April 2022

1 april 2022

De wereld was vanmorgen wit. Er lag wel een paar centimeter en het sneeuwde nog door. Mooi, maar van mij hoeft het niet (meer). In de loop van de dag smolt het weg. In Kampen is het helemaal bijzonder, daar houden ze vandaag een uitgestelde kerstmarkt. Die hebben dus een witte kerst!

Vandaag was er een cent of vijftien belasting (per liter) van de benzine af. Ik had daarom gewacht met tanken en de tank was dan ook goed leeg. Er ging alsnog voor honderdentwaalf euro in! De man achter het loket vroeg of ik het bonnetje wilde. Ik zei: 'Doe maar, dan heb ik nog iets in mijn handen voor al dat geld!'

In de auto luisterde ik naar 'De kale kapitein' van Joop Visser en Jessica van Noord. Je kunt een nummer al tientallen keren gehoord hebben en er dan toch plotseling weer iets nieuws in ontdekken. De eerste regels:

De kale kapitein schreef elke nacht een brief
Eenzaam in zijn hut tussen de wolken en het water
Eenzaam in zijn hut, schrijvend aan zijn lief
elke nacht dezelfde brief:

Dat hij ziek van de zee, dat hij kotste van de baren
Dat hij altijd aan haar dacht, dat hij nooit mee zou gaan varen
Dat hij zo naar haar verlangde, dat hij moe was van het zwerven
Dat het zonder haar niet ging, dat hij zonder haar zou sterven.

En ineens dacht ik: Het gaat niet om haar (zijn lief), maar om haar (niet op zijn hoofd)! Het is immers een kale kapitein en die sterft zonder haar. En Visser moet dat ook bedoeld hebben, toen hij het schreef. Verderop in het lied blijken de brieven per (rum)flessenpost te gaan en aan te komen bij een kapsalon, waar ze hem begrijpen. Dat lijkt me een duidelijke (extra) verwijzing naar hoofdhaar!

4 bestellingen: Hella S. Haasse, 'Berichten van het Blauwe Huis', 2 x dagboeken Wim Kan, Emile Voogel en Peter Keyzer, '200 dokatips zwartwit', A.F.J. Portielje, 'Met meneer Portielje mee naar Artis'.

2 april 2022

Astrid Joosten meldt aan het eind van 'Twee voor twaalf' dat ze graag een wat breder deelnemersveld zou hebben en roept ook anderen dan blanke deelnemers van middelbare leeftijd (dat zijn mijn woorden, niet die van Astrid) op om zich aan te melden. Mij lijkt het dat die deelnemers niet zullen gaan winnen; dit soort quizzen is qua vragen erg gericht op de juist die blanke deelnemersgroep van middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt (misschien in iets mindere mate) bijvoorbeeld voor 'De slimste mens'. Nederlanders met een andere culturele achtergrond zitten voor een deel in een 'andere culturele bubbel' dan die waar de vragen uit komen.

4 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Ireentje' (Parool, woensdag 12-05-71), Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Zingen' (Parool, 26-03-1963), Gerard Brands, 'Padden verhuizen niet graag', Herman Felderhof, 'Met de microfoon op stap. Belevenissen van een radioreporter'.

3 april 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Pam Emmerik.

Lidy zag afgelopen week niet dat de deur van de afwasmachine openstond en ging languit in de keuken. Niks gebroken (het had erger gekund), maar nu wel her en der pijn. We doen een paar dagen rustig aan.

Martijn at vanavond mee. We hadden reebiefstuk met rodeportsaus. Die was goed gelukt.

Een oud-collega is redacteur van een landelijk bridgeblad. We spraken af dat ik voor het komende seizoen columns aanlever met als uitgangspunt een schilderij waarop gekaart wordt. Dat blijkt een geliefd onderwerp van schilders te zijn. Even Googelen levert tientallen schilderijen op. Ik heb dit schrijfwerk een poosje voor me uit geschoven, maar ik ben er nu toch aan begonnen. Ik heb een stuk of tien schilderijen uitgekozen en over de eerste drie wat informatie verzameld. Vanavond rondde ik de eerste column af. Datr viel nog tegen. Het is zoeken naar de juiste vorm én ik wil niet teveel de vertellende onderwijzer uithangen. Die eerste column gaat over dit schilderij:

Paul Cézanne, De kaartspelers

Het begin van de column:

