Terug naar januari 2017

 

Februari 2017


1 februari 2017

De maand begint met een Bapo-dag. Een beetje bijkomen van alle gelopen kilometers in Xanten, wat knipsels te koop zetten, 's middags even op de kleinkinderen passen en de bladzijde van Schrijversinfo bijwerken, waar mensen me de afgelopen weken aanvullingen/verbeteringen voor gemaild hebben: Frans Budé, vander en zoon Nowee, Kees Willen van Bruggen.

In een gesprek met een collega (docent geschiedenis) kwam het boek 'De vreugde van Houssaye. Apologie van de historische interesse' van Jo Tollebeek en Tom Verschaffel ter sprake. Gisteren bracht deze collega dat boek voor mij mee. Ik ben er wel benieuwd naar. In de titel van het eerste hoofdstuk zit 'De papegaai van Flaubert'. Dat beest heb ik wel vaker 'horen vallen', maar ik heb geen idee wat er met het beest aan de hand was. Daar ga ik vanavond achter komen.

2 februari 2017

In de loop van mijn leven verzamelde ik veel van Rilke's gedichten in diverse vertalingen en uitgaven, grotendeels omdat mijn boekenkast op intuïtieve wijze is gerangschikt, wat een nette omschrijving is van een geweldige puinhoop, waardoor het dikwijl handiger is een boek nogmaals aan te schaffen dan het terug te zoeken.
(F. Starik, opdracht in een boek aan A.L. Snijders, door Snijders geciteerd in 'Brandnetels & verkeersborden, blz. 50)

Vandaag was er een debatwedstrijd voor vierde klassers. Het was leuk en er zitten een paar debattalentjes tussen. Wat mij betreft volgend jaar weer organiseren, maar dan met iets minder docenten erbij. Er waren er nu wel erg veel uitgeroosterd. De helft van de ochtend was ik zaalvulling. Dan kan ik beter les geven.

2 bestellingen: J.P. Boendermaker, 'Gevangen in vrijheid. Martinus Luther', Ing. G. Schuurmans Stekhoven (red.), 'Kluwer's Universeel technisch woordenboek Nederlands-Engels'.

3 februari 2017

3 bestellingen: 'Basiscursus Access 2010', Guus Kuijer, 'De zwarte stenen', Jos Poels, 'Prisma vlaggenboek, met de vlaggen van alle landen van de wereld'.

4 februari 2017

Bas gaf vanochtend aan de deur een driedelige 'Dikke van Dale' in een kartonnen boks af. We hadden het er op school al over gehad en ze waren nu aan het opruimen. Het is de twaalfde druk (1992), maar ik heb hem graag standaard in het lokaal staan. De leerlingen hebben ervan gehoord, maar meestal nog nooit gezien, laat staan erin gebladerd.

Vanmiddag was in de bibliotheek de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd voor derdeklassers. Er waren dit jaar opvallend weinig inzendingen. Daarom is er geen algeheel winnaar uitgeroepen en verschijnt er geen gedicht op een muur in het centrum. Wel kregen de twee beste 'dichters' van het CSV en van het Rembrandt College hun gedicht op canvas uitgereikt. De ene prijswinnaar uit mijn klassen lag thuis bij te komen van het laten trekken van verstandskiezen en de andere kwam niet opdagen. Dat is wel een beetje slordig. Ik kreeg de canvas-gedichten voor ze mee.

Frans Duits

Al jaren staat er een paar meter gebonden jaargangen van diverse literaire tijdschriften onder de onderste planken in mijn garage. Ik kocht ze ooit van een grote bibliotheek (ik meen dat het Hilversum was). De zilvervisjes hebben de omslagen al wat bewerkt. Ik heb vandaag besloten ze maar te 'slopen' en de inhoud per schrijver aan het 'knipselarchief' toe te voegen. Het is wel aardig om daar ook wat meer knipsels uit de jaren '50 en '60 in aan te bieden.

