Februari 2020

1 februari 2020

Vanmiddag keken we in de sporthal in Veenendaal-Oost naar het schoolfloorballtoernooi, waar Tygo aan meedeed. Het was er ontspannen-leuk. We zagen hem twee wedstrijden verliezen en er één winnen, dus een kampioenschap zat er niet in. Oud-conciërge Frank was er als opa van een deelnemertje en collega Christa van de administratie was er als moeder van een deelnemertje.

We gingen na afloop nog even naar de Lidl. Die zit daar aan dezelfde parkeerplaats. We kochten veel luxe en weinig eerste levensbehoeften. Achter de twee kassa's die open waren, zaten leerlingen.

1 bestelling: A. Defresne, 'De inbreker'

2 februari 2020

Als je je boeken op schrijversnaam in je boekenkast zet, ontstaan er soms vreemde 'buren'. Deze is wel het meest schrijnend:

Hillesum - Hitler

Vanmiddag ging ik met Martijn (met de trein) naar Utrecht. De bibliotheek aan de Oude Gracht verkocht daar in één keer alle cd's voor één euro per stuk. Het was er ontzettend druk, maar cd-kopers zijn blijkbaar rustige en nette mensen. Ondanks de drukte was de sfeer gemoedelijk. Er liepen veel mensen met een stapeltje cd's, sommige liepen met dozen en tassen vol en ik zag er een paar met een plastic boodschappenmandje op wieltjes. Voor het afrekenen (alleen pinnen) stonden twee rijen van tientallen meters lengte.

Bibliotheek Utrecht

Het is daar aan de Oude Gracht een oud en prachtig pand met fraaie ornamenten. Vooral het glas-in-lood dak en de glas-in-lood ramen vielen op. Ik kocht dertien cd's en ook Martijn hield zich verhoudingsgewijs in (lang geen honderd). De bibliotheek gaat verhuizen naar het gebouw waar vroeger het postkantoor in zat. Ook een fraai gebouw. Ik kocht:

- Eric Clapton, Old sock
- Hans Dorrestijn viert oud en nieuw met Frans Ehlhart (2cd)
- Bryan Ferry, As time goes by
- Bo Henley, Inside job
- Gerard van Maasakker, Jubileum (cd/dvd)
- Gerard van Maasakeer, Lijflied
- Gerard van Maasakker anders
- Magna Carta, In concert
- Maarten van Roozendaal & Egon Kracht, Tijdelijk tekort aan chronisch geluk
- Maarten van Roozendaal, Egon Kracht & Marcel de Groot, Barmhart
- Steeley Span, Dodgy Bastards
- Herman van Veen, Vallen of springen
- Jeroen Willems zingt Jacques Brel

Na afloop dronken we wat bij 'De winkel van Sinkel' (aan de overkant van de gracht). We waren dorstig geworden. Het smaakte dan ook goed. Alleen de bestelde bitterballen kwamen nooit opdagen. Bij het afrekenen kon er nog net een 'sorry' vanaf.

Nieuw op Schrijversinfo: Selma Noort.

3 februari 2020

Nieuw op Schrijversinfo: Ben Borgart.

3 bestellingen: Jaap de Gier, 'Marga Minco - Een leeg huis' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Meyer Sluyser, 'Voordat ik het vergeet', Simon Vestdijk, 'Het vijfde zegel. Roman uit het Spanje der Inquisitie', Marga Minco, 'Een leeg huis'.

4 februari 2020

Onze nieuwe literatuurmethode besteedt bij 'vaste versvormen' aandacht aan Drs P. en aan ollekebollekes. Dat is een schot voor open doel. Ik ging daarover vandaag drie keer ruim een half uur 'los'. 'De zusters Karamazov' kan ik uit het hoofd voordragen. Dat maakt indruk op de leerlingen. Ze memoriseren tegenwoordig niet zo veel meer. Bij 'En de kanarie sprak: 'Tjiep, tjiep, tjiep'' begon één leerling te grinniken. Dat liedje kende ze van thuis!

Bij de 'Jubileum-cd' van Gerard van Maasakkers zit voor die ene euro ook een dvd van die jubileumvoorstelling in Eindhoven. Dat is een onverwacht cadeautje. Ik heb de voorstelling al twee keer bekeken.

