December 2021

1 december 2021

De 'afknipkalender' op de deur van de woonkamer geeft aan dat de wekker (om te gaan werken) nog negen keer zal gaan. Ik zou het niet erg vinden als het kabinet besluit dat de kerstvakantie dit jaar in verband mer corona een weekje eerder begint.

Vanmiddag kwam het Catawiki-pakketje met drie boeken van Kader Abdolah binnen:

- Mirza (1998)
- Spijkerschrift (2000)
- Dit mooie land (2009)

Ze zijn alle drie gesigneerd en opgedragen aan Ton en Tjaak van literair Café 'In de Sinnepoppen' in Zwolle of aan het literair café zelf. Deze Ton is Ton Jonkers die in 1984 het literair café 'In de Sinnepoppen' begon. Hij was toen zelf al een actief lezer en verzamelaar van boeken. Kader Abdolah kwam op 28-02-1992 onaangekondigd voorlezen in het literaire café. Er zat een uitgever in het publiek, die hem een contract aanbood. Het literair café was dus belangrijk voor Kader Abdolah. Zijn debuut 'De Adelaars' werd dan ook in 'In de Sinnepoppen' gepresenteerd.

handschrift Kader Abdolah

5 bestellingen: knipsels Boenin, Monika Graff, 'Het moderne bakboek. Geheel in kleur', Calire van Putten (samenstelling), 'Adembenemend', T. Cnossen, 'Canada. Land van vrijheid, ruimte en ontplooiing', 'Oud Veenendaal oktober 2015'.

Dat is grappig: de besteller van de knipsels vraagt of ik ze naar een ander adres wil sturen en of ik dan 'Sinterklaas' als afzender achter op de envelop wil zetten. Natuurlijk doe ik dat.

2 december 2021

Vanmiddag heb ik samen met Tygo naar zijn leerwerk voor geschiedenis gekeken. Hij heeft morgen een so. Het gaat in die brugklas over de Grieken en de Romeinen. Ik vermoed dat dit in de meeste brugklassen wel behandeld wordt. Tygo is geen lezer en hij heeft last van zijn gebrek aan leeservaring bij het 'in zich opnemen' van deze teksten. Die zijn best pittig en hebben een hoog informatiegehalte. Als al die Griekse goden en Romeinse gebruiken nieuw voor je zijn (en je in feite niets interesseren) dan is dit pittig leerwerk.

5 bestellingen: Dick Boer, 'Zelf ontwikkelen en vergroten', 'De Revisor, tiende jaargang, nr. 2, april 1983, themanummer Wagner', Erasmus, 'Lof der zotheid', Vercors, 'De stilte der zee', Stefan Hertmans, 'De bekeerlinge'.

3 december 2021

Ik ben (een beetje vroeg) aan het 'balansen'; het opnemen van de voorraad boeken. Een decemberklus en ik wil er deze keer snel vanaf zijn.

De laatste tijd heb ik problemen met mijn mail van T-mobilethuis. Ik krijg regelmatig mails 'onbestelbaar' retour. Vooral naar hotmail lukt het versturen niet. Nu werk ik nog altijd alleen met webmail (dan kan ik mijn mail op elke computer inzien). Nu ik met pensioen ben is dat in feite niet meer nodig. Daarom heb ik nu toch Outlook maar geïnstallleerd en ik hoop dat daarmee de verzendproblemen ook over zijn.

7 bestellingen: Arie Storm, 'Hémans duik', Ilse Marie Dorff, 'Surinaams koken', 3 x 'Oeroeg', H. Marsman, 'Porta nigra', 'Bulkboek special Jan Wolkers', Jan Geerts, 'Zwerfsteen', Jan Hanlo, 'Het vreemde land'.

4 december 2021

De hoop op geen gedoe meer met de email was ijdel. Ook in Outlook komen er mailtjes (aan hotmail) als 'onbestelbaar' terug.