Tygo en Dylano slapen hier. Ze zijn beiden niet helemaal lekker; er wordt veel gehoest. Ze liggen in bed en zijn vlot in slaap gevallen. We leggen ze maar niet samen in het stapelbed, dan hoesten ze elkaar maar wakker.

9 bestellingen: Pé Hawinkels, 'Het uiterlijk van de Rolling Stones', 'Elseviers Maandblad De Kern, febr. 1965', Wim Hornman, 'In de greep van de Tupamaros', Annemarie de Groot-Kwantes, 'De klompvoet', Stephen King, Bev Vincent,
boekenlegger: 'De donkere toren-serie nu compleet / Het pad naar de donkere toren', Marja Kruik, 'De goede ovenschotels en stoofpotten. Met meer dan 300 recepten en tips', A.M. de Bakker, 'De aantrekkingskracht van het labyrint. P.C. Hooftprijs voor Hella S. Haasse', Nescio, 'Insula Dei', Herman Gorter, boekenlegger: '1996 Jaar van de natuur'.

5 februari 2017

Een matige nacht, met veel blaffende kleinkinderen en wisselingen van slaapplek. Nadat Suzanne en Gijs aan het begin van de middag de jongens hadden opgehaald, lagen opa en oma uitgeteld op de bank.

De eerste crocus in de voortuin bloeit.

1 bestelling: Johan de Molenaar (bijeengebracht door), 'Muziek en poëzie. Verzen over muziek'.

6 februari 2017

Als de onderwijsinspectie op school komt, zitten de dames en heren braaf te turven wat ze zien, of eigenlijk: wat de politieke waan van de dag wil dat er op scholen te zien is. Het management gaat blijkbaar al dezelfde kant op. Op de radio hoorde ik vanmorgen een advertentie, waarin het ging over tellend management.

7 februari 2017

Van 8.00 uur tot 17.30 uur rapportvergaderingen, met drie keer tussendoor een half uurtje pauze. Daarna nog een PMR-vergadering van een uurtje. Ik was op.

Om 19.00 uur gegeten en een uurtje op bed gelegen.

Vorige week wees ik op een foto in 'Trouw' van een groepje journalisten, bezig met de oprichting van het blad 'Argus'. Wat ik toen nog even voor mezelf hield, is dat ik daar een paar keer een stukje voor ga schrijven. Vanavond mailde ik ze mijn eerste bijdrage en men was daar tevreden over. Ik voelde me toch een beetje een leerling die op een beoordeling/goedkeuring van de docent wacht.

3 bestellingen: 'De Gids nummer 11/12 jaargang 158' (1995), Patricia de Martelaere, 'Aantal (32) knipsels van en over Patricia de Martelaere', Ko Zweeres, 'Janus, de mus'.

8 februari 2017

Vandaag eerst maar eens uitgeslapen. Daarna een beetje opruimen, (eindelijk) de resten van de partytent naar de 'stort' en boodschappen doen. Ik ging ook nog een uurtje naar school om de verslagen van de rapportvergaderingen van gisteren naar de mentoren te mailen.

Van mijn verjaardagsgeld van Tante Dick (het laatste oudere familielid waar ik dat nog van krijg) kocht in vandaag bij Van Kooten twee boeken:
- Doeschka Meijsing Hoe verliefd is de lezer?
- Jacques Klöters, Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen
Het boek van Doeschka Meijsing bevat een keuze uit haar essays over de boeken die ze mooi vond en de schrijvers die ze bewonderde.
Het boek van Jacques Klöters bevat stukjes die beginnen met 'Ik moest vanmorgen denken ...'. Hij publiceerde er een kleine duizend op Facebook en dit is daar een keuze uit. Dat lijkt een nieuwe trend. Ook van Hans Vervoort heb ik een boek dat op die manier tot stand gekomen is.

Ik mopper ontzettend als Lidy de aardappels laat aanbranden Nu gebeurt het mij verdorie vanmiddag zelf.

Een leuke avond in het Veens Cultureel Café. Leerlingen van het Rembrandt College en van het CLV lazen zelf geschreven korte verhalen (200 woorden). Het publiek mocht de winnaar kiezen. Een meisje van onze school won met een aangrijpend verhaal over het overlijden van haar moeder. Dat hakte erin bij het publiek, maar eerlijk is eerlijk: het was ook goed geschreven. In de pauze was er muziek en zelf las ik nog een column voor.

Cultureel Café Cultureel Café

4 bestellingen: Frans Hulleman, 'Heijermans-Herinneringen', Katie Roiphe, 'Geef ons de nacht terug!', Carolijn Visser, 'Hoge bomen in Hanoi', J. Alvarez, 'In de tijd van de vlinders'.

9 februari 2017

Om 8.00 uur mijn eerste les, om 16.30 nog een gesprek met ouders en om 18.45 een MR-vergadering. Kortom: een goed gevulde werkdag. We hadden in omze MR-vergadering twee vakbondsbestuurders te gast. Vooraf hadden we vragen gesteld m.b.t.zaken die bij ons op school spelen. In de vergadering bekeken ze ook kritisch ons personeelsbeleid. De uitkomst: het is bij ons netjes geregeld. Een fatsoenlijke inzet van lesuren en een nette opslag op die uren voor voorbereiden, corrigeren e.d. Uiteraard zijn er op details kritische vragen te stellen (en dat gaan we ook zeker doen), maar het is een prettige gedachte dat, net als vorig jaar op financieel gebied, een deskundige vaststelt dat de zaken netjes geregeld zijn.

10 februari 2017

Sneeuw. De leerlingen worden er druk van. Ik betrap mezelf op dreigen met strafwerk.

In de eerste helft van het jaar heb ik aan het begin van mijn lessen regelmatig foto's van taalfouten in krantenkoppen, advertenties en 'winkelbordjes' laten zien. Ik wil het taalgevoel van mijn leerlingen nu eens op een andere manier aanscherpen. Al een paar jaar knip ik strips met woordspelingen en taalgrapjes uit verschillende kranten. Ik ga die strips plaatje voor plaatje scannen en ben dan benieuwd of mijn leerlingen, als ik ze de eerste twee plaatjes laat zien, zelf de woordspeling van het derde plaatje kunnen bedenken (eventueel met wat sturing van mij). Goed kijken naar de (details op de) plaatjes, kijken naar woorden met meer betekenissen zoeken en dan de dingen combineren. Ik begon met deze:

slingeraap

Goed kijken ... wat zie je ..... een aap .... met een sjaal ..... nee geen sjaal ..... een slinger ... juist .... een .......

En ja, de woordspelingn zijn soms flauw, maar daar gaat het nu niet om.

4 bestellingen: Martje Bakkers, 'Kookboek voor de werkende vrouw', Rob Bindels, 'Nescio, de man die iets miste' (Vrij Nederland, themabijlage 05-06-1982), Barbara Kingsolver, 'Varkens aan de hemel', H.H. ter Balkt, 'Hemellichten'.

11 februari 2017

En weer sneeuwt het. We moeten Kerstmis maar naar begin februari verplaatsen.

Lidy is nog steeds niet helemaal lekker. We maken er daarom een rustig dagje van. Ik zorg voor het eten en rommel intussen wat met knipsels. Uit de dozen uit Cuijk blijft af en toe wat verrassends komen. Vandaag vind ik een plastic tasje met vooral bladzijden uit 'De Tijd' uit 1973. Daarin blijkt Daan van der Vat (= Daan Zonderland) Engelse literatuur te hebben besproken. Ik heb nu een mooi stapeltje met zijn recensies.

Woensdag én vrijdag hebben we biefstuk gegeten en - dus - voel ik vandaag de jicht in mijn linkervoet. Lidy googlede vandaag een huismiddeltje tegen jicht: elke dag negen in gin geweekte rozijnen eten. Dat is dan weer eens een experiment waar ik graag aan meewerk.

1 bestelling: Marcel Moring, 'Het grote verlangen'.

12 februari 2017

Met Martijn, Suzanne, Gijs Tygo en Dylano wandelden we vanmiddag het besneeuwde bos in. We wonen dicht genoeg bij de Slaperdijk om een 'rondje bos' te lopen (en we doen dat veel te weinig). Er waren kleine heuveltjes genoeg om met de slee vanaf te glijden en vooral Tygo raakte niet uitgegooid met sneeuwballen (hij kan verrekte goed mikken).

sneeuw sneeuw

2 bestellingen: Hermann Hesse, boekenlegger: vier aantrekkelijke heruitgaven, Toon Tellegen, 'Raafvogels' (luisterboek).

13 februari 2017

Lidy zakte vanochtend - voor de tweede keer - door ons net nieuwe bed. De zware lattenbodem steunt aan de zijkant van het bed op twee vrij kleine ijzeren steuntjes. Die zijn een klein beetje verbogen en er zit blijkbaar net genoeg ruimte tussen de twee lattenbodems om het geheel dan milimeter voor milimeter mis te laten gaan.
De eigenaar van de beddenwinkel kon overdag niet weg uit de winkel en zijn monteur lag ziek thuis. Daarom was de eigenaar 's avonds van half acht tot half tien met het bed in de weer. Hij bedacht een tijdelijke oplossing met vier extra pootjes (voor alle zekerheid ook aan mijn kant). Over een paar weken komt zijn monteur een definitieve oplossing verzorgen.

Vanavond scande ik een school-pasfoto voor 'Argus'.

1 bestelling: John le Carré, Aantal (13) knipsels: recensies, artikelen, interviews, Cissy van Marxveldt, Aantal (6) knipsels over Cissy van Marxveldt.

14 februari 2017

Vanochtend liet ik i.v.m. mijn diabetes, mijn ogen controleren. Prummel maakte van elk oog twee foto's, hij fotografeerde door de pupil heen (met een ontzettend felle lichtflits) de binnenkant van elk oog. Ik kreeg op mijn kop dat ik de brief niet goed gelezen had: ik had niet met de auto mogen komen, omdat de kans bestond dat er gedruppeld moest worden. Ik heb de beste man maar niet verteld dat ik leraar Nederlands ben en zelf mijn leerlingen dagelijks voorhoud dat ze zorgvuldig moeten lezen.

Voor vanmiddag stond er een mentorvergadering over leerlingen gepland. Dat is een beetje een vreemde planning, een week na een rapportvergadering. De gedachte erachter is dat we het op een rapportvergadering over de cijfers hebben en op zo'n mentorvergadering over gedragsproblemen e.d., maar gelukkig kijken we op een rapportvergadering ook verder dan alleen de cijfers. Ik heb 'mijn' mentoren gisteren en mailtje gestuurd dat de vergaderig niet door ging. In plaats daarvan hield ik een 'inloopspreekuur' in mijn kantoor voor de mentoren die nog iets met mij wilden bespreken n.a.v. de rapportvergadering van vorige week, of die iets voor wilden bespreken m.b.t. de ouderavond van aanstaande donderdag. Daar bleek behoefte aan te zijn. Ik had de hele middag collega's 'op visite'.

Zelf heb ik de rijkste schrijver van Nederland, Harry Mulisch, met wie ik in het gezelschap van een paar andere schrijvers in 1983 op studiereis in Israël was, horen zeggen dat hij niet van plan was om 's ochtends om kwart over acht aan de vergadertafel te zitten, omdat hij - ik citeer - 'schrijver was geworden om te kunnen slapen wanneer hij wilde'. Het leek me een plausibel uitgangspunt. (Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?, blz. 36)

Het boek waaruit het bovenstaande citaat komt, is zeer genietbaar. Toch ontdek ik op bladzijde 38 een rare zin: 'Ik durf te zeggen dat ik van alle menselijke activiteiten, inclusief liefhebben, onze vorm van lezen de meest humane en de meest hoogstaande is.' Ik las de zin nauwkeurig, omdat ik hem op Schrijversinfo wilde citeren. Maar dat laat ik dus maar zitten. (De tweede 'ik' moet eruit, of 'is' moet 'vind' worden. De eerste verandering heeft mijn voorkeur).

Om het goed te maken een citaat van een paar bladzijden verder:

Ik kom er dus niet toe Vestdijk te herlezen, ook al ken ik al zijn boeken, zijn hoofdfiguren, zijn ambiance, zijn thematiek die mij altijd aantrekkelijk is voorgekomen. Dat is, denk ik, omdat Vestdijk een lelijke, bij tijd en wijle zelfs houterige, onbeholpen stijl heeft. Zijn werk is met de beitel geschreven. Zijn beschrijvingen zijn vaak merkwaardig onhandig, zijn humor is een merkwaardige humor, boosaardig eerder dan elegant. Maar nu komt het: Vestdijk ploegt en ploetert en zwoegt elk boek door om te komen tot iets waar weinig schrijvers toe in staat zijn: tot een absoluut muzikaal hoogtepunt, waarna er niets dan een lange stilte kan volgen. De eindzinnen van Vestdijk zijn onovertroffen en men ploetert met de meester mee om tot de muzikale apotheose te komen. (Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?, blz. 42/43)

2 bestellingen: 'Heemschut - Oktober 1986 - No. 10, Themanummer Limburg', Jan Wolkers, 'Werkkleding'.

15 februari 2017

Een Bapo-dag zoals die bedoeld is: uitslapen, dan lekker een beetje rommelen (op zolder aan het opruimen geweest) en 's middags even naar het dorp: paspoorten/rijbewijs ophalen, een rondje door het dorp, wat drinken bij Zeldzaam.

3 bestellingen: Helene Nolthenius, 'De steeneik', Earth & Fire, 'Song of the marching children', Junichiro Tanizaki, 'Stille sneeuwval. De geschiedenis van de gezusters Makioka'.

16 februari 2017

En ook de laatste goudvis heeft onder het ijs in het vijvertje het loodje gelegd. In feite is het bakje ongeschikt om vissen in te houden (maar ik vind het zo leuk).

Ik liep Ineke tegen het lijf aan de bar in het fitness-centrum. 'Jij hier?' Mijn imago plaatst me duidelijk niet in dergelijke gelegenheden. Dat klopt in dit geval wel: dat fitness-centrum is het voor mij dichtstbijzijnde DHL-punt en ik kwam er dan ook een ingepakt boek ter verzending afgeven.

Via internet heb ik me geabonneerd op 'Argus'. Ik ben er heel benieuwd naar.

5 bestellingen: Ton van der Leeuw e.a., 'Handvaardig. Een serie lesideeën voor het basisonderwijs. Spelend beelden 7. Ideeënboek voor 11-12 jarigen', 'Onze Mei', Inez van Eijk, 'Hoog spel. Lexicon van de verleiding', Willy van der Heide, 'Tumult in een toeristenhotel', Simon Carmiggelt, 'Aantal (25) knipsels / Kronkels door Simon Carmiggelt, augustus 1973', Simon Carmiggelt, 'Aantal (27) knipsels / Kronkels door Simon Carmiggelt, maart 1973'.

17 februari 2017

Ik zal in mijn garagebox muizenvallen moeten zetten of gif. Ik had al eerder wat muizenkeutels zien liggen, maar nu vond ik in een doos een boek waar de complete rug van het stofomslag afgeknaagd is. Van die snippers zullen ze een nestje gebouwd hebben. Het boek zit nota bene in een doos. Maar wel een bananendoos, met twee gaten als handvat, dus daar kan een muis makkelijk binnen komen.

Muizenvraat

Het betreft hier gelukkig een boek waar ik weinig waarde aan hecht (uitverkoopbak, € 1,00), maar voor ander geld vreten ze ook duurdere boeken aan.

4 bestellingen: Enid Blyton, 'De vijf en het geheim van de zigeuners', Enid Blyton, 'De Vijf en de verdwenen geleerden', Hans de Groot-Canté, 'Zilveren schakels voor Riny', Tommy Wieringa, 'Joe Speedboot', Leon Uris, 'Een gevallen god'.

18 februari 2017

De spa heeft in de afgelopen koude weken door verdamping toch heel wat water verloren. Vanmiddag heb ik hem maar eens een grote beurt gegeven: water erbij, chloor erin, ph-waarde-spul erin, een doekje over de rand. Hij staat er weer netjes bij. Vorig jaar rond deze tijd zat er veel kalkaanslag in. Dat kan ik nu gelukkig niet ontdekken.

19 februari 2017

Vanmiddag zagen we sporthal 'Gastland' in Rhenen Tygo een wedstrijd floorbal spelen. Met aanstekelijk enthousiasme rent zijn jonge team achter de bal aan. Ze zijn allemaal net begonnen en hebben nog veel te leren. Dat leren ze met schade en schande van hun tegenspelers, die het spel al langer spelen. Dit jaar is een leerjaar, waarin veel verloren wordt, maar zolang het plezier in het spel er is, komt dat wel goed met ze.

floorbal floorbal

Met Martijn zag in aan het eind van de middag een toneelstuk naar 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch. Slechts drie acteurs: Renée Soutendijk, Chris Tates en Roos van Erkel. Het verhaal van het boek en het verhaal van het spelen van het toneelstuk ín het toneelstuk lopen doorlopend in elkaar over. Je moet dus een uur en drie kwartier goed op blijven letten, maar dat is de moeite meer dan waard. Ik vond Roosvan Erkel heel goed gecast (al kun je natuurlijk met evenveel recht zeggen dat zij heel overtuigend speelde).

Het mooiste tv-programma van dit moment: Dimitri Verhulst die op zondagavond, kriskras door Europa, achter Pieter Steinz aan trekt.

20 februari 2017

Gisteren kwamen we erachter dat ik een leerling in V2a heb van wie een jonger broertje/zusje bij Suzanne in de groep zit. Grappig. Broertje/zusje krijgen les van vader/dochter.

Bij de administratie botse ik bijna tegen een collega op. We hielden allebei onze pas in en toen zei zij: 'Rechts gaat voor.' Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik 'rechts' genoemd werd! Ik moest dat even verwerken. Mijn vader zou dit leuk gevonden hebben.

Vanavond werd bij Albert van Kooten de bundel met twee jaar stadsgedichten van Joyce Willemse gepresenteerd: 'Bloemlezing uit Veengrond'. Er was veel belangstelling. De aanwezigen kregen, net als twee jaar geleden, het bundeltje, desgewenst gesigneerd mee naar huis. Het officiële programma was kort, dus er was mogelijkheid genoeg om bij te praten met bekenden (de groep aanwezigen is bij dit soort gelegenheden veelal hetzelfde).
In de rij voor het signeren sprak ik o.a. met Joke Spros. Ze vertelde dat in haar leeskring onlangs iedereen een gedicht uit mijn stadsdichtersbundel van twee jaar geleden gekozen heeft en daarover verteld heeft (waarom dit gedicht?). Dat is leuk om te horen.

21 februari 2017

Ik leidde een vader, moeder en hun twee zoons rond op school. Ze verhuizen binnenkort vanuit Flevoland naar Veenendaal. Ze vertelden dat ze vlak bij school komen te wonen en noemden de straat erbij. In die straat heeft recent maar één huis te koop gestaan en daar woonden Jaap en Coby. 'O', zei ik, 'komen jullie daar te wonen? Dan ga je vast boven wat verbouwen, zodat je op de eerste verdieping ook een wc krijgt?' Daar vielen ze even stil van. 'Ja', zei ik, 'je verhuist naar een dorp, hoor!'

2 bestellingen: Ingrid Harms, 'Erwin Olaf. Fotograaf uit agressie' (Vrij Nederland, themabijlage 29-08-1987), Benito Pérez Galdós, 'Miau', Antoine de Saint Exupéry, 'Het rijk der menschen'.

22 februari 2017

Een andere doos in de garagebox. In deze doos hebben de muizen zelfs drie stofomslagen aangevreten. Ik heb het even helemaal gehad met die beesten. Het stinkt er ook een beetje naar muizen. Dood aan de muizen!

muizenvraat


Bapodag, maar vanavond is er een mr-vergadering en die bereid ik 's middags toch nog even voor. Zo ben je op je vrije dag toch weer een halve dag met school bezig.

Lidy fotografeert graag 'mooie luchten'. Tegenover ons huis:

mooie lucht

3 bestellingen: Anne Biegel / Heleen Swildens, 'Een vinger in de pap', Ruud van der Rol ven Rian Verhoeven, 'Anne Frank', Jan Cremer, 'Aantal (25) knipsels 1985' (over de musical / Rock-opera 'Ik Jan Cremer').

23 februari 2017

Vanochtend vroeg (want nuchter) liet ik bloed prikken. Volgende week woensdag heb ik weer een afspraak bij de dokter en bij de diëtiste. Toen ik tegen negen uur op school kwam, zag ik dat ik de hele dag afwezig was. Een heel kort moment dacht ik: dan kan ik wel weer naar huis, maar dat doe je natuurlijk niet. Ik belde met de roostermaker en wat bleek: collega Kabbes was de hele dag afwezig. Hij heeft de afkorting Kb en ik heb Bk. Dat was ergens bij het doorgeven van zijn afwezigheid aan de roostermakers fout gegaan. Het werd op de mededelingenschermen hersteld, maar ik zat de hele dag met het gedoe. Het derde uur was mijn H3-klas er niet. Ze hadden de eerste twee uur ook vrij en op zo'n korte termijn konden ze ook echt niet meer naar school komen. De andere lessen gingen wel door, maar meer dan de helft van de leerlingen had het boek niet bij zich (er stond gisteren al op de schermen dat ik er niet zou zijn) en betogen hadden ze niet voorbereid. Dat werd improviseren voor mij.

Jicht in mijn rechterenkel. En deze keer heb ik geen flauw idee wat de oorzaak zou kunnen zijn.

4 bestellingen: Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen' (4x), Frank Martinus Arion, 'Dubbelspel', Edwin Krijgsman, 'Boekenweek-cv Geert Mak', Edwin Krijgsman, 'Boekenweek-cv Bernlef', Gerrit Komrij, 'De pagode', Anton van Duinkerken (samenstelling), 'De Muze en de Zeventien Provinciën', Willem Frederik Hermans, 'De liefde tussen mens en kat', Rudi van Dantzig, 'De bruid staat rechts van u', Jeroen Brouwers, 'Anaïs Anaïs', Eric de Kuyper, 'Aantekeningen van een voyeur', Jaap Meijer (= Saul van Messel), 'Aantal (9) knipsels over Jaap Meijer', Hans Tecker, 'Wat heet klassiek?', Meir Shalev, 'De vier maaltijden', 'Crossroads Guitar Festival' (dvd).

24 februari 2017

Vandaag en gisteren heb ik V2a en H3c Kees Torns 'Engels-Nederlands' vertoond. Het was mooi om te zien dat een groot deel van de leerlingen bewondering had voor deze taalviruositeit.

Het geklaag over werkdruk in het onderwijs heb ik lang afgedaan als 'gezeur', maar ik begin er nu toch wel last van te krijgen. Dat is één van de redenen dat ik in dit weblog de laatste tijd minder regelmatig (en minder uitgebreid) notities maak.

Ik heb op twee plaatsen muizengif in mijn garagebox geplaatst.

3 bestellingen: Cees Nooteboom, 'Philip en de anderen' (2x), Werkgroep dialect, veldnamen, straatnamen en bijnamen, 'Veldnamen in Veenendaal', Dick Bruna, 'Aantal (17) knipsels over Dick Bruna - 5 interviews, 1 recensie, 11 artikelen'.

25 februari 2017

Ik heb AnneMarie gevraagd of ze mee gaat naar de presentatie van 'Argus' op maandag 6 maart in café Scheltema in Amsterdam. Zo zien we elkaar nog eens en misschien kunnen we na afloop wat gaan eten.

5 bestellingen: Roger Price en Jan Blokker, 'Dit is uw droedel' Lévi Weemoedt, 'Een treurige afdronk', Charles Dickens, 'Kleine Dorrit, 2 delen: 1. Armoede en 2. Rijkdom', Huub Oosterhuis, 'Hoe ver is de nacht', Ed. Hoornik, 'De zeewolf, toneelstuk in 3 bedrijven'.

26 februari 2017

Op RTV-Utrecht is een aflevering van een programma over koken in vorige eeuwen. Het begin is aardig, maar dan beweert de presentatrice bij de uitleg over waterputten en waterkelders dat watertorens dienden voor de opslag van water. Dan haak ik af en geloof ik de rest van wat ze beweert ook niet meer.

Achterin de auto had ik nog een doos knipsels uit Cuijk (de achtermuur van de garagebox is aan de linkerkant weer zichtbaar, maar er staan er nog enkele tientallen). Deze doos valt wat tegen; het zijn knipsels uit 1995, maar niet alleen over boeken of schrijvers. Rijk heeft hele kranten in stukken zitten knippen, de knipsels gedateerd en alles in deze doos gestopt (waarschijnlijk met de bedoeling ze later nog eens uit te zoeken). Sommige kranten zitten er zelfs drie keer (verknipt) in. Vanmiddag zit ik de literaire knipsels eruit te 'filteren'.

Uit bovengenoemde doos: eentje voor DWDD:

Koos Metselaar

Aan het eind van de middag en het begin van de avond vierden we de verjaardag van neef Frank (16 alweer). Het was gezellig en Peter had weer voor lekkere hapjes gezorgd.

6 bestellingen: A. Kuyper, 'Bruxelles, here I come', 'Grootmoeders grote keukenboek. Nostalgische recepten en praktische tips', W.J.I. van der Gulden, 'Dierproeven in Nederland', Erik Machielsen / Claude Rappé, 'De Schorpioen: Speciale editie: John Lennon', Céline, 'Aantal (23) knipsels over Céline', Bergman, 'De tijd te lijf'.

27 februari 2017

We hebben railen achter het stapelbed aan de muur geschroefd. De pluggen zaten er nog van de vorige keer. Lidy wil plankjes voor de logés om een boekje op te leggen / een lampje op te zetten.

Het regent vanmiddag dat het giet. Zo schijnt het deze hele vakantieweek te blijven. Ik ben blij dat de dakgoot langs de garage omlangs vernieuwd is.

Vanavond zijn we in De Munnikenhof de nabestaanden van Joop van Veenendaal wezen condoleren. Hij was al een paar maanden ziek en ging de laatste tijd hard achteruit. Ik mocht op verjaardagen van Ria of Erich graag een praatje met hem maken, o.a. over zijn werk destijds in het 'boefjeskamp' in Overberg. Bij een officiële gelegenheid (ik meen de opening van het verbouwde gemeentehuis) waren veel Veenendalers die 'Van Veenendaal' heetten uitgenodigd en liep ik - als raadslid - samen met hem de trap van het gemeentehuis af.

2 bestellingen: M. Boertien, 'Israëls Onafhankelijkheidsverklaring', Kate Atkinson, 'Achter de schermen'.

28 februari 2017

voorjaar

De overbuurman heeft het herfst
en is druk met zijn bladblazer bezig.
Zijn tuin is het verlengstuk van zijn kamer
en daar mag geen ongerechtigheid liggen.

Bij mij in de tuin bloeien de bollen
en ik laat het herfstblad lekker liggen.
De vogels rommelen tussen de resten
en hebben het reuze naar hun zin.

Ik had het bovenstaande eerst 'gewoon' opgeschreven. Toen dacht ik: als ik een paar keer op enter tik, is het een gedicht. Waarschijnlijk kwam die gedachte voort uit de eerste regel, waar ik erg tevreden over was.

1 bestelling: Dr. J. van der Schaar (redactie), 'Levende talen, nummer 227, december 1964'.

 

Door naar maart 2017