1 augustus 2005

Weer een bestelling Marten Toonder. Er zouden meer schrijvers moeten sterven, het bevordert de verkoop aanzienlijk. Ook nog een bestelling voor een stafkaart. Dat begint opeens ook weer te lopen (vakantietijd?).

Begonnen de citaten die Gerd de Ley verzamelde in één van zijn eerste citatenbundeltjes: 'mini zeer. aforismen en citaten van moderne vlaamse en nederlandse auteurs' (1969) te vermelden bij de diverse schrijversbladzijden. De Ley heeft duidelijk zijn voorkeuren: veel Julien de Valckenaere en Clem Schouwenaars bijvoorbeeld. Die voorkeur kende ik al wel. In zijn 'Standaard modern Citatenboek' staan 200 citaten van Julien de Valckenaere en 66 van Clem Schouwenaars. Vrijwel geen enkele bloemlezer kan de aandrang weerstaan om ook werk van zichzelf op te nemen. Ook Gerd de Ley in dit boekje weer niet. In het 'Standaard modern Citatenboek' nam hij ook al 14 citaten van zichzelf op. Hij neemt ook citaten van Kris Brand op. Die vertrouw ik niet. In zijn 'Standaard modern Citatenboek' komt deze Kris Brand niet voor en via Google is deze Kris Brand ook niet te vinden. Het zou mij niet vebazen als het een pseudoniem van De Ley zelf is. Opvallend is ook dat er niets van C. Buddingh' in het boekje te vinden is. Buddingh' had in 1969 al drie citatenboekjes bij Prisma gepubliceerd. De kift van een concurrent/collega samensteller?

Vanavond was Ed Zwart hier om te overleggen over de boekenmarkt van Deventer. We doen samen een kraam. We hebben afgestemd wie wat meeneemt aan boeken, maar ook aan diverse materialen. Hij zorgt voor de zeilen, doeken, pennen e.d., ik zorg voor de inwendige mens (behalve brood, dat doen we ieder voor zich). Ik verheug me er ontzettend op. Vorig jaar was het - nog los van de verkoop - gewoon een ontzettend leuke dag. Ook vanavond was het alweer leuk.

2 augustus 2005

1 bestelling Herman Pieter de Boer.

Vandaag een halve kuub grind in emmertjes naar achteren gesjouwd (tip: niet doen) en rond de vijver gestort. Daarna het ook vandaag gebrachte nieuwe gras uitgerold. Nu alleen nog houten latten op de vijverrand en hij is klaar!

3 augustus 2005

Vandaag zou m'n vader 75 geworden zijn.

Geen bestellingen.

Begonnen aan de beekloop die vanaf de filter naar de vijver moet gaan lopen. Daarvoor heb ik een flink stuk van de braam weg moeten snoeien.

C. Buddingh' nam nogal eens lijstjes op in zijn dagboek. Vandaag zo'n lijstje: Schrijvers op mijn site waarmee ik via mail of brief contact heb gehad. Soms om over de inhoud te overleggen, soms omdat een schrijver zelf reageerde:

En sites waarover ik met familieleden contact heb gehad:

Vandaag een artikel op de voorzijde van de 'Veenendaalse krant' waarover Gerard van Wijk me vorige week telefonisch interviewde. De kop is 'Iedere twee weken gemeenteraad' en dat heeft hij uit mijn bijdrage gehaald. Het gaat over het effectiever kunnen werken van de gemeenteraad. De eerste raadsperiode waarin duaal wordt gewerkt zit er bijna op. Het ligt dus zeer voor de hand dat we eens kritisch kijken naar onze werkwijze. Dat nog los van de vraag of dat hele dualisme een succes is (niet, wat mij betreft). Ik zou wel na willen denken over het afschaffen van de raadscommissies. Dan zou je tweewekelijks (of zelfs wekelijks) op een vaste avond een gemeenteraadsvergadering kunnen hebben. Bepaalde zaken kunnen in een eerste en een tweede lezing aan de orde komen. De eerste keer oriënterend, informerend en met de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De tweede keer (tussendoor kan er dan nog in de fractie over worden gesproken) besluitvormend.

4 augustus 2005

Vandaag een dag niet in de tuin werken, dat is ook wel weer eens lekker.

Telefoontje van Jan Kruger. Ons (commissie kieslijst PvdA) voorstel is postitief ontvangen door het bestuur. Het is ook een goed afgewogen lijst van tien namen voor de verkiezingen in maart 2006. De lijst wordt langer, maar de eerste tien zijn de mensen die actief de verkiezingen in gaan. Deze lijst kan nu aan de ledenvergadering voorgelegd worden. Traditioneel zijn dat hectische vergaderingen met tegenvoorstellen en stemrondes. Ik heb goede hoop dat dat circus ons deze keer bespaard blijft.

De internetbladzijde over Hugo Claus aangevuld met de bibliografische gegevens in Bzzlletin 113 van februari 1984. Als je dergelijke wat uitgebreidere overzichten in handen krijgt dan blijkt steeds weer hoeveel (vooral bibliofiele uitgaven en vertalingen) je nog mist. Verschillende bronnen geven steeds weer heel verschillende jaren van verschijning van boeken. Ook nu weer bij Hugo Claus. Deze Bzzlletin-uitgave ziet er betrouwbaar uit, bij verschil houd ik dit dan maar aan. Het resultaat staat op www.schrijversinfo.claushugo.html

Vanmiddag de crematieplechtigheid van Ans. Het was de eerste keer dat ik in het nieuwe crematorium in Ede was. Makkelijk vanuit Veenendaal, maar wel wat aan de kleine kant. Er waren zo tussen de 400 en 500 mensen en dat past er lang niet in. Muziek (voornamelijk Nederlandstalig, veel Stef Bos, 'De steen' door Paul de Leeuw - dan is het origineel van Bram Vermeulen toch veel mooier) en toespraken waren waardig en passend. Er werd ook ruim de tijd voor genomen. Dat is beter dan een half uurtje en opschieten omdat de volgende crematie of begrafenis al staat te wachten. Eén minpuntje: de kraai die de plechtigheid leidde ging wel heel erg op de automatische piloot. Ik zal Ans missen.

1 bestelling: Ward Ruyslinck, De ontaarde slapers.

Mailtje van het gemeentehuis: Gerwin wil bijgepraat worden over de vorderingen met de Veense boekenmarkt. Ik heb maandag met hem afgesproken. Vandaag ben ik bij Kool in Ederveen geweest. Hij doet mee.

5 augustus 2005

Peter Brusse, 'Met vlindernet door swinging Londen' gelezen. Het vlindernet slaat op de onderbroek die hij van een specialist moet dragen, omdat de (te) strakke onderbroeken slecht zijn voor zijn zaad. Het boek gaat over de pogingen van de hoofdfiguur en zijn vrouw om zwanger te raken in een tijd (jaren zestig) dat iedereen juist moeite doet om niet zwanger te worden, ondanks/vanwege de vrije seks die opgang doet. Tegelijkertijd lezen we over de begintijd van een correspondent in Londen, met uitstapjes naar Noord-Ierland. Het geheel is gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Geen geweldig boek, maar zeker wel het lezen waard. Brusse zelf is daar, ondanks dat er in korte tijd al een tweede druk is, onzeker over: zie de opdracht die hij in ons exemplaar schreef.

   

De internetboekhandel uit het Schrijverspark doet ook mee op 17 september. Dat brengt het totaal op negen deelnemers. Nu Bouwman of De Slegte nog. Als de rij van 15 kramen aaneengesloten kan, dan is dat anderhalve kraam per deelnemer. Als aaneengesloten niet kan, dan ga ik alsnog naar Ede en Wageningen om de vijftien te halen.

Vanmiddag naar Bouwman geweest. Hij doet niet mee. Vindt zichzelf te oud en ziet op tegen het extra werk.

6 augustus 2005

De hele dag aan de beekloop gewerkt. Het is vooral lastig om het met een beetje mooie waterval in de vijver te laten lopen. Ik vrees dat er teveel bij de waterval weglekt.

Met enige regelmaat mailen mensen die een site gemaakt hebben over een bepaalde schrijver. Soms vragen ze om informatie, soms willen ze een link naar mijn blz. zetten of vragen ze of ik een link naar hun site op de mijne wil zetten. Vandaag zelfs drie van dat soort mailtjes:
- Nils Mekel heeft een mooie site gemaakt over (het grafische werk van) J.C.J. van Schagen. Hij meldt terecht dat een volledig overzicht van dat werk wel nooit gepubliceerd zou worden. Van Schagen gaf ontzettend veel uit in eigen beheer, als stencil en in zeer kleine oplagen. Zie: http://www.boulevardvanschagen.nl/
- Carl Slotboom besteedt op zijn site aandacht aan Toon Kortooms. zie: http://www.carlslotboom.nl/
- Hugo Vlaerts vraagt aandacht voor zijn site: http://hugo.vlaerts.skynetblogs.be/ . Het is mij een raadsel waarom hij mij daarover mailt. Als ik het goed zie is het een site over hun (nog niet geboren) baby.

De laatste boeken (Godfried Bomans) ingepakt voor morgen. Ik wilde boekenleggers in de plastic hoesjes van de bureauklapper doen (geen idee hoe dat ding officieel heet), maar dat werkte van geen kanten. Dus nu neem ik toch maar een doosje met boekenleggers mee.

Eén bestelling: drie boeken van Bob den Uyl. De besteller woont in Noorwegen!

7 augustus 2005

Vandaag de boekenmarkt in Deventer. Matig weer, een keer of vijf een korte bui en twee keer windstoten. Dat betekent dat het zo'n acht uur (gewoon) droog was (zie ook onderstaande foto's). Het publiek liet zicht door het weer niet tegenhouden. Het was ontzettend druk. Bij een bui staken de mensen een paraplu op of bleven schuilen onder de kramen. Er werd nauwelijks gemopperd. Goed verkocht: Behoorlijk wat Bzzlletin themanummers, Godfried Bomans, Hollands Diep en boekenweekgeschenken. Er blijkt toch nog wel belangstelling voor Bomans te zijn dus (goed nieuws voor het Bomans-genootschap) al zijn het vooral grijze hoofden die tussen de Bomans-boeken snuffelen. Ook Ed heeft goed verkocht. Hij had wat duurdere boeken bij zich dan ik en heeft (mede daardoor) in totaal wel meer omgezet dan ik. Hij verkocht ook weer veel Baantjer en Suske en Wiske. Er waren opvallend veel mensen met zoeklijstjes in de hand. Emiel kwam langs met een vriend en die hebben achter de kraam een kopje koffie gedronken. Dat had ik vorig jaar beloofd en toen ben ik het stomweg vergeten aan te bieden. Volgens het Journaal waren er 115.000 bezoekers. Zelf heb ik - op de terugweg van het toilet - ook nog twee boeken gekocht: L.Th. Lehmann, 'Who's who in Whatland' en Dirk Coster, 'De Nederlandsche poëzie in honderd verzen' (2e druk).

   

Vanavond was de vijver voor een behoorlijk deel leeggelopen. Bij het prutsen aan het eind van de beekloop is er iets niet goed gegaan. Het water lekte achter de vijver weg. Voorlopig even in de gaten blijven houden.

Eén bestelling: een dichtbundel van Saul van Messel.

8 augustus 2005

Suzanne en Gijs kwamen vanochtend terug uit Frankrijk. Ze zijn (met onze vouwwagen) uit de Dordogne via Parijs terug gereden. Rond middernacht stonden ze onder de Eiffeltoren. Aan de verhalen te horen en aan de foto's te zien hebben ze een leuke week gehad. 's Middags brachten ze als dank voor het lenen van de vouwwagen twee enorm grote goudvissen. Dat blijkt een gelukkige greep, want de kleine die ik al gekocht had hielden zich schuil tussen de planten en achter de plantenzakken. Nu volgen ze het voorbeeld van de grote vissen en zwemmen samen hun rondjes.

Vanmiddag ben ik op het gemeentehuis wezen overleggen over de Veense boekenmarkt. Het gemak van een gemeente die meewerkt en meedenkt is dat de ambtenaar nu met politie en brandweer e.d. gaat overleggen of het stuk Kerkewijk tussen Lampegiet en warenmarkt mogelijk is (er schijnt o.a. een brandweerput te zitten die vrij moet blijven). Dat overleg zou je anders ook allemaal zelf moeten doen. Mocht deze plek niet lukken, dan gaan we voor de Hoofdstraat, dus aan de andere kant aansluitend aan de warenmarkt.

Uit het gemeentehuis met Lidy het dorp in geweest. Bij V&D en bij de Slegte ramsjboeken gekocht. Ik som ze hieronder op. Over de eerste drie had ik bij verschijning gelezen en gedacht: die zou ik wel willen hebben. Over 'Pen in ruste' had ik de recensie zelfs uitgeknipt om hem bij Van Kooten te gaan kopen, maar soms komt dat er niet van.
- Hans Heesen & Harry Jansen, 'Pen in ruste. Schrijversgraven in Midden-Nederland'. (Geweldig, zeer bruikbaar voor mijn site. Over Veenendaal (met foto van de kerk op de Markt) een verhaal over Sibylle van Griethuysen. Ik heb ooit uit de plaatselijke krant een artikel hierover geknipt. Met de gemeente-archivaris heb ik al eens over Van Griethuysen gesproken. Wellicht is dit boek de aanleiding om die bladzijde voor internet maar eens snel af te maken).
- Wim Zaal, 'Bar & Boos. De slechtste gedichten in de Nederlandse taal'.
- Henri E. Schütte en Aleid Truijens, 'Een beetje levensbestemming. F.B. Hotz & H.W. Kunst. Briefwisseling'.
- Guus Vleugel, 'Mal du siècle'.
- Jeroen Brouwers, 'Wie begrijpt ooit wat?' (alweer een bundel aforismen, uitgezocht door Gerd de Ley).
- Dylan Thomas, 'Alle verhalen'.
- Patrick Arink, 'De gestoorde buspassagiers en andere broodje-aapverhalen van internet (Broodje-aapverhalen zijn heel bruikbaar op school).
Het is toch vreselijk dat dit soort boeken in de ramsj terechtkomt! Al komt het natuurlijk ook door wat ik daarnet schreef: wel bedenken dat je ze wilt kopen en daar vervolgens nooit aan toe komen.

Mail- en telefonisch verkeer met Frits gehad. Hij gaat schriftelijke vragen stellen over het gedoe rond de sterk verhoogde entreeprijzen van het nieuwe zwembad. Met name voor de doelgroepen. Denk aan de ouderen die 's ochtends in alle vroegte een paar baantjes komen zwemmen. Het is toch te gek als de entree voor die mensen met een paar honderd procent omhoog gaat.

Vandaag drie bestellingen: Knipsels over Multatuli, De kleine gifatlas van Nederland (VN-bijlage), Bob den Uyl.

Koop ik een ruime week geleden de DVD met de documentaire over Willem Wilmink, herhalen ze hem vanavond op televisie. Dan had ik hem dus gewoon zelf op kunnen nemen!!

9 augustus 2005

Eindelijk de vermelding van de citaten uit het boekje van Gerd de Ley bij de diverse auteurs af. Dat is altijd meer werk dan je bij het begin ervan denkt.

Vandaag vier bestellingen: - 3 kerstboeken en Hersenschimmen van Bernlef - 2 Toon Hermans - knipsels Friedman - Een schoolbundel proza en poëzie. De bestelling van die knipsels kwam per brief. In de brief machtigde de besteller mij tot het afschrijven van het verschuldigde bedrag. Ik heb dat nagevraagd, maar daarvoor heb je een apart contract met de Postbank nodig. Het telefoonnummer van de klant is ook via internet onvindbaar (geheim nummer?). Daarom stuur ik de knipsels maar op met een rekening erbij. Ook mailde iemand dat zijn zus 8 boeken van Martin Mons wil bestellen, maar zij heeft geen internet. Of ze bij wijze van uitzondering mag bellen. Voor 40 euro mag zij bellen!

Paul van den Boogaard mailt dat dit jaar Belle van Zuylenjaar is en dat zij op mijn blz. nog ontbreekt. Dat heeft hij goed gezien. Ik heb wel een pagina over haar in opzet, maar dat staat nog veel te weinig op. Het criterium voor mezelf is dat het iets toe moet voegen aan wat er op internet al over een auteur is en dan is de Belle van Zuylen-blz. gewoon nog niet 'rijp'.
Ik heb geen planning in de volgorde van de bladzijden, maar laat me door het toeval leiden. Dat kan, omdat het puur hobby is en niemand bepaalt wat er moet.

Gisteravond de documentaire over Willem Wilmink op televisie. Dat is onmiddellijk te merken aan de hoeveelheid bezoekers op mijn Wilmink-site én aan de hoeveelheid mensen die doorklikken naar Raban op de Wilmink-site (tientallen). Helaas heb ik momenteel vrijwel geen boeken van Wilmink te koop.

10 augustus 2005

Vanmorgen alweer druk mailverkeer:
- Jack Nowee constateert dat ik op de Noweeblz. wel zijn broer Marc bedank, maar hem niet, terwijl ik het complete overzicht heb gebruikt, dat hij een aantal jaren geleden gemaakt heeft. Het is te downloaden op: http://www.arendsoog.info/forum/index.php?topic=5.0 Ik heb teruggemaild dat er dank aan zijn broer Marc staat, omdat ik met hem gemaild heb en hij mij die informatie als bijlage stuurde. Het forum dat hij nu noemt en waar die informatie te downloaden is had ik niet gezien. Ik bedank juist onder mijn site, omdat ik niet wil pronken met andermans veren. Ik wil zijn naam er best bijzetten of die site bij de links vermelden.
- Karin Berz heeft in het Schrijversnet (ik neem aan dat ze schrijversinfo bedoelt) de informatie gevonden dat er van Hella Haasses essay "De tuinen van Bomarzo" een Duitse vertaling (van 1973) bestaat. Omdat ze deze tekst nergens kon vinden wil ze graag aan mij vragen waar de Duitse tekst is verschenen en wie hem heeft uitgegeven. Daar kan ik haar niet aan helpen. Ik haal zulke informatie uit kranten, tijdschriften (themanummer Bzzlletin e.d.), Schrijversprentenboeken enz. en ik noteer niet welke informatie ik waarvandaan heb. Helaas heb ik dus geen idee waar ik dit gelezen had. Vervolgend mailt zij dat zo'n informatie dan helemaal geen waarde heeft. Dat ben ik niet met haar eens. Wellicht geen wetenschappelijke waarde, maar dat streef ik ook niet na.


Vandaag ben ik begonnen op alle bladzijden van de schrijversverjaardagkalender de link naar citaten en bi(bli)ografiën te veranderen van Geocities naar Schrijversinfo. Een heidense klus, maar wel belangrijk. Het schijnt dat Google het aantal links naar een site meeneemt bij de waardering en de plaats op de lijst.


Vanmiddag braderie in Lunteren en een boekenmarkt. De braderie hebben we niet gezien. Op de boekenmarkt 53 boeken gekocht voor € 20,00. Veel pockets (Helman, Daan van der Vat, Haasse, Huizinga, Aar v.d. Werfhorst, Dendermonde, Walschap), veel poëzie uit de jaren dertig en veertig en essaybundels over literatuur. Kortom de moeite waard.

1 bestelling: sonnetten van Michelangelo

Ook Haarlem blijkt een stadsdichter te hebben: George Moormann. Dat wordt echt een nieuw fenomeen. Bij enig zoeken op internet vind ik het persbericht van de gemeente Haarlem bij de benoeming op 14/15 februari 2004:
De Stadsdichter
De Haarlemse stadsdichter krijgt opdracht voor het schrijven van minimaal vijf gedichten bij gelegenheden zoals feestdagen, ceremonies, eerste paal sessies en opleveringen van belangwekkende gebouwen, maar ook bij calamiteiten en trieste gebeurtenissen. De stadsdichter krijgt volledige artistieke vrijheid in het schrijven van gedichten over Haarlem.. Het gemeente bestuur en de stadsdichter leggen de afspraken vast in een contract. Na één jaar wordt het stadsdichterschap geëvalueerd. Een stadsdichter draagt bij aan een goede stadspromotie, bevordert de belangstelling voor- en stimuleert de dichtkunst. Dit is de ervaring in Nederlandse en Vlaamse steden zoals Groningen, Dordrecht, Gent en Antwerpen. In 2004 heeft cultuurstad Haarlem met haar rijke historische en hedendaagse cultuur voor het eerst een stadsdichter.

Het is nu ruim een jaar verder en George is nog stadsdichter, dus de evaluatie is blijkbaar goed uitgepakt. Utrecht ontbreekt trouwens nog in het rijtje steden met stadsdichter.

11 augustus 2005

Jack Nowee snapt mijn antwoord en is hulpvaardig. Er ontbreken nog twee toneelstukken op de Nowee-blz. Hij stuurt weer een ander totaaloverzicht mee. Op dat overzicht staan ook nog wat schoolboekjes die J. Nowee geschreven heeft (samen met anderen) en die ik niet op mijn site had staan. Nu zou het toch vrij volledig moeten zijn. Zie: http://www.schrijversinfo.nl/noweep.html

Karin Berz geeft toe dat ze misschien wat te fel gereageerd heeft (uit teleurstelling).

Nog een lijstje, de mooiste boektitels (een top vijf in willekeurige volgorde):
- Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd (Fernand Auwera)
- Heden mosselen morgen gij (Hans Vervoort)
- Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam (Bob den Uyl)
- Uit groeiende onwil om ooit nog ergens in veiligheid aan te komen (Dick Hillenius)
- Een klein apparaat tegen rechtlijnigheid (Dick Hillenius)

De boeken uit Lunteren verwerkend, heb ik van twee stuks veel plezier. Het exemplaar van Proloog dat ik meenam is een themanummer over Slauerhoff met bijdragen van o.a. W.F. Hermans. Het is het oct./nov. nummer 1946. Het andere boek is 'Boekuiltjes' van Raymond Herreman. Het is een selectie uit zijn 'Boekuiltjes' die werden gepubliceerd in het dagblad 'Vooruit' tussen 1944 en 1948. Het geeft een prachtig beeld van het Vlaamse literaire leven in die jaren. Herreman is wel een gemoedelijk schrijver. Hij prijst vooral aan en is voorzichtig met kritiek. Wat ook opvalt is zijn overvloedig gebruik van komma's.

 

 

Er was nog wat achterstallig schilderwerk na de verbouwing van vorig jaar zomer. Daar ben ik nu aan begonnen. Vandaag de glaslatten van het raam van de berging, de boeiboorden van de garage, en het linkerraam van de erker. De komende dagen de rest van de erker en het kozijn van de garage.

Even zeuren over het weer. Het is vakantie, maar het is nu al een week of drie koud, nat, druilerig. Sinds we op 25 juli terug waren, hebben we nog niet in de tuin kunnen zitten. Gisteravond (met Hannie en Steven op visite) zelfs de open haard aan gehad. Ik zie er van komen dat het mooi weer wordt als ik weer aan het werk ben.

De schriftelijke vragen van Frits over het zwembad zijn goed in de Veenendaalse Krant en in de Gelderlander terecht gekomen. Dat moet je altijd maar weer afwachten.

Vanavond dient zich spontaan nog een deelnemer voor de boekenmarkt van 17 september aan! Hij heeft naar de Lampegiet gemaild. Dan moet hij haast de vermelding van de boekenmarkt op de site van boek&boek gezien hebben. Dat geeft goede hoop voor de markt van het jaar erop.

Geen bestellingen.

12 augustus 2005

Carjanbouhoorn Shop uit het Schrijverspark belde vanochtend. Hij verkoopt veel Bob Evers en gaat ook boeken van een schrijver óver Bob Evers verkopen. De schrijver van die boeken komt signeren op de boekenmarkt op 17 september. Dat is prima te gebruiken in te versturen persberichten! Ook hij geeft aan makkelijk drie kramen te kunnen vullen. De markt zou dus het tweede jaar alleen al kunnen groeien door dezelfde deelnemers meer kramen te laten vullen.

Verf gekocht vanochtend en wat anti-algen materiaal voor de vijver (het begint een groene soep te worden. Dat hoor je van de meeste mensen die met een vijver beginnen). Ook even langs het kringloopcentrum. Tien boekjes gekocht voor 50 cent elk, waaronder twee boekjes van Wilmink en één van Dorrestijn. Daarna een uitsmijter wezen eten bij La Montagne. Die had ik daar vorig jaar gegeten. Ik heb een jaar aan Lidy lopen vertellen hoe lekker dat was, dus dat werd tijd om dat eens samen te proberen.

Geen bestellingen.

Vanavond een mailtje van een 'lezer'. Hij bedankt me voor de site over Karel van het Reve. Wel legt hij de vinger op een/de wonde. Hij vraagt me waarom ik het kopje 'essays' gebruik. Letterlijk mailt hij: Slechts één opmerking: de onderverdeling van geschriften in 'Proza' en 'Essays' begrijp ik niet: met name de laatste term is voor dit doel erg ongebruikelijk (toegepast). Bedoelde je wellicht een onderscheid tussen Literair proza en Wetenschappelijke geschriften? Ja, dat is wat ik bedoel. Ik worstel daar zelf ook al een tijdje mee. Maar wat dan? 'Wetenschappelijk werk' i.p.v. 'Essays'?

13 augustus 2005

Weer geen bestellingen vandaag. Dat is al drie dagen niet. Het is lang geleden dat dat voorkwam.

Vandaag start van Talpa. Veel reclame tussen het voetbal door. Ik weet niet of ik daar nou op zat te wachten. Wat me opviel was de kauwgom kauwende keepers. Dat moet toch bij duiken en botsen met tegenstanders in het verkeerde keelgat schieten of iets dergelijks. Het lijkt me gevaarlijk in ieder geval.

Vanochtend de vouwwagen terug gebracht naar de winterstalling in Ochten. Op de terugweg langs Groenrijk in Achterberg gegaan. Nog een waterlelie gekocht en een potje gevriesdroogde bacteriën voor in de filter. Dat zou moeten helpen tegen het groen worden van de vijver. Daarna met Suzanne en Gijs gegeten bij De Kolonie aan de Markt.

14 augustus 2005

Vandaag naar Culemborg geweest. Pa begint weer aardig op te knappen, maar is veel kilo's en conditie kwijtgeraakt. Hij heeft internet opgezegd. Hij vindt zichzelf te oud voor internet. Jammer jammer, al was het maar omdat de kleinkinderen bij hem ook altijd gauw even hun email bekeken.

Gewerkt aan een blz. over Lex Althoff. Een boek van hem besteld bij Daan. Hij lijkt de enige op de wereld die een boek van Althoff aanbiedt. Met een citaat uit dat boek en een scan van de voorkant is de Althoff-blz. wel compleet.

De informatie over Althoff komt van internet en uit Hans Heesen & Harry Jansen, 'Pen in ruste. Schrijversgraven in Midden-Nederland' (2001). Zijn naam ontbreekt in alle handboeken die ik in huis heb. Het volgende hoofdstuk in 'Pen in ruste' gaat over Hans Andreus. Heesen en Jansen besluiten dat hoofdstuk met:
'Op internet zegt een citaat van Maurits Mok:
Wat gaat dat simpel, in Putten
weggedragen worden uit de tijd,
een uitreis op wiegende schouders
door straten in hun eigen bezigheid
verloren.'

Het kan bijna niet anders, of ze hebben het over mijn site! Ze voegen eraan toe: Doordat de regels op een Andreus-website staan, zien we pas in tweede instantie de ruimere context: zeshonderd inwoners in '44, één in '95 - getalsmatig zit er verbetering in, zou je kunnen zeggen, maar toch: verdwijnen uit Putten, waarom blijft dat zo simpel gaan?

Geen bestellingen. Wel iemand die informeert naar een Winterboek. Maar het winterboek van dat jaar heb ik niet staan.

15 augustus 2005

In 'Een Hollander ontdekt Vlaanderen' (1971) staat ook een aantal gesprekken van Godfried Bomans met Vlaamse letterkundigen. Prachtig vind ik dit stukje van de inleiding op het gesprek met Marnix Gijsen: Ik herkende de heer Gijsen niet terstond, omdat het thans door hem gedragen schippersbaardje nog niet voldoende in de Hollandse publiciteit is doorgedrongen. Het staat hem goed en geeft aan zijn kop juist datgene, wat een middeleeuws houtsnijder op de gedachte zou brengen hem als ironische versiering aan een koorbank toe te voegen, ter verontrusting van de daar aanwezige monniken en tot heimelijk welgevallen der vrouwelijke religieuzen. Ik geloof niet dat ik foto's van Gijsen ken zonder dat schippersbaardje, maar het prachtige van Bomans (nog los van de bloemrijke omschrijving) is dat je volstrekt niet weet of hij dat baardje nou echt goed vond staan, of dat hij er door zijn omschrijving de draak mee stak.

1 bestelling: 2 stafkaarten Barneveld/Veluwe

Een prachtig Vlaams woord in Boekuiltjes van Raymond Herreman: afneiging: Ofwel ook, heeft men een zekere afneiging tegenover sommige goede schrijvers en boeken, zonder te weten waaruit die afneiging voortkomt. Ik kende het woord niet, maar de betekenis is volstrekt duidelijk. Wat zou Van Dale ervan zeggen? Afkeer? Tegenzin? Ik heb het nagezocht, maar mijn Van Dale (niet de nieuwste) kent het niet. Daarna heb ik het woord afneiging in google ingetypt. Zes resultaten en inderdaad in dezelfde betekenis, bijvoorbeeld: 'de afneiging tegen duitsers', 'bij genen eene afneiging van God', 'Afneiging tegen de samenleving'.

Vandaag de ventilator/lamp in de slaapkamer opgehangen. Wat een rotklus. Ik kwam er in m'n eentje ook niet uit. De pluggen draaiden mee in de gaten. 's Avonds is Gijs gekomen en we zijn er samen nog zeker anderhalf uur mee bezig geweest. Maar nu hangt hij en het werkt. Ik koop niets meer waarvoor een schroevendraaier en/of boormachine nodig is!!!

16 augustus 2005

Frans Babylon droeg zijn bundel 'Fragmenten. Oorlogsverzen en andere' (1945) op aan Jan Campert (Opgedragen aan de nagedachtenis van den gefusilleerden dichter en vrijheidsheld Jan Campert). Het eerste gedicht heet ook 'Jan Campert'. De derde strofe heeft iets voorspellends, kijkend naar alle ophef van het afgelopen voorjaar:
Al zou de tijd uw naam en roem verteren,
uw lied "De achttien doden" geeft nog kracht
en troost wellicht aan menig nageslacht,

De folder van de Blokker: Twee tuinstoelen met een tafeltje heten tegenwoordig een loungeset en een strandbed heet een beachlounger. Nederlands is zeker niet goed genoeg meer.

Tussen de in Lunteren gekochte boeken zit niet alleen 'Boekuiltjes' van Raymond Herreman, maar ook een dichtbundel van hem: 'Wie zijn dag niet mint zal ten onder gaan' (1940). Het opvallendst aan deze bundel is de opdracht (de gedichten vind ik niet geweldig): Maurice, Eén van deze gedichten hadt gij u gaarne zien opgedragen. Daar alles wat ik schreef aan u is opgedragen, kan ik aan uw wensch niet voldoen. Prachtig. Welke Maurice is dat? Maurice Roelants?

2 bestellingen: Heemschut en Top Naeff

Eindelijk een dag met prachtig weer. Vanmiddag een paar uur in de hangmat liggen slapen. Morgen ga ik weer aan het werk, dus het is wel op het nippertje, nog één zo'n mooie dag.

17 augustus 2005

Vandaag van pakweg tien uur tot vier uur weer gewerkt. Mijn kantoortje opgeruimd, papieren voor de start van het nieuwe schooljaar bijelkaar gezocht e.d. We hebben een nieuwe methode Nederlands voor de brugklas: 'Op nieuw niveau'. De vorige methode startte met een verhaal van Roald Dahl. Die is nu vervangen door J.K. Rowling, met een fragment uit Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Zo schuift ook de belangstelling voor schrijvers door. Dit zal de brugklassers in ieder geval aanspreken. Daar staat tegenover dat in blok 4 een paragraaf over humoristische gedichten staat die opent met 'Op een kip' van Kees Stip en 'Betonnen pap' van Daan Zonderland. Niet alle vaste waarden gaan direct verloren!

Een kip sprak peinzend tot een ei:
'Wie was er eerder: ik of jij?
De wijsbegeerte mag misschien
op deze vraag geen antwoord zien,
maar ik heb, wat men ook mag zeggen,
nog nooit een ei een kip zien leggen.'

Vanmiddag de nieuwe platenspeler bij Morel gaan halen. De snaaraangedreven versie moet uit Engeland komen en dat duurt zes weken. Daarom toch maar de iets duurdere mechanisch aangedreven versie gekocht: een Stanton T60. Op Marktplaats zag ik dat Jos de Blauw zijn LP's (ca. 200) voor 75 euro aanbiedt. (Hij komt weer in Veenendaal wonen volgend jaar en wil ze niet meeverhuizen) De advertentie stond er al twee maanden en iemand bood al 75 euro. Toch maar gemaild. De andere bieder is ze nooit op komen halen, dus hij had ze nog. Ook die ben ik vanavond gelijk op wezen halen. O.a. Neerlands Hoop, ELO, Supertramp, Procol Harum, Neil Diamond

Ria en Erich kwamen langs om de vijver te zien. Erich had meetapparatuur meegenomen voor de PH-waarde en de geleiding (?). PH-waarde is 6,6 en dat is goed. Met z'n allen nog een poosje buiten gezeten en daarna de tweede helft Nederland-Duitsland gekeken. Nederland met 2-0 voor en toch werd het nog 2-2. Maar Van Basten heeft als trainer nog steeds niet verloren. Ria had een boek met CD bij zich voor het muziekonderwijs voor basisscholen met een op muziek gezette versie van de blauwbilgorgel. En op de bladzijde daarachter de garnaal die door het Kattegat zwom van Daan Zonderland. Leuk!!!

3 bestellingen: Robert v. Gulik, 2x Theo Thijssen en een knipsel H.H. ter Balkt

18 augustus 2005

Vandaag de eerste vergadering op school. Ook de vergaderingen (en herdenking van Ans) van aanstaande maandag voorbereid. Collega's kregen vandaag hun rooster en de uitnodiging voor maandag met de post. Gelijk drie telefoontjes met opmerkingen en vragen over de roosters.

Geen bestellingen. Wel een vraag over m'n kerstboeken en of ze langs mogen komen om ze te bekijken.

19 augustus 2005

Naar de dokter geweest i.v.m. mijn benauwdheid (al een week of vier). Nu toch maar accoord gegaan met een preventief inhalatiemiddel voor (in ieder geval) de komende twee maanden. De arts heet Slijmer, dus die moet toch verstand van longen hebben.

Vandaag de blz. over Herman Pieter de Boer afgemaakt. (http://www.schrijversinfo.nl/boerdehermanpieter.html) Hij was al aardig ver en nu kreeg ik het AO'tje over hem in handen (nr.2540, 04-11-1994). Die heb ik gebruikt om het nog wat aan te vullen. Ik had nog geen mooi citaat en het valt nog niet mee om in het werk van Herman Pieter de Boer opmerkelijke zinnen te vinden. Dat is nu precies wat ik mis bij hem. Vlot geschreven en even vlot leesbaar, maar je oog blijft nergens haken, het zet je nergens aan het denken.

Een bestelling uit Spanje! De VN-bijlage over Nederlandse schrijvers op Ibiza.

20 augustus 2005

Een verlengkabeltje gekocht, zodat ik nu kon beginnen met digitaliseren van de lp's en singles. De versterker heeft geen passende uitgang, dus moet het via de koptelefoonuitgang. En het werkt. Zo'n programma heeft zovéél specialistische mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar het opnemen én het onderdrukken van ruis lukte. De andere mogelijkheden komen nog wel. Toen ik een nummer als MP3 wilde opslaan, gaf het programma aan dat ik dat met twintig nummers mag doen (beperkte licensie). Daarna moet je zeker bijbetalen. Er zijn wel andere gratis programma's om WAV's in MP3's om te zetten waarschijnlijk. Dat moet ik maar eens navragen. Het eerste gedigitaliseerde nummer was Bloody Mary van Tom & Dick.

Ik lees nu 'Wegen der Poëzie' van Garmt Stuiveling uit 1936. Het is interessant om de diverse dichters te zien met de bril van die tijd. Slauerhoff is net overleden. Stuiveling meldt over hem: 'Minder aesthetisch, minder critisch dan Marsman, spontaner en rijker begaafd als dichter, heeft hij in de weinige jaren van zijn volwassenheid een oeuvre geschapen, dat hoe ongelijk ook van waarde niettemin tot nu toe de hoogste uiting vormt van zijn generatie.' Vestdijk heeft pas een paar boeken geschreven. Over zijn poëzie zegt Stuiveling: 'Medicus en psycholoog van beroep, schrijver van roeping, doordringt Vestdijk met gegevens van zijn vak zowel zijn poëzie als zijn proza. Vijand van rhetoriek gebruikt hij het zakelijke woord; eenzijdig beschouwer van de poëzie als bééldende, niet als zingende taal schrijft hij harde verzen, intellectueel van inhoud, sierloos van vorm.'

1 bestelling: Ab Visser

Guus Middag kreeg de Gouden griffel 1996 voor 'Ik maak nooit iets mee'. De derde druk ligt nu bij De Slegte voor 1 euro. De Gouden Griffeljury bekroont prachtige boeken (ook deze, leuke verhaaltjes via vast stramien, afgesloten met een passend gedicht), maar kinderen vreten die boeken niet.

20 augustus 2005

2 bestellingen: single Anne van Herman van Veen. De bestellers hebben net een dochtertje dat zo heet en 2x Maria Oomkens.

21 augustus 2005

Ter afsluiting van de vakantie gebarbecued in de tuin met de kinderen. Ook de lampjes rond de vijver geplaatst. Dat ziet er prachtig uit.

Geen bestellingen.

22 augustus 2005

1 bestelling: Nijnatten-Doffegnies.

De eerste schooldag zit er alweer op. Veel vergaderen en een indrukwekkende herdenking van Ans. Vooral goed voor de collega's die niet op de crematie konden zijn. Unitvergadering basisvorming was goed voor de sfeer. Het voorstelrondje, waarbij iedereen ook wat over zichzelf moest zeggen aan de hand van tien vragen die ik op sheet had gezet (o.a.: Wat vind je van Talpa?) liep qua tijd wat uit de hand, maar er werd veel gelachen en dat is ook wat waard. Jorde blijkt een fanatiek wandelaar, hij heeft deze vakantie zowel de vierdaagse van Apeldoorn als die van Nijmegen gelopen.

Wethouder Westerlaken (van onderwijs) was op school voor de herdenking van Ans. In de hal heb ik haar aangeschoten over het gedonder met Marokkaanse jongeren in het zwembad. Ze bleek nog van niets te weten. Ik hoorde gisteren van Martijn, die het tennisweekend van zijn club geleid heeft samen met een badjuf. In de stroomversnelling vallen Marokkaanse jongens meisjes lastig en zijn daarna in groepsverband heel vervelend tegenover het personeel. Uiteindelijk is de politie er bij gekomen. Omdat de burgemeester op vakantie is, is Westerlaken loco-burgemeester en heeft vandaag nog overleg met de politie. Ze zou het onmiddellijk aankaarten en ook contact met het zwembad opnemen. Ik wil hier geen politiek van maken en hoop dat de wethouder e.e.a. snel aan kan pakken. Ook omdat anders de VVD weer vanaf de zijlijn gaat staan roepen wat iedereen vindt. Daar heb ik van drie jaar geleden nog altijd een vieze smaak van in de mond.

23 augustus 2005

Op deze eerste schooldag kreeg een groepje brugklassers uit Leersum een bekeuring van 13 euro voor het door rood licht fietsen. Volgens de wet heeft zo'n agent natuurlijk gelijk, maar het is wel een waardeloos begin van je schoolcarrière voortgezet onderwijs.

Eén van mijn favoriete schrijvers is absoluut Koos van Zomeren: licht ironisch en prachtige (citeerbare) zinnen. Laats kocht ik via Ebay een Duitse vertaling van zijn werk (Das Mädchen im Moor). Met enig zoeken vind je wel meer in het Duits vertaald werk van hem: Ottos Krieg (1990), Eine Tür im Oktober (2000), Lord Byron war auch hier (= 'Sterk water') (2003). Dat stond nog niet op de blz. die ik over hem op internet heb staan: http://www.schrijversinfo.nl/zomerenvankoos.html

24 augustus 2005

Bladzijde over Jef Last afgemaakt. Dat is een intrigerende figuur. Strijdbaar, links en eigenwijs. Doordat hij met zijn tijd mee groeide en vele genres beoefende en bovendien ook nog veel buiten Nederland was (gevochten in Spanje en zelfs zijn Nederlanderschap verspeeld) is de figuur Last de auteur Last in de weg gaan zitten. Als ik eerlijk ben heb ik zelf ook nauwelijks iets van hem gelezen.

Vanavond via Marktplaats 28 mappen vol uitgeknipte Bommel-strips gekocht en in Maarn opgehaald. Ziet er netjes uit. Die ga ik de komende tijd eens op mijn gemak doorlezen.

Uit Maarn zomaar in het wilde weg gereden (we doen net of het nog vakantie is). uiteindelijk kwamen we in de buurt van Wijk bij Duurstede terecht. Toen zijn we maar doorgereden naar Culemborg. Bij Beusichem namen we de pont. Daar gebeurde iets wat ik nooit eerder heb gezien: Toen de pont aanmeerde schoof hij een golfje water de kade op. Direct daarna schuurde het ijzer over de kade. Met dat golfje waren een stuk of twintig zilverachtige visjes meegekomen van pakweg zes centimeter groot. Die lagen op de kade te spartelen. Een wonderlijk gezicht.

Geen bestellingen.

25 augustus 2005

Gisteren viel Veenendaal Totaal in de bus met artikel van Daan over de Veenendaalse Boekenmarkt. Een prima artikel, waarin de kunstmarkt ook netjes aan bod komt. Gistermiddag al twee aanmeldingen voor de markt n.a.v. dat artikel. Het wordt dus wel degelijk gelezen. Vandaag heb ik de gemeente gebeld of extra kramen nog mogelijk zijn. Ik hoor dat volgende week. Tegelijk heb ik een afspraak met Gerwin gemaakt om morgen of volgende week even naar de Frisia villa te lopen om de exacte plaats van de kramen te bepalen.

Vandaag (weer) geen bestellingen.

De lp van Peter Schaap (Als een kameleon) gedigitaliseerd. 'De hoge heren van het dorp' blijft een prachtig nummer. De andere nummers van de lp halen dat niveau helaas niet.

Gertie Evenhuis blijkt vorige week vrijdag overleden te zijn. Schrijfster van toch lichtelijk gedateerde jeugdboeken.

Gisteren en vandaag stukken in de Gelderlander over het gedonder in het zwembad en de maatregelen van de wethouder. Ze gaan de buurtvaders erbij betrekken. Dat lijkt me een prima idee. Misschien moeten er ook maar bewakingscamera's op de plaatsen waar het meeste gedonder plaats vindt.

26 augustus 2005

Twee bestellingen: 6 stafkaarten en knipsels Gertie Evenhuis (zie opmerking op 1 augustus).

Het boek van Lex Althoff bij Daan opgehaald. Hij liet me zijn Lectuur repertorium zien. Een katholieke uitgave van voor én na de Tweede Wereldoorlog met korte beschrijvingen van duizenden auteurs en hun boeken, vaak met een foto. Ook met een moralistische katholieke mening over de auteurs. Daar stond dus ook iets over Althoff in (zelfs een foto). Het was even zoeken op internet, maar bij Boekwinkeltjes.nl heb ik twee verschillende versies gevonden. En voor redelijke prijzen 14 euro voor 3 delen en 12 euro voor twee delen. Dat is te betalen met wat ik voor die zes stafkaarten krijg!

Volgende week brugklaskamp en nu zijn de weersvooruitzichten eindelijk eens gunstig. 25 graden en geen regen!!

27 augustus 2005

Suzanne en Gijs zijn naar een of ander muziekfestival. Daarom is hun hond Luna vandaag hier. Vanochtend zijn we met haar in het bos wezen wandelen.

Vanmiddag de officiële opening van het tweede kunstgrasveld van de Veense hockeyclub. Een wedstrijd tussen een team van gemeenteraadsleden (aangevuld met leden van de jongerenraad) en een team van ondernemers. Misschien leuk voor de deelnemers, maar als kijkspel volkomen oninteressant. Er werd vrijwel geen bal goed geraakt (en er was zelfs twee avonden voor getraind). Verreweg de meeste toeschouwers stonden te kletsen, een behoorlijk aantal zelfs met de rug naar het veld. Er wordt beweerd dat het niet meer zo is, maar het kouwe kakgehalte is nog behoorlijk hoog rond en in het veld (bij de ondernemers speelden vooral advocaten en notarissen).

3 bestellingen: een stafkaart, knipsels en een boek van Mink van Rijsdijk

Een beetje weinig literatuur deze dagen. Ik doe bijna geen boek open, maar ben de halve dag cd's aan het 'rippen'.

28 augustus 2005

2 bestellingen: een AO boekje en 2 delen Groen van Prinsterer.

Vandaag lekker in de tuin in de zon gezeten.

Vanavond de kick-of voor de komende verkiezingen met een gezamenlijk etentje bij de Macedoniër met tussen de gangen door een campagnevergadering.

De Boekenpost meldt de boekenmarkt, maar bij telefoonnummer staat n.b. (niet bekend). Onder de agenda staat dat deze met uiterste zorg is samengesteld. Als ze er uiterste zorg aan besteden, dan hadden ze wel even terug mogen mailen of ik een telefoonnummer kon doorgeven!

29 augustus 2005

Brugklaskamp in Leusden. Eindelijk een een keer prachtig weer. En toch weinig wespen (in heel Nederland schijnt het). Drie leerlingen mochten niet blijven slapen. Daarom ben ik om elf uur met hen terug naar Veenendaal gereden, slaap zelf thuis en rijd morgen met deze kinderen weer naar Leusden.

Een bestelling uit Duitsland, zes literaire boeken.

De site www.ertussenuit.com vermeldt nu ook de Veense boekenmarkt.

30 augustus 2005/31 augustus 2005

Blijven slapen op het brugklaskamp. Een prima sfeer, prachtig weer.

Ik was van plan op de terugweg langs de begraafplaats in Leusden te gaan (die ligt vlak achter het kampterrein) om foto's te maken van de graven van Gerrit Achterberg en Lex Althoff. Op het laatste moment moest ik toch mee naar het zwembad met drie kinderen in de auto. Die heb ik maar niet meegenomen naar de begraafplaats. Die foto's moeten dan maar een andere keer. Bij het zwembad (buiten op een muurtje) heb ik m'n tasje met handdoek, slippers en het nieuwste boek van Jan Brokken: 'Mijn kleine waanzin' laten staan. Milèna woont in Leusden. Ik heb haar gebeld en het toeval wil dat de school van één van haar kinderen net had gevraagd of ze morgen als begeleiding mee kon naar het zwembad. Zij heeft het zwembad gebeld, m'n tasje stond er nog (naast een paarse krokodil) en ze kan hem morgen gelijk meenemen.

Bij de grote kruispunten/invalswegen van Veenendaal heeft de gemeente borden gezet met de aankondiging van 17 september. De boekenmarkt staat er duidelijk bij genoemd. Ook op de gemeentepagina in de Veenendaalse krant een vooraankondiging met vermelding van de boekenmarkt.

Bestellingen: 3 geschiedenisboeken, een stafkaart, 5 boeken religie.


ga door naar september
Terug naar Weblog

Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2005 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker