Februari 2019

1 februari 2019

Vanmiddag ging ik met Martijn een huis bezichtigen. Hij is zijn appartement nu wel ontgroeid. We praten al langer over diverse te koop staande huizen, maar nu leek er eentje wel heel geschikt. Er was veel belangstelling voor (elf bezichtigingen). Als hij echt geïnteresseerd is, moet hij voor maandag 10.00 uur een bod uitbrengen en vooral ook de eventuele voorwaarden opgeven. Voor en na het avondeten zetten we met elkaar (we is inclusief Suzanne en Gijs) de voor- en nadelen op een rijtje.

Ik schreef vandaag een gedicht over Piet de Vrije en zijn digitale offensief tegen een SGP-burgemeester. De tweede woensdag van de maand is er weer een Cultureel Café en daarin wordt deze keer de nieuwe stadsdichter gekozen. De oude stadsdichters is ook gevraagd een gedicht voor te dragen. Dat moest van mezelf nu wel weer over Veenendaal gaan. Ik had zelf plezier van mijn koppeling van Piet de Vrije aan het recht op vrije meningsuiter. Ik geef u vast de eerste twee zinnen:

Piet de Vrije meningsuiter
is een welbespraakte snuiter.

De rest volgt na het Cultureel Café.

Bij de deze week in huis gehaalde boeken zaten ook een stuk of wat bloemlezingen. Vanavond vermeldde ik de gedichten en verhalen uit 'Kom vanavond met verhalen. Oorlog in verhalen en gedichten' (1999) op Schrijversinfo.

2 bestellingen: Aantal (29) knipsels, columns Een en ander van Gerrit Komrij, Drs. P, 'Maak thuis Uw eigen tekst in Uw vrije tijd zonder schroeven'.

2 februari 2019

Vanochtend reden we naar de Makro. Lidy wilde er lakens kopen. We kochten ook pruiken, glitterhoeden en stropdassen voor Tygo en Dylano. Binnenkort hebben ze op school een 'gekke harendag' en daarna volgt ook nog carnaval.
We kochten wat kookboeken (nieuwe en een euro per stuk!), wat etenswaren, wat lampen. Bij de roltrap liep ik collega Bas en zijn vrouw tegen het lijf. Ik zei dat we wel hadden kunnen carpoolen. Bas zei dat ik dan ook mee had gemoeten naar de Ikea en naar Intratuin. Niet carpoolen was dus een goed idee.

De strijd is definitief verloren. Ik hoor vanmiddag Frits Spits in 'De Taalstaat' 'Het meisje die' zeggen.

Tygo wilde een nachtje bij ons slapen. Vanavond ligt hij op de bank naar Ajax-VVV te kijken. De 3-0 ziet hij vallen, maar daarna is hij op de bank in slaap gevallen en hij heeft de volgende drie doelpunten gemist.

Ik verwerkte op Schrijversinfo nog een interessant boek uit de dozen van deze week: 'Auteurs van nu. Gegist bestek III' van C.J.E. Dinaux (1969).

4 bestellingen: 'DSM. Een beeld van de onderneming', boekenlegger 'Nieuw! Athenaeum Pockets', Hendrik Willem van Loon, 'Pioniers der vrijheid, bevattende een waar en getrouw verslag van een aantal hoogst interessante ontmoetingen met enkele historische personages van Confucius en Plato tot Voltaire en Thomas Jefferson, die altijd in hoge mate onze nieuwsgierigheid had', 'Elseviers Nederlands woordenboek & vreemde woordentolk'.

3 februari 2019

Tygo sliep tot 8.00 uur. Dan mogen we niet mopperen.

Een reclame voor scootmobiels op tv. Scootmobielen klinkt mij logischer in de oren, maar het mag allebei. In de reclame wordt uitgelegd dat een scootmobiel je levensvreugde kan verhogen en dan volgt de oproep: 'Oriënteer naar de mogelijkheden.' Nee: Informeer naar de mogelijkheden, of : Oriënteer je op de mogelijkheden.

2 bestellingen: Knipsels Bibeb, 'Heemschut - Oktober 1981 - No. 10, Lustrumnummer. 70 jaar actief'.

4 februari 2019

Een rustige dag.

3 bestellingen: boekenlegger: Anti & Willem Reusink / markten Bredevoort, J.P.J.H. Clinge Doorenbos, 'Zingend door het leven', Jef Last, 'Culturele revolutie in China'.

5 februari 2019

Weer zes lesuren achter elkaar. Weer door een standby-uur (in een V2-klas deze keer) en een verplaatsing van het achtste uur naar het zevende.

Vanavond hadden we een vergadering van het Cultureel Café. Even terugkijken op de geslaagde avond over Gilbert van Schoonbeke en vooruitkijken naar (en dingen regelen voor) de avond met de benoeming van een nieuwe stadsdichter én de avond met een pubquiz voor de gemeenteraadsfracties. Voor die pubquiz bedenk ik de komende weken de veertig vragen.

4 bestellingen: F.H.A.M. Kruse en G. Blankemeijer, 'Barmhartigheid, armenzorg en Bijstandswet', Bert Evenhuis, 'Naturisme en nudisme. Leven en laten leven', Dr. J.P. Willem, 'De sleutel tot een lang leven. Fit zijn en zich jong voelen op iedere leeftijd', Pierre Bourdieu, Pierre, 'De regels van de kunst: Wording en structuur van het literaire veld'.

6 februari 2019

In H4 hebben alle (nou .. de meeste) leerlingen het boek voor hun volgende boektoets bij zich. Deze les mogen ze er rustig in lezen. Terwijl ze lezen, vraag ik één voor één aan ze wat ze aan het lezen zijn (om te controleren of het een 'toegestaan' boek is). Zen is 'De avonden' van Gerard Reve aan het lezen (uit de 'Grote lijster'-serie). Ik zeg hem dat ik bang ben dat hij het saai gaat vinden. Zijn antwoord is prachtig: 'Tot nu toe vermaakt het me wel.'

Vanavond zag ik met Martijn (in een uitverkochte 'Lampegiet') de voorstelling 'pesetas' van Van der Laan en Woe. Het was een heerlijke avond: grappig, woordspelig, verrassend, muzikaal.

6 bestellingen: Berry Westra, 'Bieden met Berry 1 constructieve bieden', Pieter Grashoff, 'Alleen op de wereld', J.A. Brandsma, 'Kerk en wereld in Latijns-Amerika', Daniel Defoe, 'Robinson Crusoe', John Lubbock, 'De genoegens des levens', 'De Revisor, themanummer: Lenz, negende jaargang, nr. 5, oktober 1982'.

7 februari 2019

3 bestellingen: 'Hollands Maandblad april 1966', Toon Tellegen, 'Als we vlammen waren', Drs. P, 'Maak thuis Uw eigen tekst in Uw vrije tijd zonder schroeven'.

8 februari 2019

Je ziet tegenwoordig op televisie doorlopend reclame voor andere televisieprogramma's. Ik heb nu een paar keer wervende stukjes langs zien komen voor Frans Bauer die in China is. Het nodigt niet echt uit om naar het programma te kijken. Wat je ziet is van een stuitende domheid en als het al geen racisme is, dan is het toch een ergerlijke vorm van etnocentrisme. Het doet me sterk aan Obelix denken die doorlopend roept 'Rare jongens die Romeinen.'

1 bestelling: 'De kroniek van het Rembrandthuis, 1977 / 1'.

9 februari 2019

We fietsten vanochtend naar het Bruïneplein. De zon scheen iets, maar de wind bleek venijning, vooral op de terugweg.

In de voortuin staan paarse en oranje (gele?) krokussen te bloeien.

Het CLV is sinds gisteren behoorlijk in opspraak. Ze hebben RTL binnen school laten filmen voor een reality-serie. Ouders, leerlingen en docenten waren daarvan op de hoogte. Zij waren echter niet op de hoogte van het feit dat er al enkele weken vijf nep-leerlingen op school rondliepen. Leerlingen kwamen daarachter (ze ontdekten dat facebook-accounts 'nep' waren). Iedereen voelt zich daar nu belazerd door de schoolleiding. En terecht: een school moet een veilige omgeving bieden. In de kranten gaat het vandaag nog flink door. Paulien Cornelisse schrijft er zelfs in haar column op de eerste bladzijde van 'de Volkskrant' over.
De leerlingen van groep acht staan vlak voor hun schoolkeuze. Daar zou dit nog best eens invloed op kunnen hebben. Dat lijkt aardig voor ons, maar is dat niet persé. We hebben vorig jaar onze dislocatie afgestoten en zitten helemaal niet te wachten op een plotseling (en wellicht eenmalig) veel groter aantal brugklassen.

