Terug naar november 2017

 

December 2017


1 december 2017

Vier lessen vandaag en vier keer een toets begrijpend lezen. Dat betekent dat het werk voor mij niet in die lessen zit, maar daarna in het corrigeren van die toetsen. Ik was na deze werkweek ook wel toe aan een rustig dagje. Collega's zien aan me dat ik moe ben. Omdat ik woensdag op mijn Bapo-dag flink veel uren maakte i.v.m. de 10-minutengesprekken, ging ik vandaag na mijn laatste les (14.05 uur) naar huis.

Morgen vieren we Sinterklaas. Ik ben qua uitstelgedrag net een leerling. Vandaag maakte ik mijn surprise met gedicht.

Vanavond gingen we nog één cadeautje kopen. We liepen ook even de benedenverdieping van het oude V&D-gebouw binnen. Daar staan nu allemaal kratten op een soort behangtafels met (waarschijnlijk uit failliete boedels opgekochte) goedkope zooi. Ik wil het niet te vaak doen, maar daar zo eens tussnedoor lopen en wat snuffelen is wel aardig.

De winter is begonnen. Het vriest! Het deksel van de kliko zit vastgevroren en de autodaken glimmen van de vorst.

1 bestelling: 'Detective & Thrillergids 1987', 'Boekenpost nr. 40, jaargang 7, maart/april. 1999', 'Boekenpost nr. 34, jaargang 6, maart/april 1998', 'Hollands Maandblad, vierde jaargang, nummer 183, 19 december 1962', 'Hollands Weekblad, vierde jaargang, nummer 185, 19 december 1962'.

2 december 2017

De laatste hand aan de surprise en alle cadeautjes vast naar beneden voor de open haard.

In de voor- en achtertuin doen de vogels zich tegoed aan appels, vetbollen en pindakaaspotje. Dat pindakaaspotje zit in een speciaal voederhuisje, maar omdat het bijna leeg is, had Lidy het op de tuintafel gezet. De mezen klimmen er dan nóg in om de laatste restjes te bemachtigen:

mezenpindakaas mezenpindakaas

Met de post kwam een Catawiki-kavel met tien essaybundels (voor € 9,00 + veiling- en verzendkosten). De twee boeken van Cornets de Groot zijn zelfs gesigneerd.

Handtekenin Cornets de Groot

In het doosje zaten:
- R.A. Cornets de Groot, De chaos en de volheid
- R.A. Cornets de Groot, Ladders in de leegte
- Gerrit Komrij, Averechts
- Gerrit Komrij, Papieren tijgers
- Willen Jan Otten, Denken is een lust
- Ethel Portnoy, Belle van Zuylen ontmoet Cagliostro
- Ethel Portnoy, Broodje aap
- Ethel Portnoy, De brandende bruid
- Ethel Portnoy, Dromo mania
- Ethel Portnoy, Het ontwaken van de zee

Alvast een mooie opmerking van Cornets de Groot over originaliteit / plagiaat:

De druk op onze ontvankelijkheid is zo enorm,
dat niemand in ernst vol kan houden ergens de bron van te zijn:
men is een meer, waar de bronnen in uitstromen.

(R.A. Cornets de Groot, Ladders in de leegte, blz. 7)

1 bestelling: Willy van der Heide, 'Een overval in de lucht'.

3 december 2017

De zonen van pietje Bell Onlangs kwam er een boek uit over Chris van Abkoude: 'Dát is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude', geschreven door Jan Maliepaard en Jan Oudenaarden. Veertien jaar geleden publiceerde Jan Maliepaard al samen met René Zwaap 'De vader van Pietje Bell'. Nou had die Van Abkoude best een interessante levensloop: onderwijzer, socialistisch pamflettist, schrijver, poppenkastspeler, korporaal in de eerste wereldoorlog, emigrant naar Amerika, directeur van een tijdschriftendistributiecentrum, weer poppenspeler.
Over 'Pietje Bell' en 'Kruimeltje' wordt vooral geschreven vanuit een soort jeugdsentiment en vertedering. Rond de eeuwwisseling zijn de boeken verfilmd en zijn er musicals van gemaakt. De critici waren in de tijd van het verschijnen van de boeken overigens niet mals en zelfs ronduit negatief. In 'Papieren Tijgers' (een boek dat gisteren bij de stapel op Catawiki aangeschafte essaybundels zat) probeert Gerrit Komrij zonder jeugdsentiment een oordeel over de Pietje Bell-serie te geven. Een citaat:

De volgorde van verschijnen loopt niet parallel met het klimmen der jaren bij Pietje; van het meegroeien met het lezerspubliek werd afstand gedaan (wat ook moeilijk anders kon) en er werden steeds boeken aan toegevoegd die weer de jonensstreken van Pietje Bell beschreven: gewoon een kwestie van tussenschuiven. Zo verscheen De zonen van Pietje Bell al in 1922, terwijl Pietje is weer aan de gang van 1934 tien jaar is en dus nog lang geen vader; in de latere boeken haalt Pietje zelf streken uit die lijken op, of regelrecht ontleend zijn aan de ondeugendheden van zijn zonen die al aan een lezersgeneratie eerder waren gepresenteerd: een ingewikkelde gang van zaken die er mede debet aan is dat in de boeken, als je ze leest in de volgorde van Pietjes groei, allerlei zaken niet kloppen, nieuwe figuren opduiken, oude verdwenen zijn, doden weer tot leven worden gewekt, belangrijke aspecten vergeten worden en dat het wemelt van de anachronismen. De mirakelse sfeer die van de boeken uitging als je ze, enfin men kent het sjabloon, stiekem met zaklantaarn en al in je bed las, is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor de indruk dat het handig in elkaar gezette maaksels zijn, snel lap- en plakwerk dat koste wat het kost moest beantwoorden aan wat de ouderen dachten dat de modieuze wensdromen en verlangens van de nieuwste worp jongeren waren. (Gerrit Komrij, Papieren tijgers, blz. 12/13)

Misschien is het tijd dat ik de Schrijversinfobladzijde over die Van Abkoude eens afmaak.

