April 2018


1 april 2018

1 april én eerste paasdag én Ronde van Vlaanderen. Het kan niet op.

De in een schnitzel en in rookvlees én in ham gerolde (en daarna gebakken) eieren, waar ik het gisteren over had, stonden in de bijkeuken (vrij laag) op een trapje. In ieder geval zó laag dat Luna (de hond van Suzanne) er makkelijk bij kon. Ze waren plotseling weg. De touwtjes zaten er nog omheen.
Om ze te vervangen heb ik champignons in bierbeslag staan maken.

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Siebelink.

8 bestellingen: Ivo de Wijs, 'Vroege vogels radioverzen', Heinrich Böll, 'Groepsfoto met dame', Enid Blyton, 'Pitty als vierde-klasser', T. van Deel, 'Strafwerk', Drs. J. Kamerling (eindred.), 'Heemschut - Januari 1987 - No. 1', Jane M. Auel, 'De mammoetjagers', 'Boekenlegger 'fluitketelhoofd', 'Boekenlegger Pickwick Kindermelange: beer rustend onder boom', 'Prentbriefkaart 'Liefste'', Jef van Gool, Frank Hockx en Dick Welsink (redactie), 'Het leven geschreven', Anne-Gine Goemans, 'De toegift'.

2 april 2018

Zaterdag at ik een heel klein biefstukje; vannacht sloeg de jicht weer toe.

De toets van V3 is ook nagekeken.

'Bernhard' van Annejet van der Zijl heb ik net uit. Ik schreef al dat ik het tweede deel wat vond tegenvallen. Dat moet ik iets nuanceren. De titel van het boek is compleet: 'Bernhard. Een verborgen geschiedenis' en ze gaat in het boek dan ook vooral in op zijn (vroege) geschiedenis, die hij steeds verborgen heeft proberen te houden. Er staat niet op het boek dat het een (complete) biogafie is. Dan mag ik haar vervolgens niet verwijten dát het dat niet is.
Martijn kreeg deze week 'De val van Annika S.' van Simons & Van der Zijl cadeau. Simons is Van der Zijls partner Jo Simons. Hij werkte mee aan de research voor haar non-fictiewerken en nu werken ze samen aan dit 'fictieproject' dat in vijf delen op de markt moet komen. Martijn had heb boek gisteren bij zich en vergat het weer mee naar huis te nemen. Ik begon er gisterenavond in en las het vandaag (in één adem) uit. Een intrigerend en knap opgebouwd - spannend - verhaal. Ik ben nu al benieuwd naar het volgende deel! (aangekondigd als 'Rijke mensen zijn anders', met dezelfde personages).

5 bestellingen: 'Berlitz reisgids, München', W.P. Gerritsen e.a. (redactie), 'De nieuwe taalgids, jaargang 86, nummer 3, mei 1993', Ivo de Wijs, 'Het gaat goed met Nederland', Essie Summers, 'De opgedrongen compagnon', Steve Biddulph, 'Het geheim van een blije opvoeding'.

3 april 2018

Vanochtend vertelde een leerling tijdens mijn les aan de klas dat ze voortaan als meisje door het leven wil gaan. Ze liet een filmpje zien en daarna vertelde haar begeleider van Transvisie wat zoiets betekent en hij gaf algemene informatie over genderdisforie. Ik had dit enige tijd geleden al met de moeder, de leerling en de begeleider voorbereid. Het moment was zo gekozen, dat eerst de directe familie op de hoogte was en daarna de medeleerlingen. Er was beschuit met muisjes om het moment te markeren. Binnen de familie was een 'nieuw' geboortekaartje rondgestuurd.
De klas reageerde goed en respectvol. Geen gegiebel, maar serieuze vragen, waaruit bleek dat ze aan het meedenken gingen: Naar welke wc ga je dan? In welke kleedkamer ga je je bij gymnastiek omkleden? Ik was trots op Anke en op de klas!

beschuit - Anke

We aten vanavond bij de Argentijn aan de Jan Steenlaan met een aantal MR-leden om Cor het MR-afscheid te geven wat hij verdient. Hij heeft enige tijd geleden 'in goed overleg' afscheid van school genomen. Het had met zijn functioneren in de MR niets te maken. Ik zei in mijn toespraak(je) dat zaken soms gevoelsmatig niet kloppen, maar verstandelijk het beste zijn. Verder maakte ik onderscheid tussen terriërs en schoothondjes. In de MR is het hebben van een paar terriërs (bijten, vasthouden en blijven schudden) een goede zaak en Cor was zo'n terriër.Hij pakte mijn beeldspraak in zijn antwoord dankbaar op. De MR mag van hem af en toe wat meer van een terriër hebben.

