Terug naar januari 2016

Februari 2016

1 februari 2016

Ik schrok om half negen wakker; dwars door de wekker heen geslapen. Mijn eerste les begon om kwart voor negen. Een plons water in mijn gezicht, brood smeren en wegwezen. Ik heb nog wel gauw school gebeld dat ik eraan kwam. Twee minuutjes te laat begon ik mijn les. Het werd geen toples.

Nieuw op Schrijversinfo: Wim de Vries, Anna van Gogh-Kaulbach.

7 bestellingen: Margaret Mazzantini, 'Ga niet weg', Jeroen Brouwers, 'Kroniek van een karakter deel 1 1976-1981 de Achterhoek', Arthur van Schendel, 'De wereld een dansfeest', Okke Jager, 'De humor van de bijbel in het christelijk leven', Eric Hermsen, 'Om de woorden heen', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Geld' (Parool, woensdag 16-06-71), Anna van Gogh-Kaulbach, 'Carla de Stoute', Anna van Gogh-Kaulbach, 'Willy's offer', Anna van Gogh-Kaulbach, 'Moeder'.

2 februari 2016

Via de mail heb ik de afgelopen dagen contact gehad met de achterkleindochter van Anna van Gogh-Kaulbach. Ze mailde me o.a. deze foto van haar overgrootmoeder en zichzelf:

Anna van Gogh-Kaulbach
1959: Anna van Gogh-Kaulbach met haar
achterkleindochter Heleen van den Bergh.

2 bestellingen: Stéphanie, 'Augurken met slagroom', Eoin Colfer, 'Artemis Fowl'.

3 februari 2016

Een rustige Bapo-ochtend; uitslapen en in het zonnetje in de spa. Omdat Dylano grieperig is (er spoelt een griepgolf over Nederland), haalde ik Tygo van school. Hij ging met ons mee naar tante Dick.

McDonalds Vlakbij tante Dick is er een McDonalds (deze vestiging had de eerste McDrive in Nederland en daar zijn ze nog altijd trots op).
Toen Tygo hem op de terugweg zag, zei hij, heel voorzichtig: 'Opa, daar kunnen we best even naartoe gaan.' 'Natuurlijk, jongen', zei ik en nam de afslag.
Het M-woord blijft een toverwoord voor kleine kinderen en hij genoot dan ook zichtbaar, alleen al van het 'zijn' in een McDonalds en zeker ook van zijn kipnuggets.

3 bestellingen: 'Ons Amsterdam' (Jaargang 27, 1975), 'Ons Amsterdam, (Jaargang 32, 1980), Jac van Hattum, 'Alleen thuis', Wim van Bussel, 'Nieuw Prisma hi-fi en stereoboek'.

4 februari 2016

Misselijk, koorts, zere benen; een griep heeft me te pakken. Ik bijna de hele dag in bed gelegen en herinner me rare dromen: lichtgevende groene bonen rolden langs het plafond. Waar zijn de dromenuitleggers als je ze nodig hebt?

2 bestellingen: Lida Dijkstra, 'Praat maar duif' (2x) en 'Muppet treasure island' (cd).

5 februari 2016

De gedichten uit 'Gedichten die vrouwen aan het huilen maken' en uit 'Vier seizoenen' zijn aan Schrijversinfo toegevoegd.

Vissoep gemaakt in de slowcooker. Smakelijk, maar bij deze hoeveel is de volgende keer één visbouillonblokje ook wel voldoende.

2 bestellingen: Miek Zwamborn, 'Het krieken van sepia', Anna Blaman, 'Op leven en dood'.

6 februari 2016

Een brief van de Makro: reparatie van het platenspelertje duurt te lang. Ik mag mij melden bij de klantenservice en daar kan ik mijn geld terug krijgen. Beste Makro: dat geld heb ik twee weken geleden al van u terug gekregen. Het is aardig van u dat u bereid bent mij dat bedrag twee keer terug te betalen, maar ik zie daar vanaf, omdat het mij onterecht lijkt.

Nieuw op Schrijversinfo: Dieuwke Winsemius.

3 bestellingen: Karin de Koning e.a., 'Franconville. Frans voor de basisvorming, Livre de textes 1', Drs. K. Exalto, 'Luthers 95 stellingen tegen de aflaat', Leslie Charteris, 'Saints carnaval'.

