Augustus 2012

Terug naar juli 2012

1 augustus 2012

Vanochtend zat de Telegraaf in de brievenbus. Daar baal ik van! Waarschijnlijk is er één bezorger die meerdere kranten rondbrengt. Vanavond plakken we maar een briefje op de brievenbus: 'Volkskrant A.U.B.'.

Mooi weer vandaag. We zaten vanmiddag te lezen en te zonnen op ons dakterras. Je ziet er de duinen, tussen de duinen door de zee en langs de duinen op de woontorens langs de Boulevard in Vlissingen.

Dakterras Dakterras

Het is raar met het kijken naar die Olympische spelen. Ik moet blij zijn als een zwemmer - die ik niet persoonlijk ken - uit Maastricht wint (184 kilometer van Veenendaal), maar ik moet teleurgesteld zijn als een sporter uit Emmerich (86 kilometer van Veenendaal) - die ik ook niet persoonlijk ken - wint.

Koloniekak Gisteren en vandaag las ik 'Koloniekak' van Mariët Meester. Dat had ik voor de vakantie gereserveerd. Sarien Visser schreef er op dit weblog het afgelopen jaar over (en ze komt / haar herinneringen komen ook in twee hoofdstukken voor), dus is het wel logisch dat ik het ook lees.
Het boek geeft een indringend beeld van het leven van de inwoners en hun gezinnen in het Veenhuizen van de twintigste eeuw en de veranderingen die er in die eeuw plaatsvonden.
En passant kom je ook veel over de verpleegden/gevangenen te weten.
Het boek wordt goed verkocht. Mariët Meester heeft het ook duidelijk voor een breed publiek geschreven. Het is vlot te lezen en dat is in feite ook het enige minpuntje dat ik kan ontdekken: het is mij af en toe té vlot geschreven. Die toon is passend voor een boek voor pakweg vijftienjarigen, maar misschien is dat wel het leesniveau van het grootste deel van de Nederlanders.

Om even van de sport op televisie af te zijn, keken we vanavond weer naar 'De slimste mens'. Er is een vraag over 'De aanslag' van Harry Mulisch. De kandidaten moeten spuien wat ze daar van weten en er zijn vijf trefwoorden waar ze punten voor krijgen .
'Tweede Wereldoorlog' wordt niet genoemd en dan komt Philip Freriks met de blunder: 'Natuurlijk, want dit speelt zich helemaal af in de Tweede Wereldoorlog'.
Nee, meneer Freriks, alleen het eerste stukje van het boek speelt (aan het eind) van die oorlog. De rest van het boek laat zien hoe Anton Steenwijk - in de tientallen jaren daarna - bezig is die gebeurtenissen te verwerken.

2 augustus 2012

Hét nieuwsfeit van vandaag is de enorme bezuiniging in de kunst. Gisteren is duidelijk geworden wie / welke gezelschappen volgend jaar geen subsidie meer krijgen. 'de Volkskrant', die we vandaag gelukkig wel weer kregen, besteedt er tien complete bladzijden aan (dat is meer dan aan de Olympische Spelen).
Ik vrees dat ik met het klimmen der jaren wat rechtser word, want ik kan me er nauwelijks over opwinden. Natuurlijk is het méér dan vervelend voor de mensen die hun zekerheid verliezen, maar ik kan me toch ook niet aan de indruk onttrekken dat veel kunst met die subsidies kunstmatig in leven werd gehouden.

We gingen vandaag naar Oostkapelle, omdat daar een rommelmarkt was. We liepen een rondje rond de kerk en zagen inderdaad veel rommel. Er zaten verbazingwekkend weinig boeken tussen. In een bijgebouwtje van de kerk was wel een apart boekenmarktje. Ontzettend veel streekromans en maar heel weinig literatuur. Ze rekenden een vriendenprijsje omdat de markt op zijn eind liep (€ 3,00 voor 8 boeken):
- Lo van Driel, De kwestie Jobse
- Judith Visser, Ysabelle (Rotterdam Leescadeau 2008)
- Gerrit Buesink, Vaarwel o klas ... Het schoolleven in de Nederlandse literatuur
- Büch's boeket 2
- Jan van Batenburg, De oude schoenmaker
- Midas Dekkers, De hommel en andere beesten
- Alexander Pola, Fabels
- Jeroen van Merwijk, Dit lees je nooit (gesigneerd)
Na 16.00 uur kon je een doos vullen voor € 1,00. Als het dichter bij huis was geweest, had ik dat gedaan (er was wel een doosje te vullen met hobbyboekjes bijvoorbeeld), maar nu heb ik me ingehouden.

Teruglopend naar de parkeerplaats (even buiten het dorp) kwamen we langs twee eetgelegenheden:

Mosselmaandag Pannekoekenbakker

Mosselmaandag lijkt me één woord (en als het al twee woorden zijn, dan moet het tweede woord zeker niet met een hoofdletter).
Het restaurant ernaast maakt het n.b. in zijn eigen naam nog veel gekker. Schrijf 'pannenkoekenbakker' of schrijf 'pannekoekebakker', maar wees consequent: wel of geen 'n'. Ik zou de tweede schrijfwijze willen voorstellen (twee keer zonder 'n'), want als je je eigen naam zó schrijft, ben je een koekebakker.

Het mafste van vandaag zagen we in Meliskerke. Op de hoek van twee straten staat een huis dat 'Ruimzicht' heet, maar de bewoners doen die naam geen eer aan: de voortuin staat vol met manshoge struiken, dus vanuit hun raam zien ze bijzonder weinig.

We reden door naar Zoutelande om bij 'Het Kustlicht' te klagen over het feit dat we ons afval niet kwijt kunnen. Er staat een bak voor het gebouw, maar daar heb je een pasje voor nodig. Onze twee vuilniszakken beginnen te stinken, dus er moet iets gebeuren. Het pasje bleek bij de administratie te hangen. De vorige huurders hadden hem kwijt gemaakt en er was een nieuwe besteld. Dat hadden ze ons dan wel even mogen vertellen. Als we er zelf niet achteraan waren gegaan, hadden we twee weken met volle, stinkende vuilniszakken gezeten.
Die vorige huurders maakten er helemaal een puinhoop van. Ze zaten hier met elf personen en hebben bijvoorbeeld ook de terrasdeuren gemold (de handgreep is eraf), die nu niet meer open kunnen. Daar hebben we over gebeld. De technische dienst kan het zelf niet maken en de aannemer die het wél kan heeft vakantie. Tijdens onze twee weken hier wordt dat dus niet gerepareerd. We betalen een fors huurbedrag, o.a. om op dat terras te kunnen zitten. Ik begrijp wel dat die aannemer op vakantie is, maar ik vraag me af of wij daar financieel de dupe van moeten worden. We gaan dus maar een klacht indienen en vragen een kwart van onze huur terug.

We dronken wat bij 'De Branding, heerlijk in de zon. Het was hoog water en er waren flinke golven. In Zoutelande was er ook markt, met o.a. ringsteken (door ruiters in klederdracht op Zeeuwse knollen). Daar stonden we een poosje bij te kijken. Ook hier bij de kerk een boekenstalletje. Hier elf boeken voor € 8,50. O.a.:
- Arnon Grunberg, Liefde is business
- A.F.Th. van der Heijden, Advocaat van de hanen
- Boudewijn Büch, Eenzaam
- Boudewijn Büch. Het ijspaleis
- H.C. ten Berge, Een Italiaan in Zutphen
- S. Carmiggelt, Tussen mal en dwaas / Klein Beginnen
- Battus, Opperlands taal- en letterkunde
- 4 deeltjes van de Memoreeks, Analyse en samenvatting van literaire werken (Mulisch, Hermans, Orwell, Salinger)

Engelbewaarder

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Mary Dorna.

3 augustus 2012

Vanmiddag gingen we naar het Zeeuws Museum in Middelburg. Er was o.a. een heel interessante tentoonstelling over de verwerking van vlas tot linnen, touw en olie(verf). Zo leer je nog eens wat. Verder veel porselein van de Middelburgse verzamelaar Willem Bal. De vaste tentoonstelling bevat mooie wandtapijten met afbeeldingen van zeeslagen, veel zilver en wat schilderijen (die op één wand heel verrassend zijn opgehangen). Er is aandacht voor de Verenigde Oost- én Westindische compagnie. Ik stond daar ineens oog in oogkas met de mummie van een achtjarig kind van 300 voor Christus.

Zeeuws Museum Zeeuws Museum
Zeeuws Museum
Zicht op Zoutelande

Als je in de achttiende eeuw je vijftigjarig jubileum als boekverkoper in Middelburg vierde, dan kon je - zoals Pieter Gillisen - zomaar een zilveren tabaksdoos in de vorm van een stapeltje boeken van het gilde cadau krijgen. Erachter staat nog een kleiner pillendoosje in boekvorm.

Zilveren tabaksdoos

Vanavond kwam Martijn bij ons aan. Hij blijft dit weekend, maar heeft daar wat files voor moeten trotseren.

Al meer dan een jaar beloof ik Roland een artikel over Kees Torn voor Whisky Passion. In november interviewde ik Torn in de foyer van 'de Lampegiet', maar ook daarna bleef het uitwerken daarvan liggen. Eergisteren en vandaag maakte ik het artikel af. Ik moet alleen de dvd van zijn programma over alcohol nog even bekijken voor een paar puntjes op de i.
Vandaag zet ik hier een paar alinea's uit dat artikel; ik heb er immers een groot deel van de dag aan zitten werken:

In mei van dit jaar speelde Kees Torn zijn laatste cabaretvoorstelling. Daarmee is een einde gekomen aan de eenentwintigjarige carrière van een cabaretier die we rustig kunnen betitelen als de grootste whisky-ambassadeur in de Nederlandse theaters van de afgelopen vijfentwintig jaar.
In de afgelopen maanden hebben in diverse tijdschriften interviews met hem gestaan n.a.v. zijn afscheid als cabaretier, maar zijn liefde voor whisky is daarbij onderbelicht gebleven.
In al zijn programma’s zag je Kees Torn op het toneel diverse glazen whisky drinken. Dat verbaasde het publiek nergens,  want hij sprak en zong in elke voorstelling ook over zijn whiskyliefde. Met vrienden had ik daar wel eens discussies over: Drinkt hij echt whisky, of zit er koude thee in die flessen en glazen? Dat kon ik hem in De Lampegiet zelf vragen en het antwoord was: Het is géén whisky.
In zijn eerste show dronk hij nog wel eens echt een glas whisky, bijvoorbeeld bij het zingen van het lied ‘Single Island Malt’. Hij wilde alles authentiek hebben: “Dan zong ik dat lied over whisky en dan gooide ik zo’n glas achterover, maar dat is zo’n klap. Dat nummer is twee keer gelukt.  Zo weet ik uit ervaring dat de hoeveelheden die ik inneem zeer schadelijk zijn voor de concentratie. Het eerste wat verstoord raakt is de pianospeelvaardigheid. Met de partituren waar ik mijzelf mee uitdaag, is het niet doenlijk een halve fles whisky achterover te mikken. Zonder een slok op is het allemaal al moeilijk genoeg.”

Kees Torn

“Ik drink niet om dronken te worden, maar omdat ik het graag in mijn bek heb.”

4 augustus 2012

Vanochtend dronken we koffie aan het strand. Niet in de strandtent direct bij de strandovergang van Dishoek, maar een paar honderd meter naar rechts. Deze strandtent heet 'Zeebries' en heeft een opvallend andere uitstraling: schoner, netter, preciezer. Er staan twee emmers water voor de hond. Met bakjes erbij. Daarmee kun je water uit de emmer scheppen: 'Honden niet direct uit de emmer laten drinken', staat erbij. Lidy vond het er gezelliger, ik zou het eerder 'truttiger' noemen. Maar de koffie was er goed.

Vorige week konden we de beeldentuin in Koudekerke niet vinden. Via internet vonden we de goede route en het bezoek aan 'De Houdhandsche hof' blijkt de moeite meer dan waard te zijn. De eigenaars toverden de grond rond de boerderij van hun ouders om tot een prachtige tuin en plaatsen in die tuin diverse Afrikaanse beelden (die er bovendien te koop zijn).

houdhandsche hof Houdhandsche hof Houdhandsche hof

Omdat we vanavond uit eten wilden, zocht Martijn op internet naar 'restaurants op Walcheren'. 'Beachclub Bluv' in Westkapelle krijgt goede recensies, dus daar gingen we naar op zoek. De juiste duinovergang vinden valt dan nog niet mee, maar de recensies bleken terecht. Binnen waren alle tafels gereserveerd (dan doe je het goed als strandtent), maar op het terras was nog wel plaats. We kregen van de eigenaar wel een waarschuwing: 'Als het gaat regenen, kunt u dus niet naar binnen.' Die gok namen we dan maar. Gamba's voor Martijn, een entrecôte voor Lidy (met blauwaderkaassaus) en mosselen op Catelaanse wijze voor mij.

Newport Folk Festival Bij de Free Recordshop kocht ik vandaag twee boxjes met elk drie cd's:
- Newport Folk Festival 1959
- Newport Folk Festival 1960
Bekende namen als Pete Seeger, Joan Baez, Tom Makem, Pat Clancy, Earl Scruggs, John Lee Hooker, Ed McCurdy. Maar ook namen die ik (nog) niet ken en waar je op deze manier (zeven euro voor zes cd's) eens kennis mee kunt maken: o.a. Frank Hamilon, Odetta, Sonny Terry, Oscar Brand.
Dat Folkfestival werd in 1959 voor het eerst georganiseerd en vindt nog altijd plaats. De beruchtste versie is die van 1965. Bob Dylan deed voor de derde keer op rij mee, maar had nu (met zijn band) elektrische gitaren. Het publiek accepteerde dat niet en ze werden uitgejoeld.

5 augustus 2012

De gedichten en verhalen uit 'Büch's boeket 2' en 'Vaarwel o klas... Het schoolleven in de Nederlandse literatuur' heb ik vandaag vermeld op de diverse Schrijversinfobladzijden. Bijv.:

De leraren

Zij zitten met sigaar en pijp de wereld te regeren,
vellen vonnis, kunnen ieders lot met één woord keren.
Met verbazing luister ik en weet: zij zijn normaal.
Te leven zoals zij - ik zal het wel nooit leren

(Tymen Trolsky, Vaarwel 'klas... Het schoolleven in de Nederlandse literatuur)

of

 

Paedagoochum


'Zo lang je maar niet snurkt.
kun je rustig slapen.'
sprak de leraar wrang
tot twee heel suffe knapen.

'U hebt gelijk meneer,'
sprak toen de oudste rakker,
'door dat gesnurk van ons
wordt heel de klas soms wakker.'

(John O'Mill, Vaarwel 'klas... Het schoolleven in de Nederlandse literatuur)

De afgelopen dagen las ik - eindelijk - 'Het pauperparadijs' van Suzanna Jansen. Dat boek lag al tijden op het stapeltje 'te lezen'. Het sluit mooi aan bij 'Koloniekak' dat ik eerder deze week las. Suzanna Jansen beschrijft haar eigen familiegeschiedenis, die nauw verbonden blijkt met de geschiedenis van Veenhuizen. Ze plaatst e.e.a. in een veel breder kader: de valkuil van de armoede voor 'paupers' in pakweg de laatste twee eeuwen. Een aangrijpend boek dat ook de golfbewegingen in het politieke denken over armoede en steun laat zien. Dat soort golfbewegingen blijken niet alleen in de onderwijspolitiek voor te komen.

Het voetbalseizoen wordt vanavond geopend met de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal: PSV-Ajax (4-2). We kijken met Martijn en dit is waarschijnlijk de eerste keer dat we alledrie hopen dat PSV wint. Ik ben geen PSV-fan, maar ik heb altijd nog het liefst dat Ajax verliest. Met Mark van Bommel erbij is het aantal irritante spelers bij PSV nóg verder toegenomen. Het is met Van Bommel, Toivonen én Mertens ongetwijfeld het irritantste elftal in de eredivisie.

Na 'sterren' die dansen en ijsdansen zie ik nu de aankondiging van 'Sterren springen op zaterdag'. Nu valt dat 'sterren' nogal mee. Er gaan vooral mensen waar ik nog nooit van heb gehoord van 'de hoge' springen: Kimberley Klaver, Dirk Taat, Kelly van der Veer, Kleine Viezerik en Terror Jaap en de ene waar ik wel van heb gehoord is bepaald geen 'ster': Patty Brard. Wat krijgen we hierna nog? Ik stel voor dat we maar gelijk overstappen naar 'Sterren cremeren op zaterdagavond'. Patty Brard kan gelijk door. Presentator Gerard Joling ook.

6 augustus 2012

Kleine kinderen lachen nog echt en voluit.
De vrolijkheid van de meeste oude mannen is verschrompeld
tot een droog gehinnik of een schor gerucht,
dat akoestisch aanleunt tegen de hoestbui.

(Simon Carmiggelt/Kronkel, Film, Parool, 30-01-1969)

Ik gebruik deze zomervakantie (ook) om dingen die zijn blijven liggen af te maken. Het artikel over Kees Torn schreef ik deze week en nu maakte ik ook mijn bijdrage voor 'Bobschrift 2013' af. Nu nog de teksten voor het Cultuurbal definitief maken.

Een dwaze maagd Na 'Het pauperparadijs' (her)begon ik aan 'Een dwaze maagd' van Ida Simons (ook het stapeltje te lezen boeken is een inhaalslag). Dit boek geeft een prachtig beeld van het joodse leven in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in Antwerpen. Het begint met een intrigerend jiddisch-nederlands woordenlijstje:

 

sjlemiel
sukkel, pechvogel
kosjer
term voor spijzen die overeenkomstig de ritus toebereid zijn
sjnorrer
bedelaar
jesjiewa
talmoedschool
gotspe
brutaliteit
sjoel
synagoge
sjabbes
sabbath
keppel
kalotje
sjammas
koster
rebbe (mv. rabbonim)
rabbijn
rebbetsin
echtgenote van een rabijn
kugel
ronde broodpudding
bandeau
verplichte hoofdbedekking van de vrome, gehuwde jodin
goj (mv. gojim)
niet-jood
mesjogge
gek
falderappes
tuig van de richel

 

En meteen de allereerste alinea is al een prachtig voorbeeld van joodse humor:

Van jongsaf aan was ik eraan gewend mijn vader, ongeveer dagelijks, te horen zeggen, dat hij zijn medemensen ernstig benadeeld had omdat hij niet begrafenisondernemer geworden was. Naar zijn stellige overtuiging zou, onmiddellijk daarna, de bevolking van onze planeet louter uit onsterfelijken hebben bestaan.
Hij was een sjlemiel en hij wist het.

Over haar humor en over het boek zijn mooie dingen gezegd:

Achter Simons' ontgoocheling verbergt zich bezeerdheid; humor is 'de kleverige lap die een wond moet bedekken.' Deze regel - stammend uit een gedicht van Simons dat alleen opgenomen is in Ter herinnering aan Ida Simons-Rosenheimer - laat zien dat de thematiek van de overlevingsstrategie ook voor de auteur persoonlijk van belang is, en haar geestigheid en ironie middelen zijn om zich te handhaven. (Marianne Vogel, Kritisch lexicon van de Nederlandstalige Literatuur na 1945, februari 1997)

Wat is het een prachtig boek, die korte roman Een dwaze maagd. Voluit autobiografisch, ongetwijfeld. De lotgevallen van een Joods-Belgische familie, gezien door de ogen van een argeloos meisje, een dwaze maagd, die maar één doel voor ogen heeft: pianiste worden. De vader en moeder van de dwaze maagd verkeren als kat en hond met elkaar en daarom reist de moeder regelmatig met haar dochter af naar Antwerpen om daar bij familie te logeren. Van Antwerpen, en de grote Joodse gemeenschap daar, krijgen we een prachtig humoristisch beeld. Het boek heeft een lichte toon, Ida Simons vertelt snel, want ze heeft zoveel te vertellen, en soms zou je wensen dat ze even de pas zou inhouden en ons wat gedetailleerder, à la Adri van der Heijden, het wel en wee zou beschrijven van die Elsschot-achtige zakenwereld waarin de dwaze maagd terechtkomt. (Maarten 't Hart, NRC, 16-07-2007)

Nu ik de bovenstaande opmerkingen gevonden heb, heb ik ook de Schrijversinfobladzijde over Ida Simons maar gelijk voltooid.

7 augustus 2012

Lidy voelde zich vandaag niet zo lekker, lag op bed of op de bank. Dat gaf mij mooi tijd om mijn muziek op te zetten en aan het werk te gaan. Ik: zette een mooi stapeltje 'Kronkels' te koop (en verkocht er gelijk één van). Dat laatste is eigenlijk vreemd, want ik had mijn 'winkeltjes' bij Boekwinkeltjes en bij Bol.com in de uit-stand gezet. Maar blijkbaar is het zo dat dingen die je bij Boekwinkeltjes in die periode te koop zet tóch op de site verschijnen.
Ook lukte het me op op de site van Ziggo de mogelijkheid te vinden om de website (= Raban) te uploaden. Die is dan ook weer 'bij de tijd'. Het is met name belangrijk dat verkochte boeken van die site gehaald worden. Het is vervelend als mensen een boek bestellen en je ze melden moet dat je dat boek niet meer hebt,
Daarna schreef ik de de teksten voor 14 september voor een groot deel uit. Ik weet in grote lijnen al wel wat ik zeggen wil, maar een houvast aan vooraf bedachte teksten is toch wel handig, al is het maar om er - bij zenuwen - op terug te vallen.

Na het eten wandelde ik naar het strand (aan die duinovergang bij Dishoek merk je weer dat je conditie niet meer is wat hij geweest is). Ik zat een tijdje op een paaltje van de golfbrekers naar strand, zee en Zeeuws-Vlaanderen te kijken en slaagde er ook nog eens in het ontbrekende ollekebolleke te bedenken. Ik wil het de veertiende over de avondvierdaagse hebben. Dat het niet meer om de prestatie van vier keer lopen gaat. Dat het de organisatie er alleen om gaat de grootste te zijn en te blijven en dat het de kinderen er alleen maar om lijkt te gaan zoveel mogelijk te snoepen, om dan op de vierde avond nóg meer snoep toegestopt te krijgen. Waar zijn de bloemen gebleven?

Hollekebolleke

Vier keer een wandeling
Door en langs Veenendaal
Tienduizend meter wel
Is dat per keer

En nog het mooist van die
Avondvierdaagselol:
Je stopt je vol met snoep
En krijgt nóg meer

Bij de Intratuin hebben ze het nog steeds niet begrepen. In de afdeling met kookgerei en lekkere hapjes staat ook een tafel met kookboeken. De boeken zitten in plasticfolie, maar van het bovenste boek is die folie verwijderd. Dat is het inkijkexemplaar. Alleen kun je het boek nauwelijks inkijken, want je moet het op de stapel laten liggen. Dat is heel onhandig, vooral bij de boeken in het midden van de tafel.

Intratuin boeken Intratuin boeken

8 augustus 2012

Weet u wat een intellectueel is? Dat is een man, die als hij in een treincoupé naast een bekoorlijke jongedame zit, van toenaderingspogingen afziet, omdat hij het boek waarin zij leest waardeloos vindt.
(S. Carmiggelt/Kronkel, Schrijvers, Parool, 02-07-1968)

Bezig zijnde met die 'Kronkels' was het wachten op het moment dat C. Buddingh' erin op zou duiken. En daar is hij. De kronkel van zaterdag 13 april 1968 gaat over reacties die Carmiggelt kreeg op een eerdere Kronkel, waarin hij een dagboeknotitie van Buddingh' over Louis Lehmann citeerde:

Laatst haalde ik uit de dagboeknotities van Buddingh' een anekdote aan die hij had horen vertellen over de dichter Louis Lehmann, die een deftig feestje bezocht, waar ook een kolonel van de artillerie aanwezig was. Toen de gastvrouw hem op een gegeven moment vroeg: "En misschien wil meneer Lehmann nu een paar van zijn gedichten voorlezen?" antwoordde hij: "Misschien wil de kolonel daar, eerst een van zijn kanonnen afschieten?"

Een lezer schrijft Carmiggelt dat hij een vergelijkbare anekdote over Brahms kent. Louis Lehmann zelf schrijft Carmiggelt dat de aan hem toegeschreven uitspraak helaas apocrief is (en geschikt voor de datum dat hij in het Parool stond. Dan moet ik nu dus op zoek naar de Kronkel van 1 april).

1 bestelling: Kronkel, 'Tochtje'.

9 augustus 2012

We maakten aan het eind van de middag een strandwandeling. Met de blote voeten in de branding. We gingen bij de duinovergang Dishoek rechtsaf het strand op en kuierden naar de strandtent 'Zeester'. Daar zaten we een poosje op ons gemak aan een La Chouffe en een portie bitterballen. Voor veel mensen was het al etenstijd. De uitbater doet zijn best om het er als een restaurant uit te laten zien, maar het is een veredelde friettent.
Aan een tafeltje voor ons zat een man van zeker vijfenzeventig jaar oud met een baseballpetje op aan een enorm bord spareribs en een grote bak friet. Hij leed duidelijk aan Parkinson en dan valt een glas bier naar je mond brengen nog niet mee. Aan het met de hand naar zijn mond brengen van de spareribs begon hij al helemaal niet, maar het met mes en vork eten van die dingen valt - ook zonder Parkinson - niet mee.
Toen we er even zaten, kwamen er drie dames het terras op. Die herkende ik. Een kwartiertje geleden waren ze voor onze neus als waternimfen uit de Westerschelde opgedoken. Alle drie topless (één voloptueus, één peer en één hang) en eentje ook bottomless. Het gebeurt je niet zo heel vaak dat je ergens wat zit te drinken en bij een net binnen komende dame denkt: Hé, jou heb ik net nog in je blote kont gezien.

Gerechtigheid De vorige twee zomervakanties las ik steeds een deel van de Millenium trilogie van Stieg Larsson. In deze vakantie is dan logischerwijs deel drie aan de beurt: 'Gerechtigheid'. Ik heb het even voor me uit geschoven, vooral omdat het een zekere rust vereist om aan zulke dikke pillen te beginnen. Maar in de afgelopen dagen rondde ik nogal wat losse eindjes af en nu voel ik (eindelijk) die rust. 'Eindelijk', omdat we morgen weer naar huis gaan.
Vanochtend begon ik aan het boek. Ik heb tot een uur of vier zitten lezen en na onze strandwandeling ben ik verder gegaan. Ik stopte vannacht om pakweg half twee en was toen op bladzijde 420. Het boek heeft me net zo te pakken als de vorige twee delen. Spannend en geweldig opgebouwd met allerlei verhaallijnen die elkaar doorlopend raken, waardoor je steeds op het puntje van je stoel blijft lezen én je je gedachten er goed bij moet houden. Geen memorabele zinnen, geen filosofische gedachten,maar veel spanning in een veelomvattend verhaal.

10 augustus 2012

Vandaag reden we weer terug naar Veenendaal. Er moest iemand langs komen van 'het Kustlicht' om vast te stellen dat wij de boel netjes achterlieten. Daarvoor hadden we een afspraak om 10.20 uur. Maar tegen 11.00 hebben we ze maar gebeld of ze nog kwamen. De organisatie bij 'Het Kustlicht' is echt hopeloos.

We reden terug via Dirksland. Daar is Willem Walraven geboren en eenmaal in Nederlands-Indië verstrikt geraakt, dacht hij er met een mengeling van haat en heimwee aan terug. Zijn geboortehuis op Straatdijk 18 is afgebroken, maar er zit een gedenksteen op het huis dat er voor in de plaats is gekomen.

Straatdijk 18 Straatdijk 18

 

Het werd 00.30 uur voor ik naar bed ging, maar 'Gerechtigheid' is uit. Een 'pageturner', maar toch minder ineressant dan de eerste twee delen. Al met al is het iets te veel de afronding van de hele trilogie. Als in het afsluitende hoofdstuk die oude fabriek op de proppen komt, dan snap je al meteen dat daar haar halfbroer Niedermann zich wel verborgen moet houden. De trilogie kán immers onmogelijk eindigen met zo'n open einde. Maar: niet verder gemopperd. Ook dit boek is een plezier om te lezen. Nu zal ik één van de komende avonden de dvd van de film nog gaan kijken.

11 augustus 2012

Aan het eind van de ochtend fietste ik - Dylano voorop, Tygo achterop - naar het stukje 'zandverstuiving' achteraan de Slaperdijk, tegen het heideveldje aan. Een prachtig stukje natuur, hemelsbreed nog geen kilometer bij ons vandaan. Daar een paar uur met de jongens zitten, in de zon en met emmers en schepjes, stond op mijn to do-lijstje voor deze zomervakantie. Lidy en Suzanne gingen naar de Intratuin (de in Koudekerke gekochte kussens voor ons tête à tête-bankje ruilen), ik zou oppassen en dus was dit een mooie gelegenheid om dit op mijn lijstje af te vinken. Tygo en Dylano raakten niet uitgehold en uitgeschept. Ik had wat koekjes en wat pakjes drinken meegenomen om ze af en toe tot rust te laten komen. We hielden het er ruim twee uur uit.

Zandverstuivinkje Zandverstuivinkje


Toen Tygo later op de dag aan Gijs vertelde waar hij geweest was, zei hij: 'In het bos en aan het strand.'

De Eredivisie is begonnen. Gelijk in de eerste wedstrijd van PSV laat Mark van Bommel zich van zijn onsympathieke kant zien (waarschijnlijk heeft hij geen andere). Hij had een tweede gele kaart (en dus rood) moeten hebben, maar de scheidsrechter durfde dat niet aan. Schande! Gelukkig was er gerechtigheid, want PSV verloor met 3-2 van RKC.

1 bestelling: Aart Gisolf, 'Spreekuur thuis: Hoge bloeddruk. Praktische raadgever en dieetgids ter voorkoming en bestrijding van te hoge bloeddruk'.

12 augustus 2012

De bijdragen in 'Uren met Karel van het Reve. Een liber amoricum' heb ik op de diverse bladzijden van Schrijversinfo genoteerd.

1 bestelling: Max Möller jr., 'Ik bouw violen'.

13 augustus 2012

Kruik bij de vijver Sinds ik - een jaar of twee geleden - de beekloop weggehaald heb (wegens doorlopend weglekken van water) liep het water simpelweg uit de filter via een groen stuk slang in het water. Je zag die filterbak ook gewoon staan.
Dat moest nog een keer veranderd worden en 'een keer' bleek vandaag te zijn. Ik heb de filterbak gedemonteerd en schoongemaakt (wat een blubberbende) en de stukken slang in andere lengtes vervolgens weer aan de filterbak vastgemaakt. Dat viel nog niet mee. Vorige keer ook niet, meen ik me te herinneren. Aan één kant heb ik die slang met een aansteker eerst warm gemaakt en toen kreeg ik hem met moeite om 'de uitlaat' van de filterbak heen.
Het andere uiteinde van die slang heb ik door een gat in de bodem van een stenen kruik gestoken en via die kruik loopt het water nu de vijver in. Die kruik ligt alleen nog niet erg stabiel. Daar moet ik nog wat op verzinnen, want als hij wegrolt, komt het water naast de vijver terecht en trekt de pomp de vijver helemaal leeg. Even in de gaten houden dus.

De stemwijzer is vanaf vandaag online. Ik heb de vragen - zonder al te lang nadenken - op gevoel ingevuld. Dan komt dit tevoorschijn:

Stemwijzer 2012

In de onderkant van de lijst kan ik me goed vinden, al had de SGP misschien lager moeten staan. De bovenkant van de lijst is wat lastiger. De PVV staat me te hoog, maar dat komt wellicht doordat ik heb ingevuld dat de AOW voorlopig maar op 65 jaar moet blijven staan. Pvda en SP bovenaan lijkt me voor mij correct. De vorige keer stond de Pvda bovenaan. Deze uitslag bevestigt mijn twijfel. Ik zweef tussen Pvda en SP.

De verhalen uit 'Het gaat steeds beter! Opbeurende verhalen voor alle kwalen', samengesteld door Nanda Meijnen en Jaap Voerman (1990) aan Schrijversinfo toegevoegd.

2 bestellingen: R.J. van Helsdingen, 'Thomas Mann. De dood in Venetië - Psychologische beschouwingen', Willy van der Heide, 'Tumult in een toeristenhotel'.

14 augustus 2012

Voor Lidy is dit haar laatste vakantieweek, maar ook op haar werk roept de plicht al een week eerder. Ze had vanmorgen op school een gesprek met ouders.

Ik denk dat ik dit jaar mijn lessen (en het aanscherpen van het taalgevoel van mijn leerlingen) maar eens met Ivo de Wijs begin:

Ansichtkaart

Eventjes verslag uitbrengen
Van de tocht naar Stonehenge
Hier was - hoorden wij verluiden
Eens de offerplaats der druiden
Ja, die druiden waren krengen
Zeker die van Stonehenge
!

Vanmiddag heb ik een brief/klacht zitten componeren voor Kustlicht Zeelicht vakanties, betreffende:
1. het rekenen van dubbele schoonmaakkosten
2. het kapot zijn van de schuifdeuren
3. het niet kunnen wegbrengen van huisvuil
4. het niet op tijd verschijnen van de eindcontroleur

De Tweede Wereldoorlog brengt nog altijd toetsenborden in beroering. Op de Schrijversinfobladzijde over Jac. Gazenbeek heb ik staan: 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jac. Gazenbeek betrokken bij het verzet, o.a. bij het verstoppen van wapens en explosieven en het laten onderduiken van joden.' Ik krijg een mailtje waarin dat bestreden wordt: 'Ik heb dit nagevraagd bij Herman van de Kaa, een nog levend lid van het verzet uit Lunteren. Volgens hem was Gazenbeek niet actief in het verzet, hij maakte ook geen deel uit van de "groep Lunteren". Wel schreef Gazenbeek voor het blad "Hamer", een blad van de Nederlandse SS! Er moest natuurlijk "brood op de plank komen". Maar zijn boterham had een bijsmaak.... Het lijkt mij goed dat u de boven geciteerde zin uit de tekst op de webpagina verwijdert. Gazenbeek heeft veel betekend voor Ede, en daarbuiten. En wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Maar het is ook weer niet nodig hem een onterecht aureool van heldhaftigheid aan te meten.' Deze zelfde meneer stuurde hier enige tijd geleden ook al een mailtje over. Toen is dat mailtje in de drukte ondergesneeuwd. Nu heb ik de gewraakte passage voor alle zekerheid toch maar verwijderd.

Richard is bezig een eigen alternatief voor 'Boekwinkeltjes' op te zetten. Het heet Boekenshoponline en ziet er veelbelovend uit. Een fraaie layout en hij heeft een manier gevonden om het aanbod hoog in Google te krijgen. Het lijkt de moeite van het proberen waard. Ik heb er vanmiddag een stuk of twintig boeken ingevoerd. Dat gaat vrij eenvoudig. Volgende week maandag komt hij langs om te kijken of we er in één keer een groot aantal boeken in kunnen importeren.

En jawel hoor: vanmiddag is de kruik in de vijver gedonderd en heeft de pomp de vijver bijna helemaal leeg gepompt. Ik zal de boel dan toch eerst vast moeten zetten, voordat ik het water weer door die kruik laat lopen.

Leegelopen vijver

De verhalen uit '15 fietsverhalen' (1990) zijn vermeld op Schrijversinfo.

15 augustus 2012

De verkiezingen zijn nu binnen een maand. Het verbaast me daarom dat ik nog niets over het bemannen van 'mijn' stembureau gehoord heb. Martijn blijkt wel een uitnodiging te hebben ontvangen. Dan hebben ze mij blijkbaar niet meer nodig.
Dat steekt toch een beetje én ik vind het niet echt fatsoenlijk om me na bijna twintig jaar voorzitterschap van een stembureau (geen enkele keer overgeslagen) zonder enig bericht opzij te schuiven. Zo zou een gemeente niet met mensen om moeten gaan.

Vanochtend ging ik met Tygo appels halen bij de Eekhoeve. Ze hebben er behalve een kinderboerderij nu ook een grote trampoline in een weiland staan. Tygo durfde er niet op toen er veel andere kinderen omheen stonden. Later - toen het rustiger was - heeft hij er een minuut of tien op staan springen.

drijfkaarsje Op het glazen tafeltje van het tête à tête bankje staat een paars drijfkaarsje. Het is nu echt zomer! Het kaarsje begint te smelten van de hitte. Er kwam een blaasje op en er lopen druppeltjes vanaf.

Zondagmiddag bij mijn ouders aan tafel. We moeten zwijgen. Mr G.B.J. Hilterman heeft het over de toestand in de wereld. Ik luister niet, hoor alleen maar klanken, harde, hoekige klanken die mijn broer, mijn zus, en ik nabootsen als mijn vader uit de buurt is. We laten ze klinken alsof de meester fascistisch Duits sprak. Later schaft mijn vader zich een koptelefoon aan. Nu laat hij zijn eten koud worden en zit bij de radio met die koptelefoon op zijn hoofd naar de meester te luisteren. Als mijn moeder hierover een opmerking maakt, zegt hij: 'Bij jou is het ook nooit goed.' Willen we mijn vader op zondag bij ons aan tafel, dan moeten we de meester erbij nemen. (Kristien Hemmerechts, Amsterdam retour, alsjeblieft)

Ach ja, het Nederlands elftal. Ik zal de krantenkoppen voor morgen vast maken: 'Van Gaal begint met ontluisterend verlies' en 'Zelfs België te sterk voor zwalkend Nederland'. En voor de cartoon: 'Zie je allemaal donkere jongens. Loopt er één blanke Belg tussen, heet die De Bruyne'.

2 bestellingen: Willem de Mérode, 'De verloren zoon', Mieke van den Berg, 'Een tocht door dit ingedijkt laagland. Holland draagt mijn sporen'.

16 augustus 2012

Vanmiddag gingen we naar tante Dick in Den Dolder. Ze kachelt langzaam achteruit. Deze week is ze naar de pijnpoli geweest, waar ze het voor haar nog draaglijk proberen te maken. We gingen met haar naar de Chinees aan het eind van de Panweg. Er lijkt een nieuwe eigenaar in te zitten; in ieder geval is de entree gemoderniseerd. Tante Dick kan nu over een schuin stuk (voor rolstoelen?) omhoog en hoeft niet meer over de trap (waar ze al een paar keer vanaf gevallen is). Ik at een vogelnestje. Nooit eerder gehad, Het blijkt uitsluitend een manier van opdienen in een soort gefrituurd mandje te zijn, maar de inhoud was zeer smakelijk. Lidy en tante Dick hadden een schotel met allerlei kleine gerechten. Tante Dicks reuma is nu zo erg dat ze de - wat groot uitgevallen - blokjes koe loe yuk niet meer zelf kan snijden. Ze probeerde het - al zuchtend - wel, maar uiteindelijk sneed ik ze toch maar voor haar. Op zo'n manier is oud worden niet echt leuk.

1 bestelling: 'Beeldengids Haarlem'.

17 augustus 2012

Nooit ziek geweest Ik kocht vandaag 'Nooit ziek geweest' van Nico Dijkshoorn en 'IJsland' van Ronald Giphart. Als ik eind dit jaar een inleiding over ze houd, moet ik wel het recente werk hebben gelezen. 'Nooit ziek geweest' leest prettig. Dijkshoorn heeft hetzelfde als C. Buddingh'; als je hem leest resoneert in je hoofd die allesoverheersende stem. Je herkent hem ook onherroepelijk aan zijn zinswendingen en aan de tussenzinnetjes als 'Daar zaten we net op te wachten.'

De verhalen uit Tableaux litéraires. Twintig scènes uit de Nederlandse literatuur' zijn vermeld op Schrijversinfo.

Vanavond keek ik de dvd 'Gerechtigheid' naar het boek van Stieg Larsson. Je ziet wat je gelezen hebt zich voor je ogen afspelen. Daarmee is de spanning voor een deel weg. Ik vind de verfilming van dit derde deel minder goed dan die van de eerste twee. Men is hier en daar wel erg van het verhaal afgeweken: broer Niedermann is in de film veel nadrukkelijker aanwezig dan in het boek, de nieuwe baan van Erika Berger komt in de film niet voor (de dreigmailtjes krijgt ze nu van de geheime dienst). Teleborian wordt in de film wél heel overtuigend neergezet. De premier van zweden wordt buiten de film gehouden. Ik mis vooral het lopen van Zalanchenko op de gang van het ziekenhuis, voor de deur van Lisbeth Salander. Dat vond ik in het boek ontzettend spannend.

Een nieuwe Veense schrijver op Schrijversinfo: oud-collega Mineke de Vries.

1 bestelling: 'Mág dat? Nieuwe en oude verkeersregels '.

18 augustus 2012

De gedichten uit 'Zo sprak mijn lief mij toe: Nederlandse liefdespoëzie' (1957) Op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld. Verder weinig gedaan vandaag. Warm!

2 bestellingen: Frans van den Heuvel, 'Spellingtoetsen voor het basisonderwijs', A. den Doolaard, 'De bruiloft der zeven zigeuners'.

19 augustus 2012

Even voor vijf uur bracht ik twee boeken naar de brievenbus. Het is heet en uitgestorven op straat. Ook in de tuinen is weinig te zien. De mensen hebben zich in huis teruggetrokken. Ruim dertig graden is het en ze houden het voor vannacht om 0.00 uur nog op vijfentwintig graden. Ik kan me niet herinneren dat eerder meegemaakt te hebben.
Wij doen ook rustig aan. Douchen, wat drinken, beetje lezen, een ijsje eten. Ik zit rustig achter de computer wat boeken (van Jessica) in te voeren.

Vanavond zaten we een poosje bij Martijn op het balkon. Hij had een grillplaat op tafel gezet met wat saté en worstjes.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Apie Prins.

2 bestellingen: knipsel Drs. P, Koos Meinderte/Harrie Jekkers, 'Tejo. De lotgevallen van een geëmancipeerde man'.

20 augustus 2012

De basisscholen zijn begonnen, dus Lidy is weer aan het werk. Om weer een beetje aan het vroege opstaan te wennen, kwam ik ook maar bijtijds uit bed.

Al een tijdje staat de begraafplaats van Bennekom op mijn agenda. Daar liggen Joannes Reddingius (afdeling 6, vak E, graf 41-42) en Henriëtte L.T. de Beaufort (graf 8-G-I) begraven. Op veel verder weg gelegen begraafplaatsen ben ik schrijversgraven wezen fotograferen. Bennekom is maar een kwartiertje rijden en daar was ik nog niet geweest. Dat heb ik daarom vanmorgen gedaan (Voor het eerst sinds een week weer een lange broek aan. Ik vind niet dat je je in een korte broek op een begraafplaats hoort te vertonen).
De begraafplaats in Bennekom ligt er strak en netjes bij. Eigenlijk zijn het twee begraafplaatsen, gescheiden door een straat. De logica daarvan ontgaat me, maar ik vermoed dat het een latere uitbreiding aan de overkant van die toen al bestaande straat is. De begraafplaats is verdeeld in afdelingen en die afdelingen weer in vakken. Dat maakt het zoeken tot een klus die te doen is, al had een informatiebord met een tekening van die indeling wel geholpen.

Graf de Beaufirt graf Henriette de Beaufort

 

Graf Reddingius Graf Reddingius

Op de terugweg dronk ik wat bij Suzanne in de zon en reed ik langs school in een poging weer zin te krijgen om te beginnen. Het niet-onderwijzend personeel is deze week weer begonnen en ook de directie en een groot deel van de unit- en teamleiders was al aanwezig. Ik heb met diverse mensen een praatje gemaakt en begin - denk ik - morgenochtend maar met een paar uur echt werk. Er moeten werkwijzers gemaakt worden.

Vanmiddag had ik een afspraak met Richard van Boekenshoponline.nl. We hebben wat doorgepraat over die site en hij heeft me de mogelijkheden om grotere hoeveelheden boeken in één keer te importeren laten zien. Het resultaat is dat er van mij nu zo'n zevenduizend boeken van Raban en van Uitverkoopbak (ook) op die site te koop staan.

Vanavond waren Jan en Monica bij ons. We bereidden de tekst voor 14 september voor, maar daarnaast hebben we ook gewoon een leuke avond gehad.

2 bestellingen: Kronkel, 'Boltini' (05-08-64), Pearl S. Buck, 'De godin beschikt', Pearl S. Buck, 'Schets van een huwelijk'.

21 augustus 2012

Benromach Gisteren kreeg ik een 'proefflesje' (20cl) Benromach, speyside single malt, 10 years old. Zo'n flesje is in feite een proefopdracht. Aan die opdracht heb ik voldaan. A complex and well-integrated dram, with a nose that is initially quite smoky, with wet grass, butter, ginger and brittle toffee. Mouth-coating, spicy, malty and nutty on the palate, with developing citrus fruits, raisins and soft wood smoke. The finish is warming, with lingering barbecue notes. U begreep al dat deze tekst niet van mij was. Deze wel: Kopen die whisky!

Vandaag was ik kort na negen uur op school. Ik wilde werkwijzers maken, maar was de hele ochtend bezig met het behandelen van de mail. Vooral verzoeken tot overplaatsing naar andere klassen. Ik kon slechts een paar van die verzoeken inwilligen, omdat met name de H3-klassen bomvol zitten, maar ook omdat we zittenblijvers niet bij elkaar in één klas willen zetten.
Om nog een klein beetje het idee te hebben dat het nog vakantie is, lunchte ik met Marloes bij Meneer de Uil op de Markt. We zaten lekker in het zonnetje aan een uitsmijter. Er was één minpuntje. De warenmarkt was afgelopen en enkele van die grote vrachtwagens reden pakweg vijftig centimeter achter mijn rug langs de Markt op.

1 bestelling: J. Wagner, 'Borre en de nachtzwarte kat'.

22 augustus 2012

Een ziekenhuisdag vandaag. We gingen met Lidy's vader voor een geheugenonderzoek naar het Rivierenlandziekenhuis in Tiel. Daar kreeg hij diverse onderzoeken en gesprekken. Bij de medische zaken (hersenscan, bloedprikken, psychologische test) waren we niet bij hem, maar bij de gesprekken hadden ze ons er graag bij. We waren er van 10.50 uur tot 15.30 uur.
Pa kreeg een lunch aangeboden. Wij moesten zelf wat kopen in het restaurant. Ik had goede verhalen gehoord over het eten daar, maar toen we eindelijk tijd hadden om iets te eten (14.15 uur), was het restaurant al niet meer open. We moesten het doen met een klef broodje gezond en een vettig saucijzenbroodje uit de ziekenhuiswinkel.
Op de afdeling waar pa zijn lunch kreeg, doen ze aan 'Gedichten op muren', wat natuurlijk zeer toe te juichen is. Ik zag een gedicht van Shakespeare en op de kamer waar hij zijn lunch kreeg hing (in twee gedeelten) een gedicht over het Rivierenland uit een musical van St. Stallure uit 1996. In zo'n acht kwatrijnen beschrijft de anonieme dichter (het leven van) de mensen in dit deel van de Betuwe. Het eerste kwatrijn:

De mensen hebben plaatsnaam namen
Van Maurik en van Lienden
Éen vinger in de lucht als groet
Een knik voor goede vrienden.

Het is dan wel een beetje jammer dat er in elk van de eerste drie regels een misser zit:

1. Plaatsnaamnamen lijkt me één woord, net als voornamen of familienamen.
2. Van Lienden moet met een hoofdletter 'V', omdat de naam daar begint.
3. Het is een beetje raar om wél een accent aigu op de Hoofdletter 'E' te plaatsen en vervolgens niet op de kleine letter 'e'.

3 bestellingen: Kronkel, 'Elsschot' (31-03-62), Kronkel, 'Mensen' (12-08-1964), Kronkel, 'Visite' (18-08-1964), Kronkel: 'Wit' (19-02-69), Kronkel, 'Lente' (10-05-71), Herman Berger, 'Friedrich Nietzsche, serie: Grote ontmoetingen', 'De Tweede Ronde, Zeenummer' (winter 1988).

23 augustus 2012

De scholen zijn weer begonnen

Ik zie geen spandoeken met 'De scholen zijn weer begonnen' in Veenendaal dit jaar. In Culemborg zag ik ze gisteren wel. Het zal wel een bezuiniging zijn. Ik vind het prima zo, want ze hingen er altijd al in de week vóórdat de scholen begonnen en waren daarmee een feitelijke onjuistheid.

In de eerste week van de zomervakantie was het Wimbledon en Tour de France. In deze laatste week is het US Open en Vuelta. En zo hobbelen we door het jaar.

Terwijl ik achter de computer zit, kijkt Lidy naar het vreselijke gewauwel van RTL Boulevard. Ik hoor het geroddel en de platheid langskomen en er dringt zich het refrein van een lied van Joop Visser aan me op:

Maar alles welbeschouwd
En bij elkaar genomen
Is dit toch geen wereld
Waar ik terug zou willen komen

Misschien moet mijn familie dat nummer maar noteren voor tijdens mijn uitvaart. En als ze toch bezig zijn:

- Monty Python, Always look at the bright side of life
- Joop Visser, Geloof het maar niet
- Leonard Cohen, Passing through
- The Amazing Stroopwafels, Veerman bij De Kandelaar

2 bestellingen: M.J. Vermaseren,'Fotosonde onthult Etruskische graven', M.J. Vermaseren, 'Catacombe ontdekt!', M.J. Vermaseren, 'Opgravingen te Rome', Emily Thacker, 'Het Grote Azijnboek'.

24 augustus 2012

Er blijken wel degelijk spandoeken 'De scholen zijn weer begonnen' in Veenendaal te hangen. Maar ze hangen niet op de vaste plekken. Men heeft ze dit jaar onder de borden met verkiezingsposters gehangen. Daar is mee aangetoond dat ik die borden geen blik waardig keur. Zou dat voor meer mensen gelden. In dat geval is dit een heel slechte plek voor die spandoeken.
En... jawel, ook nu is dit dus weer een feitelijke onjuistheid. Mijn leerlingen hebben vandaag nog vakantie. Er had dus op de spandoeken moeten staan: 'Somnmige scholen zijn weer begonnen'.

Over de verkiezingen gesproken. Op televisie zag ik Sybrand Buma van het CDA met hun verkiezingsleus: 'Samen kunnen we meer'. Dat geeft blijk van realisme. Het CDA is zo klein geworden dat ze alleen helemaal niets meer kunnen.

Ook in de Vuelta is het voor de Nederlandse Rabojongens 'net niet'. Als ze niet gaan vallen, eindigen ze rond de twaalfde plaats en als ze veel geluk hebben, winnen ze ergens één rit. Het is van een treurigmakend soort braafheid. Maar gelukkig is op tv Voetbal International weer begonnen.

Ik ben benieuwd of er maandag leerlingen aan het zeilen blijken te zijn.

2 bestellingen: Selly de Jong, 'Onze Poeke en andere gedichten voor groote kinderen', Elfriede Jelinek, 'De pianiste'.

25 augustus 2012

Lidy vond gisteren een muizenkeutel op de vensterbank. Ik zette gisterenavond een val op die vensterbank en jawel hoor .. vanmorgen zat er een muis in. Hij was met val en al van de vensterbank op de grond gekukeld en zo te zien had hij in doodsangst ook nog even om zich heen gepiest. Niet leuk, maar dan moet hij maar uit mijn huis blijven.

Martijn vroeg of ik van de mensen van ProVeenendaal wat foto's wilde maken op diverse plaatsen in Veenendaal. Die kunnen ze gebruiken voor persberichten en op hun website. We wandelden door het centrum en reden ook nog even naar het zwembad. In totaal maakte ik honderddrieëndertig foto's. Daar zouden toch een paar bruikbare tussen moeten zitten.

Martijn voor De Lampegiet ProVeenendaal

 

Ik heb de nummers van 'De Tweede Ronde' een poosje laten liggen, maar nu heb ik toch weer een stapeltje 'binnen handbereik' gelegd. Bovenop ligt het lentenummer van 2008: een Catalonië-nummer. De helft van het nummer is gevuld met vertalingen van Catelaanse auteurs. Veel Nederlandse auteurs hebben Catalonië als uitgangspunt of aandachtspunt voor hun bijdrage genomen. Een verrassing in dit nummer vormden zes ZKV´s van A.L. Snijders. Het is de eerste keer dat hij in ´De Tweede Ronde´ publiceert. Die ZKV´s zijn altijd een feest om te lezen. Hij heeft mij bij de strot met zijn ´Voortschrijdend inzicht´. Snijders was idealist van 1957 tot 1967. Hij geloofde in de goedheid van de mens. Tot hij ´The Blank Slate´ van de Canadees Steven Pinker las. Die beschrijft een politiestaking in Montreal op 17 oktober 1969. ´Tegen half twaalf ´s morgens werd de eerste bank beroofd´.´Tegen het einde van de dag waren er zes banken beroofd, honderd winkels geplunderd, twaalf branden gesticht, veertig wagonladingen aan winkelruiten stukgeslagen en werd er voor drie miljoen dollar materiële schade aangericht.´

Frits Criens schrijft Spaanse/Catelaanse copla's voor dit nummer. Zoals:

Je hebt een lijf waar ik me voor verhang
De Schepper gaf je goddelijke maten
Hij maakte je een liefdesdier pur sang
Maar waarom leerde die Sadist je praten

 

We deden onszelf vanavond Eredivisie Live cadeau. Dat blijkt via internet vrij eenvoudig te regelen te zijn. Je krijgt een mailtje dat je binnen vijf dagen hoort wanneer je de wedstrijden kunt gaan bekijken, maar toen we na een uurtje even zapten, bleek e.e.a. al geregeld te zijn. Nou werd ik daar niet echt vrolijk van, want ik blijk betaald te hebben om Ajax met 5-0 te zien winnen. Dat kan de bedoeling niet zijn.
Om ons huishoudboekje kloppend te houden gaat Lidy maandag de BankGiroloterij opzeggen. Een financieel alternatief is het opzeggen van mijn PvdA-lidmaatschap.

 

Irish coffee cake Als een soort afsluiting van de vakantie bakte ik vanmiddag een cake. Smaak: Irish coffee (dat dan weer wel). Hij is goed gelukt, maar heel veel stelt dat bakken niet voor. De cakemix van de landwinkel is vrijwel kant en klaar. Tweehonderd gram boter in de beslagkom erbij en dan vier eieren. Poosje draaien, in een cakeblik, uurtje in de oven klaar. Een kind kan de cake doen. Maar lekker is hij wel.

 

1 bestelling: Herman Hesse, 'Sprookjes'.

26 augustus 2012

Voor het eerst deze zomer zit onze grijze kliko vol met maden. Lidy vindt het vies (en dat is het ook), maar de goudvissen zijn er wel blij mee. Af en toe veeg ik er een paar van de binnenkant van het deksel of van de zijwand af en mik ze in de vijver. Daar zijn ze zo opgegeten door de vissen.

Mijn artikel over Kees Torn voor 'Whisky Passion' heb ik opgestuurd (gemaild). In eerste instantie wilde ik dat onder pseudoniem doen (Kees B. Tam), omdat Jan er ook in publiceert. Dat wordt wat erg 'Bekig'. Jan vond dat onzin en ik luister- in dit geval - naar hem en heb er 'gewoon' Mats Beek onder gezet.

Op mijn artikel voor het 'Bobschrift' kreeg ik al een paar weken geen reactie. Dat kan natuurlijk in vakantietijd: Mark zat in Denemarken. Hij heeft er een paar terechte opmerkingen en vragen bij, maar daar is nog tijd voor. Het hoeft pas is december klaar te zijn. Dat maakt het gemiddelde van het insturen wat beter, want voor de Whisky Passion zou ik het al véél eerder opgestuurd hebben.

Vandaag ben ik begonnen mijn literaire reisgidsen te ordenen. Er staan er in de boekenkast in de kamer, er zitten er wat in een doosje dat zolang in de garagebox stond, er staat een - eerder aan Wim uitgeleend - doosje in de garage én er ligt een stapel bij Bubb Kuyper gekochte reisgidsen. Door die laatste aankoop moeten er ook dubbele tussen zitten, maar ik ben het overzicht kwijt.
Daarom voer ik ze nu één voor één in LibraryThing in. Dan heb ik overzicht en rollen de dubbelen er vanzelf uit. Ik deel ze in drie 'verzamelingen' in:
- Literaire reisgidsen
- Topografische bloemlezingen
- Kerkhofgidsen

4 bestellingen: Simon Schama, 'Overvloed en onbehagen. De Nederlandse cultuur in de Gouden Eeuw', Felix Timmermans, 'Pallieter', knipsels Dick Bruna, Albert Helman, 'Afdaling in de vulkaan'.

27 augustus 2012

In het voortgezet onderwijs wordt er alles aan gedaan om de urennorm te halen. Om die reden begonnen we vandaag ook direct met lesgeven. Tot vorig jaar was het op maandag alleen het rooster ophalen, kennismaken met de mentor en op de foto. Vandaag gaven we vanaf 10.30 uur 'gewoon' les.

En al na ruim een uur had ik een collega bij met met een in beslag genomen telefoon. De leerling zat in de les te sms'en. Ik deed die telefoon in het daarvoor bestemde kluisje en zag tot mijn verbazing dat daar nog drie telefoontjes in zaten. Vanaf november 2011 en maart 2012. Vermoedelijk hadden deze leerlingen en oud en ongebruikt telefoontje in hun tas zitten en leverden ze die in op het moment dat ze betrapt werden op 'bezig zijn' met hun nieuwe telefoon. Dan hebben ze plezier gehad dat ze ons te pakken hadden en niet meer de moeite genomen om die oude op te komen halen.

Vanavond heb ik op twee plekken boeken opgehaald. Eentje had ik al eerder afgesproken: de opa van Gijs is enige tijd geleden overleden. Zijn huis gaat verbouwd worden en moet dus leeg. Een deel van deze boeken is beschadigd en er zitten wat veel streekromans tussen, maar ik heb afgesproken dat ik onverkoopbare boeken gewoon weg doe. Een ander deel van de boeken is waarschijnlijk nog wel 'aan de man te brengen', al zullen er geen grote bedragen voor betaald worden.
Een verrassing was een telefoontje van Koen; vroeger beheerder van de kantine van TVVW en buurman van Jeanette. Zij gaan verhuizen en willen van een deel van hun boeken af. Omdat ze recht bij ons achter wonen, ging ik er meteen na hun telefoontje even kijken. Niet veel boeken, maar wel zeer fraai: boeken over Veeendaal, bridgeboeken, koffietafelboeken over o.a. Iconen. Dat laatste boek wordt op Boekwinkeltjes drie keer aangeboden. Voor € 25,00. voor € 50,00 en voor € 75,00. Dat zijn opvallende prijsverschillen. Ik ben op € 30,00 gaan zitten.

Iconen

1 bestelling: Nel Goudzwaard-Dubois, 'Om wat U bent...', Nel Goudzwaard-Dubois, 'Nieuw als een bruid'.

28 augustus 2012

Bij de boeken van Koen zit een dichtbundeltje van de Veense dichteres Mira Vanja Hove: 'Waarom en Wanneer' (2004). Ik heb begrepen dat het hier om een pseudoniem gaat. Het zou de Russische versie van haar doopnamen zijn. Ik heb het bundeltje doorgebladerd en ik heb hier en daar een gedicht goed gelezen. Het viel me niet mee. De dichteres getuigt uitgebreid van haar geloof. Dat is ongetwijfeld oprecht en goed bedoeld, maar het leidt niet tot verteerbare poëzie. met de vragen in de titel wil de dichteres (volgens de achterkant van het boekje) de vele twijfels en onzekerheden weergeven die 'in onze mensenwereld omgaan'. De gedichten zijn genummerd en die twijfels en onzekerheden blijken al overduidelijk uit het eerste gedicht. Dat heeft als titel 'Vragen'. Het gedicht telt vier strofen (12, 8 en 5 regels) en de eerste 23 regels beginnen met het woord 'Waarom'. Daarna wordt het gedicht afgesloten met de vraag: 'Steeds weer diezelfde vraag: "WAAROM?"
Er is sprake van gebroken rijm (abcb), maar je kunt niet anders dan vaststellen dat 23 vragen onder elkaar niet automatisch een gedicht vormen. Ik haak al af bij de vierde regel:

Waarom wordt een mens geboren?
Waarom geeft God levensgeest?
Waarom moest zijn Zoon eens sterven?
Waarom nooit echt vrede geweest?

Al in regel 2 en 3 duiken God en Jezus op, maar dat kan ik nog verteren. Ik haak af bij het ontbreken van onderwerp en persoonsvorm in regel vier. In de eerste drie regels vinden we die wel (een mens wordt / God geeft / zijn Zoon moest), maar in regel vier zijn die plotseling verdwenen, 'Waarom is het nooit echt vrede geweest?' lijkt me een betere zin.

2 bestellingen: H.M. van Randwijk, 'Burgers in nood', A. den Doolaard, 'Omnibus (De druivenplukkers / Oriënt Express / De bruiloft der zeven zigeuners)'.

29 augustus 2012

Lidy had vanmiddag een cursus om een leerling met een sonde te kunnen helpen (altijd handig voor later). Omdat de kleinzoons op woensdag bij ons zijn kwam ik daarom om twee uur naar huis. Ik wandelde met Tygo en Dylano (in de buggy) naar de brievenbus om een betaald boek weg te brengen en daarna liepen we door naar het speeltuintje. Tenminste dat dachten we, want het grote speeltoestel bleek verwijderd te zijn. Daar had ik al iets over gelezen. De gemeente wil er een natuurlijker en daardoor avontuurlijker speelgelegenheid van maken. Ik heb er weinig vertrouwen in en ik snap eerlijk gezegd niet goed wat er mis was met de huidige speeltoestellen. Er werd druk op gespeeld. Er kwamen hele verjaardagspartijtjes naar toe en ook de Eekhoeve maakte er voor zijn 'verjaardagsfeestjes met een ritje in een huifkar' altijd een tussenstop.
Zelf heb ik Tygo in de afgelopen jaren stapje voor stapje zijn mogelijkheden uit zien breiden. Van zelf het trapje opklimmen en van de glijbaan gaan tot lopen over de aan kettingen hangende balkjes. De volgende stap zou zijn het slingeren, hangend aan het hoge klimrek, maar dat zal er dus niet meer van komen. Dylano gaat die stapjes helemaal niet meer maken en ik zal de vorderingen van Dylano niet kunnen vergelijken met die van Tygo in de afgelopen jaren. Jammer, jammer!

In de kruipruimte Vanmiddag moesten we even in de kruipruimte zijn. Tygo keek met belangstelling naar dat vreemde gat in de vloer. In eerste instantie wilde hij er absoluut niet in, maar hij overwon zijn angst en durfde er uiteindelijk - gewapend met een zaklamp - toch in. Onze kruipruimte is zo diep, dat het voor Tygo geen 'kruip'-ruimte is. Hij kan er rechtop in lopen.

2 bestellingen: 'Hard gras 59', Kronkel: 'Bezoek' (16-03-71).

30 augustus 2012

Na de lessen van vandaag heb ik al mijn klassen een keer gezien. Daar heb ik een goed gevoel bij. Aardige kinderen in iets te volle klassen (H3 telt dertig leerlingen). In zo'n eerste les stel ik me voor aan de leerlingen en komen zij ook met vragen. In de eerste les al proberen ze je aan de praat te houden: 'Wat zijn uw hobby's?' en verrassend genoeg ook: 'Is het waar dat u in Veenendaal de straatnamen bedenkt?'

De Schrijversinfobladzijden blijken nog altijd kleine onjuistheden te bevatten. Het voordeel van internet is dat lezers kunnen reageren en verbeteringen voor kunnen stellen. In een boek zou je dat pas bij een volgende druk kunnen verbeteren. Op internet kan dat direct. Vandaag was het: 'In de schrijversinfo over W.G. van de Hulst staat: "Zijn zoon W.C. van de Hulst werd een bekend sterrenkundige." Dit moet volgens mij H.C. van de Hulst zijn. Zie: Wikipedia.'

1 bestelling: Saskia Noort en Jan Heemskerk, 'Jan & Saskia over seks & liefde'.

31 augustus 2012

Vanochtend belde al heel vroeg een moeder naar school. Haar zoon (tweede klas) was van huis gegaan met een waterpijp in zijn rugtas. Die moest hij teruggeven aan een vriend. Moeder was eens gaan Googelen en kwam bij 'waterpijp' al snel het woord 'drugs' tegen. Daar schrok ze van. Ik haalde de knaap uit zijn klas. De waterpijp was van een bescheiden uitvoering en zat in een klein koffertje in zijn tas. Er zat een pakje tabak bij met watermeloensmaak. Dat leek allemaal heel onschuldig. Ik gaf hem een waarschuwende preek, die hij onderbrak met de vraag: 'Kun je daar dan ook drugs in doen?' Dat leek oprecht, maar helemaal overtuigd was ik niet.
De waterpijp heb ik op mijn kantoor neergezet. Daar moet die vriend hem dan maar op komen halen. Ik wil geen verhalen door het dorp dat de leerlingen bij ons op school met waterpijpen in hun rugzak in de rondte lopen.

Vandaag gaf ik vijf uur les, waaronder een uur KWT (keuzewerktijd) voor T3 en een uur KWT voor V4/V5/V6. Die uren heb ik nooit eerder gegeven, maar ik moest nog een half uur op jaarbasis vullen om aan mijn totale werktijd te komen. Het is de bedoeling dat de leerlingen in zo'n uur werken aan een vak waar ze wat in bij te spijkeren hebben. T3 vroeg - tot mijn verbazing - om extra uitleg van het redekundig ontleden. De V-klassen hadden helemaal geen zin in extra uitleg; zij willen huiswerk maken. Dan hoeven ze dat thuis niet meer te doen. Ze mopperden dat vooral leraren Nederlands steeds maar les willen geven!

Ronald wil voor de 'Whisky Passion' de foto's van Kees Torn graag in een hogere resolultie. Machiel mailt me die vandaag. Nu ik hem daar nogmaals om vraag, wil hij zijn naam toch wél onder die foto's in het blad (gelijk heeft hij).

Kees Torn / Mats Beek - interview


Door naar september

 

 

 

eXTReMe Tracker