December 2020

1 december 2020

Vanmiddag (en donderdagmiddag) zijn er leerlingbesprekingen. We draaien dan eerst verkorte lessen (van een half uurtje) om de middag vrij te maken voor die besprekingen. Mijn mentorklas was vanmiddag aan de beurt en ook mijn H4-klas. Mijn mentorleerlingen waren vanochtend een beetje benauwd. Er zijn er met veel onvoldoendes. Daarom kwam de vraag: 'Meneer, kan vanmiddag dan ook besloten worden dat ik terug wordt gezet naar de tweede klas?' Ik verwacht niet dat dat gebeurt, maar ik liet ze maar even in spanning.
Vanochtend inn de mentorles besprak ik ook de grote aantallen onvoldoendes bij diverse vakken én stelde de vraag wat ze 'eraan dachten te doen'. Eén leerling kwam tot de kern: 'Het is een beetje flauw meneer, maar wat ook helpt is gewoon goed leren! Dat deed ik deze week voor Duits en ik denk wel dat ik een hoog cijfer heb.'

In mijn mentorles trakteerde ik op warme chocolademelk. Dat kwam een week of twee geleden ter sprake en toen beloofde ik ze dat ik dat in de eerste mentorles na mijn verjaardag zou doen. Dan kun je chocomel uit het koffiezetapparaat halen, maar dat is me dan te makkelijk. Ik had van thuis een elektrische kookplaat, een pan, drie pakken chocomel, een spuitbus slagroom en een zakje kleine marshmellows meegebracht. Dan maak ik er toch maar 'een showtje' van. Ik had zoveel chocomel, dat ik ook in de les erna mijn H4-leerlingen een half bekertje warme chocomel kon geven.

Vanavond verwerkte ik de eerste dertig bladzijden van 'Almelo en West-Twente. Literaire wandelingen in Overijssel' (van Gerrit Kraa) op Schrijversinfo en in mijn Literaire reisgids (waarvan ik niet weet of dat ooit tot 'publicatie' komt).

1 bestelling: Frieda v.d. Boom, 'Vuurtorens'.

2 december 2020

We zijn druk aan het rekenen wat het financieel voor ons betekent als ik na dit schooljaar of na het volgende schooljaar stop met werken. Het lijkt op het eerste gezicht wel haalbaar. Ik zal binnenkort het ABP eens bellen met de vraag of mijn berekeningen kloppen.

3 bestellingen: Ger Vaders, 'IJsbloemen en witte velden', Umberto Eco, 'Hoe schrijf ik een scriptie',  H.J. Jordan en A.F.J. Portielje, 'Sociale instincten bij Dieren en bij den Mensch'.

3 december 2020

Aan de overkant van de straat blijven ze herrie maken. Recht tegenover ons is het verbouwen klaar, maar de laatste weken worden we vroeg wakker van de bouwvakkers twee huizen naar links. Vanochtend werd er recht voor ons huis met veel lawaai een enorme vuilcontainer neergezet. Zo te zien gaan de overburen nu met de achtertuin (zeg maar rustig achterbos) en/of met de bestrating aan de gang.

Dylano wilde een keer van zijn school naar ons huis lopen om te laten zien dat hij echt de weg wel weet. Ondanks de regen deden we dat vandaag, elk onder een paraplu. Hij wist de weg prima te vinden. Bij de vijver met de driehoeken van Hanneke Zwart bleven we een tijdje staan kijken. Op een bootje stond 'visserijonderzoek' en in dat bootje haalden ze met een motortje een enorm net naar binnen. In het net een enorme hoeveelheid vis (uiteindelijk een grote zwarte ton vol). We zagen ze een snoek meten: 51 centimeter. Op de lengte van de rest van de vissen hebben we (i.v.m. de regen) verder niet gewacht.

visserijonderzoek

Terwijl we bij die vijver stonden te kijken, zei Dylano tegen me: 'Opa, in games moet je heel vaak springen, maar in het echte leven spring je eigenlijk zowat nooit!' Tja, daar had hij wel een punt. Ik probeerde: 'Misschien bij gymnastiek?' Maar ik geloof niet dat gymnastiek voor hem een onderdeel is van het 'echte leven'.

6 bestellingen: Olaf J. de Landell, 'Het bloeien van de porselein-boom', Stefan Zweig, 'Opstanding', Stefan Zweig, 'Die Augen des ewigen Bruders, Eine Legende', Fred Racké e.a., 'Zó kwam de Cup in de Kuip', Paula Kragten, 'TIP Culinair: het beste uit 25 jaar', Louis Paul Boon, 'Menuet' (Bulkboek 115), Gene Marine, 'A male guide to women's liberation'.

4 december 2020

De mens behoeft vrijheid,
om de reis te kunnen maken
van het adres van de vorige meester naar dat van de volgende.
Vrijheid dus als middel om tot nieuwe onderworpenheid te geraken.

(Gerard Reve, Brieven aan Wim B., blz. 78, 31-12-1971)

5 december 2020

We vierden Sinterklaas bij Suzanne. De kleinzoons reageerden enthousiast op hun cadeaus en het was gezellig. Ik had mijn rode Ferrari meegenomen en we maakten pizza's.