Martijn ging vanmiddag bij de Mediamarkt een nieuwe losse harde schijf kopen én hij dacht na over een nieuwe computer. Of ik zin had om mee te gaan. We gingen allebei mee. Ik pak in de woonkamer steeds vaker Lidy's iPad en ik maak ook steeds vaker gebruik van allerlei apps op mijn iPhone. Daarom overwoog ik de laatste weken al de aanschaf van een eigen iPad. Daar was dit dan een mooi moment voor. Ik heb de neiging voor de nieuwste (en de duurste) modellen te gaan, maar dat deed ik in dit geval maar niet. Geen iPad Pro dus, maar een 'heel gewone' iPad. Dat moet voldoende zijn voor wat ik ermee wil doen.

De Sinterklaasviering was gezellig. Er was behoorlijk werk gemaakt van surprises en gedichten. Ik was onder de indruk van mijn barbecue-surprise! dat is het fotootje rechtsonder op deze van Suzannes Facebook geleende fotocompilatie:

sinterklaas 2017

2 bestellingen: Robert A. Heinlein, 'Een vreemde in een vreemd land', T. Schouwerwou, 'De elektricien'.

4 december 2017

De drie tekstverklaringen van H3 kreeg ik gisteren af. Ik telde ook de punten van elke leerling op. Alleen het delen van die punten door (in dit geval) 3,7 zag ik gisterenavond niet meer zitten. Dat lukte vandaag. Aan de tekstverklaring van V3 begon ik in een tussenuur. Ik vertelde de klas in de les dat ik halverwege was met nakijken en dat ik tot zover heel tevreden was. Ik had mijn mond moeten houden, want toen ik later op de dag de rest nakeek, bleek dat maar matig gemaakt te zijn. Ze hebben de theorie netjes uit het hoofd geleerd (en hebben die open vragen goed beantwoord), maar het toepassen daarvan op een tekst en in meerkeuzevragen bleek een stuk lastiger en die vragen tellen veel zwaarder mee.

1 bestelling: I.H.Ph. de Rode-Verschoor, 'Van wie is de maan? Luchtrecht en ruimterecht'.

5 december 2017

Er stonden grote bakken sinterklaassnoep in de personeelskamer (en jawel, ook weer een kist mandarijnen). Van dat snoepgoed kon ik niet afblijven. Na vandaag moet ik maar weer wat serieuzer suikervrij proberen te zijn!

Veel gesprekken met leerlingen, ouders en begeleiders vandaag. Het begin van het schooljaar is nu wel ten einde! De problemen qua cijfers en gedrag worden duidelijk en hier en daar moeten de touwtjes worden aangetrokkken.

Suzanne moet zaterdag voor haar werk een taalexamen doen: een tekstverklaring, een luistertoets en een (mondeling) betoog. De teksten zijn toegespitst op haar werk, dat maakt het wel iets makkelijker. Het niveau is pakweg Havo-3. Gisterenavond hielp ik haar met een aantal proeftoetsen. De oefen-luistertoetsen zijn op internet te vinden. Ik vind ze pittig! Toen we naar de uitslag keken, bleek dat ik ze (gelukkig) wel allemaal goed had. Ik zou toch een beetje afgegaan zijn, als ik er veel fout had gehad.

2 bestellingen: A.L.Snijders, 'Nederland leest de mooiste korte verhalen', Etty Mulder, 'Aantal (25) knipsels van Etty Mulder'.

6 december 2017

Vanochtend liet ik een gaatje in een kies vullen. Ik ben daar geen liefhebber van. Ik zei tegen de tandarts dat ik nog wel wat verkouden ben, maar dat ik ging proberen door mijn neus te ademen én dat ik gedroomd had dat ik niet door mijn neus kon ademen en stikte in de rommel die zij losboorde. Daar konden de dames wel om lachen (ik niet).
Het ging goed en de assistente zuigt tegenwoordig alle rommel onmiddellijk weg. Spoelen is niet meer nodig, omdat er door dat wegzuigen niets te spoelen valt!

In de wachtkamer schalde de kerstmuziek al uit het plafond. Er zat een oud-leerling van de basisschool. Die zijn tegenwoordig ook minstens boven de dertig jaar. Er zaten ook twee Marokkaanse jongetjes (brugklassers) tegen elkaar op te scheppen dat ze nooit leerden voor toetsen. Toen er werd omgeroepen dat een meisje (ik ben de naam vergeten) naar binnen moest, keken ze mij aan. Ze zagen wel dat ik dat niet kon zijn. 'Die is bang geworden en niet komen opdagen', zei ik. 'Dat gaat haar geld kosten!' zei één van de mannetjes. 'Vijfendertig euro', wist hij en hij beweerde dat al zes keer te hebben moeten betalen. 'Dat is niet zo mooi', zei ik, 'en je leert je huswerk ook al niet, hoor ik net.' Ik zei dat ik leraar ben. Het ene jongetje zat op het CSV en het andere op het Rembrandt College. Daar werden ze rustiger van. Er werd een Frans schoolboek tevoorschijn gehaald en ze gingen elkaar woordjes zitten overhoren (aan de uitspraak valt nog wel wat te verbeteren). Even later werden ze opgehaald door een tandartsassistente met een hoofddoek. Ja hoor, ook een oud leerling. Ze bevestigde voor de mannetjes dat ik leraar ben. Toen ze me zag zitten, zei ze: 'Hé, mijn oud-docent Nederlands.'

