April 2019

 

1 April 2019

Het opruimen in de tuin van zaterdag leverde vandaag een volle auto op voor de stort. We brachten e.e.a. vanochtend weg. Op de terugweg gingen we langs de Praxis voor wat planten en zwart grint voor het randje langs de schutting achter de spa.
Het kringloopcentrum tegenover de Praxis heeft verbouwingsuitverkoop. Ik kocht er negen boeken voor een kwartje per stuk:
- Jessica Durlacher, De dochter
- Ronald Giphart, Mijn vrouw & andere stukken
- Arnon Grunberg, Onder de soldaten
- Kristien Hemmerechts, Taal zonder mij
- Hans Münstermann, Het gelukkige jaar 1940
- Willem Jan Otten, De nacht van de pauw
- Rascha Peper, Fantoompoezen
- Peter Winnen, Windbreker en andere verhalen
- Landelijke verzen

Thuis zie ik dat ik de boeken toch niet goed genoeg bekeken heb. Het boekje van Grunberg is aan de onderkant nat geweest en de bladzijden zijn wat gekruld en verkleurd. Die kan ook bij mij zo de uitverkoopbak weer in (of de prullenbak).
Bij nadere beschouwing zie ik enige tijd later dat het boek van Giphart gesigneerd is. Dat is dan weer een meevaller.

1 bestelling: 'Literair paspoort, november/december 1978'.

2 april 2019

De leerlingen hadden vandaag een vrije dag. Wij hadden een vergaderdag. De ochtend over de schoolfinanciën (geen paniek, wel bijsturen). De middag over onderwijskundige beleidskeuzes. Het was een zinvolle dag.

Ik zocht op school de schaakborden en schaakstukken. Jaren geleden heb ik ze wel eens gebruikt. Ik vond maar een klein deel terug. Wél vond ik een stuk of wat schaakborden verzaagd terug in een werkstuk. Daar was ik wat pissig over. Maar aan de andere kant: waarschijnlijk hebben ze twaalf jaar stof staan vangen.

1 bestelling: 'De Gids, nr. 4, april 1997'.

3 april 2019

Vandaag meldde ik de leerlingen uit H4e en H4f hun cijfers voor de beschouwingen. Ik heb twee keer een 1,0 gegeven, omdat het overgrote deel van de beschouwing letterlijk op Scholieren.com terug te vinden was. Deze leerlingen spraken dat niet tegen (dat zou ook zinloos zijn geweest). Eéntje zei er wel bij: 'Als ik geweten had dat u het na zou kijken, had ik dat niet gedaan.'

Mijn leerlingen proberen vandaag en morgen een gedicht te maken voor de gedichtenwedstrijd i.v.m. 4 mei. Het thema is: 'Kiezen en vrijheid'. Ik maakte op het bord een woordweb rond die woorden met ze. Ik vertelde ze ook dat op inspiratie gaan zitten wachten geen zin heeft. Ook dichten is voor 95% transpiratie en maar voor 5% inspiratie. Zeker als het werk nú moet gebeuren. Ze hebben geleerd om voor (bijvoorbeeld) een betoog een planning te maken. Daarbij bedenken ze wat er in elke alinea moet komen te staan. Datzelfde kan bij een gedicht per strofe. Dan heb je de basis staan en dan lukt het (vaak) veel beter om aan het werk te gaan.

Vanavond hadden we een vergadering van het Cultureel Café. Volgende week woensdag is er een jamsessie. Voor volgend jaar hebben we de planning ook 'in de steigers staan'.

2 bestellingen: Clare Lennart, 'Serenade uit de verte', Roel de Groot, 'Leren kijken om te kunnen zien'.

4 april 2019

Ik nam mijn doos met 'Matchboox' mee naar school en legde bij iedere les voor elke leerling zo'n doosje neer. Ze vonden het grappig om te bekijken, maar dachten niet dat ze er zelf ooit één zouden gaan kopen (ook niet als cadeautje). Een enkel meisje was in verwarring door het formaat van het doosje .... er had een sieraad in kunnen zitten ....