Ik kreeg o.a. een mooi boekje van blik, met een Italiaans uiterlijk en een Italiaans (chocolade)-innerlijk:

Venchi Venchi

2 bestellingen: 9 x streekromanomnibus, Willem Verstraaten, 'Hertog Jan Biercusus, leren genieten is 's levens eerste les'.

6 december 2020

De bloeiende herfstkrokussen in de voortuin trekken de belangstelling van voorbijgangers. Waarschijnlijk weten ze niet dat er herfstbloeiende krokussen bestaan. (Ik vind crocussen als woord toch toch echt veel mooier dan krokussen).

Ik ben begonnen met het herlezen van Maarten 't Hart. Nu lees ik de verhalenbundel 'De huismeester'. Het verhaal 'De tegenspeler', over een oom die héél goed kan dammen, is prachtig. Ik ga de (weer) gelezen boeken van 't Hart na lezing met de rug naar achteren terug in de kast zetten; dan weet ik wat ik nog 'moet'.

Lidy maakte zelf twee banketstaven. Ze smaken prima en zo ben je er zeker van dat er echte amandelspijs gebruikt is.

3 bestellingen: 3 x LLW 'Arnon Grunberg',  'De Tweede Ronde, Zomer 1986', Iwan Toergenjew, 'Jagersverhalen'.

7 december 2020

Erich en Ria waren vanmiddag bij ons. We bespraken o.a. mijn pensioenplannen. Erich was bij zijn berekeningen op dezelfde verschillen per jaar doorwerken uitgekomen.

We haalden de kleinzoons uit school, omdat er bij Suzanne een monteur langskwam. Gijs haalde de jongens hier op en hielp de wasdroger in de kamer zetten en de wasmachine voor het huis. Donderdag komt de nieuwe. Zaterdagavond (terug van Sinterklaas vieren) zag ik een mailtje dat ze hem op zondag (gisteren dus) wilden komen brengen tussen 9.00 en 17.00. Zo laat op de avond kregen wij de bijkeuken niet meer leeg. Je kon in het mailtje op een link klikken om de bestelling naar een andere datum te zetten. Dat deden we en we vulden donderdag in; dat geeft de gelegenheid de bijkeuken ook nog even 'bij te verven'. Waarschijnlijk schatten ze ons nu in voor Veenendalers die niet willen dat er op de dag des Heren bij ze bezorgd wordt, maar dat moet dan maar.

Vanavond had ik tienminutengesprekken met mentorleerlingen en hun ouders. I.v.m corona niet op school, maar via Teams vanuit huis. Dat ging prima. Alle verbindingen lukten en we rondden de gesprekken ook steeds binnen tien minuten af. Dit is eigenlijk nog zo gek niet. Ook voor de ouders, die anders voor een gesprek van tien minuten uit de Betuwe moeten komen.

6 bestellingen:  Gerrit Achterberg, 'Blauwzuur', Gerard Reve, 'Een circusjongen', W.G. van de Hulst, 'De gedroogde appeltjes', Ephraim Hertzano, 'Uitgebreid spelregelboek voor het originele Rummikub', 3 x 'Hollands maandblad',  Clara Asscher-Pinkhof, 'Danseres zonder benen', Tip Marugg, 'Weekendpelgrimage'.

8 december 2020

Mijn leidinggevende bezocht vandaag mijn les aan H4. Ik besprak het Wilhelmus met ze. Ter inleiding liet ik ze op een blaadje wat woorden opschrijven die bij 'Het Wilhelmus' bij ze opkwamen. Vervolgens liet ik ze die woorden in groepjes van drie bespreken (en van elkaar overnemen). Tenslotte deelde ik vier bordstiften uit en liet ze woorden uitkiezen om rond 'Het Wilhelmus'op het whitebord te schrijven. Daar ontstond een 'woordwolk'. Daarna hield ik een inleiding over het Wilhelmus, waarbij ik alle door de leerlingen genoteerde woorden aan bod liet komen. Dat liep aardig; ze deden goed mee. Tot mijn verrassing meldde mijn leidinggevende dat ze zo'n inleiding van een les nog nooit gezien had. Zo bijzonder is dit nou ook weer niet. Misschien durven collega's bij een lesbezoek het geloop van leerlingen (met stiften) door de klas niet aan?
Ik had verwacht dat de woorden 'voetbal' of 'sport' wel op het bord zouden verschijnen, maar dat gebeurde niet. Ik zal deze klas morgen nog eens vragen waarom die woorden niet bij ze opkwamen.

Martin Ros overleed vandaag aan corona:

Ik geloof dat er niemand is die zo veel leest en heeft gelezen als Martin Ros. Ik voel mij in zijn gezelschap altijd geheelonthouder. Er is ook niemand die anderen zo graag of dwingend aan het lezen wil krijgen. Jaren geleden stond ik naast hem aan de uitleenbalie van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, in het hart van twee miljoen boeken. Wij moesten wachten, hij bracht een plastic tas naar boven, haalde daar twee boeken uit die ik nodig moest lezen. Ik wed dat hij bij het laatste oordeel een tas met boeken bij zich heeft en God van de noodzaak van de lectuur zal overtuigen. (Kees Fens, Volkskrant, 13-12-2007)

7 bestellingen: Carry van Bruggen, 'Avontuurtjes', 'De Tweede Ronde, Indonesië-nummer, Lente 1988', Corinne van Moorselaar, 'Vacantie op het kasteel', Rabindranath Tagore, 'Vuurvliegen', Ivan Wolffers, 'Duurwoorderij & geheimtaal. De gevaren van het medisch taalgebruik', Theo Thijssen, 'Kees de jongen', Saskia van Rijnswou, 'Andreas Burnier - Het jongensuur' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

9 december 2020

Een Marokkaans meisje in mijn H4-klas stelt me af en toe, als ze aan het werk zijn en ik wat door het lokaal drentel, behoorlijk persoonlijke vragen (bijv. 'Meneer, hoe heeft u uw vrouw eigenlijk ontmoet?'). Ik ben meestal niet te beroerd om daar redelijk eerlijk antwoord op te geven. Vandaag zei ik tegen haar: 'We zijn bijna op de helft van het schooljaar. Daarom draaien we het maar eens om. Vanaf nu ga ik jou wat persoonlijke vragen stellen'. En ik begin daar maar gelijk mee: 'Ben je blij met je ouders, of had je liever andere gehad?' Ze keek me een beetje boos aan. Natuurlijk is ze blij met haar ouders. Vervolgens vroeg ik: 'Mag jij van je ouders met een Nederlandse jongen trouwen, of moet dat een Marokkaanse jongen zijn?' Een Nederlandse jongen? Dat gaat haar moeder nooit goed vinden. 'Die kunnen ook heel aardig zijn, hoor,' zei ik, waarop zij zei: 'Nou, dat moet u dan maar eens aan mijn moeder gaan vertellen!'

Met mijn H3-klas was ik vandaag heel tevreden. Ze deden heel goed mee en ik heb in de afgelopen jaren geen klas gehad waarin ze allemaal na een kwartiertje uitleg vrijwel feilloos de lijdendvoorpwerpzin en de bijwoordelijke bijzin konden benoemen.

Vanavond schilderde ik de muur van de bijkeuken, achter de wasmachine en de vriezer, wit. Ik nam het plafond erboven ook maar gelijk mee. Nu de boel van z'n plek is, kan ik er tenminste bij. Waarom hebben we - jaren geleden - die muur in vredesnaam in zo'n vies kleurtje geel geverfd?

1 bestelling:  Pat Barker, 'Blaas je huis op', Pat Barker, 'De man die er niet was'.

10 december 2020

Die oude calvinisten wisten het wel.
Je zegt van alles dat het zondig is,
dan is zelfs een spelletje dominoën nog fantastisch leuk.
Het leven krijgt kleur en diepgang door zo'n principe.

Je zit met rode oortjes te klaverjassen - omdat het niet mag.

(Maarten 't Hart, De huismeester, 157 blz.)

De nieuwe wasmachine werd vanmiddag afgeleverd en geïnstalleerd. Niet alleen bouwvakkers, maar ook licht getinte installateurs showen soms zo'n tien centimeter van hun bilspleet. Toen ze weg waren, merkten we dat ze niet de moeite hadden genomen hem waterpas te zetten.

We laten de laatste weken door Hoogvliet de boodschappen bezorgen. Dat bevalt goed. Aan het begin van de avond gingen we vandaag toch ook nog een keer zelf: de lege flessen moeten weg en ik moest plotseling chocomel en een kerststol hebben. Gisteren spraken we met onze mentorklas af dat we dinsdag het tweede uur in de mentorles een kerstontbijt organiseren, De leerlingen brengen ook allemaal wat lekkers mee.

6 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Méér pap' (Parool, dinsdag 27-10-19??, over een brief van A. den Doolaard), Rudi van der Paardt, ' Ilja Leonard Pfeijffer - Rupert. Een bekentenis' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J.A. Deelder, 'De man in het zwart (verhalen en gedichten)', G.P. Brandt van Doorne, 'Hanna (tooneelstuk in 5 bedrijven)', Annemarie Oster, 'Brieven naar boven'.

11 december 2020

Om 12.30 uur voerde ik in theater De Lampegiet met Sanne Heymann een klein toneelstukje op ter introductie van de audiotour langs de gedichten in Veenendaal. Er was een complete ploeg van cameralieden en geluidsmannen aanwezig om dat vast te leggen. Deze introductie van de audiotour is onderdeel van het Veens cultureel winterfeest online op zaterdag 19 december.

Met het waterpas zetten van de nieuwe wasmachine is Gijs vandaag nog heel even bezig geweest.

3 bestellingen: Jaan Peet, 'BVG: De geschiedenis van een bedrijfsvereniging 1950-1997', Enid Blyton, ' "De Vijf" in de knel', Sak van den Boom & Rob van Vuure, 'Van Rembrandt College tot Anekdoten Diner. 100 Netwerk-ideeën'.

12 december 2020

Dylano is vannacht bij ons blijven slapen. Hij is vroeg op, maar je hebt 'geen kind' aan hem. We hebben veel plezier van zijn woordspelige opmerkingen. Van wie zou hij dat toch hebben?

