April 2020

1 april 2020

uitdaging dag 3:

Foto 3 van 10

Alweer Koos van Zomeren. Het bestelde boek is binnen. En ja: drie foto's, drie keer boeken. Het is niet anders.

Vanmiddag werd de nieuwe koffiemachine aan de deur afgegeven. We kochten hem met ING-punten. Ik houd niet zo van al dat soort spaaracties en keek hier ook nooit naar. We blijken tienduizenden van die punten te hebben en Lidy kwam er al googelend achter dat het in dit geval écht een behoorlijk bedrag scheelt. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Mischien is het met herinneringen net als met je spieren,
dat ze verslappen wanneer ze niet of niet voldoende worden gebruikt.
Je lichaam, of je geheugen, reageert:
kennelijk niet meer nodig, mooi laten afsterven dan maar.

(Koos van Zomeren, Hooiberg, blz. 185)

2 april 2020

Uitdaging dag 4:

foto 4 van 10

In de zaterdagkrant staat een terugkerend item over iemand die (radicaal) van mening veranderd is: oude mening / nieuwe mening / reden van verandering. Ik zou daar in kunnen staan wat betreft mijn mening over de columns van Sylvia Witteman. Ik vond die in eerste instantie helemaal niets (flauw gekeuvel), maar de laatste tijd lees ik ze met toenemend plezier. Zeker als ze vertelt over een boek dat ze heeft gelezen, maar ook de meer algemene columns. Vandaag vond ik hem zo aardig dat ik hem zelfs aan Lidy liet lezen: een beschrijving van het gezin in corona-afzondering. Heel herkenbaar!

4 bestellingen: A. den Doolaard, 'De goden gaan naar huis', Annie M.G. Schmidt, 'Het beest met de achternaam',  Willem Brakman, 'De weg naar huis', 'Bzzlletin 52'.

3 april 2020

Vandaag kwam 'De kennismaking. Faxen aan Ger' met de post. Het tweede en derde deel van deze faxen had ik al, maar ik wilde toch met het eerste deel beginnen. Dat heb ik vandaag ook gelijk gedaan.

Zelf heb ik nogal moeite met bellen,
want ik stel me altijd voor dat die ander net begint aan een romantisch intermezzo
en/of gehoord heeft dat z'n vader is overleden.
De fantasie is niet altijd een zegen.

(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 9)

Ik hielp Tygo met een paar opdrachten van een tekstverklaring.Het ging om een middel-doelverband en de bijbehorende signaalwoorden. Weer moet ik constateren dat het begrijpend lezen bij het vak Nederlands doorslaat en dat blijkbaar al tot en met de basisschool. Op een gegeven moment is men dit soort zaken gaan vragen in tekstverklaringen in de examens Nederlands in het voortgezet onderwijs. Dat bleken de leerlingen moeilijk te vinden en de behandeling ervan werd in een 'doorlopende leerlijn' doorgetrokken naar de lagere klassen in het voortgezet onderwijs. Intussen is het dus ook al doorgetrokken naar de hoogste klassen van het basisonderwijs. We vragen die kindertjes dingen die ze niet snappen over teksten die ze nauwelijks begrijpen. Dit is bij uitstek de manier om kinderen een hekel aan lezen te laten krijgen (en volgens mij is dát niet wat we willen!)
En een aanvullende opmerking: arme ouders die in deze corona-tijden hun kinderen moeten helpen met dit soort opdrachten.

Wij steunen de plaatselijke ondernemers en laten wat lekkers thuisbezorgen. Zulke steun geef je voor je eigen plezier.

ijsjes

1 bestelling: 'De Trek naar het westen' (Illustrated Classics)

4 april 2020

In de afgelopen dagen heb ik tussen de bedrijven door steeds een stukje van de steentjes in de achtertuin (en dan vooral de voegen daartussen) én het kunstgras met de hogedrukreiniger schoongespoten. Die klus is klaar en er zit nieuw brekerzand in de voegen. Ik ben blij dat het klaar is.

foto 5 van 10

Ik zette van die steentjesklus ook maar een foto in de uitdagingenserie op Facebook.