Ik heb hard gewerkt aan mijn surprise. Ik heb een oude trui en en oude spijkerbroek aan elkaar genaaid en opgevuld met hooi en proppen papier. De cadeautjes zitten tussen dat hooi en papier in het 'lichaam'. Bovenop zit een met hooi, papier en een cadeautje gevulde zak, met een pruik erop en een masker ervoor. Er ligt morgen een lijk voor de open haard, voor iemand die veel crimi's kijkt en die deze moord dan maar eens 'op moet lossen'.
Het aan elkaar naaien van broek en trui viel vies tegen. Die spijkerstof is taai en het valt niet meer er een (te kleine) naald doorheen te duwen.

vent vermoord (surprise)

2 bestellingen: Cobi Scholten-Bosman e.a., 'Atag Ovenboek'. 'Podium 1' (oktober 1947).

5 december 2021

Sinterklaas 2021 in 'Trouw':

Sommige mensen willen geen pakje omdat ze niet weten wat erin zit.

De sinterklaasviering van vanmiddag was gezellig. Iedereen had zich behoorlijk uitgesloofd op de surprises en de gedichten.

2 bestellingen: Maria Dermoût, 'Spel van Tifa-gong's', 'Heemschut - Mei-juni 1986 - No. 5/6'.

6 december 2021

Ik had voor mijn steunles van vandaag een lesje grammatica voorbereid. Dat kwam goed uit, want de brugklassers hadden deze week een so redekundig ontleden. Daar spitste ik de les daarom op toe.

Op de bank liggend en naar buiten kijkend zag ik in het bosje (of wat daarvan over is) tegenover ons huis een eekhoorntje over de takken rennen en van tak naar tak springen. Prachtig om te zien.

5 bestellingen: Michèle Lesbre, 'De rode canapé', 'Bzzlletin 30, themanummer Jef Geeraerts', Johan van der Woude, 'Maria Dermoût de vrouw en de schrijfster', Godfried Bomans, 'Enige richtlijnen voor bisschoppen & andere verhalen', Godfried Bomans, 'Omnibus. Humor en ernst uit het werk van Godfried Bomans'.

7 december 2021

5 bestellingen: Deepak Chopra, 'De zeven spirituele wetten van succes', H. Anten, 'F. Bordewijk (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)', 'Finland verwacht de wereld' (AO), Dr. F. van der Meer, 'Catechismus, dat is onderrichting in het ware geloof', S. Carmiggelt, 'Alle orgels slapen'.

8 december 2021

Nog een keer grammatica in een brugklas-steunles. Ze zijn er wel blij mee, zo vlak voor een so over dat onderwerp, maar enthousiast worden ze niet. Lui zijn ze wel. Er wordt geprotesteerd als ik twee zinnen op het bord projecteer en ze de opdracht geef die twee zinnen over te schrijven en te ontleden. 'Moet we dat allemaal overschrijven? Had u dat niet even voor ons kunnen kopiëren?' De huidige leerlingen zijn het niet meer gewend om te schrijven! (En dat is aan de handschriften ook te zien.)

Kroonprinses A. is deze week achttien jaar geworden. Dat kan de Nederlander die televisie kijkt en/of kranten leest nauwelijks ontgaan zijn. Vanmiddag kwamen er op televisie beelden van de voorgaande zeventien jaar voorbij. Ik zag drie koninklijke kleuters met hun vader en moeder voor de haard sinterklaasliedjes zingen. Dat fragment sloot af met een gotspe; voor het oog der natie klonk uit vijf koninklijke kelen 'En rijd dan niet stilletjes ons huisje voorbij.' In een enorm groot huis (zo niet een kasteel) wonen en dan over je 'huisje' zingen. Hier heeft de RIVD even niet op zitten letten.

3 bestellingen: Martin van Huystee, 'Het groot combi-magnetron ovenboek', 'Aantal (3) knipsels over Ed van der Elsken', H.H.F. Henderson en H. Toors, H., 'Het nieuwe kookboek'.

9 december 2021

Gisteren en vandaag ben ik alle knipsels, die ik dit jaar uit kranten en tijdschriften knipte, op alfabet aan het sorteren. De tafel in de huiskamer ligt vol met stapels. Meestal doe ik dat één keer per halfjaar, wat verstandiger is, want nu is de klus een beetje onoverzichtelijk groot. Het past nu ook niet - per letter - in de hangmappenwagen op zolder. Daar sorteer ik het verder (op schrijversnaam).