1 bestelling: 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde: themanummer: Terug naar de bron, nr. 91/6, jaargang 8, november-december 1991'.

10 februari 2019

Vanochtend las ik 'Terug naar Kongo' van Lieve Joris uit. Ze reist door Kongo op zoek naar sporen van haar 'heeroom' die er missionaris was. Ze blijft niet tussen de blanken en ziet alle kanten van het, af en toe kafkaëske, land. Toevallig zag ik gisterenavond, op tv, het eerste deel van een film over Congo. Het laatste deel had ik vorige week al gezien. Op RTL herhalen ze die films blijkbaar met enige regelmaat (of zou hij toevallig op heel verschillende zenders zijn uitgezonden?)

Ik heb een nieuwe wetmatigheid ontdekt. Ik noem het 'de wet van Beek'. Hoe minder hersens, hoe meer tatoeages. In de wiskunde heette dat vroeger (geloof ik) omgekeerd evenredigheid:

2 bestellingen: Tomasi di Lampedusa, 'Il Gattopardo', Griet Op de Beeck, 'Gezien de feiten', Robert van Gulik, 'Vier vingers', Harry Paape, 'De Geuzen'.

11 februari 2019

Ik dacht mijn telefoon kwijt te zijn. Ik kan best een dag zonder, maar hier werd ik toch wel zenuwachtig van. Ik had hem op de passagiersstoel gelegd. Hij zou er toch niet afgegleden zijn en, nog erger, op het Bruïneplein uit de auto gevallen zijn (toen ik de ingepakte boeken van die stoel afpakte om naar het postagentschap te brengen). Lidy belde me en gelukkig hoorde ik de telefoon zoemen. Hij was van de stoel gegleden en lag ingeklemd tussen stoel en deurstijl.

12 februari 2019

Ik was vandaag uit luiheid op de fiets; ik had geen zin om de autoruiten schoon te krabbben!

Mijn H4-leerlingen moeten voor hun boektoets twee recensies van het gelezen boek opzoeken. Daarvoor hebben we op school een abonnement op Biblion. Daar had ik (tot mijn schande) nog nooit op gekeken. Dat ga ik - ook voor Schrijversinfo - vaker doen. Je tikt een titel in en de recensies vliegen je om de oren.

Mijn leerlingen waren zeer verbaasd toen ik ze vertelde dat ik nog nooit naar 'Wie is de mol' heb gekeken. Ik legde ze uit dat het feit dat er massaal naar een programma wordt gekeken bijna altijd betekent dat je er niet naar hoeft te kijken. De smaak van de massa is geen reclame. Hierna verklaarden mijn leerlingen dat ik dan een 'hipster' ben. Die gaan blijkbaar tegen de 'massa' in. Nou vooruit ... dan ben ik een hipster.

In een andere klas (H3c) wilden twee leerlingen wel een demonstratie 'vechten met starwars-lichtzwaarden' geven:

Starwars lichtzwaarden

13 februari 2019

Vanuit lokaal 215 zie ik hoog in een boom aan de overkant van de straat een ekster op een nest zitten. Die is er vroeg bij. Het nest is enorm groot (diep) en valt op omdat er nog geen blad aan de boom zit.

Vorige week kreeg ik een mailtje van Nick ter Wal. Hij complimenteerde me met de Schrijversinfobladzijde over Ferdinand Langen en wees me op het door hem geschreven boekje 'De schrijfmachine. Portret van Ferdinand Langen', waarmee ik mijn bladzijde nog wel wat aan kan vullen. Ik bedankte hem voor het compliment en schreef dat ik eens zou kijken of ik dat boekje ergens tegenkwam, maar dat ik zo'n zeshonderd van die bladzijden over schrijvers heb en dat ik onmogelijk alles wat over die schrijvers verschijnt aan kan schaffen.
Vandaag viel het boekje in mijn brievenbus. Nick heeft zijn uitgever gevraagd mij een recensie-exemplaar toe te sturen! Dat is aardig.
Ik had in 'Argus' al een positieve recensie gelezen en ik deel die mening. Het is geen biografie, zelfs geen aanzet daartoe, maar de term 'portret' dekt de lading en je krijgt via dat portret een aardige kijk op deze vergeten schrijver. En ja ... ik zal in de komende dagen die bladzijde over Langen nog wel wat aanvullen.

Vanavond is in het Cultureel Café de nieuwe stadsdichter bekend gemaakt. Nu voor een periode van drie jaar. Ook de drie 'oude' stadsdichters waren aanwezig en lazen een gedicht voor. Ik las mijn gedicht over Piet de Vrije (en zijn mening over de SGP) voor. Rijnpost-journalist Martin Brink vroeg om een mailtje met dat gedicht en gaat het in de 'Rijnpost' plaatsen.
Het was lekker vol in het Cultureel Café: zo'n zeventig mensen. Dat is voor een poëzie-avond helemaal niet slecht!

3 bestellingen: 9 x Beatrix Potter (in het Engels), B.H. Stolte, 'Nijmegen is toch Noviomagum', 'Boekenpost nr. 35, jaargang 6, mei/juni 1998'.

14 februari 2019

Een heerlijke zonnige dag. Goed voor de zonnepannelen (laat ik dat ook eens zeggen). Lidy kijkt graag op haar iPad naar de opbrengst van die dingen. Ik geloof dat wel. Mij interesseert vooral hoeveel we aan het eind van het jaar minder betalen dan de jaren ervoor.

Ook op de basisscholen 'leeft' Valentijnsdag. Tygo had een mooie brief van een klasgenootje en Dylano had een lief briefje op een rood papiertje (in de vorm van een hartje) geschreven voor een meisje uit groep zeven, dat hem enige tijd geleden op het plein troostte toen hij verdrietig was.

4 bestellingen: H. Marsman, 'Zelfportret van J.F. en ander proza', Theun de Vries, 'W.A.-man', Ellen Warmond, 'Van kwaad tot erger', Leonhard Huizinga, 'Twaalf maal Hieronymus', Marianne Philips, 'Tussen hemel en aarde', F. Springer, 'Quissama', 'Olivia door Olivia', B. Jesserun Lobo, 'Nachtelijke cavalcade', Jan Mens,'Mensen zonder geld', Louis Paul Boon, '90 mensen', W. Somerset Maugham, 'Julia, de roman van een actrice, Guus Kuijer, 'Het dochtertje van de wasvrouw', Piet Grijs, 'Grijsboek of de nagelaten bekentenissen van Raoul Chapkis', Anne H.Mulder, 'Een Ruiker Camelia's. geplukt in het Parijs van de romantiek', Inez van Dullemen, 'Een hand vol vonken', Adriaan van der Veen, 'Doen alsof', Hans Andreus, 'Denise', Muriel Spark, 'De vrijgezellen', John Steinbeck, 'De verdoolde bus', Alfred Kossmann, 'De moord op Arend Zwigt', Marnix Gijsen, 'De kat in den boom', Marianne Philips, 'De doolhof', Alice Nahon, 'Vondelingskens' (2x), Alice Nahon, 'Op zachte vooizekens', Hugo Claus, 'Gedichten (1948 - 1963)', Rutger Kopland, 'Dit uitzicht', Hugo Claus, 'Gedichten 1969-1978', Paul Snoek, 'Gedrichten. Gedokumenteerde aktualiteitspoëzie en/of alternatieve griezelgedichten', Gerrit Kouwenaar, 'data/decors', Hugo Claus, 'Een geverfde ruiter', George Kay (introduced and edited by), 'The Penguin Book of Italian Verse', Jan Emiel Daele, 'Van kritiek naar lyriek'.

15 februari

Dit is de week van de grote bestellingen. Over het algemeen wordt bij mij één boek besteld, maar nu heb ik in een paar dagen bestellingen van 3 tot 22 boeken.

Vanmiddag kreeg ik (op de markt) een telefoontje van Ippon. Ippon is het bureau dat invallers voor basisscholen regelt. Mijn inschrijving is (eindelijk) definitief en ik kan op hun site mijn beschikbaarheid opgeven. Het gaat er nu dus toch van komen. Dat betekent dat ik volgende week maar eens ga vragen of ik een ochtend mee mag draaien. Het is wel zo handig als je de gewoontes en de gang van zaken een beetje kent. Volgend jaar zit deze school tijdelijk (i.v.m. nieuwbouw) in het oude gebouw van 'De Grift'. Het lijkt me apart, maar wel heel leuk, om daar na twintig jaar nog eens voor de klas te staan.

Nieuw op Schrijversinfo: Mink van Rijsdijk.

16 februari 2019

Een gebrekkig geheugen zoals jij zegt te bezitten lijkt me een handicap van jewelste,
maar misschien een gelukzalige handicap,
als je tenminste een sentimentele inborst hebt.
mocht je echter nuchter van aard zijn dan kun je zo'n geheugen trainen,
en opkrikken met vitamine B-complex.
Ik heb een geheugen als een olifant,
en op het gebied van de letteren is dat een zegen,
op het gebied van de beslommeringen is dat een vloek.
De verzameling herinneringen die ik tors is onovertroffen,
behalve dan door grote schrijvers.

(Nanne Tepper, De kunst is mijn slagveld, blz. 33)

17 februari 2019

Vanmiddag gingen we een cadeautje naar Gijs brengen voor zijn verjaardag. We dronken er koffie en een biertje en aan het eind van de middag lieten we Domino pizza's bezorgen. Keuze genoeg en ze staan bijzonder snel voor de deur (ze vergaten wat, maar dat was er vervolgens ook weer snel).

Tygo zit met een headset op (is daar een Nederlands woord voor) en met de tv als groot computerscherm een computerspel te spelen. Hij praat met klasgenoten en een buurjongen die samen met hem dat spel aan het spelen zijn.

We lagen om 22.00 uur in bed. Suzanne haalde me over om toch een keer 'De luizenmoeder' te kijken, maar dat wordt dan via 'uitzending gemist'.

18 februari 2019

De school krijgt, nu er een collega Nederlands ontslag genomen heeft, de lessen niet meer rond. De oplossing is o.a. gevonden door mij na de voorjaarsvakantie mijn H3-klassen 'in te laten leveren' en mij daarvoor twee H4-klassen in de plaats te geven (voor H3 was er wel iemand beschikbaar, een oud-collega die een half jaartje voor een paar uur terugkomt).
Ik word dan voor de rest van dit schooljaar ook mentor van een groep H4-leerlingen. De extra uren passen net niet in mijn aanstelling en daar dient zich een probleem aan. Als je meer dan vijf jaar voor je zevenenzestigste met (deeltijd)pensioen gaat, mag je daarna niet toch weer meer gaan werken. Doe je dat toch, dan staan daar flinke boetes op!
Ik ben vanochend een paar uur aan het bellen geweest (met een keer of vijf een kwartiertje 'wachttijd'). Bij het pensioenfonds konden ze er niets over zeggen. Zij leggen geen boetes op, dat doet de belastingdienst. Bij de belastingdienst werd ik diverse keren doorverbonden (en er een keer uitgegooid - opnieuw bellen - opnieuw wachten), en de mevrouw die ik uiteindelijk aan de lijn kreeg, was ook niet helemaal zeker van haar vraag. Mijn vragen:
- Ik krijg 40% pensioen en ik werk 50%. Mag ik die 10% extra werken zonder boete?
- Ik ben helemaal niet van plan om structureel meer te gaan werken. Wél wil ik mijn school helpen en dat geldt ook voor de basisschool van mijn kleinkinderen. Mag dat?
Het uiteindelijk advies is: schrijf een brief aan de belastinginspecteur en vraag om ontheffing voor die uren. Wordt vervolgd.

De vereniging 'Vrienden van de Hoge Veluwe' is opgeheven. Trouwe leden konden nu (met flinke korting) 'beschermer' van het park worden. Dat houdt in de praktijk in dat ik nu voor 25 euro een pasje heb, waarmee ik (met mijn auto) gratis het park in kan. Er moest alleen bij de informatiebalie in het Museonder nog een foto van mij gemaakt worden, die op het pasje werd geprint.
Dat regelden we vanmiddag. Nu we er toch waren, maakten we - heerlijk in de zon - een wandeling over de Franse berg, langs de graven van de Kröller-Müllers en langs de 'rondslingerende' Maubronner stenen van het grote museum (dat er door de crisis van de jare '30 nooit gekomen is).

Hoge Veluwe Hoge Veluwe

In 'de Volkskrant' staat vandaag een artikel met daarbij een leestip: 'Het avondrood der magiërs' van Rudy Kousbroek. Dat soort dingen heeft effect. Het boek wordt vanochtend al besteld.

4 bestellingen: Rudy Kousbroek, 'Het avondrood der magiërs', 2 boekenleggers 'De kleine prins', Molière, 'Dom Juan ou Le Festin de pierre', Jan Kuitenbrouwer, 'Turbo-totaal. Bevat de bestsellers Turbo-taal en Neo-turbo'.

19 februari 2019

Vandaag besprak ik met mijn H3-klassen dat dit onze laatste lesweek is. Ze begrepen dat de school keuzes moet maken en moet zorgen dat alle klassen les hebben. Ik viste niet naar complimentjes, maar het is aardig als ze spontaan komen. Ze vinden me relaxt en ze vinden dat ik goed uitleg.

Na de voorjaarsvakantie heb ik in de plaats van deze twee H3-klassen twee H4-klassen en achttien mentorleerlingen uit H4 (plus de bijbehorende mentorles).

1 bestelling: Hans Heestermans, 'Luilebol! Het Nederlands Scheldwoordenboek'.

20 februari 201

Ik had vanochtend een gesprek met onze interim-rector. Ze stelt vragen waaruit blijkt dat ze de boel aardig in de peiling heeft. Ik heb wel vertrouwen in deze mevrouw. Donderdag na de vakantie ga ik met haar en met onze zorgcoördinator naar de rechtbank. Helaas wordt het normaal dat ouders hun gelijk op deze manier proberen te halen. Dit ligt mede op mijn bordje, omdat ik in het vorige schooljaar als leerlingbegeleider medeverantwoordelijk was voor deze leerling.

Vandaag stond mijn gedicht voor het Cultureel Café van vorige week in 'de Rijnpost':

Gedicht: Vrije meningsuiting

.

3 bestellingen: Hans W. Bakx, 'Midas' tranen', rouwkaart Doeschka Meijsing, Aad Nuis, 'Op zoek naar Nederland', Ingrid Harms, 'SM' (Vrij Nederland, themabijlage 13-05-1989), Gilles Dorleijn, 'J.H. Leopold - Verzen' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

21 februari 2019

Aan het eind van de middag gingen we met Martijn weer naar een te koop staand huis kijken. Goed qua woonoppervlak, maar te veel achterstallig onderhoud en in een straat waar je je auto nauwelijks kwijt kunt. Gewogen, gewogen en te licht bevonden.

Op mijn iPad krijg ik allerlei reclame voorgeschoteld. De jonge vrouw in de reclame van internetsupermarkt Picnic is volgens mij een oud-leerling. Gezichten onthoud ik, namen niet.

Vandaag vermeldde ik de gedichten uit 'Carillon' (11e druk, 1968) op Schrijversinfo.

4 bestellingen: Yvonne Keuls, 'Indische tantes', Theo Thijssen, 'Kees de jongen', Roel Reijntjes, 'Late brummelpluk', Paul Biegel, 'De rode prinses'.

22 februari 2019

De kleinzoons willen graag een muis bij de laptop en eigenlijk vind ik het zelf ook wel handiger. Het is heel lastig om steeds de muis van de studeerkamer op te halen (en weer terug te brengen). We gaan er dus maar eentje (bij)kopen.

2 bestellingen: Renate Dorrestein, 'De blokkade', Odile Heynders, 'Lucebert - Apocrief / De analphabetische naam' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

23 februari 2019

De eerste vraag (per mail) van een ouder van een mentorleerling is binnen. Ik heb ze binnen een dag beantwoord (en dat ook in de vakantie). Helpen kon ik ze niet, want wat ze wilden weten, moet ik zelf ook navragen. Ik heb dus gemeld dat ze zo snel mogelijk na de voorjaarsvakantie antwoord krijgen.

In het radioprogramma 'De Taalstaat' van Frits Spits leest af een toe een docent Nederlands voor uit zijn of haar dagboek. Ze vragen om docenten die dat willen doen. Ik stuurde ze vandaag een mailtje met daarin een aantal onderwijsnotities uit dit weblog van dit (school)jaar.

Vanmiddag/vanavond vierden we Franks achttiende verjaardag. We zaten en stonden aan het eind van de middag lekker buiten in de zon .... in februari!

3 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Kijken (I en II)' (Parool, 30-06 en 07-07-71), André Malraux, 'Het menselijk tekort', Jan Donkers, 'Tot hier en niet verder', J.A. Deelder, 'De man in het zwart. Verhalen en gedichten', Max Croiset, 'Oog-opslag', Martien Beversluis, 'De ballade van de vleermuis'.

24 februari 2019

Met Martijn gingen we vandaag naar Den Haag. In het fotomuseum en in het gemeentemuseum is een dubbeltentoonstelling met foto's van Erwin Olaf. In het fotomuseum de - oudere en bekendere - series zwart-witfoto's. In het gemeentemuseum de nieuwere en (voor mij) onbekendere kleurenfoto's.

Erwin Olaf Erwin Olaf

In het gemeentemuseum zagen we ook een deel van de andere tentoonstellingen: Islamitische kunst en De Stijl. Als je er toch bent, wil je in ieder geval de 'Victory Boogie Woogie' even zien.

mondriaan victory boogie woogie

Lidy in Stijl

Ik verbaasde me over de titel van dit schilderij van Ad Gerritsen (wiens werk mij overigens niet bijzonder aanspreekt): dood en slapend tegelijk, dat lijkt me praktisch onmogelijk.

slapende dode Slapende dode

We reden na het meseumbezoek naar Kijkduin, waar we aan de boulevard wat dronken. Het was op het strand ontzettend druk. Bij de pizzaria waar we belandden, moesten we een uur op ons drankje wachten. Dit etablissement is geen aanrader.

Kijkduin

De gedichten uit 'Huiselijke poëzie' staan vermeld op schrijversinfo.

1 bestelling: 'Randstad 8', 'Randstad 9', An Rutgers van der Loeff, 'Vaart naar de vrijheid', Karen Blixen, 'Twee grillige verhalen', Theo Thijssen, 'Schoolland', Simon Vestdijk, 'Puriteinen en piraten', Nicolaas Matsier, 'Oud-Zuid', Hella S. Haasse, 'Oeroeg', C. Buddingh', 'misbruik wordt gestraft', Saki, 'Kwartelzaad en andere verhalen', Frans Coenen, 'In duisternis', Rob Nieuwenhuys, 'In de schommelstoel', Multatuli, 'Ideeën, Eerste bundel', Ro van Oven, 'Hendrickje Stoffels', Raymond Brules, 'Het huis te Borgen', Marcellus Emants, 'Goudakkers illusiën', Jacoba van Velde, 'Een blad in de wind', 'Marnix Gijsen, 'De man van overmorgen', Marnix Gijsen, 'De oudste zoon', Guus Kuijer, 'De man met de hamer', A.F.Th. van der Heijden, 'De draaideur', C. Buddingh', 'De avonturen van Bazip Zeehok', Bertus Aafjes, 'Arenlezen achter de maaiers'.

25 februari 2019

Met Tygo fietste ik vandaag een rondje door het dorp: boeken naar de post, herhaalrecept naar de apotheek, boeken uit de garagebox en bij Peter het tasje met boeken ophalen dat ik zaterdag van AnneMarie kreeg en dat ik daar had laten staan. We kochten een ijsje bij Tamminga en aten dat - jas uit - op het terras op. De warmterecords van februari worden gebroken.

Van AnneMarie kreeg ik zaterdag ook een cadeautje. Toen we samen in het Rijksmuseum waren, vertelde ik haar dat ik daar altijd in ieder geval de zwaan van Jan Asselijn wil zien. Ze gaf me nu die zwaan op een tasje uit de museumwinkel.

Asselijn tasje

5 bestellingen: Eva Bakos, Albert Kofranek, 'Bruna Culinair Zwitersland - Oostenrijk - Tsjechoslowakije - Hongarije - Roemenië', Coby Goorhuis, 'De metro', Marga Minco, 'Je mag van geluk spreken', Marga Minco, 'De val', Marga Minco, 'De glazen brug', Marga Minco, 'De andere kant', A. Chorus, 'De Nederlander', A.M.J. Chorus, 'Met de Linkerhand (Rechts- en linkshandigheid)', . Chorus, 'Benjamin Franklin', boekenlegger: John Ruskin, 'Als een boek waard is gelezen te worden, is het waard gekocht te worden'.

26 februari 2019

Vandaag keek ik tien betogen van H4-leerlingen na. Morgen de rest en in de dagen daarna de boektoetsen. Zo blijf je ook in de vakantie met school bezig.

Ik haalde 'Overpeinzingen' van S. Montag (= Henk Hofland) uit de verkoop. Er zit een lelijke koffievlek op de zijkant van het boek. Ik word kritischer op dat soort dingen. Ik gooi het boekje niet weg, maar zet het in mijn eigen boekenkast. Vandaag las ik al een paar van zijn 'overpeinzingen' (destijds in ''NRC' en 'HP' gepubliceerd) en ik stel weer vast dat zijn manier van schrijven me zeer bevalt. Op bladzijde 16:

Schering en inslag is het andersom, maar een heel enkele keer komt het voor dat iemand je meevalt.

Jinek zegt - in het stukje dat ik van haar programma zag - al drie keer 'die' waar het 'dat' had moeten zijn.

1 bestelling: Hella S. Haasse, 'Oeroeg'.

27 februari 2019

Een uur wachttijd bij het bloedprikken in de poli. Ik hoefde niet nuchter te zijn, daarom ging ik al wat later, maar dat hielp dus niet echt. Deze verpleegkundige voelde aan mijn rechterelleboog en besloot toen direct maar in de linkerarm te prikken. Rechts voelde 'wat stug'.

Het is zulk lekker lenteweer dat we vanmiddag heerlijk in de zon in de spa hebben gezeten.

De betogen zijn nagekeken. Er vielen wel wat onvoldoendes. Als de opdracht is 'tussen de 400 en 500 woorden' dan moet je geen betoog van 650 woorden inleveren!

1 bestelling: J.A. Brongers, 'Een oudheidkundige wichelroede'.

28 februari 2019

Vandaag betaalde ik vijftig euro leergeld. Wat ik geleerd heb is dit: als je BTW-geld van de belasting terugkrijgt, dan sturen ze je eerst een brief en maken dan later dat geld aan je over. Als je BTW-geld moet betalen, dan moet je dat direct doen; er komt geen brief. Na enige tijd komt er wel een brief, maar dan zit er vijftig euro boete op (dat bedrag is twee keer zo hoog als het bedrag(je) wat ik - in eerste instantie - moest betalen!)

Vanmiddag fietste ik met Tygo naar het postagentschap en het groenteboertje. Daarna fietsten we naar het gemeentehuis. Voor de pubquiz van het Cultureel Café heb ik nu bijna de veertig vragen af. Er zitten groepjes van vier vragen over een bepaald onderwerp in. Ik wilde ook vier vragen over het gemeentehuis en de zaal waar de gemeenteraad vergadert. Tygo leerde vanmiddag van mij dat je soms niets moet vragen, dan krijg je ook geen 'nee' als antwoord. Ik had geen zin om aan de beveiliging te vragen of ik even in de vergaderzaal mocht rondkijken. De kans op gedoe en het uitgebreid zoeken naar de verantwoordelijk ambtenaar was me te groot. We liepen dus - recht vooruit kijkend - langs de balie met de beveiliging, gingen de lift in en stapten daar op de eerste verdieping weer uit. Missie geslaagd en zes vragen bedacht (waarvan ik er maar vier hoef te gebruiken).

Aan het eind van de middag ging ik met Tygo en Dylano een 'potje' voetballen op het veldje bij het speeltuintje. Ik werd fanatiek, Tygo ook. We wilden allebei de bal en lagen allebei op de grond. Tygo rolt soepel door. Ik ben daar te oud voor en heb aan de linkerkant een zere rib, Gekneusd?

Versgesneden frites

We aten vanavond opa's beroemde, zelf van grote aardappels gemaakte, dagverse patat. Er is genoeg (voorgebakken patat) over om er morgen tussen de middag nog een keer van te eten.

2 bestellingen: Marcellus Emants, 'Een nagelaten bekentenis', Agaath van Ree, 'De onbekende uren'.