U kijkt naar twee kaartspelers. Twee dure kaartspelers, mag ik wel zeggen. Dit schilderij ‘De kaartspelers’ (les joueurs des cartes) van Paul Cézanne is in 2011 verkocht voor 250 miljoen dollar. In 2017 werd dit prijsrecord gebroken (alles wordt tegenwoordig maar in records gemeten; van het weer tot de verkoop van schilderijen), maar ‘De kaartspelers’ is zes jaar het duurste schilderij ooit geweest. U en ik kunnen zoiets niet betalen, maar het is gekocht door de  koninklijke familie van Qatar en die kijken niet op een miljoentje (en ook niet op een mensenleven, maar laten we het nu niet over voetbal hebben).

De rest krijgt u pas te lezen als de bridgers het ook hebben gelezen. De laatste regel (tussen de haakjes) mag de redactie schrappen, als ze daar niet om kunnen lachen.

3 bestellingen: Hans Kaldenbach, 'Doe maar gewoon 99 tips voor het omgaan met Nederlanders', Theo Thijssen, 'De gelukkige klas', Jonathan Franzen, 'Vrijheid'.

4 april 2022

In de zomers verliezen kroegen hun werkelijke functie.
Dan worden het etalages.
Een vertoning op terrasjes.
Cafés zijn er om mensen te herbergen, niet om op de stoep te zetten.

(Hafid Bouazza, Een plek om te lezen, blz. 66)

Nieuw op Schrijversinfo: Bob van der Stok.

In de bijlage van 'Tijdgeest' van 'Trouw' van dit weekend staat een uitgebreid artikel over geloofsuitingen op het voetbalveld, onder de kop 'Spelen met God'. Ik erger me daar al een tijdje behoorlijk aan: het is geen gezicht. Bidden doe je maar thuis. 'Trouw' vraagt om reacties. Ik stuurde de volgende reactie in (in opeenvolgende zinnen, maar als je hier en daar op 'enter' drukt is het ineens een gedicht::

De 1e wet van Beek: God = doping

Bij sport is sportiviteit een vereiste.
Je bestrijdt elkaar met gelijke middelen
en zonder het gebruik van hulp of hulpmiddelen
die een ander niet tot zijn of haar beschikking heeft.

Je hebt dus geen motortje in je fietsframe,
je rijdt als marathonloper niet een stukje bij iemand achter op een fiets mee,
je gebruikt geen doping, bloeddoping of andere middelen
en je laat je tijdens de wedstrijd niet door iemand van buitenaf helpen.

Ook niet als die iemand God, Allah of Boeddha heet.

Nietzsche zei: God is dood.
Ik zeg: God is doping.
En doping is niet toegestaan.
Doping dient verboden te worden.

En dan heb ik het gegeven dat God ook altijd bij de tegenstander meespeelt nog uit mijn reactie weggelaten (De Duitsers hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog 'God mit uns' op de gesp van hun riem staan). Vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog worden over het algemeen niet gewaardeerd.

3 bestellingen: Willem Vos (selectie en vertaling), 'De kortste weg Verhalen honderduit', Rick Warren, 'Doelgericht leven Waarvoor leef ik eigenlijk hier op aarde ?', Frances W. Burnett, 'De geheime tuin'.

5 april 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Eilander.

Vandaag zette ik een stapeltje knipsels van en over Judith Eiselin te koop. Ik lees ze zelf vaak nog even door, op zoek naar zaken die ik op Schrijversinfo kan gebruiken. Vandaag viel Atte Jongstra daarbij lelijk door de mand! Ik vond van hem twee recensies van het debuut 'De ogen van Jesleia' van Judith Eiselin. De ene recensie stond op 14-05-2004 in 'NRC Handelsblad', de andere op 24-07-2004 in 'Vrij Nederland'. In 'Vrij Nederland' is Atte Jongstra gematigd enthousiast, maar vooral kritisch: hij heeft bezwaren tegen de dagboekvorm en het te grote aantal onwaarschijnlijkheden in het verhaal. In 'NRC Handelsblad' is Atte Jongstra lovend: woorden als 'prachtig', 'subtiel' en 'erg goed' vliegen je om de oren. En laat 'NRC Handelsblad' nou net de krant zijn waar Judith Eiselin zelf al jaren jeugdboeken in recenseert! Als Jongstra een voetbalscheidsrechter was, zou ik hem een thuisfluiter noemen.

