Terug naar november 2008

1 december 2008

Drukke dagen, maar weinig literatuur. Op school heb ik veel vergaderd en thuis hebben we vooral lopen opruimen. Vanavond hebben we alle kleine meubels weer vanuit de garage van de buurman in de woonkamer teruggezet. Dan moeten ook alle boeken en cd's weer van boven naar beneden. Daarnaast is er uiteraard nog allerlei versiering en (etens)resten op te ruimen. Maar als het feest naar tevredenheid is verlopen, dan heb je dat nawerk er graag voor over. Mensen spreken me (o.a. op school) aan dat het leuk was en er mailen ook diverse mensen met een vergelijkbare mededeling en/of een bedankje.

2 bestellingen: stafkaart 57 H, Stramproy, Veilig leren lezen 1 (Duimelijntje).

2 december 2008

Doordat er een whiskyproeverijtje bij het feest zat, bracht ik mensen blijkbaar op het idee om me flessen whisky cadeau te doen (geen slecht idee overigens). Ik kreeg:
- 2 Teachers
- 1 Ballantines (in een doos met 2 glazen)
- 1 Famous Grouse (12 years)
- 5 kleine flesjes (à 5 cl.) in een doosje: mini whiskyproeverij
- 1 klein flesje Glenrothes, met een whiskyglas met een glazen dekseltje
- 1 klein flesje Valley (de 'andere' Nederlandse whisky)
- 1 Knockando (12 years)
- 1 Bunnahabhaim (12 years)
- 1 Jameson (12 years, de enige Ierse whiskey die ik kreeg)
- 1 The Balvenie (12 years)
- 1 Oban (14 years)
- 1 Bruichladdich Islay Single Malt (12 years)
- 1 The Ultimate single malt Mortlach 1990
- 1 Duncan Taylor (17 years, Cask strength rare auld, genummerd)
En dan heb ik van de proeverij nog 6 halve flessen overgehouden. Kortom: ik kan voorlopig vooruit (en dan te bedenken dat ik overwogen heb voor de proeverij twee flessen van elke whisky te kopen).

Om bijna compleet te zijn: ik kreeg o.a. ook zeep, flessen wijn, diverse boeken- theater-, slijtersbonnen en Irischeques én ook nog wat boeken:
- Philip Roth, Verontwaardiging
- Leo Blokhuis, Het Plaatjesboek
- Youp van 't Hek, Bacteriën moeten ook leven
- MaxVelthuijs, Kikker is Kikker
- een Paperblanks aantekenboek in 'Black Moroccan'-leer
- een Nieuwe Woorden-scheurkalender 2009

De eerste ouderavond van dit jaar. Tienminutengesprekken met veel tafeltjes in de aula. Ik had de planning slecht gelezen en dacht dat ik vanavond de ouders in mijn kantoor ging ontvangen (het kantoor heeft nummer 019). Vanmiddag had ik daarom eens flink opgeruimd. Toen ik vanavond beter keek, bleek er lokaal 109 te staan. Maar nu heb ik in ieder geval de ergste rommel opgeruimd en wat stapels recht gelegd.
Geen moeilijke gesprekken gelukkig. Wat aandacht voor het tekstverklaren (maar dat is standaard) en aan één leerling ga ik een kopietje van de Centrale Toets meegeven, zodat degeen die hem met zijn huiswerk helpt de gemaakte fouten eens kan bekijken. Eén moeder kwam binnen met de mededeling dat ze niets te vragen had, maar ze hoorde zulke enthousiaste verhalen over 'meneer Beek' dat ze me eens in levende lijve wilde zien. Prima. Ook een vijftigjarige heeft af en toe een schouderklopje nodig.

1 bestelling: Maarten Steenmeijer (samenstelling en inleiding), 'Ontmoetingen met Borges'.

3 december 2008

Van Margret, of eigenlijk van haar man, kreeg ik een klassenfoto van klas 6 van de St. Louisschool in Rotterdam. De foto is genomen in mei 1968. In deze klas zat Henk zelf, maar ook de latere dichter Harry Vaandrager. Kleine Harry zit op de grond, derde van rechts (met z'n ellebogen op zijn blote knieën):

Een mooi tijdsbeeld. Een klas van vijfendertig pakweg dertienjarige leerlingen, met vooral jongens (een stuk of dertig). Twee korte broeken, maar ook veel overhemdjes en stropdasjes.Weinig brillen (vier op de vijfendertig). De bakstenen muur achter de leerlingen is vast en zeker van het schoolgebouw. Harry Vaandrager is de dichter van de bundel 'Langs toendra's' (1978). Daarna bleef het lang stil, maar ik mailde deze week met hem en hij liet weten dat zijn 'dichtader toevallig recent weer is opengebarsten.'

In klas 2 behandelden we vandaag het gebruik van hoofdletters. Eén van de onderdelen is: de naam van een God met een hoofdletter (God, Allah), de naam van het geloof (christendom, islam) of van de gelovigen (christen, moslim) met een kleine letter. Vorig jaar had een Marokkaans meisje bij dit lesje grote lol: christendom en moslim. Ik refereerde daar vandaag aan, maar kreeg daar een verrassend commentaar op van de leerlingen. Dat grapje is vorig jaar uitgeroepen tot de slechtste grap van 2007. De leerlingen wisten niet meer welke cabaretier die grap gemaakt had. Ik vond op internet, bij nl.kunst.cabaret deze opmerking van Roel Janssen: 'Afgelopen week zag ik op BNN iemand zijn favoriete cabaretfragmenten opsommen, waaronder deze 'woordspeling' van Guido Weijers: "Joden*dom*, Christen*dom*, Mo*slim*". Mag ik dit nomineren in de categorie slechtste grap ooit gemaakt in het Nederlands cabaret?'

1 bestelling: Jan de Hartog, 'Hollands Glorie'.

4 december 2008

Een leerling uit V3a vanmorgen: 'Mijnheer, mijn moeder zat gisteren uw weblog te lezen. Weet u wat ze zei? Die man heeft ook geen leven, alleen maar boeken.' Het is een keuze mevrouw en ik voel me er goed bij.

Onze mediathecaris Riet houdt sinds deze week een weblog bij over het wel en wee in een mediatheek/schoolbibliotheek. Zij is ook de collega die me af en toe vraagt een jeugdboek te lezen en er mijn mening over te geven. Zie http://rietsmedia.blogspot.com/.

Vanmiddag zouden we naar Zeist. Foto's maken van schrijversgraven, kijken bij de opheffingsuitverkoop van een lampenwinkel en even bij Martijn langs op zijn werk. Aan het begin van de middag begon het te sneeuwen. Een zerk met een randje sneeuw is een mooi gezicht, maar wandelen over een kerkhof in de sneeuw en foto's maken terwijl het sneeuwt, dat is geen lolletje. Lidy wilde toch graag kijken of die lampenwinkel een lamp voor ons had voor boven de eettafel. Dat hadden ze dus niet. We kochten er wel een hele aardige, licht futuristische zevenarmige 'elektrische kandelaar'. Omdat het was gestopt met sneeuwen en alleen nog een klein beetje motregende, gingen we toch even kijken bij de oude begraafplaats aan de Bergweg (vlakbij het werk van Martijn). Daar hadden we pech. We waren er om 16.05 uur en de poort ging er dicht om 16.00 uur. We zagen de begraafplaats alleen van de buitenkant (dus Jan Hendrik van Lennep, Abraham Seijne Kok, Dirk Beets, Jacob Adolf Worp, Isaäc Esser en J.L.F. de Liefde moeten nog even op ons wachten, maar ze lopen niet weg). De begraafplaats ligt tegenover de watertoren (waarachter mijn opa en oma in de jaren zestig nog een tijdje in een noodwoning woonden en ik mijn broer Jan met een baksteen een gat in zijn hoofd gooide) en heeft een fraai poortgebouw. Op dat gebouw enkele symbolen die je vaker bij begraafplaatsen ziet: een gevleugelde zandloper (als symbool voor de verlopende tijd), een omgekeerde fakkel (als symbool voor het gedoofde leven) en een vlinder (als symbool voor de onsterfelijke ziel).

     
 

 
 

Aan het begin van de avond zijn we met Martijn in Zeist, bij Pandarve wezen eten. Een huiskamerachtig restaurant met aan elke tafel andere stoelen en iets te weinig verlichting. Maar het eten was prima en heel betaalbaar. Ik dronk er Maredsous tripel van het vat bij. Dat was er het 'bier van de maand'. De rekening kwam op tafel in een soort schatkistje, waar behalve de rekening ook allerlei snoepjes zaten. We wandelden van de Slotlaan terug naar de Bergweg en gingen nog even naar binnen bij vanLeest. Ik kocht er:
- Reasons to be cheerful, The best of Ian Dury
- Maarten van Roozendaal, Egon Kracht en Marcel de Groot, Het Wilde Westen

Ik heb al diverse -theken en -rettes als winkelnaam gezien, maar deze oliebollenkraam in Zeist was weer nieuw voor mij:

1 bestelling: Paul Looijmans & Hans Palm, 'Taalbeheersingsonderzoek. Een methodologische inleiding'.

5 december 2008

5 december is niet de dag waarop ik het meest blij ben met mijn taak van teamleider. Ook pubers zijn extra druk i.v.m. Sinterklaas en zo'n hele dag ben je aan het sussen, schorsen, straffen en regelen, maar het ligt wel heel erg dicht bij pappen en nathouden. Volgende week is de Sint vertrokken, maar de ervaring leert dat de pakweg twee weken tot de kerstvakantie hetzelfde (drukke) beeld zullen geven. En dan ben ik al lang blij dat we wel gewoon les blijven geven en niet - zoals toen ik nog op de basisschool werkte - de dagen ook nog eens voor een groot deel gevuld zijn met gefrutsel en geknutsel.

We zouden niets aan Sinterklaas doen, maar er waren toch wat kleinigheidjes gekocht. We hebben eerst Paul de Leeuw met zijn Sinterklaasuitzending gekeken. Ik ben het geschreeuw en het egocentrisme van De Leeuw een beetje zat, maar zo'n Sinterklaasuitzending en dan met name de lichte uitgelatenheid van de Goedheiligman is grappig om te zien. Ik kreeg een geldkistje (Lidy is het zat dat ik elke keer haar geldkistje meeneem naar een boekenmarkt), een paar sloffen, chocola en het boek 'Gebroken zinnen' van Stef Bos. Hieruit:

Dode dichters

Ik zag ze gisteren voorbij trekken
onzichtbaar
als een stille stoet
voor mijn ogen

Elkaar nog steeds bestrijdend
over wat van waarde is
terwijl de wereld verder draait
en soms stilstaat
bij dat ene vers
dat ze achteloos hebben geschreven
bijna zo goed als
gemaakt
om te vergeten

Dat ene woord
dat ontsnapte
aan het scherpe oordeel

Juist dat woord
bestaat nog steeds
de rest vervaagt
of is geweest

3 bestellingen: Daniel Quinn, 'Ismaël. Een geestelijke zoektocht', knipsels Nooteboom, ca. 60 boekenleggers.

6 december 2008

Vanochtend bij Martijn nog wat dingen wezen ophangen: een kapstok, een sleutelrek, wat railen. Ook hebben we een gat in de muur van de kamer opgevuld met onze spachtelputz. Hij moet er dan alleen nog een keer met een kwast verf (van zijn kleur) overheen. Ik liet het gietijzeren sleutelrekje vallen. Een hele deuk in zijn houten vloer! Het is mooi die planken, maar dit is wel een nadeel. Aan de andere kant, thuis zou er van de plavuizen waarschijnlijk ook een stuk afgesprongen zijn. Ongeveer op het moment dat ik bij Martijn dat ding liet vallen, liet Lidy thuis een doos met wijnflessen aan stukken vallen. Glas over de hele vloer, wijn over de hele vloer, een ontzettende wijnlucht in huis en een verschrikkelijke plakzooi. We hebben het nu een keer of vijf gedweild en het plakt hier en daar nog steeds. En inderdaad is er ook één van de (net nieuwe) plavuizen iets beschadigd. Het is jammer, maar je houdt het niet tegen. Er wordt in huis geleefd.

De citatenkalender gaf op 29 november nog een Nederlands citaat (van Simon Carmiggelt):

De geheelonthouders hebben gelijk,
maar alleen de drinkers weten waarom.

Het citaat van de Engelse politicus Clement Freud op 4 december (uit 'The Observer' van december 1964) sluit daarbij aan:

Stoppen met roken, drinken en vrijen
zorgt er niet voor dat je langer zal leven.
Het leven lijkt dan alleen maar langer.

 

Bij Van Kooten haalde ik vanmiddag de drie bestelde boeken over grafpoëzie in de drie noordelijke provincies.

In die provincies vind je veel smalle grijze (betonnen) grafzerken met zwarte belettering. Op de zerken werd in sommige streken ook een gedicht geschreven. Een enkele keer een bestaand vers (o.a. van Vondel en De Génestet), maar meestal een anoniem vers over de overledene. Sommige gedichten komen (al dan niet met kleine aanpassingen) op meerdere graven voor. Het is verleidelijk om een vergelijking te maken met versjes in 'poesie-albums': ook daarvan is meestal de dichter onbekend en ook deze worden (veelvuldig) hergebruikt, al dan niet met kleine aanpassingen.

De foto hiernaast (van dit soort zerken) maakte ik afgelopen zomer in Lippenhuizen.

2 bestellingen: Dr. H.A. Visscher, 'Het Nederlandse landschap', Dr. H.A. Visscher, 'De Nederlandse landschappen. Ontstaan, wetenschappelijke betekenis, belevingswaarde' (2 delen), stafkaart 51 G, Eindhoven.

7 december 2008

Vorige week lukte (om wat voor reden dan ook; zenuwen? onhandigheid?) het opzetten van de partytent niet. We wilden daar de gasten onder laten roken. Ze hebben nu vóór het huis (onder de overkapping) staan roken. De half-opgezette partytent heeft een week in de tuin gelegen en was kletsnat en heel vies. We hebben hem vanmorgen op de oprit in de zon gezet. Hij is weer droog en kan terug in de zak.

Anne Marie bracht vorige week twee verhuisdozen met overtollige boeken mee. Ik had nog geen tijd gevonden om ernaar te kijken. Er zitten hele bruikbare/verkoopbare boeken tussen en zelfs boeken die ik - voordat ik ze verkoop - eerst zelf wil lezen (o.a. Anne Enquist, 'Het geheim'). Vandaag zette ik o.a. te koop:
- Chaim Potok, Davita's harp
- John Gray, Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus (45e druk al!)
- Youp van 't Hek, Het leven is wél leuk
- Nicci French, Bezeten van mij
- Boudewijn Büch, De kleine blonde dood
- F. Bordewijk, Verhalen
- Raymond Khoury, De laatste tempelier
- Geerten Meijsing, Stucwerk
- John Grisham, Het testament
- M.H. Gans, drie fotoboeken over De Amsterdamse Jodenhoek

Vanmiddag heb ik van mijn V3-klassen de tekstverklaring na zitten kijken. Ze verwachtten een tekstverklaring op een apart toetsblad, maar ik liet ze een tekst uit het lesboek maken. De bedoeling erachter was ze te laten zien dat ze deze teksten uit het boek serieuzer moeten nemen wanneer we ze in de les (of thuis) maken. Eigenlijk was de opdracht te groot om in één les te kunnen maken. Daarom bereken ik het cijfer op basis van de vragen die ze af hebben. Wel trek ik 0,5 of 1,0 punt af wanneer ze heel weinig vragen hebben gemaakt en tel ik er 0,5 of 1,0 bij op als ze heel veel vragen hebben gemaakt. Het geeft een goed beeld van wat ze kunnen, zonder dat er hele lage cijfers zijn. De cijfers zitten tussen de 4,5 en de 9,1.

