februari 2013

Terug naar januari 2013

1 februari 2013

Een drukke dag op school, buiten de lessen om was ik vooral druk met leerlingenzorg. Leuke dingen uit de lessen meld ik graag hier, maar als ik druk ben met individuele leerlingen heb ik weinig te vertellen.

Vandaag met Albert van Kooten de afspraak gemaakt dat ik in de boekenweek een schrijver interview (welke houd ik nog even voor me, ik weet niet of ze dat al naar buiten gebracht hebben). Albert regelde de afpraak met de schrijver telefonisch met SSS (Stichting Schrijvers School Samenleving). Albert vertelde dat hij de schrijver wilde laten interviewen door de stadsdichter van Veenendaal, Mats Beek. De reactie van de kant van SSS was: 'Dat is toch die man van die mooie website over literatuur?' Kijk, zo hoor ik het graag!

Morgen word ik geïnstalleerd. Ik lijk wel een wasmachine.

3 bestellingen: Anne Vegter, 'Het veerde', J. Haagsma, 'Hondsdolheid bij mens en dier', G. Hellinga, 'Henry Morton Stanley', Hans Werner, 'Las Casas en het dagboek van Columbus'.

Wat betreft de bestelling van de bundel van Anne Vegter: dichters hoeven blijkbaar niet dood te gaan om te zorgen dat er boeken van ze besteld gaan worden. Ze mogen ook Dichter des Vaderlands worden.

Vocht in de knieën, middagdut, ken je mej. T.,
die op haar zeventigste pianioles, heeft 'K'.
Of ik van oude mensen hou, nou nee.
Is het net winter, alles dor, is het buiten
alweer zover. De natuur, nietwaar?
Ik denk dat ik het maar niet word.

(Anne Vegter, De natuur, fragment, Het veerde, blz. 35)

2 februari 2013

Vandaag in het regiokatern van 'De Gelderlander'
Mats Beek stadsdichter

De installatie was een feestje: druk (zo'n negentig mensen bij de installatie, later bij Ramsey Nasr vér boven de honderd), gezellig, enthousiast en na de installatie ook nog met cadeautjes (drie boeken, waarbij twee van Ramsey Nasr, whisky, bloemen, slijtersbonnen). In tegenstelling tot 9 januari (Cultureel Café) was ik nu in het geheel niét zenuwachtig. Suzanne en Martijn maakten wat foto's:

Stadsdichter Stadsdichter
De wethouder bevestigt de installatie met een handdruk. De stadsdichter draagt voor.
Stadsdichter Ramsey Nasr
Een mooie bos bloemen van school. Ramsey Nasr 'have a droom'.

Suzanne en Martijn maakten de foto's vanaf hun stoel. Theo hoort bij de organisatie en hij liep rond om foto's te maken. Hij was zo vriendelijk mij er een selectie van toe te sturen:

Meet poetry Ramsey Nasr 'Toppie'

's Avonds in Escape was het aanmerkelijk minder druk. Een man of vijfendertig toen Ramsey Nasr begon en dat liep in de loop van de avond terug tot een man of vijftien. Ik begon mijn bijdrage met een grapje: De dingen gaan in Veenendaal héél snel. Je wordt 's middags geïnstalleerd als stadsdichter en 's avonds staat Ramsey Nasr in je voorprogramma! Na afloop, aan de bar, kletste ik nog wat met 'mijn publiek', wat oud-leerlingen, de vader en moeder van een oud-collega en de journalist van het AD die me twee weken geleden interviewde.

1 bestelling: C. Wilkeshuis, 'Moord in beeld (Het plaatjesverhaal)'.

3 februari 2013

Vandaag even nagenieten en daarna keihard voor school aan het werk: Van twee klassen de tekstverklaringen nakijken en van elf klassen de rapportcijfers bestuderen (ik markeer de onvoldoendes) voor de rapportvergadering van dinsdag. Daarna ga ik ook nog de helft van alle inzendingen voor de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren' doornemen.
Bij dat nagenieten hoort ook de opdracht die Ramey Nasr voor mij in zijn boek schreef:
Ramsey Nasr signeert Opdracht Ramsey Nasr

 

Dat is het leuke van ongezond leven:
je hoeft je geen zorgen te maken over je pensioen.

(Fons Jansen, Hervormd Nederland, 01-12-1990)

4 bestellingen: G. Brands, 'Een bever als knecht en andere avonturen uit'Natura Artis Magistra'', G. Brands, 'De paarden van Krall en nieuwe avonturen uit 'Natura Artis Magistra'', Daan Zonderland, 'Redeloze rijmen', Fokkelien Dijkstra, 'Vegetarisch kookboek', H. Enno van Gelder, 'Geld uit de grond', J. Zurcher, A.G. Mierlo, 'De gulden wordt zwaarder'.

4 februari 2013

Een groot artikel in 'De Gelderlander' en een foto met onderschrift in het 'AD' over afgelopen zaterdag. 'De Gelderlander' is positief: 'Beek dicht makkelijk' en 'heeft snel de lachers op zijn hand', maar ook kritisch: 'Beek moet op zijn dictie letten. Hij kent zijn gedichten zelf goed, maar gaat ze soms afraffelen'. Daar zal ik dus op moeten letten.

Gelderlander - stadsdichter

De organisatie van de 'Ossenmarkt' zal misschien niet blij zijn met de kop boven het artikel (maar het is wel de strekking van één van mijn ollekebollekes). Deze fotograaf is in de zaal gaan staan en fotografeert mij tussen Lidy, Martijn en Suzanne door. Dat maakt het een 'gezinsfoto'. Links zit Ria.
Met de fotograaf van het AD ben ik iets minder blij. Die fotografeert mij en een eerste rij - lege - stoelen. Het was ontzettend druk, maar wie er niet geweest is, denkt bij zo'n foto: 'Nou, het was daar ook niet druk':

AD - stadsdichter

Vanavond was ik bij Gert. Een paar keer per jaar drinken we een Belgisch biertje met elkaar en praten over literatuur (en een beetje over muziek). Ik had Gert gevraagd kritisch naar mijn optreden te kijken (van hem kan ik kritiek goed hebben). Hij was het niet direct met de journalist van 'De Gelderlander' eens, maar had wel weer wat andere aandachtspunten, zoals het metrum in sommige gedichten. Gert is drummer en heeft met die achtergrond daar zeker kijk op.
Verder leende ik twee boeken van Oek de Jong van hem, en kreeg er één (dat hij dubbel had). Ik ga me de komende tijd eens wat in Oek de Jong verdiepen.

2 bestellingen: S. Vestdijk, 'Aktaion onder de sterren', Karel van het Reve, ' Marius wil niet in Joegoslavië wonen en andere stukken over cultuur, recreatie en maatschappelijk werk'.

5 februari 2013

De hele dag rapportvergaderingen (de leerlingen waren vrij). Ik leid de vergaderingen van elf klassen (technisch, de mentoren leiden de vergadering inhoudelijk) en ik notuleer die elf vergaderingen. Aan het eind van zo'n dag ben ik 'op'.

Vanavond nóg een vergadering: van het KunstPlatform. Daar val ik nu als stadsdichter onder en daar leg ik dus ook verantwoording af van mijn activiteiten.

Verzameld Werk - Arie Visser

In 2007 verscheen het 'Verzameld werk' van de dichter/schrijver Arie Visser. Die drie delen wilde ik toen wel hebben, maar het was me te duur (rond de zestig euro). Bol.com heeft de cassette met drie boeken nu - nieuw - afgeprijsd naar € 19,90. Dat vond ik het moment om die bestelling maar te plaatsen.