5 februari 2020

Mijn H4-klassen schreven vandaag een recensie. Ik had er een laptopkar voor gereserveerd. In de ene klas waren de leerlingen heel serieus bezig en kreeg vrijwel iedereen de opdracht af. Ze beoordeelden elkaars werk. Zelf las ik van drie leerlingen de recensies; die waren goed geschreven. Uiteraard vond ik wel wat kleine foutjes, maar ik vond bij geen van drieën een fout in de spelling van de werkwoorden!
In de andere klas waren ze minder goed aan het werk. Vreemd genoeg is dit wel de klas die net wat hogere cijfers haalt. Ik liet ze ermee wegkomen, maar een volgende keer laat ik ze het werk als huiswerk afmaken.

Op dezelfde laptops vulden mijn mentorleerlingen de jaarlijkse enquête van het LAKS in. Ik bemoeide me niet met hun antwoorden, gaf hier en daar wel uitleg (Wat is een medezeggenschapsraad?), maar genoot vooral van hun onderlinge gesprekjes over diverse schoolzaken. Ze hebben een redelijk nuchtere kijk op hun omgeving.

6 februari 2020

In mijn H4-klas zit een Oost-Europees meisje. Ze heeft eerst de Mavo gedaan en is nu overgestapt naar de Havo. Qua inzet is dat geen probleem en ook qua intelligentie gaat dat wel lukken, maar ze loopt met een klap tegen haar taalachterstand op. Ik heb haar een H3-boek en antwoordenboek gegeven om extra te oefenen en via het samenwerkingsverband is er extra NT2 geregeld.
Er wordt daar thuis niet gelezen en een boek is voor haar een boek. Het verschil tussen lectuur en literatuur is voor haar nauwelijks te snappen. Gisteren had ze een boek bij zich met korte interviews met allerlei mensen. Toen ik zei dat daar geen boekverslag van te maken viel, zei ze dat ze het bonnetje van de Bruna nog had en dat ze het dan wel ging ruilen. Ik had met haar te doen en bood aan om samen met haar naar de Bruna te gaan. We waren daar vanmiddag om 16.00 uur.
Veel literatuur blijkt er bij deze winkel niet te staan. Met veel moeite haalde ik vijf geschikte boeken uit de schappen. Uiteindelijk koos ze voor 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff. Dat gaat over seksueel geweld binnen een gezin. Wel heftig, maar ze kan op internet wel recensies en commentaren vinden, die haar kunnen helpen.

Lidy was mee naar het dorp en kocht intussen bij de ANWB-winkel wat kleding. Daar was een uitverkoop aan de gang.

Nieuw op Schrijversinfo: Bernard Kemp.

1 bestelling: Marcellus Emants, 'Domheidsmacht'.

7 februari 2020

We reden gisteren de Hensbergen-parkeergarage uit en zagen voor Verlaat 21 vier politieauto's staan en agenten in groene hesjes. Dat leek op een 'inval'. Vandaag horen we op het nieuws dat ze daar voor honderdduizenden euro's aan illegale kleding in beslag hebben genomen. De buurt gaat achteruit, sinds wij er niet meer wonen.

We brachten Tygo uit school naar het voetbalveld van GVVV. Daar trainde zijn school voor het schoolvoetbal. De beheerder van de oud-papierbakken bij GVVV is een grappenmaker:

gvvv - oud papier

Suzanne en Gijs waren vanavond uit eten. De jongens waren bij ons (tot een uur of acht, ze sliepen bij Martijn). We namen ze mee naar Hugo's pannenkoekenrestaurant. Bij een plaatselijk winkelcentrum kon je zegeltjes sparen voor een gratis pannenkoek bij elke betaalde pannenkoek. Slim van Hugo's, want in deze 'stille tijd' zat de zaal nu vol. Zo vol dat er (weer) slordig gewerkt werd. We haddden voor de jongens normale pannenkoeken besteld, maar ze kregen kinderpannenkoeken. Hugo's maakte het goed door niet de goedkoopste, maar de duurste pannenkoeken gratis te laten zijn.
Aan het tafeltje naast ons zat collega/toa Bas met zijn vrouw. Zij blijkt ook op de Nieuwewegseschool gezeten te hebben; één jaar 'onder' mij.

1 bestelling: Henk Broekstra, 'Alma Musica. Informatie over muziek'.