Ik heb de tekst voor de audiotour langs de gedichten in het centrum van Veenendaal af. Dat valt altijd weer tegen. Ik heb er de afgelopen drie dagen flink veel uren ingestoken, maar ik ben wél tevreden.

3 bestellingen: Jeanne Reyneke van Stuwe, 'Verzen', J.W. Holsbergen, Henk J. Oolbekkink, Gerben Hellinga, 'Leesgenot Sepia',  Peter Schmitz, 'Jeroen Brouwers - Bezonken rood' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

13 december 2020

De jongeman die de opnames voor de audiotour zou regelen trekt zich terug. Dat geeft gedoe en we hebben nog maar een week. Eventueel wil hij hem wel zelf inspreken (en daar dan een flink bedrag voor rekenen), maar dat is voor mij geen optie. Het is een heel persoonlijke tekst, waarin ik het heb over mijn leerlingen en mijn eigen gedicht in de route. Het is heel raar als iemand anders dat inspreekt.

Ik heb de tekst één keer hardop voorgelezen. Dat duurde zesentwintig minuten.

14 december 2020

Ik ben de halve dag bezig geweest met die audiotour. Eerst heb ik hem ingesproken op mijn dictafoon, maar dat klonk te slecht om te gebruiken. Daarna heb ik hem ingesproken in de voicerecorder van mijn laptop. Dat klinkt heel acceptabel. Niet professioneel, maar wat mij betreft goed genoeg. Later kunnen we het dan nog altijd professioneel inspreken.
Omdat het inspreken in één 'take' ging, zitten er een paar kleine versprekingen in. Dat moet dan maar. Het totale inspreken duurde nu iets meer dan dertig minuten. Dat komt doordat ik tussen de teksten door steeds een wat langere stilte heb ingelast.

Onder leiding van Herman Finkers nam een aantal Nederlandse artiesten een cd met nummers van Jeroen van Merwijk op. Dat is een prachtig geheel geworden. Door de andere intonatie en vooral door muzikale begeleiding door meer dan alleen Van Merwijks gitaar hoor je de bekende liedjes op een nieuwe manier.

1 bestelling: Theo Sontrop, 'Langzaam kromgroeien'.

15 december 2020

Tijdens de mentorles in het tweede uur deden we een kerstontbijt. De leerlingen hebben zich uitgesloofd: stapels pannenkoeken, zelfgebakken cake en veel ander bakwerk. Het was veel te veel; ze hebben er de hele dag van doorgegeten.

Morgen gaan de scholen weer dicht i.v.m. corona. De examenklassen blijven wel naar school gaan. De andere klassen krijgen morgen geen les, zodat de docenten hun online lessen kunnen voorbereiden. Ik geef alleen op dinsdag en woensdag les. Voorbereiden doe ik wel aan het eind van de kerstvakantie, die dus in feite morgen voor mij begint. Ik heb alleen 's middags nog een afspraak met mijn leidinggevende om de les die zij vorige week bij mij bezocht na te bespreken.

Ik heb in mijn garagebox (waar ik heel veel boeken heb opgeslagen) ontzettend last van muizen. Veel keutels en pies en veel aangevreten boeken. Vallen en gif hebben niet geholpen. Ik heb nu ten einde raad via internet lijmplankjes besteld. Niet zo diervriendelijk (heel erg onvriendelijk), maar ik ben er klaar mee.

2 bestelllingen: 'Aantal (27) knipsels van en over Jacob van Lennep', Boudewijn de Groot, 'Lage landen'.

16 december 2020

Taalfout na taalfout bij het NOS-journaal: 'Het meisje die' en 'een aantal zijn'.

Ik belde vanochtend met het pensioenfonds. De berekeningen die ik op hun site gemaakt heb, blijken te kloppen. Ik heb niets over het hoofd gezien, geen vinkjes vergeten te zetten. Dat gaat waarschijnlijk betekenen dat ik stuur op een volledig pensioen per 01-11-2021. Dat kan ik nog niet aanvragen, want dat kan pas vanaf negen maanden voor die datum.

Ik was even naar school voor de bespreking van mijn, door mijn leidinggevende, bezochte les van vorige week. Kort samengevat: te weinig - moderne - differentiatie. Verder een prima klassikale les. Je moet zelf ook het, door de leidinggevende gebruikte, observatieformulier invullen. Ik heb dat tamelijk intuïtief ingevuld en dat heb ik blijkbaar onbewust aan de voorzichtige kant gedaan. Het observatieformulier noemt de zaken waar de inspectie bij een bezoek ook op let. Die punten kan ik makkelijk 'verbeteren'. Dat heet in managementtermen 'laaghangend fruit'.

De audiotour-online lijkt te gaan lukken. Het cultuurplatform zet hem op de site van 'gedichten op muren'. Vanavond vroegen ze om een recente foto van mij. Ik heb één van de 'deurfoto's' genomen die Anne Marie maakte en daar heb ik Lidy afgeknipt (sorry schat).

3 bestellingen: Arturo Barea, 'Spaansche trilogie, deel II, Intermezzo in Marokko', 'Aantal (5) knipsels over 'Kroniek van een karakter, deel 1' van Jeroen Brouwers', Dirk Ayelt Kooiman, 'Montyn' (Bulkboek 175).

