Terug naar maart 2016

 

April 2016

1 april 2016

Uit 'de Volkskrant' van vanochtend: 'De huidige ambtenaren van 55- tot bijna 65 jaar zijn de pineut. Zo'n 37 jaar lang hebben zij premie betaald voor de vut. Maar daarvan zullen zij niets terugzien.' Eigenlijk wist ik dat wel, maar als het zo zwart-op-wit staat, word ik er toch wat chagrijnig van. Zo beïnvloed de krant je humeur in de vroege ochtend.

Vandaag zat ik van 10.30 tot 15.30 in quarantaine met twee leerlingen uit V4. Na vijf uur opgesloten te hebben gezeten in één lokaal, ben je wel gaar (en die leerlingen zullen tegen die tijd mijn kop ook wel zat zijn geweest). Ik had in die tijd wel mijn twee H3-toetsen nagekeken. Ik moet alleen de punten nog optellen en de cijfers uitrekenen.

Vanmiddag wilde Lidy naar de rommelmarkt in de Veenendaalhal (Die hal wordt afgebroken. Dit zal zo onderhand de laatste keer wel zijn). Ze wilde de 'rode' versie van het Tip-kookboek hebben. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar ze vond hem wel. Verder kocht ze voor één euro een geweldige voorraad ministeck voor de kleinkinderen. Ik zag veel (ongelezen?) Nicci French-boeken en er was wel een boekenplank te vullen met alle exemplaren van 'Haar naam was Sarah' die hier te koop waren.
Ik zocht én vond 'Advocaat van de duivel' van John Grisham. Ik had al even op boekwinkeltjes gekeken, maar het boek past niet door de brievenbus en werd me daarom te duur. Nu had ik het in een stapel van veertien boeken (allemaal netjes, veel gebonden) voor tien euro. De andere dertien, in willekeurige volgorde:
- Kees van Beijnum, De vrouw die alles had
- Maria van Oorsouw (samenstelling), De mooiste liefdespoëzie
- Ida Gerhardt, Zeven maal om de aarde gaan. Een keuze uit haar gedichten door Gerrit Komrij
- Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen. Dè bloemlezing uit Nederlandse treinverhalen en gedichten vanaf 1829
- Ivo de Wijs & Theo Danes, Atletische verzen
- Désanne van Brederode, stille zaterdag
- Désanne van Brederode, Door mijn schuld
- Mariët Meester, Koloniekak
- Thomas Rosenboom, Hoog aan de wind
- Mensje van Keulen, Olifanten op een web
- Boudewijn Büch, De hel
- Geert Mak, Het stadspaleis
- Piet Barneveld, Jan Heerze, Jan de Zanger (samenstellers), Pas op, de dichter lacht. 800 jaar spel, spot en humor in Nederlandse verzen

3 bestellingen: Eric Newby, 'A book of travellers' tales', Jopje Bakker, 'Het Rijksmuseum', Jan Emmens, 'Gedichten'.

2 april 2016

Rond het middaguur gingen we naar een halve finale dubbelspel van Martijn en Gerdien kijken. Martijn rekende op verlies, maar het werd nog heel spannend aan het eind van de tweede set. Ze verloren nipt. Suzanne was er ook met de jongens en hun nichtje. Martijns mannelijke tegenspeler ergerde zich aan hun aanmoedigingen. Tja, op Wimbledon is het stil tijdens het spel, maar dat niveau heeft hij nog niet helemaal.

Martijn Spitsbergen

Omdat het rond het middaguur was, trakteerde ik de kinderen (en onszelf) op patat en een kroket of frikadel. De patatzaak op de 'Ellekoot' heeft de naam langzaam te zijn in de bediening, maar de kantine van Spitsbergen kan er ook wat van. Ik miste zowat de halve wedstrijd van Martijn.

Vanmiddag hevelde ik de spa leeg. Dat duurt wel een paar uur. Ik poetste krasjes en kalkaanslag weg en liet het bad weer vollopen. Ook dat duurt weer een uur of wat, maar je hoeft er niet al die tijd bij te blijven staan.

1 bestelling: J. v. Diggelen, 'Zie de maan'.

3 april 2016

Het is minder zonnig dan de weersverwachting de afgelopen dagen 'beloofde'. Dat valt het vanmorgen toch een beetje tegen. De middag maakt de verwachtingen wél waar.

Aan het begin van de avond fietsten we een rondje. We gingen aan het einde van dat rondje even bij Ria en Erich langs. Ik leende 'As in tas' van Jelle Brandt Corstius van ze. Ria had het net uit en ik ben er wel nieuwsgierig naar.

1 bestelling: B.M. Kamp, 'Het KNMI doet nog meer ...'.

4 april 2016

De prunusbomen op de Jan Steenlaan staan weer volop in bloei.

