Klik hier om te printen

Belcampo

Profiel

Achternaam: Belcampo
Geboren: 21-07-1902
Te: Naarden
Overleden: 02-01-1990
Te: Groningen
Pseudoniem(en): Belcampo was het pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers. Hij schreef ook onder de pseudoniemen 'A.B.C.', 'Plofteboene' (dat is Roemeens voor 'smakelijk eten') en 'R.D.'.

In het boek 'Het duivelselixer' van de door Schönfeld Wichers bewonderde schrijver E. Th. A. Hoffman komt een kapper voor. Over deze kapper schrijft Hoffman: '...jij wordt miskend. Verraadt niet de bouw van je hand, de vonk, die uit je ogen straalt, verraadt niet je hele wezen, dat je een geest bezielt, die naar het ideaal streeft.' Deze kapper heet: 'Pietro Belcampo, hij die door jaloerse mensen gewoon maar Peter Schönfeld wordt genoemd.' Naar aanleiding hiervan laat ook de Nederlandse Schönfeld zich Belcampo noemen. Het is natuurlijk ook 'gewoon' de Italiaanse vertaling van Schönfeld.

Voor tweedehands boeken Ook van Belcampo
Raban Internet Antiquariaat Klik hier !

Werk

Poëzie

Proza

De verhalen van Belcampo Liefdes verbijstering
De zwerftocht van Belcampo

Brieven

Hoorspel

Overige non-fictie

Vertalingen/bewerkingen


Vertaald:

Izbrannoje

Belcampo schreef een inleiding voor

Bloemlezingen

Tonen

Tijdschriften

Over Belcampo

Belcampo. Geen gewone wandelaar

Diversen: (Zonder een schijn van volledigheid)

Literaire prijzen

 

Belcampo was lid van de jury voor:

 

Het Belcampo Stipendium is een tweejaarlijkse, literaire schrijfopdracht rond het thema 'Groningen'. Bij het Belcampo Stipendium wordt van de kandidaat verwacht dat hij/zij in 6 maanden een essay, gedichtencyclus of novelle schrijft. De prijs bestaat uit een bedrag van € 7941,-- waarvan € 3.403,-- voor de schrijver en een budget van € 4.538,-- voor een bijzondere bibliofiele uitgave. Winnaars van het Belcampo Stipendium waren in 1995 Louis Stiller met het essay 'Terug naar Groningen', in 1997 Nanne Tepper met de novelle 'De avonturen van Hillebilly Veen' en Max Niematz in 1999/2000 met de novelle 'De Kromzichter fokveedagen'. De bibliofiele uitgaven worden verzorgd door de Stichting Philip Elchers in Groningen. In 2004 schreef Anjet Daanje 'De Mei-jaren'. In 2009 schreef Jan Glas 'Zo is t nait gaon - Zo is het niet gegaan'.

Biografische opmerkingen

Anderen over Belcampo

Mijn favoriete citaat

Sterven zonder nageslacht is al een dubbel sterven,
maar een wereld achterlaten waarin je taal wordt uitgeroeid
is het bitterste van alles.

(Belcampo, Al zijn fantasieën, blz. 440, Uitvaart)

Naar een overzicht van citaten van Belcampo

Bronnen o.a.

eXTReMe Tracker