17 december 2020

Supporters zijn van een club. Ik heb het altijd al iets gevonden voor wilsonbekwame gekken.
Als ik aan een supporter denk, zie ik een volwassen man
met een rood-wittr trui juichend zijn kom soep door de kamer schudden,
als zijn club in de laatste minuut door een ten onrechte gegeven strafschop wint.
Een supporter wil ergens bij horen omdat hij zelf niets kan.
(Nico Dijkshoorn, Appelleren, blz. 151)

Een kampioenschap is iets geworden waar dolende zielen een jaar kwijlend naar uitkijken.
Dat hele kloteleven van ze, die fucking hypotheek,
die mislukte vakantie en die drie rotkinderen van ze;
het is allemaal voor even vergeten als jun club met een punt verschil kampioen wordt.
Klein geluk in kleine hoofden.
(Nico Dijkshoorn, Appelleren, blz. 152)

Veenendaal staat vandaag in de top 10 van de corona-besmettingslijstjes. Het is maar goed dat de scholen dicht zijn.

Ik krijg Schrijversinfo niet meer 'geupload'. De laatste tijd moest ik al een paar keer extra 'klikken en bevestigen' dat wat ik wilde echt de bedoeling was. Nu krijgt Filezilla helemaal geen verbinding meer. Ik probeer het de komende dagen nog maar af en toe eens en als het blijvend niet meer werkt, moet ik maar een deskundige inschakelen en betalen om me weer op weg te helpen.

8 bestellingen: Simon Vestdijk, 'Terug tot Ina Damman' (Bulkboek 86), Remco Ekkers, 'M. Vasalis - Parken en woestijnen (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Raoul de Jong, 'De grootsheid van het al / een hedendaagse odyssee',  Rob Grootendorst en Peter-Paul de Baar, 'Theo Thijssen - Kees de jongen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'De nieuwe taalgids, jaargang 68, nummer 6, november 1975', Pierre Boulle, 'De apenplaneet', Hella S. Haasse, 'De scharlaken stad', Viktor Lowenfeld, W. Lambert Brittain, 'Creative and mental growth'.

18 december 2020

Mijn audiotour 'langs gedichten op muren in Veenendaal' staat online op Audiotour Gedichtenroute (wandeling van ca. 1 uur) | Kunstplatform Veenendaal. De volgende begeleidende tekst is erbij gezet:

In de bijgaande audiotour neemt de voormalige stadsdichter Mats Beek u mee langs een aantal gedichten uit de gedichtenroute. Hij bespreekt de gedichten en vertelt iets over de makers. Al wandelend door het centrum van Veenendaal kunt u met de koptelefoon op zijn begeleidende tekst beluisteren. Laat u verrassen en speel dit bestand af op uw mobiel.

De tour begint op het plein voor de Cultuurfabriek. Loop daar dus eerst naar toe. Ga midden op het plein staan en zet de audiotour aan. Vervolgens wordt u door Mats verder geleid  en wandelt u door het centrum van Veenendaal. Trek voor de hele tour een uur uit. Veel plezier!

De recensenten schreven in de kranten lovend over de nieuwe cd van Paul McCartney: 'McCartney 3'. Vandaag was hij op Spotify te beluisteren en hij viel me zwaar tegen.

Met Tygo speelden Lidy en ik vanmiddag het bordspel 'Ticket to ride'. De regels zijn in het begin wel lastig te behappen, maar als je 'door' bent is het een leuk spel.

2 bestellingen: 'Ton Anbeek. Aantal (13) knipsels: recensies, interviews', Spencer Johnson en Kenneth Blanchard, 'Wie heeft mijn kaas gepikt? Omgaan met verandering - zakelijk en prive'.

19 december 2020

Vanaf twee uur vanmiddag was het 'Veens cultureel winterfeest' online te volgen. Daarin zat o.a. de 'aftrap' van mijn audiotour langs de muurgedichten. Om vijf uur was er een culturele pubquiz waaraan iedereen online mee kon doen. In rap tempo werden er dertig vragen gesteld. Lidy, Martijn en ik hadden er negenentwintig goed en waren daarmee de winnaars. We hebben een theaterbon van Theater 'De Lampegiet' gewonnen. De organisatie zette de volgende tekst op de Facebookpagina:

De winnaars zijn bekend!!!
Wauw, wat bleken er een hoop mensen goed op de hoogte van het Veense, culturele veld… Dat was nog een uitdaging voor ons met nakijken. Maar het is uiteraard gelukt.
Met wel 29 vragen van de 30 vragen goed, is de grote winnaar het ‘Dijkteam’! ✨
Daarnaast is er een gedeelde 2de plaats voor de teams ‘Superformiweldigeindefantakolosachtig!’ en ‘Sjachie’, welke allebei 26 vragen goed hadden. Ook een superknappe prestatie natuurlijk.
Gefeliciteerd, allemaal! Neem contact met ons op via info@maakveenendaal.nl om jullie welverdiende prijs in ontvangst te kunnen nemen. Maar nu eerst lekker genieten van Karin Bloemen!