Twee betogen in V3 (in elke klas één) over het referendum van aanstaande woensdag m.b.t. het associatieverdrag met Oekraïne. De ene leerling betoogde dat iedereen toch vooral moet gaan stemmen. De andere betoogde dat iedereen toch vooral tegen moet stemmen. Ze hadden er in ieder geval goed over nagedacht en ik zei dan ook in beide klassen dat ik hoop dat iedereen die woensdag gaat stemmen er ook zo goed over heeft nagedacht en de voors en tegens heeft afgewogen.

5 april 2016

In het nieuwe rooster heb ik vrijwel al mijn lessen in de eerste drie lesuren. Dat is even wennen, vooral aan het steeds om 8.00 uur les geven. Het heeft wel voordelen: er is na die lesuren nog een 'hele' dag om veel ander werk te doen én de leerlingen zijn in die eerste uren veel rustiger dan in de laatste lesuren van de dag.

Een vraag bij 'Met het mes op tafel': Welke discipel ligt er begraven in Santiago de Compostella? Antwoord: Jacobus. Ik wist het niet, maar ik had het kunnen weten: Sant Iago = Sint Jaco(bus) !!

3 bestellingen: Bruce Chatwin, 'In Patagonië', Nini Jurries, 'Die kies is rot, heks', H.J. Engels e.a. (redactie), 'Pythagoras. Wiskundetijdschrift voor jongeren, 8e jaargang, 1968/1969, nr. 1.

6 april 2016

Vandaag is het raadgevend referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Een hele mond vol, die ik ook niet uit het hoofd kende, maar heb overgeschreven van mijn stempas. Een onzinnig referendum, omdat de vraag inhoudelijk veel te ingewikkeld is voor de gemiddelde Nederlander, die er echt dat hele verdrag niet op nagelezen heeft. Men stemt vandaag met de onderbuik. Toch is het simpel: Als je de afgelopen weken goed gekeken hebt naar wie er allemaal tegen die overeenkomst gaan stemmen, dan weet je dat je daar niet bij wilt horen en dus stem je voor die overeenkomst.

Wim Brands maakte eergisteren een eind aan zijn leven. Dat schokte me. Zijn boekenprogramma op zondagochtend bekeek ik ontrouw, maar als ik keek, altijd met belangstelling. Gisterenavond en vanmorgen maakte ik de bladzijde over hem op Schrijversinfo af.

's Middags zwem ik in de Noordzee De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw

Vandaag hebben we flink geld uitgegeven bij de Aldi en bij de Makro: een kweekkastje voor buiten (dat gedoe met die tuintjes van Albert Heijn is een aanfluiting. We moeten we de kleinkinderen - buiten - maar eens laten zien hoe het écht moet), een buitenposter voor onder de veranda, een portable dvd-player(tje), de dvd van 'The Devil's Advocate' (voor weinig), een nieuwe telefoon, perensap, ....

3 bestellingen: L. Couperus, 'Nagelaten werk', Henry Bettenson, 'Documents of the Christian Church', W. Somerset Maugham, 'The Complete Short Stories' (3 delen), Jan Fekkes (samensteller), 'De God van je tante ofwel het Ezel-proces van Gerard Kornelis van het Reve. Een documentaire', Ds. Marius Noorloos, 'Groeien bij de Bron. Kansen voor het christelijk en kerkelijk leven', Jean Cormier, 'Che Guevara, een biografie', H. van Wirdum-Banning, 'Willem Banning 1888-1971. Leven en werken van een religieus socialist', Sipke van der Land, 'De mooiste geloofsgedichten van vroeger en later en nu', Niko Kazantkis, 'Christus wordt weer gekruisigd', W. de Weerd, 'De 'Domeneer' van Turfland, Tien jaren evangelisatie-arbeid in de Drentsche veenkoloniën', Kader Abdolah, 'De koning'.

7 april 2016

Aan het eind van de les kwam een H3-meisje naar me toe: 'Meneer, ik geef bijles Nederlands aan een meisje dat in groep 6 van de basisschool zit. Hier heb ik een toets van haar, maar bij deze vraag weet ik echt niet hoe ik het uit moet leggen. Wilt u mij helpen?' Natuurlijk wilde ik dat. Het ging over het herkennen van werkwoorden en het splitsen van werkwoord (opbellen - ik bel mijn oma op).

In dezelfde klas zei - tijdens de les - een jongen 'Fuck you' tegen de jongen naast hem. Ik kan natuurlijk mopperen over zulk taalgebruik, maar ik heb intussen geleerd dat dat weinig indruk maakt. Daarom zei ik tegen hem: 'Hé, het is hier wel een les Nederlands hè? Geen Engels tijdens mijn lessen. Dus zeg dat nog maar een keer, maar nu in het Nederlands!' Het werd heel stil in die hoek van het lokaal. 'Komt er nog wat van?' vroeg ik. Waarna hij heel zacht 'Neuk jou' zei.

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Mens en Steye Raviez.

2 bestellingen: Esther Verhoef, 'Alles te verliezen', 'Frederic Remington. Paintings and Sculpture'.

