December 2018

1 december 2018

Vanavond vierden we Sinterklaas. Het was gezellig en de kleinkinderen waren opgetogen over hun cadeaus. De gedichten waren licht kritisch, maar uiteindelijk positief. Een topavond. Ik kreeg een cd van Bob Dylan: 'More blood, more tracks. The bootleg series vol. 14'. Het zijn opnames van (veelal) nummers van 'Blood on the tracks', maar veel kleiner uitgevoerd. Prachtig. De cd 'Ik ben jouw man' met door Nederlandse artiesten vertaalde en uitgevoerde nummers van Leonard Cohen volgt nog.

More blood, more tracks

Sinterklaas is met het oog op die cd's blij dat mijn oren nog goed zijn, maar heeft over mijn ogen nog wel een opmerking:

'Je ogen moeten het goed blijven doen,
Want je gaat steeds op je bril zitten of staan, oen.'

 

De Dijkstrtaat ligt open

De Dijkstraat doet zijn naam eer aan: er ligt een dijk bij ons voor de deur.

1 bestelling: Jef Geeraerts, 'Indian Summer, Jef Geeraerts, 'Gangreen 1. Black Venus', Jef Geeraerts, 'Gangreen 2. De goede moordenaar', Jef Geeraerts, 'Jef Geeraerts, 'Gangreen 3. Het teken van de hond'.

2 december 2018

Er blijven weerrecords sneuvelen. Vandaag was de warmste 2 december sinds we die temperaturen bijhouden. Tegelijk valt er eindelijk weer wat regen, maar ik begrijp dat in delen van Nederland de grondwaterstand deze winter niet meer op peil komt.

Tussen de buien door wandelden we een stukje langs de werkzaamheden aan de Dijkstraat. Dat riool ligt er voor de kerst wel in, maar of de bestrating er dan ook helemaal in ligt, lijkt ons nog wel de vraag.

Sommige rituelen - vooral uit het maatschappelijk leven -
infantiliseren en maken je op den duur beschaamd.
Wat de mensen bedacht hebben is au fond kinderachtig en vervelend,
ik bedoel, als je het vergelijkt met de onverschillige macht van de natuur.

(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 1, blz. 132)

3 bestellingen: Dietlinde Willockx, 'Huub Beurskens - Charme' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Joost van den Vondel, 'O kerstnacht schooner dan de daegen', Matty Lubberink, 'De brontosaurus'.

3 december 2018

Vanmiddag kwam een monteur vier horren ophangen (3 x raam, 1 x deur). We kochten ze al weken geleden, omdat er toen een feestelijke kortingsactie was. Met het ophangen hadden we niet echt haast, want in feite zijn die horren pas volgend jaar zomer weer nodig.
Het was wel een ongelukkig moment, want ons huis was lastig bereikbaar. Net op dit moment waren zelfs de platen bij wijze van looppad weggehaald en waren ze bezig met groot gereedschap het zand en het puin over de weg te schuiven. Ik wachtte de monteur maar bij de parkeerplaatsen op, om hem te helpen sjouwen. Hij had de horren snel hangen en hing zelfs het plisségordijn op de studeerkamer weer voor me op!

Ik ben jouw man

Aan het eind van de middag werd deze cd door de post afgegeven. Mijn andere Sinterklaascadeau.
Prachtig vertaalde en ingetogen gezongen nummers van Leonard Cohen door artiesten als Alex Roeka, Jan Rot, Fay Lovsky, Huub van der Lubbe en Avalanche Quartet.
Live gezongen, met als toegift een tweede cd met daarop Remco Campert die enkele van zijn (oude) vertalingen van gedichten van Cohen voorleest.
Ik ben het meest onder de indruk van Jan Rots vertaling van 'Tower of song'. Geweldig gevonden, spitsvondige vertalingen. 'Tower of song' wordt 'Zangerscomplex', wat hem mooie rijmwoorden oplevert in zinnen als: 'Of zeg ik nou iets geks'.

Ik vroeg aan Hank Williams: 'Hoe eenzaam wordt het hier?'
Hank Williams vertrok geen spier.
Maar ik hoor hem 's nachts hoesten door de luxaflex
Zo'n tig etages hoger, in het Zangerscomplex.

4 december 2018

In mijn H4-klas kwam het getalmotief ter sprake. Het getal 3 staat in de christelijke betekenis voor god. Het kostte me wat moeite om de goddelijke drie-eenheid uit de klas te laten komen. Eén leerling herinnerde zich zijn katholieke opa en oma, die een kruis sloegen in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest. Daar hadden er wel meer 'ooit' van gehoord. Het werd lastiger toen ik uit moest leggen wat die 'heilige geest' is. Tijdens die uitleg riep er één leerling: 'Met die vlammetjes boven hun hoofd'. Ik zei: 'Jij hebt op een christelijke basisschool gezeten!' Dat klopte.
Ik vermoed dat ze mijn uitleg over die heilige geest zo weer vergeten zijn, maar als ze die drie-eenheid wél onthouden ben ik ook tevreden.