The Kik Hertaalt


Ik houd alle nieuw uitgekomen muziek niet meer zo bij. Martijn laat me af en toe wat horen, ik lees wat recensies in de zaterdagkranten én ik kijk tegenwoordig op Spotify af en toe bij 'Nieuwe releases'. Daar kwam ik 'Hertaalt!' van The Kik tegen. Martijn had het daar het afgelopen weekend al over: In het Nederlands hertaalde (niet vertaald dus, maar heel vrij geïnterpreteerd) gouwe ouwen. Ik ken hun recente, nog net op tijd, met Armand gemaakte cd en ik ken de frontman van het 'bekende Nederlanders doen een dirigent na'-televisieprogramma dat momenteel uitgezonden wordt. Daar vond ik die Kik-zanger maar een rare paljas. Deze cd daarentegen is een prettige verrassing. De nummers zijn heel creatief in het Nederlands overgezet, met inventieve taalvondsten. Twee nummers springen er voor mij uit: 'Bankje in de zon' (Sunny afternoon) en 'Goedenacht vrienden' (Gute Nacht, Freunden). Het refrein van het laatste nummer is mooi en niet al te letterlijk overgezet:

Goede nacht vrienden,
het is echt de hoogste tijd.
Ik ga maar eens naar m'n bedje,
maar bij het laatste sigaretje
wil ik toch nog wel iets kwijt.

De coupletten beginnen in de sfeer van Reinhard Mey, maar in het tweede couplet loopt het een heel andere kant op: Daar blijkt de aangesprokene het met het meisje van de zanger 'gedaan' te hebben en in diens laatste glas heeft nu de zanger 'iets' gedaan.

Het bovenstaande over 'The Kik' zette ik ook op Facebook. Biek meldt dat de tweede man van de band, gitarist/zanger Arjan Spies een Veenendaler is. Martijn vertelt me vervolgens 'live' dat hij me dat al een paar keer verteld heeft. Nog weer later meldt collega Jan Beerten dat Arjan Spies zijn buurman is (Veenendaal wil graag een stad zijn, maar het blijft een dorp).

Martijn is vandaag op Papendal. Hij voert als jurylid gesprekken met de door VNT en KNLTB genomineerden voor 'Tennistrainer van het jaar'. Laat ik eens een voorspelling doen: Martijn komt nog wel in het landelijk KNLTB-bestuur terecht.

We deden vanmiddag boodschappen. Een volle tas bij het groenteboertje op het Bruïneplein en een volle kar bij de Jumbo aldaar. Bij de Praxis kochten we een houten paal om in de voortuin een vogelvoederhuisje bovenop te zetten, wat plantjes en wat zakken haardhout. Bij de kringloop kocht ik:
- Anna Enquist, Hier was vuur
- Maarten 't Hart, De gevaren van joggen
- Youp van 't Hek, Wat moet ik?
- Henk Romijn Meijer, Oprechter trouw
- Tatiana de Rosnay, Die laatste zomer
- Pauline Slot, Soerabaja
En drie kookboeken:
- 40 recepten voor ovenpannetjes
- 500 sappen & smoothies
- Warme broodjes

Terwijl Feyenoord in Rotterdam met 2-1 wint van Napoli (!) vul ik op mijn laptop (voor het eerst) mijn favorietenlijstje in voor de Top 2000:
- The Band, Ophelia
- The Band, Stagefright
- Stef Bos, Is dit nu later
- J.J. Cale, Call me the breeze
- Eric Clapton, Let it grow
- Eric Clapton, Wonderful tonight
- Cockney Rebel, Sebastian
- Leonard Cohen Take this Waltz
- Leonard Cohen, You want ik darker
- Chi Coltrane, Go like Elijah
- Jim Croce, I got a name
- Jim Croce, I'll have to say I love you in a song
- Jim Croce, Time in a bottle
- Bob Dylan, Hurricane
- Bob Dylan, Knocking on heaven's door
- Paul Simon, Kodachrome
- Cat Stevens, Lady d'Arbanville
- Neil Young, Comes a time
- Neil Young, Needle and the damage done
- Neil Young, Old man
plus:
- Maarten van Roozendaal, De begrafenis van Rene
- Joop Visser, De hordeloper
- Cornelis Vreeswijk, De nozem en de non

1 bestelling: Hilde Keteleer, 'Al wat winter is en waar'.

7 december 2017

Een leerling uit V3 met dyslexie haalde een ruime acht voor zijn tekstverklaring. Dat is goed van hem. Hij eiste vervolgens min of meer dat ik trots op hem was, maar ik wilde niet verder gaan dan tevreden. Trots is toch echt iets anders. Misschien zijn zijn ouders trots op hem. Ik ben een enkele keer trots op mijn eigen kinderen. Eigenlijk nooit op mezelf en al helemaal niet op mijn leerlingen. Er lijkt hier sprake van woorddevaluatie.

Dat is grappig! Gisteren vulde ik mijn lijstje in voor de Top 2000. Vandaag krijg ik een mailtje van Spotify met een lijstje van de meest door mij beluisterde nummers in 2017. Dat schreeuwt om vergelijking.
In mijn Spotify-top 20 staan drie nummers die ik ook voor de Top 2000 had vermeld:
- Jim Croce, I got a name ( op nummer 1)
- Jim Croce, Time in a bottle (op nummer 14)
- Bob Dylan, Knocking on heaven's door (op nummer 19)
In mijn top dertig van Spotify staan wel vooral artiesten die ik gisteren ook meldde in mijn lijstje voor de Top 2000:
- Bob Dylan, 5 x
- Jim Croce, 4 x
- Paul Simon, 2x
- Eric Clapton, 1x
- Leonard Cohen, 1x
En misschien had ik dan ook in mijn Top 2000-lijstje moeten opnemen:
- Randy Newman, 2x
- Johnny Cash, 2x
En om volledig te zijn: wel in mijn Top-2000 lijstje, maar dit jaar weinig door mij beluisterd op Spotify:
- Neil Young
- The Band

1 bestelling: Dirk Ayelt Kooiman, 'De vele oorlogen van Jan Montyn'.