Zen was weer aanwezig (gisteren niet). Ik vroeg hem of hij weer beter was. Zijn antwoord: 'Ik was niet ziek meneer. Ik lag gewoon nog in bed.' Ik vroeg hem of hij daar dan wel een goede reden voor had. Voordat hij zelf kon antwoorden, zei een jongen achter hem: 'Zijn vriendin.' Dat bracht een andere vraag naar boven: Zou de school het accepteren als je te laat kwam en zei: 'Mijn vriendin heeft niet zo vaak zin, meneer, maar vanochtend wel.' Ik zei ze dat de absentiecoördinator daar wel om zou kunnen lachen, dat het antwoord nog een dag of drie voor plezier in de lerarenkamer ou zorgen, maar dat ik niet verwachtte dat het als reden geaccepteerd zou worden.
Overigens was de moeder van Zen 'niet zo lief' om hem ziek te melden. Hij moet de gespijbelde uren 'dubbel' inhalen.

De Vendel

Vanavond hadden we bij 'De Vendel' een etentje van het Cultureel Platform. Een manier om jaarlijks de vrijwilligers te bedanken. Ik nam het buikspek als voorgerecht, niet vanwege het spek, maar vanwege de erbij geserveerde polenta. Dat heb ik nog nooit eerder gegeten. Het is in feite armeluiseten, gemaakt van maismeel. Ik kende het alleen uit een boektitel: 'Alleen polenta vandaag' van Aya Zikken.
Bij binnenkomst werd ik aangesproken door de manager van het resturant. Hij blijkt vroeger op 'De Grift' gezeten te hebben. Het meisje van de bediening naast hem kende me van het 'Rembrandt College'. En om volledig te zijn: mijn nichtje Lisette loopt daar momenteel stage. Ze was net naar huis.

3 bestellingen: Boekenlegger 'Leuk! Shoppen met een vriendin in Den Haag', Leon de Winter, 'Serenade', Herman van den Bergh, 'De boog'.

5 april 2019

De klas van Tygo is vandaag naar huis gestuurd omdat er geen vervanger te vinden was. Gijs heeft de school de vraag gemaild waarom ze mij niet gebeld hebben. Ik had gekund. De directeur verontschuldigde zich: 'Niet aan gedacht'. Slordig.

2 bestellingen: C. Voorhuis-Wasser, 'Fijne hapjes van Margriet', 'Moderne wichelroeden (speuren naar aardolie)'.

6 april 2019

Van twee H4-klassen keek ik vandaag de samenvatting na. Op een gegeven moment heb je het correctiemodel bijna niet meer nodig.

Aan het begin van de avond fietsten we een stukje door Veenendaal-West. We stopten op de Munnikenweg even bij het (fiets)bruggetje over de Bisschop Davidsgrift:

Grift Grift

Het weerspiegelen van de bomen in het water valt op de foto's meer op dan 'in het echt'.

Op Catawiki was ik vanavond de hoogste bieder op zeven boeken van Paul Leautaud, allemaal in de Privé-domeinserie. C. Buddingh' heeft me met zijn dagboeken - lang geleden - al nieuwsgierig naar deze dagboekschrijver gemaakt. Die nieuwsgierigheid kan nu dan eindelijk bevredigd worden.

In de 'Trouw' van vandaag laat filosoof David Benatar het volgende noteren:

Wie niet wordt geboren blijft veel leed bespaard.

2 bestellingen: Carel Helder, getypte brief aan Theo Sontrop, 2 x stafkaart '13 C, Musselkanaal, 1971'.

7 april 2019

Het lukte vanochtend om Lidy's nieuwe camera op de wifi aan te sluiten. Met een op de iPad geïnstalleerde app kan ze daar de foto's van de camera ook zien. Ze kan zelfs via de lens van de camera meekijken en op de iPad op een knopje drukken, waarna de camera een foto maakt.

Vanmiddag fietsten we naar de Prins Bernhardlaan om de tentoonstelling 'Beeldend Veenendaal' te bekijken. Op zondagmiddag is er 'levende muziek', een hapje en een drankje. Het was gezellig druk. De kwaliteit van de (amateur)kunst van Veenendaalse kunstenaars is wat wisselend, maar gemiddeld toch heel behoorlijk.

Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
Een schaakspel van bierdoppen!  
Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal
In het kader van het Gilbertjaar. Een broekpak van 'flitsbriefjes'
(van een Rembrandt-leerling) .

En ook de samenvattingen van H4f zijn nagekeken. Voor het eerst in wéken ligt me geen stapeltje correctiewerk meer aan te kijken!

Ik had Jans 'Happyface-kopstoot' in de garage apart gezet voor 'een speciale gelegenheid'. Vanavond liet ik een flesje trippel uit mijn handen vallen. Het viel precies op de 'Happyface', tikte het bierdopje eraf en de halve fles liep leeg in een krat met boeken en knipsels. De inhoud van het krat ligt nu uitgespreid te drogen op de keukenvloer en ik zit met de andere helft van de fles in een Duvelglas achter deze computer. De dingen gaan niet altijd op de manier die je je had voorgesteld.

2 bestellingen: Antheun Janse, 'Een pion voor een dame. Jacoba van Beieren (1401-1436)', boekenlegger 'De kronieken van Narnia'.

8 april 2019

Gisteren baalde ik van het bier in het kratje met boeken en knipsels. Vandaag bekijk ik het maar van de positieve kant: dat kratje stond al een poosje in de weg. Nu is de boel uitgezocht, ingevoerd en opgeruimd (en drie boeken weggegooid).

Niet dat het me veel kan schelen, maar ik wil er toch even op wijzen. We spreken altijd maar over Vondel: 'Vondel is ouderwets,' 'Vondel is onze grootste dichter,' 'de Gysbreght van Vondel,' 'eendjes voeren in het Vondelpark,' 'wij wonen in de Vondelstraat.' Maar die man heette Van den Vondel. Om precies te zijn: Joost van den Vondel, en niet: Joost Vondel. We zeggen toch ook niet, als een van de Van den Heuvels goed op dreef was: 'Heuvel speelde bijzonder gevoelig!' Daarom: 'Van den Vondel is ouderwets,' 'onze grootste dichter is Van den Vondel,' 'de Gysbreght van Van den Vondel,' 'eendjes voeren in het Van den Vondelpark' en 'wij wonen niet in de Van den Vondelstraat.'
(Nico Scheepmaker, Het land der letteren - Amsterdam, blz. 12)

Vanmiddag zijn we even naar het dorp geweest. Ik kocht een paar sportieve schoenen en bij de Action vijftien kartonnen schaakspelen (bord + schaakstukken + damstenen) voor € 1,29 per stuk. Voor dat geld kan ik in mijn klassen een weekje schaakles geven! De schaakstukken moeten nog wel in elkaar geknutseld worden.

Action - schaakspel

Dat in elkaar zetten is een heel gepruts. Ik weet nog even niet of ik dat door de leerlingen durf te laten doen. De kans dat er stukken sneuvelen is erg groot.

2 bestellingen: 'De Revisor, twaalfde jaargang, nr. 2, april 1985', Thomas Rosenboom, 'Aanvallend spel. Vier lezingen over schrijven'.

9 april 2019

Gisteren had ik (voor vandaag) drie leerlingen voor een mentorgesprek uitgenodigd, door een afspraak in Magister in hun rooster in te vullen. Ik had ze vantevoren niet meer gezien, maar ze waren er alledrie!

7 x Léautaud

 

Toen ik thuiskwam lag het pakje met mijn kavel 'Léautaud' op tafel!:
- Mels de Jong en Marin Ros, Paul Léautaud 1872-1956, een portret in foto's en teksten
- Onvoltooid verleden tijd. In memoriam / Jeugdliefde
- Literair dagboek 1893-1921
- Lichtzinnige herinneringen
- Particulier dagboek 1917-1924
- Particulier dagboek 1925-1950
- Particulier dagboek 1933

4 bestellingen: Cok Grashoff, 'Renée leert kamperen', 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 1, februari 1983', Paul Bordewijk, 'Gemeentefinanciën', Presser, 'De nacht der girondijnen'.

10 april 2019

Vanavond was er in het Cultureel Café een jamsessie. Ondanks de voetbalwedstrijd van Ajax op tv was het redelijk druk. Het is altijd aardig om mensen met plezier iets te zien doen waar ze goed in zijn. Vooral bij de drummer straalde het speelplezier van zijn gezicht af. Er was een Irakees met een Koerdisch snaarinstrument (een baglama). Zo maak je nog eens kennis met een soort live-muziek die je nooit eerder hebt gehoord.

1 bestelling: Jack F Chandu, . 'Het sterrenbeeld van uw kind is maagd (geboren tussen 24 aug. en 23 sept.)'.

11 april 2019

Gisteren en vandaag startte ik met een blokje schaaklessen in mijn H4-klassen. Het ging ontzettend leuk. Ongeveer 30% van de leerlingen blijkt de spelregels te kennen. Zij konden gelijk een 'potje' gaan schaken. Aan de rest legde ik in een minuut of twintig de (loop van de) stukken uit. Ik herinner me dat ik daar vroeger (in groep 6) een paar lessen over deed. Op deze leeftijd hebben ze het een stuk sneller door.
Daarna gingen ook zij enthousiast aan de gang. Er hing een heerlijke sfeer in het lokaal. Misschien durf ik volgende week wel een 'simultaan' aan.

schaken in H4 Schaken in H4

Na de lessen ging ik naar de polikliniek om bloed te laten prikken. Ik vroeg de verpleegkundige om even aan mijn rechterarm te voelen of ze een ader kon vinden. De vorige keer ging dat lastig en of ze anders maar gelijk links wilde prikken. Ik vrees dat alle verpleegkundigen van zichzelf vinden dat ze goed kunnen prikken. Ze probeerde het, maar kon geen ader vinden: 'Uw aders rollen weg, meneer.' Na enig gewroet, stapte ook zij toch maar over naar mijn linkerarm.
Dat ga ik volgende keer anders doen. Ik wil gewoon niet meer hebben dat ze het eerst rechts proberen!

1 bestelling: Erich Maria Remarque, 'De boog der sterken'.

12 april 2019

Vanochtend bracht ik de btw-administratie én de spullen voor de belastingaangifte naar de boekhouder. Daarna ging ik door naar Bochane om het blad van de ruitenwisser (achter) te laten vervangen.

5 bestellingen: Harm Schelhaas, 'Langs wieden en grachten van Noordwest Overijssel', Ds. M.E. Voilà, 'Zonder toga', Hafid Bouazza, 'Paravion', W.J. van den Akker, 'Martinus Nijhoff - Nieuwe gedichten' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Tjomme de Vries, 'Tekenen en schilderen als liefhebberij'.

13 april 2019

Vanmiddag was AnneMarie bij ons. Ze experimenteerde samen met Lidy met Lidy's nieuwe camera. We wandelden ook een stukje door de wijk, waarbij ik met die camera o.a. deze foto's maakte:

foto foto
foto foto

Vanaf vijf uur vierden we Peters 50ste verjaardag. Het was gezellig. Peter maakte o.a. stoombroodjes met buikspek en op de barbecue ook een groot (en heerlijk) staartstuk/picanha.

2 bestellingen: Jac. Bergeyck, 'Het orakel', Colin Ward, 'Housing an anarchist approach'.

14 april 2019

We maakten er een rustige zondag van. Ook om bij te komen van de toch wel iets te grote hoeveel La Chouffe van de tap van gisteren.

2 bestellingen: Herman Gorter, 'De dag gaat open als een gouden roos', C. Buddingh' e.a., 'De lichte muze', een verzameling limericks, gorgelrijmen en andere poëtische dwaasheden'.

15 april 2019

Vanochtend meldde ik me weer bij de reumatoloog in Ede. De bloedwaarden van de jicht gaan niet omlaag. Ze wil de zwaarte van de medicijnen nog één keer verhogen.
Ik wil me geen patiënt voelen, maar als ik van de apotheek kom, met de voorraad pillen voor de komende weken, ontkom ik er niet helemaal aan (en dan moet ik morgen nog wat pillen halen, die vandaag niet op voorraad waren):

medicijnen

3 bestellingen: 'De jaarkroniek van pietje politiek 1981', Dien de Haan. 'Voor ogen die het donker zagen', William H. Calvin, 'De rivier die tegen de berg opstroomt. Een reis naar de oorsprong van de aarde en de mens'.

16 april 2019

Vannacht is de Notre Dame in Parijs voor het grootste gedeelte afgebrand. Dat leverde spectaculaire beelden op. Droefenis alom, o.a. over de verbrande waardevolle relikwieën. Ik hoor nergens de nuance 'voor de katholieke gelovigen waardevolle relikwieën'. Ik zie niet in wat er waardevol is aan een stukje hout dat van het kruis waaraan Jezus gekruisigd zou zijn afkomstig zou moeten zijn.
Of om het nog scherper te zeggen: Er brandde een clubgebouw van en stelletje kinderverkrachters af. Nou en?
Het geld voor de herbouw van de kathedraal stroomt al binnen. Rijke Franse ondernemers bieden tegen elkaar op. Dit lijkt me een moderne vorm van aflaat.

Men zou eigenlijk alleen 's nachts moeten leven.
Overal stilte. Alles slaapt.
Aan de menselijke domheid is tijdelijk een einde gekomen.
Wat zijn de gedachten dan helder, de dromen diep,
de geest bedrijvig, de gevoeligheid hevig en levendig,
de eenzaamheid nog heerlijker.

(Paul Léautaud, Een portret in foto's en teksten, blz. 83/84)

1 bestelling: Victor Hugo, 'De klokkenluider van de Notre Dame' (zo levert zo'n brand mij nog wat geld op!)

17 april 2019

Vandaag een boektoets in één van mijn klassen. Die kijk ik dan in de meivakantie na. Voor een andere klas tilde ik deze toets over de meivakantie heen. Ze hebben morgen drie toetsen en dat mag niet. Dat hadden ze natuurlijk eerder moeten zeggen. Ik feite help ik nu de luiaards, die te laat aan hun boek begonnen zijn. Maar ik ben ze ter wille en help zo ook mezelf. Nu hoef ik in de meivakantie niet van twee klassen toetsen na te kijken.

In mijn andere twee klassen speelde ik een simultaan tegen de hele klas. Ik schaak daar natuurlijk lang niet goed genoeg voor en bovendien is een lesuur veel te kort, maar het lukte me wel om ze na te laten denken over hun zetten: 'Waarom doet hij die zet?', 'Welke zet gaat hij doen, als ik deze zet doe?'

simultaan

18 april 2019

Ik nam vandaag met mijn H4-klassen de bevorderingsnormen door. Ze bleken geen idee te hebben. Het staat in hun PTA (Programma van Toetsing en afsluiting). Ze vonden het prettig dat ik e.e.a. uitlegde, maar eigenlijk is het een schande dat ze het zelf niet bekeken hebben. Ik verweet ze consumenten te zijn en geen studenten. Ze leunen achterover en wachten tot ze opdrachten krijgen.
Ik had deze uitleg voorbereid voor mijn eigen mentorklas, maar ik heb het uiteindelijk aan al mijn (drie) klassen 'gepresenteerd'.

Dylano zag een paar vogels en wilde weten wat voor vogels dat waren. Ik haalde een paar vogelboeken uit de kast. Hij bladerde er wat in en bewees toen een kind van deze tijd te zijn: 'Kun je niet een vogelspotapp voor me downloaden?'

19 april 2019

Vandaag reden we naar Ameland. Het was druk op de weg, maar op onze route waren er gelukkig geen files. In Friesland zagen we op een afrit een auto met caravan in lichterlaaie staan. De vlammen sloegen hoog uit het dak en de dikke, zwarte rook was al van verre te zien.

Op de boot naar Ameland trakteerden we onszelf op een gehaktbal. Daar kan ik me twee uur in de auto op weg daarnaartoe al verheugen.

Lidy en ik (en Luna) reden mer de auto van de boot af naar het verhuurbedrijf om de sleutel op te halen en de gehuurde fietsen te betalen. Martijn, Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano wandelden de anderhalve kilometer van de pier naar het huisje. Wij waren er met de sleutel nét voordat zij arriveerden.

20 april 2019

We fietsten met elkaar via de Waddendijk een eind in oostelijke richting. We staken het eiland over en fietsten via de duinen weer naar het westen (naar Nes). Daar dronken we wat aan het strand en de jongens speelden wat op het strand.

Ik las vandaag het boekenweekessay 'Mijn moeders strijd' van Murat Isik. Een indrukwekkende beschrijving van de worsteling van een Turkse vrouw, die het recht op een zelfstandig leven opeist. Het boekje lag al een tijdje klaar, maar thuis kom ik daar dan niet aan toe. Op vakantie gaat dat dan plotseling wel.

21 april 2019

Witte Blinkerd

Vandaag fietsten we de andere kant op. Via de grote weg riching Ballum, door het bos naar de Witte Blinkert en via de duinen weer terug naar Nes. We zetten de fietsen bij het huis en liepen daarna Nes in. De kleinzoons verheugden zich al weken op de kleine (automaten)speelhal en vermaakten zich daar prima. Lidy en ik streken vast neer op het terras van De Jong, waar de rest van het spul zich later bij aansloot. Dylano weet ons altijd weer te verrassen: hij bestelde een glas melk.

Gisterenavond verloor ik (dik) met jokeren. Vanavond won ik.

22 april 2019

Soms komen dingen ineens bij elkaar. In de boeken van en over Léautaud lees ik dat hij het grootste deel van zijn leven bij het tijdschrift 'Mercure' werkte. In 'De eeuwigheid verzameld' van Eva Rovers (de biografie van Helene Kröller-Múller) lees ik dat kunstpaus H.P. Bremmer o.a. intellectueel gevormd werd door Henri Borel, die hem wees op internationale tijdschriften over kunst en literatuur, waaronder het Franse symbolische blad 'Mercure de France'. Op Wikipedia lees ik over Léautaud (exacter) dat hij er vanaf 1895 theaterkritieken voor schreef en dat hij er van 1908 tot 1941 hoofdredacteur van was.

Het is prachtig paasweer! We fietsten Nes in en naar de Vleien, een recreatiegebiedje met veel water en speeltoestellen. Tygo en Dylano liepen op blote voeten door het water. Tygo presteert het dan om te struikelen en helemaal nat te zijn. Het was (in april dus!) zulk mooi weer dat beide jongens een poosje in hun onderbroek in het (natuur)water spartelden.

Toen we de mannen thuis weer aangekleed hadden, streken we neer op het terras van 'Nescafé'.

23 april 2019

tompoucen

We kochten tompoucen bij de andere bakker in Nes, op aanraden van Mieke. Ze zien er inderdaad prachtig en vooral minder fabrieksmatig uit dan die van (bijv.) de Hema.

In Veenendaal houden ze van een zekere logica: er is een hennepkwekerij aangetroffen op de Papaverstraat.

We gingen bij Ballum even naar het 'groene strand' kijken. Links van de duinovergang is het strand nog begroeid. Aan de rechterkant is er zand opgespoten en is het weer strand-zoals-strand-bedoeld-is. Dat is wel zo prettig voor de toeristen en voor de strandtenthouder.

groen strand

Nieuw op Schrijversinfo: H.P. Bremmer.

24 april 2019

Kinderen en kleinkinderen zijn weer naar huis. Wij blijven met z'n tweetjes nog een weekje op Ameland. Het is lekker rustig en tegelijkertijd saai stil.

zeilboot

Vannacht heeft het ontzettend geregend. In het weiland voor dit huis maken ze nieuwe parkeerplaatsen; daar staat de boel blank. Die regen heeft minstens één voordeel: de auto staat hier onder een boom en zat vol vogelpoep. Dat is er ook allemaal afgeregend.

Ik lees 'De eeuwigheid verzameld: Helene Kröller-Müller 1869-1939' van Eva Rovers met veel plezier, maar op bladzijde 115-119 vliegt ze keihard uit de bocht. Het is het begin van hoofdstuk 4 'Ouders en kinderen: Een nieuwe zoon in het gezin Kröller', waarin de dochter des huizes zich verlooft. Het hoofdstuk begint met een uitgebreide beschrijving van het feminisme rond het jaar 1900 om vervolgens met spijt (en zelfs een licht verwijt) vast te stellen dat Helene Kröller-Müller zich hier niet bij aansloot. Zo kun je een biografie wel héél dik maken: vertellen wat de beschreven persoon allemaal niet heeft gedaan.
Je kunt niet anders dan vermoeden dat de persoonlijke mening van de biograaf hier wel heel erg nadrukkelijk doorklinkt. Even Googlen levert op dat Eva Rovers begin 2017 een feministisch pamflet heeft geschreven, wat dit vermoeden nog extra aannemelijk maakt.

1 bestelling: Joke J. Hermsen, 'Windstilte van de ziel' (boekwinkeltje 'Boekenweek' vergeten in de vakantiestand te zetten).

25 april 2019

Vanmiddag zijn we langs de waddendijk wezen fietsen. Er waren (tijdens hoogwater) minder vogels dan we hoopten, maar we maakten toch wat - naar ons idee - geslaagde foto's.

zwaan

Vanavond aten we bij 'Rixt'. Daar hadden we in de afgelopen jaren goede ervaringen mee en ook nu was het weer prima: We hadden vijf Amelander kroketjes vooraf (garnaal, paling, kaas, paddestoel en pulled pork) en een - te delen - vleesschotel als hoofdgerecht. Het was zo goed dat we misschien nog wel een keertje teruggaan (en dan vergeef ik ze dat ze een Affligum dubbel brachten i.p.v. een tripel, ook omdat ze de fout direct herstelden).

Rixt

1 bestelling: Hans Faverey, 'Aantal (4) knipsels, recensies 'Verzamelde gedichten'' (nog een boekwinkeltje vergeten 'dicht' te zetten. Ik moet er voor de volgende keer een checklistje voor maken).

26 april 2019

streefgewicht

In Hollum kochten we een prei-roomsoeppakket met verse ingrediënten. We kunnen een paar dagen vooruit met die soep, maar dat is geen probleem, want ze is heerlijk (en voortaan kunnen we dat ook maken zonder zo'n kant-en-klaar-pakket).

preisoep

27 april 2019

Ik ben één van de op Koningsdag werkende mensen. Ik heb bijna de helft van de boektoetsen van H4e nagekeken (nog geen onvoldoendes!).

De vorige jaren was de weg voor deze vakantiehuizen nog een zandpad. Dit jaar liggen er straatstenen in. Verderop in de weg hebben ze vorige week een wegversmalling gemaakt. Fietsers kunnen er nog door, auto's niet meer. Ze zijn wel vergeten het verkeersbord aan de andere kant van de weg te verwijderen, zodat we formeel niet bij dit huis kunnen komen:

Nes Nes


Als ik écht' vakantie heb, maak ik tijd om zomaar wat te koken en/of om films te kijken. Er is Netflix hier. Gisteren keek ik het eerste deel van 'In Vlaamse Velden', over een doktersgezin in het eerste jaar van Eerste Wereldoorlog. Niet slecht, maar ook niet goed genoeg om de hele serie te willen kijken. Vanavond keek ik 'Fantastic Beasts and where to find them'. Een prachtige film. Het werd 00.30 uur, maar ik wilde hem in één keer 'uitzien'.

In de 'Trouw' van vandaag lees ik dat de salderingsregeling voor zonnepanelen nog drie jaar langer blijft bestaan. Dat is gunstig voor de terugverdientijd van onze, vorig jaar geplaatste, panelen. Het betekent dat we nog drie jaar de geleverde stroom mogen aftrekken van de gebruikte stroom. In een nieuwe regeling wordt de prijs voor de geleverde stroom lager dan die van de gebruikte stroom, maar dat duurt gelukkig dus nog even.

28 april 2019

Lidy kijkt naar de herhaling van 'De grote tuinverbouwing'. Ik kijk zo'n beetje mee en erger me kapot aan het enorme aantal taalfouten. Vooral het door elkaar halen van 'die' en 'dat', maar ook veel slecht lopende zinnen en heel veel overbodige en niets toevoegende stopwoordjes. Ik overweeg zo'n programma op te nemen en met mijn klassen de taalfouten te bespreken.

'De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller 1869-1939' is een interessant boek over een interessante vrouw. Ik ben nu op bladzijde 243 (van de 602). Het wordt wel steeds duidelijker dat ze een moeilijk mens was, voor zichzelf en voor anderen. Een onaangenaam mens aan het Lange Voorhout!
Het boek had wel korter gekund. Af en toe weidt Eva Rovers erg uit om uiteindelijk haar punt te kunnen maken. Ik lees nu hoofdstuk 8: 'Patriculier en openbaar. Het museum Kröller aan het Lange Voorhout'. Aan die straat waren de kantoren van de firma Müller & Co gevestigd. In de verschillende ruimtes was de kunstverzameling tentoongesteld en op maandag en vrijdag op afspraak te bezichtigen.
Bladzijdenlang bespreekt Rovers andere Nederlandse kunstverzamelaars om tenslotte de conclusie te trekken dat Kröller-Müller met geen van die verzamelaars contact had. Als ze daar op bladzijde 243 uitleg bij geeft, omschrijft ze daarmee ook gelijk Helenes karakter: 'Zodoende was er tot aan de Eerste Wereldoorlog binnen de landsgrenzen niemand die Helene genoeg imponeerde om als rolmodel te dienen.' en 'Nu was zij er de vrouw niet naar om gewone stervelingen tot voorbeeld te nemen en zeker geen landgenoten met een bescheiden reputatie.'

Ik kom graag in het Kröller-Müller Museum, maar aan zo'n persoonlijke verzameling kunst kleeft ook wel een bedenkelijk randje. Het is een sprekend voorbeeld van een uitwas van het kapitalisme! Of anders gezegd: van mensen met veel te veel geld. Dat werd wel heel duidelijk in hoofdstuk 7, waar de voorgenomen bouw van hun huis op Ellenwoude ter sprake komt. Tot drie keer toe laten ze het huis op ware grootte (en dat was héél groot) met hout en linnen bouwen om te kunnen zien of het uiteindelijke plan hun goedkeuring weg kon dragen. De eerste keer stond het hele bouwsel zelfs op een verrijdbare constructie, zodat ze de beste plek op het landschap konden opzoeken. Om het beeld nog duidelijker te maken, tekende de architect (Mies van der Rohe) de tweede keer over de hele oppervlakte stenen op het linnen!