8 april 2016

Vandaag had ik aan het eind van de lesdag véél leerlingen die een toets kwamen inhalen. Ik vind dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun werk, maar dat blijkt met zich mee te brengen dat ze veel zaken (zoals het inhalen van toetsen) zo lang mogelijk uitstellen. Echt een verrassing is dat natuurlijk niet. Ik ga me er toch maar weer iets meer mee bemoeien, want een vervelende bijkomstigheid is dat ik wil wachten met het bespreken van toetsen tot iedereen die toets heeft gemaakt en dat zorgt er nu voor dat ik toetsen vee te laat (of niet) bespreek.

9 april 2016

De lente is begonnen: vele honderden wielrenners zoeven aan ons huis voorbij.

Twee interessante columns vanochtend. Tommy Wieringa schrijft in 'de Gelderlander' over Wim Brands en roemt vooral zijn manier van interviewen: 'Wanneer je door Wim Brands geïnterviewd werd, viel het pas op hoezeer de meeste andere interviews geestloze exercities waren, alsof je een enquête afgenomen werd.'
Gisteren bekeek ik online de nieuwe ramsj-krant van Steven Sterk. Ik verbaasde me erover dat vrijwel de complete serie verzamelde columns van Martin Bril nu in de uitverkoop gaat. Dat is zoiets als een definitieve doodverklaring. Sylvia Witteman deelt in haar column 'Witteman heeft iets gelezen' in de 'Sir Edmund'-bijlage van'de Volkskrant' mijn verbazing.

Het is ook een Reve-dag vandaag. In de 'Sir Edmund'-bijlage van 'de Volkskrant' staat een zevendelige cursus 'Leve Reve' voor beginners. Men constateert: 'Tien jaar nadat Gerard Reve is overleden blijken jongeren hem niet meer te lezen.' Dat is niet mijn ervaring. Mijn leerlingen komen nog wel met zijn werk op de proppen, al is dat dan vooral 'De vierde man'.
In het radio-taalprogramma van Frits Spits werd vandaag de taal van Reve ontleed. Hoogdravend, ironisch en vol met pleonasmen en tautologieën. Hier constateert men dat Reve nog steeds springlevend is. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

In datzelfde radioprogramma draaide Frits Spits 'nieuwe' nummers van Cornelis Vreeswijk. De cd komt deze maand uit. Ik kon uit de flarden die ik van het radioprogramma opving niet opmaken wat voor cd het precies is, maar die informatie vond ik op internet, bij het Cornelis Vreeswijk Genootschap: 'Het Cornelis Vreeswijk Genootschap brengt een gloednieuw album uit van de Zweeds-Nederlandse troubadour Cornelis Vreeswijk. Vreeswijk zingt op dit album eigen vertalingen van de 18e-eeuwse Zweedse dichter-componist Carl Michael Bellman. Het album is in 1974 opgenomen en is nooit eerder uitgebracht. De cd wordt op 16 april in zijn geboorteplaats IJmuiden gelanceerd en heet “Cornelis zingt Bellman”.'

Een lente-zaterdag. Ik rommelde wat in de tuin: gesnoeide takken van de berk in open-haard-kleine stukjes geknipt, de grijze plastic buis (die er al bijna een jaar stond) in de kruipruimte gemikt, de nieuwe buitenposter onder de veranda opgehangen, zakken haardhout leeggepakt in het houthok.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Ed. Hoornik.

2 bestellingen: Rudy Kousbroek, 'Anathema's 1', R.E.O. Ekkart, '400 jaar Leidse universiteit', 'Heemschut: Februari 2003 - No. 1 - Themanummer Aalmarkt Leiden', 'Heemschut: April 1994 - No. 2 - themanummer Leiden'.

10 april 2016

Ik lees momenteel 'Het stadspaleis' van Geert Mak. Hij beschrijft de geschiedenis van het Paleis op de Dam. Goed geschreven en leerzaam. Er zijn van die dingen, waar je nog nooit over hebt nagedacht, zoals het heien van palen in de zeventiende eeuw. Mak beschrijft dat op bladzijde 26:

Dat heien gebeurde in de zeventiende eeuw met de hand, met een blok van veertienhonderd pond, dat door een kluit van zo'n zeventig mannen op en neer getrokken werd. Onder het zingen van ritmische en soms obscene liederen werden zo de twaalf meter lange palen tot 'op stuit' geheid, de zandlaag die zich op elf à twaalf meter diepte onder de Amsterdamse moerasbodem uitstrekt. Korte tijd later begon men ook op het terrein van het nieuwe stadhuis met heien, zelfs al waren de plannen nog niet concreet. Op 20 januari 1648 werd de eerste van de 13 659 palen geslagen, en op 6 oktober 1649 was het werk klaar.