De printerinkt was vanavond op. Ik had nog nieuwe cartridges liggen, maar die bleken niet te passen. Ik heb de verkeerde soort gekocht Ze lijken er sprekend op, maar zijn nét éven anders. Een vervelende manier van geld weggooien!

2 bestellingen: Ben van Eysselsteijn en Hans Vogelesang, 'Anton Pieck zijn leven zijn werk', Sven'Vitse, 'Huub Beurskens - O mores ! (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

4 april 2018

Nieuwe cartridges voor de printer blijken in Veenendaal lastig aan te schaffen te zijn. Ik ben in twee winkels geweest, maar nét deze hebben ze niet op voorraad. Vervelend, maar ik snap het wel. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat je als winkelier al gauw met cartridges blijft zitten. De kosten daarvan wegen waarschijnlijk niet of nauwelijks op tegen wat je aan de wel verkochte cartridges verdient. Ten einde raad heb ik ze nu maar bij Bol.com besteld (en ik heb deze keer héél goed naar het nummer en de geschiktheid voor soorten printers gekeken).

Op de terugweg van het het zoeken naar cartridges kwam ik langs een leegstaande fabriek. Op de trappen daarvan was een H4-leerling met zijn skateboard aan de gang. Deze jongen spijbelt nog wel eens en 14.00 uur is een tijd waarbij hij normaal gesproken nog les heeft. Ik kwam langs school en stopte daar toch even om te controleren of hij niet aan het spijbelen was. Hij bleek les gehad te hebben tot 13.00 uur en hij was de uren daarvoor niet absent gemeld. Ik moet ook niet de Sherlock Holmes uit gaan hangen op mijn vrije dag.

Gerard van Wijk doet vandaag in 'De Veenendaalse Krant' verslag van de installatie van de nieuwe raad en neemt daarin de toespraak van de burgemeester over dualisme ook nog eens mee:

Pact van Overberg

2 bestellingen: Godfried Bomans, 'Pim, Frits en Ida, deel 4. De ontsnapte ballon', Graham Greene, 'Our Man in Havana'.

5 april 2018

Dinsdag was er aan de Prunussen aan de Jan Steenlaan (waar we bij de Argentijn aten) nog geen bloesem te zien. Vandaag bloeien ze volop.

Aan het eind van de middag was ik doodmoe. Maar je kunt moe én tevreden zijn. Ik was moe vanwege een aantal zeer intensieve gesprekken, die me veel energie kostten, maar waar ik wel gelukkig van werd.

1 bestelling: Toon Kortooms, 'Mijn kinderen eten turf'.

6 april 2018

Kees-Torndag in al mijn lessen. Eén keer per jaar vertel ik in mijn lessen wat over hem, lees wat korte versjes voor en laat zijn nummer 'N-E' op het digibord zien. Zonder enige twijfel het knapst geschreven cabaretlied van de afgelopen honderd jaar!

Met de post kwamen nieuwe inktcartridges. Deze passen wel! Je moet verdomd goed opletten wat je koopt. Ik had er een stel gekocht: zelfde merk, zelfde foto op de verpakking, zelfde formaat, andere kleur plastic. Ze zien er precies hetzelfde uit, maar ze passen niet!

2 bestellingen: Andries van Dijk, Koen Vergeer, 'Dichters in de nacht' (luisterboek), F. Bordewijk, 'De fruitkar'.

7 april 2018

Met Gijs, Suzanne en Tygo reed ik naar Fonteyn bij Uddel. We kochten een nieuwe filter en geurkorrels voor de spa. Vantevoren keek ik met Gijs naar het het water dat deze winter in het deksel gekomen is (door de sneeuw?). Gijs zag dat het water door de rits van de hoes te openen weer wegkon! Volgens een jongen van Fonteyn komt dit vaker voor. Door de sneeuw buigt het deksel (dat van piepschuim is) een beetje door en raakt dan het water.

Fonteyn is vorig jaar afgebrand. Bij de nieuwbouw hebben ze er een verdieping in gemaakt. Daar staan tientallen tuinhuisjes, meestal met veranda. Het blijft een heerlijke zaak om eens doorheen te wandelen. Er loopt op de afdelingen geen personeel meer rond. Je moet met je vraag naar een centrale ruimte. Daar 'piepen' ze dan iemand voor je op. Dit systeem is misschien goedkoper voor Fonteyn, maar voor klanten is het uiterst irritant.

Fonteyn

We maakten de spa gelijk in orde. Het was lekker weer en ik fietste met Tygo heen en weer naar 'De Ellekoot' om bij AH wat barbecuevlees, brood en salade te kopen. De eerste barbecue van het jaar hebben we vast gehad. Op de terugweg van de AH zag ik in meer achtertuinen de rook omhoog kringelen.

07-04-2018

3 bestellingen: Louis Couperus, 'Verhalen', poster Thea Beckman, 'Kinderen van Moeder Aarde', Judith Rossner, 'Op zoek naar meneer Goodbar'.