6 februari 2013

En dan duikt ineens C. Buddingh' weer op. In mijn mail zat de volgende vraag: Beste Mats, Ik heb veel informatie op uw site gelezen en heb het idee dat u veel verstand heeft van schrijvers daarom wil ik u iets vragen. Ik moet voor school een presentatie maken over Bedankt nog, Jan (een sonnet uit de gedichtenbundel "de eerste Zestig"). Daarin moet ik van alles verwerken, zoals de stijl rijmklank ed maar ik kan niets vinden op Internet waarom Jan Cremer nu eigenlijk wordt bedankt in dit gedicht. Heeft u miischien een idee? Ik zou super geholpen zijn... Alvast bedankt voor de moeite, Met vriendelijke groet,...
Dit soort vragen krijg ik wel vaker, maar ik kan onmogelijk het werk van/voor allerlei leerlingen en studenten gaan doen. Maar het is een BAPO-dag (dus ik heb wat tijd) en deze vraag intrigeert me. De vragensteller is wel erg overtuigd van mijn poëziekennis, want hij noemt de naam van de dichter er niet eens bij. Maar een sonnet in 'De eerste zestig' dat moet C. Buddingh' zijn:

Bedankt nog, Jan

'k Liep over 'n dijk. Langs een soort vaart. 't Was donker.
Herfst. Stormachtig. Een dreiging in de lucht.
Maar onbestemd. Soms floot ik zelfs een deuntje.
Ik was naar iets belangrijks onderweg.

Plots struikelde ik. Gleed 't water in. Ik greep me
aan een zwart, glibberig houtblok vast. 't Bewoog,
staarde me aan met felle varkensoogjes,
en 'k zag dat 't het dier Behemoth was.

Mijn gil verstikte. Maar, daar op de dijk,
de karabijn al in de aanslag, torende
Jan Cremer, als een beeld van 't Paaseiland.

Hij knipoogde. Vuurde. Het monster zonk
weg in de drabbig op kolkende diepte.
'k Klauterde terug aan land. Bedankt nog, Jan.

 

Waarom wordt Jan Cremer nu eigenlijk bedankt in dit gedicht?
Je kunt beginnen met te lezen wat er staat: Buddingh' is gestruikeld en in het water gevallen. In het water zit een monster. En wat voor één: Behemoth (een reusachtig dier, uit het bijbelboek Job). Maar Jan Cremer schiet het dier dood en Buddingh' kan weer op de kant klimmen.
Maar Martinus Nijhoff zei het al: 'Lees maar, er staat niet wat er staat' en de gebeurtenissen in dit gedicht van Buddingh' zijn zó onwaarschijnlijk dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat Buddingh' hier een gebeurtenis uit zijn leven navertelt. Je zou het ook zo kunnen lezen:

Bedankt nog, Jan

Buddingh' is nog jong. Hij weet nog niet wat hij wil.
De toekomst is nog duister, er dreigt oorlog.
Af en toe maakt Buddingh' een gedicht.
Hij kan misschien wel dichter worden.

Dan wordt hij ernstig ziek.
Hij lijdt aan tuberculose.
Hij ligt jaren in een sanatorium.
Hij kijkt de dood in de ogen.

Hij maakt geen gdichten meer.
Jan Cremer schrijft zijn boek 'Ik, Jan Cremer'
En de literatuur verandert.

Buddingh' geneest. Hij gaat weer dichten.
Hij mag nu overal over schrijven.
Dankzij het 'baanbrekende' werk van Cremer.

 

Ik ruim wat oude kranten van vorige week op. Daarbij blader ik ze even door, want ik kom er niet elke dag aan toe ze echt te lezen. In 'de Volkskrant' van vorige week donderdag staat een groot artikel over C. Buddingh' en de jazzmuziek (ze hebben Wim Huijser om informatie gevraagd. Hij wordt ook geciteerd). De titels van de gedichten in Buddingh's bundel 'West Coast' (1959) zijn voor een deel titels van jazznummers als 'Nights at the turntable'.

Aan het eind van de ochtend maakte ik een boodschappenrondje met Tygo: een boek naar het postagentschap, broodjes en mie bij de Jumbo, 'Pier en oceaan' van Oek de Jong bij Albert van Kooten. Dat laatste boek mocht ik niet afrekenen: een cadeautje van Van Kooten als felicitatie voor de stadsdichter!
Van Kooten begint tussen Kerstmis en Oud en nieuw met zijn uitverkoop. Nu is die uitverkoop vrijwel afgelopen. De laatste boeken gaan eruit voor een prikkie; een boekentas vullen voor € 15,00. Ik vulde een tasje met (vooral) dichtbundels, o.a.:
- Ad Zuiderent, Fietser naar niets
- Erik Solvanger, Eenvoudig schedellichten
- Anton Korteweg, Al fluitend
- Liesbeth Lagemaat, Een grimwoud in mijn keel
- René van Loenen, Mooi voetenwerk
- Jacques Hamelink, De Dame van de Tapisserie
- Lenze L. Bouwers, Groeiringen

Tygo vroeg in de auto aan mij: 'Waar is de boekwinkel?' Ik zei: 'In de Zandstraat.' Bij het uit de auto stappen was Tygo zwaar teleurgesteld: 'Ik zie helemaal geen zand.'

Nieuw op Schrijversinfo: Oek de Jong.

2 bestellingen: Thomas Vaessens & Jos Joosten, 'Postmoderne poëzie in Nederland en Vlaanderen', 'De Tweede Ronde, Israël-nummer' (Herfst 1998/99).

7 februari 2013

Hans we hebben 'm

Gisteren stond er een groot stuk op de voorpagina van 'De Rijnpost' over zaterdag, met ook nog eens een grote foto van mij achter de katheder (De kop slaat op de uitspraak van wethouder Hans Bouwmeester en ''m' is dan de stadsdichter). Dat leverde vandaag veel reacties en felicitaties op. De mooiste felicitatie kwam via de mail van een oud-leerling. Hij heeft opgezocht hoe een 'Ollekebolleke' in elkaar zit en maakte er één voor mij:

Nederlands Nederlands
Dat is jouw passie ja
Nu ook nog stadsdichter
Dat doe je goed

Als mijn reactie een
Ollekebolleke
Want ik heb uitgezocht
Hoe zo'n ding moet

Aron List

Vanmiddag de gebruikelijke controle bij de tandarts. Ik ben dan toch de uren daarvoor licht nerveus. Maar het viel weer mee. Hij heeft wat tandsteen verwijderd en verder was het 'Houden zo'.

3 bestellingen: 'Eureka. Toeval of inval' en E.F. Jacobi, 'Honderdvijftig jaar Artis', J. Hammes, 'Synthetische Edelstenen', Kees Hana, 'Kwallen'.

8 februari 2013

Een schooldag van rennen en vliegen en aan het eind van de dag heb je het gevoel dat je eigenlijk 'niets' hebt gedaan: Toetsinhalers, een vechtpartijtje, extra oefenstof tekstverklaren kopiëren, uit de les gestuurde leerlingen opvangen, zieke leerlingen die naar huis willen 'beoordelen', enz. enz.
Er was een leerling die gisteren te laat op school kwam: 'Ik was gisteren jarig meneer. Mijn moeder had voor het ontbijt veel pannenkoeken gebakken en toen moesten we de ruiten van de auto nog krabben ook!'
En er was een nieuwe leerling die het steeds had over 'onze' school. Nee! Dít is 'onze' school en de school die jij bedoelt is je 'vorige' school. Ik plaagde haar daar wat mee, maar het is natuurlijk heel begrijpelijk dat ze het zo zei.