Vanmiddag zette ik het deze week gekochte kweekkasje in elkaar. Geen schroeven, wel puzzelen. En uiteraard moesten er twee delen net andersom, zodat de hele boel eerst weer uit elkaar moest. Maar het is gelukt:

kweekkasje

Vandaag vermeldde ik de verhalen en gedichten uit 'Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen: dè bloemlezing uit Nederlandse treinverhalen en - gedichten vanaf 1829' (samengesteld door W. Hansen) op Schrijversinfo. Het is niet zo'n dik boek, maar het is wel dundruk, dus het zijn toch 477 bladzijden. In totaal voegde ik aan zeventig al op internet staande bladzijden zo'n vermelding toe.

1 bestelling: Petter Moen, 'Uit de diepte heb ik geroepen. Dagboek', 'Marco Polo Reisgids Nederlandse Antillen, Aruba'.

11 april 2016

Ik heb de hele nacht slijm op liggen hoesten. Zere borstkas en zweet overal. Werken zat er vandaag niet in.

3 bestellingen: Sinninghe, 'Carnaval (Feest der dwaasheid)', Lide Meijer, 'Thuis met Peter', Jacques Presser, 'De nacht der Girondijnen', Hella S. Haasse, 'Dat weet ik zelf niet', Mies Bouhuys e.a., 'Even geduld aub'.

12 april 2016

Een gewaarschuwd mens

Ik heb je nog zo
gewaarschuwd
huilde de moeder
tegen haar dochter
die zwanger was.

En een gewaarschuwd mens
telt voor twee
bromde de vader
die altijd
de juiste dingen
op de verkeerde
ogenblikken zei.

(Harry de Jong, Pas op, de dichter lacht, blz. 74)

3 bestellingen: J. Slauerhoff, 'Schuim en asch', Jan Wolkers, 'Gifsla, voorpublicatie', Harry Mulisch, 'De versierde mens'.

13 april 2016

Sommige schrijvers laten me weten erg tevreden zijn over 'hun' bladzijde op Schrijversinfo. Een enkeling stuurt me af en toe ook nieuw uitgekomen werk. Vandaag lag de nieuwe dichtbundel van Frans Budé op de mat, met een aardig briefje erbij:

Brief Frans Budé

De dichtbundel is een cadeautje, maar zo'n handgeschreven dichtersbrief is dat in feite ook al!

2 bestellingen: G.A. Bredero,'Sonnetten', Van Wolverton, 'Werken met MS-DOS 6'.

14 april 2016

Ik wil het niet pikken
Maar ik weet niet hoe
Dat gevoel maakt me treurig
En mateloos moe
Ik wil het niet pikken
Maar ik krijg het zuur
Ze sturen je toch van de kast naar de muur
Ze sturen je toch van de kast naar de muur

Kijk als ik een andere jas draag dan hij
Dan loopt weer een ander mij zwijgend voorbij
En als ik een slok neem
Als troost voor mijn lijf
Dan krijg ik zelf last
Met m'n bloedeigen wijf

(Cornelis Vreeswijk, Ik wil 't niet pikken, fragment)

1 bestelling: Desmond Leslie en George Adamski, 'De vliegende schotels zijn geland'.

15 april 2016

In mijn lessen vertelde ik vandaag wat over Geert Mak. Ik had een paar boeken van hem meegenomen en besprak die kort. Ik vertelde - met het oog op de actualiteit - dat hij de laatste Nederlandse schrijver is die een boete heeft gehad wegens belediging van een bevriend staatshoofd (tijdens de Vietnamoorlog maakte hij met de redactie van het studententijdschrift van de VU een poster met 'Johnson Moordenaar' erop). Tenslotte las ik het fragment voor over het heien voor de bouw van het Paleis op de Dam (zie 10 april).
Aan het eind van mijn derde les vroeg een V3-meisje of ze de boeken even mocht zien. Ze was vooral geïnteresseerd in 'Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis'. Ik gaf haar het boek mee om in de meivakantie te lezen.

Jessica kwam vanavond drie dozen boeken brengen. Mooi spul, net als de vorige keer. Veel literatuur, veel Nederlands-Indië, veel Engelse pockets. Ik legde ook uit deze dozen een stapeltje apart om eerst zelf te lezen (door een eerdere stapel van Machiel ben ik bijna heen):
- Pramoedya Ananta Toer, Een koude kermis
- Jacob Vredenbregt, De Deftige Kolonie
- Ernest van der Kwast, Mama Tandoori
- F. van den Bosch, Aan de oever van ooit en nooit meer
- Robert Haasnoot, De heugling
- Robert Vernooy, de dingen die er niet toe doen

1 bestelling: W A van den Hurk, 'Bewaken wordt begeleiden. Moderne psychiatrische verpleging'.

16 april 2016

Rond het huis zie ik regelmatig een roodborstje. Vandaag zag ik dat het er twee zijn; één in de voortuin en één in de achtertuin. Die in de achtertuin maakte ruzie met een pimpelmeesje. Dat pimpelmeesje blies uiteindeljk de aftocht.

De druif is gesnoeid (iets te laat, want hij 'bloedt' al) en opgebonden.

