Augustus 2019

1 augustus 2019

Vandaag heb ik telefonisch contact gehad met reumatologie in Ede. De pillen die ik sinds drie weken mag laten staan, moet ik toch maar weer gaan slikken. We kunnen ze morgen ophalen bij de apotheek.

'Jij klinkt alsof je de dood wil omarmen', zegt iemand tegen mij.
Wat misschien overdreven is.
Maar ik zie de dood niet als de grote vijand die koste wat het kost bestreden moet worden.
Vroeger werd ons verteld dat op onze ene schouder een engel zat en op de andere een duivel.
Het was zaak te leren luisteren naar de engel.
Maar misschien zit op onze ene schouder het leven, en op de andere de dood,
en is het zaak van allebei te leren houden.
(Kristien Hemmerechts, De dood heeft mij een aanzoek gedaan. blz. 289/290)

2 augustus 2019

Lidy betaalde 59 cent voor één prei: de prei is prijzig.

Sinds deze zomer staat de tekst van 'Heen en weer' op plaquettes bij en op het pontje van Amerongen. Ik zal er binnenkort eens een foto van gaan maken.

De pijn van de jicht wordt langzaam minder, maar is nog niet weg. Van pijn word je moe. Ik heb gisteren en vandaag in de middag een paar uur liggen slapen.

Twee reacties n.a.v. Schrijversinfo. Iemand gaat promoveren op een schrijver waarover ik een bladzijde heb en vraagt of ik hem met de familie in contact kan brengen. Dat kan ik niet. Iemand anders heeft van zijn vader foto's van Maurits Dekker gevonden en wil me daar eventueel wel scans van mailen:

Wat was de aanleiding van deze email waarmee ik je nu stoor? Ik zocht info over de schrijver Maurits Dekker. Vond wel de biografie, maar natuurlijk staan daar niet al zijn levens-gebeurtenissen in. In 1948 reisde hij namelijk naar een Schrijverscongres in München, een Schriftstellertagung. Duitse schrijvers waren bezig uit hun verborgen holen te kruipen en zich op te richten. Bij deze bijeenkomst kregen ze bezoek van schrijvers uit vele andere landen, die hen wilden steunen. In dezelfde periode vond in München ook een grote internationale Jeugdbijeenkomst plaats, ook internationaal en vooral links- georiënteerd. In hoeverre die 2 bijeenkomsten samen hingen weet ik niet. In ieder geval reisde Dekker met zijn vrouw voor die schrijversbijeenkomst met zijn vrouw per trein naar München. Met hem reisde in dezelfde coupé mijn vader, vrienden, kennissen van elkaar. (Er zijn enkele grotere foto’s van, gemaakt door een journalist, die kon ik vanavond niet zo gauw vinden). Of Dekker ook naar die Jugendtagung ging weet ik niet, mogelijk wel gezien zijn linkse interesse. Van beide bijeenkomsten heb ik nog een stapeltje door mijn vader gemaakte kleine foto’s, iets groter dan contactafdrukken. Dekker en zijn vrouw staan op enkele van de schrijversbijeenkomst, o.a. bij een chique ontvangst in een slot. Ik las net in ‘Het geheugen van Oost’, een site met herinneringen van bewoners van Amsterdam Oost, dat zijn eerste vrouw in 1954 is overleden. Dat was zij dus. Ik wilde die foto’s eigenlijk schenken aan het stadsarchief van München, maar ik zal nu eerst contact opnemen met het Literatuurmuseum i.v.m. de foto’s van Dekker. Er staan ook verschillende Duitse schrijvers op, of daarvoor ook interesse is weet ik niet. Maar omdat ik die fotootjes toch ga scannen vroeg ik me af of ze misschien interessant zijn voor de biografie op de site. Zo ja, laat dat dan maar weten. Ik weet niet wanneer ik er aan toe kom, maar ik stuur wel weer een berichtje.

Ik heb het al eens vaker genoteerd: dit is de aardige kant van het bijhouden van zo'n site.

3 augustus 2019

Suzanne belde aan het begin van de middag. Luna staat niet meer op. De dierenarts zou er over een half uurtje zijn. Het kon wel eens afgelopen zijn. En dat was het ook. Haar achterlichaam deed niets meer en een hondenkoekje lag al een paar uur vlak voor haar. Ze had zelfs daar geen zin meer in. De dierenarts had het ook snel gezien. De hond is al vijftien jaar, wat uitzonderlijk oud is voor een Berner Sennen. Afgelopen dinsdag waren ze nog bij die dierenarts en toen was ze nog 'goedgekeurd'. Het is dus toch nog onverwachts.
Zo'n hond thuis laten inslapen, met de kinderen erbij, heeft wel iets. Een mooier afscheid kun je bijna niet nemen. Veel tranen. De jongens weten niet beter of Luna is er. Ze laten haar maandag cremeren.

1 bestelling: 'Aloha nummer 16, van 28 nov. tot 12 dec. 1969', 'Aloha nummer 26, van 17 apr. tot 1 mei 1970', 'Aloha nummer 44, van 01 jan. tot 14 jan. 1971', ' Provo, nr. 9, 12 mei 1966'.

4 augustus 2019

Ik had niets meegenomen, gisteren, naar Suzanne. Daarom pakte ik, toen Suzanne en Gijs de hond wegbrachten, het boek 'Eus' uit haar kast. Ik heb het mee naar huis genomen om uit te lezen. Het leest makkelijk weg, wel vergelijkbaar met 'De belofte van Pisa' (dat is nog iets onvolwassener van toon). Beide boeken geven een zorgwekkend inkijkje in de wereld van jonge Marokkanen en Turken en dan vooral in de manier waarop ze tegen Nederlanders en vooral Nederlandse meisjes aankijken.

Ik heb de eerste dozen knipsels van zolder gehaald. Op tafel ligt nu de inhoud van vijf dozen 'V'. Die sorteer ik verder op 'Va..', Ve..', Vi..', Vl..', Vo..', Vr..' en Vu..''. Waarschijnlijk laat ik het bij die eerste uitsortering en breng ik dan die dozen naar mijn garagebox.

1 bestelling: Wieneke 't Hoen, (samenstelling), 'Theo Thijssen, een beeld van zijn leven'.

5 augustus 2019

Kinderen en kleinkinderen zijn een weekje met elkaar naar een bungalowpark. We zwaaiden ze vanochtend uit.

1 bestelling: A.L. Snijders, 'Vijf bijlen / 335 ZKV'S', A.L. Snijders, 'Heimelijke vreugde 2. Berichten aan een hoofdredacteur'.

6 augustus 2019

Vandaag snoeide ik de beukhaag uit de voortuin. een zomervakantieklusje (al weet ik eigelijk niet of dit de juiste tijd voor dat klusje is).

De muizen hebben de chipszakken aangevreten. Ik zette weer een val en voordat we naar bed gingen zat er al een muis in.

3 bestellingen: S. Partsch, 'Rembrandt, zijn leven - zijn werk', Alex Haley, 'Roots', A. den Doolaard, 'Het land achter Gods rug'.

7 augustus 2019

Nog een snoeiklusje: ik knipte de onderkant van de klimop bij (en de uitlopers ervan af). Er zit nu een laagje klimop onderin de net geleegde bruine kliko. Ik ben halverwege de klus gestopt. De andere helft volgt over twee weken. Weer als bodem in de dan geleegde bruine kliko.

Vanmiddag gingen we naar de Makro. Dat mag in de zomervakantie wel een vast ritueel genoemd worden. We zijn er in feit nog laat mee. We kochten o.a. een waterkoker, wat barbecuespullen (een popcornpan!), wat bier en wat vis. Oh ja, en een paar honderd plastic mapjes voor de knipels.

knipsels

De afgelopen dagen ben ik constant knipsels aan het sorteren. Ik heb besloten dat ik de dozen, die al op eerste letter van de achternaam van de schrijver zijn gesorteerd, ook op schrijver sorteer, voordat ik de dozen naar de garagebox breng. Dat is nu meer werk, maar dan kan ik straks één doos per keer weer hiernaartoe halen en hoef ik daar niet alle dozen 'van een bepaalde letter' eerst bij elkaar te zoeken.

Op tafel ligt de eerste sortering van de knipsels 'Vr'. Ik heb besloten ze tot op schrijversniveau te sorteren. De hoogste stapel is die van Leo Vroman. De andere hoge stapel is Theun de Vries. Het is opvallend dat die het hoogst zijn, want het zijn geen columnisten (daar heb je al gauw een hoge stapel van). Ze zijn wel allebei heel oud geworden. Dat zal ook schelen. Lagere stapeltjes zijn van Cornelis Vreeswijk, Anke de Vries en Jacques Vriens. De stapel van Mischa de Vreede is vrij hoog.

1 bestelling: Hellema 'Langzame dans als verzoeningsrite' (onvindbaar).

8 augustus 2019

'Eus' bevalt me slecht, maar ik lees uit nieuwsgierigheid door. Het is een qua inhoud ontluisterend en ook nog eens matig geschreven boek. Het verhoudt zich tot literatuur als rappen tot muziek.

Terwijl ik aan de grote tafel aan het werk ben, is Jinek op televisie. Ik zie het programma niet, maar hoor de gesprekken wel, als een soort radio. En ik erger me wezenloos aan het vreselijke, inhoudsloze gewauwel. Het gaat over poezen en poezenfoto's met BN'ers die elkaar in superlatieven over hun huisdier(en) blijven overtreffen. Daarna gaat het over de nieuw Disneyfilm, een remake van 'The Lion King'. Hetzelfde kritiekloze geouwehoer. Ik las ergens dat Jinek het laat-op-de-avond-werken zat is. Misschien zit ze zich wel bewust uit de markt te prijzen op deze manier.

1 bestelling: P.J. Sarels van Rijn (redactie), Ik kan huishouden - geillustreerd handboek voor de vrouw, die een huishouding goed, practisch en voordelig wil besturen'. Plus vandaag én gisteren een onvindbaar boek. Daar heb ik een ontzettende hekel aan. Organisatie!

9 augustus 2019

2 bestellingen: Joke van Leeuwen, 'Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden', J.H. Bavinck, 'En voort wentelen de eeuwen. Gedachten over het boek der Openbaring van Johannes'.

10 augustus 2019

We slapen slecht. Of, wat mezelf betreft, ik slaap slecht in. Als ik één keer slaap, dan ga ik wel door. Lidy had de radio aangezet en ik hoorde om 2.35 uur iemand zeggen: 'Je vindt altijd wel een stok om iemand te ontslaan.' Ontslag is toch al niet leuk, maar dit is wel heel hardhandig.

Ik maakte vandaag buikspek (peper, zout, 5-spices, calvados) en een kiprollade (platgeslagen, ham, kaas, spinazie, spek eromheen). Over die rollade was ik zeer tevreden. Alleen de kaas was er wat uitgelopen. De volgende keer met tapenade i.p.v. kaas.

Buikspek voor Buikspek na

 

kiprollade

11 augustus 2019

De kinderen en kleinkinderen zijn terug van hun weekje vakantie. Te oordelen naar de verhalen en de deze week ge-appte foto's hebben ze het goed naar hun zin gehad.

Twintig euro in de Staatsloterij.

4 bestellingen: 'Aantal (13) knipsels over Marie Kessels', Christopher Dolley, 'The Second Penguin Book of English Short Stories', Ko Zweeres, 'Vogelbescherming. 'n mensenplicht', 'Heemschut - Maart/april 1987 - No. 3/4, themanummer Drenthe'.

12 augustus 2019

Zaterdag zat er een briefje bij de krant: 'Uw bezorger gaat een weekje op vakantie. Het kan zijn dat de krant de komende week wat later is.' Gisteren was hij er helemaal niet. Vandaag was hij er gelukkig wel. We hebben over die ene dag maar niet moeilijk gedaan.

De helft van de vakantie is om. Dat betekent dat we beginnen aan de weken dat de kleinzoons af en toe bij ons zijn. Vandaag hielden ze een pyjamadag. Een sc hermdag was ook een goede omschrijving geweest.

De dozen 'v' en 'h' zijn gesorteerd en terug naar de garagebox. Het neemt veel tijd, maar ik pak nu door. Een arbeidzame vakantie.

1 bestelling: 4 x 'Literatuur' (tijdschrift).

13 augustus 2019

Vandaag het laatste beetje van de knipsels 'g' uitgezocht. Begonnen aan de 'z'. Dat zijn er niet zoveel, want die heb ik een jaartje geleden al eens gesorteerd.

Enorme hagel- en regenbuien vandaag. De nieuwe en apart aangelegde regenwaterafvoer in de straat kon het niet aan. Er ontstonden behoorlijke plassen.

2 bestellingen: Keith Baker, 'De erfenis', Marieke Jonkman, 'Dochters van het donker', Marieke Jonkman, 'Dieptevrees'.

14 augustus 2019

Met Martijn, Suzanne, Tygo en Dylano ging ik vanmiddag naar Lage Vuursche. We aten een pannenkoek (tosti/sandwich) op het achterterras van een restaurant. Die waren goed. Aan het aantal wespen was hier te merken dat we halverwege augustus zijn.

Daarna speelden we mini-golf op de biljartbaan. De mini-golfbanen in Lage Vuursche zijn waarschijnlijk wel de mooiste van Nederland. Dat vinden meer mensen, want op zo'n dag in de zomervakantie is het er behoorlijk druk. De eerste banen konden we doorlopen, maar bij een paar banen was er een opstopping: wel pakweg vijftien mensen die nog vóór ons stonden te wachten.

Lage Vuursche Lage Vuursche
Lage Vuursche Lage Vuursche

Martijn en Suzanne gingen er zo'n kleine dertig jaar geleden ook al met hun opa en oma naartoe. Ik meen dat mijn vader er ooit geweest is, toen hij voor zijn longen behandeld werd in een sanatorium in de bossen bij Hilversum.
Het huisje waar je moet betalen (en sticks, ballen en bordjes krijgt) is in al die jaren weinig veranderd. Boven het 'luik' hangt (zo te zien) ook al jaren dit bordje. Ik maakte er een foto van om het in de les te kunnen gebruiken;

Lage Vuursche

Er is hier sprake van een incongruentiefout. 'Worden' moet 'wordt' zijn, omdat 'De heren' niet het onderwerp is maar een meewerkend voorwerp (Aan de heren wordt verzocht ...).
Je kunt er nog twee vragen bij stellen:
1. Waarom wordt 'Heren' met een hoofdletter geschreven? Gaat het om goden?
2. Waarom mogen de dames wél met ontbloot bovenlijf op de baan?

1 bestelling: P.C.J.A. Boeles, A.W. Byvanck e.a., 'Algemene geschiedenis der Nederlanden deel 1: Oudheid en vroege middeleeuwen tot het jaar 925'.

15 augustus 2019

De kleinzoons sliepen vannacht hier. Voor het eerst ging er 's ochtends eentje zelf naar beneden, maar liet de ander slapen.

Eén van de bestelde boeken die ik in de afgelopen week niet kon vinden, kwam ik nu nog tegen. Ik heb hem met iets korting nog maar een keer aangeboden aan die besteller.

De dozen 'z' zijn gesorteerd. Ik ben begonnen aan de dozen 'w' (vier stuks).

4 bestellingen: A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie Overijssel', Judith Koelemeijer, 'Het zwijgen van Maria Zachea. Een ware familiegeschiedenis', Mikis Theodorakis, 'Verzetsdagboek', ' Armando - De straat en het struikgewas (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

16 augustus 2019

De kleinkinderen zouden vandaag bij ons zijn, maar Dylano was bij een vriendje spelen en Tygo was mee 'naar het werk'. Dat is dan een onverwachte 'vrije dag' voor ons. Ze kwamen 's avonds wel 'gewoon' bij ons eten. Stampie; ik ga dat nooit lekker vinden.

1 bestelling: 'Bzzlletin 51'.

17 augustus 2019

Nieuwe plastic mapjes gehaald (bij de Action) voor al de per schrijver uitgezochte knipsels. De 'w' is bijna klaar. Daarna gingen we verf halen bij de Praxis. De zolderbalken moeten op de hele zolder dezelfde kleur krijgen (Martijn en Suzannne hadden destijds zelf hun kamer geverfd) en de plafonds van de erker en de bijkeuken moeten gewit worden.
Bij de Praxis liepen we Frank tegen het lijf. Die blijkt daar (vakantie)werk te doen.
We liepen ook even de kringloopwinkel binnen. Daar zijn we sinds de verbouwing nog niet geweest. Ze hebben er met een ijzeren constructie een extra verdieping in gemaakt. Op de bovenverdieping staan nu o.a. de boeken:

Kringloop

Ik kocht:
- Bernlef, Geleende levens
- Driek van Wissen, Zegt u nou zelf
- Schrijvers voor Vietnam: Teksten gelezen op 15 mei 1970 in Frascati te Amsterdam
- Insulinde: Verhalen uit de gordel van smaragd (samengesteld door Robert-Henk Zuidinga)

5 bestellingen: Bertus Aafjes, 'Rechter Ooka verhalen', 8 boekenleggers,'De mei van Gorter 1889 - 1989. Het ontstaan van een literair moniment / Wordt het monument nog gelezen. Extra: De eerste zang in Gorters handschrift Uitgever: Vrij Nederland, bijlage 18-03-1989', Casanova, 'Lia (en andere verhalen)', Laurence E. Morehouse & Leonard Gross, 'Volkomen Fit in 30 minuten per week'.

18 augustus 2019

In de eredivisie wordt al de derde ronde gespeeld, terwijl de schoolvakanties hier nog twee weken duren. Er klopt iets niet.

19 augustus 2019

Ik wilde met de kleinzoons naar de bloeiende heide gaan kijken. Ze hebben geen interesse: 'Saai'. Ik herinner me dat mijn leerlingen uit groep 8 op de Remmerdense heide wel slangeneieren in de heide vonden. Daar kon ik Tygo niet mee overhalen: 'Zitten daar slangen, dan ga ik helemaal niet!'.

Ik probeerde met Dylano de nieuwe popcornpan op de barbecue. We leerden dat de barbecue ook te heet kan zijn. De maiskorrels verbrandden in de pan. We maakten toen maar popcorn in een pan op het fornuis. Dat ging gelukkig prima.

Ik had helemaal mijn barbecuedag niet. Ik probeerde broodjes te bakken met deeg van zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Het deeg werd een plakkerige knoeiboel. Experiment mislukt.

1 bestelling: C. Naaktgeboren, 'De geboorte bij de hond en zijn wilde verwanten'.

20 augustuss 2019

De 't' is klaar ik ben begonnen aan de 'f'. Daar blijkt ook een mapje 'd' tussen te zitten. Dan doe ik ook gelijk de 'd' maar.

Lidy is weer naar de fysiotherapeut geweest. Ze kon dit weekend bijna niet lopen van de rugpijn.

Het boekje van Driek van Wissen 'Zegt u nou zelf', met gedachten over de Nederlandse taal is heel aardig. Hij speelt met zijn woorden en zijn gedachten, maar weet alleen niet altijd ver genoeg van de grens met meligheid weg te blijven. Toch is het een prima boekje om af en toe een hoofdstukje uit te lezen en daar dan eens rustig over na te denken.
Hij begint met een overdenking over het voorvoegsel 'ont', Dat normaal gesproken een heel logische functie heeft: 'het principe is duidelijk: het voorvoegsel ont- geeft een verwijdering aan.' Maar het Nederlands is inconsequent (of gewoon lastig):
- de aardappelen ontschillen
- een dierentuin ontberen
- een kies ontzenuwen
- een weduwe is ontmand

Nadenkend over dergelijke voorvoegsels én bezig zijnd met de dozen 'd', vraag ik me af of het woord 'disfunctioneren' iets over Adriaan van Dis zegt.

Aan het eind van de middag wilden we een foto gaan maken van 'Heen en weer' van Drs. P bij het pontje van Amerongen. We reden de afslag naar de pont voorbij en reden over de dijk richting Wijk bij Duurstede. We besloten door te rijden en eens bij de sluis 'Hagestein' te gaan kijken. We zaten/stonden heerlijk in de zon terwijl we voor onze neus grote en kleine schepen naar boven zagen komen of naar beneden zagen zakken. Het blijft een imposant gezicht. Het hoogteverschil was een kleine twee meter.

sluis

1 bestelling: Rascha Peper, 'Rascha Peper leest Verfhuid, 4 cd-luisterboek'.

21 augustus 2919

Lidy had aan het begin van de middag een vreselijke maagpijn. We belden de dokter en konden gelijk even langskomen. Bij dat bellen werd ik een kwartier 'in de wacht' gehouden. Dat is heel irritant (zeker op zo'n moment). En dan zeggen ze ook nog om de paar minuten 'Toets 1 voor spoed'. Ik vond het (net) geen spoed, maar je zou uit irritatie de 1 gaan toetsen. Lidy kreeg pillen tegen de maagpijn.

4 bestellingen: Thomas Mann, 'Bekentenissen van den oplichter Felix Krull', 'Motorama, october1957' (autotijdschrift), '' Motorama, januari 1956' (autotijdschrift), Milan Kundera, 'Het boek van de lach en de vergeteldheid', Solzjenitsyn, 'Open brief aan de sovjetleiders / Leef niet met leugens'.

22 augustus 2019

Met Suzanne, Tygo en Dylano ging ik vandaag naar Ouwehands Dierenpark. We hadden kaartjes gewonnen bij de Postcode loterij. We hadden een heerlijke dag: mooi weer en heel actieve dieren. Ook de panda's waren actief. Eentje was er zelfs aan het rennen en met een ton aan het 'ballen'.
De stokstaartjes lijken van die schattige dieren, maar vandaag zagen we ze ééndagskuiken eten/verscheuren. Dat ziet er dan ineens een stuk minder lief uit.

pana flamingo
giraffe stokstaartje

 

2 bestellingen: 14 x C. Buddingh', Manuel van Loggem, 'Insecten in plasic'.

23 augustus 2019

De 'f' is af. Ik ben begonnen aan de 'e'.

3 bestellingen: 'Aantal (11) knipsels over Maria van Daalen', Leonard Roggeveen, 'Appie Ammerlaan', Geo Staad (= Drs. P), 'Des Vondelings Wraak'.

24 augustus 2019

Vandaag Bekenbarbecue!

Ik maakte vanochtend 'gevulde kipfilet'. Vorige week lukte de oefenversie prima. Vandaag ging het moeizaam. Het oprollen ging niet goed en de ham die ik er omheen wilde doen, kwam niet netjes uit het pakje (de vorige keer zaten er plastic velletjes tussen). Ik ben gered door de aluminium schaaltjes waar ik de opgerolde kip in deed. Die houden het geheel bij elkaar.

1 bestelling: 'Kee Arens, 'Vlot waar ben je. Het openhartige dagboek van de eerste vrouw die op een vlot de oceaan overstak'.

25 augustus 2019

Het was gezellig gisteren. En natuurlijk was er meer dan genoeg te eten en te drinken. Peter had o.a. lekkere kleine gehaktballetjes met spek eromheen en een beetje (góede) barbecuesaus erop. Hij had ze thuis al gerookt en warmde ze nu in feite alleen nog even op: heerlijk. AnneMarie had o.a. een moot zalm die gemarineerd was in Beek spiced rum. Ook heel lekker.

Wij hebben tegenwoordig na zo'n drukke dag een dag rust nodig. We zijn geen twintig meer.

26 augustus 2019

Dylano was bij ons. Tygo niet; die is deze week naar het Bouwdorp.

2 bestellingen: Theo van Baaren, 'Bzzlletin 241/242, themanumer: Postmodernisme', Margalith Kleijwegt, 'The best of Holland Tour (Vijf dagen met een bus Amerikanen door Nederland)' (Vrij Nederland, themabijlage 20-06-1987).

27 augustus 2019

Ik heb niet zoveel te melden: knipsels gesorteerd.

28 augustus 2019

Vanmiddag ben ik even kort naar school geweest. In feite om weer zin te maken. Wat bijgepraat en gezocht naar mijn rooster. Dat laatste lukte niet, want ik kon Magister niet in. Morgen lukt dat weer.

Ik moest even bij de dokter bij om medicijnen 'bij te bestellen'. Voor de praktijk stond al een grote paddestoel in het gras. De herfst komt eraan:

paddestoel

De knipsels 'd' zijn gesorteerd.

De kleinzoons slapen hier. Ze komen niet in slaap, want het onweert. Dylano vraagt: 'Opa, hoe ontstaat onweer'. Dat kreeg ik niet uitgelegd, voorzover ik het zelf al begrijp.

1 bestelling: W.G. van de Hulst, en L. van der Zweep, 'Ha...! Lezen!, Verzamelde leeslessen voor de christelijke school, deel IIIA'.

29 augustus 2019

Vanochtend bracht ik Tygo op de fiets naar het Bouwdorp. Daarna ging ik naar school. Met wat collega's bijgekletst, de klassenlijsten geprint, de werkwijzer gemaakt en een vragenlijstje gemaakt voor de mentorles van maandag. Ik heb samen met collega Carolien een H3-mentorklas van 22 leerlingen. Dan hebben we allebei de zorg over 11 leerlingen; dat is te overzien.

Ik ben aan de knipsels 'c' begonnen.

Bij de Action nog maar eens 450 (30x15) plastic mapjes voor de knipsels gekocht. De vorige 300 gingen bijna helemaal op aan de 'b'. De kost gaat voor de baat.

1 bestelling: Renate Rubinstein, 'Een man uit Singapore'.

30 augustus 2019

De 'c' is af. Vandaag maakte ik ook de 'u', de 'q', de 'x' en de 'y' af. Dat zijn niet zoveel knipsels, al zaten er nog behoorlijke stapeltjes tussen van bijv. Marguerite Yourcenar, Nilgün Yerli en Bob den Uyl.

31 augustus 2019

Ik deed nog wat boodschappen voor de barbecue (waarmee we de zomervakantie afsluiten) van vanavond. In de fietsenstalling van de Ellekoot stond ook al een grote paddestoel onder een boom.

Begonnen aan de 'i' en de 'j'.

In 'de Volkskrant' van vorige week zaterdag schrijft Erik van den Berg een stukje over 'de wandelaar' die op allerlei boekomslagen opduikt. Dat was mij ook al eens opgevallen (o.a. op 'De avonturen van Henry II Fix' van Atte Jongstra. Het blijkt oorspronkelijk om het schilderij 'Der Wanderer über dem Nebelmeer' vsn Capar David Friedrich (uit 1818) te gaan:

Der Wanderer ...