Lidy vroeg me vanmiddag of ik ergens plastic aan het verbranden was. Ze rook dat bij de trap naar boven. Dat was ik niet. Het bleek de geurkaars in het toilet te zijn. Dat is dan een beetje een mislukte 'lekkere geur' lijkt me.

Vanmiddag kocht ik bij het kringloopcentrum vijf boeken voor € 6,50, waaronder de biografie van F.B. Hotz, geschreven door Aleid Truijens; hardcover, met stofomslag en met leeslint voor € 2,00 (daar word ik blij van).
- Elisabeth Eybers, F. Harmsen van Beek e.a., Gedichten
- Kristien Hemmerechts, De laatste keer
- Tessa de Loo, Daan
- Jan Mulder, De vrouw als karretje
- Aleid Truijens, Geluk kun je alleen schilderen. F.B. Hotz - Het leven

5 bestellingen: Han G. Hoekstra, 'Panopticum', Ageeth Scherphuis, 'Het fantastische leven van Belcampo', Allen Carr, 'Nooit meer een kater', 'Hollands maandblad 296-297, juli/augustus 1972', 'Bzzlletin 28'.

10 december 2021

Doordat de tafel twee dagen vol lag met knipsels, heb ik in die twee dagen geen bestellingen beantwoord. Die achterstand is vanochtend ingehaald.

Een boek is een tijdelijk bezit.
Al is het maar omdat je er zelf tijdelijk bent.

(Kees B. Tam, ongepubliceerd)

4 bestellingen: Godfried Bomans, 'Trappistenleven - Kroniek van een abdij', 'Literatuur 85/1, tijdschrift over Nederlandse letterkunde, januari februari 1985', 'Tirade 313, november/december 1987', J. Scheerens, 'Evaluatie-onderzoek en beleid'.

11 december 2021

Niets in de Staatsloterij. Misschien nog op school, waar ik voor de laatste keer heb meegedaan met het clubje dat elke maand 'een straatje' koopt.

We fietsten vanmiddag naar het dorp (koud!). Lidy leverde een online gekochte broek offline bij de winkel in, ik kocht een wandklok als afscheidscadeautje voor de sectie en we kochten een bakje sushi om vanavond op te eten.

4 bestellingen: Toef Jaeger, 'Het kleinste gedicht / de favoriete ultrakorte gedichten van Nederland en Vlaanderen', Geert Mak, 'Hoe God verdween uit Jorwerd', Toon Hermans, 'Waar ben je? Gedachten in kleur over leven en beleven', 'zzlletin 34, themanummer Martinus Nijhoff'.

12 december 2021

Lidy bakte een appeltaart met appels van het boompje in de voortuin van de buren. Vanmiddag kwamen die buren een kopje koffie drinken, met een stukje appeltaart van hun eigen appels.

Van Gigh stond op van het toilet, keek om en zei:
'Van iemand die dit in zich heeft, kan niemand houden.'

(L.H. Wiener, Nestor, blz. 278)

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek 'Wandelen over Zorgvlied'. Het stond nog als cadeautje te pronken op de vitrinekast. Vandaag bladerde ik er een poosje in. In de inleiding staan twee taalfouten (waaronder een incongruentie). Slordig! Het boek zelf beschrijft de graven én (kort) de levens van bekende Nederlanders die op Zorgvlied begraven liggen. Het nodigt uit er te gaan wandelen.

3 bestellingen: Elsinck, 'Tenerife!', Stephen Jay Gould, 'Wonderful life', G.J. Pouw, ' Stellingkorenmolen "De vriendschap"'.

13 december 2021

Om 9.30 uur had ik een afspraak bij de diabetesverpeegkundige. Daar moet ik nuchter verschijnen. Daarom gaf ik het eerste uur ook nuchter een steunles. Dat ging, maar ik voelde wel dat ik nog niet gegeten had. De suiker was goed; 6.4. Ook de bloeddruk was in orde.

2 bestellingen: Etty Hillesum, 'In duizend zoete armen. Nieuwe dagboekaantekeningen', Etty Hillesum, ' 'Men zou een pleister op vele wonden willen zijn' Reacties op de dagboeken en brieven', Jan Arends, 'Lunchpauzegedichten'.

14 december 2021

Het eerste uur besprak ik in de V3-steunles de grammatica-opdrachten, die ze vorige week gemaakt hebben. Lesgeven aan een vwo-klas (of een groepje uit zo'n klas) is op zulke momenten een genoegen: ze doen goed mee, proberen het écht te snappen en stellen de goede vragen op het juiste moment.

In het zevende uur was ik uitgenodigd in de H5-klas van collega Nicolette. Dat was vorig jaar mijn H4-klas. Ze wilden graag afscheid van me nemen. Ze hadden geld bij elkaar gelegd en een fles Beek-whisky voor me gekocht. Eén leerling hield namens de klas een kort toespraakje. Ik was ontroerd, vooral omdat dit écht uit de leerlingen zelf komt. Van één leerling kreeg ik ook nog een bos bloemen, een cadeaubon en een héél lief briefje (waar ik tranen van in de ogen kreeg).
College Nicolette had nog een briefje rond laten gaan, waar veel leerlingen een afscheidsboodschap op hadden geschreven (ik kan er weer even tegen). Bijvoorbeeld:
- Dankuwel voor de leuke lessen. Ze voelden altijd als een leuk uurtje met de klas in plaats van een les!
- Bedankt voor alles. U wist elke les interessant te maken! Geniet van uw pensioen!
- Heel erg bedankt voor de leuke & leerzame lessen. Maar vooral voor de leuke gesprekken. Veel plezier met uw pensioen.
- Heel erg bedankt voor de leuke en leerzame lessen. U bent de eerste Nederlands docent waar ik echt iets van heb geleerd. Nog veel plezier en succes met uw boekenverkoop.

In het achtste uur had ik een T2-steunles. Ik liet ze cambiumned.nl bekijken. Dat is een prima site om Nederlands op te oefenen. Ze mochten van mij zelf op de site een oefening zoeken om mee aan de gang te gaan, als ze maar serieus werkten. Ze vonden 'Lingo' op site en hebben een half uur fanatiek Lingo zitten spelen. Dat was niet persé mijn bedoeling, maar het paste in de opdracht en ze waren lekker bezig.

Van 15.00 tot 17.00 uur was er een high tea met de sectie in 'De drie zussen'. Het was ontspannen en gezellig. Ik had wat bedenkingen bij gezamenlijk thee drinken, maar koffie mocht ook en er waren heerlijke (en ook hartige) hapjes. Verder waren er aardige woorden over en weer. Ik kreeg van de sectie drie boeken:
- Het eeuwig jongenshart. Dagboeken van Bram Vermeulen
- Alfred Schaffer, , zo heb ik u lief. Alle gedichten tot nu toe
- Yann Arthus-Bertrand, Aarde vanuit de hemel

4 bestellingen: Irving Stone, 'Lust for life (deel 1 en 2)', Gerrit Komrij, 'De buitenkant', Jan Seghers, De bruid in de sneeuw', Anne Holt, 'Hoogtelijn', Robert Graves, 'I Claudius', Arthur Bloch, 'Mutphy's Law', Benno Barnard, 'Een hiernamaals', Herman Brusselmans, 'Weg met de literatuur!', 'De Gids, januari 1998', Bodie Thoene, 'Rouw over Sion'.

15 december 2021

Ik had alleen het eerste uur een steunles. Ik was om kwart voor acht op school en om negen uur weer thuis. Ik deed mijn schoenen uit en kroop - met mijn kleren aan - weer naast Lidy. Ik heb nog een uurtje geslapen. Zo doe je helemaal aan het eind van je 'werkzame leven' toch nog weer dingen voor het eerst.

De hel: van eeuwigheid tot eeuwigheid vastgebonden te zitten op een stoel
en naar de Nederlandse televisie te moeten kijken.

(Johan Polak, Het groot Citatenboek over God, Geloof & Kerk, citaat 1018)

3 bestellingen: Fré Dommisse, 'Waren wij kinderen?', August Strindberg, 'De Rode kamer', 3 x W.H. van Eemlandt.

16 december 2021

Ik heb een afspraak voor de boosterprik gemaakt: 30 december. Dat is maar goed ook, want astrazeneca blijkt tegen de nieuwe coronavariant maar heel matig te beschermen.

Vanochtend wándelde ik in het kader van de goede (pensioen)voornemens naar het Bruïneplein om de betaalde boeken naar het postagentschap te brengen.

2 bestellingen: J.M.J. Sicking, 'Carry van Bruggen - Eva' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Jiskefet, 'Hé Lullo'.

17 december 2021

Dit is de eerste maand dat we leven van pensioen en AOW. We hadden uitgerekend dat dat moest kunnen. Het lijkt te lukken (waarbij genoteerd moet worden dat ik eerst vierhonderd euro apart heb gezet voor 'onvoorzien').

Ria en Erich kwamen op de koffie, nog voor mijn verjaardag. Lekker bijgepraat en ik hield er nog een boekenbon aan over.

Er gaat met mijn T-mobile-mail te veel mis. Er komen mails (vooral naar hotmailadressen) onbestelbaar retour en er verdwijnt veel in spamboxen. Daardoor blijven er veel bestelde boeken uiteindelijk onverkocht. Ik loste dat soms op door er via mijn schoolmail een mailtje achteraan te sturen. Maar die laptop moet ik inleveren, als ik over een week mijn laatste les gegeven heb. Daarom maakte ik deze week een gmail-adres aan. Daar komen de eerste bestellingen vandaag binnen.

1 bestelling. Michael Ende, boekenlegger: 'Momo en de tijdspaarders'.

18 december 2021

Vanochtend heb ik - ook op advies van Erich (gisteren) - het boek 'De aarde vanuit de hemel', dat ik van de collega's kreeg, terug naar Van Kooten gebracht. Ik ga er niets mee doen en ik mocht het eventueel ruilen. Ik heb er twee boeken voor in de plaats gekozen:
- Joost Prinsen, Na Emma
- Matthijs van Boxsel, De topografie van de domheid

Dat bleek net op tijd te zijn, want we gaan weer een lockdown in: volgende week zijn de niet-essentiële winkels helemaal en allemaal dicht!

Die lockdown betekent in feite dat ik plotsklaps een week eerder definitief met pensioen ben. Daarvan ben ik een beetje in de war, of beter: onrustig. Het klopt niet met de planning. De rust zal daarna wel komen.

Lekker in het bos gewandeld met Suzanne, Tygo en Nola (hun hond). We wandelden vanaf ons huis tot aan het Egelmeer en terug. Op de heenweg staken vlak voor onze neus vier reeën het pad over. Dan is de dag al geslaagd!

6 bestellingen: Bloeme Evers-Emden, 'Als een pluisje in de wind', Arthur Japin (samensteller), 'La doce vita. Verhalen over Italië', Hans Bouma, 'Kostbaar mens', Hans Bouma, 'Het nuchtere, wijze water. Gedichten bij het Meer van Galilea', Henri Nouwen, 'Thuis', Pierre du Bourguet s.j., 'de vroeg-christelijke schilderkunst', Adriaan van Dis, 'De rat van Arras'.

19 december 2021

Het was druk rond de voederbollen in de voortuin. Ik zag in één oogopslag: een roodborstje, een boomklever, een mus, een koolmees en een pimpelmees!

Op Facebook komen allerlei actuele wensen voorbij, als 'Een prettige lockdown en een fijne quarantaine gewenst'.

De basisscholen zijn komende week dicht. Ik begreep dat dat een extra week kerstvakantie is. Gisteren is besloten dat mét de lockdown ook het voortgezet onderwijs dicht gaat. Ik ging ervan uit dat dit ook voor ons een extra vakantieweek zou zijn, maar ik begrijp nu uit een mail van de schoolleiding dat dat niet het geval is. Maandag zijn de leerlingen vrij, zodat de docenten zich voor kunnen bereiden op online lessen. Vrijdag zijn de leerlingen vrij; dat is wel een extra vakantiedag. Op dinsdag, woensdag en donderdag gaan inhaaltoetsen op school door, krijgen de examenklassen op school les en zijn er verder online lessen. Dus mag ik mijn laatste paar lessen nog online gaan geven! En dus gaat de wekker deze week toch nog voor me af.
Het etentje met het personeel, waarbij afscheid van mij en van twee andere collega's zou worden genomen is uitgesteld.

3 bestellingen: Louis Paul Boon, '90 mensen', Louis Paul Boon, 'Boontjes 1967', Margot Vanderstraeten, 'Schrijvers gaan niet dood', Wim Meulenkamp en Paulina de Nijs, 'Buiten de kerk. Processieparken, Lourdesgrotten en Calvariebergen in Nederland en België'.