4 bestellingen: Pramoedya Ananta Toer, 'Kind van alle volken. Roman uit Indonesië', Nagieb Mahfouz, 'De moskee in de steeg', Ina Boudier-Bakker, 'De klop op de deur' (2 x, verschillende bestellers)

5 april 2020

Gisteren waaide ik na de dansles bij mijn ouders aan,
die net de stoeltjes voor de televisie hadden gezet om Koot en Bie te bekijken,
(Mijn moeder heeft de gewoonte om, voor het zelfs maar begonnen is, al zachtjes te gaan zitten grinniken
en tegen ons te zeggen, als deelt ze een geheim aan ons mee: 'Ik denk dat ze weer heel goed worden vandaag.')

(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 81)

Het schoonmaak- en voegwerk in de tuin is klaar. Het water van de spa is vandaag ververst.

2 bestellingen: Peter Handke, 'Ongezocht ongeluk',  Jeroen van Merwijk, 'Knap stom. Over nitwits & allesweters'.

6 april 2020

uitdaging: foto 6

foto 6 van 10

Vandaag heb ik via Teams de laatste vier mentoren gesproken. Daar is een hoop tijd in gaan zitten.

5 bestellingen: Marga Minco: 'Het bittere kruid/Verhalen/Een leeg huis', Elsbeth Etty, 'Maak jezelf maar klaar', Hugo Claus, 'Suiker (toneel)', A.M. de Bakker, 'Drugs en literatuur (geluk een naald lang ...)', Dirck Volckertsz Coornhert, 'De Coopman', Piet Bakker, 'Logboek van de Gratias'.

7 april 2020

In de voortuin schieten de lelietjes-der-dalen de grond uit (de paardenbloemen overigens ook).

Het is je misschien wel eens opgevallen dat wij een groot deel van de tijd langs elkaar heen praten.
Jij bijvoorbeeld, geeft eigenlijk nooit antwoord op de vragen die ik je stel,
maar op de vragen die je achter mijn vragen vermoedt.
Om jou niet in een lastig parket te brengen, praat ik dan maar mee,
waardoor we aan het eind alle twee volkomen de kluts kwijt zijn.

(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 119)

5 bestellingen: Jan-Willem Driessen, 'De Zeelandbrug', Gerrit Vellekoop, 'Handleiding voor de sopraan- en tenor- blokfluit, deel 1',  Simon Beckett, 'Het laatste zwijgen', Norman Vincent Peale, 'Elke dag positief denken. Begin elke dag met een positieve levenswijsheid', Margreet Maljers, 'Het verborgen eiland'.

8 april 2020

Gisteren hingen er alleen nog maar katjes in de berkenboom in de voortuin. Vandaag schiet het blad tevoorschijn. Ik maakte er een foto van, als dag 7 van de uitdaging.

foto 7 van 10

Gisteren, vandaag en morgen spreek ik al mijn mentorleerlingen via 'Teams'. Ze moesten een presentatie geven over hun profielkeuze. Dat komt er nu niet klassikaal van. Daarom spreek (en zie) ik ze één voor één via de computer. Ze melden mij welk profiel ze gekozen hebben en krijgen vervolgens twee à drie minuten de tijd om mij te overtuigen van de juistheid van die keuze. Dat doen ze over het algemeen prima én ze hebben er echt over nagedacht.

Aan het eind van de middag krijg ik een vraag van een H3-leerling: 'Voor de leesopdracht heb ik een boek op het oog, ik zou alleen graag uw goedkeuring willen hebben. Het gaat om “De jonge lijsters” van Theo Hoogstraaten.' Ik antwoordde haar: 'De jonge lijsters is de serie! In die serie zijn vier jeugdboeken van Hoogstraaten verschenen: die zijn allemaal goed!'

Maandag heb ik de spa schoongemaakt en van nieuw water voorzien. Gisteren en vandaag hebben we er al heerlijk in gelegen. Het is er weer voor.

1 bestelling: J.H. uit den Bogaard uit den, 'Bravo, Swiebertje! bruidsboeket en boerendans'.