Het is ontzettend slecht weer vandaag. Daarom heb ik vandaag de rest van de boektoetsen nagekeken. Vandaag waren er helaas wel onvoldoendes bij.
Ze lazen:
- René Appel, Schone handen (3x)
- J. Bernlef, Hersenschimmen
- Hanna Bervoets, Alles wat er was
- Ronald Giphart, Ik ook van jou
- Kael Glastra van Loon, Lisa's adem
- Stefno Keizers, Twee luitenanten
- Herman Koch, Eten met Emma
- Herman Koch, Het diner (2x)
- Herman Koch, Red ons, Maria Montanelli
- Tim Krabbé, Het gouden ei (2x)
- Harry Mulisch, Siegfried
- Pauline Slot, Zuiderkruis
- Robert Vuijsje, Alleen maar nette mensen (3x)
- Leon de Winter, De ruimte van Sokolov
- Jan Wolkers, Turks fruit

29 april 2019

Als ik niet kan slapen, blijkt dat op vakantie op dezelfde manier te werken als thuis. Om 5.00 uur lag ik te woelen en kwam niet meer in slaap. Ik ging naar beneden, nam een slok limonade en viel op de bank onmiddellijk in slaap. Het was donker toen ik in slaap viel, toen ik een uur later wakker werd (van de vogels), was het licht. Ik ging terug naar boven en sliep gelijk verder.

Werk gaat ook in de vakantie (een beetje) door. Vandaag mailde ik met ouders om de mentorgesprekken van volgende week dinsdag in te plannen.

We maakten vanmiddag een wandeling door Ballum. Lidy heeft daar al heel veel vakantievoetstappen liggen. Ze sprak ook nog even een Ballumer die ze nog van heel vroeger kent.

De onduidelijke verkeerssituatie in de straat is opgelost: aan de ene kant (bij de wegversmalling) staat 'verboden toegang - alleen fietsers mogen erdoor' en aan de andere kant staat nu een bord 'doodlopende weg - fietsers kunnen er door'.

Ik keek vanavond de film 'Kong - Skull Island'. Nog een keer 'fantastic beasts' zullen we maar zeggen. Mooi geflimd, maar het verhaal is nauwelijks geloofwaardig: een onbekend eiland met een gat in de bodem, waar prehistorische en zeer grote dieren uit tevoorschijn komen.

30 april 2019

In veel winkels op Ameland ligt het blad 'Ameland inzicht'. Veel stelt het niet voor: glossy, bekende Nederlanders en heel algemene, weinig diepgaande informatie (ach ja .. en dus heel geschikt voor de gemiddelde toerist). In de twintigste editie (2018) vonden we de vermelding van een katholiek kerkhofje in Nes, wat achteraf gelegen, bij wat ooit een schuilkerk was. Sinds 1912 wordt er niet meer begraven. We zochten het vandaag op. Veel mos: de hele bodem is bedekt met mos en op de - overwegend simpele - zerken stikt het van de korstmossen.

Nes kerkhofje Nes kerkhofje
Nes kerkhofje Nes kerkhofje

 

Als we er niets tegen doen, wandelen de waddeneilanden langzaam richting Duitsland. Aan de westzijde verdwijnt er zand door de invloed van wind en water. Aan de oostzijde wordt dat zand weer afgezet. Vroeger zijn er op die manier hele dorpen in zee verdwenen. Dat laten we niet meer gebeuren, maar daar is wel wat voor nodig. Deze maanden wordt er aan de westzijde 2,4 miljoen kubieke meter zand op het strand gespoten en later dit jaar wordt er bij Ameland-Midden aan de noordzijde nog eens 4 miljoen kubieke meter zand van de bodem van de zee naar het strand verplaatst.
Vanmiddag gingen we bij Hollum even naar die werkzaamheden kijken:

Hollum Hollum
Hollum Hollum

We aten bij 'De Klimop'. Zo langzamerhand en in de loop der jaren hebben we bij alle restaurants in Nes wel een keer gegeten. Dit was eenvoudig, maar heel goed. Lidy had meerval en ik had asperges met zalm. Waar ik dat laatste eerder at, kreeg ik plakjes gerookte zalm bij de asperges. Hier kreeg ik een gebakken moot zalm erbij. Dat blijkt ook prima te smaken.