Terug naar maart 2007

 

1 april 2007

Verjaardag van pa in Culemborg. Veel familieleden weer gezien. Op zich leuk, maar het zou korter mogen duren. De schoonmoeder van Sander heeft een cateringbedrijfje opgezet. Zij had salades verzorgd. Lekker en weer eens wat anders dan chinees. Oom Gerard had een tasje boeken bij zich. Wat oudere boekenweekgeschenken (inclusief prijsvraagkaart), wat onbekendere literatuur en zowaar een boek van C. Buddingh'.

Vanmiddag in Culemborg ook de via Marktplaats gekochte cabaret-lp's opgehaald. De moeite waard. Veel Herman van Veen, Fons Jansen en Henk Elsink, maar ook bijv. Ivo de Wijs, Cabaret Don Quishocking en Simon Carmiggelt. Ook de kwaliteit lijkt heel redelijk te zijn. Voorlopig heb ik weer iets om te beluisteren en om eventueel MP3's van te maken.

2 bestellingen: Willem Elsschot, 'Kaas' en twee keer Fons Jansen.

2 april 2007

Even wat tuinfoto's voor het lentegevoel:

     

 Drijvend eilandje in de vijver

 Moerasgedeelte voortuin

 Zomaar een viooltje


Ondergaande zon, 19.55 uur vananvond

Regeren is vooruitzien. Daarom heb ik www.literairereisgids.nl maar vast vastgelegd. Lexicon van de jeugdliteratuur band 3 is verwerkt.

3 april 2007

Vanmiddag fanatiek gefitnesst. Ik wilde op die roeimachine nu absoluut een kilometer binnen vijf minuten afleggen. Dat stelt trouwens nog niks voor. Het lukte me, maar ik was er kortademig van.

Lexicon van de jeugdliteratuur band 2 is verwerkt. Ook heb ik vandaag op internet adressen van boekhandels in het noorden van het land bij elkaar zitten zoeken.

2 bestellingen: Jo Ypma, 'Het water was veel te diep' en 7 bulkboeken.

4 april 2007

Vanmiddag zijn we naar de Mediamarkt in Ede geweest. Het was even sparen, maar ik had nu genoeg voor een laptop. De Acer uit de aanbieding! Met de nieuwe Windowsversie. Ik begreep dat sommige mensen nogal problemen hadden met het installeren van programma's hierin. We gaan het zien. Voor mezelf kocht ik ook:
- Johnny Cash, 'American IV: The man comes around' (CD)
- Willie Nelson & Ray Charles, 'Recorded live at the Austin Opera House, May 18th, 1984' (DVD - voor € 2,99, hoe kan dat?)
- The Dubliners, 'A musical guide around the famous sights of Dublin' (DVD)
Ik was al een poosje op zoek naar een programmaatje om muziek-DVD's te rippen. In de Computer Idee van vorige week stondeen gratis te downloaden programmaatje hiervoor. Dat levert nog weer aardige MP3's op.

1 bestelling: 3 boeken van ds. Woelderink.

5 april 2007

Je ruikt de lente. Bij ons voor is het vooral de brem die je ruikt.

Het financiële overzicht van het eerste kwartaal is al naar de boekhouder. Zo snel zijn we nog nooit geweest.

Het installeren van bijvoorbeeld Word en Pagemill op de laptop ging redelijk voorspoedig. Nu moet internet er nog op. Het probleem daarbij is dat we geen draadloos internet hebben. Dat betekent waarschijnlijk dat er aan de router nog een zendertje gemaakt moet worden, waarvan de laptop dan vervolgens het signaal op kan pikken. Het rippen van DVD's lukt helaas niet. Het programma is wel geïnstalleerd, maar geeft aan dat 'iets' niet verbonden is (?).

Een prachtig verhaal over het gehannes in Dokkum met het lijk van Dirck Raphaëlsz. Camphuysen. Hij werd in 1627 begraven op de Oude Begraafplaats. Op 08-09-1823 kwam er een nieuwe zerk op zijn graf. Onder die nieuwe zerk lagen niet alle resten van Camphuysen. Een doodgraver had de schedel en enkele beenderen van Camphuysen aan twee Amsterdammers verkocht. In 1823 kwam er bij het stadsbestuur een brief van een notaris uit Dordrecht, die meldde dat hij op een veiling de schedel en beenderen van Camphuysen had gekocht. Hij bood e.e.a. aan de stad Dokkum aan, die het graag accepteerde en de doos op het gemeentehuis bewaarde. In 1829 werd het kerkhof geruimd. Het graf van Camphuysen bleef in een plantsoen op de oude plaats liggen. In 1854 kon dit niet meer. Zijn steen werd zolang op de toenmalige gemeentewerf opgeslagen. Op 19-07-1860 werd Camphuysen op de Nieuwe Begraafplaats herbegraven, nu mét schedel en alle beenderen. Op zijn graf werd de tekst 'In het jaar 1860 van de voormalige begraafplaats herwaarts overgebracht benevens 's mans schedel tot dien tijd berustend in het raadhuis alhier' toegevoegd.

Ik ben in het werk van Gerard Reve - en dan met name 'Nader tot U' en 'Op weg naar het einde' - op zoek gegaan naar citaten waarin hij plaatsen noemt. Die zijn gelukkig wel te vinden:

 Herkenning

Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn Moeders stem.
O Dood, die waarheid zijt: Nader tot U.

 Graf te Blauwhuis
voor buurvrouw H. te G.

Hij rende weg, maar ontkwam niet,
en werd getroffen, en stierf, achttien jaar oud.
Een strijdbaar opschrift roept van alles,
maar uit een bruin geëmailleerd portret
kijkt een bedrukt en stil gezicht.
Een kind nog. Dag lieve jongen.

Gij, die koning zijt, dit en dat, wat niet al,
ja ja, kom er eens om,

Gij weet waarom het is, ik niet.
Dat Koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?

Gerard Reve woonde in Greonterp, maar volgens zijn brieven bezocht hij het café 'De Freonskip/De Vriendschap' in Blauwhuis: 'Ik wandel wat meer dan gewoonlijk, en kom daardoor wat vaker dan ik zelf goedkeur - want ik ben een tegenstander van kafeebezoek - in mijn kroeg te B. terecht.' (Nader tot U, blz. 111)

6 april 2007

Vandaag weer een vervolggesprek met de coach in Leuvenheim. Het helpt om haalbare doelen te stellen en om eens op een andere manier naar jezelf te kijken.

Uit Leuvenheim reed ik door naar Zutphen. Ik wilde de graven van Rodenko en Pierson bezoeken en het stedelijk museum in het centrum. Ook zonder Tomtom had ik beide begraafplaatsen redelijk snel gevonden. Paul Rodenko (1920-1976) ligt op de Oosterbegraafplaats aan de Voorsterallee (graf 1106). Het is altijd even zoeken op een begraafplaats die je niet kent. Hier zijn de graven niet genummerd, maar de rijen wel. Na het hek rechtsaf en dan na de eerste haag links. Aan het eind van dat pad weer rechts. In deze rij valt het graf van Rodenko direct op. Alle andere graven hebben een rechthoekige bedekking. Op zijn graf ligt een zwerfkei met de tekst in geplakte letters: Jettie A.H. Rodenko-Schaper 1931-1985 Paul Th. B. Rodenko 1920-1976. Voor de zwerfkei staat wat heide en erachter een struikje.

     

Zutphen heeft twee begraafplaatsen. De Oude Begraafplaats ligt aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Hier ligt Allard Pierson (1831-1896). Staande op de Warnsveldseweg zag ik dat er twee toegangspoorten zijn. Ik nam de rechter. Vooral vanwege de fraaie, lichtgroene treurwilgen boven het water. Een prachtig gezicht. Deze toegangspoort heeft blauwe randen van geglazuurde baksteen.

   

Op dit kerkhof bleken de graven niet genummerd te zijn. Dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Helemaal aan de achterkant van het kerkhof waren twee mannen aan het spitten. Ze wisten niet waar Pierson lag, maar ze wisten wel dat dit het katholieke deel van het kerkhof was. Dan kan (dominee) Pierson hier niet liggen dus. Het blijken twee verschillende kerkhoven te zijn, ook nog eens gescheiden door water. Vandaar die twee toegangspoorten! Op het andere (algemene) kerkhof waren de graven gelukkig wel genummerd. Pierson ligt bovendien helemaal vooraan. Door het poortgebouw, meebuigen naar rechts en dan loop je zo tegen graf 347/348 aan.

     

Bij dit graf blijkt dat je je bronnen niet altijd klakkeloos moet geloven. Querido's letterkundige reisgids zegt: 'Pierson werd begraven op het oude kerkhof van Zutphen, waar de steen van zijn graf tussen drie oude bomen ligt verborgen.' Geen bomen te bekennen. Die gids is aan herziening toe. Vier jaar nadat Pierson overleed, is zijn vrouw bij hem begraven. Het is maar goed dat zijn tekst op de steen beperkt was: 'Allard Pierson 8 april 1831 - 27 mei 1896'. Daaronder komt de tekst van zijn vrouw: 'en zijne echtgenoote Pauline Hermine Elizabeth Pierson geboren Gildemeester 7 maart 1831 - 6 september 1900'. Voor hem waren 33 lettertekens nodig, voor haar 92.

Toen ik weer naar buiten ging, zag ik in het poortgebouw een soort collectebus hangen. Die hangt er waarschijnlijk al een paar honderd jaar:

     

In Zutphen liep het minder voorspoedig. Het stedelijk museum was gesloten en waarschijnlijk wel meer dan één dag, anders hang je niet zo'n bordje op. In het hardplastic bordje is trouwens ook de fotograaf te zien. Op een zonnig terrasje heb ik mezelf getracteerd op een kop koffie en twee Van Dobben kroketten. Daarna ben ik doorgereden naar Lochem. Boven het toegangshek van het oude kerkhof hangen twee spreuken van Staring, op verzoek van de burgmeester in 1830 speciaal ter gelegenheid van de opening van het kerkhof geschreven. Een prachtig oud kerkhof, Hier en daar verzakte en vervallen zerken, tussen mos en gras. Maar boven het hek geen spreuken! Ze hebben er wel gehangen, de gaten van de bevestiging zitten nog in de muren. Alweer blijkt de reisgids aan vervanging toe. Of zou het bord in reparatie zijn? Ik heb een mailtje gestuurd naar de Historische Vereniging van Lochem. Die hebben een werkgroep voor dit kerkhof, dus die zullen die vraag wel kunnen beantwoorden. Op de poort zit een bordje dat hoogstwaarschijnlijk aangeeft dat dit een gemeentelijk monument is. Dan mag zo'n spreuk al helemaal niet zomaar verwijderd worden, lijkt me.

       

Toch een beetje Staring op dit kerkhof, want in het verlengde van de ingang ligt het enorme praalgraf van zijn zoon D.W.C.H. Staring. Geoloog, landbouwkundige, inspecteur middelbaar onderwijs.

   

Op dit kerkhof werd op 03-01-1945 Maurits Wagenvoort begraven. Hij ligt hier niet meer, want op 07-10-1946 is hij herbegraven op de Nieuwe Begraafplaats (graf D 93). Ter afsluiting ben ik ook nog even langs dat kerkhof gegaan. Het mooiste kerkhof van de dag! Een parkachtig of misschien wel meer bosachtig geheel. Hoge bomen en veel rododendrons, het moet hier in mei helemaal prachtig zijn. Door het hekje en dan rechtsaf, tweede pas links en dan even doorlopen. Op de steen staat: 'Hier rust Maurits Wagenvoort publicist romanschrijver geb. 27-8-1859 te Amsterdam overleden 30-12-1944 te Lochem.'

   

1 bestelling: Leslie Charteris, 'De Saint overboord'

7 april 2007

Ik kom ze nog maar zelden tegen
Hoewel ik daar toch dagelijks naar streef:
Cafés waar men in stilte door kan zakken
(Die kroegjes waar Carmiggelt over schreef)
(Paul Lemmens, Dat lentebal (fragm.), blz. 12)

Naar aanleiding van gisteren heb ik de bladzijden over Maurits Wagenvoort en Paul Rodenko aan Schrijversinfo toegevoegd. In de diverse bronnen over Rodenko is de ene keer sprake van wonen en sterven in Zutphen en de andere keer in Warnsveld. De verhouding daarin is ongeveer 50/50. Wel is het adres (als dat genoemd wordt) steeds Rozenhoflaan 16. Ik ga er van uit dat dit Zutphen moet zijn. Daar is een Rozenhoflaan, in Warnsveld heb ik die niet kunnen vinden.

We zijn vanochtend even op de fiets naar de Ellekoot geweest om de laatste paasinkopen te doen. Bij AH gaven bordjes aan dat de groenten pas om 12.30 uur zouden arriveren. Vrijwel alle groenterekken waren leeg. Een typisch gezicht. De groenteboer tegenover de AH had er vandaag een paasmeevaller aan.
Bij de Bruna kocht ik:
- Anna Enquist, Mei (het literair juweeltje van april)
- Van de zotten (een bloemlezing recente cabaretteksten, 1995-heden, ongetwijfeld verschenen i.v.m. het thema van de boekenweek)

8 april 2007

Zoekend op internet naar duidelijkheid over de vraag of de Rozenhoflaan in Zutphen of in Warnsveld ligt, kwam ik zowaar een website van de huidige bewoners van het huis van Rodenko tegen, met de mogelijkheid om reactie achter te laten! Ik heb ze gevraagd of Rodenko inderdaad in hun huis heeft gewoond én of ze licht op de vraag 'Zutphen of Warnsveld' kunnen werpen. Het antwoord:

'Voordat rodenko naar de rozenhoflaan (die idd alleen in zutphen en niet in warnsveld bestaat) verhuisde woonde hij wel in warnsveld. Als als plek van overlijden warnsveld wordt genoemd, kan het zijn dat dat de officiéle gegevens van de burgerlijke stand zijn: het inmiddels zutphense ziekenhuis het spittaal stond toen nog op grond van de gemeente warnsveld, dat inmiddels aan de gemeente zutphen is toegevoegd. Wij hebben geen bordje van rodenko op het huis, wel binnenskamers zijn open haard. In warnsveld liet rodenko van een literaire prijs die hij won een schoorsteenmantel bouwen, die hij vervolgens mee naar zutphen verhuisde. Oschoon totaal niet passend bij de stijl van het huis, hebben wij die te zijner ere in stand gehouden. Leuke site trouwens: in de gauwigheid mis ik het boekje een springbron van gerechtigheid, de letteren in zutphen, waar op bladzijde 38 een foto van ons huis staat afgebeeld.'

Rodenko woonde dus eerst in Warnsveld en daarna in Zutphen. Als hij thuis is overleden, was dat in Zutphen, als hij in het ziekenhuis is overleden, was dat in Warnsveld.

Een rustige eerste paasdag. Pa was hier. Suzanne en Gijs waren er vanaf een uur of elf. Ze brachten een pokerspel mee met fiches e.d. We hebben daarmee een groot deel van de middag gespeeld. Pokeren schijnt helemaal 'in' te zijn. Televisieprogramma's volgen beroemde pokeraars en bekende Nederlanders leren pokeren.
Los daarvan is het gewoon een leuk spel.

1 bestelling: Margriet Jubileumboek.

9 april 2007

Een dagje Bredevoort. Tweede paasdag is daar standaard opruimingsboekenmarkt. Wat bij een ander niet verkoopt, kan voor mij nog best interessant zijn. Ik had me voorgenomen te zoeken naar poëzie, boeken over literatuur en reisgidsen/literaire wandelingen. Dat laatste lukte niet erg, maar verder ben ik wel tevreden. Het ligt nu in stapels op tafel:
56 poëziebundels, waaronder:
- 2 x Daan Zonderland
- 2 x Kees Stip
- 2 x Bertus Aafjes
- Anthonie Donker, Gebroken licht
- Jacqueline E. van der Waals, Laatste verzen
- Marcus Heeresma, Hoerenzoon
- Maria de Groot, Amsterdams getijdenboekje
- Duco van Weerlee, Het Hemelse gerief
- Mensje van Keulen, Lotgevallen
- Jan Engelman, Tuin van Eros
- Muus Jacobse, Het bescheiden deel
- Jan Boerstoel, Altijd het niemandsdier
- Richter Roegholt, Haven (gesigneerd!)
53 literatuur, waaronder:
- 3 x Bob den Uyl
- Koos van Zomeren, Het requiem van Verdamme
- Max Pam, Het ravijn
- Hans Warren, Geheim dagboek 1942-1944
- J.M.A. Biesheuvel, Biesboek
- Willem Elsschot, De verlossing
- Ward Ruyslinck, Verkenners (geschenk 50e Belgische boekenweek)
- A. Koolhaas, Andermans huis (1e druk)
- Edgar Cairo, Als je hoofd is geboord
28 x over literatuur, waaronder:
- R.A. Cornets de Groot, De zevensprong
- Gerard Knuvelder, Onachterhaalbare tijd
- Literair Moment, Jan Siebelink-informatie
- Lisette Lewin, Het clandestiene boek 1940-1945
- C.J.E. Dinaux, Gegist bestek (2 delen)
- Maatstaf 11, maart 1972, L.P. Boon-nummer
- Ad interim, juninummer 1945, met een verhaal van Bomans, gedichten van Hein de Bruin
En nog 18 allerlei, waaronder:
- van Rembrandt College tot Anekdoten Diner
- Lof der tabak
- Langs monumenten van Papier- en Grafische industrie in Nederland
- Gevelstenen in Delft
- Het bewaarde landschap. Het nationale park de Hoge Veluwe 1935-1985

     

Oude vriend

Ze vallen meestal tegen als je ze herleest,
de boeken, die je ooit (figuurlijk) hebt verslonden,
want wat je daar ook vroeger mooi aan hebt gevonden,
dat blijkt dan op zijn hoogst inmiddels mooi gewéést.

En tóch... Je pakt wel eens een bandje uit een kast,
blaast er het stof af en al bij de eerste zinnen
wandel je langvergeten paradijzen binnen,
weer als vanouds ontroerd en weer opnieuw verrast.

Een vriend van wiens bestaan je amper nog iets wist,
maar die je al die jaren pijnlijk hebt gemist.
(Jan Boerstoel, Altijd het niemandsdier, blz. 43)

10 april 2007

Het bureau deel 4 is uit. Ik lees er elke avond een bladzijde of 10 (misschien 15) in, dus snel gaat het niet. Langzamerhand begin ik me een beetje aan Maarten te ergeren. Dat geklaag is wel een beetje zielig. En dan stiekem zichzelf toch wel heel goed vinden. En het aantal citeerbare zinnen valt ook nog steeds tegen.

Maarten nam een slok en probeerde zich, rondkijkend, te concentreren.
Hij had te snel gedronken,
waardoor zijn omgeving voortdurend van hem wegzwom
en weer teruggehaald moest worden.

(blz. 145)

Maar als dat de score aan mooie zinnen is van 987 bladzijden, dan valt dat toch bar tegen.

In het boekje 'Van de zotten, dat ik 7 april kocht, las ik voor het eerst het één en ander van Jan J. Pieterse. en wat ik las beviel me wel. Hij is presentator van Cabarestafette en bij die presentatie leest hij ook werk van zichzelf voor. Daarna schijnt hij het boekje waaruit hij heeft voorgelezen in het publiek te gooien. Bij de boeken die ik gisteren kocht, zat ook een boekje van hem trouwens. Uit 'Van de zotten':

 Je hebt iemand nodig

Uiteindelijk kwam hij er
tot zijn grote verdriet achter
dat zijn vrouw vreemdging
met zijn beste vriend,
maar die bleef hardnekkig ontkennen:
'Ik bén je beste vriend helemaal niet.'

 Contactadvertentie

Jij: blond, bruin, string, topless.
Strand, zee, zon, een hete dag.
Je keek langdurig naar me.

Ik: wollen wanten, gebreide muts
en een T-shirt van de Riagg.

 De leerkracht:

'Ouders, wilt u voortaan
de tekeningen van uw kind
niet meer bij het afval gooien?
Wij hebben daarvoor dit jaar
een papierversnipperaar.'

1 bestelling, Bzzlletin Louis Ferron.

De komende drie dagen is het stil op dit weblog. Ik ben met 52 derdeklassers en vier collega's naar België.

11 april 2007

Op de eerste dag van de Belgiëreis deden we Antwerpen aan. We begonnen onze wandeling bij het station en liepen via diamantwinkeltjes en jodenwijk naar het Rubenshuis. Bertus kon helaas niet mee naar België (hij heeft z'n enkel verstuikt). Dat is jammer voor hem en voor de leerlingen, maar het is ook jammer, omdat hij de wandelroutes kent. We liepen vandaag dan ook wel enkele honderden meters te veel (wat me een blaar onder m'n linkervoet opleverde) . Het Rubenshuis bleek gratis te zijn. Dat is apart, want we hadden wel een voucher waarop stond dat we betaald hadden. Vanuit het Rubenshuis ging er een groep(je) naar het modemuseum en een groep naar de dierentuin. We ontmoetten elkaar weer op de Grote Markt. Hier kregen de leerlingen een uurtje vrije tijd. Zelf liep ik met Ella naar De Slegte. Ik kocht er 'Bloem in Brussel. Literaire wandelingen' en Jooris van Hulle, 'Ik schrijf zoals ik schrijf. Vlaams proza 1980-1989'. Hierna liepen we via het Steen naar de bus. In de planning stond nog een wandeling onder de Schelde door, maar kinderen zijn duidelijk niet meer gewend om afstanden te lopen. Deze laatste wandeling hebben we dan ook maar laten schieten

         

 Monument voor de dichter Jan van Beers

 In de Zoo

 Rubens op
de Groenmarkt

 Leerlingen op de Grote Markt

  Leerlingen op
de Grote Markt

's Avonds aten we in Alma II. Een restaurant voor studenten en daarna zijn we wezen bowlen. Tot even na half drie heb ik in de gang van de jeugdherberg zitten lezen. Het was toen nog niet echt stil, maar ze bleven wel netjes op hun kamers, dus toen ben ik zelf maar wél gaan slapen.

3 bestellingen: DVD 'De meest memorabele momenten uit 5 seizoenen Barend & van Dorp', S. van der Werff en J.H. van den Berg, ' Nieuw Guinea - Fotoboek van land en volk' en Martin Andersen Nexo, 'Ditte, een mensenleven' .

12 april 2007

Een rustige dag. Zeker voor op een schoolreis. De hele dag Walibi. Ik zie er de pret niet van in, maar met dit zomerse weer is een dagje op een terras in de zon ook niet te versmaden. M'n voorhoofd had ik ingesmeerd met zonnebrandolie, maar m'n nek was ik vergeten. Een kleine smet op de dag was het feit dat van één leerling de portemonnaie was gerold. Jeanette is met de taxi aangifte wezen doen in het dorpje vlak bij Walibi.
's Avonds mochten de leerlingen kiezen uit drie films in Kinepolis: 300 (knokken en bloed), Mr. Bean op vakantie (humor) en Limeligt and love (of een titel die daar op lijkt: zwijmelen). Zelf zag ik Mr. Bean. Leuk, maar niet geweldig. Een uitgerekte televisie-aflevering en af en toe wel erg voorspelbaar. Hichem zat deze nacht in de gang, dus ik kon op tijd gaan slapen.

     

 Daar voelen ze zich
niets te groot voor

 Een terrasje in de zon

 Te huur: Burelen (kantoorruimte?)

13 april 2007

   

 De groep voor het Atomium

en voor de kathedraal

Ter afsluiting een dagje Brussel. Eerst het Atomium en dan een wandeling. We startten de wandeling bij het Koninklijk Paleis. Via de kleine Zavel, Manneke Pis en een wafel met aardbeien liepen we naar de Grote Markt. Daar bewonderden we de prachtige gevels van stadhuis en gildehuizen (als je vijftienjarigen hier wat bij vertelt, kunnen ze hier ook serieus wel bewondering voor opbrengen) en keken naar de kleertjes van Manneke Pis in het Broodhuis. Ook hier vervolgens een uurtje vrije tijd. In dat uurtje zocht ik met Willeke het beeldje van Janneke Pis op. Met de groep wandelden we daarna via Janneke Pis en de kathedraal terug naar de bus bij het Koninklijk Paleis.


     

3 bestellingen: Marga Minco, 'Het bittere kruid' (eerste druk), Jules de Corte, 'Liedjes' en een AO over Indonesië.

14 april 2007

De belangrijkste activiteit van vandaag was uitslapen. Daarna wat email beantwoorden en de afgelopen drie dagen op dit weblog zetten. Met de post kwam Rody Chamuleau 'Een springbron van gerechtigheid. De letteren in Zutphen' (1998). Een prima boekje, waarmee ik de informatie over Zutphen kan afronden. Ook 'Op dichtersvoeten door Gelderland' kwam binnen. Dat boekje valt wat tegen.
's Avonds kwamen Ria en Erich langs. Ze zijn de paasdagen naar Brugge geweest. Een prachtige stad. Bovendien startte de Ronde van Vlaanderen recht voor hun hotel. Dat lijkt me leuk om een keer mee te maken. Ria kocht in Brugge 'Reizen en literatuur' voor me. Een Trotter-reisgids over de 1001 beste reisverhalen voor alle landen van de wereld'. Heel leuk.

15 april 2007

       

 Pad in de vijver

 Drijvend eilandje in de vijver

 Primula

 Dotter
       

 Judaspenning?

 Vergeet-mij-nietje

 Prunus

 Kers

Vanavond weer met Suzanne en Gijs zitten pokeren.

2 bestellingen: 2x 'Dat was gezelschap', Dante, 'La vita nova'.

16 april 2007

3 bestellingen: Bob den Uyl, 'Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam', 2 knipsels Maarten 't Hart, 4 boekenleggers.

De afgelopen dagen meldde twee klanten los van elkaar dat ze het boek bestelden dat hun vader jaren geleden geschreven had, of waar hij aan had meegewerkt. Die vaders hadden zelf geen exemplaar meer van het boek. Dat is extra leuk verkopen. Het geeft ook aan dat je onbekende en oudere boeken altijd wel weer kunt verkopen, al is het dus maar aan een (klein)zoon of (klein)dochter.

17 april 2007

In de personeelskamer staat sinds enige tijd een biljart. Vanmiddag in een half uurtje met Luuk twee potjes 'Tien over rood' gedaan. Je verleert het biljarten niet, maar de precizie is er wel af. We wonnen beiden een spelletje, dus we zullen er minstens nog één moeten doen.

   

 Brem en esdoorn geven
een mooie kleurencombinatie

 Twee duiven komen drinken
bij de borrelsteen

18 april 2007

Ik werk hard aan de reisgids. Op het moment zoek ik vooral uit welke schrijvers in welke plaats geboren en overleden zijn. Dat is saai werk, waar ook weinig over te vertellen valt. Het wordt wel duidelijk dat volledigheid in een reisgids op dit vlak onmogelijk is. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn honderden schrijvers geboren. Dat zijn bladzijden vol namen. Dat gaat meer op een telefoonboek lijken dan op een reisgids. Daar zal een keuze in gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld maximaal 25 namen bij een gemeente en de rest op een website als aanvulling voor belangstellenden.

Verder blader ik veel, op zoek naar citaten. Ook schiet ik collega's aan met de vraag daar eens over na te denken. Willeke kwam met dit citaat van Nescio voor de bladzijde over Rhenen:

In Rhenen stond ik in de schemering op de brug over den spoorweg en keek naar 't Noorden. In de diepte lag de spoorlijn tot den gezichtseinder, aan beide zijden er van rees de berg steil op, begroeid met lichtgroen gras en donkergroene brem vol gele bloemen. Ik keek er naar hoe de bergwanden geleidelijk lager werden, tot ze, heel ver, overgingen in de vlakte. (Nescio, Titaantjes)

1 bestelling olaf J. de Landell.

19 april 2007

Omdat het met Arvid niet echt goed gaat, komt hij tot de zomervakantie waarschijnlijk niet meer op school. Dat laat H3d zonder mentor. Thea vroeg dinsdag of ik dat mentoraat voor de rest van dit schooljaar over wilde nemen. Daar heb ik ja op gezegd. Vandaag draaide ik de rapportcijfers uit voor de vergaderingen van maandag en dinsdag. Ik had beter nee kunnen zeggen. Je schrikt je helemaal naar van de gemiddelde cijfers. Er zijn ook enkele kinderen zonder onvoldoendes (om het maar eens positief te benaderen).

Al surfend op internet kom ik diverse boeken tegen die een interessante bron voor de reisgids kunnen zijn. Gisteren en vandaag kwamen met de post:
- dr. H. Schelhaas en Bert Molenaar, 'Graven en begraven in Overijssel' (valt wat tegen, gaat vooral over de gebruiken op kerkhoven)
- Annet van den Broek en Koos Groen, 'Hun laatste rustplaats. Kerkhofgids van schrijvers, acteurs, schilders, componisten, politici, sportsterren en andere bekende Nederlanders' (1985) (Een prachtboek. Twee graven per bladzijde, met foto en korte biografie)
- Dannie ten Zweege, 'Een literair portret van de Achterhoek' (2007) (Dit boek is net uit. Vooral korte biografieën van schrijvers die in de Achterhoek wonen of gewoond heben. Hier had meer in gezeten.)

 

 

20 april 2007

De rapportvergadering van H3d heb ik vandaag voorbereid. Een grove schatting: 11 leerlingen gaan over, 8 leerlingen blijven zitten, 12 leerlingen bevinden zich in de gevarenzone, maar zouden het nog kunnen redden. Ga er maar aanstaan.

1 bestelling: Heemschut oktober 1975.

21 en 22 april 2007

Een weekend met de neven en nichten (en achterneven en -nichten, én daar weer de kinderen van) Jelsma. Dit is de de derde keer dat we dat deden. Zeven jaar geleden in Castricum en daar weer een jaar of vijf voor ergens onder Nijmegen. De groep wordt te groot en te verschillend van leeftijd. Veel roken, drinken en harde muziek is in ieder geval niet mijn idee van een leuke avond. Uiteraard zijn er in zo'n weekend ook leuke gesprekken, maar het geheel is toch los zand, wat vooral bleek toen de anderen Lidy in haar eentje bij kamp Westerbork in het bos lieten wachten op Martijn en mij. Wij kwamen door het bos en waren wat achter geraakt, Lidy stond bijna een half uur in haar eentje bij de auto te wachten. Dan verwacht je toch het fatsoen van anderen dat ze bij Lidy blijven. Ik vrees dat deze ervaring voor ons voldoende reden is om een volgende keer niet meer aan zo'n weekend mee te doen.

Voor mensen die een locatie voor zo'n bijeenkomst zoeken is deze boerderij 'Imkerhof' in Witteveen een aanrader. Net opgeknapt, goed verzorgd, prima bedden! Binnen o.a. een biljart (zelf krijt meenemen). Aan de muur wat oude knikkerborden en wat boerengereedschap, waaronder een vlegel. Die vlegel deed me omiddellijk aan 'Het bureau' van Voskuil denken, waarin Maarten onderzoek doet naar het gebruik van verschillende soorten vlegels. Door dat boek ging ik nu zelfs met interesse naar de verbinding tussen stok en knuppel kijken: een leren riempje.

 

 

De afloop van het bezoek aan kamp Westerbork was vervelend, maar het kamp zelf toch wel indrukwekkend. Er moet een steen zijn (volgens de folder) met de eerste regels van 'De achttien doden' van Jan Campert. Dat kan in de reisgids, maar ik heb die steen helaas niet kunnen vinden. Binnen wel een aangrijpend gedicht van Ida Vos en in het kamp zelf nadrukkelijk de plaatsen waar bijv. Etty Hillesum en Anne Frank in een barak hebben gezeten.

     

 Gedicht van Ida Vos

 Hier stond de barak waar Etty Hillesum 'leefde'.
Op de achtergrond het extra bewaakte gedeelte waar Anne Frank gevangen zat.
 

Bij thuiskomst: 140 mails in de mailbox, waarvan 127 spam. Je wordt daar toch gek van. Tegenwoordig ook spam met afzender én onderwerp in Chinese lettertekens. Je ziet dan in ieder geval direct dat het rotzooi is.

1 bestelling: Kortooms, 'Liefde in Peelland'.

23 april 2007

Vandaag en morgen rapportvergaderingen derde cluster. De vergadering H3d brengt nog wel enig optimisme. Ik zal de leerlingen in gesprekken proberen te motiveren en te sturen. Maar er zal wel hard gewerkt moeten worden. Ik ben van plan om af en toe tien minuten een les van ze te bezoeken, om ze te laten zien dat ik ze écht in de gaten wil houden.

Bubb Kuyper veilt in mei een deel van de persoonlijke bibliotheek van Godfried Bomans en zo te zien de hele bibliotheek van Harry Prick. Veel Büch derhalve. Het aanbied is zo groot, dat dat nog wel eens gunstig uit kan pakken in die zin, dat de bieders verdeeld zitten over het grote aanbod.

De afdeling Bergen op Zoom had dit weekend twee kratten Jupiler bij zich. Kleine flesjes (25 cl), maar lekker bier. Lidy bracht daarom vandaag met de boodschappen ook een kratje mee.

Jan Siebelink heeft zelf vijf literaire wandelingen gemaakt n.a.v. zijn werk. Twee in Velp, twee in Den Haag en één in Brussel. Op zijn site http://www.jansiebelink.nl/ zijn ze te vinden, met een door hem gemaakte tekening/plattegrond en wat bijbehorene foto's en fragmenten.

2 bestellingen, een knipsel Grunberg en Jacques Hamelink, 'Ranonkel'.

24 april 2007

Vanavond op bezoek bij Wim en Marjan. Ze is geopereerd, maar ziet er al weer goed uit. Wim is altijd vrolijk en heeft (ondanks alles) een aanstekelijke, luide lach. Dat maakt van elke ontmoeting weer een klein feestje.

Andere Wim mailde dat de uitgever graag een gesprek wil over de reisgids. Dat is leuk spannend. Ik ben benieuwd wat dat gaat brengen.

1 bestelling: 'De zeventiende deur'.

25 april 2007

Het ging vandaag op school een paar keer over normen en waarden. Leerlingen laten de schuttingwoorden tegenwoordig wel erg soepel uit hun mond rollen. Ze vinden daarbij ook niet dat ze iets zeggen wat niet kan. Het is misschien vechten tegen de bierkaai, maar ik blijf er toch wat van zeggen. Niet alleen tijdens mijn les, maar ook in de gang. Normen verschuiven op meerdere manieren. Christel had een discussie met een klas. Een leerling wilde zijn neus niet snuiten in het lokaal. Dat doe je niet waar anderen bij zijn! Tien minuten daarvoor zat diezelfde leerling wel in het lokaal deodorant onder de armen te spuiten. Volgens Christel (en ik ben het met haar eens) is dat juist andersom: je neus snuit je wel waar anderen bij zijn, maar deodorant gebruik je niet in het bijzijn van anderen.

Bij de post zat 'Helden op sokkels. Literaire standbeelden in Nederland' (1980) van Drs. C.J. Kuik. Zo'n 200 standbeelden van schrijvers en romanfiguren, maar ook van figuren uit kinderliedjes (onder moeders paraplu - Utrecht, Zwembad Den Hommel).

Bol.com begint ook met tweedehands boeken. De spoeling wordt wel erg dun op deze manier. Misschien is het een kwestie van rustig afwachten en haken diverse aanbieders op den duur wel af. Of misschien is het een kwestie van specialisatie.

26 april 2007

Zoekend naar informatie over het beeld 'Man met schuiftrompet' ter ere van C.C.S. Crone in Utrecht, kwam ik terecht op het Utrechts Archief. Een imposante hoeveelheid foto's en documenten uit de hele provincie. Veenendaal komt er bekaaid af met 57 afbeeldingen (waarvan sommige ook nog eens van een winkel van een mijnheer Veenendaal in Utrecht). Nee dan Rhenen: 884 afbeeldingen! Tekeningen, schilderijen, ansichtkaarten enz. Op 18 april gaf ik al een citaat van Nescio over de 'brug over den spoorweg'. Hier nog eens dat citaat, nu met bijpassende ansichtkaart:

 
 In Rhenen stond ik in de schemering op de brug over den spoorweg en keek naar 't Noorden. In de diepte lag de spoorlijn tot den gezichtseinder, aan beide zijden er van rees de berg steil op, begroeid met lichtgroen gras en donkergroene brem vol gele bloemen. Ik keek er naar hoe de bergwanden geleidelijk lager werden, tot ze, heel ver, overgingen in de vlakte. (Nescio, Titaantjes)

Met Lidy wat plantjes gehaald bij Groenrijk in Achterberg. Vooral vlijtig liesjes voor in de Wanderella's. Die deden het vorig jaar heel goed. Ik kocht drie grondels voor in de vijver. Het zijn algeneters én ik vind het leuk om bij de vijver te staan en te zoeken naar de verschillende soorten vissen. Ze zaten in een bak waar ook de windes in zaten. Die blijken kannibalistische neigingen te hebben. Ik zag een vrij grote goudwinde met de staart van een soortgenoot nog een centimeter uit de bek. Volgens de verkoper gebeurt dat heel af en toe. Het is in ieder geval slecht voor de handel.
De vijver begint nu in rap tempo mooier te worden. De waterpest groeit als ... de pest. De bladeren van de waterlelie schieten naar boven. De vissen zijn zeer actief en zitten ook vreselijk achter elkaar aan. Dat zullen de hormonen zijn en daar zullen dus wel weer jonkies van komen.

Martijn moest vanavond tennissen in Lunteren. We zijn even bij hem wezen kijken én we zijn gelijk een kopje koffie wezen drinken bij tante Jannie. Die woont recht tegenover dat tennispark aan de Wormshoefseweg. We kwamen langs het huis waar mijn opa en oma hebben gewoond. Dat blijkt weer te koop te staan. Ze vragen er € 665.000 voor. Dat is wel erg veel geld. Zeker nu de tuin van vroeger er ook niet meer achter zit (Daar is een huis in gebouwd).

   

 Dorpsstraat 239, Lunteren

 Martijn en tante Jannie

27 april 2007

De visseneitjes zijn duidelijk herkenbaar in het groen. Het zijn er honderden! Ook de eerste libelle legt al weer eitjes in de vijver.


Visseneitjes in de draadalg.

In de theetuin van landhotel de Hoofdige Boer in Almen staat een kunstwerk van Toos Gipman met dichtregels van A.C.W. Staring en Steven van Campen, onthuld in juni 2005. Het hotel zelf is genoemd naar een gedicht van Staring en heeft een Staringzaal en een Staringkamer. Ik heb ze vandaag gemaild met de vraag of dat kunstwerk er alleen stond bij de tentoonstelling in 2005, of dat het er permanent staat. Er kwam vlot antwoord: het staat er permanent.

Elk weet, waar 't Almensch Kerkje staat,
En kent de laan, die derwaart gaat,
Een duiker perst daar, onder 't spoor,
Zijn schuim tot in de Berkel door:
Al golft rondom de wintervloed,
Men komt ter preek met droogen voet,
(A.C.W. Staring, De Hoofdige Boer, fragment)

2 bestellingen: P.A. Daum, 'Goena-goena' + AO-boekje 603 en Hugo Raes, 'Hemel en dier'.

28 april 2007

In Groningen staat het beeld 'Olga met de kat' van Jan Wolkers. Het staat op de hoek Paterswoldseweg en Laan van de Vrede. Dit is de Olga uit 'Turks Fruit'. Het beeld werd gekocht door het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en in 1960 aan de stad Groningen geschonken bij het gereedkomen van de tienduizendste woning na de oorlog. In Turks Fruit komt het werken aan dit beeld voor:

 
 En in het atelier, waar ik werkte aan het beeld van haar met een kat in haar armen, liep hij (een jonge eend) als ik de klei van het beeld had natgespoten, in de plassen op de vloer te trappelen alsof er zeepieren uit het beton omhoog zouden kunnen komen. En daar is het noodlottige gebeurd. Terwijl ik achteruitliep om van een afstand naar het beeld en Olga te kijken trapte ik op hem. Er klonk een gekraak of er een houten raamwerkje in hem zat. Stuiptrekkend lag hij aan mijn voeten en Olga kromp met een schreeuw in elkaar. (Jan Wolkers, Turks fruit, blz. 121)

Het was even zoeken naar dit fragment. Al zoekende stuitte ik op een fragment over Ameland. Met name de tenthuisjes zijn herkenbaar.

 We gingen altijd met vakantie naar Ameland (in de restauratie van de trein al kleine flesjes sherry slurpend en halfdronken op de boot in Holwerd) waar we op een camping vlak achter de duinen een tenthuisje huurden, dat tot aan je schouders uit witgekalkt hout was opgetrokken en verder van tentdoek was zodat er een wonderlijk licht binnenkwam. Theekleurig en warm als de zon scheen en als de lucht bewolkt was zag het eruit als ijspepermunt. Er waren kilometers strand waar niemand kwam dan wij tweeën, waar we de hele dag naakt liepen en waar ze met haar mooie kont lekker in een ondiepe plas op me kon zitten rijen. (Jan Wolkers, Turks fruit, blz. 118/119)

 

2 bestellingen: 2 x Godfried Bomans en Ida Vos, 'Vijf en dertig tranen'.

29 april 2007

Naar aanleiding van Dannie ten Zweege, 'Een literair portret van de Achterhoek' heb ik de een bladzijde over Jo Daan gemaakt. Ze werkte van 1939 tot 1975 als medewerker en hoofd van de afdeling Dialectologie van het P.J. Meertens Instituut in Amsterdam. In 'Het Bureau' van J.J. Voskuil komt Jo Daan voor als Dé Haan. De schrijver geeft niet blijk van veel sympathie voor haar en dit was wederzijds. Daan heeft de boeken nooit gelezen en verklaarde: 'Ik lees geen boeken van mensen waaraan ik een hekel heb!'. Na haar pensioen in 1975 woonde Jo Daan in Barchem in de Achterhoek. Nog in 2004 was ze te gast in het tv-programma 'Buitenhof' . Het onderwerp was 'Goede manieren en integreren'. Ze deed daar de uitspraak: 'Je hangt je pet of muts bij je jas in de gang. Als je een hoofddoekje draagt hang je dus dat hoofddoekje bij je jas in de gang.'. Ze overleed op 11-06-2006 in een ziekenhuis in Deventer.

Een historische voetbalzondag. We hebben de wedstrijden - ouderwets - op de radio gevolgd. 'Langs de lijn' bij de drie ploegen die nog kampioen konden worden. Met spanning tot de laatste minuut. En PSV ging toch nog met de hoofdprijs lopen, maar met Koeman komt het bij PSV niet meer goed. Ik twijfel ook erg aan zijn trainerskwaliteiten.

30 april 2007

George Slieker heeft de plaatsen in Haarlem beschreven die te maken hebben met de boeken van Jac. van Looy. Op zaterdag 12 mei a.s. presenteert hij op de boekenmarkt op de Haarlemse Dreef zijn boek: 'Van Heiligland tot Hout'. Aan de hand van historisch fotomateriaal kan de lezer een kijkje nemen in het Haarlem en omgeving van ca.1870 en krijgt hij informatie over de besproken locaties. Een aantal daarvan liggen op wandelafstand van elkaar.

Een warme, maar wat winderige koninginnedag. Vanochtend zijn we naar de 'vrijmarkt' rond het Bruïneplein geweest. Mensen leggen echt de rommel van hun zolder op een kleedje: wat een troep! Veel verkocht werd er ook niet, maar er komen honderden mensen op af. Ik kocht twee kinderboeken, een boek van Olaf J. de Landell en een puzzel van 1000 stukjes van het Jachtslot St. Hubertus (en nu maar hopen dat alle 1000 stukjes er inderdaad inzitten).

1 bestelling uit Noorwegen!

Door naar mei 2007

 


Terug naar weblog
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2007 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker