Terug naar november 2016

December 2016


1 december 2016

Vanochtend maar weer eens bloed laten prikken. De medicijnen tegen diabetes kunnen de bloedvaten bij de nieren beschadigen. Dat kunnen ze nu - met dit buisje bloed - controleren.

Het hoofdstuk van V2 sloot af met een gedicht over een marathonloper. In de klas zaten geen leerlingen die aan atletiek deden. Hardlopen is misschien ook meer iets voor oudere mensen. Ze vroegen of ik aan hardlopen heb gedaan (dat ik het zou dóen kwam ze blijkbaar al onwaarschijnlijk voor). Ik zei: 'Nee, ik heb van hardlopers begrepen dat er bij dat rennen een stof in je lichaam vrijkomt, waar je op den duur verslaafd aan raakt. Ik heb vroeger mijn vader en moeder beloofd dat ik nooit verslaafd zou raken.' Waarop een wijsneus vroeg: 'Drinkt u koffie?'

3 bestellingen: Yrsa Sigurdardotter, 'Neem mijn ziel', Helmut Lotti, 'Pop classics in symphony' (cd), Doe Maar, 'Belle Hélène' (single).

2 december 2016

Ik begon mijn lessen vandaag met een minuut of tien Nico Dijkshoorn. Een stukje uit 'De Wereld Draait Door', waaruit ik mijn leerlingen de conclusie liet trekken dat je dit toch nauwelijks dichten kunt noemen. Maar al zijn zijn gedichten niet echt geslaagd, zijn columns en korte verhalen zijn dat wel. Ik liet ze een paar schilderijen uit 'Kröller-Müller' zien en las daarbij Dijkhoorns commentaar (uit 'zijn' rondleiding) voor. Daarna liet ik van een luisterboek het hilarische verhaal 'Wortelsnijden' horen.

3 bestellingen: Patrick Modiano, 'In het café van de verloren jeugd', W.A.P. Smit e.a. (redactie), 'De nieuwe taalgids, jaargang 61, nummer 5, 1968', Stef Meeder, 'Hammond successen' (lp).

3 december 2016

We haalden aan het begin van de middag een mooie saladeschotel op bij Maes Catering. Die eten we morgen met de (klein)kinderen bij de Sinterklaasviering. Martijn had een cadeaubon voor zo'n schotel liggen, gekregen bij een tennistoeernooi.

Ik wil morgen Zweedse gehaktballetje (van Ikea) in tomatensaus serveren. Die tomatensaus ben ik vanmiddag aan het maken. Niet uit pot, zakje of blik, maar met verse ingediënten. En dan wilde ik er niet met een staafmixer in. Het stond allemaal langzaam tot moes te koken, maar dat duurde me uiteindelijk te lang. Dus toch maar even met de staafmixer erin.

We aten vandaag als toetje een kaki(vrucht). Ik had er nooit van gehoord. Een paar weken geleden las ik in het dagboek van Frida Vogels dat zij er eentje at (Rome, 1958?). Nu had Lidy er een paar gekocht. Eetbaar, maar niet spectaculair lekker.

Martijn legde hier vanmiddag de cd 'Armand & The Kik' neer. Ik heb ze destijds samen wel op televisie gezien (bij De Wereld Draait Door?). Het is heel leuk om bekende nummers als 'Waterfiets' en 'Ik heb het gevonden' (beide van 'Rue de la Paix') eens in zo'n andere bezetting te horen. Van luisterliedjes naar rocksongs.

4 bestellingen: Emmy van Lokhorst enVictor E. van Vriesland (red.), 'Drie novellen (Egbert Eewijck: De getuige / Jan Campert: Deez' kleine hand / M. Vasalis: Onweer)' (Boekenweekgeschenk 1940), Hans Berendsen / Rik Weeda, 'Uit de vonk zal de vlam oplaaien. Een analyse van de aktiviteiten en ideeën van de humanistisch-socialistische verzetsgroep rondom het illegale verzetsblad De Vonk, 1940-1945', Paul Gauguin, 'Noa Noa', Jeroen Brouwers, 'Sire, er zijn geen Belgen' (boekenweekessay 1988).

4 december 2016

Vanmiddag gezellig Sinterklaas gevierd. De kleinkinderen waren oprecht blij met al hun cadeautjes. Spelletjes, een skateboard, iets van Pokemon. Ik kreeg de Bbqbijbel (waar ik om gevraagd had) en nog wat vogelvoer voor in de tuin. In de achtertuin genieten de mussen en de mezen volop van de vogelvoerbol die ik voor mijn verjaardag kreeg.

Het is vannacht weer koud geweest. Er zit rijp op de grassen en struiken van overbuurman Koeman. Dat levert in de vroege morgen, met de laag eroverheen scherende zon, prachtige plaatjes op:

voortuin Koedam voorruin Koedam

1 bestelling: J.H. Dijkhuis, A. Holleman e.a., 'Getal en ruimte, Ruimtemeetkunde voor klas vijf en zes VWO - wiskunde B, 5-6V-B3, Werkschrift'.

