Augustus 2020

1 augustus 2020

Een van de mensen die ik leerde kennen bij Dolf en Gerard was Paul Biegel. Goh, Paul Biegel, dacht ik. Het was op een feest, ik weet niet meer ter ere waarvan. Het was in de tijd dat ik schilderde, ik was nog lang geen schrijver. Paul reed terug naar Amsterdam, ik reed mee. Onderweg stopten we ergens. Het was midden in de nacht, het was mistig. We gingen allebei de auto uit om te pissen, misschien was het wel op de Afsluitdijk. Paul stond aardig rechtop, ik wankelde nogal. Ver na twaalven kwamen we in Amsterdam aan en ik ging met Paul mee naar zijn huis. Daar bakte hij een ei en vervolgens gingen we met alkaar naar bed. Een eenpersoonsbed was het. Ik was ergens in de twintig, Paul was een jaar of 63 en hij had een stoma, als gevolg van kanker, lang geleden. Ik herinner me niets van die nacht. Wat ik wel weet, nu, is dat ik met hem naar bed ging omdat hij Paul Biegel was. En dat er een zweepje boven op een kast lag. (Gerbrand Bakker, Knecht, alleen, blz. 99/100)

Even zeuren over reclames op televisie:

Coolblue: 'Wasmachines gaan altijd stuk, net wanneer dit niet uitkomt!'

Wanneer komt dat wél uit dan? Als je net een nieuwe gekocht hebt? Als je graag met je wasje naar de nieuwe knappe buurman/buurvrouw wilt lopen?

We proberen samen met enige regelmaat een rondje van een kilometer of tien te fietsen. Vanavond gingen we aan de ene kant van de spoorlijn naar Overberg en aan de andere kant weer terug (dat is net geen tien kilometer). Onderweg wees ik Lidy op een weiland tegen de bosrand aan en zei: 'Dit is nou typisch zo'n weiland waar je rond deze tijd reeën zou moeten kunnen zien.' En verdomd: er stonden er twee!

2 bestellingen: Michel Quoist, 'Ja hij leeft', Richard Strauss / Hugo von Hofmannsthal, 'Der Rosenkavalier'.

2 augustus 2020

Nieuw op Schrijversinfo: Henri van Daele.

1 bestelling: M.G. Schenk, 'Ossip Zadkine'.

3 augustus 2020

Ook deze week zijn de kleinzoons drie dagen bij ons. Ze hangen in hun stoel met hun telefoon of spelcomputer aan hun handen vastgegroeid. Andere dingen, die we voorstellen, zijn 'boring'.
Tygo gaat 's middags een poosje in de spa. Dylano speelt op de logeerkamer.

Tim Hofman vervangt vananvond de vrouwelijke presentator bij Op1. Hij is te nadrukkelijk aanwezig en dramt door. Hij lijkt te willen laten zien hoe goed hij is en probeert zijn gasten met priemende blik een antwoord te ontlokken. Daarmee laat hij zien dat hij niet goed genoeg is. Experiment mislukt.

Nieuw op Schrijversinfo: Chantal van Dam.

1 bestelling: Laurens van der Waals (verzameld door), 'Nieuwste Nederlandsche lyriek'.

4 augustus 2020

Op televisie draait een oude clip van The Carpenters. Karen zit mee te drummen. Als ze zingt, komt af en toe haar gezicht groot in beeld en ik denk: 'Verdomd, dat is het gezicht en vooral het mondje van Wende Snijders!

2 bestellingen: Geoffey Chaucer, 'The Canterbury Tales',  Vikram Seth, 'Verwante stemmen'.

5 augustus 2020

De afgelopen maanden zat ik slecht in mijn vel. De dagen regen zich aaneen en gingen vrijwel ongemerkt voorbij. Gelukkig gaat het weer wat beter. Dat is o.a. te merken aan het gegeven dat ik af en toe 's morgens weer denk: 'Wat gaan we vandaag doen?'