7 februari 2016

Lidy maakte lentefoto's in onze voortuin:

Lente lente

1 bestelling: Gijs Zandbergen, 'Het Zure Leven Van Bart Zoet'.

8 februari 2016

Wij hebben pas over twee weken voorjaarsvakantie. In Veenendaal is het ondenkbaar dat alle scholen hun leerlingen gelegenheid geven aan het heidense carnaval deel te nemen. In Italië hebben ze uiteraard wel vrij als het carnaval is. Daarom stonden er vanmiddag een leerling, haar moeder en twee Italiaanse pakweg vijftienjarige familieleden op school. Of ze de school mochten laten zien? Dat mocht, maar er loopt dan wel iemand van school met ze mee. Die eer was voor mij weggelegd. Het kost even tijd, maar het is ook altijd wel weer aardig om je school aan mensen te laten zien.
Tegen het eind van de 'rondleiding' vroeg ik ze naar het verschil tussen Italiaanse en Nederlandse scholen. Het antwoord was even kort als onthutsend: 'Italian schools are like prisons.'

1 bestelling: Lieve Joris, 'De Golf'.

9 februari 2016

De hele dag rapportvergaderingen. Dat is nuttig en misschien wel noodzakelijk, maar om 17.20 uur , aan het eind van de veertiende vergadering van een half uur, heb ik het echt wel gehad.

Vodafone heeft met een storing te maken, waardoor we de hele dag geen televisiebeeld hebben. Vanavond bekeken we een ooit zelf opgenomen uitzending van 'Het uur van de wolf' over Simon & Garfunkel. We hebben twee laden en twee mappen vol met zelf opgenomen programma's op dvd's en we kijken er eigenlijk nooit één. Daar moeten we bedlegerig voor worden, vrees ik, of er moet geen tv-ontvangst zijn.

2 bestellingen: 'Barbarber.Tijdschrift voor teksten, nummer 71', Jos de Haes, 'Verzamelde gedichten'.

10 februari 2016

'Datumloze dagen' van Jeroen Brouwers heb ik al een paar dagen uit, maar het boek spookt nog door mijn hoofd. Dat is één van de meetpunten om te bepalen of een boek een goed boek is.

Als men alle etmalen van een leven bij elkaar heeft opgeteld, eventueel nog onderverdeeld in aantallen minuten, aantallen seconden, welk benul heeft men dan nog van tijd? Bomen kan men tellen, al is dat even zinloos, om aan de hand daarvan een voorstelling te kunnen maken van de uitgestrektheid van een bos, - maar de uitgestrektheid van tijd aan de hand van duizenden datumloze dagen? (blz. 114)

Later in het boek zijn de 'datumloze dagen' vooral de opeenvolgende dagen dat men een ernstig ziek familielid in het ziekenhuis bezoekt. Het benul van tijd en data raak je dan onherroepelijk kwijt en de datumloze dagen rijgen zich aaneen.

Intussen lees ik 'Berlijnse notities' van Cees Nooteboom. Nooteboom had een appartement in Berlijn gehuurd in de periode dat de muur viel en doet van die periode verslag in dit boek. Het is - met de kennis van nu - mooi om die aantekeningen en gedachten van toen te lezen. Een aangrijpend boek. En dát meer dan een mooi of citeerbaar boek. Vooruit: één citaat:

Het bidden en copuleren van andere mensen kan er op het openbare scherm redelijk onaangenaam uitzien, en dat geldt meestal ook voor langdurige politieke vergaderingen, als was het maar omdat echte tijd, als die in een televisietoestel gestopt wordt, er als vertraagde tijd uitkomt. (blz. 93)

Een vrije-rommeldag. Wat administratie en vanmiddag een rondje boodschappen. Aan het Bruïneplein zit een nieuwe en erg goedkope groentenboer. We hadden twee tassen vol voor nog geen tientje. Ik kocht een handjevol kleine rode pepertjes. Tijdens de rapportvergadering hoorde ik collega's een paar keer over leerlingen zeggen dat die een peper in hun reet nodig hadden. Morgen leg ik in de personeelskamer die pepertjes op tafel. Eens kijken wat daar voor reactie op komt.