9 april 2020

Het rekenwerk op school m.b.t. mijn tijdelijke aanstelling is afgerond. Mijn werktijdfactor is tot de zomervakantie 0,97. Dat is gewoon de hele week (thuis)werken, en zo voelt het de laatste tijd ook al.

Dat is trouwens sowieso iets in televisie wat me oneindig bedrukt:
een soort familiaire vrolijkheid, een gezellig doen met z'n allen,
een voortdurend met elkaar op zoek zijn naar iets om te lachen.
Alsof ik op een of ander ellendig schoolfeestje beland ben
en me als enige niet weet te amuseren.

(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 169)

Ik dacht bij deze hele Coronacrisis: Eén voordeel, die akelige Passion gaat ook niet door. Blijkt het vanavond toch door te gaan. Ik zit achter aan tafel te werken. Lidy heeft het televisieprogramma op staan, dus ik luister mee. Ik hoor Johnny de Mol de inleiding doen .... hij heeft het over de impact van corona op 'ons aller leventje'. Gadverdamme ... Wat nou 'ons' en wat nou 'leventje'. Dit programma is bedoeld voor mensen met een 'leventje'. Ik haak af en ga boven werken.

Het bovenstaande tekstje had ik ook op Facebook gezet. Na een dag zijn daar 21 opmerkingen bij gemaakt en is het 35 keer 'geliked'. Bij de opmerkingen nogal wat mensen die de Passion ook vreselijk vinden, maar ook een discussie met Jan over het houvast dat zo'n Passion in de kunst aan mensen geeft en over religie in het algemeen. Jan is een collega en docent kunstgeschiedenis en met hem moet ik natuurlijk helemaal niet in discussie gaan over kunst en religie. Bij de 'likers' stonden precies achter elkaar drie dichters/schrijvers: Mark Boog, Koos Dijksterhuis en Ilja Leonard Pfeiffer. Ik merk toch dat ik dat - stiekem - wel weer leuk vind.

10 april 2020

God bestaat, denk je ook niet?
Nou ja, dat wist ik trouwens allang.
Uit het feit dat ik in God geloof,
waarvan toch duidelijk is dat hij niet bestaat,
blijkt toch dat er een God moe
t zijn.
(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 203)

Als je zo de hele week thuis werkt, denk je dat je af en toe, tussendoor, ook wel wat anders kunt doen. Even aan Schrijversinfo werken, een paar boeken te koop zetten. Nou, dan kan ik u uit de droom helpen. Daar kom ik helemaal niet aan toe. Sterker nog, ik zit op de tijden dat ik dat normaal gesproken zou doen nu ook voor school te werken!

Over pakweg anderhalve week maken mijn leerlingen thuis een schrijfopdracht, waarvoor ze wél een cijfer krijgen. Deze week schreven ze zo'n brief om te oefenen en die mailen ze naar mij. Ik kijk ernaar, geef een paar tips en verbeteringen en stuur ze een nakijkmodel met twee voorbeeldbrieven. Zo zouden ze goed moeten zijn voorbereid (ze hebben er in het boek al oefeningen over gemaakt).
Van dat naar mij laten mailen heb ik deze dagen wel een beetje spijt. Mijn mailbox loopt vol en ik heb twee H4-klassen van dertig leerlingen. Dus dat zijn héél veel brieven om te bekijken, tips om te geven en terug te mailen.

1 bestelling: Toine Vossen, 'Zichzelf worden in menselijke relatie'.

11 april 2020

De bloemist kwam een waarderingsbosje bloemen van de schoolleiding brengen. In de whatsapp-groep van de sectie zag ik één voor één foto's van die bossen verschijnen. Het werd gewaardeerd.

bloemetje van de baas

Het is prachtig paasweer. We legden wat hamburgers, wat pitabroodjes en een beenhammetje op de barbecue. Ik maakte er een foto voor de Facebookuitdaging van.

foto 8 van 10

12 april 2020

uitdagingsfoto 9

foto 9 van 10

Martijn bracht als paascadeautje dat biertje hier.

