Augustus 2011

Terug naar juli 2011

1 augustus 2011

Eindelijk een warme en zomerse zonnige dag! Lekker een beetje niksen, in de zon zitten, een beetje rommelen. Heerlijk!

Gisteravond was hersenonderzoeker Dick Swaab Zomergast. Een interessante man. Het draaide deze avond meer om wat hij te zeggen had dan om de door hem uitgezochte fragmenten. Het werd daardoor een wat andere, moeilijker, meer intellectuele uitzending dan bijvoorbeeld die van vorige week met Marc-Marie Huijbregts (die me wat tegenviel). Op een gegeven moment ging het over de zelfmoord van een oud-staatssecretaris (die het centrum voor hersenonderzoek in de jaren '80 op wilde heffen). Swaab zei: 'dat hij zich gesuïcideerd heeft'. Dat heb ik zo nooit eerder als wederkerend werkwoord gebruikt zien/horen worden.

'De vrouw die met vuur speelde' heb ik gisterenavond en vannacht uitgelezen. Het werd een latertje daardoor, maar ik wilde het boek niet meer wegleggen. Ik ben (weer) onder de indruk van Stieg Larsson. Als ik al kritiek heb, dan is dat het grote aantal optredende personen, die ik af en toe niet uit elkaar kon houden en het iets te grote aantal toevalligheden (ze komen elkaar wel erg vaak 'toevallig' tegen in de kroeg of op straat). Maar de eindconclusie blijft: een prachtig boek.

Vanmiddag gingen we naar het strand bij Hargen aan Zee (daar had ik nog nooit van gehoord). Het ligt een eindje ten noorden van Schoorl, nog net voor de Hondsbosse zeewering en je rijdt eerst een stuk door het prachtige duingebied van Schoorl. We wandelden over het strand naar een volgende strandtent, waar we wat dronken en uitpakten met een uitgebreide bittergarnituur. Op zo'n strandterras kijk je naar de zee en naar de mensen. Ik merk dat ik bij het 'mensen kijken' sneller en harder word in mijn oordeel: leuk koppie, dikke reet / mooi lijf, maar jammer van al die ijzerwaren / zwanger; wie is daar ingetrapt? Uiteraard komt de boemerang bij jezelf terug. Wat denken de mensen die mij langs zien komen? Die ouwe kale met die bril mag zich wel eens scheren. En er mag ook wel een kilo of vijfentwintig af!

Teksten op borden blijft voor de makers een probleem. Dit bord staat bij de strandparkeerplaats van Hargen aan Zee:

Hargen aan Zee'

- Tussen betaald en parkeren moet een spatie komen.
- Een vreemd gebruik van hoofdletters. Parkeerautomaat moet in ieder geval niet met hoofdletter. U zou ik ook met een kleine letter doen (God komt niet met de auto).
- Het volkomen ontbreken van punten en komma's.

We reden na het strandbezoek nog even naar de Hondsbosse zeewering, waar we onze auto parkeerden bij vogelreservaat 'De Putten':

De Putten De Putten

 

Hondsbosse zeewering Hondsbosse zeewering Hondsbosse zeewering

Ik had 'De blauwe hel' van Ella Marjon bewaard voor deze vakantieperiode. Daar ben ik vandaag in begonnen. Het verhaal is wel goed opgebouwd. De keuze voor twee verhaallijnen in twee verschillende tijden die elkaar steeds afwisselen (herkenbaar door een 'gewone' en een 'schuingedrukte' letter) verraden een zekere literaire aspiratie. Die mogelijkheden heeft ze ook wel, al maakt ze af en toe zinnen waar ik - als het een opstel van een leerling was - een rode streep doorheen gezet zou hebben:
- Misschien wel daarom stond het er nog steeds. (blz. 9)
- Hij zou zeggen dat ze hoer was. (blz. 18)

1 bestelling: 3 x Jeroen Brouwers.

2 augustus 2011

Vanochtend nam ik de gegevens uit de eerste twee hoofdstukken van 'Hier scheen 't geluk bereikbaar. Schrijvers over Bergen' op in Schrijversnfo én in mijn Literaire reisgids. Het betrof de hoofdstukken over Herman Gorter en J.M. Selleger-Elout. Daarbij werd duidelijk dat we eergisteren toch een paar (hiervoor) belangrijke foto's niet gemaakt hebben. Die maakten we vanmiddag.

Net buiten Bergen staan aan de Zeeweg, die naar Bergen aan Zee voert, een standbeeld van Herman Gorter. Een eindje verder de duinen in staat in 'De verbrande pan' het huis waar Gorter in de jaren '20 vaak verbleef.

Herman Gorter Herman Gorter

Op de sokkel staat een dichtregel van Gorter:

Herman Gorter Herman Gorter Herman Gorter

We wandelden een klein eindje het duinbos in. Niet ver, want dat mag alleen met toegangskaarten van het waterwingebied. Prachtige kromme bomen (van de zeewind?)

Duinbos Duinbos

Op de hoek van de Rondelaan en de Komlaan (het adres is Rondelaan 2) staat het huis waar J.M. Selleger-Elout lang gewoond heeft. Ze hadden ook een huis in Ubbergen, waar haar man tijdens zijn werkweek verbleef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden ze in Ubbergen. Dat huis werd door de Duitsers beschoten en brandde af. De reden voor deze beschieting was de telescoop van haar zoon. De Duitsers dachten dat er gespioneerd werd. Ook in Bergen gebruikte zoon Sven die telescoop veel. Deze stond opgesteld in het torenachtige deel van het huis.

Rondelaan 2 Rondelaan 2

Op Van Reenenpark 11 woonde Victor van Vriesland:

Van Reenenpark 11

Toen we scheerschuim gingen kopen, liepen we tegen zo'n onvermijdbare zomerbraderie aan. Omdat je de tijd aan jezelf hebt, slenter je dan toch de kramen langs. Twee boekenkramen met uitsluitend nieuwe boeken en een onverwachte kraam met aantrekkelijke muziek-dvd's. Twee voor vijftien euro. Ik had er wel zes mee kunnen nemen. Ik liet Paul Simon, Tom Waits, Eric Clapton (2 verschillende dvd's) en Cat Stevens liggen. Wel kocht ik:
- A tribute to Johnny Cash (met o.a. Sheyl Crow, Willie Nelson, Chris Isaak, Emmylou Harris en Dave Matthews)
- Bob Dylan, Rolling Thunder Revue, Hughes Stadium, Colorado, 1976

1 bestelling: Nor Heerkens, 'De blinde panter. Een verhaal uit de jungle'.