8 april 2018

Vanochtend zijn we weer heerlijk - in het zonnetje - in de spa geweest. Laat het mooie weer maar komen.

We fietsten vanmiddag naar het PWA-Park om een besteld boek op te halen en daarna fietsten we via een omweg, die o.a. leidde langs de ijssalon van Tamminga, weer terug.

ijsjes

Ik zit vanmiddag FC Utrecht-ADO te kijken. Goede bedoelingen genoeg, maar kwaliteit te weinig.

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Nescio (II)' (Parool, 15-12-60), Willem van Iependaal, 'Gantelhovens ereprijs', Jan Siebelink, 'Met afgewend hoofd'.

9 april 2018

Aan het eind van de middag haalde ik het fietsstoeltje van Lidy's fiets af (een heel gepruts). Ook Dylano is voor dat stoeltje nu wel te groot geworden.

Rob Schouten over Maria Kessels in 'Trouw' van afgelopen zaterdag: De manier waarop Kessels haar personages beschrijft doet me denken aan de romans van Frida Vogels, met hun nietsontziende eerlijkheid en oprechtheid. Fictie is bij beiden een pleidooi om echte levensvragen aan de orde te stellen. Dat maakt ook dat 'Veldheer Banner' en alle andere romans van Kessels niet makkelijk weglezen. Je moet bereid zijn mee te gaan in al haar minutieuze, nu eens analytische dan weer synthetische beschouwingskunst. Maar wie dat doet wordt rijk beloond.

3 bestellingen: Belcampo, 'De dingen de baas' (Bulkboek 54), Ton Brouwers, 'Herman Gorter - Pan' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Piet Kralt, 'Herman Gorter - Verzen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Dola de Jong, 'En de akker is de wereld'.

10 april 2018

Ik word wat zenuwachtig over het uitblijven van post van het pensioenfonds. Binnenkort maar eens bellen?

De informateur van de Christen Unie heeft zijn gespreksronde gedaan. Hij komt met het voorstel dat CU, SGP, VVD en Pro Veenendaal gaan proberen een college te vormen. Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad dat voorstel. Als deze onderhandelingen serieuze vormen aan gaan nemen en een succes zouden kunnen worden, dan zou Martijn maar zo over een paar weken wethouder kunnen zijn. Maar voorzichtigheid met dit soort opmerkingen is geboden, er kan in dergelijke onderhandelingen heel veel mis gaan en je kent de verborgen agenda's van de anderen niet. Ook hier: we gaan het zien ...

1 bestelling: Fritz Hofmann, 'Ambtenaren zijn ook mensen, een verzameling anekdotes bijeengezocht door Fritz Hofmann'.

11 april 2018

Het is niet zulk heel mooi weer (de voorspellingen waren positiever), maar we hebben er een welbestede dag van gemaakt. Ik heb de (water)plantenbak verder gesloopt. Voor het geld wat hij gekost heeft, heeft hij eigenlijk een iets te kort leven gehad, maar we kunnen niet terug. De resten liggen in een container op de gemeentewerf. We hebben daar meteen ook het weggooiglas naartoe gebracht (naar de werf, niet in diezelfde container). Ik heb de hoge buitentafel schoongemaakt en er een glasplaat voor besteld.

Na het bezoek aan de gemeentewerf kochten we plantjes bij de Praxis en boeken bij de kringloop:
- Ed van Eeden (red.), Als ik die Dom niet had. Nieuwe verhalen & gedichten over de Dom
- Ellen Lock, Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen. Verhalen van verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen.
- Wim Meulenkamp, Langs historische parken en tuinen. Routes in Nederland en België.
- Kick van der Veer, Is God thuis? Een bonte verzameling liedjes, conferences en gedichten over God en Zijn (Haar?) wereld.

In 'De Rijnpost' lees ik dat Heimen Looijen is overleden. Van het ene overlijdensbericht schrik je meer dan van het andere. Ik merk dat dit overlijden me wat doet. Ik kende hem niet goed. We kwamen elkaar af en toe tegen en maakten soms een kort praatje. Nog niet zo lang geleden zag ik hem nog bij de Primera aan het Bruïneplein. Een aardige man ....

Vanmiddag heb ik een poosje gewerkt aan een opzet voor een boek voor en over onze school. Het zou een boekje voor nieuwe ouders moeten worden, met informatie en tips. We gaan het zien ....

2 bestellingen: C. Bleijenberg en J.B. Feenstra, 'Goed Engels spreken en schrijven, spreekwoorden en gezegden', Anne de Vries, 'Bartje', Felix Timmermans, 'Driekoningen tryptiek', André Demedts, 'Ernest Claes', Ernest Claes, 'Clementine'.

12 april 2018

Na schooltijd heb ik de glasplaat voor de hoge tafel in de achtertuin opgehaald op het industrieterrein. Gisterenmiddag een telefoontje, vanmiddag ligt hij er al op!

3 bestellingen: W. Somerset Maugham, 'Het donkere vuur', Anneke Reitsma, 'Ida Gerhardt - Het veerhuis' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Josephine Hart, 'Damage (Blinde obsessie)'.

13 april 2018

Volgende week woensdag staat in de MR o.a. het accountentsverslag op de agenda. We hebben de accountant in de vergadering uitgenodigd. Onze rector was verrast door die uitnodiging en de accountant zelf ook. Dat blijken MR'en nooit te doen. Wij zijn graag een beetje anders dan de anderen. Nu moeten we natuurlijk wel zorgen dat we goede vragen hebben. Ik heb er vanochtend vast een paar aan de accountant gemaild.

Mijn H3-klassen maakten vandaag een boektoets. Ze moesten o.a. noteren waar hun boek over ging en daar mochten ze maar vijf zinnen voor gebruiken. In de 'missie' van de school staat dat we cognitie willen verbinden met creativiteit. Dat lukte bij deze opdracht uitstekend! In het afgelopen jaar leerden deze leerlingen veel over hoofdzinnen en bijzinnen. Vandaag maakten ze - heel creatief - hoofdzinnen met héél veel bijzinnen, zodat ze veel konden opschrijven en ze tóch maximaal vijf zinnen gebruikten.

4 bestellingen: Hugo Claus, 'De zwarte keizer', Joan Walsh Anglund, 'Liefde is een heel speciaal gevoel', Joan Walsh Anglund, 'Een handjevol gezegden', Blue Band, 'Het Grote Beroepen Kookboek', Pamela Hemelrijk, 'Niemands knecht. Pamfletten uit het hemelrijk 1993-2002'.

14 april 2018

Vandaag ben ik tussen de steentjes in de achtertuin het groen maar weer met het hittekanon te lijf gegaan. Ik had gedacht die strijd sneller te kunnen winnen.

Ik lees net in 'Hoe verliefd is de lezer?' van Doeschka Meijsing het stuk 'De mogelijkheid van een verschil. Over J.D. Salinger'. Zo te kunnen schrijven over de boeken van een ander! Dit is Meijsing op haar best. Het is geen recensie of beoordeling, het is de lezer proberen mee te nemen in je enthousiasme (en daar de juiste woorden voor weten te vinden). Ik heb onmiddellijk zin om Salinger te (her)lezen.

1 bestelling: Belcampo 'De dingen de baas' (bulkboek).

15 april 2018

Om 12.00 uur gingen we even naar Rhenen om een floorballwedstrijd van Tygo te bekijken. Ze winnen veel, de laatste tijd, maar deze wedstrijd ging toch verloren. Door het makkelijke winnen van de laatste tijd zijn ze wat nonchalant geworden. Door die nonchalance vielen net die paar doelpunten teveel van de tegenstander. Daar kunnen ze weer van leren.

Drie Zussen

Op de terugweg lunchten we bij 'De drie zussen'. We namen allebei een club sandwich. Daar werd een bakje friet bij geserveerd. Zou dat standaard zijn bij een club sandwich?

Vanmiddag bereidde ik de rapportvergaderingen van dinsdag voor én las ik het dikke 'Bestuursverslag en accountantsverklaring' (131 bladzijden!) voor de MR-vergadering van woensdagavond.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Jef Last.

7 bestellingen: Rober van Gulik, 'Vier vingers', Daan Zonderland, 'Weerbarstig alfabet', Eddy van den Brink e.a., 'De PvdA is niet heilig', Alyson Richman, boekenlegger: 'De muze van Vincent', Giorgio Bassani, 'Achter de deur', Hans Fallada, 'Twee lammetjes in de kou', Aantal (23) knipsels over de Vietnam-oorlog + 24 x Vietnam Bulletin.

16 april 2018

Dit jaar ben ik door mijn leerlingen met allerlei mensen vergeleken, maar vandaag schrok ik er toch van: 'Meneer, als ik naar u kijk, moet ik denken aan Gordon.' Dat komt toch echt in eerste instantie als een belediging over. Maar voor ik me beledigd ging zitten voelen, vroeg ik eerst naar eens door: 'Waarop baseer je die vergelijking?' Het antwoord was: 'Omdat u ook hele lelijke dingen op een nette manier kunt zeggen.' Nou had ik dat niet gelijk achter Gordon gezocht, maar vandaag klopte het voor mij wel: ik had net twee onvoldoendes gegeven voor betogen (omdat het voorleesbeurten waren) en dat had ik proberen uit te leggen.