Vanavond was de theatershow van Paulien Cornelisse op televisie. Ik heb het na een half uurtje uitgezet. Haar woordgrapjes en gedachtenkronkels in de korte columns op de voorpagina van 'de Volkskrant' kan ik wel waarderen, maar een paarhonderd van die korte-baan-gedachten achter elkaar geplakt is echt teveel van het goede.
Eerder deze week was ook het meest recente van Youp van 't Hek op televisie. Die kon me wel van begin tot eind boeien.

2 bestellingen: 'Heemschut - December 2001 - No. 6', Anton Zuidervliet, 'Pakistan'.

13 april 2020

Je vraagt je weleens af wat het 'echte' is, het cynisme of het goede humeur,
maar eerlijk gezegd weet ik het niet.

(Nicolien Mizee, De kennismaking, blz. 276)

Martijn kwam tussen de middag met een schaal paasbroodjes langs. Suzanne bracht vnavond twee paasgebakjes.

foto 10 van 10
uitdagingsfoto 10

Omdat ik weinig gebruik maak van It's Learning, heb ik daarin mijn klassen voor dit schooljaar nooit aangemaakt. Ik dacht dat ik zonder kon. Daar gooit Corona voor mij nu roet in het eten. De schoolleiding verplicht It's Leaerning nu voor alle docenten en bovendien moet ik eerlijk toegeven dat It's Learning ook voordelen biedt: ze kunnen er zaken inleveren en je ziet in één oogopslag wie het werk wél en wie het niet heeft ingeleverd. Dat is echt wel prettiger dan een mailbombardement van leerlingen met ingeleverde opdrachten.
Dus maak ik vanavond mijn klassen in het programma aan. Ik ben daar onhandig in en kan de knop voor het in één keer toevoegen van een hele klas niet vinden. Daarom zit ik 85 leerlingen één voor één in de juiste klas toe te voegen. Daar ben je dan een paar uur mee bezig. Op school had ik een collega om hulp gevraagd, maar om daar nou op tweede paasdag een collega voor te bellen .....

2 bestellingen: Emmy van Lokhorst en Bert Voeten (redactie), 'De Gids, In memoriam M. Nijhoff' (1953), Igor Cornelissen, 'Borgtochtelijk lijden - Het korte leven van J.K. van Eerbeek'.

14 april 2020

Ik ben nog eens een hele dag bezig geweest met de voorlopige plaatsingsbrieven. Maar nu lijkt dat compleet en af te zijn!

Vanavond heb ik zestig (!) mailtjes verstuurd. Ik heb al mijn H4-leerlingen indivivueel gemaild welk (thuis)werk ik nog van ze mis en dat ik ervan uitga dat ze dat deze week maken. En anders maar in de meivakantie. Het hele scala zat erbij: van alles gemaakt tot niets gemaakt en alle mogelijkheden daartussen. Nog tot 23.00 uur kreeg ik mailtjes terug. Excuses, beloftes en vragen.

1 bestelling: 'Hollands Maandblad April 1963' en 'Hollands Maandblad Septemember 1964'.

15 april 2020

En vandaag nog eens vijfentwintig mailtjes aan leerlingen. Vandaag aan mijn mentorklas. Ik meldde ze wat ik nog mis bij Nederlands én gaf ze de 'moppers' van andere collega's door. Ook nu regent het reacties, o.a. van leerlingen die de opdrachten op de site van de methode niet kunnen vinden. Dat is opvallend: als de hele klas de opdracht in Magister krijgt, houden ze zich stil. Maar als ze een persoonlijk mailtje krijgen, gaan ze toch maar om hulp vragen. Een oude waarheid wordt weer eens aangetoond: controle is noodzakelijk.

Goede boeken zetten je aan tot het lezen van andere boeken. Soms zetten ze ook aan tot het beluisteren van muziek. Nicolien Mizee vertelt in 'De kennismaking' dat ze in een platenzaak (het is 1997) een liedje voorzingt, omdat ze niet weet wie de artiest is en hoe de cd heet. De verkoper herkent het: 'Kilkelly' van Iain MacKintosh. De cd (Risks and roses) wordt besteld en de hele cd blijkt zo indrukwekkend te zijn als het 'voorgezongen' nummer al was. Spotify was er in 1997 nog niet, maar nu gelukkig wel. Ik beluister de cd en ben er net zo van onder de indruk.
Het blijkt een Schotse zanger te zijn, die leefde van 1932 tot 2006 en dit is de hoes van de cd:

Risk and roses

Nieuw op Schrijversinfo: C. Baardman.

4 bestellingen:  Benno Neeleman, 'Het plateau van Margraten', Timberlake, 'Honger in Afrika', Mink van Rijsdijk, 'Angst was mijn gast', Odile Heynders, 'Hans Faverey - Chrysanten, roeiers' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

16 april 2020

Veel nakijkwerk via de mail en veel vragen van leerlingen. Dat deel van het afstandsonderwijs loopt goed. Nu zal ik ook aan het lesgeven via 'teams' moeten beginnen. Eerst maar eens uitzoeken hoe dat precies werkt, want dat heb ik een beetje voor me uitgeschoven.

Lidy had boterkoek gebakken. We brachten er wat van naar Suzanne. Praten met een paar meter tussen ons in en alleen zwaaien naar elkaar: coronatijd.

Coronazwaaien

4 bestellingen:  'De Gids, nr. 4, april 1991', 'Aantal (24) knipsels over Jeroen van Merwijk', Robert Jordan, 'The Wheel of Time, Book one: The Eye of the World', Willem Jan Otten, 'De nacht van de pauw', Willem Jan Otten, 'De bedoeling van verbeelding. Zomerdagboek gevolgd door zes gedichten'.

17 april 2020

Ik mailde de eerste vier basisscholen waarmee ik moet overleggen over de door hen 'geleverde' brugklassers van volgend jaar. Binnen twee uur hadden ze allevier gereageerd en heb ik een belafspraak staan voor volgende week.

Vorige week hielp ik Tygo met zijn begrijpend lezen. Dat is hem bljkbaar goed bevallen, want vandaag belde hij weer. Hij las de vragen en de tekstjes voor en ik probeerde hem richting het antwoord te sturen.

huiswerk Tygo

Jan deed een onlineproeverij. Hij had ons ook een setje met zes flesjes (zonder etiketten) gestuurd. Er deden een kleine vierhonderd mensen aan mee! Aan het begin had hij wat geluidsproblemen (een echo), maar toen dat was verholpen werd het een leuke avond.

18 april 2020

Vandaag sorteerde ik de knipsels van het afgelopen half jaar. Een korte zin, maar een paar uur werk.

De regen slaat de bloesem uit de kersenboom.

5 bestellingen: Jan van Luxemburg, 'Doeschka Meijsing - De hanen en andere verhalen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Leo Vroman, 'Dierbare ondeelbaarheid', Prof. Mr. Dr. Leo Polak, 'Toerekening en verantwoordelijkheid', Rob Schouten, 'Apenlier', Garmt Stuiveling, 'Elementen'.

19 april 2020

'Moet je niet eens naar een dokter dan?'
'Ik weet het niet hoor;
ik heb de laatste tijd best veel mensen zien doodgaan
en het was er altijd mee begonnen dat ze naar de dokter gingen.'
'Zou het kunnen zijn dat je oorzaak en gevolg door elkaar haalt?'

(Koos van Zomeren, Omstandigheden, blz. 41)

Ik heb vandaag een aantal filmpjes over het werken met 'Teams' bekeken. Ik denk dat ik de basiskennis nu wel heb opgedaan. We gaan het zien dinsdag, als ik mijn H4-klassen 'live' uitleg wil geven over de te maken boekopdracht en de te schrijven klachtenbrief. Ik heb nog één spannend dingetje: mijn klassen zijn door school al in Teams gezet. Ik ga ervan uit dat de leerlingen ook zijn toegevoegd. Zo niet, dan zit ik dinsdag tegen een 'lege klas' te praten.

In de garage staan nog behoorlijk wat boeken die nog altijd niet op Boekwinkeltjes staan. Ik ben ze nu, tussen de bedrijven door, daar in aan het tikken. Dat betekent fors in prijs verlagen en daarna nog even scannen. Het gaat niet hard, maar het gaat.

3 bestellingen: Dr. A.J. Cronin, 'De sleutels van het koninkrijk', Pater H. Wartenbergh, 'De alteratie van Amsterdam', Bregje Hofstede, 'De hemel boven Parijs'.

20 april 2020

Je ontdekt dat er een bult in je lies zit.
Je denkt: als die er over een tijdje nog zit, zal ik naar de dokter moeten.
Maar als hij er over een tijdje nog zit, denk je:
dat zit er nu al zo lang, dat kan kennelijk geen kwaad.
Dus waarom naar de dokter?
Bij mij gaat dat zo.

(Koos van Zomeren, Omstandigheden, blz. 65)

Ik heb de ICT-man van school per mail gevraagd of de leerlingen al in dat 'Teams' staan. Die staan er dus nog niet in. Ik moet ze nog handmatig toevoegen. Blij dat ik dat even gevraagd heb.

Vandaag belde ik met de eerste drie basisscholen over door hen aangemelde leerlingen. Dat is leuk om te doen. Even bijpraten over hoe het afstandsonderwijs gaat en daarna het bespreken van hun leerlingen. De meesters en juffen zijn soms trots en soms bezorgd, maar je hoort steeds hun onderwijshart spreken. Mooi!

2 bestellingen: '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2018', Ida Gerhardt, 'Prentbriefkaart: gedicht: Wieg'.

21 april 2020

Zo, ik heb vandaag mijn twee klassen via Teams toegesproken. Inderdaad, meer toegesproken dan les gegeven. Ik gaf ze instructie over de te maken boekopdracht en over de te schrijven klachtenbrief. Ze waren er bijna allemaal (bij een normale les in het lokaal ontbreken er ook bijna altijd wel een paar). Na afloop gaf ik gelegenheid tot het stellen van vragen. Tot die tijd hadden ze allemaal hun microfoon uitstaan. Het verliep ordelijk. De handleiding raadt aan vragen via de chat te laten stellen, maar ik vind het toch ook wel prettig om ze even te horen.

Ik viel vanavond op de bank, tijdens de persconferentie van Rutte, in slaap. Saaie man! Ik had hem al horen zeggen dat na de meivakantie de basisscholen op halve kracht open kunnen en dat dat oudere docenten uit de risicogroep 'natuurlijk' thuis blijven.

3 bestellingen: Clara Eggink, 'Landinwaarts', Clara Eggink, 'De rand van de horizon. Oude en nieuwe verzen', J. Kooiman, 'Koningin Beatrix', J.C. Bloem, 'Sintels'.

22 april 2020

Onze meivakantie is begonnen, maar de basisscholen zijn nog open. Daarom werk ik woensdag, donderdag en vrijdag nog een paar uur per dag door. Die map met 'te bellen basisscholen' is dik en zo kom ik in ieder geval over de helft ervan.

Wat me opvalt: dat optimisme meer en meer als een deugd wordt beschouwd,
pessimisme als een ondeugd.
Los van de kwestie die aan de orde is.
Zelfstandige morele categorieën.
Een hulpmiddel om mensen in te delen in cool of boring.

(Koos van Zomeren, Omstandigheden, blz. 141)

De bloesem is helemaal uit de kersenboom. In een paar dagen spatten de groene blaadjes er nu uit. Er vlogen de afgelopen weken heel veel bijen van bloesem naar bloesem. Dat kan betekenen dat er dit jaar veel kersen komen.

5 bestellingen: Ernest Hemingway, 'A moveable feast', Jan de Roos, 'Besturen als kunst. Lokale sociaal-democraten 100 jaar verenigd', Adriaan Morriën (redactie), 'Litterair Paspoort, No 1, eerste jaargang, januari 1946', Adriaan Morriën (redactie), 'Litterair Paspoort, No 2, eerste jaargang, maart 1946', Gerard Reve, 'Een circusjongen', Ab de Brouwer, 'Werken met draad'.