Het aantal te koop te zetten boeken bij Boekwinkeltjes heb ik verhoogd naar 1000.

1 bestelling: Judy Budnitz, 'Als ik het je één keer vertel'.

9 december 2008

Vanmorgen was ik zo slecht wakker dat ik mijn horloge en mijn bril thuis heb laten liggen. Je kijkt dan in de loop van de dag een keer of tien op je kale pols. Mijn ogen zijn nog zo goed dat ik zonder bril wél zie dat ik geen horloge om mijn pols heb.

 
Douwe en Sander, de jongens waarvan gisteren het telefoontje is afgepakt, zijn de uitdaging aangegaan. Vanmorgen lag er een betoog op mijn bureau. Opstel is een beter woord, want de opbouw van een betoog moeten ze duidelijk nog leren. Los van de taalfouten (van 'zij' in plaats van 'zei' krijg ik echt kromme tenen) hebben ze er echt werk van gemaakt. Hun commentaar op de sticker is:
1. het heeft geen scherm zoals elke mobiel heeft (zelfs oude mobiels)
2. er zit een raar uitstekend takje bovenop, die horen niet op mobieltjes (misschien moet u die eens een beetje bijsnoeien)
3. er zit een raar groot rondje bovenaan. We weten niet zeker wat dat moet voorstellen, misschien iets van een luidspreker of zo??
4. mobieltjes zijn bedoeld om in je zak mee te nemen, maar deze past echt niet in de zak van de twee hele knappe jongens, misschien hoort er een passende trollie bij.
5. door die grote rode streep kun je niet goed zien wat het moet voorstellen. (het is dat die o zo knappe en aardige docent zei dat het een bordje voor mobieltjesverbod was)

Het gebeurt niet vaak meer, maar vanmiddag was ik door een opmerking van een leerling toch even van mijn stuk gebracht. In de hal bij mijn kantoortje zaten drie van mijn H4-leerlingen strafwerk te schrijven (huiswerk niet af, strafwerk niet gemaakt). Een meisje uit een andere klas zat een jongen te helpen met overschrijven. 'Zit je nu voor hém te schrijven?' vroeg ik. 'Ja meneer. Ik hou van hem. Hij is mijn langharige beftekkel.' Daar viel ik even stil van. Vervolgens gaf ik haar een gemeende preek. Dat je zulke taal op straat tegen je vrienden gebruikt, dat vind ik al eigenlijk niet kunnen, maar dat je zulke woorden in het schoolgebouw tegen een docent gebruikt dat gaat echt alle perken te buiten.

Bij wijze van proef ga ik toch wat van die banners op mijn site zetten. Het bedrijf beweert dat mensen er nieuwsgierig van worden en gaan klikken. Ik twijfel daar aan, maar ik kan er mee stoppen wanneer ik wil. De banner ziet er zo uit:

Als ik thuis kom, kijk ik direct of er een doos in de hal staat. De boeken van de veling van Bubb Kuyper zouden binnen kunnen komen, maar het kan ook nog een week duren, het is maar net waar ze beginnen met inpakken. Het openen van zo'n doos is één van de feestelijkste momenten die ik ken. Een soort Sinterklaas in het kwadraat. Maar dan zonder nuttige cadeautjes als sokken en zeep (Gert mailt dat hij zijn boeken vandaag binnen kreeg. Lang zal het dan voor mij ook niet meer duren).

N.a.v. de foto van het kerkhof in Lippenhuizen (van eergisteren) dicht Geertjan:

 

Pretpark Lippenhuizen

Vredig gelegen
in rijen en kolommen

De schilder
naast de dienstmeid

De bakker
voor de smid

Het gras rust uit

Geen bloemen

Geen bezoek

 

8 december 2008

Een collega had vanmiddag van twee havo-3 leerlingen de telefoontjes afgepakt. Woest waren ze. Ze hadden - op de gang, voor ze het lokaal binnen gingen - hun telefoontje uitgezet. Daar zag de collega de telefoontjes en nam ze in. Zetten ze hun telefoon uit, is het weer niet goed. Ik nam ze mee naar de ingang van de school en liet ze de grote sticker zien die daar op de glazen schuifdeuren zit. Een rond bord met een rode rand, een telefoontje in de cirkel en een rode streep door dat telefoontje. Dat laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. Vanaf dit punt in school zijn mobieltjes verboden. Toch hadden ze er nog wat op te zeggen. Ze vinden het getekende telefoontje niet op een (moderne) telefoon lijken. Het is een soort walky-talky van twintig jaar geleden. Het is dus voor pubers van nu niet (volstrekt) duidelijk dat hier een telefoonverbod mee wordt bedoeld. Ik heb ze gezegd dat ze daar misschien een punt hebben. Als ze mij een betoog van vijfhonderd woorden inleveren, waarbij ze beargumenteren dat dit verbodsbord niet duidelijk is en als dat betoog zo goed geschreven is, dat ik het aan de rector kan aanbieden, dan krijgen ze hun telefoontjes eerder terug. Ik ben benieuwd of ze de uitdaging aandurven.

Om vier uur had ik een afspraak voor een longfunctie-onderzoek. Daar was ik in augustus al geweest en nu dus ter controle nog maar eens. Na een paar keer blazen vroeg ze of ik vroeger veel heb gerookt. 'Nee mevrouw, ik heb nooit gerookt.' Of ik dan lang in een stoffige omgeving heb gewerkt? 'Nee, niet dat ik weet, of schoolbordkrijt moet ook als een stoffige omgeving gelden.' Dat is vreemd, want de curve is typisch voor iemand die veel heeft gerookt. Daar ben ik dan mooi klaar mee. Rokerslongen, zonder ooit gerookt te hebben (dat heeft me dan wel mooi een hoop geld gescheeld). Vervolgens vroeg ze of ze mijn 'casus' in mocht brengen in een overleg met collega's. Daar kan ik toch nauwelijks bezwaar tegen hebben. De komende maanden verdubbel ik mijn dosis medicijnen ('ik ben niet goed ingesteld!', je gaat ook dit soort medische vaktaal leren op den duur) en half februari hebben we een nieuwe afspraak. Dan heeft zij ook dat overleg met haar collega's gehad.

Bij de Bruna kocht ik het nieuwe Literaire juweeltje: 'Kijk naar me' van Susan Smit. Een jonge schrijfster (1974) waar ik nog niets van gelezen heb, maar waar ik wel nieuwsgierig naar ben. Dan is zo'n 'juweeltje' een mooie eerste kennismaking. Van Matthy kreeg ik voor mijn verjaardag een Brunapasje. Daar kun je ook zo'n euro vanaf laten schrijven. Dat is handig. Dan heb ik straks van Matthy vijftien van deze boekjes gehad.

Op 18 juni 2007 schreef ik het volgende in dit weblog: Af en toe krijg ik n.a.v. mijn site en dit weblog aparte en/of onverwachte mailtjes. Vandaag geldt dat voor een mailtje uit België. Iemand heeft het gipsen (plaasteren zeggen ze in Vlaanderen) dodenmasker van Alice Nahon te koop en ik mag er op bieden. Het is literair natuurlijk wel een 'hebbedingetje'. Maar wat zou je er voor moeten bieden? En hoe weet je dat het het originele dodenmasker is? Hier vindt u mijn bladzijde over Alice Nahon op schrijversinfo.

     

Vandaag reageert iemand per mail op dat masker: 'Beste ! Ik las en zag toevallig het dodenmasker op jouw blog op internet van Alice Nahon. Je stelt je daar vragen over en terecht. Bij mijn weten (ik bouwde al sinds dertig jaar een collectie op rond de dichteres). Zopas verscheen ook de nieuwste biografie over Alice. Nergens werd ooit melding gemaakt dat van de dichteres een dodenmasker werd gemaakt. Men gebruikt daarvoor was, dat op het gezicht wordt gelegd. Nadien afgegoten in gips. Dan heb je voorhoofd mond ogen etc... Maar met die was heb je geen haren erbij zoals hier... ook dat is hier wat gefantaseerd. En gekleurd, met een blos op de wangen etc. Ook dat is mij vreemd. Dit is zeker een poging postuum op basis van een afbeelding ??? En niet genomen op het ware gelaat., en dan is het ook geen dodenmasker. Hartelijke groeten !'

 
Al een aantal jaren geeft Nijgh & Van Ditmar de prachtige pluche-reeks uit met liedteksten van diverse tekstschrijvers. Er zijn bijvoorbeeld delen met werk van Drs. P, Lennaert Nijgh en Ivo de Wijs. Toch blijken zulke prachtige boeken niet besteed aan de Nederlandse lezers. De delen met werk van Jules de Corte, Guus Vleugel en Eli Asser liggen voor € 7,99 bij De Slegte. Met een CD erbij godbetert.

 

Zappend voordat ik naar bed ga, val ik in een programma van de IKON. Daar hoor ik iemand een onderscheid maken tussen christenen en niet-gelovigen. Daar gaan we weer! Komt het nu werkelijk niet in die botte bijbelkoppen op dat iemand die geen christen is wél een gelovige kan zijn: een jood, een moslim, een boeddhist, iemand die oude natuurgeloven aanhangt voor mijn part.

1 bestelling: Dr. W. Aalders, 'De grote ontsporing. Over de verhouding van de Reformatie en de moderne theologie'.

10 december 2008

Ik probeer de houding van mijn leerlingen te begrijpen. Meestal lukt dat wel (zeker als je iets van hun achtergonden en problemen weet). Ook als je dingen begrijpt, kun je nog niet alles goed vinden, maar je kunt in ieder geval met elkaar in gesprek. Vandaag lukte me dat bij een leerling absoluut niet. 4-Havo maakte in de les een (thuis voorbereide) schrijfopdracht. Eén jongen had in de pauze voor deze les heel snel allerlei informatie uitgeprint, maar dat was lastig geweest, omdat er in die pauze veel leerlingen aan het printen waren (hij had zich dus te kort vantevoren - en eigenlijk gewoon slecht - voorbereid). Bovendien was hij zijn vorige week gemaakte en goedgekeurde schrijfplan kwijt. Nu schoot hij, met zijn ongeordende stapel informatie, in de stress en weigerde aan het werk te gaan: 'Als ik toch een onvoldoende haal, kan ik net zo goed niks doen. Liever een 1 zonder te werken dan een 2 of een 3 na hard werken'. Hij deed zijn armen over elkaar en legde zijn hoofd op zijn armen. Twee of drie keer heb ik op hem ingepraat, hem aangespoord in ieder geval de kernzinnen van wat hij wil betogen te noteren, hem uitgelegd dat hij met een bereidwillige houding bij mij (en andere docenten) op meer begrip en medewerking kan rekenen. Maar hij gooide de kont tegen de krib: 'Dat is uw mening', was alles wat eruit kwam. In een laatste poging vroeg ik hem dan op papier te zetten waarom hij deze opdracht nu niet kon maken. Even leek hij dat te gaan doen, maar na pakweg een minuut legde hij zijn hoofd toch weer op zijn armen. Dan sta je als docent ook met je rug tegen de muur. Hij heeft zich niet voorbereid en weigert aan het werk te gaan. Ik kan niet anders dan op zijn lege blaadje een 1,0 noteren. Een andere leerling (die zich ook slecht had voorbereid) ging wel aan het werk en leverde een redelijk betoog in. De gevraagde bronvermelding en achtergrondinformatie leverde hij niet in, maar ik kan hem voor zijn verhaal altijd nog een 5,0 geven. Wat brengt die eerste leerling er nu toe om zo de kont tegen de krib te gooien? Slechte ervaringen in het verleden? Faalangst? Puberteit? Verdovende middelen? Ik wil hem wel begrijpen, maar het lukt me niet.

Nog zo'n onderwijzersdilemma: In een derde klas zit een meisje met haar vestje ver naar beneden opengeritst. Een groot deel van haar borsten is zichtbaar, nauwelijks verborgen door de stof van haar bh, die ook voor een groot deel te zien is. De jongens om haar heen stellen haar opvallend veel vragen en de hormonen gieren door het lokaal. Zeg je daar (als mannelijke docent) wat van? De rust in de les vraagt erom, maar voor je het weet ben je de viezerd, die dus zelf ook aan het kijken was. Daar heb ik een minuut of wat mee geworsteld en vervolgens heb ik haar gevraagd of ze het heel warm had. Nee, dat had ze niet. Nou, dan kon ze haar vest ook wel wat verder dicht doen. Dat deed ze zonder commentaar en het werd dood- en doodstil in de klas. Je zou dan graag willen weten wat ze allemaal denken: Waar bemoeit hij zich mee? Eindelijk een docent die er wat van zegt? Of toch: Die viezerik zat zelf ook te kijken?
Twee uur later (ik had een tussenuur) zat hetzelfde meisje - in haar eentje en met de rits hooggesloten - aan een tafeltje te werken in de mediatheek. Ik schoof even bij haar aan en vroeg haar of ze het vervelend vond dat ik die ochtend wat van haar kleding zei. Ik zei er ook eerlijk bij dat ik eerst een paar minuten had nagedacht of ik dat wel zou doen. Ze reageerde heel luchtig: 'O, nee hoor, dat gaf niks.' Ik heb het daar maar bij gelaten.

Vanmiddag had ik een bespreking met Albert van Kooten over het idee van een boekje over mensen in Veenendaal die een boek hebben geschreven, in combinatie met het jubileum van zijn boekhandel in 2010. We maakten elkaar enthousiast en gaan voorlopig even door met de uitwerking ervan. Het belooft een leuk 'project' te worden.

Na.v. de Schrijversinfobladzijde over Anna Blaman mailt Susan Stolte me: 'Ik woonde naast haar op nr 52 A, was nog een kind van 5 jaar, maar was altijd welkom bij haar. Het huisje waar ze woonde had een vreemde geur en was altijd somber, er kwam nooit zon binnen, haar katten liepen door het huis en volgens mij had ze ook een hondje, dat was volgens mij de geur die je rook. Als ik bij haar was, was ze vreselijk aardig en vertelde verhaaltjes, ik vond haar geweldig en helemaal niet lelijk, ze had wel een grote bril op, maar die hoorde bij haar. Ik kreeg kort voor haar dood een mooie pop van haar, zo een met een porselijnen hoofd, jammer genoeg is hij stuk gegaan (wat had ik hem nog graag willen hebben). Na haar dood miste ik haar en de verhaaltjes, later kwam een ander gezin in het huisje wonen met twee kinderen, dus kwam ik nog vaak terug in het huis van Anna.'

De doos van Bubb Kuyper kwam vandaag binnen. De postbode mopperde. De doos was negen kilo zwaarder dan waarvoor betaald was. Omdat hij hier wel vaker een pakketje afgeeft, maakte hij er geen probleem van, maar normaal gesproken was het niet afgeleverd. In totaal zaten er 164 dichtbundels in de doos. Het pakketje handschriften is toch aan mij 'toegeslagen'. Het zijn brieven van diverse schrijvers aan J.M.P. Uitman, redactiesecretaris van 'De Gemeenschap'. Erg leuk! Ik kom op de inhoud van de doos de komende dagen zeker nog terug.

Een leuke avond op school vanavond. Een tiental ouders kwam voor de leerlingen van de derde klassen Havo en VWO vertellen over hun beroep en opleiding. De leerlingen volgden in kleine groepjes elk drie lezingen van een half uur. Het moet de leerlingen helpen om in dit schooljaar een bewuste keuze voor een profiel te maken. Voor veel leerlingen vragen we daarmee het bijna onmogelijke, maar het systeem is nu eenmaal zo dat die keuze gemaakt moet worden. Ik liep rond om in te kunnen grijpen bij eventuele ordeproblemen, maar dat bleek niet nodig. De sfeer was prettig en de leerlingen volgden heel geïnteresseerd de verhalen van de ouders. Het onderwijs is gelukkig ook heel vaak gewoon leuk!

1 bestelling: 2 knipsels Koen Peeters.

11 december 2008

De CD van Ian Dury die ik vorige week kocht, had ik meegenomen naar school. Een leerling die in de pauze mijn kantoor binnenkwam, vroeg wat dit nu weer voor herrie was. Ik legde hem uit dat het jeugdsentiment is en liet hem het hoesje zien en het nummer 'Hit me with your rhytm stick' horen. Vandaag kwam hij in de pauze weer even binnen. De verbazing spatte uit zijn woorden en mimiek toen hij zei: 'Mijn ouders kenden dat nummer ook!' Ja, dat zal voor hen ook jeugdsentiment zijn.

Een overzicht van de boeken die gisteren binnenkwamen. Het zijn vooral dichtbundels, plus wat boeken over gedichten. Dichters waar ik meerdere boeken van kocht:
- 28x Gerrit Achterberg
- 19x J. Bernlef
- 14x Leo Vroman
- 13x Gerrit Kouwenaar
- 7x Eva Gerlach
- 7x Gerrit Komrij
- 6x K. Schippers
- 4x Jacques Hamelink
- 4x T. van Deel

Zanglijster

Hij zit op zijn tak voor het raam
en ziet, door geen tijd meer vervoerd,
hoe blad van de bomen verwaait,
elk ruisen ooit stil komt te staan.
(T. van Deel, Klein diorama, blz. 20)

 

Rie

Op de kalender staat haar naam
nog steeds. Al in geen jaren meer
jarig geweest, moeder, hoe voelt dat?
Tussen zoveel vreemden daar te hangen.
(T. van Deel, Recht onder de merels, blz. 28)


- 3x Leonard Nolens

Het regent. Het giet. Het stormt. Laat alles vergaan.
Laat alles opnieuw geboren worden zonder jou.
En dat je dan nederig, hoog en droog, neer moge zien
Op je geslaagde afwezigheid, je genereuze nul.

Je zegt: deze tijd heeft mij niets meer te bieden.
Maar de vraag is: heb jij deze tijd nog iets te bieden?
Dat is de vraag, schat, want poëzie is absolute ernst.
(Leonard Nolens, Moraal, fragment, Geboortebewijs, blz. 64)


- 3x Piet Paaltjens (Franse vertaling van zijn werk: Sanglots et Sourires, niet opengesneden!)
- 3x Bertus Aafjes
- 2x Herman Gorter (3e druk van Mei, 1900)
- 2x Willem van Toorn
- 2x Hans Vlek
- 2x Gerrit Krol

Iemand heeft op dit weblog mijn (voorlopige) lijstje met schrijvende Veenendalers gezien en mailt een aanvulling: 'Op uw lijstje van 'schrijvende Veenendalers' mis ik de namen Conny Regard, Andy Arnts, Louis Franken, Rudy Dek.' De naam 'Andy Arnts' was me gisteren ook al aangedragen door collega Joost. Arnts is geboren in 1970 en publiceerde in 2004 de roman 'Richter'. Van de andere genoemde auteurs vond ik:

 Conny Regard Liefde of leugens (2007)
Ik huur een man! (2007)
 Louis Franken Goudkoorts in Aruba (2005)
De avonturen van Pim Palisander (2007)
 Rudy Dek Methodiek voor omgangsactiviteiten : bezigheidsbegeleiding, activiteitenbegeleiding (met Toon van Lith) (1989)
Het duizendste front (1993)
Verpleegkundige modellen in de praktijk: een kritische benadering en instructie (2003)
De dood of de gladiolen : een 4-daagse thriller (2008)

2 bestellingen: 2x William Rothuizen, 'Gezichten van Justitie 1798-1998, Een uitgave van het ministerie van Justitie', Ironhorse, 'Sweet Lui-Louise / Watch me fly'.

12 december 2008

Vanmiddag had ik een groepje spijbelaars dat een paar uur kwam inhalen. Eén jongen vroeg of hij tien minuten eerder weg mocht, dan kon hij de trein halen. Ik stelde hem een deal voor: je mag tien minuten eerder weg, maar als je weer een uur spijbelt, laat ik je niet twee uur, maar drie uur terugkomen. Hij ging accoord en uiteraard kwamen daarna ook de anderen naar me toe. Of ze ook tien minuten eerder mochten gaan. De eerste knaap had ze de rest van de deal blijkbaar niet verteld. Toen ik ze hetzelfde voorstel deed, wilden ze daar over nadenken en uiteindelijk voelden ze er niets voor. Ze sluiten dus niet uit dat ze binnenkort nog een keer zullen spijbelen. Berekenende consumenten! En een teken dat ik die klas in de gaten moet houden.

Ook lelijke mensen
hebben mooie verlangens
dromen zich blozend
door rozige poorten
naar een ontspiegeld bestaan
(Ellen Warmond, Beter met dichte ogen, fragment,
Saluutschot met knaldemper, blz. 30)

Op mijn gemak heb ik het bij Bubb Kuyper aangeschafte stapeltje handschriften doorgebladerd. Het zijn briefkaarten, brieven, gedichten en enveloppen van zo'n zestig verschillende afzenders, vooral auteurs die in 'De Gemeenschap' publiceerden. De handtekeningen wil ik scannen en op de diverse bladzijden van Schrijversinfo zetten. Ook stukjes handschrift zijn aardig om op zo'n bladzijde te zetten. Daarna kan ik de handschriften/typoscripten per stuk proberen te verkopen. Een aantal (24) van de auteurs:

D.A.M. Binnendijk
J.J. Buskes
Emile Buysse
Jan H. Eekhout
Jan Engelman
Bas de Gaay Fortman
J.G. Geelkerken
Chr. de Graaff
Jan H. de Groot
A.H. den Hartog
Albert Helman
Roel Houwink
A.M. de Jong
Matthias Kemp
Diet Kramer
Chris Leeflang
A.J.D. van Oosten
E. du Perron
Willem Ravelli
Jacques Schreurs
W.J. Schulte Noordholt
G.H. Slotemaker de Bruine
Kees Spierings
A. Wapenaar

Het is wel jammer dat al de brieven waarschijnlijk in een mapje met ringband hebben gezeten, want in elk blad papier zitten twee gaatjes van een perforator. Ook heeft iemand (de aanbieder, iemand bij Bubb Kuyper?) de naam van de auteur op elk papier gezet. Aan de ene kant handig, want soms zijn de handtekeningen zeer onleesbaar, aan de andere kant minder prettig, omdat de authenticiteit er minder door wordt. Een voorbeeld van zo'n briefkaartje van A.M. de Jong. Hij was literair medewerker van de VARA:

   

13 december 2008

Minstens een derde deel van de inhoud van een pot pindakaas komt niet op een boterham of beschuit terecht, maar wordt als overtolligheid van het mes gelikt.

Ik maakte al eens een lijstje met de mooiste boektitels. Deze (van J.P. Guépin) mag er ook op: 'De mens is een dier, maar hij zou het kunnen weten'. Ik kwam deze titel tegen toen ik vanmorgen een mapje krantenknipsels over Guépin zat door te nemen. De opvallendste knipsels in het stapeltje gaan niet over Guépin zelf, maar over het bericht van zijn overlijden in de 'Volkskrant' van 24-02-2006. De één of andere sukkel heeft de naam Guépin alle vijf de keren als Gu'epin geschreven en blijkbaar is dat door niemand gecontroleerd. Rudy Kousbroek schrijft daar vervolgens een pissige ingezonden brief over:

 

 

De lucht is strakbauw en het is is koud buiten. Er ligt voor het eerst weer een vliesje ijs op de vijver. Alleen op de plek waar de luchtbelletjes van het 'zuurstofbolletje' naar boven komen, is er nog een niet-bevroren plek. We hebben de lege flessen van (alweer) twee weken geleden weggebracht. Bij Albert Heijn kocht ik zes flesjes Maredsous-tripel, dat dronk ik vorige week in Zeist van het vat.

De tentoonstelling over Willem van Toorn die we in 2006 in Rhenen bezochten heette 'Altijd weer de rivier'. Een titel die prima bij Van Toorn past. Vandaag kwam ik in de bundel 'Dooltuin' (1995) op bladzijde 23 het naamloze gedicht tegen dat met deze woorden begint.

 

  Altijd weer de rivier. Elke seconde
anders dan die ervoor. En altijd van
zijn oever hier gezien, zodat het land
één groot bewegen in zijn oog is onder

het stromende licht. Altijd van links
naar rechts over het tergend wit
dat wacht op het bewegen van zijn hand.

  Behalve de bundel 'Dooltuin' zat in de doos van Bubb Kuyper ook 'Het landleven'. Een kartonnen map met vier kartonnen vouwbladen met een gedicht van Van Toorn en een bijpassende foto van Theo Baart. Van de oplage van 325 exemplaren zijn er 175 hors commerce. 150 exemplaren zijn gesigneerd (door dichter én fotograaf) in de handel gebracht. Dit is nummer 98. Op internet vind ik dit terug voor een vraagprijs van € 60,00, € 68,00 en € 90,00, dus het kavel waar dit in zat brengt zeker zijn geld op.

 

Vanavond vierden we de vijfenzeventigste verjaardag van mijn moeder met een etentje met alle kinderen en kleinkinderen bij 'De Holle Boom'. Met z'n bijna twintigen zaten we aan een lange tafel. Omdat we met de kleintjes niet te ingewikkeld wilden doen, werd het steengrillen. Deze manier van aan tafel kokkerellen is waarschijnlijk al wat over zijn hoogtepunt heen, maar ik had het verschijnsel tot nu toe gemist. Het is geen spectaculaire manier van dineren, maar voor deze gelegenheid wel geschikt. De tafelschikking wisselde in de loop van de avond af en toe spontaan, wat de gelegenheid gaf om met deze en gene wat bij te praten. Annemarie maakte een groepsfoto van alle kleinkinderen. Dat is aardig, want zo vaak is de hele club niet bijeen. Wim van Ginkel woont in Overberg en was toevallig ook in 'De Holle Boom'. Hij kwam even een praatje maken. Ik zie hem af en toe nog wel, maar Jan (bij wie hij op de Nieuwewegse school in de klas zat) had hij al in geen decennia gezien. Begin 2009 organiseert Jan een whiskydiner in de 'Residence' in Rhenen. Hij nodigde me uit om daar als zijn gast aanwezig te zijn. Dat lijkt me erg leuk om een keer mee te maken!

14 december 2008

In het Elsevier themanummer van december (thema feestmaand) staat een artikeltje (n.a.v. de oudejaarsconferences) 'Conferenciers over hun top'. De vraag is: Welke cabaretiers is Nederland beu? Infomarkt heeft dat onderzocht:
- 38% Paul Haenen
- 37% Dolf Jansen
- 34% Freek de Jonge
- 28% Sara Kroos
- 28% Bert Visscher
- 27% Youp van 't Hek
- 27% Seth Gaaikema
- 26% Vincent Bijlo
- 24% Hans Teeuwen
- 24% Marc Marie Huibregts
Een interessante uitslag. Je kunt je alleen wel twee dingen afvragen: Hoe direct is dit gekoppeld aan de oudejaarsconference (de het hoogst geëindigde Paul Haenen heeft bij mijn weten nooit een oudejaarsconference gedaan) en in hoeverre hebben mensen aangegeven wie ze beu zijn (ik acht de kans groot dat ze 'gewoon' een cabaretier genoemd hebben waar ze niets aan vinden). Kijkend naar mezelf, snap ik het noemen van Freek de Jonge (die zou ikzelf als eerste genoemd hebben), maar de naam Sara Kroos in het rijtje snap ik helemaal niet (ik heb nog nooit iets van haar gezien en kan haar dus onmogelijk beu zijn. Google levert op dat ze bij de Lama's zat en dat ze werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke cabaretière van 2006, het zegt dus iets over mij dat ik haar niet ken).

Bij toeval loop ik weer tegen een door C. Buddingh' vertaald boekje aan: 'Hiroshige' van B.W. Robinson. Het is een Zwarte beertje (nr. 729) uit 1963. Hiroshige is een Japanse kunstenaar uit de negentiende eeuw. Die Japanse prenten hebben altijd iets mysterieus en dat geldt zeker ook voor de prenten in dit boekje. Het boekje telt 54 bladzijden reproducties en 31 bladzijden tekst. Deze serie 'Kunstpockets' stond onder redactie van Anthony Bosman. Dat was een bekende van Buddingh', dus Bosman zal wel aan Buddingh' gevraagd hebben of hij die vertaling wilde doen. Voorlopig zet ik dit boekje even niet te koop, maar zet ik het bij mijn Buddingh'-verzameling in de kast.
Even spitten tussen de Buddingh'-vertalingen in mijn kast leert dat Buddingh' in dezelfde serie ook een boekje over Manet vertaald heeft (geschreven door Henri Perruchot, Zwarte beertje 441, 1962).

 

  Als je me - voor vandaag - gevraagd had of je me een plezier kon doen met een cd van Angela Groothuizen, dan had ik zéker 'nee' gezegd. Vandaag luisterde ik wat nummers van haar cd 'Melk en honing' en ik ben 'om'! Mooi gezongen, gevoelig, en prachtige vertolkingen van nummers van anderen. 'Hallelujah' is een vertaling van het nummer van Leonard Cohen en Groothuizen komt overtuigender over dan Yasmine. 'Hoe dikwijls' is een nummer dat eerder door Herman van Veen werd gezongen en 'Voorbij' is een tekst van de - bijna vergeten - dichter C.S. Adama van Scheltema. En dan heb ik vast nog niet alle originele nummers herkend (ik heb het hoesje - en dus dat soort informatie - er niet bij).

Vanmiddag liepen we voor Jan-met-de-korte-achternaam naar de brievenbus. Er zitten weer anti-vuurwerk-gleuven in de bussen. Brieven en kaarten kunnen erdoor, maar met mijn ingepakte boeken moet ik dus de komende weken weer elke dag naar het postkantoor. We hebben in ieder geval een frisse wandeling gemaakt; fris maar niet koud, omdat het nauwelijks waait.

Alles verdwijnt in hemelsblauw
en nu voorgoed als ik zelf naar boven kijk
in die hemel waaraan jij geloven wilde
met alleen maar spelende kinderen erin
hinkelend van wolk naar wolk hun voetzolen
toen jij nog leefde duidelijk te volgen
en nu niet meer.
(J. Bernlef, IV (in memoriam Jan Hanlo), fragment, Stilleven, blz., 47)

Een mailtje met de volgende vraag: 'Dag, afgelopen vrijdag wandelde ik bij Norg en zag daar een gedenksteen met een prachtige tekst van Ida Gerhardt. Had ik de tekst maar onthouden! En ik kan het zelfs niet via google vinden. Kunt u mij aan de tekst helpen? Onderstaand citaat komt van uw website. 'Twee identieke verzetsmonumenten met regels van Ida Gerhardt in Norg (Oude Asserweg in Bonhagen en Voorsteweg in Oosterduinen) (sinds 04-05-1985) Op beide plaatsen werden, vlak voor de bevrijding, verzetsstrijders gefusilleerd.' Ik hoor graag van u! '

Als ik goed ben geïnformeerd staat er op de beide monumenten:

Er is een weten van elkaar
dat tijd en afstand overwint.

Niet aan de vergetelheid prijgeven

Het gebeurt me niet zo heel vaak dat ik een boek te koop wil zetten en bij het doorbladeren denk: 'Dit ga ik niet verkopen, dit houd ik zelf!'. Vanavond had ik dit bij de poëziebundel 'Strafwerk' van T. van Deel uit 1969. Het was zijn debuutbundel. Hij was in die tijd leraar Nederlands in Amsterdam. Zeer leesbare gedichten, al rijmen ze niet. Ze doen me een beetje aan het werk van C. Buddingh' denken. Als ik me afvraag waarom nu juist deze bundel me aanspreekt, dan ligt dat aan die manier van dichten én aan de onderwerpen die hij aansnijdt: een kerkhof, kastanjes, een uit de les gestuurde leerling. Dat ligt dicht bij de dingen die mij op dit moment bezighouden:

Indertijd

Moeder op Oud Eik en Duinen,
vlakbij de volkstuintjes die
van je profiteren, steeds
als ik daar zonnebloemen zie
moet ik denken aan onze tuin
in Arnhem, waar je leefde. Nu
lig je naast een mooie boom.
Indertijd een hele verrassing.
Het zou niet zo vreemd zijn
als je er nooit was geweest.
Wel makkelijk. Toch liep je van
achter het schuurtje met drie
grote zonnebloemen in de armen
op mij af
(T. van Deel, Strafwerk, blz. 22)

 Vroeg wijs

Arnold stond vroeger
op dan alle andere kinderen
om voor hij naar school ging
de tuinman van het Westerpark
te helpen. Je moet er wat
voor over hebben, zei hij,
maar dan heb je ook de eerste
kastanjes en

op straat is het toch altijd ruzie.
(T. van Deel, Strafwerk, blz. 39)

Overwegingen

Als ik nu tegen die jongen
zeg dat hij eruit moet gaan
zegt hij misschien waarom
meneer ik dee toch niks
en moet ik eerst staan
uitleggen dat hij weliswaar
inderdaad geen schuld heeft
maar dat het mij om di-
daktische redenen beter
lijkt dat hij verdwijnt
en hoe mooi het van hem
zou zijn als hij dat zonder
verdere discussie zou doen -
dus zeg ik maar niks.
(T. van Deel, Strafwerk, blz. 54)

2 bestellingen: Louis Paul Boon, 'Het Geuzenboek', 2 sets bodemkaarten.

15 december 2008

Elk jaar komen er weer enkele leerlingen té vaak te laat. En elk jaar zijn er weer pakweg twee leerlingen die er niet in slagen hun leven te beteren. Ze moeten, als ze te laat zijn, de volgende dag om half acht verschijnen. Maar ook dat lukt deze leerlingen dan vaak niet. Met één van de hopeloze gevallen ben ik op internet op zoek gegaan naar een wekservice. Voor € 1,15 krijgt hij een telefoontje als hij op moet staan. Hij zegt dat hij het gaat proberen!

Zaterdag, bij 'De Holle Boom' zei ik op een gegeven moment: 'Eindelijk eet ik eens ergens waar er geen leerlingen in de bediening lopen. Dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Vanmiddag, tijdens de grote pauze, spreekt een leerling (ik ken hem verder niet) mij aan: 'Lekker gegeten zaterdag, meneer?'. 'Jawel hoor, maar hoe weet jij dat nu weer?' Die werkte er dus. Waarschijnlijk in de spoelkeuken o.i.d., want ik had hém niet gezien.

Vanavond heb ik de Schrijversinfobladzijden over J.P. Guépin en over Piet Prins afgemaakt. Veel verder van elkaar kunnen twee auteurs bijna niet staan.

16 december 2008

Een collega Duits wijst me op deze site: Gedicht des Tages van Lutz Görner. Deze Lutz Görner draagt dagelijks een gedicht voor, op een manier die je weinig meer ziet. Vroeger reisden voordrachtskunstenaars de theaters langs om teksten ten gehore te brengen. In die traditie staat deze site. Bovendien is er een groot archief aanklikbaar, waar eerdere gedichten te bekijken en te beluisteren zijn. Ik heb niet zo veel met Duitse gedichten (ik kom niet veel verder dan 'Über allen Gipfeln ist Ruh'' en weet dan nog net dat dat van Goethe is) maar deze site is beslist een aanrader.

Een meisje zit tijdens mijn les Wybertjes te eten (ze heeft last van haar keel). Als ik tussen de rijen doorloop overvalt de Wybertjeslucht me. Een geur van vroeger! Die dropjes zijn er al heel lang en ik heb niet de indruk dat de receptuur sterk veranderd is. Op haar doosje staat 'original', dus dat zal zeker voor deze 'smaak' gelden. Deze geur brengt me wel terug in de tijd, maar ik weet niet meer waarheen precies. Wie at die dingen altijd? Een familielid? Van andere geuren weet ik het wel: Als ik Midalgan ruik, sta ik in de slaapkamer van mijn oma in Zeist. Als ik kippen ruik, ben ik in de tuin van mijn andere oma in Lunteren. Als ik mandarijnen ruik, ben ik kokhalzend in de hal op het Verlaat (mijn broer Jan had 's winters de gewoonte om op de wc twee mandarijnen te eten. Als je na hem kwam, hing daar een gemengde poep-/mandarijnenlucht. Ik begin nog altijd te kokhalzen als er iemand naast mij een mandarijntje begint af te pellen).

Mijn V3-klassen laat ik over het gelezen boek in dit cluster een recensie schrijven:

 1. Noteer de gegevens van het boek:
- auteur
- titel
- uitgever
- druk
- jaar van uitgifte
- aantal bladzijden

2. In welke plaats speelt het boek. Als je dat niet kunt vinden: in welk land (en hoe weet je dat? Noteer als het kan een bladzijdenummer)

3. Schrijf een recensie voor de schoolkrant over je boek. Zorg daarin voor:
- een nieuwsgierig makende titel.
- een goede openingszin.
- Een korte samenvatting (synopsis) in vijf zinnen.
- een goede afsluitende zin.
- een realistisch argument (vind je het boek goed of slecht, omdat het wel/niet de werkelijkheid goed weergeeft).
- een moreel argument (vind je het boek goed of slecht, omdat er bepaalde ideeën over godsdienst, moraal, seks, politiek in voorkomen die wel/niet bij jouw opvoeding passen)
- Geef ook argumenten en voorbeelden bij wat je beweert over het boek.

De tweede opdracht is voor een deel mijn eigenbelang. Ik heb natuurlijk niet alle boeken die de leerlingen nu gelezen hebben zelf ook gelezen (al beweer ik glashard van wel). Ik hoop dat ze me op het spoor zetten van boeken die in een bepaalde plaats in Nederland spelen, zodat ik die dan weer in de Literaire reisgids kan vermelden. De eerste heb ik alweer: 'Loverboys' van Helen Vreeswijk speelt gedeeltelijk in Culemborg.

 
Vanavond zagen we een try-out van 'Anatevka - Fidler on the roof' in De Lampegiet. Henk Poort speelt een vooral ontroerende Tevye. Hij zet een overtuigend innerlijk conflict neer tussen de (joodse) tradities en de liefde voor zijn dochters en zijn gezin. Door het familieverhaal heen speelt het historische gegeven van de pogroms en de jodenvervolging. Niet te zwaar aangezet, maar op de achtergrond steeds aanwezig. Het meest opvallend vond ik de vertolking van 'Als ik toch een rijk was/If I were a rich man'. Het nummer werd bijna mijmerend gebracht, zonder grote uithalen en brede gebaren. Dit soort klassiekers zijn altijd lastig, zeker ook waar het een nieuwe vertaling betreft. Ik vond het zeer geslaagd.

2 bestellingen: 'Commissie modernisering Leerplan Geschiedenis en Staatsinrichting in afbouw, Archeologie en geschiedenisonderwijs', enkele boekjes 'Pim, Fris en Ida'.

17 december 2008

Ik kreeg een mailtje van een collega over het nieuwe zorgstelsel. Iemand heeft zich uitgeleefd in woordvondsten bij diverse specialisten. Enkele ervan:

De fysiotherapeut knijpt er tussenuit.
De logopedisten zijn sprakeloos.
De podotherapeut zit met kromme tenen.
De KNO-arts krijgt er een brok van in de keel, voelt zich bij de neus genomen en wordt een oor aangenaaid.
De oogarts ziet het somber in.
De neuroloog krijgt er de zenuwen van.
De verloskundige zit met de naweeën.
De gynaecoloog baart het zorgen.
De uroloog voelt aan zijn water dat dit niet goed gaat.
De cardioloog aanschouwt het met bloedend hart.
Voor de chirurg snijdt het mes niet meer aan twee kanten.
De psychiater snijdt het door de ziel.
Voor de apotheker is het een bittere pil.
De tandarts ziet er geen gat meer in.
Oh ja en de patiënt? Die is er goed ziek van!

Dit weekend bestelde ik via zijn website de laatste drie cd's bij Joop Visser. Vandaag kwamen ze aan:
- Acht
- Voorleen
- Voormary
Ik heb twee cd-hoesjes gescand en ga de Schrijversinfobladzijde over hem nu afmaken en aan hem (via de mail) vragen of hij er zo mee kan leven. Hij is er terughoudend over, vooral omdat er in de loop der jaren zoveel onzin over hem steeds weer door de ene journalist van de andere is overgeschreven. Ik zou het leuk vinden als de bladzijde er zou komen.

     

Vanavond een (altijd prettige) avond bij Gert. We praatten over onze boekenaanwinsten, over literatuur in het algemeen en over school. Hij heeft weer een paar prachtige nieuwe boeken voor zijn Louis Paul Boon-verzameling. Zo langzamerhand moet hij toch één van de meest complete verzamelingen van Nederland hebben . We hebben plannen gemaakt voor een gezamenlijk bezoek aan de kerkhoven van Zeist én aan de mei-veiling van Bubb Kuyper. Twee dingen om naar uit te kijken. Gert had dit weblog gelezen en speciaal voor mij de schaal mandarijnen uit de kamer verwijderd.

18 december 2008

Gisterenavond heb ik het met Gert ook over het boekje over schrijvende Veenendalers gehad. Hij liet me boeken zien van Ronald de Graaf, die schreef:
- Oorlog om Holland 1000-1375 (proefschrift) (1996)
- Oorlog, mijn arme schapen (2004)
- De waarheid over Floris (2004)
- Bijzonder onderwijs (red.) (2006)
Ronald woont in Veenendaal, werkt op de Chr. Hogeschool in Ede en op de lerarenopleiding van Driestar Educatief (en heeft daarvoor op het Ichthus en op Lodesteijn gewerkt).

       

Een vraag is of vertalers ook als schrijvende Veenendalers gelden. Zo ja, dan kan Hanno Baas toegevoegd worden. Hij vertaalde een toeristische gids over de Italiaanse stad Ferrara in het Nederlands (2007). Jan Schoeman schreef examenbundels Duits (dat is heel apart: drie Veenendaalse leraren Duits schrijven onafhankelijk van elkaar methodes voor hun vak. Zou er nog een plaats in Nederlands zijn waar drie zulke leraren Duits wonen?). Verder vroegen we ons af of Henk Roor danwel Rein Bijkerk misschien gepubliceerd hebben. Bijkerk wel, blijkt na enig zoeken. Zijn boeken winnen een prijs voor de langste titels:
- De krijgsmacht binnenslands: bijstand, steun- en dienstverlening door militairen: referaten uitgesproken tijdens het symposium over de binnenlands-maatschappelijke betekenis van de krijgsmacht dat op 14 september 2001 werd gehouden ter gelegenheid van het afscheid van de directeur van het Instituut Defensie Leergangen, brigade-generaal mr O. van der Wind (red., met G.F. Hut (2002)
- Veteranen met een missie: humanitaire initiatieven door oud-militairen in voormalige uitzendgebieden (met Fred Lardenoye) (2008)
- Herinneren en herdenken: oude en jonge veteranen en de verwerking van oorlogservaringen : bijdragen aan het op 13 december 2006 aan de Universiteit van Tilburg gehouden seminar (red. met A.H.M. van Iersel) (2007)

De laatste donderdagavond voor de kerstvakantie is traditioneel kerstdiner met het personeel en daarna kerstfeest voor en met de leerlingen. Dit jaar was er voor het eerst een schoolkoor dat kerstliedjes zong. Heel leuk en bijna vertederend: belhamels die als engeltjes, stralend en met wijd open mond, staan te zingen. Allemaal onderbouwleerlingen trouwens, dus het koor kan nog een paar jaar mee. Het diner was een stamppottenbuffet. Smakelijk, maar ik zou er niet voor gekozen hebben met kerst. Op het kerstfeest 's avonds verschijnen de meeste leerlingen in gala, daar wordt echt werk van gemaakt. Veel collega's gaven overdag ook les in een net pak. Dat op verzoek van de feestcommissie, die zo de leerlingen nog extra wilde aanmoedigen om 's avonds in het net te komen. Vanavond had ik mijn zwarte vlinderdasje om. Overdag droeg ik een rode stropdas met een soort stripfuur-rendier. De das werd door leerlingen herkend, want ik kreeg een paar keer te horen: 'Hé meneer, 1 euro bij de Xenos?' Ik weet niet of Sint hem daar gekocht heeft, maar het zou maar zo kunnen.
Voor de muziek tijdens het feest was er uitgepakt: een rockband, een big band én een ontzettend foute imitatie van Elvis Presley.

Voor het kerstdiner was ik nog even naar huis gegaan. Vooral om mijn fiets om te ruilen voor de auto, maar ook om heel even rust te hebben. Luna (de hond van Suzanne) was bij ons, omdat Suzanne lang moest werken. De hond begroette me héél enthousiast, rende door de kamer, sprong op de bank (iets te hard), gleed door en schoot er met een koprol over de leuning weer vanaf. Bovenop de tafel met de kerststal. Een herder is nu zijn hoofd kwijt en een glazen kandelaar is in scherven, maar je moet er wat voor over hebben om zo enthousiast begroet te worden.