8 december 2017

Dinsdag had ik een gesprek met ouders en hulpverleners van een leerling. Daarom kon toen een les niet doorgaan. Die les was er vandaag achteraan geplakt. Deze leerlingen waren daarom op vrijdagmiddag een lesuur later uit. Daar worden ze niet blij van. Omdat ze hard gewerkt hebben (ik had voor mijn H3-klassen een proeftoets grammatica), liet ik ze een kwartiertje eerder gaan (Dat doe ik eigenlijk nooit).

Ik was laat op de markt, maar de bakker stond er nog. Hij zag me aankomen en riep: 'Ik heb nog vijftien croissantjes'. Vijf is genoeg, maar het is duidelijk dat ik status van 'vaste klant' heb bereikt.

2 bestellingen: Tess Gerritsen, 'Zustermoord', stafkaart 1 H, Ameland, Topografische dienst Nederland.

9 december 2017

Dylano zwom vanmorgen (vroeg) af voor zijn zwemdiploma A. Het was vroeg, het was warm en het was druk. er zwommen 73 kindertjes af en die brengen allemaal (begreep ik van de badmeester) vierenhalve man mee. Dat kon wel eens ongeveer kloppen. Ik vond de organisatie deze keer wat rommelig. Bij het afzwemmen van Tygo was er een afgevaardige/controleur van de zwembond. Ik weet niet of het daaraan lag, maar het was toen duidelijk strakker georganiseerd.
Maar het blijft aardig om een keer te zien, zowel het geheel, als je eigen kleinzoon. Hij voldeed aan de opdrachten, maar het is ook duidelijk dat je met je diploma-A nog geen geoefend zwemmer bent.

Dylano diploma a Dylano diploma a

Vanochtend had het gesneeuwd en vanavond sneeuwt het verder. Er is in het midden van het land tot 10 centimeter sneeuw voorspeld.

2 bestellingen: Benno Barnard, 'Uitgesteld paradijs', H. Hoving, 'Júf, daar zit een weduwe in de boom!',

10 december 2017

We zaten tot een jaar of drie geleden bij Ziggo. Daar waren we niet tevreden over en we gingen, met een overstap op glasvezel, naar Vodafone.Vodafone verkocht een gedeelte (de mobiele telefonie) aan Ziggo en een gedeelte (het internet en de pakketten) aan T-mobile. Wij zitten nu dus, zonder daarom gevraagd te hebben, ineens bij T-mobile. Per 16 december veranderen daarom onze emailadressen in ...@t-mobilethuis.nl. Vandaag zit ik de hele dag allerlei accounts op te zoeken en daarin het mailadres te veranderen. wat een gedoe. Het kost me een hele dag!

De aangekondige sneeuw is inderdaad gekomen. Het is nog geen ten centimeter, maar dat kan het nog best worden.

10-12-17 10-12-17

Rond een uur of vier stond de brandweer met een hoogwerker in de straat. Van een denneboom in het stukje bos, schuin tegenover ons, dreigde een boven de weg hangende tak af te breken. Een jaar of drie geleden brak daar tijdens een storm al eens een tak vanaf. Met een motorzaag werd de tak doorgezaagd en hij viel met een enorme plof op de weg. Lidy maakte er een filmpje van en zette dat op Facebook.

10-12-17

1 bestelling: 'Op Nieuw Niveau, differentiatiewerkboek 1HV'.

11 december 2017

Het is volop winter. Er ligt een flinke laag sneeuw en vandaag valt er nog veel meer. Er zijn weerwaarschuwingen, daarom werd de school om 13.00 gesloten. Iedereen naar huis. Zomaar een vrije middag. Ik heb de twee toetsen van vanmorgen nagekeken en een - flink - begin gemaakt met de eindejaarsinventarisatie van de boekenvoorraad.

Vanmiddag bakte ik een bierbrood. Het was een kant-en-klaar pakketje. Er moest alleen nog een flesje bier naar keuze in. Dat werd een Duveltje. Het broodje ruikt heerlijk naar Duvel en naar knoflook. Het brood is te gebruiken als een borrelhapje met kaas o.i.d.

4 bestellingen: Phliip Roth, 'Verontwaardiging', Emily Dickinson, 'Gedichten', W.J.A Schouten, 'Albert Einstein relativiteit', Hans Kooger, 'Albert Einstein', Charles Dickens, 'Martin Chuzzlewit (deel 1 + 2)', 25 knipsels Jan Blokker.

12 december 2017

Tante Dick heef vanochtend een maagbloeding gehad. Ze spuugde bloed en had veel pijn. Ze heeft nu morfine en slaappillen. In die slaap zal ze binnenkort 'wegglijden'. Het is goed zo. Ze verklaarde de laatste tijd zelf ook voortdurend 'er geen zin meer in te hebben'. Tante Dick is de tweelingzus van mijn moeder. Zelf heeft ze nooit kinderen gehad. Ze was voor ons een soort tweede moeder. Vanmiddag waren we bij haar. De komende dagen zullen er steeds één of twee van ons bij haar zijn.

Vanochtend nam ik in het vijfde lesuur nog een grammaticatoets af. De klas die om 12.05 uur binnenkwam, stuurde ik naar de aula. Ik vertelde ze ook waarom ik naar huis ging. Diverse H3-leerlingen kwamen, voordat ze het lokaal verlieten, even naar mijn bureau om me zachtjes 'sterkte' te wensen. Op zulke momenten houd ik van mijn leerlingen en van mijn vak.

In de 'Argus' van vandaag:

Reve aan de muur

Reve aan de muur


3 bestellingen: Marianne Philips, 'Henri van de overkant. Een jeugd tussen twee eeuwen', Rutger Kopland, 'Tot het ons loslaat', 'De zomers van Wattou' (cd).

13 december 2017

Tante Dick is vanochtend om tien voor zeven overleden. Ze is niet meer bij kennis geweest. We waren vanochtend allemaal aanwezig. Dat werd nog een lange dag, want de begrafenisondernemer kon pas aan het eind van de middag. Tante Dick blijft deze week op haar eigen kamer. Vandag lag ze ook de hele dag bij ons. Zes mensen en een dode, een uur of tien in een klein bejaardenhuiskamertje. In het begin is het surrealistisch, maar je went overal aan. Sterker nog, op een gegeven moment wordt er ook gelachen. 's Middags begonnen we zelf, zonder begrafenisondernemer, maar vast na te denken over de begrafenis en alle regeldingen die er op zo'n dag op je af komen. Het resultaat van al dat denken is o.a.: rouwdienst in het verzorgingshuis, begraven op Den en Rust, De urn van oom Piet mee in het graf, een magnolia op de rouwkaart (ze was trots op de fraaie boom in haar voortuin in Den Dolder).

14 december 2017

Na een rare dag toch maar weer aan het werk. Ik sleurde mezelf vroeg mijn bed uit, want ik moest om 8.00 uur een steunles aan twee tweedeklassers geven. Ze waren er allebei niet. Soms ben je niet blij met je leerlingen. Maandag vervielen na 13.00 alle lessen i.v.m de sneeuw. Deze steunles stond eigenlijk op maandag het negende uur. Waarschijnlijk dachten/vonden ze dat deze les dan ook niet door ging.

Peter en Joukje hebben vandaag de plek van het graf op Den en Rust geregeld en met de dominee de rouwdienst voorbesproken.

De vergadering van de MR aan het eind van de middag (over de meerjarenbegrting van school) liet ik schieten. Het hele gebeuren van de afgelopen dagen had me een akelige hoofdpijn bezorgd.

Anne Marie leest tijdens de rouwdiens een gedicht voor. Ik scande weat mogelijke gedichten voor haar en stuurde die via de mail naar haar toe.

2 bestellingen: 'Geen Vergeefs woord, Verzamelde deputaten-redevoeringen', Wim Hora Adema, 'De rijstebrijberg'.

15 december 2017

Mijn direct leidinggevende zou vandaag een les van me bijwonen. We hebben dat over de kerstvakantie heen getild. Ik ben deze week niet op mijn best. Als ze een routineuze standaardles wilde zien, was ze van harte welkom geweest.

1 bestelling: Wim Huijser en Peter de Roos (redactie), 'Wie niet weg is is gezien. C. Buddingh' Jaarboek 2009'.

16 december 2017

Een rustige zaterdag. Daar hadden we wel behoefte aan. Als je op zo'n dag weinig hoeft te doen, doe je al met al nog behoorlijk wat. Kleine klusjes als een kapotte lamp vervangen en wat opruimen in huis en in de tuin, kippensoep maken in de crockpot.

17 december 2017

Tygo heeft vandaag een floorballtoernooi in Utrecht. Dylano is bij ons. We hebben het opzetten en optuigen van de boom bewaard tot hij er is. Hij vindt dat prachtig om te doen.

Dylona kerstboom Dylano kerstboom


Gisteren en vandaag maakte ik het balansen af. Het is een uur of zes werk en af is maar af. Dan hoef ik het in de kerstvakantie niet meer te doen. Wat ik tussen nu en 31 december verkoop, boek ik op 1 januari.

1 bestelling: Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: Het gebroken Oor / De zwarte Rotsen / De Guitenstreken van Quick & Flupke'.

18 december 2017

Vandaag was de begrafenis van tante Dick. Het verliep netjes en waardig. Ik was bang dat we te laat in Huis ter Heide zouden zijn. Op de A12 stond veertien kilometer file tussen Veenendaal en Zeist. We gingen binnendoor (Scherpenzeel, Woudenberg), maar ik was bang dat er veel meer mensen op dat idee waren gekomen en dat we alsnog in een file zouden belanden. Dat gebeurde tot mijn opluchting niet.
Tante Dick lag er niet meer heel mooi bij. Rond haar mond was ze al blauw aan het worden. Op haar eigen kamertje viel dat door het zachte licht niet zo op, maar in de ruimte waar het condoleren was, zaten alleen tl-buizen in het plafond en met dat harde licht viel het wél op.

De dienst in het bejaardenhuis waar ze woonde verliep goed. De leiding lag bij een dominee, waar ik nou eens geen kromme tenen van kreeg. Jan hield een mooi, persoonlijk verhaal en Anne-Marie las een gedicht van Anthonie Donker voor. Bij het - met de kist - verlaten van de ruimte waar die dienst werd gehouden, stonden veel bewoners en veel personeel als een soort erehaag in de hal. Dat was een mooi moment en een goede gewoonte in dit tehuis. we stopten even in de hal en Peter bedankte er medebewoners en personeel.

Ik bedankte de aanwezigen bij het graf en noemde daar oom Jan nog even extra, omdat zijn naam tijdens de dienst niet gevallen was. Dat bedoelde ik niet als kritiek naar de sprekers, Ina - als tweelingzus - vaker noemen is op zich logisch, maar oom Jan helemaal niet noemen is wel erg karig. Ik zag uit een ooghoek dat Marjan, zijn dochter, ervan in de tranen schoot en was daardoor zelf mijn tekst even kwijt.
Ik had nog willen zeggen dat het kleine aantal omstanders bij zo'n begrafenis van iemand op vergevorderde leeftijd helemaal niets zegt over de waarde van dat leven.

Haar graf ligt aan de rand van Den en Rust in Bilthoven. De as van oom Piet is meebegraven (zijn urn stond hier in een urnenmuur. Dat was ook de reden om voor deze begraafplaats te kiezen). Aan het eind van de korte plechtigheid bij het graf, zei de begrafenisonderneemster dat we de kist met de urn erop ook nu naar beneden konden laten zakken. Oorspronkelijk was afgesproken dat de kist tot maaiveldhoogte zou zakken. Zo samen vonden we dat ook wel een mooi idee en Jan en Peter zetten de urn op de kist. 's Avonds appte Anne-Marie of ze wel gezien hadden dat ze de urn precies op het hart van Tante Dick hadden gezet. Dat hadden ze niet gezien, maar het is mooi symbolisch.