8 februari 2020

Ik luisterde vandaag - in gedeelten - naar de Taalstaat van Frits Spits. Daar was ik de laatste tijd wel een beetje klaar mee. Omdat het vooral meer van hetzelfde is en ook wel omdat ze mails niet blijken te beantwoorden. Vandaag hoorde ik er drie interessante zaken:

- Vlaamse achternamen zien er ouderwetser uit dan Nederlandse achternamen. Dat blijkt uit te leggen te zijn. In de Franse tijd werd in ca. 1895 in Vlaanderen de burgerlijke stand ingevoerd (en lieten mensen dus hun achternaam noteren). Dat gebeurde in Nederland twintig jaar later. Toen was er intussen een spellingwet ingevoerd en was de spelling dus 'moderner'.
- Sinds deze week is de Brexit een geschiedkundig feit en wordt daarom met een hoofdletter geschreven. Tot deze week was het een plan en daarom werd het met een kleine letter geschreven.
- Er bestaat op internet een familienamenbank, waar je kunt nakijken waar je achternaam vandaan komt én in welk gedeelte van Nederland je achternaam het meest voorkomt. Het lijkt me leuk daar een keer een les over/mee te maken.

Gijs hielp vanmiddag met wat klusjes; vooral met betrekking tot lampen en licht. In het gangetje buiten hangt een nieuwe lamp, onder de aanrechtkastjes zitten nu ledlampjes, een lamp in de voorkamer heeft een nieuw lampje en het licht in de oven doet het weer!

Toen we de oude buitenlamp openschroefden bleek er een insectenkraamkamer in te zitten (althans, ik vermoed dat het dat is):

kraamkamertjes

4 bestellingen: Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee en het valse hart', P.C. Boutens, 'Beatrijs', Ischa Meijer, 'Brief aan mijn moeder', Ischa Meijer, 'Een rabbijn in de tropen', Charles Whiting, 'Patton. Een krijgsman'.

9 februari 2020

Vandaag maakte ik een overzicht van de toetsen die er dit schooljaar voor H3 nog op de rol staan. Ik probeer ze in de komende dagen allemaal te maken. Dan is dat maar klaar (en kunnen de collega's er nog - op tijd - naar kijken en verbeteringen voorstellen). Ook bereidde ik de rapportvergadering van dinsdag voor.

Er is storm op komst. Alle voetbalwedstrijden gaan vandaag niet door. Ook andere sportevenementen zijn afgelast. Tygo hoeft niet naar Utrecht om te floorballen en collega Ronald hoeft niet naar Schoorl om de halve maraton te lopen.
Wij inspecteerden de achtertuin vanmorgen. We hebben wat losse dingen in de schuur gezet en andere zaken onder de overkapping.

1 bestelling: Ischa Meijer, 'Brief aan mijn moeder'.

10 februari 2020

Onze Nicer-dicer (groentesnijapparaat) was kapot. We gebruiken hem veel. Op Marktplaats vond Lidy een nog nieuwe voor twee tientjes. Die hadden we met een paar dagen in huis. Het blijkt een complete, grotere en stevigere uitvoering te zijn. En ook nog eens met extra mogelijkheden. Het was al niet duur, maar het blijkt echt een koopje te zijn.

Vanmiddag besprak ik de rapportvergadering voor met de leerlingbegeleider. Daar moet ik dan even apart voor naar school, maar dat moet dan maar.

Nieuw op Schrijversinfo: Peter van Lieshout.

2 bestellingen: 'Aantal (64) knipsels van en over Nescio', Gerrit Achterberg, 'En Jezus schreef in 't zand', Doeschka Meijsing, 'Robinson'.

11 februari 2020

In het zevende uur werd ik geïnterviewd door twee Marokkaanse H5-leerlingen. Zij maken een profielwerkstuk over de taalachterstand van Marokkaanse derde-generatie-leerlingen op het Rembrandt-College. Zij weten dat ik sommige van hun vaders les heb gegeven in de schakelklas en dat ik misschien ook wel hun opa's Nederlands heb geleerd tijdens de taallessen van de Stichting Buitenlandse Werknemers. Dat was tussen 1977 en 1980 aan de Patrimoniumlaan.
Ze hadden zich goed voorbereid en we hadden een serieus en mooi gesprek. Deze leerlingen stellen niet de schuldvraag, maar proberen in kaart te brengen hoe dingen gegaan zijn. Zelf zien ze al een parallel met Poolse arbeiders die nu in Nederland aan het werk zijn. Ik heb ze aangeraden dat laatste zeker ook mee te nemen in het profielwerkstuk; misschien zelfs in hun conclusie.

Vanmiddag waren er leerlingbesprekingen. Ik zat bij mijn eigen H3-mentorklas en verder de hele middag bij de VWO-vergaderingen. Donderdagmiddag zit ik bij de rest van de VWO-vergaderingen. Dit ter voorbereiding op drie maanden leerlingbegeleider zijn voor alle VWO-klassen, ter veranging van een collega die na de voorjaarsvakantie met zwangerschapsverlof gaat. Dat betekent dat ik tot de zomervakantie weer wat meer werk.

We kochten van vrienden van Suzanne en Gijs een tweedehands Playstation 3. Vanavond kwam de verkoper hem installeren. Dan kunnen de kleinzoons zich hier ook uitleven. Er zat een hele stapel spel-cd's bij. Ik vermoed daarom dat we er niet teveel voor hebben betaald.

Vanavond om 21.00 uur werd er nog een pakketje afgeleverd. Die bezorgers maken lange dagen voor weinig geld. Het was een pakketje Kees Fens waarop ik zaterdagavond op Catawiki de hoogste bieder was!

Fens - Catawiki

- De eenzame schaatser
- De gevestigde chaos
- De hele wereld een dansfeest
- De onsterfelijke lezer
- Die dag lazen wij niet
- Doorslagen van de tijd
- Handgroot: Postscripta bij boeken en lezen
- Heilige slakken en andere terzijdes over boeken, bibliotheken, lezers en lezeressen
- Loodlijnen
- Mijnheer en mevrouw Aluin & andere tussenteksten
- Nabij
- Oliver Hardy als denker en andere opstellen
- Op het tweede gezicht
- Tussentijds
+ Wiel Kusters, Mijn versnipperd bestaan. Het leven van Kees Fens 1929-2008

2 bestellingen: Willem Elsschot, 'Een ontgoocheling - Het dwaallicht', Jan Mens (bewerkig), 'De negerhuit van oom Tom'

12 februari 2020

Of ik morgen en overmorgen in kan vallen voor groep 7 op 'De Vuurvlinder'. Donderdagmiddag is dat even lastig, vanwege de tweede ronde leerlingbesprekingen. maar het kan als ik het laatste uurtje (13.15-14.15 uur) op 'De Vuurvlinder' weg kan. Dat lukte. Ik deed er die moeite voor, omdat het de klas van Tygo is en hij vraagt al maanden 'Wanneer kom je nou eens in mijn klas invallen?'

Cultureel Café

Vanavond sprak ik in het Cultureel Café met de twee Veense thrillerschrijvers Rudy Dek en Peter van Beek. 'Skeutje Bij' is niet zo heel groot en zat mede daardoor lekker vol. Het gesprek liep vlot en na afloop bleek iedereen het heel leuk te hebben gevonden.
Ik was wel wat nerveus, vooral toen de twee voorbereide Kahoots niet door gingen, omdat de aansluiting van de beamer niet in mijn laptop bleek te kunnen. Ik was toen bang dat ik niet genoeg vragen zou hebben. Maar dat viel gelukkig reuze mee. Ook het voorlezen door de schrijvers leek even lastig, omdat het licht in het café erg 'schemerig' was. Ik lichtte de mannen bij met de zaklamp van mijn telefoon (improviseren maar).

13 februari 2020

Deze groep zeven is een heel prettige klas. Je kunt een grapje met ze maken en daarna gaan ze weer lekker aan het werk. Op deze manier is invallen een klein feestje!

1 bestelling: David Brandon, 'Zen in de kunst van het helpen'.

14 februari 2020

'Gekke harendag' op 'De Vuurvlinder'. Ik val weer met mijn neus in de boter. We gingen gisterenmiddag snel een busje haarverf kopen. Bij Kruidvat lag een spuitbusje roze haarverf in de uitverkoopbak voor 1 euro. Vooruit dan maar.

gekkeharendag gekkeharendag

Vrijwel alle leerlingen hebben vandaag 'gek haar'. Ongeveer de helft met verf, de anderen met gekke mutsjes, speldjes of vlechtwerk.

's Middags blijkt er de bekendmaking van de prins carnaval en zijn adjudanten te zijn. Er zijn verkiezingsfilmpjes gemaakt en alle leerlingen hebben mogen stemmen. Er is een klein feestje op het plein en ... jawel hoor ... ik loop mee in de polonaise!

15 februari 2020

Eerst maar eens flink uitgeslapen!

Mijn grootvader hield de tijd verborgen.
Zijn gouden zakhorloge kende een dekseltje,
dat de wijzerplaat onzichtbaar maakte.
Zijn initialen stonden in dat dekseltje gegraveerd,
wat de onderliggende tijd tot zijn persoonlijk bezit leek te maken.

(A.L. Boom, De eenzame schaatser, blz. 17)

1 bestelling: 'Tirade 219/220, J. van Oudshoorn 1876-1976'.

16 februari 2020

Al een paar weken was ik van plan zelf eens sushi te maken. Vandaag kwam het ervan. Ze smaakten goed. Het oprollen kan nog iets strakker en de inhoud mag wat meer in het midden terecht komen, maar voor een eerste keer ben ik wel tevreden:

sushi sushi

In de voortuin bloeien honderden krokussen. Ik wist niet dat we er zoveel hadden. Op drie plekken bloeien er kleine narcisjes (vermoedelijk potjes die we, toen ze uitgebloeid waren, van binnen naar buiten hebben verplaatst). De tulpen steken hun eerste blaadjes net boven de grond uit. Bij de hyacinten zijn de bloemen al tussen het blad te zien.

krokussen

3 bestellingen: 'Propria Cures, 85e jaargang no. 21, 8 maart 1975', 'Propria Cures, 85e jaargang no. 24, 29 maart 1975', Rodaan Al Galidi, 'Hoe ik talent voor het leven kreeg', Max Velthuijs, 'boekenlegger: Vier feest met Kikker'.

17 februari 2020

Er is in de pers veel te doen over geld uit het buitenland, waarmee orthodoxe moslims 'de macht' in moskeeën overnemen. Er wordt schande van gesproken.
Niemand die zich herinnert hoe honderden jaren lang missionarissen en zendelingen met geld uit Nederland het geloof elders 'verbreidden'.
Ik zie niet zo heel veel verschil.

Nieuw op Schrijversinfo: Chris Bos.

Oorogspad

Rudy Dek las vorige week in het Cultureel Café een stukje voor uit zijn boek 'Oorlogspad, waarin hij de Nijmeegse vierdaagse verbindt met het 'vergissingsbombardement' op Nijmegen door de geallieerden op 22-02-1944. In de afgelopen twee dagen las ik het boek vrijwel in één adem uit. Het is spannend, maar ook beklemmend. Je bent bang voor wat er gaat gebeuren, maar wilt het toch weten. Kortom: een uitstekend geschreven thriller!

4 bestellingen: K. Norel, 'Vliegers in het vuur, deel 1, Met de rug tegen de muur', K. Norel, 'Vliegers in het vuur, deel 3, Voorwaarts!', Sjoerd Kuyper, 'Eiber!', P.R. Bos en J.F. Niermeyer, 'Atlas der gehele aarde', Guus Sötemann (bijeengebracht door), 'De Muze en het heelal, Een verzameling gedichten, handelende over licht en duister, over aarde, zon, maan en sterren, over ruimtevaart, een primula en een citroen'.

18 februari 2020

Nog één rapportvergadering vanmiddag. Daarna waren er leerlingen in de vergaderingen, waarmee groepjes van twee docenten gingen 'speeddaten'. De docenten hadden een vraag (bijvoorbeeld: Wanneer word jij blij van een les?') en gingen daarmee een stuk of acht leerlingen af. Er ontstonden interessante - korte - gesprekjes, deels voorspelbaar, deels toch ook wel verrassend.

1 bestelling: 6 x Louis Paul Boon, 'Wapenbroeders. Een getrouwe bewerking der aloude boeken over Reinaert en Isengrimus' (Bulkboek).

19 februari 2020

De laatste werkdag voor de voorjaarsvakantie. Ik haalde Kees Torn nog maar eens van stal. Op zijn nummer 'N-E' wordt door de leerlingen wisselend gereageerd. Je ziet sommige leerlingen genieten van de 'woordkunst', maar aan andere leerlingen is het absoluut niet besteed.

Aan het eind van de middag/begin van de avond had ik zes tienminuten-gesprekken. Die verliepen gelukkig in een prettige sfeer. De leerlingen waren er zelf bij en we zaten steeds wel op één lijn.

Na de voorjaarsvakantie (en tot de zomervakantie) ga ik definitief ook op donderdag en vrijdag werken. Ik verdeel de pakweg tien uur vervanging van de leerlingbegeleidster VWO (die met zwangerschapsverlof gaat) over deze twee dagen. Beginnen om pakweg half tien en weer naar huis om pakweg half drie. Dat zijn prettige werkdagen.
Deze week werd duidelijker dat ik ook nog eens in deze periode de rest van H3e als mentorleerling erbij krijg. De collega-mentor gaat - met dank aan het lerarentekort - meer les geven en school ziet geen andere oplossing voor deze mentorleerlingen. Ik vind dit in combinatie met de leerlingbegeleiding VWO geen prettige keuze, maar ja, om 'prettig' wordt soms niet gevraagd.

2 bestellingen: J.A. Dautzenberg, 'Jacques Hamelink - Het plantaardig bewind. Zes verhalen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), AO-redactie, 'Lezende Vingers (Het levenswerk van Louis Braille)'.

20 februari 2020

Ria en Erich op de koffie. We hadden nog een lunchafspraak (voor mijn verjaardag) 'staan'. Dat doen we volgende week woensdag.

Ik lees op blz. 102 van Cyrille Offermans 'Een iets beschuttere plek misschien':

in het algemeen stonden schrijvers tot de gloriejaren van Johan Cruijff toch aan de kant van Rudy Kousbroeks oordeel dat 'sport (iets) is voor imbecielen'.

Na enig zoeken vind ik Kousbroeks bewuste citaat op bladzijde 9 van 'Anathema's 3':

Sport - het is een niet barmhartige waarheid, en er wordt vaak omheen gepraat, maar er is nu eenmaal niets aan te doen - sport is voor imbecielen.

Nou die staat. En als je er wat langer over nadenkt, kun je toch niet anders dan tot de conclusie komen dat daar wel wat in zit. En dan geldt dat zowel voor de sportbeoefenaars als voor de sportbekijkers. Denk aan de beïnkte lichamen van het merendeel van de voetballers. Denk aan de teksten tijdens interviews met welke sporter dan ook. Denk aan het gedrag van groepen voetbalsupporters. Denk aan de uitdossing van de Nederlandse supporters bij wedstrijden van welke natioale ploeg dan ook.

1 bestelling: Rabiaa Bouhalhoul, 'Vechten tegen de witte wind'.

21 februari 2020

Twee toetsen nagekeken. Ik ga proberen deze vakantie het werk van school eens aan het begin af te hebben.

Ik had het idee dat salaris/AOW/Pensioen op de twintigste binnenkomt. Dat blijkt toch rond de vijfentwintigste te zijn. Dat betekent deze week dat de lopende rekening toch weer 'leeg' raakt.

Vanavond keek ik op Netflix de film 'In the heart of the sea'. Je ziet Herman Melville op bezoek bij een oude man, die als jonge jongen een schipbreuk n.a.v. een 'gevecht' met een grote walvis heeft meegemaakt. Hij vertelt - na enig aandringen - het verhaal, waarop Melville zijn 'Moby Dick' heeft gebaseerd. Het moet een waar gebeurd verhaal zijn. Het is een vrij standaard-verhaal over een schipbreuk en de verschrikkingen daarna (inclusief kanibalisme), maar het is mooi gefilmd en het feit dat het verhaal aan de basis ligt van 'Moby Dick' geeft het een extra dimensie.

3 bestellingen: 'Heemschut - Oktober 1994 - No. 5', Georges Renoy, 'Montmartre de A à Z (dictionnaire illustré anecdotique et historique)', 'Montfort-Bedevaart naar Lourdes. Pelgrimsboekje'.

22 februari 2020

De aantekeningen van de vergadering van dinsdag zijn uitgewerkt en naar de betreffende collega's gemaild. Nu nog de verslagen van de tienminuten-gesprekken en de rapportvergadering in Magister noteren, dan ben ik voor school klaar.

Ik zette vandaag wat knipsels te koop, o.a. over David Nolens. Daarbij viel me iets op: 'De Gelderlander' plaatst een recensie van 'De kunst van het wachten' door André Keikes op 20-05-2011. Dezelfde krant plaatst een recensie van hetzelfde boek en geschreven door dezelfde recensent op 06-06-2011. De eerste tachtig procent van de recensie is identiek. Alleen het laatste stuk is anders. De voorlaatste alinea is iets herschreven en er is één alinea (waarin hij Nolens vergelijkt met Houellebecq) aan toegevoegd. Vreemd.

2 bestellingen: 'Bzzlletin 47, 5e jaargang, juni 1977', Herman Gorter, 'Kenteringssonnetten', Enzo Orlandi, 'Karel de Grote. De groten van alle tijden', W.A.P. Smit, 'Hooft en DIA. Een onderzoek naar Hooft's verzen-bouquet van 1608-1609 voor DIA, de identiteit van deze geliefde, andere verzen van Hooft voor haar en de implicaties van dit alles'.

23 februari 2020

We lunchten met een Flammkuchen. Een kant en klare bodem, maar zelf belegd. Dat ging prima.

makelaarsvlag

Bij de overburen hangt een zwarte vlag aan de gevel. Een rouwvlag? Een piratenvlag? Bij nadere beschouwing blijkt het een 'verkocht'-vlag van de makelaar te zijn. Dat is weer eens wat anders dan een bord in de tuin. Ik zou alleen nooit voor de kleur zwart gekozen hebben. Ik vermoed ook dat de overleden overbuurvrouw vanaf haar wolkje afkeurend kijkt naar dit vlagvertoon op zondag.

24 februari 2020

Ik zit achter de computer klaar om twee citaten van Kees Fens uit 'De eenzame fietser' in Schrijversinfo te zetten; één over Nescio en één over verveling. Ze blijken er allebei al in te staan. Ik had ze al eens gelezen in 'Dat ben ik toevallig', een soort verzamelbundel van de stukken die hij onder het pseudoniem A.L. Boom publiceerde. Eén positieve constatering: Ik vind in ieder geval consequent dezelfde citaten de moeite van het overnemen waard. Eén negatieve constatering: Ik onthoud niet alles wat ik gelezen heb.

Een van de grote rijkdommen van de oude liturgie van de rooms-katholieke kerk
was dat ze jonge kinderen overvloedig gelegenheid bood tot verveling.
Ik zou dat zelfs de pedagogische rijkdom van de liturgie willen noemen.
Een verstandige trek in de oude kerk was, dat ze zich aan kinderen niets gelegen liet liggen,
zwakke ogenblikken als kinder- of schoolmissen daargelaten.
(A.L. Boom, De eenzame schaatser, blz. 31)

1 bestelling: Huub Oosterhuis, 'God weet komt het goed / een keuze uit de liederen en gedichten'.

25 februari 2020

Het nettosalaris is (net als in januari, dus waarschijnlijk definitief) vijfentwintig euro hoger dan het in december was. Alle kleine beetjes helpen. Vandaag werd er ook nog eens een paarhonderd euro voor het invallen bijgeschreven. Dat zijn prettige verrassingen. Ik val in eerste instantie niet in voor het geld (zeker niet als het - zoals vorige week - een klein feestje was), maar het is natuurlijk wel lekker.

Na een paar dagen regenachtig weer is het vandaag gelukkig weer een beetje zonnig. Ik maak daar gebruik van door op de tafel de in de afgelopen dagen te koop gezette setjes knipsels te fotograferen. In de afgelopen dagen had ik daar geen (dag)licht genoeg voor.

arendsoog

Vorige week las ik een thriller. Dan lees je het liefst aan één stuk door. Deze week lees ik in 'Een iets beschuttere plek' van Cyriel Offermans (een 'journaal' in de reeks Privé-domein). Nu leg ik het boek juist af en toe even - bewust - weg. Offermans dwingt je om al lezend met hem mee te denken en ik heb dan af en toe even tijd nodig om rustig verder te denken.
Het is geen 'journaal' in de dagboek-betekenis. Hij neemt je vooral mee in de dingen waar hij in 2017 mee bezig was. Ik denk dat ik af en toe een stuk lees, waarin hij zijn gedachten op een rijtje zet, voordat hij een artikel voor een krant of tijdshrift schrijft (over een boek, of over een tentoonstelling).

1 bestelling: Ivo Michiels, 'Het boek Alfa'.

26 februari 2020

Vannacht heeft het wat gesneeuwd. Toch nog een glimp van de winter. Er lag vanochtend nog een beetje sneeuw op de daken en op het gras. Er liepen twee buurtkinderen, elk met een sleetje, richting het speeltuintje. Ik vrees dat zij wat te optimistisch waren.

Na je sterven sterf je uit: zolang er nog herinnering is, is er leven;
als je in de laatste geest die je gekend heeft, verstuift,
ben je er niet meer en ben je er nooit geweest.
Dan is echt de eeuwigheid begonnen.
Iedereen loopt met een steeds kleiner wordend kerkhof rond,
beelden worden steeds vager totdat ze in het geheel niet scherp meer te krijgen zijn.
En op het moment van je dood wordt in elk geval dat kleine kerkhof geruimd.
Het ergste van de dood is dat je zoveel mensen meeneemt in je graf.
(A.L. Boom, De eenzame schaatser, blz. 43)

Nog als verjaardagscadeautje lunchten we vanmiddag bij de Grebbelounge met Erich en Ria. Het eten was er prima en het was gezellig. Ik kan met Erich heel lekker doorassociëren en we schieten dan in ons gesprek van het één naar het ander. We kwamen zelfs over Neutraal Moresnet te spreken. Met hoeveel mensen kan dat een serieus onderwerp van gesprek zijn?

Vanmiddag hielp ik Martijn met het boren van enkele gaatjes in zijn muren. Hij is nu toe aan het hier en daar ophangen van een muurversiering. Dan schiet het inrichten lekker op.

27 februari 2020

Vannacht kon ik niet in slaap komen. Ik was niet onrustig, mijn hoofd was leeg, geen benauwdheid, geen pijn. Ik kwam 'gewoon' niet in slaap. Tussen 02.00 en 03.00 uur zat ik beneden. Ik zappte de televisiezenders langs en kwam bij NPO2-extra terecht. Daar was een registratie van Lowlands te zien (en te horen). Ik zag 'Bear's Den' en dat beviel me wel. Zo ontdek je nog eens 'nieuwe' muziek. Het is een Britse folkrockband (opgericht in 2012, vertelt Google mij).
Vandaag beluisterde ik ze ook op Spotify. Ook overdag is het lekkere muziek.

Wim liet hier vorige keer zijn sjaal liggen. We zeiden al een week of drie tegen elkaar: 'Die gaan we even bij hem langs brengen.' Vanmiddag kwam dat ervan.

1 bestelling: Luc Parijs, 'Verlegenheid'.

28 februari 2020

Deze vakantieweek bracht ons echt een rustige vakantie. Suzanne heeft haar ribben gekneusd en had daar veel pijn aan. Ze bleef daarom thuis en dus kwamen de kleinzoons niet bij ons. De beslissing om die dag nog thuis te blijven, nam ze steeds kort vantevoren. Dat betekende voor ons dan, dat we de dag vrijgehouden hadden en niets hadden gepland. Dan zijn het plotseling échte vrije dagen.

Ik vroeg me een paar dagen geleden af of ik in 'Een iets beschuttere plek misschien' van Cyrille Offermans voorstudies van artikelen las. Het blijkt (ook) om de artikelen zelf te gaan. Op bladzijde 182 geeft hij zelf in een PS aan dat het stuk op de bladzijden daarvoor een bespreking in 'De Groene' was. Wel een uitstekende bespreking overigens. In een goed boek word je nieuwsgierig gemaakt naar andere boeken (en liefst ook naar andere schrijvers). Dat lukt hier: Offermans maakt me nieuwsgierig naar het werk van Claudio Magris. Sterker nog: ik heb net op Boekwinkeltjes zijn boek 'Donau' besteld.

De laatste weken zie en lees ik veel - negatief - nieuws over kantoortuinen:

Kantoortuinen

Een klaslokaal lijkt mij de ultieme vorm van een kantoortuin. Waarom hoor ik daar niemand over?

Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano kwamen vandaag wel bij ons eten. 's Avonds ging ik even met hem naar het dorp om een cadeau voor zijn verjaardag te halen. Als je me pakweg dertig jaar geleden had verteld dat ik vijftig euro uit zou geven voor een speelgoedgeweer voor mijn kleinzoon, dan had ik je voor gek verklaard. Maar ja: Fortnite!

Nieuw op Schrijversinfo: C. Joh. Kieviet.

4 bestellingen: AO-redactie, 'De Molukken', 2 x 'Podium', 'De Vrije Katheder, zesde jaargang, No. 18, 06-09-1946', 2 boekenleggers.

29 februari 2020

De druif is gesnoeid.

We aten vanavond - vast voor zijn verjaardag - bij Martijn. Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano waren er ook. We deden spelletjes, waarbij we veel hebben gelachen. Het eten was prima.