Vanavond aten we met het Kunstplatform bij 'Bite'. Zo'n etentje was vanwege corona inmiddels al weer drie jaar geleden! Het eten was prima en de sfeer was goed. Tussen voor- en hoofdgerecht presenteerde ik mijn grafschriten voor bekende Veenendalers aan deze groep actieve Veenendalers. Twee gedichten waren voor BV'ers die hier ook aan tafel zaten. De gedichtjes vielen goed. Vooral die voor de 'ballonnenjongen' Ibo oogstte bijval. Er waren meer eters in het restaurant en ik kreeg zelfs applaus vanaf andere tafeltjes!

4 bestellingen: Simone Kramer, 'De tocht van de Argonauten', Astrid Roemer, 'Nergens ergens', Louis Couperus, 'Noodlot' (Bulkboek), Willem Elsschot, 'Lijmen,/Het been'.

6 april 2022

Stadsgedicht 1

Man te water!

Wij voelen enig medelijden
met de man die had bedacht
om een eindje te gaan rijden
en strandde in de Brouwersgracht.

Hij kwam er met zijn scootmobiel
in het rooster van een boom,
waarna hij in het water viel:
een beetje foute natte droom.

De mouwen moeten opgestroopt!
Men wil dat voor die linke plekken
de gemeente nieuwe hekken koopt.

Ik zeg: dit is toch van de gekken:
als een kind onder een auto loopt,
gaan we de weg ook niet behekken!

Lidy heeft aan de val van een paar dagen geleden een scheurtje in een pees in haar bovenarm overgehouden. De fysiotherapeut heeft haar arm met zwarte tape bewerkt.

4 bestellingen:  R. S. Wassing, 'Tellem', A. Melchior, 'Arabische geneeskunst', Walter Barten, 'Berberarchitectuur', Hans Kooger, 'Atlantis', Ferdinand van Leeuwen, 'Was Atlantis Helgoland?', Kees Otten, 'Dansduetten II voor meergevorderde sopraan-blokfluitspelers',  R. S. Wassing, 'Tellem'.

7 april 2022

Het thema van de boekenweek van volgende week is 'Liefde'. Daarom is er een verkiezing geweest van de mooste zin over de liefde uit de Nederlandse literatuur. Dat is een zin van Arthur Japin geworden uit 'Een schitterdend gebrek' en luidt: "Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was."
Ik weet eigenlijk niet of ik die zin wel zo mooi vindt. Hij lijkt me wat te veel op 'De dag die je wist dat zou komen'. Dat 'Een schitterend gebrek' is trouwens ook een zwaar overschat boek. Ik heb nooit eerder een boek gelezen waarin zoveel onwaarschijnlijkheden gebeuren. Het aantal beroemde personen dat de hoofdpersoon tegenkomt, bijvoorbeeld, is wel heel groot voor één iemand in één leven.

Vandaag heb ik veel knipsels van en over Robert Anker te koop gezet.

3 bestellingen: Sjoukje Leegsma (redactie), 'Vegetarisch', Hans Vlek, 'Voor de bakker en andere gedichten', Ad den Besten en Bert Voeten (bijeengebracht door), 'De Muze en het meisje'.

8 april 2022

2 bestellingen: Ina van der Beugel, 'Bosje van dit', 'Maatstaf, 13e jaargang, nummer 1, april 1965, themanummer: Analyse van een kater (1945 - 1965)'.

9 april 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Henriëtte van Eyk.

Verjaardag van/bij Peter. Het kan weer, met wat meer mensen in een woonkamer. Als Peter z'n barbecue heeft opgestookt, dan is het eten ook voor elkaar: grillworst een broodje pulled pork, bijvoorbeeld. Lisette had daar een prima pompoensoep bij gemaakt. Een maand op wat geleden viel ik flauw, terwijl ik op de fiets zat. Een paar weken geleden deed Peter hetzelfde. Ik stond stil. Hij fietste en kwam veel lelijker op zijn hoofd terecht.
Ik proefde een Duits donker bier, dat in Nederland niet veel gedronken wordt. Het smaakte rokerig (maar dat was lekker). Dat was niet zo heel gek, want het heette rauchbier.

2 bestellingen: 'Bodemkaart 41 Oost Aalten',  Ada van Deijk, 'In de voetsporen van Emo en Menko'.