5 december 2016

Bij een betaling (bij de Kantoorspecialist) tikte ik vandaag twee keer de verkeerde pincode. Een derde keer heb ik niet geprobeerd, want dan blokkeert het pasje (als het weer fout is). Alzheimer light? Toch maar een papiertje met codes (al dan niet 'versleuteld') in mijn portemonnee gaan doen.

Ik krijg aardigheid in de lessen van mijn stagiaire. In de eerste plaats omdat ze de lessen prima geeft. In de twee plaats omdat het heel leerzaam is om je leerlingen eens achteruit de klas te observeren. Hun onderlinge verhoudingen, hun commentaar op elkaar en op de docent en bijvoorbeeld ook hoe ze omgaan met de 'ruimte' die ze geboden wordt.

De loodgieter maakte vandaag de dakgoot langs de garage af. Het 'overstromingsgevaar' is afgewend. Er staat ook een extra regenpijp aan de achterkant. Daar moet alleen nu nog een gat worden dichtgegooid en een stukje straatwerk worden afgemaakt.

4 bestellingen: 'Levende talen, nummer 270, augustus/september 1970', James A. Michener, 'The Drifters', Renate Dorrestein, 'Het perpetuum mobile van de liefde', A.F.T. van der Heijden, 'De slag om de Blauwbrug'.

6 december 2016

Weer de ruiten van de auto krabben vanochtend. Het zat er minder dik op dan gisteren, maar het vriest toch behoorlijk. Het is maar goed dat Gijs vorige week het water van de buitendouche heeft afgesloten.

De weerman van het journaal laat wat ijsfoto's zien en zegt: 'Er waren zelfs al mensen op het ijs, maar dat was waaghalzen.' Nee, meneer de weerman: dat waren waaghalzen of dat was waaghalzerij. Waaghalzen is geen werkwoord.

2 bestellingen: Mr. J. van Lennep, 'De lotgevallen van Klaasje Zevenster / De lotgevallen van Madeline', ANWB, 'Reisboek voor Nederland'.

7 december 2016

Vanochtend bracht ik de laatste beetjes rommel naar de stort. De oprit is weer leeg.

8 december 2016

Wij weten niet half wat onze leerlingen allemaal meemaken. Vandaag kreeg ik deze vraag: 'Mijnheer, mag ik mijn boekverslag iets later inleveren, want ik heb maandag rechtbank?' De vraag rolde er als iets volslagen logisch uit. Het zal met een scheiding van de ouders te maken hebben. En wij maar denken dat ze thuis lekker voetballen, of voor mijn part met lego spelen.

Een H3-meisje, dat meestal achterin de klas zit, kwam vandaag recht voor mijn neus zitten. Halverwege de les vertrouwde ze me toe dat ze mijn lessen 'chill' vindt. Ik bedankte haar voor het compliment en vroeg vervolgens of ze maandag weer achterin wil gaan zitten. Dat verbaasde haar. 'Nou', zei ik, 'dan komt mijn leidinggevende een les van mij bekijken. Als jij dan eens net zo spontaan als nu tegen mij, tegen hem hetzelfde wilt zeggen.' Dat wil ze wel doen.

5 bestellingen: Jack London, 'Wittand', Jo Nesbo, 'De roodborst', 'Heemscht, Augustus 1995 - No. 4 - Themanummer Groningen', Barbara Stoeltie, 'Het heimwee van Cornelis Le Mair' (Vrij Nederland, bijlage 24-03-1990), 'forum der letteren, jaargang 15, nummer 2, juni 1974'.

9 december 2016

De leerlingen waren druk vandaag. Het kan niet meer de schuld van de sinterklaasdrukte zijn. Dan zal het de na-sinterklaasdrukte zijn.

Gisteren een toets in V2a en vandaag twee toetsen in H3. Het lukte me om ze allemaal nagekeken te hebben voordat ik naar huis ging

Martijn - tennismodeshw Martijn - tennismodeshow

Vanavond was ik bij Tennisvereniging Veenendaal West. Er was om half negen een modeshow van tenniskleding, waarbij ook Martijn op de rode loper verscheen. Daarna was er een bierproeverij, waar ik samen met Martijn aan meedeed. Het was een proeverij van brouwerij Maximus uit Utrecht. Die brouwerij bestaat nu vier jaar en timmert behoorlijk aan de weg. We proefden vijf biertjes, waarvan vooral de Saison en de Stout6 me wel bevielen, maar ook weer niet zo goed dat ik er wat flesjes van kocht.
De jonge spreker van de brouwerij had er een stevige klus aan. De pakweg veertig man (en een paar vrouwen) publiek was jolig en rumoerig. Ik zal mijn klassen maandag vertellen dat ik ze wel eens druk vind, maar dat ik gemerkt heb dat het veel erger kan.

1 bestelling: Hubert Lampo, 'Kroniek van Madoc. Op zoek naar een verloren epos'.