Op weg naar huis reden we op de Krakelingenweg in Zeist in een alcoholcontrolefuik van de politie. Aan beide kanten van een rotondetje stonden ze met twee blaasapparaten klaar. Dat leverde een behoorlijke file op. Het leverde ons een gele BOB-sleutelhanger op (maar daar zaten we niet op te wachten).

19 december 2017

Veel collega's hadden vandaag - op verzoek van de feestcommissie - een foute kersttrui aan, of in ieder geval iets kerstachtigs. Lidy kocht voor mij ook zo'n trui. Of eigenlijk kocht ze er twee. De eerste was aan de krappe kant en had bovendien een rode pompon als rendierenneus midden op mijn buik zitten. Er zijn grenzen. Ik wil best voor aap lopen, maar niet voor lul.

In de sectievergadering van vanmiddag hadden we een uurtje de dichteres Ellen Deckwitz op bezoek. Dat is een uitstekende besteding van een restje jaarbudget van de sectie. Ze vertelde ons over de literatuur- en poëzielessen die zij op scholen geeft en wat daarin lekker loopt. Dat was heel motiverend.
Ik ontmoette Ellen Deckwitz voor het eerst een aantal jaren geleden. We waren toen beiden jurylid van een poetry slam in jongerencentrum 'Escape' in Veenendaal. Ze was toen nog een meisje. Intussen is ze een zelfbewuste jonge vrouw (met een net iets te gemaakt gewoontelachje).

's Avonds aten we met school bij de wok in Elst. Dat was vorig jaar goed bevallen en we vielen met plezier in herhaling. Net als vorig jaar werd er een foute kersttruienfoto gemaakt. Tradities groeien langzaam: er waren ruim twee keer zoveel van zulke truidragers als vorig jaar.

Kersttruien

20 december 2017

vrachtauto = tante Dick

Met Jan en Anne-Marie laadde ik de laatste meubels van tante Dick in een vrachtwagen en we brachten ze naar een kringloopcentrum in Zeist (waar ze er blij mee waren. En terecht: het waren nog zeer nette meubels). Omdat we de meubels maandagmiddag al met z'n allen leeg gehaald hadden, was het nu niet meer zo heel veel werk. In anderhalf uur hadden we alles weg.
We lunchten daarna met z'n drietjes in een eethuisje bij Amersfoort. Dat was gezellig. Ik kan me niet herinneren dat we dat ooit eerder met z'n drietjes gedaan hebben.

21 december 2017

Dinsdag én vandaag maakten twee van mijn klassen een boektoets. De vier stapeltjes toetsen gaan mee naar huis als werk voor in de kerstvkakantie.

1 bestelling: 'De nieuwe taalgids, jaargang 78, nummer 1, januari 1985'.

22 december 2017

Halfuurslesjes na het schoolfeest van gisterenavond. Ik zorgde ervoor dat mijn H3-klassen in de kerstvakantie (of in de twee dagen daarna) uit de voeten kunnen met hun betoogopdracht en las verder - traditioneel - wat kerstverzen van Willem Wilmink voor.

Mijn V3-klas kwam in de grote pauze vrijwillig naar die kerstgedichten luisteren. Dat klinkt mooier dan het was, want daar stond tegenover dat ze het zevende uur weg mochten blijven (en dat ze dus eerder naar huis mochten).

23 december 2017

Uitslapen en een beetje rommelen. Ik sorteerde wat knipsels (nog vier dozen te gaan) en maakte met de grondboor een gat in de voortuin voor de houten paal (die daar al weer een ruime week lag), waar ik nu het vogelvoerhuisje op heb gezet. Ik moest voor dat huisje wel een extra houten bodemplaat maken, anders stond het veel te wankel.

Ria was vanmiddag even op visite en bracht als verrassingscadeautje het boekje 'Muggenzifters en zondebokken. Spreekwoorden en gezegden uit de Bijbel' van Friederike de Raat mee. Per bijbelboek worden de daaruit stammende spreekwoorden en gezegden besproken (waar staat het in de Bijbel, een voorbeeldzin, de betekenis en de herkomst). Bijvoorbeeld uit Exodus:
- Het land van melk en honing
- De hand in eigen boezem steken
- Woorden in de mond leggen
- Eert uw vader en uw moeder
- Oog om oog, tand om tand
- Het heilige der heiligen
- Het gouden kalf
Wat een leuk boekje. En behalve leuk ook zeer bruikbaar, want in het H3-boek wordt dit in hoofdstuk 6 in een paragraaf behandeld.

We zaten vanmiddag op RTL7 naar Darten te kijken. Het programma wordt gesponsord door De Keukenconcurrent en door Thuisbezorgd.nl. De sponsoren worden ook in die volgorde genoemd. Dat is toch een aparte combinatie. Eerst koop je een keuken en dan gebruik je hem niet, maar laat je je eten thuisbezorgen. Het wachten is op een programma dat gesponsord wordt door Durex en door Pampers.

Het spel van de engel

In de boekenkast staat al een tijdje 'Het spel van de engel' van Carlos Ruiz Zafón. Ik meen dat ik het van Anne-Marie heb geleend. Ik ben er vandaag maar eens in begonnen. Dat is een onderneming, want het boek telt 552 bladzijden. Op de eerste bladzijden moet de Catelaanse hoofdpersoon, die op de redactie van een krant werkt, bij de hoofdredacteur komen. Die zegt dat hij begrepen heeft dat de hoofdpersoon schrijft. Die antwoordt:
'Misdaadverhalen. Daar bedoel ik mee...'
'Ik begrijp wat u bedoelt.'
De blik van don Basilio sprak boekdelen. Als ik had gezegd dat ik kerststalfiguurtjes maakte van verse mest, had hij drie keer enthousiaster gekeken. Hij zuchtte nogmaals en haalde zijn schouders op.
Ik moest onmiddellijk aan collega Romijn denken. Een paar jaar geleden moesten we bij een teamuitje zandkastelen bouwen. Als Just het sindsdien over teambuilding heeft, noemt hij dat 'postbodes kleien van stront'. Zou hij dit boek ook gelezen hebben? Of is het een bestaande uitdrukking?

