Terug naar juli 2015

 

Augustus 2015

1 augustus 2015

Zo: we hebben weer ons eigen brood, bad en bed. We sliepen goed en uit. Een beetje opruimen, een kar boodschappen bij de Hoogvliet en een beetje rommelen. Het is wel een beetje zuur dat het nú prachtig weer is. We zijn in de voortuin niet van die schoffelaars. We trekken eruit wat ons niet aanstaat, snoeien hier en daar wat, planten er ook wel eens wat bij, maar laten het in grote lijnen z'n gang gaan. Een gevolg daarvan is dat er in twee struiken een braamstruik meegroeit. Die halen we er waarschijnlijk deze winter uit, maar nu hebben we bramen uit eigen tuin, tenminste: als de wespen er wat van overlaten (conclusie: de bramen zijn lekker zoet).

wespen

2 augustus 2015

Vanochtend fietsten we naar Oost. Gijs en Suzanne hebben achter hun huis hun net aangeschafte vouwwagen opgezet. Een Jamet. Het is een joekel en hij ziet er voor zijn leeftijd nog uitstekend uit Daar gaan ze geen spijt van krijgen.

Vanavond barbecueden we met elkaar. Een gezellig familiemoment. Bij de Action hadden we voor Tygo en Dylano twee plastic hockeysticks aangeschaft. Ze hadden er veel plezier mee. Die dingen kosten daar vrijwel niks en zijn hun geld op die manier dubbel en dwars waard (al zijn ze na één middag al wel 'overleden').

3 augstus 2015

Dat is schrikken: ik open Spotify. Bovenaan de bladzijde worden actuele afspeellijsten voorgesteld. Op de eerste prijkt mijn eigen foto!

Spotify - foto

Ze zullen wel een afspraak met Facebook hebben, want dit is de ongekleurde versie van mijjn profielfoto daar. Dat je privacy ver te zoeken is op Facebook was ook al bekend.

Vanmiddag stond Gerhard Mennink voor de deur. Hij kwam me voor mijn verzameling 'boeken over Veenendaal' het boek brengen dat zijn vrouw in 2002 schreef: 'Brood op de plank: over armoede, inkomsten, muntsoorten en andere geldzaken'. Ik had het daar met Gerhard over, toen ik met 'Schrijvers geturfd' bezig was. We dronken koffie en kletsen wat bij. Ik gaf Gerhard mijn 'Veenendaal, Veenendaal' mee naar huis.

4 augustus 2015

Vanochtend zijn we weer even naar Lidy's vader in Culemborg geweest. Hij was redelijk helder vandaag, maar zelfs dan dommelt hij de helft van de tijd weg.

Een paar weken geleden kochten we (voor weinig) een apparaatje om dunne wafels mee te bakken. Van die wafels kun je (zolang ze nog zacht zijn) hoorntjes en bakjes om ijs in te doen maken. Dat probeerden we vanmiddag uit. Tygo is voor zulke dingen enthousiast en wil helpen, kloppen, afmeten:

Wafels Wafels
Wafels Wafels

Bovenstaande foto's heb ik ook op Facebook gezet. Daar heb ik ook een filmpje op gezet van Tygo die Suzanne duwt (op/in een grote schommel). In eerste instantie wilde ik ook proberen dat filmpje hier te plaatsen, maar ik zie daar van af. Zo'n filmpje van een halve minuut is 80 mb en ik betaal voor de totale inhoud van dit weblog (daarom zijn de foto's ook niet aanklikbaar om ze te vergroten. Daar heb ik wel eens een vraag over gehad).

2 bestellingen: Hella S. Haasse, 'De verborgen bron', Huub Beurskens, 'Eigenlijk heb je alles al'.

5 augustus 2015

Vanmiddag naar Tante Dick. Ze houdt zich goed, gaat zelfs steeds beter voor zichzelf opkomen. Het lopen gaat wel steeds slechter. Ze wil het zitten in een rolstoel zo lang mogelijk uitstellen (al zal het er heus wel van komen). Ze probeert nu zelfs af te vallen, om beter te kunnen lopen. Het is haar afgeraden, maar ze wil het geprobeerd hebben. Daar is wat voor te zeggen. Afvallen door extra bewegen zit er met haar lichamelijke gesteldheid niet meer in. Dan blijft alleen het rekening houden met je voeding over. Het is ook de vraag of het een goed idee is om jezelf in dit stadium van je leven van alles te gaan ontzeggen.

Ik speel nu twee weken Trivia crack en heb daar veel lol in. Ik ergerde me wel aan de taalfouten in veel vragen (en antwoorden). Daarom ben ik ook nieuw aangemelde vragen gaan beoordelen. Ik heb er gisteren en vandaag 750 bekeken en daarvan heb ik er toch al snel een kwart afgekeurd. Vooral vanwege het verkeerd gebruik van hoofdletters en het niet aan ekaar schrijven van woorden. Ik zal me zo niet populair maken bij de bedenkers van die vragen! Ook bij al goedgekeurde vragen maak ik - na het beantwoorden ervan - regelmatig melding van taalfouten (zo ben ik in de vakantie toch nog een beetje aan het werk).

2 bestellingen: Knipsels Hugo Claus, Franz Kafka, 'De gedaanteverwisseling'.

6 augustus 2015

Vandaag heb ik de garage (lees: boekwinkel) een beetje opgeruimd. Veel gedaan, maar daar is weinig van te zien. Daar gaat nog wel een dagje 'in'zitten.

Vanavond hebben we twee houten rekken gekocht, waar de clematis (achtermuur garage) tegenop mag groeien. Ik dacht alles ervoor in huis te hebben, maar de schroeven blijken te kort te zijn (de eerste kwam -met rek en al - de muur weer uit). Morgen dus langere (maar wel even dikke) schroeven kopen.

Boeken van Jan Campert gescand en op Schrijversinfo aan de bladzijde over hem toegevoegd.

3 bestellingen: 'De Tweede Ronde, Japans nummer, Lente 1996', Han Helfferich-Koch, 'Een dal in Ambarawa', drie keer 'Martin Mons'.

7 augustus 2015

Vanochtend haalde ik iets langere schroeven voor de plantenrekken in de achtertuin. Die lijken me lang genoeg, maar nu blijk ik geen passende schroevendraaier te hebben voor deze schroeven. Het lijkt op een kruiskop, maar het is net iets anders. Dat is lekker: kan ik eerst weer een nieuwe schroevendraaier gaan kopen.

Tygo deed deze week een 'spoedcursus' voor diploma B. Elke dag om 9.00 uur zwemles. En het is gelukt: vanmiddag zwom hij af. Er zwommen meer kinderen af dan ik verwacht had, zo in de zomervakantie. Ik heb ze niet geteld, maar ik schat zo'n vijfentwintig kinderen voor diploma B en een paar minder voor diploma A.

Tygo - diploma b Tygo - diploma b

Nieuw op Schrijversinfo: A. Wapenaar.

3 bestellingen: Amy Tan, 'De vrouw van de keukengod', Louis de Bernieres, 'Kapitein Corelli's mandoline', Suzanne Vermeer, 'De vlucht'.

8 augustus 2015

De twee planten-klim-rekken hangen. Als de voorbereidingen goed zijn én je hebt het juiste materiaal, dan is het maar een klein klusje (al hangt de rechter wel rechts, maar niet hélemaal recht).

plantenklimrekken

4 bestellingen: boekenweekfolder Selexyz & Broese Boekenweek 2008, Libris Boeken Magazine Boekenweek 1998, Kinderen, De jonge schurk, boeven en detectieven, Vrij Nederland, 10-10-1981, kinderboekenweekbijlage, De literaire boekengids 1984, De makers van het literaire boek / Hoe komt het literaire boek tot stand, Gedichten. CPNB literaire boekengids najaar 1985,
J.G. Kikkert, 'Geheimen van de Oranjes V. Minder bekende episoden uit de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau', Arto Paasilinna, Prentbriefkaart: 'De zelfmoordclub', Jung Chang, 'Wilde zwanen: drie dochters van China'.

9 augustus 2015

Ik ben de advertenties op Spotify wel zat, maar ik ben te krenterig om te betalen voor iets wat ik nu ook gratis krijg. Vanochtend overdrijven ze het echter wel een beetje: ze spreken mij aan met 'Zeg gast, .....'. Zo wens ik niet aangesproken te worden!

De uit de vijver 'geredde' en in een bak gezette waterlelie probeert het voorzichtig met één bloem, maar de bladeren zijn zo hoog boven het water uitgegroeid dat deze bloem nauwelijk opvalt.

waterlelie

2 bestellingen: Vercors, 'Le silence de la mer (et autres récits)', Jan Campert, 'Wier'.

10 augustus 2015

Vanmiddag ben ik in de garagebox aan het opruimen en herinrichten geweest. Achterin is wat ruimte vrij gekomen, omdat ik het afgelopen jaar flink wat dozen knipsels heb weggewerkt. Daarom konden de dozen 'Kroes' van voorin naar achterin verplaatst worden. Dat geeft me de mogelijkheid om morgen tien bananendozen 'Uitverkoopbak' van de Dijkstraat naar de garagebox te brengen. Dat geeft hier dan weer wat ruimte.

In de voortuin stond een forsytsia zich in de beukhaag te 'dringen'. Dat geel is fraai in het voorjaar, maar dit werd toch een minder mooi geheel (de overbuurvrouw - een tuinfreak - had ons er zelfs al eens over aangesproken). Aan het eind van de middag hebben we hem daarom een kopje kleiner gemaakt.

We belden vanavond de schilder maar eens. Hij zou in augustus het huis komen verven. Eind augustus is ook augustus! En als het zulk weer blijft, komt hij misschien nog iets eerder.

Na het eten zijn we een eindje wezen fietsen. Het is voor augustus nog niet zo vochtig 's avonds.

Daarna keken we naar 'De slimste mens'. Dat heb ik nog niet gemeld, maar ook dit jaar kijken we daar trouw naar. Een enkele keer via uitzending gemist.

Niets in de Staatsloterij.

1 bestelling: Gilles Néret, 'Gustav Klimt 1862-1918', Sanneke van Hassel, 'Nest'.

11 augustus 2015

We haalden vanmorgen een paar grote takken van de berk in de voortuin af. Dan kan de schilder er straks beter bij. Ik vrees dat we hem over een paar maanden (als het blad eraf is) helemaal weg moeten halen. Nu is dat nog behapbaar zonder gevaar voor eigen leven.

Een stomme televisiereclame voor de e-bike 'Stella'. Ze hebben het melodietje 'De bostella' van Johnny en Rijk genomen en de tekst wat aangepast: 'Ja, we rijden samen op de Stella' en even later 'Ja, we moeten fietsen met elkaar' en vervolgens zie je in die hele reclame mensen alleen fietsen. Niets 'samen' of 'met elkaar'.

We brachten nog wat spullen naar de stort. Het kringloopcentrum wilde er een gedeelte wel van hebben (cd-rek, twinny-load). We konden het pasje voor de werf nergens vinden. Uiteindelijk bleek hij in de auto te liggen; in de hoek van het dashboard, tegen de ruit aan geklemd. Daar moet hij al weken gelegen hebben. Al zoekend hebben we gelijk veel kleine troep uit de auto opgeruimd.

Vanmiddag kochten we een effen bruin geglazuurde tajine. Die wilde ik al langer hebben en nu zagen we er eentje voor een vriendelijk prijsje. Ik wilde vandaag gelijk met kip en gedroogde abrikozen aan de slag, maar overal waar je informatie zoekt zegt men: eerst 24 uur in het water leggen, dus hij staat nu te weken. Ik had het idee dat je zo'n tajine (alleen) in de oven gebruikt, maar hij blijkt ook veel op een gaspit gebruikt te worden.

2 bestellingen: Wim J. Simons, 'Van Brave Hendrik tot Kuifje. Veranderend jeugdboek in veranderende tijden', Jan Wartena en Co Loerakker, 'Ogen op steeltjes'.

12 augustus 2015

We reden vanochtend naar Rheeze. Ik had er ook nooit van gehoord. Het ligt bovenin Overijssel, gemeente Hardenberg, vlak onder Hoogeveen. In Rheeze ligt de 'Sprookjescamping', waar Suzanne, Gijs en de jongens met hun vouwwagen staan. Ik heb nog nooit een camping gezien die zo op jonge kinderen is ingesteld, van de toiletgroepen (alles op allerlei hoogtes) tot de speeltoestellen (op elke veldje). Dan zijn er ook nog allerlei optredens en zelfs met de ijscokar komt er een sprookjesfiguur mee:

Sprookjescamping sprrokjescamping

En ze hebben er deze week ook nog eens mooi weer bij. Ik meen me te herinneren dat ik een paar jaar geleden collega Jorde al eens over deze camping hoorde vertellen.

We reden via Fonteyn terug naar Veenendaal. We kochten in juni geen trapje bij onze spa, omdat we nog een 'een krukje' hadden staan. Na twee maanden vind ik dat krukje toch wel wat wiebelig. Nu staat er een stevig trapje in bijpassende kleur voor de spa (ik heb hem vanavond gelijk in elkaar gezet).

Spa - trapje

5 bestellingen: Jan de Hartog, 'De kunstenaar', Anne Hermans, 'De co-assistent', Simon Adams, 'Mijn eerste boek over vulkanen', Anna Blaman, 'Twee lezingen door Hella Haasse en Alfred Kossmann', K. Wagtendonk, 'De Palestijnse kwestie'.

13 augustus 2015

wespenval

Ik betrap mezelf erop dat ik met een welhaast intens genoegen naar de doodsstrijd van een wesp in de van een lege colafles gemaakte wespenval zit te kijken.Ik ben allergisch voor wespen (ik zwel enorm op van een steek) en om die reden panisch voor die krengen. Blijkbaar haat ik ze dusdanig dat hun sterven me genoegen doet.
Dat roept de volgende vraag op: zijn er mensen waaraan ik zo'n hekel heb dat ik hun doodsstrijd met genoegen zou aanschouwen. Eerlijk? Ja, ik kan er wel een stuk of twee bedenken.
Dat roept de volgende vraag op: zou ik in staat zijn die 'stuk of twee' zelf in die positie te brengen, om daarna met genoegen hun doodsstrijd te aanschouwen? Daar moet ik nog eens even over nadenken (blijkbaar is het antwoord niet meteen negatief).

De tajin heeft vierentwintig uur in het water gestaan en was klaar voor gebruik. Op het gas (en dat ging prima). We aten kip tajine (met couscous):

Kip tajin

3 bestellingen: K.E. König, 'Postzegel als wapen', diverse auteurs, 'Zonder franje', Miek Zwamborn, 'Het krieken van sepia'.

14 augustus 2015

De schilder begint aanstaande maandag. Om 7.30 uur! Dan kunnen we de laatste vakantieweek mooi vast 'oefenen' met vroeg opstaan.

Boekenweekgeschenken bij Catawiki

Leuk voor beginnende verzamelaars, zo'n lot met boekenweekgeschenken. De veiling opent vandaag en de prijs zal nog wel oplopen naar pakweg dertig euro (schat ik in).
Het gaat mij om de omschrijving; daar slaan ze de plank volledig mis! Als je iets niet van boekenweekgeschenken kunt zeggen, is het dat ze exclusief zijn: van het geschenk van dit jaar zijn er 723.000 gedrukt!

2 bestellingen: David Baldacci, 'Nachtwerk', Pieta Bulthuis-Vegter e.a., 'Zonder franje'.

15 augustus 2015

Vanochtend hebben we Luna opgehaald. We hebben de komende week een hond, dus dat worden weer avondwandelingetjes.

Het blad 'Rolling Stone' heeft een lijst gepresenteerd met de beste songwriters aller tijden.Een lijst met honderd artiesten. Dit zijn de eerste twintig:
1. Bob Dylan
2. Paul McCartney
3. John Lennon
4. Chuck Berry
5. Smokey Robinson
6. Mick Jagger and Keith Richards
7. Carole King and Gerry Goffin
8. Paul Simon
9. Joni Mitchell
10. Stevie Wonder
11. Bob Marley
12. Brian Wilson
13. Hank Williams
14. Bruce Springsteen
15. Eddie Holland, Lamont Dozier and Brian Holland
16. Leonard Cohen
17. Neil Young
18. Prince
19. Ellie Greenwich and Jeff Barry
20. Jerry Leiber and Mike Stoller

Ik ben dol op zulke lijstjes. Ze zijn vooral lekker om tegenaan te schoppen. Leonard Cohen op 16? Belachelijk. Neil Young op 17? Achter Cohen, terecht, maar achter al die anderen? De heren Lennon en McCartney schreven goed in het gehoor liggende liedjes, maar zijn die songteksten nou zo geweldig? Hetzelfde geldt voor o.a. Chuck Berry. En dan staan er ook nog eens alleen mensen die in het Engels schreven.
Ach, het daagt je in ieder geval uit om zelf zo'n lijstje te produceren:

1. Leonard Cohen
2. Joop Visser
3. Bob Dylan
4. Maarten van Roozendaal
5. Bram Vermeulen
6. Paul Simon
7. Neil Young
8. Willem Wilmink
9. Wim Kerkhof
10. Carole King

Een gerede kans dat u niet weet wie Wim Kerkhof is. Dat is de zanger, tekstschrijver van de Rotterdamse 'The Amazing Stroopwafels'.

Martijn leidt deze week (weer) het tenniskamp bij Spitsbergen. Hij had me gevraagd vanavond bij het kampvuur/de vuurkorf het spookverhaal van het gouden been te vertellen. Dat leek me leuk en ik had mijn oude kampvuurdeken er voor van zolder gehaald. Maar het is vanmiddag en vanavond zó nat dat er van gezellig rond een vuurtje zitten niets terechtkomt. Hij heeft nu een optie op volgend jaar genomen.
Het was voor mij even zoeken naar die kampvuurdeken, maar de muizen hebben hem de afgelopen tijd wel kunnen vinden. Toen ik hem pakte, vielen de muizenkeutels ervan af. Ze hebben er gaatjes in gevreten en die wol als nestmateriaal gebruikt. Ach, rond een kampvuur doet een gaatje meer of minder in zo'n deken er ook niet toe. Ik meen me te herinneren dat dit de oude marinedeken van mijn vader is.

kampvuurdeken kampvuurdeken

Vanavond trakteerde ik mezelf op een grote fles (75 cl.)'Wagenings blond', gekregen van Wim bij de presentatie van 'Veenendaal, Veenendaal'. Dat was een aangename kenismaking. Een fris, bovengistend bier met en stevige hopsmaak. Het is daadwerkelijk in Wageningen gebrouwen (Bierbrouwerij Onder de linden) en niet, zoals bij veel 'plaatselijke' bieren alleen maar van een 'plaatselijk' etiket voorzien.

5 bestellingen: Julie Sahni e.a.,'Aan tafel in India. Recepten uit en bespiegelingen over de Indiase keuken', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Passie' (Parool, dondersdag 17-06-71), J.C. Brandt Corstius en Han G. Hoekstra, (bijeengebracht door), 'De muze vertelt, een bundel verhalende poëzie', Enid Blyton, ' "De Vijf" en het gestrande goudschip', Sjöwall & Wahlöö, 'De politiemoordenaar'.

16 augustus 2015

Voor de derde dag regen. Dat betekende vanochtend - voor het eerst sinds weken - een lange broek én sokken aan.

Vanmiddag gingen we even bij Martijn en zijn tennistoernooi/tenniskamp kijken. De sfeer was gemoedelijk; kinderen stonden rustig in de regen te tennissen. Kinderen accepteren makkelijk dat dingen zijn zoals ze zijn (het zijn vaak de ouders die zich zorgen maken).

Suzanne appte een foto van een foto van ons (met z'n zevenen) in de koffer van Tygo. Ze had hem gevraagd waarom hij die foto meegenomen heeft. Zijn antwoord: 'Dan kan ik even naar ze kijken als ik ze mis.' Als dat niet ontroerend is, dan weet ik het niet meer.

2 bestellingen: W.F. Hermans, 'Ruisend gruis', J.W.M. van Spaandonk, 'Kerk en Staat in duizendjarig Polen', K.L.H.E. Elhorst, 'Nog is Polen niet verloren'.

17 augustus 2015

De schilder is bezig. Ons huis staat 'in de steigers'. Hij begint om 7.30 uur, dus we waren vroeg op. Dan doe je een hoop in zo'n ochtend (wekelijks onderhoud spa, VN-bijlagen te koop zetten).

steigers

Het regent al een paar dagen. Er zat twee centimeter limonade in de wespenval. Daar zit nu een centimeter of zes regenwater bij:

wespenval wespenval

1 bestelling: P.H. Ritter, 'Ontmoetingen met schrijvers', E. de Jong-Keesing, 'De zalenman', Manuel van Loggem, 'Insecten in plastic', Jan Mulder, Remco Campert, 'Familie-album', Olaff J. de Landell, 'De porselein tafel', Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee en het valse hart'.

18 augustus 2015

Hier en daar kan een boeiboord niet meer geschilderd worden. Aan de zijkant (hoog) heeft de naad van de dakgoot gelekt. Daar zijn de boeiboorden verrot. Gisteren en vandaag is een timmerman die boeiboorden aan het vervangen. In de middagpauze van de schilder en de timmerman heb ik mijn hoogtevrees opzijgezet en ben ik op de steiger geklommen om wat vogelnesten tussen dakgoot en dakpannen weg te halen. Het is gelukt, maar ik had daarna overal jeuk.

steiger steiger

19 augustus 2015

Van sommig -simpel - nieuws kan ik ontzettend vrolijk worden: Het stel van de cover van de Woodstock-lp is na zesenveertig jaar nog altijd bij elkaar.

woodsctockstel

Een jaar geleden noteerde ik wat ik bij Boekwinkeltjes te koop heb staan. Omdat ik van lijstjes houd een update:

  18-08-2014 15-02-2015

 

19-08-2015

 

Raban 4850 5496 5961
Uitverkoopbak 3189 3472 3507
Boekenweek 235 287 309
Kronkels 540 549 603
Stafkaarten 19 170 415
Totaal bij Boekwinkeltjes 8833 9974 10795

1 bestelling: CPNB: 'Literaire boekengids najaar 1983, Hobby: lezen', CPNB: 'Literaire boekengids najaar 1984, De debutanten'.

20 augustus 2015

Vanmiddag ben ik weer een poosje naar school geweest. De meeste tijd gaat op zo'n dag heen met het praten over wederzijdse vakanties. Mijn computerwachtwoord was in de vakantie verlopen, dus dat kostte gelijk al even tijd om e.e.a. weer aan de gang te krijgen. Veel mailtjes van leerlingen die ontevreden zijn over de klas waarin ze geplaatst zijn. Ik heb ze allemaal uitgeprint en zal ze morgen aan iemand anders overhandigen, want in de nieuwe organisatievorm 'ga' ik daar niet meer over.

Suzanne, Gijs en de jongens zijn weer (gezond en 'heel') terug van vakantie. Martijn is weer redelijk uitgerust van het tenniskamp/toernooi. Hij heeft nog even vakantie. De timmerman is klaar. De schilder is aan de voorkant bijna klaar. Zo, u bent weer helemaal op de hoogte.

Je krijgt een mailtje als iemand in een reactie op Facebook je naam noteert. Ik kan niet nalaten dit even vast te leggen: een oud-leerling reageert op een krantenartikel: 'Sorry meneer de redacteur, maar hebben jullie niet zojuist metingen gegeven van hoe omvangrijk dit drama precies is?! Om vervolgens te beweren dat het een onmetelijk drama is? sukkels, dat is er eentje voor Hollands-held Mats Beek'. Zo wil je (of ik in ieder geval) dat je leerlingen na een aantal jaren nog over je spreken.

2 bestellingen: Het Parool: 'Het grote Harry Mulisch nummer' (11-03- 2000), Peter Hintzen, 'Duitsland, twee staten één natie'.

21 augustus 2015

Vanmiddag ben ik nog een paar uur op school het nieuwe schooljaar wezen voorbereiden. Volgens mij 'staat het in de steigers'. Uiteraard was het vandaag ook weer voor een deel vakantie-ervaringen uitwisselen.
Twee collega's hebben zelfs tijdens hun vakantie aan mij gedacht! Loes bracht van hun vakantie in Zuid-Afrika twee exemplaren van het blad 'Taalgenoot' voor me mee. Eén daarvan is van 'Winter 2015'; op het zuidelijk halfrond is het nu winter! Dit tijdschrift zegt over zichzelf: 'Taalgenoot is die amptelike kwartaallikse kultuurtydskrif van die Afrikaanse Taal- en Kultuurvereniging (ATKV). Dit bied soveel meer as die tradisionele nistydskrif: boeiende, interessante stories en artikels oor die Afrikaanse taal, kultuur en leefstyl, asook 'n in-diepte kyk na die werk van die ATKV. Taalgenoot is vir jonk en oud; vir mense wat in Afrikaans leef, liefhet en werk. Sluit aan by ons vry en volkleur wêreld!'. Voor wie - net als ik - graag Afrikaans leest: een deel van dit blad is hier online te lezen.
Collega Jeroen heeft uit Noorwegen een pakje van die bruine geitenkaas voor me meegenomen. Het ligt nog bij hem thuis in de koelkast, maar hij brengt het komende week voor me mee!

The man from U.N.C.L.E.

Martijn vroeg of ik zin had om naar de film te gaan. Dat had ik wel, zo eens een keer. We zagen 'The man from U.N.C.L.E.'. Dat was in de jaren zestig een televisieserie en daar is nu een eigentijdse (en veel 'snellere') actiefilm van gemaakt, over de noodgedwongen samenwerking tussen een Amerikaanse en een Russiche geheim agent. Actie, maar ook humor en veel kleine verwijzingen naar 'van alles en nog wat'. Aan het eind houden ze nadrukkelijk de mogelijk voor een vervolg open.

De film begon (pas) om 21.45 en was even na middernacht afgelopen. Jongelui gaan aansluitend nog 'uit', maar ik vind het toch een aparte tijd om naar de film te gaan.

2 bestellingen: Redmond O'Hanlon, 'Naar het hart van Borneo', , P. Hans, 'Commerciële televisie - bedreiging of zegen?'.

22 augustus 2015

Uitgeslapen: In de eerste plaats omdat de vakantie over twee dagen echt voorbij is, in de tweede plaats omdat er op zaterdag om 7.30 uur geen schilder voor de deur staat.

5 bestellingen: V.S. Naipaul, 'Onder de gelovigen', Kees van Kooten, Prentbriefkaart: citaat uit 'Annie' uitg. Stichting Varkens in nood, L.W. Nauta, 'De mens als vreemdeling. een wijsgerige studie over het probleem van de vervreemding in de moderne litteratuur', Ds. Herman Knoop, 'Een theater in Dachau', F. Springer, 'Bandoeng-Bandung'.

23 augustus 2015

Ik wilde vanmiddag naar Doorn fietsen om daar een foto van het beeld van Simon Vestdijk te maken. Het waaide ons iets te hard, dus gingen we met de auto. Doorn eert zijn beroemde inwoner sinds 2013 op het Kerkplein met dit door Jaap ter Kiefte gemaakte beeld. Let ook op het sigarettenpeukje in de (rechter)mondhoek:

Simon Vestdijk Simon Vestdijk

Lidy maakte een foto van mij 'met Vestdijk' met mijn smartphone. Die foto zette ik gelijk met die smartphone op Facebook (ja, ja, dat kan ik tegenwoordig) en ik zette er een rijmpje onder:

Vestdijk en ik

Vestdijk en ik

Hij de grootste
en de doodste.
Mijn kop het bolste.
De zijne het holste.

We dronken, nadat we het beeld bekeken hadden, nog wat bij de kroeg vlak naast het beeld: Plein 6. Veel fantasie hebben ze bij het verzinnen van die naam niet gehad. U raadt het adres al.

Ik heb de afgelopen weken bij 'Trivia crack' 6211 door spelers zelf ingediende vragen bekeken en beoordeeld. Daar heb ik er heel wat (zo'n vijftien procent) van afgekeurd, vooral omdat er qua spelling iets mis mee was. De hoofdmoot: een verkeerd gebruik van hoofdletters, spaties waar ze niet horen, de spelling van de werkwoorden en het gebruik van leestekens (ook in de antwoorden trouwens). Ik heb er voor mezelf tien van genoteerd. Die zal ik in de komende weken eens ter correctie aan mijn klassen voorleggen (ik heb er niets aan verzonnen of toegevoegd):

 • Waardoor word sneeuwitje vergiftigt in het sprookje?
 • Met hoeveel spelers is een vaks korfbal?
 • Hoe veel schilderijen heeft van goch verkocht?
 • Welke eredivisie club vesticht zich in Tilburg?
 • Welk telefoon merk werkt niet samen?
 • Welke kleur is haar van maarten van rossem?
 • Wat is de grootste sponsor van de Nederlandse paardensport op dit moment.?
 • Hoeveel keer kunnen mieren hun eigen gewicht dragen?
 • Welk van de onderstaande landen bestaad niet?
 • Wat wilt apen koning Louie van Mowgli hebben/weten?

Als deze vragen door een doorsnee van de Nederlandse bevolking zijn ingediend, dan is het droevig gesteld met de taalvaardigheid van 'de Nederlander'.

1 bestelling: Koninklijke Nederlandsche Toeristenbon, 'Normandië en Bretagne'.

24 augustus 2015

De eerste werkdag zit er weer op. Veel vergaderingen (de leerlingen waren nog vrij), waarbij een eerste vergadering met mijn mentoren van de derde en vierde klassen havo en vwo. Veel mentoren die nog niet eerder met mij vergaderd hadden. Die moeten even aan me wennen. Frank vond mijn manier van het leiden van zo'n vergadering cabaretesk. Ik beschouw dat maar als een compliment.

Tussen de middag moesten we onze eigen lunch bereiden. Er stonden van die grote (wel een meter in doorsnee) koekenpannen. Een groep moest hamburgers bakken, een andere groep shoarmavlees. Er moesten salades worden samengesteld en de tafels werden buiten neergezet en aangekleed. Dat gaf iedereen ook bijna twee uur de tijd om bij te kletsen, tussen de vergaderingen door.

Op Facebook geeft eetbar 'Dit' (in 's-Hertogenbosch) drie paraplu's weg voor de leukste limericks met daarin verwerkt 'schijtweer' en 'dit'. Collega Jessica vroeg me via Facebook voor haar zo'n paraplu te winnen. Dat werd:

schijtweer Er was eens een para uit Pluutje
Die sprong met een weigerend chuutje.
Hij dacht: Heb ik Dit?
Maar kwam niet in de shit
in dat schijtweer, door zijn parapluutje.

4 bestellingen: Lionelli Venturi, 'Botticelli', James Joyce, 'A Portrait of the Artist as a Young Man', Bertus Aafjes, 'Een lampion voor een blinde', D.H. Lawrence, 'Lady Chatterley's lover'.

25 augustus 2015

Het aanvragen van verlof gaat vanaf dit schooljaar via de mentor. Als het antwoord duidelijk is (bruiloft, overlijden, orthodentist) kan de mentor het ook zelf afhandelen. Als het wat ingewikkelder ligt, kan de mentor met de leerlingbegeleider overleggen. Vanochtend stond er al een klein meisje met een briefje voor me (orthodontist). Ik zei haar dat ze hiermee voortaan naar haar mentor moet. Ze zei met een heel klein stemmetje: 'Ik weet nog niet eens hoe die eruit ziet.' Nou, vooruit dan maar weer, geef maar hier.

Van collega Jeroen kreeg ik dit pakje Noorse geitenkaas:

ekte geitost

Ik ben niet gek op de in Nederland verkrijgbare witte geitenkaasjes, maar op deze Noorse bruine Geitost ben ik meer dan 'dol'. Misschien om nostalgische redenen, maar dan nog. De komende weken ga ik mezelf af en toe verwennen met een dun crackertje met een paar flinterdunne plakjes van deze kaas.

1 bestelling: Hella S. Haasse, 'Leestekens'.

26 augustus 2015

Mijn eerste Bapo-dag van dit schooljaar. Ik heb dit jaar nu echt elke woensdag vrij. Daar betaal ik iets meer voor, maar school kan mij nu niet meer een aantal woensdagen oproepen en de werkuren van de middag zijn niet meer over de andere lesdagen verdeeld. Het kost iets meer, maar het geeft veel meer rust.
Bovendien is de woensdag geen oppasdag meer, dus ik heb de dag ook echt voor mezelf (tot op zekere hoogte: vanmiddag pas ik toch even op Dylano, want Lidy heeft haar afscheid op school en voor volgende week woensdag staat er alweer een afspraak om mijn longen te laten testen).

Gijs is vanavond met Plieger wezen vissen en bracht even na 22.00 uur vijf (schoongemaakte) forellen. Die gaan morgen op de barbecue, desnoods onder de overkapping.

Er staan een paar mooie bossen bloemen van Lidy in huis. Haar afscheid van school duurde de hele middag; een lunch, een workshop taarten maken en een receptie. Alle collega's schreven hun favoriete recept en wat aardige woorden op een blaadje en samen vormen die blaadjes een leuk en persoonlijk kookboek.

taart

2 bestellingen: M. Kubler, 'God adonai allah', B.W. Speekman, 'Geheimschriften en hun ontraadseling'.

27 augustus 2015

Het lukte me vandaag om It's learning aan te passen voor het nieuwe schooljaar: oude klassen eruit, nieuwe klassen erin, leerlingen aan de klassen 'toevoegen', werkwijzers erin en leeslijsten erin. Vorig jaar had ik er hulp van een collega bij nodig en vervolgens doe je zoiets een heel jaar niet, maar met enig gepuzzel kreeg ik het voor elkaar, zonder hulp.

De vijf forellen gingen vanavond op de barbecue. Onder de overkapping, want het regende dat het goot. De eerste drie aten we gelijk op. Van de andere twee zit het visvlees in een bakje voor morgen op een toastje.

forellen forellen

1 bestelling: Herman Hesse, 'Demian'.

28 augustus 2015

Bij het bespreken van een eerste tekstverklarinkje (als huiswerk) hamerde ik op de vorm, voordat ik over de inhoud begon:
- Staat het nummer van de opdracht in de kantlijn?
- Begint elk antwoord met een hoofdletter?
- Eindigt elke zin met een punt, hoofdletter of vraagteken?
- Bestaat elk antwoord uit tenminste acht woorden (= heb je een serieus antwoord gegeven)?
- Heeft elk antwoord minstens een onderwerp en een gezegde?
In V3 was deze instructie goed overgekomen. Toen ik aan het eind van de les in Magister het huiswerk noteerde (maken opdracht 2, blz. 8), kreeg ik hem onmiddellijk terug: 'Meneer, dat lijkt me geen volledige zin. Ik zie geen onderwerp ... en ook geen hoofdletter trouwens.' Dus maakte ik er - voor deze keer - van: 'Jullie moeten voor maandag als huiswerk opdracht twee van bladzijde acht maken.'

Suzanne ging vanmiddag met de jongens en de hond naar het bos en maakte een serie foto's, waaronder deze zeer geslaagde:

bos

De schilder is klaar en het huis staat er weer netjes bij. Daar ben ik blij om, maar tegelijk denk ik: ik vind het knap veel geld voor nog geen twee weken werk. Ik weet heus wel dat het geen netto inkomen voor hem is. Ik weet ook hoe duur die bussen verf zijn. Ik weet dat hij zijn steigers en zijn busje ook af moet schrijven enz. En dan nog vind ik het veel geld voor nog geen twee weken werk.

2 bestellingen: Renate Dorrestein, 'Verborgen gebreken', Gerda Dendooven, 'Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam'.

29 augustus 2015

Jan stond vanmiddag op een 'Proef- & proostdag' bij slijterij Het Plein allerlei dranken te mixen. We fietsten ernaar toe en praatten even bij. Ik proefde een gin-tonic met een stukje gember en gaf Jan mijn 'Veenendaal, Veenendaal'. Ik kreeg van Jan zo'n mooi bol glas van Filliers mee om thuis mijn eigen gin-tonic uit te drinken.
Een vanmiddag geleerd 'weetje': Tonic was oorspronkelijk helemaal geen limonade. Het was een medicijn met kinine; een tonicum. De Engelsen in India gooiden er gin bij om het drinkbaar te maken.

De zomer is voorbij. Dat is in zekere zin prettig: de zaterdagkranten hebben weer hun volledige bijlages. In de rest van de week is het onprettig: GTST begint weer.

We gaan volgende zomer - toch - niet naar Zoutelande. Wij mochten kiezen. Een Duits echtpaar was daar afhankelijk van voor hun keuze, maar die hebben het verkeerd begrepen en alles (ook op hun werk) al vastgelegd. Of wij twee weken op konden schuiven. Nee, dat gaat niet, want in de laatste vakantieweek moet ik op school wel weer af en toe aanwezig zijn. Veel excuses, maar daar hebben we natuurlijk niets aan. Die Duitsers hebben het verkeerd begrepen, wij niet.... Nog meer excuses. Ik denk dat we daar ook na volgende zomer niet meer naartoe gaan. Ik houd niet van mensen bij wie je niet op hun woord kunt vertrouwen.

1 bestelling: Françoise Sagan, 'Bonjour tristesse'.

30 augustus 2015

Naar Culemborg: zonnig, veel ooievaars, veel fruit aan de (laagstam)bomen, slecht wegdek (Gelderland?). Onderweg - bij zo'n fruitstalletje - drie bakjes aardbeien en een bakje frambozen gekocht.

Ik heb niet het idee dat ik zo racistisch ben, maar door al dat Zwarte Pietengedoe zou ik het wel worden. Ik dacht nooit als ik iemand zag lopen 'Daar loopt een Zwarte Piet', maar tegenwoordig denk ik dat soms wel. Er is door deze hele discussie een nieuwe betekenis van 'pietluttigheid', wat mij betreft.

Prachtig zomerweer. We hebben nog maar een keertje samen gebarbecued.

Machiel berichtte me - via Facebook - dat hij gisteren te gast was in het programma 'Mijn dozijn' van Ede FM. Hij mocht er zijn favoriete 'top 12' laten horen. Ik heb er- via internet - vandaag in twee etappes naar geluisterd. Het was aardig om Machiel weer eens te horen redeneren en zijn muziekkeus was verrassend, veelzijdig en opvallend modern (maar dat laatste zegt misschien meer over mij dan over hem).

31 augustus 2015

Bij de parkeerplaats naast de school liggen alweer volop hazelnoten op de grond. De herfst nadert.

Het onweerde vannacht een paar uur. Dat gaf te vrezen voor het brugklaskamp van deze week, maar ze zijn met zonnig weer naar Leusden gefietst. Als ze eerst maar droog aankomen en de tenten droog inrichten, dan is een buitje daarna wel overkomelijk.

Op de autoradio hoorde ik twee televisierecensenten terugkijken op een zomer 'Zomergasten'. Ze waren vol lof over het programma en namen daarbij de lage kijkcijfers voor lief. Of beter: ze nuanceerden ze. Vijfhonderdduizend mensen die een paar uur kijken naar een psycholoog die over zijn vak vertelt. Dat is toch geweldig!
Ze hadden wel een kritiekpuntje: het is jammer dat we - vanwege allerlei rechtenkwesties - deze tv-avonden niet terug kunnen kijken. Vanavond leerde ik weer eens dat je - ook - specialisten niet op hun woord moet geloven! Ik kan op mijn tv bij 'uitzending gemist' de laatste twee 'Zomergasten' in zijn geheel terugkijken en deed dat vanavond ook daadwerkelijk met een groot deel van de uitzending met Annejet van der Zijl.

De meteorologen hebben het over herfst, maar hier is het volop zomer: de kliko zit vol maden. Als ik de plannen goed heb begrepen, krijgen we er een kliko bij voor plastic en sappakken. Dan wordt de gft-kliko nog maar één keer in de drie weken opgehaald. Dat gaat nog veel meer maden geven.

Nieuw op Schrijversinfo: J.A. Alberdingk Thijm.

2 bestellingen: Walter Kempler, 'Ervaringsgerichte gezinstherapie', Jean de La Fontaine, 'Fables'.


Door naar september 2015