Januari 2013

Terug naar december 2012

1 januari 2013

Ach ja Veenendaal. Heine zei het over Nederland (schijnt het): Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles vijftig jaar later. Ik zou zeggen: ga dan naar Veenendaal, daar gebeurt het nog weer later.
Ik lees de Volkskrant en af en toe het NRC. Ik zie wat er in Nederland gebeurt en denk: dat zal toch niet ook allemaal in Veenendaal gebeuren. Ik ben niet doof en blind: hier wordt ook gemoord en huiselijk geweld zal hier ook voorkomen, maar dan lees ik vorige week over motorbendes die uit het buitenland naar Nederland komen. Maar toch niet naar Veenendaal?
Je motor koop je hier bij Rein Veenendaal. Dat zegt genoeg: Dat kan dan toch geen smerigheid en rottigheid opleveren? We hebben trouwens wel een scootmobielclub. Zou dat net zoiets zijn? Ik heb ze nooit als iets gevaarlijks gezien, maar ze hebben ook een clubgebouw: 'Scootie's Home' aan de Vijftien Morgen 4.

 

gordeldier

Het onderdegordeldier

Het onderdegordeldier komt plotseling tot leven.
Hij heft het hoofd en gaat dan rechtop staan.
Hij voelt de spanning die het bloed kan geven.
Helaas is er iets vreemds in zijn bestaan:
Wanneer hij denkt: Hier valt wat te beleven,
wil hij het liefst een donk're grot in gaan,
Daar blijft hij in het algemeen slechts even,
maar voelt dan wel dat hij is afgegaan.

Nieuw op Schrijversinfo: L.Th. Lehmann.

2 bestellingen: Michel van der Plas (samensteller), 'Ongerijmde rijmen', Hermann Weber, 'Lenin'.

2 januari 2013

De pakweg honderd nummers van 'De Tweede Ronde' die ik vorig jaar kocht, blader ik stuk voor stuk door, ik lees hier en daar wat en zet ze daarna successievelijk te koop. Het herfstnummer van 2001 houd ik zelf. Dat komt bij mijn Kees Stip-verzameling omdat er een aparte afdeling 'Eerbetoon aan Kees Stip' in staat. Eerst twaalf gedichten van Stip zelf en dan tien dichters (Jan Boerstoel, Hendrik-Jan Bosman, Frits Criens, Kees Jiskoot, Drs. P, Frank van Pamelen, Patty Scholten, Peter van den Tillaart, Driek van Wissen en Ivo de Wijs) die een gedicht voor/over Kees Stip maakten om hem te eren. Frank van Pamelen schreef:

Vandaag, zo sprak een kip te Tricht
Heb ik een kakelvers gedicht
En voor een zeer select gehoor
Droeg zij haar hanenpoten voor:
Tok-tók, tok-tók, tok-tók. tok-tók
Qua metrum klonk het als een klok
Maar ja, schreef de spektakelpers
Het was en bleef een kakelvers

Moraal:
Het poëziepeil van Kees Stip
Dat haalt voorlopig nog geen kip

Eén van de kleine genoegens in mijn leven is het af en toe inwisselen van een cd-bon van een tientje die ik krijg voor het invullen van vragenlijsten van het NIPO. Overdreven veel werk is dat invullen niet en die bon voelt dan ook als een cadeautje. Vanochtend zocht ik een dvd (3 disc collectors edition) van Procol Harum uit. Twee cd's ('The well's on fire' en 'In concert with the Danish National Concert Otchestra') en een dvd ('Live at the Union Chapel'). Ik dacht € 12,00 te moeten afrekenen, maar het bleek een uitverkoopje van € 5,00 te zijn. Daarom nam ik ook nog de dvd 'Bij mij zijt ge veilig' van Wim Helsen mee (nu moest ik wel € 3,00 bijbetalen).

O en voorgoed voorbij Met de post kwam het bestelde 'O en voorgoed voorbij. Langs graven van Nederlandse schrijvers' van Onno Blom en fotograaf Werry Croone. Het boek is in 2012 verschenen. Blom beschrijft 21 graven van Nederlandse schrijvers en neemt in zijn tekst ook leven en vooral dood van die schrijvers mee (plus wat ze zoal over de dood geschreven hebben).
Het meest indrukwekkend is het verhaal over het graf van 'De Schoolmeester' (Gerrit van de Linde). Zijn graf blijkt in een parkje van een vervallen Londense buitenwijk te liggen. Dat parkje is, met een toren, alles wat er van een vroeger kerkhof over is. 'De graven zijn in erbarmelijke staat. Ze zijn verzakt, liggen en staan schots en scheef en vallen ten prooi aan mos, braam en klimop'. Dat levert dan wel weer prachtige foto's op. Vandaar dat ik de naam van de fotograaf hierboven al apart noemde.

 

Nieuw op Schrijversinfo: Dola de Jong.

2 bestellingen: Stine Jensen, 'Het broekpak van Olivia Newton-John. Stukken tegen de liefde', Cuey-na-Gael, 'An Irishman's difficulties with the Dutch language'.


3 januari 2013

De auto hebben we gisteravond al weggebracht voor een APK (ik leerde van Theo Maassen dat je daar geen 'keuring' meer achter moet zeggen. Die 'K' staat al voor keuring). Ze belden vanochtend om 10.00 uur al dat we de auto weer op konden komen halen. 'Niets bijzonders geconstateerd'. Om 13.00 uur reed ik met buurman Hans mee naar zijn werk. Hij werkt direct naast Bochane. Dat scheelde Lidy weer een ritje.

Sinds kort eert Veenendaal in de straatnaamgeving ook twee socialistische staatslieden:

Willem Dreeshof Joop den Uylhof

In de straatnaamcommissie word ik niet geacht politiek te bedrijven, maar dat heb ik in dit geval toch - een klein beetje - gedaan. Toen in de jaren vijftig de straten in het Franse Gat namen kregen van staatslieden, waren dat vooral namen van bekende ARP'ers en CHU'ers en een enkele liberaal (Thorbecke). De socialisten zijn ze toen 'een beetje vergeten'. Nu hier een oude fabriek werd afgebroken en daar woningen voor in de plaats kwamen, kregen we de kans dat 'goed te maken'. Ik vermoedde dat de commissie in die gedachte wel mee zou willen gaan en dacht: 'Als ik Troelstra vraag, dan krijg ik Drees.' En zo ging het ook: 'Nou, Troelstra, moeten we dat nou wel doen Mats. Die wilde toch revolutie maken?' Maar Vadertje Drees, daar kon toch niemand bezwaar tegen hebben.
Daarmee was ik al tevreden. We stellen daarna altijd een paar reservenamen vast. Als de tekeningen veranderen is er soms een extra straat nodig. Ik riep : 'Den Uyl en Luns?' Dat vond iedereen al gauw goed, want we hebben die extra namen vrijwel nooit nodig. Dat bleek nu wel het geval en omdat ik de naam Den Uyl als eerste genoemd had, kwam die straat er ook!
Daarmee is het verhaal nog niet af: Het oorspronkelijke voorstel was Dreeshof en Den Uylhof (zonder voornaam, net als bij de Thorbekesingel). Toen dat voorstel bij het college lag, belde de burgemeester me op. Hij vond dat de voornamen erbij moesten (Den Uyl kan ook een schrijver zijn). Ik maakte geen bezwaar.
En zo heeft Veenendaal nu een Joop den Uylhof en een Willem Dreeshof. Ik heb geen protest gehoord, maar een bordenplaatser neemt een klein beetje wraak voor deze linkse namen:

Willem Dreeshof

Vanuit de Willem Dreeshof mag je uitsluitend rechtsaf!