Aan het eind van de middag was er nog een vergadering van het Cultureel Café. In januari hebben we een café over Gilbert van Schoonbeke. Een werkgroep heeft uitgezocht wat deze Antwerpse koopman nu werkelijk voor Veenendaal betekend heeft en doet daar verslag van. Dit alles in het teken van het Gilbertjaar 2019. Daarover is de laatste tijd een hoop te doen geweest. De gemeenteraad heeft niet de gevraagde drie ton subsidie gegeven, maar 'slechts' één ton.
Daarnaast is er veel gemor over die feestelijkheden. In de eerste plaats omdat men niet éérst heeft uitgezocht hoe het rond die Gilbert zat, maar eerst zo'n Gilbertjaar in het leven riep en toen pas ging onderzoeken. De conclusie is dat het maar zeer de vraag is of die Gilbert van Schoonbeke ooit zelf in Veenendaal geweest is. Ten tweede omdat dat hele Gilbertjaar sterk de geur heeft van een zwaar gesubsidieerd elitefeestje, waar de 'gewone burgers' niet op zitten te wachten.

5 bestellingen: Dick Dreux, Jan Volckertszoon', 3 x 'New Scientist', T. Langenhuyzen, 'Van buitenpost naar ptt hoofdpost. PTT Post Oss in historisch perspectief', 7 boekenleggers, 2 prentbroefkaarten, Bert Schierbeek, 'Terreur tegen terreur'.

5 december 2018

Ik vroeg aan een H4-leerling of hij nog een cadeautje voor Sint of Kerst voor zijn moeder moest kopen. Voor Sint niet meer, voor Kerst nog wel. Daarop adviseerde ik hem de cd 'Ik ben jouw man' te kopen, omdat een paar weken geleden in de klas ter sprake kwam dat zijn moeder een fan van Leonard Cohen is (in de woorden van de leerling: van die man die zo brommerig laag zingt). Aan de blik van de leerling te zien begaf ik me op een terrein waar ik volgens hem niet hoorde te zijn.

4 bestellingen: Godfried Bomans, 'Kopstukken', Fetze Pijlman, 'Onder de lamp', Fetze Pijlman, 'Door het donker van een kamer', Remco Campert, 'Betere tijden', Jan Wolkers, 'Een roos van vlees'.

6 december 2018

Met de post kwam 'Dijkbewaking. Literair dagboek 1980-1983' van Kees Klok. Ik ben een liefhebber van zijn dagboeken en ik heb er inmiddels een aardig rijtje van in mijn kast staan. Mooie (en mooi genoteerde) levensobservaties over de literatuur en over het schoolleven (hij was geschiedenisleraar). Bovendien geven deze dagboeken ook een prachtig tijdsbeeld; hij krijgt op 10 januari 1980 een hypotheek aangeboden tegen 10,75% !!

Sommige dingen veranderen niet! Klok noteert op 4 september 1980:

Op school wordt weer gemopperd en geklaagd dat het een aard heeft. Al die ijspegels en bromberen op leeftijd!

2 bestellingen: 'Kerstboek Okki / Taptoe 1973, Peter Brusse & Ed van Thijn, 'De dorpelingen van Innocento. Een zomerthriller'.

7 december 2018

Vanochtend heb ik bij Van Kooten de bestelde box van 'Neerlands Hoop' opgehaald. Het geheel ziet er prachtig uit. Ik heb onmiddellijk een deel van 'Interieur' bekeken. De opnames uit de zaal zijn van een matige kwaliteit, maar het is een feest van herkenning. Hoewel ... je merkt ook dat ze aan de voorstelling steeds zaken aanpasten. Uit het telefoongesprek met koningin Juliana herinner ik me van de plaatopname dingen die in deze beeldopname niet voorkomen. Ik schat in dat de plaatopname later is gemaakt.

Naar het boek van Max de Jong was nog niet geïnformeerd. Albert ging dat vandaag nog doen.

Er zijn meer bedrijven en ook meer scholen die met het hele personeel bij wijze van kerstpakket een bezoek aan deze boekwinkel brengen. Er vinden ook 'markten' plaats met behalve de boekwinkel ook (bijvoorbeeld) een drogist en een bloemist. Ik juich dat toe. Ik heb liever dat deze omzet op deze manier bij de plaatselijke middenstand blijft dan dat de hele omzet naar Bol.com verdwijnt.

1 bestelling: Cees Nooteboom, 'Rituelen'.