1 bestelling: 21 bodemkaarten.

19 december 2008

Nederlands blijft moeilijk. Vandaag leveren diverse leerlingen een boekverslag in (dan heb ik in de kerstvakantie tenminste wat te doen). Ik heb tegen ze gezegd dat inleveren tot het begin van de middag kan. Een Marokkaanse jongen vroeg me: 'Meneer, mag ik twaalf uur mijn boekverslag inleveren?' Ik zei hem dat ik daar niet aan kom beginnen. Vervolgens schoot hij licht in de stress: 'U had gezegd dat dat mocht!' Ik kreeg hem niet uitgelegd dat ik een grapje maakte. Hij mag het verslag om twaalf uur inleveren, maar ik ga niet twaalf uur lang met mijn hand omhoog staan.

De tweede helft van het jaar ga ik er nog een derde 4-Havoklas bij doen. De lesvoorbereiding doe ik toch al voor twee klassen, dan is die derde klas verhoudingsgewijs niet zo veel extra werk. Ze hebben maar weinig les gehad in het begin van dit jaar. Ik moet dus wel een inhaalslag met ze maken. Een deel van de leerlingen uit deze klas heeft Christel als mentor. Christel overlegde deze week met haar mentorleerlingen over de weinige lessen Nederlands. Ze hoopten dat ze les van mij zouden gaan krijgen, zeiden ze tegen Christel, dus het begin van de lessen hoeft niet vervelend te zijn.

Met Simon heb ik vandaag wat nagedacht over een schaakclubje voor leerlingen. Het zou - voor liefhebbers - moeten plaatsvinden in een negende uur op dinsdag of donderdag. Borden en stukken zijn er nog van een eerder gegeven I-uur (ze staan al op mijn kantoor). Vanuit de cultuurpot zou er ook nog wel een keer een simultaanwedstrijd van Hans Böhm (o.i.d.) mogelijk zijn. We gaan het na de kerstvakantie uitwerken.

 
Op de Schrijversinfobladzijde over Marten Toonder staat:
Begin juni 2006 bepaalde de rechter dat het boek 'De Tao van Toonder, de denkwereld van Marten Toonder' van Frank van Hartingsveld uit de handel genomen moest worden. Van Hartingsveld had er sinds 1992 aan gewerkt, Toonder werkte er aan mee, maar was er niet tevreden over, wat volgens de rechter bleek uit een brief van Toonder aan Van Hartingsveld uit 2004.
Vandaag reageert de Stichting het Toonder Auteursrecht hierop via mail:
geachte heer Beek, Als laatste wetenswaardigheid vermeldt u dat de Tao van Toonder verboden werd. Mag ik u verzoeken te vermelden dat uitgeverij Panda en de Stichting het Toonder Auteursrecht een overeenkomst hebben gesloten op 6 december 2008? De Tao zal weer in de winkel komen te liggen, en bij een eventuele herdruk zullen correcties in de tekst plaatsvinden, overeenkomstig de aantekeningen die Marten Toonder in het manuscript heeft gemaakt, en de bezwaren die hij over de inhoud had.

Eén van de aardigste boekjes uit de doos van Bubb Kuyper is 'gedicht van de dag', uitgegeven tijdens de Nationale Boeken Tiendaagse in de Koepelzaal van het Sonesta Hotel in Amsterdam in november 1978. Op fraai papier zijn tien gedichten afgedrukt en elke dichter signeerde zijn eigen gedicht. Er zijn er honderdvijftig van gemaakt, elk met de tien handtekeningen.

     
     
     
     

1 bestelling: setje bodemkaarten, Blad 41 West Aalten Blad 41 Oost Aalten.

20 december 2008

Kort na elkaar krijg ik twee emails waarin mensen mij melden dat het doorklikken op mijn site niet goed werkt. Ik heb ooit een rechthoek gemaakt met daarin alle letters van het alfabet. Met een apart programmaatje heb ik toen die letters aanklikbaar gemaakt. Nu blijkt dat wel te werken in Explorer van Microsoft, maar niet in andere browsers.:
Goede Dag het klikken op de bovendstaande letters bij "literatuur" had geen effect. Ik zoek boeken van Maarten 't Hart. Is het mogelijk?
En iets uitgebreider:
Dag, hierdoor wil ik u even laten weten dat op uw pagina http://www.schrijversinfo.nl/auteurs.html het blok met de letters inderdaad niet clickable is, zowel onder Firefox (toch inmiddels een veelgebruikte browser), als onder Seamonkey, voorzover ik het kan nagaan. Dat geldt ook voor de pagina: http://members.ziggo.nl/matsbeek/auteurs.html en daar is het wat lastiger, omdat een alternatief lijstje hier ontbreekt. Uw site is zodanig de moeite waard, dat het m.i. goed zou zijn, om daar verandering in te brengen.
De laatste mailer geeft impliciet een compliment voor de site. Ik kan er een apart rijtje letters onder zetten en die aanklikbaar maken. Het is minder fraai, maar het werkt wel. Als Ruud met de site aan de gang gaat, zou hij hier ook eens naar kunnen kijken.

Een eerste vakantiedag met vooral opruimen en rommelen. Ik heb oude kranten opgeruimd en de krantenknipsels daaruit meteen te koop gezet. De computer staat ook weer in de kamer. Er staat een mapje op met 1440 mp3's/kerstnummers. Die staat nu at random te spelen. Het leek eerst niet te lukken, want ik kon het mapje op de harde schijf niet vinden. Gewist? Daar baalde ik al van (ik heb o.a. een stel lp's gedigitaliseerd en weinig zin om dat opnieuw te doen). Op een gegeven moment realiseerde ik me gelukkig dat ik er een verborgen map van had gemaakt. Ik hoef hem immers de rest van het jaar niet te zien. Toen had ik hem snel gevonden.

We hebben vanochtend een inloopmat opgehaald bij Carpetland. Ze hadden hem voor ons besteld. We moeten hem alleen zelf nog op maat snijden. Lidy wilde nog even naar de Praxis. Kerstspullen voor half geld. We hebben ons ingehouden. Wel kocht ik (bij de Praxis n.b.!) een doosje met vijf cd's 'Folksongs & Ballads'. Er staan o.a. een stuk of twintig nummers van Woody Guthrie op die ik niet ken.

Vanmiddag hebben we bij Bochane een 'Grand Modus' opgehaald. We mogen er morgen proef in rijden (we gaan naar pa in Culemborg) om eens te kijken of dit een geschikte auto voor ons is. Als we ooit een nieuwe auto willen aanschaffen dan is dit voor ons betaalbaar. De verkoper zegt dat als je een Scenic gewend bent je nooit aan een Modus went. Hij rijdt stugger en minder stabiel. Dat zullen we morgen dan eens proberen. Het is een automaat. Daar heb ik nog nooit echt in gereden, dus dat was gelijk al even wennen. Het viel me mee

21 december 2008

Volgens de meteorologen was de winter al begonnen. volgens de kalender begint hij vandaag om 13.04 uur.

Hier is het altijd winter.
Hier heb je vier winters:
een kale, een groene, een gele en een natte.

(Willem Frederik Hermans, Ik heb altijd gelijk, blz. 91)

Met de Modus zijn we vanmiddag naar Culemborg geweest. Heen over de provinciale weg en terug over de snelweg. Hij is duidelijk kleiner dan de Scenic, maar daar is de prijs ook naar. Wegligging lijkt me ook prima. Morgen moeten we even kijken hoe makkelijk de banken op te klappen zijn. Er moeten nogal wat dozen en kratjes in als ik naar een boekenmarkt ga.

In de gemeenteraad is deze week de stedenband van Veenendaal met Olomouc besproken. Al jaren zijn er partijen die er het nut niet van inzien en ook deze keer leverde het weer veel discussie op. Martijn had, vanuit de commissie middelen, een motie opgesteld en kreeg via veel vooroverleg een meerderheid (van PvdA, CDA, CU en SP) die zijn motie (mee) indiende. Ook de SGP stemde uiteindelijk nog voor. Je kunt tegenwoordig de gemeenteraadsvergadering via de site van de gemeente meekijken én later nog eens bekijken. We hebben dat gisterenavond gedaan en het was voor iedereen duidelijk dat de motie door Martijn was opgesteld (hij zit wél voor de PvdA in de commissie Middelen als schaduwraadslid, maar hij zit niet in de gemeenteraad zelf). Diverse sprekers noemden bij hun bijdrage zijn naam (eerst de heer Beek, later ook Martijn Beek). Dat is toch wel uniek, ik heb het in ieder geval niet eerder zo expliciet meegemaakt.

N.a.v. de aanbieding van twee brieven van Joh. C.P. Alberts door Fokuis Holthuis in hun nieuwe catalogus heb ik de Schrijversinfobladzijde over Alberts uitgebreid, ook door de site van de Koninklijke Bibliotheek nog eens door te nemen. Dat zal ik op den duur toch voor alle schrijvers moeten doen.

 
  Vorige week liet ik tijdens mijn les het één en ander zien van de bij Bubb Kuyper gekochte spullen, o.a. ook de brieven en briefkaarten. Het gevolg was dat Tom een dag later zei: 'Meneer, u houdt toch zo van oud papier? Mijn vader werkt in een archief en daar doen ze een hoop oude kranten weg. Zal ik er een paar voor u meebrengen?' Nou graag, Tom. De volgende dag bracht hij twee exemplaren van 'Rhenens Nieuwsblad De Vallei' voor me mee (31 januari 1958 en 21 februari 1958). Heel leuk! Het Ritmeesterkoor trad op in de Grote Kerk in Zwolle, Het Hongaarse echtpaar Vagö kwam te wonen op Rembrandtlaan 28, bij de 'Hollandia Trico' waren drie dames twaalfeneenhalf jaar in dienst (de dames S. Oelderik, J. v.d. Wetering en C. v.d. Vendel), columns van Wout Blauwkous (De praatstoel van ..) in een eigengemaakt soort Veens dialect, het stripverhaal 'Terugkeer van Morghan de Magiër', het nieuwe gebouw van het Julianaziekenhuis nadert haar voltooiing, Handelsinstituut Van Rijswijk meldt wie er allemaal geslaagd zijn voor de praktijkexamens stenografie en machineschrijven en verder veel advertenties van bedrijven, waarvan er enkele ook nu nog bestaan. Degeen die niet meer bestaan doen een nostalgische bel rinkelen: Hein van Schuppen, Maison Kramer, Jan van Schuppen, Garage Leewis, Corsettenhuis D.J. Anbeek, Drogisterij Henny Jansen. Ant. de Ruiter had een speciale cocosetalage ingericht. De opvallendste advertentie was volgens Tom (hij had de kranten wel eerst zelf bekeken) de advertentie van Pickwick voor theezakjes: De nieuwe manier van theezetten! Tom en met hem de meeste leerlingen hadden geen idee dat er ooit anders dan met theezakjes thee gezet werd!

2 bestellingen: 4 x 'Pim, Frits en Ida', knipsels Nabokov.

22 december 2008

De Modus hebben we vanmorgen teruggebracht naar Bochane. Daarna gingen we uitgebreid in gesprek met Huibers. Ik zeg al een poosje dat ik (als ik het kan betalen) één keer in mijn leven een volledig nieuwe auto wil rijden. We hebben ons een Scenic en een Modus voor laten rekenen. Het is veel geld, maar het is de vraag of je het voor jezelf overhebt. Het aanbod dat hij ons deed is in ieder geval heel aantrekkelijk. We denken en praten er samen nog een dag over verder.

Vier dichtbundels van Eva Gerlach te koop gezet. Ik vind haar geen slechte dichteres, maar het zijn toch geen prettig lezende gedichten. Een 'onderwijsgedicht' van haar dat ik in de diverse 'schoolbloemlezingen' niet ben tegengekomen:

Scheel

Ik zie haar zoals vroeger in de klas
juffrouw Van Beek, wanneer ik slaperig was
en mijn ogen wegdraaiden: tweemaal leek
zij vaag maar herkenbaar op wacht te zitten.
Als ik volhield, kwam doorschijnend in het midden
een kleiner beeld, dat snel naar achter week.
Dat was wat ik verlangde. Het bleef maar kort;
zodra ik goed keek, zat zij weer zwaar voor het bord.
(Eva Gerlach, Een kopstaand beeld, blz. 40)

Ik ga lang niet altijd in op verzoeken om over en weer links te plaatsen. Maar deze bladzijde is wel de moeite waard: http://literatuur.vrouwenpagina.nl/. Verder was er een aardig mailtje van Joost Heyink. Hij heeft op dit weblog van januari gelezen dat mijn leerlingen heel lovend over hem waren en reageert daarop. Toevallig heb ik deze week zijn eerste boek (dat net uit is en al een tweede druk beleeft) voor volwassenen gekocht: 'Proefverlof'.

Ruud is begonnen met nadenken over mogelijke verbeteringen van de layout van deze site. Zijn eerste gedachten zien er hoopgeven (en vertrouwenwekkend) uit.

1 bestelling: De nieuwe taalgids, jaargang 71, nummer 5, september 1978.

23 december 2008

Er staat een forse doos correctiewerk (schrijfopdrachten, boekverslagen, tekstverklaringen). Ik moet eraan beginnen, maar schuif het nog even voor me uit (ik lijk wel een leerling). Ik heb ze wel op stapeltjes per klas en per soort werk gelegd, toch iets gedaan.

In de Gelderlander van vandaag staat op de regiopagina - heel prominent - een interview met Albert van Kooten over de boeken die dit jaar verschenen over regionale geschiedenis. Albert roept de gemeente Veenendaal op om - meer dan tot nu toe het geval is - de uitgave van dergelijke boeken mogelijk te maken door een financieel duwtje in de rug. De elf boeken die Albert noemt:
1. Geschiedenis van Rhenen
2. Petra Leenknecht en Cees Gast, Van Nudepoort tot Binnenhaven: langs sporen uit het verleden van westelijk Wageningen
3. Hoe menigmaal hebt G'ons Uw gunst betoogd: 75 jaar gereformeerde Gemeente te Wageningen
4. 75 jaar Brandweer Veenendaal
5. 86 jaar Gemeentereiniging in Veenendaal: vroeger was alles beter?
6. H.P. Deijs, De brug over de Rijn bij Rhenen
7. Cees Haverhoek, Get'em out (Ede)
8. Gerard van Bruggen, De hei is groot genoeg (Ede)
9. Mijn plek in Veldhuizen A (Ede)
10. Sjoerd de Jong, Veenendaal binnen en buiten
11. Filosoferen met de natuur (De Hoge Veluwe)
Albert blikt in het artikel ook vooruit op zijn jubileum in 2010 en noemt en passant de plannen voor het jubileumboekje. Een citaat:
Over anderhalf jaar moet een jubileumboek over 50 jaar boekhandel Van Kooten verschijnen. Hij denkt aan een uitgave met schrijvers uit Veenendaal, maar dan niet in de eerste plaats Gerard Reve 'die hier een blauwe maandag heeft gewoond'. Eerder ziet hij een interviewbundel voor zich met onder andere Jan Hoek, Alie Hoek-van Kooten, Sjoerd de Jong, Rik Valkenburg en Bram van de Beek. Een interview met Rik Valkenburg wordt moeilijk. Hij is in 1994 overleden!

Het boekje 'Verschrijvingen' van J. Bernlef is een curieus geval. Het is geen poëzie, maar ook geen proza. Het komt in de buurt van miniatuurtjes, maar ook dat zijn het niet. Het zijn de gedachten van een dichter, vlak voordat het gedicht in zijn hoofd vorm krijgt. Een voorbeeld:

De schelp aan het oor gedrukt: het ruisen, luister!
Ook toen al wist je: dit is niet de zee, maar een koor van stemmen.
De verlorenen die zich verstaanbaar willen maken,
die worstelen om aan de oppervlakte te komen.
Lucht! Zuurstof! Gehoor!
Maar ook de ongeborenen zweven daar.
(J. Bernlef, Verschrijvingen, blz. 9)

We hebben lichtjes in de berk in de voortuin gedaan. Echt mooi vind ik het niet, zeker overdag niet, want je ziet de draden veel te goed. 's Avonds ziet het er toch wel aardig uit.

24 december 2008

Begonnen met nakijken. Eerst de leer-so's van V2a: goed gemaakt. Daarna de boekverslagen van V3a. Iets meer werk, maar leuk om te doen. Als je leerlingen betrekkelijk vrij laat in hun keuze (ze moesten de keuze wel eerst aan me voorleggen) blijken ze een enkele klassieker (Thea Beckman, Tonke Dragt, Jan Terlouw) te kiezen, maar ze lezen vooral vrij recent uitgekomen boeken (Remco Campert, Maria Mosterd, Mel Wallis de Vries, Kluun, Francine Oomen). Ik heb in het onderstaande overzicht ook de jaren van verschijnen genoteerd:

Gerbrand Bakker - Perzikbomen bloeien wit (1999, gelezen als recente Boektopper)
Thea Beckman - Vrijgevochten (1998)
Remco Campert - Het avontuur van Iks en Ei (2008)
Katharina van Cauteren - De grote ster van Afrika (2007)
Marion van de Coolwijk - Mzzl-meiden Party (2008)
Tonke Dragt - De brief voor de koning (1962)
Pieter Feller, Chatgevaar (2003)
Evert Hartman - De voorspelling (1993)
Siebe Huizinga - Het verraad van Holland (2006)
Kluun - De weduwnaar (2006)
Kluun - Komt een vrouw bij de dokter (2003)
Paul van Loon - Lyc-drop (1997)
Elisabeth Mollema - Veel bling bling en een fout vriendje (2006)
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas (2008)
Francine Oomen, Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!) (2008)
Ben Slingenberg - Alleen! (2003)
Marita de Sterck - Wild vlees (2x) (2000)
Jan Terlouw - Koning van Katoren (2x) (1971)
Jan Terlouw - Oorlogswinter (1972)
Ellen Tijsinger - Kaper op de vlucht (1997)
Simone van der Vlugt - De amulet (1995)
Mel Wallis de Vries - Buiten zinnen (2007)

We hebben vandaag flink gesjouwd. Ik denk dat we nu alles van het feest van 30 november hebben opgeruimd. De boeken staan weer op hun plaats in de kasten. De logeerkamer is weer leeg. De paden tussen de boekenkasten in de garage zijn weer (zo goed als) leeg.

De postbode brengt in een stapel kerstkaarten ook een kaartje van een leerling. Die heeft de moeite genomen mijn adres op te zoeken en een kaartje te sturen. Ze bedankt me voor de kans die ze dit jaar gekregen heeft. Van zoiets word ik - zo vlak voor kerst - een beetje warm van binnen.

We hebben de knoop doorgehakt en Bochane gebeld dat we een nieuwe Scenic willen kopen.

1 bestelling: Jos Brink, 'Op weg naar Bethlehem. Nieuwe kerstgedichten van Jos Brink'.

25 december 2008


Via onze berk met lichtjes wens ik iedereen
prettige feestdagen

  Wim stuurde me enige tijd geleden deze foto van een aantal stenen op de Franse Berg op de Hoge Veluwe, bedoeld voor de bouw van een groot museum. Ik had het er afgelopen oktober al over. Ik kom erop terug, omdat ik er in 'de Schouw' (het ledenblad van de Vrienden van de Hoge Veluwe) een artikel over lees. Er lagen destijds 1100 m² van die blokken. Het is Maulbronner zandsteen en er waren nummers in gebeiteld. Ruim 700 m² (pakweg 7000 stenen) werd eind 1946 door militaire vrachtwagens (bij wijze van rijles) in 335 ritten naar Bloemendaal/Overveen gebracht. Hier werden ze gebruikt voor een muur, een klokkentoren, een toegangspoort en een gedenkmuur voor de Erebegraafplaats aan de Zeeweg 26. Op deze begraaflaats liggen o.a. Willem J.C. Arondéus (vak 18), Walter Brandligt (vak 26) en Johan Brouwer (vak 26). Het gedicht 'Bericht aan de levenden' van H.M. van Randwijk is er in graniet op de gedenkmuur aangebracht. De gebeitelde nummers zijn hier en daar nog in de stenen terug te vinden! De grote bronzen urn op de begraafplaats (waar de as in zit van in Driehuis-Westerveld gecremeerde verzetsstrijders en as uit de verbrandingsoven van het concentratiekamp Vught) is ontworpen door prof. L.O. Wenkebach, die ook het beeld Monsieur Jacques dat voor het Kröller-Müller Museum staat heeft ontworpen, waarmee de cirkel rond is.

 
Van Gert kreeg ik het boekje 'Tien manieren om naar P.B.S. te kijken' van Hugo Claus. Een gedichtencyclus in een bibliofiele uitgave (225 genummerde en gesigneerde ex.). Gert had het dubbel. Uiteraard hield hij zelf het laagste nummer. Het is wel apart dat de handtekeningen in de twee boekjes verschillend zijn. In het ene staat 'Hugo Claus' in het andere alleen 'Claus'. Bij nadere beschouwing staat er in één boekje ook geen nummer, maar staan er de initialen HC. Waarom is dit gebeurd? Ik las laatst ergens dat de auteur soms zelf een paar boekjes meekrijgt. Die worden dan niet genummerd. Dit zou zo'n boekje kunnen zijn. Daarmee is het toch interessant!

 

Wim mailt nadat hij het bovenstaande heeft gelezen dat HC (inderdaad) voor Hors Concours staat: 'Waarschijnlijk ten overvloede, en anders ter oplossing van een amusant misverstand: HC staat voor Hors Concours, en niet voor Hugo Claus. Inderdaad is vaak de praktijk bij genummerde bibliofiele uitgaven dat een deel van de oplage buiten de nummering valt en dat deel is dan hors concours, buiten mededinging. Soms gebruikt de uitgever deze praktijk om toch nog heel wat extra te kunnen drukken...'. Dank je Wim.

26 december 2008

De kerstliedjes begin ik al weer aardig zat te worden. Het is me allemaal te zoet, te lief en te onecht.

Voor velen is dit een moeilijke tijd. Het aantal zelfmoorden stijgt.
Wat de heiden in deze dagen het meest ergert zijn niet de rituele formules
of de gezangen (die trouwens soms heel fraai zijn)
en zelfs niet de vaak zo idiote toespraken,
maar de vanzelfsprekendheid waarmee de christenen aannemen
dat hun medeburgers zo geen christenen zijn,
dan toch christenen behoorden te zijn.
Geen Ajax-aanhanger zal echt willen dat alle Rotterdammers ook aanhangers van zijn club worden.
Maar de christenen zouden willen dat wij ook christenen werden.
En zij zien niet in hoe onbeleefd dat is.

(Karel van het Reve, Lenin heeft echt bestaan, blz. 74)

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw moet ik ook weer uitrekenen hoe groot de voorraad boeken is. Dat is een hoop papierwerk. Hoe groot was de voorraad (per overzicht) vorig jaar? Wat is er in 2008 verkocht en hoe groot is die voorraad dan nu? Daar komen dan nog de dit jaar te koop gezette boeken bij. En daar moeten dan ook de dit jaar verkochte boeken weer vanaf. Bovendien staan de boeken van de eerste jaren nog in guldens genoteerd. Dat moet dan weer worden omgerekend in euro's. Alles bij elkaar is het een uur of tien werk. En ik heb toch al zo'n hekel aan cijfertjes.
Aan de overzichten van de eerste jaren is te zien dat zo'n zeventig procent van die boeken is verkocht (het wisselt wel sterk: religie is nauwelijks verkocht, streekromans helemaal niet, literatuur goed). De vraag dringt zich nu wel op wat ik met de restanten van die eerste jaren moet doen. Rustig wachten tot er een koper voor komt? (af en toe verkoop ik nog zo'n boek en 'ze vreten geen brood'.) Afprijzen? Weg doen?

De boekverslagen van V2a zijn ook nagekeken. Ook hier enkele klassiekers, maar vooral nieuwere boeken. Helen Vreeswijk wordt steeds meer gelezen en wat mij betreft is dat een prima ontwikkeling. Slechts één leerling leest Francine Oomen en deze leerling schrijft bovendien een negatieve recensie. Het trucje van Francine raakt uitgewerkt.

Thea Beckman - Hasse Simonsdochter
Elle van den Bogaart - Duizend Kilometer (2x)
Khalid Boudou - Pizzamaffia
Tonke Dragt - De brief voor de koning
Veronica Hazelhoff - Ster!
Joost Heyink - Morgen sla ik terug
Karin Hilterman - Blauwe kralen
Theo Hoogstraten - De spiegelvrouw
Jan de Leeuw - Het nachtkind
Francine Oomen - Hoe overleef ik (zonder) liefde
Eva Raaf - Het groene vuur
Ben Simmes - De hormonenmoord
Carry Slee - Radeloos
Carry Slee - Razend
Carry Slee - Pijnstillers
Niki Smit - 100% Nina
Niki Smit - 100% Anna
Maren Stoffels - Cocktails & Ketchup
Jan Terlouw - Oorlogswinter
Helen Vreeswijk - Eerwraak
Helen Vreeswijk - Overdosis

2 bestellingen: A.A.Milne, 'Red House Mystery', Ben Wilbrink, 'Toetsvragen schrijven'.

27 december 2008

Een interessante vraag via de mail: 'Volgens ons heeft Joost Prinsen de eerste versie van "Flappie" uitgebracht. (het liedje dat aan Youp van 't Hek wordt toegeschreven!) Kunt U ons nadere info geven??.' Daar is mij niets van bekend. Ik vermoed dat de vraagsteller in de war is met het nummer 'Frekie', geschreven door Willem Wilmink. Dat nummer is wel door Joost Prinsen uitgebracht en bekend gemaakt. 'Frekie' en 'Flappie' lijkt (qua woord) wel wat op elkaar.

  Het oudste konijn van Suzanne heeft de kerst niet overleefd. Of eigenlijk heeft hij de koude nacht van tweede kerstdag niet overleefd. Het beestje was al elfenhalf jaar en gewoon 'op'. We hebben Suzanne opgehaald en het konijn bij ons in de tuin begraven. Vlak bij de twee al jaren geleden begraven konijnen (als die resten tenminste niet verdwenen zijn bij het graven van de vijver).
Toen we bij Suzanne waren ben ik met Luna wezen wandelen, rond de Grote Pekken. Het stikt er van de watervogels: eenden, ganzen, meeuwen (meerdere soorten), meerkoeten (als dat tenminste die met de witte snavel zijn, ik haal meerkoeten en waterhoentjes altijd door elkaar) en een aalscholver. Naar die aalscholver heb ik een poosje staan kijken. Hij dook steeds onder en je hebt geen flauw idee waar hij weer boven zal komen. Terug bij Suzanne ging Luna aan het stoeien met een buurhond, maar ik had haar nog aan de lijn. Ik wilde de lijnen uit elkaar halen en toen rende ze er net vandoor. Het touw schoot door mijn hand: twee lelijke blaren op mijn hand.

Op weg naar Suzanne ben ik even langs school geweest. Het raam van de sectiekamer Nederlands dichtdoen, van nog één klas de boekverslagen ophalen én de boeken 'Laagland' (Literatuur Nederlands voor de tweede fase) ophalen. In de opdracht voor het boekverslag van Havo-4 wordt naar bepaalde bladzijden in 'Laagland' verwezen. Dan moet ik wel weten wat daar staat, anders kan ik nooit beoordelen of het verslag voldoende is. De schoonmakers waren op school vloeren aan het boenen. Dat is prettig, want dan hoef ik niet te klooien met het alarm.

Ook de boekverslagen van V3b zijn nagekeken. Veel Carry Slee en Simone van der Vlugt. Ook hier een langzame overgang naar boeken voor volwassenen. Ze mochten dit cluster nog een jeugdboek lezen. Het volgende cluster niet meer. 'De eenzaamheid voorbij' had ik niet goed moeten vinden, het is een streekroman. Van V2 en V3 is nu alles nagekeken. De komende week is dan voor H4, dat zijn ook vier toetsen/boekverslagen, maar het nakijken zal vrees ik iets meer tijd vragen.

Iris Boter - Sanne gaat solo
Joost Heyink - De indringer
Karin Hilterman - Respect
Joke van Leeuwen - Alles nieuw
Tomas Lieske - Franklin
Olga van der Meer - De eenzaamheid voorbij
Francine Oomen - Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
Francine Oomen - Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij)
Carry Slee - 100% Timboektoe
Carry Slee - See yu in Timboektoe
Carry Slee - Timboektoe rocks
Carry Slee - Timboektoe Rules!
Jan Terlouw - Oorlogswinter
Rob Visser - Vlucht!
Simone van der Vlugt - De amulet
Simone van der Vlugt - Schaduwzuster
Simone van der Vlugt - Schijndood (2x)
Simone van der Vligt - Schuld
Simone van der Vlugt - Zwarte sneeuw
Helen Vreeswijk - Loverboys

28 december 2008

Ruud werkt hard aan de nieuwe layout van Schrijversinfo. Ik moet wel even wennen, want je raakt er in zoveel jaar toch aan gewend/gehecht, maar als ik het objectief probeer te bekijken dan gaat de site er zeker op vooruit. Er blijven wat kleine puntjes waar ik vragen over heb, maar over het geheel ben ik zeker enthousiast.

  Zorgvlied is absoluut de meest indrukwekkende begraafplaats van Nederland. Niet vanwege de ligging (hoewel het fraai aan de Amstel ligt) en niet vanwege de natuur, maar vanwege alle bekende Nederlanders die er begraven liggen. In de bundel 'Achter de waterval' van T. van Deel kom ik een Zorgvlied-gedicht tegen. Dat geeft aanleiding om de passage van Maarten van Roozendaal uit zijn laatste progamma over Zorgvlied op de pas gekochte CD op te zoeken en uit te schrijven:

 Zorgvlied

Diep in dit kerkhof waar mistig licht
de hemel paait en gloort langs zerken die
nog dralen, is de opstanding begonnen
en keert een vrouw kuis en met gratie
haar rug naar wie 't ontmarmerend wonder
ziet-maar pas vertrouwt na streling
(T. van Deel, Achter de waterval, blz. 28)

 We zouden hem op Zorgvlied gaan begraven
en die plek is mij inmiddels wel bekend
van Koen en Wim en Willemijn,
van Martin, Frans, Suzan en Hein.
Je bent een lul als je daar niet begraven bent
en het is vreemd dat zo'n begrafenis nooit went.
(Maarten van Roozendaal, De begrafenis van Rene, fragment)

2 bestellingen: bulkboek 96 'Fietsen', lp 'Vive la France (1).

29 december 2008

Vandaag ben ik een paar uur bij/met Suzanne aan het verven geweest. Twee plintjes in de babykamer en een kozijn en een deur in de bijkeuken. Je verkijkt je altijd op de voorbereidingstijd (spullen kopen, schuren, afnemen met amoniak). Het was middag voordat we echt met verven konden beginnen, maar het is gelukkig wel aardig gelukt. Suzanne heeft flink last van muizen. Ik heb in haar voorraadkast (onder de trap) twee muizenvallen gezet (met een lik pindakaas erop). Vanmiddag heb ik er een paar keer naar gekeken, maar er zat geen muis in. Aan het eind van de middag belde Suzanne. Raak, in allebei de vallen !

  Tussen mijn lp's stond nog een Engelstalige versie van 'Fidler on the roof' (die lp kan nog wel van mijn ouders zijn geweest). Die heb ik vandaag gedigitaliseerd. Ik zal hem daarna niet te koop zetten. Kant twee is erg slecht, kraakt en op het laatste nummer zit een kras. Nadat ik er mp3's van heb gemaakt, kan hij dus de kliko in.
Op 16 december zagen we de voorstelling 'Anatevka' in 'De Lampegiet'. Toen herkende ik de nummers van deze lp van vroeger. Voor de sfeer blijkt Engelstalig of Nederlandstalig niet zoveel uit te maken. Al vond ik de Nederlandse versie wat jiddischer klinker dan de versie op de lp!
 

Af en toe probeer ik via de teller onder aan de bladzijde te analyseren wie dit weblog zoal lezen. Wat familie, kennissen en collega's. (On)bekenden uit Dordrecht, Utrecht, Zoetermeer, Paterswolde, Wageningen en Arnhem. Een Nederlander die hoog in Noorwegen woont en sinds een paar dagen iemand uit Sauveterre-de-rouergue in de Midi-Pyrenees in Frankrijk. Een Nederlander die in Frankrijk woont? Of iemand die er op vakantie is en zijn laptop mee heeft genomen?

4 bestellingen: Rutger Kopland, 'Mooi, maar dat is het woord niet', Julien Benda, 'La trahison des clercs', 1 setje bodemkaarten, 1 geomorfologische kaart, Bernard Malamud, 'De levens van Dubin'.

30 december 2008

Van die flauwe grapjes, waar ik toch een paar minuten om kan grinniken. Van Bert Visscher in dit geval: 'Ik kom de krant opzeggen.' 'Begint u dan maar bovenaan.'

Tussen de middag stond de muizenteller bij Suzanne al op vijf!

Nadat we bij Bochane de laatste en definitieve afspraken over de nieuwe auto gemaakt hebben, gingen we even kijken of Van Kooten al begonnen was met afprijzen. Zijn uitverkoop is rigoreus en zeer de moeite waard. Hij was inderdaad al begonnen (er werd nog met stapels boeken gesjouwd) en er draaiden al meer bekende boekenliefhebbers om de tafels heen (Martin, Jaap en Joke). Ik kocht:
- Boudewijn Büch, In gedichten
- Boudewijn Büch, Terug naar Oppidum (Het Dolhuis/Geestgrond/De Bocht van Berkhey)
- Remco Campert, Schrijversleven. Dagboekaantekeningen
- Hans Engberts & René Hesselink, Winkeldagboek
- Bas Croes, McLiteratuur. Gesprekken met Nederlandse en Vlaamse schrijvers over globalisering
- Lineke Dijkzeul, Blikschade
- Tjerk de Reus en Dirk Zwart, Laat ons het wagen met de hoogste worp. Jan Wit (1914/1980)
- Dick Matena, Charles Dickens, Christmas Carol

 
Vooral met het 'Winkeldagboek' en het boek van Matena ben ik erg tevreden. Dat 'Winkeldagboek' had ik al eens willen bestellen. Hans en René zijn de eigenaren van antiquariaat Hinderickx & Winderickx. Ze zaten van 1982 tot 1989 aan de Herenstraat en sinds 1989 op Oude Gracht 234 in Utrecht. Op de toonbank hebben ze sinds 1983 een schriftje liggen, waarin ze aantekeningen maken over klanten, over boeken en over hun gedachten in het algemeen. Het boekje ligt naast de kassa en er staan dan ook veel opmerkingen in over het die dag verdiende geld. Een hoop herkenbaar gemopper: 'Iedereen luistert altijd begrijpend naar mijn jammerklachten over het eindeloze geplak van sommige klanten en vrienden, jazeker, men kan zich uitstekend voorstellen dat het onbevredigend is om godganse dagen koffiedrinkend en plapperend door te brengen, maar bijna niemand komt op het idee zelf maar eens op te hoepelen. (blz. 17) Dick Matena verstript veel bekende literaire werken. Deze verstripping van Dickens' bekende kerstverhaal is uit 2004 (de vertaling van Else Hoog is uit 1995). Op de voorkant van het boek herken je onmiddellijk de vrek Scrooge. Maar als je even langer naar de tekening kijkt, dan is het niet Scrooge maar Gerrit Komrij (ook een oude mopperkont). Voor de geest van Marley zou Jan Wolkers model hebben kunnen staan. Ook Hafid Bouazza, Johannes van Dam, Peter van Straaten en A.F.Th. van der Heijden krijgen op die manier een gastrol. Misschien is dat een beetje veel van het goede.

 

N.a.v. een artikel in de laatste 'Boekenpost' (jan/feb 2009) heb ik de Schrijversinfobladzijde over Louise Stratenus afgemaakt. Ze heeft veel meer geschreven, mar dit is wat ik kan achterhalen.

Bij antiquariaat Fokas Holthuis lukt het bijna niet om iets te bestellen uit hun digitale nieuwsbrief. Als ik de laatste paar keer een mailtje stuurde om iets te bestellen, kreeg ik steeds het antwoord dat het boek al verkocht was. Vanavond komt Nieuwsbrief 287 binnen met o.a. enkele in eigen beheer uitgegeven boekjes van Jan H. Eekhout (hij was in de Tweede Wereldoorlog behoorlijk fout en kreeg na de oorlog een gevangenisstraf en een publicatieverbod, dat ontweek hij door in kleine oplages in eigen beheer uit te geven) en twee bundels van C. Buddingh' (West Coast en Drie oden en een elegie). Ik bestel per ommegaande 'West Coast'. Op de avond van zo'n Nieuwsbrief zitten de mannen blijkbaar achter de computer om op reacties te wachten, want ik krijg al snel antwoord. Maar ook nu ben ik te laat (en veel sneller had niet gekund!): 'Geachte heer Beek, Het spijt me... het boek is al door twee mensen voor u besteld. Een volgende keer hopelijk beter! Met vriendelijke groet,' Het ontneemt me wel een beetje de moed om het een volgende keer nog eens te proberen.

2 bestellingen: Ward Ruyslinck, 'de ontaarde slapers' (een VWO6-leerling - van een andere school - met goede voornemens voor de laatste vakantiedagen), Geerten Meijsing, 'Stucwerk'.

31 december 2008

De beste wensen voor donderdag 1 januari 2009, De beste wensen voor vrijdag 2 januari 2009, De beste wensen voor zaterdag 3 januari 2009, De beste wensen voor zondag 4 januari 2009, De beste wensen voor maandag 5 januari 2009, De beste wensen voor dinsdag 6 januari 2009, De beste wensen voor, woensdag 7 januari 2009, De beste wensen voor donderdag 8 januari 2009, De beste wensen voor vrijdag 9 januari 2009, De beste wensen voor zaterdag 10 januari 2009, De beste wensen voor zondag 11 januari 2009, De beste wensen voor maandag 12 januari 2009, De beste wensen voor dinsdag 13 januari 2009, De beste wensen voor woensdag 14 januari 2009, De beste wensen voor donderdag 15 januari 2009, De beste wensen voor vrijdag 16 januari 2009, De beste wensen voor zaterdag 17 januari 2009, De beste wensen voor zondag 18 januari 2009, De beste wensen voor maandag 19 januari 2009, De beste wensen voor dinsdag 20 januari 2009, De beste wensen voor woensdag 21 januari 2009, De beste wensen voor donderdag 22 januari 2009, De beste wensen voor vrijdag 23 januari 2009, De beste wensen voor zaterdag 24 januari 2009, De beste wensen voor zondag 25 januari 2009, De beste wensen voor maandag 26 januari 2009, De beste wensen voor dinsdag 27 januari 2009,De beste wensen voor woensdag 28 januari 2009, De beste wensen voor donderdag 29 januari 2009, De beste wensen voor vrijdag 30 januari 2009, De beste wensen voor zaterdag 31 januari 2009, De beste wensen voor zondag 1 februari 2009, De beste wensen voor maandag 2 februari 2009, De beste wensen voor dinsdag 3 februari 2009, De beste wensen voor woensdag 4 februari 2009, De beste wensen voor donderdag 5 februari 2009, De beste wensen voor vrijdag 6 februari 2009, De beste wensen voor zaterdag 7 februari 2009, De beste wensen voor zondag 8 februari 2009, De beste wensen voor maandag 9 februari 2009, De beste wensen voor dinsdag 10 februari 2009, De beste wensen voor woensdag 11 februari 2009, De beste wensen voor donderdag 12 februari 2009, De beste wensen voor vrijdag 13 februari 2009, De beste wensen voor zaterdag 14 februari 2009, De beste wensen voor zondag 15 februari 2009, De beste wensen voor maandag 16 februari 2009, De beste wensen voor dinsdag 17 februari 2009, De beste wensen voor woensdag 18 februari 2009, De beste wensen voor donderdag 19 februari 2009, De beste wensen voor vrijdag 20 februari 2009, De beste wensen voor zaterdag 21 februari 2009, De beste wensen voor zondag 22 februari 2009, De beste wensen voor maandag 23 februari 2009, De beste wensen voor dinsdag 24 februari 2009, De beste wensen voor woensdag 25 februari 2009, De beste wensen voor donderdag 26 februari 2009, De beste wensen voor vrijdag 27 februari 2009, De beste wensen voor zaterdag 28 februari 2009, De beste wensen voor zondag 1 maart 2009, De beste wensen voor maandag 2 maart 2009, De beste wensen voor dinsdag 3 maart 2009, De beste wensen voor woensdag 4 maart 2009, De beste wensen voor donderdag 5 maart 2009, De beste wensen voor vrijdag 6 maart 2009, De beste wensen voor zaterdag 7 maart 2009, De beste wensen voor zondag 8 maart 2009, De beste wensen voor maandag 9 maart 2009, De beste wensen voor dinsdag 10 maart 2009, De beste wensen voor woensdag 11 maart 2009, De beste wensen voor donderdag 12 maart 2009, De beste wensen voor vrijdag 13 maart 2009, De beste wensen voor zaterdag 14 maart 2009, De beste wensen voor zondag 15 maart 2009, De beste wensen voor maandag 16 maart 2009, De beste wensen voor dinsdag 17 maart 2009, De beste wensen voor woensdag 18 maart 2009, De beste wensen voor donderdag 19 maart 2009, De beste wensen voor vrijdag 20 maart 2009, De beste wensen voor zaterdag 21 maart 2009, De beste wensen voor zondag 22 maart 2009, De beste wensen voor maandag 23 maart 2009, De beste wensen voor dinsdag 24 maart 2009, De beste wensen voor woensdag 25 maart 2009, De beste wensen voor donderdag 26 maart 2009, De beste wensen voor vrijdag 27 maart 2009, De beste wensen voor zaterdag 28 maart 2009, De beste wensen voor zondag 29 maart 2009, De beste wensen voor maandag 30 maart 2009, De beste wensen voor dinsdag 31 maart 2009, De beste wensen voor woensdag 1 april 2009, De beste wensen voor donderdag 2 april 2009, De beste wensen voor vrijdag 3 april 2009, De beste wensen voor zaterdag 4 april 2009, De beste wensen voor zondag 5 april 2009, De beste wensen voor maandag 6 april 2009, De beste wensen voor dinsdag 7 april 2009, De beste wensen voor woensdag 8 april 2009, De beste wensen voor donderdag 9 april 2009, De beste wensen voor vrijdag 10 april 2009, De beste wensen voor zaterdag 11 april 2009, De beste wensen voor zondag 12 april 2009, De beste wensen voor maandag 13 april 2009, De beste wensen voor dinsdag 14 april 2009, De beste wensen voor woensdag 15 april 2009, De beste wensen voor donderdag 16 april 2009, De beste wensen voor vrijdag 17 april 2009, De beste wensen voor zaterdag 18 april 2009, De beste wensen voor zondag 19 april 2009, De beste wensen voor maandag 20 april 2009, De beste wensen voor dinsdag 21 april 2009, De beste wensen voor woensdag 22 april 2009, De beste wensen voor donderdag 23 april 2009, De beste wensen voor vrijdag 24 april 2009, De beste wensen voor zaterdag 25 april 2009, De beste wensen voor zondag 26 april 2009, De beste wensen voor maandag 27 april 2009, De beste wensen voor dinsdag 28 april 2009, De beste wensen voor woensdag 29 april 2009, De beste wensen voor donderdag 30 april 2009, De beste wensen voor vrijdag 1 mei 2009, De beste wensen voor zaterdag 2 mei 2009, De beste wensen voor zondag 3 mei 2009, De beste wensen voor maandag 4 mei 2009, De beste wensen voor dinsdag 5 mei 2009, De beste wensen voor woensdag 6 mei 2009, De beste wensen voor donderdag 7 mei 2009, De beste wensen voor vrijdag 8 mei 2009, De beste wensen voor vrijdag 8 mei 2009, De beste wensen voor zaterdag 9 mei 2009, De beste wensen voor zondag 10 mei 2009, De beste wensen voor maandag 11 mei 2009, De beste wensen voor dinsdag 12 mei 2009, De beste wensen voor woensdag 13 mei 2009, De beste wensen voor donderdag 14 mei 2009, De beste wensen voor vrijdag 15 mei 2009, De beste wensen voor zaterdag 16 mei 2009, De beste wensen voor zondag 17 mei 2009, De beste wensen voor maandag 18 mei 2009, De beste wensen voor dinsdag 19 mei 2009, De beste wensen voor woensdag 20 mei 2009, De beste wensen voor donderdag 21 mei 2009, De beste wensen voor vrijdag 22 mei 2009, De beste wensen voor zaterdag 23 mei 2009, De beste wensen voor zondag 24 mei 2009, De beste wensen voor maandag 25 mei 2009, De beste wensen voor dinsdag 26 mei 2009, De beste wensen voor woensdag 27 mei 2009, De beste wensen voor donderdag 28 mei 2009, De beste wensen voor vrijdag 29 mei 2009, De beste wensen voor zaterdag 30 mei 2009, De beste wensen voor zondag 31 mei 2009, De beste wensen voor maandag 1 juni 2009, De beste wensen voor dinsdag 2 juni 2009, De beste wensen voor woensdag 3 juni 2009, De beste wensen voor donderdag 4 juni 2009, De beste wensen voor vrijdag 5 juni 2009, De beste wensen voor zaterdag 6 juni 2009, De beste wensen voor zondag 7 juni 2009, De beste wensen voor maandag 8 juni 2009, De beste wensen voor dinsdag 9 juni 2009, De beste wensen voor woensdag 10 juni 2009, De beste wensen voor donderdag 11 juni 2009, De beste wensen voor vrijdag 12 juni 2009, De beste wensen voor zaterdag 13 juni 2009, De beste wensen voor zondag 14 juni 2009, De beste wensen voor maandag 15 juni 2009, De beste wensen voor dinsdag 16 juni 2009, De beste wensen voor woensdag 17 juni 2009, De beste wensen voor donderdag 18 juni 2009, De beste wensen voor vrijdag 19 juni 2009, De beste wensen voor zaterdag 20 juni 2009, De beste wensen voor 21 juni 2009, De beste wensen voor maandag 22 juni 2009, De beste wensen voor dinsdag 23 juni 2009, De beste wensen voor woensdag 24 juni 2009, De beste wensen voor donderdag 25 juni 2009, De beste wensen voor vrijdag 26 juni 2009, De beste wensen voor zaterdag 27 juni 2009, De beste wensen voor zondag 28 juni 2009, De beste wensen voor maandag 29 juni 2009, De beste wensen voor dinsdag 30 juni 2009, De beste wensen voor woensdag 1 juli 2009, De beste wensen voor donderdag 2 juli 2009, De beste wensen voor vrijdag 3 juli 2009, De beste wensen voor zaterdag 4 juli 2009, De beste wensen voor zondag 5 juli 2009, De beste wensen voor maandag 6 juli 2009, De beste wensen voor dinsdag 7 juli 2009, De beste wensen voor woensdag 8 juli 2009, De beste wensen voordonderdag 9 juli 2009, De beste wensen voor vrijdag 10 juli 2009, De beste wensen voor zaterdag 11 juli 2009, De beste wensen voor zondag 12 juli 2009, De beste wensen voor maandag 13 juli 2009, De beste wensen voor dinsdag 14 juli 2009, De beste wensen voor woensdag 15 juli 2009, De beste wensen voordonderdag 16 juli 2009, De beste wensen voorvrijdag 17 juli 2009, De beste wensen voor zaterdag 18 juli 2009, De beste wensen voor zondag 19 juli 2009, De beste wensen voor maandag 20 juli 2009, De beste wensen voor dinsdag 21 juli 2009, De beste wensen voor woensdag 22 juli 2009, De beste wensen voordonderdag 23 juli 2009, De beste wensen voorvrijdag 24 juli 2009, De beste wensen voor zaterdag 25 juli 2009, De beste wensen voor zondag 26 juli 2009, De beste wensen voor maandag 27 juli 2009, De beste wensen voor dinsdag 28 juli 2009, De beste wensen voor woensdag 29 juli 2009, De beste wensen voor donderdag 30 juli 2009, De beste wensen voorvrijdag 31 juli 2009, De beste wensen voor zaterdag 1 augustus 2009, De beste wensen voor zondag 2 augustus 2009, De beste wensen voor maandag 3 augustus 2009, De beste wensen voor dinsdag 4 augustus 2009, De beste wensen voor woensdag 5 augustus 2009, De beste wensen voor donderdag 6 augustus 2009, De beste wensen voor vrijdag 7 augustus 2009, De beste wensen voor zaterdag 8 augustus 2009, De beste wensen voor zondag 9 augustus 2009, De beste wensen voor maandag 10 augustus 2009, De beste wensen voor dinsdag 11 augustus 2009, De beste wensen voor woensdag 12 augustus 2009, De beste wensen voor donderdag 13 augustus 2009, De beste wensen voor vrijdag 14 augustus 2009, De beste wensen voor zaterdag 15 augustus 2009, De beste wensen voor zondag 16 augustus 2009, De beste wensen voor maandag 17 augustus 2009, De beste wensen voor dinsdag 18 augustus 2009, De beste wensen voor woensdag 19 augustus 2009, De beste wensen voor donderdag 20 augustus 2009, De beste wensen voor vrijdag 21 augustus 2009, De beste wensen voor zaterdag 22 augustus 2009, De beste wensen voor zondag 23 augustus 2009, De beste wensen voor maandag 24 augustus 2009, De beste wensen voor dinsdag 25 augustus 2009, De beste wensen voor woensdag 26 augustus 2009, De beste wensen voor donderdag 27 augustus 2009, De beste wensen voor vrijdag 28 augustus 2009, De beste wensen voor zaterdag 29 augustus 2009, De beste wensen voor zondag 30 augustus 2009, De beste wensen voor maandag 31 augustus 2009, De beste wensen voor dinsdag 1 september 2009, De beste wensen voor woensdag 2 september 2009, De beste wensen voor donderdag 3 september 2009, De beste wensen voor vrijdag 4 september 2009, De beste wensen voor zaterdag 5 september 2009, De beste wensen voor zondag 6 september 2009, De beste wensen voor maandag 7 september 2009, De beste wensen voor dinsdag 8 september 2009, De beste wensen voor woensdag 9 september 2009, De beste wensen voor donderdag 10 september 2009, De beste wensen voor vrijdag 11 september 2009, De beste wensen voor zaterdag 12 september 2009, De beste wensen voor zaterdag 12 september 2009, De beste wensen voor zondag 13 september 2009, De beste wensen voor maandag 14 september 2009, De beste wensen voor dinsdag 15 september 2009, De beste wensen voor woensdag 16 september 2009, De beste wensen voor donderdag 17 september 2009, De beste wensen voor vrijdag 18 september 2009, De beste wensen voor zaterdag 19 september 2009, De beste wensen voor zondag 20 september 2009, De beste wensen voor maandag 21 september 2009, De beste wensen voor dinsdag 22 september 2009, De beste wensen voor woensdag 23 september 2009, De beste wensen voor donderdag 24 september 2009, De beste wensen voor vrijdag 25 september 2009, De beste wensen voor zaterdag 26 september 2009, De beste wensen voor zondag 27 september 2009, De beste wensen voor maandag 28 september 2009, De beste wensen voor dinsdag 29 september 2009, De beste wensen voor woensdag 30 september 2009, De beste wensen voor donderdag 1 oktober 2009, De beste wensen voor vrijdag 2 oktober 2009, De beste wensen voor zaterdag 3 oktober 2009, De beste wensen voor zondag 4 oktober 2009, De beste wensen voor maandag 5 oktober 2009, De beste wensen voor dinsdag 6 oktober 2009, De beste wensen voor woensdag 7 oktober 2009, De beste wensen voor donderdag 8 oktober 2009, De beste wensen voor vrijdag 9 oktober 2009, De beste wensen voor zaterdag 10 oktober 2009, De beste wensen voor zondag 11 oktober 2009, De beste wensen voor maandag 12 oktober 2009, De beste wensen voor dinsdag 13 oktober 2009, De beste wensen voor woensdag 14 oktober 2009, De beste wensen voor donderdag 15 oktober 2009, De beste wensen voor vrijdag 16 oktober 2009, De beste wensen voor zaterdag 17 oktober 2009, De beste wensen voor zondag 18 oktober 2009, De beste wensen voor maandag 19 oktober 2009, De beste wensen voor dinsdag 20 oktober 2009, De beste wensen voor woensdag 21 oktober 2009, De beste wensen voor donderdag 22 oktober 2009, De beste wensen voor vrijdag 23 oktober 2009, De beste wensen voor zaterdag 24 oktober 2009, De beste wensen voor zondag 25 oktober 2009, De beste wensen voor maandag 26 oktober 2009, De beste wensen voor dinsdag 27 oktober 2009, De beste wensen voor woensdag 28 oktober 2009, De beste wensen voor donderdag 29 oktober 2009, De beste wensen voor vrijdag 30 oktober 2009, De beste wensen voor zaterdag 31 oktober 2009, De beste wensen voor zondag 1 november 2009, De beste wensen voor maandag 2 november 2009, De beste wensen voor dinsdag 3 november 2009, De beste wensen voor woensdag 4 november 2009, De beste wensen voor donderdag 5 november 2009, De beste wensen voor vrijdag 6 november 2009, De beste wensen voor zaterdag 7 november 2009, De beste wensen voor zondag 8 november 2009, De beste wensen voor maandag 9 november 2009, De beste wensen voor dinsdag 10 november 2009, De beste wensen voor woensdag 11 november 2009, De beste wensen voor donderdag 12 november 2009, De beste wensen voor vrijdag 13 november 2009, De beste wensen voor zaterdag 14 november 2009, De beste wensen voor zondag 15 november 2009, De beste wensen voor maandag 16 november 2009, De beste wensen voor dinsdag 17 november 2009, De beste wensen voor woensdag 18 november 2009, De beste wensen voor donderdag 19 november 2009, De beste wensen voor vrijdag 20 november 2009, De beste wensen voor zaterdag 21 november 2009, De beste wensen voor zondag 22 november 2009, De beste wensen voor maandag 23 november 2009, De beste wensen voor dinsdag 24 november 2009, De beste wensen voor woensdag 25 november 2009, De beste wensen voor donderdag 26 november 2009, De beste wensen voor vrijdag 27 november 2009, De beste wensen voor zaterdag 28 november 2009, De beste wensen voor zondag 29 november 2009, De beste wensen voor maandag 30 november 2009, De beste wensen voor dinsdag 1 december 2009, De beste wensen voor woensdag 2 december 2009, De beste wensen voor donderdag 3 december 2009, De beste wensen voor vrijdag 4 december 2009, De beste wensen voor zaterdag 5 december 2009, De beste wensen voor zondag 6 december 2009, De beste wensen voor maandag 7 december 2009, De beste wensen voor dinsdag 8 december 2009, De beste wensen voor woensdag 9 december 2009, De beste wensen voor donderdag 10 december 2009, De beste wensen voor vrijdag 11 december 2009, De beste wensen voor zaterdag 12 december 2009, De beste wensen voor zondag 13 december 2009, De beste wensen voor maandag 14 december 2009, De beste wensen voor dinsdag 15 december 2009, De beste wensen voor woensdag 16 december 2009, De beste wensen voor donderdag 17 december 2009, De beste wensen voor vrijdag 18 december 2009, De beste wensen voor zaterdag 19 december 2009, De beste wensen voor zondag 20 december 2009, De beste wensen voor maandag 21 december 2009, De beste wensen voor dinsdag 22 december 2009, De beste wensen voor woensdag 23 december 2009, De beste wensen voor donderdag 24 december 2009, De beste wensen voor vrijdag 25 december 2009, De beste wensen voor zaterdag 26 december 2009, De beste wensen voor zondag 27 december 2009, De beste wensen voor maandag 28 december 2009, De beste wensen voor dinsdag 29 december 2009, De beste wensen voor woensdag 30 december 2009, pffffffffff en de beste wensen voor donderdag 31 december 2009!!!

De kranten staan vol lijstjes. Ook op tv wordt alles in lijstjes en top-zoveels gevat. In de Gelderlander valt mijn oog op het lijstje waar 'Swaffelen woord van het jaar' boven staat. In dat lijstje staan uiteraard meer woorden, maar die zijn een beetje ondergesneeuwd in het swaffelgeweld. Daarom een keer de totale top-tien:

 1  Swaffelen Het mannelijk geslachtsdeel moedwillig tegen een object aantikken.
 2  Wiiën Gamen met een Wii-spelcomputer.
 3  Bankendomino Reeks faillissementen van onderling verweven ginanciële instellingen.
 4  Gastroseksueel Man die zijn kookkunst aanwendt om een vrouw te verleiden of te behagen.
 5  Smirten Flirten terwijl men met iemand staat te roken voor een gebouw waarin roken verboden is, bijvoorbeeld een café.
 6  Hufterindex Lijst met mensen die zeer asociaal gedrag vertonen, met name in het verkeer.
 7  Duyvendakken Iemand afrekenen op zijn of haar actieverleden.
 8  Horroropa Oude man die een gruwelijk misdrijf heeft gepleegd.
 9  Slaaprijden Een auto besturen terwijl men niet goed uitgerust is.
 10  Zweef-tv Televisiegenre waarin aandacht wordt besteed aan het paranormale.

Naar aanleiding van 'McLiteratuur' heb ik de Schrijversinfobladzijde over Fouad Laroui afgemaakt. Enkele van zijn (Nederlandstalige) boeken:

         

Sinds ongeveer een jaar geeft Theo Knippenberg weer Bulkboeken uit! Hij heeft er ook een site bij gemaakt: www.bulkboek.com. Op die site krijgt hij veel vragen naar de oude bulkboeken. Hij heeft op internet wat rondgekeken en kwam op de bulkboekenbladzijde van Raban terecht. Daarheen gaat hij de vragenstellers verwijzen, zo mailt hij me. Dat is mooi nieuws! Ik verkocht ze toch al redelijk (gemiddeld elke veertien dagen eentje, schat ik) maar dat kan dan nog leuk oplopen. Dat kan ook betekenen dat ik ze zelf weer in ga kopen! Hij mist zelf één van de oude bulkboeken, daar heb ik nog een heel net exemplaar van liggen. Dat stuur ik hem als tegenprestatie voor het doorverwijzen gratis toe.

Deze keer kwam er vrij snel antwoord van Ziggo en het was nog terzake doende ook. Ik snapte het, kon er wat mee én het werkte!! Dat betekent dat ik via mijn FTP-programma de site van Raban weer kan uploaden. Dat heb ik dan ook meteen gedaan. Nu krijg ik tenminste geen bestellingen meer van boeken die al weken geleden verkocht zijn. Dank je helpdesk van Ziggo. Ik ben hier echt door opgelucht, want ik begon me er serieus zorgen over te maken.

 
Ik hoorde gestommel in de hal. Gijs was er 'wat' vuurwerk neer aan het zetten. Suzanne, Gijs én Martijn zijn vanavond hier (al is de kans groot dat Martijn op bed gaat liggen, hij is niet erg lekker) Gijs werkt al jaren de laatste weken van het jaar bij een vuurwerkgroothandel. Hij neemt er van zijn eigenlijke werk zelfs vakantie voor op. 'Wie dicht bij het vuur(werk) zit, warmt zich het best' gaat ook hier op. Ik zou er zoveel geld niet voor over hebben, maar ik vind het wel heel leuk. Ik kocht altijd een klein zakje vuurwerk (vijfentwintig gulden o.i.d.) en ik hoor het buurman Chiel nog zeggen, het eerste jaar dat Suzanne verkering had met Gijs: 'Buurman, ik weet niet hoe je eraan komt, maar betaald heb je het niet!' Chiel had mij aardig door.

 

Door naar januari 2009

 



Terug naar weblog

Terug naar de eerste pagina /homepage

Raban - voor tweedehands boeken

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2008 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker