Februari 2018

Terug naar januari 2018

1 februari 2018

Een rustige werkdag; maar één les en geen afspraken. Morgen heb ik het tegenovergestelde: vier lessen, twee gesprekken en nogal wat dingen die geregeld moeten worden. Ik ruimde de papiertroep op mijn bureau op en probeerde vast wat 'in het voren' te werken.

Voor het verkiezingsdebat op 14 maart bij ons op school hopen we op deelname van oud-leerlingen die op verkiesbare plaatsen staan. Drie ervan hebben zich al aangemeld. Afgelopen zaterdag las ik in 'De Gelderlander' dat Gabriëlle Geerts uit H5 hoog op een (linkse) lijst in Rhenen staat. Ik wilde haar aanschieten of ze mee wilde doen met de organisatie van het debat, maar ze kwam vandaag zelf al naar me toe om dat aan te bieden. Leuk!

2 februari 2018

Een drukke dag, maar het is wel lekker als je tevreden kunt terugkijken. Ik ben tevreden over de sfeer in mijn lessen (al zouden ze wat harder kunnen werken) en de gesprekken met ouders en leerlingen verliepen goed; ik heb het gevoel dat ik die leerlingen in die gesprekken een stap vooruit heb kunnen helpen.

Aanstaande dinsdag zijn er rapportvergaderingen. Over H4 vergaderen we in een blok van twee uur. Ik had de mentoren gevraagd vandaag voor 12.00 uur aan mij door te geven welke leerlingen ze willen bespreken, inclusief probleemomschrijving en hun vraag aan de collega's. De lijstjes van alle mentoren had ik binnen (om 15.00 uur) en ik heb alle collega's het overzicht daarvan gestuurd. Iedereen kan zich zo op de vergadering voorbereiden (sprak hij optimistisch).

Country legends

Vanavond zagen we in theater De Lampegiet de voorstelling 'A Night at the Opry' van The American Country Legends. De frontvrouw is Lana Wolf. Zij bracht met vijf andere uitstekende muzikanten een overzicht van bekende en onbekende countrynummers. Het was een leuke avond. De eerste tien minuten viel het geluid wat tegen. Dat werd daarna bijgesteld. De zaal was pakweg voor een derde deel gevuld. Country is een beetje 'uit'.
Ik zat bepaald niet lekker in die zaal: Je moet voor het parkeren achter het theater tegenwoordig vooruit betalen. We stonden op het parkeerdak en ik moest beneden een kaartje halen. Teruglopend naar de auto struikelde ik over een betonnen rand op het parkeerdek en ik viel op mijn linkerzij precies in een plas. Ik had schaafwonden op mijn rechterhand en op mijn linkerknie. Mijn linkerzij (broek en jas) waren doorweekt. Ik heb even overwogen naar huis te gaan, maar besloot me niet te laten kennen (je komt ook wel eens na een regenbui met een natte broek op je werk aan).

3 februari 2018

Mijn knie is stijf van de valpartij van gisteren. Ik voel nu ook mijn linkerheup. Vandaag maar rustig aan doen.

1 bestelling: Simon Vestdijk, 'De redding van Fré Bolderhey'.

4 februari 2018

Stukken lezen voor de MR, waaronder een stuk van 72 bladzijden. En ook nog alle cijfers van de leerlingen bekijken voor de rapportvergaderingen van dinsdag. Deze zondag is 'gewoon' een werkdag.

Ik sloeg het dikke dagboek van Leonard Nolens open en las: 'Natuurlijk is het leven een cadeau. Het duurt alleen zo lang voordat je het uitgepakt krijgt.' Ik zocht later die zin terug, maar kon hem in die turf niet terugvinden. ik citeer nu dus uit het hoofd en kom de tekst wel weer tegen als ik het boek écht ga lezen.

Tussen het lezen en voorbereiden door sloofde ik me vandaag uit in de keuken: Irish stew en gegratineerde aardappels:

Irish stew

Martijn at mee. Vanavond ging ik met hem naar de bioscoop in Ede, waar we 'Darkest Hour' zagen. Een film over de eerste weken van Winston Churchill als premier in mei 1940. Het is een indrukwekkende film, waarin het politieke gedoe wordt blootgelegd en het bovendien duidelijk wordt dat in die periode veel van het toeval afhankeljk was. Toen de film na ruim twee uur was afgelopen, dacht ik: 'Nu al? Ik zit net tien minuten te kijken'. Dat lijkt me een goed teken.