8 december 2018

Gijs is weer aan de gang bij het vuurwerk. Suzanne ging een vriendin met een nieuw huis helpen met verven. Daarom was Dylano vandaag hier. Hij gaat lekker zijn eigen gang. Vanavond aten ze met z'n vieren bij ons.

Met Dylano maakte ik een vuurtje in de open haard (dat doet hij graag) om daar vervolgens een marshmallow in te kunnen houden (dat doet hij ook graag).

Marshmallows

Nieuw op Schrijversinfo: Heleen Swildens. Als ik het goed heb bijgehouden is dit de 600ste schrijversbi(bli)ografie op Schrijversinfo. En dat dan nog los van de honderden Veenendaalse schrijvers.

2 bestellingen: Hendrik Tollens, 'De overwintering der Hollanders op Nova Zembla, Barbara Trapido, 'De reizende muzikant'.

9 december 2018

Vandaag luisterde ik met veel plezier naar twee nieuwe cd's op Spotify. De verschijning ervan haalde ik uit de kranten van deze week:
- Neil Young, songs for Judy
- Mark Knopfler, Down the road wherever
De laatste is echt nieuw, die van Neil Young zijn (stok)oud: liveopnames uit 1976. Geen band, alleen een man met een guitaar/piano. 'Heart of gold' staat erop, maar bijvoorbeeld ook het nooit eerder uitgebrachte 'No one seems to know'.

3 bestellingen: Abba Eban, 'An autobiography', Herman Melville, 'Typee', boekenlegger, 'Van Gelderen'.

10 december 2018

Er staan in de schuur 2 kratten vol lege flessen, nog van vóór mijn verjaardag. Ze staan een beetje in de weg, maar ik wacht met het sjouwen van kratten tot de straat klaar is en ik mijn auto weer voor het huis kan zetten.

De radiopresentator tegen een gast: 'Je bent vegetarisch, hè?' Nog maar een keer dan: Je bent vegetariër en je eet vegetarisch!

Twintig euro in de Staatsloterij.

We aten tussen de middag flammkuchen. De bodem hebben we kant-en-klaar gekocht. We deden op de ene helft vooral zalm en op de andere helft ham. Heel lekker. De volgend stap is het zelf maken van de bodem en de daarop volgende stap is het bakken van flamkuchen op de barbecue (dat wordt volgend jaar zomer).

1 bestelling: 'Bzzlletin 127'.

11 december 2018 dinsdag

Mijn H4-leerlingen zaten lieve complimenten te verzinnen. Ik hoorde: 'Jij bent het veertje in mijn pen'. In eerste instantie lief, want zonder veertje valt er met zo'n pen niet te schrijven. Je kunt niet zonder. Het probleem is alleen wel dat zulke pennen gebruiksvoorwerpen zijn, die je achteloos weggooit als ze het niet meer doen. De vraag is wat er van 'lief' overblijft als je je dat realiseert.

Met veel plezier de nieuwe 'Argus' gelezen. Dat plezier bestaat vooral in het al lezend grinniken. Bijvoorbeeld over de eerste alinea van het artikel van August Hans den Boef:

Nu Zwarte Piet al goeddeels is onttakeld, kunnen we ons richten op Kerstmis. Een groeiende meerderheid van anders- of niet-gelovigen moet zich namelijk in deze dagen een stuitende hoeveelheid christelijke parafernalia in beeld en geluid laten welgevallen.

Verderop bespreekt Erik Jurgens de nieuwe bundeling van columns van Jean Pierre Rawie: 'Verstrooid van schoot'. Ik kocht de vorige bundeling van zijn colums uit het 'Dagblad van het noorden' en genoot daar erg van. Jurgens is over dit boek ook lovend. Mijn gegrinnik betrof de noot onder de recensie: 'Bij besprekingen van boeken van Argusmedewerkers kan objectiviteit niet worden gegarandeerd.'

1 bestelling: 4 x A.F.Th. van der Heijden.

12 december 2018

Het nieuwe trottoir ligt in de straat tot voorbij ons huis.

Vanavond zagen we in de oude kerk op de markt een kerstvoorstelling van de Ierse zangeres Moya Brennan, voormalig lid van Clannad. Deze kerk was vanavond een dependance van het nabijgelegen theater 'De Lampegiet. In de pauze wandelden we met een paar honderd man naar het theater, waar het pauzedrankje geschonken werd en waar het toilet gebruikt kon worden.
Bij Ierse muziek denk ik als eerste aan de 'pubsongs' en de muziek van de Dubliners. Brennan is van een heel andere Ierse stijl. Haar muziek is melancholiek en mythisch. Golven van instrumenten en zang voeren je mee, bedwelmen je bijna en haar hoge zangstem plaatst daar vervolgens de accenten in. Ik moest er even aan wennen, maar vond het geheel prachtig.

1 bestelling: Thomas Rosenboom, 'Vriend van verdienste'.

13 december 2018

Aan de overkant van de straat liggen de parkeervakken erin. Met de straatstenen zelf naderen ze ons huis nu ook. De mannen werken langer door deze week om het geheel voor de kerst af te krijgen. De radio van de stratenmakers staat vandaag op onze oprit. Ik moet aan Gerard Reve denken die in zijn brieven aan Carmiggelt mopperde over de harde muziek van de tapijtleggers in het huis aan de Boslaan.
Eén van de voor ons huis werkende mannen heeft een Afghaanse uitstraling, maar de droevige, melancholieke ogen van Urbanus.

Dylano ging bij een klasgenootje spelen, dus haalden we alleen Tygo van school. Op de terugweg deden we boodschappen op de Ellekoot. Hij mocht snoep scheppen bij Jamin. Ik schepte zelf een zakje drop. Tygo ging niet voor bruin of zwart snoepgoed, maar voor de felle kleurtjes.

De meester van Tygo kwam op het schooplein even naar me toe. 'Hallo stadsdichter', wacht u op een kleinkind? Ik zei: 'Ja, op Tygo. Daar komt hij net aanlopen.' Waarop de meester zei: 'Oh, die zit bij mij in de klas'. En laat deze meester nou Nederlands van mij gehad hebben!

Collega's zijn mensen waar je mee werkt en geen vrienden. Toch ben ik blij dat ik een paar collega's heb bij wie de collegialiteit de vriendschap benadert en bij wie wederzijdse openheid en eerlijkheid mogelijk is. Zij kennen mij zo goed, dat ze ook in staat zijn op het juiste moment de juiste dingen te zeggen en ik hoop dat ik daar bij hen ook in slaag.

3 bestellingen: Toon Hermans, 'Waar ben je? Gedachten in kleur over leven en beleven', Johan A.M. van Oss: 'Van kribbe en stal' (je verzint de combinatie van boek en schrijver toch weer niet!), Phyllis A. Whitney, 'Toen de aarde beefde'.

14 december 2018

De hele ochtend administratief bezig geweest. Eerst redigeerde ik een tekst voor een collega en daarna maakte ik de tweede map af voor Raban (voor de eindejaarsbalans voor de boekhouder).

Ze zijn nu recht voor ons huis de straatstenen er in aan het leggen. Die stratenmakers hoeven (gelukkig) niet meer de hele tijd op de knieën. De klinkers staan in 'hapklare'pakketten in visgraatmotief op pallets. Een wagentje pakt in één keer zo'n halve vierkante meter bestrating op, rijdt naar de werkplek en legt daar die halve vierkante meter precies op de goede plek. De mannen moeten wel een beetje meesturen, wat stenen recht leggen (schoppen) en de boel een beetje aanduwen.

Tygo - krkuiwagen

Dat is best interessant om even te bekijken. Tygo kreeg er - ondanks de kou - geen genoeg van. Af en toe blijft er een steen uit zo'n pakket op de pallet liggen. Hij ging voorichtig helpen met die achtergebleven stenen en toen dat werd toegestaan, ging hij - voorzichtig - steeds iets meer doen. Na een uurtje liep hij met een gele kruiwagen met stenen te sjouwen. Hij had er plezier in en de stratenmakers hadden zo te zien plezier in hem.

15 december 2018

We kochten vanochtend zes zakken openhaardhout. Daar moeten we januari mee kunnen halen.

Bij het kringloopcentum kocht ik:
- J. Bernlef: Buiten is het maandag
- Jeroen Brouwers, Geheime kamers
- Benoîte Groult, Zout op mijn huid
- Gustaaf Peek, Godin, held
- Idolen. De mooiste verhalen over ...
- Wok. Snel en gezond koken met de populaire Aziatische pan

2 bestellingen: Bruce Chatwin, 'Utz', Jacques Vriens, poster: 'Weg uit de Peel'.

16 december 2018

Het balansen is af. Wat ik in dit kalenderjaar nog verkoop boek ik voor de balans op 1 januari 2019.

2 bestellingen: boekenlegger 'Japanse prent', Midas Dekkers, 'Eten op je eigen'.

17 december 2018

De auto staat weer op de oprit. Ze krijgen de straat voor de kerstvakantie af.

2 bestellingen: John Grisham, 'The pelican brief', Murk A.J. Popma, 'Maskers', Murk A.J. Popma, 'Achter het raster', Murk A.J. Popma, 'Dubbelfeest'.

18 december 2018

Vanavond waren we met (bijna) alle collega's te gast bij boekhandel Van Kooten. We kregen allemaal bij wijze van kerstcadeau een bon die we ter plekke konden besteden. Er was (tussen de boeken!) soep en er waren broodjes. De rector hield een toespraak en ik mocht twintig minuten over Kees Buddingh' vertellen. Ik had twee tassen boeken van Buddingh' meegenomen en hield een verkorte versie van het verhaal dat ik elke laatste schooldag van het jaar voor mijn leerlingen houdt. Héél veel collega's meldden me dat ze dat een leuk/interessant verhaal vonden. Gym-collega Saar zei: 'Als ik jou vroeger als leraar Nederlands had gehad, had ik het misschien wel een leuk vak gevonden.'
Ik kwam thuis met:
- Max de Jong, Dagboek
- Mensje van Keulen, Neerslag van een huwelijk. Dagboek 1977-1979

Uiteraard werd er ook de traditionele foute-kersttruien-foto gemaakt:

Kersttruienfoto 2018

2 bestellingen: boekenlegger: 'Carlos Ruiz Zafón is een auteur om wie niemand nog heen kan', Régine Deforges, 'De blauwe fiets'.

19 december 2018

In de dagkrant van vandaag zette ik het volgende bericht voor de collega's:

Beste collega’s,
Mijn beslissing om te stoppen met mijn MR-lidmaatschap roept veel vragen op. Met enkele collega’s heb ik hierover al een (kort) gesprek gevoerd. Vanwege al die vragen lijkt het me goed om ook meer in het algemeen hier uitleg over te geven.
Voor de duidelijkheid: er is geen ruzie binnen de MR of tussen de MR en de schoolleiding.
Dat betekent niet dat automatisch het tegenovergestelde waar is; de MR is ook niet altijd tevreden over voorstellen van de schoolleiding of de manier waarop ze gecommuniceerd worden. Mede om die reden is er door de MR ook ingezet op het nog in 2018 houden van het werknemerstevredenheidsonderzoek.
Wél is er binnen de MR een verschil in inzicht over het omgaan met die momenten van ontevredenheid over beleid en voorgesteld beleid. Hoe kritisch ben je, hoe uit je die kritiek en hoe houd je emotie en zakelijkheid uit elkaar?
Het lukte mij als voorzitter niet (meer) om daar goed richting aan te geven en dan vind ik dat ik daar consequenties aan moet verbinden. Dat heb ik gedaan.
Ik snap dat niet iedereen deze beslissing begrijpt en/of waardeert, maar voor mij geldt: ik doe zoiets met volle overtuiging en inzet, of ik doe het niet. Ik zet mij – ook de komende jaren - op allerlei manieren nog graag in voor het Rembrandt-College, maar niet meer op die plek.
Met vriendelijke groet, Mats Beek

Ik liet mijn H4-klas vanmiddag het nummer 'Veenendaal' van Joop Visser horen. Daar zagen ze de humor wel van in (vooral de niet in Veenendaal wonende leerlingen!)

Ook vandaag kreeg ik nog complimenten over mijn 'Buddingh'verhaal van gisterenavond. Eén collega krijgt graag een kopietje van onderstaand gedicht, dat ik voorlas (het gedicht had haar ontroerd) en een andere collega zei 'Het was een belachelijk verhaal ... wat kan mij die apostroph schelen, maar het was leuk om je met zoveel passie te zien vertellen!'

Soms 's avonds

Soms, 's avonds, staat mijn vader in de kamer.
Vreemd oud geworden, haast vel over been.
'Slapen ze, Stientje en de jongens?' 'Ja, hoor.'
(Zij mogen hem niet zien.) Hij zucht tevree.

'Maken ze 't goed? Geen zieken?' 'Nee, geen zieken
gelukkig. Alles prima.' Hij glimlacht,
klein op een puntje van de bank, zijn benen
nog korter dan toen hij een jongen was.

We praten niet, maar 'hou je taai, hè!' knikken
we als vroeger. ''k Ga weer eens. Dag knul.'hij staat
nog even voor mijn moeders jeugdfoto.

Het tuinhek piept. Ik luister naar zijn stappen,
die vederlichte, bulderende stappen
van iemand die terug moet in de dood.

Bij thuiskomst sprak ik 'overbuurman' Bert. Die (ook) begon over Joop Visser! Hij herinnert zich het optreden van Joop Visser op mijn vijftigste verjaardag (alweer tien jaar geleden) en had in de krant gelezen dat er bij Joop Visser een nieuwe cd te bestellen is (die zijn alleen te koop bij hemzelf). Ik had dat ook gelezen en ben ook van plan er eentje te bestellen.

Vanmiddag viel de eerste 'Parool' op de mat. Ik krijg hem twee weken gratis in de bus (er zal daarna wel een telefoontje volgen). AnneMarie heeft er een abonnement op en mocht iemand de krant twee weken cadeau doen. Dat vind ik wel lekker in de kerstvakantie.
De krant werd bezorgd door een oud mannetje op de fiets. Ik vrees dat hij voor die ene krant een heel eind om moet fietsen. Zoveel zal deze Amsterdamse krant in Veenendaal niet gelezen worden.

20 december 2018

Waarom worden mensen religieus?
Omdat ze behoefte hebben aan een allesomvattend concept.
Eén oplossing voor alles, voor alle verschijnselen.
Het is niet nodig dit concept te begrijpen, als het er maar is.
Dat is genoeg.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 1, blz. 199)

Er stopte een auto van bloemist Roelofsen voor de deur (het kan weer) en ik kreeg een prachtige bos bloemen van de schoolleiding voor mijn verhaal bij Van Kooten eergisteren.

3 bestellingen: Tolkien, 'De Silmarillon', Henk van Kerkwijk, 'De griezelgolf', J.C. van Schagen, 'Domburgse cahiers no. V. Van gewone mensen'.

21 december 2018

Nieuw Herwijns Peil

Met de post kwam het boek ''Nieuw Herwijns Peil: 140 jaar peilschaalhuisje'. Een uitgave uit 2014 met daarin o.a. 'Tussen C70 en C84' van Koos van Zomeren. Rinse belde me er gisteren over en hij stuurde het me toe (leuk om hem eens te spreken; we hadden tot nu toe alleen via de mail contact). Ik deel met hem de liefde voor het werk van Koos van Zomeren, al is die van hem (nog) intenser dan de mijne. Het toeval wil dat ik gisterenavond (voor het slapen gaan) in 'Heimelijke vreugde 1' van A.L. Snijders een column over Koos van Zomeren las.

Veenendaal-oost ballade Veenendaal-oost ballade

Ook met de post komt de 'glossy' '10 jaar Veenendaal-Oost: Veenendaal-Oost woondromen in ontwikkeling'. Mooi uitgegeven (geld is in de wereld van projectontwikkelaars niet echt een probleem). De twee gedichten die ik in 2013 als stadsdichter over Veenendaal-Oost schreef zijn er ook in opgenomen. 'De Veenendaal-oost ballade (vrij naar de Zuiderzee-ballade)' is zelfs heel groot (twee pagina's) afgedrukt. Het gedicht 'Veenendaal-oost, met name' staat naast een interview met Bob van de straatnaamcommissie. De titel van het gedicht is ook de titel van het interview geworden.

Bij 'mijn' kaasboer op de markt kocht ik een stuk paté. Dat heeft hij normaal gesproken niet. Hij is in Frankrijk kazen wezen kopen en heeft toen ook deze paté meegebracht. Hij prees de paté aan en mijn ervaring is intussen dat hij redelijk weet wat ik lekker vind. 'Er zit ook calvados in', zei hij. Blijkbaar zie ik eruit als iemand die te overtuigen is met alcohol.

1 bestelling: August Hans den Boef, 'Frans Coenen - Onpersoonlijke herinneringen' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

22 december 2018

Martijn, Suzanne, Tygo en Dylano zijn vandaag met een gemeentelijke bus naar 'De Efteling. Van acht tot acht. De jongens zullen wel 'op' zijn. Een extraatje in de winter is 's avonds de 'nachtbeleving' van 'De Efteling'. Ze sturen in het begin van de avond al fraaie foto's.

In 'de Volkskrant' van vorig weekend staat een artikel over het fotograferen van voedsel. Kunstzinnig, maar ook onder 'gewone mensen' is het een steeds vaker voorkomende gewoonte; in restaurants, maar ook thuis. En ik geef onmiddellijk toe dat ik me er ook aan bezondig. De titel van het artikel: 'Hap, klik, weg'.

1 bestelling: J. Karsemeijer, 'HBS 100 jaar'.

23 december 2018

Een rustige uitslaapzondag. Vanmiddag deed ik met Martijn boodschappen bij de Hoogvliet. Ik ben geen voorstander van die zondagopenstellingen, maar ik ben ook niet roomser dan de paus. De voor-kerstdrukte viel mee. Druk op het parkeerdek, druk in de winkel, maar geen grote rijen voor de kassa's.

24 december 2018

Een extra oppas-maandag i.v.m. de kerstvakantie. De jongens gedroegen zich voorbeeldig. In de loop van de middag werd Tygo onrustig. Er staat een fiets voor hem bij ons in de schuur en we fietsten samen naar het Bruïneplein om wat betaalde boeken weg te brengen en voor wat laatste boodschappen bij de Jumbo. Hij is nog heel blij te maken met een grote zak ribbel-paprika-chips.

Vanmiddag kookte ik vast wat in het voren voor morgen.

Ik kijk in de kamer om me heen en zie twee volwassenen en twee kinderen individueel bezig zijn met een schermpje voor zich. Ik denk: Vroeger deed je een spelletje met elkaar, of zat je gezellig te lezen. Vervolgens denk ik: Over een jaar over vijftig denken die twee kinderen: Vroeger zat je gezellig bij elkaar een spelletje op een schermpje te doen.

1 bestelling: 'Heilige nacht (een nieuwe bundel kerstverhalen)'.

25 december 2018

Het voorlezen van onze koning gaat met sprongen vooruit; veel minder houterig dan in de vorige jaren. De kersttoespraak zelf was ook heel behoorlijk. Wat mij betreft nog steeds veel te veel kerst en christendom, maar al met al toch zeker een voldoende.

Vanmiddag en vanavond waren de kinderen en kleinkinderen bij ons. We hadden de Chinese fondue, de teriyakiplaat en de kleine wokpannetjes op tafel staan. Voor iedereen wat op z'n Chinees.

26 december 2018

Een heel rustige tweede kerstdag. Een beetje rommel van gisteren opruimen, een wandeling, wat kranten lezen en wat televisie kijken. Prima zo.

We zijn niet naar de Makro grereden. Daar zijn vandaag de niet verkochte kerstpaketten voor een schijntje te koop. Lidy voelde zich niet echt lekker (en we hebben al zoveel rotzooi).

1 bestelling: Hugo Claus, 'bruid in de morgen - Suiker'.

27 december 2018

Martijn gooide hier op eerste kerstdag een grote stapel kranten neer. Ik zit ze door te kijken en er de literaire knipsels uit te halen. Een rustig werkje, dat ik met plezier doe.

Vandaag werden de twee banken voor in de huiskamer afgeleverd. We kochten ze al een paar maanden geleden; er zit een behoorlijk lange levertijd op.

En dan staat daar op televisie, in het Top-2000-programma van Matthijs van Nieuwkerk ineens een oud-leerling op te treden. Evert, op contrabas en op guitaar in een bluegrassbandje dat top-2000-nummers op een bluegrass-manier speelt. De kwiskandidaten moeten de nummers proberen te herkennen. Leuk! Evert is na zijn diploma naar de Herman Brood Academie gegaan en weet zo te zien zijn weg in het wereldje te vinden.

2 bestellingen: Elizabeth Sewell, 'Ovengerechten', Nico Scheepmaker, 'Het jonge vadersboek. Spelletjes enzo voor kinderen'.

28 december 2018

Vanmiddag moest ik voor een echo naar het ziekenhuis. Ik dacht voor mijn (jicht)voet, maar het bleek voor mijn rechterwijsvinger te zijn. Die is de laatste tijd behoorlijk pijnlijk. Zo'n reumatoloog ziet veel op een echo. Je kunt meekijken en herkent ook wel de botjes en de gewrichten in je vinger. Hij zag een ontstoken pees, ontstekingen vlak onder de huid (psoriasis?) en zwarte verdikkingen die jicht aan kunnen geven. Het kan dus (weer) van alles zijn. Maandag moet ik terug naar de andere reumatoloog en zij kan dan alle gegevens bij elkaar leggen (bloeduitslagen, foto's en deze echo) en een conclusie trekken. Mijn eerste belang is het bestrijden van die ontstekingen in mijn vingers en daarmee het wegnemen van de pijn.

Op de terugweg naar huis ging ik even bij Van Kooten langs. Op vierde kerstdag begint hij altijd met zijn uitverkoop. Het was wat minder dan in vorige jaren. Misschien heeft hij kritischer ingekocht, misschien ben ik zelf kritischer bij de beoordeling van 'boeken die ik wel wil hebben'. Ik kocht er drie:
- Ella Berthoud & Susan Elderkin, De boekenapotheek: Lees & genees
- Ida Simons, In memoriam Mizzi
- J. Slauerhoff, Het heele leven is toch verloren: Gedichten, brieven, dagboek, essays

Spotify heeft voor mij een lijst samengesteld met de door mij 'meest beluisterde nummers van 2018'. En ik luister daar nu inderdaad met veel plezier naar. Als ik even niet weet wat ik 'op moet zetten', is dit altijd een goed alternatief.

2 bestellingen: W. van Beusekom, 'De Muze op school', Herman Pieter de Boer, 'De vestiaire van Thalia en andere verhalen'.

29 december 2018

De stapels kranten zijn weggewerkt.

In memoriam Mizzi

'In memoriam Mizzi' van Ida Vos heb ik gisterenavond al uitgelezen (het is ook niet zo dik, het lijkt nog wat door het vrij uitvoerige nawoord van Eva Cossée). Een indrukwekkende beschrijving van het leven in Westerbork en in Theresienstadt. Je leest de verschrikkingen tussen de regels door, omdat je weet dat ze er waren. In de regels zelf schrijft ze ingehouden en zacht over het hondje Mizzi dat door de joodse eigenaren is meegesmokkeld Westerbork in, meegaat in de trein naar Theresienstadt en daar in de menagerie van de kampcommandant wordt opgenomen.

A.L. Snijders geeft in 'Heimelijke vreugde 1' een mooie zin om mijn leerlingen nog eens over werkwoordspelling na te laten denken. Een collega-docent kwam hem in een opstel tegen: 'Hij verwijdt haar gebrek aan fantasie'. Met de spelling verandert hier ook het lijdend voorwerp.

Ik had nog een cadeaubon van Bol.com liggen. Ik bestelde drie cd's (3 voor € 25,00):
- Leonard Cohen, Back in the motherland. The 1988 Toronto broadcast
- Leonard cohen, Angels at my shoulder - live 1993
- The Alan Parsons Project, The Defenitive Collection (2-cd)

3 bestellingen: Schrijver: Nina Vida, 'Vaarwel, Saigon', Edith Metcalfe de Plata, 'De vegetarische keuken van Mexico', Anke de Vries, 'Het geheim van Mories Besjoer'.

30 december 2018

Een oppasdag. Ik had voor beide jongens een grote (familie)zak chips gekocht. Paprika voor Tygo en naturel voor Dylano. Je kunt met een cadeautje van nog geen euro (eigen merk van de winkel) kinderen nog een enorm plezier doen.

Het weggooiglas en de helft van het statiegeldglas is weggebracht.

Het eergisteren gekochte 'De boekenapotheek' is een heerlijk boek; bij allerlei ziekten, maar meer nog bij gemoedstoestanden wordt het lezen van één of enkele boeken aangeraden. Met daarbij steeds ook een uitleg, wat in feite neerkomt op een boekbespreking, met de nadruk op het thema van het boek (ik zal dat volgende week ook met mijn H4-klas doornemen). Daarnaast barst het boek van de lijstjes (zonder bespreking van de boeken) als: 'De tien beste romans voor diepbedroefden' en 'De tien beste romans voor in de hangmat'. Tenslotte staan er door het boek heen tips voor het lezen, zonder dat daarbij boeken specifiek genoemd worden, met titels als: 'beginnen, bang om aan te boek te' en 'concentreren, niet in staat om je te'.
Het is een vertaling, maar voor Nederland zijn er tientallen boeken toegevoegd door Maarten Dessing.

3 bestellingen: Jonathan Safran Foer, 'Extremely loud & extremely close', 'De Vrije Katheder, zesde jaargang, No. 27, 08-11-1946', John Green, boekenlegger: 'een weeffout in onze sterren'.

31 december 2018

Vanochtend had ik een gesprek met de reumatologe n.a.v. de diverse onderzoeken van de afgelopen weken. Ze denkt niet dat het reuma is. Het is wel jicht én het is ook psoriasis. Daar ligt het probleem: het is niet duidelijk welke van de twee momenteel de pijn veroorzaakt en voor elk van de twee is een andere medicatie vereist. Daarom krijg ik nu eerst een kuur prednison om van de ontstekingen in mijn vingers af te komen en dan moet/mag ik over een maand weer terugkomen.

We zijn vandaag begonnen met het geven van zakgeld aan onze kleinzoons. Zoveel euro per maand als ze jaren oud zijn. Ik legde dat aan Tygo uit en gaf hem negen euro in een envelopje met daarop: januari 2019. Toen ik Dylano bij me riep, bleek hij al meegeluisterd te hebben. Toen ik hem vroeg hoe oud hij was, zei hij: 'zeven ... entachtig.'

We vierden oudjaarsavond met kinderen en kleinkinderen bij ons thuis. Gezellig en niet te ingewikkeld. Wel traditioneel: oliebollen, appelbeignets, borrelhapjes uit de frituur en (goedkope) champagne (niemand van ons drinkt dit echt graag).

Gijs bracht van zijn werk bij de vuurwerkgroothandel (weer) enorm veel grote dozen vuurwerk mee. Veel daarvan was in één keer af te steken. Het was een complete vuurwerkshow. 's Middags was ik met Tygo en Dylano al een klein uurtje met kindervuurwerk bezig geweest. Misschien is het onbevangen genieten van dit kleine spul wel leuker dan het grote werk om 0.00 uur.

Na het afsteken van het vuurwerk kwam er een leerling (V4) langswandelen. Hij woont even verderop in de straat en was (zo te zien) met wat vuurwerk onder de arm op weg naar vrienden verderop in de wijk. Hij zij: 'Nou, nou, meneer Beek, kon het niet wat minder? Maar het was wel mooi hoor!' Mijn vuurwerknaam op school lijkt gemaakt.

1 bestelling: 'Spiegel Historiael, 18de jaargang, no. 12, december 1983'.