20 december 2021

Dit weekend was er een door Coen Verbraak gemaakte documentaire over Adriaan van Dis op televisie: 'Adriaan van Dis, een wanhopig optimist'. Ik heb er veel positiefs over gelezen, maar ik heb hem nog niet gezien. We hebben hem wel opgenomen. In de documentaire bezochten ze ook Arras. De bestelling van twee keer 'De rat van Arras' heeft daar vast en zeker mee te maken. De boekjes zijn betaald. Vandaag las ik het boekje eerst nog even zelf (het is niet dik: 53 bladzijden). Een goed geschreven novelle over een vrouw die haar verleden in een Jappenkamp niet heeft verwerkt. Ze herbeleeft de ellende via haar geloof in reïncarnatie. Ze zou in een vorig leven - eeuwen geleden - in Arras gewoond hebben en daar tijdens een oorlog een kind hebben verloren. De verteller is journalist en reist met haar naar Arras. Dat pakt niet goed uit ....
Bij Adriaan van Dis is niets toevallig. De vrouw zou zo maar zijn moeder kunnen zijn.
Adriaan van Dis is trouwens één van de tweedehands slechtst verkoopbare schrijvers. Er is veel te veel van zijn werk verkocht en vrijwel alles van hem wordt voor bedragen van één of twee euro aangeboden.

Ik ben weer begonnen wat 'Kronkels' te koop te zetten in mijn speciale Kronkels-boekwinkeltje. Ze vliegen niet weg, maar ik heb er de afgelopen jaren toch tweeëntachtig van verkocht voor € 2,50 per stuk. Ik lees ze steeds door voordat ik ze te koop zet en probeer de Kronkel dan in één zin samen te vatten. Dat doorlezen is een prettige bezigheid, zolang het er niet teveel achter elkaar zijn. Het taalgebruik van Carmiggelt blijft de moeite waard en af en toe is het méér dan dat; bijvoorbeeld de eerste twee alinea's van 'Kaartje' van 20-08-1966:

Op het station van een klein provincieplaatsje wachtte ik - ijsberend - op de trein die mij naar Amsterdam terugbrengen moest. Ik had net een pakje sigaretten uit mijn zijzak gehaald en er een opgestoken, toen een juffrouw naderde, die door de natuur niet stiefmoederlijk was bedeeld.
Ik ging op een bank zitten en keek naar haar, als naar 't bloemencorso Ze was erg mooi en iemand had haar dat verklapt. Daarom liep zij op de wijze van een vrouw die terdege weet dat zij op de openbare straat, de hele dag mannelijke individuen op mannelijke gedachten brengt.'

In het vervolg van de Kronkel eet de juffrouw in het voorbijgaan een zuurtje. Als ze voorbij is ziet Carmiggelt een treinkaartje op het perron liggen. Uit haar zak gevallen toen ze dat zuurtje pakte. Hij roept haar, maar ze weigert hooghartig om te kijken. Hij denkt: 'Nou dan niet'. Het kaartje waait op de rails. In de trein gaat hij in haar buurt zitten, omdat hij zich verheugt op haar gezicht als ze bij een controle door de conducteur geen kaartje blijkt te hebben. Dat valt tegen, want ze haalt een kaartje uit haar tas. Vervolgens blijkt Carmiggelt zelf geen kaartje te hebben ..... het was zijn kaartje. Uit zijn zak gevallen toen hij zijn sigaretten pakte!

1 bestelling: 'Karel en Elegast'.

21 december 2021

Vandaag heb ik de inhoud van mijn 'buitenboekenkastje' ververst. Ik was oorspronkelijk van plan dat elke twee à drie weken te doen, maar dat is een tempo dat ik niet volhoud. Tijdens het heen- en weerlopen met boeken werd ik twee keer door wandelaars aangesproken over dit en andere boekenkastjes in de wijk. Mensen blijken het leuk te vinden (en zelf thuis ook veel boeken 'over' te hebben).
Bij het leeghalen van het kastje zag ik er een beschilderde steen in liggen. Ik had al gelezen dat er in Veenendaal iemand is die her en der zulke stenen achterlaat:

Steen in boekenkastje

2 bestellingen: Jan Mens, 'De gouden reael', Leon de Winter, 'Het recht op terugkeer'.

22 december 2021

Vanochtend gaf ik dan écht mijn laatste les. Ik heb daarna de schoollaptop leeggemaakt en ben mijn sleutel en laptop op school in wezen leveren. De gróte vakantie is begonnen, maar rustig ben ik nog niet. Er moet nog opgeruimd, er kunnen dingen weggegooid. En de kerst komt eraan natuurlijk. Ik reken erop dat het gevoel van rust daarna komt. Wat ik al wel heb: het heerlijke idee dat ik geen lessen meer hoef voor te bereiden, of toetsen na moet kijken.

Lidy heeft vanmiddag haar boosterprik gehad. Ik ben volgende week donderdag aan de buurt.

3 bestellingen: Francis Pollini, 'De kroon', Curzio Malaparte, 'Kaputt', C.F. van Parreren, 'Leren op school'.

23 december 2021

Een nieuwe Veenendaalse schrijfster op Schrijversinfo: Els J. van Dijk.

Het 'steentje met een gezicht' is uit het buitenboekenkastje verdwenen. Je mag uit dat kastje gratis iets meenemen (dus ook dat steentje, heeft iemand gedacht).

Eerder deze week kocht ik bij Van Kooten 'De topografie van de domheid' van Matthijs van Boxsel. Via internet schafte ik ook een tweedehands exemplaar van z'n voorganger aan 'De encyclopedie van de domheid' uit 2002.

7 bestellingen:  Harry Mulisch, 'De diamant', Justa Abbing (= Hannes Meinkema), 'Schoonheid schoonheid', Peter Brouwers, 'Bertje big', Ben Borgart, 'Rooiers', Roald Dahl', 'De griezels', Urmuz, 'Na het onweer. Verzameld werk', W.A. Paap, 'Vincent Haman'.

24 december 2021

4 bestellingen: Gerard Brands, 'Het schaap in de luie stoel', Eric van der Steen, 'Het leven in vakken', Roald Dahl, 'Gruwelijke rijmen', A.A. Milne, 'Het huis in het Poeh-hoekje'.

25 december 2021

We vierden kerst met kinderen en kleinkinderen. Ik had een kerstdriner voorbereid. Dat is geen tikfout - het ging om drie bereidingen van kip, drie van aardappel, drie van groente en drie van fruit. Vooraf was er voor drie personen carpaccio van ossenhaas en voor twee carpaccio van zalm. Voor Tygo was er carpaccio van frikandel en voor Dylano carpaccio van knakworst.

5 bestellingen: Alex. Dumas fils., 'Margaretha Gautier (La dame aux camélias)', 'Reisprogramma Garage Mignon Wilhelminalaan Valkenburg Tel. 12', Herman van den Bergh, 'De spiegel', Umberto Eco, 'The name of the rose', N. Basenau-Goemans (verzameld door), 'Kerstsproken. Een bundel verhalen bestemd om op kerstavond te worden'.

26 december 2021

Opa en oma hebben tweede kerstdag nodig om bij te komen van eerste kerstdag.

1 bestelling: Hans Bouma, 'Seizoensgewijs'.

27 december 2021

Is mijn pensioen nou vandaag begonnen, of heb ik eerst nog twee weken kerstvakantie?

Vanmiddag was er een vergadering van de adviescommissie historische graven. Volgende week wandelen we over de begraafplaats met een autoriteit op het gebied van begraafplaatsen, die voor de gemeente een rapport moet schrijven over de historische en culturele waarde van deze begraafplaats. We formuleerden aandachtspunten en vragen voor deze meneer.

Bij de oliebollenkraam op het Kees Stipplein kocht ik op de terugweg twaalf oliebollen en zes appelbeignets.

3 bestellingen: Jan de Bas / Arie Bijl, 'Sinterklaas / de mooiste Sinterklaas gedichten uit de Nederlandse literatuur', Barbara Stoeltie, 'Margritte. In het huis van de meester van het surrealisme' Vrij Nederland, themabijlage 05-03-1988), A. Marja, 'Herinneringen aan H.N. Werkman'.

28 december 2021

Gisteren vroeg ik mij af of ik nou nog kerstvakantie heb, of dat mijn pensioen al begonnen is. Volgens mij moet ik me dan afvragen wie er aan het eind van de maand geld gaat overmaken. Dat is het pensioenfonds; dan ben ik met pensioen.

We zitten in lockdown. Veel winkels zijn dicht. We maakten vandaag gebruik van het click and collect-systeem. We bestelden online wat bij de Praxis en kregen een tijd aangewezen (tussen 11.00 en 12.00 uur) om dat op te komen halen. We waren niet de enige mensen die wat op kwamen halen.

De Aldi maakt televisiereclame voor oliebollen en gebruikt daarbij het woord 'ovenvers'. Dat is toch raar als het over oliebollen gaat. Die komen uit het frituurvet (of de olie) en niet uit de oven!

Vanavond was Gert hier. We kletsten eerst met Lidy erbij over van alles en nog wat en later, zonder Lidy, ook over literatuur.

3 bestellingen: Judicus Verstegen, 'De regentijd' 'Aantal (10) knipsels van en over J.H. Donner', C.O. Jellema, 'Een eng cocon', 'Revisor 84/3'.

29 december 2021

Ik heb de overzichten van te koop staande boeken op geprinte A4-tjes in ordners zitten. In die ordners noteer ik dan de verkochte boeken. De perforatorgaatjes beginnen 'uit te lubberen'. Vandaag en gisteren plakte ik kleine plastic rondje over die gaatjes heen. Een geduldwerkje, maar nu kunnen die A4-tjes weer een poosje mee.

3 bestellingen: Kees Hulsman, 'De Armeniërs', Douglas Keister, 'Stories in stone. A field guide to cemetry symbolism and iconography', Ellis Peters, 'The hermit of Eyton Forest. The fourteenth chronicle of Brother Cadfael'.

30 december 2021

Vanmiddag kreeg ik mijn boosterprik. Het was er deze keer ontzettend druk. Eerst stond ik buiten in de rij om bij de deur te laten zien dat ik inderdaad een afspraak had. Toen was er binnen een lange rij (slingerend tussen afscheidingen door - het leek De Efteling wel) om aan een tafeltje mijn identiteitsbewijs én mijn ingevulde vragenlijst te laten zien en van daar mocht ik door naar één van de vijf kortere rijtjes om bij een loketje de administratie te laten kloppen. In totaal was ik er pakweg drie kwartier mee bezig. Uiteindelijk kreeg ik een shot Moderna in mijn rechterarm gespoten.

boosterprik boosterprik

boosterprik

Op de fiets heen en weer naar de priklocatie hoorde en zag ik her en der vuurwerk ontploffen. Sigmund had daar vandaag in 'de Volkskrant' een duidelijk mening over: 'Dat illegale vuurwerk zou toch eigenlijk ook verboden moeten worden.'

Vanmiddag wandelde ik weer naar het Bruïneplein om de betaalde en ingepakte boeken naar het postagentschap te brengen. Die wandeling van pakweg twee keer twintig miuten is lang genoeg om in mijn hoofd een ollekebolleke te 'schrijven'.

3 bestellingen: Rien Poortvliet / Wil Huygen, 'De oproep der kabouters', Carel Hoffman, 'Het bloedgroep dieet, een praktische handleiding. Voedingen bloedgroepen, weekmenu's, voedingsmiddelen', Hugo Claus, 'De verwondering'.

31 december 2021

Ik kocht vanochtend een paar doosjes postzegels. De winkelier zei: 'Ze worden deze keer niet duurder hoor, per 1 januari!' Dat is mooi, en voor het eerst sinds jaren, maar soms zijn ze ook gewoon bijna op.

Later in de ochtend werd ik wat duizelig en misselijk. Vanmiddag werd ik ook wat koortsig. Ik heb op de bank liggen slapen. Het zal de reactie op de prik van gisteren zijn.

4 bestellingen: Gerard Brands, 'Meneer Beck gaat even een krant kopen', H. Voordewind, 'Peter Kürten, vrouwenmoordenaar', Tom Lanoye, 'Kartonnen dozen' (Bulkboek 241), 'Aantal (27) knipsels van en over Ina Boudier-Bakker'.