1 bestelling: 'De nieuwe taalgids, jaargang 60, nummer 1, 1967', 'De nieuwe taalgids, jaargang 60, nummer 3, 1967'.

17 april 2018

De hele dag rapportvergaderingen. Ik hoefde pas na negen uur te beginnen, maar was wel tot bijna half zeven bezig. Voor mijn H4-klassen was er wat te weinig tijd ingepland. We liepen dan ook uit. Er zat nog een H3-vergadering achteraan. Margret bleef bij H4. Ik ging in een ander lokaal met H3 vergaderen,
Het was laat en ik wilde snel naar huis. Ik liep de gang van school in, legde daar mijn tas en mijn sleutel op tafel om mijn jas aan te trekken. Ik pakte mijn tas weer op en liep naar buiten (u leest het goed: ik vergat mijn sleutel!) Omdat mijn fiets achter de school in het fietsenrek stond, riep ik tegen de andere - laatste - collega dat ik het hek wel op slot zou doen. Dar lukte dus niet, want mijn sleutel lag nog binnen en zonder sleutel kon ik niet terug naar binnen (ik weet trouwens ook de code van het alarm niet).
Ik ging thuis eten, maar het zat me toch niet lekker dat het hek niet op slot zat. Daarom fietste ik langs TOA Bas, die vlak achter mij woont. Ik leende zijn sleutel, om het hek op slot te kunnen doen. Hij is altijd om half acht 's ochtends op school en zal morgenochtend naar mijn sleutel zoeken. Wat een gedoe.

Keizerskroon

In de voortuin staat een oranje keizerskroon te bloeien. Vorig jaar pootte ik drie van die knollen. Van de andere twee is geen spoor te bekennen.

1 bestelling: J.N. Muiser en W.P. van Winsum, 'Fabricage-technieken en gereedschapsleer 1'.

18 april 2018

Bas heeft - na enig zoeken - mijn sleutel in de hal gevonden

Dit is een vrije dag, maar dat was het deze keer niet echt. Vanochtend heb ik een uurtje schoolmail af zitten handelen. Vanmiddag was ik ruim drie uur op school voor gesprekken met ouders en vanavond was er een MR-vergadering.

We hadden in die MR-vergadering een goed gesprek met de accountant. We hadden een aantal kritische vragen op papier gezet en zijn antwoorden waren heel verhelderend. Hij bevestigt het positieve beeld over het financieel 'in controll' zijn van de schoolleiding en dat is een prettige wetenschap.

1 bestelling: Rex Stout, 'Nero Wolfe - Death times three'.

19 april 2018

De kersenboom in de achtertuin bloeide begin deze week uitbundig. Vandaag is hij alweer vrijwel uitgebloeid. Met dit warme weer gaat dat snel. Als al die bloemen ook kersen worden, krijgen we er straks een heleboel.

Vandaag ontving ik een nieuw Nederlands woordenboek. Een paperbackuitvoering van Van Dale. Een dunne Van Dale? Hoewel zo heel dun is hij nou ook weer niet: 777 bladzijden. Van Dale gaf er een aantal weg aan mensen die snel via internet reageerden. Dat heb ik dus snel genoeg gedaan.

20 april 2018

De laatste lesdag van de examenleerlingen en dus examenstunt. Ik had besloten me er een beetje aan te onttrekken. Ik had tegen twee leerlingen, die nog veel toetsen moeten inhalen, gezegd dat ze, zodra de stunt begon, naar mijn kantoortje moesten komen. Dan zou ik de deur op slot doen en hadden we een poosje een apart toetslokaaltje. Een mooi plan, maar ik had niet op een rookbom voor de deuren van de school en een daarop volgend brandalarm gerekend. Ik probeerde me nog aan de daarop volgende ontruiming te onttrekken (het hoort bij de stunt), maar de BHV'ers waren onverbiddellijk: alarm is alarm en dús naar buiten.

Moe! Ik ben in geen tijden zó aan een vakantie toe geweest.

21 april 2018

Suzanne en Gijs kwamen trots hun nieuwe auto laten zien: een Chevrolet Trax. Een robuuste auto. Je zit er nog hoger in dan in onze Scenic.

Vanmiddag was de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd van 'Gedichten op muren'.Twee van mijn leerlingen uit V3b waren genomineerd. Zij mochten hun gedicht voorlezen in de Cultuurfabriek en kregen dat gedicht op canvas mee naar huis. Ze wonnen niet. De eerste prijs was voor een leerling van het CLV. Die had ook - inderdaad - een mooi gedicht geschreven.
Eén van mijn twee leerlingen had me toevallig net deze week verteld dat haar vader ook docent Nederlands is. Hij werkt op het CSV. Vanmiddag maakte ik een praatje met deze collega. Hij heeft - net als ik - eerst op een basisschool gewerkt.

Gedichtenwedstrijd Gedichtenwedstrijd

Overigens is de 4 mei-dichtwedstrijd van Oranjedag dit jaar wel door een leerling van onze school gewonnen. Jitske leest op 4 mei haar gedicht voor bij de Dodenherdenking.

Ik had de Wolkersbiografie klaargelegd voor deze meivakantie. Ik ben er vandaag direct aan begonnen en het begin smaakt al naar meer. Uit het leven gegrepen citaten uit zijn boeken zijn hier en daar verweven met de levensbeschrijving. Op een aanvullende en daardoor niet storende manier.

Een klein barbecuetje vanavond: een klein beenhammetje, twee stukjes zalm en wat kip. Ik probeerde die kip te roken met de houtsnippers in een vorig jaar gekochte 'rookbak' tussen de kooltjes in. Maar dat werkte niet. De volgende keer moet die bak óp de kooltjes.

22 april 2018

dorrestijns Natuurgids

Al een poosje lees ik af en toe een stukje in 'Dorrestijns Natuurgids'. Ik moet daar elke keer weer om grinniken. Het heet Natuurgids, het ziet eruit als een Natuurgids, maar het is helemaal geen Natuurgids. Het zijn verhaaltjes van Hans Dorrestijn over zijn belevenissen in de natuur. Daarbij heeft hij allerlei natuurboeken aan stukken geknipt en nu staan de dieren waar hij het in zijn verhalen over heeft - net als bij een natuurgids - in de kantlijn. Ik verdenk hem ervan het zelfs af en toe omgedraaid te hebben: hij had nog plaatjes van dieren liggen en heeft die dieren daarom zijn verhaaltjes 'ingerommeld'.

1 bestelling: boekenlegger: 'Nauta Boek'.

23 april 2018

Gisterenavond dacht Lidy een spin op de vloer voor het bed te zien. Het was geen spin, maar een enorme wesp: een hoornaar (vanochtend op internet opgezocht. 3,5 cm. en een donkere kop: klopt). Ik kreeg hem met de electrische vliegenmepper wel suf, maar niet dood. Ik droeg hem op die vliegenmepper naar de badkamer en kieperde hem in het toilet. Doorspoelen lukte in eerste instantie ook niet.

We reden rond het middaguur zonder files naar Ameland. De natuur rond de snelwegen ligt er prachtig lichtgroen bij. Op de boot naar Ameland zaten we in het restaurantgedeelte vlak bij een groep acht op schoolkamp. Wat een herrie! Het bevestigt mijn gedachte dat ik niet terugverlang naar het basisonderwijs.

24 april 2018

Ook hier hebben we een roodborstje in de achtertuin.

We wandelden vanmiddag door Hollum. Het was er opvallend rustig, op het uitgestorvene af. In Veenendaal zijn wij bijna de enige school die deze week al vakantie heeft. Blijkbaar geldt dat geen-vakantie-hebben voor vrijwel heel Nederland. De meeste vakantiehuizen staan hier ook (nog) leeg. Dan hebben we deze week dus een rustige week!

Het strand in Ballum ter hoogte van de duinovergang ligt er weer breed en goudgeel bij. Er was in de afgelopen jaren een brede, onbegaanbare, drijfzandachtige strook ontstaan. Voor de badgasten en voor de strandtenthouder was dat natuurlijk niet prettig. Even ter linkerzijde van de strandovergang ligt die strook nog altijd, maar er is op dit stuk weer strandplezier mogelijk. We hebben vanmiddag een poosje op het duin en op een bankje naar het vrijwel verlaten strand zitten kijken.

We haalden een vismenu met lekkerbek bij Metz (om thuis op te eten). Op de vis (en op de friet) heb ik geen kritiek. Sterker nog: de vis is prima. Op de afhandeling van de bestelling heb ik wel kritiek: ik kreeg eerst alleen een lekkerbek, terwijl ik voor een menu had betaald. Dat gingen ze goed maken, maar ik verdenk ze ervan alsnog friet gebakken te hebben en me daarna dezefde lekkerbekken te hebben gegeven. Die waren intussen zo afgekoeld dat ze bijna koud waren. Minpuntje voor Metz.

25 april 2018

Het heeft vannacht ontzettend gewaaid, zeg maar rustig gestormd. We werden er beiden wakker van en we lagen samen een tijdje naar die wind te luisteren.

Eer en geweten

Mark Rutte heeft steeds naar eer en geweten alle vragen over memo's m.b.t. het afschaffen van de dividendbelasting beantwoord, hoor ik vandaag op de radio. Het is overduidelijk dat hij over dit onderwerp de ene leugen op de andere heeft gestapeld. Als zowel dat 'naar eer en geweten' als die leugens kloppen, dan kan er maar één conclusie zijn: Mark Rutte heeft géén eer en géén geweten. Maar dat is dan weer geen nieuws.

We haalden vanmiddag Erich en Ria van de boot. Ze logeren drie dagen/twee nachten bij ons.

Vanmiddag wandelden we een eindje over het strand bij Nes en we reden met een omweg door Buren en langs de eendenkooi weer terug.

Vanavond maakten Erich en ik een fietstochtje op de twee (net gebrachte) E-bikes, die we een weekje gehuurd hebben. We gingen bij Nes het schelpenpad in de duinen op, reden tot de Ballumer Blinkert, staken daar het eiland over via Ballum en reden aan de Wadlkant vanaf de Ballumerbocht over de dijk weer terug. In het bos na de Blinkert holde er een ree een stuk voor ons uit.

Duinmeer

Vooral dat stuk over de Waddendijk was spectuculair. Het was hoog water en duizenden vogels zaten op de basaltblokken tussen het fietspad en het water: meeuwen, scholeksters, eenden en goudplevieren (en dan is mijn opsomming zeker niet compleet). Aan de andere kant van het fietspad zaten duizenden brandganzen, die bij onze nadering in grote zwermen opvlogen en over ons hoofd wegvlogen. Het was genieten geblazen!

26 april 2018

Vanochtend wandelden we onder en rond de vuurtoren en door Hollum. Lidy en Ria wandelden vanmiddag door Nes. Erich en ik fietsten naar het Oerd. Op de heenweg hadden we de harde wind mee. We vlogen vooruit en spaarden de accu's door op de middelste 'stand' qua ondersteuning te fietsen. Dat was achteraf maar goed ook, want op de terugweg bleek die ondersteuning - met de harde wind tegen - flink tegen te vallen. Het schermpje geeft de actieradius aan en die vloog omlaag: van 22 naar 15 naar 7 kilometer. Blijkbaar berekent dat ding op basis van de gegeven ondersteuning doorlopend hoeveel de accu met deze mate van ondersteuning nog geven kan. Het kwam erop neer dat ik op de laagste stand van ondersteuning moest gaan fietsen om het te kunnen halen. Dat betekende een kilometer of zeven met die wind tegen ontzettend hard trappen. Het goede nieuws: het was inspannend, maar ik kreeg geen last van mijn longen.

Oerd Oerd

Zo'n fietstocht (of een wandeling) met een bioloog is weer eens wat anders. Door zijn opmerkingen en aanwijzingen ga je anders om je heen kijken.

Rixt - vlees en vis rixt - ijs

Vanavond namen Erich en Ria ons mee uit eten bij Rixt. Daar hebben Lidy en ik twee jaar geleden (ook) ontzettend lekker gegeten. De formule is gedeeltelijk nog steeds gebaseerd op 'samen delen', maar het aanbod op de kaart is wel flink veranderd. We bestelden een visschotel voor twee personen en een vleesschotel voor twee personen en deelden dat alles met z'n vieren. Zo proef je heel veel verschillende hapjes met elkaar. Het komt in de buurt van tapas. Het smaakte allemaal prima en we sloten af met een Amelander ijscoupe.

 

27 april 2018

Met Erich maakte ik na de koffie (en voordat zij weer naar huis gingen) nog een rondje door Nes. Op het pad voor het huis zag ik een aantal rare vliegen vliegen. Raar in de zin van mij onbekend. Het rare zat ook in een vreemd uitsteeksel. Erich geeft vanavond via de app door dat het kameelhalsvliegen zijn (!) Daarvan komen er zes soorten voor op Ameland.

Brave nieuwe wereld

Bij de drogist kocht ik 'Brave nieuwe wereld' van Daan Remmerts de Vries. Hij schreef vooral (bekroonde) kinderboeken, maar ook een paar boeken voor volwassenen (waaronder deze). Het blijft apart om bij een winkel als een drogist een boek te kopen. Je kunt er positief over zijn: ruim gesorteerd. Maar met hetzelfde recht negatief: een duidelijk geval van verregaande branchevervaging.

De kritiek zoals ik die nu ervaren heb deed mij denken aan dood water;
dat stinkt omdat het niet stroomt en met niets in verbinding staat.
Het beweegt niet en het wordt langzaam dik.
De Nederlandse kritiek is een gierput, waarvan het peil ver beneden ANP ligt.
(L.H. Wiener, Fallen leaves, 20-11-1973, blz. 108)

28 april 2018

Een regenachtige en koude dag op Ameland. In Limburg is het 21 graden.

Ik ben maar begonnen met het nakijken van de boektoetsen van H3.

Ik vind de opbouw van een dronkenschap nog wel heel aangenaam,
maar ik krijg een steeds grotere weerzin tegen de afbraak ervan.