4 bestellingen: Dirk Rafaelsz. Camphuysen, 'Bloemlezing uit zijn gedichten met inleiding door Dr. J.C. van der Does', 9 x AO, 2 x AO, Henry Miller, 'Nexus (complete in one volume)'.

11 februari 2016

pepers

3 bestellingen: Ruud Kraaijeveld e.a., 'Op nieuw niveau 2. Nederlands voor de basisvorming, 2 havo/vwo basisboek', ' Spel en speelgoed bij geestelijk gehandicapte kinderen', Carel Peeters, 'Alles moet over. Essays'.

12 februari 2016

De laatste weken ben ik niet zo tevreden over mijn lessen. Ik begin een beetje een 'lesboer' te worden; boeken op tafel en verder waar we gebleven waren. Vanmiddag werd dat patroon doorbroken. Ik heb 'ouderwets' gedold met een klas; woordgrappen (het blijft wel Nederlands), maar ook gewone flauwekul.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Hendrik Jan Schimmel.

1 bestelling: Guus Luijters, Olof Baltus, e.a., 'Berichten uit de afdeling, Lief en leed in de provincie'.

13 februari 2016

Sprookjes zijn wreed,
het is gevaarlijk om aan de verkeerde kant van de vertellingen terecht te komen.

(Cees Nooteboom, Berlijnse notities, blz. 122)

Tussen de boeken van Gert kwam ik 'Zwijgen kan niet verbeterd worden. Ongebundelde teksten' van Willem Elsschot tegen (Wat een prachtige titel). De daarin opgenomen gedichten kunnen me niet bekoren (zijn gedicht 'Het huwelijk', dát kan niet verbeterd worden). Zijn proza is eigenlijk altijd wel de moeite waard. Hieronder een zin uit 'Brief aan mijn zoon'. Die zoon zit in Zwitserland als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Elsschot adviseert hem daar maar te blijven. Terugkomen om in een loopgraaf te gaan liggen, vindt hij een slecht idee.

Alle uitbundigheid geeft blijk van een minder verzorgde opvoeding.
(Willem Elsschot, Zwijgen kan niet verbeterd worden, blz. 78)

1 bestelling: CD-rom: 'Creatief verhalenboek de Luxe, maak je eigen boeken met plaatjes, tekst en geluid'.

14 februari 2016

Jaren geleden verkocht ik - via mijn eigen site - af en toe een nummer van het maandblad 'Heemschut' (Vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten in Nederland). De laatste jaren verkocht ik er geen enkele meer. Er liggen er nog wel zo'n tweehonderd. Ik ben gisteren daarom begonnen ze van mijn eigen site weg te halen en ze te plaatsen in mijn Uitverkoopbak op Boekwinkeltjes.nl. Dat is knip- en plakwerk, want het tikwerk heb ik jaren geleden dus al gedaan. De prijs houd ik overigens hetzelfde, want € 1,50 was al een uitverkoopprijsje (er gaat nu alleen een kwartje per verkocht exemplaar aan provisie naar Boekwinkeltjes).
Ik zit dat knip- en plakwerk niet voor niets te doen, want vanochtend verkoop ik het eerste exemplaar al. Ik denk ze te gaan verkopen, omdat ik destijds ook de inhoudsopgave heb overgetikt. Als mensen als zoekterm in Boekwinkeltjes een stad, pand of monument invoeren, komen ze dus ook op zo'n blad van mij terecht.

Het sneeuwt al de hele dag en de sneeuw wordt steeds droger. Het blijft nu liggen op de auto's en de struiken. Én op de partytent boven de spa. Dar heb ik de sneeuw net vanaf geschud, want zoveel gewicht kan zo'n partytent niet hebben.

4 bestellingen: 'Heemschut - Juni 1999 - No. 3', Olaf J. de Landell, 'De porseleinen tafel', Manuel van Loggem 'Insecten in plastic', Prof. Dr. J. Presser, 'Europa in een boek', Bertus Aafjes, 'Een lampion voor een blinde', C.Buddingh, 'Bericht aan de reizigers', R. Dorrestein, 'Want dit is mijn lichaam', AO-redactie, 'Stalen strepen over de aardbol (75 jaar wagons lits)', Michael Ondaatje, 'The English patient'.

15 februari 2016

Een dag die verkeerd begon en die vervolgens niet meer op gang wilde komen: een dikke laag vastekoekte sneeuw op de voorruit en tijdens het krabben brak het blad van de ruitenkrabber. Ik bracht voor het tweede uur nog wat verkochte boeken naar het postagentschap en zei bij het weglopen 'prettig weekend' (nog niet wakker?). Achter mijn bureau zat ik vervolgens op de bel voor het tweede uur te wachten. Toen ik op de klok op mijn computer keek, bleek het tweede uur al zeven minuten bezig te zijn. Mijn H3-klas had niet op mij gewacht, die waren er vandoor. Ze lieten zich wel gewillig ophalen uit de aula. Voor een volgend uur was ik vergeten een toets te laten kopiëren. Toen ik de deur van het kopieerhok dichttrok, kreeg ik mijn rechterhand tussen de deur; geschaafd en pijnlijk. enz. enz.

3 bestellingen: Roel Drost, 'Dagboek voor Nonja', H.U. Jessurun d'Oliveira, 'Vondsten en bevindingen. Essays over Nederlandse poëzie', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Dada' (Parool, maandag 11-11-1968).

16 februari 2016

V&D is definitief dicht. Het zat eraan te komen. Ik begrijp dat de bank er geen heil meer in zag om voor deze formule krediet te verlenen. Dat lijkt me te getuigen van realiteitszin. Voor ons betekent het dat we op zoek moeten naar andere koffiebonen. De laatste jaren gebruikten we de 'zwarte zakken' van La Place.

Met de post kwam 'De jongen op de berg' van John Boyne. Gewonnen bij de BankGiroloterij. Of eigenlijk 'een' boek gewonnen; je mocht er online eentje uitzoeken uit eenverzameling van een stuk of vijftien boeken.

2 bestellingen: Eudora Welty, 'Bruiloft in de delta', C. Buddingh', 'Zo is het dan ook nog weer eens een keer'.

17 februari 2016

Ik heb het grootste deel van deze vrije dag toetsen na zitten kijken. Niet echt leuk, maar als ik het nu niet doe, liggen ze er volgende week in de voorjaarsvakantie nog en ik denk niet dat ik er dan zin in heb. Af is maar af.
Bovendien is het toch al een beetje een schooldag: vanavond zijn er tien-minutengesprekken en daar moet ik wel heen. Je schijnt dat terugkomen op een Bapo-dag gecompenseerd te kunnen krijgen. Dat moet ik maar eens navragen. Een mens moet voor zichzelf opkomen.

2 bestellingen: Johan Mevius, 'De Nederlandse munten van 1795 tot heden', single: 'V.O.F. de Kunst, Als ze lacht (dan lacht ze echt)'.

18 februari 2016

De roostermaker gaat ver om de leerlingen een ononderbroken rooster te geven. Vandaag zou ik het eerste, derde en zevende uur les geven. Uiteindelijk werd dat het derde, vierde en vijfde uur. En dan zou ik ook nog eens een toets in een V3-klas geven, maar die klas had teveel toetsen op één dag en mijn toets werd verschoven naar ná de voorjaarsvakantie. Af en toe denk ik: ze verplaatsen de boel maar bij mij, omdat ik me meestal flexibel opstel.

3 bestellingen: Simon Vestdijk, 'Ivoren wachters', Klein orkest, 'De leugenaar' (single), Geert van Oorschot, 'Brieven van een uitgever (met commentaar van de ontvangers)'.

19 februari 2016

Vanochtend waren we in Ede in het ziekenhuis om - toch maar - de nieuwe linkerheup voor Lidy in gang te zetten (de pijn wordt te erg). Het leek snel te gaan; we waren meteen aan de beurt. Maar daarna werd het ook nog: bloed prikken, een nieuwe patiëntenkaart halen (want deze is te oud) en een nieuwe röntgenfoto van de heup laten maken. Met dat alles is de ochtend toch voor een groot deel om.

Vanmiddag had ik een gewetensconflict. Ik had van school de eerste zes uur verlof gekregen om met Lidy naar het ziekenhuis te gaan. Na het zesde uur had ik geen lessen meer. Ga ik dan op de vrijdagmiddag voor de voorjaarsvakantie wél of niet nog terug naar school. Ik ben wel gegaan: ruim de helft van mijn taak bestaat immers uit andere zaken dan lesgeven.

20 februari 2016

Jitske uit mijn klas én uit de schoolkrantredactie vroeg enige tijd geleden of ik een column voor de schoolkrant wilde schrijven. Ik broedde een poosje op het omwerken van een opmerking uit dit weblog tot een column. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om 'gewoon' wat opmerkingen uit dit weblog (over het lopende schooljaar) in te leveren. Ze stonden in de laatste schoolkrant (die was er al even, maar ik had er nog geen foto van gemaakt):

Schoolkrant - weblog

De postbode gaf vanmiddag een pakje boeken af. Gekocht op de Catawiki-veiling. Vier boeken voor vier euro, maar er komen nog wel verzendkosten en veilingkosten bij. Eén van de boeken wilde ik graag hebben voor mijn verzameling 'Literaire reisgidsen':
- Rody Chamuleau, 'Een plaats waar nette oude mensen wonen. De gemeente Renkum en de letteren'.
De andere drie heb ik al en/of verkoop ik wel weer:
- Stel dat ik ditmaal hier wil blijven wonen. Schrijvers en hun huizen
- Hun laatste rustplaats. Kerkhofgids van schrijvers, acteurs, schilders, componisten, politici, sportsterren en andere bekende Nederlanders
- Querido's letterkundige reisgids van Nederland, 2e druk

De komende week ga ik waarschijnlijk nog wel wat op Catawiki kopen; ik vulde een enquête voor ze in en kreeg daarvoor € 15,00 veilingtegoed.

Twente - Cambuur vanavond. Twente-speler Gutiérrez valt en weet daarna niet zeker of zijn haar nog goed zit. Daarom moet hij een handschoen uittrekken (het is vanavond tien graden Celsius) om met zijn had door zijn haar te kunnen gaan. Mietjes zijn het.

Umberto Eco overleden .. en ja hoor: 1 bestelling: Umberto Eco, 'Europa en de volmaakte taal'.

21 februari 2016

Een nieuwe tochtstrip voor de brievenbus geschroefd. Gelukkig zijn dat - blijkbaar - standaardmaten; ik kon de oude schroeven én de oude schroefgaten gebruiken.

3 bestellingen: 'Tirade 326', Betje Wolff en Aagje Deken, 'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart', Jitske Kramer, 'Snuf en het spookslot'.

22 februari 2016

We zijn (al een tijdje) van plan om op de eerste verdieping laminaat te (laten) leggen. Wat er nu op de vloer ligt, ligt er voor het grootste deel al vijfentwintig jaar. Het betekent wel dat in elke kamer álles van de vloer moet. We zijn begonnen met het leeghalen van de studeerkamer. Daar zetten we deze week wat extra vaart achter. Veel naar een andere kamer, maar ook veel weg. Ik blader multomappen door met materiaal dat nog van de opleiding is (weg ermee), handenarbeidideeën voor de basisschool (weg ermee), Lessen MO-geschiedenis van het LOI (het kost me moeite, maar .. weg ermee).

LOI GEschiedenis

Ik deed die studie, ruim dertig jaar geleden, met veel plezier, maar het kostte me negen avonden per week. Ik wilde bovendien ook andere dingen doen (politiek, Open School) en we hadden Martijn als baby. Na een paar maanden ben ik - met pijn in het hart - gestopt met die opleiding. En nu gaat het materiaal de papiercontainer in .. maar we hebben bovenstaande foto nog.

1 bestelling: Benno Barnard, 'Het gat in de wereld'.

23 februari 2016

Het Rembrandt College valt, als één van de weinige openbare scholen in Nederland, nog rechtstreeks onder de gemeente. De gemeente Veenendaal is dus mijn werkgever en wil dat ik nog minstens tien jaar blijf werken.
Van diezelfde gemeente krijg ik vandaag een brief of ik mee kom doen met bejaardengymnastiek. Op de één of andere manier lijkt dat toch met elkaar in tegenspraak.

Aardappelspiraal In de plaatselijke kookwinkel (altijd leuk om daar even rond te kijken) kochten we gisteren een 'Spiral cutter' van Westmark.
Op een braderie in Oostkapelle zagen we daar vorig jaar iemand mee in de weer. Hij maakte een spiraal van een aardappel en frituurde die.
Dat lijkt me leuk voor de kleinkinderen. Het bleek - vandaag tussen de middag - nog een hele toer te zijn om van een aardappel een spiraal te maken. De schil eromheen laten zitten helpt al ontzettend... en oefening baart ongetwijfeld kunst.

Ik wandelde vanmiddag met Suzanne en de jongens naar de Eekhoeve. De jongens leefden zich uit op de trampoline (het bord 'Consumptie verplicht' hebben we niet gezien) en we keken naar de boerderijdieren. De varkens zijn ontzettend gegroeid. Eén van de koeien was blijkbaar geopereerd; zij had een ritssluiting op haar flank. De koeien zagen er vandaag wat morsig uit. Kale plekken, vuil, kleine wondjes. Ik ga ervan uit dat ze hier goed verzorgd worden, maar zo zag het er vandaag niet echt uit. Misschien wordt het tijd dat ze naar buiten gaan.

koe met ritssluiting Geitje voeren

Vanavond zagen we (op de voor/door onze boekhouder gereserveerde stoelen) de voorstelling 'Bomans – Alleen tussen de meeuwen'. Een intrigerende kijk in/op het leven van Godfried Bomans. We zien hem in zijn eentje op Rottumerplaat. We horen hem denken en spreken met de figuren uit zijn leven die hem (in zijn dromen?) komen bezoeken. Daar zien we niet de bekende spreker en grappenmaker, maar een zielige figuur die van zijn privé-leven nogal een puinhoop heeft gemaakt. Zijn vader heeft hem nooit begrepen, zijn dochter is niet van hem (dat was voor mij nieuw), hij heeft minnaressen, maar hij blijkt in serieuze gesprekken met hen een slappeling te zijn.

2 bestellingen: Anais Nin, 'Henry en June', Frans Kellendonk, 'Bouwval'.

24 februari 2016

Al voor de tweede dag achtereen striemt de hagel met enige regelmaat uit de lucht. In de voorjaarsvakantie hoop je op lekkerder weer.

Vanavond slaapt Dylano bij ons en morgenavond slapen Dyano én Tygo hier. We bereiden ons voor op twee korte(re) nachten.

2 bestellingen: Remco Campert, 'Nieuwe herinneringen', knipsels Nescio en Dèr Mouw.

25 februari 2016

Vandaag geen hagel, maar wel een paar keer een forse sneeuwbui. Het blijft niet liggen.

De kat van onze vorige buren heeft destijds flink huisgehouden onder de eekhoornpopulatie in het bosje tegenover ons huis. De afgelopen jaren hebben we er geen enkele eekhoorn meer gezien, maar vanmiddag ... verdomd, dat is geen vogel ... daar was er weer één.

Bij een stapel te-koop-te-zetten boeken en tijdschriften zat het 'Hollands Maandblad' nummer 8/9 van 1996. Werk van o.a. Maarten Doorman, Leo Vroman, L.Th. Lehmann en Emma Crebolder, maar het meest opvallend zijn de door dit nummer verspreide tekeningen van Marten Toonder; anders dan zijn stripwerk, maar toch echt 'Toonder':

tekening Marten Toonder - Hollands Maandblad

'Boekenpost' gaat weer meer portretten van 'vergeten schrijvers' brengen. Dit is een beweging achteruit die wat mij betreft een vooruitgang is. Zo'n artikel is voor mij vaak het laatste duwtje om een bladzijde voor Schrijversinfo af te maken. Ik haal dan net die paar dingen uit zo'n artikel die mijn bladzijde 'af' maken. Vandaag was dat de bladzijde over H.J. van Nijnatten-Doffegnies. Geen 'hoge' literatuur, maar de site heet 'Schrijversinfo' en geen 'Literatuurinfo'.

4 bestellingen: Henk Badings, 'Elektronische muziek', Leni Saris, 'Geef mij je hand', Gruppo Sportivo, 'Young & Out' (cd), Willem van Malsen, 'De vreselijke avonturen van de onverschrokken en ongetrouwde kapitein Player te land en ter zee', Gerrit Komrij, 'Onherstelbaar verbeterd', Gerrit Komrij, 'Rook zonder vuur', 'Komrij in Portugal' (VN-bijlage).

26 februari 2016

De jongens vinden het leuk om de open haard aan te steken en aan te houden. Dylano zette vanmiddag zijn stoeltje voor de haard en ging er eens goed voor zitten:

Dylano voor de open haard

3 bestellingen: Jaap Zijlstra, 'De glazen schelp', Theun de Vries, 'Kenau', Martin Mons, 'Inspecteur Perquin en de verdwenen psychiater', 'Vrouwen Verhalen van duizend-en-een-nacht'.

27 februar1 2016

Vanochtend was de afscheidsdienst en de begafenis van Coby. Toen ik welpje was, was zij akela van de 'andere' horde (wij zaten op de zaterdagochtend, zij op de zaterdagmiddag). Toen ik als tiener, samen met Anton, de redactie van het clubblad 'Zwervers-praet' deed, stencilden we dat blad bij Coby en Jaap in de berging van hun flat aan de Grote Pekken. Nog weer later kwam ik Coby en Jaap tegen op verjaardagen bij Warner of bij Hannie.
Coby was een lieve vrouw, zorgzaam en attent. Ze was haar hele leven actief voor anderen, in de familiekring, maar ook als vrijwilligster op tal van manieren. Er kwamen dan ook - terecht - veel mensen afscheid van haar nemen. Er was een mooie en uitgebreide dienst in de Goede Reede, de eigenlijke begrafenis op de Munnikenhof en een 'nazit' in De Vendel.

Martijn is deze week jarig. Daarom aten we vandaag met z'n allen bij hem. Dat combineerden we met het uitproberen van onze nieuwe 'Combi-grill 3 in 1' van Solis. Een degelijk apparaat waarin fondue, tafelgrill en raclette worden gecombineerd. Het werkte prima, dus nu kunnen we de andere, oude apparaten wegdoen. Er staan boven veel te veel van dat soort - veel te goedkope - apparaten.

6 bestellingen: Bart Moeyaert, 'Een klap is geen kus', Wiel Kusters, 'Een oor aan de grond', Jane Austen, 'Pride and Prejudice', W.H. Van Eemlandt,'Kogels bij het dessert', W.H. Van Eemlandt, 'Een Rubens op drift', W.H. Van Eemlandt, 'Duister Duel', W. Münsterberger e.a.. 'Oer-oude beschavingen', Marcel Verweij, 'De remedie van Epicures'.

28 februari 2016:

Vanmiddag toch maar weer eens een eindje wezen fietsen. Door de zon lijkt het warmer dan het is.

Ik was benieuwd naar het aantal 'items' dat ik nu te koop heb staan. Het eerste rijtje is van februari 2015.

Raban 5496 6391
Uitverkoopbak 3472 3554
Boekenweek 287 319
Kronkels 549 630
Stafkaarten 170 404
Boekenleggers - 284
Discogs - 328

Uitstelgedrag! Maar vanavond even voor 22.00 uur had ik dan toch de toets nagekeken die ik deze vakantie nagekeken wilde hebben. De leerlingen gaan me niet aardig vinden:

streep door

Als er staat: 'Streep het foute antwoord door' dan moet je niet het goede antwoord gaan omcirkelen. Doen wat er staat! In mijn goedheid reken ik niet het hele antwoord fout, maar ik trek wel 0,1 van het eindcijfer af.
Rechtsboven in de scan kun je nog een stukje van het cijfer zien. Dit meisje had een 8,9, dus het kon lijden.

2 bestellingen: A.C. Vos, 'Het Liszt-jaar', H.H. ter Balkt, 'Anti-canto's'.

29 februari 2016

3 bestellingen: Greet Bauweleers, 'De mooiste gedichten uit de oude doos', Klein Oriest, 'Later is al lang begonnen', Klein Orkest, 'Roltrap naar de maan', J. Kamerling, (eindred., 'Heemschut', Oktober 2001 - No. 5.

Door naar maart 2016