1 februari 2006

Februari, als de dagen
Langer worden, mooier ook
Als je al na weinig weken
Stuit op je salarisstrook
(Ivo de Wijs, Februari, Vroege vogels verzen, blz. 18)

De wereld was wit vanmorgen. Een heel fijn poedersneeuw bedekte alles met een flinterdun laagje. Prachtig. Met een beetje wind bijt die poedersneeuw wel in je gezicht als je naar school fietst. Minder prachtig. Rond een uur of vijf 's middags was nog steeds alles wit:

 
   

Het kan altijd weer gekker. We hadden al een dichter des vaderlands, provinciedichter, stadsdichter en dorpsdichter. Adriaan Jaeggi is nu benoemd tot stadsdeeldichter (!) van het stadsdeel Westerpark in Amsterdam. Het schijnt dat hij zichzelf heeft aangeboden en dat de ambtenaren het wel een aardig idee vonden. Vervolgens ontstaat er ophef, omdat het niet democratisch gegaan is (wonen er wel andere dichters in dat stadsdeel?). Dan schrikken de ambtenaren: 'O, jee, de procedures!' en nu komen er over anderhalf jaar 'echte' verkiezingen. Het wachten is op de volgende stap: stadswijkdichter, stadsparkdichter, straatdichter, postcodedichter?

Tonny Beek mailt terug n.a.v. zijn stamboomonderzoek:
Je email ontvangen, bedankt. Het interview in de Gelderlander gaat over ene Mats Beek uit Veenendaal die via internet, handel drijft in oude boeken. Volgens mij was het artikel uit 2003. Ik moest er eigenlijk wel om lachen omdat ik dacht, dat is een slimme manier om reclame te maken. Zover ik me kan herinneren was de man op de foto niet al te oud, had hij een bril op en was een beetje kalig. De website die er onder stond was: http://home.wanadoo.nl/matsbeek/raban.html en vanaf deze site heb ik je emailadres gehaald. Toch de goede Mats? Of is het je alter ego? Het zou een goed begin zijn voor een nieuw boek. Mijn nieuwschierigheid is gewekt ! Jazeker Tonny, dat ben ik (niet al te oud, bril, beetje kalig, zo heb ik mezelf nog niet eerder omschreven gezien, maar het klopt). Hoe komt dat artikel nu terecht in een map op het centraal bureau genealogie in den Haag? Dat zou ik wel eens willen weten.

2 februari 2006

En nog steeds is de wereld wit. Het schijnt heel plaatselijk te zijn. Collega's van buiten Veenendaal zeggen dat het 'thuis' niet wit is.

Stefan bracht weer een kalenderblaadje van thuis mee. Een citaat van Shaw:

Ik houd er niet van om me thuis te voelen als ik op reis ben

Een werkdag van hollen en vliegen. Werkelijk de hele dag volgepland met gesprekken, afspraken en lessen. Geen moment om even rustig te zitten en na te denken of ik niet alleen de dingen goed doe, maar of ik ook wel de goede dingen doe. De dames uit de keuken belden of ik een kopje bruine bonensoep wilde (die was over en ik vind ze heerlijk). Ik heb ja gezegd, maar geen kans gezien - vanwege huilende collega's en bellende ouders - om de soep op te halen. Morgen zal ik daar m'n excuses voor maken, anders bellen ze me nooit meer!

2 bestellingen: een ao'tje en Karel van het Reve.

3 februari 2006

Vandaag in de klas aandacht aan Kees Torn besteed. Ik heb 'Ommetje' laten horen met een luisteropdracht en wat van de korte gedichtjes laten lezen, bijv.:

Babysitten

Ik denk dat ik met babysitten stop
Dat rotjong wil om één uur nog niet pitten
En dwingt me op zijn hobbelpaard te zitten
Ik kijk wel uit, ik pas daar niet meer op

Aan het eind van de middag zijn we naar de rommelmarkt van het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor geweest. Bij binnenkomst stond Mattie Vertommen als spreekstalmeester de loten voor het rad van avontuur aan te prijzen. Als je naam wordt genoemd als je binnenkomt, dan kun je nauwelijks weigeren om loten te kopen. Geen prijs uiteraard, niet de fles jenever, niet de mand met noten en ook niet de fiets. Wel wat boeken en lp's gekocht, o.a. de boeken:
- Renate Rubinstein, Was getekend Tamar
- Renate Rubinstein, Tijd van leven
- Godfried Bomans, Buitelingen
- Jan Kal, Floroskoop - December
- Marinus A. den Braber, Ruimte voor vreugde
- Kadé Bruin, Leve de dikke van Dale
- Toon Kortooms, Beekman en Beekman / De mannen Beekman
- Jaap ter Haar, De Franse Revolutie
En de lp's:
- Reinhard Mey, Mein achtel Lorbeerblatt
- Reinhard Mey, Unterwegs
- Liesbeth List, Pastorale
- Joan Baez, Joan Baez
- Les compagnons de la chanson, Les compagnons de la chanson
- Gedichten voor het onderwijs, Zegge en schrijve ... zestien

Tonny Beek (die met stamboomonderzoek bezig is) blijkt een vrouw te zijn. Typisch dat ik bij Tonny automatisch aan een man denk, terwijl ik ook genoeg vrouwelijke Tonny's ken. Ze heeft dit weblog bekeken en ontdekt (familie?)overeenkomsten in werksoort en politieke activiteit. Ze mailt o.a.:
En nu waar het eigenlijk om te doen was. Hoe het artikel uit de Gelderlander bij het CBG (bureau voor genealogie) terecht is gekomen weet ik niet. Ik weet wel dat zij allerlei kranten van lang geleden napluizen voor advertenties. Waarschijnlijk zullen beide kanten documenten aanreiken. Ik vond namelijk in hetzelfde dossier, het kan overigens ook bij het familiedrukwerk gezeten hebben, een originele handgeschreven brief uit 1886 van de zoon van mijn betovergrootvader. Zelf vond ik in het archief van Oegstgeest ook een brief van dezelfde man waarin hij bij de Burgemeester aankondigde dat hij sinds kort in zijn gemeente woonde en was aangesteld als Directeur van de Militaire Strafgevangenis. Deze was gedateerd oktober 1886. Ik heb een kopie laten maken en deze aangeboden aan het CBG. Als je erg nieuwschierig bent hoe jouw artikel daar gekomen is kan je misschien telefonisch contact opnemen. Het telefoonnummer is; 070-3150500. Ik heb overigens ook een Gijsbert Beek gevonden uit Lunteren, overleden in 1857. Welk soort voornamen en beroepen komen bij jou voorouders voor ? Inderdaad komt de naam –Beek- , zonder voorvoegsel niet zo gek veel voor. De meeste Beeken komen in en om Brummen voor. Sommige zijn uitgewaaierd naar de provincie Utrecht. Waar mijn voorvader Frans, van het 6de geslacht geboren is, Joost mag het weten. Ben ik nog steeds niet achter. Ik ga volgende week of die week erna naar het Arnhems archief om daar de kerkregisters van voor 1800 na te pluizen.
Lunteren klopt in mijn familie en Gijs(bert) komt bij ons in de familie voor, dus er kan best een familieverwantschap in het spel zijn.
Hieronder staat een foto die ik vorig jaar van een ver familielid cadeau kreeg. Het moet de vijfentwintigjarige bruiloft van mijn opa en oma Beek zijn (zittend, vooraan). Mijn vader staat vooraan als derde van rechts. Links naast hem staat zijn broer Gijs (met kuifje). De foto is gemaakt in het achtertuintje van Verlaat 21. Waarschijnlijk heette deze straat toen nog Prins Bernhardlaan.


