in de kerktoren op dezelfde Wageningse Markt. Als het in het voorjaar mooi weer begint te worden zwermen de vliegen uit, op hetzelfde moment dat ook de eerste bezoekers weer een terrasje pakken. Dat geeft een week of vier erg veel overlast voor de terrasbezoekers, die bovendien vermoeden dat het in de kroegen wel smerig zal zijn, met al die vliegen. De jaarlijkse zwarte plaag bestaat dus uit vliegenoverlast. Heel vervelend, maar ook bijzonder onhandig om dan net deze serveerster te fotograferen (of: om dit onderschrift bij de foto te plaatsen).

23 april 2006

Een hele stapel Jan, Jans en de kinderen te koop gezet. Jan Kruis blijkt nogal van uitgeverij gewisseld te hebben: Joop Wiggers, VNU en Sanoma volgen elkaar op.

Langzaam merk ik dat ik tot rust kom. Geen vergaderingen meer op het gemeentehuis en op school de knoop doorgehakt. Vandaag heb ik wat mensen gemaild waar ik nodig eens een afspraak mee moet maken (Gert, Wim, Abdennour). Ik bedenk nu dat Henk ook in dat rijtje thuis hoort.

Vanmiddag hebben we een poosje bij Suzanne in de tuin gezeten. Ze hadden een picknickset, maar hebben die omgebouwd tot lounch-bank. Een woord van niks, maar we zaten er lekker. Hun vijver blijft heel helder, een heel ander gezicht dan die van ons, waar de draadalg welig tiert.

Barbellion heeft me ook met dit dagboek weer te pakken (Koop dat boek!!):

Ellende heeft vele gedaanten die zich zonder uitzondering onttrekken aan een beschrijving.

 

De onwetenden zijn zielig, de wetenden ellendig.

 

Of we nu in een stad wonen of in een dorp, we zijn allemaal mollen die zich blind naar de toekomst graven.

1 bestelling: A. Roekoe, 'Met vallen en opstaan'.

 

24 april 2006

Vanochtend bleek de vijver voor de helft leeg te staan. Er was iets in de beekloop mis, een paar stenen wat verschoven, waardoor het water in rap tempo de beekloop uitspetterde. Lidy heeft de vijver bijgevuld vandaag, maar we hebben de beekloop even uitgezet. Dit betekent toch ook dat we dat in de vakantie moeten doen. Als je een paar dagen niet thuis bent en dit gebeurt, dan wordt de hele vijver leeggepompt.

Economiecollega Plewko blijkt eind vorige week overleden te zijn. Een hartaanval en waarschijnlijk 's nachts van de trap gevallen. Ze was al een hele tijd ziek, maar was de laatste maanden weer af en toe op school, in een poging om weer wat in het ritme te komen. Verslagenheid alom op school. Daarbij kunnen we ons niet aan de gedachte onttrekken: 'Alweer'. Dit is de derde collega in een jaar of vijf, daarbij ook nog eens twee leerlingen in diezelfde vijf jaar. Ik kan me niet uit mijn hoofd zetten dat we wat dat betreft onredelijk hard getroffen worden.

Vanavond ben ik even naar mevrouw Nieuwenhuis geweest om het dichtbundeltje met het gedicht over haar vader - Hein de Bruin - af te geven. Irene blijkt met een hernia in het ziekenhuis te liggen. Daarom ga ik vanavond nog een brief schrijven om die in het ander boekje naar haar toe te sturen.

Willem was vanavond even hier. Hij kocht een singletje (zie onder) en leende me zijn Bommelkatalogus. Daarmee kan ik volgende week (meivakantie) alle bommelstrips-krantenknipsels te koop gaan zetten. Hij vroeg ook hoe het met de voorbereidingen voor de boekenmarkt in september zit. Hij wil graag weer meedoen. Ik moet toegeven dat ik dat verwaarloosd heb. Nu een flink voornemen: volgende week (meivakantie) alle deelnemers van vorig jaar mailen, schrijven of bellen en even op het gemeentehuis langs gaan om zaken te regelen (vergunningen, subsidie). Dan kan ik mooi meteen m'n laptop inleveren. Het nadeel van dit soort goede voornemens is dat een vakantieweek al weer aardig volloopt met zaken die moeten gebeuren. Zo zal er ook nog wel geschilderd moeten worden.