De vraag die we fout hadden ging over het theater waar vóórdat 'De Lampegiet' er was voorstellingen plaatsvonden. Het antwoord was 'Scheepjeswoltheater'. Dat hadden we eerst, maar in het kerkgebouw van Sola Fide vonden al veel eerder theatervoorstellingen plaats. Daarom vulden we dat in. Blijkbaar vond de jury een kerk niet hetzelfde als een theater. Zelf vinden we eigenlijk dat we er dertig goed hadden.

's Avonds speelden we met Martijn een moeilijker variant van 'Ticket to ride'; er zijn veerdiensten en tunnels toegevoegd en nóg meer spelregels. Het is ook in deze versie een leuk spel. Je moet het waarschijnlijk wel eerst een paar keer spelen, voordat je alles snapt en aan taktiek toekomt.

20 december 2020

De tweede map voor het opmaken van de voorraad boeken is ook doorgewerkt.

Naar het bos

Vanmiddag ging ik met Suzanne, Tygo, Dylano en Nola naar het bos achteraan de Dijkstraat. Er waren meer mensen op het idee gekomen daarheen te gaan. 'De natuur in' is wat er in deze coronatijd overblijft. Nola was niet eerder in het bos geweest. Ze vond het prachtig en begroette enthousiast alle andere honden. Ze moet niet geweten hebben dat er zoveel andere honden bestonden!

Met Kerstmis ga ik kleine hapjes/tapas serveren. Op de planning staat:

  • Hamrolletje met meloenbasilicumtartaar
  • Bruschetta trio / bruschetta met tomaat
  • Carpacciorolletjes met rode portsaus
  • Sushi met garnalen
  • Zuurkoolsalade met gerookte eend
  • Wildkroketjes met veenbessensaus / gepaneerde gehaktballetjes met mosterd / croquettes de jambon / Hollandse groente-kaas bitterballen
  • Kalkoensaté / hertenbiefstuksaté / wildzwijnsaté met friet
  • Worstebroodje kipgehakt

3 bestelling: J.M.A. Biesheuvel, 'In de bovenkooi' (Bulkboek 214), 3 mapjes knipsels Gerrit Komrij, Jos Vandeloo, 'Het huis der onbekenden'.

21 december 2020

Ik slaap alweer een paar dagen slecht. Of eigenlijk slaap ik wel goed, maar ik kom niet in slaap. Om 2.00 uur sliep ik nog niet en ging ik beneden op de bank liggen. Om 3.30 uur sliep ik nog niet. Toen heb ik voor het eerst een halve slaappil genomen. Die heb ik in huis sinds de psoriasis in maart de kop op stak. Ik sliep in en sliep door tot pakweg 10.30 uur. In de uren daarna liep ik nog wel als een zombie rond.

Een mailtje van de organisatie van de pubquiz van zaterdag. Ze komen de prijs morgen thuisbrengen. 'Sola Fide' is toch goed gerekend (er hadden meerdere mensen op gereageerd). Dat betekent dat we 30 van de 30 antwoorden goed hadden!

Al een dag of wat kan ik Schrijversinfo (en dus ook dit weblog) niet uploaden. Er komt geen verbinding tot stand. Voordat ik echt in de paniek schiet (en hulp ga zoeken) blijf ik het eerst een dag of wat proberen. En ja .... vandaag lukt het ineens weer.

We hadden Gert vanavond op visite. We spreken elkaar te weinig. Ik had een Spotify-afspeellijstje opgezet. Bij Solution veerde Gert op: 'Die hoor je niet veel meer.' We zijn ongeveer even oud en zoiets is dan een gezamenlijke jeugdherinnering.
Gert had wat boeken bij zich. Twee ervan ga ik deze week lezen:
- Vonne van der Meer, December (verhalen)
- Bert Wagendorp, De schoolmeester (nieuwjaarsgeschenk)
Ik gaf hem een literair reisboek over Haarlem mee. Dat zat in het kavel reisboeken van een paar weken geleden, maar deze had ik al.

3 bestellingen: Albert Schweitzer, 'Aan den zoom van het oerwoud. Ervaringen en opmerkingen van een arts in aequatoriaal Afrika',  Nora van Laar, 'Stefan Brijs - De engelenmaker (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 22 boekenweekgeschenken.

22 december 2020

Rond twaalf uur kwam iemand van 'Maak Veenendaal' de theaterbon brengen die we met de pubquiz wonnen. Voor het huis maakte ze voor de 'socials' een foto van ons drieën. Martijn zat voor de gelegenheid op mijn studeerkamer achter zijn laptop te vergaderen.

Vandaag ging ik nog één keer boodschappen doen voor eerste kerstdag. Bij de Jumbo hadden ze de laatste dingetjes (die ze bij Hoogvliet niet hadden). Op de parkeerplaats aan het Willem Alexanderpark stond een oude man met bebloede handen voor zijn hoofd. Er stond een boodschappenkratje voor hem. Gevallen? Er waren al mensen met hem bezig. Toen ik uit de winkel kwam stond er een ambulance bij hem en had hij een witte verband/tulband om zijn hoofd. Ik kreeg de indruk dat de ambulance hem niet mee ging nemen.

Van Martijn kreeg ik voor mijn verjaardag een plastic koker met daarin een aantal aparte/onbekende biertjes (in blik). Ik had in de 'Rijnpost' gelezen dat Roberts Pub hiermee in deze tijden nog iets probeert te verdienen. Vanavond dronk in 'Muuke' van brouwerij Poesiat & Kater. Google leverde wel wat informatie over deze kleine brouwerij; o.a. dat deze 'Muuke' is uitverkocht. Het is een fris, hoppig biertje.

3 bestellingen: 3 x boekenlegger 'Nigella Lawson, Het goede leven met Nigella', 15 x AO, J.W. Ooms, 'De Haneveertjes'.

23 december 2020

Op de Facebookpagina van 'MaakVeenendaal' vandaag:

Dijkteam

Ik gooide op het PWA-Park (vlak bij mijn garagebox) lege flessen in de flessenbak en controleerde gelijk even mijn muizenval: leeg.

4 bestellingen: A.J. Zwinenberg, 'Antarctica', Hagar Peeters, 'Genoeg gedicht over de liefde vandaag', Golda Meir, 'Mijn leven', F. Bordewijk, 'Vijf fantastische vertellingen'.

24 december 2020

Zo, het opmaken van de voorraad boeken en van de schulden aan derden (i.v.m. verkoop van hun boeken) zit er weer op. Verplicht, maar nutteloos. Zie die voorraad eerst maar eens te verkopen.

Bij een kletsprogramma op RTL4 heeft Guido Spek, een voormalige soapster die ook een beetje kan zingen, kerstafspeellijsten op Spotify gemaakt. Achter de piano zingt hij ook een paar fragmenten van kerstliedjes. O.a. van 'The Christmas Song':

Chestnuts roasting on an open fire
Jack Frost nipping at your nose
Yuletide carols being sung by a choir
And folks dressed up like Eskimos

En dan hoor ik hem toch echt 'Jack fruit nipping at your nose' zingen! Hij heeft zich overduidelijk niet in de teksten verdiept, zingt blijkbaar op het gehoor en heeft nog nooit van 'Jack Frost' gehoord!

Jack Frost Jackfruit
Jack Frost jackfruit

 

Vanmiddag begon ik aan het eten van morgen. Ik maakte alvast een rode portsaus en drie vullingen voor kroketjes/bitterballen: 4 soorten ham / hertenstoof / groenten-kaas. Ik denk dat ze goed gelukt zijn (en het is in ieder geval weer genoeg).

Toen we koffie zaten te drinken, zag ik een man en een vrouw met papieren in hun hand langs ons huis naar de voordeur lopen. 'Jehova's getuigen,' zei ik tegen Lidy, 'afpoeieren.' Lidy deed dat heel direct. 'Goedenmiddag, wij willen ons even voortstellen,' zei de vrouw. 'Geen belangstelling,' zei Lidy en ze had de deur al bijna weer dicht. Toen zei de vrouw: 'Maar wij zijn de nieuwe buren, schuin hiertegenover!'
Dat hebben wij weer.

3 bestellingen: Jeanine hoedemakers, 'Het zandpad van verwachting', Herman de Liagre Böhl, 'Herman Gorter 1864-1927. Met al mijn bloed heb ik voor U geleefd', Herman Gorter, 'Verzen. De editie van 1890', Renée Plate, 'Brieven aan mijn man'.

25 december 2020

We vierden kerst bij ons. Dat kon net binnen de beperkingen en coronamaatregelen. Drie volwassenen extra in huis (en twee kinderen). Het was gezellig, de hapjes lukten goed en we hebben veel spelletjes gedaan.

Dylano lijkt op allerlei vlakken ernstig op mij. Vanavond betrapte ik hem erop dat hij onze koelkast opendeed en de fles frisdrank aan zijn mond zette.

2 bestellingen: Janwillem van de Wetering, 'De verdachte Verheugt', Mies Bouhuys, Herman van Run en Nico Scheepmaker, 'Even geduld AUB, visies op televisie', 'Boekenpost nr. 3, jaargang 1, januari/februari 1992',

26 december 2020

Het werd 01.00 uur vannacht en we sliepen ook niet best. Vandaag is dus een dag van rustig bijkomen en een beetje opruimen.

Van school kregen we als kerstcadeua een 'mijnfeelingz'-cadeaubon. Er is op die site van alles uit te zoeken, maar er is maar heel weinig bij waar ik blij van zou worden. Dat ligt een beetje aan de site en een beetje aan mij (wij zijn oudere mensen, 'die alles al hebben'). Ik heb met deze bon vanmiddag voor hetzelfde bedrag cadeaubonnen van 'boek & bladcadeau' gekocht. Daar kan ik kiezen uit duizenden boeken en daar zit allicht wat bij waar ik wel blij van word.

1 bestelling: Roald Dah, 'Alle 'verhalen'.

27 december 2020

Ik heb de studeerkamer wat opgeruimd en een achterstallige stapel te-koop-staande boeken gescand.

1 bestelling: Jos Vandeloo, 'Het huis der onbekenden' (Bulkboek 53).

28 december 2020

'Wij slaven van Suriname' van Anton de Kom werd uitgeroepen tot Humberto NPO Radio 1 beste non-fictieboek van het jaar 2020'. Het is een indrukwekkend boek, maar het is wel een beetje raar om de zestiende of zeventiende druk van een boek dat oorspronkelijk verscheen in 1934 tot het beste boek van 2020 uit te roepen!

Ik neem mij niet meer voor om, bijvoorbeeld in de kerstvakantie, een bepaald boek te gaan lezen. Het komt er toch niet van. Vooral niet, omdat het te afhankelijk is van toevalligheden en van mijn stemming. Dat toeval heeft ertoe geleid dat ik nu bezig ben met 'In Europa. Reizen door de twintigste eeuw' van Geert Mak. Ze lagen er al even: twee gebonden delen, met leeslint, in een kartonnen box. Mak begint in de Europese geschiedenis in het begin van de twintigste eeuw en dat leidt tot hoofdstukken over Parijs, Londen, Berlijn en Wenen. De eerste drie heb ik nu uit en Mak heeft me te pakken; met zijn schrijfstijl, met zijn historische feiten en feitjes.

4 bestellingen: Willy van der Heide, 'Drie jongens en een caravan', AO-redactie, 'Dwars door de duinen, ... recht naar zee! (Het jarige Noordzeekanaal)', 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 1, februari 1983', Rosey E. Pool, en Paul Breman, 'Ik zag hoe zwart ik was. poezie van Noord-Amerikaanse negers. Een tweetalige bloemlezing', 'Kentering, 7e jaargang, nummer 6, juni/juli 1966, extra themanummer: Engagement'.

29 december 2020

Om 02.00 uur sliep ik nog niet. Ik ben naar beneden gegaan en heb een halve slaappil genomen. Geen effect. Om 04.30 ben ik weer naar boven gegaan. Daar ben ik uiteindelijk toch in slaap gevallen.Tot 10.30 uur.

Ik heb de laatste delen van 'Brinkman's cumulatieve catalogus van boeken' te koop gezet. Die lagen al een tijdje in de weg in een 'boekenpad'. Ik had van de verkoop meer verwacht (in de afgelopen jaren heb ik één exemplaar verkocht).

Eergisteren was ineens de stroom in de bijkeuken en de garage utgevallen. Ik tikte de schakelaar in de stoppenkast terug en alles deed het weer. We hadden geen idee wat dit veroorzaakt had. Vandaag zien we dat de lichtketting in de achtertuin het niet meer doet. De plastic stroomunit is omgevallen. Dan kan daar water ingelopen zijn. Dat zal het dan wel geweest zijn.

Af en toe een complimentje krijgen is prettig. Vandaag via de mail: 'Met bewondering uw Anton Constandse - Bi(bli)ografie (schrijversinfo.nl)  bekeken!'

Twee boeken, besteld van mijn kerstpakket van school, kwamen vanmiddag binnen:
- Lex Bijlsma, Lucas Ligtenberg, Bob Polak, De canon der kanonnen. 130 jaar Propria Cures in 100 boeken
- Oek de Jong, Het glanzend zwart van mosselen

5 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'School' (Parool, 01-02-1968), ' Spiegel Historiael, 12e jaargang, nr. 12, december 1977', C.A. Velds, 'Luchtverontreiniging . Meteorologisch bezien', Leo Jacobs, 'Kleine kaboutergids', Ton Anbeek, 'Connie Palmen - De wetten (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Tolkien, 'In de ban van de ring - De Reisgenoten'.

30 december 2020

Goed geslapen! Maar ik had dan ook voordat ik naar boven ging de andere helft van die slaappil van gisteren genomen.

Ik heb de informatie uit 'De canon der kanonnen. 130 jaar Propria Cures in 100 boeken' van Lex Bijlsma, Lucas Ligtenberg en Bob Polak op Schrijversinfo zitten intikken.

Vanmiddag kocht ik op het Bruïneplein oliebollen en appelbeignets. In zelf bakken heb ik dit jaar geen zin. Ze verwachten drukte bij die oliebollenkraam. Er stonden dranghekken en zelfs een man in een hesje om de stroom klanten in goede banen te leiden. Dat was toen ik er was (nog) een beetje overbodig.

Albert van Kooten kwam aan de deur het bestelde 'Boekenjacht. Verhalen uit de boekenwereld' van Cornelis Jan Aarts afgeven. De boekenwinkels zijn dicht, maar er wordt aan de deur bezorgd. Dit boek is een 'cadeautje' van 'De Vuurvlinder'; betaald van mijn 'dertiende maand'.

4 bestellingen: 'Aantal (2) knipsels over Michail Boelgakov', Hester Albach, 'Het debuut', J.M.J. Sicking, 'Abdelkader Benali - De langverwachte' (uit: Lexicon van Literaire Werken), D. Hooijer, 'Sleur is een roofdier', Willem Brakman, 'Een winterreis'.

31 december 2020

Martijn was vanavond hier. We deden een spelletje (jokeren) en we keken naar Youp van 't Hek. Van 't Hek is niet verrassend meer, maar blijft wel 'gewoon goed'.

Ik maakte vanavond de worstebroodjes die er op eerste kerstdag niet van kwamen (wel met ander gehakt).

3 bestellingen: Wolff en Deken, 'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart', A.M. de Bakker, 'Drugs en literatuur (geluk een naald lang ...)', Louise Alcott, 'Onder moeder vleugels'.