1 bestelling: Katholieke illustratie

4 februari 2006

D66 maakt zich landelijk belachelijk door de vreemde tactische keuzes m.b.t. de uitzending van militairen naar Afghanistan. Het kwam ze deze week in de Tweede Kamer op hoongelach te staan en Boris Ditrch zag geen andere oplossing dan af te treden als fractievoorzitter. Ook plaatselijk blundert D66 maar door. Ik schreef al eerder over de meer dan vreemde opstelling van lijsttrekker Michiel van Meijer, het terugtrekken van Pechtold voor het debat op het Rembrandt College en het vervolgens leuren met de minister bij andere scholen. Uiteindelijk zou Pechtold maandag aanstaande in gesprek gaan met leerlingen op het CLV en dan staat gisteren dit bericht in de Rijnpost:

John Adams mailt: Een mooie en leuke site over Kees Stip. Zeer uitvoerig. Toch heb ik nog 2 aanvullingen. Wij hebben nog twee boeken van Dr. Seuss vertaald door Katja en Kees Stip: Slaapboek, ISBN 90 240 0354 7, oorspronkelijke titel Dr. Seuss's Sleep Book, uitgave 1962 en Slurfje past op het ei, ISBN 90 240 0355 5, oorspronkelijke titel Horton Hatches the Egg, uitgave 1940, hernieuwd in 1968 Qua grootte passen ze in de serie van de Fnuiken e.a..
Toevallig kreeg ik kortgeleden een studie van Hette Wassenaar in handen waarin een compleet overzicht zit van alle Dr. Seuss-boeken.Het ligt bij mijn computer klaar om de Stip-blz. mee aan te vullen.

André Demedts werd geboren in 1906. In België worden er pogingen ondernomen om van 2006 een André Demedtsjaar te maken. Dat lukt nog niet echt, de Belgische PTT bracht in januari een serie literatuur-postzegels uit, maar hier is geen postzegel met André Demedts bij. Klik HIER voor een Belgische site over het André Demedtsjaar en HIER voor mijn blz. over André Demedts.

Vanmiddag hebben we naar een aantal leden (in het centrum) wat PvdA-posters en folders gebracht. Je ziet zo vlak voor verkiezingen steeds minder mensen die een poster voor hun raam hangen. Onze leden zullen in ieder geval niet kunnen zeggen dat dat komt doordat ze geen poster hadden.
Daarna zijn we nog even door het dorp gelopen. Bij de Bruna kocht ik:
- Gerrit de Graaff, Bijzondere bomen in het hart van Nederland. Tien wandelroutes. Een boekje me veel - uitdagende - foto's. Ik wil dit jaar hier zeker drie wandelingen uit maken.
- Vonne van der Meer, Niemand op Vlieland
- Geert Mak, Het eiland
De laatste twee boekjes kosten nieuw maar één euro. Ze zijn uit een serie die 'Literaire juweeltjes' heet en die bedoeld is als leesbevordering. Lidy wilde een boek over het maken van allerlei vruchtensappen. We vonden er één bij de Slegte, waar ik ook kocht:
- Ton Bogaard, Het verbaast me dat ik vrolijk ben
- C.J. Kelk, Guirlandes om de boekenkast
- Clara Egging, Kleine grapjes over grote mensen

1 bestelling: themanummer China 'De Gids'.

5 februari 2006

Steeds vaker krijg ik mailtjes met aanvullingen op schrijversinfo. Dat is toch wel het leuke van internet: mensen reageren eerder op tekst die ze op internet lezen dan op wat ze in een boek lezen.Frans Linmans mailt: Een kleine aanvulling voor uw pagina over Frans Kellendonk bij de afdeling Over Frans Kellendonk; Verschenen is een boekje over het boek "Letter en Geest" van vernoemd schrijver. De titelis "Legato con amore in un volume", geschreven door Janus Linmans en uitgegeven bij Kopwit te Leiden in een oplage van 350 exemplaren. Ik zal Frans bedanken en hem nog vragen in welk jaar dat boek verschenen is. (hij mailt later op de dag dat dat twee weken geleden is, 2006 dus)

We waren min of meer van plan om vanmiddag de Jan Wolkers-tentoonstelling in Amersfoort te bezoeken, maar ik kwam laat m'n bed uit, het is rotweer en we hadden meer zin om een beetje aan te rommelen. Jan Wolkers moet dus tot de voorjaarsvakantie wachten.

Vanmiddag een blokje-om gelopen. Je ziet in diverse tuinen de knoppen weer opkomen. Goed kijkend is dat ook in onze voortuin al zo:

   

 De krokussen komen al omhoog

 Seringknoppen op de voorgrond en daarachter een roze bloeiende plant, de naam is mij onbekend.

Morgen van half elf tot half één het politiek debat op school. Vierhonderd leerlingen in de zaal en een kleine twintig politici op het podium, verdeeld over de negen partijen die aan de Veense lokale verkiezingen meedoen. We hebben vijf stellingen en bij elke stelling mogen de partijen zelf kiezen wie ze achter de microfoon plaats laten nemen. Alleen bij de eerste stelling willen we van de PvdA, de VVD en de SP graag onze oud-leerlingen achter de microfoon. Het leuke feit doet zich namelijk voor dat bij deze partijen bij de eerste tien op de lijst iemand staat die een paar jaar geleden nog bij ons op school zat. Dat betekent voor de leerlingen in de zaal dat het dus heel goed kan dat zij over vier jaar - bij de volgende verkiezingen - achter de tafel op het podium zitten. Na de discussie over elke stelling stemmen de leerlingen met een groene of rode stemkaart of zij voor of tegen de stelling zijn. Hieronder de vijf stellingen (ik zet ze vanavond online en neem het risico dat een clevere deelnemer ze al ziet).

 STELLINGEN POLITIEK DEBAT MAANDAG 6 FEBRUARI 2006-02-05
Alle STELLINGEN ZULLEN WORDEN INGELEID DOOR EEN LEERLING.

1. DE VEENENDAALSE POLITIEK IS NIET GEÏNTERESSEERD IN JONGEREN.

2. HET VERHOGEN VAN DE MINIMUMLEEFTIJD VOOR HET KOPEN EN GEBRUIKEN VAN ALCOHOL IS EEN GOED PLAN

3. JONGEREN MOETEN NA HUN MIDDELBARE SCHOOLTIJD VERPLICHT DEELNEMEN AAN MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING BV. TAKEN VERVULLEN IN GEZONDHEIDS- EN ZORGINSTELLINGEN

4. OM SEKSUEEL OVERDRAAGBARE AANDOENINGEN EN ONGEWENSTE ZWANGERSCHAPPEN TE VOORKOMEN MOETEN ALLE MIDDELBARE SCHOLEN IN VEENENDAAL GRATIS VOORBEHOEDSMIDDELEN UITDELEN. DE POLITIEK MOET DIT FINANCIEEL MOGELIJK MAKEN.

5. IN VEENENDAAL MAG IN HET OPENBAAR ALLEEN NOG MAAR NEDERLANDS WORDEN GESPROKEN

1 bestelling: Gerrit de Veer, Overwintering op Nova Zembla


6 februari 2006

Het politiek debat op school ging prima. De politici maakte me het leiden ervan niet al te moeilijk en de leerlingen bleven een kleine twee uur goed opletten en durfden ook vragen te stellen en hun eigen mening te geven. Kortom: ik had er een heel goed gevoel over.

Vanavond heb ik bij alle schrijversbladzijden het woord 'essays' vervangen door 'overig non-fictie'. Dat dekt de lading beter. Dat schrijf ik hier in één zin, maar het was wel een uurtje of twee werk.

Geen bestellingen

7 februari 2006

Een grijze, grauwe, regenachtige dag. Vanochtend een MT-vergadering die maar niet wilde vlotten. Een lacherige sfeer en onduidelijkheid over de status van de agendapunten. Beslispunten? Informatief? Brainstormen?. Daarna sukkelt zo'n hele dag maar door.