Vorige week vulde ik online een enquête van Noordhoff over de Lijster-boeken in. Blijkbaar zat ik bij de eerste honderd invullers, want vandaag bracht de post een pakketje 'Grote lijsters':
- Jan Wolkers, Turks fruit
- Herman Koch, Zomerhuis met zwembad
- Dimitri Verhulst: De helaasheid der dingen
- Bert Wagendorp, Ventoux
- Mensje van Keulen, De rode strik

Nieuw op Schrijversinfo: P.A. de Genestet.

3 bestellingen: Carry van Bruggen, 'Het huisje aan de sloot', Mats Beek, 'Gerard Reve en 'De Avonden'' / Gerard Reve in Veenendaal', G.K. Chesterton, 'De wijsheid van Father Brown'.

17 april 2016

Ik bestelde vandaag de gisteren gepresenteerde Bellman-cd van Cornelis Vreeswijk. Ik ben er heel benieuwd naar. De cd trekt wel de aandacht, want ook 'de Volkskrant' besteedde er gisteren aandacht aan.

2 bestellingen: K. Fossum, 'De Indiase bruid', Antoon Coolen, 'Kinderen van ons volk'.

18 april 2016

Vandaag besprak ik de toets met één van mijn V3-klassen. In die toets moesten ze vwo'er met kleine letters schrijven. Met drie hoofdletters was fout. Eén van de meisjes stak bij de bespreking haar vinger op: 'Mijnheer, u heeft dit fout gerekend. Maar waarom schrijft u dan zelf bovenaan de toets VWO met drie hoofdletters?' Daar had ze me aan alle kanten klem!

Op Catawiki bood ik vanavond mee op een kavel met 27 boeken/bundels van Guillaume van der Graft, veel met een opdracht en handtekening. Gisteren stond er nog een maximumbod van € 11,00. Vanavond schoot het toch omhoog. Ik stapte in bij € 42,00 en bood mee tot en met € 62,00. Het ging weg voor € 67,00. Ik voel een klein beetje spijt dat ik niet doorgeboden heb.

8 bestellingen: Peter Burger, 'De wraak van de kangoeroe', Jef Geeraerts, 'Tien brieven rondom liefde en dood', Jacques Kruithof, 'De bewoonde wereld. Inleiding tot de interpretatie van gedichten', Theo Thijssen, 'Kees de jongen', George Sand, 'Un hiver a Majorque', Desert Rose Band, 'Twilight Is Gone / Shades Of Blue (7", Single)', Frank Boeijen Groep, 'Zeg Me Dat Het Niet Zo Is (7", Single)', Hans Martin, 'De werf'.

19 april 2016

Een lange vergaderdag. Van 8.30 tot 17.30 veertien rapportvergaderingen van een half uur tot drie kwartier. Gauw even eten en dan nog een MR-vergadering van drie uur. Ik was gaar, op en ontzettend aan een Duveltje toe. Thuis heb ik rond 23.30 uur nog met Lidy naar 'Met het mes op tafel' gekeken via 'Uitzending gemist'.

1 bestelling: Alice van der Pas e.a. 'Gezinsfenomenen. Artikelen over theorie en praktijk van de gezinsbehandeling'.

20 april 2016

Vanochtend de spullen van het eerste kwartaal naar de boekhouder gebracht, plus alle papieren voor de belastingaangifte 2015. Dat is op tijd, maar hij vraagt standaard uitstel aan, dus dat doet er niet echt toe. Wij zijn in ieder geval zelf klaar met het bijeen zoeken van alle papieren voor die aangifte.

Naar de Praxis om laminaat uit te zoeken voor op de eerste verdieping. Alle vloerbedekking (op die van de logeerkamer na) ligt daar al vijfentwintig jaar. Het is dus wel nodig, maar ik zie ontzettend op tegen het leegmaken van alle kamers.
Bij de Praxis kochten we ook weer wat planten voor in de tuin. Te vroeg! In de tuin zijn de perkplantjes die we vorige week kochten al door de nachtvorst te pakken genomen.

Als ik toch bij de Praxis ben op een vrije dag, loop ik ook even de kringloop binnen. Alle boeken met een rode sticker € 0,25. Ik kocht er zes:
- Charlotte Mutsaers, Paardejam
- Fouad Laroui, Requiem voor de eerste generatie
- Alex Boogers, Het waanzinnige van sneeuw
- Moses Isegawa, Slangenkuil
- Kristien Hemmerechts, De kinderen van Arthur
- Etty Hillesum, Het verstoorde leven, Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943
Daarnaast nog voor € 1,40 (ze hanteren andere prijzen):
- Gé Vaartjes, U hebt mij den weg gewezen. Brieven van Herman de Man aan Stijn Streuvels