Op schrijversinfo in de nieuwe layout: Arie Visser.

Zonlicht speelde door zijn haren
op speurtocht naar de juiste toon
het oude liedje vond de snaren
wat is het leven bitterschoon.

(Arie Visser)

De gedichten uit 'Moederlief. Gedichten voor en over moeders' (2006) op Schrijversinfo genoteerd bij de diverse auteurs.

2 bestellingen: Wim Huijser en Peter de Roos (redactie), 'Wie niet weg is is gezien. C. Buddingh' Jaarboek 2009', Omar Khayyam, 'Rubaiyat. honderd kwatrijnen, vertaald door P.C. Boutens'.

9 februari 2013

De stalen archiefkasten op de 'oude' studeerkamer zijn leeg. Alle knipsels zitten nu in archiefdozen in de twee weken geleden door Gijs in elkaar geschroefde kasten. Het staat er netjes bij! En ik heb nog iets meer dan één lege kast over (plus pakweg een centimeter ruimte in elke archiefdoos), dus ik kan voorlopig weer vooruit. Vanochtend bracht ik de laden van de stalen archiefkasten naar de gemeentewerf. Vanmiddag sloopte Gijs de stalen kasten. Ook de resten daarvan brachten we vanmiddag naar de 'stort'.

Archiefmappen knipsels

En weer is de wereld wit. Er ligt een paar centimeter sneeuw. Ik maak vanmiddag een kleine wandeling met Suzanne, Tygo en de hond. Tygo geniet van de sneeuw en maakt met blote handen kleine sneeuwballen. Omdat ik hem van de sneeuw zie genieten, doe ik dat ook en dat is deze winter de eerste keer. Als zij weer naar huis gaan, laat ik me zelfs verleiden tot het gooien van een paar sneeuwballen.

Sneeuw

Een prachtige uitspraak van Kees Stip, als kop boven een interview in 'Hervormd Nederland' van 08-09-1984: 'Ik hou van mensen, maar niet van de mensheid.' In het artikel zelf staat het nog net iets mooier dan in de kop: 'Ik hou best van mensen, maar ik heb het niet op de mensheid.'

Bij het televisieprogramma 'Kassa' brengen ze gouden sieraden naar een goudopkoper. Wat opkopers bieden loopt voor deze sieraden van € 1000,00 tot € 2000,00. De vraag in het programma is: 'Krijg je waar voor je geld?' Dat lijkt me de verkeerde vraag. In dit geval moet het zijn: 'Krijg je geld voor je waar?'

1 bestelling: Cees Smit / Frits Rosendaal, 'Hemofilie (Geschiedenis en behandeling)'.

10 februari 2013

Vannacht is er nog een paar centimeter sneeuw gevallen. Toen ik halverwege de avond de auto op de oprit zette, had ik de ruiten schoongemaakt, maar vanmorgen zat er toch weer een laagje op de ruiten.

De 'Hervormd Nederland' knipsels zijn nu eindelijk allemaal ingevoerd. Vandaag heb ik alle al wel ingevoerde maar nog niet gesorteerde knipsels op alfabet gesorteerd. De komende weken ben ik in verloren uurtjes die weer per schrijver aan het sorteren en in in de goede mapjes in de archiefdozen aan het doen. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Vanmiddag verjaardagsvisite bij Erich en Ria (Erich ziet er beter uit dan hij gedaan heeft. Gestopt met Prednison?). Ik werd door enkele mensen (net als vaker in de afgelopen week) begroet met 'Hallo, meneer de stadsdichter'. Hierbij doe ik het vriendelijk verzoek aan alle bekenden om dat 'meneer de' weg te laten.

De bij Van Kooten te interviewen schrijver in de Boekenweek is Oek de Jong. Ik weet niet of Van Kooten het al naar buiten heeft gebracht, maar op de site van Oek de Jong staat het al wel (mailde Gert me gisteren):

Oek de Jong

Oek twijfelde tussen twee aanbiedingen, maar heeft gelukkig voor Veenendaal gekozen. Met 'gelukkig' bedoel ik vooral 'gelukkig voor mij', want ik was me al begonnen in te lezen.

4 bestellingen: Aleksander Wat, 'Met de huid geschreven' (keuze en vertaling Gerard Rasch), 'De Tweede Ronde, Nabokov-nummer', Isaac Asimov, 'De stalen holen', 'De nieuwe taalgids, jaargang 70, nummer 4, juli 1977'.

11 februari 2013

Ik krijg mijn leerlingen weer zover dat ze kritisch naar de taal in hun leven kijken. Sterker nog: net als ik maken ze - zelfs in de winkels - foto's vande fouten die ze zien. Vandaag liet Eline me een foto zien die ze in de Albert Heijn maakte van de voorkant van een krant:

Vaak blijft liggen

Een andere leerling had in een restaurant een menukaart gezien met zeven taalfouten. Die wordt morgen mee naar school gebracht!

De vrede van Utrecht werd in 1713 gesloten. Het was in de Europese geschiedenis een belangrijke stap, maar toch is het een beetje uit het collectieve geheugen verdwenen. Dit jaar wordt het - in ieder geval in de provincie Utrecht - wel onder de aandacht gebracht. Voor ‘Beeldend Veenendaal’, een jaarlijkse 14-daagse tentoonstelling van beginnende en gevorderde niet-professionele kunstenaars in Veenendaal en zeer directe omgeving werd dan ook als thema gekozen: The art of making peace.

 

The art of making peace

De Vrede van Utrecht werd gesloten
Er was wat winst en wat verlies
België werd afgestoten
It’s the art of making peace

Maar vrede is het nooit gebleven
Kijk maar naar the Middle East
Vrede lijkt het daar, soms even
It’s the art of faking peace

Als je vraagt wat ik wil eten
Is ’t bonensoep die ik verkies
Al laat je wel twee dagen scheten
It’s the fart of eating peas

En als we Veenendaal  bekijken
Is samenleven het devies
We leven vredig in de wijken
It’s the art of living in peace

Mats Beek

In de laatste regel klopt het metrum even niet. Het woordje 'in' zou er 'uit' moeten. Die zin loopt niet lekker, maar misschien loopt de waarheid hier ook wel uit de pas.

Whiskydiner in de 'Residence' vanavond. Het wordt al een beetje een gewoonte zo begin februari. Met Peter en Jos (van slijterij 'Het plein') bracht ik de whiskyglazen rond. Het diner was uitstekend. ik denk zelfs het lekkerst van de afgelopen jaren. Vorig jaar las ik als verrassing wat whiskyversjes van Kees Torn. Vanavond las ik - voor het hoofdgerecht - wat Veense ollekebollekes en de vijf whisky-ollekebollekes die ik in september maakte over het Pot Still Festival in Amersfoort.

4 bestellingen: J.H. Kruizinga, 'Verkeersregels in het verleden', H.M. van Randwijk, 'Burgers in nood', David Sorensen, 'Er klopt niks van! Onthutsende onthullingen over de evolutietheorie', Hans Andreus, 'Meester Pompelmoes gaat naar Parijs'.

12 februari 2013

Vandaag twee lessen en zorgteam. Het zorgteam ging de vorige keer niet door, waardoor het nu in een uurtje geperst moest worden. Dat was geen succes: aan het eind moesten we noodgedwongen het gesprek wat afraffelen. Niet meer doen zoiets.