24 december 2017

Het is vandaag nulde kerstdag. Zo wordt het een heel lang kerstweekend.

Kerstmis bij de Gebroeders Temmes

Arie : En die koning heette Herodotus.
Gé : Die alle kleine kinderen opat.
Arie : Behalve Jezus, omdat die in dat mandje dreef....
Gé : Oja, nou weet ik het weer. Met die vallende ster.
Arie : En toen dat mandje met Jezus naar de Open Zee dreef
toen spleet de zee in tweeën, dat Jezus niet zou verdrinken en natworden.
Gé : Maar hij had dus niets te eten.
Arie : Hij at herten en runderen. En dat sliep allemaal bij elkaar, met de lammen en de leeuwen.
Dat vonden ze een eer, om door Jezus te worden opgegeten.
Gé : Rauw?
Arie : Nee, eerst roosterde hij ze op een brandend braambos.
Gé : En als hij dan dorst had?
Arie : Dan sloeg Jezus met zijn staf op een berg en dan kwam daar bier uit.
Gé : Het is goed om in deze donkere dagen weer eens bij die dingen stil te staan.
Arie : Precies. Daarvoor hebben ze Kerstmis ook voor ingevoerd.

(Koot & Bie, Bescheurkalender)

25 december 2017

Jaloezie is de religie van de middelmatigen. Het sterkt ze, het beantwoordt aan de onrust die vanbinnen aan ze knaagt en uiteindelijk verteert het hun ziel, terwijl het ze toestaat hun eigen kleinzieligheid en hebzucht te rechtvaardigen totdat ze denken dat het deugden zijn. (Carlos Ruis Zafón, Het spel der engelen, blz. 19/20)

Ik haalde de platenspeler tevoorschijn én de kerst-lp's (het was even zoeken). We luisteren vandaag naar 'belegen' kerstmuziek.

kerst-lp's

Ik probeerde naar de kersttoespraak van onze koning te luisteren. Het bleek geen toespraak, maar een voorleesbeurt te zijn. Een voorleesbeurt met zoveel korte leespauzes (op rare plekken) dat er - door het horten en stoten - van de inhoudelijke boodschap weinig overkomt.

We gourmetten aan het eind van de middag met kinderen en kleinkinderen. Natuurlijk was er weer van alles veel te veel. De kleinkinderen vermaakten zich er prima mee. Ze bakten vooral pannenkoekjes voor zichzelf. Ze zaten bijna net zo lang aan tafel als wij. Voor het eten hadden ze al wat marshmallows in de open haard gehouden (en opgegeten).

26 december 2017

We hebben wat uitgeslapen en vanochtend ruimden we nog wat resten van gisteren op.

Vanmiddag gingen we met Martijn naar de Makro. Er stonden stapels kerstpakketten met 75% korting. Lidy kon die verleiding niet weerstaan: we namen er twee van mee. We kochten verder o.a. wat kleren, die daar nu heel goedkoop waren, en inktcartridges.

Vadaag noteerde ik het aantal brieven per geadresseerde in 'Een varend eiland. Brieven' van J. Slauerhoff. Die aantallen heb ik vermeld op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

Met het nakijken van de boekverslagen wilde ik nu eens niet tot het laatste weekend van de kerstvakantie wachten. Ik begon er vandaag mee!

Overgezet naar de nieuwe lay-out: Arthur Lehning.

3 bestellingen: 'Heemschut, januari 1988', Auke Herrema, 'Scholierenleed en examenvreugd', E.F. Jacobi, 'Honderdvijftig jaar Artis'.

27 december 2017

We kijken al een paar jaar trouw naar de zomer- en de winterserie van 'De slimste mens'. Met veel plezier, maar deze weken merk ik dat me een beetje begin te ergeren aan de domheid van een aantal kandidaten. Of in ieder geval aan hun gebrek aan algemene kennis.

Het kerstpakket van school was weer een Bol.com-bon. Ik heb geen bezwaar tegen deze vorm van herhaling. Ik bestelde er 'De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001' van Nanne Tepper van. Het boek kwam vandaag binnen.

28 december 2017

In Assen namen we vandaag afscheid van Lidy's tante Siny. Twee weken geleden overleed mijn laatste tante van moederskant. Vorige week overleed Lidy's laatste tante van vaderskant. Lidy's vader en zijn broer en twee zussen werden allemaal ruim negentig. Een sterk geslacht. Ze overleden 'netjes' in leeftijdsvolgorde en alle vier in de donkere maanden aan het eind van het jaar. De plechtigheid in het crematorium was heel persoonlijk en waardig. Na afloop was er voor de directe familie nog een lunch bij Van der Valk in Assen (heerlijke mosterdsoep)..

1 bestelling: Klein orkest, 'Laat mij maar alleen', Harry Jekkers, 'Yoghurt met banaan'.

29 december 2107

Het eerste deel van 'Het bedrijf' van Hans Vervoort heb ik bijna uit. Het beschrijft het wel en wee bij de Weekbladpers, met als belangrijkste uitgave 'Vrij Nederland'. Interessant en vlot geschreven. Tot mijn verrassing las ik dat destijds de wekenlijkse boekenbijlage een door de directeur doorgedrukte misser was (financieel gezien).

De kerstplaten zijn weer naar boven. Ik heb de platenspeler in de kamer laten staan en ik heb er nu een stapel willekeurig uit het rek gepakte lp's naast gelegd.

1 bestelling: 2 x 'Terzijde' ('De Volkskrant' meldde gisteren dat Toon Verhoeven is overleden) én een betaling van een bestelling die in september gedaan is (!?)

30 december 2017

Piet Paaltjens Recordings In 2017 was het 150 jaar geleden dat 'Snikken en grimlachjes' verscheen. Er is een cd verschenen, waarop twaalf Nederlandse artiesten zijn poëzie zingen: 'Piet Paaltjens recordings', met daarop o.a. Dave von Raven, Jan Rot, Alex Roeka, Spinvis en Freek de Jonge.
Ik ben niet over alle vertolkingen enthousiast, maar 'De zelfmoordenaar'door Dave von Raven en 'Zoet' door Linde Schöne zijn het beluisteren zeker waard.

We gingen vandaag even bij de jaarlijkse opruiming bij Boekhandel Van Kooten kijken. Albert zei dat we aan de late kant waren: de uitverkoop begint jaarlijks op 'vierde kerstdag'. Dat is dan genoteerd voor volgend jaar.
Aan de andere kant: als er al veel weg is, geef ik minder geld uit. Lidy kocht twee kookboeken en vier boekjes voor de kleinkinderen. Ik was heel blij met twee dikke pillen:
- Leonard Nolens, Manieren van leven. Gedichten 1975-2011 (1228 blz.)
- Leonard Nolens, Dagboek van een dichter 1979-2007 (1056 blz.)
Verder kocht ik:
- Douwe Draaisma, Vergeetboek
- Hans Blankesteijn, Hans Dekker en Ben van Laar, Begraven in Rhenen. De geschiedenis van de laatste eer in Rhenen, Elst en Achterberg

In dat laatste boek is er ook aandacht voor het graf van Simon Gorter (vader van Herman Gorter). Zijn graf ligt op een geruimde begraafplaats en die plek is nu een parkje aan de Herenstraat. Erich maakte ooit een foto voor me van die grafsteen. Ik moet er toch eens zelf gaan kijken.

Op de eerste bladzijden van 'Dagboek van een dichter 1979-2007' kom ik - wat bladerend - al fraaie gedachten tegen:

Schrijven is zoeken naar geborgenheid in de taal, dus in zichzelf, en natuurlijk ook in zichzelf als een ander. Bevreemdende herkenning.

Feestkleding knelt, alsof de mens zichzelf dat feestplezier niet gunt.

Ik kook graag voor anderen: een vorm van communiceren, een manier om eigen smaken en inzichten door te geven, om de intimiteit van het eigen eetplezier, dus van mijn lichaam zelf, te leggen op de tong van een ander.

Ik kon Discogs niet meer in. Dat is lastig, want er kwamen wel bestellingen binnen. Het is me vanavond gelukt een nieuw wachtwoord aan te vragen (en de bestellers te beantwoorden).

4 bestellingen: Colet van der Ven (samensteller), 'Van oude mensen ... De twintigste eeuw weerspiegeld in twintig levensverhalen', Guus Kuijer, 'De zwarte stenen', Gerrit komrij, 'Twee werelden', Leon de winter, 'De hemel van Hollywood'.

31 december 2017

Ik probeer vandaag de helft van de boektoetsen nagekeken te hebben. Dat gaat wel lukken. Mijn H3-leerlingen mogen dit jaar nog een jeugdboek lezen. Ik spoor ze wel aan om de overstap naar boeken voor volwassenen te maken. In de keuze voor die overstap ben ik ruimhartig. Thrillers en detectives mogen ze in de tweede fase niet lezen, maar als overstap vind ik het prima. Al vind ik Baantjer dan weer niet zo'n goede keuze. Het aardige is dat Cas dat eigenlijk zelf ook wel door heeft! Op vraag 3b (Noteer een 'flat character' uit dit boek) antwoordt hij: 'De Cock zelf. Hij is de hoofdpersoon, maar krijgt geen andere karaktereigenschappen.' Dat lijkt me de spijker op de kop.

Op 'Cultura' is de hele dag de Top 2000 te zien. Dat vult elk jaar de donkere dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaarsdag. Het lijkt voor veel mensen hun verdwenen religie te vervangen. Uit heel Nederland komen ze naar Hilversum om een half uurtje in dat café te zitten, de platendraaier aan het werk te zien en waarschijnlijk ook om zelf even met hun gezicht op televisie te komen. Ze hebben voor dat half uurtje cafébezoek zes uur wachten in de hal over.
Onder in het televisiescherm verschijnen doorlopend sms-berichtjes die men voor € 0,25 naar de zender kan sturen. Je krijgt van de televisiebeelden toch al niet de indruk dat daar het slimste deel van Nederland rondloopt, maar het taalgebruik in die sms-jes is helemaal hemeltergend.
De ergste, maar daardoor ook wel grappigste, van vanochtend: 'Hallo Leon, ik hou van jouw Jan.' Daar kun je even over nadenken en dat dan nog los van de twee jongensnamen; Is de 'w' een taalfout en houdt Jan van Leon? Of hoort die 'w' daar inderdaad en komt Leon via dit berichtje aan de weet dat er nóg iemand van zijn Jan houdt?

Op Facebook schrijft Richard Thiel dat zijn kinderboeken-website 'Kjoek' vandaag voor het laatst 'in de lucht is'. De afgelopen twintig jaar was zijn site absoluut de beste site over kinderboeken. Richard vindt dat er tegenwoordig zoveel sites over (kinder)boeken zijn, dat de zijne geen meerwaarde meer heeft. Ik waag het om dat met hem oneens te zijn. Ik begrijp wél dat hij er voor zijn gevoel een keer klaar mee is én dat hij wat meer vrije tijd wil.
Voor mij betekent het dat ik van een aantal van mijn Schrijversinfobladzijden een link moet verwijderen.

2 bestellingen: 'J.H. Leopold, 'O rijkdom van het onvoltooide. Bloemlezing door Johan Polak', 'Waf! en andere dierengeluiden / 4 CD Luisterboek'.

 

 

Door naar januari 2018