10 december 2016

Het is me al vaker opgevallen: uitgevers maken een potje van het vermelden van de druk in hun boeken. Normaal gesproken valt dat je niet zo op, omdat je maar één boek tegelijk in de hand hebt (en er bovendien ook niet echt op let).
Vandaag heb ik twee exemplaren van 'Bevroren vuurwerk' (als Salamanderpocket 108) van Belcampo in handen. Dezelfde tekening op de voorkant, alleen is de ene iets blauwer dan de andere. Allebei vierde druk, maar de ene uit 1965 en de andere uit 1967!!

Vanmiddag kochten we wat electra om de kerstversiering buiten netjes aan te sluiten. Bij het kringloopcentrum tegenover de Praxis kocht ik:

- Kees van Beijnum, Een soort familie
- Umberto Eco, Boudolino
- Anne Enquist, De gedichten 1991-2000
- Joke J. Hermsen, Windstilte van de ziel
- Joke van Leeuwen, Feest van het begin
- Thomas Ross, Omwille van de troon

emmentaler in serranoham

Uit de nieuwe rookoven: Gerookte emmentaler in Serranoham met tijm en honing, uit 'Uit de rookoven' (recept iets aangepast).

Niets in de Staatsloterij. Ook niet op de loten die we van Sinterklaas kregen.

Vanavond keek ik 'Dawn of the Planet of the Apes'. Ik begin oud te worden. Die film heb ik niet zo lang geleden ook al gezien, maar ik wist me er maar bitter weinig van te herinneren.

3 bestellingen: Jeannette Hanby en David Bygott, 'Kangas: 101 uses', J.M. Galjaard e.a., 'Parken en buitenplaatsen in en om Den Haag', Patrick Süskind, 'Het parfum'.

11 december 2016

Martijn won vrijdagavond bij de loterij op de tennisvereniging een geschenkverpakking Maximus-bier. Die zette hij vanmiddag hier neer, met een apart glas erbij. Dan zal ik er vanavond toch nog maar eentje proberen.

Ik deed een liter water, een flinke scheut witte wijn en een visbouillontablet in de slowcooker. Daar voegde ik (in partjes gesneden) twee winterwortelen, een ui, een zoete aardappel, een gewone aardappel, een schijf knolselderij en twee appels aan toe. Dat stond vanmiddag allemaal vijf uur te pruttelen. Ik liet een mooie moot kabeljauw het laatste kwartier meestoven. De kabeljauw eruit, het meeste vocht eruit en er dan een stamppotje van maken. Op het bord de kabeljauw daar weer bovenop. Het is soms gewoon proberen, zonder kookboek. Dit was voor herhaling vatbaar.

2 bestellingen: Klein Orkest, 'Over De Muur' (single), 'De Gids, nr. 1, januari 1997, Nieuwe poëzie'.

12 december 2016

Vorige week kocht ik een klein 'kastje' (in feite een mini-computer) die, aangesloten op de tv én op internet, toegang geeft tot veel in 'the cloud' rondzwervende films, tv-series en muziek. Het kost een paar dagen experimenteren, maar als je snapt hoe e.e.a. georganiseerd is, blijkt er een wondere wereld voor je open te gaan. Duizenden films, doorzoekbaar op genre, acteur, jaar enz., minstens net zo veel tv-series (vaak complete jaargangen), eindeloos veel muziek en ook nog eens duizenden radiozenders (soms alleen actief via internet).
Uiteraard dringt de vraag zich aan je op of dit helemaal legaal is. Er wordt niets gedownload, er wordt alleen gestreamd (om maar eens een paar goed-Nederlandse woorden te gebruiken). Daarom zou het niet illegaal zijn. Ik laat die vraag verder maar rusten en geniet van het nieuwe aanbod.

1 bestelling: Hugo Claus, 'Mîhnirea Belgiei (Roemeense vertaling van 'Het verdriet van België)'.Dit boek head ik gisteren pas te koop gezet!

13 december 2016

Vanmiddag was er op school een studiemiddag rond het mentoraat. Onze twee leefstijldocenten leidden de middag. Via spelachtige opdrachten (ook toepasbaar in de eigen lessen) dachten we na over de rol als mentor. Aan de orde kwamen vragen als: accepteer je leerlingen als vriend op Facebook? Hebben je leerlingen je 06-nummer? Als je op zaterdagavond uit eten bent en in dat restaurant is er een mentorleerling van je die zich misdraagt, grijp je dan in? Er ontstond volop discussie en door de spel-organisatie was het ook 'gewoon' een leuke middag.

Als afsluiting van de middag kregen we allemaal eenbordje op onze rug. In de groep mentoren (behorende bij één leerlingbegeleider) schreven we positieve meningen over elkaar op elkaars rug. Ik heb dit jaren geleden op een 'Leefstijlcursus' ook eens gedaan. Dat bordje heb ik jaren bewaard. Als je in een sombere bui bent, kan het helpen er nog eens naar te kijken.

bordje mentoren

Ik weet heus wel dat de collega's ook moeiteloos een bordje kunnen vullem met mijn negatieve kanten. Maar dan nog....

Ik weet niet of ik dit met een mentorklas aan zou durven. Volwassenen zijn nog wel zo vriendelijk om op een vrijwel leeg blijvend bordje iets algemeens als 'aardig' te schrijven. Ik ben er niet van overtuigd dat pubers dat ook doen en je zult als leerling aan het eind van zo'n 'oefening' als enige een geheel leeg bordje hebben!

14 december 2016

Aan het eind van de ochtend bezocht ik de diëtiste. Ik weeg anderhalve kilo minder dan vier weken geleden. Ook de verhoudingen vet-massa / vetvrije massa / lichaamsvocht ontwikkelen zich gunstig. En zo leer je er ook weer wat nieuwe woorden bij.

Vanmiddag bracht de post het boek ''Demetrius, ik houd mij aan mijn woord' De Shakespeare-vertalingen van C. Buddingh'' van Wim Huijser. Het boekje is gemaakt n..a.v de morgen van start gaande expositie 'ShakespeareNL' in Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Het is een fraai uitgegeven boek (gebonden, zwart linnen, stofomslag) over dit specifieke onderdeel van het oeuvre van Buddingh'. Na de informatie over de vertalingen, noemt Wim Huijser achterin ook kort de 'kastjes' van Buddingh' en dan uiteraard met name de twee 'Some Shakespearean themes' kastjes (waarvan ik er één in mijn bezit heb).

Some Shakespearean themes Kastje Buddingh'

 

Samen met Martijn zag ik vanavond Freek de Jonge met zijn programma 'De Peiling'. Ik had met enige twijfel die kaartjes gekocht, want de laatste jaren zapp ik na een half uurtje weg, als er een theatershow van hem op televisie is. Wegzappen is in het theater een stuk lastiger ... en het was ook helemaal niet nodig. Freek haalt moeiteloos een meer dan acceptabel niveau. Niet meer zo uitbundig en/of scherp als in het verleden, maar onderhoudend, grappig en af en toe actueel.

3 bestellingen: W.J.A. Schouten , 'Professor Lorentz ( 1853-1928) Een Groot Nederlander', knipsels Ted van Lieshout, Alice Walker, 'The color purple', Sembène Ousmane, 'Xala', Ali Ghalem, 'Een vrouw voor mijn zoon. Roman uit Algerije', Stephen King, 'Carrie', Charles Dickens, 'A Christmas carol'.

15 december 2016

Een lang dag, met MR-vergadering in de avond.

4 bestellingen: Marta Sandwall-Bergström, 'Zo hoort het, Astrid', Honoré de Balzac, 'Vader Goriot', Georges Perec, 'Het leven een gebruiksaanwijzing', Yra van Dijk, 'Arnon Grunberg - Tirza' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

16 december 2016

Mijn H3-leerlingen werken aan een betoog. Vandaag moesten ze daarvoor een stelling bedenken, plus de argumenten erbij. Ik liep rond en keek over hun schouder mee (geen stelling waar iedereen het wel mee eens is, argumenten in hele zinnen). Eén meisje had de volgende stelling opgeschreven: 'Leraren moeten vaker een leerlingenquête houden over hun functioneren.' Ik zei dat ik dat een prima stelling vond en vroeg of dat dan tegenwoordig weinig meer gebeurt (een paar jaar geleden werden ze regelmatig afgenomen). Dat blijkt momenteel inderdaad weinig te gebeuren. Ik vroeg haar of ik er dan na de kerst maar eens eentje zou 'doen'. 'Dat kan', zei ze,' maar ik bedoel eigenlijk meer de minder goede leraren.' Ik bedankte haar voor het indirecte compliment. Toen ze begreep wat ze gezegd had, kreeg ze een rood hoofd.

2 bestellingen : Jacques Vriens, 'O, denneboom', Ken Follett, 'Sporen naar de dood'.

17 december 2016

Appje van Wim vandaag:

hennepkwekerij

Halverwege januari spreek ik weer een column in het Cultureel Café. De inhoud krijgt in mijn hoofd langzaam vorm: ik spreek de aanwezigen toe alsof ze de jury zijn bij de verkiezing van het Veense woord van 2016. Dan vertel ik iets over de drie gemomineerde woorden en laat de mensen uiteindelijk ook stemmen. Wat mij betreft zal het winnende woord 'gedoogvissen' zijn. De andere twee woorden moet ik nog vinden, maar je kunt de plaatselijke krantjes tegenwoordig digitaal 'teruglezen'. Dat is een mooi klusje voor in de kerstvakantie.

AnneMarie, Huub en Mart kwamen vandaag - alsnog - voor mijn verjaardag bij ons langs. We kookten overdag (op ons gemak) nasi, ajam pangang, foe yong hai en saté. Martijn kwam ook eten. Het was gezellig. Van AnneMarie kreeg ik 'Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar'. Het boek kreeg dit jaar de NS publieksprijs. De eerste druk is uit 2014. Het boek dat ik in handen heb is de 31e druk (november 2016). Het is een ontzettend vermakelijk boek. Op elke bladzijde grinnik je wel een paar keer en ik heb de neiging doorlopend citaten voor te lezen. De dagboekschrijver (het schijnt nog onbekend te zijn wie de auteur is) zit in een bejaardenhuis in Amsterdam-Noord, gaat lichamelijk achteruit, maar is geestelijk nog prima in orde. Hij beschrijft kritisch-cynisch de dagelijkse gang van zaken in het tehuis.

Voor het diner nog op theevisite geweest bij mevrouw Visser.
Haar geleuter is nog slapper dan haar thee
.
(Hendrik Groen, Pogingen om iets van het leven te maken, blz. 10)

In dit tehuis zijn huisdieren niet toegestaan met uitzondering van vogels en vissen,
'mits niet groter dan respectievelijk 10 en 20 centimeter',
zo staat in het huisreglement van orde.
Om te voorkomen dat we haaien en zeearenden gaan houden
.
(Hendrik Groen, Pogingen om iets van het leven te maken, blz. 12)

1 bestelling: Noah ben Shea, 'Jacob de Bakker: Dagelijkse wijsheid voor iedereen'.

18 december 2016

Vandaag heb ik toch maar een draadloze muis op mijn laptop aangesloten. Het gaat wel met het touchpad, maar zeker als je veel moet slepen of knippen en plakken is een muis toch echt wel handiger.

Op deze zondag is er voor de tweede keer in de geschiedenis een koopzondag in Veenendaal (en dat met - sinds kort - SGP, CU én CDA in het college). Lidy heeft de aanvechting om ook daadwerkelijk te gaan winkelen, maar gelukkig is het me gelukt die aanvechting met zachte hand maar doeltreffend te bestrijden.

Martijn bracht gisteren een singletje van Drs. P voor me mee: 'A few thoughts on Sinterklaas / A Dutch Christmas. Ik had er nog nooit van gehoord. Dat hoef ik mezelf niet kwalijk te nemen, want het is net uit. Uit zij nalatenschap. Het zijn Engelstalige beschouwingen over de twee Nederlandse decemberfeesten ... en helemaal Drs. P.

A few thoughts on Sinterklaas

4 bestellingen: Nelleke Noordervliet , 'Tine, Of De Dalen Waar Het Leven Woont & Het Oog...', Remco Campert, 'De Harm en Miepje Kurk story', A.F.T. van der Heijden, 'Vallende ouders. De tandeloze tijd 1', Marguerite Duras, 'Het materiële leven'.

19 december 2016

In de afgelopen dagen heb ik de voorraad boeken opgenomen. Normaal doe ik dat in de kerstvakantie, maar dan zie ik er altijd tegenop. Af is maar af. U mist nu alleen mijn jaarlijkse gezeur daarover.

3 bestellingen: Matt Cohen, 'De Spaanse dokter', Vladimir Nabokov, 'Lolita', knipsel Ted van Lieshout.

20 december 2016

Een drukke dag. Losse eindjes die in zo'n laatste week voor de kerstvakantie nog wel afgehecht moeten worden.

Er was een oproep gedaan om op school een 'foute' kersttrui te dragen vandaag. Een klein deel (15%?) van de collega's had daar gehoor aan gegeven. Ik heb niet zo'n trui, maar ik had wel een kerststropdas om gedaan.

Kersttruien

We aten met honderd man personeel bij de 'wok' in Elst, bij wijze van kerstmaaltijd. Het was lekker én het was gezellig. Ik sprak wat collega's die ik verder weinig spreek. Ik begreep dat ze daar in Elst het gebouw gaan aanpassen i.v.m. de acoustiek. Dat lijkt me een goed idee. Het eten is er prima, het ziet er netjes uit, maar het geroezemoes is oorverdovend.

2 bestellingen: Nathanael West, 'The day of the locust', J.H. Donner, 'de Koning. Schaakstukken'.

21 december 2016

Een bapo-dag waar ik voor mijn gevoel ook aan toe was. Meestal hebben we op deze datum al wel kerstvakantie, maar dit jaar gaan we 'tot het gaatje'. Nu is het even doorbijten, maar het betekent ook dat we na oud-en-nieuw nog lekker een hele week vrij hebben. Dat is dan een week zonder feestdagen, zodat het ook echt een vakantieweek is.

Vandaag sliep ik lekker uit, deden we vast wat kerstboodschappen en ik regelde de financiën.

Kinderen lachen per dag ongeveer honderd keer.
Volwassenen nog maar een keer of vijftien.
Ergens onderweg is ons het lachen vergaan.

(Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken, blz. 125)

22 december 2016

Vanavond kochten we een nieuwe printer en een nieuwe keukenmachine. Ik keek ook naar een soundbar voor onder de televisie. Nu ik wat meer films kijk, zou dat wel eens een nuttige aanschaf kunnen zijn. Maar we kopen er niet hals-over-kop eentje. Eerst maar eens wat informatie erover zoeken.