Vanavond heb ik de bladzijde over W.G.F.A. van Sorgen online gezet. Ik had nooit van de brave man gehoord, maar er staat een hoofdstuk over hem in 'Pen in ruste' en Lodewijk van Deyssel gaat ontzettend tegen hem te keer in zijn 'Scheldkritieken'. Van Deyssel gebruikt hem zelfs - als hij andere schrijvers afkraakt - als voorbeeld dat het altijd nog erger kan. Dat wekte toch mijn belangstelling voor deze vergeten schrijver. Zie: http://www.schrijversinfo.nl/sorgenvanwgfa.html

2 bestellingen: het Zuid-Afrikaanse singletje van Jim Reeves en twee boeken van Tip Marugg.

25 april 2006

Vandaag staat in de krant dat Tip Marugg in het afgelopen weekend is overleden. Hij was intussen zo goed als blind, er was hem vorig jaar een been afgezet. Hij wachtte, stug doordrinkend, op de dood. Hij sterft kort na Gerard Reve. Zelf meldde hij ooit dat hij ook kort na Gerard Reve geboren was:

Van het Reve en ik schelen nauwelijks veertig uur van elkaar in geboorte-uur.
De Heer moet wel erg toornig zijn geweest in de maand december van dat verschrikkelijke jaar 1923.
(Tip Marugg in een interview, 1979)

Nog een Marugg-citaat

Mijn Venezolaanse oom werd geobsedeerd door twee dingen: het evangelie en het schaakspel.
Ik ken nu nog een heleboel bijbelpassages uit mijn hoofd
en door zijn toedoen leerde ik ook in korte tijd vrij goed schaken,
zo goed zelfs dat ik, wanneer ik om de een of andere reden boos op hem was,
hem in minder dan dertig zetten kon verslaan.

(Tip Marugg, De morgen loeit weer aan, blz. 74)

     

Het boek 'De tweede wet van J.P. Guépin' bevat literaire kritieken die hij schreef zo pakweg tussen 1963 en 1973. Hij pakt een aantal schrijvers flink aan. De geschiedenis leert dat die schrijvers dan vervolgens vrij snel een literaire prijs krijgen. De tweede wet van J.P. Guépin luidt dat ook: schrijvers die door Guépin worden aangevallen krijgen kort daarop een literaire prijs. Vervolgens vraag ik me wel af: hoe luidt de eerste wet van J.P. Guépin?

2 bestellingen: 'De morgen loeit weer aan' van Tip Marugg en een Nescio

26 april 2006

De bomen in de Jan Steenlaan zijn hun bloesem al weer kwijt. Het staat prachtig, maar het duurt maar een weekje, dan is het al weer weg. Het heeft er deze week roze blaadjes gesneeuwd en nu ligt de straat - en vooral de goot - vol met de afgevallen blaadjes. Het gaat vaker op: wat echt mooi of lekker is, is dat kort maar hevig. Daarom is het ook zo lekker: je krijgt de tijd niet om er aan te wennen.

Vandaag kreeg ik een email van de Veenendaalse Krant. Ik had ze via een journalist laten weten dat ik wel interesse had om een column voor ze te schrijven. Elke column zou ik dan af willen sluiten met een ollekebolleke. Ik had ze een stuk of vier voorbeeldcolumns gemaild. Het heeft een paar weken geduurd, maar nu laten ze weten hier momenteel geen plaats voor in hun krant te zien. Een nette brief, maar toch is het jammer. Ik had het leuk gevonden om dat voor mezelf eens uit te proberen en met de zaken die ik vanuit 12 jaar gemeenteraadslid weet, had ik een kijkje in de politieke keuken kunnen geven. De afsluitende zin van de mail luidt:
"Ik zal uw voorbeeldcolumns bewaren en als we in de toekomst wel interesse hebben, dan zal ik niet twijfelen om contact met u op te nemen, want qua inhoud zou het een meerwaarde voor de krant kunnen vormen."
Om het niet helemaal voor niks geschreven te hebben, hierbij mijn column van een week of drie geleden over alle voorjaarsbloemen in het openbaar plantsoen:

 Fietsend door Veenendaal zie ik op de Reede, Vondellaan en Pionier de krokussen volop in bloei staan. Gele en paarse lentekleuren spatten me tegemoet en geven me een klein beetje van het lentegevoel, dat verder nog niet zo erg wil komen.
Vroeger stonden ook langs de Rondweg in Veenendaal-West die lentebloeiers je tegemoet te stralen. Narcissen waren dat. De hele rondweg kleurde geel. Een prachtig gezicht. Als ik mensen vertelde dat ik in Veenendaal woonde, was vaak de reactie: dat is toch met die weg met al die narcissen? Zeg nou zelf, je kunt toch als gemeente slechter bekend staan. Overigens noemden ze er dan vaak de gratis fietsenstallingen in het centrum bij. Ook al wegbezuinigd, maar dat terzijde.
Een jaar of wat geleden waren die narcissen langs de rondweg ineens verdwenen. De gemeente was overgegaan op ecologisch groenbeheer. Als we de natuur zijn gang lieten gaan, dan zou die strook berm een prachtig stukje natuur worden. Ik heb me door een gemeenteraadslid laten vertellen dat we volgens de folder binnen de kortste keren zouden struikelen over de vlinders en de hagedissen.
Nou, daar is dan weinig van terechtgekomen. Het eerste jaar hebben we de natuur nog een handje geholpen door het zaaien van allerlei wilde bloemen. Klaprozen stonden er en leeuwenbekjes en het zag er werkelijk prachtig uit. Er werd een paar keer per jaar gemaaid en het maaisel werd afgevoerd, want de grond moest verschralen en dus niet extra bemest worden
Vervolgens werd de halve berm een hondenuitlaatstrook. Volgens mij is dat ook een vorm van bemesten trouwens, dus dat is niet zo heel erg consequent. En als je nu goed kijkt is de hele ecologisch beheerde berm een grote hondenuitlaatstrook. Laat ik de gemeente eens een handje helpen: Hierbij verklaar ik het ecologisch groenbeheer langs de Rondweg-West officieel voor mislukt en verzoek de gemeente Veenendaal om er weer 'gewoon' gras in te zaaien. En dan natuurlijk ook 'onze' narcissen weer terug!

Natuurlijk groenbeheer
Vlak langs de Rondweg-West
't Lijkt op een grap maar het
is serieus

Ingezaaid, afgemaaid
Hondenpoepuitlaatstrook
Zo neemt het stadsbestuur
Ons bij de neus

3 bestellingen: een knipsel Jan de Zanger, 'Lebbis en Jansen slaan door' en Fons Jansen, 'Zullen we handhaven' en Jo Ypma, 'Het water was veel te diep'.

27 april 2006

Vanmiddag was Jeroen Plaatsman er voor de oplevering van de keuken. We zijn tevreden. Er zijn nog een paar details te regelen, maar dat gaat ongetwijfeld lukken. Er komen nog spotjes onder enkele kastjes en daarvoor moet een plankje bijbesteld worden en er komt een extra mandje voor de apothekerskast. Eén deurtje schaafde tegen een plank. Dat kon hij heel simpel direct herstellen.

Vanavond schoolfeest. De feestcommissie had een 'nuclear party' georganiseerd. Witte overalls en laboratoriumspullen alom, voor de effecten wat rook d.m.v. koudijs. Toen ze een poosje geleden dit thema bedachten, hebben ze zich niet geraliseerd dat de ramp in Tsjernobyl nu precies twintig jaar geleden is gebeurd. Nu wel, want dat is de afgelopen dagen volop in het nieuws. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden zullen we maar zeggen.
Enige tijd geleden deelden ze op school van die tellertjes uit, waarmee in de Axe-reclame het aantal flirts geteld wordt. Ik had die bij de poort omgehangen en telde zo het aanal leerlingen dat binnekwam. Dat waren er 571. Dat is ruim de helft van het totaal aantal leerlingen en dat lijkt me een mooi aantal voor zo'n feest. we hadden dj's van 538, voor de leerlingen is een bekende dj natuurlijk een attractie.

