Augustus 2014

Terug naar juli 2014

1 augustus 2014

Daggedachte (212)

Ik ken mensen die tijdens hun leven zó op een wassen beeld lijken,
dat een wassenbeeldenmuseum het zich nooit zou kunnen permitteren
het origineel op een sokkel te plaatsen.

(Albert Vigoleis Thelen, Het eiland van het tweede gezicht, blz. 43)

We slapen hier matig. Als ik wakker lig, ga ik (net als thuis in zo'n geval) naar beneden, drink wat, eet een stukje kaas. Ik ben vervolgens al twee keer op de bank in de kamer in slaap gevallen. Lidy kwam vannacht een dekbed over me heen gooien (we zijn hier heel lief voor elkaar). Lidy heeft ook al op die bank liggen slapen; als zij niet kan slapen, heeft ze mijn gesnurk er ook nog eens bij. Die bank in de kamer is aan de kleine kant en de leuningen zijn aan de hoge kant. Dat levert een stijve nek op, de dag nadat je er hebt liggen slapen. We lijden wat af op vakantie.

We hebben Hulst - vanwege die slaapproblemen - uitgesteld naar volgende week. Vanmiddag gingen we daarom naar Veere. Ik wilde huis en gevelsteen fotograferen op Kaai 77, waar Hendrik Willem van Loon (een beroemde schrijver in de Verenigde staten, totaal onbekend in zijn moederland) van 1928 tot 1932 woonde.

Kaai 77 Kaai 77

We streken neer op het terras aan de haven van restaurant In den Struyskelder (ook aan diezelfde Kaai). Tot voor een paar jaar bestelde ik dan een trapist 'dubbel', maar de laatste tijd heb ik liever een 'tripel'. Vlak voor onze neus was een optreden van een jazztrio. We bestelden daarom nog een tweede drankje en een bittergarnituur. De drank en de muziek kan ik u aanraden. Het bittergarnituur niet: de vlammetjes waren erg vet en de bitterballen melig.

Op de terugweg kwamen we langs een roodgekleurd veld. Op de heenweg was dat veld me ook al opgevallen. Nu stopten we. Het bleken allemaal phloxen te zijn.

phloxen

Ik kocht vandaag het dikke zomernummer van HP/De Tijd. Veel aandacht voor boeken en schrijvers: Maarten van Rossem, Jules Deelder, Ronald Giphart, Henk Spaan, Bert Wagendorp, John Williams (voorpublicatieuit 'Augustus'), plus een leesbaar profiel van Frans Timmermans (geschreven voor het recent neergehaalde vliegtuig).
Intrigerend is de lijst met 100 boeken om deze zomer te lezen. Ik sla dan gelijk aan het tellen welke van de 100 ik gelezen heb; dat zijn er (maar) acht:
- Thomas Mann, De toverberg
- Karel van het Reve, Uren met Henk Broekhuis
- Nico Dijkshoorn, Kleine dingen
- Kees Fens, Het volmaakte kleine stukje
- Stefan Hertman, Oorlog en terpentijn
- Erich Maria Remarque, Van het westelijk front geen nieuws
- Nop Maas, Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven
- Michel van Egmond, Gijp
Ach, de honderd boeken zijn verdeeld in tien lijstjes van tien en van een deel van die tientallen zal ik wel nooit wat lezen: graphic novels, Scandinavische toptien, voetbal toptien (dat zal wel bij 'Gijp' blijven) en internationale luchthaven toptien.
Aan de andere kant staan er klassieken op waarbij ik denk: Waarom heb ik die eigenlijk nog nooit gelezen: Oorlog en vrede, De man zonder eigenschappen, Dokter Zjivago. Zo'n lijstje van nog te lezen boeken zal, vrees ik, wel mee mijn graf in gaan.

2 augustus 2014

Zomer, mooi weer, lui, nauwelijks zin om te lezen, laat staan om hier wat te noteren.

De eigenaren van onze vakantiewoning gingen vandaag zelf op vakantie. Met de caravan naar Hoenderloo. Dan hadden we beter aan woningruil kunnen doen in deze weken! Ze hebben zo'n strandhuisje hier in Zoutelande. Omdat ze daar nu zelf geen gebruik van maken, kregen we voor de komende week de sleutel daarvan. Dat is service!

3 augustus 2014

Daggedachte 213

Wij vergeten niets. Sommige dingen verbannen wij naar achterafhoekjes.
Veel laat ons onverschillig. Het moeilijkst te verstoppen zijn de dingen die we met alle geweld willen vergeten.
Zij blijven als klitten aan ons bestaan haken, overvallen ons vanuit een hinderlaag en manifesteren zich op de meest ongelegen momenten.

(Bergman, De tijd te lijf, blz. 123)

Een enkele keer koop ik boeken op Catawiki (de veiling van Wikipedia). Ik kijk er wel wekelijks naar, uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat ik vaak dingen tegen kom die ik Schrijversinfo kan vermelden (boeken, hebbedingetjes, foto's). De komende week is er bijvoorbeeld een serie literaire bierviltjes te koop:

Centrum speelt Claus Centrum speelt Brouwers Centrum speelt Schippers

Vanmiddag - nog steeds lui - op de bank naar de film 'Doodslag' liggen kijken. Theo Maassen zet een overtuigende ambulancebroeder neer, die last heeft van hufterig gedrag van omstanders. Mede daartoe - op televisie - aangezet door een cabaretier (gespeeld door Gijs Scholten van Asschat) slaat hij een Marokkaans huftertje aan de kant. Die overlijdt na die klap, De ambulancebroeder gaat een jaar het gevang in en daarna staat zijn leven totaal op de kop, waarna hij - mede door aanhoudend gepest door Marokkaanse huftertjes - doordraait. En in deze samenvatting vergeet ik nog allerlei verhaallijnen (de Marokkaanse ambulanceverpleegster, de buurvrouw, de taxichauffeur).
Mijn leerlingen vraag ik (na het lezen van een boek) naar het thema en ik leg ze uit dat er meerdere thema's kunnen zijn. Iedereen leest in een boek gedeeltelijk zijn eigen verhaal, afhankelijk van waar je mee bezig bent, wat je zelf hebt meegemaakt. Wat is het thema van deze film?
- hufterig gedrag tegen hulpverleners
- hoe en mens door kan draaien na tegenslag
- kutmarokkaantjes en hun gedrag
- de kloof tussen culturen
- de bedenkelijke rol van de media

Vandaag was er (elke eerste zondag van de maand) kunstroute in Middelburg. Lidy had op internet gezien dat er een klasgenootje van haar uit de brugklas (al heette die toen nog niet zo) aan meedoet. Die hebben elkaar dus een halve eeuw niet gezien! Toos van Holstein heeft haar atelier op Korendijk 56 en haar werk is het bekijken meer dan waard: kleurrijk en er zit een zekere geheimzinnigheid in.

Toos van Holstein & Lidy Toos van Holstein & Lidy

De dames haalden geanimeerd herinneringen op, terwijl ik in het atelier rondkeek en wat foto's maakte:

Toos van Holstein Toos van Holstein
Toos van Holstein Toos van Holstein

In het atelier werd ons aangeraden naar de abdij te gaan. Op het abdijplein was een kunstmarkt en in de abdij een overzicht van werk van de deelnemers aan de kunstroute. Dat overzicht was ook in de crypte van de abdij te zien, een ruimte die niet altijd te bezichtigen is. We lieten ons graag adviseren:

abdijcrypte abdijcrypte

In de abdijcrypte in de abdycrypte

Tenslotte kwamen we al wandelend 'muurgedichten' tegen, daarvan zijn er nogal wat in Middelburg:

muurgedicht Chawwa Wijnberg muurgedicht Andreas Oosthoek

Vanavond was Saskia Noort 'Zomergast'. Het is voor het eerst na vele uitzendingen dat ik niet wegzapte. Sterker nog: ik heb de hele avond geïnteresseerd zitten kijken. Intrigerende fragmenten, waaronder een aantal over schrijvers (John Irving, J.K. Rowling).

4 augustus 2014

Daggedachte 214

Een gezin zit geschaard rond het toestel waarop live een inbraak wordt verslagen.
De gezinsleden zitten op het puntje van hun stoel, geheel in de ban van een inbraak,
die zich in werkelijkheid achter hun rug afspeelt:
zij zitten te kijken naar het leeghalen van hun eigen huis
en verroeren zich pas als de inbrekers aanstalten maken ook hun tv mee te nemen
.
(J. Bernlef, Cellojaren, blz. 44)

In de (sociale) media wordt de uitzending van 'Zomergasten' met Saskia Noort weer weggezet als onvoldoende, te weinig diepgaand, niet ver genoeg doorgevraagd. Ach, mopperen op (de inhoud van) dit programma is een nationale zomersport.

Ik ben honderd bladzijden ver in 'Het eiland van het tweede gezicht' van Albert Vigoleis Thelen. Er zit een blaadje tussen om aan te geven waar ik ben; dat is in dit boek dus nog helemaal aan het begin.
Jammer genoeg vind ik het nog niet geweldig. Hij schrijft mooi, maar wel met erg veel omhaal van woorden.
Daarom ben ik eerst maar met deel twee van 'Oorlog en Terpentijn' van Stefan Hertmans verder gegaan. In dit deel geeft Hertmans letterlijk de aantekeningen van zijn opa van het oorlogsgeweld. IJzingwekkend. Op bladzijde 184 staat een zin waar ik even over na moet denken: 'Overal kwamen mannen met moeite overeind, als golems die zich uit de klei losmaakten, ze strompelden over de lichamen van hun dode makkers.' Golem? Mijn eerste associatie is die met 'In de ban van de ring', maar daar ging het om gollem. Een golem blijkt een figuur uit een joodse legende te zijn. Een mensfiguur van klei, tot leven gewekt door een rabbijn. Golem is afgeleid van het Hebreeuwse 'gelem', dat ruw materiaal/grondstof betekent. Gollem uit 'In de ban van de ring' is afgeleid van zijn gorgelende manier van spreken.

Vanavond heb ik (alweer) een film gekeken. 'Dans la maison', deze bracht Martijn onlangs mee; hij dacht dat ik hem wel leuk zou vinden en hij heeft gelijk. Een docent Frans (in Frankrijk) steekt tijd in een leerling die goede opstellen schrijft. Hij geeft hem tips en dan gaan fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Dat levert een interessant kijkspel op, vermengd met een aardig beeld van 'schoolgedoe' en 'kunstgedoe' (de vrouw van de docent is galeriehoudster).

5 augustus 2014

Daggedachte 215

'De zee', zo sprak mijn sterk doorgroefde buurman
'De zee, dat is een machtig fenomeen.. .'
Ik zag hoe hij, verzonken in gedachten
Zijn pijp uitklopte op zijn houten been

(Drs. P, De zee (fragm.), O, reisgenoten op dit narrenschip, blz. 49)

Tip van Willy: Voor de Golem, lees Harry Mulisch, De Procedure (De Bezige Bij 1998).

Veerle feliciteert me met mijn jubileum op mijn werk. Daar was ik me niet van bewust, maar LinkedIn is dat wel. Op 1 augustus 1999 begon ik op het Rembrandt College! Veel 'toestanden' zal dat niet opleveren, maar vandaag heb ik - dankzij Veerle - toch een beetje een feestelijk gevoel.

In de loop van de middag gingen we naar het strand en we bleven daar tot half acht. We maakten gebruik van het strandhuisje. Dat is toch wel een heel prettige manier van aan het strand zijn. En dat nog los van de nostalgische gevoelens die het oproept. Het was niet nodig om met windschermen aan de gang te gaan. Een luifeltje, om schaduw te creëren, heb ik wel opgehangen.

strand strand

Aan het begin van de avond, toen het rustiger werd op het strand, werden de meeuwen heel nieuwsgierig en kwamen vlak voor ons zitten. Ze inspecteren de stukken strand waar mensen net vertrokken zijn op achtergelaten voedsel.

meeuw meeuw

6 augustus 2014

Daggedachte 216

Van alle troostmiddelen doet troostbehoevenden niets zo goed
als de bewering dat er in hun geval geen troost mogelijk is.
Daarin schuilt een dusdanige onderscheiding,
dat zij hun hoofd weer oprichten.

(Friedrich Nietzsche, Morgenrood, blz. 212, Beproefde raad)

Een regenachtige dag. Geen de-straten-staan-blank-buien, maar een gestage net-iets-meer-dan-motregen. Een prima dag voor supermarktbezoek en bankhangen-met-een-boek.

'Oorlog en terpentijn' heb ik uit. Een prachtig boek en dat niet alleen omdat het over de nu actuele Eerste Wereldoorlog gaat. Het is óók een liefdevol geschreven familiegeschiedenis en een tijdsbeeld van veel meer dan die vier jaar oorlog.
Ik ging niet verder met 'Het eiland van het tweede gezicht' (ik vrees dat dit zo'n nooit uitgelezen boek blijft), maar begon aan 'Bonita Avenue' van Peter Buwalda (van Martijn gekregen op vaderdag). Dat boek bevalt me prima in de eerste pakweg vijftig bladzijden.

We hebben nicht Marjan gebeld. Ze woont in Domburg en we hadden afgesproken een keer langs te komen als we in de buurt waren. Dat zijn we nu, maar de telefoon wordt aangenomen door een mevrouw die - blijkbaar - op het huis past. Marjan is op vakantie en komt vrijdagavond terug. Die mevrouw zal doorgeven dat ik gebeld heb.

Bij Albert Heijn kocht ik, voor een paar euro na extra korting d.m.v. het inleveren van airmiles, de dvd van 'The girl with the dragon tattoo'. Ik las (in vorige zomervakanties) de 'Millennium-trilogie' van Stieg Larsson, bekeek de drie Zweedse films n.a.v. deze trilogie en ben nieuwsgierig naar deze Amerikaanse verfilming van het eerste deel: 'Mannen die vrouwen haten'.

22.30 uur: Studio Sport. Feyenoord heeft verloren in de voorronde voor de Champions League. Daar hebben ze ook weinig te zoeken. Kan iemand die voetballers eens uitleggen wanneer ze 'hun' en wanneer ze 'zij' moeten zeggen. Met die salarissen moet een cursusje Nederlands toch te betalen zijn.
Daarna komt Robbie Alflen in beeld. Hij is trainer van FC Utrecht en zegt in een interview over de hoge verwachtingen van de supporters: 'Die hebben we zelf geschept'. Putjesschepper!

7 augustus 2014

Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano zijn vandaag een dagje naar Zeeland gekomen. Eigenlijk wilden ze gisteren komen, maar de weersverwachting was slecht. Dat was een goede keuze, want vandaag is het heerlijk weer. De jongens speelden een poosje op de speeltoestellen van de kinderen van onze 'huurbaas' en daarna vermaakten ze zich prima aan het strand.

Dylano Strand
strand strand

Rond bladzijde 50 van 'Bonita avenue' gaat het over kansberekening en toeval ('Dat de waarschijnlijkheid van onwaarschijnlijkheden groot is'). Dan staat er op bladzijde 50 'Toen hij vijf minuten later weer keek stond Wim als een kleigolem in de rij'. Over toeval gesproken. Zo heb je nooit van het woord 'golem' gehoord, zo kom je het in twee boeken achter elkaar tegen.

Nog even mopperen: Er is een reclame op televisie voor shampoo waarin men zich richt op 'vrouwen over veertig'. Dat is toch geen Nederlands, waarschijnlijk is het uit het Engels overgenomen. Vreselijk!~Zeg dan 'boven de veertig', of voor mijn part '40+'.

1 bestelling: Miep Diekmann, 'Marijn bij de Lorredraaiers', Irene Haverman, 'De beste tips uit Libelle'.

8 augustus 2014

Daggedachte 217

De overheid int belasting,
waarvoor zij bescherming aanbiedt.
Net als de maffia.

(Arnon Grunberg, Volkskrant, 08-08-2014
)

Vandaag hebben we ingepakt en onze vakantiewoning opgeruimd. Toen we daarmee klaar waren besloten we de laatste nacht maar te laten zitten en we zijn rond 15.30 uur naar huis gereden. De korte files waar we in stonden, bestonden volgens de verkeersdienst niet, maar ze zorgden wel voor wat oponthoud.

Martijn had thuis vers een bosje bloemen op tafel gezet. Heel attent!

1 bestelling: Dr. Michihiko Hachiya, 'Hiroshima dagboek 6 augustus / 30 september 1945'.

9 augustus 2014

Daggedachte 218

"Het is wonderlijk gesteld," prevelde hij.
"Ik ben vijf uren ouder geworden zonder geleefd te hebben.
Dat is een onthutsende gedachte!
Maar al heb ik niet geleefd - ik voel me toch een stuk beter.
Ach ja, de slaap is de voedster der natuur."

(Marten Toonder, Koning Hollewijn zoekt een iemand, blz. 88)

Uitslapen, opruimen, uitpakken, wassen, enz.

's Middags hebben we heerlijk onder onze veranda gezeten en er ook zeker een uurtje liggen slapen. Ik werd wakker van de zon die mij in het gezicht kuste.

1 bestelling: Jos Vandeloo, 'Het gevaar' (Bulkboek 130).

10 augustus 2014

Daggedachte 219

Mijn ouders hebben mij altijd voorgehouden dat alleen domme mensen hun geld aan voetbal verspilden en dat het voor iemand van enige beschaving niet de moeite loonde te gaan kijken hoe tweeëntwintig hijgende stakkers zich in het zweet draven achter een opgeblazen stukje leer. 'Net beesten,' zei mijn moeder, 'ze gebruiken alleen hun poten, verder niets.' 'Als ze het voor hun baas moesten doen, zouden ze zeggen we staken,' vond mijn vader. Waarschijnlijk had hij gelijk. Toch waren in die tijd de voetballers nog amateurs, die hoogstens met een schemerlamp werden beloond voor hun moeite.
(W.F. Hermans, Boze brieven van Bijkaart, blz. 66)

Er is de hele middag voetbal op Fox. Eerst Feyenoord, dan Ajax, dan PSV. Dat is me te lang om te gaan zitten kijken. We zetten het op als een soort radio en kijken af en toe een stukje.

Tijdens de vakantie had ik mijn boeken bij Boekwinkeltjes en bij Bol.com 'uitgezet'. De laatste dagen kwamen er toch wat bestellingen binnen via mijn eigen site. Bol.com staat intussen weer 'aan'. Boekwinkeltjes gaat woensdag weer 'aan'.

Voor we naar Zeeland gingen zag ik 's nachts (toen ik niet slapen kon) een kok waterzooi met vis klaarmaken. Toen dacht ik al: Dat maak ik binnenkort ook een keer. Binnenkort is vandaag. Er zijn op internet diverse recepten te vinden, die allemaal wat van elkaar verschillen. Ik heb daar mijn eigen mix maar van gemaakt.

waterzooi

1 bestelling: Rik Valkenburg, 'Joh. G. Veenhof, wie is hij toch?'.

11 augustus 2014

Daggedachte 220

Mijn vader zei altijd als je klaagde over tegenslag:
"De eerste honderd jaar, die zijn het lastigst."

(Jaap Toorenaar, Onze Taal, 4/2014, blz. 77)

Vanmiddag zijn we een poosje bij pa in Culemborg geweest. Hij went langzaam aan het verzorgingshuis. Vandaag was hij wat opstandig: niemand zegt hem wat hij moet doen! Hij 'hoeft' natuurlijk ook weinig. Misschien verveelt hij zich wel, al zat hij in zijn eigen huis ook meestal te suffen. Hij ging wel drie keer naar de dagbesteding en ook bij Marian eten, waarmee zijn dagen gevuld waren, een ritme hadden.

We stappen van Ziggo over naar Vodafone (en naar glasvezel). Nu al blijken ze daar net zo slordig te zijn als bij Ziggo. Een afspraak maken loopt mis, berichten worden niet doorgegeven, ze wachten maanden met een eerste reactie, maar gaan zelf wel onmiddellijk dreigen als ze je niet te pakken krijgen (terwijl ik doorgegeven had dat we met vakantie waren). Ook de eerste extra kosten dienen zich al aan. Als we hier maar geen spijt van krijgen. Morgen wordt de glasvezel van de straat ons huis 'ingetrokken'; ik ben benieuwd.

12 augustus 2014

Daggedachte 221

Een boek is een spiegel, als het een aap is die erin kijkt, kan er geen apostel uit terugkijken.
(Lichtenberg, geciteerd in Vrij Nederland, 27-02-1999)

Vroeg m'n bed uit, want ze komen vanochtend de glasvezelkabel aanleggen. Uiteraard bellen ze na enige tijd dat het later wordt. Uiteindelijk waren ze er even na één uur. Maar de twee mannen hebben goed werk geleverd. Een deel van de oprit moest eruit en die grindtegels liggen er nu netter in dan voordat ze er vandaag uit gingen.
Ik dacht dat ze de oprit tot aan de deur open zouden graven, maar dat doen ze natuurlijk niet: ze graven tot aan de kruipruimte, boren daar een gat en trekken de kabel dan binnendoor naar de meterkast. Ze gaan echt geen onnodige meters graven.

Het lukt me niet om lui te zijn: schoffelen, snoeien, opruimen, naar de stort.

We haalden Tygo en Dylano op bij Okidoki. Gijs en Jurrie hebben een motorbootje gekocht. Het ligt nog op de Vinkeveense plassen en natuurlijk wilden ze daar vanmiddag al naartoe. Suzanne is mee.

Voor ik hem weggooi, blader ik de Volkskrant van gisteren nog een keer door en wéér blijft mijn blik hangen aan 'Pedagogische tik komt hard aan' en wéér erger ik me aan dat artikel. Nou ben ik echt niet van mening dat ouders er maar op los moeten meppen, maar dit slaat wel heel erg door de andere kant op. Twee opmerkingen vormen de kern van het artikel: De eerste: kinderen die geslagen worden (Hierbij hanteert men wat de ouders betreft een soort stepping stone-theorie: een tik leidt tot een klap en een klap leidt tot mishandeling), zijn zelf veel agressiever. En de tweede: ouders moeten een gelijkwaardige, respectvolle relatie hebben met hun kind.
Bij dat 'gelijkwaardige' haak ik af. Sterker nog: ik wind me daar over op. Een opvoedingsrelatie is niet gelijkwaardig. En als die respectvol behandelde kindertjes op school komen, of in een voetbalelftal, of in het leger, dan is de relatie óók niet gelijkwaardig. Soms moeten kinderen gewoon doen wat ze gezegd wordt, zonder argumentering, overleg of uitgebreide onderhandelingen! Vanuit dit soort redeneringen ontstaan al die prinsjes en prinsesjes die niet gewend zijn iets te moeten of iets te doen waar ze geen zin in hebben, die overal recht op menen te hebben, maar die van plichten nooit gehoord hebben.

3 bestellingen: Erskine Caldwell, 'Mensen met rood bloed', Jean Bruce, 'O.S.S. 117 pleegt verraad', Jean Bruce, 'OSS 117: Geheime stad', Thea Beckman, poster, 'Het helse paradijs'.

Ik ga die posters wegdoen. Dit is de derde keer dat deze poster besteld wordt én de derde keer dat ik een mailtje krijg met een tekst als: 'Ik zie nu pas dat het om de poster gaat en niet om het boek. Daarom wil ik mijn bestelling annuleren.' En er staat toch echt twee keer het woord 'poster' in de omschrijving. Er staat zelfs bij de opmerkingen: punaisegaatjes. Wie heeft er ooit een boek met punaisegaatjes gezien? Mensen lezen heel slecht.

13 augustus 2014

Daggedachte 222

Ik durf eigenlijk niet, maar ik ga toch,
want ik durf ook niet niét te durven.

(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 2, blz. 207)


De waterlelies in de vijver doen het beter dan ooit. De lelie rechts (die af en toe al bloeide) heeft dit jaar volop gebloeid en veel meer blad gemaakt dan andere jaren. De lelie in het midden maakte ook meer blad én heeft nu voor het eerst een bloemknop gemaakt.

Het is vandaag internationale linkshandigendag. Wie roept zulke dingen in het leven? En wie zit erop te wachten? En wat is het volgende? Rechtsdragendendag?

1 bestelling: Magdaleen Schenk, 'Gotische kunst'.

14 augustus 2014

Daggedachte 223

Volgens mij zit het met de liefde pas goed
als het je lukt om je verlangen te vervullen,
zonder je verlangen te vernietigen.
Meestal mislukt dat.

(Connie Palmen, De vriendschap, blz. 137)

Vrouwen praten liever niet over hun leeftijd. Maar het valt me op dat ze, als ze een mailadres moeten maken en hun naam al 'in gebruik' is, vaak hun geboortejaar aan hun naam toevoegen. Dat lijkt me een tegenstrijdigheid.

Vanmiddag maakte ik wat oud hout (o.a. de oude daklijsten van het schuurtje) klein, zodat het in de auto past om naar de stort te brengen. Tygo hielp met het platslaan van spijkers en het doormidden zagen van de planken.

Tygo timmert samen zagen

Daarna gingen we naar de Intratuin in Barneveld. Wat rondkijken, wat geplande inkopen (kruiden, visvoer, lampjes voor onder de veranda) en wat impulsaankopen (kortingen in de barbecuehoek, exotic vegetable chips). Dylano was onder de indruk van de te koop staande vissen en ging er met ééntje staan zoenen.

Dylano kust vis

Toen we terug waren, haalden we Chinees en Gijs hing de lampjes gelijk op in de Veranda.

Veranda

4 bestellingen: Raymond Chandler, 'The little sister', 'De Gids' (nr. 4/5, 1970), Dolf Kohnstamm, 'Kuijer mooi en lelijk', Okke Jager, 'Worden als een kind'.

15 augustus 2014

Daggedachte 224

Een snauwende chagrijnige chauffeur
De atmosfeer van herrie en rumoer
Je strippenkaart die niet meer geldig blijkt:
De vreugden van het openbaar vervoer

(Cees van der Pluijm, fragment, Dat Lentebal, blz. 6)

Nederlands zomerweer: zonnige perioden worden afgewisseld door stortbuien. Ik heb de gisteren aan stukken gezaagde planken e.d. naar de gemeentewerf gebracht. Het zou er nu toch een keer opgeruimd moeten gaan uitzien.

Toen ik de vier betaalde en ingepakte boeken naar de brievenbus bracht, hoorde ik bij het speeltuintje een vader en een dochtertje van een jaar of vijf met elkaar in gesprek:
- Mag ik mijn schoenen uit?
- Nee!
- Waarom niet?
- Omdat ik zeg dat het niet mag.

Heel goed: ze bestaan nog!

16 augustus 2014

Daggedachte 225

Nimmer kan een mens tweemaal dezelfde rivier oversteken.
Want wie een tweede maal in de rivier afdaalt, wordt omstuwd door andere wateren.

(Bertus Aafjes, de denker in het riet, blz. 5, Voorwoord)

Op Radio 1 is vannmiddag (tussen 13.00 en 14.00 uur) een programma over de politieke mores in Nederland. Kars Veling is één van de deelnemers aan het gesprek. Hij beweert dat het er in de politiek best af en toe hard aan toe mag gaan. Dat is dezelfde Kars Veling die hier - eerder dit jaar - in Veenendaal als informateur/voorzitter van een gemeenteraadsvergadering vond dat de reacties in de vergadering te heftig waren. Ik ga hem een steeds grotere draaikont vinden.

In het te koop te zetten kookboek 'Koken in de wereld - Wijn' kwam ik deze week het recept voor Bergsraβer Apfelkompott tegen. Dat leek me lekker en het toeval wil dat we nog appels hebben liggen en dat we net een fles Riesling hebben open gemaakt. Ik moest alleen nog even (op de fiets!) naar de Albert Heijn om rozijnen, een citroen en kaneelstokjes te halen. Uit eigenwijzigheid deed ik er ook een peer en twee nectarines in (die laatste moesten - net als de appels - nodig op). Het geheel staat nu in de slowcooker te pruttelen.

Bij het wereldkampioenschap voetbal viel de toename van het aantal baarden me op (vooral bij keepers). Ze lijken nu ook in het straatbeeld toe te nemen (de baarden, niet de keepers).

Rob, de grote tuinverbouwer, heeft het over 'een plantje die' als hij iets over afrikaantjes uitlegt. Ik vind het programma toch al niets (het is één grote reclame-uitzending), maar nu houdt het voor mij helemaal op.

Gijs en Suzanne (en Tygo) namens ons vanavond mee naar restaurant 'Molen de Zwaluw' in Kesteren (Martijn paste op Dylano). Het was gezellig en het eten was er prima. Het pasteitje vooraf was zelfs uitstekend; de gevuldste vulling die ik ooit op heb. Het was er echter zo druk, dat we pas na ruim twintig minuten ons drankje kregen en pas na een uur de voorgerechten. Dat was voor ons, maar zeker voor Tygo erg lang wachten. Hij hield zich goed en vond het allemaal heel interessant.
Mijn pannenkoek (met twee meegebakken eieren) leek meer op een pizza dan op een pannenkoek en smaakte prima. De bediening was af en toe wat slordig, net als de menukaart:

pannenkoek verassing
De Zwaluw - Pannenkoek met gebakken spek, prei, paprika, champignon, ui, kaas en 2 meegebakken eieren. Een aangebrand bekertje?

Nieuw op Schrijversinfo: Martijn Teerlinck.

2 bestellingen: Tonnus Oosterhoff, 'Boerentijger', knipsels Toon Hermans.

17 augustus 2014

Daggedachte 226

Mm ... dat ruikt heerlijk, zeg!
Kenau S. Hasselaar
Was met een neiging tot
Kookkunst behept

Haarlem spreekt nóg van haar
Hellebaardiersfondue
Volgens een eigen
Gezellig recept

(De Tweede Ronde, Zomer 1984, blz. 130)

De laatste dagen heb ik veel knipsels te koop gezet. Ik realiseer me ineens dat ik die te koop aanbied via mijn 'homepage' bij Ziggo. Daar staat de hele site van Raban. Als ik over een paar weken overstap naar Vodafone ben ik dat dus kwijt. Ik heb op de site van Vodafone gekeken; zij lijken helemaal geen 'homepage' aan te bieden. Dan zal ik het aan Schrijversinfo moeten hangen. Misschien is dat ook wel logischer. Ik heb bovenaan deze bladzijde een link naar Raban toegevoegd, om te kijken of dat werkt. Nu verwijst die nog naar de externe Raban-pagina, maar dat zou dan straks intern moeten kunnen.

Ik ben in 'Bonita Avenue' op bladzijde 328 (van de 543). Een intrigerend verhaal (dus ik ga dit boek wel uitlezen), maar weinig memorabele zinnen. Eentje op deze bladzijde, waar de hoofdpersoon de zuinigheid van één van zijn exen omschrijft: 'Het liefste zeek ze zelf de keldertrap onder om een kat uit te sparen.'

18 augustus 2014

Daggedachte 227

Het leuke van herinneringen vind ik dat ze fout zijn,
want daardoor is vaak meer te begrijpen dan de bedoeling was.

(Leo Vroman, Warm, Roof, Nat & Lief, blz. 9)

Ik heb nóg een apart 'Boekwinkeltje' aangemaakt: Stafkaarten. Daar ga ik - zoals de naam al zegt - al mijn stafkaarten te koop zetten, maar ook de bodemkaarten e.d. Die staan nu nog uitsluitend op mijn eigen Raban-site en de verkoop ervan is vrijwel geheel stilgevallen. Het is wel veel werk, want ik leg elke kaart uitgevouwen op de grond en maak er dan een foto van.

Voor mezelf: een overzicht van mijn boekwinkeltjes, plus het aantal daar te koop staande items:

Raban 4850
Uitverkoopbak 3189
Boekenweek 235
Kronkels 540
Stafkaarten 19

Het totaal aantal boeken ligt hoger, want van de AO'tjes en zeker van de boekenweekgeschenken heb vaak meer dan één exemplaar te koop staan.

Vanavond heb ik 'The girl with te dragon tattoo' gekeken. Het verhaal blijft prachtig. Toch vind ik deze Amerikaanse remake minder overtuigend dan het Zweedse origineel. Door de taal? Door de minder aansprekende Lisbeth Salander? Of gewoon omdat ik het boek al gelezen heb en de eerste film ook al heb gezien?

1 bestelling: Chr. J. van Geel, 'Vluchtige Verhuizing', Leo Vroman, 'Details', Leo Vroman, 'Nieuwsgierig', Leo Vroman, 'De ontvachting'.

19 augustus 2014

Daggedachte 228

Heiligen hebben nooit wapens gedragen.
Wie? Sint Joris?
Die heeft alleen wapens gedragen om er de draak mee te steken.

(Fons Jansen, De lachende kerk, blz. 49)

Lidy was vannacht ineens ontzettend duizelig. De jonge dokter Rijken kwam daarom na zijn spreekuur even bij haar kijken. Hij noemde het 'draaiduizeligheid'. Dat is voor mij een nieuwe term. Zijn diagnose is: een virus op het evenwichtsorgaan (meest waarschijnlijk) of gruis in het evenwichtsorgaan. Als het een virus is, zou het na een dag of wat rust beter moeten gaan.

De computer in de garage is al een paar weken kapot. Het beeldscherm geeft alleen een heleboel gekleurde kleine vakjes. Ik heb een ander beeldscherm aangesloten en dat laat hetzelfde zien. Conclusie: het ligt niet aan het beeldscherm. Om 13.15 uur koppelde ik de computer los en bracht hem naar de Computershop op de Prins Bernhardlaan. Na anderhalf uur belden ze dat het inderdaad de grafische kaart was. Maar de computer heeft ook een kleine interne grafische kaart (als ik het goed begreep) en als ik geen ingewikkelde spellen speel, zou dat genoeg moeten zijn. Ze hebben ervoor gezorgd dat het op die manier werkt, waardoor ik alleen de onderzoekskosten (een half uurtje werk) hoef te betalen. Om 16.15 uur haalde ik de computer alweer op!

Vanmiddag kocht ik het nieuwe Literaire juweeltje: 'Dawoed' van Kader Abdolah.

Via de mail had ik vandaag contact met Bart FM Droog van NPE (Nederlandse Poëzie Encyclopedie). Hij wil op het bij de site horende nieuwsblog melding maken van mijn aftreden als stadsdichter. Zo sudderen zaken nog een tijdje door. Ik heb hem via de mail wat informatie verstrekt.

Wegener (van o.a.) 'De Gelderlander' wil zaterdag een hommage aan Drs. P brengen. Via Faceboek (!) kreeg ik de vraag of ik een stukje (150-200 woorden) over 'Drs. P en het ollekebolleke' wil schrijven. Dat moet morgenochtend klaar zijn. Als ik het goed begrijp, komt dat dan niet alleen in 'De Gelderlander', maar in alle landelijke Wegener-dagbladen. Daar ga ik na 'De slimste mens' maar eens voor zitten.

5 bestellingen: Tessa de Loo, 'Meander', Tessa de Loo, 'Meisjes van de suikerwerkfabriek', Leonard de Vries, 'Groot prentenboek uit grootmoeders jeugd', Jill Mansell, 'Nadia knows best', Gijs Wanders, 'Spoorloos verdwenen', J.M. Cladder, 'Moderne hypnotherapie: een leerboek voor psychotherapeuten'.

20 augustus 2014

Daggedachte 229

Hoe lank nog eer ek my met jou breë
kasjoeneutbosse verenig, eer ons immekaarpas,
jou rietbegroeide arm om mij,
jou bruin liggaam, my liggaam?

(Wilma Stockenström, geciteerd door Kader Abdolah, Dawoed, blz. 48)

Vanochtend was ik een uurtje met de jongens in het speeltuintje op de hoek. Tussen het aanduwen van de schommel en het helpen klimmen door las ik op een bankje in de speeltuin 'Dawoed' van Kader Abdolah. Een apart verhaal, waarin de doden tot ons spreken. Dat is even wennen. Het verhaal wordt interessant, omdat het voor een deel in Zuid-Afrika speelt en Abdolah in het Afrikaans schrijvende dichters opvoert.

20 augustus en het is volop herfst. Niet alleen wat betreft de hoeveelheid regen en de temperatuur (het was vannacht in Brabant vier graden), maar ook wat betreft de paddenstoelen. Ik liep vanmiddag een rondje met de hond en er staan er honderden (en ik overdrijf niet).

Herfst 2014

Omdat Lidy het grootste deel van de dag nog wat duizelig op bed ligt, ben ik de hele dag met de jongens bezig. Dat levert logischerwijs ook kleinkinderfoto's op:

Tygo Dylano

De jongens zitten een dom tekenfilmpje te kijken op 'Cartoon Network' (The Amazing World of Gumball). En ja hoor, ook hier: 'Een meisje die ....'. Ze zouden van die domme tekenfilmpjes dan tenminste nog goed Nederlands kunnen leren, maar zelfs dat zit er niet in.

4 bestellingen: A. den Doolaard, 'De bruiloft der zeven zigeuners', Willy Corsari, 'Geliefde dwaas', Dola de Jong, 'En de akker is de wereld', J.D. Salinger, 'The catcher in the rye'.

21 augustus 2014

Daggedachte 230

Argus haalde de schouders op.
Als goed krantenman had hij geleerd dat het niet geeft wat men schrijft,
zolang men maar schrijft.

(Bewogen aanhalingen, een onthullende lijst citaten uit de verhalen van Marten Toonder, blz. 16)

Op 'De Ellekoot' haalde ik bij het postagentschap de doos van Vodafone op. Daarmee kan de monteur volgende week woensdag aan de slag. Ik nam een paar bakjes huisgemaakte salade van v.d. Hoef mee en twee bosjes dahlia's bij Roelofsen. Het is de tijd voor dahlia's, maar als bosje zie je ze bij bloemenwinkels zelden.
Voor de Albert Heijn stonden twee jongens gratis exemplaren van 'De Gelderlander' uit te delen. Toen ik er eentje aanpakte, vroeg die jongen: 'Kent u 'De Gelderlander', meneer?' Ik zei: 'Zaterdag staat er een artikeltje van mij in. Is dat 'kennen' genoeg?' Daar had hij niet direct een antwoord op.
Als ik thuis de krant ga lezen, blijkt er het katern van de regio Maasland in te zitten. Staan die sukkels dus ook nog de verkeerde krant uit te delen. Dat zal ze weinig abonnees opleveren.

3 bestellingen: Willy Corsari, 'Charles & Charlotte', Paul Biegel, 'Wie je droomt ben je zelf', S.C. Derksen, ''1984' hoe voorkomen we het gelijk van Orwell?'

22 augustus 2014

Daggedachte 231

Niets is meer beschreven en minder bekend dan de liefde. Wie er iets van weet, ergert zich over de vertellingen die schryvers daarvan opdissen. Meestal voelt men dat de auteur 'n land beschryft, dat-i nooit heeft gezien.
(Multatuli Ideeën Tweede bundel, blz. 220, idee 508 (ged.))

 

De computer in de garage werkt weer. Het is altijd gepruts met al die snoeren en stekkers en deze computer staat ook nog eens onderin een diepe computerkast en de snoeren zijn maar net lang genoeg, zodat je er bijna niet bij kunt ... maar het werkt weer (op de verbinding met de platenspeler na).

Dit was een mooi moment om die hele kast waar die computer staat eens flink op te ruimen. Rond het beeldscherm en in de la eronder lage papiertjes en aantekeningen van minstens twee jaar.

De bladzijden van Raban staan op Schrijversinfo! Alleen de krantenknipsels nog niet. Dat doe ik dit weekend. Vandaag heb ik knipsels van b-auteurs (in dit geval: auteurs waarvan de achternaam begint met een 'B') in zitten tikken. Dat is een stapel waar bijna niet door te komen is. Er zijn nogal wat columnisten met een achternaam die met een 'B' begint: Aaf Brandt Corstius, Jan Blokker, Vincent Bijlo, Peter Buwalda. Marjan Berk. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kranten die je leest. Of in het geval van Jan Blokker: welke oude doos knipsels je op de kop hebt gezet.

1 bestelling: A.C.W. van der Vet, 'Zomer '70: heet of koel? Jeugd uiteindelijk weinig revolutionair'.

23 augustus 2014

Daggedachte 232

Waar moet ik optreden?
Dat kan van alles zijn:
Moord, blikseminslag,
Een afgrond, een trein...

Ik maak me zelfs over
Epidemiedrukte
Niet zo gauw dik
Ik ben Magere Hein

(Drs. P, Magere Hein, Weer of geen weer)

Wegener heeft vandaag in al zijn kranten (De Gelderlander/Tubantia/De Stentor/De Stem/Eindhovens Dagblad) twee bladzijden met een eerbetoon aan Drs. P., t.g.v. zijn vijfennegentigste verjaardag. Op die bladzijden staat onderstaand stukje van mij, naast teksten van o.a. Ivo de Wijs en Vic van de Reijt.

Drs. P

Op droge momenten wat in de tuin opgeruimd. O.a. zevenblad rond de vijver weggetrokken. We voeren een bij voorbaat verloren strijd.

Daar staat tegenover dat ik het waterornament weer aan de praat kreeg. Hij deed het al een poosje niet meer, maar een beetje schoonmaken van het pompje bleek voldoende te zijn. Dan is het maar goed dat ik vorige week nog geen (duur) nieuw pompje heb gekocht.

waterornament

1 bestelling: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Huppelen' (Parool, 29-06-1963), Simon Carmiggelt / Kronkel, 'De Engel' (Parool, 28-05-71)

24 augustus 2014

Daggedachte 233

De haardos valt gestadig uit;
Voorts mis ik nu twee kiezen.
Zo heeft men na verloop van tijd
Steeds minder te verliezen.

(Simon Knepper, The sunny side, Heer, bewaar de kattemepper, blz. 12)


Af en toe krijg ik per mail een bedankje voor de informatie op Schrijversinfo. Vandaag van Sabine: 'Beste, Bedankt voor het overzicht van het werk en nog veel meer van Maarten ’t Hart op schrijvingsinfo.nl. Ik blijf echter zoeken naar het antwoord op de vraag waarom er de laatste jaren weinig nieuwe boeken verschijnen van een van Maarten ’t Hart. Weet u het antwoord? Bedankt. Sabine.'
Ik heb geen idee. Uitgeschreven? Met pensioen? Druk met andere dingen (zoals zijn moestuin)?

2 bestellingen: Kees Fens, 'Mijnheer Van Dale en juffrouw Scholten', Betsy Dokter, 'Mahler in Amsterdam'.

25 augustus 2014

Daggedachte 234

'Gek, je doet me denken aan Bobby Dawes.
Jonge Engelsman, net als jij, die rondzwierf in Patagonië.
Op een dag loopt hij een estancia binnen en zegt tegen de eigenaar:
"Als u me werk geeft, bent u een heilige en is uw vrouw een heilige
en zijn uw kinderen engeltjes en is die hond de beste hond ter wereld.
" Maar de eigenaar zegt: "Er is geen werk."
"In dat geval," zegt Bobby, "ben je een hoerenzoon en is je vrouw zelf een hoer,
zijn je kinderen apies en als ik die hond te pakken krijg,
dan schop ik hem net zo lang in z'n reet tot zijn neus bloedt."'

(Bruce Chatwin, In Patagonië, blz. 43)

De laatste vakantieweek, maar vanochtend was de vakantie al voorbij: een mailtje van een ouder, daarvoor naar de schooladministratie gebeld (die zijn vandaag weer begonnen), een telefoontje van school namens een verontruste ouder, die verontruste ouder thuis gebeld en gerustgesteld.
Verder begin ik vandaag ook met de voorbereidingen, maar dat doe ik (nog) thuis. Er moeten werkwijzers worden gemaakt voor het eerste cluster. Dat is veel werk, omdat we met een nieuwe methode gaan werken. Dan is er ook nog een collega die me de door haar gemaakte werkwijzer mailt. Ze maakt die voor het eerst en vraagt of ik er even naar wil kijken (en opmerkingen wil mailen). Kortom: aan het werk.

Toch is het qua werk ook een mooie dag. Mijn salaris wordt gestort en dat terwijl ik tussen 25 juli en 25 augustus nauwelijks aan school gedacht heb, laat staan voor school gewerkt heb.

26 augustus 2014

Daggedachte 235

Na regen komt er weer een bui.
(Alexander Pola, Mengvoer)

Vandaag kreeg ik van de journaliste die me vorige week benaderde een PDF'je van de Drs. P-bladzijden van zaterdag. Onder haar mailtje schrijft ze deze zin: 'NB: Wat betreft plaatsing op je site, valt helaas wel onder het Wegener-copyright...'. Dat is helemaal mooi: een tekst die je zelf geschreven hebt en waarvoor ze geen cent hebben betaald (!) zou je vervolgens niet meer zelf mogen gebruiken. Dat lijkt me toch sterk.
In de voetnoot van haar mail staat iets over Wegener, daar valt ook te lezen in welke kranten mijn tekstje zaterdag heeft gestaan: 'De Gelderlander', 'Tubantia/Twentse Courant', 'Stentor', 'Limburger', 'Limburgs Dagblad',' Eindhovens Dagblad', 'Brabants Dagblad', 'BN/DeStem', 'PZC',' Leidsch Dagblad', 'Noord-Hollands Dagblad', 'Haarlems Dagblad', 'Gooi- en Eemlander' en 'IJmuider Courant'.

Bomans aan boord

Bij Van Kooten haalde ik vandaag het bestelde luisterboek 'Bomans aan boord' op. Godfried Bomans ging op uitnodiging van Grundig in de zomer van 1971 mee op een cruise op de Middellandse Zee. Zijn tegenprestatie was het 's avonds verzorgen van een korte lezing voor de personeelsleden van Grundig (die ook mee waren op de cruise). Daarbij was zijn uitgangspunt niet de humor, maar de informatie. Hij vertelde over de die dag bezochte steden en gaf culturele achtergrondinformatie.

De lezingen zijn destijds door Grundig op een cassettebandje aan de werknemers cadeau gedaan, maar pas vorig jaar liggen ze als luisterboek in de winkel. De echte liefhebbers hebben ze al wel na kunnen lezen in zijn Verzamelde Werken.

Een mailtje van school: mijn vrije dag is naar de vrijdag verplaatst. Dat is lekker. Ik heb die dag op woensdag, omdat dan de kleinkinderen bij ons zijn. Dat is niet om te zetten. Ik heb er op school nooit een geheim van gemaakt, dus ik mag veronderstellen dat dit een bekend feit is. Het is een rotstreek en mijn animo om na de vakantie weer te beginnen neemt er niet door toe.

1 bestelling: Graham Greene, 'Brighton Rock'.

27 augustus 2014

Daggedachte 236

Wie cynisme gevoelloos noemt, verwart eelt met dikhuidigheid.
(Eric van der Steen, Alfabêtises, blz. 7)

Vanmorgen vroeg stond de monteur van Vodafone op de stoep. Een aardige man én iemand die meedacht. We hebben computers op meerdere plaatsen (bekabeld) en een televisie in de woonkamer en in de slaapkamer. Ik wilde geen kabels over de plinten en hij bedacht passende oplossingen en gaf ons daar ook een keuze in. Heel prettig!
Vrijdagochtend komt hij de installatie afmaken. Ik zeg Ziggo pas op als alles via Vodafone werkt. Dan zal ik wel een maand dubbel betalen, maar dat heb ik liever dan dat ik een periode zonder internet zit. Een nadeel van de hele operatie is dat ik een ander mailadres krijg en dat ook op mijn websites en bijvoorbeeld ook bij Bol.com en Boekwinkeltjes moet gaan veranderen.

De papierkliko blijft leuk speelgoed (en de enige kliko waar je zelf in kunt kruipen zonder vies te worden):

papierkliko papierkliko

Eindelijk schijnt de zon weer. Daarom gingen we (Lidy, Martijn en ik) vanmiddag met de jongens naar het Berghuis in Amerongen (op mijn laatste oppaswoensdag - grr). Ze speelden heerlijk en het werd er pas druk toen wij er al een poosje waren. We dronken wat op het terras en hadden zo een plezierige middag.

Berghuis Dylano

28 augustus 2014

Daggedachte 237

'Ik voor mij beschouw de economische wetenschap als dé zwendel van deze eeuw.
Ik sla economen ongeveer net zo hoog aan als meteorologen
en meteorologen vertrouw ik alleen maar als ze het weer van gisteren voorspellen.'

(Koos van Zomeren, De hangende man, blz. 23)

Vandaag ben ik dan toch weer naar school geweest. Bijpraten, mail afhandelen, beetje opruimen, werkwijzers maken, andere scholen bellen (i.v.m. vertrekkende en komende leerlingen). Ik was er rond half tien en ben tot een uur of twee gebleven.

Oud-collega Hans belde me op school. Hij had zijn boekenkasten opgeruimd (en kinderen, familie en vrienden al laten uitkiezen). Of hij de resterende twee bananendozen vol boeken bij mij op school mocht afgeven. Maar natuurlijk Hans!

We zijn naar 'De Bedweter' in Lunteren geweest voor nieuwe matrassen. Bij de AH daartegenover deden we gelijk maar de boodschappen. O.a. wat vis voor een vispakket(je). Uit de oven deze keer, want de barbecue blijft wachten op een zomervakantietaak.

1 bestelling: Willy Pétillon, 'Huismus'.

29 augustus 2014

Daggedachte 238

Het grote probleem om 'praktisch' op te lossen:
Kan men gelukkig zijn en eenzaam.

(Albert Camus, Dagboek, blz. 117)

De nieuwe (en vernieuwde) 'Boekenpost' zat vandaag bij de post. Het blad is iets dikker geworden, door een samengaan met 'Inkt!'. Dat laatste blad begon enkele jaren geleden als nieuwbrief, vooruit: nieuwsblad van 'Boekwinkeltjes'. Toen het een papieren uitgave werd, vreesde ik al dat daar geen publiek voor zou zijn. Een voordeel van dit samengaan van twee bladen is dat ik nu in de 'Boekenpost' meer van Wim Huijser te lezen krijg.
'Boekenpost' gaat zich meer en meer op het nieuwe boek richten, o.a. met recensies en boekentips (100 (!) per nummer. Ik weet niet of ik dat een goede ontwikkeling vind. De charme van het blad zat voor een groot deel juist in het terugkijken op boeken en schrijvers uit het verleden. En misschien ook wel in de daaraan gekoppelde wat oubollige layout.

De moord op de boekverkoopster

Wim Huijser schreef voor dit nummer een intrigerend verhaal over de voormalig eigenares van boekhandel Kniphorst in Wageningen. Zij krijgt een verhouding met een Marokkaanse man die vaak in de winkel aan de leestafel zit. Ze verkoopt de boekhandel in 2008 om samen met haar nieuwe vriend van het leven te gaan genieten. In 2012 sterft zij. Haar 'vriend' blijkt haar vergifitgd te hebben door muizengif in haar Berenburg te doen. Hij gaat achttien jaar de gevangenis in. Wat een verhaal! (En: waarom heb ik daar in geen enkele regionale krant iets over gelezen?) Frank Westerman vond het ook een mooi verhaal en beschreef het in 'De moord op de boekverkoopster'.

Vanmiddag ben ik nog een poosje op school geweest om de mentorenvergadering van maandagochtend voor te bereiden.

Bruine autodrop Ik ben dol op de compleet bruine dropjes uit de doosjes 'Zacht wagens' van Autodrop.
Marcus weet dat en denkt zelfs in het ziekenhuis aan mij als hij een doosje met alleen maar van die bruine dropjes tegenkomt.
'Volgens Marcus is dit de ultieme meneer Beek drop', laat zijn moeder me per mail weten!

Op deze laatste avond van de zomervakantie (die voelt als een lange herfstvakantie) doe ik mezelf een zware jongen tripel van Maallust cadeau. Een driekwartliterles van de brouwerij uit Veenhuizen, met een kleine 9% alcohol. Zo'n fles kost bijna acht euro. Daar heb je bij een beetje aanbieding in de supermarkt een heel krat pils voor. Maar een mens moet zichzelf af en toe durven verwennen en dát lukt met dit bier uitstekend.

5 bestellingen: Harry Mulisch, 'Het theater, de brief en de waarheid', Peter van Hugten/Hans Hagen, 'Salto Natale', Jan Cremer, 'Ik, Jan Cremer', Harry Kemelman, 'Wednesday the rabbi got wet', Jan Wolkers, 'De junival'.

30 augustus 2014

Daggedachte 239

Heel wat mensen spelen degene die ze zouden willen worden.
(Fons Jansen, Goeden avond, dames en heren, blz. 22)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- George Orwell, Dagboeken 1931-1949
Voor de onvolprezen reeks Privé-domein (dit is nr. 277) maakte Nelleke van Maaren een keuze uit de elf bewaard gebleven dagboeken van George Orwell. Een mooie kans om eens iets anders van hem te lezen dan '1984' of 'Animal Farm'. (€ 35,00)

14.00 uur en het heeft vandaag nog niet niet geregend.

Twee dagen achter elkaar wordt er een bestelling geannuleerd. Twee dagen achter elkaar betreft het een boek waarvoor ik speciaal naar mijn garagebox in het PWA-park gereden ben. Irritant!

Toen het eindelijk droog was, heb ik een foto gemaakt van de voor het eerst bloeiende waterlelie. Door de kou en de regen is hij heel lang in de knop gebleven, maar nu kon hij toch niet langer wachten:

waterlelie

1 bestelling: Winifred Holtby, 'South riding'.

31 augustus 2014

Daggedachte 240

Het is trouwens ontstellend hoeveel moois je ziet en volkomen vergeet.
Foto's getuigen daarvan:
schitterende vergezichten, imposante gebouwen, treffende tafereeltjes.
Je moet ze gezien hebben want de foto's heb je zelf genomen,
maar alle herinnering is verdwenen.

(Bob den Uyl, in Ik herinner mij, blz. 177)

Vanochtend leek het zowaar even zomer; we hebben in de tuin koffie gedronken. Maar al snel kwam de regen weer met bakken naar beneden.

regenmeters
Deze glaasjes waren 24 uur geleden leeg.

De tv beneden werkt goed met Vodafone. De storing die er vaak was, is nog niet terug geweest. De tv op de slaapkamer doet het niet. Ik heb het vermoeden dat het geleverde vodafonekastje niet werkt. De computers werken prima. Ik heb het idee dat internet sneller is en ik weet zeker dat het uploaden sneller gaat. Alleen de NAS (op zolder) werkt niet en ook de draadloze printer niet. Er moet ergens vanwege de andere router een ander nummer ingevoerd worden. Daar komt woensdag een jongen van de Computershop voor. Het overzetten van de telefoon (met behoud van telefoonnummer) zorgt ervoor dat onze telefoon er vier dagen 'uit' ligt. Zo geeft het overstappen toch meer gedoe dan me lief is.

Dit kwam langs op Facebook. Stereotypen waar natuurlijk van alles op valt af te dingen, maar ik zet hem hier toch neer, al is het maar om hem later nog eens terug te kunnen vinden:

Nederland in stereotypen

 

Door naar september 2014