2 bestellingen: Sybren Polet, 'De sirkelbewoners', Gust Gils, 'Berichten om bestwil. Gevolgd door Finimeuble', H.C. ten Berge, Prentbriefkaart d.d. 15-5-09 met het gedicht 'Een lunch in Linhó' in originele, handgeschreven envelop aan De Heer G. Boonekamp, H.C. ten Berge, Prentbriefkaart met foto van het beeld 'Torse de femme' van Zadkine in originele, handgeschreven envelop aan De Heer G. Boonekamp, Heere Heeresma:, 'Geef die mok eens door, Jet!', Bertus Aafjes, 'Rechter Ooka verhalen', Herman Pieter de Boer, 'De vestiaire van Thalia', 'Columnisten in de jaren 70', Jan Siebelink, 'De dochter van de kapitein wordt 18 jaar', Marga Minco, 'Je mag van geluk spreken', A.F.T. van der Heijden, 'De slag om de Blauwbrug', Willem Jan Otten, 'Ons mankeert niets'.

21 april 2016

En nog maar eens een lange schooldag: lessen vanaf 8.00 uur. Om 15.30 nog een gesprek met ouders en een ambulant begeleider en daarna tot 0.100 uur een schoolfeest met Slam FM op bezoek (wat een herrie). Twee van zulke dagen in één week slopen me.

4 bestellingen: boekenlegger: David Baldacci, 'In het hart', Homeros, 'Odysseia' (De vertaling van Imme Dros), Theodore Taylor, 'Alleen op een eiland', Ro van Oven, Judith Leyster'.

22 april 2016

In verband met het schoolfeest van gisteren begonnen de lessen om 9.30 uur. Halfuurslessen en bovendien was het de laatste lesdag van de examenkandidaten en dat betekent: examenstunt. Ik heb me een beetje op de achtergrond gehouden; dat kan, want ik geef geen les in die examenklassen.
Voor de schooldeur was een soort stormbaan/springkussen neergezet. Alle leerlingen moesten daar overheen, als ze de school wilden verlaten. Zo betrek je in ieder geval alle leerlingen (even) bij de stunt.

Vanmiddag haalde ik vier dozen boeken op bij collega Laura in Wageningen. Mooie boeken en ook hier weer een stapeltje om eerst maar eens zelf te lezen, o.a.:
- Boudwijn Büch, Eenzaam
- Herman Koch, Eten met Emma
- Gerrit Jan Zwier, De noordkromp
- Karel van het Reve, Luisteraars!

Tygo en Dylano hadden vanmorgen 'Koningsspelen' op school. Het was gelukkig redelijk mooi weer. Ze vonden het leuk en hielden er een soort frishbee aan over. Die frishbee moest rond 16.30 uitgeprobeerd worden in het speeltuinje.
Terwijl de jongens speelden, praatte ik met een collega-opa. Het was een prettig gesprek. We kwamen erachter dat zijn vader (Rinus) jaren bij mijn vader gewerkt heeft! Veenendaal blijft een dorp.

Songs in the key of life Samen met Martijn ging ik vanavond naar 'De Lampegiet', waar door een prima, zevenkoppige band en drie uitstekende vocalisten (Sabrina Stark, Erica Yong, Ricardo Burgrust) Stevie Wonders 'Songs in the key of life' integraal werd uitgevoerd.
Toen vorig jaar het programmaboekje van 'De Lampegiet' uitkwam, was dit de eerste voorstelling die ik aanstreepte. Dan kan het tegenvallen, maar dat deed het niet; ik had een heerlijke avond.

2 bestellingen: Simon Adams, 'Mijn eerste boek over vulkanen', Marie Schmitz, 'Aan het overzetveer'.

23 april 2016

Zo: twee weken meivakantie. En bovendien géén na te kijken toetsen of boekverslagen!

Vandaag heb ik eerst maar eens stapels oude kranten en tijdschriften weg zitten werken.

1 bestelling: Eirian Short, 'Knoop voor knoop in macramé',

24 april 2016

'As in tas' van Jelle Brandt Corstius heb ik uit. Het is een aardig boek. Ik las er een vernietigende recensie over, maar daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk had het dieper gekund en had hij zijn vader verder kunnen ontleden, maar dit is geen biografie. Hoogstens een verwerking van een afscheid.
Ik zoch naar een passend citaat voor de Hugo Brandt Corstius-bladzijde van Schrijversinfo:

Voor hem was het een principe om je juist níet aan regels te houden. De wereld diende zich aan hém te conformeren. Pas toen ik mijn rijbewijs had en de verkeersregels kende, begreep ik hoe ver dat ging. Als mijn vader naar links moest op een rotonde, dan reed hij er niet driekwart omheen, maar sloeg hij gewoon meteen linksaf. Ook ging hij ooit met de fiets over de vluchtstrook van de snelweg. Door de Velsertunnel. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, antwoordde hij: 'Het was de kortste route.' (Jelle Brandt Corstius, As in tas, blz. 52)

Wout Poels wint vanmiddag Luik-Bastenaken-Luik en Feijenoord wint de finale van de KNVB-beker van FC Utrecht. Dat is voldoende om een poosje blij van te worden.

2 bestellingen: Harlow, 'Take Off', 'Parelduiker'.

25 april 2016

Weken geleden gaf Martin Brink wat boeken af. Ik was niet thuis. Ze zijn op een stapel 'to do' terecht gekomen en komen nu weer uit die stapel tevoorschijn. Een beetje laat Martin, maar toch: bedankt!
- Martin Brink, Appartementencomples De Reünie. Van leren naar wonen. Verhalen rond een bijzonder project in Veenendaal
- Martin Brink & Jacquelien Vroemen, Kijk op het Schrijverspark in Veenendaal. Einde van flats luidt nieuwe start in. Historie, herinneringen en afscheid
- Evert G. Davelaar & Drs. Anetta vander Hulst, Veenendaalse Inslag. De historische lijn in het Museum Veenendaal

Tygo zat vanmiddag lekker te lezen in een sprookjesboekje uit de doos van Laura. Ik maakte een foto van hem en heb die bovenaan Schrijversinfo geplaatst (dat klinkt makkelijk, maar het was met al die codes en het gewenste formaat nog een heel gedoe).

26 april 2016

Eind mei veilt Bubb Kuyper weer. Ik wilde vanochtend eens naar zijn aanbod kijken, maar mijn computer wil zijn site niet openen. Mijn beveiliging geeft aan dat er een 'Trojan horse' binnengehaald wordt als ik die site open. Dan maar niet. Ik heb Bubb Kuyper toch ook maar een mailtje gestuurd om ze dit te melden.

Lidy heeft al een paar dagen last van lichtflitsen en vlekken voor haar oog. Vanmiddag meldde ze dat bij de opticien. Een uur later zat ze met Suzanne bij de huisarts en nog eens een uur later met mij bij de oogkliniek in Ede. Iets van haar netvlies is losgekomen en drijft nu in het glasvocht van haar oog. Voorlopig even rustig aan, geen druk op de ogen en bellen als het meer of anders wordt.

Ik bood vandaag op Catawiki mee op een schoenendoos met ruim duizend boekenleggers. Ik stapte in bij € 43,00, bood nog € 101,00, maar stapte weer uit toen ik € 121 moest bieden.

boekenleggers

 

Ik zag vandaag ineens dat Willem Alexander op Donald Trump lijkt (of andersom).

7 bestellingen: Gerard Mulder, 'Ibiza Ibizee Ibizaad Ibizam. Schrijvers en schilders op de Pityusen 1957-1964 (Vrij Nederland themabijlage 09-06-1984), Kathryn Hulme, 'Zuster Luc', J.P. Boendermaker, 'Gevangen in vrijheid. Martinus Luther', Boekenlegger: Abdelkader Benali, 'De langverwachte', Bram Vermeulen, 'Mannen maken oorlog', Hans Warren, 'Geheim dagboek zesde deel, 1956-1957', Enid Blyton, 'De vijf en de schat op het fluistereiland'.

27 april 2016

De weersvoorspellingen voor deze Koningsdag waren rampzalig. Achteraf viel het mee, al waren delen van Nederland vanochtend wit van de sneeuw. Wij zijn even naar de vrijmarkt in het centrum gefietst. Suzanne had er een kraam, samen met twee buurvrouwen. Bij onze buren (van een paar huizen verderop) kocht ik twee boeken. Ik vermoed dat ze er voor hun kerk (o.i.d.) stonden:
- Gerard Koolschijn, Geen sterveling weet
- Elsbeth Etty, Maak jezelf maar klaar
Op de terugweg kregen we een enorme hagelbui over ons heen. Mijn broek was kletsnat.

1 bestelling: Paul Rodenko, 'Gedoemde dichters / les poétes maudits'.

28 april 2016

Vanmiddag reden we naar Intratuin in Barneveld. Vorige week vond Dylano in de schuur het vissenvoer. Hij wilde de vissen eten geven, maar die hebben we niet meer. Ik kocht vanmiddag vier kleine vijvervisjes. Die zitten nu in de bak met waterplanten. Er kan weer gevoerd worden.
Verder kochten we nog wat tuinplanten, wat bloemenzaad en een stolp om een plant onder te zetten. We lieten ons informeren over terrasverwarming, kochten een fles perzikchutney en een pak meel om zelf weer eens een brood te bakken.

Ik blijk de leeftijd bereikt te hebben waarop je plezier beleeft aan het bekijken van heel oude foto's. Deze week in 'de Rijnpost':

Juliana van Stolbergschool

De foto is gemaakt bij het afscheid van (boven)meester Visser. Hij staat rechts op de foto, met papieren in de hand. Het moet voorjaar 1971 zijn, want toen hij vertrok naar 't Harde, zat ik bij hem in de zesde klas. De laatste maanden van het jaar kregen we de nieuwe bovenmeester: Heida. Staande in het midden (met het hoedje) is juffrouw Van Walbeek. Bij haar zat ik in de eerste klas. Ik herinner me een schoolreis naar een natuurmuseum in Overijssel (Holterberg?) toen ik in klas vijf of zes zat. Ik liep samen met haar door dat museum en we spraken over wat we zagen. Het heeft toen diepe indruk op me gemaakt dat je met een juf zo gewoon kon praten. Staande links is meester Fondse. Bij hem zat ik in klas drie én vier. Een jonge en erg aardige meester. Hij trouwde pakweg een jaar nadat deze foto is gemaakt. Anton de Ruiter en ik waren net van de school af en we zijn samen nog naar de receptie geweest. Meester Fondse zat later voor het CDA in de gemeenteraad. Hij is betrekkelijk jong overleden. Zittend links is meester Hiensch. Bij hem zat ik in klas vijf. Een aardige en misschien wel té lieve man. Ik herinner me vooral zijn geschiedenisverhalen en het kleuren van in je schrift gezette geschiedenisstempels (niks leerlingvolgsystemen). Niet op de foto mijn juf van klas twee: juffrouw Jansen (misschien met dubbel-s, dat weet ik niet meer). Zij is één of twee jaar voordat deze foto is gemaakt verhuisd naar België. Naar Sint-Niklaas. Dat er een plaats met zo'n naam was, heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik het nóg weet.

3 bestellingen: Manfred Kyber, 'Het land van belofte. De legende van broeder Immanuel en de dieren', Albert Camus, 'De val', Dr. Maurice Burton, 'De wonderen van het dierenrijk, deel 1, Algemene inleiding/Ongewervelde dieren'.

29 april 2016

De cd 'Cornelis zingt Bellman is 'binnen'. Een mooi vormgegeven boekje, met liedteksten en informatie. En een folder om lid van het Cornelis Vreeswijk Genootchap te kunnen worden.

Tygo en Dylano slapen vanavond bij ons. Ik liet Tygo vanmiddag voor het eerst alleen naar het speeltuintje gaan. Hij wilde eerste niet geloven dat het mocht en zei: 'Ik doe het echt, hoor!' Na een minuut of twintig was hij weer terug; er was verder niemand en alleen is het saai. Daarom liep ik met hem en Dylano naar een kleine maar nieuwe speelplek, een eindje verder in de wijk. Met name de aparte en ronddraaiende schommel viel in de smaak bij de heren:

speeltuintje speeltuintje

4 bestellingen: Harriet Sergeant, 'Op hoge hakken door Japan. Een westerse vrouw in het verre oosten', Prentbriefkaart: 'Het grote Cruijff-interview, Lees het in dif nr. 2', Enid Blyton, 'Pitty's laatste kostschooljaar', Enid Blyton, 'Pitty als vierde klasser', Peter Hintzen, 'Vijf jaar na de muur'.

30 april 2016

Gisterenavond kochten we - via internet - een heater voor onder de overkapping. Ze maken de snelle levering waar. Vanmiddag was hij er al en Gijs hielp meteen met het ophangen ervan. Ik had er van de kinderen voor mijn verjaardag een tegoedbon voor gekregen. Het werd dus ook wel tijd. Aan de andere kant: na november waren we - ook met heater - toch niet meer in de veranda gaan zitten.

Ik keek (vandaag en gisteren - in twee etappes) op Netflix naar de remake van 'Planet of the apes'. Ik dacht ze allemaal al wel gezien te hebben, maar deze had ik toch gemist. Knap gemaakt, goed gespeeld. Ze volgen het origineel niet letterlijk, maar voegen er zaken aan toe, zoals het neergestorte ruimteschip en de na hem - op een cruciaal moment - landende ruimteaap. Toch is de ontknoping minder aangrijpend dan die in het origineel met het op het strand liggende vrijheidsbeeld. Waarschijnlijk kan dat ook niet anders, omdat ik/de kijker nu al lang weet dat het tóch om de planeet 'Aarde' gaat.

We keken op tv naar het laatste theaterprogramma van Pieter Derks. Zijn vorige programma zagen we in 'De Lampegiet'. Zeker bij jonge cabaretiers lukt het mij niet altijd zo'n programma 'uit te zitten'. Het zal een generatiekloof zijn, maar het lukt ze vaak niet mij te blijven boeien (een voorbeeld: Klaas van de Eerden). Bij Pieter Derks gebeurt dat wel: intelligent cabaret, hier en daar een woordgrap, maar vooral spelen met gedachten en ideeën. Hij werkte bijvoorbeeld de gedachte uit dat de economie in feite een nieuwe godsdienst is geworden en deed dat tot en met een nieuwe tekst voor het 'Onze vader'.

5 bestellingen: Piet Calis, 'Het ondergronds verwachten. Schrijvers en tijdschriften tussen 1941 en 1945', Roald Dahl, 'Sjakie en de chocoladefabriek / filmeditie', W.J.A. Schouten, 'Kootwijk hoort de Zo', Youp van 't Hek, 'Tunnel Zonder Vluchtstrook'.

 

Door naar mei 2016