23 april 2020

Krasse bejaarden, iedereen is er dol op.
Vooral omdat je er geen omkijken naar hebt, neem ik aan.
En omdat het scheelt in de zorgkosten waarschijnlijk.

(Koos van Zomeren, Omstandigheden, blz. 142)

Weer met drie basisscholen gebeld. Wat me opvalt: het zijn allemaal aardige, hardwerkende kindertjes. Geen enkele onderwijzer(es) van groep 8 zegt van een kind: 'Pas op, dit is een ettertje', terwijl er toch echt elk jaar wel een paar ettertjes tussen zitten.

2 bestellingen: Godfried Bomans, 'Pim, Frits en Ida, deel 2, Het onbewoonde eiland', Willem Brakman, 'De biograaf', Willem Brakman, 'De gegoeden, Willem Brakman, 'Water als water', Willem Brakman, 'De opstandeling'.

24 april 2020

Zo... vandaag nog met drie basisscholen gebeld. Nu is het was mij betreft ook vakantie. Bij één meester van groep 8 kreeg ik de voicemail van iemand anders (drie keer geprobeerd, drie keer die voicemail). Ik stuurde hem een mailtje en kreeg vrij snel een mailtje terug, met het goede 06-nummer. Hij had de laatste vier cijfers 'gehusseld'. Dat zou mij ook kunnen gebeuren.

Ik heb vanmiddag voor het raam staan genieten van de weer werkende borrelsteen. De zon die schittert in het water op die steen. Prachtig.

'Omstandigheden' van Koos van Zomeren heb ik ook alweer uit. Eén van de betere Van Zomerens van de laatste jaren. Veel citeerbaars (maar dat had u al gemerkt). Nog wel een beetje veel honden, maar ja, je kunt niet alles hebben.

3 bestellingen: boekenlegger Robert Carter, 'De Taal der Stenen - De leerling en de magiër', Maxence van der Meersch, 'Er voert geen Weg buitenom', Wouter Bos, 'Dit land kan zoveel beter'.

25 april 2020

Martijn bracht vanmiddag de hogedrukreiniger terug. Zijn stenen in de achtertuin en het pad naar de voordeur liggen er weer prachtig bij.

komrij komrij

Nadat ik 'Omstandigheden' van Koos van Zomeren uit had, begon ik aan 'Halfgod verzamelaar' van Gerrit Komrij. Het zijn de verzamelde teksten van Komrij over boeken en bibliofilie. Het is uit 2012 en ik kocht het vorig jaar december. Nieuw. Het boek is ontzettend slecht gelijmd; zodra ik er in begin te lezen, vallen er bladzijden uit het blok. En dat in een boek over boeken. Zou Komrij zich hieraan ergeren of zit hij ergens daarboven te grinniken?

AnneMarie moest voor een fotografiecursus 'iets' doen met gedichten. Ze nam mijn gedicht over de begraafplaats en ik stuurde haar wat gedichten van Buddingh'.

Munnikenhof, tien minuten

AnneMarie ontdekte bij het fotograferen dat de tekst van Buddingh's gedicht niet helemaal meer opgaat. De marmite heeft geen schroefdeksteltje meer!!

Pluk de dag - C. Buddingh'

3 bestellingen: Hubert Lampo, 'Toen Herakles spitte en Kirke spon', Kenneth A. Beckett, 'Alpiene en rotsplanten', Iwan Toergenjew, 'Jagersverhalen' (weer geannuleerd: 'Vanavond heb ik bovenstaande titel besteld, maar daarnet vond ik het boek in mijn boekenkast... dus graag zou ik deze bestelling annuleren. Bij voorbaat dank, en excuses!')

26 april 2020

Nieuw op Schrijversinfo: F. van den Bosch.

'Ezechiël,' riep ze naar haar broertje, 'waarom klim je niet in de boom? Durf je soms niet?'
'Ik durf wel,' zei Ezechiël, 'maar ik doe het niet omdat ik bang ben dat ik eruit val.'
Een subtiele redenering.
Hun vader was advocaat.

(F. van den Bosch, Aan de oever van ooit en nooit meer, blz. 29)

Via internet bestelde ik een nieuw pompje voor het waterornament in de achtertuin. Ik stond voor het raam te genieten van de - weer werkende - borrelsteen in de voortuin en besloot toen toch maar een poging te doen dat ding in de achtertuin ook weer aan de gang te krijgen. Zestien euro is die poging wel waard (plus verzendkosten).

2 bestellingen: Bruno Ernst, 'Escheriaans', 'Images of Ireland'.

27 april 2020

Vanmiddag hadden we een anderhalvemeterbarbecue met kinderen en kleinkinderen. De kleinkinderen waren vooral in huis met hun computerspelletjes bezig (of Youtube aan het kijken). Wij zaten in de tuin op gepaste afstand. Suzanne en Gijs hadden het vlees (goed) verzorgd.

anderhalvemeterbarbecue

Nieuw op Schrijversinfo: Elisabeth Keesing.

4 bestellingen: Violet Falkenburg, 'Ik ben om zes uur thuis. Gesprekken met alleenstaande werkende moeders',  Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven - luisterboek, voorgelezen door Julika Marijn', Sybren Polet, 'Konkrete poezie', Pramoedya Ananta Toer, 'Voetsporen. Roman uit Indonesië'.

28 april 2020

AnneMarie is jarig. Lidy 'beeldbelde' vanochtend met haar.

Vandaag haalde ik mijn voorraad Godfried Bomans uit de garage. Daar stond nog vrijwel niets van op Boekwinkeltjes. Het brengt allemaal niet de hoofdprijs op, maar nu staat het alleen maar stof te vangen. Ik heb een paar slechte exemplaren weggegooid en de meeste in prijs verlaagd. Uiteindelijk heb ik er zevenenzestig op Boekwinkeltjes gezet.

Bomansiana

29 april 2020

Hoe komt het dat we er niet en masse een eind aan maken,
terwijl het toch evident is dat het leven slechts een lange,
vermoeiende tocht naar de dood is?

(Nicolien Mizee, De porseleinkast, blz. 10)

Vanmorgen vond ik de resten van een vogelslachtpartij op het kunstgras. Weer een sperwer?

kunstgras vogelresten

Bij nadere beschouwing lagen er niet alleen veertjes, maar ook een snaveltje:

snaveltje 29-04-2020

1 bestelling: Detective en Thrillergids 2013, 2014 en 2015.

30 april 2020

Vandaag kwam het bestelde pompje voor in het waterornament. Het bleek toch een keer of vier zo groot te zijn al het originele pompje. Ik kreeg het dan ook niet in het ornament 'gepropt'. Eerst sloopte ik er de voeten met zuignapjes af en vervolgens ook nog het beschermkapje (tegen plantenwortels?). Toen kreeg ik het pompje er net in. Hij is niet alleen groter, maar ook sterker. Het water spuit er net niet uit.

waterornament

Terwijl Lidy naar de AH was, gaf ik twee poststukken af bij de Bruna in de Ellekoot. Ik had nog een Bruna-boekenbon liggen. Daarvan kocht ik het nieuwe Privé-domeindeel 'Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan' van Ischa Meijer. Het was (te) druk bij de Bruna. Er stond een rij van wel zeven mensen (met anderhalve meter tussenruimte) voor de kassa van het postagentschap en een rij van vier mensen voor de boekenkassa. Het meisje achter die laatste kassa had plastic handschoentjes aan. Zo probeerde ze de sticker (met prijs en streepjescode) van de achterkant van het boek te peuteren. Dat lukte niet, want met zo'n handschoentje aan heb je niks aan je nagels. Ze peuterde wel een paar minuten. Ik bood haar aan de sticker er thuis af te halen, maar dat moest volgens haar in de winkel. Uiteindelijk liep ze naar het meisje achter de postagentschapkassa. Dat meisje had - vreemd genoeg - geen handschoenen aan en zij had de sticker in drie seconden los!

4 bestellingen: 6 setjes knipsels Ronald Giphart, 'Boekenpost nr. 101, jaargang 17, mei/juni 2009', Alfred Birney, 'De taart en de kat', N.J. Bosma, 'In de schaduw van Loevestein'.