6 bestellingen: C. Baardman, 'De boerendokter', 'De levende gedachten van Karl Marx belicht door Leon Trotsky', Angela Davis, 'Zinnen op de vrijheid. Een autobiografie', 'Aantal (27) knipsels van en over A.H.J. Dautzenberg', 'Aantal (21) knipsels van en over Rob Nieuwenhuys, jaren '70', 'Aantal (21) knipsels over Willem Walraven', Jef Last, 'Aantal (7) knipsels , reportages uit Indonesië', Jant Nienhuis, 'Waar mens en koren rijpen', 'Hollands Maandblad nr. 199'.

6 augustus 2020

Veel sport is er in deze coronaperiode niet op televisie. Maar er is af en toe weer live-voetbal te zien en momenteel zijn er vrijwel de hele dag beelden van het wereldkampioenschap snooker. Dat blijft een heerlijk kijkspel.

1 bestelling: Jan Kruis, 'Jan, Jans en de kinderen 20'.

7 augustus 2020

Een oppasdag. Ik heb ervoor gekozen de kleinzoons niet naar ons te laten komen, maar zelf in hun huis te gaan zitten. Lidy blijft thuis, maar komt aan het eind van de middag met het eten hierheen.

De mug, die volgens mijn diepste overtuiging
door God geschapen is om doodgeslagen te worden,
opdat wij daar een zo grote bevrediging uit putten
dat de lust ons vergaat nog andere,
minsten zo schadelijke of lastige dieren om te brengen.

(Nico Scheepmaker, Trijfels, blz. 200)

Bij het overtypen van bovenstaand citaat ontdekte ik een foutje in het boek. Daar staat in dit tekstje een afbreekstreepje (aan het eind van de zin) achter 'uit', maar dan zou je 'uitputten' dus als één woord moeten lezen en dan verandert volgens mij de betekenis (en is het dus fout).

2 bestellingen:  Dr. Eberhardt L. Hartmann, 'Het grote handboek van de huismiddelen, met 1001 waardevolle tips voor uw gezondheid', 'Tirade 276/277, jaargang 26, mei/juni 1982, Nescio nummer'.

8 augustus 2020

Ik deed een gewaardeerde collega via de app de 'hartelijke halverwegedevakantiegroeten'. Ik had zelf een poosje plezier van dat woord.

In de boekenbijlage van 'Trouw' bespreekt men deze zomer elke zaterdag een klassieker in een nieuw jasje. Vandaag is dat 'Donau. Biografie van een rivier' van Claudio Magris, vertaald door Anton Haakman. Ik heb het boek onlangs tweedehands besteld, omdat Cyrille Offermans er enthousast over was in zijn laatste Prive'-domein-deel. Het ligt op de stapel 'te lezen boeken'.u

5 bestellingen: M.A.M. Renes-Boldingh, 'Het oude posthuis', Hans Werkman, 'J.M.A. Biesheuvel - In de bovenkooi' (uit: Lexicon van Literaire Werken), William Rothuizen, 'Jan Toorop (Het schildersleven van een zwarte bekeerling)', A.M. de Bakker, 'Cees Buddingh' 1918-1985', Willem Wilmink, 'Over cabaret', Anil Ramdas, Halil Gür, Frans Kellendonk e.a., 'De vreemdeling & ik', J. Veenman, 'Allochtone jongeren in Nederland. De tweede generatie', Els Lansdorp en Doke Romeijn, 'De secretaresse, het particulier onderwijs en Adriaan Schoevers', Rob Nieuwehuys e.a., 'Literatuurkrant aansluitend op de reeks bulk-boeken over indisch-nederlandse letterkunde'.

9 augustus 2020

'Zoals u weet, heeft Bergson aangetoond dat er geen wanorde bestaat! Alleen twee soorten orde, geometrische orde en vitale orde. Mijn orde is duidelijk vitaal!' En op de vraag of hij in die rotzooi wel iets vinden kan, doet Piaget me dan het argument aan de hand dat ik zelf onbewust ook altijd bevroed heb: 'Als je moet zoeken, zoek je. Dat kost minder tijd dan elke dag opruimen.'
(Nico Scheepmaker, Trijfels, blz. 271)

Het wereldkampioenschap snooker is nog bezig. Ik kijk soms naar de BBC en soms naar Eurosport. Het onderkoelde Engelse commentaar is prettig om naar te luisteren, maar het Vlaams van de Eurosportcommentator heeft ook zo zijn charmes. De ene speler is op de dool, de ander stuikt in elkaar en weer een ander krijgt een pandoering.

3 bestellingen: Naima El Bezaz, 'Minnares van de duivel' (inderdaad: overleden - boek verkocht), Naima El Bezaz, 'Minnares van de duivel' (jazeker, nog een keer, ik had er twee van staan), Willy van der Heide, 'Kabaal om een varkensleren koffer'.

10 augustus 2020

Het is al dagen boven de dertig graden, en dat blijft het ook nog dagen. We zijn blij met onze airco! De druiven zijn blij met al die zon. Ze kleuren snel blauw.

3 bestellingen: Françoise Sagan, 'Bonjour tristesse', J.M.A. Biesheuvel, 'Een overtollig mens', Anja Meulenbelt, 'Brood & Rozen. artikelen 1975-1982'.

11 augustus 2020

Jaap van Dissel 'brieft' de Tweede Kamer weer. We kijken op televisie mee. De totale aantallen besmette mensen vallen nog steeds wel mee. Toch maak ik me zorgen over de toename bij jongeren. Volgende week beginnen in het noorden van het land de scholen. Ik volg met argusogen hoe dat gaat lopen.

Lidy heeft de te koop staande Bulkboeken op volgorde gelegd. Ik heb een schematische voorstelling gemaakt van de vakken in de ruimte boven de garage en ga daarin bijhouden wat waar ligt. Dat moet het opzoeken van bestelde boeken gaan vergemakkelijken.

€ 7,50 in de Staatsloterij.

Martijn kwam een rondje spa doen. Daarna hebben we met z'n drieën gejokerd (voor ons een vakantie-bezigheid). Martijn maakte ons compleet in.

3 bestellingen: 'Mariken van Nieumeghen', 2 x '3pak', Adriaan van Dis en Tilly Hermans (samenstelling), 'Het land der letteren' (2x).

12 augustus 2020

Op Facebook zijn plaatjes van Zwarte Piet voortaan verboden. Ik zie meteen mensen een Zwarte Pietenfoto als profielfoto plaatsen. Het wordt allemaal een beetje op de spits gedreven. Voor mij was die spits niet nodig geweest. Ik heb Zwarte Piet nooit als een neger gezien, maar met dank aan deze uit-de-hand-gelopen discussie denk ik nu wel bij iedere neger: 'Hé, Zwarte Piet'.

4 bestellingen: Miguel Barnet, 'Gallego. Een Galiciër in Cuba', 7 x boekenweek, Felix Salten, 'Bambi', Inez van Dullemen, 'Een zwarte hand op mijn borst. Bericht uit Kenya'.

13 augustus 2020

De doos met exemplaren van 'De Boekenwereld' is leeg. De laatste acht exemplaren liggen voor me. Die nog intikken en dan staan ze allemaal te koop.

4 bestellingen: 'Bzzlletin 173, themanummer Armando', 'Nieuw Wereldtijdschrift, Jaargang 1, nummer 1, april 1984', Ton  Brouwers, 'Kader Abdolah (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)', 'Deze kop is niet van Hals. Een handleiding om een tentoonstelling te bekijken' (Vrij Nederland, bijlage 05-05-1990), Stephen King. ''Salem's lot'.

14 augustus 2020

Er viel een interessant nummer van 'De Parelduiker' in de bus; artikelen over Jeroen Brouwers en René Stoute, over Alfred Kossman, over Arnold Aletrino en over Jan H. de Groot. Daarnaast was er ook nog een klein verrassingsnummer van 'Ballustrada', op het formaat van de de deeltjes van de Slib-reeks (waarvan het laatste nummer in 2017 verscheen) en dat ook over die Slib-reeks gaat; Leuk!

2 bestellingen: Sybren Polet, Ivo Michiels, Bert Schierbeek, Jacq FirminVogelaar e.a., 'Lezen en (niet) doen wat er gezegd wordt' (Bulkboek 67), 'Maatstaf, 18e jaargang, nummer 1, mei 1970'.

15 augustus 2020

Er is weer behoorlijk veel sport op televisie: snooker, wielrennen en voetbal.

5 bestellingen: Murat Isik, 'Mijn moeders strijd', F. Bordewijk, 'Noorderlicht',  Mien van 't Sant, 'Mieke gaat kamperen', Peter Andriesse, 'Leven op het land', Ivan Wolffers, 'Kanker, Een boek met cijfers, gevolgen, vooruitzichten, mogelijkheden en onmogelijkheden van kanker'.

16 augustus 2020

'De slimste mens' en 'Twee voor twaalf' zijn aangename programma's om naar te kijken, omdat de deelnemers serieus worden genomen en er dús geen meerkeuzevragen worden gesteld. Programma's als '1 tegen 50' beledigen hun deelnemers door bij zeer makkelijke vragen ook nog eens drie keuzemogelijkheden te geven.

1 bestelling: 'De Boekenwereld, Tijdschrift voor Boek en Prent, 1e jaargang, nr. 4, april 1985'.

17 augustus 2020

De laatste twee dagen heb ik steken in mijn rug (bij het maken van bepaalde bewegingen). Ik heb eergisteren in een rare houding in de keuken gestaan. Ik ga er maar vanuit dat het daarvan komt en dat het met een paar dagen ook wel weer weg is.

De liedteksten uit 'Liederkeur voor de school en het leven', geheel omgewerkt door B.J. Douwes (13e druk, 1933) en de verhalen uit 'De toverfluit. Verhalen die nooit vervelen' (1976) heb ik vanmiddag toegevoegd aan Schrijversinfo.

Van niet zo interessante tv-kwisjes leer je soms toch verrassende dingen: 'Graaf Tel' uit Sesamstraat heet in Amerika 'Count Count'.

3 bestellingen: Gaston Durnez, 'Denkend aan Nederland', 'De Boekenwereld, Tijdschrift voor Boek en Prent, 18de jaargang, nr. 4, mei 2002', Jacques Perk, 'Gedichten, bezorgd door Willem Kloos, met facsimile's naar het handschrift der Mathilde'.

18 augustus 2020

Maar hoe zit het met geluk? Beklijft dat eigenlijk wel?
Ik begin hierover omdat ik graag iets zinnigs over geluk zou willen zeggen.
Dat is iets wat ik al jaren probeer,
maar grote successen heb ik tot nu toe niet geboekt.
Misschien is geluk wel een saai verhaal,
de moeite van het vertellen niet waard.
Misschien is het per definitie zo kortstondig dat het ongrijpbaar is.

(Martin Bril, Wat een man nodig heeft, blz. 69)

De ergste hitte van de hittegolf van de afgelopen week is wel over. Buitenzitten is weer lekker! Een korte broek heb ik overigens ook de afgelopen weken niet aan gehad. Ik ben er helemaal geen liefhebber van en ik merk dat ik eerder aan mijn psoriasisbeen begin te krabben, als ik daar makkelijk bij kan.

Nu het weer wat lekkerder is, deed ik ook weer klusjes: de druif is gesnoeid, de vier buitenlampjes zijn met houtschroeven goed opgehangen en het gesneden karton ligt in de garage op een schoongemaakte hoge plank. Ik heb daar zelfs met de stofzuiger de spinnewebben/ragdraden van het plafond gehaald.

19 augustus 2020

Ik lees altijd wat boeken tegelijkertijd. Ik nam me voor er deze week drie 'af te ronden'. Dat gaat lukken:
- Gerbrand Bakker, Knecht, alleen
- Martin Bril, Wat een man nodig heeft
- Nico Scheepmaker, Trijfels
Eigenijk zou ik nu moeten beginnen aan 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeiffer, maar ik ben er al drie keer aan begonnen en, met name, de gezwollen stijl kan me niet bekoren. Ik heb het boek geleend van collega Laura. Ik denk dat ik het aan het begin van het nieuwe schooljaar maar ongelezen teruggeef. Dan ligt het boek mij tenminste niet meer de hele tijd licht verwijtend aan te kijken.

20 augustus 2020

De bulkboeken zijn uitgezocht, te koop gezet en netjes opgeborgen. Nu ligt er nog een stapeltje 'specials' van die bulkboeken. Die kosten iets meer tijd, omdat ik er ook zaken van vermeld op Schrijversinfo.

We gingen vanochtend naar de Lidl in Veenendaal-Oost. De toegangsweg was bij de bocht afgesloten. We werden een behoorlijk stuk omgeleid, door het nieuwste stuk van die wijk. Hebben we dat deel ook eens gezien. Er staan prachtige huizen, maar die zijn voor de plek wel wat aan de dure kant.

Op donderdag staan er muziek-recensies in 'de Volkskrant'. Ik kijk graag of er iets tussen staat, waar ik wel eens naar zou willen luisteren. Die muziek zoek ik dan op op Spotify. Vandaag staat er een positieve recensie (4 sterren) over de Dylan-covers op 'Blonde on the tracks' van Emma Swift: 'Na een paar beluisteringen vergeet je de auteur en voel je ineens de ontroering bij haar versies van Simple twist of fate en You're a big girl now. Dat zegt iets over de universele pracht van de liedjes, maar ook over de schitterende vertolkingen.' Daar word ik wel nieuwsgierig van ...... maar het blijkt op Spotify (nog) niet te beluisteren.

21 augustus 2020

We reden aan het begin van de middag naar Kamperland, waar we een weekje een huisje hebben gehuurd. Op de Cuneraweg zagen we op twee lantaarnpalen (achter elkaar) twee ooievaars zitten. Dat is altijd weer een imposant gezicht.
We deden verhoudingsgewijs lang over de rit. Bij Dordrecht was een afrit afgesloten en vanaf dat punt was er met enige regelmaat langzaam rijdend of stilstaand verkeer.

Het is een net, vrijstaand, huisje op een vakantiepark. Vierpersoons, dus groot genoeg voor ons tweeën. Achter de openslaande deuren is een overkapping. Dat is lekker, je zit - uit de wind - dan wat makkelijker buiten. In de tuin staat een schuurtje. 'Privat' staat erop. Daar zullen de stoelkussens dan wel in liggen (achter slot en grendel), dat is wel een beetje jammer.

Je steekt vlak achter ons huisje al het duin over en staat dan oog-in-oog met de Oosterscheldekering. We wandelden vanavond over het strand richting Noordzee en achter het duin weer terug. Onze conditie is voor verbetering vatbaar. Vanaf het duin naar het strand ligt een houten wandelpad. Dat is zo neergelegd dat er i.v.m. Corona éénrichtingsverkeer mogelijk is.

Kamperland Kamperland
Kamperland Kamperland

22 augustus 2020

Vanmiddag reden we naar Westkapelle. Je kunt daar met je auto de dijk oprijden. Het waaide ontzettend. Af en toe kostte het moeite om staande te blijven. Eigenlijk viel de hoogte van de golven ons nog tegen.

Daarna wandelden we door Westkapelle. Veel stelt dat niet voor. Op het pleintje in wat je 'het centrum' zou kunnen noemen dronken we wat op een terras (eerst een gezondheidsverklarinkje invullen). Toen we ons drankje al hadden, bestelde ik nog bitterballen. Het duurde lang voordat we die kregen, maar ja, als je zaak 'De Tijd' heet, dan kun je die ook nemen.

bitterballen in Westkapelle

Om ons heen kijkend viel het me op dat de huisjes aan de overkant van de straat gemetseld zijn met heel veel verschillende soorten en kleuren bakstenen. Je zou haast denken dat ze na het bombardement in 1944 en het daaropvolgende onderwaterlopen van Walcheren alle stenen van de resten van het dorpje hebben schoongebikt en dat ze met die stenen de huizen weer hebben opgebouwd (zonder ze eerst te sorteren).
De vader van Koos Koets blijkt hier een slagerij te hebben.

muur in Westkapelle muur in Westkapelle

de vader van Koos Koets

23 augustus 2020

Vanmiddag gingen we even bij Suzanne en Gijs kijken. Die zitten in een grote stacaravan op hetzelfde eiland. Zoiets is eigenlijk geen caravan meer. Het is een 'tiny-house'. We zaten een poosje lekker op het terras van de brasserie op de camping. Met kleine kinderen is zo'n camping nog altijd ideaal. Er is van alles te doen en ze vinden snel andere kinderen om mee te spelen.

Gelezen: De 3 bestaat niet: een wandeling' van Gerbrand Bakker. Hij beschrijft hoe hij een bestaande wandeling in de buurt van zijn huis in de Eifel eerst een paar keer loopt en daarna (vrijwillig - voor 'de Eifelverein') opnieuw voorziet van bordjes en pijlen. Het boekje had zo een onderdeel van 'Knecht, alleen' kunnen zijn, behalve dat zijn depressie er niet in ter sprake komt. We mogen er wel uit begrijpen dat hij intussen met iemand (een oude vriend) samenwoont.
Het is een boekje uit de serie 'Terloops', waar Van Oorschot dit jaar al 4 deeltjes van uitbracht, allemaal over wandelen en wandelingen. De andere auteurs zijn Bregje Hofstede, Thomas Rosenboom en Marjoleine de Vos.

24 augustus 2020

Vanmorgen bekeken we het haventje van Kamperland. We zijn hier wel eerder geweest, maar er blijven toch altijd nog plekjes waar je niet geweest bent. Er ligt voor een kapitaal aan boten en bootjes. Vanaf die haven heb je een mooi zicht op Veere, over het Veerse Meer. Ik dacht: Daar moeten we vanmiddag nog maar eens naartoe gaan.

In Veere kwamen we door toeval of voorzienigheid uit op een heel ander parkeerterrein. Normaal parkeren we achter de grote kerk. Nu stonden we aan de andere kant van het haventje. Daar blijkt een wandeling uitgezet te zijn over de overgebleven en gerestaureerde vestingwerken uit de Tachtigjarige Oorlog. Ook heb je daar een goed zicht op de grote witte molen (die te koop staat).
Lidy wilde een foto maken van Kamperland, over het Veerse Meer heen (in feite de omgekeerde foto van vanochtend). Daarvoor moesten we naar het wandelpad achter de Campveerse toren (ik herinner me een kinderboek over die toren, dat ik in groep 6 van 'De Grift' in de bibliotheekkast had staan!). We wandelden door Veere en dronken nog een glas op het terras voor het museum aan de haven. Die horecagelegenheid zit in de kelder onder dat museum.

Veere Veere
Veere Veere

's Avonds kwamen Suzanne en Gijs en de jongens langs. Ik wandelde met ze naar het strand.

Kamperland

Op de terugweg door de duinen zagen we vleermuizen vlak voor en boven ons vliegen. Tygo had nooit eerder vleermuizen gezien en was onder de indruk. Toen ik zei dat er eentje bijna in zijn haar vloog, deed hij voor de zekerheid toch maar zijn capucon op.

25 augustus 2020

Het mooie weer is voorbij. Het regent en het waait hard. We doen een dagje niks (= lezen, luieren, muziek luisteren en bij een moment van droogte een wandeling over het 'park').

'Stadsliefde, scènes in Parijs' van Adriaan van Dis heb ik bijna uit. Het is een prettig leesbaar boek. Adriaan van Dis is in Parijs gaan wonen, wandelt er veel en vertelt vooral over die wandelingen. Er staat een beschrijving in van een droom, waarin hij verkozen wordt tot paus. Dat is langer dan de andere hoofdstukken en past er absoluut niet tussen. Hier had een redacteur in moeten grijpen. Verder heb ik niets dan lof.
In het hoofdstukje 'Cultureel marskramer' vertelt van Dis over de periode dat Frankrijk voorzitter van de Europese Unie was en schrijvers uit Europese landen her en der werden uitgenodigd als 'cultureel ambassadeur':

Literatuur is mooi en Europa onvermijdelijk,
maar men dient er wel bij te drinken.
Liefst in een donkere kelder waar de cognac in tonnen ligt te verdampen -
als offer aan de engelen.
De alcohol kruipt daar onder je schedel
en de spinnen zijn er zo dronken dat ze geen behoorlijk rag kunnen maken.

(Adriaan van Dis, Stadsliefde, scènes in Parijs, blz. 224)

Dat beeld van die spinnen vind ik prachtig. Het doet me denken aan Kees Torn, die (in een gedicht) 'aan het vlieggedrag kon zien welke mug hem had gestoken'.

26 augustus 2020

Vanochtend had ik een telefonisch overleg met mijn direct leidinggevende. Ik twijfel erg over de vraag of ik er verstandig aan doe weer te gaan werken. Ik had al gevraagd of ik in grote lokalen ingeroosterd kon worden. Dat hebben ze wel goed begrepen: 'We gaan jou natuurlijk niet in een klein lokaal met dertig leerlingen zetten!' Ze kwam met de optie om eventueel per les aan de helft van de leerlingen les te geven en de andere helf n de mediatheek zelfstandig te laten werken. Daar had ik niet aangedacht, maar dat lijkt me wel te organiseren.
Morgen overlegt de schoolleiding nog een keer over de roosters en vrijdag worden ze gepubliceerd. Ik heb voor vrijdagmiddag om 14.00 uur nog een keer afspraak met mijn leidinggevende gemaakt om dat rooster even samen te bekijken.

Hoe dat precies moet, leven, daar ben ik nog niet helemaal achter,
maar ik kan redelijk goed doen alsof. Dat is een begin, vind ik.
Ik kan ook verdienstelijk uitleggen aan anderen hoe het misschien zou moeten,
en daar wordt soms naar geluisterd, merk ik, wat mij dan een beetje verbaast.

(Griet Op de Beeck, Vele hemels boven de zevende, blz. 10)

Suzanne, Gijs en de jongens kwamen naar ons toe om hier met die storm over het strand te wandelen. We liepen door de duinen tegen de wind in en op het strand met de wind mee. Dat was een goed idee. Mijn jas flapperde om me heen in de wind. Over het hele strand zag je van die banen stuivend zand. We lunchten in de strandtent. Ik had twee smakelijke garnalenkroketjes met een soort wit oerbrood.

In de middag deden we wat spelletjes. Je blijkt ook via de iPad een gezelschapsspel te kunnen spelen. Tygo wilde graag Triviacrack spelen en we daagden elkaar uit.

Bij de receptie en het restaurant is op dit park ook een kleine 'speelhal'. De jongens wilden daar graag heen. Ik vreesde dat die hal i.v.m. Corona dicht zou zijn (iedereen zit met zijn handen aan die knoppen), maar hij was gewoon open. Dylano wilde met zo'n grijpautomaat een knuffel voor zijn vriendinnetje winnen. Dat kost tegenwoordig een euro per keer. De eerste euro was leergeld (hij liet de knop veel te snel weer los). Bi de tweede poging ging ook de knop vooruit mis, maar opzij ging hij goed en hij had onvoorstelbaar veel mazzel: hij haalde er twee knuffels tegelijk uit. Ik vermoed dat ze 'normaal' snel uit de grijper glippen, maar nu hielden die twee knuffels elkaar op de één of andere manier klem in die grijper!

27 augustus 2020

Aan het eind van de ochtend en het begin van de middag maakten we een rondje Wissekerke - Colijnsplaat en terug. In Colijnsplaat wandelden we langs de haven en door het dorp. Aan de haven aten we een broodje haring. Het dorp was uitgestorven; hier is de vakantiedrukte wel voorbij. We bekeken het monument 'Houen jongens' dat herinnert aan de wonderbaarlijke manier waarop Colijnsplaat bij de Watersnoodramp van 1953 gespaard is gebleven.

Houen jongens

Om vier uur reden we terug naar Veenendaal. Via de eilanden en Rotterdam. Geen files, wel een paar keer langzaam rijdend verkeer.

28 augustus 2020

Vanochtend ruimden we op.

Vanmiddag had ik een bespreking op school met mijn direct leidinggevende. Ik ben voor beide werkdagen ingeroosterd in lokaal 204. Dat is een net iets groter lokaal. Maandag worden de mentorleerlingen ontvangen in de gymzaal met een kennismakingsspel. Ik bedacht dat ik wel opzie tegen het begeleiden van honderd sportende leerlingen in een gymzaal. Tijdens het gesprek bleek dat de schoolleiding dat eerder bedacht had dan ikzelf. Er was alvast een vervanger ingeroosterd! Het is heel prettig om te merken dat er zo met me mee wordt gedacht.

29 augustus 2020

In het buitengebied van Lunteren zit de barbecuewinkel 'Vuur en rook'. Begonnen als webwinkel, maar ze hebben in feite hun magazijn opengesteld bij wijze van winkel. En dat assortiment is enorm. Allerlei kruiden en rubs en accessoires waar je nog nooit van gehoord hebt. Ik wilde er al tijden eens een kijkje nemen en vandaag kwam dat ervan.
Het was er druk. Buiten waren er workshops bezig en om binnen te komen moest je in de rij om op een mandje te wachten. Lidy keek vooral naar kruiden e.d. en ik vergaapte me aan de accessoires. Uiteraard kochten we ook van beide het één en ander.

Rook en vuur

Ik ben vooral benieuwd naar het rekje waarin je twaalf gehaktballetjes (al dan niet per drie met een spiesje erdoor) kunt roosteren.

30 augustus 2020

De afgelopen tien dagen waren mijn 'Boekwinkeltjes' gesloten. Per vandaag zijn ze weer open en vanmorgen vroeg was de eerste bestelling al binnen: 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 2, april1983: Themanummer Wagner en de literatuur'.

Andere bestellingen: 4 x Boekenweek, Klazien uit Zalk, 'Allerhande dingen over de natuur 3. geen betere buur dan moeder natuur', S. Carmiggelt, 'Vergeet het maar', Elisabeth Eybers, 'Neerslag'.

31 augustus 2020

Een rustig begin op school. De gezamenlijke opening liet ik schieten. Ik kwam voor een overleg met de H3-mentoren, maar die bleken voor de zomervakantie al afspraken gemaakt te hebben en dus nu niet te vergaderen. Dat betekent dat ik met een aantal collega's bijkletste en toen weer naar huis ging (om mijn lessen voor morgen en overmorgen voor te bereiden).

Vanmiddag haalde ik twee ijzeren hoekstukjes om het oude boekenkastje in de garage aan de muur vast te zetten en een busje chloortabletten voor in de spa. Bij het kringloopcentrum aan de overkant kocht ik onderstaande vier boeken samen voor zes euro:
- Nico Dijkshoorn, Appelleren
- Renate Dorrestein, Het geheim van de schrijver
- Frits van Oostrom, Maerlants wereld
- Gerrit Jan Zwier, Naar de rand van de kaart. Reis door Patagonië en langs Zuid-Atlantische eilanden

3 bestellingen: 'Soma 24/25, juni/juli 1972', S. Carmiggelt, 'Kinderen', Arie Jan Stasse, 'Genealogie'.