Tijdens één van die lessen had de leerling die dat gisteren aankondigde inderdaad de folder/menukaart van de Voortse Herberg bij zich en die folder barst inderdaad van de taalfouten. Het is e en wok-, grill- & buffetrestaurant. In de kop van de folder is het aantal fouten het grootst:

Voortse herberg

In diezelfde klas kwam in een lesje Sint-Hubertus ter sprake. Ik vertelde over Sint-Hubertus, beschermheiligen en natuurlijk over het jachtslot Sint-Hubertus op de Hoge Veluwe. Daarbij adviseerde ik de leerlingen om, als ze naar de Hoge Veluwe gaan, een stokbrood van een week oud mee te nemen om daarmee de karpers in de vijver voor het jachtslot te voeren. Die gaan dan met hun grote bek helemaal om dat stokbrood heen en maken daarbij een slobberend geluid. Dat verhaal inspireerde één van mijn leerlingen tot de volgende (hier verkleinde) tekening:

Karpers bij Sint-Hubertus

Vanavond haalde ik bij Marion een map knipsels op. Zij viel vroeger bij mij op school af en toe in. We kletsten bij een kop koffie over vakanties, Middelburg, Zeeuws Vlaanderen, Dishoek, Veenendaal, literatuur en de tijd vloog om. Ik had Lidy gezegd dat ik snel weer thuis zou zijn, maar het werd tegen tien uur.

1 bestelling: Arjen Lubach, 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend',

13 februari 2013

Geen bapo vandaag. Dat gaf me op school de gelegenheid veel leerlingen te spreken én mijn kantoor een beetje op te ruimen. Al is het maar omdat er vanavond tienminutengesprekken zijn en ik van 19.00 tot 21.50 uur ouders in mijn kantoor ontvang.

Bij de post zat een uitermate prettige verrassing. Henk schenkt me - als cadeautje én aansporing voor de stadsdichter - het originele typoscript van het 'Het Veense volkslied' van Kees Stip. Daar ben ik werkelijk ontzettend blij mee!

Veens volkslied

Vandaag presenteerde Michiel van Diggelen zijn 'Ab Visser biografie'. Een mooie reden om die bladzijde op Schrijversinfo aan te vullen en over te zetten naar de nieuwe layout.

1 bestelling: Jan Mens, 'De Nieuwe Kerk te Amsterdam'.

14 februari 2013

Vorige week woensdag stond er een mooi en positief stuk over de installatie als stadsdichter op de voorpagina van 'de Rijnpost'. Het was geschreven door Henk Jansen. Gisteren stond er - tot mijn verrassing - opnieuw een halve pagina in 'de Rijnpost', deze keer geschreven door Martin Brink. Met de kop: 'Mats Beek benoemd tot stadsdichter van Veenendaal' en de foto van mij en de wethouder lijkt het een herhaling van vorige week, maar de inhoud is deze keer duidelijk anders. Brink heeft kritiek op de ondemocratische wijze waarop de stadsdichter plotseling 'uit de hoge hoed' gekomen is. Dat mag hij natuurlijk vinden, maar als hij vindt dat ik op literair gebied 'uit de lucht kom vallen', dan heeft hij de afgelopen jaren toch zijn ogen en oren wel erg dicht gehad.

Rijnpost 13-02-2013

Vandaag kreeg ik van diverse mensen de vraag waarom Martin Brink toch zo'n zurig stukje geschreven heeft. Iemand sprak zelfs van 'de Azijnpost'. Weer iemand anders had ook een mogelijk antwoord: 'de Rijnpost' was zelf van plan een stadsdichterverkiezing uit te schrijven en had het draaiboek al vrijwel klaar. De zurige toon is dus te wijten aan een zekere teleurstelling. Ik maak daar maar geen gedicht over.

Valentijnsdag: commerciële flauwekul! Ook op school ontkomen we er niet aan. De leerlingen zijn er dol op en de leerlingenraad verzorgt een rozenactie. In aanleg een sympathiek idee, maar ik vind het wel een idee met rafelrandjes. Het wordt in sommige klassen een wedstrijd wie de meeste rozen krijgt en verder twijfel ik soms aan de oprechtheid van een rozenschenker; het ligt soms dicht bij pesten. (En dan zwijg ik nog over het feit dat er twee of drie keer op zo'n dag iemand rozen in je les komt afleveren. De eerste tien minuten kun je het lesgeven vergeten)

2 bestellingen: F. de Tolenaers, H. Heestermans, 'Uw woordenboek (Het Woordenboek der Nederlandsche Taal)', A.M.C. Ballot-Schim van der Loeff, 'Prisma rijmwoordenboek',
'Van Goor's mini pockets, Frans woordenboek F-N/N-F', knipsel Bob den Uyl.

15 februari 2013

Een laatste lesdag voor een vakantie. De leerlingen hebben niet veel zin meer. De vragen om 'iets leuks tijdens de laatste les' zijn niet van de lucht. Liefst een filmpje, desnoods van YouTube. Ik begin daar niet aan. Mijn reactie is vrij standaard: 'Je gebruikte het juiste woord: LES. En Nederlands is altijd leuk!' Maar echt hard werken lukt vandaag niet meer. En als ik eerlijk ben ... erg veel zin heb ik zelf ook niet meer. In mijn tweede klassen heb ik een verhaal voorgelezen. Leuk!

De postbode was er vandaag weer druk mee. Eerste bracht hij drie literaire reisgidsen die ik deze week tegenkwam en bestelde:
- Paul Abels, Van verhaal naar verhaal rondom Enschede. Twee fietsroutes met literaire routebeschrijving
- Adinda Crans, Lucia van der Lee en Machiel Bosch (samenstelling), Tijd is niks, Plaats bestaat. Fietsen langs gedichten op de Zuidwestelijke Veluwe
- Bob Polak, Naar buiten, lucht en lachen. Een literaire wandeling door het Amsterdam van Anne Frank

Daarna werd er een doosje wijn bezorgd! Zes flessen Marchais Merlot 2011. Een cadeautje van één van de schrijvers over wie ik een Schrijversinfobladzijde probeer up-to-date te houden. Niet nodig natuurlijk, maar wel gewaardeerd.

5 bestellingen: Ernest K. Gann, 'De dood vloog mee', Willem Frederik Hermans, 'De tranen der acacia's', Roeland Fossen, 'Een hand water', J. te Winkel, 'Maerlant's werken beschouwd als spiegel van de 13e eeuw', Rutger Kopland, 'Wat water achterliet'.

16 februari 2013

Een gebruikelijke eerste vakantiezaterdag: koffie, krant lezen, opruimen, lege flessen naar de container, oude kranten uitzoeken. Een beetje - rustig - rommelen dus. En niet zeggen dat ik iets moet, want dan doe ik het zeker niet.

De sneeuw is weer zo goed als weg. Meer sneeuw hoeft van mij voorlopig echt niet. Onder de sneeuw komen in de voortuin de eerste krokussen tevoorschijn. Ik zie ook twee bloemen van de helleborus. Bij de parkeerplaats van school zag ik gisteren ook een flinke bos sneeuwklokjes. Kom maar op met die lente!

De gedichten uit 'Tijd is niks. Plaats bestaat. Fietsen langs gedichten op de Zuidwestelijke-Veluwe' (2011) heb ik aan de diverse bladzijden op Schrijversinfo toegevoegd.

2 bestellingen: Jan van Laarhoven, 'Wijsheid per post, Adviezen uit het verleden', knipsel Karel van het Reve.

17 februari 2013

Tygo en Dylano logeerden vannacht bij oma en opa. Dat is leuk, maar je hebt weer wat nachtrust in te halen. Dylano is niet helemaal lekker en huilde pakweg om het uur een minuut of vijf. Beiden waren bovendien om zeven uur vanochtend wel uitgeslapen.

Een prachtig artikel van Coen Verbraak over Anil Ramdas in de 'VN' van gisteren. Zijn snel rijzende ster, maar ook zijn treurig verval. Negen bladzijden, inclusief foto's, maar je leest het in één adem uit. Op basis hiervan zal ik de Schrijversinfobladzijde over Ramdas een eind op gang helpen.

Vanmiddag waren we bij pa in Culemborg. Hij had (om 14.30) net een boterham en een gekookt ei op. Een beetje een rare tijd, maar hij maakt tenminste een maaltijd voor zichzelf. Het werd iets gekker toen we in de zorgmap lazen dat er door de zorg om 12.00 een warme maaltijd voor hem was gemaakt, die hij met smaak had opgegeten. Hij weet dus om twee uur al niet meer dat hij om twaalf uur warm heeft gegeten.

Op de terugweg zagen we op een stuk van een een kilometer of drie een stuk of zes buizerds op paaltjes langs de provinciale weg.

2 bestellingen: 'De Gids, nr. 2, 1980', Theo de Vries, ''n befaamd monument in de Haarlemmerhout'.

18 februari 2013

Op Facebook begon Angela Middelhoven afgelopen vrijdag de bladzijde: 'Je bent een echte Veenendaler als.....'. Dat blijkt in een behoefte te voorzien, want de bijdragen stromen binnen. Vaak met foto's en de tekst: 'Je bent een echte Veenendaler als je je dit nog herinnert'. Ik zie foto's van de bibliotheek aan het Raadhuisplein, van de Gortstraat, het oude gemeentehuis in de Hoofdstraat, het oude station, Suzie Q, enz.. Tweeduizend mensen gaven dit weekend via een 'like' aan dat ze het een leuke pagina vonden. Ik kwam er ook al de scan van het Veens Volkslied van Kees Stip tegen die ik afgelopen woensdag in dit weblog zette. Zonder bronvermelding uiteraard, maar ik heb intussen geaccepteerd dat dat op internet zo werkt.

Nog zo'n vakantieklusje: lege statiegeldflessen terug naar de supermarkt. Vier kratjes deze keer. En gelijk maar boodschappen doen, cadeautje kopen, dvd'tjes voor de kleinkinderen halen bij de Action (voor € 1,99 perstuk), ingepakte boeken naar het postkantoor, even kijken naar een nieuwe bril, enzovoorts.

Doe maar gewoon Bij de Action nam ik ook deze Rainbow-pocket mee. Er staar 7,90 op, maar hier kostte hij 0,99.
Bekende Nederlandse auteurs als Tommy Wieringa, Thomas Verbogt, Désanne van Brederode, Joost Heyink en Herman Koch schreven speciaal voor deze uitgave een verhaal n.a.v. een 'tegeltjeswijsheid' als 'Alle beetje helpen', 'As is verbrande turf', 'De appel valt niet ver van de boom' en 'Van het concert des levens krijgt niemand een program'.

De archiefkasten hebben Gijs en ik vorige week gesloopt. Ik heb nog wel een paar honderd kartonnen archiefmappen. Daar doe ik dan ook niets meer mee. Ik heb ze vanmiddag op Marktplaats gezet (zoeken op 'archiefmappen'). Voor weinig: vijftig - of meer - voor een tientje

Archiefmappen op Marktplaats.

De Schrijversinfobladzijde over Anil Ramdas is af.

1 bestelling: Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

19 februari 2013

Voor het eerst in mijn leven ben ik blij met de SGP en de CU (en D66). We hadden al een offerte liggen voor de verbouwing van de badkamer en de aannemer stuurde nu een nieuwe, vanwege de door die partijen binnengesleepte BTW-verlaging. Dat scheelt toch weer een paar honderd euro.

Riet vraagt wat ik van deze boekenkast vind:

Boekenkast ster

Mooi, maar wel erg nadrukkelijk aanwezig in een kamer. Een echte blikvanger, maar het zou mij te druk zijn (en als je met boekenruimte woekert is het ook niet echt een effectief gebruik van de ruimte).

4 bestellingen: A. Pels, 'Gebruik en Misbruik des Tooneels', Vonne van der Meer, 'Zondagavond', Arthur van Schendel, 'De grauwe vogels', Marek van der Jagt, 'Monogaam'.

20 februari 2013

Ik ben wat oude kranten aan het opruimen. In een AD van twee weken geleden kom ik een prachtig gevonden kop tegen. In Berkel-Enschot verloor de 27-jarige Jeroen een schaakpartij van de 35-jarige Jasper. Jeroen kon slecht tegen zijn verlies en sloeg zijn tegenstander het ziekenhuis in. Boven het bericht plaatst het AD de volgende kop: Schaakduel eindigt in matpartij.

Aart Aalbers beschrijft in een serie artikelen in de 'Veenendaalse Krant' de bewoners van de pastorie op de Markt. Daarbij zegt hij van enkele dominees dat ze ook boeken geschreven hebben. De door hem genoemde Leendert Schouten voegde ik vandaag toe aan de afdeling Veenendaal van Schrijversinfo.

3 bestellingen: Vereniging Gelre, 'Bijdragen en mededelingen, Deel LXXXVIII, 1997', Colleen McCullough, 'De doornvogels', Simon Vinkenoog, 'Bloemlezing uit de poëzie van Simon Vinkenoog, Dichters van nu 4'.

21 februari 2013

Ik werd wakker met een knallende koppijn. Als dit een schooldag was geweest, was ik thuisgebleven. Twee aspirines en een uur of zes later kwam ik voorzichtig mijn bed uit.

2 bestellingen: Koos van Zomeren, 'De nodige singels en pleinen', 'Traject 3 Havo/Vwo'.

22 februari 2013

De nieuwe 'Boekenpost' viel vanochtend op de mat. Dat is prettig op zo'n voorjaarsvakantiedag, want dan heb je de tijd om hem gelijk eens goed door te nemen. Voor de tweede keer staat er het 'Winkeldagboek' van René Hesselink in. Dit wordt de bladzijde die ik vanaf nu direct opensla:

Vrijdag 6 november
Gisteren werd bekend dat zaterdag Nanne Tepper zelfmoord heeft gepleegd. Tepper is de schrijver van één boek. De eeuwige jachtvelden. De kompaan was een groot bewonderaar, ongetwijfeld mede dankzij het controversiële onderwerp. Hij zei altijd dat we Tepper hier aan de tafel moesten uitnodigen. Hij zou hier goed hebben gepast.
Hans is alweer bijna een jaar dood, maar mijn eerste impuls toen ik hoorde van de dood van Tepper was Hans op de hoogte brengen, Hij zou hebben gezegd: hadden we hem hier maar aan tafel gehad, misschien hadden we hem kunnen redden.

Volgens o.a. de sites van DBNL en Wikipedia is Nanne Tepper op 10 november overleden. Dan vrees ik dat Hesselink deze gedachte uit zijn herinnering heeft genoteerd en daarbij slordig met de datum is geweest. Het zou ook nog zo kunnen zijn dat Tepper op 5 november een zelfmoordpoging deed en uiteindelijk op 10 november overleed, maar ik kan daar niets over vinden.

Verder schrijft Hesselink dat hij de beoordeling met 'sterren' op boekenverkoopsites als Antiqbook onprettig vindt en dat Wikipedia nu de verjaardagen van sporthelden vermeldt. 'De helden van vroeger zijn schrijvers, kunstenaars, wetenschappers'.

Bobo, de geschiedenis van een aap

Lamberthe de Jong schreef een artikel over Elisabeth van Osselen-van Delden (1847-1936). De naam zegt me niets, maar de afgedrukte omslag van het boek 'Bobo, geschiedenis van een aap' brengt onmiddellijk herinneringen boven. Dit boek heb ik als kind stuk gelezen! Op de eerste bladzijde staat een tekening van een man (jager?) in een oosterse kamer. Die tekening zie ik- na vijfenveertig jaar - nog zo voor me. Dat boek zou ik nog wel eens in handen willen hebben. Ik heb even gekeken of het nog te koop is. Dat is het, maar er wordt tussen de € 25,00 en € 110,00 voor gevraagd.

Even doorzoeken levert wat op: het boek is hier op DBNL digitaal beschikbaar! Het was even zoeken naar het plaatje dat ik me herinnerde. Het staat in hoofdstuk drie (dus het boek begint er - toch - niet mee):

Bobo, bij de oude man
Mijn kamer heb ik laten vullen
Met echte Afrikaanse spullen,
Tapijten - tijgers, wat niet al,
En schilderijen zonder tal.
Er hangt bij voorbeeld in het klein
Het schoonste punt uit de woestijn,
En verder bijlen, speer en schild,
Waar menig leeuw voor heeft gerild...!

Het bovenstaande was aansporing genoeg om de bladzijde op Schrijversinfo van Bertha van Osselen-van Delden af te maken.

De laatste tijd kijken we af en toe naar de Nederlandstalige kooktelevisie. Aardige, soms verrassende recepten en het is rustiger televisie dan de meeste, schreeuwerige programma's van tegenwoordig. Tijdens het koken babbelen de koks voor de vuist weg. Dat levert nogal eens kromme zinnen op. Een vrouwelijke kok geeft me vanmiddag krome tenen met: 'Ik houd er gewoon lekker van.'

Bij Van Kooten kocht ik 'Rondom Staal' van Koos van Zomeren (die wil ik compleet hebben) en 'Kijkvoer & leesgenot' van Michèl & Drs. P (om ollekebolleke-inspiratie op te doen).

Vrolijke dierentuin
Puike ontspanningsplek
Doch, als u prijs stelt
Op leden en lijf

Check van tevoren de
Uitbraakbestendigheid
Van het gorilla-
En leeuwenverblijf

Wat opvalt is dat de Drs. de vrijheid neemt om de zes lettergrepen en de vier lettergrepen van de laatste twee regels van elke strofe te veranderen in vijf en vijf lettergrepen. Ik had dat al eerder gezien. Het doet op zich aan het ritme niets af. Had u overigens gezien dat 'voorjaarsvakantiedag' in de eerste regel van vandaag ook zo'n dubbele dactylus (= ollekebollekewoord) is?

Martijn kwam vanavond koffie drinken (Lidy heeft een heerlijke chocoladetaart gebakken) en brengt voor mij 'Bobo, geschiedenis van een aap' mee! Het is mijn eigen boek van vroeger! Hij blijkt dat als kind van mijn moeder gekregen te hebben. Ze had het van zolder gehaald en aan haar kleinzoon meegegeven. Martijn begreep uit dit weblog dat het boek oorsponkelijk van mij geweest is en schonk het me nu (terug).

1 bestelling: Cola Debrot, 'Mijn zuster de negerin'.

23 februari 2013

Gisteren kocht ik 'Kijkvoer & leesgenot' van Michèl de Jong  & Drs. P. 242 ollekebollekes verdeeld over 165 bladzijden. Ik zette de 242 zeslettergrepige woorden uit de zesde regel in alfabetische volgorde:

9090
Aandachtafdwingende
Aardgasbaatzuchtigen
Abonnementhouder
Achterhuishoudelijk
Achternamiddaguur
Achthonderdduizenden
Achthondervoudige
Afeministische
Afkeurenswaardige
Agamemnonische
Allergezeggelijkst
Allerleilandelijk
Allerstoutmoedigste
Allervermoedelijkst
Allesteweegbrenger
Altegenwoordigheid
Ambassadeursberaad
Amusementslectuur
Amusementsversje
Antigevogelte
Antihuishoudelijk
Antiapartheidsheld
Apparatuurstoring
Appendicitispijn
Architectuuraanzet
Aristocratenbal
Artilleriegranaat
Avonturiersgedoe
Balletomanenvolk
Bijouteriedoosje
Blindsimultaandammen
Bloemkwekerijbedrijf
Bombardementsvliegtuig
Buiksloterhammetje
Buitenmodelvissen
Burengeruchtelijk
Caleidoscopische
Camaldulenzerhemd
Collectioneurshemel
Confiserievlekken
Conquistadorkledij
Consideratieloos
Cryptokubistische
Cumulonimbuswolk
Dactylometrische
Decolletéinhoud
Defibrillatorkit
Degenererende
Delicatessenzaak
Demonocratische
Desinfecteermiddel
Deutschtumvijandige
Diaconieweeshuis
Dierenbestrijdingsfront
Dnjepropetrovskhaven
Doodgoedbedoelende
Driedubbeloverge…
Droogleggerijgedoe
Dubbelgeslachtelijk
Dubbelzaadlobbigheid


Dysenteriepatiënt
Eetlustbedervende
Efemeridendans
Egyptologenvlees
Emancipatiestrijd
Epidemiehalve
Epidemiesterfte
Episcopaatshalve
Extrabevattelijk
Extraterrestrials
Eucharistievuurwerk
Evacuatieplan
Evaluatietoer
Ezeltjeprikconcours
Fenomenaliter
Flibbertigibbetlike
Generalissimo
Geografieboekwerk
Germaniseringsdrift
Glanzleistungsfähigkeit
Gobbledegookspreuken
Godwelgevalligheid
Gouvernementsfunctie
Guadelajarakrab
Haarlemmerdijkadres
Halfletterkundige
Halfzwareshagrookster
Halsoverkopgedoe
Harteklopremmender
Hemelhooglopende
Herentoiletwaartse
Herzegovinaland
Herzogenbuchseewaarts
Himmelkreuzdonnerschlag
Hispanidadicoon
Huiveringwekkender
Ibuprofennetje
Identiteitshouder
Impressionistische
Intimiteytsgenot
Kamerbreedvoerige
Kapitaalkrachtigen
Kilogramstorigheid
Kinderonterende
Kleinseminarietijd
Knolselderijgebied
Konkelefoezenden
Kraamhulpbehoevende
Kukelekugeroep
Laagbijdegrondsere
Lagereschoolpakket
Landbouwwerktuigelijk
Leerplichtsgetrouwelijk
Legionairslaarsje
Levensgetrouwheidsloos
Leverancierskrediet
Literatuurgrapje
Looprekgerechtigde
Lopendebandwerker
Loyaliteitscrises
Luchtstroombestendige

Luchtverkeerstechnische
Machineriefabriek
Mahabharatatekst
Marechausseelieden
Marihuanathee
Massatoeristische
Melancholiekeling
Metempsychotische
Midzomernachtmerrie
Mindervalidenkar
Mindervermogenden
Miniatuurdrilboor
Moderniteitstoestel
Mohammedanendorp
Multatulistische
Napoleontische
Nebukadnezerwesp
Negenentwintigste
Negenenzestigend
Nergensvanwetende
Netelrooskleurige
Ngûkaçepodbliebri
noodlotsbezwangerde
Oberbefehlhaber
Oligopoliebol
Ollapodridavlek
Onacceptabele
Onbereidwilligheid
Onbezienswaardige
Ondefinieerbare
Onderdakzoekende
Ondergevoeligheid
Ondertrouwhartige
Onedelaardiglijk
Onevenhoevigen
Ongeloofwaardigheid
Ongelijkluidende
Onhartveroverend
Onheilsboodschappelijk
Oningewikelder
Onmiddernachtelijk
Onminderwaardigheid
Ononafhankelijk
Ononderbrokenheid
Onoverledenen
Onoverschrijdelijk
Onoverspelige
Onoverweldigend
Onrubriceerbare
Onsamenhangende
Onstudentvriendelijk
Ontegenstrijdigheid
Ontegenwerpelijk
Onterughoudendheid
Onveronachtzaambaar
Onverontreinigde
Onwetenschappelijk
Onzelfbevredigend
Opdeldocnamaak
Operatievere

Opperbevelhebbers
Oppergodzalige
Oriëntatienimf
Oriëntatietocht
Ornitologenhart
Overdevloerkomend
Overeenkomstige
Paradoxaliter
Paranormalere
Pedagogiebewust
Pedofiliecongres
Predestinatieboeg
Privatiseringen
Prognosticeringen
Publiciteitscentra
Rectificatiebeurt
Reënsceneringen
Rolstoetoegankelijk
Roomskatholiekerig
Salsaparillasap
Schamperlachwekkende
Schatrijkeluiskwartier
Schildpadsoepkleurige
Schizofreniekliniek
Semiberoepsrebel
Seriemoordlustige
Signalementsfoutje
Softpornografische
Spiegelreflexgroothoek-
Staatsloterijwinnaar
Stamboekveevriendelijk
Stemmingverziekende
Straatarmeluiswoning
Superonzichtbaarheid
Tegengrondwettelijk
Temperatuurstijging
Tiramisurecept
Trommelvliesvriendelijk
Tweecomponentenlijm
Tweepersoonshemelbed
Tyrannosaurusei
Uitbraakbestendigheid
Uitzichtbelemmerend
Ultrasaamhorigheid
Vederlichtzinnigheid
Versificatiedrift
Vijandvoorschutzetter
Vijflettergrepige
Viriliteitskenmerk
Volautomatische
Waterafstotende
Watersnoodlijdende
Wedertevoorschijnkomst
Weinigverhullende
Woekerwinstgevende
Zaterdagavondrood
Zelfobserverende
Zelfregulerende
Zingendezaagconcert
Zwakkegeslachtsdelen

In november 2005 deed ik hetzelfde met een ander boekje van Drs. P: 'De Odyssee van Drs. P.' Daarin staan 79 ollekebollekes. Toen trok ik onderstaande voorzichtige conclusies. Ze kloppen aardig met het beeld dat uit dit overzicht tevoorschijn komt. De conclusies, met voorbeelden uit dit boek:
Beginletters:
De meeste van deze woorden beginnen met een 'O' (44x) of een 'A' (28x). Gevolgd door de 'D' (vorige keer niet, nu 17x) en de 'S' (14x).
De 'O' en de 'A' komen zo vaak voor, dankzij de voorvoegsels die met deze letter beginnen en die dankbaar gebruikt worden (voorvoegselbruikbaarheid) om de woorden langer te maken en/of op zeslettergrepigheid te krijgen. Bij de 'O' is dat maar liefst 29 keer het voorvoegsel 'On-'. 'Bij de 'A' is dat 6 keer 'Al(ler/s)-'.
Woordsoorten:
Dertig procent van deze woorden is zelfstandig naamwoord. De rest bijvoeglijk naamwoord.
Dat is deze keer opvallend anders: 138 zelfstandig naamwoorden en 104 bijvoeglijk naamwoorden. Ik dacht vorige keer dat bijvoeglijk naamwoorden makkelijker zijn uit te breiden met voor- en achtervoegsels. Hier zijn ook de woorden met on- veelal zelfstandig naamwoorden.
Gekunsteldheid: (ik heb de percentages van dit boek niet nagerekend)
Dertig procent van de woorden komt voor in het normale spraakgebruik: abonnementhouder, bijouteriedoosje, delicatessenzaak, evacuatieplan, tweecomponentenlijm.
Twintig procent van de woorden lijkt echt, maar is geconstrueerd met een voor of achtervoegsel: afeministische, consideratieloos, onevenhoevigen, onveronachtzaambaar.
Dertig procent van de woorden is duidelijk geknutseld. Ze komen niet of nauwelijks voor in het normale spraakgebruik, maar iedereen zal snappen wat er bedoeld wordt: achternamiddaguur, allervermoedelijkst, colectioneurshemel, conquistadorkledij, decolletéinhoud, blindsimultaandammen.
Twintig procent van de woorden kan men betitelen als ronduit onecht: aardgasbaatzuchtigen, Deutschtumvijandige, ezeltjeprikconcours, onedelaardiglijk, straatarmeluiswoning, vederlichtzinnigheid.

Conclusie: met een beetje creativiteit is dat zeslettergrepige woord voor een ollekebolleke echt wel te vinden.

2 bestellingen: Dante Alighieri, 'De goddelijke komedie, vertaling in terzinen door Albert Verwey', Don Taylor, 'De puzzelkubus'.

24 februari 2013

Ik vorder aardig met het sorteren van de knipsels. Op het bureau op zolder leg ik nu de uit 'Vrij Nederland' geknipte 'Terzijde' op jaar. Dit is een deel van de sortering van de jaren '80:

Een bureau met 'Terzijdes'.

Veel van de aforismen zijn gedateerd (en daardoor soms zelfs onbegrijpelijk voor de lezer van nu: je kent het nieuws niet waar de woordspeling op gemaakt is), maar een ander deel doorstaat de jaren. Een paar voorbeelden uit 1985 (met daarbij zo'n typisch leeuwtje van Peter Vos):

- Hoeveel jaren achter elkaar kunnen de temperaturen lager dan normaal zijn?
- Met een échte privacy-wet heb je het recht om al je gegevens in de databanken te vervalsen.
- Geluk kun je afdwingen. Een klap op je kop ook.
- Mevrouw Descartes: 'Hij denkt dus dat ik besta'.
- Had u met wat meer geluk minder pech gehad?
- Houdt Pieter Margriet zo fit of hebben ze daar een rijksdienst voor?
- Overbewolkt is Nederland ook.
- Straks nog een musical over de Zeedijk en dan hebben we dat ook weer gehad.
- Een swingend huwelijk is leuk, maar het moet niet boven je wonen.
- Tina Turner doet denken aan een batterij die langer meegaat.
- Dat scholieren geen brief kunnen schrijven is geen probleem, want ze kunnen toch niet lezen.
- Filosoferen over de zin van het leven is best leuk, maar je hebt altijd druiloren die dan gaan filosoferen over de zin van hun leven.

Een leeuwtje van Peter Vos

Voor de Kerstvakantie nam ik de vissenkom van school mee naar huis. Ik maakte de kom school en zette hem op een boekenplank in de garage. Daar staat hij zo verdekt opgesteld, dat ik er de hele periode tussen kerst- en voorjaarsvakantie niet aan gedacht heb hem mee naar school te nemen. Gelukkig voor de vissen heb ik er - bij het langslopen - af en toe wel aan gedacht om ze te voeren.

Nieuw op Schrijversinfo: Eli Asser.

Rinus Ragebol

Sinds kort zit de Deense meubelwinkel Jysk in de Scheepjeshof. Ik had er nooit van gehoord, maar ik zou mijn winkel nooit zo noemen. Het lijkt me een afkorting van Jiskefet, wat - zoals u weet - Fries is voor vuilnisbak. Zo noem je je winkel niet.

Nieuw in de Scheepjeshof:
Jysk. Da's een meubelzaak.
Lars Larsen is de baas,
hij is een Deen.

Nou lijkt dat Jysk mij een
jiskefetafkorting.
Wat geen reclame is,
naar ik zo meen.

25 februari 2013

Voor het eerst heb ik te koop staande boeken in de garagebox gezet. Dat ruimt thuis op, maar als er bestellingen voor komen, moet ik heen en weer rijden. We gaan eens bezien hoe dat uitpakt.

Ik vorder met het (gedeeltelijk opnieuw) lezen van het werk van Oek de Jong. Als je meerdere boeken van een auteur snel achter elkaar leest, gaan je dingen opvallen die je anders wellicht niet op zou merken.
Bijvoorbeeld: als een hoofdpersoon van een boek in een kamer komt waar hij of zij niet eerder is geweest, beschrijft Oek de Jong vaak een schilderij uit die kamer. Oek de Jong studeerde kunstgeschiedenis, dus dat is dan niet onlogisch. Een volgende - interessante - vraag is: zeggen die schilderijen iets over de persoon die in dat huis woont? Voorspelt de sfeer van dat schilderij iets?
Een ander voorbeeld: boten - en dan vooral zeilboten - spelen een belangrijke rol in (in ieder geval) zijn laatste boeken. Zeilboten, een woonboot, een zeeschip en als een hoofdpersoon in de trein over een brug gaat, worden de schepen die zij op het water ziet beschreven. Oek de Jong zeilt zelf graag, blijkt uit zijn dagboek 'De wonderen van de heilbot'. Wat is de functie van al die schepen in zijn werk?

3 bestellingen: Marijke Boon, 'Ik fiets door het leven op het zadel des tijds', Ferenc Körmendi, 'Carrière', 'Traject 3 Havo/Vwo'.

26 februari 2013

Soms krijg je in de les een gekke vraag. Deze had ik nog niet gehad: 'Meneer, wilt u aan mijn zakdoek ruiken?' Daar had ik niet direct veel zin in en het ziet er waarschijnlijk ook wel een beetje raar uit als ik het wél doe. Ik haalde mijn (grote, rode, boeren-)zakdoek tevoorschijn en zei: 'Dat is goed, als jij dan aan mijn zakdoek ruikt.'
Daarna maakte ik duidelijk dat ik een grapje maakte en vroeg haar waarom ze nou wilde dat ik aan haar zakdoek rook. Het bleek om een naar eucalyptus ruikend zakdoekje van Center Parks te gaan. Dan begrijp ik de vraag, het was eigenlijk een gunst die slecht aan een select groepje werd toegestaan, maar ik ga er toch niet in de klas aan staan ruiken.

Groep vier van een basisschool of derde klas Havo: veel verschil is er niet! Als je zegt dat ze fluisterend mogen overleggen, gaan ze hardop praten. Als je zegt dat ze helemaal stil moeten zijn, gaan ze fluisteren.

Per mail word ik op een aparte fout/verschrijving op mijn bladzijde over Gerrit Achterberg gewezen. Daar schrijf ik: 'In totaal verschenen er zo’n 30 gedichtenbundels. Hij verzamelde ze in vier bundels “Cryptogrammen”.' Dat moet zijn 'Cryptogamen'! In de lijst met poëziebundels staat dat (gelukkig) wel goed. Cryptogamen zijn geheimbloeiers, planten die bedekt bloeien. Dat is wel van toepassing op het werk van Achterberg, al zou je 'cryptogrammen' ook van toepassing kunnen vinden. Ik heb het intussen uiteraard verbeterd.

Vanavond aten we met met de sectie Nederlands bij collega Peter. Hij had heerlijk Italiaans gekookt en zowel het tafelen als het natafelen was heel gezellig.

4 bestellingen: Wim de Bie, 'Raketten en onschuldige burgers (4 mei toespraak)', K. Schippers, 'De komst van de jazz (4 mei toespraak)', M.H. Gans, 'De Amsterdamse Jodenhoek in foto's 1900-1940', D. Boer, 'Vergroten in zwartwit', Heinz Haber / Walt Disney, 'Onze vriend het atoom'.

27 februari 2013

Smoesjes over het te laat op school komen. Ze zijn zo oud als de scholen zelf. Er zijn boekjes over volgeschreven. Ik herinner me (van vijfentwintig jaar geleden) de zoon van de Chinese restauranthouder in De Ellekoot. Hij kwam in groep zes van de basisschool 's middags een half uur te laat en gaf als reden: 'Ik had een glas cola op voordat ik van huis ging en dan kan ik niet rennen, want dan moet ik zo boeren.'
Een smoesje is onwaar. Er kan natuurlijk ook gewoon een echte reden zijn. Vanochtend kwam een leerling bij me met: 'De weeën van mijn zus waren vanochtend begonnen, maar het bleken valse weeën te zijn, dus toen ben ik toch nog maar naar school gekomen.'
In een lokaal waar ik gisteren een les moest geven, stonden in het Engels geformuleerde smoezen op het bord. De docent Engels had haar leerlingen die laten formuleren. De mooiste: 'My unicorn stole my lunch.'

Hondenpoep op de stoep:
ergernis nummer één;
zeker als u er net
in bent gestapt.

Veenendaal heeft nu een
opsporingsambtenaar
die straks de hond én het
baasje betrapt!

En weer is er iemand die bij 'Boekwinkeltjes' probeert af te dingen. Van de dichtbundel 'Niemand wint' van J. Bernlef moet 12 cent (!!?) af. Hij schrijft: 'Geachte heer/mevrouw, Ik heb EUR 6,50 over voor dit boekje inclusief verzenden maar dan moet hij wel in een zeer goede conditie verkeren. Is dit het geval?' Ik heb hem geantwoord: 'De verzendkosten zijn € 1,62. Het totaalbedrag is dus € 6,62. Het boekje is in nieuwstaat en  is daarom zojuist € 1,00 duurder geworden. Het is dus - inclusief verzendkosten - te koop voor € 7,62. Met vriendelijke groet, Mats Beek.'

28 februari 2013

Uit 'De Rijnpost' van gisteren:
Oek de Jong Oek de Jong

Voor een knipbeurt gingen we deze keer naar de Boldermanhof. Echt nodig was het niet volgens mij, maar we houden het groepsritme maar aan.

Tygo ging vandaag voor de laatste keer naar het kinderdagverblijf. Volgende week maandag gaat hij naar de basisschool (hij is al een paar keer wezen 'wennen'). Het is een open deur, maar wat gaat het hard. Leerlingen uit groep zeven komen bij ons vaak al een kijkje op de Open dag nemen. Dat kan betekenen dat hij over zeven jaar op onze Open dag rondloopt! En als ik tot mijn zevenenzestigste moet werken, kan ik nog op school meemaken dat hij zijn diploma haalt.
Dat even los van de vraag of het voor een leerling prettig is om bij je opa op school te zitten!

2 bestellingen: Nicolien de Kroon, 'De Stenen Op Ons Pad', Geoffrey Bibby, 'Opgegraven verleden. Het leven ten Noorden van de Alpen van 15.000 v. Chr. tot de Vikingen'.

 

Door naar maart 2013


 

 

eXTReMe Tracker