Augustus 2018

1 augustus 2018

Een paar maanden geleden, toen Tygo voor topografie de hoofdsteden van de provincies zat te leren, vroeg ik aan hem welke hoofdstad hij in de zomervakantie met mij wilde bezoeken. Zonder nadenken zei hij: 'Amsterdam' en gelijk daarachteraan: 'De Arena'. Daar had hij mij mooi te pakken, maar omdat belofte schuld maakt, gingen we vandaag met de trein naar Amsterdam en maakten we een 'tour' door de Arena.
Ik heb een OV-kaart die korting geeft bij reizen in de daluren en vorige week kwam er een reclame-envelopje van de NS met daarin o.a. een kaartje waarmee Tygo gratis met mij mee kon reizen. We konden dus voordelig op reis.

Arena

Het stadion is vanaf station Bijlmer-Arena maar een paar minuten lopen. Zo'n rondleiding duurt 75 minuten, maar dat komt vooral doordat je op de plekken waar je komt heel lang rond mag kijken. De groep bestond uit ongeveer dertig personen. Ook aan die rondleidingen wordt in de Arena aardig verdiend. We zagen de kleedkamer van de tegenstanders (Spartaans ingericht), de hal waar de spelers worden geïnterviewd, de hal waar de spelers staan voordat ze het veld opgaan, het veld, de dugouts en de tribunes, de kleedkamer van Ajax, de persruimte, de parkeerplekken van de spelers en het 'prijzenmuseum'.

Tygo kon het niet laten om aan de gids te vertellen dat ik een Feyenoordsupporter ben. Vervolgens kon die gids het niet laten om dat af en toe in zijn verhaal mee te nemen. In de persruimte mochten Tygo en ik achter de tafel gaan zitten. Tygo op de plek van de te interviewen nieuwe Ajax-speler en ik op de plek van de bezoekende Feyenoord-trainer.

Arena Arena

 

Arena Arena

Op de terugweg stapten we in Utrecht uit de trein. We wandelden naar de Domtoren en de Domkerk. In de kerk legde ik Tygo uit dat we over de 'rijke stinkerds' liepen (je blijft onderwijzer) en we eindigden bij de McDonalds aan de gracht.

2 augustus 2018

De druif is weer gesnoeid.

De Schrijversinfobladzijde over Garmt Stuiveling is aangevuld en overgezet in de nieuwe layout.

3 augustus 2018

De kleinkinderen zijn vandaag alleen in de ochtend bij ons. Martijn gaat vanmiddag met ze naar de bioscoop. Daardoor zijn ze de hele ochtend hyper. Lekker is dat.

Heel soms ben ik van de hebbedingetjes. De post bracht er vandaag ééntje; een week of wat geleden besteld in het buitenland:

klembrilletje

Het is een heel klein leesbrilletje op sterkte, zonder pootjes, in een sleutelhanger. Je klemt hem op je neus. Ik wil die sleutelhanger op school aan mijn keycord hangen, samen met de 'druppel' voor de kopieermachine en het apparaatje dat de codes genereert voor Magister. Misschien moet ik mijn schoolsleutel er nu ook maar aan vastmaken (die had ik altijd los in mijn borstzak).

4 augustus 2018

Feyenoord wint vanavond voor het tweede achtereenvolgende jaar de Johan Cruyffschaal. Weer via strafschoppen en deze keer van PSV. Ik merk dat ik er vrolijk van word.

De Schrijversinfobladzijde over Bertus Aafjes heb ik de afgelopen twee dagen sterk uitgebreid.

Richting Slaperdijk gaat de zon onder. Het zag er mooi uit vanavond:

zonsondergang

5 augustus 2018

Louis van Gaal is 'zomergast'. Ja, het is een pedant mannetje, maar wel een pedant mannetje naar mijn hart. Wat mij ontzettend voor hem inneemt is dat hij zegt wat hij bedoelt en bedoelt wat hij zegt. Hij denkt na over de woorden die hij gebruikt, over wat hij zegt en over hoe hij het zegt en gaat vervolgens niet akkoord met vrije interpretaties van wat hij zojuist gezegd heeft. Dat levert reacties van hem op als: 'Nee, dat zeg ik niet', 'Ik probeer je net uit te leggen dat', 'Ik heb zojuist al gezegd dat ......'.

Iets anders over 'Zomergasten' in het algemeen is dat het programma veranderd lijkt. In mijn beleving stelden gasten 'vroeger' min of meer hun ideale televisieavond samen en werd er vervolgens gesproken over en naar aanleiding van die televisiefragmenten. Nu lijkt het meer een aflevering van 'Dit is uw leven' en dienen de fragmenten vooral ter ondersteuning van het levensverhaal van de gast. Dat lijkt me geen verbetering.

6 augustus 2018

We zijn vandaag naar de Zaanse Schans geweest. Daar hebben we twee dingen geleerd:
1: Niet naartoe gaan.
2. Toeristen zijn net koeien: ze kruipen bij elkaar in de schaduw onder een boom.

Zaanse Schans Zaanse Schans

Daarna reden we door naar het strand in Castricum. Het strand is overvol. We liepen een tijdje met blote voeten door de branding en streken toen neer op het terras van een strandtent. We lieten onze tafel vol zetten met borrelhappen:

strsndborrel

Vanavond hebben we Martijn naar het station gebracht. We konden de juiste ingang niet vinden en ik was daarom maar zo vrij hem tussen de bussen af te zetten.

7 augustus 2018

Het is al weken bloedheet, Vandaag hebben we daarom de koelte opgezocht. Ik heb heerlijk in de hangmat gelegen.

hangmat

Er zijn hier volop bramen. Ik zocht in een kookboek naar een recept met bramen en vond 'biefstuk met bramensaus'. Dat is voor herhaling vatbaar.

biefstuk met bramensaus

Verder maakte ik sangria. Al zoekend op internet bleek je dat op allerlei manieren te kunnen maken. Ik koos voor rosé, 7up en sinaasappelsap als basis. Verder gaan er dan allerlei vruchten in. Ik vroeg me uiteindelijk wel af wat het wezenlijke verschil is met de bowl die vroeger op verjaardagen vaak geschonken werd.

8 augustus 2018

We bezochten vandaag Durgerdam. Ik ken Durgerdam van het prachtige lied 'Durgerdam slaapt' van Jeroen Zijlstra. We beklommen op twee plaatsen de Durgerdammerdijk en genoten van het uitzicht op Amsterdam. Durgerdam zelf is een lintdorp aan een dijk. Het is een beschermd dorpsgezicht. We reden er achter een langzaam rijdende vrachtwagen doorheen en zagen geen plek om te stoppen.

durgerdammerdijk

Daarna wandelden we over de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Daar liggen veel bekende Nederlandse schrijvers. Ik had geen planning/voorbereiding gemaakt en we wandelden op goed geluk en onder een paraplu. Voor een meer gepland bezoek ga ik nog wel een keer terug. Misschien met Erich, want die wil er ook nog een keer heen. Dat is voor een bioloog niet zo gek, want er staan meer dan driehonderd - vaak heel oude - verschillende bomen.

graf Jacques Perk graf J.J.L. ten Kate graf H. Tersted
monument Theo Thijssen monument Theo Thijssen graf Mies Bouhuys
graf Jan Blokker
graf Jos Brink
graf Potgieter

Het lukte ons niet snel om de uitgang te vinden. We volgden de bordjes met een 'P' erop, maar dat bleek ons naar de parkeerplaats voor het personeel te leiden. We hadden de bordjes 'aula' moeten volgen. Toen we na een rondje weer bij de parkeerplaats voor het personeel uitkwamen, riep Lidy naar iemand die daar juist zijn auto opzocht. Dat bleek een zeer vriendelijke meneer te zijn. Hij liep met ons mee richting de uitgang en vertelde honderduit over 'zijn' begraafplaats, de vele bomen en de problemen die de huidige droogte oplevert voor net aangepante bomen en struiken. De hoeveelheid 'sproeiers' was ons al opgevallen.

9 augustus 2018

Het is een dame van een jaar of vijftig,
en omdat ik door een speling van de natuur
altijd met de ogen van een 18-jarige kijk,
vind ik haar een oude dame,
hoewel ze veel jonger is dan ik.

(A.L. Snijders, Bordeaux met ijs, blz. 129)

We gingen vandaag naar een nicht van Lidy in Zuid-Scharwoude, Dat was iets verder weg dan we gedacht hadden. Het was gezellig. Het was maar goed dat we 'ja' zeiden, toen ze vroeg of we bleven lunchen. De ruim belegde sandwiches bleken in de koelkast al klaar te liggen!

We reden met een omweg (Hoorn/Edam) terug, maar we zijn de auto niet uit geweest vanwege de regen.

Er is hier een 'Dirk' als supermarkt. Dat is in vakanties een deel van het plezier; een supermarkt bezoeken die je niet kent (al zijn de grote supermarchés in Frankrijk wel leuker).


Vanuit het gemeentearchief kreeg ik vandaag de wervende reclametekst voor de te houden lunchlezing:

Broodje Geschiedenis: Kees Stip Maandag 17 september 2018, 12.30 uur, publiekshal gemeentehuis

Vol goede eetlust en manieren
bestelde laatst een tweetal mieren
in een cafeetje te New York
met in hun vingers mes en vork
en om hun halzen twee servetten
twee miereneterkoteletten

Op meerdere gebouwen prijken zijn versjes en gedichten, er is een plein naar hem vernoemd en in de Cultuurfabriek drink je koffie bij café Met Stip: de dichter Kees Stip (1913-2001) is overal. Wie was hij en wat was zijn relatie met Veenendaal?
Tijdens Broodje Geschiedenis op 17 september 2018 vertelt oud-stadsdichter Mats Beek waarom er in ons dorp zoveel verwijzingen naar Kees Stip zijn. De lunchlezing start om 12.30 uur in de publiekshal van het gemeentehuis. Toegang is gratis en iedereen is welkom. Neem je eigen boterham mee en kom luisteren naar het verhaal van deze bijzondere dichter.

10 augustus 2018

Veel regen vandaag, we hebben daarom maar rustig aan gedaan.

Nadia Moussaid doet het, laat op de avond, goed als vervangster van Jinek. Eindelijk een presentatrice die niet schreeuwt én die zichzelf niet het middelpunt van de voorstelling vindt. Margriet van der Linden valt, als vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, tegen. Je moet - als debutant - zo'n programma ook niet naar jezelf noemen.
Nou is Jinek vervangen wel veel makkelijker dan Van Nieuwkerk vervangen. Dat laatste doe je niet gauw goed, dat eerste doe je al gauw goed!

11 augustus 2018

Toch maar even op internet gekeken: een tientje in de Staatsloterij. De post bracht bovendien twee in de bankgiroloterij gewonnen boekjes:
- Dippen & smeren
- Happen van de plank
Af en toe mag je in deze loterij - bij wijze van prijs - via internet een keuze maken uit een stuk of twintig artikelen, meestal zijn dat dan boeken. Ik verdenk ze ervan partijen boeken op te kopen en die bij wijze van goedkope prijzen te distribueren.
Het is een overweging om de loterijen waaraan ik meedoe (de bovenstaande, plus de postcodeloterij) op te zeggen. Dat levert elke maand een bedrag op. Maar ja... ik heb dat al vaker overwogen.

Verder met de post vandaag:
- C. Buddingh', 'Wie maakt mij wat', een bibliofiele uitgave van de Houtpers uit Wageningen t.g.v. de honderdste geboortedag van de dichter. De oplage bedraagt honderd stuks, waarvan vijftig voor de leden van het Buddingh' Genootschap.
- 'De Parelduiker', jaargang 23, nummer 3. Ik was altijd heel blij als de nieuwe 'Boekenpost' op de mat lag, maar tegenwoordig word ik vrolijker van 'De Parelduiker'. Ik kijk meestal eerst helemaal achterin, waar Paul Arnoldussen een korte levensbeschrjving geeft van een onlangs overleden, minder bekende auteur. Deze keer is dat Duco van Weerlee.

12 augustus 2018

Naar aanleiding van het gedicht van Buddingh' dat gisteren binnenkwam heb ik de Schrijversinfobladzijde over Buddingh' compleet gemaakt. De laatste keer bleek 2012 geweest te zijn.

Een libelle heeft onze waslijn uitgekozen om een poosje uit te rusten:

libelle

In 'Hollands maandblad' van oktober 1966 vind ik een bladzijde 'Aforismen' van H. Drion. Ze zijn het overdenken waard:

Veel rebellen zijn niet anders dan de standaardnegatieven van de standaardburger,
hun gedragingen en voorkeuren even teleurstellend en voorspelbaar.


Sommige intellectuelen beschouwen de politiek als hun kinderkamer;
je kunt er je fantasieën uitleven zonder rekening te houden met de realiteit,
en je behoeft je niet te bekommeren om de rommel die je achterlaat.

Nieuw op Schrijversinfo, n.a.v. de foto van zijn graf van deze week: H. Tersted.

13 augustus 2018

Een paar weken geleden las ik in een plaatselijke krantje én in 'De Gelderlander' dat er in het gemeentehuis van Rhenen tot 20 augustus de collectie van schrijver Johan Gerardus Veenhof (1934-1999) te zien is. Over deze schrijver uit de regio heb ik een paar jaar geleden een bladzijde voor Schrijversinfo gemaakt en daarom reden we vanmiddag naar Rhenen.
De krantenartikelen wekten de indruk dat het een tentoonstelling betrof, maar dat viel een beetje tegen. De collectie Veenhof lag sinds de verhuizing van de bibliotheek naar het gebouw waarin ook het gemeentehuis zit in het magazijn en wordt nu weer uitgeleend. Daarvoor staan er in de hal van het gemeentehuis twee kasten (één met zijn 'gewone' boeken en één met de boeken in grote letter) plus een tafeltje met twee mappen met knipsels en kopietjes van knipsels. Als ik dat geweten had, was ik er niet voor naar Rhenen gereden.
Uit het grote aantal boeken in grote letter is in ieder geval af te leiden dat het hier om een geliefde en veelgelezen schrijver gaat.

Bibliotheek Rhenen - Veenhof bibliotheek Rhenen - Veenhof

Omdat via Google allerlei informatie op dit weblog terug te vinden is, krijg ik daar af en toe vragen over. Vandaag uit Bennekom:

'Beste Mats, Het grafmonument van Henriette de Beaufort in Bennekom is in 2016 door de gemeente Ede vernietigd. Het graf is nog niet geruimd. Nu zijn er plannen om een gedenksteen aan te brengen. Voor een achtergrondverhaal zoeken we foto's van het oude grafmonument. In je weblog van 12/08/2012 op schrijverinfo.nl presenteerde je er twee. Heb je daar nog de originele bestanden van? Zo ja, zouden we die met bronvermelding mogen gebruiken? Met dank en hartelijke groet.'

Het opbergen van mijn foto's gebeurt niet erg systematisch. Meestal 'leeg' ik een fototoestel of telefoon in een apart mapje met bijvoorbeeld de naam 'toestelmats03112012'. Omdat de vragensteller de datum erbij noemt, kon ik de foto's in het netgenoemde mapje vinden.

Graf de Beaufirt graf Henriette de Beaufort

Deze foto's stonden zes jaar geleden op mijn weblog, maar ik had nog wat meer foto's gemaakt. Die heb ik vandaag allemaal doorgestuurd.

14 augustus 2018

Vanochtend heb ik de beukhaag in de voortuin gesnoeid. Hij heeft wel een paar klappen van de droogte gehad. Het snoeien van zo'n haag is één ding. Het daarna opruimen van al het gesnoeide materiaal is nog een ander ding.

Vanmiddag heb ik in de achtertuin een nieuwe waslijn opgehangen, de Gardena-aansluitstukken van de tuinslang vervangen én een nieuwe lamp in de buitenlamp gedaan. Het lijkt verdorie wel een klusdag.

Jicht in mijn linker-voor-voet. Ik kan nog lopen, maar mijn schoenen krijg ik niet meer aan.

15 augustus 2018

Siemens stuurde vandaag een mail met een creditnota voor het nog openstaande bedrag voor de reparatie van de koffiemachine. Het heeft even geduurd, maar blijkbaar hebben ze nu toch ingezien dat mijn verhaal klopt.

Lidy kreeg bij haar afscheid i.v.m. haar pensioen een tegoedbon van de Bombardon. Daar zat een einddatum aan en die bon verloopt volgende week. Daarom fietsen we vanmiddag naar het centrum. Het is vooral een feest- en kledingverhuurwinkel van Reinaerde. Maar het is natuurlijk altijd aardig als je er zomaar van alles uit kunt zoeken. We namen vier mokken, een pittenzak, twee kaarsen en twee flessen appelsap mee naar huis. De Wereldwinkel is tegenwoordig een onderdeel van die Bombardon. Ik kocht er voor drie euro een kookboekje over noedels. ik wil zelf de Japanse noedelsoep ramen gaan maken. Gisteren had ik al wat op internet naar recepten zitten zoeken en in dit boekje bleken er ook een paar - heel bruikbare - te staan.

Nieuw op Schrijversinfo: Christine Hilsum-Beuckens.

16 augustus 2018

We gingen vanochtend naar de Intratuin in Barneveld. Lidy kocht wat nieuwe planten voor in de plantenbakken en een nieuw weerstation. Ik kocht wat knollen (cyclamen en hersttijloos) voor in de voortuin. Ik hoopte in de food-afdeling iets over ramen te kunnen vinden, maar ze zijn zeer op Italië gericht en niet op Japan.

Martijn is deze week druk met het tennistoernooi bij Spitsbergen. Daar stond de achterband van zijn fiets plat. Hij vermoedde dat het aan het ventieltje lag. Ik had in de planning om deze week de een tijdje geleden gerepareerde fietsendrager nog eens uit te proberen. Dat waren nu dus twee vliegen in één klap. De fietsendrager staat stevig op de trekhaak, maar blijft aan de lage kant. Ik hoorde hem één keer een verkeersdrempel raken. Ik rijd daarom niet op mijn gemak met dat ding. De lege band van Martijn lag inderdaad aan het ventiel. De fietsenmaker draaide er een nieuw ventiel op en daarmee was het klaar. We brachten de fiets daarom meteen maar terug naar Spitsbergen.

3 bestellingen: Enid Blyton,; "De Vijf" en de verdwenen piloot', Elma Verhey, 'Het Bordeel - Yab Yum (Echte hoerenlopers zie je hier niet. En zelf ben je eigenlijk ook geen hoer. Nou ja, geen echte)' (Vrij Nederland bijlage, 28-01-1989), Sophie Elkan, 'John Hall'. (Raban is weer 'open').

17 augustus 2018

Ik zat vanmiddag geïnteresseerd naar een televisiekok van omroep Max te kijken die een runderstoofpot maakte. Ik was benieuwd hoe hij de saus mooi lobbig kreeg. Terwijl ik zat te kijken, bedacht ik dat wat ik deed niet veel anders was dan wat mijn kleinkinderen doen als ze geïnteresseerd op YouTube naar een vlogger zitten te kijken die één of andere videogame speelt.
Als Tygo en Dylano daarnaar zitten te kijken vind ik dat maar een suffe bezigheid. Ten eerste, omdat het spelen van een game me veel leuker lijkt dan het kijken naar iemand die een game speelt en ten tweede, omdat ik het taalgebruik en vooral het geschreeuw van die vloggers verschrikkelijk vind.
Maar eerlijk is eerlijk, als mijn kleinkinderen mij nu zouden kunnen zien, zouden ze mijn 'gekijk' naar het koken van iemand anders waarschijnlijk ook maar een suffe bezigheid vinden!

De jicht is draaglijk gebleven. Ik liep de afgelopen dagen moeilijk, maar ik liep nog. Ik voel nu dat de pijn minder wordt!

Hoogvliet heeft af en toe grote flessen (0,7 liter) speciaalbier in de aanbieding. Daar neem ik er dan graag wat van mee. Alleen het inleveren van die lege flessen blijkt een probleem te zijn. Het emballageapparaat van Hoogvliet zelf neemt ze niet in (terwijl je er daar wel statiegeld voor betaald hebt). Ook bij andere supermarkten 'slikken' die apparaten deze flessen niet. Ik vind het een beetje lullig om een doos vol van die flessen bij de slijter in te leveren, als ik die flessen daar niet gekocht heb. We hoorden dat het apparaat van de Jumbo in Petenbos ze wel inneemt. Daarom gingen we - voordat we naar Wim en Marjan gingen - daar even langs met een paar van die flessen (en een paar andere). En jawel. Daar blijkt inleveren mogelijk te zijn.

1 bestelling: '77 knipsels over bibliotheken'.

18 augustus 2018

Vandaag heb ik voor het eerst ramen (Japanse noedelsoep) gemaakt. Het smaakte goed, al heb ik natuurlijk geen idee of het de originele smaak benadert. Het was nog best veel werk en dan heb ik de bouillon nog niet eens zelf getrokken.

ramen

3 bestellingen: 'Hollands Maandblad 220, november 1965', 'Hollands Maandblad 223, februari 1966', H. Meijerink, K. Spiering, G. Heijnen, 'Literatuur CD (Literatuuronderwijs op C- en D-niveau in de derde en vierde klas)', 8 stafkaarten.

19 augustus 2018

Je moet de dingen niet groter maken dan ze zijn.
Prima, maar de dingen wat mooier maken dan ze zijn
is wat mij betreft wel een goed idee.

(Kees B. Tam, ongepubliceerd)

FC Utrecht speelt vanmiddag tegen PEC Zwolle. Ik hoop dat Utrecht wint en vraag me vervolgens af waarom ik dat eigenlijk doe. Ik kan twee dingen bedenken:
1. Utrecht ligt vlak bij Veenendaal.
2. De trainer van Zwolle heeft jarenlang bij Ajax gespeeld, en mijn hekel aan Ajax is zo groot, dat dit een reden is om te hopen dat hij verliest.

Ik zie het nieuwsoverzicht van de afgelopen week op televisie: grootschalig seksueel misbruik van kinderen door Amerikaanse priesters én grootschalig seksueel misbruik van kinderen door Jehova's getuigen. In beide gevallen decennia lang en bekend bij de verantwoordelijken, die wegkeken. Mijn stelling wordt weer bewezen: kerken zijn criminele organisaties.

1 bestelling: Johan Anthierens, 'Aantal (41) knipsels, voornamelijk uit de artikelenserie 'Rebels' uit de Volkskrant'.

20 augustus 2018

Ria komt elke maandag bij Lidy langs en meestal lunchen ze samen (Ria lust net als ik graag de Oostenrijkse bergkaas). Vandaag kwam Erich mee. We kletsten lekker bij. Weinig over school deze keer, veel over de natuur. Over de bomen die wel of niet de verhoging van de zomerse temperaturen aankunnen. Over het Renkumse beekdal, waar ik vijf weken geleden met de collega's was.

1 bestelling: 3 x 'Barbarber'.

21 augustus 2018

We zouden vandaag naar park Sonsbeek. Dat kwam er niet van. Lidy is niet lekker én het zou gaan regenen. In de tijd die me zo in de schoot geworpen werd schreef ik de helft van mijn lunchlezing over Kees Stip.

Het is de laatste vakantieweek. Ik begin na te denken over mijn eerste lessen. Ik zal in ieder geval beginnen met de allitererende titels die Maarten van Rossem in 'De slimste mens' van Philip Freriks krijgt toebedeeld. Ik heb er nu zeven genoteerd en maak deze week de tien wel vol (al merk ik nu dat hij sommige titels ook herhaalt!).
- Willy Weetal
- Farao van de feitenkennis
- Koning van de kwisarena
- Cum laude commentator
- Held van de hersenkrakers
- Wereldwijze wegwijzer
- Wandelende Wikipedia

Zondagavond keken we naar de finale die Bertens speelde en we misten daarom Pieter Waterdrinker in 'Zomergasten'. Ik las er op Facebook veel positieve reacties op en daarom keek ik de uitzending vanavond op mijn iPad, met het tv-geluid van de wedstrijd van PSV op de achtergrond. Waterdrinker is een boeiend verteller!

2 bestellingen: Daphne du Maurier, 'Rebecca', Marjolein Bastin en Frans Buissink, 'Een jaartje natuur'.

22 augustus 2018

Mijn rooster is bekend. Ik werk het komende jaar op dinsdag en woensdag. In het beginrooster is dat op beide dagen het derde t/m het zesde lesuur. De uren daarvoor en daarna zijn voor het mr-werk.
Op die twee dagen heb ik drie keer een blokuur. Ik ben daar nooit zo'n liefhebber van geweest, maar het alternatief was mijn twee werkdagen over drie (of vier) dagen uitsmeren. Daar had ik ook niet zo'n zin in. Bovendien gaan we vanaf volgend schooljaar met een 80 minuten-rooster werken. Daar kan ik nu dan mooi vast voor oefenen!

Vanmiddag bracht Frank een cadeauverpakking met wat flesjes bier, als dank voor de hulp die hij het afgelopen jaar van me kreeg. Niet nodig, maar het wordt uiteraard wel gewaardeerd.

telescoopbezem

Vandaag probeerden we de telescoopbezem uit die we eind vorige week binnen kregen. De gedachte erachter is dat we, als we zelf de ramen ermee wassen én het houtwerk ermee schoon houden, de kosten ervan in een paar jaar terugverdienen. Het ding (met een inwendige wateraanvoer) moest nog wel door onzelf in elkaar gezet worden. Daar heb ik altijd een hekel aan, maar het bleek op intuïtie goed te gaan.

Sommige zaken liggen zo voor de hand, dat je het zelf niet ziet. Ik lees in 'Hermans, zijn tijd, zijn werk, zijn leven' van Hans van Straten dat het literair tijdschrift 'Maatstaf' min of meer de opvolger is van het tijdschrift 'Criterium'. Dat had ik aan de namen kunnen aflezen; maatstaf is een verdietsing van criterium!

4 bestellingen: Hans Andreus, Jan Cremer e.a., 'Een hondeleven. De mooiste verhalen over honden', 'Zesenzeventigste jaarboek van het genootschap Amstelodamum', Louis Couperus, 'De stille kracht', Antoon Coolen, 'Dorp aan de rivier'.

23 augustus 2018

We lunchten vanmiddag met een Italiaanse bol op het Zwaaiplein. Niet duur en heel lekker. Daarvoor en daarna gingen we wat winkels in het dorp af (ik krijg 'de stad' niet uit mijn toetsenbord).

Verder ben ik heel druk met het op alfabet leggen van de in de afgelopen weken uitgezochte en uitgeknipte knipsels. Het eind is in zicht.

1 bestelling: Marlene Lunter, 'Arthur Japin - Een schitterend gebrek' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

24 augustus 2018

Vanochtend gingen we naar de Makro in Duiven. Lidy had in de folder een jas gezien die ze graag wilde hebben. We kochten er verder o.a. printerinkt, drank, koffiebonen en diepgevroren vis Je geeft daar altijd meer geld uit dan je van plan was.

We aten of dronken deze keer niets bij de Makro, want ik had 's middags een afspraak op school. De vakantie zit er weer op! Het is raar dat na al die jaren mijn kantoor niet meer mijn kantoor is, maar ook dat zal wel snel wennen.

Ik heb de laatste tijd steeds last van fruitvliegjes die in mijn bier drijven. Ja, waarschijnlijk een lekker fruitig pilsje, maar toch heb ik er een hekel aan.

25 augustus 2018

PSV is het nieuwe Ajax. Het wint een groot deel van de wedstrijden - gluiperig - in de laatste minuten/in blessuretijd.

gesorteerde knipsels

De in de afgelopen weken uitgezochte knipsels zijn gesorteerd op alfabet en liggen op zolder, ook daar op alfabet. Ik vorder!

1 bestelling: Jacoba van de Velde, 'De grote zaal'.

26 augustus 2018

Ik kijk naar de nieuwe uitvoering van het zondagsprogramma 'Buitenhof'. Iemand waarvan ik de naam niet weet (heeft ze meegedaan aan 'De slimste mens'?) citeert een schrijver waarvan ik de naam niet meekreeg: 'Nepnieuws gaat per definitie kort mee. Als het duizend jaar meegaat heet het religie.'

Ik werkte vandaag weer aan mijn lunchlezing over Kees Stip. Ik twijfel wat over de lengte. Ik mag zo'n twintig minuten spreken en heb nu 2462 woorden (en ik ben nog niet klaar). Ik zal hem een keer hardop voorlezen, om te zien hoelang ik er zo over doe, maar bedenk me ook dat op internet daar wellicht vuistregels voor te vinden zijn. Die zijn er:

Het ligt eraan of u een snelle, gemiddelde of langzame spreker bent. Een langzame spreker komt tot 100 woorden per minuut, waar een gemiddelde spreker zal tot 130 woorden per minuut komt. Een snelle spreker kan zelfs al tot 160 woorden per minuut komen. Voor een presentatie van 10 minuten zou een langzame spreker dus 1000 woorden kunnen zeggen, een gemiddelde 1300 en een snelle 1600. Natuurlijk zijn er ook nog (hele korte) pauzes tussen de presentatie in, dus zie het als een ruime schatting.

Een andere site noemt 135 woorden per per minuut, dus dat zal wel in de buurt van het 'normale' gemiddelde komen.

Dit is kritiek! Hoofd onder het kussen, is altijd mijn eerste reactie.
Het is niet omdat ik openlijk of stiekem van mening ben dat mij geen fouten aankleven.
het is eenvoudiger, ik kan niet tegen kritiek.
Ik kan ook niet tegen schoonmetselwerk binnenshuis,
of dobermann pinchers, of gekookte worteltjes,
of Rien Poortvliet, of pedagogie, ik kan er niet tegen.
Maar dat is kinderachtig, zeggen mijn familieleden, je moet niet weglopen voor kritiek,
je moet blijven staan en volwassen zijn. Goed, ik schrijf dus terug.
(A.L. Snijders, Ruim water, blz. 20)

2 bestellingen: Elizabeth George, 'In volmaakte stilte', Agatha Christie, 'De moord op Roger Ackroyd'.

27 augustus 2018

En het schoolleven is weer begonnen. Op maandag werk ik het komende jaar niet, maar vandaag was ik wel op school voor de gezamenlijke opening van het schooljaar, de schoolfoto, wat eerste besprekingen (o.a. met 3 nieuwe docenten Nederlands) en een uitleg over Magister-6.

3 bestellingen: 'Physiologie van Amsterdam', Jacob Cats, 'Keur uit de gedichten van Jacob Cats', S. Carmiggelt, 'Alle orgels slapen'.

28 augustus 2018

De kop is eraf. Ik heb vandaag ontzettend leuk, maar toch licht gespannen, mijn eerste lessen weer gegeven. Mijn H4-klas was opvallend rustig. Opvallend, omdat ik vorig jaar alle H3-klassen had en die vond ik aan het eind van jaar bepaald niet rustig. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het is een goed begin.

2 bestellingen: Wilma, 'Kerstkinderen', Hans Joacim Störig, 'Geschiedenis van de filosofie 2', J.H. Bierenbroodspot-Rudolph (eindred.), 'Heemschut, Maart/April 1984 - No. 3/4, Themanummer Amsterdam monumentenstad'.

29 augustus 2018

In mijn H4-klas: 'Meneer, weet u wel hoe vaak alle leraren in deze eerste twee schooldagen het woord 'examen' gebruiken?' Ja, dat zal best vaak gebeuren: de PTA's worden besproken en in mijn les ging het over leesstrategieën. Dat is óók voor het examen heel belangrijk. Nu pakken ze vast geen woordenboek, als ze een woord in een tekst niet kennen, maar bij alle examens ligt er een woordenboek op tafel en ik hoop toch dat ze het dan bij bijvoorbeeld een examen geschiedenis wel doen. Dat legde ik ze uit en ik zei: 'Ik denk dus dat ik ook wel één of twee keer het woord examen heb gebruikt.' Ze hadden zitten turven! Ik had ik de afgelopen twee lesuren (aan dezelfde klas) het woord 'examen' acht keer gebruikt.

Vandaag staan Martijn en ik naast elkaar op de gemeentepagina in 'De Rijnpost'. En opvallend genoeg allebei met een 'broodje': hij met 'Broodje wethouder' en ik met 'Broodje geschiedenis'.

Twee broodjes

Ik ruim wat kranten op en stuit in 'de Volkskrant' van 23 augustus op een artikel van Peter de Waard in de serie 'Het eeuwige leven' over Cees van Staal (1927-2018). Staal was o.a. reclamemaker. Ik lees:

Hij verkocht net zo gemakkelijk Den Uyl met de leuze 'Kies de minister president' als een rol beschuit met de slogan 'Boer, Bakker, Bolletje'. Hij bedacht voor PvdA-coryfee Jan Schaefer de klassieker 'In geouwehoer kun je niet wonen'. En scheepsbouwer Cornelis Verolme kreeg 'Ferme jongens, stoere knapen' aangereikt.

Ik ben een beetje beduusd van het feit dat Jan Schaefer zijn beroemd geworden opmerking dus blijkbaar niet spontaan naar voren bracht, maar dat er ook hier en ook toen al reclamejongens achter zaten.

5 bestellingen: R.C. Seriese / W.H. Blok, 'Mavo Examenbundel geschiedenis voor 1990', Gerard Reve, 'Nader tot u', André Gorz, 'Het moeilijke socialisme', Dr. H. Jonker, 'En tòch preken', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Hussem' (Parool, vrijdag 29-01-1965).

30 augustus 2018

Aan het begin van de middag had ik een overleg in het archief van het gemeentehuis. De tekst van mijn lezing over Kees Stip had ik ze vorige week al opgestuurd en ze zijn er (gelukkig) heel tevreden over. Ik ga er nog twee dingen aan toevoegen: zijn mobilisatietijd hier in 1940 en het koperen bordje op zijn geboortehuis aan de Nieuweweg.
Vanmiddag zochten we foto's en scans van zijn boeken voor de op 17 september te gebruiken Powerpoint.

Vanmiddag heb ik me op de basisschool van mijn kleinkinderen aangemeld als invaller voor die paniekmomenten waarop ze anders een klas naar huis zouden moeten sturen. Ik zoek geen werk, maar ik wil ze, nu ik nog maar twee dagen werk, best in noodgevallen een handje helpen. Ook omdat ik af toe nog best met een lichte weemoed terugdenk aan mijn werk op de basisschool. Ik realiseer me dat dit gevaarlijk is, want het kan natuurlijk reuze tegenvallen.

Vandaag werd mijn bestelling bij een Chinese webwinkel afgeleverd. Een 'hotpot' en een paar van die 'visnetjes' voor Chinese fondue. Die 'hotpot' is een metalen pan, die van binnen in tweeën is gedeeld. Je kunt er twee verschillende bouillons in doen, om je vlees, vis en groenten met zo'n netje in te garen.

1 bestelling: A.H. Nijhoff, 'De vier doden'.

31 augustus 2018

Gisterenavond was er een mail van de 'klussenier' die het dakraam gaat vervangen en omdat ik met hem nu een datum heb afgesproken, kon ik vanochtend de leverancier van de zonnepannelen bellen. Voor beide is er nu - eindelijk een datum gepland: op 10 september wordt het oude dakraampje weggehaald en op 20 september worden de zonnepannelen geplaatst! Ik ben blij dat dit nu in principe afgesproken is. In de zomervakantie drukte het doorlopend op mijn schouders dat ik nog moest mailen en bellen om dze dingen af te ronden, daar kwam het gedoe rond het koffiezetapparaat én rond de centrale verwarming nog bij. Het gaat te ver om te zeggen dat het mijn zomervakantie heeft verpest, maar het heeft er toch minstens een schaduw over geworpen.

2 bestellingen: Heleen van der Laan, 'Waar blijft het licht. Een overwintering op Spitsbergen', 'De Gids, In memoriam M. Nijhoff, 1953'.