10 april 2022

De redactie van het bridgetijdschrift is unaniem enthousiast over de column n.a.v. een schilderij met kaartspelers, die ik vorige week inleverde. De gedachte was het maken vam columns voor de komende jaargang, maar ze willen deze al in het meinummer plaatsen. Prima natuurlijk. Het betekent wel dat ik snel aan de slag doen met een volgende column/volgend schilderij.

Gisteren en vandaag heb ik de schoenendozen met ansichtkaarten van Nederlandse dorpen en steden (die ik de afgelopen maanden op Catawiki heb gekocht) op de kop gezet en de ansichtkaarten op alfabetische volgorde gezet. Dat was een klus, maar hij is geklaard. Nu ga ik stapeltjes per dorp of stad op Marktplaats te koop aanbieden.

1 bestelling:  Paul H. Mussen, 'De psychologische ontwikkeling van het kind'.

11 april 2022

Vanmorgen ging toch de wekker nog een keer. Dylano's klas had een 'openbare' gymles en ik had beloofd om mee te gaan. Er waren zo'n tien ouders op komen draven (de vaders stonden al te wachten, die waren op tijd; de moeders kwamen allemaal te laat binnen). Het was een leuke, actieve gymles en de meeste ouders waren bloedfanatiek.

Het is boekenweek! Ik kocht
- Gerbrand Bakker, De kapperszoon
- Dolf Verroen, Feestelijk maar vreselijk. Herinneringen aan schrijvers
en het boekenweekessay 'Het warmetefort' van Marieke Lucas Rijneveld. De kritieken waren gunstig, dus ik waag maar eens een tweede poging met haar werk. Uiteraard kreeg ik het boekenweekgeschenk 'Monterosso mon amour' van Ilja Leonard Pfeiffer. Daar las ik minder goede dingen over en door het vorige boek van hem kwam ik absoluut niet heen. Dit boekenweekgeschenk ligt nog niet op de stapel 'snel lezen'.

2 bestellingen: 'De Boekenwereld, Tijdschrift voor Boek en Prent, 10de jaargang, nr. 1, september 1993', Piet Calis, 'Gesprekken met dichters', Bart Chabot, 'De bananenrepubliek', Okke Jager,'De humor van de bijbel in het christelijk leven'.

12 april 2022

De spa in de tuin is nu definitief kapot. Er zaten al bobbels in de bodem, de lucht'spuiters' waren kapot en nu doet ook de pomp van de verwarming het niet meer. Opkopers willen hem niet hebben. Ze willen hem zelf niet gratis komen ophalen. Dat ligt aan die bobbels in het plastic van de bodem én aan het feit dat de kuip over het huis getakeld moet worden. Na enig nadenken begin ik ook niet aan particuliere verkoop. Hij is té kapot en ik ga niet liegen dat dat niet zo is (bovendoen moet hij óók dan over het huis getakeld worden). Dat betekent dat ik deze week zelf begonnen ben hem te demonteren (ik ga er niet zo'n hijskraan voor laten komen à € 400,00).

1 bestelling: Hester Knibbe, 'Archaïsch de dieren', Robert Anker, 'Nieuwe veters / Verzamelde gedichten'.

13 april 2022

Vanmiddag liet ik mijn ogen testen. Die zijn niet achteruit gegaan. De leesbril houdt dezelfde sterkte. Het kijken in de verte is zelfs beter geworden. Dat zou kunnen komen doordat mijn pupillen kleiner worden (door de medicijnen?). Gisteren ben ik op mijn leesbril gaan staan; dat was de reden om nu mijn ogen te laten testen en een nieuwe bril uit te zoeken.
De opticien gaf aan dat mijn oude bril niet meer te redden was. Ik gaf aan dat ik vanavond geïnstalleerd wordt als lid van het stadsdichtersgilde en vroeg hem of hij de bril ook niet provisorisch op kon lappen (de bril hoeft het maar een weekje 'uit te houden'). Dat heeft hij geprobeerd. In ons gesprek kwam daarna aan de orde dat hij ook een dichter in de familie heeft gehad. Zijn moeder was een Stip!! Mijn ogen zijn dus opgemeten door een achterneefje van Kees Stip!