3 augustus 2011

We deden een rondje 'noord-Noord-Holland' vanmiddag. Lidy's nicht in Zuid-Scharwoude was niet thuis. We gingen er op-de-gok langs. Waarschijnlijk zijn ze ook op vakantie.
We reden door naar Hoorn, waar vanwege de kermis het centrum vrijwel onbereikbaar was, en reden daarvandaan naar Enkhuizen. In Enkhuizen zaten we een klein uurtje heerlijk op een terras aan de haven en wandelden daarna - onder de Drommedaris door - weer naar de auto.

Enkhuizen Enkhuizen

Een 'flessenscheepjesmuseum'! Als je denkt dat je alles gehad hebt, blijkt dat ook nog te bestaan. In de categorie 'vingerhoedjesmuseum'.
Vlak voor de 'Drommedaris' zit Paulus Potter (in brons) een tekening te maken van twee geiten (een stier zou teveel brons gekost hebben?). Op Paulus wordt niet geklommen, maar van de geitjes maken de kinderen een speeltoestel. Ze laten met hun geklauter glimmende plekken achter op de ruggen en de koppen van de beesten.

Paulus Potter Paulus Potter

In 'Schaduwkind' beschrijft P.F. Thomése het overlijden van zijn zes weken oude dochter Isa. Zij was hun eerste kind. Het is een zeer aangrijpend boek. Thomése heeft er jaren aan geschaafd en dat merk je aan de mooie en bondige omschrijvingen van verdriet, angst en onbegrip die hij naar een hoger en algemeen menselijk niveau weet te tillen. Je kunt blijven citeren:

Geluk is iets wat je pas begint te benoemen als je het niet meer kunt vinden. (blz. 8)

Ontbrekend woord
Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten de vader en moeder van een gestorven kind? (blz. 10)

De angst ligt rondom je als een muur, het lukt niet eroverheen te kijken (blz. 11)

Daarom verstonden wij de tekenen niet meteen. We zagen niet wat er anders was, als als we het per ongeluk toch zagen, letten we kennelijk niet op. Hoe vaak kom je de dood tegen zonder hem te zien? Hoe vaak word je gered zonder het te merken? (blz. 11)

De hopeloosheid van de toestand wilde niet tot ons doordringen. Hoop is een taai goed. Je hakt het af en het groeit weer aan. (blz. 12)

Toekomst
Toch blijf ik de oude toekomstplannen bewaren. Zoals een koppige boer in een sigarenkistje met een elastiek erom ongeldig geworden bankbiljetten bewaart: omdat ze nu eenmaal zijn idee van rijkdom beter uitdrukken dan de nieuwe munteenheid. (blz. 36)

Hoe onthoud je een bos? Vast niet aan de losse bomen. Eerder aan het kraken van takjes onder je schoenen, aan de geur van humus, het wegschieten van hagedissen over het stenige pad heuvelop. (blz. 46)

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Emiel Daele.

1 bestelling: Marianne Keser, 'Tussen doezel en dut'.

4 augustus 2011

Lidy heeft voor deze week wel weer genoeg graven gezien. Daarom ging ik vanochtend in mijn eentje naar de begraafplaats aan de Molenweg in Schoorl. Dat is twee kilometer van ons vakantiehuisje af. Hier werd M.J. Brusse begin 1941 begraven. Het is een kleine begraafplaats, even buiten het dorp. Het is zoeken geblazen, want ik zie geen grafnummers. Het duurt even voordat ik zie dat de grafnummers hier aan de achterkant van de graven staan. Bij de oudere graven in metaal, bij de nieuwere graven in steen. Ik vind de rijen rond grafnummer 392, maar dat nummer zelf is niet te vinden. Wel zijn in deze rijen diverse lege plekken. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat het graf van M.J. Brusse geruimd is. Op diverse graven in deze rijen zie ik gele stickers op de stenen: of de rechthebbenden zich willen melden. Als niemand zich meldt, zullen op den duur ook deze graven geruimd worden. Het viel me op dat er nog al wat 'Beken' op deze begraafplaats lagen, net als wij: zonder 'van' of 'van de'.

Grafnummer in Schoorl Begraafplaats Schoorl Grafsticker Schoorl

De begraafplaats ligt aan een weg met eenrichtingsverkeer. De terugweg leidt me onbedoeld langs openbare basisschool 'Teun de jager'; 'jager' zonder hoofdletter, want het betreft hier geen achternaam. 'Teun de jager' is een personage uit de 'Camera Obscura' van Hildebrand. Het verhaal kwam nog niet voor in de eerste druk. Het speelt in Schoorl, maar werd (pas) in 1954 toegevoegd.

OBS Teun de jager

De schilder Jan van Scorel werd op 01-08-1495 in Schoorl geboren. Hij overleed op 06-12-1562 in Utrecht. In het centrum van Schoorl zijn in 1986 twee beelden geplaatst om Jan van Scorel te eren. Het eerste beeld stelt de schilder zelf voor. Het is gemaakt door Elly Baltus. We waren er al een paar keer langs gereden en vanuit de auto zag je wel dat het een schilder voorstelt. Als je er vlak voor staat, zie je pas dat het is samengesteld uit allerlei afvalmaterialen. Elly Baltus wil hiermee de veelzijdigheid van Van Scorel benadrukken.

Jan van Scorel Jan van Scorel

Het andere beeld 'De Jeruzalemvaarders' is van Ellen de Groot en gebaseerd op Van Scorels schilderij uit 1528 'De ridderlijke broederschap van den Heiligen Lande te Haarlem'. Het schilderij zelf is te zien in het Frans Halsmuseum in Haarlem.
De vrome mannen (lopen er ook vrouwen tussen?) trekken er ernstige en zelfs lelijke gezichten bij. Ze zijn gewapend met stokken, lijkt het. Als je er recht voor gaat staan, komen ze dreigend op je af.
Het is wel wat voor Geert Wilders dit beeld: met stokken gaan we de moslims verjagen. Het is dan alleen een beetje jammer dat de voorste figuur een hoofddoekje lijkt te dragen.

De Jeruzalemvaarders De Jeruzalemvaarders
De Jeruzalemvaarders De Jeruzalemvaarders

Nederland blijkt steeds vaker een groot dorp te zijn. Vanmiddag zien we op televisie een programma over de sluiting van de muziekschool in Berkelland. Ineens staat daar Nicole, de zus van Erich, te vertellen over de rampzalige gevolgen van die sluiting. Zij blijkt op die muziekschool dwarsfluitles te geven.

Ik pakte gisterenavond 'De eeuw van mijn vader' van Geert Mak. Het leest makkelijk weg en leert je veel over de geschiedenis van die eeuw. Mak is dan ook meer journalist dan schrijver. Zinnen die in je geheugen blijven plakken, kom je niet tegen. Wél mooie omschrijvingen van auteurs uit de omgeving of belevingswereld van zijn vader:

Een van de beste vrienden van mijn vader was zijn dispuutgenoot Evert Smelik, een dichterlijke Haagse jongen die in hetzelfde jaar met theologie was begonnen. Op een vakantie nam hij hem mee naar het Hoofd om aan te sterken.'Broodmager was hij,' herinnerde tante Maart zich. 'En heel wit en lang. Maar hij kon prachtig pianospelen. En Geertje zong daar dan bij.' Smelik schreef en vertaalde in die tijd al kerkelijke liederen, en later zou een groot aantal van zijn gezangen tot het repertoire van alle protestants kerken behoren: 'Christus stot de hemel open,/ een vuur komt door de wereld lopen,/ een nieuw getij breek haastig aan...' (Geert Mak, De eeuw van mijn vader, blz. 80)

Iedereen had de eigen waarheid in pacht, en die waarheid was totaal. Toen VU-studenten in het voorjaar van 1924 het treurspel 'Saul en David' van Israël Querido wilden opvoeren was de wereld te klein. 'Schriftgegevens zijn op ergerlijke wijze misbruikt,' schreven de dominees van de synode, 'terwijl reeds op zichzelf genomen aan een Jood, en aan een Jood als Querido, dit heilige niet kon worden toevertrouwd.' En de Utrechtse Kerkbode meende zelfs dat een jood nu eenmaal nooit 'de ontzettende tragiek der tegenstelling tussen Saul en David kan gevoelen'. (Want iedereen kende Saul en David natuurlijk als echte gereformeerde jongens.) (Geert Mak, De eeuw van mijn vader, bz. 86)

De welvaart had er iets ijls, iets van snel verdienen en snel weer opmaken. Het boek van Székely-Lulofs is wat dat betreft een tijdspiegel bij uitstek, en waarschijnlijk daarom veroorzaakte de roman in Deli ook zo'n opschudding. Centraal in 'Rubber' staat een langzaam verlopende sociëteit, een deftige club die aanvankelijk beheerst werd door bepaalde normen en een zekere jovialiteit en waar de boel steeds meer uit de hand liep door weeldevertoon, streverij, drank en verveling. Iedereed deed het met iedereen. 'Anne lag op de schoot van Stevenson, haar benen vér boven de knieën zichtbaar.' (Geert Mak, De eeuw van mijn vader, blz. 128).

Vanmiddag gingen we nog één keer naar Bergen. Om er te eten én om het Kranenburg museum te bezoeken. Schilderijen van kunstenaars die in Bergen woonden én een apart afdelinkje A. Roland Holst. In de tuin staat bovendien een groot paard van Lucebert. In de achtertuin van het museum vindt nieuwbouwplaats. De oude villa waar ze nu in zitten wordt kantoor. I verband met de verbouwing is de beeldentuin nu niet toegankelijk.

Herfst in Bergerbos

Lang niet alle schilderijen in dit museum kunnen me bekoren. Ik vind ze vaak ontzettend amateuristisch aandoen (maar met zo'n opmerking zal ik wel weer mensen kwaad maken).


Wél aardig - maar dat heeft wellicht met de kleuren ervan te maken én met het feit dat ik het vergeleek met zo'n bospaadje waar we deze week liepen - vond ik 'Herfst in bergerbos' van Henk van den Idsert.

 

Vlak bij dit schilderij hangen handschriften van gedichten van A. Roland Holst en J.C. Bloem over café Oldenburg, een bekende Bergense kunstenaarskroeg, waar ook dichters kwamen. Gedichten over Oldenburg

In een aparte ruimte stond en hing een bijzonder aardige verzameling van en over A. Roland Holst. Aan de muur een aantal schilderijen van hem en in een vitrine wat handschriften, zijn wandelstok en zijn horloge.

Adriaan Roland Holst Adriaan Roland Holst Adriaan roland Holst Adriaan roland Holst
Gisèle van Waterschoot van der Gracht
1941
Matthieu Wiegman
1934
David Kouwenaar
1921
Bernard Esser
1914

Dingen achter glas fotograferen valt niet mee (de laatste twee tekeningen). Dat geldt ook voor dit handschrift in de vitrine:

vitrine Mijn verjaardag

Ik vroeg - na enig zoeken - de dames bij de balie of het klopt dat er een kunstwerk van Lucebert in de tuin staat. Dat werk bleek in verband met de verbouwing verplaatst te zijn en nu te zijn weggestopt in een hoekje en achter een hek. Eigenlijk mogen bezoekers daar niet komen (langs een bouwkeet op en onder bomen door), maar omdat ik er speciaal naar vroeg, mocht ik er even naartoe lopen. Ik hield de lens van het fototoestel tussen de ijzeren staven van het bouwhek:

Lucebert Lucebert

3 bestellingen: Toon Kortooms, 'Terug naar Beekman en Beekman', Susie Jenkin-Pearce, 'Rosie en de beren van de stoep', 'Boekenpost', jaargang 2, nummer 9.

5 augustus 2011

Vandaag kwamen we terug van een weekje Schoorl. Over die vakantie heb ik de afgelopen week niets gemeld, om inbrekers niet op een idee te brengen. Ik heb er wel e.e.a. over opgeschreven. Dat plak ik er in de afgelopen week nu alsnog bij.

Kinderen en kleinkinderen aten vanavond bij ons. Gezellig. Ik begin daar meer aan te hechten dan ik in het verleden deed. Ik realiseer me dat ik - nu we een week zijn weggeweest - Dylano een kwart van zijn leven niet heb gezien! Met Martijn wisselde ik cd's uit. Van mij kreeg hij het mini-cd'tje van Madeleine Peyroux dat bij een HP/De Tijd zat. Van hem kreeg ik de live-dubel-cd 'Year of the horse' van Neil Young /Crazy Horse. Bij Neil Young (en zeker als hij met Crazy Horse speelt) weet je nooit wat je kunt verwachten. Soms is het bijna country-achtig, soms is het echte hardrock-herrie. Dit optreden zit daar tussenin, met uitvoeringen van o.a. Mr. Soul en Pocahontas.

We zitten nog midden in de vakantie. In andere regio's zitten ze nog aan het begin van de zomervakantie, maar het profvoetbal start dit weekend weer. De openingswedstrijd op deze vrijdagavond is Excelsior-Feijenoord. Feijenoord wint in een slechte wedstrijd met 2-0. Dat betekent dat ze vierentwintig uur bovenaan staan! Er zijn voldoende clubs die dat een heel seizoen niet meemaken. Je stelt als Feijenoordfan je doelen bij.

Nieuwe Veense schrijver: Gerdi Kaspers.

6 augustus 2011

Liggen we in ons eigen bed, kunnen we allebei niet in slaap komen. Totaal niet! We hoorden tegen 4.00 uur een auto stoppen voor ons huis. De bezorger van de 'de Volkskrant'! Dan is de nieuwe dag begonnen en wij slapen nog niet! Waarschijnlijk viel ik tegen half vijf in slaap. Ik sliep tot even na tien uur.

Vandaag ben ik weer hard met boeken aan het sjouwen gegaan. Deze week wil ik de zolder leeg en de garage vol hebben. Ik had me voorgenomen alles - vanwege het stapelen - in één soort dozen te houden. Maar er staan op zolder diverse 'zware spullendozen' van de Gamma. Die ga ik toch maar niet overpakken. Ik maak er een aparte stapel van óf ik zet ze bovenop.

1 bestelling: Beatrix Potter, 'Het verhaal van Minetje Miezelmuis'.

7 augustus 2011

Feijenoord staat zowaar nog een keer vierentwintig uur bovenaan in de eredivisie.

Ik begin het sjouwen zat te worden en de zolder is nog lang niet leeg!

Achter in de tuin, voor de vijver, staat een grote hibiscus vol in bloei. Honderden witte bloemen en aan het eind van één tak twee paarse bloemen. Een wonderlijke speling van de natuur.

Hibiscus wit + paars

3 bestellingen: Gerrit Krol, 'Voor wie kwaad wil', single Françoise Hardy, 'Tous les garçons', Willy Breinholst, 'Baas in moeders buik. Onder vier ogen met mijn toekomstige moeder'.

8 augustus 2011

Nieuwe Veense schrijver: Hoda Hamdaoui. Ze is oprichtster en hoofdredactrice van het glossy tijdschrift 'Hoda'. 'Hoda' betekent 'gids' en 'goede weg' en richt zich op Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Het tijdschrift gaat vier keer per jaar verschijnen. De eerste keer was begin deze maand.

2 bestellingen: Magda Szabo, 'De Katalinstraat', Ed, Schilders, 'De voorhuid van Jezus en andere roomse wonderen'.

9 augustus 2011

Millennium 2 Nadat ik vorige week 'De vrouw die met vuur speelde' van Stieg Larsson heb gelezen, keek ik gisterenavond de verfilming ervan. Toch weer ruim twee uur op het puntje van de stoel, hoewel je al weet hoe het afloopt. De film pakt de hoofdlijn van het boek, maar laat wel ontzettend veel weg. Zoveel, dat ik me afvroeg wat iemand - die het boek níet heeft gelezen - van het verhaal snapt . Terwijl je kijkt, registreer je ook wat er anders is dan in het boek: De sleutels van Salander duiken op in het ziekenhuis, bij Wu. Ze moesten iets verzinnen, want de vechtpartij bij de auto is overgeslagen. In het boek gaat Blomkvist met de trein naar de woning van Zala, in de film gaat hij met de auto, maar in beide gevallen is er sprake van vetraging. Het zijn keuzes, maar het blijft een mooi verhaal. Toch ga ik van deel 3 ook éérst het boek lezen.

Uit twee dozen uit Cuijk duiken complete kranten op: 'NRC' en 'Volkskrant'. Dus sta ik vanmiddag te knippen in kranten uit 1978 en 1981. Een nieuw boek van Cees Nooteboom, Komrij op de achterkant van 'NRC', columns van Stoker, Annie Romein-Verschoor overleden, columns Jan Blokker. Ik hoopte de krant van Martijns geboortedag tegen te komen, maar dat zat er (letterlijk) net niet in.

Overgezet naar de nieuwe layout: Links.

Nieuw op Schrijversinfo: Vincent Mahieu / Tjalie Robinson.

1 bestelling: Geert Boogaard, 'Wanneer ik bid'.

10 augustus 2011

'Vieze nestbevuiler,' zeggen ze.
Maar waar anders zou ik moeten kakken?
Het ligt al overal vol stront.

(Paul de Wispelaere, Het verkoolde alfabet, blz. 156)

Martijn hielp vandaag een rondje dozen sjouwen. Dat betekent dat alle dozen knipsels uit Cuyk nu in de garagebox staan. Er begint nu ruimte op zolder te komen. Dat zijn overigens nog lang niet alle knipsels. Op de berging boven de garage staan nog dozenvol uit Utrecht en Deventer. Wordt vervolgd.

Ook in de vakantie is woensdag oppasdag. Alleen komt Suzanne in haar verlof zelf mee. Tygo blijft vervolgens slapen. Na het eten liep ik nog een rondje met hem door de wijk. Hij vindt het nu heerlijk om op mijn schouders te zitten (vooral als hij moet bukken voor laaghangende takken). Voor mij is het fitness: wandelen met zware bepakking.
We eindigden ons rondje op het speelweitje vlak bij ons huis. Hij loopt en springt over de stenen randen (en oefent zo zijn evenwichtsgevoel) en klimt in de 'blauwe touwen':

Tygo op het 'blauwe touw'

We hebben last van een komkommerplaag. Die komkommers veroorzaken hun eigen nieuws. Wespen en muggen zijn ons beloofd, maar we zien ze niet.

Overgezet naar de nieuwe layout: Jacqueline Zirkzee.

11 augustus 2011

Mijn opmerking over de komkommerplaag werd niet door iedereen begrepen. Iemand met een tuin vol courgettes (!) stelt er een vraag over. Ik leg het uit met een ollekebolleke:

'Er komt een wespenplaag!'
'Er komt een muggenplaag!'
Dat was het nieuws van de
vorige week.

Achteraf blijkt het een
komkommernieuwsbericht!
Laten die prikkers ons
mooi in de steek.

Dylano en Sem Vanmiddag reden we naar Culemborg om Sem, de vorige week geboren baby van Sander en Brigitte te zien.
Martijn ging mee (hij heeft vakantie) en Suzanne ook (zij heeft bevallingsverlof). Dylano was ook mee, Tygo was op het kinderdagverblijf.
Het was gezellig. Sem heeft opvallend lange vingertjes. Zo is elke baby toch weer anders en vooral zichzelf.
Na afloop dronken we nog een kopje koffie bij de overgrootvader van die jongens op de bank.

12 augustus 2011

Op 23 augustus is het honderd jaar geleden dat de schrijver A. Alberts werd geboren. Van Oorschot biedt het 'Verzameld werk' (drie delen, dundruk, met leeslint) nu aan voor € 75,01 in plaats van € 100,-. Direct te bestellen bij de uitgeverij. De bedoeling van die ene cent in de prijs is mij een raadsel.

Overgezet naar de nieuwe layout: Olaf J. de Landell.

4 bestellingen: Herman Pieter de Boer, 'Het papieren badpak' (bulkboek 107), Peter van Zonneveld, 'Panorama van de 19e eeuw' (bulkboek 164), C.B. Vaandrager, 'Gedichten' en 'Leve Joop Massaker', 'Op nieuw niveau 2vmbo, differentiatieboek'.

13 augustus 2011

De druiven tegen het schuurtje in de achtertuin hebben blijkbaar geen zon nodig om blauwpaars te kleuren.

De linkerkant van de zolder is leeg. Gijs reed vanmiddag een keer mee naar de garagebox om een nieuwe lading dozen weg te brengen. Ik zal nog een doos of twintig extra moeten kopen als ik eenheid in dozen wil houden.
Lidy heeft die linkerkant van de zolder gedweild. Nu kunnen daar de bakken met te-koop-staande-knipsels naartoe. Ook het bureau van de studeerkamer kan naar boven. Er begint - eindelijk - een beetje schot in te komen.

2 bestellingen: Hans Warren, 'Geheim dagboek twintigste deel, 1996-1998', Jules Schelvis, 'Binnen de poorten'.

14 augustus 2011

Vanmiddag gingen we naar Tante Dick in Den Dolder. Ze houdt zich groot, maar echt goed gaat het niet met haar. Tegen de pijn van haar reuma heeft ze nu morfinepleisters. Die zijn zo sterk dat ze er 's nachts van hallucineert. Gelukkig heeft ze in haar buurt veel kennissen die haar opzoeken en zonodig bijvoorbeeld boodschappen voor haar doen. Ze krijgt daarmee terug wat ze eerder zelf in mensen heeft geïnvesteerd.
Op de terugweg zagen we langs de A12 aalscholvers op de lantaarnpalen zitten. Dat waren vroeger schuwe vogels, maar ze passen zich - net als de reigers als eerder deden - aan de situatie aan en worden zo steeds zichtbaarder.

Met Martijn keek ik vanavond de dvd 'Haar naam was Sarah'. We lazen beiden eerder het boek en waren benieuwd naar de verfilming ervan. Die is hier en daar wat te Amerikaans 'zoet'. Het gebeuren in het Vélodrome én in het doorgangskamp is in het boek veel heftiger en aangrijpender. Maar al met al is het zeker een geslaagde verfilming.

Een nieuwe Veense schrijver op schrijversinfo: Cees van den Bovenkamp.

2 bestellingen: Adriaan Roland Holst, 'Poëzie' (2 delen), Joop Peters, 'De Duitse inval in België 1914'.

15 augustus 2011

De laatste vakantieweek (voor ons, de basisscholen zijn al weer begonnen) en het wordt verdorie aardig weer.

Vanochtend moest ik naar de notaris voor de overdracht van de garagebox. Die is vanaf vandaag dus echt van 'Raban'. Ik bracht er ook weer een aantal dozen heen en moet daarbij constateren dat hij al aardig vol begint te raken. En het huis is nog lang niet leeg. Alle boeken en knipsels die nu naar de garagebox verhuizen, staan nog niet te koop. Als ik daar elke dag een uur aan werk, heb ik minstens zes jaar nodig om alles uitgetikt te krijgen.

Garagebox

Overgezet naar de nieuwe layout: J.M. Selleger-Elout (schrijfster van 'Lijsje Lorresnor), aangevuld met foto's uit Bergen.

3 bestellingen: single 'ABC / The young ones' van The Jackson Five, stafkaarten 57 H, Stramproy en 58 C, Thorn, H. van der Ent, 'Jacqueline E. van der Waals haar leven en haar werk'.

16 augustus 2011

Met Martijn maakte ik vanochtend een boswandeling bij Austerlitz. Over een paar weken heeft hij die wandeling nodig voor een teamuitje en hij wilde voorbereid zijn. In de bossen rond de Pyramide zijn diverse wandelingen met paaltjes uitgezet. Martijn had de 'Witte huis-wandeling' uitgezocht. Een wandeling van een uur en een kwartier, beginnend bij parkeeplaats 'd'Oude Kamp'. We wandelden heerlijk in een zonnig bos en over een zonnige heide. We zagen aangevreten boomstammen, een enorme roofvogel (een kiekendief?), veel paddestoelen, een hazelworm en bijenkasten (en één korf). Een foto-impressie:

boomstam Boomstam Paddestoel met naaktslak
Heide Paddestoelen Bijenkasten

Na afloop van de wandeling zaten we nog een poosje op het terras van de 'Pyramide'. Zowaar heerlijk in de zon. Een pilsje en een uitsmijter voor mij. Martijn had een broodje kroket. Het blijft een speeltuinterras in een wat oubollig geheel. De kwaliteit van de verstrekte etenswaren is daarbij aangepast. Maar het is deze weken al heel wat als je een half uurtje in de zon kunt zitten.

Morgenochtend ga ik weer naar school om zaken voor te bereiden. De school zelf kon zo lang niet wachten. Vanmiddag kreeg ik een telefoontje of ik vrijdagochtend een aanmeldingsgesprek kan doen. Een leerling uit een deze zomer naar Veenendaal verhuisd gezin. Het is goed. Ik was toch van plan dan weer aanwezig te zijn.

17 augustus 2011

In het fietsenschuurtje zette ik deze week weer een muizenval met pindakaas, en ja hoor: er zit wéér elke ochtend een dode muis in.

Een voorzichtige eerste werkdag. Van werken komt nog niet zoveel. Er zijn nog geen leerlingen en de collega's die er zijn, zijn rustig het schooljaar aan het voorbereiden. Dat geeft ruim gelegenheid tot handen schudden, zoenen en uitwisselen van vakantie-ervaringen.
Het beantwoorden van in de afgelopen zes weken binnengekomen mail vraagt ook nog wel wat tijd. Het is wonderlijk wat er in zo'n zomervakantieperiode toch nog aan mail binnenkomt.

18 augustus 2011

Een laatste inhaaltoets vanochtend (voor die leerling hing daar de overgang nog vanaf), overleg met Margret en leerlingen doorspreken met de teamleider H4 (die de zorg over 'mijn' H3-leerlingen overneemt). Verder heb ik o.a. het doorspreken van leerlingen door de oude en de nieuwe mentor voor volgende week voorbereid. Vorig jaar was ik dat vergeten. Toen ging ik op zaterdag en gleed uit over een net in de was gezette vloer. Dat gebeurt me niet nog eens.

Martijns televisie begint het te begeven. Hij is nu dan ook aan een flatscreen toe. De afgelopen dagen oriënteerde hij zich via folders en internet en vanmiddag ging ik met hem naar Ede om een LG (het nummer weet ik echt niet) te halen. Zelfs bij zo'n moderne tv moet je nog aan het schroeven. De voet bestaat uit twee delen die aan elkaar geschroefd moeten worden en daar moet de tv dan weer tegenaan geschroefd worden. In de gebruiksaanwijzing stond daar niets over, maar als je even goed keek, sprak het wel vanzelf.

Overgezet naar de nieuwe layout: Jacobus Bellamy.

2 bestellingen: werkboek 'Sprekend verleden, 2 H/V', Dr. J.H. van den Berg, 'Het menselijk lichaam. Een metabletisch onderzoek'.

19 augustus 2011

De voorbereidingen zijn klaar. Laat de leerlingen maar weer komen. Die ene leerling die gisteren nog toetsen moest maken is ook over (gelukkig).

Van een cadeaukaart van de Free Record Shop kocht ik 'Dark side of the moon' van Pink Floyd. Tot mijn eigen verbazing bleek ik die nog niet te hebben.

Al een week of wat ligt 'De eeuw van mijn vader' van Geert Mak op mijn nachtkastje. Ik lees er trouw elke avond een bladzijde of tien in, maar het weet me niet te boeien. Het boek is destijds juichend ontvangen, maar ik snap dat gejuich niet zo goed. Het is toch vooral op familieniveau gebrachte, opgeklopte ouwe koek. De lezer voor wie dit interessant nieuws is, heeft op school erg slecht opgelet.

20 augustus 2011

De vakantie is afgelopen en de zomer begint. Het is toch niet te geloven.

Gijs had vanmiddag een stapel pallets geregeld. Het bleek precies de goede maat te zijn. We hebben ze samen meteen op de vloer van de garagebox gelegd en alle dozen daarbij overgezet op de pallets. We hebben er ook nog eens voor gezorgd dat de dozen aan de achterkanten los van de muren staan. Onder in zo'n grote flat is het al behoorlijk droog en op deze manier heeft ook eventueel optrekkend vocht geen kans. Ik ben er heel blij mee.

Verder was het thuis ook klusjesdag. Lidy heeft aan de achterkant van het huis al het houtwerk (tot aan de nok) gesopt. Er zat behoorlijk wat groene aanslag op. Ik heb de resten van de pergola in open-haard-klare brokken gezaagd.

Jan, Monica en Nikki waren vanmiddag bij Suzanne op kraamvisite. Wij gingen er ook even langs (zo vaak zien we elkaar niet). Suzanne had voor de gelegenheid Duvel en La Chouffe (zij noemt dat 'kabouterbier') in huis gehaald.

In de afgelopen dagen vordert ook het opruimen van de studeerkamer. Langzaam maar gestaag. Ik kwam o.a. een geldkistje tegen dat ik al even kwijt was. Er zit geen geld in, maar oude documenten. Het rijbewijs van opa Beek, oude bankboekjes, mijn havodiploma, en ook het formulier van mijn 'afkeuring' voor militaire dienst. Ik ben 'voorgoed ongeschikt'!

Voorgoed ongeschikt

Ik werd afgekeurd op mijn longen. Dat is het enige plezier dat ik aan mijn bronchitis heb beleefd. Het voorkwam wel gedoe om afgekeurd te worden en ik hoefde geen vervangende dienstplicht te doen.

Naast het geldkistje lag een stapel schriftjes van de lagere school. Mijn moeder heeft die meer dan dertig jaar voor me bewaard. Opvallend is het opstelschrift. Daar maakten mijn onderwijzeressen en onderwijzers zich wel heel makkelijk vanaf: ze lieten de kindertjes vooral de bijbelverhalen navertellen. In de loop der jaren (aan het handschriftontwikkeling zie je dat het meerdere jaren betreft) schreef ik over:
- Van Daniël
- Flip en Kees
- Job
- Jozef en Maria
- De 5 wijze en 5 dwaze meisjes
- De stad en de markt op
- De tien plagen - De inname van Jericho
- Simson bedrogen
Zes keer een bijbelverhaal en twee keer een 'vrij' verhaal. Een echt goede speller ben ik nooit geweest:

Bijbelverhaal


Het geschiedenisschriftje bestaat vooral uit netjes ingekleurde stempels met daarbij een paar zinnen over wat er op dat stempeltje te zien is. Ook hier is het 'stempel' van de geloofsopvoeding duidelijk: Willibrord, de apostel der Friezen, Een kruisridder, Luther, Een hagepreek, Beeldenstorm, enz. Van de geschiedenislessen zelf herinner ik me vooral de verhalen over de Tachtigjarige oorlog en het gescheld op de katholieken.
In het schriftje staat één opvallend stempeltje. Blijkbaar nam mijnheer Visser (het hoofd der school) periodiek de schriftjes in en bekeek hij het werk van álle kindertjes. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat hij al dat knoeiwerk serieus onder de loep nam. Misschien was het een manier om zijn collega's te controleren op de voortgang van hun werk. Meer waarschijnlijk was het stempeltje bedoeld voor de ouders van de leerlingen. Het hoofd houdt de lessen in de gaten!

Gezien door het schoolhoofd

1 bestelling: Wim Gijsen, 'Bollebieste'.

21 augustus 2011

Oom Simon vierde vandaag zijn drieënnegentigste verjaardag. Dat gebeurde met zijn broers en zussen (en wat van hun kinderen als chauffeurs) en enkele andere familieleden in 'Rust wat' in Blaricum. Omdat er gedoe was met de garagedeur van Jon (die wilde niet open), haalde ik oom Simon op in het Rosa Spierhuis. Daar heeft hij nu de kamer van de onlangs overleden John Kraaijkamp. Het was nog een heel gedoe om de rolstoel achter in mijn auto te krijgen, maar het lukte uiteindelijk wel.
Dat 'Rust wat' is een fraai gelegen etablissement. Het terras kijkt uit op een grote vijver vol waterlelies. Aan een bord te zien is die vijver 's winters ook nog eens een schaatsbaan. Het was een gezellige middag. We kregen geen maaltijd, maar een behoorlijk aantal kleine hapjes, tapa's zou je kunnen zeggen. De bediening is er een stuk minder dan de locatie: chaotisch en traag.

Rsut wat

22 augustus 2011

Bas, een leerling die nu in V4 zit, liep me in de hal tegen het lijf. We wisselden wat vakantieverhalen uit. Ik zei op een gegeven moment: 'En ik ben weer opa geworden.' Waarop Bas onmiddellijk zei: 'Dat kan niet meneer. Je bent opa of je bent het niet, maar je kunt het niet wéér worden!' Dat lijkt me 1-0 voor Bas.

Twee jongens uit H3 beginnen het schooljaar met een vierkante week. Vorig jaar wisten ze dat ze zouden blijven zitten en ze namen het daarom niet meer zo nauw met de schoolregels en de aanwezigheidsverplichting. Vanwege spijbelen liet ik vijf leerlingen terugkomen op hun vrije dag na het schoolfeest. Dan zijn er altijd opruimklusjes. Maar deze twee mannen zijn daar niet verschenen. Ik heb even overwogen dat maar te laten zitten, maar dat doe ik toch niet. Dan beginnen ze dit jaar maar met een straf voor iets van vorig jaar.
In de middagen van deze week kunnen ze mooi achter de school de duizenden van de bomen gevallen sierpeertjes en sierappeltjes opruimen. Daar zit wel een paar uur werk in.
Ik ving vanmiddag H3c op (de mentor kon er vandaag niet zijn). Ik vertelde de klas met een 'big smile' dat enkele leerlingen het jaar direct met een vierkante week beginnen en ik wees ze op alle appeltjes buiten het raam. Daarna zei ik: 'Haal dus maar gele kaarten dit schooljaar, ik heb nog veel meer creatieve straffen verzonnen.' Ik zag ze denken: 'Nou, die heeft er zin in.'

Zo'n eerste schooldag hakt er in. Na het eten viel ik als een blok op de bank in slaap.

Vanavond was ik even bij Peter. Ik dronk er een - lekker - biertje van de paters van de Achelse Kluis. Daar brouwen ze tegenwoordig zelf. Toen Lidy's ouders er nog woonden reden we er wel eens heen om in een winkeltje in dat klooster een voorraadje Belgisch bier te kopen, maar zelf brouwen deden ze toen nog niet.

3 bestellingen: 3 x 'Memo' (een geschiedenismethode), knipsels Dick Bruna, Hella Haasse, 'Muziek en poëzie', bijeengebracht door Johan de Molenaar .

23 augustus 2011

Uiteraard mopperen collega's én leerlingen over het weer van de afgelopen vakantieweken. Eigenwijs als ik ben, ga ik daar bij mijn klassen tegenin: Het is in geen jááááren zulk goed leesweer geweest! Ze moeten het komende schooljaar - voor Nederlands - vier boeken lezen en optimistisch als ik ben, ga ik er dan vanuit dat ze dat deze vakantie al gedaan hebben. Ach, een mens moet veel teleurstellingen verwerken.

Stefan Verwey (die al decennia boekencartoons tekent en daar niet genoeg voor geprezen kan worden) liet zaterdag in 'de Volkskrant' zien dat lezen op een strand bij prachtig weer ook niet alles is:

Strandlezen

Een huiselijke dialoog bij de Beekjes:

Ik: Ik kan de theedoek niet vinden.
Lidy: Pak maar een nieuwe uit de kast.
Ik: Ik kan geen nieuwe vinden.
Lidy: Er ligt een hele stapel.
Ik: Er liggen wel schone theedoeken, maar geen nieuwe.

2 bestellingen: knipsels Tom Lanoye, 'Sfinx, vmbo-bkgt historisch overzicht 20ste eeuw'.

24 augustus 2011

Een drukke dag op school. Suzanne kwam me samen met Tygo rond vier uur op school ophalen. Ik herkende zijn stemmetje al in de hal.

Na het eten viel Dylano op mijn borst in slaap. We lagen zo samen heerlijk op de bank. Toen ik ging zitten en Dylano van mijn borst haalde, bleek hij met zijn wang op een knoopje van mijn shirt gelegen te hebben:

Dylano slaapt Dylano sliep

3 bestellingen: Hans Warren, 'Geheim dagboek 2001', Louis Couperus, 'Iskander', Jan Schreiner, 'Over vissen gesproken'.

25 augustus 2011

Martijn is gisteren naar de Mediamarkt geweest en bracht een dvd voor me mee. De film 'I'm not there. The many faces & lives of Bob Dylan'. Een luxe uitvoering, met boekje. Ik ben er heel benieuwd naar.

We worden op school geacht het 'Europees Computer Rijbewijs' te halen. Er zijn zeven modules. Drie daarvan zijn verplicht ('Windows', 'Word' en 'Internet Explorer en E-mail'). Eén module mag je kiezen uit de overige modules. Ik heb na enige twijfel toch maar voor 'Excel' gekozen. Ik heb niets met cijfers en gebruik dat programma nooit. Ik had me ervan af kunnen maken door voor 'Theorie' of 'Access' te kiezen, maar ik ga toch maar niet voor de weg van de minste weerstand.
Vandaag kreeg ik al het cursusboek 'Word 2010'. 296 bladzijden!! Omdat de hele cursus uitgaat van de nieuwste versies heb ik ook die vandaag maar besteld. Gelukkig kan dat via het schoolabonnement bij 'Slim' voor een klein bedrag.

Begin dit jaar gingen er in de vijver bijzonder veel vissen dood. Ik dacht dat de paar vissen die over waren geen jonkies hadden gekregen. Maar toen ik vandaag - op goed geluk - met het schepnetje in de vijver ging, kwamen er toch twee kleintjes uit. Die heb ik dan maar weer in de vissenkom gedaan. Nog een visje of vier en dan kan die kom - toch weer - mee naar school.

3 bestellingen: Hafid Bouazza, 'Apollien', Martin Mons, 'Moorden zonder motief' en 'dode directeur', 'Sfinx 3/4 Vmbo BKGT leerweg A+B, Werkboek'.

26 augustus 2011

Ik leid wel vaker ouders rond die hun kind aan komen melden. Maar vandaag had ik daar toch een aparte ervaring mee. Het kind in kwestie woont nog in Indonesië. De aanmelding is voor volgend schooljaar. Een Indonesische oom heeft een grote fotocamera bij zich en maakt tijdens mijn rondleiding door school doorlopend foto's. Dan kan zijn nichtje zien hoe zo'n Nederlandse school eruit ziet.

Vanavond aten we met alle collega's Nederlands bij Milèna in Leusden. Zij kookt graag en goed. vandaag had ze Thais voor ons gekookt. Het werd een aangename en vrolijke bijeenkomst. Op een gegeven moment hadden we allemaal tranen in de ogen van het lachen. Het is goed om af en toe ook je collega's op deze manier mee te maken.

27 augustus 2011

Klusjesdag, waarbij Gijs vanmiddag even hielp: nieuwe lamellen in de badkamer en het televisiekastje (eindelijk) naar zolder. Daar komt de computer met de scanner op te staan. Die staan nu nog op de studeerkamer. Verder heb ik vandaag weer wat dozen en kratjes naar de garagebox gebracht.

Martijn heeft zijn nieuwe televisie nu volledig geïnstalleerd. Vanavond dronken we koffie bij hem en bekeken de mogelijkheden van die tv. Internet en apps en 3D: noem maar op. Het is wel indrukwekkend. Om het eredivisievoetbal heen bekeken we de 3D-film 'Green hornet'. Een aardige, maar geen spectaculaire film (de film weet zelf niet of hij nu actiefilm of komedie is). De 3D-effecten zijn wel spectaculair. Martijn heeft er niet zo'n papieren brilletje bij, maar een setje bijna-echte monturen. Je vergeet dat je zo'n bril op hebt.

Een nieuwe Veense schrijver: Siem Lindhoud.

2 bestellingen: Marcellus Emants, 'Vijftig', Rudolf Seitz / Willem Verschoor, 'Tastspelletjes voor kinderen van 3 - 8'.

28 augustus 2011

Ik realiseerde me vanochtend dat onze televisie ook internetmogelijkheden heeft. We hebben dat apparaat nu twee jaar, maar ik heb nog geen zin/behoefte gehad om dat uit te zoeken. Nu ik het bij Martijn gezien heb, wil ik dat toch uitproberen. De tv pikt het draadloze signaal bij ons in huis op en met het wachtwoord van mijn router lukt het vrij snel om verbinding te krijgen. Alleen het intikken van letters op de afstandsbediening gaat me slecht af (ik verstuur met mijn telefoon ook nooit sms-berichten). Maar het werkt. Ook dit weblog verschijnt levensgroot en goed leesbaar op de televisie!

Vanmiddag gingen we met enkele Veense PvdA'ers op bezoek bij Cees en Lena in Kampen. Ze wonen in een prachtig en oud huis (van voor 1900) aan een gracht. Aan de achterzijde gaan ze nog openslaande deuren laten zetten (en brengen het huis - een monument - zo terug in de oude staat). Het was een leuke middag. Voor we naar huis gingen, maakten we - onder de paraplu en even later zowaar in het zonnetje - een wandeling door het 's zondags stille centrum van Kampen: oude panden, poorten, grachten en de IJssel. Een prachtig stadje, waar Cees intussen bestuurslid is van de vrienden van het Ikonenmuseum.

Kampen Kampen
Kampen Kampen - weeshuis

De heide langs de A12 en vooral langs de A50 staat prachtig in bloei. Het is het mooist op de plekken waar langs de A50 aan beide kanten de vol met heide staande 'wanden' van de snelweg omhoog lopen.

3 bestellingen: Robert Lloyd Fish, 'De jacht op Benjamin Grossman', 'Memo 1 VWO, werkboek', 5 stafkaarten omgeving Bergeijk.

29 augustus 2011

Vandaag hadden we een voorlichtingsronde over loverboys op school. De jongens bleven bij de docent, de meisjes gingen naar die voorlichting. Veenendaal schijnt hoog te scoren in de loverboys-top-tien. Daarvan uitgaande is het goed dat we onze leerlingen weerbaar maken, ze signalen leren herkennen. Ik had vandaag één les die samenviel met zo'n voorlichting. Van een tweede klas had ik daarom alleen de jongens in mijn les. Doorwerken heeft dan niet zoveel zin. In de loop der jaren heb ik een map vol overheadsheets met taalgrapjes en taalaardigheden verzameld. Die map is vrijwel achterhaald door de digiborden, maar een uurtje ermee vullen gaat nog best.

In een V3-klas deelde ik kopietjes uit. Een leerling noemde dat een stencil. Dat woord 'stencil' blijkt vrijwel onuitroeibaar. Deze veertienjarige leerlingen kúnnen domweg nooit een stencil hebben gezien, maar veel collega's blijven dat woord gebruiken. Ik leg de leerlingen uit wat een stencil was en stook ze tegen die collega's op: 'Als een leraar zegt dat hij een stencil voor je heeft, moet je hem maar netjes vragen of het na vijfentwintig jaar niet eens tijd wordt om een nieuwe les voor te bereiden!'.

Martijn brengt af en toe een stapel 'AD's' mee. Daar knip ik de columns en de literaire artikelen uit. Verder blader ik ze door en lees dan meestal ook de strips. Bij de stapel van de afgelopen week zat een 'Dirk Jan' waarvan ik zeker weet dat ik die jaren geleden ook al heb gezien. Toen heb ik hem uitgeknipt en ik heb hem wel gebruikt in mijn lessen. Ik vraag me dan af of al die strips met enige regelmaat terugkomen?

Vieroog

3 bestellingen: Jona Oberski, 'Kinderjaren', Anne de Vries, 'Reis door de nacht, deel 1 De duisternis in', knipsels Adriaan Venema.

30 augustus 2011

Abraham Kuyper T4 kreeg vandaag bij geschiedenis les over de politieke partijen rond het jaar 1900. Op een blad stond een foto van Abraham Kuyper. De klas vond onmiddellijk dat Abraham Kuyper op mij lijkt. Daar ben ik klaar mee dan. Hetzelfde haar! Ik zoch op internet naar diezelfde foto. Waarschijnlijk was het deze.

De ECI had aantrekkelijke aanbiedingen. Ik kocht voor een paar euro:
- Arthur Japin, Zoals dat gaat met wonderen. Dagboeken 2000-2007 (Privé-domein!)
- Geert Mak, Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis in meer dan honderd reportages (met o.a. Koos van Zomeren, Lieve Joris, Harry Mulisch, H.J.A. Hofland, Philip Mechanicus, Jan de Hartog, Willem Walraven, Jan Feith, M.J. Brusse, Bernard Canter).

Verdriet heeft een warme kern, waarin een mens zich kan nestelen.
Elke traan is een cocon waar je in weg kunt kruipen.
Je kijkt erdoor naar buiten op de zee van troosteloosheid rondom,
zonder er al in onder te gaan.
Dat gevoel probeer je te rekken.
Ronddobberen voelt zoveel veiliger dan zwemmend de kant proberen te bereiken.

(Arthus Japin, Zoals dat gaat met wonderen, blz. 10)

2 bestellingen: knipsels Marjan Berk, werkboek 'Indigo, 1 h/v deel a'.

31 augustus 2011

Mijn eerste BAPO-dag van dit schooljaar. Op woensdag nu. De dinsdag is schoolvergaderdag geworden en dan wordt iedereen geacht aanwezig te zijn. De woensdag is ook oppasdag, dus dat valt nu samen. Voor één jaar, het jaar dat Tygo nog niet naar school is en we op twee kleinkinderen passen, vind ik dat prima, maar daarna moet die BAPO-dag wel weer een dag voor mezelf zijn.
Voor de BAPO lever je salaris in en dat betekent in feite dat ik nu betaal om op te mogen passen. Dan doe je iets niet goed.

De computer van de studeerkamer is vandaag, met de scanner, naar zolder verhuisd. De studeerkamer wordt steeds leger.

Een Belgische klant stuurt een boek terug. Onterecht - denk ik - want de staat (met lichte waterschade) stond omschreven op de site. Bovendien stuurt hij het boek terug met priority. Dat betekent dat hij € 10,30 verzendkosten betaalt om € 8,82 van mij terug te krijgen. Een principekwestie vermoed ik.

Martijn at vanavond mee. Hij bracht een te beluisteren cd mee: 'KOSMOI' van Maria Markesini. Het eerste nummer is 'Man gave names to all the animals'. Een nummer van Bob Dylan van zijn eerste reli-lp 'Slow train coming'.

1 bestelling: Drs. P e.a., 'Literair assortiment'.

Door naar september 2011

eXTReMe Tracker