3 bestellingen: Charles Berlitz, 'Atlantis', Jan Wolkers, 'Terug naar Oegstgeest', Antoine Bodar, 'Gezellin van de stilte'.

5 februari 2018

Een collega uit de werkgroep 'Maatwerk', van wie ik het vorige schooljaar een zoon in de klas had, vertelde me dat die zoon na een paar lesweken was thuisgekomen met de mededeling: 'Die Beek is wel een oude man, maar hij begrijpt heel goed hoe pubers denken.'

2 bestellingen: Sarah McCoy, 'De bakkersdochter', 'Levende talen, nummer 278, mei 1971'.

6 februari 2018

De hele dag raportvergaderingen en daarna nog een vergadering van de PMR (personeelsgeleding medezeggenschapsraad). De vergadering met alle mentoren van H4 had ik strak in een schema gegoten. Elke mentor kreeg achttien minuten. Dat was een beetje weinig, maar het zorgde er wel voor dat er strak en disciplinair vergaderd werd. Ik zat veertien vergaderingen voor en maakte achttien kantjes notulen in Word.

4 bestellingen: Fook Nederveen, 'Een hut bij het meer', Louis Couperus, 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan', J.Z. Kannegieter, 'Historische studien en schetsen', 'het Gewicht, 21 januari 1976'.

7 februari 2018

Vanmorgen ging ik met de trein naar Utrecht. Oud-collega Mennink kwam naast me zitten. Hij volgt een studie archeologie. In Utrecht gingen we met zeven collega's Nederlands naar een onderwijsbeurs in het Jaarbeursgebouw. Niet de NOT (die is er volgend jaar weer), maar de Ipon; een beurs over alle digitale onderwijszaken. We zijn ons aan het oriënteren op een nieuwe methode. We spraken drie methodebakkers en volgden enkele workshops. Ik was wel onder de indruk van de samenwerking tussen Learnbeat en Thieme-Meulenhoff. Dat koppelt de methode Op Niveau (die mij destijds wel goed beviel) aan de bij ons op school al door de biologiesectie gebruikte digitale omgeving van Learnbeat.

Op het station in Utrecht zag ik een gedicht van Hanny Michaelis en aan de buitenkant van het station (aan de Jaarbeurskant) een tekst van C.C.S. Crone:

Hanny Michaelis - Utrecht C.C.S. Crone in Utrecht

We lunchten met elkaar in 'Bistrot', op het station, boven de winkeltjes (het was te koud om in het centrum de gracht op te zoeken). Bij de uitgang stond zo'n zelfde enquêtepaaltje als we op school onlangs ook hebben aangeschaft. Alleen is in deze 'Bistrot' de vraagstelling een beetje raar. Ze willen niet lezen wat je ervan vindt, maar ze willen het horen! Blijkbaar moet je bij dit paaltje gaan staan roepen.

Bistrot

Dylano heeft zijn sleutelbeen gebroken. Een klein kereltje, wit van de schrik, met zijn armpje in een mitella.

8 februari 2018

Vandaag leverde ik de gedichten van mijn leerlingen in voor de gedichtenwedstrijd van 'Gedicthten op muren'. Het thema was 'theater'. Veel leerlingen maakten een gedicht over hoe vreselijk het is om in het theater te moeten zijn (categorie: met je ouders op vakantie in Frankrijk de zoveelste kerk bekijken). Gelukkig waren er ook positieve (en serieuze) gedichten. Het volgende gedicht is volgens mij een potentiële winnaar:

Als ik in het leven
een souffleur
gehad zou hebben
zou mijn tragedie
misschien
een komedie
geworden zijn

De betogen zijn begonnen. In H3c waren er twee leerlingen die aan een kleine week voorbereiding wel genoeg hadden. En ze hielden ook nog eens prima betogen (een 8,0 en een 7,5). Vandaag, net voor het tweede betoog, zei ik tegen de klas: 'Jullie weten wat we de vorige les afgesproken hebben: Je kletst niet door het betoog van een andere leerling heen! Als je door mijn les heen praat, dan reageer ik daar wel op, maar bij elkaar ben je stil.' Ze waren ook stil.
Na het betoog kwam ik nog even op mijn uitspraak terug. Ik legde ze uit dat zoiets een typische uitspraak van een leraar of een ouder is: 'Dat hebben we afgesproken.' In de opvoeding zijn dat vaak eenzijdige afspraken en uit de aard der zaak daarom helemaal geen afspraken, maar eerder bevelen. Je hebt iets afgesproken als je het er allebei mee eens bent. Ze waren vol aandacht voor mijn mini-betoogje en ik vrees dat een paar van hun ouders hier nog last van zullen gaan krijgen.

9 februari 2018

Tekstverklaringen vandaag in al mijn klassen. Ze zijn niet gewend aan Engelse woorden in een Nederlandse tekst. Eén meisje vroeg: 'Meneer, wat is een (fonetisch uitspreken) hooligans?' Ze mogen tijdens een toets niet praten, maar hierbij kon de rest van de klas zijn mond toch niet houden!

Een ander meisje vertelde me voor de les dat haar vader ook bij mij in de klas heeft gezeten. Het is niet tegen te houden. Dat was pakweg in 1983, in de schakelklas. Ik zei dat ik toen minder kilo's en meer haar had, waarop ze het uitproestte: dat had haar vader ook gezegd!

Ik ging met Martijn naar The Kik in De Lampegiet. De mannen zongen na afloop ook nog een paar nummers in de foyer. Martijn kocht de lp, die op de foto wordt gesigneerd.

The Kik signeert

Ze speelden hun plaat 'The Kik hertaalt', met nog wat extra nummers. Het speelplezier straalde ervan af. Ze refereerden een paar keer aan het feit dat Arjan Spies (op de foto met de stift in de hand) vanavond in zijn hometown speelde.

1 bestelling: Lucebert, 'beelden in het heden' (Bulkboek 61).

10 februari 2018

De griep heeft me te pakken. Ik heb vrijwel de hele dag op de bank of in bed gelegen.

€ 25,00 in de Staatsloterij.

Ik wilde vanavond mijn deeltijdpensioen aanvragen, maar ik kreeg de mededeling dat dat niet kon: het is óf te lang van te voren óf ik heb al een pensioenaanbod geaccepteerd. Dat laatste is het niet, dus moet het dat eerste zijn. Negen maanden vantevoren is blijkbaar niet negen maanden voor het pensioen ingaat (01-11-2018), maar negen maanden voor mijn zestigste verjaardag (26-11-2018). Over een week of drie probeer ik het dan nog maar eens een keer.

3 bestellingen: 'Spiegel Historiael, 20ste jaargang, no. 4, januari 1985', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Liefde, Parool, 23-01-1963', Nelleke Noordervliet, 'Tine of De dalen waar het leven woont'.

11 februari 2018

De griep zet niet door. Ik doe vandaag rustig aan, als ik de tekstverklaringen van H3 nagekeken krijg, ben ik tevreden.

3 bestellingen: '3pak 2017', Tom Hodgkinson, Prentbriefkaart: 'Lof der luiheid. Wenken voort de beoefenaar', Bengt Danielsson, 'Kon-Tiki eiland. Het eiland waar het Kon-Tiki vlot strandde'.

12 februari 2018

In een vroege les van vanochtend zat een leerling te gapen. Ik zei: 'Jij moet natuurlijk nog bijkomen van de verjaardag van je vader van dit weekend.' De klas viel compleet stil: 'Hoe weet die man dat nou weer?'. 'Ja, jongens en meisjes, meneer Beek is net Sinterklaas. Hij heeft een dik boek en daar staat dat allemaal in!' Ik heb ze niet verteld dat dat dikke boek Facebook heet, waar ik bevriend ben met haar vader.

3 bestellingen: J.G. van Dillen, H.A. Enno van Gelder, C.W. de Vries, 'De Vrijheidsgedachte van het Nederlandsche volk', prentbriefkaart 'Jiskefet', Annie van't Veer, 'Oud-Hollands kookboek'.

13 februari 2018

Vannacht sloeg de beginnende griep op mijn longen. Mijn ademhaling klonk als een piepende schuurdeur. Toch maar weer niet naar school.

De postbode maakte de dag nog een beetje goed. Hij bracht de doos 'Ze kwamen om een dichter te zien. Een keuze uit veertig jaar Poetry International Festival 1970-2009'. Een boek van 529 bladzijden én 15 cd's met meer dan 700 gedenkwaardige festivalvoordrachten van bijna 200 dichters uit de hele wereld.

Ze kwamen om een dichter te zien

1 bestelling: deurhanger: 'Niet storen. Ik zit in een goed boek' (De Slegte).

14 februari 2018

Ik heb school gemeld dat ik deze week niet meer kom. Eerst maar eens uitgriepen. Mijn adem piept vooral 's nachts. Dat krijg ik er met medicijnen wel weer onder. Ik maak me pas zorgen als ik de boel zo kapot hoest dat ik bloed opgeef (en dat doe ik nog niet).

Ook voor het lezen van mijn column in het Cultureel Café van vanavond heb ik af moeten zeggen. Ik had willen pleiten voor een Gerard Revestraat in Veenendaal.

2 bestellingen: Yvonne Keuls / Simon Vestdijk, 'De koperen tuin' (bulkboek 30), Meyer Sluyser, 'Amsterdam je hebt een zoute smaak'.

15 februari 2018

Het te koop zetten van lp's gaat uiterst langzaam, omdat ik ze allemaal eerst in zijn geheel beluister. Als ze slecht klinken, verkoop ik ze niet, maar gooi ik ze weg, of zet ik ze in een rijtje om voor mezelf te bewaren. In dat laatste rijtje staan vooral veel lp's van Herman van Veen. Harlekijn lijkt lp's van matige kwaliteit te hebben gemaakt. Of vorige eigenaren, en dat is meer waarschijnlijk, hebben juist de lp's van Herman van Veen grijsgedraaid.

1 bestelling: Anita Ganeri, 'Vurige vulkanen'.

16 februari 2018

Ik blijf hoesten en vandaag zat er - verdorie - toch bloed bij het opgehoeste slijm. Even aanzien en anders maandag toch maar naar de dokter.

17 februari 2018

Vanmiddag zag ik voor het eerst een grote bonte specht in onze voortuin. Hij zat op de paal waar het voederhuisje op staat. Het is een insecteneter en in dat voederhuisje lag zo'n vogel-pindakaaspotje met meelwormen erdoorheen. Ik vermoed dat hij daar op afkwam.

We deden boodschappen bij Hoogvliet vanmiddag. Ik dacht dat ik al aardig opgeknapt was, maar in de winkel werd ik heel licht in mijn hoofd en liep ik te zwabberen op mijn benen.

1 bestelling: N.S. Wiersma, 'Modelspoorbouw. Baanontwerp-techniek-opbouw'.

18 februari 2018

Een opvallend mailtje van een klant: 'Beste Mats Beek, Op 6 februari bestelden wij van Louis Couperus “Van oude mensen enz”. Dat is allemaal heel prima gegaan en door mij betaald. Maar nu komt PostNL met een navordering, waarvan we een scan aan u meesturen. Het is absoluut fout, want uw zending was én qua gewicht én qua afmetingen een brievenbuspakje. Het is hier ook in de brievenbus gestopt! Het boek was krap 2 cm. dik met de envelop mee, zelfs dubbelgevouwen nog géén 3 cm. En in geen geval de 3,7 cm. waar PostNL het over heeft. Eerder was het 2,7 cm. Ik stuur u dit niet omdat ik geld van u wil hebben, maar om twee redenen: in de eerste plaats bestaat de mogelijkheid dat ook u het nog eens kan betalen. Onze ervaring en we horen het ook van anderen is, dat dit soort vorderingen zowel bij de verzender als bij de ontvanger voorkomen. Misschien zouden jullie er iets aan kunnen doen, al hebben ze wel alle macht in handen. In de tweede plaats zou u misschien Sandd kunnen gebruiken. Zolang zij de macht niet in handen hebben zijn ze goedkoper en heel wat klantvriendelijker. Met vriendelijke groeten, ... '

Dat is toch om uit je vel te springen! Ik weet ook zeker dat dit door de brievenbus kon. Ik meet het in mijn eigen brievenbus en bij twijfel maak ik er altijd een pakketje van!

1 bestelling: Frank Herzen, 'De vier heemskinderen. Naverteld uit oude bronnen voor jeugdige lezers'.

19 februari 2018

Dylano was op school weer op zijn sleutelbeen gevallen. Of hij tussen 12.00 en 15.00 uur bij ons mocht zijn. Ik ben toch thuis. Hij zag bij ons voor het eerst een 'geeltje' met een plakrandje. Hij plakte er eentje op de afwasmachine en schreef daarop hoe zielig hij is:

Briefje sleutelbeen Dylano

Voor een leerling die een half jaar in groep 3 zit, lijkt me dat behoorlijk goed gespeld.

5 bestellingen: 3 x knipsels Hans Faverey, Jan Mens, 'Er wacht een haven', Sjoerd Kuyper, 'Vanuit een stad', J.M. Fuchs en W.J. Simons, 'Shell Journaal van de Nederlandse folklore', Els Pelgrom, 'Een droom lijkt net echt', Els Pelgrom, 'Een zak vol geld'.

20 februari 2018

Van van van

Een boekenlegger met één keer 'van' te veel: spannend (en perfect)!

2 bestellingen: Eugenio Montale, 'Nel nostro tempo', Kader Abdolah, 'De reis van de lege flessen'.

21 februari 2018

4 bestellingen: Ed van de Veen, 'De gemeente', C.P.F. van der Staak e.a., 'Diagnostiek en behandeling van de persoonlijkheidsstoornis', 'Heemschut juni 2000', H. Marsman, 'Verzamelde gedichten'.

22 februari 2018

3 bestellingen: A. Roland Holst, 'Een winter aan zee', 'Capitool reisgids Rome', boekenlegger Lieneke Dijkzeul, 'Verloren zoon'.

23 februari 2018

Aan de vetbollen in de berk hingen vanochtend twee staartmezen. Ik moest het vogelboek er even bijpakken om daar zeker van te zijn. Dit boek - met getekende vogels - kocht ik in 1980 of 1981. Ik gebruikte het een paar jaar in mijn schakelklas om de kinderen de namen van de meest voorkomende vogels te leren (de staartmezen sloeg ik toen over).

staartmezen

2 bestellingen: Pink Floud, 'Atom heart mother', 'Elseviers Maandblad De Kern, maart 1961'.

24 februari 2018

Vanmorgen kwam er een kudde schapen door de straat. Dat is een apart gezicht, zo vlak voor je huis. Zou het met de naderende kou te maken hebben? Of zou het met de in de omgeving gesignaleerde wolf te maken hebben? (of beide?)

Met de post kwamen er twee nieuwe C. Buddingh'-uitgaven, mij toegestuurd omdat ik lid van het Buddingh'-genootschap ben: ' Bazip, Deibel en andere verhalen. De beste verhalen van C. Buddingh'', samengesteld door Wim Huyser en het bibliofiele 'Kees' acht gedichten en acht citaten, gekozen doorC.J. Aarts en M.C. van Etten. Er is dit jaar weer wat extra aandacht voor Buddingh', omdat hij dit jaar honderd geworden zou zijn.

25 februari 2018

De Olympische Winterspelen zijn afgelopen. Gelukkig maar, want ik heb nu wel genoeg wintersporten gezien. De meeste zien we pas over vier jaar weer op televisie.

1 bestelling: Belcampo: 'De dingen de baas' (Bulkboek).

26 februari 2018

Woensdag gaat de Twingo naar de garage voor een APK. Ik had gezien dat er zich onder de voorruit (op de luchtinlaat) veel blad verzameld had. Dat haalde ik vanmiddag even weg. Toen ik de motorkap opendeed, zag ik een halve dode mol op de motor liggen! Die zal er niet zelf ingekropen zijn. Het meest waarschijnlijk is dat een roofdier (een marter?) hem daar half heeft opgepeuzeld. Als hij (of zij) deze keer maar van de remkabels is afgebleven!

motormol

In een boekje uit 1922: 'Onze priester-dichters. Verzen van levende priesters uit Vlaanderen', verzameld door Joris Eeckhout, kom ik een mooi Vlaams woord voor pseudoniem tegen: deknaam. De gedichten uit het boekje voegde ik vandaag toe aan Schrijversinfo.

5 bestellingen: Wim Pelt, 'Molotov - Von Ribbentrop (De CPN en het Molotov-Ribbentrop-pact)' (Vrij Nederland bijlage 19-08-1989), Jan H. Eekhout, 'Het dorp bij de hemel', H. Enno van Gelder, 'Geld uit de grond', 'Mies Bouwman presenteert artiesten uit één van de acht' (lp), Martien Beversluis,' De ruitentikker'.

27 februari 2018

We hebben voorjaarsvakantie, maar het is winter.

Job en Janneke zijn verhuisd. We hebben sinds kort nieuwe achterburen; met een blaffende hond in hun achtertuin. Nu hoor ik hem maar af en toe, maar ik ben bang dat ik me daar deze zomer aan ga ergeren. Dat geblaf is dan maar een meter of drie van mijn overkapping af.

Zelfbedrog is een prettig overlevingsmechanisme, hele religies zijn er uit voortgekomen.
(Kees Klok, Oude dromen, blz. 34)

Er staat al een week of wat een doos van Ikea met een ladenkastje voor in de slaapkamer. De andere zaken die we toen kochten, hebben we gelijk in elkaar gezet. Dit kastje staat al een poosje geduldig te wachten. Vanmiddag maakte ik de doos open en ik schrok van de hoeveelheid planken en plankjes en nog meer van de hoeveelheid schroeven, boutjes en duveltjes. Volgens de handleiding tweehonderdeenentwintig stuks! Ik durf er bijna niet aan te beginnen.

1 bestelling: Hans Warren, 'Demetrios'.

28 februari 2018

Koolmeesjes zijn kieskeurige en daardoor slordige eters. Ze gooien tientallen zaadjes uit de voederkoker van zich af, tot ze een zaadje van hun gading hebben gevonden. Met dat zaadje in de snavel vliegen ze naar een ander plekje om het daar rustig op te eten. We hebben een bakje onder die koker hangen. Daar vallen vrijwel al die 'afgekeurde' zaadjes in en eens in de zoveel tijd komt een Turkse tortel die dan weer opeten.

koolmees

Aan het eind van de ochtend was er een monteur van Stedin. Er gaat iets niet goed in de communicattie tussen de slimme meter en 'Toon'. Dat kreeg deze monteur ook niet voor elkaar. Wel heeft hij een nieuwe slimme meter gemonteerd. Op goed geluk?

We brachten vanmiddag de Twingo naar de garage. Hij moet gekeurd worden. Ik verwacht geen bijzonderheden. Omdat het zo vriest heb ik hem deze keer niet eerst gewassen. We rijden er zo weinig mee dat er randjes mos op de auto groeien! (Je kunt ook zeggen: we wassen hem zo weinig dat er randjes mos op groeien.)

Op de terugweg van de garage reden we even langs het kringloopcentrum. Ik kocht:
- Huizinga's Spreekwoorden en Gezegden
- Jeroen Brouwers, Papieren levens
- Inger Frimansson, De schaduw in het water
- Rudie Kagie, Boudewijn Büch. Verslag van een mystificatie

Het Ikea-kastje staat. Het was een hele klus.

4 bestellingen: Multatuli, 'Saïdjah en Adinda plus Woutertje Pieterse' (Bulkboek, bewerkt en bekort door Ivo de Wijs), Edward Heppenstall, 'Geen dag zonder God. Bijbels dagboek', Willy Spillebeen / Hubert van Herreweghe, 'Gedichten 1995', Knipsels Kafka.

 

Door naar maart 2018