(L.H. Wiener, Fallen leaves, 11-02-1985, blz. 138)

Dit huis blijkt Netflix te hebben. Ik keek vanavond 'Bourne legecy'. Een film uit een serie, gebaseerd op boeken van Ludlum (zag ik bij de aftiteling).

29 april 2018

Goede films mogen kennelijk geen happy end hebben.
Net als goede mensen.

(L.H. Wiener, Fallen leaves, 05-03-1990, blz. 157)

En nog één:

Dat ikzelf leraar ben geworden is natuurlijk een foute keuze gebleken, gezien de totale ineenstorting van de status die een leraar in de huidige maatschappij bekleedt, maar destijds, ruim dertig jaar geleden, stelde het ambt van leraar nog iets voor (denk aan Presser, Binnendijk, Theo Thijssen en Rob van Amerongen), maar tot op de dag van vandaag zie ik niet waar en hoe ik mij in mijn stuurloos leven nuttiger had kunnen maken. Ik kan geen bevelen opvolgen en ik kan niet tegen onbetaalde rekeningen, hetgeen bijna op hetzelfde neerkomt - beide zijn gesublimeerde vormen van een fobie voor afhankelijkheid - wat anders blijft er over dan schoolmeester te worden, ambtenaar weliswaar, maar een die ten minste zijn eigen toon kan zetten en baas is op zijn eigen territorium? Oh, kon ik dit maar geloven, dan kon ik over een klein decennium in rust en tevredenheid van alle zonsondergangen boven zee gaan genieten die mij nog resten.
(L.H. Wiener, Fallen leaves, 02-06-1999, blz. 214)

Samen met Lidy fietste ik vanochtend het rondje dat ik eerder deze week met Erich fietste, maar nu in omgekeerde richting. De bocht door Ballum sneden we af. Het was ook nu volop vloed en we hoopten net zoveel vogels op de dijk te zien. Dat viel tegen. Misschien zitten ze er vooral 's avonds bij hoog water. Of misschien hadden Erich en ik gewoon geluk met de toevalligerwijze goede omstandigheden. Op de schelpenpaden zijn we i.v.m. het grote aantal tegenliggers maar achter elkaar gaan fietsen.

waddijk waddijk

Omdat er links niet veel te zien was, lette ik op de rechterkant. Het viel me op dat paaltjes waar het prikkeldraad aan vast zit tegenwoordig niet meer van hout of van staal zijn, maar van gerecycled plastic.

We aten vanavond heerlijk bij 'Zee van tijd' in Nes. We hadden niet greserveerd en er was nog precies één tafeltje vrij (mits we in anderhalf uur klaar zouden zijn). Lidy had een prima biefstuk en ik had asperges met zalm. Zowel de asperges als de zalm smolten op mijn tong. De plakken zalm waren op de één of andere manier extra gegaard, want ik hoefde ze niet snijden; ik trok ze met de vork zo los. Er zaten drie gekookte aardappeltjes bij. In de schil en daar houd ik niet zo van. Als je ze met schil eet, zit je op kurk te kauwen. Als je ze op je bord alsnog wilt schillen, heb je een heel gedoe.

Zee van tjd - zalm Zee van tijd - biefstuk

30 april 2018

Omdat ik zojuist jarig moest worden heb ik aan mijn 'dierbaren' een soortement van verzamelcadeau gevraagd, in de vorm van een waardevol aandenken, in de vorm uiteindelijk van het verzameld werk van F.B. Hotz, waarvan ik zeker weet dat het enige jaren geleden is aangemaakt. Ga nu even zitten A.L., want ik wil het niet op mijn geweten hebben dat je je bezeert als je omvalt van verbazing: HET VERZAMELD WERK VAN DE SCHRIJVER F.B. HOTZ IS NIET MEER LEVERBAAR. Het bestaat niet meer, het is er ooit wel geweest, wist Boekhandel De Vries nog te melden, maar het is niet meer leverbaar.
Arme, dode Hotz, wat jammer dat ik je nu niet meer kan schrijven dat het allemaal 'voor niets' is geweest, maar hopelijk had je dat zelf al eerder besloten of misschien had je juist wel genoten van het feit dat het 'allemaal voor niets' was. De romanticus die het afsterven kan laten bloeien. April is the cruellest month etc.
Morgen bel ik antiquariaat Schumacher te Amsterdam en zet dan een grootscheepse klopjacht in werking naar het verzameld werk van F.B. Hotz, dat vervolgens een ereplaats krijgt op het toilet. Dus niet Peter van Straaten of de Vogelbescherming, maar F.B. Hotz. (L.H. Wiener in een brief aan A.L. Snijders, Fallen leaves, 17-02-2001, blz. 253/354)
En nog een natte vakantiedag. Ik heb vandaag zitten werken aan het boekje dat ik voor school aan het schrijven ben: 'Help .... ik word een Rembrandtouder.