   

 lasergamen in de aula

 Het lab

Geen bestellingen

28 april 2006

Ik blijf me verbazen over de vragen die ik af en toe per mail krijg. Nu deze weer: Ik ben op zoek naar handwerkpatronen met als onderwerp Paulus de Boskabouter die in de Eva en ook Ariadne hebben gestaan. Precieze gegevens heb ik niet omtrent jaartal en uitgave maar ik vermoed de jaren 50 en 60. Kunt u me helpen. De conclusie is wel dat je niets weg moet gooien, omdat alles verkoopbaar is.

Meivakantie!

Geen bestellingen

29 april 2006

Om 6.15 uur werd ik wakker. Even naar het toilet en voordat ik weer insliep heb ik een minuut of tien naar de vogels liggen luisteren. Een compleet concert. Vooral - maar niet alleen - merels.

Koninginnedag. Achterlijk dat dat in Nederland niet gewoon op zondag gevierd kan worden. God straft onmiddellijk, want het is beestachtig slecht weer vandaag. Hagel en regenvlagen, ook bij het koninklijk bezoek aan Zeewolde. We zijn vanochtend ook niet naar het dorp gegaan. De kinderzang en vrijmarkt moeten een troosteloze aanblik gegeven hebben.

In de doos krantenknipsels/boekenbijlagen die ik onlangs kocht, vond ik een stapel krantenpagina's van De Groene Amsterdammer uit de jaren '50. Erg leuk. De mooiste was nog wel de bladzijde met de 'Open brief aan Bertus Aafjes' van Lucebert. Met die bladzijde heb je een stuk literatuurgeschiedenis in de hand. Aafjes had vier artikelen in Elseviers Weekblad gepubliceerd met felle kritiek op de experimentelen in het algemeen en op Lucebert in het bijzonder. Lucebert diende hem met deze open brief van repliek. In feite betekende dit moment het afscheid van Aafjes als serieus genomen dichter.

Vanmiddag zijn we toch even naar het Bruineplein gefietst. Er stonden nog wat kraampjes, vooral nog van handelaren, maar ook nog van een enkele particulier. Het opvallendst was een enorme en volle container. Zo te zien heeft vanochtend het merendeel van de vrijmarkthandelaren hier z'n verregende en niet verkochte handel in gedumpt.

1 bestelling: Daan van der Vat, 'Britten Beesten en Buitenlanders'.

30 april 2006

Een rustige (en nog af en toe natte) zondag. Vanmorgen hebben we (of eigenlijk heeft vooral Lidy) het kozijn van de deur tussen keuken en bijkeuken in de verf gezet. De kozijnen zijn bruin, maar dat past niet bij de nieuwe keuken. De kleur verf die we voor de kozijnen buiten gebruikt hebben, past uitstekend bij de keuken. Het volgende probleem doet zich dan automatisch voor. De kozijnen passen beter, maar nu past de bruine kleur van de deur er eigenlijk weer niet bij. Enz. enz.

Gisteren schreef ik over de doos krantenknipsels. Eigenlijk was dat een 'bijvangst' bij de Buddingh'-knipsels die ik kocht. Ik heb mijn Buddingh'-knipsels vandaag geordend (per jaar in een mapje) en ik ben begonnen dat aan te vullen met de nieuw gekochte knipsels. Wat ik dubbel heb, zet ik vervolgens weer te koop. Er komen nog vele tientallen knipsels bij (daar ben ik nog wel even druk mee). Als ik het klaar heb, hang ik het (denk ik) aan de Buddingh'-bladzijde op Schrijversinfo. Het geeft een aardig overzicht voor mensen die in Buddingh' geïnteresseerd zijn.

 

 De Groene Amsterdammer
05-12-1953

Ik ben begonnen te lezen in 'Het bureau' van J.J. Voskuil. Het is een hype geweest, maar ik ben er nooit eerder aan toegekomen. Ik ben wel benieuwd of het met zo te pakken krijgt dat ik het geheel achter elkaar uit ga lezen.

2 bestellingen: 2 boekjes 'Boom-roos-vis' en Toon Hermans, 'Gewoon God'.

 

Door naar mei 2006




Terug naar Weblog

Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2006 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker