April 2014

Terug naar maart 2014

1 april 2014

Daggedachte (91)

Ik ben altijd jaloers geweest op mensen met heimwee.
Dat je zo naar huis verlangt (en de mensen die in dat huis wonen, neem ik aan)
dat je vervroegd naar huis vliegt vanuit een of andere fijne exotische plek.
Ik verlang nooit naar huis, erger nog:
als ik thuis ben verlang ik naar weg zijn.
De Duitsers noemen dat Fernweh.

(Jelle Bandt Corstius, Arctisch dagboek, blz. 10)

Vanochtend heb ik hard toetsen na zitten kijken. De toets van B2d is ook klaar en die van V2a en V3b zijn voor de helft nagekeken. Morgen verder.

Vanmiddag hadden we met de sectie Nederlands een studiedag over ons leesonderwijs. We wilden een middag waar we direct wat mee konden. Daarom hebben we allemaal ter voorbereiding een boek doorgenomen (ik deed dat afgelopen zondag), waarna één van de auteurs ons vandaag tips kwam geven. Ik was gereserveerd; de auteur is van het APS (en daar heb ik na eerdere ervaringen geen hoge pet van op) en het boek bevatte nogal wat open deuren en gaf hier en daar blijk van een onrealistische kijk op de dagelijkse lespraktijk (Hang de kaarten op in het lokaal en laat ze daar hangen. Dat is zinloos. Ik zit zowat elk uur in een ander lokaal). Maar het viel mee. Een goed verhaal, praktische tips en een middag waarna ik de aandrang had om e.e.a. uit te gaan proberen.

Collega Edwin had een kaart over voor de voorstelling van Erik Muiswinkel en vroeg of ik met hem mee ging. Ik had de voorstelling niet 'aangestreept' omdat zijn vorige voorstelling (over Obama) me tegenviel. Maar als zoiets op deze manier voorbijkomt, ga ik graag mee. En dat bleek een goede keus. Een veel afgewogener voorstelling dan de vorige keer. Sterker nog: het was gewoon goed! De kapitein die zijn cruiseschip bij Italië aan de grond liet lopen was een kleine rode draad, de liedjes waren aardig en vooral zijn teksten over Nederland, democratie en leiderschap waren meer dan raak. Daarbij kwamen Harry Mulisch en Gerrit Komrij aan de orde. Dan is mijn avond goed. Ter ere van Komrij had Muiswinkel een eigen versie van 'De zwijgzaamheid' gemaakt. Dit is het origineel:

De zwijgzaamheid

Eer maakt men lakens wit met inkt,
Eer speelt men schaak met bezemstelen,
Eer vindt men nog een roos die stinkt,
Eer ruilt men stenen voor juwelen,

Eer breekt men ijzer met zijn handen,
Eer zal men stijgen in valleien,
Eer legt men een garnaal aan banden,
Eer leert men geiten kousen breien,

Eer plant men bomen op de weg,
Eer zal men kakken in zijn hoed,
Dan dat ik u mijn ziel blootleg
En zeg wat ik thans lijden moet.

Na afloop zaten Muiswinkel en zijn vier muzikanten in de foyer van het theater. De drummer had, net als in de voorstelling, een gek hoedje op. Ik had natuurlijk moeten vragen of Muiswinkel al eens aangeboden had daarin te kakken, maar dat bedenk je pas als je alweer in je auto zit.

2 april 2014

Daggedachte 92

Er zijn weinig boeken waaruit men niet leren kan hoe men niet schrijven moet.
(Multatuli, Ideeën, eerste bundel, idee 58, blz. 20)

Via Facebook dook er een lijstje met de tien mooiste boekwinkels van Nederland op:
1. Dominicanen Maastricht
2. Waanders in de Broeren, Zwolle
3. Bek Boeken, Veghel
4. Riemer, Groningen
5. American Book Center, Amsterdam
6. H. de Vries, Haarlem
7. De Drvkkerij, Middelburg
8. Athenaeum Boekhandel, Amsterdam
9. Riemer & Walinga, Ermelo
10. Jouw keuze - voor mij: Van Kooten, Veenendaal (maar aan de reacties te zien , maakt vooral Den Boer in Baarn een goede kans).

Bij nummer 2 en nummer 7 ben ik binnen geweest. De rest vormt een mooie bestemming voor de komende vakanties.

Vandaag in 'Veenendaal Totaal':

De luis in de pels

Vanavond vergaderden we met de verschillende commissies van het Kunstplatform (Beeldend Veenendaal, Cultureel Café, Kunstroute, Gedichten op muren, Amateurkunstfestival, Stadsdichter). Een prima vergadering, waarbij de tevredenheid overheerste, maar waarbij we elkaar ook critisch durfden bevragen. Daarna aten we samen, waarbij ik weer eens ouderwets gelachen heb (tranen over de wangen en pijn in de kaken).

3 april 2014

Daggedachte 93

De folianten vergelen,
de geleerde glans der steden verdoft,
maar het boek der natuur beleeft ieder jaar een nieuwe oplage.

(Hans Christiaan Andersen)

Ik haal mijn achterstand m.b.t. corrigeerwerk langzaam in: De vier CT's van deze week zijn nagekeken, de boekverslagen van B2c zijn nagekeken, van de grammatica-so's hoef ik alleen nog de laatste twee vragen, van B2d nog vijftien boekverslagen. Dat moet morgen lukken.

De leerlingen van B2c lazen:

Rosee Bentana, Black Mamba
Tom Bezemer, Ik heb jou toch
Elle van den Bogaart, De gele scooter
Elle van den Bogaart, Prooi
Elle van den Bogaart, Vermist (2x)
Caja Cazemier, Heb jij het al gedaan?
Caja Cazemier, Te snel (2x)
Thea Dubelaar, Het onzichtbare meer
Victoria Frakas, Dik in mijn hoofd
Jaap ter Haar, Boris
Evert Hartman, Oorlog zonder vrienden
Tineke Hendriks, Black-out
Joost Heyink, Loverboy & girl
Karin Hilterman, Eerwraak
Hanneke de Jong, De laatste brief
Mirjam Mous, Moordmeiden
Mirjam Mous, Password
Mirjam Mous, Vals spel
Harm Tilstra, Onderwereld
Derk Visser - patatje oorlog
Helen Vreeswijk, Loverboys
Mel Wallis de Vries, Klem
Mel Wallis de Vries, Verblind
Mel Wallis de Vries - Wreed
Jan de Zanger - Desnoods met geweld

Als je kijkt naar de auteurs waarvan meerdere leerlingen een boek lezen, dan geeft dat een aardig beeld van de momenteel voor deze leeftijd favoriete auteurs. En ik vind het geen gemis dat Carry Slee en Francine Oomen op het lijstje ontbreken.

1 bestelling: Ad Fransen, 'De nadagen van Gerard Reve'.

4 april 2014

Daggedachte 94

Wat de zwijgzamen denken is moeilijk te schatten;
wat de spraakzamen denken ook.

(Lambert Tegenbosch)

Ik heb weer vrijwel de hele dag na zitten kijken. Nog acht boekverslagen van B2d, dan is het hele spul af!

Morgen is de Reviaanse catwalkshow van Teigetje en Woelrat in de bibliotheek. Onze leerlingen lopen met de 'echte' modellen mee en lezen gedichten van Reve voor. Vandaag oefende ik met vier meisjes dat lezen. Ze moeten vooral wat langzamer en plechtiger lezen. Ik luisterde met ze naar Reve op YouTube. Ze hoeven hem niet te imiteren, maar kunnen wel laten horen dat ze weten hoe hij las. Dat geldt overigens ook voor mezelf, want ik lees op verzoek van Teigetje & Woelrat de brieffragmenten voor. Een voorproefje:

Boslaan 34 Veenendaal, 20 Mei 1971.

Lieve geile Wrede Jongens,

Het huis hier bevalt mij, en het is groter en degelijker dan ik het in mijn herinnering behouden had. Ik zou echt niet weten waarom wij hier niet veel stabiliteit en enig geluk zouden vinden. Vast staat om te beginnen dat we hier meer ruimte, meer comfort, en, als het er op aankomt, eigenlijk ook meer rust hebben dan in Friesland.
Ik schrijf deze brief boven. Ik zit in een fauteuil, dicht bij het rechter raam, en heb rechts van mij het glazen tafeltje staan met de inkt, en houd het harde karton op de knie.
Hier boven zit je goed. Het is er stil, en er gaat niets voorbij wat je afleidt: je ziet alleen maar daken. Beneden, in de achtertuin, verdedigt Panda zijn territorium tegen de cyperse kater.

Vanmiddag hadden we voor de brugklassen een dansvoorstelling op school: 'De eerste keer'. De voorstelling begon in kleine groepen, waar twee dansers hun personage aan de leerlingen voorstelden. Daarna vroegen ze: 'Wil je weten hoe het verder gaat?' en namen de leerlingen mee naar de (gym)zaal. Ik vond de voorstelling aan de lange kant, maar ik heb dan ook niets met dans.

Aan het eind van de middag ging ik met Lidy naar de rommelmarkt in de hal bij de Rozebottel. Lidy wilde een vaas en vond er één. Ik kocht veertien boeken. Daar ben ik tegenwoordig terughoudend in. Ik koop niets meer om te verkopen, maar alleen om zelf te lezen (en eventueel daarna te verkopen) óf omdat ik een boek voor Schrijversinfo denk te kunnen gebruiken. Ik kocht:
- Robert Anker, Een soort Engeland
- Stefan Hertmans, Als op de eerste dag
- Abdelkader Benali, Laat het morgen mooi weer zijn
- Boeli van Leeuwen, Schilden van leem
- Sanneke van Hassel, Nest
- Marga Minco, Nagelaten dagen
- Christiaan Weijts, Via Capello 23
- Abdelkader Benali, Bruiloft aan zee
- Lévi Weemoedt, Van harte beterschap. Kleine trilogie der treurigheid
- Judith Herzberg, Beemdgras
- Huub Oosterhuis, God weet komt het goed
- Gedichten voor het hart. Troostende woorden uit de Nederlandse en Vlaamse poëzie
- Het lichte gedicht. De grappigste en gekste gedichten van Nederland en Vlaanderen
- Vriendschap. Gedichten voor vrienden

5 april 2014

Daggedachte 95

Gedicht voor dokter Trimbos

'Goedkope wijn, masturbatie, bioscoop',
schrijft Céline.
De wijn is op, en bioscopen zijn hier niet.
Het bestaan wordt wel eenzijdig.

(Gerard Reve, Verzamelde gedichten, blz. 44)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Karel ten Haaf, Alleen de titel is nog niet af
Karel ten Haaf schreef over de randverschijnselen van de literatuur (Cornelis Bastiaan Vaandrager, Adriaan Bontebal) in (tijdschrift) en op (weblog) Tzum. In dit boek zijn die artikelen gebundeld. (15,00)
- Ingmar Heytze, De veertig van Heytze
Ingmar Heytze kiest zijn veertig favoriete gedichten en bloemleest ze. Maar het is niet alleen een bloemlezing. Hij vertelt ook bij elk gedicht wát hem er zo in aanspreekt. (€ 17,50)

Tegen 12.00 uur was ik in de bibliotheek voor de literaire catwalkshow van Teigetje&Woelrat. Er werd een prachtige catwalk gebouwd met een complete stellage aan lampen erboven. Het zijn zenuwachtige uren voor zo'n modeshow. Bij Teigetje en Woelrat, maar zeker ook bij de amateurmodellen (onze leerlingen). Uiteindelijk bleken al die zenuwen niet nodig. Zeker de drie jongens liepen als volleerde modellen (met de daarbij horende enigszins hooghartige blik.). Negen keer werd de modeshow onderbroken voor een niet eerder gepubliceerd brieffragment van Gerard Reve (gelezen door mij) en een gedicht van Gerard Reve (gelezen door een leerling). Deze vier leerlingen hadden ook kleding van Teigetje&Woelrat aan. Twee van hen wollen jurkjes waarin zinnen van Gerard Reve waren verwerkt. Ikzelf had zwarte kleding aan met daarop een das met teksten van Reve. Er werd veel gefotografeerd. Hieronder wat foto's van Theo Hendriks en van de fotograaf van de bibliotheek:

Literaire catwalkshow Literaire catwalkshow
Literaire catwalkshow Literaire catwalkshow
Literaire Catwalkshow Literaire catwalkshow
Literaire catwalkshow Literaire catwalkshow

De meiden lazen de gedichten goed voor, maar misschien zijn de gedichten voor meisjes van deze leeftijd toch te moeilijk. Technisch lezen lukt, ik heb de gedichten met ze besproken en geoefend, maar het blijft de vraag of ze de gedichten écht begrijpen, laat staan kunnen beleven/doorleven. Dat is ze niet kwalijk te nemen (het zou niet best zijn als het het levensgevoel van Gerard Reve nu al deelden).
Een van de meiden heeft er in ieder geval iets aan gehad. Ik gaf ze vorige week een extra literatuurles 'Gerard Reve'. Zij had de volgende dag haar mondeling examen Nederlands en had 'De vierde man' op haar boekenlijst staan. Ik vroeg of ze wist dat dat een geweigerd boekenweekgeschenk was. Dat wist ze niet. Vanmiddag (in een rustmomentje) vroeg ik haar hoe het mondeling gegaan was: 'Prima, en mijn docent wist dat niet, van dat boekenweekgeschenk!' Daar heeft ze dankzij deze activiteit toch een puntje gescoord.

Vanavond aten we samen bij 'de Griek' in de Sandbrinkstraat. We namen een soort verrassingsmenu met allemaal kleine hapjes. Heerlijk. Alleen de inktvisringen hebben we laten liggen (ik heb nog wel een stukje geprobeerd, maar het blijft gefrituurde binnenband).

1 bestelling: Caesar, 'Veilig leren lezen 1 (Duimelijntje)'.

6 april 2014

Daggedachte 96

De hebzucht en de jalouzie zijn prima
want vullen onze eenzaamheid met lust.
Hier is de Bijenkorf al, en dáár de Hema.
En straks de dood voor de noodzakelijke rust ...

(Heere Heeresma, Het allerlaatste gedicht...)

Ik had mijn leerlingen beloofd dat deze week álles nagekeken zou zijn. Dat is gelukt. Vanochtend keek ik de laatste acht boekverslagen van B2d na. Deze leerlingen lazen:

Marjan van Abeelen, Dun
René Appel, Noodzakelijk kwaad
Pieter Aspe, Luchtpost
André Boesberg, Bloeddroom
Elle van den Bogaart, Krassen
Khalid Boudou, Het schnitzelparadijs
Caja Cazemier, Iris
Caja Cazemier, Knalhard
Bobje Goudsmit, De stalker
Pete Hautman, Pokerface
Joost Heyink, Morgen sla ik terug
Theo Hoogstraaten, Tussen twee vuren
Rom Molemaker, Gijzeling
Mirjam Mous, Fluisterwater
Mirjam Mous, Moordmeiden
Francine Oomen, Hoe overleef ik een gebroken hart?
Kjersti Scheen, Maanmeisje
Manon Sikkel, Is vriendschap 4ever?
Carry Slee, Fatale liefde
Annejoke Smids - Schimmenjagers
Maren Stoffels, Met mijn ogen dicht
Maren Stoffels, Vlucht van Elin
Jan Terlouw, Koning van Katoren
Marc van Velzen, Airtime
Simone van der Vlugt, De bastaard van Brussel
Helen Vreeswijk, Ontvoerd (2x)
Dirk Weber, Hij of ik
Jan de Zanger, Desnoods met geweld

Pa's drieënnegentigste verjaardag in Culemborg gevierd.

Het blad van de vrienden van de Hoge Veluwe viel gisteren in de bus. De 61e jaargang alweer. Lente 2014 staat erop. Vier keer per jaar komt het blad dus nog. Het is geen schim meer van wat het was. Vroeger was het een veel regelmatiger verschijnend blad, met doorwrochte artikelen over geschiedenis en natuur van het park. Daar is niets van over. Dit is een fotoglossy met hooguit nog wat begeleidende tekst bij de foto's. Ik ben lid van de Vrienden van de Hoge Veluwe en krijg daarom het blad. Als het alleen een abonnement op het blad was, zou ik het opzeggen.

Evert Davelaar

De Veense journalist en organist Evert Davelaar plaatste deze foto van zichzelf op Facebook en vroeg zich daarbij af: 'Als je muziek maakt en kaal bent bovenop, ben je dan....ehhh... muzikaal?'
Ik kon het niet laten hem deze vraag te stellen: 'Jaja Evert .... en je bent ook muzikant. Leg dat eens uit dan ..... zegt dat iets over je ondergoed?'
Hier ging hij op in en daagde me vervolgens uit als stadsdichter. Zo'n uitdaging neem ik aan:

Een muzi-kale muzi-kant
ging voluit op het orgel, want:
als die Davelaar iets doet,
is dat van boven- en van onder-goed.

1 bestelling: 12 boekenweekgeschenken.

7 april 2014

Daggedachte 97

De tijd verstrijkt onherroepelijk. Ondergang is ondergang.
Dat wat wij behoud noemen is er maar een variant van,
vaak in het belachelijke.

(Koos van Zomeren, Ruim duizend dagen werk, blz. 186)

De Open universiteit vraagt om onvergankelijke zinnen uit de Nederlandse literatuur en geeft 36 zinnen waar we op kunnen stemmen:

1. Jongens waren we, maar aardige jongens. (Nescio, Titaantjes)
2. 'Het is gezien', mompelde hij, ‘het is niet onopgemerkt gebleven.’ (Gerard Reve, De avonden)
3. Alles van waarde is weerloos... (Lucebert, ‘De zeer oude zingt’)
4. 'Scheppen', riep hij, 'gaat van au!' (Leo Vroman, ‘Ballade’)
5. 'Wees u-zelf!' zei ik tot iemand; Maar hij kon niet: hij was niemand. (P.A. de Genestet, ‘Individualiteit’)
6. Domweg gelukkig in de Dapperstraat (J.C. Bloem, ‘De Dapperstraat’)
7. Hier ligt Poot, hij is dood. (De Schoolmeester, pseudoniem van Gerrit van de Linde, ‘Grafschriften’)
8. Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig /laagland gaan (Hendrik Marsman, ‘Herinnering aan Holland’)
9. Jantje zag eens pruimen hangen, / o! als eieren zo groot. (Hieronymus van Alphen, ‘De pruimeboom’)
10. 'Wij gaan gelukkig zijn [...] wij laten ons door niemand doen.' (Hugo Claus, Vrijdag)
11. Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren (Willem Elsschot, ‘Het Huwelijk’
12. 'Pijnboompit, pijnboompit, liggend kan je schijten, maar het is beter als je zit’ (Hans Teeuwen, 'Snelkookpan')
13. In de boeken mag men ’t zoeken, in der minnen zal men ’t vinnen (Albert Verwey, ex libris 1910, getekend door H.P.Berlage)
14. De portier is een invalide. (W.F. Hermans, Nooit meer slapen)
15. Maar zijn voeten raakten zwaar de aarde, zwaar en knarsend op het kiezel alsof zíj het alleen hadden te bepalen hoe onwankelbaar trouw hij blijven zou aan iets dat hij verloren had, aan iets dat hij nooit had bezeten. (Simon Vestdijk, Terug tot Ina Damman)
16. 'Van geslacht een Italiaan, van vaderland een Turk, van moedertaal een Franschman, van opvoeding een Hollander, van geloof een Catholiek, en van hart een goede jongen'. (Nicolaas Beets, Camera Obscura)
17. 'Nu zie ik, waar het “gout verdroncken” ligt', fluisterde ik, ‘ik zie sterren’. Met deze woorden trok ik Titia in mijn armen en kuste haar. (Hella S. Haasse als C.J. van der Sevensterre, Sterrenjacht)
18. Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu? (Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?) (opgeschreven door een West-Vlaamse kopiist, naar schatting in het derde kwart van de 11e eeuw)
19. Altijd die vogels die nesten beginnen (Gerrit Kouwenaar, ‘Binnen’)
20. Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zeven maal, om die éne te groeten die daar lachend te wachten zou staan’ (Ida Gerhardt, ‘De gestorvene’)
21. Met opgetrokken schouders, toegeknepen ogen / Haast dravend en vaak hakend in de mat / Lelijk en onbeholpen aan zusters arm gebogen / Gaat elke week de idioot naar 't bad. (Vasalis, ‘De idioot in het bad’)
22. Altijd november, altijd regen / Altijd dit lege hart, altijd. (J.C. Bloem, ‘Het verlangen’)
23. Ik ging naar Bommel om de brug te zien / Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden / die elkaar vroeger schenen te vermijden, / worden weer buren. (Martinus Nijhoff, ‘De moeder en de vrouw’)
24. 'Ik ben makelaar in koffi, en woon op de Lauriergracht, No 37.' (Multatuli, Max Havelaar)
25. 'Halt, ellendig produkt van vuile geldzucht en godslasterlyke femelary! Ik heb u geschapen... ge zyt opgegroeid tot een monster onder myn pen... ik walg van myn eigen maaksel: stik in koffi en verdwyn!' (openingszin en slotpassage uit Multatuli, Max Havelaar)
26. Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten (Willem Kloos, ‘Sonnet’)
27. Waer werd oprechter trouw / Dan tusschen man en vrouw / Ter weereld oit gevonden? (Vondel, Gijsbrecht van Amstel) 28. Verniet’ging is verzinsel / des onkundigen denkens. Dood gaat slechts / wat nimmer leefde: leugen, en het spinsel / van schijn en waan. (Frederik van Eeden, Het lied van schijn en wezen)
29. De grootste vergelukkingen duren maar secondekort. (Louis Couperus, Metamorfoze)
30. 'Tom Poes, verzin een list!' (Marten Toonder, Olivier B. Bommel)
31. Dood zal ik alleen voor de levenden zijn, niet voor mezelf. Ik bedoel, ik kan niet dood zijn. Dood zijn altijd anderen. (Harry Mulisch, Het theater, de brief en de waarheid)
32. Wie nooit honger heeft gehad, zal meer genieten aan tafel, maar wat eten is, weet hij niet (Harry Mulisch, De aanslag)
33. Droom is het leven, anders niet; / ’t Glijt voorbij gelijk een vliet (Jan Luyken, ‘Air’)
34. Alleen in mijn gedichten kan ik wonen / Nooit vond ik ergens anders onderdak (J. Slauerhoff, ‘Woningloze’)
35. ‘Vele mensen schijnen Kees Bakels niet eens te hebben gekend, en dat is eigenlijk niet goed te begrijpen.’ (Theo Thijssen, Kees de jongen)
36. ‘Waar zwangerschap bestaat volgt het baren vanzelf, te gepasten tijde.’ (Willem Elsschot, inleiding bij Kaas)

Op zulke lijstjes is het altijd aardig schieten: Wat doet Hans Teeuwen erin? Gerrit Kouwenaar krijgt wel erg veel eer en uit dat gedicht van Vasalis zou ik een andere regel hebben gekozen, de laatste en niet de eerste (En elke week is hem het lot beschoren Opnieuw een bange idioot te zijn gebleven).

De Christen Unie heeft in Veenendaal als grootste partij icoon Kars Veling als informateur uit de hoge hoed getoverd. Hij heeft met alle partijen gesprekken gevoerd en afgelopen vrijdag kwam zijn rapport te voorschijn. Alweer een hoge hoed, waaruit het voorstel komt om een college te vormen met Christen Unie, SGP, VVD en D66. Het is meer dan duidelijk dat de door D66 gepredikte openbaarheid hier een farce is. De drie wethouders uit het vorige college houden elkaar vast en vragen D'66 erbij om weer een meerderheid te hebben. Dat heeft met openbaarheid en onderhandelen niets te maken.
De VVD heeft drie zetels verloren en doet 'gewoon' weer mee. ProVeenendaal komt uit het niets op drie zetels, maar wordt om onduidelijke redenen buiten de boot gehouden. Dat is ordinaire machtspolitiek.

2 bestellingen: Thé Lau, 'De sterren van de hemel', M. Knoop, 'Design'.

 

8 april 2014

Daggedachte 98

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.

(J.C. Bloem, De Dapperstraat)

De bespreking van het rapport van de informateur was de farce die ik gisteren al voorspelde. In de achterkamertjes hebben CU, SGP, D66 en VVD alles al geregeld en onder de onbekwame leiding van Kars Veling mocht dat vanmiddag in een toneelstukje bevestigd worden. D66 gaf haar kroonjuweel 'openbaarheid' onmiddellijk op toen de beoogde coalitiepartners daar geen zin in hadden (terwijl er in de gehele raad wél een meerderheid voor bleek te bestaan), Kars Veling noemde zichzelf al formateur en had het steeds over 'de coalitie' waarbij hij het woord 'beoogde' gemakshalve maar vergat. Die Kars Veling was voorzitter van de vergadering én verdediger van het rapport. Een onmogelijke situatie. Hij was niet voorbereid op harde kritiek en kon die ook niet pareren. Een zwakke vertoning; machtspolitiek die de kiezer nog verder zal vervreemden van de politiek.

Vanavond vergaderden we bij Aller Erf met bestuursleden van het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor over de voorstelling Veenendaal toen - Veenendaal nu. Het geheel begint vorm aan te nemen. Er worden ook steeds meer mensen bij betrokken. Ik denk dat het heel leuk gaat worden.

Toen ik bij het café op Aller Erf binnenkwam, riep er meteen iemand: 'Hé, de stadsdichter. Kun je over ons een gedicht maken?' Ik dacht dat dit iemand van de 'Ritmeester-Veenzangers' was, maar het was een andere groep die zat te vergaderen.
Als er een tandarts binnenkomt, vraagt deze man waarschijnlijk ook meteen of hij een kies bij hem wil trekken.

1 bestelling: Ruth Ashley en Judin Fernandez, 'Werken met PC DOS (een zelfstudiegids voor het besturingssysteem van de IBM PC inclusief 3.0 en 3.1)'.

 

9 april 2014

Daggedachte 99

Mensen, mensen. Je kijkt om je heen en doet oprecht je best een mensenvriend te zijn,
maar niemand, niemand met wie je op de dodenlijst zou willen staan.

(Koos van Zomeren, Ruim duizend dagen werk, blz. 187)

Ziggo-webmail is vernieuwd. Er is veel opslagruimte bijgekomen. Dat is makkelijk. Van de nieuwe layout word ik ook heel rustig. Men vertelt mij elke keer dat ik in de nabije toekomst geen afspraken heb:

Geen afspraken

Vanmiddag ging ik een poosje met Tygo naar de speeltuin op de hoek. Ik zat er lekker in de zon en bleef er 110 bladzijden zitten. Dat waren bladzijden van 'Alle Indische Tantes' van Yvonne Keuls. Ze beschrijft op een beeldende manier die tantes, inclusief hun gewoontes, maniertjes en taalgebruik. Ik stoorde mij aan alle verkleinwoorden in het eerste verhaal: leventje, koffertje, ventjes, kostjes, pannetjes. Als ik thuis had gezeten, was ik gestopt met lezen, maar ik zat in de speeltuin en ik had geen ander boek bij me. De verkleinwoorden bleken uitsluitend in het eerste verhaal te zitten.

We hebben vanavond besloten toch op glasvezel over te gaan en dan nemen we ook gelijk afscheid van Ziggo. Een andere provider zal niet gelijk 'de hemel' zijn, maar zo erg als Ziggo zal het toch ook niet zijn.

3 bestellingen: Ernest Hemingway, 'Afscheid van de wapenen', Alain Teister, 'De huisgod spreekt', Alain Teister, 'De ziekte van Chopin', P. Stuart, 'Nehalennia'.

10 april 2014

Daggedachte 100

De stemming was meteen weer opgewekt, want de meeste stervelingen op aarde vinden het wel leuk als ze de volgende dag in de krant komen, behalve als het bij de Overlijdensberichten is.
(Godfried Bomans, werken III, blz. 180, Honderd avonturen van Tante Pollewop)

Op de online veiling Catawiki wordt deze week 'Broeders, ontwaakt!' van Drs. P aangeboden. Het boekje is verkocht voor € 321,00. Ik heb niet meegeboden. De omschrijving is wel prachtig (en ik kende dat verhaal nog niet):

Broeders, ontwaakt! Jarenlang werd het boekje 'Broeders, ontwaakt!' beschouwd als een door drs. P. voor Iglo geschreven promotieboekje. Niets is minder waar. Drs. P. schreef Broeders, ontwaakt! in 1977 voor het weekblad Panorama. De toenmalige (inmiddels overleden) hoofdredacteur Gerard Vermeulen was een groot fan van Polzer. Het boekje was bedoeld als jaarwisselingsgeschenk en Panorama zou Panorama toentertijd niet zijn geweest als er niet een addertje onder het gras was gezet. Het boekje werd ingevroren (inderdaad door Iglo) en ook door die ijsmeesters rondgebracht. Het veroorzaakte de nodige heisa. Bij niet iedere relatie belandde het boekje namelijk in het vriesvak. Dus toen de relaties na het kerstreces terugkwamen op kantoor, vonden ze daar al hun reguliere post (en andere jaarwisselingsgeschenken) in een plas water. En dat werd, eufemistisch gezegd, niet overal gewaardeerd. (omschrijving Catawiki, april 2014)

In het stukje bos tegenover ons huis zag ik aan het eind van de middag weer een eekhoorntje over de takken rennen. Vorige week zat er al eentje op het dak van de overburen. Ze zijn een paar jaar weggeweest, o.a. vanwege de kat van de vorige buren, maar ze zijn dus weer terug!

11 april 2014

Daggedachte 101

Zeer kleine elegie

Ik droomde
dat ik je gedroomd had

nooit werd ik zo treurig wakker

ontroostbaar
behalve door jou.

(Ellen Warmond, Gedichten voor het hart, blz. 165)

Aan het eind van het vijfde uur vraagt een leerling of ze nog een uur mag blijven zitten. Ze is 'uit', maar fietst samen met een vriendin naar huis en die vriendin heeft het komende uur nog een les van mij. Daar heb ik geen bezwaar tegen, maar voor haar is dat wel saai. Het is twee keer een tweede klas en aan het begin van een cluster loop ik nog 'mooi' gelijk met mijn parallelklassen, dus ze gaat hetzelfde verhaal nog een keer horen.

Van 'Broeders, ontwaakt!' van Drs. P blijkt een herdruk uitgegeven te zijn. Henk stuurt me er eentje toe. Leuk!

2 bestellingen: F.E. Newing / Richard Bowood, 'Hefbomen, katrollen en machines', Zweig, 'Schaaknovelle'.

12 april 2014

Daggedachte 102

Hij was zo lui, dat de moeite van 't ademhalen hem nog te veel was.
Steeds was hij vergezeld van twee slavinnen,
die hem met blaasbalgen verse lucht door zijn neusgaten naar binnen persten.
Zijn neus was daardoor helemaal opgezet en uitgeboord,
maar dit nadeel achtte hij gering, vergeleken bij het gemak.

(Belcampo, Als zijn fantasieën, blz. 14, De verstekeling)

Vanochtend weer een poosje de capriolen van een eekhoorntje zitten volgen. Hij flitst over takken hoog bovenin de bomen heen een weer. Een schitterend gezicht.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Tomas Lieske, Door de waterspiegel
Lieske schrijft losjes over eindeloos en nachtmerrie-achtig oponthoud (€ 18,99)
- Wim Hazeu, Maarten Toonder
Deze biografie is genomineerd voor de Biografieprijs. Hij is al wat langer 'uit', maar door de beschrijving van de vijf genomineerde boeken werd ik ontzettend nieuwsgierig naar de zorgvuldige en weloverwogen ontmanteling van de Toonder-mythe (€ 29,90)

Nee, nee, nee, nee! Kijk: 'Nee' schrijven gaat best. Nu moet ik het nog iets makkelijker leren zeggen!

Vanavond zijn we bij Suzanne en Gijs geweest. We hebben daar 'gekeest'; een bordspel dat op 'Mens-erger-je-niet' lijkt, maar in plaats van dobbelstenen bepalen speelkaarten wanneer en hoever je mag lopen. Bovendien heb je een 'partner' die met zijn kaarten jou mag helpen als hij of zij alle pionnen binnen heeft.
Omdat je met een boer een pion van jezelf van plaats mag wisselen met eeen willekeurig te kiezen andere pion, is de verloop van het spel in hoge mate onvoorspelbaar.

1 bestelling: Leo Vroman, 'Uit slaapwandelen'.

13 april 2014

Daggedachte 103

De jaren klimmen en de borsten dalen
De argwaan wakkert en de geestdrift luwt
Cynismen groeien waar de schedels kalen
En lusten dralen als de bloeddruk stuwt

Het warme hunkeren wordt niet-naar-talen
De nazaat recht zich waar de voorzaat kromt
Je voelt je zendeling bij kannibalen
En je begrijpt je vader nu: verdomd

(Ernst van Altena, lp Ernst van Altena "zingt" Ernst van Altena, Ballade van de veertiger)

Gisteren aten we de eerste (groene) asperges van dit jaar. Vandaag aten we de soep die ik kookte van de kontjes en de restjes, aangevuld met de restjes zalm en garnalen. Die 'kontjes' moet ik volgende keer wel weer gebruiken voor de bouillon, maar daarna moeten ik ze er uit vissen en weggooien. Een deel ervan is te houterig en dat eet niet lekker.

Vanaf deze week stort ik me op het Veenendaal-project van het Ritmeester-Veenzangers mannenkoor. Eerst door het eindeloos luisteren naar de liederen die ik van nieuwe teksten ga voorzien. Ze moeten goed in mijn hoofd zitten, inclusief alle ritmes en accenten. Volgende week donderdag ga ik voor de sfeer en die accenten een repetitieavond bijwonen.

Op het moment dat ik de achterdeur open (om iets in de kliko te gaan gooien) vliegt er een grote blauwe reiger op van de vijver. Hij gaat op het dak van de achterburen zitten. Met een volle maag? Ik zie in de vijver geen enkele vis, maar die kunnen weggedoken zijn. Wordt vervolgd.

Vanmiddag waren we in Leusden om het glas te heffen op Jans 54ste verjaardag. Hij 'zit' in de drank en kreeg ook nog eens vrijwel uitsluitend drank cadeau. Wij hadden een houten bakje met hyacinten voor hem meegebracht.

1 bestelling: Simon Carmiggelt, 2 'Kronkels'.

14 april 2014

Daggedachte 104

Goed opgevoede mensen spreken anderen tegen.
Wijze mensen spreken zichzelf tegen.

(Oscar Wilde)

Op weg naar school had ik twee keer zowat een duif onder de auto. Voor de eerste moest ik én remmen én uitwijken. Het was rustig op de weg, dus ik kon remmen, anders was het 'Doif is dood' geweest.

Op Facebook wordt (terecht) veel gemopperd over de pedoseksuele escapades van wijlen bisschop Gijsen. Iemand citeerde een limerick over een bisschop. Daarop maakte ik er eentje over Gijsen:

Er was in Roermond eens een bisschop
die hield heel zijn leven de schijn op
van vroom katholiek.
Hij was geestelijk ziek
en verdiende in feite een rotschop.

Dit weekend zijn de coalitiebesprekingen tussen CU, SGP, D66 en VVD mislukt. De CU krijgt de zwarte piet toegespeeld: te star m.b.t. de zondagopenstelling van winkels, te weinig beweging m.b.t. een meer open bestuursstijl. De drie andere partijen hebben vandaag officieel de onderhandelingen afgebroken. Daarna hebben ze toenadering gezocht tot CDA en ProVeenendaal. Aanstaande woensdag worden de onderhandelingen tussen die drie partijen geopend. Als dit lukt lijkt me dat heel goed voor Veenendaal!

2 bestelling: Jean Bruce, 'OSS 117 Een man moet sterven', Arjen Duinker / Karine Martel, 'En dat ? Oneindig', knipsels Willem Kloos.

15 april 2014

Daggedachte 105

Het is het dier dat aan de rand
van het gevaar terugspringt
terwijl de mens met zijn verstand
er elke keer weer instinct.

(John O’Mill)

Lullig snoepje In de hal van school vond ik dit lullige snoepje (ware grootte 2 cm.).
Zijn dit soort snoepjes tegenwoordig in zakjes bij de Jamin te koop, of weten de leerlingen daar speciale winkeltjes voor?
Is het wel een snoepje, of is het misschien zo'n partydrug?
Iemand die het weet? Ik ga er zelf niet aan likken.

2 bestellingen: J. Bernlef, G. Brands en K. Schippers, 'Barbarber een keuze uit dertig nummers', 'Ras, volk en nasie en volkerenverhoudinge in die lig van die skrif'.

16 april 2014

Daggedachte 106

Gelukkig zijn zonder meer is een absurditeit;
het is gewoon een gebrek aan problemen.

(Bertus Aafjes)

Gisterenavond heb ik - tussen de bedrijven door - stukjes van de films 'Spiderman' en 'Spiderman 2' gezien. Beide films had ik al eens gezien. Vanavond was 'Spideman 3' op RTL7. Die had ik nog niet gezien. Ik heb er niet anderhalf uur naar zitten kijken, maar wel steeds flarden meegepikt (en dat is wel voldoende om het flinterdunne verhaallijntje te volgen). Wat trekt me zo aan in deze flauwekul dat ik er toch steeds naar kijk?

2 bestellingen: Sue Welford, 'Schaduw over augustus', 'Tirade 119'.

17 april 2014

Daggedachte 107

Een radio is een kapotte telefoon.
Je kunt er de ander mee horen, maar zelf spreken heeft geen zin.
Al schreeuw je nog zo hard terug, ze horen je niet in Hilversum.

(Midas Dekkers, De koe en de kanarie, blz. 78)

Een ouderavond over de derde klasreizen vanavond. Ik ben aanwezig zonder een echte functie. Nou vooruit: ik zeg 'Goedenavond' tegen de ouders als ze binnenkomen en ik zeg 'Tot ziens' als ze weer gaan.

1 bestelling: Willem Wilmink, 'De liedjes van Ome Willem'.

18 april 2014

Daggedachte 108

Eigenaardig heb ik als kind altijd gevonden dat er gezegd werd dat Jezus drie dagen in het graf had gelegen.
Als hij, dacht ik als kind, op vrijdagmiddag stierf en op zondagmorgen weer opstond, lag hij toch maar anderhalve dag in het graf?

(Maarten 't Hart, Een havik onder Delft, blz. 211)

Een notoire telaatkomer meldt zich met een vrolijk gezicht bij mijn kantoor. Hij heeft de oplossing gevonden en is deze week niet één keer te laat geweest. Dat is knap, want we hebben in diverse gesprekken al veel mogelijkheden en hulpmiddelen de revue laten passeren: wektelefoon, ouderwetse rinkelwekkers in een zinken teil, wekkers ver van het bed vandaan, natte lappen op de grond voor het bed, enz.
Nu heeft hij het voor elkaar: hij heeft een tijdklok gekocht en daarop de uit de garage van zijn vader gehaalde compressor aangesloten. Daar word je wel wakker van!

Deze week liep ik in Magister de absentenadministratie van al mijn tweede- en derdeklassers na. Als een leerling absent is, komt er een rood kruisje bij die les te staan. Die kruisjes moeten dan vervangen worden door de juiste code (01 voor ziek, 05 voor dokter, enz.). Een enkele keer is die vervanging door een code er niet van gekomen en blijven de kruisjes staan. Elk kruisje staat straks op het rapport als 'ongeoorloofde absentie' en dát vinden ouders niet prettig.
Bij die controle merkte ik dat er bij de ruim tweehonderdvijftig leerlingen er één is bij wie het hele schooljaar nog niet één code vermeld staat. Dat is bijzonder: nooit te laat gekomen, niet onder schooltijd naar de dokter of de tandarts geweest, nooit een boek vergeten, nooit huiswerk niet gemaakt, niet naar een bruiloft, enz., enz.
Ik pakte uit mijn boekenwinkeltje een stuk of zeven mooie jeugdboeken en liet haar daar er - als cadeau - ééntje uitzoeken. Ze koos: 'Het feets van Gaston' van Hendrickje Spoor. Toen ik het in deze klas vertelde, vergiste ik me in de leerling (stom!) en noemde een ander meisje. Haar liet ik ook maar een boek uitzoeken. Zij koos: 'De geheime plek' van Marion Bloem.

Vreeswijk & De Andersons

Vanavond ben ik door Erich en Ria 'ontvoerd'. Dat was een bijzonder aangename ontvoering. Ze namen ons mee naar het 'Werftheater' in Utrecht (daar was ik nog nooit geweest), waar we de voorstelling 'Vreeswijk & De Andersons' zagen van 'de Andersons'. Ze brengen liedjes van Cornelis Vreeswijk in het Zweeds, maar vooral in Nederlandse vertaling en dat doen ze in een aangenaam tempo en met een vrolijk, aanstekelijk enthousiasme.
Na afloop kocht ik de cd met liedjes uit de voorstelling en maakte daarbij een praatje met de (half-Zweedse) zangeres. Ik zei dat het me was opgevallen dat ze sommige nummers, die Cornelis Vreeswijk zelf ook in het Nederlands heeft gezongen, in een andere, nieuwe vertaling hadden gebracht en vroeg haar of dat een eigen vertaling was. Dat bleek inderdaad zo te zijn. De oude vertalingen vond ze niet erg poëtisch en geen recht doen aan het origineel. Die vertalingen waren overigens soms ook niet door Vreeswijk zelf gemaakt.

1 bestelling: 'Samengevat / Havo / deel Wiskunde B'.

19 april 2014

Daggedachte 109

Ooit zochten journalisten het eerst even uit voor de lezer of de kijker.
Inmiddels moet die zelf het werk maar doen,
en kijkt hij vertwijfeld toe of het wel echt is wat hij ziet of leest.

(Jean-Pierre Geelen, Volkskrant, 19-04-2014)

Via de mail krijg ik allerlei aanbiedingen van vakantieparken en reisbureautjes waar we ooit iets geboekt hebben. 'Weekendesk' is Vlaams en dat is aan zinsbouw en woordgebruik te zien: Op weekend gaan aan minder dan 50€ !

Ik zie in de vijver de grote oranje koikarper zwemmen en één kleine goudvis. De andere goudvissen én de grote blauwe winde zijn spoorloos. Opgevreten door die reiger? Of weggedoken in modder en planten. Dat laatste zou kunnen, want die koikarper heeft allemaal zwarte moddervlekken op zijn rug; die is ook een weekje weggedoken geweest.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Per Petterson, Twee wegen
Per Petterson is in Noorwegen een top-auteur. Bij 'De Wereld Draait Door' werd onlangs ook aandacht aan dit boek besteed De titel van de recensie: 'De stilte en koude van lange Noorse winters is bijna voelbaar'. (€ 19,95)
De titels van negatieve recensies zijn vaak het duidelijkst! Vandaag:
- over 'De blauwe nacht' van Jan Siebelink: 'Siebelink herontdekt J.K. Huysmans in clichématige roman'.
- over 'Zapp Matteus' van Simon van der Geest: 'Van der Geest slaat door in lolligheid bij actualiseren van Mattheus'.

Op deze paaszaterdag heb ik toch mooi een klein uurtje in de zon in mijn hangmat gelegen. We hebben niks te klagen.

Vanavond hadden we een verrassingsvoorstelling in 'De Lampegiet'. Een cadeautje voor de 'vaste klanten' die dit seizoen vier of meer voorstellingen bezochten. We kregen een optreden van 'NL Express', een muzikale reis door de Nederlandse popgeschiedenis. Eileen Schilder, Joke de Kruijf, Hans Lemmen en Piek van der Kaaden zongen nummers (in het Nederlands en het Engels) van 'Ramona' tot 'Eén wereld'. Op het eind werd het een beetje schreeuwerig, maar de avond als geheel was zeer de moeite waard.
Pal voor ons zat iemand de halve voorstelling met zijn telefoontje te spelen. Ik heb intussen begrepen dat dat bij concerten een geaccepteerde gang van zaken is, maar ik vind een theater zo'n verlicht schermpje vlak voor je ontzettend afleiden. E als het mij al afleidt, wat ziet dan de telefonist zelf nog van de voorstelling, hoe geconcentreerd volgt hij wat er op het toneel gebeurt?

1 bestelling: Martin Middlebrook, 'De Keizerslag. De Duitse voorjaarsoffensieven van 1918'.

20 april 2014

Daggedachte 110

Waarlijk

Het is vandaag eerste paasdag
en ik ontwaakte met een lach
om wat mijn vrouw al had gedaan:
mijn jongeheer was opgestaan.

(Kees B. Tam, Scabreuze verzen)

Vandaag heb ik op de computer (Windows Media PLayer) alle nummers van Cornelis Vreeswijk nog eens beluisterd. In het Nederlands, het Zweeds én door anderen gezongen (op de 'hommage'-cd). Ik heb de nummers 'gewaardeerd' met sterren. De Zweedse nummers (waar ik weinig van versta) blijk ik leuker te vinden wanneer ik de Nederlandse versie ken. Herkenning doet een hoop bij de waardering van muziek.

Suzanne en Gijs zijn een weekendje naar een caravan in Limburg. De hond is hier. Dan wandel je nog eens een keer door je wijk. Ik zag in een vijver een waterhoentje op een nest. Vanochtend nam ik het fototoestel mee:

20-04-2014 20-04-2014

20-04-2014

Mart Smeets verslaat op tv de 'Amstel Goldrace'. Ducrot vertelt dat wegrijden tijdens het aanpakken van de etenstasjes niet wordt gewaardeerd. Niet door de andere renners, maar ook niet door het publiek. Het regent dan hate-mails en bedreigingen op de sociale media. 'Ja', zegt Mart Smeets. 'daar viert de beschaving hoogtij!'

2 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Stropen' (Parool, 20-11-64), Corriejanne Timmers, 'Brieven schrijven in het Nederlands'.

21 april 2014

Daggedachte 111

'Een geheim weegt niets,' zei de eekhoorn.
'Je hoeft het niet te verstoppen
en als je het vergeet bewaar je het juist goed'

(Toon Tellegen, Toen niemand iets te doen had, blz. 122)

De hele middag vergaderd. Op tweede paasdag! Soms ontkom je er niet aan, maar dit is één van de mindere kantjes van politiek actief zijn.

Met de kinderen en kleinkinderen gegourmet. Tygo mocht voor het eerst zelf iets in een pannetje bakken. Het bakken was interessanter dan het opeten.

Morgen rapportvergaderingen. Ik heb vanavond de laatste klassen 'bekeken' en de vergadering verder voorbereid.

2 bestellingen: N.L. Dodde, 'Het Nederlandse onderwijs verandert', M. Pahlow, 'Alternatieve huismiddeltjes'.

22 april 2014

Daggedachte 112

Het zal wel weer mijn onzekerheid zijn,
maar het stomme is,
daar kun je nooit helemaal zeker van zijn.

(Thomas van Luyn, Volkskrant, 27-07-2011)

De hele dag rapportvergaderingen. Dat is prettig voor de leerlingen, want die hebben een extra dag Pasen. Aansluitend aan de vergaderingen waren er tienminutengesprekken met ouders. Dat is alles bij elkaar een dag hard werken van acht uur 's morgens tot tien uur 's avonds.

Daarna ging ik nog naar de verjaardag van Steven, waar Lidy al eerder op de avond naartoe was gegaan. Daar smaakte het pilsje me na zo'n dag ontzettend goed.

1 bestelling: diverse platen 'Veilig leren lezen'.

23 april 2014

Daggedachte 113

Hoe halen ze het in hun hoofd onze boom om te hakken, dacht Hester,
want een oude boom, of hij nu in een plantsoen of in de tuin van een ander staat, is van iedereen.
Wanneer hij sterft verdwijnt er niet alleen een vertrouwde blikvanger op onze dagelijkse route,
maar sterven ook alle gedachten die hij bij ons opwekte wanneer we hem passeerden.

(Tessa de Loo, Meander, blz. 145/146)

Een zonnige woens- en oppasdag. Spelen, naar de 'Eekhoeve' (waar een klein kinderfeestje was) en lekker eten. Een foto-overzicht:

23-04-2014 23-04-2014
23-04-2014 23-04-2014
23-04-2014 23-04-2014

Vandaag stond Veenendaal twee keer in de Volkskrant. Op bladzijde 11 staat een artikel 'Rembrandt-akkoord' over Carla Dik-Faber die voor de Christen Unie in Den Haag aan het onderhandelen was: 'Carla Dik-Faber, een frêle kunsthistorica van 42 jaar, is sinds anderhalf jaar Kamerlid voor de ChristenUnie.' en 'Een sms'je om half twee in de nacht van maandag op dinsdag betekende voor Carla Dik-Faber het begin van een bijzondere week. Veeg je agenda schoon, las ze: neem een koffertje kleren mee naar Den Haag en boek een hotel. Het wordt onderhandelen.'
Op bladzijde 24 staat een artikel over de Free Record Shop: 'Free Record Shop beleeft vierde faillissement in amper één jaar'. Rob Boers van Boers Advocaten in Veenendaal is tot curator benoemd.

Er was vandaag een mailtje van Jeroen van Merwijk, met een compliment over de Schrijversinfobladzijde over hem en een paar aanvullingen/verbeteringen (ik had zijn tweelingbroer en zijn andere broer door elkaar gehaald).

24 april 2014

daggedachte 114

Gisteravond, toen iedereen naar bed was
- merkwaardig eigenlijk deze betekenis van iedereen:
alle anderen behalve jezelf - nog een beetje zitten lezen…

(C. Buddingh', En in een mum is het avond, blz. 50/51, 03-08-1972)

T4 zette vandaag tijdens het vierde uur de boel op de kop. Veel herrie en confetti: een eigenwijze examenstunt. Zo'n stunt is altijd op vrijdag, maar deze leerlingen hadden geen zin zich aan gewoontes te houden. De andere leerlingen maakten dankbaar gebruik van het gedoe, maar gingen - na enig aandringen - het vijfde uur toch 'gewoon' de les weer in. Ze begrepen dat we ze echt niet twee dagen achtereen eerder naar huis zouden laten gaan.

Vandaag heb ik in V2a én in V2b de rapporten uitgedeeld. In V2b omdat hun mentor vandaag vrij had. Ik kan die rapporten niet alleen maar meegeven, dat is me te 'clean'. Ik geef ze een opdracht waarmee ze rustig aan het werk kunnen en roep de leerlingen dan één voor één bij me. Ik geef een compliment, stel een vraag, moedig wat aan en geef zo nodig voorzichtig wat kritiek. Veel kritiek is in in deze klassen niet nodig. Ze hebben prima cijfers, maar bijna iedere puber weet van zichzelf dat hij best wat harder zou kunnen werken. Op die knop kun je altijd even duwen.

Tijdens de repetitie van het 'Ritmeester-Veenzangers mannenkoor' werd er vanavond na de pauze speciaal voor mij gezongen! Ik ben teksten over oud-Veenendaal voor ze aan het schrijven op melodieën die ze al zingen. Die liedjes draai ik al een tijdje met grote regelmaat om de melodielijn én alle accenten goed in mijn hoofd te krijgen. Toch wilde ik de nummers graag een keer live horen (dat geeft een ander gevoel dan uit bijvoorbeeld een autospeaker). Vanavond zong het koor tijdens hun wekelijkse repetitie de vijf nummers die voor de pauze moeten komen voor me. Indrukwekkend!

Na een afsluitend pilsje bij het koor ging ik naar het gemeentehuis. Daar was de gemeenteraadsvergadering net afgelopen, maar ik was op tijd voor de afluitende borrel. Ik kletste bij met Wil en met enkele raadsleden en aan de ProVeenendaaltafel in het bedrijfsrestaurant werd het werkelijk gezellig.
Om een uur of half één (in de nacht) knipperde op de Reede een rood stopteken achter me. Een lichte paniek overviel me, want ik had wel 'een pilsje' op. 'U reed op de Jan Steenlaan, waar wij van links kwamen, nogal hard aan ons voorbij', meldde de agent. Ik was me daar niet van bewust. 'Heeft u gedronken?' was de volgende vraag. Het leek me niet verstandig dat te ontkennen. Dat werd blazen en tot mijn opluchting was dat 'goed'. Nu was ik wel nieuwsgierig naar de exacte waarde op dat blaasapparaat. Die wilde oom agent me we wel laten zien: 120, waar het 220 mocht wezen. 'U mag hiermee rijden, maar u moet wel uitkijken meneer, als u bij een ongeluk betrokken raakt, moeten we deze meting doorgeven en de verzekeringsmaatschappij kan daar wel een probleem van maken.' Na hem vriendelijk bedankt te hebben voor de waarschuwing, reed ik opgelucht de paar honderd meter verder naar huis.

2 bestellingen: knipsel Rascha Peper, 'Grootmoeders grote keukenboek. Nostalgische recepten en praktische tips'.

25 april 2014

daggedachte 115

Fiona has the same glacial beauty as an iceberg,
but unlike the iceberg she has absolutely nothing below the surface.

(Roald Dahl, Matilda, blz. 9)

Vandaag was er de officiële examenstunt. H5-leerlingen spraken de docenten in de aula toe; licht kritisch, maar ook met lovende woorden. Collega Dilling is nooit ziek, zijn lessen gaan altijd door. De leerlingen zeiden het zo: 'Het enige dat uitvalt is zijn haar.'
V5 zette de docenten in een kring op het plein (met oude, liefst witte kleren aan) en bestrooide ze daarna met een soort verfpoeder. Ik heb dat op televisie ook wel eens bij popconcerten en hardloopwedstrijden gezien. Het wordt een kleurrijk geheel, maar toch was ik blij dat ik samen met Marloes op dat moment een gesprek met een ouder had en zo deze dans ontsprong.

Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur

De post bracht vandaag een doos van de Amsterdam Book Auctions. Ik was de hoogste bieder op 'Nederlandse Literatuur, een geschiedenis'. van M.A. Schenkeveld-van der Dussen (hoofdredacteur) en vooral de 'Moderne Encyclopedie van de Wereldliteratuur' van A.G.H. Bachrach, G.J. van Bork e.a.. Vooral met die laatste tien dikke boeken ben ik heel blij. In de bibliotheek (in de vorige vestiging) wist ik precies waar die boeken stonden en raadpleegde ik ze ook regelmatig. Toen al dacht ik: Die zou ik zelf graag willen hebben'. Nu heb ik ze zelf en ook nog voor slechts een paar tientjes.

Vanmiddag/vanavond deed ik (omdat Adri op vakantie is) samen met Martijn de collegeonderhandelingen voor ProVeenendaal. Het is op zichzelf al aardig om zoiets eens samen met je zoon te doen. Ik ben vooral toehoorder geweest. Omdat Martijn er de vorige keren ook bij was, had hij beter zicht op het geheel van de onderhandelingen. Omdat ik er voor het eerst bij zat, had ik misschien beter zicht op de sfeer: die is uitstekend. Je proeft de wil om er samen uit te komen. Sterker nog: het is eerder een op overeenstemming gericht overleg dan een onderhandeling (en dat voelt goed).

We vergaderden van 16.30 (inclusief een uurtje voorbespreken) tot 21.45 uur. Daarna liepen we nog even het dorp in om wat te drinken. Daar was het - de avond voor Koningsdag - druk op de terrasjes. Tegenover 'Zeldzaam' was live-muziek en op de Markt stond een dj. We belandden uiteindelijk met Nermina en Coby en vader en zoon Lochtenberg op het terras van Lust. Zo 'vierde' ik onbedoeld een deel van de 'Koningsnacht'.

26 april 2014

daggedachte 116

Een koningszoon moet, om eenmaal zyn beroep goed waartenemen,
z'n karakter doden, z'n geest uitblussen, z'n wil onderdrukken.
om wat te wezen, moet-i niets zyn.
De grondwet leert dat-i eenmaal zal te tekenen hebben wat men hem voorlegt,
en dat z'n hoogste verdienste of bekwaamheid wezen zal,
geen bekwaamheid of verdienste te bezitten.

(Multatuli, Ideeën van Multatuli, Tweede bundel, blz. 100, idee 451 (fragm.))

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Willem Wilmink, 'Zelfportret in brieven'
Willem Wilmink had een hekel aan de telefoon (meer dan een hekel). Mede daardoor was een brievenschrijver. Uit deze brieven spreekt zijn bescheidenheid, maar ook zijn humor (€ 34,95)
- John Jansen van Galen, 'Waar een wil is, is geen weg: verdwalen in Nederland
John Jansen van Galen schreef al meer 'wandelboeken'. Daarin beweerde hij dat verdwalen in Nederland niet meer mogelijk is. In dit boek bewijst hij zijn eigen ongelijk (€ 14,99)
- Joke Linders, 'Trage post voor Anna Johanna'
Joke Linders vertelt in brieven over de boeken die haar bijbleven, die betekenis voor haar hebben gehad en die dat nóg hebben (€ 14,50)

Waarom heeft een mens een abonnement op een opinietijdschift? Om bij te blijven? Om te weten wat er op de wereld gebeurt? Om zijn mening te scherpen? Vast allemaal waar, maar toch ook om zijn eigen meningen bevestigd te zien. Dat gebeurt me vandaag uitgebreid met 'Vrij Nederland'.
- Een ingezonden stuk van Walter Drecher over de onmogelijkheid om in het onderwijs je lessen naar eigen inzicht te geven.
- In 'de Week Waarin' wordt de vloer aaneveegd met het voorstel om uitkeringen stop te zetten van mensen die geen Nederlands spreken. We verruilen zelf het Nederlands achteloos voor het Engels.
- Elma Drayer bekritiseert in haar column 'Media' in welgekozen woorden de lifestylebijlagen en - programma's waarin we huizen van bekende Nederlanders zien of huizen van onbekende Nederlanders worden heringericht.
- Een lang artikel over dichteres, schrijfster, theatermaakster Marjolijn van Heemstra.
- Een lang artikel over Martin Bril
En dan ben ik nog pas op bladzijde 43 van de148!

Staatssecretaris Klijnsma stelt voor de uitkering stop te zetten als de ontvanger weigert Nederlands te leren. Een goed idee. En van iedereen die 'hun' zegt waar het 'zij' moet zijn halveren we de uitkering of het salaris!

3 bestellingen: Ernst van Altena van, 'Ballade van het optipessimisme. Liedjes voor niemand', Rabindranath Tagore, 'De Hoovenier', Rabindranath Tagore, 'De riviertrap', Rabindranath Tagore, 'Vuurvliegen', Frederik van Eeden, 'Kabir, naar het Engels van Evelyn Underhill en Rabindranath Tagore', Hubert Selby, 'Cel'.

De besteller van de boeken van Tagore meldt in haar mailtje nog: 'Mag ik nog even meegeven, dat ik om diverse redenen regelmatig geniet van uw blog?'

27 april 2014

Daggedachte 117

Vakantie houden is toch niets anders
dan heel veel geld uitgeven om armoedig uit twee koffers te leven.

(Maarten 't Hart, De kroongetuige, blz. 72)

Het was gisteren weer veel te mooi weer. Het mooist op koningsdag zijn toch de rode en blauwe vlekken op de gezichtjes van zesjarigen door het door de regen uitgelopen crêpepapier van de op school gemaakte feesthoedjes.

Ajax kampioen. Ik gun het ze eigenlijk niet en zeker niet vier jaar op een rij. Maar ze speelden dit jaar het meest constant. Feyenoord werd knap tweede (dat is de positieve benadering). Feyenoord verspeelde het kampioenschap in de eerste maand van het seizoen (dat is de negatieve benadering).

Tussen de middag waren we bij Lidy's vader in Culemborg. Hij wordt steeds passiever. Hij wordt ook weer magerder. Het lijkt erop dat zijn ondergebit niet goed meer past. Eet hij minder en wordt hij daardoor magerder, of past z'n gebit niet goed en eet hij daarom minder? Lidy gaf hem een kop zelfgemaakte courgettesoep en twee broodjes. Dat was teveel voor hem. Hij verstopte één van de twee broodjes onder de bank! Misschien hadden we het niet gezien, maar hij verstopte er daarna ook zijn bord en had niet door dat wij dat doorhadden.

We gingen voor we naar huis gingen nog even bij de Lidl in Culemborg langs (ik .. op zondag!) en deden daar voor een paar tientjes impulsaankopen: plantjes voor in de tuin (sier- en tomatenplanten), Gerardus-bier, barbecuespullen, een spelletje voor de kleinkinderen, koekjes. Ach, een mens moet zichzelf wat gunnen.

Een groot deel van de avond heel ontspannen snooker zitten kijken. Ik zou dat weer eens zelf moeten gaan spelen.

1 bestelling: J.H. Donner, 'Geen patiënten', J.H. Donner,' Jacht op de inktvis' (over Harry Mulisch), J.H. Donner, 'Slecht nieuws voor iedereen', J.H. Donner, 'Van Computers, Politiek, Amsterdam & een klein meisje'.

28 april 2014

Daggedachtie 118

Cultuur is alles wat vanzelfsprekend is.
Als u aan een vis zou vragen wat hij ziet, noemt hij alles behalve het water.
Water is voor een vis vanzelfsprekend. Uw cultuur is dat voor u ook.

(Hans Kaldenbach, Cultuurverschillen op de werkplek, blz. 15/16)

Ik zit te ontbijten met een beschuitje met pindakaas en hagelslag en lees dan dat pindakaas en chocola net zo slecht voor een mens zijn als roken. Goedemorgen en eet smakelijk.

Herinneringen aan De Mus

Bij Van Kooten kocht ik vanmiddag 'Herinneringen aan De Mus. Werken op de Hollandia wol- en kousenfabriek 1960-1979'. Het boekje is gemaakt n.a.v. een bijeenkomst van oud-werknemers op 25-10-2012, georganiseerd door het Historisch Informatiepunt Veenendaal. De cultuurfabriek/bibliotheek staat nu op de plek waar deze fabriek destijds stond. Ik kocht het boekje vooral omdat ik twintig jaar tegenover deze fabriek heb gewoond, maar ook omdat het geschreven is door Petra Boelhouwer (met wie ik samenwerk bij 'Gedichten op muren') en door Gert Groenleer (met wie ik samenwerk in de straatnaamcommissie). In het boekje zit ook nog eens een DVD met oude filmbeelden en interviews.

Lidy kocht bij Catawiki een kavel oude kinderboeken. De verkoper deed er als cadeautje een doosje met een munt in. Een herdenkingsmunt bij de invoering van de euro?

euromunt? euromunt?

Heeft iemand enig idee wat dit voor een munt is? Er zit zelfs een certificaatje bij. Het is munt nr. 01778. De doorsnee van de munt is 5 cm.

Petra Boelhouwer heb ik gelijk maar toegevoegd aan het overzicht van Veenendaalse schrijvers.

1 bestelling: Dirk Mulder, 'We zouden nog naar Noorwegen'.

29 april 2014

Daggedachte 119

Misschien is dood-zijn slechts een roerloos rusten,
een één-zijn, eeuwiglijk, met eeuwge vree,
een niet genaakbaar meer voor vreugd en wee,
niet meer beroerbaar door verdriet of lusten.

(Garmt Stuiveling, Andante (fragm.), Tegen de stroom, blz. 14)

Vandaag werd tante Bets gecremeerd. Plechtigheid en crematie waren aan de Dodeweg in Leusden. De laatste jaren waren oom Jan en tante Bets actief betrokken bij het Leger des Heils (tante Bets o.a. in de tweede kanswinkel). De plechtigheid was daarom ook helemaal in de Leger des Heils-sfeer. Ik heb daar niets mee, maar als mijn oom en tante daar steun bij gevonden hebben dan is dat natuurlijk prima. We spraken met nicht Marjan af dat we in de zomervakantie in Domburg bij ze op bezoek gaan.

Van Facebook gepikt:

password penis

30 april 2014

Daggedachte 120

Lig je wakker omdat je dingen denkt of denk je dingen omdat je wakker ligt?
(Koos van Zomeren, Nog in morgens gemeten, blz. 300)

Tygo: 'Als je mij kietelt, word ik grappig.'

Bouwen met lego is leuk, maar er gaat niets boven echte stenen en zand:

Tygo

Ik bracht lege flessen weg bij de C1000, deed daar een paar boodschappen en haalde het bestelde 'Zelfportret in brieven' van Willem Wilmink op bij Van Kooten. Het flesseninnameapparaat van de C1000 wilde mijn Duvelkrat niet accepteren. Daarom reed ik ook nog even langs slijterij Het Plein. Alleen een krat inleveren vind ik een beetje karig. Ik nam twee flesjes 'zware jongen tripel' van Maallust mee ('Een lekker biertje', volgens Jan de slijter) en een grote fles Val-Dieu van Brand.

 

Door naar mei 2014