Augustus 2021

1 augustus 2021

Aan de dijk

'Aan de dijk. Herwijns dag- en fotoboek' is het derde boek van Koos van Zomeren dat over Herwijnen, of meer precies over het buurtschap 't Rot gaat. De eerdere twee waren dagboeken (of dagboekachtige boeken) in de serie privé-domein: 'Een jaar in scherven' (1988) en 'Nog in morgens gemeten' (2006).
Ook dit derde boek is weer een plezier om te lezen. De schrijfstijl van Koos van Zomeren vind ik altijd prettig om te lezen. Het fotogedeelte, achterin het boek, scherpt het beeld dat ik me al lezend in deze drie boeken al gevormd had, nog wat verder aan. Gelukkig zijn de foto's niet in strijd met dat beeld in mijn hoofd. Misschien is de armoede wel wat 'netter' dan ik dacht. Ik vraag me wel af of dit laatste boek ook prettig leest, als je de andere twee boeken niet hebt gelezen. Ik ben al een beetje van al die mensen gaan houden en herken nu veel uit de eerdere boeken. Als je die twee nog niet gelezen had, is dit laatste boek misschien wel erg anecdotisch en volgen de namen (en bijnamen) elkaar wel erg snel op.

Een jaar in scherven Nog in morgens gemeten

2 bestellingen: Henk Hovinga, 'Eindstation Pakan Baroe 1944-1945. Dodenspoorweg door het oerwoud', Cees Nooteboom, 'Philip en de anderen'.

2 augustus 2021

In 'de Volkskrant' van vandaag staat een lofzang van twee bladzijden over de Franse radiozender 'Fip'. De zender bestaat al jaren en heeft wereldwijd een groeiende schare trouwe (zo niet verslaafde) luisteraars. Prettig in het oor liggende, zorgvuldig op elkaar aangepaste nummers uit diverse genres. Geen reclame en geen schreeuwende radiomakers. Wel af en toe een prettige Franse damesstem met een enkele (nieuws)mededeling. Ik heb er vandaag een poosje naar geluisterd en ik snap het enthousiasme wel. Op de site kun je ook de afspeellijsten terugvinden. In 'de Volkskrant' komen ook twee liefhebbers van 'Fip' aan het woord. Eén van de twee is Theo Hiddema. Ik weet niet zeker of ik zijn smaak nou een aanbeveling vind.

Het eerste zakje aardappelen dat ik op de markt bij aardappelboer Mourits kocht is nu leeg. Afgelopen vrijdag haalde ik al een nieuw zakje. Ik heb nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar 'Je proeft écht het verschil!' Ook vanavond dacht ik weer 'Lekkere aardappel.' Wat mij betreft kopen we nooit meer supermarktaardappelen. Mijn ouders hadden eind jaren '70 (en daarna, maar toen woonde ik niet meer thuis) ook altijd aardappelen van Mourits, die immers een 'aardappelhal' had op Verlaat 11. Toen proefde ik niet het verschil dat ik nu proef. Misschien komt een zekere smaak ook met de jaren. Of ik was er toen zo aan gewend, dat ik niet beter (eigenlijk: slechter) wist.

Alle olympische sporten op televisie komen me onderhand de neus uit en dat dan nog los van al het voor- en nabeschouwen (liefst met een paar tranen van de winnaars of verliezers). Al dat gesport is toch al zo'n zwaar overschatte bezigheid. Met enig leedvermaak constateer ik dat de Nederlandse sporters het 'vierde worden' tot een kunst verheven lijken te hebben.

3 bestellingen: Rogi Wieg, 'Afgekapt dichtwerk / gedichten 2007-2013', Willem van Iependaal, 'Alle liederen van de zelfkant', J. Kokmeijer, ' "Stil Aram ... goed volk!"'.

3 augustus 2021

Vandaag ging ik met Martijn, Suzanne, Gijs en Tygo met de trein naar Utrecht. Zonder vast omschreven doel, maar met de bedoeling er 'gewoon' een beetje rond te wandelen. We liepen vanaf het station met een omweg naar de Dom. Suzanne ging even een kledingwinkel in en Tygo lustte bij de Febo wel een frikandel uit de muur. We liepen de Domkerk even in. Tygo herinnerde zich de 'rijke stinkerds' van een vorige keer dat we daar waren! Hij wist ook nog dat het Domplein lang geleden het middenstuk van de kerk was!

Dylan 1972-2001 Dylan 2002-2012


Als we daar zijn wil ik ook altijd even de boekhandel van Steven Sterk van binnen zien. Martijn zoch er wat boeken uit. Ik kocht twee delen van de reeks vertalingen van het werk van Bob Dylan door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes:
- Bob Dylan, Liedteksten 1974-2001 'Voor altijd jong'
- Bob Dylan, Liedteksten 2000-2012 'Moderne tijden herleven'
Bijzonder fraai vormgegeven met steeds op de linkerbladzijde de originele tekst en op de rechterbladzijde de vertaling daarvan. Er bestaat nog een eerder deel:
- Bob Dylan, Liedteksten 1962-1973 'Snelweg 61 herbezocht'.
Dat boek vond ik op Boekwinkeltjes voor een tientje en heb ik er nu maar 'bijbesteld'.

We aten op de Neude (waar de bediening met een personeelstekort kampte, ons geduld werd op de proef gesteld) en liepen daarna het oude postkantoor binnen, waar nu de Utrechtse bibliotheek zit. Het is een indrukwekkend gebouw en het voordeel van een bibliotheek is dat je nu in het hele gebouw vrij mag rondlopen. Beneden troffen we een bewaker in uniform die ons in de rondte zag kijken en die zich vervolgens als een gids ontpopte. Hij vertelde over het gebouw en legde het een en ander uit over de zwarte stenen beelden, die de werelddelen voorstellen. We begrepen ook van hem dat op deze plek eerder de Rijksmunt heeft gestaan en nog eerder een klooster. Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping over Utrecht heen is trouwens ook de moeite waard.

Op de terugweg zochten we in Hoog Catharijne naar een pop-up-Harry Potterwinkel. Die bleek al weer weggepopt te zijn. We splitsten ons in twee groepjes. Het ene groepje ging de Intertoys in en het andere groepje de grote Chinese supermarkt daar schuin tegenover. Ik vind het heerlijk om in zo'n aparte winkel rond te neuzen (heel veel diepgevroren vis en wel twintig soorten kokosmelk). Ik kocht een spekkoek voor Lidy (die met Dylano thuisgebleven was). Eerst had ik een klein stukje (een kwart), maar toen dacht ik: Niet kinderachtig doen; gewoon een hele meenemen!

Tygo kreeg een Chinese lolly en deed daar lang mee. Op het station moest hij zijn mondkapje 'op'. Dat is lastig lolly-eten. We prikten een gaatje in het mondkapje!

1 bestelling: Sabine van den Eynden & Emile Proper, 'Gooische vrouwen. Hoe het begon', Jaap Molenaar, '1772 De welkokende Vriesche keukenmeid en verstandige huishoudster'.

4 augustus 2021

Opa voelt zijn benen als hij de dag ervoor een paar uur door Utrecht geslenterd heeft.

'Aan de dijk' heb ik uit. Ik denk nu: 'Ik wil daar toch een keer op de dijk staan.' Ik weet dat van het beschreven buurtschap niets terug te vinden is, maar ik voel toch die behoefte. Dat had ik na de vorige twee boeken van Van Zomeren over Herwijnen ook. Toen is het er niet van gekomen. Nu wil ik er één dezer dagen toch werk van maken.

Ik ben vanavond in 'Van chagrijn worden de leukste gezichten lelijk. Literair dagboek 1984-1986' van Kees Klok begonnen. Rapportvergaderingen zijn sinds 1984 niet écht veranderd, blijkt op bladzijde 21:

De eerste rapportvergaderingen achter de rug. Dat eeuwige gezeur over de normen, over 'één lijn trekken', over 'strenger aanpakken' en meer van dat gezanik door angsthazige types die geen orde kunnen houden en geloven dat de enige oplossing om in het zadel te blijven een soort terreurregime is.

1 bestelling: boekenlegger 'Pagerclip - Philadelphia Parc Spelderholt'.

5 augustus 2021

Vanochtend frequenteerden we de de Lidl. Ze hebben daar themaweken en deze week is dat thema Scandinavië. Lidy haalde er ooit in zo'n Scandinavische week Noorse dropjes en die vond ze heerlijk. Ze waren er en we namen zes zakjes mee. Ik kocht zelf een haakse slijper voor twintig euro. Daarmee kan ik - vermoedelijk - de kunstgrastegels, die onder en rond de buitenunit van de airco moeten komen te liggen, makkelijk op maat maken.

We maakten vanmiddag een klein fietstochtje rond het Egelmeer. Er wordt daar veel gefietst! De heide bloeit nog net niet, maar het blijft daar een prachtige omgeving. We hebben een poosje op een bankje zitten kijken naar een rondcirkelende roofvogel (een kiekendief?). Toen we het fietspad in het Prattenburgse bos opdraaiden, dacht ik een tegenligger te herkennen ('Ik geloof dat ik die man ken, maar wie is het?'). Toen we ze passeerden zei een vrouwenstem 'Hallo'. Dat was de stem van oud-collega Engelman. Dan had ik ze wel wat enthousiaster mogen groeten, maar ja, nu waren ze al voorbij.

Ik lees bij Kees Klok dat hij, als entre-act op de Nacht van de poëzie in 1985, the Flying Pickets zag. Volgens hem een 'geweldige Engelse à capella groep'. Ik had ooit een cd van ze. Op Spotify vind ik een cd of tien van ze. Daar moet een afspeellijstje uit samen te stellen zijn.

4 bestellingen: Mia Goes (samenstellng), 'Lees maar lang en wees gelukkig', Alfred Mazure (Maz), 'Dick Bos No. 17 - Hoogspanning', Alfred Mazure (Maz), 'Dick Bos No. 46 - Tot de laatste man', John Updike, 'Een maandlang zondag', H.E. Kuylman, 'Snelwiek de edelvalk II'.

6 augustus 2021

Vanavond haalde ik in Wageningen boeken op bij collega Laura. Van haar zelf en uit het huis van haar ouders. Ik kon haar ook een envelopje met inhoud geven van de verkoop van de boeken die ik een paar jaar geleden bij haar ophaalde. Ook nu zit er zeker weer veel verkoopbaars tussen.

We kregen het over Jo Nesbø. Laura vroeg of ik wel eens een kinderboek van hem gelezen had. Niet dus. Ik leende van haar 'Dr. Proktors schetenpoeder'.

6 bestellingen: 7 boekenleggers, W.H. van Eemlandt, 'De vijfde trede', Emil Kowalski, 'Mangement by errors - creatieve foute beslissingen: een nieuwe beleidstheorie', 'Aantal (7) knipsels van en over Christpher Isherwood', Upton Sinclair, 'Het duizendjarig rijk', Hendrik L. Wolff, 'Cholera', AO-redactie, 'Cholera in Egypte (Chemie tegen cholera)'.

7 augustus 2021

De nieuwe 'Parelduiker' viel op de mat. Op de omslag een foto van Frank Martinus Arion. En als eerste artikel 'De lieveling van de fraters. Het dubbelleven van Frank Martinus Arion'. Geschreven door een Veenendaalse: Mineke de Vries. Ook nog eens een oud-collega! Ze werkt aan een biografie van Arion. Ik verkocht haar al eens wat materiaal over Arion en leende haar ook wat boeken.

We barbecueden vanmiddag. Ik haalde het apparaatje voor gevulde hamburgers nog eens tevoorschijn en ik maakte kip-ananasspiesjes. Toen we goed en wel bezig waren, begon het ontzettend te regenen. Wat een hopeloze zomer is dit toch.

Ik heb het literair dagboek van Kees Klok (alweer) uit. Ik lees ze met plezier en herkenning. Hij deed de Pabo, stroomde door naar het voortgezet onderwijs, had een rector die er een puinhoop van maakte en zat in die periode in de MR! Zijn gemopper over de school, de collega's en het correctiewerk zijn een genoegen om te lezen. De reisbeschrijvingen en de beschrijvingen van zijn drankinname hadden wat minder gekund.

Ik kocht onlangs vier nieuwe boeken, waarvan ik er nu twee uit heb. Tussendoor lees ik ook CaMu het jaaroverzicht 2000 van Remco Campert en Jan Mulder. Dat kostte één euro bij de kringloop. Je zou eigenlijk steeds vooral geïnteresseerd moeten zijn in de nieuwe boeken van pakweg twintig jaar geleden. Dat leest een stuk goedkoper.

Op recepties zijn heel veel mensen die je alleen maar op recepties ontmoet. In het dagelijks leven zie je elkaar nooit, omdat daar wederzijds geen behoefte aan is.
(Remco Campert, CaMu het jaaroverzicht 2000, blz. 12)

Als ik niet naar een receptie ga knaagt het aan me. Zal mijn gebrek aan komst als een belediging worden ervaren? Of zal men mij niet missen? Beide gedachten doen geen plezier.
(Remco Campert, CaMu het jaaroverzicht 2000, blz. 12)

2 bestellingen: Frank van Berkum, Arjan Boogerds, 'Gezond slank met Dr. Frank', E.M.W. Tillyard, 'The Elizabethan World Picture'.

8 augustus 2021

Ik ben druk geweest met de boeken van Laura. Sorteren, wat wegdoen, wat apart leggen voor in de minibieb en ik heb al een kleine honderd stuks op Boekwinkeltjes in zitten tikken.

6 bestellingen: 'Aantal (8) knipsels over Truitje Bosboom-Toussaint', Erik Jan Harmens (samengesteld door), 'Ik ben een bijl / nieuwe dichters uit de jaren nul', H.C. ten Berge, 'Nieuwe gedichten', H.C. ten Berge, 'Gedichten', H.C. ten Berge, 'De mythische plaats, een keuze uit de gedichten en een geschiedenis', Hans Groenewegen, 'Grondzee', 2 X AO, boekenlegger, 'Niet storen Ik wacht op / Ik lees Harry Potter en de vuurbeker', 'Bzzlletin 219, themanummer James Joyce'.

9 augustus 2021

Ik kreeg een mail van de tandarts. Ik ben te lang niet geweest. Als ik niet binnen twee weken reageer, schrijven ze me uit. In coronatijd heb ik het risico niet genomen. Nu ben ik twee keer geprikt, dus ik heb vandaag gebeld voor een controleafspraak. Ik kan morgenmiddag al terecht.

Vanmiddag deden we een rondje dorp. Twee nieuwe broeken, een parasolletje bij de ANWB, onze abonnementen van de mobiele telefoon verlengd. We kregen in die korte tijd twee regenbuien over ons heen. We gingen dus niet op een terras zitten, maar besloten thuis een Duveltje te drinken.

Bij de boeken van Laura zit '1001 jiddisje wijsheden', verzameld door Fred Kogos, vertaald en bewerkt door Eli Asser. Het is een plezier om erdoorheen te bladeren. Ik geef er een paar:
- Een wijs man weet wat hij zegt, een dwaas zegt wat hij weet.
- Werk is een zegen, maar heeft ook z'n tegen.
- Een slot helpt alleen tegen fatsoenlijke mensen.
- Als je niet oud wil worden, moet je je bijtijds ophangen.
- Geen keuze is ook een keuze.

Ik kwam ook 'Beter rechtop doodgaan, dan leven op je knieën' tegen. Was dat niet de lijfspreuk van Peter R. de Vries?

Ik ben begonnen aan 'Hoog en laag springen. Nieuwe faxen aan Ger' van Nicolien Mizee. Na de eerdere faxenbundelingen 'zit je er snel weer in'. In juli 1999 is ze op vakantie in Frankrijk, op een ander adres dan de afgelopen drie jaar:

Na onze wat moeizaam verlopen wandeling hebben we gisteren gekanood. Verdwalen was er niet bij, want de rivier ging heel hard één kant op. En aan het eind stond een kerel die je met een auto terugbracht.

1 bestelling: Guus Sötemann (bijeengebracht door), 'De Muze en het heelal, Een verzameling gedichten, handelende over licht en duister'.

10 augustus 2021

De tandarts vond twee gaatjes. In september moet ik naar hem terug en in oktober moet ik naar mijn oud-leerling/mondhiëgeniste. Dan pas, want ze zit 'nogal vol'. Hij had van de oud leerling/mondhiëgeniste begrepen dat ik leraar Nederlands ben en vertelde dat hij deze week een nieuw woord had geleerd: ooft. Hij kwam bij het hardlopen door de Ooftstraat, had geen idee wat ooft is, maar op het straatnaambordje werd dat uitgelegd: 'eetbaar fruit'.

In tijdschriften ben ik wel eens een rubriekje 'Wat uit boeken valt' tegenkomen. Daar kan ik van meepraten; bij anderen (foto's, bonnetjes, droogbloemen, boodschappenlijsjes), maar ook bij mezelf. Vandaag viel er iets uit 'De gezongen aarde' van Bruce Chatwin: Het 'rooster raads- en commissievergaderingen 2000'. Een geplastificeerd kaartje van 12x8 cm., met op de achterkant de telefoonnummers van de diverse vergaderkamers.
Wat direct opvalt is het enorme aantal commissievergaderingen: tien per maand! Wij verdeelden dat in een fractie van drie personen. Dan was je elke maand dus drie of vier keer aan de beurt. Daarbij kwamen dan nog twee fractievergaderingen en een raadsvergadering. Dat is (pakweg) elke week twee vergaderingen. En over werkdruk werd er niet geklaagd. Kom daar nog maar eens om!

rooster 2000

5 bestellingen: luisterboek: 'Middas Dekkers leest Rood een bekoring', luisterboek 'Waf! en andere dierengeluiden', luisterboek: 'Ik ben niet helemaal goed, gek eingenlijk. Zeventien keer live radiotheater van Freek de Jonge', Tommy Wieringa, 'Een mooie jonge vrouw', 10 boeken, Frank Eerhart, 2x Prentbriefkaart: 'gedicht: ik zie de zee', Jac. van Looy, 'De ar / Het verhaal van den provinciaal / De vischvrouw'.

11 augustus 2021

Denk niet dat ik belezen ben,
ik heb al mijn citaten uit overlijdensadvertenties.

(Nicolien Mizee, Hoog en laag springen, blz. 110)

De boeken van Laura zijn 'uit de kamer'. Ik heb er 183 te koop gezet en van allemaal ook een scan van de voorzijde gemaakt. Je bent weer een paar dagen 'van de straat'.

6 bestellingen: Alex Garland, 'Het strand', Eugene N. Marais, 'De wonderwereld van de termietenstaat', 'Bruisend Rotterdam deel 1 én deel 2', Wilfried de Jong, 'Droge keel', Herman Pieter de Boer, 'De bruid', Anna Enquist, 'Alt', Peter Zilahy, 'The News', Doeschka Meijsing, 'Beer en Jager', Wim Kan, 'Burma dagboek 1942-1945'.

12 augustus 2021

Het bestelde boek, met vertalingen van de vroege nummers van Bob Dylan, kwam vandaag binnen. Ik bestelde het bij een kringloopcentrum. Dat ging niet helemaal goed, want na een paar dagen kreeg ik een mailtje of ik via een 'tikkie' wilde betalen, maar ik had al lang betaald. Het kan een poging tot oplichting zijn, maar net zo goed een gevolg van een slordige administratie. In ieder geval is het boek er nu.

Lidy is vanmiddag naar de praktijkondersteuner geweest voor de uitslag van de bloedtest. Cholesterol en suiker iets aan de hoge kant, maar niet verontrustend. Aanstaande maandag heb ik een afspraak met de ondersteuner én met de huisarts. Dat laatste één keer per jaar. We lopen deze vakantie elke week wel naar een medicus: coronaprik, bloed laten prikken, tandarts, ondersteuners, huisarts.

Ik ben aan de tweede kast met kookboeken begonnen. De bovenste plank staat te koop (vooral barbecueboeken). Over de schrijfwijze zijn de dames en heren barcebueboekenmakers het nog niet helemaal eens: ik zie op de boekomslagen barbecue en bbq én ik zie barbecuen en barbecueën.

2 bestellingen: 16 x 'Bzzlleltin', Frea Janssen-Vos, 'Werken met kinderen deel 1 Handleiding'.

13 augustus 2021

Als ik de boeken van Koos van Zomeren over Herwijnen lees, krijg ik zeer de behoefte om daar - in Herwijnen - op die dijk te staan. Vervulling van die behoefte kwam er nooit van, maar vanmiddag wél! Eigenlijk maakten we een gekke excursie: We gingen kijken naar wat er niet meer is. Van Zomeren beschrijft het leven in de kleine huisjes aan de Waaldijk in pakweg de eerste helft van de twintigste eeuw. Die huisjes staan er niet meer, die mensen zijn overleden en de dijk is de dijk niet meer.

Aan de dijk - kaart

Bovenstaand kaartje staat in 'Aan de dijk'. De afgebroken huisjes van 't Rot zijn de dicht op elkaar liggende stippen aan de rechterkant (C49 t/m C76, tegen de klok in). Wat bewaard gebleven is, is C83: Het Peilschrijvershuisje. Hierbinnen werden de waterstanden dagelijks opgenomen en geregistreerd. In het huisje is een zeven meter diepe put, die contact maakt met het Waalwater. Bij dit huisje staand (en op het ijzeren bankje zittend) konden we zo'n beetje bepalen waar 't Rot geweest moet zijn. Misschien is C49 het huisje op de laatste van onderstaande foto's.
Hoewel er van 'vroeger' dus weinig meer te zien is, hadden we een leuke middag. Je ziet steeds de drukbevaren Waal en we waaiden lekker uit.

Herwijnen Herwijnen
Herwijnen Herwijnen

5 bestellingen: Karel Reijnders (inleiding), 'Zo sprak mijn lief mij toe. Nederlandse liefdespoëzie', Harry Mulisch, 'De voorspelling van het heden', Arthur Japin (samengesteld en ingeleid door), 'La dolce vita. Verhalen over Italië', Joyce Haas, 'Arthur Japin - De zwarte met het witte hart' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Marlene Lunter, 'Arthur Japin - Een schitterend gebrek' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Ernest Claes, 'De Witte', K. Schippers, 'Eerste indrukken'.

14 augustus 2021

Lidy maakte vandaag een fritata in de oven. Die was goed gelukt. Martijn kwam ervan mee-eten en we keken naar PSV. Die wonnen met 2-0 van Heracles. Het nieuwe voetbalseizoen is vandaag begonnen.

Geen bestellingen.

15 augustus 2021

Het buiten-boekenkastje staat (eindelijk) in de verf. Het was een goedkoop kastje van de kringloop, maar ik heb nu al door dat het geen goede keuze was. Het is geperst hout en dat is in feite niet geschikt om buiten neer te zetten. Omdat ik hem nu toch heb, doe ik dat wel. Twee jaar zal hij het wel uithouden en dat is genoeg om te zien of zoiets 'loopt' en de moeite waard is. Als dat goed blijkt te gaan, kan ik na twee jaar altijd nog een degelijker kastje kopen of maken.

Vanavond aten we bij Suzanne kaasfondue. Ze had er veel werk van gemaakt. Martijn was er ook en het was gezellig. We zaten aan de net nieuwe tafel en op de net nieuwe stoelen. Aan de tafel kun je met z'n achten zitten, maar door de afgeronde uiteinden oogt de tafel niet zo groot.

2 bestellingen: 'Aantal (5) knipsels over Laurie Langenbach, 1977-2017', Joris van Casteren, 'Zeg mijn lezer dat ik doorschrijf / portretten van vergeten schrijvers'.

16 augustus 2021

Lidy voelde zich niet zo lekker en bleef vanochtend op bed. Dat gaf mij de gelegenheid om rustig naar de uitzending van gisterenavond van 'Zomergasten' te kijken. Alfred Birney was indrukwekkend. Met afstand de interessantste zomergast van dit jaar. Het hielp wel dat ik recent zijn 'De tolk van Java' en 'Niemand bleef: dagboek van meneer B. 2005-2011' gelezen heb. Daardoor is zijn verhaal in 'Zomergasten' wat makkelijk te begrijpen en kun je e.e.a. ook wat makkelijker in perspectief plaatsen. Birney wordt over vijf dagen zeventig (en hoort dan naar eigen zeggen bij het kreupelhout). Zijn leven was niet makkelijk, met een Indische vader met een oorlogstrauma, wat een stempel op Alfreds hele leven heeft gedrukt.

Vanmiddag was ik bij de praktijkondersteuner voor mijn longen en mijn diabetes en daarna bij de huisarts voor de jaarlijkse controle van o.a. de jicht en de psoriasis. De bloedwaarden waren prima (beter dan de vorige keer), alleen de nierfunctie ging iets de verkeerde kant op, maar dat kunnen we nog even aankijken.

1 bestelling: Gabriel Garcia Marquez, 'Honderd jaar eenzaamheid'

17 augustus 2021

Voor T-mobilethuis moest ik mijn wachtwoord wijzigen. Ik bekeek gelijk mijn 'account' maar eens (dat doe ik eigenlijk nooit). We blijken op twee tv-pakketten geabonneerd te zijn, waar we zelden naar kijken ('kids&music' en 'infotainment'). Die heb ik opgezegd. Dat scheelt weer € 7,50 in de maand. Dat 'kids&music'-abonnement hebben we waarschijnlijk ooit genomen toen de kleinzoons nog kleuters waren. Toen had het nut.

5 bestellingen: Anthonie Stolk, 'Nacht van de gier', Johan Theorin, 'Steenbloed', Dr. C. Gerretson, 'Koninklijk kabinet of dictatuur? Open schrijven aan Dr. H. Colijn nopens een actueel', W.H. Ballin, 'Perfect your English the easy way', J.W.F. Werumeus Buning, 'Winter-aconiet'.

18 augustus 2021

In een 'Gelderlander' van een paar weken geleden las ik een artikel over de app 'Obsidentify'. Als je een foto maakt van een plant of een dier, vertelt deze app je wat hun naam is. Dat leek me wel een handige app om te hebben, maar ik vergat hem te downloaden. Martijn liet hier onlangs weer een stapel oud AD's achter en daar kwam ik hetzelfde artikel in tegen. Nu heb ik de app maar gelijk op mijn telefoon gezet.
Hij leek niet te werken (hij vroeg elke keer of de foto wel goed was en of de plant wel netjes in het midden stond). Het bleek mijn onhandigheid te zijn en niet een niet-werkende app. Met wat spelen ermee ontdekte ik hoe je de foto's in het midden kon zetten én op welk knopje ik moest drukken om hem zijn werk te laten doen.
We maakten een wandeling door de wijk om betaalde boeken naar de brievenbus te brengen. Op het voetpad achter Jeannet staat een struik met vreemde pluizige bloemen, We vroegen ons al een tijdje af hoe die struik heet en de app vertelde ons nu dat het de rozenmosgalwesp is. De app herkende ook de wilde eend (maar dat hadden we zelf ook wel geweten) én een eend in die vijver die er wat anders uitzag. Dat bleek - volgens de app - een parkeend te zijn.

2 bestellingen: Ben Borgart, 'De vuilnisroos', 'Aantal (6) knipsels over 'De vuilnisroos' van Ben Borgart', 'Watersnoodramp 188, Oud Veenendaal, themanummer, Januari 2005'.

19 augustus 2021

We gingen vanochtend naar de Intratuin in Barneveld. Het was er godsgruwelijk druk. Op de parkeerplaats stond een enorme tent met opuimingsartikelen (overgebleven kerstrotzooi van vorig jaar) en binnen was er 20% korting op het hele assortiment. Lidy wilde een plant voor naast de buitendeur en wat etage-achtige dingen om de planten in de vensterbank wat hoger te kunnen zetten. Verder heeft de Intratuin op ons dezelfde uitwerking als de Makro: we doen makkelijk inpulsaankopen. Lidy een kaasplankje met een 'snijdraad' en een stolp en ik een apparaatje om op de barbecue voedsel langdurig koud te kunnen roken (een 'koude rook generator'). Ik had daar op internet al eens naar gezocht, maar ik vond ze tamelijk duur. Dat was deze ook, maar er ging nu in ieder geval 20% van de prijs af.

3 bestellingen:  J. Presser, 'Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945 (2 delen)', Simenon, 'Antoine en Julie', J. Peels, 'Brenda. Romance in Parijs'.

20 augustus 201

De citaten uit 'Rijke mensen hebben nooit last van slecht weer. 12 maanden in citaten, 'samengesteld door Jaja Holisova (1988) zijn aan Schrijversinfo toegevoegd. Benno Barnard wordt in het boekje Benno Bernard genoemd!

Gijs heeft wat tips gegeven voor het afwerken van het kastje voor de minibieb. Het wordt inderdaad een tijdelijk kastje: het hout is al iets uitgezet door het vocht; de deurtjes sluiten niet meer. Gijs vond uit dat ze er omgedraaid op kunnen! Dan moet ik alleen een andere sluiting verzinnen. Ik wil het kastje morgen afmaken.

3 bestellingen: Clarín, 'La Regenta', Max de Lange-Praamsma, 'Marlieske verdient heitjes', 'Tirade 143'.

21 augustus 2021

Geen 'Gelderlander' op de mat vandaag. Onze vaste bezorger is met vakantie. Zijn invaller heeft niet doorgehad dat die krant er op zaterdag ook 'bij' moet. Op de site kon ik melden dat ik de krant niet ontvangen had. Na een uurtje kreeg ik een alleen vandaag inwisselbare tegoedbon voor de krant in mijn mailbox. Ik printte hem. Dat deed hij op A4-formaat. Dat kostte me zowat de prijs van de krant aan rode inkt.
Bij de Primera haalde ik later de krant. Ik vind de krant alsnog krijgen wel prettig. Ik hecht op zaterdag aan dat papier in mijn handen. 'de Volkskrant' doet dat niet. Als je daar meldt dat je de krant niet ontvangen hebt, brengen ze het bedrag van één dag in mindering op je abonnementskosten en melden je dat je de krant 'immers' digitaal kunt lezen.

Bekenkast Bekenkast

Zo ... het heeft even geduurd, maar hij staat! Met dank aan Gijs en buurman Hans. Geen buurtbieb in de zin van lenen en terugbrengen. Ik wil van de boeken af. Het zijn de boeken die ik enige tijd geleden in mijn boekwinkeltje 'Uitverkoopbak' aanbod voor één euro. Daar ben ik mee gestopt; er moest nog een envelop omheen, de bank wil een paar centen voor elke handeling en ook Boekwinkeltjes doet het niet voor niets. Ik hield aan die euro misschien vijftig cent over en dat dan nog los van de tijd die er in ging zitten. Dan geef ik ze liever weg!
Het zijn overigens geen slechte boeken. Het zijn vaak goed verkochte boeken ('De paardenfluisteraar', boeken van Marianne Fredriksson), maar boeken waarvan er zoveel zijn verkocht, dat ze nu tweedehands niets meer waard zijn. Vandaar ... dan geef ik ze liever weg.

3 bestellingen: Menno Wigman (verzameld door), 'Familie duurt een mensenleven lang / de mooiste Nederlandse gedichten over familie', Astrid H. Roemer, 'Over de gekte van een vrouw', Milena Michiko Flasar, 'Een bijna volmaakte vriendschap'.

22 augustus 2021

Ik heb 'Tat Tvam Asi' van A.L. Snijders bijna uit. Op bladzijde 535 schrijft hij dat hij een bibliofiel boekje uit 2020 in handen heeft, dat hij samen met Bubb Kuyper heeft geschreven. Op de site van de Koninklijke Bibliotheek kom ik dat boekje niet tegen. In dat boekje - schrijft A.L. Snijders - schrijft Bubb Kuyper iets over de gewoonte van o.a. Boudewijn Buch om oude boeken met zijden hadschoentjes aan te pakken:

Kwetsbare boeken moeten niet met stoffen handschoentjes worden aangeraakt! De kans dat je het papier beschadigt is dan veel groter. Handen wassen volstaat. De tactiele gevoeligheid is met handschoentjes aan een stuk minder.

5 bestellingen: 'Bzzlletin 119, themanummer Jan Wolkers', Guus Kuijer, 'Het geminachte kind', Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', S. van Adelberg e.a., ' De Amersfoortse kerken, kloosters, kapellen en synagoge en hun geschiedenis tot omstreeks 1850', 'Bzzlletin 205, themanummer Israëlische literatuur'.

23 augustus 2021

Ik haalde medicijnen op bij de apotheek. Lidy was intussen naar de Albert Heijn. Ik wachtte op haar op de nieuwe bankjes in 'De Ellekoot'. Die hebben ze fraai aangelegd op de plek waar een spontane fietsenstalling was ontstaan. Dat zag er rommelig uit. Dit lijkt beter, met houten bankjes rond grote plantenbakken. Het blijft nog even de vraag of bezoekers hun fietsen nu niet in een cirkel hier omheen gaan zetten.
In de plantenbakken is in een paar weken tijd (het werk lag tijdens de bouwvakvakantie stil) een meter hoog onkruid opgekomen. Het ziet er niet eens lelijk uit.

bankjes Ellekoot

We kijken weer trouw naar 'De slimste mens'. Deze week is de finaleweek. Vanavond was het onthutsend hoe weinig de kandidaten wisten. Een finaleweek onwaardig.

4 bestellingen: Doeschka Meijsing, 'Robinson', S.H. van der Kluit, 'Taalboek voor muloscholen spraakkunst', Adriaan van Dis, 'Tikkop', knipsels 'Hans van der Kamp'.

24 augustus 2021

De deur waar we zo blij mee waren, bleek, toen Gijs hem er een paar weken geleden in kwam zetten, niet te passen. Verkeerd door ons opgemeten! We zetten hem op Marktplaats (waar het stikt van de verkeerd opgemeten deuren). Het duurde even, maar vanochtend kwam iemand hem ophalen. Het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs is leergeld! Laat een ander er dan maar blij mee zijn.

Lidy was vanochtend naar Suzanne om daar Tygo te helpen met het kaften van zijn boeken. Nog een week, dan zit mijn oudste kleinzoon alweer op het voortgezet onderwijs!

4 bestellingen: J.H. Speenhoff, 'Drie jonge schilders in een vrachtauto, of een reisje door de Nederlandsche beemden', Dr. S.J. Suys-Reitsma, 'Helleense mythos', P.C. Boeren, 'Een Nederlandse wacht aan de Rijn Jan de eerste, Hertog van Brabant', 'Hollands maandblad 529, december 1991, 32e jaargang'.

25 augustus 2021

Vandaag reden we naar Elst bij Arnhrm. Daar zit een grote deurenoutlet. De nieuwe deuren daar waren prima, maar de prijzen waren 'gewoon'. Bij de deuren in de outlet zat deze keer geen deur voor ons. We kregen te horen: 'Kom over een paar weken nog eens terug, want deze voorraad wisselt ontzettend snel.'

Het was vandaag zowaar zomerweer. Daarom lunchten we bij 'De Vendel'. De chef daar is een oud-leerling van de Grift. Hij heette ons dus mét naam welkom. Ze hebben een prachtig terras achter het restaurant. Lidy had een mooie hamburger en ik koos 'visliefhebber': vier soorten vis met wat friet. Het smaakte uitstekend. We hadden een cadeaubon van vijftig euro. We hadden niet echt zitten rekenen en dachten wat bij te moeten betalen. Het bleef negenenveertig euro en vijfenzeventig cent te zijn. Hij moet bij de kassa wel gedacht hebben dat we ontzettend hebben zitten rekenen.

4 bestellingen: James Joyce, 'Dubliners', Gerard Reve, 'Brieven aan Simon C. 1971-1975', Ben Broos, 'Rembrandt en zijn voorbeelden', Jeroen Brouwers, 'De bierkaai'.

26 augustus 2021

Vanmiddag ben ik even naar school geweest. Oud papier weggebracht, nagevraagd of er al leerlingen aan mijn steunlessen zijn toegevoegd (dat is nog niet gebeurd) en de stapel ct's van de laatste ct-week voor de vakantie mee naar huis genomen (daaruit kan ik eventueel leerlingen voor de steunlessen 'destilleren'). Ik heb de komende periode geen klassen en geen mentorleerlingen, dus er valt niet veel voor te bereiden.

Aan het eind van de middag haalde ik een (gratis) deur op. Hij werd in Veenendaal aangeboden op de 'Weggeefhoek' (op Facebook). Het is precies de deur die we zochten én precies de goede maat én linksdraaiend! Zonder glas en daarom geschikt als deur tussen de keuken en de bijkeuken. Gijs heeft er aan de onderkant al een centimeter afgezaagd (we hebben een tegelvloer óp een tegelvloer) en morgen gaan we verf kopen.

4 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Peter Verhelst, 'Wij totale vlam', 'boekenlegger: foto Harry Mulisch (staand) + www.mulisch.nl (achterzijde)', Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood'.

27 augustus 2021

Deze hele vakantie hebben we niet op de kleinzoons gepast. Ze zijn groot genoeg om een uur of wat alleen thuis te kunnen zijn (en uiteindelijk vermaken ze zich thuis het best). Vandaag haalden we ze om half drie op (na verf voor de deur gekocht te hebben en boodschappen bij de Lidl gedaan te hebben). Gijs nam vandaag met een barbecue afscheid van zijn werk en Suzanne en de jongens aten bij ons.
Dylano vermaakt zich uitstekend met zijn spelcomputertje. Tygo wil wel graag iets doen. Ik fietste met hem een rondje door het bos (Prattenburg, Overberg en terug). Hij op de e-bike van Lidy. We stopten bij de Holle Boom om wat te drinken en namen er een bittergarnituur bij (met kleine frikandellen).

3 bestellingen: Sofia Loren, 'Koken 'con amore'', 'Literatuur 2004/1, tijdschrift over Nederlandse letterkunde, dossier: Inspiratie', 'De Revisor, 24e jaargang, nr. 1, februari 1997, thema: Door de jaren heen: 1947-1957', 'De Revisor, twintigste jaargang, nr.6, december 1993, themanummer: Het geschreven zelfportret', 'Arthur van Schendel - Het fregatschip Johanna Maria' (Cahiers voor letterkunde) (2x).

28 augustus 2021

Een dag schuren aan de gratis deur van de 'weggeefhoek'.

'Hoog en laag springen. Faxen aan Ger' van Nicolien Mizee heb ik zowat uit. Het is weer net ze prettig om te lezen als de vorige drie faxenbundelingen, alleen stoor ik me deze keer aan slordigheidsfouten. Die kan ik me uit de eerdere drie delen niet herinneren.
Drie voorbeelden:
- blz. 246: maar ik kreeg er wel degelijk moeite mee dat dat Evert mensen die niet in engelen geloofden als een potentiële bedreiging zag (één keer 'dat' is ongetwijfeld voldoende).
- blz. 326: Vriendschappen die verbraken werden (dat moet ongetwijfeld 'verbroken' zijn).
- blz. 370: Mijn oudere apparaat had wel twaalfhonderd euro gekocht. (dat moet ongetwijfeld 'gekost' zijn).
Slordigheid? Is het uitbrengen van het boek haastwerk geweest?

3 bestellingen: 'Aantal (3) knipsels over Jo Govaerts', Annejet van der Zijl, 'Leon & Juliette',  Tomek Tryzna, 'Meisje Niemand'.

29 augustus 2021

Tussen de buien door heb ik de deur aan één kant geverfd. Ik hoop dat er daarna geen verwaaide regendruppels op terechtgekomen zijn.

schetenpoeder

Aan het begin van de vakantie kreeg ik van collega Laura 'Dr. Proktors Schetenpoeder' van Jo Nesbo mee. In ons gesprek bleek dat ik nog nooit een kinderboek van Nesbo gelezen had. Vandaag deed ik dat wel en het is me heel goed bevallen: doordacht, absurdistisch en ontzettend grappig. Bovendien speelt het in Oslo en dat is één van onze favoriete vakantiesteden (herkenning van locaties helpt). Ik moest een beetje aan Roald Dahl denken (en niet alleen vanwege de flitspoppers van de GVR), maar dit is beter!

3 bestellingen:  Hans Vlek, 'Iets eetbaars', '3pak 2018', Peer Reijns, 'Excursion-guide to the Christoffel Park Curaçao'.

30 augustus 2021

De leerlingen zijn deze eerste maandag nog vrij. De docenten hadden een studiedag. 's Morgens toespraken, uitleg over nieuwe zaken (coachend mentoraat) en havo-team overleg. 's Middags konden de secties aan het werk. Het was prima georganiseerd. Persoonlijk had ik nog wel een verrassing. De laatste paar maanden dat ik werk, ga ik alleen nog steunlessen geven (corona-achterstanden wegwerken). De rector zei, in een bijzin van een antwoord op een vraag, dat de steunlessen pas in de zesde week beginnen. Dan is het de vraag wat ik de eerste vijf weken ga doen! Deze week zijn er nog weinig lessen. Ik wacht volgende week maar even af.
Die steunlessen beginnen vaker niet in de eerste week. Als je een groot aantal lessen geeft en daarnaast één steunlesje, dan is het tijdstip van beginnen van die steunles niet ze heel interessant. Nu ik alleen steunlessen geef, ligt dat toch iets anders.

4 bestellingen:  Antoine de Saint-Exupery, 'De kleine prins', Simone de Beauvoir, 'De mandarijnen', Trude de Jong, 'Moord aan de Riviera', J.A. Sanford, 'Omgaan met elkaar. omtmoeting als uitdaging'.

31 augustus 2021

Vandaag heb ik de andere kant van de deur geverfd. Die kant was donkerder en moest dan ook twee keer.

Gijs begint morgen aan zijn nieuwe baan. Vannmiddag kwam hij zijn nieuwe (lease)auto laten zien. Een Toyota Corolla touring sport hybride. Een prachtauto hoor.

Lidy loopt vierentwintig uur met een kastje dat regelmatig haar bloeddruk meet. Op een blaadje houdt ze bij wat ze elk uur doet. Ik stelde voor om vanavond voor het slapen gaan wat slaapkameractiviteiten te ondernemen, om te kijken wat het effect op haar bloeddruk zou zijn, maar ze vond dat geen goed idee.

Hans Vervoort is (net als ik) van de generatie die een lang geleden gekocht huis kan verkopen voor vele malen de aankoopprijs van destijds. Hij kocht zijn huis zelfs nog heel wat eerder dan ik. Hij heeft zijn huis ook daadwerkelijk verkocht en van een stukje van de gemaakte winst heeft hij een eigen literaire prijs in het leven geroepen: De “Hans Vervoort-prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard”; een twee-jaarlijkse prijs van € 5000,00, voor het eerst uit te reiken in april 2022. Tot 31 december van dit jaar kunnen er titels aangemeld worden via een formulier op zijn website www.hansvervoort.nl. Daar staat ook aan welke vereisten het proza moet voldoen. De jury bestaat uit Arjan Peters, Roeland Dobbelaer en Bart Leemhuis. De shortlist wordt eind februari 2022 bekend gemaakt, de winnaar in april.

3 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', A. Roland Holst, 'Verzamelde gedichten 1 (Verzen/De belijdenis van de stilte/Voorbij de wegen)', Peter Vos, 'Wat je ook niet vaak ziet Doordeweekse emblamata'.