December 2019

1 december 2019

Vanmiddag vieren we hier Sinterklaas. Omdat het nu voor de tweede nacht achter elkaar vriest dacht ik: Gijs even vragen of hij onder het huis de buitendouche afkoppelt. Te laat! Vanochtend zag ik het water uit de doucheknop spuiten: bevroren.

Ik heb last van een lichte identiteitscrisis. Na drie dagen in het basisonderwijs (deze week) weet ik niet meer of ik het voortgezet onderwijs écht wel leuker vind!

2 december 2019

Vanmiddag was er weer een vergadering van de 'Commissie Historische Graven'. We hebben het overzicht van de graven van veld H afgemaakt. Vrijdagochtend lopen we zelf nog een keer over dat veld om de grafmonumenten te bekijken. We denken dat sommige graven nog netjes onderhouden worden, ook al zijn de grafrechten aan de gemeente teruggegeven. Die gedachte van ons is gebaseerd op een foto van het graf, maar dat zou een oude foto kunnen zijn.

Vanavond was er een vergadering van het Cultureel Café. We gaan de komende maanden naar 'Scheutje Bij'. De collega's zijn daar enthousiast over. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik daar nog nooit binnen ben geweest. Martijn komt er graag.

Ik heb morgen een lesbezoek van mijn (interim-)leidinggevende. Ik maak me daar dan toch weer druk over. Ik heb vandaag mijn lessen voor morgen voorbereid. Ik ga geen showles geven, met dingen die ik anders nooit doe. Het wordt een 'gewone' les, maar ik kan niet ontkennen dat ik er net wat langer over heb nagedacht dan anders.
Het is een blokuur. Mijn leidinggevende komt in het eerste van die twee uren. Voor het tweede uur heb ik een Kahoot-quiz over de middeleeuwen gemaakt. Hij is hier te spelen. Voor volgende week dinsdag maak ik er nog één, dan over de literatuur in de middeleeuwen.

1 bestelling: Lucebert, 'Beelden in het heden'.

3 december 2019

Vandaag kwam mijn leidinggevende op lesbezoek. Het vierde uur in een H4-klas. Ik ben nijdig op mezelf dat ik me daar nog altijd druk om maak. Ik werk nu bijna veertig jaar en weet zo onderhand wel hoe het werkt. Ik had de les goed genoeg voorbereid. De leerlingen waren druk (sinterklaastijd?) en ik was de laptopkar vergeten klaar te zetten (minpuntje). We bespreken de les pas op 17 december. Eerder zit er geen ruimte in de combinatie van onze werkdagen en roosters.
Ik deed één ding speciaal voor het lesbezoek: de planning van het blokuur stond op het whiteboard (dat doe ik anders nooit, maar 'ze' hebben dat graag).
Toen mijn leidinggevende het lokaal verliet, ontstond dit kleine gesprekje:
- Leerling: 'Kwam zij u nu controleren, meneer?'
- Ik: 'Zo zou je dat kunnen noemen.'
- Leerling: 'Dan weet ik nog wel een paar leraren waar ze beter eens naartoe kunnen gaan.'
Lieve collega's en aardige leerlingen slepen je door zo'n dag heen.

Vanavond was ik nog een uurtje op school voor gesprekken met ouders van mentorleerlingen én die leerlingen zelf. Ik had drie leerlingen waarbij zo'n gesprek me nodig/nuttig leek en precies die drie gezinnen schreven zich ook in voor een gesprek. De gesprekken verliepen in een prettige sfeer. Ik zat met deze ouders duidelijk op één lijn. De leerlingen zullen niet alle opmerkingen prettig hebben gevonden, maar die moeten dan ook aan het werk om dit jaar niet te blijven zitten.

2 bestellingen: Hans Andreus, 'Ik hoor het licht / een bloemlezing uit de poezie van Hans Andreus', '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016'.

4 december 2019

Ik had vandaag H3e drie uur achter elkaar (eerst mentorles, dan twee uur Nederlands). Dat is (vooral voor de kinderen) veel gevraagd.

H4e zit vandaag heel geconcentreerd en stil aan een boekopdracht te werken. Ik merk dat ik dan toch denk: 'Waarom waren jullie gisteren tijdens dat lesbezoek niet zo rustig?' Ik heb het ze maar niet gevraagd. Misschien sloeg mijn nervositeit gisteren wel op ze over.

Vandaag bracht de post het kavel 'Vriendenlust Vaderland-reeks', waarop ik afgelopen zondagavond bij Catawiki de hoogste bieder was. 20 deeltjes van deze door Nop Maas verzorgde en door zijn 'uitgeverij Vriendenlust' uitgegeven kleine boekjes met herdrukken van artikelen uit 'Het Vaderland'.

3 bestellingen: 'Maatstaf, 17e jaargang, nummer 7, André Gide 1869-1951, november 1969', 'Het Grote ANWB Wegenboek: 2 delen: Nederland / Europa (in plastic koffertje)', Gaston Leroux, 'The Phantom of the Opera/Het spook van de opera'.

