Augustus 2017

Terug naar juli 2017

1 augustus 2017

Ik ben nogal een uitslaper. Vandaag startte daarom nadrukkelijk anders dan anders. Ik was vóór 06.00 uur mijn bed uit; zat beneden met een kop koffie de krant te lezen en had het gevoel dat ik wakker was.

2 augustus 2017

'Hoogvliet' heeft niet alleen de standaard barbecuepakketjes in de vitrine liggen. Ik kocht er al een paar keer een stuk buikspek en vandaag nam ik een mooi stukje bavette mee.

1 bestelling: lp: 'Charles Aznavour'.

3 augustus 2017

De laatste weken van de zomervakantie zijn Tygo en Dylano af en toe bij ons. Ze slapen nu twee nachten hier. Daarom zat ik om kwart over zeven al beneden de krant te lezen. De mannen waren wakker.

Les chats

Al enige tijd bezit ik het kleine (8x4 cm.) boekje 'De kat' van C. Buddingh'. In 1980 zijn er 540 exemplaren van gedrukt door De Daas, maar door het kleine formaat zijn er waarschijnlijk van die 540 heel wat 'verdwenen' en is het nu een zeldzaam boekje. Achterin het boekje staat: 'gedrukt op de restjes van Baudelaires 'chats', als twee-en-halfde uitgave van 'De Utrechtse'. Men sneed die uitgave van Baudelaire op maat en drukte het gedicht van Buddingh' op het afsnijdsel: hetzelfde papier en hetzelfde gemarmerde omslag.
Deze week kocht in in een kavel op Catawiki dat 'Les Chats' van Baudelaire. Ik zet ze naast elkaar in mijn boekenkast.

Verder in dit kavel wat gesigneerde boeken:
- Bas Heijne, Vreemde reis
- Bas Heijne, de werkelijkheid
- Robert Haasnoot, De kracht van het woud
- Lenie 't Hart, 't Hart van Maassluis
- Rosite Steenbeek, Intensive care
- Leon de Winter, la Place de la Bastille
en nog wat bijzondere uitgaven, bijvoorbeeld een 'Bint' van F. Bordewijk gedrukt met grote letters en de tekst van de Louis Paul Boon-lezing van Nelleke Noordervliet.

4 augustus 2017

We wilden met de kleinkinderen met de trein naar Utrecht en daar aan de gracht pannenkoeken eten. Het leek ons een leuk idee, maar de heren voelden er niets voor. Ze wilden thuis blijven en op de bank lekker chillen!

Volgende week maandag kan ik mijn twee nieuwe leesbrillen ophalen. Achteraf had ik een beetje spijt dat ik niet naar zo'n deelbare/magnetische leesbril gevraagd heb (zoals Joost Prinsen in 'Met het mes op tafel' op had). Die lijkt me op school en tijdens de lessen handig (de lettertjes in het antwoordenboek zijn me te klein). Omdat ik nu wel mijn 'afwijking' weet (+2), zocht ik daarom op internet naar zo'n bril en die blijken ruim voorhanden. Vandaag kwam het bestelde exemplaar met de post. Niet de duurste versie. Als het goed bevalt, kan ik altijd nog een duurdere aanschaffen.

deelbare bril

1 bestelling: Milan Kundera, 'Het boek van de lach en de vergeteldheid'.

5 augustus 2017

Het leggen van de plinten is bijna klaar. Nog één deurpost (dat is het meeste gepruts) en één stuk muur.

Het is nationale vlindertelling. We hebben niet mee gedaan, want we zouden gauw klaar zijn. Mede daarom heb ik een paar weken geleden een vlinderstruik in de voortuin gezet.

Het met het onlangs gekochte hittekanon verwijderen van onkruid tussen de voegen in de achtertuin gaat goed, maar is arbeidsintensiever dan ik dacht (hoopte). Maar: je kunt er bij blijven staan.

1 bestelling: Ismail Kadare, 'Leven, spel en dood van Florian'.

6 augustus 2017

Met de trein van half tien ging ik naar de boekenmarkt in Deventer. Overstappen in Utrecht en in Amersfoort. Vanaf Amersfoort was de trein mudvol. Niet alleen met Deventergangers, maar ook met oranjesupporters op weg naar de finale van het damesvoetbal-ek in Enschede. Er kon in die trein niemand meer bij. In de gangpaden stond het vol en ik stond in zo'n tussenstukje tussen twee coupés. Daar kun je met achttien mensen staan, is nu mijn ervaring.

In de afgelopen week vroeg iemand mij of ik ook een kraam had op de boekenmarkt in Deventer, dan wilde hij daar graag drie boeken van John le Carré afhalen. Ik had tussen elf uur en half twaalf met hem afgesproken op het terras van café de Dikke Van Dale. Daar dronken we een kop koffie en daar verwisselden deze boeken van eigenaar.

Ik slenterde vervolgens over de boekenmarkt. De sfeer daar is altijd prettig. Van het aangebodene op de meeste kramen werd ik niet (meer) hebberig. Veel rommelmarktniveau en veel zeer gangbare boeken. Uiteindelijk kocht ik op deze markt voor tweedehands boeken vier gloednieuwe boeken!
Uitgeverij Vantilt maakte de kelder leeg (tien euro per boek, drie voor vijfentwintig euro):
- Piet J. Buijnsters, Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie
- Kees Fens, Dat ben ik toevallig
- Wiel Kusters, Pierre Kemp. Een leven
Achter een ander kraampje zat Gerrit Jan Zwier zijn eigen boeken te verkopen en te signeren. Ik kocht van hem het vorig jaar verschenen 'De omweg naar Paaseiland'.

Handtekening Gerrit Jan Zwier

Ik heb nog even gesnuffeld bij een kraam met dozen vol lagere school-stempels: geschiedenis, biologie, verkeer (ik kocht er uiteindelijk geen). Het bracht nostalgische gevoelens bij me boven. Soms mocht ik van meester Hiensch zo'n doos met stempels uit het magazijn halen. Vooral de stempels over de Tachtigjarige Oorlog hadden mijn voorkeur. Je kreeg dan zo'n stempel in je schrift en die mocht je dan inkleuren. Kom daar nu in een groep zeven maar eens mee aan!

2 bestellingen: Piet van Vliet, 'Voor de grote oversteek. De pilgrims in Leiden (1609-1620)', Theodore Sturgeon, 'De man die de zee verloor'.

7 augustus 2017

Ik heb weer wat zitten spelen met de mogelijkheid om op de site van het ABP met mijn pensioenmogelijkheden te schuiven. Ik kan met vervroegd pensioen vanaf 1 november 2018. Helemaal met pensioen lijkt te duur, maar één of zelfs twee dagen met pensioen lijkt haalbaar. Ik krijg dan een bedrag per maand uitgekeerd, maar mijn definitieve pensioen als ik zevenenzestig en nog wat ben wordt dan uiteraard lager.
Als de school weer begonnen is, zal ik eens navragen hoeveel salaris ik minder krijg bij één of twee dagen pensionering.

4 bestellingen: Erika Casparek-Türkkan, 'De authentieke Turkse keuken', H.P. Lovecraft, 'Macabere verhalen', Rudie Kagie, 'CPNB Literaire Boekengids 1986, De roman', Boris Raptschinsky, 'Carnaval. Feest van licht, voorjaar en vreugde'.

8 augustus 2017

2 bestellingen: Hugo Claus, 'De vossejacht', Geert Mak, 'De brug'.

9 augustus 2017

Een aantal jaren geleden overleed er elke zomervakantie wel een collega of een leerling van het Rembrandt College. Deze zomervakantie is mijn voormalige basisschool aan de beurt. Binnen twee weken overlijden er twee oud-collega's. Je wordt er stil van. Wanneer is wie aan de beurt?
Het versterkt in ieder geval mijn voornemen om snel één of twee dagen van mijn pensioen gebruik te gaan maken.

3 bestellingen: Jaap Goedegebuure, 'A.F.Th. van der Heijden - Vallende ouders' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Hergé, 6 delen 'Kuifje collectie', 'De Tweede Ronde, Hongaars nummer' (winter 1984).

10 augustus 2017

Waarom is de Uitvreter uit het verhaal van Nescio zo'n heroïsche figuur? Hij poogt zich. zoals hij het noemt, 'onaandoenlijk' te maken. Hij probeert zich voortdurend aan invloeden van de buitenwereld te onttrekken. Daar zit hij op een scheepje, roerloos, en laat zich drijfnat worden. Hij kan uren, even roerloos, staren over het water. Hij poogt zichzelf te verstenen. Wat wil hij? Zich aan de werkelijkheid onttrekken (die is zo banaal dat ze alleen maar uitgevreten kan worden), de tijd tot stilstand brengen. Roerloos, in eenheid met het water, dat is eeuwigheid. Deze seculiere mysticus forceert dan de tijd en haalt de eeuwigheid naar zich toe door zich te verdrinken. (Kees Fens, Dat ben ik toevallig, blz. 21)

Niks in de Staatsloterij (je blijft hopen).

2 bestellingen: Wim Kok, 'We laten niemand los' (Dr J.M. den Uyl-lezing 11 december 1995), Kevin Canty, 'Twintig graden vorst'.

11 augustus 2017

Na je sterven sterf je uit; zolang er nog herinnering is, is er leven; als je in de laatste geest die je gekend heeft, verstuift, ben je er niet meer en ben je er ook nooit geweest. Dan is echt de eeuwigheid begonnen. Iedereen loopt met een steeds kleiner wordend kerkhof rond, beelden worden steeds vager totdat ze in het geheel niet meer scherp te krijgen zijn. En op het moment van je dood wordt in elk geval dat kleine kerkhof geruimd. Het ergste van de dood is dat je zoveel mensen meeneemt in je graf. (Kees Fens, Dat ben ik toevallig, blz. 40)

We wilden de nieuwe woonwijk achter de voormalige technische school eens bekijken en fietsten daarheen. Val achter ons huis, op de Monding, zagen we een vreemde vogel (letterlijk). Met dit soort kleuren kan het geen Nederlandse vogel zijn. Een ontsnapt exemplaar?

Vreemde vogel

Hij liet auto's rustig passeren, maar in mij zag hij wel een gevaar, dus ik moest de foto van een afstandje nemen.

1 bestelling: stafkaart 68 G, Brunssum.

12 augustus 2017

Vandaag deed ik wat achterstallige administratie. Wat betalingen, waarvan een gedeelte al gedaan had moeten worden. Verder zocht ik via de site van Aegon uit of ik, als ik volgend jaar met deelpensioen wil, mijn salaris maandelijks aan kan laten vullen via mijn daar gestalde spaarloon (dat kan, maar het bedrag valt tegen) én ik nam via de mail contact op met PcExtreme, waar deze site gehost wordt.

PcExtreme beantwoordde mijn mail binnen een kwartier en had bovendien ook nog eens meteen het goede (en voor mij begrijpelijke) antwoord! Ik kan de boel weer uploaden en ik heb dat ook direct gedaan. In de afgelopen maand is mijn schrijfdiscipline niet groot geweest, omdat ik het 'toch' niet kon uploaden. Maar dat is nu dus weer gelukt!

2 bestellingen: Margalith Kleijwegt, 'Zuid-Afrika wapent zich (Reportage uit Welkom)', Maandblad van Oud-Utrecht, ingebonden jaargangen 1958-1961 (aan de deur afgehaald).

13 augustus 2017

1 bestelling: Genootschap Onze Taal, 'Door rood en spook gereden. De grappigste taalkronkels uit de media'.

14 augustus 2017

Lekker met z'n tweetjes gebarbecued. Een zoete aardappel in schijfjes gaat heel goed.

1 bestelling: Jaap ter Haar, 'Saskia en Jeroen in de lente'.

15 augustus 2017

De komende dagen ga ik de bekende en vriendelijk bedoelde vraag weer krijgen: 'Goeie vakantie gehad?' Mijn antwoord: Ja. Heel rustig. Nee, we zijn niet weggeweest. Ik heb zes weken geoefend voor mijn pensioen: beetje rommelen, beetje lezen, dagje weg, op de fiets een boodschapje doen. Ja, dat is goed bevallen. Zo goed zelfs dat ik uit ga zoeken of ik per 01-11-2018 één of twee dagen per week met vervroegd pensioen kan gaan. Dan al? Jazeker:
- Financieel lijkt het haalbaar.
- Ik heb al bijna veertig jaar gewerkt.
- Mijn vader en opa van vaderskant hebben beide de 67 jaar niet gehaald.
- Lidy is al met pensioen.
- Mijn spaarloon heb ik weggezet. Daarmee kan ik dertig jaar lang mijn pensioen wat aanvullen.
- We hebben zelf wat geld opzij gezet om twintig jaar mijn pensoen aan te kunnen vullen.
- Als ik elke week een paar dagen thuis ben, kan ik met de verkoop van boeken ook nog wel wat bijverdienen.

1 bestelling: Rink van der Velde, 'Kruidenbitter. Kroegverhalen uit Friesland'.

16 augustus 2017

Vandaag ben ik weer even op school wezen kijken. Wat bijgepraat, oud papier weggebracht nagevraagd hoe laat die afspraak met een ouder vrijdag was en wat spullen op mijn kantoor gelegd. Morgen ga ik echt weer aan het werk.

2 bestellingen: Ynske Penning, 'Boreas', Harry Paape, 'De Geuzen'.

17 augustus 2017

Een eerste werkdag: met de mensen die er al zijn een praatje maken, mail afhandelen, werkwijzer maken, eerste vergadering voorbereiden.

6 bestellingen: Colin McEvedy, 'Kosmos Historische Atlassen: deel 1 Oudheid, deel 2 Middeleeuwen, deel 3 Nieuwe tijd', José de Ceulaer, 'José de Ceulaer te gast bij nederlandse auteurs', 5 x boekenweek, Hélène Lapidoth-Swarth, 'Van vrouwenleven', 4 x Dostojevski.

18 augustuus 2017

Bij het ontbijt slik ik twee pillen. Ik pak dan ook de pil voor bij het avondeten en de pil voor 's avonds laat en doe die in een klein medicijndoosje. Daaraan kan ik zien of ik 's ochtends aan mijn medicijnen heb gedacht én of ik die andere twee heb ingenomen. Vanochtend stond ik half slaperig aan het aanrecht. Ik pakte wel alle vier de pillen, maar nam ze ook alle vier gelijk in. Een duidelijk geval van een overdosis, maar niet levensgevaarlijk. Toch moet ik het zo niet te vaak doen.

Aan die pillen kon ik de afgelopen weken goed merken dat ik in de vakantiemodus stond. Normaal denk ik er redelijk aan en slik ik ze ook op regelmatige tijden. De afgeleopen weken vergat ik ze doorlopend en slikte ze op zeer onregelmatige tijden. Vakantie!

En nog een ochtendje werken, aan het eind van deze vakantie. Vanochtend had ik o.a. een gesprek met de ouders van een zorgleerling die de komende twee jaar onder mijn hoede is.

Lidy zag gisteren dat bij Bol.com het boek 'Smokey Goodness 2' in de aanbieding was. Ik zag bij mijn email dat ECI dat vandaag ook deed. Blijkbaar houden die twee elkaar in de gaten. Deel 1 heb ik en ik vind het een mooi boek. Niet in de eerste plaats om de recepten, maar meer nog vanwege de sfeerfoto's en de verhalen om de recepten heen. Het is een bladerboek om zin in barbecuen te krijgen. We bestelden het boek bij Bol.com en vandaag werd het al (bij de buren, wij waren een boodschap doen) afgegeven.

1 bestelling: W.J. van der Dussen e.a. , 'Geschiedenis in onderwerpen 3 havo/vwo'.

19 augustus 2017

Martijn legde hier gisteren de cd 'Amaury' van Wouter Hamel neer. Lekkere muziek!

Vanmiddag gingen we even naar Intratuin. Er stond een 'uitverkooptent' op de parkeerplaats. Veel bijzonders was het niet. We kochten twee kookboeken (ijs en gehaktballen) voor € 2,00 en € 3,00. Verder nog twee mooie, lange, smalle vazen voor € 1,00 per stuk. Binnen kochten we o.a. nog een vaste plant voor in de voortuin en twee herfstknollen.

2 bestellingen: Luke Rhinehart, 'De Dobbelman', ; De Gids, Kolonialisme. racisme & cultuurpolitiek, nr. 5/6, mei/juni 1991'.

20 augustus 2017

We hadden een rustige zomervakantie. Met de trein wat dagjes uit en wat rommelen in het huis en in de tuin. Los daarvan heb ik veel tijd in het sorteren van de krantenknipsels gestoken. Nog één klein doosje en zes grote dozen staan er in de garagebox. Op zolder staan nu dozen knipsels gesorteerd op de beginletter van de achternaam van schrijvers. Als de garagebox leeg is (nog een week of tien?), wat de knipsels betreft, kunnen de dozen van zolder weer naar de garagebox en kan ik letter voor letter uit gaan zoeken en te koop gaan zetten.

knipsels knipsels
Een tafel vol knipsels
en een zolderkamer vol.

1 bestelling: Willem Brakman, 'Een winterreis'.

21 augustus 2017

De scholen zijn weer begonnen! Wij begonnen om 8.30 uur met een gezamenlijk ontbijt met alle docenten. Daarbij uiteraard wat starttoespraken, een bloemetje voor collega's die een studie hebben afgerond en een bloemetje voor collega's die hun vijfentwintigjarig jubileum hebben 'gevierd'.
Om 11.20 uur waren ook de leerlingen weer present. Zij begonnen met twee uur les van hun mentor. Vanaf het zevende uur was er een 'normaal' rooster. Voor mij betekende dat één les; aan V3b.

Het moet over liefde gaan De watertijger Waar is  Leila Het struispaard

Na die eerste les vertrouwde een leerling mij toe dat zij twee ooms heeft die boeken schrijven: Guus Kuijer en Anton van der Kolk. Ze was verbaasd dat ik Van der Kolk ook kende. Ik had de Schrijversinfobladzijde over hem zo goed als af en daarom heb ik die vandaag ook maar meteen online gezet.

2 bestellingen: Jac. van Looy, 'Ode aan Rembrandt. Tijdzang', Fons Beugelsdijk en Siebren Miedema (redactie), 'Pedagogiek in meervoud. Wegen in het denken over opvoeding en onderwijs'.

22 augustus 2017

Ik heb de vraag wat ik minder ga verdienen als ik twee en als ik drie dagen blijf werken op school neergelegd. Ze zoeken het uit en ik krijg volgende week het antwoord. Ik ben benieuwd.

Mijn lessen ben ik weer begonnen met het aan de leerlingen melden van mijn doelstelling voor dit schooljaar:
1. Niemand van mijn leerlingen heeft aan het eind van het jaar gemiddeld een onvoldoende (voor zover het aan mij ligt).
2. Het boek is uit.
3. Als je een jaar van mij les hebt gehad, zeg je wat je bedoelt en bedoel je wat je zegt.

Bij dat laatste gaf ik ze wat voorbeelden, bijvoorbeeld: Als een leerling aan me vraagt: 'Meneer, waar zijn we?', dan antwoord ik: 'In lokaal 008', maar waarschijnlijk bedoelde die leerling: 'Meneer bij welke opdracht zijn we?'
Na de les kwam een leerling naar me toe en zei: 'Mijn broer had al gezegd dat u zo bent.' Ik beschouw dat maar als een compliment.

2 bestellingen: Maria Dermoût, 'Nog pas gisteren', 'Levende talen, nummer 228, februari 1965'.

23 augustus 2017

En alweer een Bapo-dag. Met mooi weer in ieder geval. Ik ben op een leeftijd dat ik zo'n vrije dag tussendoor ook echt nodig heb. De opstart van het schooljaar is heftig, zeker nu we er een jubileumweek bij hebben. Maandag en dinsdag kwam ik met een lichte hoofdpijn thuis.

We deden vanmorgen boodschappen bij de Hoogvliet. Daarvoor gingen we even bij Van Kooten langs. Ik kocht er drie doosjes nietjes, drie Parker-vullingen en het boek 'Alle vogels' van Koos van Zomeren. Het is al even uit en ik twijfelde vanwege de prijs (€ 49,99) én vanwege het feit dat het een bundeling is van al zijn vogelstukken en een groot deel daarvan heb ik al. Ik hakte de knoop toch maar door. Wat daarbij hielp is dat ik nog boekenbonnen had liggen.

Alle vogels

Het is een prachtig boek: dik (884 blz.), gebonden, stofomslag, twee leeslinten! Er staan - gelukkig - ook diverse niet eerder gebundelde stukken in. Ik heb er wat in gebladerd en gelezen in het eerste stuk (uit de Nieuwe Revue, eind jaren '70) over mussen: 'De vliegende rat'. Veel wetenswaardigheden over mussen en ook toen al zeer leesbaar geschreven:

Volgens een oud verhaal over het Paasincident op Golgotha gingen zwaluwen er met de spijkers vandoor om de kruisiging te verhinderen. De executie kon pas doorgang vinden toen de spijkers door mussen werden teruggebracht.

Engelse eilandjes, die door de mensen werden verlaten, werden ook door de huismus ontruimd.

Buiten een straal van drie kilometer rond woonkernen of boerderijen komt geen mus voor.

2 bestellingen: Aantal (19) knipsels van en over Robert Long, Chris Isaak, 'Wicked Game (From The David Lynch Film Wild At Heart) (7", Single)'.

24 augustus 2017

Ik vind mijn werk leuk, maar vandaag was het een beetje veel van het goede. De opstart van een schooljaar is altijd druk, maar nu zit er een jubileumweek bij, veel leerlingen die overplaatsing naar een andere klas aanvragen en daar bovenop nieuwe software voor email en Word e.d. (waar ik dus niet goed wijs uit kan). Ik vrees dat ik vandaag wat mopperig was.

Nu moet ik vanavond nog de laatste hand aan een workshop poëzie leggen, die ik morgen drie keer geef. De workshop duurt drie keer twee uur. Daarna hebben we een barbecue met leerlingen en docenten.

3 bestellingen: D.H. Wester, 'Rookt u? ... 'n actuele vraag' (2x), Kerstin Ekman, 'Zwart water', Nelly van Dijk-Has, 'Stans' avonturen'.

25 augustus 2017

Vandaag waren er geen reguliere lessen. In plaats daarvan volgde tussen 9.00 en 16.00 uur iedere leerling twee workshops van twee uur elk. Er was een ruime keuze; van veel sport (naar een fitness-centrum, maar ook mountain-biken en skeeleren) tot meer lesgerelateerde workshops. Ik gaf (uiteraard) een workshop poëzie. Mijn lot is dan dat ik daarbij ook steeds wat 'ingedeelde' ongemotiveerde leerlingen voor mijn neus heb zitten. Maar als je zelf maar voldoende enthousiasme uitstraalt, krijg je ook die wel mee (of in ieder geval stil). Wat het extra spannend maakt is dat er in die workshops zowel brugklassers als VWO 6-leerlingen voor je zitten. Het was leuk en het zou wat mij betreft een jaarlijks (of tweejaarlijks) terugkerend evenement mogen worden. (Een Rembrandtdag op de geboortedag van Rembrandt opperde Piet).

schoolbarbecue

Na vier uur was er voor de vierhonderd leerlingen die zich hadden opgegeven plus de vijftig docenten die zich hadden opgegeven een barbecue. Die verliep gezellig en in een heel losse, prettige sfeer. Ik stond twee uur kipsaté te roosteren op een gasbarbecue. Leuk, maar ik had wel veel last van de rook die dat opleverde (ik heb op school nog nooit zó gehuild).

2 bestellingen: Gerrit Kouwenaar, 'Sint Helena komt later. Gedichten 1948-1958', 'Roken: zeer plezierig en zeer onverstandig'.

26 augustus 2017

Op deze zaterdag sloten we de jubileumweek van het Rembrandt College af.

's Middags was er de officiële onthulling van het graffity-kunstwerk op de opbergkastjes (vroeger heetten die kluisjes). Een graffity-kunstenaar heeft in de zomervakantie, met behulp van de conciërges, alle voorkanten omgetoverd in één groot kunstwerk. Ik mocht als voorzitter van de MR vanmiddag (net als de voorzitter van de ouderraad, de voorzitter van de leerlingeraad, een conciërge en de conrector) één 'kop' aan dat kunstwerk toevoegen.

Er was een journalist van 'De Gelderlander' en een journalist van 'De Rijnpost'. Die laatste was acht weken geleden nog leerling bij ons op school. Nu studeert hij journalistiek en loopt stage bij 'De Rijnpost'!

graffity graffity


Om halfzes stroomden de collega's en oud-collega's binnen voor de reünie. Er was voor hen ook een buffet georganiseerd. Om acht uur kwamen de oud-leerlingen daarbij. Ik ben geen reünist, maar dit was heel gezellig. Extra grappig was dat ik door een stuk of negen oud-leerlingen werd aangesproken als 'meester Mats'. Zij waren al weg van het Rembrandt College toen ik daar in 1999 kwam, maar kenden mij nog van hun basisschooltijd.

1 bestelling: 'Schoon is de berghelling'.

27 augustus 2017

Na start- en feestweek doe ik vandaag weinig. Ik heb alleen de kunstlederen hoes van de spa een keer gepoetst met een speciaal poetsmiddel dat we daar enige tijd geleden al voor kochten.

2 bestellingen: Jaap de Raat, 'De zeis aan de wilgen', Kurt Held, 'De bende van rode Zora'.

28 augustus 2017

Met enige reglemaat zet ik een plaat(je) op. Ik beluister hem, maar controleer hem ook op krassen of kraken. Daarna zet ik hem te koop. Dat gaat prima op Discogs. Ik stuurde vandaag een singletje naar Canada (ze passen door de brievenbus en dat kost nu € 3,99) en vanavond zag ik een bestelling voor alweer een singletje uit Engeland.

Nu staat achter me 'Carré IV' van Herman van Veen op. Dit tekstje kon ik me niet herinneren. Rob Chrispijn schreef het:


lekker buitje
zeiden de mensen tegen elkaar,
toen de zondvloed begon
en niemand overleefde het
behalve een paar fanatieke
doe-het-zelvers
in een drijvend asiel.

Maar het geloof verzet geen bergen meer
dat doet alleen nog het geld
en de mensen
praten over het weer
en geloven het verder wel

God zij met U
maar ik zou er niet op rekenen

Tenzij je erop zou kunnen willen rekenen
met het accent op willen


3 bestellingen: boekenlegger: foto Geert Mak (staand) + geertmak.nl, Aantal (18) knipsels, columns Humeuren & temperamenten van Gerrit Komrij, Diane Landry, 'If You Can't Hold Your Man (7", Promo)'.

Na het eten heb ik drie kwartier liggen pitten op de bank onder de overkapping. Lekker, maar dat had ik in de zomervakantyie ook willen doen. Toen was het wekenlang niet zulk lekker weer.

De verkoop van vandaag is tekenend voor de ontwikkeling: geen boek verkocht, wel randzaken; boekenlegger, knipsels, singletje.

29 augustus 2017

Ik heb dit jaar weer 2 H3-klassen. De ene is (in ieder geval aan het begin van het schooljaar) rustig aan het werk. In de andere is er nauwelijks een moment dat er niemand kletst. Dat wordt hard werken.

vuurtje

Het is vandaag volop zomer geweest. Om negen uur 's avonds is de temperatuur nog heerlijk, al is het wel bijna donker. We gaan samen nog even lekker buiten in de spa. Daarna blijven we buiten onder de veranda. Ik heb er zo'n stukje boomstam met inkepingen en een lont erin (zo'n ding heeft vast een naam) bij aangestoken. Om half twaalf heb ik die maar bewaterd. Het was in feite nog lekker buiten.

1 bestelling: Hertha Orgler, 'Alfred Adler en zijn werk'.

30 augustus 2017

Een rustige Bapo-dag. Lege flessen weggebracht, boodschappen gedaan, Indisch gekookt.

In de kamer staan de kookboeken weer netjes bij elkaar. We hebben er ook wat 'afgevoerd' en te koop gezet. In de garage ga ik alle te koop staande koopboeken ook verzamelen en bij elkaar in een kast zetten. Zolang ze niet verkocht zijn, houdt niets ons tegen om daar ook af en toe in te bladeren.

fruithapje
Een fruithapje voor opa en oma

4 bestellingen: Arja Peters, 'De olijke tweeling zet 'm op', 'Gedichten. CPNB literaire boekengids najaar 1985', Kees van Kooten, 'De verrekijker', Rudie Kagie, 'De lezer en zijn schrijvers, CPNB Literaire Boekengids 1983', 'De literaire boekengids 1984, De makers van het literaire boek / Hoe komt het literaire boek tot stand', Albert Helman, 'Mijn aap schreit en Het euvel Gods', Albert Helman, 'Zuid-zuid-west', Albert Helman, 'Orkaan bij nacht', Jan Bart Wilschut, 'Suriname tien jaar later (De gemiste kansen, de verloren revolutie en de wendbaarheid van Desi Bouterse)' (Vrij Nederland bijlage, 03-03-1990), 'HP Extra: Suriname een jaar na de coup. Een dictatuur in zakformaat', Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: Het Mysterie van Straal V: Episodes 1 en 2 - De Manitoba antwoordt niet meer - De Uitbarsting van de Karamako / De Guitenstreken van Quick en Flupke'.

31 augustus 2017

Margo meldt me dat zo'n houtblok een Zweedse kaars of Zweedse fakkel heet. Ik vind het altijd grappig als mij onbekende lezers van dit weblog reageren.

1 bestelling: 3 x Boekenweek.

 

Door naar september 2017