23 december 2016

Ik las in mijn V2-klas vandaag wat kerstgedichten van Willem Wilmink. O.a. 'Kerstlied van de supporters', waarin Wilmink het kindje driehoog achter geboren laat worden en de herders vervangt door voetbalsupprters ('we hadden een treinstel verruïndeerd'). Bij wijze van inleiding vroeg ik de klas: 'Als Jezus nou eens niet tweeduizend jaar geleden geboren was, maar nu, én het zou in Nederland gebeuren. Waar zou hij dan geboren worden?' Zonder één seconde bedenktijd kwam uit de klas het antwoord: 'Meerdijk'.

3 bestellingen: Heinrich Böll, 'Meningen van een clown', D.H. Wester, 'Een oosters geneesmiddel voor westerse kwalen (Rauwolfia)', L. P. Keuls-Francis, 'Curare; van pijlgif tot geneesmiddel', Ad Bergsma, 'Psychofarmaca. Medicijnen voor de menselijke geest ', Ad Bergsma, 'Psychofarmaca 2', Agatha Christie, 'Schuldig in eigen ogen'.

24 december 2016

Vierentwintig uur geleden kreeg ik op school bij wijze van kerstpakket een cadeaubon van Bol.com. Twaalf uur geleden (nog net voor 0.00 uur) bestelde ik er twee boeken voor. Nu (net voor 12.00 uur) zijn ze al 'binnen'!
-Wim Sanders, Bel ik u wakker, beste man? Het monisch-manische schrijversbestaan van A. Moonen
- Zolang er leven is. Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar

Ik haal een stapeltje boeken tevoorschijn om te koop te zetten (nog van Burgersdijk & Niermans, van anderhalf jaar geleden). Daar zitten deel 1 en 2 van 'De harde kern' van Frida Vogels tussen. Dat had ik destijds ongetwijfeld gezien (misschien bood ik wel vanwege deze boeken op dit kavel), maar ik was het weer vergeten. Momenteel lees ik elke avond in haar dagboek(en). Dat zijn er elf en ik ben halverwege deel 2, dus ik kan nog wel ruim een jaar vooruit. Deze twee 'Harde kernen' gaan naast die dagboeken in mijn boekenkast.
Mijn boekenkast is waarschijnlijk wel a-typisch. Er staan voornamelijk boeken in die ik nog moet lezen. Daarbij een stuk of vijfentwintig biografieën. Deze week leende ik er daar vier van uit, aan een oud-collega die van plan is een biografie te gaan schrijven en die wat verschillende manieren van levensbeschrijvingen wilde bestuderen. Boeken die ik gelezen heb, maar waarvan ik niet verwacht dat ik ze zal herlezen, gaan in de verkoop. Dus in mijn boekenkast geen 'Het Bureau' en geen 'Geheim dagboek'. Destijds met veel plezier gelezen, maar herlezen zit er niet in. Ook Frida Vogels zal na lezing wel in de verkoop gaan. Ik denk niet dat ik me ooit voor een tweede keer aan die 4500 bladzijden waag.

2 bestellingen: Andre Aleman, boekenlegger: 'Het seniorenbrein'', 'Tirade 207, jaargang 19, september 1975', 'Tirade 208, jaargang 19, oktober 1975'.

25 december 2016

'Met een beetje geluk geloof ik volgend jaar weer in Sinterklaas!'
zei Grietje vrolijk.
'Ja, nog even flink doordementeren, dan haal je het wel,'
moedigde Evert haar aan.
Ze vond het een leuk vooruitzicht weer goedgelovig haar schoen te kunnen zetten.
'Misschien doet Sinterklaas er wel een steunzool in!'
'Van marsepein.'

(Hendrik Groen, Pogingen iets van het leven te maken, blz. 300)

We hadden vandaag een (niet al te grote) kalkoen in de oven. Ik heb wat gevarieerd op een recept van Jamie Oliver, dat ik op Facebook voorbij zag komen.

kalkoen

Gijs bracht een moot ambachtelijk gerookte zalm mee van zowat een meter lang! Heerlijk en in dank aanvaard. Hij kreeg hem bij wijze van kerstpakket. Het is als werkgever een beetje link om zulke kerstcadeaus te geven, want het kan zijn dat de ontvanger (zoals Gijs) helemaal geen vis eet. In dit geval is de moot goed terecht gekomen - zullen we maar zeggen.

Over kerspakketten gesproken. Ik kocht namens Raban een kerstpakket voor Lidy om haar te bedanken voor alle administratieve voorbereidingen die ze elke drie maanden voor de boekhouderij doet. Dat zorgt ervoor dat ik me alleen met letters en helemaal niet met cijfers hoef bezig te houden.

1 bestelling: James Patterson, MichaelLedwige, 'Hitte'.

26 december 2016

Vanmiddag gingen we naar Intratuin in Barneveld. Lidy vindt het leuk om bij de afgeprijsde kerstartikelen te snuffelen. Ik beleef daar weinig plezier aan, maar ik ga dan nog liever op Tweede Kerstdag dan ergens in de rest van de week. Vandaag zou ik verder toch weinig gedaan hebben. In de Intratuin zat een pianist aan een vleugel de kerstsfeer te verhogen. Het klonk prima, daar in die kassen. Hij zong er ook nog eens verdienstelijk bij (en gelukkig niet alleen kerstliederen).
Ik kocht er een potje rookkruiden (red fire). Dat is geen rookmot, maar kruiderij om aan de rookmot toe te voegen. Op het potje staat: 'Smoke your own fish and meat. It will be the best you'll ever eat!' Wat zalm betreft ben ik het daar vooralsnog mee eens (al is de ambachtelijk gerookte zalm uit Gijs' kerstpakket ook zeker niet slecht).

Ik ben begonnen aan het tweede dagboek van Hendrik Groen: 'Zolang er leven is'. Omdat ik in deze dagboeken aan het lezen ben, ben ik waarschijnlijk ook iets gespitster op berichten die met de dagboeken te maken hebben. En jawel: men werkt aan een tv-serie 'naar' het boek (met o.a. André van Duin) én aan een toneelbewerking ervan. Succes dient uitgemolken te worden.

3 bestellingen: knipsels Harriët Freezer, Hans Faverey, 'Gedichten 2', Gerda van Wageningen, 'Verboden bieven'.

27 december 2016

We maken van deze vakantie een langzaam-aan-opruim-vakantie. Vandaag was de inpakplank in de garage aan de beurt. Die was in de afgelopen weken een zootje geworden, inclusief een omgevallen rommeldoos en lekkage (dat is met de nieuwe dakgoot gelukkig over). Toen de plank leeg was, kon ook de nieuw aangeschafte printer worden geïnstalleerd.

Vorige week - bij het wokrestaurant - wezen collega's me erop dat de linkervoorlamp van mijn auto het niet doet. Die heb ik vandaag bij Bochane laten repareren en ik heb gelijk een afspraak voor de autokeuring gemaakt.

Ik ben alweer halverwege het tweede Hendrik Groen-boek. Het is voor het eerst sinds tijden dat ik af en toe stop met lezen en het boek wegleg, alleen maar om er langer over te doen voordat het boek uit is.

Zo'n groot stuk zalm dwingt je tot enige creativiteit. Gisteren aten we zalm-rucula-wraps en vandaag een ui-champignon-zalm-omelet.

3 bestellingen: Florinda Donner, 'Shabono', Charles Dickens, 'A Christmas carol',Nicolaj W. Gogol, 'Dagboek van een gek'.

28 december 2016

Vannacht zat ik om 02.45 uur nog/weer klaarwakker beneden. De reden dat ik niet kon slapen is vermoedelijk het avondlijke gezwoeg om de nieuwe printer aan de praat te krijgen. Eerst om hem gebruiksklaar te maken (beschermend plastic eraf, inkt erin) en vervolgens om hem met het netwerk te verbinden, zodat er vanaf meerdere plaatsen en computers geprint kan worden. Waar is de tijd gebleven dat je van een nieuw apparaat de stekker in het stopcontact stak en dat het ding vervolgens ook gewoon werkte?
In de nachtelijke uren werd een programma uitgezonden van een flink aantal jaren geleden: artiesten zingen liedjes van Toon Hermans. Er is in deze weken veel aandacht voor Toon Hermans. Hij zou elf dagen geleden honderd geworden zijn. Dit programma was duidelijk gedateerd (maar daarom nog niet minder de moeite waard). Niet alleen de maker van de liedjes is al lang overleden. Ook de uitvoerende artiesten zijn dat: Rita Reys, Jos Brink, Frans Halsema.

Bescheidenheid siert de mens. Onzin.
Hoe kun je je nou opdoffen met iets dat niet alleen onzichtbaar is,
maar waaraan bovendien een uiterst verdacht luchtje zit?

(Steven Membrecht, De zwakke partij, blz. 49)

Vanmiddag deden we een rondje dorp: Betaalde boeken naar het postagentschap, groenten op het Bruïneplein, Gemeentewerf, Albert Heijn, Blokker, Van Uffelen, T-Mobile, Van Kooten, PWA-Park.
Bij de T-Mobile wilde ik een formulier halen om de verzekering van mijn telefoon op te zeggen. Het was me in die winkel echter veel te druk. Ik ga er wel een keer in een tussenuur even op de fiets naartoe.
Boekhandel van Kooten had zijn jaarlijke uitverkoop. Ik kocht voor mezelf:

- Jeroen Brouwers, Gezichten en gestalten
- Louis Couperus, De correspondentie (2 delen in cassette)
- Willem Nijholt, Met bonzend hart. Brieven aan Hella S. Haasse
- Cees Nooteboom, Eilanden, rif en regenwoud. Alle Australische reizen
- Frans Pointl, De laatste kamer

Lidy kocht drie kookboeken:

- Thuis bij Jamie. Kook met het ritme van de seizoenen
- WeightWatchers, Gezond gezin. Met meer dan 200 lekkere recepten
- WeightWatchers, Hapjes om van te genieten

zonde

Bij de Albert Heijn vielen bovenstaande stickers me op. Ze zaten op producten die bijna 'over de datum' waren. De vraag is of het nog altijd bestaande Veenendaalse gristelijke volksdeel hier geen aanstoot aan neemt. Ik hoor het mijn overbuurvrouw nog tegen me zeggen: 'Zonde is wat de Heer onwelgevallig is. Wat jij bedoelt is 'jammer''.

In de 'Veenendaalse Krant' staat de aankondiging van mijn column (die nog niet af is) van vandaag over twee weken in het Cultureel Café. Lidy had die aankondiging ook al in de digitale versie van de krant gezien. Daar was hij wat uitgebreider. Waarschijnlijk stond daar het complete persbericht, maar was daar in de papieren versie geen plaats voor.

column Cultureel Café column Cultureel Café

Op de avond van eerste kerstdag plukte ik op mijn gemak het karkas van de kalkoen schoon. Daar bleef - toch nog - heel wat vlees aan over. Vandaag aten we daarom rijst met - een goed gelukte - kalkoenragout.

kalkoenragout

2 bestellingen: Ramsey Nasr, Prentbriefkaart: 'Onhandig bloesemend', P.J. van der Horst, 'Dierentuinen'.

29 december 2016

Nog een keer de stapel Burgersdijk & Niermans én nog een keer 'niet te koop zetten, maar zelf houden': Willem Kloos, 'Nieuwere literatuur-geschiedenis', vijf delen, verschenen tussen 1904 en 1914. Mooi uitgegeven boeken; in een leren band en goud-op-snee. Bij een groot deel ervan zijn de bladzijden nog niet eens opengesneden. Ik houd ze zelf, omdat het mooi staat in mijn kast, maar meer nog, omdat Kloos in deze delen ongezouten de nieuwe literatuur van zijn tijd recenseert. Ik kan die recensies melden op Schrijversinfo bij de diverse auteurs én ik kan er een opvallend citaat uit opnemen. Bijvoorbeeld over Charles Boissevain (zo worden er geen recensies meer geschreven):

De heer Charles Boissevain bezit in ons land onder zeker publiek een zekere reputatie, als belletrist en criticus, die hij voornamelijk te danken heeft aan zijn gladden stijl en aan het gehalte zijner denkbeelden. die noch nieuw, noch diep genoeg zijn, om voor excentriek gehouden te worden, noch zoo zeer verouderd of gemeenplaatsig, dat menschen van halve ontwikkeling ze niet als de hunne zouden kunnen begroeten. (Willem Kloos, Nieuwere Literatuur-geschiedenis, deel 1, blz. 27)

Tygo en Dylano logeren bij ons. Dat betekent in ieder geval dat we er vroeg bij zijn. Tygo was even voor 6.00 uur helemaal wakker. Dylano volgde even na 7.00 uur.

1 bestelling: Miep Diekmann, 'Als je het nog niet wist, Voorlichting en levenskunst voor teenagers'.

30 december 2016

Het zijn donkere dagen, zo aan het eind van het jaar. Het is mistig en het is koud. De mist bevriest op de struiken in de tuin. Het ziet er in ieder geval 'kersterig' uit.

Geven we aan een asielzoeker die hier al jaren is, maar van wie de aanvraag is afgewezen en die dus moet worden uitgewezen eerst een uitburgeringscursus?

2 bestellingen: Louis Couperus, 'De stille kracht', M. Trommelen, 'Inleiding generatieve fonologie'.

31 december 2016

ik heb ook het tweede deel van de dagboeken van Hendrik Groen uit. In deel twee is de verrassing er een beetje af. Ik heb ook minder de neiging om te gaan citeren, maar het blijft zeer leesbaar. Ik heb wel besloten dat ik niet zo nodig naar een v-serie erover of naar een toneelstuk erover hoef te kijken. Als er een derde boek verschijnt, zal ik dat waarschijnlijk wel kopen.
In dezelfde bejaardensfeer was gisteravond de verfilming van 'De honderdjarige die uit het raam klom en verdween' op televisie. Ik viel er halverwege in, nadat bij het darten zowel Van Gerwen als Van Barneveld de halve finale hadden gehaald. Dat halverwege erin vallen was overigens geen probleem. De verfilming volgt nauwgezet het boek en dat had ik nog vrij goed in mijn hoofd. Het bezoek aan de heerser van Noord-Korea hebben ze wél uit de flm gelaten. Ik vond dat ook in het boek al een beetje 'over de top'.

We hadden een rustige oudejaarsavond. Martijn was bij ons. We keken o.a. naar Claudia de Breij. Ik had daar geen hoge verwachtingen van, maar ze deed het goed. Een mooi opgebouwd verhaal, waarin de politiek en de vluchtelingen de hoofdrol speelden.

 

Door naar januari 2017