5 december 2019

Een rustige dag.... daar was ik méér dan aan toe!

Dichters op vinyl

Ik beluisterde vandaag 'Dichters op vinyl. De poëzieplaat van De Bezige Bij', die ik voor mijn verjaardag kreeg. Drie lp's vol voorlezende dichters; levende en intussen overledene, bekende en minder bekende. Het is een schatkamer van dichtersstemmen, maar ik begrijp absoluut niet waarom de sonore stem van C. Buddingh' op deze uitgave ontbreekt. De Bezige Bij begon als een coöperatieve uitgeverij en C. Buddingh' was er zelfs enige tijd voorzitter van. Dat wetende is het niet minder dan een schande dat men hem daar blijkbaar 'vergeten' is. En als men hem niet 'vergeten' is dan is het een bewuste keuze .... en dan is het nog veel erger.

Vanavond 'stemde' ik voor de top 2000. Ik vulde het maximale aantal van vijfendertig nummers in. In willekeurige volgorde:
- Bob Dylan, Tangled up in blue
- Bob Dylan, Hurricane
- Eric Clapton, Wonderful tonight
- JohnnyCash, Hurt
- Leonard Cohen, You want it darker
- Leonard Cohen, Famous blue raincoat
- The Amazing Stroopwafels, Oude Maasweg
- Cocknet Rebel, Sebastian
- Joe Cocker, Civolized man
- Joe Cocker & Jennifer Warnes, Up where we belong
- Bram Vermeulen, De wedstrijd
- Maarten van Roozendaal, Red mij niet
- CCR - Lookin' out my back door
- Paul Simon, 50 ways to leave your lover
- Paul Simon, Homeless
- Paul Simon, Still crazy after all these years
- Jim Croce, Time in a bottle
- Jim Croce, Operator (That's not the way it feels)
- Jim Croce, I'll have to say I love you in a song
- Jim Croce, I got a name
- The Dubliners, The wild rover
- Neil Young, Old man
- Neil Young, The needle and the damage done
- Neil Young, Harvest moon
- Neil Young, Only love can break your heart
- Boudewijn de Groot, Testament
- Boudewijn de Groot, De vondeling van Ameland
- Stef Bos, Is dit nu later
- Raymond van het Groenewoudm Je veux de l'amour
- Jacques Brel, Voir un ami pleurer
- Jacques Brel, Ne me quitte pas
- Jacques Brel, Mijn vlakke land
- Cat Stevens, Father and son
- Cat Stevens, Lady D'Arbanville

Het is geen toevallig lijstje: Ik heb op Spotify gekeken welke nummers ik in 2019 het meest beluisterd heb en daaruit heb ik dit lijstje samengesteld.

6 december 2019

Het regent de hele dag zo hard dat we met de 'Commissie Historische Graven' de wandeling over de begraafplaats hebben uitgesteld.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: J. Slauerhoff.

4 bestellingen: Nico van Suchtelen, 'Eva's jeugd', Aart Romijn, 'Kerstverhalen', H.C. Andersen, 'Sprookjes en vertellingen', Carolyn Garner, 'Koken met de wok'.

7 december 2019

Ik heb vandaag lang naar de vandaag en gisteren bestelde boeken gezocht; ze stonden niet waar ze hoorden te staan, maar uiteindelijk heb ik ze allemaal gevonden.

Koos van Zomeren - Catawiki - hoogste bod

Vanavond was ik de hoogste bieder op twee kavels op Catawiki. Het ene een kavel met dichtbundels, waarbij het mij vooral ging om een gesigneerde Van Zomeren: 'De wielerkoers van Hank'. Het andere een kavel met een map knipsels van en over Koos van Zomeren. Daar waren verder geen belangstellenden voor, dus mijn bod van één euro voldeed (daar zal de verkoper geen schik van hebben)!

1 bestelling: G.J. Peelen, ' 't Begon onder melkenstijd'.

8 december 2019

De 'duurgekochte' boeken blijven liggen. Ik lees de laatste tijd voornamelijk boeken die ik voor één of twee euro bij de kringloop kocht. Momenteel is dat 'C'est la vie. Berichten uit Frankrijk' van Martin Bril en vorige week was dat 'Buiten is het maandag' van Bernlef. Beide goed geschreven, prettig om te lezen, maar ook beide vrijwel zonder memorabele zinnen.

Ik kreeg een mailtje van de Catawikiverkoper: bij toeval kocht ik beide kavels gisteren van dezelfde persoon. Omdat hij beide kavels in één doos verstuurt, betaalt hij mij één keer achtenhalve euro verzendkosten terug. Dat is netjes van hem.

Vanmiddag keek ik de grammaticatoets van H3 na. Veel goede cijfers en gemiddeld voldoende. Toch is er iets typisch met deze toets. Wat nieuw voor ze is (de hoofd- en de bijzinnen, recent door mij uitgelegd), doen ze goed. De grammatica van vorig jaar doen ze (ruim) onvoldoende. Omdat de meeste punten te halen zijn met het nieuwe werk, vallen de cijfers wel mee, maar tevreden ben ik in feite niet.

3 bestellingen: Jan van der Pol, '375 jaar Japan-Nederland. De uitzonderlijke positie van Nederland in de geschiedenis van Japan', Godfrief Bomans, 'Het duel', 'Aantal (7) knipsels over Rudie Kagie'.

9 december 2019

Gisteren kreeg ik hoofdpijn (links, boven mijn oog). Vannacht kreeg ik er zere ogen en kiespijn bij. Een kou in mijn kop! Ik zou vanmiddag een foto van mijn ogen laten maken (controle i.v.m. diabetes). Die heb ik ook maar afgezegd.

1 bestelling: René Hausman, 'De wijde wereld 1 / Verborgen leven in het kreupelhout'.

10 december 2019

Ik heb tot twaalf uur mijn lessen gegeven. Daarna ging ik naar huis. Er zit een kou vast in mijn kop. De vergaderingen én het afscheid van een collega liet ik schieten.

Vijfentwintig euro in de Staatsloterij.

1 bestelling: 'Keesings Historisch Archief 1994, Geillustreerd dagboek van het hedendaags wereldgebeuren met voortdurend bijgewerkte alfabetische index', Gerrit Achterberg, 'Vergeetboek', Gerrit Achterberg, 'Existentie', Hans Andreus, 'Het land van horen en zien', Rutger Kopland, 'Een lege plek om te blijven', M. Vasalis, 'De oude kustlijn', M. Vasalis, 'De vogel Phoenix', M. Vasalis, 'Parken en woestijnen', M. Vasalis, 'Vergezichten en gezichten'.

11 december 2019

Vandaag had ik drie uur achter elkaar H3e, eerst Nederlands, dan mentorles en dan weer Nederlands. Voor de mentorles had ik de kleine laptopkar (15 stuks) gereserveerd. Omdat ik vandaag beide mentorgroepen bleek te hebben, liet ik de ene groep het ene uur met de laptops werken en de andere groep met opdrachten Nederlands en draaide ik dat het uur daarna om. Ze werkten lekker door.

In de planning stond een oefentoetsje grammatica. Volgende week is de echte toets, maar die is diagnostisch bedoeld (Snappen ze het?). Ze krijgen er ook dan geen cijfer voor. De leerlingen vonden oefenen voor een toets waar ze geen cijfer voor krijgen maar belachelijk. Ik draaide het voor ze om: We hebben lang niet alle oefeningen gemaakt. Als jullie het blijken te begrijpen, hoeven we al die andere oefeningen niet te maken. Daar zagen ze dan toch de voordelen wel weer van in.

De twee uren daarna had ik mijn H4-groepen. Die lazen gisteren heel geconcentreerd in 'Mariken van Nieumeghen'. Vandaag konden ze die concentratie niet opbrengen. Het werd vervelend rumoerig.

Eergisteren zette ik knipsels over Nicolien Mizee te koop. Ik was al langer benieuwd naar haar 'faxen aan Ger' en besloot nu zo'n boek te bestellen. Vandaag kwam het al aan. Ik blijk alleen deel twee besteld te hebben ('De porseleinkast'). Ik bladerde er vast wat in en weet nu al dat ik deel één ook ga bestellen:

Uiteindelijk zal de eerste sitcom over Auschwitz gemaakt worden.
Alles is een kwestie van tijd.

(Nicolien Mizee, De proseleinkast: faxen aan Ger, blz. 6)

1 bestelling: J.J. Knap, 'Kerstlicht, Meditaties om en bij de kribbe van Bethlehem'.

12 december 2019

Gisteren en eergisteren had ik o.a. H4 voor mijn neus. Vandaag en morgen is dat groep 5. Dat is wel écht een verschil. Ik vond het (weer) heel leuk, maar moest ontzettend wennen aan (met name) het tempo van deze jonge kinderen. Er komt in drie kwartier taal of rekenen bijna niets op papier. Het is trekken en duwen geblazen.

Extra aardig is dat Dylano in deze klas zit. Zo maken kleinzoon en opa elkaar ook eens op deze manier mee.

Jongens uit groep zeven vroegen me (in de kleedkamer, na hun gymles en voor de mijne) of ik hun meester wilde overhalen om ook af en toe wat 'taalvoutjes' te laten zien. Hij vindt 'groene anusreiniger' veel te ver gaan en doet daar niet aan mee. Jammer voor die kinderen. Ik vind dit een 'poep-en-pies-grap-level 2' en heel acceptabel om kinderen taalgevoel en taalplezier bij te brengen.

Ik bedacht dat ik in de loop der jaren heel wat familieleden in de klas heb gehad en dat ook nog eens op heel diverse scholen:
- Ik heb mijn zus in de brugklas gehad, toen ik stage liep op het 'Ichthus College' (christelijk voortgezet onderwijs).
- Ik heb mijn zoon in de klas gehad in groep 4 op 'De Grift' (openbaar basisonderwijs).
- Ik heb mijn neef (je) in de klas gehad in H4 op het 'Rembrandt College' (openbaar voortgezet onderwijs).
- Ik heb mijn kleinzoon in de klas nu ik inval in groep 5 op 'De Vuurvlinder'(katholiek basisonderwijs)
Dat mag je toch wel breed inzetbaar noemen, qua schooltypen én qua denominatie.

2 bestellingen: Theo van Baaren, 'Hommage à Kees Buddingh'', 5 x 'Heemschut'.

13 december 2019

Toen ik twintig jaar geleden overstapte naar het voortgezet onderwijs, was ik vooral blij dat ik van het 'decembergetrut' af was. Vandaag moest ik er toch weer aan geloven. Aan het eind van de middag stond er een 'kerstknutsel' in de planning en ik mocht zelf wat bedenken. Ik vond op internet een sneeuwmannenhoofd, gemaakt met een elekrisch waxinelichtje, zwarte stiften, oranje stiften, pijpenragers, wat karton en een lijmpistool. Met een draadje eraan kan hij zelfs in de kerstboom. De kindertjes waren er druk mee en ikzelf was het allerdrukst. Het leek me namelijk maar het beste om in zo'n groep vijf het lijmpistool zelf te hanteren.

Kerstknutsels

Voor de duidelijkheid: dit is het voorbeeld van internet, maar de resultaten van de klas kwamen heel dicht in de buurt!

Het was foute-kersttruiendag op 'De Vuurvlinder'. In 'mijn' groep 5 zette ik voor de foto de kinderen mét kersttrui op de voorste rij op een stoeltje en de kinderen zonder kersttrui daar staande achter. Na schooltijd werd er ook nog een teamfoto gemaakt. Zo sta ik ook eens met een ander team op de jaarlijkse foute-kersttruienfoto.

foute kersttruienfoto foute kersttruienfoto

Vanavond haalden we de 'boekenlamp' op bij Eijerkamp.

2 bestellingen: boekenlegger 'Kees van 'Kooten, Ze waren zo verliefd. Urenlang komden ze elkaars T-shirt zitten lezen.', Annie M.G. Schmidt, 'Jip en Janneke 4. Siepie is jarig en vierenveertig andere verhaaltjes'.

14 december 2019

Ik bedacht eerder deze week dat ik weinig meer aan koken toekom. Wél in de zin van: 'Wie kookt er vanavond?', maar niet in de zin van 'Iets onbekends opzoeken in een kookboek en dat dan gaan maken.' Vanmiddag liepen we bij Albert Heijn. Daar zag ik een pakket met alle ingrediënten voor een knolselderijsoep. Die hebben we nog nooit gegeten. We kochten het pakket en we aten die - lekkere - soep vanavond.

De gisteren opgehaalde lamp bleef, ondanks de prijs, toch een bouwpakket te zijn. Dat viel een beetje tegen, maar we kregen hem netjes in elkaar. Hij staat er mooi bij, past goed in dat hoekje, naast mijn 'leesstoel'. Er gaan meer boeken op die plankjes dan ik dacht.

leeslamp

3 bestellingen: Frans de Clercq, 'Een zwaluw in Brasschaat', 10 x 'Veilig Leren Lezen', Prof. J.A. van der Kloes, 'Onze bouwmaterialen. Deel III: Mortels en beton'.

15 december 2019

Vandaag zocht ik de knipsels van de afgelopen twee maanden uit. Die zitten nu boven op alfabetische volgorde in de 'hangmappenwagen'.

Grunberg in de Volkskrant

Er viel me iets op bij de column van Arnon Grunberg in 'de Volkskrant': zijn column heet 'Koptekst' maar staat nu in het midden van de bladzijde (meestal staat hij wel bovenaan). In het verleden had Grunberg een column op de voorzijde van 'de Volkskrant'. Die heette 'Voetnoot', maar stond ook lang niet altijd onderaan de bladzijde!

We overwogen de afgelopen dagen om dit jaar maar eens geen kerstboom neer te zetten. Vandaag haalde ik toch onze kunstboom maar weer van zolder.

In het kader van meer koken: er staan nog diverse potjes bonenmengsels in de kast. Lidy durft voor haar darmen geen bonen te eten. Vandaag maakte ik dus voor mezelf maar een 'bonenschotel':

bonenschotel

1 bestelling: 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde nr. 84/4, jaargang 1, juli-augustus 1984'.

16 december 2015

Vroeg op voor de - nuchtere - diabetescontrole. Bloedwaarde en bloeddruk zijn goed. Het gewicht is stabiel (dat is een positieve manier om 'nog altijd wat te zwaar' te zeggen).

'C'est la vie. Berichten uit Frankrijk' van Martin Bril heb ik uit. Die man kon schrijven. Vooral op de korte baan. Een citaat van één van de laatste bladzijden:

Geen idee.
Maar geen idee is ook een idee, al zijn er mensen die dat zullen bestrijden. Geen idee is het durven volgen van een enkel woord, een paar noten, een plotselinge penseelstreek.
Geen idee is kijken wat er vervolgens gebeurt.

(Martin Bril, C'est la vie. Berichten uit Frankrijk, blz. 118/119)

Vanmiddag wandelden we met de Commissie Historische Graven over de begraafplaats. We wilden de eventueel te ruimen graven ook zelf even zien. Voor sommige graven wordt niet meer betaald, maar daar zijn graven bij die ogenschijnijk door de familie nog wel worden onderhouden. Er is in Veenendaal niet eerder geruimd en de gemeente wil hier (gelukkig en terecht) zorgvuldig mee omgaan.
Bij het hek werden we aangesproken door iemand die zich zorgen maakte over het verzakken van sommige graven en die zich afvroeg of dat te maken had met recente bouwactiviteiten aan de Rondweg. We hebben daar ook naar gekeken. In eerste instantie vermoeden wij dat het met die bouwactiviteiten niets te maken heeft. We vragen ons wel af of er een gemeentelijke meerjarenplanning is om weggewaaid (of weggeharkt) zand aan te vullen en verzakte graven weer recht te leggen.
Bij de kindgraven wordt gewerkt aan een nieuw pad van stapstenen. Dat ziet er fraai uit, maar als ik hoor dat er stapstenen komen verwacht ik hier en daar zo'n steen in het gras en niet een pad van een meter breed dat (in cement) is volgelegd met stapstenen. Maar dat zegt iets over mijn verwachtingen. Het gaat er wel fraai uitzien.

stapstenen Munnikenhof

Vanavond was ik weer eens bij Gert op visitie. We kletsten over het onderwijs en over literatuur. Gert heeft intussen een fraaie verzameling bibliofiele uitgaven van L.H. Wiener! En ook van Louis Paul Boon kon hij me mooie, recent aangeschafte dingen laten zien.
Op een gegeven moment pakte ik mijn telefoon om te kijken hoe laat het was. Morgen om 8.00 uur begint mijn eerste les weer. Ik schrok want het was intussen 00.40 uur. Ik had gedacht dat het pakweg kwart over elf zou zijn.

1 bestelling: Lillian Budd, 'Sneeuw in april'.

17 december 2019

Mijn H4-klassen lazen vandaag de 'Mariken' uit. Indivivueel, want vorige week verliep dat groepsgewijze lezen me veel te rumoerig.

Vanmiddag besprak ik het lesbezoek na met mijn direct leidinggevende. We hebben de les in ieder geval op de zelfde manier beleefd. Samen gingen we op zoek naar 'laag hangend fruit' (kleine veranderingen, waardoor de les (nog) beter wordt). Eigenlijk heb ik na bijna veertig jaar lesgeven niet zo veel zin meer in dit geneuzel, maar ik moet eerlijk bekennen dat ze wel een paar zinvolle dingen zei.

Vanmiddag hadden we een kerstborrel bij de Eekhoeve. Ik had mijn auto en schooltas eerst thuisgebracht en ging toen lopend naar de Eekhoeve. Tijdens de borrel mochten we in de landwinkel allemaal een mandje vullen bij wijze van kerstpakket. Leuk. En goed dat school hiermee - net als vorig jaar - een lokale ondernemer steunt.

3 bestellingen: Margo Driebergen, 'Een bruidsboeket voor Sietske', boekenlegger: 'Tirza gelezen? Lees dan ook Blauwe maandagen - Figuranten', Johan Daisne, 'Veva / Dieter / De geboorte. Magisch-realistisch bulk-boek'.

18 december 2019

De laatste lessen voor de kerstvakantie. Docenten en leerlingen zijn moe. Ik overwoog er een leerling uit te sturen, maar heb dat daarom toch maar niet gedaan. Tijdens het tweede uur (mentorles) zaten we in een fris lokaal. Ik gaf één over de kou klagend meisje mijn kersttrui. Uiteraard zit die haar aan de ruime kant!

Leerling in mijn kersttrui

2 bestellingen: A van Diest en J. Bot, 'Gewichten in beeld. 18 Afbeeldingen uit de Oudheidskamer van het IJkwezen te 's-Gravenhage', H. van Praag, 'Het wonder van Perzie'.

19 december 2019

Zo, de kerstvakantie is begonnen. Vandaag ruimden we wat op en deden wat achterstallige klusjes (administratief en in de tuin).

1 bestelling: J.A. Deelder, 'Moderne gedichten'.

20 december 2019

Dylano was vandaag de hele dag bij ons. Zijn klas is 'naar huis gestuurd' bij gebrek aan invallers. Ik vraag me dan wel af waarom ze mij niet gevraagd hebben. Omdat ik aangegeven had gisteren niet voor groep 6 te kunnen staan? Dylano bleef de hele dag in zijn pyjama.

Op de markt kocht ik vijf kilo rode pipo's. Mijn vader kocht vroeger die aardappels al bij Mourits. In de plaatselijke krant had ik gelezen dat die aardappels lang niet leverbaar zijn geweest, maar dat iemand ze heeft 'teruggeteeld'. Ik kocht verder wat kaas, bloemen, rookworsten en witlof.

Toen ik op het schoolplein op Tygo stond te wachten, kwamen enkele leerlingen van groep 7/8 me prettige feestdagen wensen. Tegen één van de jongens zei ik: 'Volgens mij heb ik jou op televisie gezien, bij GVVV-PSV'. Dat kon kloppen. Hij wist te vertellen dat hij zeven keer in beeld was geweest!

1 bestelling: J.A. Deelder, 'De zwarte jager'.

21 december 2019

Leve onze goede czaar!

Van Martijn kreeg ik gisteren, bij wijze van kerstcadeau 'Leve onze goede Czaar! Het nieuwe Drs. P jaar- en bewaarboek' (onder auspiciën van Het Heen- en Weerschap). Een prachtig boek met teksten (van en vooral) over Drs. P, van o.a. Ivo deWijs, Henk van Gelder, Robert-Henk Zuidinga, Adèle Bloemendaal en Vic van de Reijt.
Ik heb er vandaag wat in zitten lezen en het is 'Boeiende lectuur', om niet te zeggen 'Kijkvoer & Leesgenot'. Het moet het tweede jaarboek zijn. Ik zal eens op zoek gaan naar het eerste!

Vanavond zag ik, met Martijn, de voorstelling 'Voor wat het waard is' van Pieter Derks. De zaal was uitverkocht. Hij was weer goed. In een moordend tempo vuurt hij zijn verhaal en zijn grappen op de zaal af. Je zit op het puntje van je stoel om het allemaal bij te houden. Aan het eind kun je niet of nauwelijks navertellen wat je gezien en gehoord hebt! Deze heb ik onthouden (Derks vertelt het uitgebreider en bouwt het beter op):
- Prins Bernhard junior is tegenwoordig de eigenaar van het Mediapark in Hilversum.
- Er is maar één ander land in de wereld waar een familielid van de koning de eigenaar is van het mediapark: Saoudie-Arabië.
- Dan is het misschien toch geen toeval dat onze koning tegenwoordig een baard heeft.

22 december 2019

Ik ben vast begonnen aan één van mijn goede voornemens voor 2020. Als ik mensen een antwoord stuur op een bestelling via Boekwinkeltjes, deed ik dat de afgelopen jaren door op 'beantwoorden' te klikken op de bestelling die ik van Boekwinkeltjes doorkreeg. Het is gebleken dat deze mailtjes vaak bij de klanten in hun spambox terechtkomen, waarschijnlijk omdat hun beveiligingssofteware Boekwinkeltjes als een 'veelverstuurder' ziet. Ik haal nu het mailadres van de klant uit het mailtje van Boekwinkeltjes en stuur ze een apart/nieuw mailtje. Het is iets meer werk, maar het resultaat zou moeten zijn dat er minder boeken niet/nooit betaald worden.
Ik dacht daarmee te beginnen in 2020, maar waarom zou ik er nog een ruime week mee wachten?

'De moord op de boekverkoopster' van Frank Westerman heb ik uit. Dat blijft een intrigerend verhaal. Ik ben begonnen aan 'Birk' van Jaap Robben:

Toen ze merkte dat ik naar haar keek,
vormden haar lippen een glimlach
die zo teer was als een kerstbal
die kon breken nog voor je hem aanraakte.

(Jaap Robben, Birk, blz. 33)

Vandaag installeerde ik NPO Start op mijn iPad en op de televisie. Die app geeft de mogelijkheid om héél veel programma's (films, series, documentaires) van NPO terug te kijken. Een deel is alleen te zien als je betaalt voor NPO Start Plus. Bovendien ben je dan van allerlei hinderlijke reclame verlost (het lijkt Spotify wel). Voor die € 2,95 per maand deed ik dat ook maar gelijk (één glaasje wijn kostte gisteren in 'De Lampegiet' al meer!)
De keuzes, die ze je in eerste instantie voorschotelen, vielen me wat tegen. Maar er zit ook een zoekfunctie op en als je daar wat mee speelt, openen zich complete schatkamers. Ik vond o.a. documentaires over Drs. P, historische en biologische documentaires over Ameland, hele jaargangen Midsomer Murders én hele jaargangem Het uur van de wolf.

2 bestellingen: H. van Gool, 'De Aalster Bedrijfsmethode', Annejet van der Zijl, 'Anna. Het leven van Annie M. G. Schmidt'.

23 december 2019

De betaling voor het invallen (eind november) is al binnen. Daar zijn ze snel mee; binnen een maand. Collega's zeiden vorige week dat ze het zo goed van me vonden dat ik dat voor niets deed. Die moest ik teleurstellen: Wel om de school te helpen, niet voor niks.

We zijn kerstboodschappen wezen doen in het centrum en bij de Lidl. Het was overal behoorlijk druk. We hebben ons qua inkopen aardig ingehouden. De extra koelkast op zolder hoeft niet aan.

Nog een voordeel van het betalen van € 2,95 per maand aan NPO-start-plus: de beeldkwaliteit is beduidend hoger dan bij de gratis versie.

'De slimste mens' begint vanavond weer. Ik kan me daar werkelijk op verheugen.

7 bestellingen: 4 stafkaarten, J.A. Dautzenberg, 'Godfried Bomans - Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 'Merlyn, januari 1965, 3e jaargang, nummer 1', J.A. Deelder, 'Hol gelach', J.A. Deelder, 'Renaissance', Aantal (55) knipsels over Franz Kafka, Patricia Highsmith, 'Vertellingen voor vrouwenhaters', Aantal (33) knipsels: recensies, artikelen over Boudewijn Büch, Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen'.

24 december 2019

We zijn het oude haardhout aan het opstoken. De onderkant van de houtstapel kwam nooit aan de beurt en dat hout begon wat te schimmelen. Het is bijna op en daarom kochten we bij de Praxis vanmiddag drie nieuwe zakken haardhout (drie halen - twee betalen). Ik liep bij de Praxis tegen een taalvoutje op:

stiegerhout

Bij de kringloop kocht ik (maar) twee boeken:
- Ger Beukenkamp, De verborgen schrijver: schrijven voor toneel, film en televisie
- J.L. Heldring, Heel ons fundament kraakt

Die Ger Beukenkmap is de Ger waar Nicolien Mizee haar faxen aan stuurde!

Lidy raapte een envelop op van de mat. Hij kwam van het Ministerie van justitie. Ze gaf hem aan mij en zei: 'Hier. Je hebt ergens te hard gereden!' Dat had ze mis. Het was de deze week aangevraagde VOG (Verklaring omtrent het gedrag). Voor het invalwerk moet die elk half jaar weer opnieuw worden aangevraagd!

25 december 2019

Toen Lidy op televisie de kerstspeech van de opperpaap ging bekijken, ben ik maar op zolder knipsels uit gaan zoeken. Dan hoef ik me niet te ergeren aan die poppenkast.

Met het geheugen weet men nimmer zeker waar men aan toe is,
aangezien de herinneringen die daar liggen opgeslagen
onderhevig zijn aan mutaties en niet zelden aan bederf,
en dan verdwijnen in een geestelijke put die gemeenlijk als onderbewustzijn wordt aangeduid.
Waarmee allerminst gezegd wil zijn dat het onderbewustzijn een soort beerput is,
al verdient het toch wel vaak aanbeveling om het deksel dicht te laten
en over iets anders te beginnen.

(L.H. Wiener, Shanghai Massage, blz. 300)

We vierden kerst bij Martijn. Hij bleek zelfs een sjoelbak gekocht te hebben. Het was gezellig. Martijn maakte deze fotocollage:

Kerst 2019

2 bestellingen: 'Aantal (28) knipsels van en over Hubert Lampo', Gini Rock, 'Het uien kookboek. 200 internationale recepten'.

26 december 2019

We reden aan het eind van de ochtend naar de Makro. Dat is een soort kersttraditie aan het worden. Net als op 'vierde kerstdag' de uitverkoop van Van Kooten. De kerstpakketten die zijn overgebleven gaan dan met korting weg. Er waren er niet zo veel meer en wat er nog was kon ons niet bekoren.
Ik kocht er o.a. twee kookboeken (nieuw voor minder dan vijf euro)
- Pizza's, burgers & sliders, nacho's
- grillen
Beide in de serie 'Culinary notebooks'. Ik ben vooral benieuwd naar die nachorecepten.

27 december 2019

De vaste telefoonlijn doet het al een paar dagen niet. Op de site van T-mobile zochten we naar oplossingen. Het modem even van de stroom afhalen wil nog wel eens helpen, stond daar. Dat deed ik vanmorgen. Het resultaat was dat de televisie en het internet het óók niet meer deden. Een mevrouw van de 'hulplijn' van T-mobile hielp me het modem te resetten. Vriendelijk en geduldig. Toen we daarmee bezig waren, zag ik dat ik de aan/uitknop van het modem niet helemaal goed had teruggezet. Toen ik dat deed, begonnen de lampjes weer te knipperen. Ik heb die aardige mevrouw van de 'hulplijn' maar laten denken dat het door het resetten weer goed gekomen was. En ja ... de telefoon deed het nu ook weer.

Met de post kwam het eerste 'Drs. P Jaar -en bewaarboek' van het 'Heen- en weerschap'. Een tientje via Boekwinkeltjes. Ook dit boek mét cd.

1 bestelling: F.H. Micklinghoff, 'Over kaarten, kwartetspelen en kwartetten'.

28 december 2019

Zowel 'de Volkskrant' als de 'Gelderlander' verpesten mijn zaterdagochten-krantenlees-ritueel. De kranten zijn vrijwel complete thema-uitgaven met jaaroverzichten en lijstjes. Ik wil op zaterdagmorgen, met een kop koffie erbij, gewoon mijn vaste columns en artikelen lezen! De 'Trouw' maakt het gelukkig weer een beetje goed. De boekenbijlage is 'gewoon' de boekenbijlage.

Lidy was met Suzanne (en Tygo) naar het dorp. Ze brachten twee overhemden voor me mee; allebei te klein. Toch is het dezelfde maat als het shirt dat ik vanochtend aantrok. Blijkbaar verschilt dat dan toch per merk.

Dylano bleef bij mij. Ik bedekte voor hem de bodem van een hapjespan (met glazen deksel) met mais. Toen het uitgepopt was, zat de pan tot aan het deksel vol met popcorn. Hij at zonder moeite de helft ervan op en zou ook de andere helft verorberd hebben als ik dat had goedgevonden.

Vanmiddag bezochten we traditiegetrouw de uitverkoop van boekhandel Van Kooten. Die begint jaarlijks op vierde kerstdag. We kochten:
- Hans Dorrestijn, De Italiaanse chauffeuse: Alle vogelverhalen
- Willem Frederik Hermans, Gekkenpraat
- Gerrit Komrij, Halfgod verzamelaar
- Nescio, Verzameld proza en nagelaten werk
- Pieter Steinz, Lezen met ALS
- Frida Vogels, Dagboek 1977-1978
- Tapas voor elke gelegenheid
- 100% suikervrij voor altijd

Ik twijfelde bij het dagboek van Frida Vogels; had ik die al? Ja dus, die had ik al.

De bibliofiel is een verachtelijk wezen, hij is ernstig ziek.
Ik weet het, maar wat doe je eraan?
Gouden appels, snijmessen noch fakkels konden me genezen.
Alleen de dood geneest me van die kwaal.
De dood is zowel voor het boek als zijn verzamelaar een welkome gast.

(Gerrit Komrij, Halfgod verzamelaar, blz. 8)

De bibliofiel leidt een deerniswekkend bestaan.
Geen sprank hoop dringt ooit in zijn leven door.
Hij is een toonbeeld van geestelijke stilstand.
Hij leest nooit eens een boek.
Want lezen houdt maar af van kopen.

(Gerrit Komrij, Halfgod verzamelaar, blz. 10)

Voor de winkel van Van Kooten kwamen we Gert tegen. Ik ging er blind van uit dat hij ook op weg was naar Van Kooten. Dat bleek niet zo te zijn. Wel sprak hij de door mij gedeelde wens uit in het komende jaar meer avonden samen door te brengen dan in het afgelopen jaar. Dat gaan we doen!

We reden door naar Hoogvliet. Ik had al twee doosjes met vier flesjes La Chouffe in de kar staan, toen ik zag dat er gratis glazen bij elk doosje waren. Die laadde ik ook maar in, omdat ik al een tijdje door mijn Chouffeglazen heen ben. Ze smaken ook uit een Duvelglas, maar als het kan, drink ik graag uit het bijbehorende glas.
Hoogvliet had overigens ook de 0,7 liter-flessen van La Chouffe in de aanbieding. Die koop ik niet graag meer; de lege flessen zijn hier nergens in te leveren (Dat is wel gek van Hoogvliet: ze wel verkopen; statiegeld rekenen, maar ze niet in willen nemen). Ik zou ze alleen bij de slijter kwijt kunnen, maar ik vind het een beetje lullig om daar lege flessen in te leveren die ik daar niet heb gekocht.

4 bestellingen: Danielle Steel, 'Beschermengel - Een speciaal geval - De kroonprinses', 'Blijde stemmen. Liederenbundel voor vereniging en huisgezin', Ernest Hemingway, 'A moveable feast', Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood'.

29 december 2019

Voor mij op tafel staat een bierglas in een doosje. Dat brengt me in de war: op de flesjes staat 'La Chouffe'. Op dit doosje staat 'Brouwerij Achouffe'. Wat is het nou?

Zeesterren houden zich altijd zo stevig aan de rotsen vast
dat wanneer ik er een probeer te pakken
het lijkt alsof je een pleister lostrekt.

(Jaap Robben, Birk, blz. 78)

Het balansen is af.

1 bestelling: Frida Vogels, 'Dagboek 1977-1978' (inderdaad, gisteren gekocht).

30 december 2019

Martijn zette hier een enorme tas met kranten neer. Ik schat van drie maanden. Daar ben ik weer even zoet mee.

De kleinzoons waren vandaag bij ons. Ze gamen en hebben verder nergens zin in.
- 'Gaat er iemand mee ingepakte boeken naar het postkantoor brengen?'
- 'Neeeeeeeee.'
- Gaat er iemand mee naar de Jumbo, brood en melk halen? '
- 'Neeeeeeeee.'
- 'En als we dan ook langs Jamin gaan?
Nou vooruit, eentje dan. De ander zegt:
- Breng maar een zak snoep voor mij mee.'

31 december 2019

Een paginagroot interview met Martijn vandaag in 'De Rijnpost'. Mooi, zakelijk en met een link naar zijn vrijwilligersactiviteiten bij TVVW.

Claudia de Breij had het bij één oudejaarsavondshow moeten laten. Ze viel vanavond erg tegen: van de hak op de tak en nergens écht leuk.