5 bestellingen: Nes Tergast, 'deliria', Ellen Warmond, 'Saluutschot met Knaldemper', Hiëronymus van Alphen, 'Kleine gedigten voor kinderen', 'Hollands maandblad 361, december 1977, 19e jaargang', Rudy Kousbroek, 'Nederland een bewoond gordijn', Midas Dekkers, 'Piep', Hans Dorrestijn, 'De bloeddorstige badmeester en andere griezels voor kinderen', Gerrit Krol, 'Over het uittrekken van een broek', Ida Gerhardt, 'Het sterreschip', Ida Gerhardt, 'De ravenveer', Ida Gerhardt, 'Courage!', Bert Voeten, 'Een bord bekijken', Jacqueline van der Waals, 'Gebroken kleuren', Nes Tergast, Deliria', F.L. Bastet, 'Drieluik', M. Vasalis, 'Vergezichten en gezichten', Hans Warren, 'Verzamelde gedichten', J.W.F. Werumeus Buning, 'Verzamelde gedichten', Tsjechow, 'De kus en andere verhalen'.

14 april 2022

groepsfoto stadsdichtersgilde

groepsfoto
stadsdichtersgilde

De start van het Stadsdichtersgilde in het Cultureel Café van gisterenavond was heel geslaagd. Redelijk veel publiek (dat weet je nooit met poëzie) en vier heel verschillende dichtstijlen. Ik heb ervoor gekozen mijn vier jongste gedichten voor te lezen:
- Mila Jansen overleden
- Man te water
- De 1e wet van Beek: God = doping
- Grafschriften voor bekende Veenendalers
Op de avond zelf kwam er een aanvraag voor gedichten (Senryu) voor 4 en 5 mei binnen: we zijn begonnen!

installatie stadsdichtersgilde Installatie stadsdichtersgilde

Nieuw op Schrijversinfo: P.M. Boer-den Hoed.

2 bestellingen: S. Vestdijk, 'De nadagen van Pilatus', Veertien boekenweekessays.

15 april 2022

Vandaag heb ik hard gewerkt aan het verder demonteren van de spa. Suzanne kwam met Tygo en Dylano even helpen. Ze konden helpen sjouwen, want ik had net besloten dat ik vast een keer naar de gemeentewerf ging rijden om alle losse onderdelen weg te brengen.

16 april 2022

Nieuw op Schrijversinfo: L.M. van Dis, Jo de Wit.

2 bestellingen: Gert Groenleer, 'In veilige haven. Joodse onderduikers in Colijnsplaat 1942-1944', boekenlegger: 'Millenium 4 - Lisbeth Salander is terug - Wat ons niet zal doden'.

17 april 2022

Kinderen en kleinkinderen komen deze eerste paasdag bij ons eten. Ik heb een grote pan nasi en een grote pan bami gemaakt. Op tafel staan een bakplaat en zes kleine wokpannetjes. Iedereen kan uit een groot aantal ingrediënten (kip, biefstuk, garnalen, vis, gemarineerde kippenlever, allerlei groenten en woksauzen) zelf maken wat hij bij de nasi of de bami wil eten. En wie zelf niet wil koken, de nasi en de bami is op zichzelf ook al lekker; desnoods maak ik nog een paar kipsatéetjes op de bakplaat.

2 bestellingen: Willem Brakman, 'De blauw-zilveren koning', Jan H. Eekhout, 'Pastoor Poncke'.

18 april 2022

Een rustig dagje; een beetje opruimen, in de tuin zitten, een eindje fietsen.

Martijn legde hier gisteren een stapeltje oude AD's neer. Ik lees er een artikel over Elton John in, waarin o.a. zijn vijf meest onvergetelijke nummers aan de orde komen. Eén daarvan is 'Your song'. Ik lees o.a. 'Luister ook eens naar de versie van Three dog night', de band die het nummer als eerste op de plaat zette. Elton John verzorgde destijds het voorprogramma van Three dog night en gaf er persoonlijk toestemming voor. De band bracht het lied niet uit als single, Elton John deed dat wel. Het werd zijn eerste top-10 hit in de Top 40.' Het fijne van Spotify is dat je zo'n nummer direct kunt gaan beluisteren. Dat klinkt prima. Three dog night blijkt verder heel veel nummers van Randy Newman gecoverd te hebben. Van 'Mama told me not to come' en 'You can hold your hat on' wist ik dat, maar ik vond ook 'Cowboy', 'My old Kentucky home' en 'Bet no one ever hurt this bad'. Ik zal van Three dog night ook maar eens een afspeellijstje maken.

4 bestellingen: Dominique Lapierre, 'De stad der vreugde', Heere Heeresma, 'Een hete ijssalonen andere écht-erotische verhalen', 3 x 'Martinus Mijhoff' uit 'Lexicon van literaire werken', W. Albeda, 'De toekomst van de vakbeweging'.

19 april 2022

Ik ging weer door met het uit elkaar halen van de spa. Ik ben nu de kuip in stukken aan het zagen. Buurman Hans legde hier een enorme moker neer. Soms gaat een harde klap sneller dan een stukje zagen. Ik schoot één keer uit en raakte net mijn linker grote teen. Die is nu een beetje rood/blauw. Omdat ik het werk op mijn gemak kan doen, heb ik er geen hekel aan, maar ik ben er duidelijk niet voor gemaakt. Ik heb nu een blauw/zwarte nagel aan mijn rechterhand en, rood/blauwe teen aan mijn linkervoet en een grote schaafplek op mijn linkerscheenbeen.

Vanochtend heb ik de GGD gebeld om een afspraak voor de tweede boosterprik te maken. We konden vanmiddag om 16.00 uur al terecht. Het was er niet heel druk, maar toch moesten we behoorlijk lang wachten. Terwijl we in de rij stonden, waren tot twee keer toe de vaccins op. Niks ten nadele van het aanwezige personeel; allemaal heel vriendelijk. Wel iets ten nadele van de organisatie; dat lijkt toch een beetje rommelig te verlopen.

Nieuw op Schrijversinfo: Clara Hammerich.

4 bestellingen: Toon Tellegen, 'Maar niet uit het hart / dierenverhalen over afscheid', 14 boekenweekessays (alweer!), 3 literaire prentbriefkaarten, 2 boekenleggers, Maurits Mok, 'Het haarlint', Maurits Mok, 'Het feest van Hercules'.

20 april 2022

Lidy was vanochtend niet lekker, waarschijnlijk van de boosterprik van gisteren. Ik werd in de loop van de middag wat rillerig. Dat laten we maar gebeuren.

Toen ik de betaalde boeken naar het postagentschap had gebracht werd ik op het Bruïneplein aangesproken door een lezer: 'U bent toch Mats Beek? Ik wilde u even zeggen dat ik op het moment, met veel plezier, uw boek 'Schrijvers geturfd' aan het lezen ben. Ik had het al wel eens doorgebladerd, maar nu ben ik het helemaal aan het lezen!' Dat boek is er al weer bijna twaalf jaar. Je 'groeit' wel weer een beetje van zo'n melding.

5 bestellingen: Piet Kralt, 'Herman Gorter - Verzen (uit: Lexicon van Literaire Werken)', W.J. Maan, 'Vliegtuigen in de landbouw', H. Helfferich, 'Gezellige kinderfoto's maken in eigen huis', Roald Dahl, 'De giraffe, de peli en ik', ' Aantal (4) knipsels van Jacques Gans'.

21 april 2022

Vanochtend m'n nieuwe brillen opgehaald. Ze werden passend gemaakt door een vlak voor mij, op een hoog zadelkrukje zittende mevrouw, in een strakke, zwartlederen broek met een paar enorme knopen op gulphoogte. Heb je net een nieuwe bril, weet je toch/nog niet waar je kijken moet.

Een nieuwe Veense schrijver: Aart Berkhof.

Vanavond vergaderden we bij mij over het komende Cultureel Café. We hopen volgend jaar weer een complete serie te kunnen draaien.

3 bestellingen: Yvonne Keuls, 'Annie Berber en het verdriet van de tedere crimineel, 15 x AO, J. Huizinga, 'In de schaduw van morgen. een diagnose van het geestelijk lijden van onzen tijd'.

22 april 2022

We kochten wat plantjes voor buiten en twee decoupeerzaagjes (voor het in stukken zagen van de spa) bij de Praxis. Bij het kringloopcentrum kocht ik vijf Baantjers voor Lidy (die gaan er daar uit voor 50 cent) en voor mezelf:
- Arnon Grunberg, Omdat ik u begeer - brieven 2001-2007
- Hans Visser, Simon Vestdijk. Een schrijversleven (gesigneerd)

De brieven uit 'Omdat ik u begeer'' heb ik vanmiddag gelijk op Schrijversinfo vermeld.

Vanmiddag ben ik (met Tygo) nog een keer naar de 'stort' gereden om delen van de spa weg te brengen.

3 bestellingen: C.J.Aart en M.C. van Etten, 'Domweg gelukkig, in de Dapperstraat', Albert Mol, 'Haar van boven... Nieuwe ontboezemingen van Blonde Greet uit het Amsterdamse leven...', A.H. Nijhoff, 'Twee meisjes en ik'.

23 april 2022

De spa is klein en de laatste stukken zijn vervoersklaar. Nu de bodemplaat nog.

Vanmiddag heb ik de kamado schoon- en gebruiksklaar gemaakt.

3 bestellingen: Jac. P. Thijsse, 'Waar wij wonen', Friso Endt, '1930 - 1940, een fotoverhaal van de jaren 1930-1940', Max Dendermonde, 'Het leven betrapt. Moeilijk en makkelijk achter de dingen komen'.

24 april 2022

Vandaag geen sloopwerk maar tuinwerk. Ik heb de het rode Japanse blad rond het buitenboekenkastje gesnoeid, zodat geïnteresseerde snuffelaars niet met hun haar in het blad staan. Verder heb ik dahliaknollen in de voortuin gepoot en deze week bij de Praxis gekochte perkplantjes in de bakken tegen de muur in de achteruin gezet. Daar stonden twee jaar geleden kruiden in, maar dat vond ik niet geweldig gaan.

2 bestellingen: 'Hollands maandblad 353, april 1977, 18e jaargang', Betsy Udink, 'Achter Mekka'.

25 april 2022

Hoge Veluwe Hoge Veluwe
Hoge Veluwe Hoge Veluwe

Vanmiddag ging ik met oud-collega Loes naar de Hoge Veluwe. We zien elkaar niet meer 'beroepsmatig', maar hebben afgesproken af en toe iets te organiseren om elkaar weer even te zien en bij te praten. Er was regen voorspeld, maar die viel voordat we gingen en nadat we terug waren. We bekeken het Museonder, lunchten in het nieuwe gebouw bij de nieuwe parkeerplaats (een lekkere tonijnsalade op brood in een wat te kille omgeving), wandelden om en over de Franse Berg en bezochten het Kröller-Müller Museum (met de nadruk op de beeldentuin/het beeldenbos). Alleen in het Kröller-Müller liepen we al 7,3 kilometer (meldde het horloge van Loes). Tenslotte bekeken we ook het Jachtslot nog (de buitenkant). Het was een uitermate prettige middag.

kaartende soldaten

In het museum hangt dit schilderij van kaartende soldaten. Daar ga ik zeker nog een column over schrijven. Ik ben er alleen nog niet uit of ik dat nu al doe, of dat ik met zo'n schilderij beter nog even kan wachten. Marjo stuurde me mijn 'opgemaakte' eerste column voor het bridgeblad. Er staat nu een titel boven, met een nummer (Kaarten in de kunst (1)) en er zijn tussenkopjes toegevoegd. Met name het tussenkopje 'kaarters populair thema' is voor zo'n eerste column heel passend en maakt de lezers (na de titel met een nummertje) nog een keer duidelijk dat er meer te verwachten is. Het blad heet 'Bridge Magazine Imp.'. Het nummer met mijn column verschijnt eind mei.

3 bestellingen: Remco Campert, 'tjeempie! of liesje in luiletterland' (met illustraties van Joost Roelofsz), Sanne van Havelte, 'Ietjes hongerkuur', E. du Perron, 'Cahiers van een lezer, gevolgd door Uren met Dirk Coster'.

26 april 2022

Twee rare fouten in 'de Volkskrant' van vandaag:

26 maand 2022 Het icoon die ?
Dat zal wel een kwestie een standaard opmaak zijn, waar steeds de juiste datum ingevuld moet worden. Slordig. Het lijkt me: 'Het icoon dat' en niet 'Het icoon die'. 'De icoon die' kan wel, maar dan wordt er een religieuze voorstelling mee bedoeld. Dat gaat voor Vrienten toch weer net wat té ver.

Terwijl Lidy naar de fysiotherapeut was, kocht ik nieuwe beschermhoezen voor onze iPads. Bij 'Shams' in de Scheepjeshof. Ik vroeg naar oud-leerling Sorosh Shams, maar de familie Shams blijkt de zaak twaalf jaar geleden al verkocht te hebben aan de huidige eigenaar! Ze hebben de naam aangehouden. Bij de Dekamarkt kocht ik koffiecupjes (in de aanbieding) en een standaard voor de iPad. Bij de witte boekwinkel ernaast kocht ik voor twee euro een deeltje uit de Privé-domeinreeks: 'Een tuin in de winter. Herinneringen aan Gerrit Kouwenaar' van Anna Enquist. Eén kant van de rug is iets geschaafd (van het heen en weer schuiven in die uitverkoopbak?).

Gisteren en vandaag sorteerde ik de knipsels van en over Cees Nooteboom. Die staan nu netjes in een mapje per jaar in twee archiefdozen.

3 bestellingen: Theun de Winter, 'De Gedichten', Jort Kelder & Yvo van Regteren Altena, 'Extravaganza! basics voor de bezittende klasse', Ewald Vervaet, 'Het verschijnsel Jomanda. 'Kritisch en onthullend: feiten en mythen''.

27 april 2022

We hadden een rustige dag. We hebben ons niet in het koningsgewoel gestort. Lidy is vanochtend wel boodschappen wezen doen. Het is een landelijke feestdag, maar niet voor iedereen betekent dat een vrije dag. De krant was er ook gewoon.

Vanmiddag hebben we een iets uitgebreider rondje door de wijk gemaakt (waar het heel rustig was). Ik gebruikte de app 'Obsidentify' om van een paar planten die we in tuinen of in de berm tegenkwamen de naam te weten te komen. Dat waren o.a. Look-zonder-look, Eenstijlige meidoorn, Tuinjudaspenning en Overblijvende ossentong.

look-zonder-look eenstijlige meidoorn tuinjudaspenning overblijvende ossentong

 

4 bestellingen: 'Aantal (3) knipsels van en over Sylvain Ephimenco', J.M.J. Sicking, 'Carry van Bruggen - Het huisje aan de sloot (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Theun de Vries, 'De vogels om het erf', Terri Blacksock, 'Dubbelleven'.

28 april 2022

Zij ziet hem zitten

Koos Alberts zingt 'Zijn het je ogen ...'.
Arbeidsvitaminen op de radio.

Het is een liefdesliedje voor zijn vrouw.
Ik luister eens goed naar de tekst.

Hij zegt aardige dingen tegen haar.
Zij is grof tegen hem.

Het eerste wat zij tegen hem zegt is: 'Ik zie je zitten.'
Ja, dat zagen we allemaal!

3 bestellingen: F.L. Bastet, 'Het Fin de siècle alfabet', 3 x 'Goed gebekt', Johan Veninga, 'Dagboek 2 december - 26 april' (17 bladzijden typoscript op doorslagpapier, aantekeningen en brieffragmenten uit een niet zo vrolijke periode in zijn leven).

29 april 2022

Vanmiddag gingen we Steven feliciteren met zijn verjaardag van vorige week. De kamer was weer ouderwets vol. We horen nu bij de pensionado's die overdag op verjaarsvisite gaan.

4 bestellingen: 18 boekenweekgeschenken, Leslie Basford e.a., 'Wereld der Wetenschap - De Wereld der Natuurkunde - De Lichtstralen - Grondslagen van de optica', A.A. van Ruler, 'De Dood wordt overwonnen', Gerard Reve, 'De stille vriend'.

30 april 2022

Op een Spotify-afspeellijstje komt Drs. P langs. Hij zingt over Groningen en heeft daarbij allerlei rijmwoorden op Groningen paraat. Hij voorzag trouwens destijds als Ruslands inval in Oekraïne:

Groningen, Groningen
De bijen maken smakelijke honingen
De Russen maken aanspraak op naburig grondgebied
De Belgen maken friet

Terwijl ik zachtjes meezing, denk ik: Groningen, Groningen kan heel makkelijk Veenendaal, Veenendaal worden! En rijmwoorden op Veenendaal zijn er ook voldoende. Wordt vervolgd.

2 bestellingen: A. Alberts, A., 'De bomen', Gerrit Krol, 'Kwartslag', Gerrit Krol, 'De rokken van Joyce Scheepmaker', Gerrit Krol, 'Over het uittrekken van een broek', C.O. Jellema, 'Stemtest', Willem Frederik Hermans, 'De zegelring', 'De incomplete werken van Willem Frederik Hermans'.