Februari 2022

1 februari 2022

Vandaag poetste ik de binnenkant van de auto m.b.v. een spuitbus cockpitspray. Alweer een klusje dat ik nooit eerder heb gedaan

Met de post kwamen een kavel Ab Visser en een kavel A.L. Snijders van Catawiki.

De kunstkroeg van Anton

Van Ab Visser wat zeldzaam en bibliofiel werk:
- De Biecht
- Millennium
- Dubbelster
- Gedichten
- Heidegebied
- De kunstkroeg van Anton
- Het literaire café
- De Grunneger staar
- Een oijn waarvoor geen naam bestaat
- Portretten in focus
- Thomas Chatterton

Doelloos kijken

Van A.L. Snijders o.a.
- Doelloos kijken
- Een handige dromer
- N'écrire pour personne (een franse vertaling van zijn werk)
- wat werk in tijdschriften (3 x Torpedo, 1 x Quiet)
- 2 x zijn bloemlezing 'Korte verhalen'

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Overduin.

2 bestellingen: 4 x Hella Haasse, 'Oeroeg', Hellema, 'Een andere tamboer', Hellema, 'Langzame dans als verzoeningsrite'.

2 februari 2022

Slecht geslapen. Ik kwam niet in slaap. Op bed niet, beneden op de bank ook niet. Om een uur of vier ben ik weer naar boven gegaan en daar uiteindelijk wel in slaap gevallen. Ik heb geslapen tot een uur of half tien. Gek; ik piekerde niet, had geen pijn o.i.d., lag zelfs eigenlijk best lekker, maar viel gewoon niet in slaap.

Morgen gaat de auto voor een APK. Vandaag hebben we hem maar eens gewassen, gestofzuigd en gepoetst op moeilijk te bereiken (en meestal overgeslagen) plekken.

Ik ben de honderden citaten uit 'De taal der liefde: literair woordenboek van seks en erotiek' van Ton den Boon (uit 2017) op de diverse bladzijden van Schrijversinfo aan het vermelden. Dat is wel eventjes werk. Soms staat het aantal citaten per schrijver achterin een index vermeld, maar dat is hier niet het geval. Ik zit ze dus zelf te tellen.
Ton Boon is de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en ook dit boek is door Van Dale uitgegeven. Dan verwacht ik er eigenlijk geen fouten in, maar ik vond er toch eentje: op bladzijde 112 staat een citaat uit 'Amsterdam' van Maurits Dekker, maar onder het citaat wordt deze schrijver Maurits Dekkers genoemd.

2 bestellingen: P. Terpstra, 'Einde van 't eiland Marken', Eva Ornstein-van Slooten e.a. (red.), 'De kroniek van het Rembrandthuis, 1986/1-2 - Tekeningen van Rembrandt in verband met zijn etsen'.

3 februari 2022

Vanochtend bracht ik de auto voor een APK naar een garagebedrijf aan de andere kant van Veenendaal-West. Niet meer naar Bochane. Zij worden me te duur én hebben een beledigend laag bod uitgebracht op onze Renault Twingo. Voor het eerst sinds ruim een maand ging de wekker weer voor ons. Ik wandelde door de wijk terug naar huis. Vanaf Het Baken (basisschool) wandelde ik samen met de buurman. Die had een ochtendwandeling naar het winkelcentrum gemaakt.

5 bestellingen: Harold Nicolson, 'Reis naar Java', '3pak 2019', C.C.S. Crone, 'De schuiftrompet', 'Slow cooking - Koken met Plezier', Roald Dahl, 'My Uncle Oswald'.

4 februari 2022

Neil Young heeft zijn muziek bij Amazon 'gestald' i.p.v. bij Spotify. In een ingezonden brief stond daarover in 'de Volkskrant' van vandaag: 'Amazon, een bedrijf dat zijn werknemers luiers laat dragen en vakbonden intimideert'. Het is overal wat.

We kochten vandaag een speciale muurverf voor in de keuken. Dezelfde ralkeur die de kozijnen ook hebben. De rest van het paars maken we ook wit met de 'oude' muurverf en daar gaat dan een laag van die speciale verf overheen. We houden onszelf wel bezig.

Vandaag tankte ik voor het eerst benzine voor meer dan twee euro de liter (€ 2,019 om precies te zijn). Langs de snelweg zal het nog wel duurder zijn. Er ging voor meer dan negentig euro in. Gelukkig rijden we betrekkelijk weinig.

In 'Een handige dromer' van A.L. Snijders lees ik dat één van zijn kippen is gedood door 'een vos of een ulk'. Een ulk? Het blijkt een regionaal gebruikt woord voor bunzing te zijn. Ik had er nooit van gehoord.

1 bestelling: 3 x 'Critisch bulletin', Han G. Hoekstra, 'In de donkere dagen voor kersttijd...', J.C. Kelk en Halbo C. Kool, 'Nieuwe dichtkunst', Tony de Ridder, 'Van den Akker', Victor E. van Vriesland, 'Bijbedoelingen', Victor E. van Vriesland, 'Vooronderzoek', Victor E. van Vriesland, 'Tegengif', Victor E. van Vriesland, 'Herhalingsoefeningen', Anthonie Donker, 'Tralievenster', Albert Verwey, 'Nieuwjaarsmorgen'.

5 februari 2022

Ik weet dat verontwaardiging de motor is van de verandering,
maar ik weet niet wat ik van de verandering moet denken.

(A.L. Snijders, Een handige dromer, blz. 29)

De donkerrode muur achter het fornuis is schoongemaakt (door Lidy), afgeplakt (door mij) en één keer in de witte verf gezet (door Lidy). Morgen verder.

Ik dronk vanavond een Tongerlo triple. Een stevige Belgisch abdijbier. Een aanrader.

4 bestellingen: J.H. Gunning J.Hz., 'Een gebed voor elke dag', 'Bzzlletin 41', 'New Found Land, Tweede jaargang, nr. 8, 1983', Isaac Asimov, 'Ondergang', Louis Bromfield, 'Mrs. Parkington'.

6 februari 2022

De keukenmuur staat voor een tweede keer in de witte verf. Nu is er van de paars-rode ondergrond niets meer te zien. Morgen gaat er een laag met de definitieve kleur (ral 9010) overheen.

We dronken koffie bij Martijn. Hij had een heerlijke appeltaart gebakken. De speelsheid van zijn twee katten is leuk om te zien, maar ze zijn wel bewerkelijk.

5 bestellingen: Wim Brands, 'Eén keer per week. De laatste van het laatste badhuis in Den Haag' (Vrij Nederland, bijlage 03-12-1988), Ernest Hemingway, 'Fiesta', Wim Hora Adema, 'De rijstebrijberg', Geart de Vries, 'Poëzie op straat Poëzieroute Leeuwarden', Rudie van Meurs en Piet Piryns, 'Nu melk in vijfendertig koeien en desondanks ben ik een kleine boer gebleven' (Vrij Nederland themabijlage nr. 11, 1979).

7 februari 2022

De keukenmuren zijn vanochtend voor de eerste en aan het eind van de middag voor de tweede keer in de 'keukenverf' gezet.

De gedichten en verhalen uit 'Schrijversalmanak voor het jaar 1954' zijn aan Schrijversinfo toegevoegd.

7 bestellingen: Jessica Durlacher, 'De held',  Marinus Schroevers, 'Algen ... men ziet er brood in! (Voedsel uit algen)', Thomas à Kempis, 'De navolging van Christus', John Beringen, 'Het Bob Evers virus', Els Pelgrom, 'Bombaaj!', 'Tirade 373', Frits Abrahams e.a., 'Weg van Nederland'.

8 februari 2022

Ergens verderop in de straat zijn ze met de tuin bezig. De vrachtwagens en containers staan bij ons voor het huis. Dat betekent dat we al twee dagen rond half acht gewekt worden door steen-, zand- en bouwvakgeluiden.

In de voortuin bloeien de eerste krokussen. In de gemeentelijke borders zag ik ze ook al. Ik bestelde 'zaadbommetjes' bij de kinderpostzegels. Die pootte ik vandaag ook in de voortuin.

Het afplakband is er in de keuken ook af. Op een paar plekken had ik wat te ruim geplakt. Die plekken heb ik vanmiddag met de nieuwe verf bijgewerkt.

Ik bracht de betaalde en ingepakte boeken naar het postagentschap. Ik wilde een rolletje postzegels nummer 1 kopen, maar die bleken uitverkocht. Ze zijn weer besteld en ik was er vroeg bij, dus ik red het nog wel een paar dagen met het restje postzegels. Op het Bruïneplein was de oliebollenkraam nu verdwenen. Afgelopen weekend stond hij er nog. Ze pakken blijkbaar de hele maand januari mee.

4 bestellingen: Albert Helman, 'De stille plantage', Ramón J. Sender, 'Réquiem por un campesino español', Kristien Hemmerechts, 'Gitte', Stephen Cosgrove, 'De Viezodroog'.

9 februari 2022

Dit alles gebeurde zonder planning,
het was toeval en toeval en toeval.
(Ik realiseer me voor het eerst dat toeval iets is wat naar je toe valt.)

(A.L. Snijders, Een handige dromer, blz. 68)

Vanochtend heb ik me op het bedenken van vragen voor de pubquiz gestort. Ik heb aangeboden die vragen te bedenken, al is het maar omdat ik er lol in heb. Ik heb van vier plaatselijke politici een rebus van hun naam gemaakt (geïnspireerd op het televisie-avondprogramma over de Tour de France, waar ze dat elke avond met de naam van één wielrenner doen). Ik verklap nog niet wat ik gemaakt heb, voor je het weet leest een deelnemer aan de quiz dit weblog.

De taal der liefde

De citaten uit 'De taal der liefde. Literair woordenboek van seks en erotiek' staan vermeld op Schrijversinfo. Ik ben er ruim een week een paar uur per dag mee zoet geweest. Ik heb alle apart gegeven citaten per schrijver geteld. In de uitleg bij een woord noemt Ton den Boon af en toe ook een schrijver (en wat hij schreef), maar dat heb ik niet als citaat beschouwd.
Van veel schrijvers had je de citaten in zo'n overzicht ook wel verwacht:
- Herman Brusselmans (82 citaten + 1 fragment)
- Jan Cremer (63 citaten + 1 fragment)
- Gerard Reve (62 citaten en 1 fragment)
- Jan Wolkers (30 citaten + 1 fragment)
Anderen zijn ook wel logisch
- A.F.Th. van der Heijden (93 citaten + 1 fragment)
- Tom Lanoye (63 citaten + 1 fragment)
- L.H. Wiener (14 citaten)
Weer anderen zijn minder voor de hand liggend
- Willem Brakman (35 citaten + 1 fragment)
- Maarten 't Hart (33 citaten)
- Simon Vestdijk (54 citaten + 1 fragment)
- Theun de Vries (58 citaten + 1 fragment)
Sommigen had ik hier niet verwacht
- Simon Carmiggelt (16 citaten + 1 fragment)
- Hella Haasse (11 citaten + 1 fragment)
- A.L. Snijders (4 citaten)
En van enkelen had ik nooit gehoord
- Bavo Claes (7 citaten)
- Arie Elpert (11 citaten)
- Erik Nieuwenhuis (1 citaat)

De schrijvers die ik niet had verwacht, staan er in omdat in zo'n woordenboek ook veel eufemismen voor seksuele termen worden verklaard en die eufemismen passen dan weer wel bij die schrijvers!

3 bestellingen: J.F. Heil en anderen, 'Gedenkboek S.S.R. 1936', Bertus Aafjes, 'Amoureus liedje in de morgenstond',  Daan Zonderland, 'Redeloze rijmen'.

10 februari 2022

Ik heb altijd het idee dat ik niet echt nadenk.
Ik ken twee mensen, een wiskundige en een filosoof,
die een middag zonder werktuigen in een stoel kunnen zitten om na te denken.
Ze behandelen dan al denkend een probleem, een vraagstuk.
Ik heb ontzag voor deze mensen.
Ik denk over niets echt na.

(A.L. Snijders, Een handige dromer, blz. 71)

4 bestellingen: 'New Scientist, The power of pornography, 5 May 1990, No. 1715', M.A.M. Renes-Boldingh, 'De olifantennacht', Christianna Brand, 'Nurse Matilda',  Jules Verne, 'Le tour u monde en 80 jours'.

11 februari 2022

Honderd euro in de Staatsloterij.

1 bestelling: Rijk de Gooyer, 'Gereformeerd en andere verhalen'.

12 februari 2022

Het heeft flink gevroren vannacht, maar vanochtend scheen de zon. We maakten een (eind van de)ochtendwandeling. De krokussen staan er fraai bij, al zijn ze bij het speeltuintje een beetje ielig. Verderop in de wijk zagen we in een tuin een mooi stuk met geel bloeiende winterakonieten.

wandeling wandeling wandeling

Een nieuwe Veense schrijver: Henke van der Poel.

En weer liet er iemand een stapeltje boeken achter in mijn buitenboekenkastje (dat gebeurt zo'n twee keer per week). Deze keer zat er een voorleesboek bij: 'Olifantje in het bos. Mijn allereerste grote voorleesboek', samengesteld door Dorine Louwerens. Ik vermeldde de verhalen en gedichten eruit vanmiddag op Schrijversinfo.

1 bestelling: Gerard Reve, 'Bezorgde ouders',  Jaap Goedegebuure, 'Gerard Reve - Moeder en Zoon (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

13 februari 2022

Jaren geleden maakte oud-leerling Ruud een nieuwe opzet voor Schrijversinfo. De laatste vijf schrijvers zijn nog steeds niet overgezet. De reden is dat ik ze vóór het overzetten eerst volledig wil maken, met name door de digitale kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek door te nemen. Deze dagen heb ik me aan die klus m.b.t. Annie M.G. Schmidt gezet. In die digitale kaartenbak staan over Annie M.G. Schmidt 1153 kaarten. Die bekijk ik één voor één en dan kijk ik of ik dit item al op mijn Schrijversinfobladzijde over haar vermeld. Dat is uren werk. Ik ben nu bij nummer 400.
Het valt me vooral op hoe in de laatste pakweg vijftien jaar de erven Schmidt haar succes financieel hebben uitgemolken; steeds verschijnen er weer nieuwe bundelingen en nieuwe luisterboeken.

Ik heb al eens eerder gemeld dat ik een liefhebber ben van de columns van Thomas Verbogt, maar dat word ik minder en minder. Hij is bezig zich een schrijfstijl aan te meten waarbij hij woorden weglaat. De reden daarvoor ontgaat me. Moet het lijken op spreektaal? Ik heb er in ieder geval een hekel aan. In de weekendkrant begint hij zijn column over gokreclames met de zin: 'Laatste wat ik wil zijn, is een zeurpiet'. De tweede alinea begint hij met 'Ben blij dat de Tweede Kamer zich gaat bemoeien met de gokreclames' en een stukje verderop staat: 'Mijn moeder zei nog net niet: "Even stil allemaal, vader vult de toto in." Maar had gekund. Ik lees dat niet - meer - met plezier.

14 februari 2022

Gisteren en vandaag heb ik hard doorgewerkt aan de Annie M.G. Schmidt-bladzijde. Hij staat erop!

8 bestellingen: W.G. van de Hulst, 'Om het kind', 'Aantal (11) knipsels over Maxim Gorki', S.W. Tromp, 'Bio-klimatologie (jonge wetenschap ontvouwt programma)',  Norman Vincent Peale, 'De kracht van positief denken', Nico Keuning, 'Oorlog en pap / het bezeten leven van Johnny van Doorn', 'Tirade 315, maart/april 1988', Heere Heeresma, 'Gelukkige paren', 7 boekenleggers.

15 februari 2022

Met DHL verzend ik nooit meer. In de afgelopen periode heeft het kwijtraken van pakjes me tweehonderd euro gekost. Ik ben er klaar mee!

Ik lees met veel genoegen, met compassie, 'Het eeuwig jongenshart. Dagboeken van Bram Vermeulen'. Het boek is bijna uit en de laatste dagen lees ik steeds maar een paar bladzijden en leg het boek dan weg. Vandaag bedacht ik wat daar - waarschijnlijk - de reden van is: als ik doorlees, laat ik hem sterven.

3 bestellingen: Irish Murdoch, 'The Bell', 'Aantal (6) knipsels over Toon Kortooms', Godfried Bomans, 'Sprookjes'.

16 februari 2022

Kun je van smetteloos zwart spreken?
(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer de tijd, blz. 126)

Ook de bladzijden op Schrijversinfo in de 'nieuwe' layout zijn nog niet allemaal aangevuld aan de hand van de digitale kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek. Vanochtend deed ik dat met de bladzijde over Elisabeth Eybers.

Ik heb tussen de middag een zalmpannenkoek gegeten; heerlijk! (waarom wel zalmquiche en zalmpizza en geen zalmpannenkoek?)

In de garagebox heb ik wat dozen anders ingepakt. Ik kon zo twee lege bananendozen bij het oud papier zetten. Het gaat niet snel, maar het gaat wel steeds door.

1 bestelling: 5 mapjes knipsels Frans Kellendonk.

17 februari 2022

Het is maar een paar uur per jaar lente,
dat zijn de uren dat het uitkomende blad in het beukenbos
de kleur tussen groen en geel heeft.

(A.L. Snijders, Een handige dromer, blz. 146)

Tussen de middag knalde de stroom er een paar keer uit. Na enig gepuzzel komen we tot de conclusie dat de oven de boosdoener is. Die was al aan vervanging toe; dat moeten we dan maar versnellen.

Ik dacht dat de krokussen in de voortuin oud waren en daarom wat ielig boven de grond kwamen, maar ze blijken zich - ook boven de grond - in een paar dagen tijd nog behoorlijk in omvang te ontwikkelen.

Ik vroeg aan Dylano:' Wil je een appel, een peer, of een zakje chips?' Het antwoord was: 'Wat dacht je zelf?'. Ja, dat had ik zelf kunnen bedenken.

1 bestelling: Leonard Nolens, 'Opzichtige stilte'.

18 februari 2022

Als mooiste zkv van A.L. Snijders beschouw ik - tot nader order - 'Parkeerwachter'. Het staat op bladzijde 159 en 160 van 'Een handige dromer'. Dit weblog helpt mij dat te onthouden.

De geschiedenisleraar vertelde ooit dat de Wet de grootste prestatie van de mensheid is,
groter dan de kathedraal van Chartres, de Chinese muur, de piramide van Cheops.
Deze opmerking heeft zo'n indruk op me gemaakt
dat ik sindsdien altijd gefascineerd ben geweest door wetbrekers.

(A.L. Snijders, Een handige dromer, blz. 162)

In de Jumbo werd ik aangeschoten door oud-collega (van lang geleden) Ingrid. Ze wilde me laten weten dat haar kleinkind nu slaapt in het bedje dat zij ooit van ons overnam en waar Martijn en Suzanne dus de eerste periode van hun leven in hebben gelegen! (Ze hebben wel een nieuw matrasje gekocht.) Ingrid is ook gestopt met werken, maar door lichamelijke kwalen gedwongen, dus minder vrijwillig dan ik. We mopperden nog even lekker samen op die veeleisende ouders van tegenwoordig.

Bram

'Het eeuwig jongenshart. Dagboeken van Bram Vermeulen' heb ik uit. Het overzicht, achterin het boek, loop ik nog na, om boeken en cd's over te nemen op een Schrijversinfobladzijde over hem. Intussen lees ik verder over hem in 'Bram. Bram Vermeulen op leven en dood', een biografie, geschreven door Henk van Gelder.

Tygo vindt geschiedenis een moeilijk vak. Ik had wel een tip voor hem: 'Koop een tijdmachine, dan leer je niet over die tijd, maar ga je er zelf kijken.'Hij zag dat niet zitten: 'Voor ik het weet, zit ik midden in een oorlog.'

3 bestellingen: Astrid Lindgren 'De bende van de Witte Roos', Jan Fontijn en Gideon Lodders, 'Frans Coenen' (De Engelbewaarder 20), Hugo Brems, RobSchouten en Rogi Wieg (gekozen door), 'De selectie van de eeuw - De 200 beste gedichten van Nederland en Vlaanderen'.

19 februari 2022

De gedichten uit 'De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij heb ik vermeld op Schrijversinfo. De meeste ervan zullen uiteindelijk niet leiden tot een bladzijde over de betreffende dichter, maar ik hoef ze niet apart meer na te zoeken; ze staan er allemaal op.
Het lezen van die Afrikaanse gedichten is een genoegen. Een voorbeeld

Chronoloog

ek mak 'n polshorlosie oop
om na te gaan hoe alles loop

om al die ratjies te sien draai
wat wysers vorentoe laat swaai

maar hy kom agter wat ek wil
en staan doodstil

Annette Snyman (1941-1980)

4 bestellingen: Hadewijch, 'Uit de verzen en het proza van Hadewijch', Rosemary Sutcliff, 'Het koningsteken', 'boekenlegger: Arnon Grunberg: Dies ist, was wir teilen', D.A.M. Binnendijk, 'Oog in oog. Kwatrijnen', C.J. Kelk en Halbo C. Kool, Middel-Nederlandsche Lyriek', J.M.H.R. Bouma, 'Mongoolse glimlach', Coornhert, 'Gedachten van Coornhert', 'Centaur, 1e jaargang, No. 7, april 1946'.

20 februari 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Johan van den Berg, Gerrit Kouwenaar.

3 bestellingen: Marten Toonder, 'De bovenbazen', Marten Toonder, 'De gezichtenhandel',Paul Johnson, 'Intellectuals' (weer geannuleerd), Hella S. Haasse, 'Het woud der verwachting'.

21 februari 2022

Uitgebreid op Schrijversinfo: Pieter G. Buckinx.

2 bestellingen: Hans Martin, 'Het erfdeel', Stefan Zweig, 'Schaaknovelle'.

22 februari 2022

Vandaag had ik twee keer een oud-collega in huis. Vanochtend kwam Marloes op de koffie. We praatten bij. Mijn fijnste periode op het Rembrandt College was zonder twijfel de tijd dat wij samen teamleider waren en onze kantoren naast elkaar lagen. De functie van teamleider is de jaren daarna een paar keer van naam veranderd en gelijk daarmee opgaand in uren en belang 'uitgekleed'. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat het functioneren van de school er daarmee niet op vooruit is gegaan.
Vanmiddag kwam oud-collega Nederlands Miquette twee tassen met boeken afgeven.

Nieuw op Schrijversinfo: J.J. Wesselo.

We kochten vandaag een nieuwe afwasmachine en een nieuwe oven. De prijs was redelijk, de verkoper kwam bij ons thuis kijken of het zou passen en hij haalt de oude machines eruit en bouwt de nieuwe machines gratis in.

5 bestellingen: A.L. Snijders, 'Een handige dromer' (gisteren uitgelezen, vanochtend te koop gezet, vanmiddag verkocht), Natasha Josefowitz, 'Als je even zit te denken ... Is dit het nou? Gedichten voor vrouwen', E.J.P. Beekes, 'Lexicon voor de vrijmetselarij'. Adriaan van Dis, 'De wandelaar', Adriaan van Dis, 'Tikkop', Stefan Brijs, 'De engelenmaker', Hella S. Haasse, 'Oeroeg'.

23 februari 2022

Het was vandaag de enige zonnige dag van deze natte week. Met Suzanne en haar hond wandelde ik vanmorgen op de heide in Ede. Er is daar een groot stuk waar honden los mogen lopen. Daar werd flink gebruik van gemaakt. Het is jaren geleden (misschien wel veertig jaar) dat ik daar geweest ben. Het is er prachtig, met weidse uitzichten. De heide is er wel wat aan het vergrassen. Misschien omdat je in een losloopgebied voor honden geen schapen kunt laten grazen.

Ik heb vandaag de inhoud van mijn buitenboekenkastje weer eens ververst. Er staan nu wat boeken uit mijn opslagruimte in, wat boeken die ik uit de verkoop heb gehaald en wat boeken die andere mensen de afgelopen periode in het kastje hebben gezet.

In 'De Rijnpost' van vandaag kom ik in de column van Jurgen Hillaert een prachtig voorbeeld van een dubbele ontkenning tegen. Hij schrijft over het ontbreken van pinautomaten in het centrum van Veenendaal. Veenendaal noemt zich 'de leukste Winkelstad van Midden Nederland' en Hillaert schrijft: 'Nu ben ik de laatste om te ontkennen dat het hier niet leuk shoppen is,'. Ik geloof nooit dat hij bedoelt wat hij schrijft!

Een braaf mens is een mislukte schoft.
(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer de tijd, blz. 138)

3 bestellingen: Walter Breedveld, 'Café-restaurant 'Het verloren Paard'', A.F. Th. van der Heijden, 'Weerborstels', Andreï Makine, 'Le testament français'.

24 februari 2022

Vogels zijn eigenlijk een beetje dom,
zoals alles wat tot de versiering van het leven behoort,
mooie vrouwen vaak niet uitgezonderd.

(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer te tijd, blz. 140)

Vanavond hadden we een eerste bijeenkomst van het stadsdichtersgilde 'in oprichting'. Het plan is om met een viertal dichters in dat gilde de stadsdichterstaken te verdelen. Op die basis vind ik het erg leuk om hier weer mee aan de gang te gaan en ik heb er immers nu ook wel tijd voor. Mijn enthousiasme is vanavond alleen maar toegenomen. Het is een leuke groep mensen (twee mannen, twee vrouwen, verschillende leeftijden - van begin twintig tot eind zestig) en het klikte ook meteen. Als alles goed gaat, wordt e.e.a. in het Cultureel Café van april officieel gemaakt. Ik maakte er een week of wat geleden al een eerste ollekebolleke over:

Reïntegratievers

Kiekeboe, Veenendaal.
Kijk eens wie hier opduikt:
daar komt Mats Beek als een
aap uit een mouw.

Hij stort zich weer in het
stadsdichterijgewoel
en schrijft weer versjes voor
u en voor jou.

5 bestellingen: Rijk de Gooyer en Maarten Spanjer, 'De beste van Rijk & Maarten (brieven)', Godfried Bomans, 'Genieten in een gekkenhuis / de beste stukken uit Elsevier', Hanneke Groenteman, 'Doorzakken bij Jamin', 11 x Marten Toonder/Ollie B. Bommel, Jacques Hamelink, 'Groen vuur en andere geestverschijningen'.

25 februari 2022

Vanochtend ging ik - eindelijk - weer zonder mondkapje een winkel in. Een paar jaar geleden had je niet kunnen denken dat je daar zo vrolijk van zou worden.

8 bestellingen: A. Pleysier, 'De Kostelooze school', Mordillo, 'Mordillo voor sportliefhebbers', Menno Wigman, 'De wereld bij avond', Herman Koch, 'Makkelijk leven.', Maarten 't Hart, 'Wie God verlaat heeft niets te vrezen. De Schrift betwist', Herman de Man, 'De erotiek in onze letteren. Over pornografie en Vestdijk', Lia Jongbloed-van Nuys, 'Huishouden op rolletjes', Nagieb Mahfoez, 'Tussen twee paleizen'.

26 februari 2022

De berk in de voortuin moet er deze winter uit. Hij wordt te hoog. Vanochtend zetten we de trap ertegenaan en knipten we er weer een aantal zijtakken af. De natuur bereidt zich al voor op de lente. De sapstromen in de berk blijken al flink op gang te zijn gekomen. Er druppelen liters vocht uit de wonden van de afgeknipte takken. We hadden er potjes onders kunnen hangen om dat allemaal op te vangen, maar ja, wat doe je er dan vervolgens mee?

2 bestellingen: Willem Brakman, 'De biograaf', Rutger Kopland, 'Alles op de fiets'.

27 februari 2022

Groene grens Groene grens

We wandelden vanmiddag over het vlonder van 'De groene grens' in Veenendaal-Oost. Suzanne was er al een paar keer, had erover verteld en er ook foto's gemaakt. Het is een prachtig gebiedje. Vanmiddag genoot ik vooral van de zon in de rietpluimen. In andere jaargetijden zal het er vast ook prachtig zijn.
Aan de rand van die groene grens staan grote huizen op dure grond. De entree van het gebied loopt vlak langs een aantal van die huizen op. Die mensen hebben veel geld voor dat plekje betaald, maar zitten in hun tuin nooit echt vrij!

Nieuw op Schrijversinfo: Hans Ferrée.

2 bestellingen: Hella S. Haasse en Arie-Jan Gelderblom, 'Het licht der schitterige dagen. Het leven van P.C. Hooft', C. Joh. Kieviet, 'Avonturen met oom Theo en Aboe Do'.

28 februari 2022

Nieuw op Schrijversinfo: H.L. Wesseling.

Vanmiddag werd de nieuwe afwasmachine geplaatst. Het spande erom of de monteur het zou redden, maar het lukte. Alweer een reden waarom ik blij was dat ik het niet zelf heb geprobeerd!

5 bestellingen: Walter Breedveld, 'Hexspoor / Sandra / De kieviten', Bert Voeten, 'Notities over de oude prins', Heinrich Böll, 'Verzamelbundel (Een slok aarde/Het brood van mijn jeugd/De trein had geen vertraging/De man met de messen)', 'De Gids, nr. 9, 1965', Gerd Brantenberg, 'De dochters van Egalia'.