Gisteren bij 'That's the question' (Een EO-kwis) was er de vraag: 'stof uit de darmen van een walvis'. Het antwoord was 'Amber'. In mijn V2a-klas zitten twee meisjes die Amber heten. Ik schreef de vraag dus op het bord. Niemand wist het antwoord. Toen ik het antwoord gaf, zei één vande twee Ambers: 'Daar maken ze toch parfum van?' Kijk, dat wist ze nou weer wel. Het is als meisje natuurlijk leuker als je naam iets met parfum te maken heeft, dan wanneer het iets met de darmen van een walvis te maken heeft. Ik heb bij Google eens 'amber' ingetikt. Dat leidt o.a. tot de volgende informatie:


1 bestelling: Sranan botjetie, Poëzie en proza uit Suriname, BulkBoek 36 en Chinua Afanti, Fri Sranan.

Vanavond fractievergadering. Ruim twintig man rond de tafel. De eerste elf van de lijst, leden die actief zijn in de campagne en twee nieuwe leden die mee willen draaien. Diverse campagne-activiteiten zijn verder op de rails gezet, taken zijn verdeeld. Ik houd er een goed gevoel bij. Het artikel in de Veenendaalse Krant n.a.v. de bijeenkomst met ondernemers is niet bij iedereen goed gevallen. Met name de kop '100 ambtenaren minder' heeft veel reacties - vooral van ambtenaren - opgeleverd. De ondernemingsraad reageert als door een horzel gestoken, gebruikt grote woorden, maar wil niet met ons om tafel: dat heeft nu geen prioriteit. Dan moet je in mijn ogen ook niet van die grote woorden gebruiken.

8 februari 2006

Rapportvergaderingen vanmiddag. Ik heb ze niet allemaal bijgewoond, maar waar ik wel was, werd goed vergaderd (geen oorzakelijk verband). Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over een gezamenlijke aanpak, blauwe kaarten e.d. Ook hebben collega's aan mentoren prima punten meegegeven om met ouders te bespreken.

Vanavond heb ik samen met Lidy de door de leerlingen ingevulde formulieren van het politiek debat van maandag gescoord. De leerlingen vulden in op wie ze bij aanvang van het debat zouden stemmen, op wie ze zouden stemmen na de eerste debatronde, welke politiek partij de opvallendste standpunten had en op wie ze na afloop van het debat zouden stemmen. VVD, PvdA en SP kwamen als winnaars uit het debat. Het kan bijna geen toeval zijn dat dit ook de drie partijen zijn die een oud leerling afgevaardigd hadden. Opvallend is ook de onverwacht goede score van de SGP (op een openbare school!). Dit komt ongetwijfeld door de duidelijke en rechtlijnige standpunten van Jan Vermeer. Geen seks voor het huwelijk! Kinderen op zaterdag voor twaalf uur thuis! Opvallend genoeg sprak de SPG op deze manier vooral de moslimleerlingen aan. Daar is voor deze partij bij de verkiezingen nog winst te boeken! Ik reken morgen de percentages uit en zoek voor elke partij een paar duidelijke argumenten van leerlingen uit.

3 bestellingen: Leonard de Vries, De hobbyclub, knipsel Ab Visser en knipsel J.M.A. Biesheuvel.

9 februari 2006

Vanmorgen zat er weer een muis in de val. Hoewel 'er in zitten' hier eigenlijk niet juist is. Hooguit zit z'n kop er in.

Verder vandaag vooral druk geweest op school. Van even voor acht uur tot 's avonds pakweg half tien. 's Middags de tweede ronde rapportvergaderingen en van zes tot half tien MR-vergadering, waar ik het voorstel over de nieuwe onderbouw moest verdedigen. Dat betekent dat ik voor het eerst sinds tijden niet gekeken heb wat er betaald of besteld is.

10 februari 2006

De uitslag van de 'verkiezingen' tijdens het politiek debat op school is uitgewerkt:

1.Bekijk de verschillende afgevaardigden van de politieke partijen. Op wie zou je op dit moment stemmen zonder ook maar één argument of mening gehoord te hebben? Leg ook uit waarom je op deze persoon zou stemmen!

Totaal uitgebracht 297 stemmen. (2 stemmen op LPF, die niet aanwezig was)
.
 VVD  CU  CDA  SGP  Gr.L  PvdA Lok.V.  D66  SP
 25%  0%  1%  3%  5%  41%  4%  2%  19%

2. Deze vraag kun je pas beantwoorden na de eerste discussieronde!
Leg uit wie volgens jou het duidelijkst zijn/haar mening heeft kunnen vertellen. Wat vind jij van deze mening?

Totaal uitgebracht 317 stemmen

 VVD  CU  CDA  SGP  Gr.L  PvdA Lok.V.  D66  SP
 23%  1%  2%  12%  5%  28%  1%  0%  28%

3. Deze vraag kun je pas beantwoorden na meerdere discussierondes!
Welke politieke partij heeft, volgens jou, de opvallendste standpunten? Waarom heb jij deze mening

Totaal uitgebracht 314 stemmen

 VVD  CU  CDA  SGP  Gr.L  PvdA Lok.V.  D66  SP
 22%  1%  3%  44%  2%  11%  0%  1%  16%

4. Deze vraag kun je pas beantwoorden aan het einde van het politiek café.
Op welke partij zou jij, na het aanhoren van de verschillende politici, stemmen? Leg uit om welke reden je kiest voor deze partij.

Totaal uitgebracht 301 stemmen

 VVD  CU  CDA  SGP  Gr.L  PvdA Lok.V.  D66  SP
 34%  1%  1%  9%  4%  27%  0%  1%  24%

Conclusies:

- De oud-leerlingen in het forum (Alyssa Bos (PvdA), Dylan Lochtenberg (VVD), Fatima Bich-bich (SP) trekken de meeste stemmen.
- PvdA haalt de meeste stemmen voor het debat, maar verliest tijdens het debat aan VVD en SP.
- SGP haalt opvallend veel stemmen (op een openbare school). Jan Vermeer dankt dit aan zijn radicale opstelling over seks voor het huwelijk, alcoholgebruik en 's zaterdagavond om twaalf uur thuis zijn. Dit levert hem tientallen stemmen op van allochtone jongeren die zich in deze standpunten herkennen. Hier is voor de SGP nog een wereld te winnen (als ze dat willen).

Echt leuk wordt het als je ook de argumenten erbij betrekt die de leerlingen aan het papier hebben toevertrouwd. Een bloemlezing:

VVD

CU

CDA

SGP

Groen Links

PvdA

Lokaal Veenendaal

  • De man met de roze stropdas. Ik weet niet van welke partij hij is of hoe hij heet, maar hij ziet er betrouwbaar uit.
  • Dijkmans. Hij lijkt me deskundig. Hij lijkt me redelijk en oplettend.
  • De man van Lokaal Veenendaal, omdat hij het meest lijkt op een persoon uit de tweede kamer.
  • Hij is oud en heeft veel levenservaring.
  • D66

    SP

         

     

     

     

    Vanavond vroeg met hoofdpijn naar bed. Dat is jammer, want ik had een afspraak met Erich om te gaan schaken. Op een vorige verjaardag kreeg ik een schaakspel van hem, waarbij de schaakstukken borrelglaasjes zijn met op de ene helft de witte opdruk van schaakstukken en op de andere helft de zwarte opdruk van schaakstukken. Dat spel moet nog steeds worden ingewijd. Zo'n schaakpartij wordt waarschijnlijk geen langzame, bedachtzame partij, maar eerder een rauschpartij met veel 'offers'! We moeten maar snel een nieuwe afspraak maken.

    1 bestelling: Materie en leven

    11 februari 2006

    Uitgeverij Querido gaf jarenlang een boekje 'Singel 262' (het uitgeversadres) uit. Bovenstaand boekje is de versie van 1972, waarin 40 auteurs vertellen wat ze in hun jeugd lazen. Karl May, Jules Verne en W.G. v.d. Hulst komen tevoorschijn als graag gelezen auteurs. Als ik boeken zou gaan verzamelen, dan denk ik dat het deze serie zou zijn. Ik heb een tijdje boekenweekgeschenken verzameld (zoals zoveel mensen). Een andere serie die het verzamelen waard zou zijn is 'Privé-Domein'.

    Vanmiddag Greta (een nicht van Lidy van moederskant) en haar man Peter op visite. Ze moesten toevallig in Veenendaal zijn omdat hier iemand woont van wie ze in de zomer een appartement in Spanje gaan huren. Haar meisjesnaam is Wilbrink. In het boekje 'Bijzondere bomen in het hart van Nederland. Tien wandelroutes' dat ik onlangs kocht, kwamen we het Wilbrinkbos tegen (aan de oostkant van Voorthuizen). In dit bos staat een prachtige beukengroep 'De Twaalf Apostelen'. Greta kende het bestaan van dit bos niet, maar heeft het ISBN-nummer van het boekje genoteerd.

    Martijn is vanmiddag samen met Alyssa Bos geïnterviewd door v.d. Schaaf van de Rijnpost. Een dubbelinterview met de 'jonkies' van de PvdA. Als het goed is komt het aanstaande vrijdag in die krant. Ze krijgen de tekst eerst nog via mail thuisgestuurd. Samen zijn ze ook druk met de voorbereiding van een debat tussen jonge kandidaat-raadsleden in Escape (23 februari). Jos Schilte zal dat debat gaan leiden.

    2 bestellingen: een knipsel Lucebert en 4 poëziebundels

    12 februari 2006

    Vandaag eindelijk Sonny Boy van Annejet van der Zijl uitgelezen. Ik weet niet goed wat ik er van vinden moet. Het begint als roman en eindigt als documentaire. Dat laatste interesseert me minder en ik heb het boek dan ook wekenlang niet aangeraakt. Waarom het boek niet als roman afgemaakt? De mooie zinnen zitten ook nadrukkelijk in het eerste gedeelte. Aan de andere kant wil ik blijkbaar toch weten hoe het afloopt, want ik pak het boek opnieuw om het uit te lezen en ik vind het absoluut niet erg om een boek onuitgelezen te laten. Tegen leerlingen zeg ik dat ook: 'Lees een boek niet tegen je zin uit, als je het niet mooi vind. Hoeveel boeken denk je dat er op de wereld zijn? Hoeveel denk je dat je er in je leven uit kunt lezen? Dan ben je toch gek als je boeken tegen je zin gaat zitten lezen. Pak snel een ander boek dat je wel mooi vindt.'

    Vanmiddag zijn we naar Culemborg geweest. Robbin heeft vorige week bij het voetballen z'n been gebroken en ook z'n enkel zag er niet goed uit. Hij ligt nu met gips om z'n been op de bank. Precies een jaar geleden zat Sander in het gips. Ook bij het voetballen. Marjan weet nu al dat er volgend jaar in de eerste week van februari alleen nog maar aan dammen gedaan wordt bij familie Overbeek. Daarna zijn we nog even koffie bij pa wezen drinken. Op de heenweg naar Culemborg hebben we langs de weg een stuk of tien roofvogels (buizerds?) op fruitbomen en paaltjes zien zitten. In de weilanden langs de weg barstte het ook van de zwanen. Het lukt langs deze weg niet om te stoppen voor een foto van zo'n buizerd. Op het moment dat je een buizerd ziet zitten is er niet precies op datzelfde moment een parkeerstrook langs zo'n provinciale weg. Toch moet ons dat een volgende keer eens lukken. Ik neem als we naar Culemborg gaan in principe wel altijd m'n fototoestel mee. Op internet zijn tientallen foto's van buizerd beschikbaar en daarnaar kijkend blijkt in ieder geval mijn vermoeden dat het buizerds zijn bevestigd te worden.

    1 bestelling: Arthur van Schendel, Over boeken. Dit boekje was in het voorjaar van 1954 een geschenk voor de leden van de Wereldbibliotheek. Ik had het gisteren over het verzamelen van boeken. Ook deze geschenkjes zijn het verzamelen waard. Een top vijf van te verzamelen/verzamelde boeken:

    1. Boekenweekgeschenken
    2. Singel 262-jaarboeken
    3. Wereldbibliotheek-geschenkboekjes
    4. Het aanzien van-boeken
    5. Privé-domein

     
    Over boeken (1954)

    13 februari 2006

    Een van voor (8.00 uur) tot achter (22.00 uur) volgeplande dag. Allemaal dingen die goed te doen zijn, die meestal zelfs wel leuk zijn, maar alles bij elkaar wel een beetje veel. Bijvoorbeeld: overleg met de invaller-decaan over de procedure van de profielkeuze door de leerlingen van H3 en V3, overleg unit basisvorming over de 'lopende zaken', vergadering stuurgroep Nieuwe Onderbouw, werkgroepvergadering mentoraat over de aanschaf van een nieuwe methode voor in de mentorlessen, vergadering schoolreis derde klassen Brussel/Antwerpen (hier hebben we een eetvergadering van gemaakt, de Kolonie bleek op maandagavond dicht te zijn, maar direct daarnaast zit een nieuwe tent 'De Plantage',waar we ook prima gegeten/vergaderd hebben. Bertus heeft de reis uitstekend voorbereid) en tenslotte een commissievergadering Stad op het gemeentehuis. Dat was mijn laatste commissie Stad en er stond nauwelijks iets op de agenda.

    14 februari 2006

    Vandaag en morgenavond zijn er de RC Awards op school. Een talentenjacht waar zo'n vijfentwintig leerlingen hun muzikale kwaliteiten en hun danskunst laten zien. De kwaliteit is behoorlijk hoog, ook omdat er eerder in het jaar audities gehouden zijn waar zo'n honderd leerlingen aan meegedaan hebben. Martijn is meegeweest (Lidy niet, die is nog steeds grieperig) en het was werkelijk een leuke avond.

         

     

    1 bestelling: 6 bodemkaarten.

    15 februari 2006

    De Gelderlander is ook op de RC Awards geweest en plaats een groot artikel met een fraaie balletfoto.

    Vandaag in de grote pauze weer eens een broodje (Italiaanse bol) gezond in de aula gehaald. Ik heb mezelf voorgenomen, toen ik in 1999 op het Rembrandt College kwam werken, om in pauzes geen vette hap (frikandellen e.d.) te halen. Dat heb ik al die jaren ook niet gedaan. Maar zo'n broodje gezond moet af en toe toch kunnen. Er zitten geen vette sauzen op, dus het zal ook wel redelijk gezond zijn (soms lees je dat broodjes gezond nog ongezonder zijn dan een broodje 'vette hap') en in ieder geval is het heel smakelijk voor betrekkelijk weinig geld (€ 1,15).

    Er zijn veel leuke en ook wel nuttige taalsites. Vandaag stuitte ik op 'Spreekmoorden en verzegden': http://komma.net/spreekmoorden.html. Spreekmoorden en verzegden zijn spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen die door de argeloze gebruiker vakkundig de nek zijn omgedraaid. Er staan er tientallen, misschien wel honderden op de site (gaat dat zien). Een paar voorbeelden:

    Er gaat mij een belletje branden

    Ambitieuze collega:"Daarin hebben wij een touwtrekkersrol"

    Radio 1-Journaal:"de werknemers is een zwijgverbod opgelegd"

    Dat is er met de paplepel ingeslagen.

    Dit steekt er met kop en schotel bovenuit.

    Aha, daar komt de kat uit de zak.

    Ik ben daar unaniem in...

    Dat kind groeit op voor dag en dauw!

    De onderste steen komt bovendrijven.

    Jij bent dus de uitzondering om de regel aan te bevestigen?

    Het is duidelijk dat het gras niet meer tot in de hemel groeit...

    Ik zal een oogje door de vingers knijpen.

    Enz. enz.

    Vanavond mijn laatste commissievergadering. Commissie middelen. Het werd veel later dan verwacht. Het ging over het gemeentelijk inkoopbeleid. Daar is de gemeente in onze ogen echt de verkeerde weg ingeslagen. Er wordt geen keuze gemaakt. Er is een centraal inkoopbureau gekomen, maar decentraal is er niets weggegaan. zo komt er alleen een zwaardere overhead. Verder maakt de VVD een punt van de camerabewaking in het centrum. Het college wil daar (voorlopig) niet aan en dat lijkt me verstandig. De VVD is daar kritisch over, maar kan niet echt een punt maken. De VVD-wethouder heeft in het college ook tegen de camerabewaking gestemd en bovendien hebben ze vier jaar lang niets van zich laten horen. Om een klein beetje te jennen had ik een nepcameraatje meegenomen en dat voor me op tafel gezet. Het ding lijkt heel echt, er knippert een lampje op en bij beweging draait hij heen en weer. Men kon daar de humor wel van inzien. Tenslotte was er een voorstel promotiebeleid. Hoe brengen we Veenendaal naar voren, wijzen we op de sterke punten en bestrijden we vooroordelen. Een eng gladde reclamejongen hield een verkooppraatje, waarmee hij het grootste deel van de commissie tegen de haren instreek. Dat was dus absoluut contraproductief. Er was al een slogan bedacht ('Het voordeel van Veenendaal') en ook een logo: een soort plusteken dat wel erg veel op een christelijk kruis leek. Ik kreeg al de kriebels toen ik het voorstel las en door deze presentatie werd dat regelrechte jeuk. Zo heb ik het ook verwoord en ik vermoed toch wel dat we het voorstel effectief de grond in hebben geboord.

    1 bestelling: 4 x Jan Wolkers

    16 februari 2006

    Vanavond stond er een schoolfeest gepland, maar er was nauwelijks belangstelling voor. Niet bij de leerlingen en niet bij de docenten. De afgelopen twee avonden was er al de RC Awards. Dat is ook niet zo slim gepland, drie avonden feestelijke activiteiten achter elkaar.

    De Rijnpost plaatste gisteren een verslag van het debat van vorige week. Men heeft mijn persbericht deze keer letterlijk overgenomen en de foto van Hester Walta erbij geplaatst. Harry is uitermate trots dat zijn foto in de krant gekomen is.

    Deze week ben ik begonnen aan 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink. Direct vanaf het begin stijgt er een beklemmende sfeer uit op. Zo moet het in Veenendaal in die tijd ook geweest zijn. Bovendien speelt het boek ook in een veenstreek.

    Vanuit die kamer keek je over het Rouveen - het Rode Veen vanwege de bloeiende zuring in het voorjaar. (blz. 19)

    Het veen is de rand van het niets (blz. 30)

    En de bedompte gristelijkheid knalt ook van de bladzijden:

    De kraakheldere kamer rook naar zondag. (blz. 26)

    Op blz. 22 kom ik een woord tegen dat ik niet ken:

    Vader sneed het donkere vlees van een taling die hij in het veen had gevangen.

    Een taling? Van Dale zegt: 'geslacht van kleine inheemse eenden, vrij algemeen in vijvers en moerassen aangetroffen'. Er bestaat zelfs een spreekwoord mee: 'Een taling uitzenden om een eendvogel te vangen' met de betekenis: Een kleinigheidje wagen om een groot voordeel te behalen. Dat weten we dan ook weer. Maar nu wil ik ook weten hoe zo'n taling er uitziet. Google geeft eerst allerlei plaatjes van Aziatische gebieden en topografische kaartjes. Pas op de vierde bladzijde een bruikbare foto:

    1 bestelling: knipsels Burnier

    17 februari 2006

    Nog steeds staan lang niet alle boeken op internet (nog lang niet zelfs). Ik was met de literatuur begonnen met de Z en werkte zo terug naar de A. Een paar maanden geleden ben ik halverwege de L blijven hangen. Daarna heb ik nog wel boeken ingevoerd, maar een beetje hap-snap. Wat ik kocht op rommelmarkten of wat me toevallig voor de handen kwam. Vanavond ben ik weer begonnen waar ik bij de L gebleven was. Twintig verschillende boeken van Olaf J. de Landell en van een aantal titels meerdere exemplaren. Dertig stuks in totaal. Eigenlijk zou ik gelijk opgaand hiermee ook de bi(bli)ografie van De Landell af moeten maken. Er is in de diverse handboeken vrij weinig van hem te vinden. Het wordt niet echt tot de literatuur gerekend. Tot die conclusie kwam ook Wim de Bie in zijn Bookcorner van Goos Verhoef:

    Olaf J. de Landell heet de schrijver en Corrie van schuinboven heeft mij op hem gewezen. Corrie leest 2,95-boeken uit mijn Corner. Kan zich geen dikke boeken permitteren maar elk jaar kreeg zij voor Sinterklaas van haar man toen ze nog niet gescheiden waren een dik boek. Altijd van Olaf J. de Landell. Zij zei goh Goos probeer dat nou ook eens. Ik naar boekhandel Bootsman. Nou grote stapels. En toen ik die dikke zag was ik verloren. De Porseleinboom heet het en ik vind het razend knap geschreven met alles steeds horend bij de tijd waarin het speelt zoals een eerste trein en de Tweede Wereldoorlog.
    U lezers van de Boekenbijlage zal het wel niks vinden want ik kom de naam de Landell nooit tegen op uw Boekentoptien. Maar ik ben geen haar minder als u. Want wie van de lezers eerlijk zeggen heeft wel 's achter elkaar 1151 bladzijdes gelezen? Ik wel. Geen televisie aangehad. En niks geen spijt. Ik heb in een week 49 levens geleefd. Ik heb ze net geteld op de stamboom. (Wim de Bie, De boekcorner van... Goos Verhoef, blz. 62)

    1 knipsel: Dirk van Weelden.

    18 februari 2006

    Vanmiddag heb ik een uurtje folders uitdelend door het centrum gelopen. Rood jasje aan, rood tasje om. Zo is het letterlijk meer rood op straat. De SP had een kraam in het centrum en ook Lokaal Veenendaal liep folders uit te delen. De Marokaanse vereniging Annour had op het Scheepjeshofplein een kraam om allochtonen op te roepen te gaan stemmen. Zij hadden folders liggen van alle partijen.

       

     Rode tassen met folders

     Wisseling van de wacht

    Na het folderen hen ik met Lidy nog een rondje door het dorp gemaakt. Stokbrood, een magnetische messenstrip voor in de nieuwe keuken, en bij De Slegte:
    - Albumdossier 1969/2002
    - Gerard Walschap Brieven 1951/1965 en 1966/1989
    - De Wadden in gedichten

    Het laatste bokbiertje van de afgelopen herfst opgedronken. Vroeger was bokbier lekker, wat bitter, maar apart. Nu is het aangepast aan de algemene zoete limonadesmaak. Ik koop voortaan geen bokbier meer!

    2 bestellingen: knipsels Huub Beurskens en Bruce Chatwin 'De gezongen aarde'.

    19 februari 2006

    Vandaag heb ik zitten lezen in 'Lachen mag van God. De verrassendste verzen uit de (a)religieuze poëzie', bijeengebracht en ingeleid door C.J. Aarts en M.C. van Etten. Een feest om door te bladeren en inderdaad soms serieus religieus, maar soms ook bijtend en spottend. In de bundel ook gedichten van Willem Wilmink. Bij 'De hemel' staat: 'naar een idee van Miel Cools' en ik ken dat gedicht. Achterin staat dat de gedichten van Wilmink uit 'Verzamelde liedjes en gedichten' komen en inderdaad, ook dit gedicht staat erin op blz. 139. Ik moet mijn opmerking van 8 januari dus herroepen. Daar zei ik dat dit gedicht er niet in staat.

    Probleem
    Ik spreek van God natuurlijk als het laatste,
    het in geen woord of spiegel ooit weerkaatste,
    ik vraag mij enkel af: ziet hij zichzelf
    nu als een goede grap of een misplaatste?
    A. Marja

    Kwatrijn
    O Heer, Uw Wil Geschiede,
    Maar Let Maar Niet Op mij.
    Laat mij er liever buiten,
    ik ga wel wat op zij.
    J. Goudsblom

    Mijn Heer, voorwaar een dag uit duizenden:
    ziek en beschonken, bespot en bedrogen.
    - Gij weet: Uw goedheid doet mij duizelen,
    maar zou het af en toe wat minder mogen?
    Jean Pierre Rawie

    'Knielen op een bed violen' zakt na een bladzijde of dertig hopeloos in. Die eerste bladzijden waren prachtig. Aangrijpend (bij de strot) en mooi geschreven. Vanaf het moment dat de jongen wegloopt en werk vindt op een kwekerij is het bouquetreeks/streekroman. Hij vindt onmiddellijk een huurkamer en de oude dame is als een moeder voor hem. Het meisje waar hij op school hopeloos verliefd op was, maar dat hem niet zag staan, heeft al die jaren op hem gewacht en jawel, ze gaat met hem mee en ze trouwen. Moeite hoeft daar niet voor gedaan te worden. Ik lees nog even door, maar blz. 30 tot 120 is hélemaal niks!

    Suzanne en Gijs en mijn schoonvader waren vandaag bij ons. Gijs was deze week jarig, maar vierde dat niet. Vandaag hadden we wel cadeautjes en verder een rustige, gezellige dag. Pa stond gisteren met een kort interview in een speciale Culemborg-uitgave van de 'de Gelderlander':

       

     Pa in 'De Gelderlander'

     Luna met kluif. Let op het ene blauwe en het andere bruine oog

    5 februari zag ik dat de krokusjes boven de grond waren. Nu bloeien ze al volop:

       

    20 februari 2006

    Vandaag een begin gemaakt met de belastingpapieren. Het meeste hadden we al in een mapje bij elkaar gedaan. Goed beschouwd is het niet zo heel veel werk, als je de boel maar bij elkaar hebt. Veel aftrekposten zijn er niet meer. Door allerlei verplichte afdrachten heb ik nog wat rekenwerk aan de giften, maar dat is ook voorbij als ik de raad uit ben. Dan kom ik niet meer over de drempel heen, zo vrijgevig ben ik nou ook weer niet.

    De bladzijde over Olaf J. de Landell heb ik vandaag afgemaakt. Ik heb ook de voorkanten van de boeken die ik van hem heb staan gescand. Hieronder staat zo'n rijtje. Meer op http://www.schrijversinfo.nl/landelldeolafj.html

                   

    2 bestellingen: Single: Broeder Bonifatius, Drie kleine visjes en C. Wilkeshuis, Appie Lutinegoud. Bij sommige bestellingen zit een aardig verhaal. Deze klant heeft de eerste vier delen van 'Appie' van C. Wilkeshuis persoonlijk cadeau gekregen, maar mist dit vijfde deel uit de serie.

    21 februari 2006

    Nog een keertje 'Lachen mag van God':

    Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten,
    maar sta al dertig jaren voor de klas,
    en wat voor god ik ben doorgrond ik pas,
    als 't sneeuwt en zij mij met hun ballen wachten.

    (Jac. Van Hattum, Lachen mag van God, blz. 66)

    Die openingszin 'Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten' van Willem Kloos moet meer dichters uitgedaagd hebben er hun eigen versie van te maken. In mijn geheugen zit er in ieder geval eentje van Drs. P, die 'gedachten' liet rijmen op 'haaruitval en spijsverteringsklachten'.

    De emailkrant 'Taallink' geeft vandaag het Vlaamse woord Nevelstad:
    De laatste decennia zijn de stedelijke gebieden in Vlaanderen groter geworden. De steden dijen uit, maar ook het platteland verandert en krijgt een stedelijker uitzicht. Zo ontstaat één grote, uitgesmeerde stad. In Noord-Italië wordt dit fenomeen città diffusa genoemd, in Vlaanderen is het vertaald als nevelstad. Het woord verwijst naar het beeld van een dunne, uitgerekte nevelwolk die tussen de steden in hangt.
    Vlaanderen kent prachtige woorden. Het mooist vind ik nog altijd 'Valavond' voor het schemermoment tussen middag en avond.

    Gerrit Komrij lijkt milder geworden, maar kan nog altijd genadeloos zijn in de manier waarop hij iemand in een paar zinnen neerzet. Bijvoorbeeld David Nolens in 'Vrij Nederland' van 4 februari: De schrijver lijkt zich bewust van de rand waarlangs hij balanceert. Zijn veelvuldig gebruik van 'enzovoort' wijst erop en ook kan hij af en toe een lichte zelfparodie niet onderdrukken. Met hetzelfde effect als een dwerg die grinnikt onder een luchtledige stolp.

    1 bestelling: bodemkaart.

    22 februari 2006

    Heb je eindelijk en met veel moeite het wiel opnieuw uitgevonden,
    blijkt het het vijfde wiel aan de wagen te zijn.
    Dan kun je net zo goed direct het paard er achter spannen.

    Vanmiddag zijn we naar Amersfoort geweest. In 'De Zonnehof, centrum voor moderne kunst te Amersfoort' loopt momenteel de jubileumtentoonstelling 'Jan Wolkers - hommage aan een dubbeltalent'. De Zonnehof blijkt lastig te vinden. We zijn de centrumring een paar keer op en neer gereden. Achteraf waren we al eens in de bibliotheek geweest, die er tegenover ligt. Het is een vrij kleine tentoonstelling, maar de moeite van een bezoek wel waard. Wat heel vroeg werk van Wolkers (oostindische inkt?), werk in diverse materialen (zand, linnen, lood), het latere pointilistische werk en schaalmodellen van zijn glaskunstwerken. We zagen ook het model van het glaskunstwerk dat in Texel op de dijk heeft gestaan (zie: http://www.schrijversinfo.nl/wolkersjan.html)

           

     Spandoek aan de gevel (dat is nou letterlijk een span-doek!)

     Vitrine met (vooral) vertalingen

     Tentoonstelling in twee verdiepingen

     Modellen op schaal van diverse (glas)kunstwerken van Wolkers

    Omdat we toch in Amersfoort waren gingen we nog even naar Piet Klerkx. Lidy wilde een nieuw flesje schoonmaakmateriaal hebben voor de meubels. En als we er dan toch zijn, lopen we nog een rondje langs alle meubels. Leuk ;(

    Geen bestellingen.

    23 februari 2006

    Het nieuwe boek van Dimitri Verhulst dingt naar een plaats in de top-tien van mooiste boektitels: 'De helaasheid der dingen'. De plaats waar het geheel zich afspeelt komt direct in de top-vijf van mooiste plaatsnamen in romans: Reetvegerdegem.

    Van Liselore Gerritsen wist ik dat ze ook liedteksten heeft geschreven. De mooiste is ongetwijfeld:

    Al wat leeft is geschapen
    Al wat groeit heeft een zin
    Maar een schepping als Jan van der Hoeve
    Daar zie ik het nut niet van in

    Daar zij licht dat kan ik nog volgen
    Want het was donker in het begin
    Maar daar zij Jan van der Hoeve
    Dat gaat er bij mij niet in

    En als de wereld opnieuw wordt geschapen
    Als alles dan nog eens over gaat
    Als Jan van der Hoeve er dan weer is
    Dan zeg ik dat God niet bestaat
    (Je kunt niet alles hebben, blz. 80)

    Daarnaast kan ze ook nog aforismen schrijven:

    Je kan het zo gek niet verzinnen of ik vind
    Het wel gewoon

    (Kortom, Je kunt niet alles hebben, blz. 35)

    dat dromen bedrog zijn geloof ik maar half
    maar van de waarheid weet ik het zeker

    (Conclusie, Je kunt niet alles hebben, blz. 50)

    Ik krijg niet zo vaak reacties op mijn schrijversverjaardagskalender. Vandaag wel: Paul Baekeland is nog niet overleden, op uw website staat er sedert 1995! das mijn nonkel. mvg Hans De Coninck. Dat is wel een beetje slordig, als ik mensen doodverklaar die dat niet zijn. Dank je Hans. Ik vermoed dat ik veel meer auteurs nog laat leven, die intussen wél overleden zijn.

    Vanmiddag koffie wezen drinken bij mijn moeder. Vanuit haar woonkamer kijkt ze uit op het gemeentehuis, precies op de raadszaal. Ze had dat gemeentehuis nog nooit van binnen gezien. Daarom heb ik haar een 'rondleiding' door het gemeentehuis gegeven. Nu heb ik immers mijn pasje nog en kan dus overal zo doorlopen. Toen we net de raadszaal binnenliepen, stond plotseling Martijn achter ons. Die had z'n auto op het raadhuisplein geparkeerd en zag ons net naar binnen lopen. Bij Burgemeester Elzenga stond de deur open. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt en mijn moeder aan hem voorgesteld. Hij pakte dat sympathiek op, liep met haar naar zijn erker en besprak het uitzicht over de nieuwbouwplannen van het centrum met haar. Heel leuk. Daarna zijn we ook nog bij Rob van Leeuwen binnengelopen. Dat is een neefje van mijn moeders tweelingzus. Ik geloof dat m'n moeder het leuk en interessant vond.


       

    Gemeentehuis,
    gezien door het raam van mijn moeder.

    Appartement van mijn moeder, gezien vanuit het bedrijfsrestaurant van het gemeentehuis.

    2 bestellingen knipsels, 1 van 1 knipsel en 1 van een hele stapel Heeresma. Daarnaast weer een bestelling van een studieboek dat ik niet terug kan vinden. Verkocht heb ik het niet, gestolen kan ik me niet voorstellen. Dan betekent het toch echt dat ik beter moet indelen/opruimen.

    24 februari 2006

    Nog een keer 'Knielen op een bed violen'. Na zo'n 120 bladzijden komt het verhaal pas echt op gang. Die eerste 120 bladzijden waren blijkbaar nodig om de 'vaderfiguur' in te leiden vanaf zijn jeugd en om aan te geven dat hij ook na zijn vlucht nog door religieuze fanatici werd bezocht, die dan later in het verhaal terug kunnen keren. Dat kan, maar het had wel met minder bladzijden gekund. Al lezend twijfel ik, of ik religieuze fanatici nu sterke karakters moet vinden (ze durven dan toch maar voor hun geloof op te komen), of dat ik het nu juist slappe karakters moet vinden, die zich mee laten voeren en geen weerstand kunnen of durven bieden. Op basis van dit boek is de conclusie voorlopig dat het juist van slapheid en gebrek aan ruggengraat getuigt. Al lezend denk je: "Niet doen, lul, zeg nou toch nee! Denk aan je vrouw!"

    Bob de Jong wint goud op de tien kilometer. Een geweldige race in één van de eerste ritten, waarna niemand meer aan zijn tijd kon tippen. Leuk voor hem, vooral ook omdat er van hem gezegd werd dat hij niet tegen de druk van de Olympische Spelen kon. Daarna uiteraard tal van interviews. Verslaggevers proberen elkaar te overtreffen in hun felicitatie. "Ongelooflijk gefeliciteerd." Wat is daar zo ongelooflijk aan? Geloofde hij niet dat zij hem zou feliciteren? "Ontzettend gefeliciteerd." Wie is er ontzet door die felicitatie? Ze zeggen maar wat!

    Vandaag staat het dubbelinterview met Martijn en Alyssa Bos in de 'Rijnpost'. Leuke foto voor de jop in Veenendaal-West. Een prima kop: "Meer openbaar onderwijs in Veenendaal" en een interviewtekst waarin ze als 'jonkies' op de PvdA-lijst veel voor jongeren belangrijke onderwerpen aansnijden. Goed gedaan.

    3 bestellingen: A.M. de Moor-Ringnalda, Omnibus (Moeder Ditta / En het leven gaat verder) / Colin M. Turnbull, Waar de molimo roept. De groene wildernis der Pygmeeën / Jan de Hartog, Het ziekenhuis (besteld door een ziekenhuis!)

    25 februari 2006

    Belastingaangifte afgemaakt. We zijn nog nooit zo vroeg geweest. Een lekker gevoel, klaar is maar klaar. Welbeschouwd is het niet zo heel veel werk, maar ik zie er altijd als een berg tegenop.

    Vanmiddag het kortst mogelijke rondje-bos gelopen. Het fietspad op naar Prattenburg, eerste bospad rechts en langs de sauna weer terug. Het pad voorbij de sauna is een modderpoel geworden. Het zonnetje leek lekker, maar de wind was ijzig koud.

    Hierboven staat het logo van 'Great Expectations'. Een samenwerkingsproject in Nijmegen van Het Centre for Society and Genomics en het Lux-theater. Vanavond was de afsluitende avond met zes dichters. Vijf van deze dichters waren op 18 januari een dag op bezoek geweest bij de Radboud Universiteit en maakten een gedicht naar aanleiding van dit bezoek. Onder leiding van Cees van der Pluijm lazen zij enkele van hun gedichten, met als afsluiting het speciaal voor de gelegenheid gemaakte gedicht (die vandaag ook gepubliceerd werden in de Volkskrant - en eentje in de Gelderlander). Ik ben samen met Ria naar Nijmegen geweest vanavond. Een interessante avond met zes wel heel verschillende dichters. Verschillend qua werk (van vormvaste dichter tot woordenrijger) en zeker ook verschillend qua presentatie (van rustig en ingehouden tot een spervuur van woorden). Cees van der Pluijm interviewde de dichters in groepjes van twee. Daarbij vroeg hij door op hun ervaringen tijdens het bezoek aan de universiteit en de verwerking hiervan in het gedicht. Het was aardig om ook hierop de verschillende reacties te zien. van heel serieus (Mirck) en relativerend (Van Gogh) tot ronduid defensief (Pfeijffer).
               

     Jean Pierre Rawie

     Jana Beranova

     Ruben van Gogh

    Hansz Mirck

     Tsaed Bruinja

     Ilja Leonard Pfeijffer

    Vlak voor 'Lux' staat dit - niet eerder geziene - verkeersbord:

    3 bestellingen: knipsels Marie Koenen, 2 boeken Olaff J. de Landell (20 februari pas online gezet!), 2 bundels Nel Benschop + een boek Jacoba v.d. Velde.

    26 februari 2006

    Zoekend naar knipsels Heeresma heb ik deze week een grote map met knipsels 'H' tevoorschijn gehaald. Honderen knipsels die allemaal nog ingevoerd moeten worden. Gedeeltelijk wel al gesorteerd op auteur en allemaal uit de jaren zestig/zeventig/tachtig. De afgelopen dagen heb ik Abel J. Herzberg, Salvador Herog, Ed Hoornik, Albert Helman, Wim Hazeu e.a. in zitten voeren. Het gaat langzaam, want ik heb sterk de neiging om ze toch te gaan zitten lezen. Ook op zoek trouwens naar mooie citaten over deze auteurs. Dat laatste kan wel weer redelijk snel, want ik heb intussen geleerd dat bruikbare citaten eigenlijk altijd in de eerste of de laatste alinea staan. De knipsels staan hier.

    Als mensen je een vraag stellen, zijn ze vaker op zoek naar een bevestiging dan naar een antwoord.

    Het ziet er naar uit dat de VVD toch niet komt met een voorstel voor camerabewaking in het centrum. Dat is verstandig, want het voorstel haalt het nooit en de VVD-argumenten zijn moeizaam. Tegelijkertijd is het jammer, want het had een aardige discussie opgeleverd, waar ik me ook al flink op had voorbereid. De VVD zegt camerabewaking belangrijk te vinden, had het opgenomen in het vorige verkiezingsprogramma en ook weer in het programma voor de komende vier jaar. Als het dan zo belangrijk is, dan hadden ze in de afgelopen periode met een eigen voorstel moeten komen. Aardig detail is dat VVD-wethouder van Manen in het college ook tegen de camerabewaking heeft gestemd. De VVD wil het betalen door de BOA's te ontslaan. Dit zijn de ambtenaren die eigenaars van loslopende en poepende honden bekeuren. Ik ben er van overtuigd dat meer burgers zich storen aan de hondenpoep dan aan de vermeende onveiligheid in het centrum. Sterker nog: camera's ophangen kon wel eens een gevoel van onveiligheid oproepen: ' Er hangen hier camera's, dan zal het wel onveilig zijn.' Tenslotte betichtte Lochtenberg in de commissie de politie ervan tegen camera's te zijn, omdat dan ook het eigen handelen van de politie op camera wordt vastgelegd. Dat is een flinke beschuldiging, die hij in de discussie hard had moeten maken, of terugtrekken en er zijn excuses voor aanbieden. Kortom: de VVD doet er verstandig aan de discussie niet op de spits te drijven.

    Gisteren kocht Martijn het Algemeen Dagblad. Tot mijn verrassing besteden zij aandacht aan ons jongerendebat in 'Escape':

    Verder stond er alleen in de Gelderlander een kort verslag over dit debat. Niet geschreven door degeen die normaal het politieke nieuws verslaat, maar door een kunstredacteur. Die had er een beetje een badinerend stukje van gemaakt. Boven dit artikel in het AD toch weer Pechtold: Pechtold toch naar Veenendaal. Minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing komt 1 maart naar Veenendaal. Hij gaat 's ochtends in debat met leerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal. De minister zou eerder op het Rembrandt College komen, maar dat ging niet door. De school had namelijk ook plaatselijke politici uitgenodigd. Dit bericht had ook in de Veense krantjes al gestaan. Daar duikt dan toch steeds weer het woord ruzie in op.

    Nog een titel voor de top-tien-mooiste boektitels: 'Zonder geluk valt niemand van het dak' (Jan Hanlo)

    2 bestellingen: knipsels Dirk van Bastelaere en Andreas Burnier, De trein naar Tarascon + Johan Daisne, De man die zijn haar kort liet knippen.

    27 februari 2006

    Af en toe bied ik op wat boeken bij Qoop of Ebay. Meestal op meerdere boeken van dezelfde verkoper, dat scheelt in de verzendkosten. Deze keer een behoorlijke aankoop via Qoop. De verkoper is zelfs zo vriendelijk de helft van de verzendkosten voor zijn rekening te nemen. Op een boek van Koos van Zomeren werd ik overboden. Maar wel was ik de hoogste bieder op:
    - Drie novellen (boekenweek 1940) Div. auteurs
    - Ansichtkaart Godfried Bomans
    - De oude kustlijn M. Vasalis
    - Hedendaagse poëzie AO-boekje 1987
    - Verschiet Anneke Brassinga
    - Wat blijft komt nooit terug J. Eijkelboom
    - Parken en woestijnen M. Vasalis
    - Maria Sibylla & In den beginne Bertus Aafjes
    - De kok van Marienbad Daan Zonderland
    - Als broer en zus Rene Appel
    - Mijn beter ik Renate Rubinstein
    - Uren met Henk Broekhuis Karel van het Reve
    - Literaire herinneringen Div. Auteurs
    - Bedroefd maar dankbaar Levi Weemoedt
    - Een slecht geweten Sal Santen
    - Literaire ontmoetingen A. Roland Holst
    - Het volle literaire leven Div. auteurs
    - Een beetje oorlog Rob Nieuwenhuys
    Het boek van Daan Zonderland is voorlopig voor mezelf. Drie boeken denk ik te kunnen gebruiken voor mijn schrijversbladzijden. De rest gaat de verkoop weer in.

    De griep slaat toe, zo direct aansluitend op de voorjaarsvakantie. Alleen in de basisvorming had ik vandaag al zes zieken, waarvan vier met griep.

    Het André Demedtsjaar begint in Vlaanderen van de grond te komen: Het werd op gang gebracht in zijn geboortedorp Sint-Baafs-Vijve, waar de Stichting André Demedtshuis een fraaie culturele evenementenkalender heeft samengesteld onder de algemene noemer "100 jaar André Demedts" met een 20 tal activiteiten. Het André Demedtsjaar is op donderdag 26 januari geopend met een klassiek concert in de Romaanse Sint-Bavokerk, waar André Demedts op het kerkhof rond de kerk is begraven. Een eerste hoogtepunt was een poëzieavond op vrijdag 17 februari 2006 in aanwezigheid van de 90-jarige mevrouw Demedts met voordracht door acteur Jo Decaluwe van 15 gedichten van André Demedts en situering door Jooris Van Hulle.
    Er volgen binnen dit programma ondermeer nog een theaterproductie naar André Demedts en happening in augustus, erfgoedwandeling, concerten en tentoonstellingen.
    In Waregem organiseert het H.Hartcollege diverse activiteiten waaronder een tentoonstelling. In de bibliotheek in Kortrijk loopt momenteel al een tentoonstelling van het werk van André Demedts en ook in de bibliotheek in Waregem zijn een tentoonstelling en activiteiten voorzien in zijn geboortemaand augustus. Het Komitee voor Frans-Vlaanderen gaat André Demedts herdenken op haar Frans-Vlaamse Kultuurdag in Belle in Frankrijk. Ook in Nieuwpoort wordt een herdenkingsactiviteit georganiseerd. Ondertussen is het André Demedtsjaar ook doorgedrongen in de regionale en nationale pers in Vlaanderen. In Tertio verscheen op 22 februari nog een bijdrage over André Demedts door Gaston Durnez onder de titel "doorkijker". Ook in Omtrent, het ledenblad van Davidsfonds verschijnt in mei een bijdrage over André Demedts.
    Aldus Bernard Delange in een mailtje. Zie ook: http://andredemedtsjaar.telenetblog.be/

    Vanavond was er op het gemeentehuis het lijsttrekkersdebat. Een bomvolle raadszaal en tribune. Het publiek mengde zich ook driftig in het debat. Ik vond wel dat de gespreksleider hier iets teveel ruimte voor gaf, waardoor het geheel nooit echt een debat werd. Maar de amusementswaarde steeg er wel door.

    Geen bestellingen.

    27 februari 2006

    Druk geweest met de derde klassen en de profielkeuze van die leerlingen. Onze beide decanen zijn ziek en dan wordt dit traject toch wel lastig. We hebben iemand van een decanenbureau ingehuurd voor één dag in de week. Samen met haar ben ik alle derde klassen in geweest om voorlichting te geven, haar voor te stellen en een brief mee te geven waar de leerlingen met hun ouders hun voorlopige keuze op kunnen aangeven.

    Vandaag een Veenendaler aan de deur die een stapeltje boeken van A. Roothaert kocht. Een echte fan, zelf ook Tilburger, die als kind nog verhalen over Roothaert te horen heeft gekregen. Het is altijd leuk als mensen enthousiast worden over een schrijver en daarover kunnen vertellen. Helaas had ik over Roothaert geen knipsels (meer) liggen. Daar had ik hem ook een plezier mee kunnen doen.

    1 bestelling: 6 lp's.


    Ga door naar maart


    Terug naar Weblog

    Terug naar de eerste pagina /homepage

    Citaten zoeken op trefwoord
    Overzicht van trefwoorden
    Citaten zoeken op auteur
    Overzicht van auteurs
    Overzicht van bibliografieën
    Andere interessante internet-bladzijden


    ©2006 Mats Beek, Veenendaal

    Schrijf Webmaster


     

     

     

     

     

     

    eXTReMe Tracker