1 bestelling: Karel Wellinghoff, 'Geheime Bruiloft. Spirituele renaissance-roman'.

4 januari 2013

Dit proberen we onze leerlingen uit te leggen: geen Facebook en andere afleiders tijdens het maken van huiswerk:

wordt meegezogen

Ik ben het met dit stripje (uit het AD van 28 december - maar aan de datering te zien al ouder) dan ook wel eens. Het is alleen jammer dat bij het laatste plaatje 'ik word' met 'dt' wordt geschreven. En dan is die datering helemaar droevig, want blijkbaar heeft drie jaar lang niemand die fout gezien!

Morgen Beken-nieuwjaars-tapa's. Vandaag dus de voorbereidingen. Ik maakte (handgedraaide) Spaanse gehaktballetjes in (ook zelfgemaakte) pruimensaus. Morgen maak ik nog twee tortilla's (één met puntpaprikaatjes en één met tonijn). Lidy maakt wraps en een gehakt-preitaart. Ik verheug me er al op.

Spaanse gehaktballetjes met pruimensaus

5 bestellingen: 'Tirade 21', jaargang 2, 15 september 1958, J.F.L. de Balbian Verster, 'Burgemeesters van Amsterdam in de 17e en 18e eeuw', Aar van de Werfhorst, 'De eenzame', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'T.V.', Parool, donderdag 19-09-1963, Jacques Taks / Martine Taks-Donker, 'Kabelroep'.

5 januari 2013

Het vakbondsblad heeft momenteel geen behoefte aan een columnist uit het voortgezet onderwijs. Ze hebben er al twee. Maar ze bewaren mijn mail 'voor het geval wij op enig moment op zoek zijn naar nieuwe columnisten.' Dan ga ik er maar vanuit dat dit een gemeende opmerking is (en geen standaardzin).

We hadden een gezellige Beken-tapa's bij Suzanne en Gijs. Veel hapjes en veel kletsen. De kinderen vermaakten zich met de Wii en tussendoor was er af en toe een nieuw computer/telefoonspel waarbij je woorden moet maken op een schermpje. Een soort boggle. Dat schijnt een nieuwe rage te zijn.
De hapjes waren overheerlijk (en veel te veel). Worteltjes-notentaart, champignons in een jasje van chouffedeeg, gehaktballetjes, gevulde courgetteplakken, saucijzenbroodjes, tortilla, goulash en ga zo maar door. Alles rijkelijk overgoten met druivensap en gerstenat.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Hans Dorrestijn.

2 bestellingen: 3 x 'Getal & Ruimte', L.Th.Lehmann, 'Gedichten 1939-1998'.

6 januari 2013

De laatste dag van de kerstvakantie. Je doet altijd minder dan je van plan was. Deze weken is vooral het nakijken van de boekverslagen erbij ingeschoten. Ze liggen op een grote stapel (en niet per klas), maar qua aantal heb ik één van de vier klassen af. Als ik vandaag doorpak, krijg ik de helft af.
In die twee weken ben ik wél druk geweest met mijn volgelopen longen en mijn zere voet, met Raban en vooral - doorlopend in mijn hoofd - met mijn verlate oudejaarsconférence. Die wil ik overigens vanmiddag afronden. Dan moet ik van de teksten en foto's ook nog een boekje maken, omdat De Plantage niet beschikt over een beamer. Een handout, zonder de Powerpointpresentatie zelf, wordt dat in feite.

Gelukkig! Die verrekte klepjes zijn uit de oranje brievenbussen gehaald. We kunnen de (niet te dike) verkochte boeken weer gewoon met een wandelingetje wegbrengen.

1 bestelling: Wam de Moor, 'America, America!'

7 januari 2013

Een leerling met krentenbaard op school! Dat had ik af en toe bij de kleuters op mijn basisschool, maar in het voortgezet onderwijs had ik dat nog niet eerder meegemaakt.

De oude fitnessruimte van school wordt tegenwoordig ook als leslokaal gebruikt. Op maandagochtend mag ik daar het tweede en derde uur lesgeven. Blijkbaar was er voor het kerstfeest met die tafels gesjouwd. Ze stonden in ieder geval niet in het lokaal. Er stond alleen een kar met rode plastic klapstoelen. Ik liet mijn leerlingen zo'n klapstoel pakken en zette ze in een kring. Er waren betogen, dan is dat te doen. Maar een H3-klas van dertig leerling op die manier lesgeven is wel écht werken. Dat lukt me wel, maar een beginnende docent met ordeproblemen kun je dit niet aandoen.

Voor de kerstvakantie was er een betoog in mijn V3-klas over het verbod op de verkoop van Hitlers 'Mein Kampf'. Ik vertelde ze toen dat ik dat boek thuis heb staan. Eén leerling wilde het graag eens bekijken. Op dat moment kon ik het boek nergens vinden, maar bij het opruimen in de kerstvakantie kwam ik het weer tegen. Vandaag kon ik het ze dus laten zien. Het boek is dubbel onleesbaar, qua inhoud, maar ook vanwege de gotische Duitse letters. Ik liet ze dat bekijken, maar die leerling die er belangstelling voor had, mocht het boek niet mee naar huis nemen. Ik wil niet bekend staan als die docent die 'Mein Kampf' aan leerlingen uitleent.

Nieuwjaarsreceptie van de gemeente in 'De Lampegiet' vanavond. Ik wilde onze nieuwe burgemeester wel de hand drukken, al was het maar om even kennis met hem te maken. Dan hebben we elkaar gezien voordat ik hem te zijner tijd i.v.m. de straatnaamcommissie een keer moet spreken. Bovendien kon ik hem én de wethouders even op het hart drukken dat ze wel een beetje mogen opschieten met die hele stadsdichtersprocedure.
Ik ben nu zo'n zeven jaar 'uit de politiek', maar ik schat dat ik pakweg zeventig procent van de aanwezigen toch wel kende.

Het gisteren bestelde en vandaag betaalde 'America! America´ van Wam de Moor is een opdrachtexemplaar. Dan scan ik die opdracht even voordat ik het boekje opstuur. Als ik ooit een bladzijde over De Moor maak voor Schrijverinfo, dan heb ik dat vast als illustratie:

opdracht van Wam de Moor

4 bestellingen: Drs. P, 'Huidbacteriën', Godfried Bomans, Groot sprookjesboek', Bart Moeyaert, 'Een klap is geen kus', B. Jager e.a., 'Taal-goed, Basisboek 2mhv'.

8 januari 2013

De techniek staat voor niets. Mijn H3-leerlingen leveren hun boekverslag in via It's Learning. Dan gaat hun Worddocument automatisch door een plagiaatscan. Een paar procent (tot pakweg twintig procent) is niet zo ernstig, dan hebben ze meestal de vragen letterlijk van het opdrachtblad overgenomen (en dus niet de antwoorden). Maar soms is het wél ernstig. Vandaag kreeg ik de melding van 82% plagiaat bij een boekverslag. Dat ziet er dan zo uit:

plagiaatscan

Dat is fraude en dus een 1,0. Door op het rondje voor 'vergelijken' te klikken kan ik zelfs zien welke alinea's deze leerling letterlijk heeft overgenomen van de genoemde bron. Bij een lager percentage wil ik het de leerling nog wel eens over laten doen, maar bij dit soort percentages houdt mijn coulance op.

4 bestellingen: Nop Maas, 'Marcellus Emants' opvattingen over kunst en leven in de periode 1869-1877', Maaijke Jansma, 'Pim en de vis', Simon Carmiggelt / Kronkel 'Stout', Parool, dinsdag 29-09-1964 (over de poppenkast op De Dam), Tweede Ronde, 'Nabokov-nummer', Winter 1998/99.

9 januari 2013

Ik vond dat het Cultureel Café in de plaatselijke krantjes niet zo goed was opgepakt, maar vandaag maakt 'De Rijnpost' dat goed, op de voorpagina!

Mats Beek in Cultureel Café

Nog nooit was ik zo zenuwachtig als vandaag. Ik had hoofdpijn, was misselijk en zweterig. Volgens mij een beginnende griep, volgens Lidy zenuwen (en ze kon deze keer wel eens gelijk hebben).

2 bestellingen: Hans Kievid, 'Brasilia Nieuwe hoofdstad in de wildernis', M. Caraso-Kok en J. Slofstra, 'Het Gein. Levensloop van een rivier'.

10 januari 2013

Ik ben heel tevreden over mijn optreden in het Cultureel Café van gisterenavond. Ik hield me niet echt aan de tijd (het stuk voor de pauze was veertig i.p.v. twintig minuten), maar niemand begon op zijn horloge te kijken. Na afloop hoorde ik ook van de organisatie dat veel mensen gemeld hadden dat ze het heel leuk hebben gevonden (al die zenuwen waren dus helemaal niet nodig).
Een deel van de bezoekers was 'vaste gast' bij het Cultureel Café, een ander deel kwam speciaal voor mij: enkele collega's van nu en ook een hele groep collega's van mijn basisschool (wat ik erg leuk vond).
Theo Hendriks maakte foto's. De twee hieronder pikte ik van zijn Facebook.

Cultureel Café Cultureel Café

Trouwe lezers van dit weblog hebben overigens weinig gemist, want vrijwel al mijn teksten en gedichten van gisterenavond hebben eerder op dit weblog gestaan.
Toch wilde ik ook wat nieuws brengen en ik bracht in het gedeelte over Koninginnedag in Veenendaal de volgende grappen:

Willem Alexander heeft natuurlijk Maxima. Al is de laatste dagen die vader Zorreguieta wel weer in het nieuws. Het is toch nauwelijks vol te houden dat hij ‘nichts gewusst’ had.

Maar ik zeg maar zo: Wij laten hém niet vallen!

Je begint te denken dat Zorreguieta tegen zijn dochter gezegd heeft: Het geeft niet waar je mee thuis komt kind, als hij maar een vliegtuig kan besturen!

Dat is een aparte manier van kiezen, maar ja, die hebben onze eigen Oranjes ook!
Ik neem u mee:
Juliana en Bernard trouwden in 1937 – zo’n twintig jaar na WO I (Duitsland verloor)
Beatrix en Claus trouwden op 10 maart 1966 – twintig jaar na WO II (Duitsland verloor)
Willem Alexander en Máxima trouwden in 2002. Twintig jaar na aftreden van Videla. Ik hoef u niet te vertellen wie er in Argentinië fout was.
Daar zit toch een zekere patroon in. Is het vervolg te voorspellen?
Amalia is geboren in 2003. Ze zal zo rond haar dertigste trouwen, dat is dan 2033.
Dat is precies twintig jaar na nu!
Met een zoon van welke foute regime moet zij dan trouwen? Zou Khadaffi zoons hebben die nu een jaar of tien zijn? Of Assat?

Hier had ik wel op wat verontwaardigde reacties gerekend, of mensen die 'oooooh' zouden zeggen. Dat gebeurde niet. Sterker nog: nadat ik Khadaffi had genoemd werd er uit het publiek al 'of Assat' geroepen!

1 bestelling: H.J.A. Hofland, De opkomst van de instant mens.

11 januari 2013

Waarom was ik woensdag voor die pakweg zeventig mensen in het Cultureel Café véél zenuwachtiger dan voor die vijfhonderd mensen in de volle zaal van 'De Lampegiet' bij het Cultuurbal in oktober? Dat heb ik me twee dagen afgevraagd, maar ik denk dat ik het antwoord heb. Op het cultuurbal wisten de mensen niet dat Jan en ik op het toneel zouden verschijnen. Ze waren verrast, verbaasd en toen konden ze er ook nog om lachen. Dat kon nauwelijks mis gaan. Woensdagavond kwamen die mensen speciaal voor mij, waren de verwachtingen flink opgepompt met verwijzingen naar het Cultuurbal en dus had ik nu wat waar te maken!

De volgende uitdaging wordt mijn optreden tijdens 'Meet Poetry' op 2 februari. Dat wordt weer anders. In Het Cultureel Café kende ik zo'n zeventig procent van de aanwezigen persoonlijk. Bij 'Meet Poetry' zal het publiek voor het grootste deel uit onbekenden bestaan. Vandaag kreeg ik al het persbericht voor 2 februari binnen:

Culturele Zaterdag ‘Meet Poetry’ met Ramsey Nasr

VEENENDAAL - Poëzie dicht bij mensen en mensen dicht bij poëzie brengen. Dat is het doel van de Culturele Zaterdag ‘Meet Poetry’ die plaatsvindt op zaterdag 2 februari. Als deelnemers in de CultuurKoepel Veenendaal organiseren pop- en cultuurpodium Escape, de Bibliotheek en het Filmhuis een dag die geheel in het teken staat van de dichtkunst, met o.a. voordrachten van Ramsey Nasr. Het overkoepelende thema van deze editie is ‘muziek’, ontleend aan het thema van de Poëzieweek die plaatsvindt van 31 januari t/m 6 februari. Het middagprogramma vindt vanaf 12.00 uur plaats in De Cultuurfabriek. Het avondprogramma start om 20.00 uur in Escape. De toegang voor alle programmaonderdelen van ‘Meet Poetry’ is gratis.

Gedichten van Ramsey Nasr en Mats Beek
Zowel beginnende als ervaren dichters zijn uitgenodigd om hun werk voor te dragen. Ramsey Nasr (1974) draagt voor uit zijn werk in zowel De Cultuurfabriek als in Escape. Nasr heeft niet alleen de aandacht getrokken als dichter en acteur. Hij schreef tal van essays en opiniërende artikelen voor de Nederlandse en Vlaamse media. Hierin laat hij zich kennen als een man met een passie, bestaande uit liefde voor de kunst, muziek, toneel en poëzie. Ook schrijft hij over politiek, in het bijzonder de kwestie die voor hem – zoon van een Palestijnse vader - persoonlijk is: het Palestijns-Israëlisch conflict, en de rol die het Westen daarbij speelt. Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen.
Ook de bekende Veenendaler Mats Beek draagt - op beide locaties - voor uit eigen werk. Mats was de verrassing van de avond tijdens het Cultuurbal 2012 van de CultuurKoepel Veenendaal en is inmiddels voorgedragen als eerste Stadsdichter van Veenendaal. Bij de opening van De Kunstroute Veenendaal droeg Mats Beek gedichten van zijn hand voor, gebaseerd op werken van drie exposerende kunstenaars.
Tijdens het eerste Cultureel Café dit jaar van het KunstPlatform Veenendaal dat eveneens deel uit maakt van de CultuurKoepel Veenendaal, luidde Mats het nieuwe jaar in met zijn bekende ‘Olleke Bollekes’; gedichten over actuele situaties en gebeurtenissen. Mats mag dan ook niet ontbreken tijdens deze Culturele Zaterdag.

Muziek door Kris Berry en door Nicoline van Doorn
De uit Curaçao afkomstige zangeres Kris Berry brengt jazzy popliedjes die erg lekker in het gehoor liggen. Kris, die wel vergeleken wordt met Caro Emerald, deed sessies op vrijwel alle grote radiozenders en speelde van Brabant tot Groningen. Ze trad op in voorprogramma’s van onder meer Eli ‘Paperboy’ Reed en Selah Sue en ze was van de zomer te beluisteren tijdens het Muziekfestival Veenendaal. Kris Berry speelt ’s avonds in Escape.
Nicoline van Doorn, oprichtster van de musicalstichting Young Talent Lab in Veenendaal, brengt met haar pure en warme stem singer-songwriterachtige nummers. Nicoline begon haar carrière bij de Willibrord Studio’s in Veenendaal. Zij volgde de Muziektheateropleiding aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde aan The Royal Academy of Music in Londen. Nicoline zingt zowel ’s middags in De Cultuurfabriek als ’s avonds in Escape.

Workshop ‘dichten door kinderen’
Om 12.00 uur start voor alle kinderen in de leeftijd van 7 t/m 10 jaar de workshop ‘dichten door kinderen’. Vooraf aanmelden met naam en telefoonnummer is noodzakelijk via ckooij@bibliotheekveenendaal.nl.

Filmdocumentaire ‘Interzone - Gedichten van Bart Chabot’
Filmhuis Veenendaal vertoont in De Cultuurfabriek om 16.30 uur de indringende documentaire ‘Interzone - Gedichten van Bart Chabot’ van filmmaker Jeroen S. Rozendaal. Deels gedramatiseerde documentaire, waarin de hoofdpersoon tijdens een tournee in zijn hotelkamer terechtkomt in de gedichten van Bart Chabot. Met Raymond Thiry, Remco Campert, Gerrit Komrij, Tjitske Jansen, Anton Corbijn, Ronald Giphart. Gratis kaarten zijn verkrijgbaar bij de servicebalie van De Cultuurfabriek.

Het volledige programma vindt u binnenkort op www.veenendaalcultureel.nl.


2 bestellingen: Ina van Veen-van der Vlies, 'De Valckeniertjes', Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

12 januari 2013

Martijn kocht en installeerde deze week wat spelletjes voor Tygo op Lidy's iPad. Tygo ging er meteen mee aan de slag. Dat was iets te snel, want Martijns wachtwoord en betaalwijze stonden nog 'open'. Tygo kan nog niet lezen, maar dat blijkt ook niet nodig om binnen de kortste keren in vier acties voor zo'n honderd euro aan hulpmiddelen voor die spelletjes aan te schaffen! het programma vraagt nog een keer of je 'het zeker weet', maar Tygo klikt blijkbaar intuïtief op de juiste buttons.
Doordat je nog een keer op 'zeker' weten klikt, heb je geen recht op terugbetaling. Martijn schreef donderdag tóch een mailtje en vandaag kreeg hij antwoord van de iTunes Store: In principe zijn de aankopen definitief, maar ze maken voor hem een uitzondering. Hij krijgt zijn honderd euro terug!

Roofvogels van Nederland Als we door de Betuwe rijden, zien we diverse roofvogels. We vermoeden dan dat we weten welke soort vogel het is, maar helemaal zeker zijn we niet. Steven Sterk had voor een zacht prijsje dit boek over die roofvogels in de aanbieding. Uit de folder bestelde ik vier boeken, die vanmiddag werden bezorgd:
- Benny Génsbol/Ger Meesters, Roofvogels van Nederland (met cd met roofvogelgeluiden)
- Rudy Kousbroek, Het raadsel der herkenning. Fotosynthese
- Jan Boerstoel, Allang geen kind meer
- Leen van Opstal (samenstelling), Van Boerke Naas tot Dikkertje Dap. 111 kindergedichten om nooit meer te vegeten

Vandaag (en morgen) kijk ik heel veel boekverslagen na. Ik heb ze nu ruim drie weken in huis (de kerstvakantie meegerekend) en dan wordt het toch tijd dat de leerlingen hun cijfer te horen krijgen.

1 bestelling: 'Ratatouille kleurboek'.

13 januari 2013

Suzanne maakte afgelopen woensdag foto's bij het cultureel café:
Cultureel Café Cultureel café

 

 

Ikea, zo'n plek waar je nou eenmaal moet zijn omdat het wel praktisch is,
maar waar niemand dood gevonden wil worden.

(Marcel Möring, Het beloofde leven, blz. 19)

Van de dikke pillen van Marcel Möring heb ik er nog nooit één uitgelezen gekregen. Het dunne 'Het beloofde leven' (79 bladzijden) beviel me vandaag echter zeer goed. Boeiend en met mooie zinnen en verrassende gedachten. Misschien moet ik toch nog eens aan zo'n dikke pil beginnen. Ze staan voor het grijpen in de kast.

Ik was zo'n man die een wenkbrauw optrok als mensen van een jong sterfgeval zeiden: dertig, dat is te vroeg. Te vroeg? zou ik dan antwoorden: is negentig dan te laat? Het leven is toeval en als de een vroeg sterft en de ander laat, dan komt het gemiddelde uit op onze levensverwachting. Sterven op je dertigste is niet te vroeg, dat is pech. Het is niet tragisch, het is toevallig de verkeerde kant van de statistische balans.
(Marcel Möring, Het beloofde leven, blz. 22)

Nieuw op Schrijversinfo: Ramsey Nasr.

1 bestelling: M.G. Schenk, 'Van noodkacheltje tot vreugdevuur ... 1945-1955 ...'

14 januari 2013

De eerste toetsdag van de tweede toetsweek van dit schooljaar. Aan het einde van de week is het schooljaar alweer voor de helft voorbij. Nogal wat zieke leerlingen deze keer. Dat gaat weer 'nazorg' geven.
Vanmiddag was ik even op de 'Rebound'. Zij zitten niet meer op het Boompjesgoed, maar op ''t Kofschip'. 'De Achtbaan' heeft die locatie afgestoten. Ik liep dus het gebouw in, waar ik zelf een paar jaar directeur ben geweest. Dat blijft apart. Je kunt in ieder geval stellen dat de 'Rebound' erop vooruit is gegaan.
De docent van de 'Rebound' die aanwezig was, vertelde dat hij vorige week naar het Cultureel Café had willen gaan, maar hij was op het laatste moment verhinderd (je wilt niet weten hoeveel mensen dat al tegen me gezegd hebben). Hij was wél op het Cultuurbal geweest.

Op de iPad van Lidy speel ik - tussen de bedrijven door - Ruzzle. Woordslangen maken. Vroeger heette dat Boggle. Mijn broer en zus speelden dat vorige week al bij de Beken-tapa's. Het is verslavend - en irritant. Ik ben er helemaal niet goed in, terwijl ik dagelijks vooral met woorden en met taal bezig ben. Dat ergert me.

Vanavond werd ik door uitgeverij Thieme/Meulenhoff gebeld. Of ik een avond mee wil denken over het digitale gedeelte van de vernieuwde methode 'Op niveau'. Ze zullen mijn naam steekproefsgewijs uit het gebruikersbestand hebben gehaald. Ik vind het wel leuk om daar eens een keer aan mee te doen. Het is in Amersfoort, dus ook de afstand is wel te doen.

15 januari 2013

Naar school door een witte wereld vanmorgen. Het is een prachtig gezicht, maar het geeft ook een hoop rotzooi. De sneeuw was gelukkig zonder krabben van de autoruiten te vegen. Vreemd genoeg waren in de hele wijk wél de fietspaden, maar niet de wegen sneeuwvij gemaakt.

Tweede toetsdag én sneeuw. Ik vreesde voor nog meer zieken/afwezigen, maar vandaag viel het mee. Vanmiddag hadden we met de sectie Nederlands een werkvergadering. We willen onze toetsen tekstverklaren naast elkaar leggen en beoordelen op niveau (van de tekst én van de vragen), om zo een eerste stap voor een taalportfolio voor de leerlingen te maken. Daarmee spelen we in op landelijke eisen en ontwikkelingen, maar blijven we wel dicht bij onze eigen werkwijze (en bezorgen we onszelf niet een heleboel extra werk).

In de toets van H3 stond deze opgave:

Schrijf de onvolledige woorden over en vul waar nodig de juiste letters in.

19. De deur word... eerst geschuur... en daarna gelak...
20. Wil... hij niet met twee woorden antwoord...en?

Opdracht 19 hebben ze bijna allemaal wel goed, maar bij opdracht 20 vult de meerderheid (21 van de 29) wilt in. Pakweg vijf jaar geleden maakte vrijwel geen enkele leerling die fout. Nu de overgrote meerderheid. Waar komt dat ineens vandaan? Is het sms-taal? Is het de invloed van allochtone leerlingen? Is het regiogebonden? In Utrecht zetten ze graag een 't' waar hij niet hoort, of laten ze graag een 't' weg waar hij juist wel zou moeten staan:

'Ja da klop, maar hij kant het wel, want hij lees veel!'

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Willem Brakman.

2 bestellingen: L.P.J. Braat (redactie), ´Kroniek van kunst en kultuur, een keuze uit de jaargangen 1935-1952´, Hans van de Braak, ´Een wild dier. De auto als lustobject´.

16 januari 2013

Gisterenavond deed ons bezoek de laarzen uit in de hal. Toen hij weer wegging was er een plasje rond zijn schoenen. Vanochtend was het vocht verdampt en was er op de plavuizen een fraaie vorm van zoutkristallen achtergebleven.

zoutkristallen

Een BAPO-woensdag, maar ik heb een stapel toetsen liggen en ik zit die tijdens het oppassen toch maar na te kijken. De cijfers van H3d vallen me mee. Het merendeel heeft een voldoende gehaald!
Ze moesten de betekenis van een aantal moeilijke woorden/spreekwoorden leren. Daar vragen we er vier van terug. Van vier andere moeten ze in een goede zin laten zien dat ze de betekenis kennen. Dat laatste moest ook van 'Al kreeg ik geld mee'. Twee leerlingen krijgen me daarbij aan het grinniken (en dat is tijdens het saaie correctiewerk mooi meegenomen:

Lonneke: Ik ga niet iemand overvallen, al kreeg ik geld mee.
Ivo: Al kreeg ik geld mee, ik ga geen boodschappen voor je doen.

1 bestelling: Bernard Prakke, 'Rivaliteit zonder einde. Over de gebroeders Karel en Gerard van het Reve'.

17 januari 2013

Kijk dat zijn nog eens aanbiedingen in mijn e-mail:

Topaanbieding

Maar dan blijk ik het toch weer verkeerd te begrijpen.

 

De organisatie van 'Meet Poetry' kondigt vandaag via Facebook dit evenement aan:

[GRATIS] MEET POETRY NIGHT met Kris Berry, Ramsey Nasr, Ko de Laat, Mats Beek, Nicoline van Doorn.

Poëzie dicht bij mensen en mensen dicht bij poëzie brengen. Dat is het doel van deze Culturele Zaterdag die aansluit op de nationale gedichtendag met het thema "Muziek". Het programma: Ramsey Nasr, Kris Berry, Ko De Laat en uit Veenendaal: Mats Beek, Nicoline van Doorn.

Ramsey Nasr
Op 28 januari 2009 werd Ramsey Nasr voor een periode van vier jaar benoemd tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Gerrit Komrij en Driek van Wissen. Hij komt naar Veenendaal om voor te dragen uit eigen werk. Nasr heeft niet alleen de aandacht getrokken als dichter en acteur. Hij schreef tal van essays en opiniërende artikelen voor de Nederlandse en Vlaamse media. Hierin laat hij zich kennen als een man met een passie, bestaande uit liefde voor de kunst, muziek, toneel en poëzie. Ook schrijft hij over politiek, in het bijzonder de kwestie die voor hem – zoon van een Palestijnse vader - persoonlijk is: het Palestijns-Israëlisch conflict, en de rol die het Westen daarbij speelt. Zie ook: www.ramseynasr.nl

Kris Berry
Kris Berry is een heuse globetrotter. In 2012 kwam haar debuutplaat 'Marbles' uit dat vervolgens 'Album van de Week' werd bij Radio 1, Arrow Jazz, Radio 6, Omroep Brabant, Omroep Zeeland én Radio 2 Gouden Uren. Ze deed sessies op vrijwel alle grote radiozenders, speelde van Brabant tot Groningen en verzorgde support van onder meer Eli 'Paperboy' Reed en Selah Sue. Kris Berry stond op North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Kris schrijft haar eigen teksten waarbij het voor de luisteraar als meelezen in haar dagboekwordt ervaren. Samen met gitarist Paul Willemsen (Beans & Fatback en Lefties Soul Connection) maakt ze de muziek bij haar nummers, 'Paul is iemand die precies snapt wat ik bedoel als ik een idee voor een nieuw liedje omschrijf' aldus Kris Berry. Kris Berry was begin dit jaar te bewonderen op Noorderslag in Groningen. Haar muziek laat zich karakteriseren als toegankelijke jazzpop, afgewisseld met soul, folk, latin en diverse Caribische invloeden. Zie ook: www.meetkrisberry.com

Nicoline van Doorn
Nicoline die als kind de hoofdrol speelde in de musical 'Annie' nam al vroeg deel aan de Young Talent Class op het Rotterdamse Conservatorium. In 2008 studeerde zij af aan The Royal Academy of Music in Engeland. Naast lead-zangeres doet zij ook voice-overs in bekende tekenfilms als Dora, Peter Pan en Inspector Gadget. Daarnaast werkt ze als coach van jong talent binnen haar eigen theater-organisatie. Live zingt zij tijdens Meet Poetry enkele covers van o.a. Joan Baez. Zie ook: www.nicoline-online.nl

Mats Beek
Ook de bekende Veenendaaler Mats Beek draagt voor uit eigen werk. Mats was de verrassing van de avond tijdens het Cultuurbal 2012 in Theater De Lampegiet en is voorgedragen als eerste Stadsdichter van Veenendaal. Bij de opening van De Kunstroute Veenendaal droeg Mats Beek gedichten van zijn hand voor, gebaseerd op werken van drie exposerende kunstenaars en tijdens het eerste Cultureel Café dit jaar luidde Mats het nieuwe jaar in met zijn bekende ‘Olleke Bollekes’; gedichten over actuele situaties en gebeurtenissen. Mats mag dan ook niet ontbreken tijdens deze Culturele Zaterdag.

Ko De Laat
De presentatie van deze avondvullende show is in handen van niemand minder dan Ko de Laat. Tijdens Meet Poetry 2011 waarbij 20 dichters in Escape een voordracht verzorgden, was hij een van de favorieten. Niet op de laatste plaats vanwege zijn humoristische blik op de wereld (en verrassend genoeg ook Veenendaal). Door zijn jarenlange podiumervaring en hoedanigheid als organisator van debattoernooien tot theater-programma's (bijv. op Festival Mundial) viel de keus al snel op deze taalvirtuoos om Meet Poetry in Escape te komen presenteren. Zie ook: www.kodelaat.nl

De entree is Gratis! - kijk voor meer info op de Website van Escape:

 

3 bestellingen: Maria de Groot, 'In gesprek met Ida Gerhardt. Interview, brieven, gedichten en beschouwingen', Boelie van Leeuwen, 'Een vreemdeling op aarde', Rie van Rossum, 'Keer terug, mijn dochter'.

18 januari 2013

Vanmiddag had ik een gesprek met een journalist van het AD/UN. Hij was er ook op het Cultureel Café. Daar was hij toen uit persoonlijke interesse en daar schreef hij niet over. Als ik tot stadsdichter benoemd zou worden, wilde hij daar wel een artikel over maken. Gisteren had ik weer contact met hem. Hij hoorde nu meer mensen over dat stadsdichterschap en hij wilde wél de eerste met een artikel daarover zijn. Dat zal nu volgende week in het AD staan.

Gisteren en vandaag hebben we op school onze open dagen (van 18.00 tot 21.00 uur). Gisteren was het 'normaal' druk, vandaag was het ontzettend druk. Halverwege de avond kwam er een man met uitgestoken hand op me af: 'Meneer Mats, toch?' Hij had een bekend gezicht, maar zijn naam wist ik niet meer. Het was Said, één van mijn eerste leerlingen in de schakelklas in november 1980. Said werkt nu bij justitie. Eerst in Overberg in het 'boefjeskamp' en sinds de sluiting daarvan in een jeugdgevangenis. Ik vroeg hem hoe oud hij nu is: Zevenenveertig! Daar schrok ik van. Een oud-leerling die intussen zelf zevenenveertig is! Het klopt natuurlijk: ik was toen eenentwintig (en ent klaar met de PA) en hij was veertien. Die zeven jaar verschil blijft. Dan voel ik me nu toch definitief oud.

19 januari 2013

Een mailtje van Tineke: 'Hoera, je wordt stadsdichter!' De gemeente heeft de knoop doorgehakt. Op 2 februari word ik tijdens 'Meet Poetry' door de wethouder geïnstalleerd. het programma:

 

Programma ‘Meet Poetry’, zaterdag 2 februari 2013
De Cultuurfabriek
12.00-12.45 uur
Workshop ‘dichten door kinderen’ (7 t/m 10 jr.)
12.55-13.00 uur

René Hillenaar introduceert zichzelf en kondigt wethouder Hans Bouwmeester met installatie stadsdichter van Veenendaal Mats Beek aan

13.00-13.15 uur
Installatie Mats Beek als stadsdichter van Veenendaal
13.15-13.20 uur
René Hillenaar introduceert Mats Beek
13.20-13.50 uur
Voordrachten Mats Beek
13.55-14.00 uur

René Hillenaar kondigt Daphne Kalff aan

14.00-14.15 uur
Korte voordracht van gedichten van Daphne Kalff
14.20-14.30 uur
René Hillenaar introduceert Ramsey Nasr
14.30-15.00 uur
Voordracht Ramsey Nasr uit eigen werk
15.00-15.25 uur
Pauze opbouw muziek Nicoline van Doorn
15.25-15.30 uur
René Hillenaar kondigt Nicoline aan
15.30-16.00 uur
Muziek door Nicoline van Doorn
ca. 16.00 uur      
René Hillenaar kondigt filmdocumentaire aan
16.30 uur
Documentaire “Interzone - Gedichten van Bart Chabot”

            
Pop- en Cultuurcentrum Escape  
20.00-20.30 uur  
Voordracht Ramsey Nasr
20.30-21.30 uur
Voordracht Mats Beek
21.30-22.00 uur
Muziek door Nicoline van Doorn
22.00-23.00 uur
Muziek door Kris Berry & band

 

Vanmorgen zijn we wand- en vloertegels voor de badkamer uit wezen zoeken. Zwarte en witte en vrij groot. Dat wordt een hele 'strakke' badkamer.

Vanmiddag maakte Gijs op zolder kasten voor de dossiermappen met knipsels. Dan kunnen die ijzeren kasten van de studeerkamer af (en naar het oud ijzer). In deze kasten kan ik mijn huidige voorraad knipsels kwijt en dan heb ik nog meer dan de helft aan ruimte over. Zo moet ik een jaar of tien vooruit kunnen.

Vanavond vierden we dat Gert zestig jaar is geworden. Eigenlijk zouden we dat vorige week zaterdag vieren, maar toen lag de jarige met griep in bed. Het was gezellig, met o.a. oude muziek en slap geouwehoer. Omdat we ons af en toe afvroegen: 'Hoe heet dit nummer ook al weer?', installeerden drie 'jongens' een app op hun mobiel die vrijwel alle nummers herkent: je steekt je mobieltje in de lucht (in de richting van de muziek) en na enkele seconden staat op je schermpje hie het nummer heet en wie het zingt. Je kunt zelfs direct doorklikken naar YouTube en iStore.

20 januari 2013

Een zondag die bedoeld is om een beetje tot rust te komen. Dat lukt slecht, want er liggen veel te veel klussen en klusjes: bestellingen afhandelen, opruimen, oude kranten wegwerken, boekverslagen nakijken, de zolder opruimen (zaagresten en gereedschap van gisteren), werkwijzers maken, knipselkasten inruimen. En dan verliest Feijenoord ook nog van Ajax.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Hans Edinga.

2 bestellingen: Maaijke, Jansma, 'moe gaat uit met miep' (Botjes 6), Maaijke Jansma, 'naar huis' (Botjes 7), Maaijke Jansma, 'het is herfst' (Botjes 9), W.W. Reys, 'Biesbosch'.

21 januari 2013

De sneeuw lag dik op de auto vanmorgen. Daarom zag ik niet dat Lidy een doek over de ruit had gedaan. Ik maakte de auto open en dacht: ik zet de motor vast aan, dan kan de auto een beetje warm worden terwijl ik de ruiten sneeuwvrij maak. Maar toen ik de motor aanzette, gingen de ruitenwissers ook heen en weer. Dat ging dus mis.... er kraakte iets en één van de ruitenwissers brak af.
Ik kon vanochtend - in een tussenuur - direct bij Bochane terecht. En wat bleek: de monteur kon een palletje ergens uit prutsen en de wisser vervolgens met datzelfde palletje weer vastzetten. Snel klaar en geen kosten! Een pluim of een warme douche o.i.d. voor Bochane, want als de monteur en nieuwe bladen opgezet had en me daar de rekening voor had gepresenteerd, had ik die zonder mopperen betaald.

Bij Bochane las ik aan de koffietafel het AD. Eén bericht bleef een tijdje in mijn hoofd malen: Mensen van tussen de tweehonderd en de driehonder kilo kunnen niet worden gecremeerd, omdat de ovens door al het smeltende en verbrandende vet oververhit raken. Een eigenaar van een paardencrematorium ziet hier een gat in de markt. Hij laat wel een aparte oven bouwen, omdat het het niet 'kies' vindt als mensen in dezelfde oven als paarden gaan. Dat zijn problemen waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan. Even googelen levert diverse berichten op:

Overledenen met ernstig overgewicht kunnen binnenkort worden gecremeerd in het paardencrematorium Westerhout in Beverwijk. Eigenaar Paul van Eerden heeft daarvoor een vergunning aangevraagd. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Zwaarlijvige mensen tot 300 kilo kunnen straks in Westerhout terecht. De eigenaar spreekt zelf van 'een unicum", omdat mensen met een dergelijk gewicht op dit moment nergens kunnen worden gecremeerd, alleen begraven.

De Nederlandse Obesitas Vereniging heeft gemengde gevoelens over de mogelijkheid. Het klinkt weinig respectvol, een paardencrematorium, maar 'alles hangt af van hoe het crematorium de uitvaart uitvoert", aldus bestuurslid Bercovitz in het Eindhovens Dagblad.

AD, 19-01-2013

Het brandweerkorps van de Oostenrijkse stad Graz moest uitrukken naar het plaatselijke crematorium. Daar was brand ontstaan bij de verbranding van een zwaarlijvige vrouw. Door de omvang van de ruim 200 kilo zware dame was het filter van de oven oververhit geraakt.

Bij de crematie van de vrouw bereikte het filter van de verbrandingsinstallatie een temperatuur van 300°C. Toen zwarte rook zich in het crematorium begon te verspreiden, werd de oven uitgeschakeld. Het filter had evenwel al vuur gevat, waardoor de brandweer in actie moest komen.

De brandweermannen zullen zich deze operatie wellicht nog lang heugen. In een mum van tijd was hun kledij bedekt met een vettige zwarte smurrie. Die was ontstaan door het gesmolten vet van de gecremeerde obese vrouw.

Uiteindelijk kon het vuur bedwongen worden door middel van een sterke waterstroom die in het filter werd gespoten. Het crematorium van Graz is meerdere dagen buiten dienst.

AD, 07-06-2012

Zo'n bericht doet mij aan het lied 'Ging ome Jan maar dood' van Hans Dorrestijn denken. En het brengt mij op een vervolg ervan:

Ging ome Jan maar dood
Zijn onwil is heel groot

Dus, ome Jan die blijft bestaan
Al wordt hij geslacht als een kip of een haan
Al roosteren we hem in de koekepan
Daar wordt hij alleen maar levendiger van

Ging ome Jan maar dood
Ging ome Jan maar dood

Die lamstraal wordt wel honderd jaar
Al knippen we 'm open met een schaar
Al slaan we een moker op zijn kop
Daar knapt die ouwe lul van op

Ging ome Jan maar dood
Ging ome Jan maar dood

Al zagen we hem bei zijn benen af
Dat brengt hem geen stap dichter bij zijn graf
Al proppen we 'm vol arsenicum
Dat brengt ome Jan niet uit zijn hum

Ging ome Jan maar dood
Ging ome Jan maar dood

Al binden we zijn handen op zijn rug
En gooien we hem van een hoge brug
Dan klimt ome Jan weer op de wal
Omdat het Kwaad overwinnen zal

Ging ome Jan maar dood
Ging ome Jan maar dood

Wanneer komt ooit oom Jan zijn tijd
En zijn we die rotzak eindelijk kwijt
We stoppen hem tien meter onder de grond
Misschien houdt hij dan zijn grote mond

Kom met knuppels en met zeisen
Hem de laatste eer bewijzen
Ging ome Jan maar dood

Hans Dorrestijn

Onze ome Jan is dood
Die dikke, ouwe kloot

Het duurde wel een hele tijd
Maar nu zijn we ome Jan dus kwijt
Hij was een taaie ouwe donder
Maar nu ligt hij er toch onder

Onze ome Jan is dood
Onze ome Jan is dood

Naar het kerkhof brengen we hem niet
Dat eigenwijze stuk verdriet
Een steen van zevenhonderd pond
Houdt dikke  Jan niet in de grond

Onze ome Jan is dood
Onze ome Jan is dood

Nee, we laten ome Jan cremeren
Dat zal die lul een lesje leren
Vierhonderd pond vergaat tot as
En daarna vieren we het pas

Onze ome Jan is dood
Onze ome Jan is dood

Maar in het crematorium
Blijkt ome Jan nog in zijn hum
Zijn vet dat delft het onderspit
De hele tent oververhit

Onze ome Jan is dood
Onze ome Jan is dood

En morgen lezen we in de krant
Heel crematorium afgebrand
Zelfs na zijn dood maakt ome Jan
Er nog een grote janboel van

Onze ome Jan is dood
Onze ome Jan is dood

Mats Beek

 

Ik kreeg vandaag op mijn kop: het nieuws over de installatie als stadsdichter had ik nog niet op dit weblog en op Facebook mogen zetten. Het collegebesluit valt officieel pas volgende week, dus daags voor 2 februari. Communicatie naar buiten volgt in samenwerking met de gemeente NA installatie. 'Communicatie naar buiten' wordt door mij uitgelegd als persberichten versturen naar kranten e.d. en niet als het vermelden op een persoonlijk dagboek/weblog/facebook.

1 bestelling: Onno-Sven Tromp, 'Labyrinthische genoegens. Een literaire wandeling door het Amsterdam van A.F.Th. van der Heijden'.

22 januari 2013

Meet poetry
2 bestellingen: Albert Verwey, 'Aarde', Ed Leeflang, 'Bezoek aan het vrachtschip'.

23 januari 2013

Uit het AD van gisteren:

AD 21-01-2013

Op 2 februari is natuurlijk niet de opening van het culturele jaar en het is 'plezierdichter' zonder 's', maar dat soort foutjes sluipen er bij een interview altijd wel in. De afspraak voor dit interview maakte ik in het Cultureel Café begin deze maand. Toen was nog onduidelijk of en wanneer dat stadsdichterschap door zou gaan. Deze journalist zit er bovenop en hoorde het nieuws al op allerlei plekken 'rondzingen'. Verdere communicatie doet de gemeente zelf na 2 februari. Wat wel een beetje vreemd blijft. Ze willen blijkbaar geen publiek bij de installatie hebben?!

Nieuw op Schrijversinfo: Marja Brouwers.

Havinck Havinck Havinck Havinck Havinck

Ik kreeg een mailtje van Vitens: of ik de stand op de watermeter per mail wil doorgeven. Dat doe ik en dan beginnen ze digitaal te mopperen: De stand is lager dan verwacht. Wat kan daar de reden van zijn? Hoe kan ik nu aangeven wat de reden is dat zij een hogere meterstand verwachten? Ik vermoed dat de stand de afgelopen jaren door hen geschat is en dat die schatting te hoog is. Dat vinden ze geen argument. Ik mag dan een foto van de stand op de watermeter bijvoegen. Gedoe. Stuur gewoon een meteropnemer langs!

2 bestellingen: Piet Calis, 'Onze literatuur tot 1916', Rien Baars, 'Joep en de worm'.

24 januari 2013

Donderdag is de dag dat ik alle vier mijn klassen 'zie'. Dat wordt dit cluster de dag om toetsen te plannen. Mijn V3-klas maakte maandag én vandaag haiku's voor de gedichtenwedstrijd. Ze waren er flink door 'gegrepen'. Er waren leerlingen met tientallen haiku's.

Ik liep een brugklas in om wat aan de docent te vragen. Eén van die brugklassers zei: 'U bent de baas van deze school hè?' 'Nee jongen, gelukkig niet! Ik ben de mevrouw Beumer (= teamleider) van klas twee en drie.'

Vanmiddag had ik met Machiel een prettig gesprek bij 'Zeldzaam'. Hij is - een mens moet nu eenmaal keuzes maken - uit de commissie 'Gedichten op muren' gestapt en het was goed een afsluitend gesprek te hebben, ook omdat in zo'n commissie iedereen gaandeweg taken op zich neemt en die moeten weer overgedragen worden.

Frozen world Met de post kwam de 5-dvd-box 'Frozen world'.
Gewonnen bij de - nog net niet opgezegde - Bank-Giroloterij.

Ook kreeg ik vandaag mijn loonstrook. We waren wat bang gemaakt voor de doorwerking van allerlei regeringsmaatregelen op het salaris van dit nieuwe jaar. Dat viel gelukkig - voorlopig - mee.

1 bestelling: Albert Camus, 'De vreemdeling'.

25 januari 2013

Een schooldag vol gedoe. Niets gedaan wat gepland was en wél de hele dag druk geweest.

Schrijvers met een hond brengen op enig moment een boek over hun leven met die hond op de markt. Ik kende al 'Het complete Rekelboek' (2002) van Koos van Zomeren en 'Mijn leven met Tikker' (1999) van Jan Siebelink. Alhoewel ik niet echt een hondenliefhebber ben, las ik de afgelopen dagen (op de wc: hond en stront gaan altijd samen) 'Ode aan mijn hond' van Tessa de Loo. Aardig geschreven, net niet sentimenteel én het geeft een aardig beeld van een schrijversleven in Portugal.

Eindelijk: 100 klantbeoordelingen op bol.com.

Een avond van een beetje lummelen en televisie kijken. 'Tatata Taal': de formule is goed, maar het programma is te afhankelijk van de gevatheid van de gasten en die hadden 'het' vanavond niet. Daarna 'Iron man 2': een superheld/geweld-film. De eerste film zag ik op werkweek in België in de bioscoop. Dan is het te verteren, maar op televisie blijft er heel weinig van over, nog los van de ellenlange reclameblokken. Tijdens die reclameblokken zag ik flarden van 'Voetbal International': dat wordt toch wel erg plat af en toe. Volgens Derksen wordt Jan Boskamp zo opgewonden van het kijken naar Barcelona, dat hij een motoragent van zijn motor spuit. Daar ben ik dan ook wel klaar mee.

26 januari 2013

En weer sneeuwt het. Het is een mooi gezicht, maar ik zal blij zijn als die rommel weer weggemolten is.

Haasse en Sijsling staan in de dubbelfinale in Melbourne. Eurosport 2 zendt de wedstrijd vanmiddag uit. De mannen verliezen kansloos. Het is knap dat ze die finale gehaald hebben (tot de finale verloren ze maar één set) en dan is het wel jammer dat we al die gewonnen wedstrijden niet te zien kregen en deze verloren wedstrijd wel.

Een jaar of tien geleden haalden we ergens (bij een boerderij in de Gelderse Vallei) een aantal dozen met tientallen jaargangen 'Hervormd Nederland' op. Daar haalde ik de literaire knipsels uit. Veel daarvan staan al te koop, maar ik heb nog één doosje met die knipsels staan. Daarmee ben ik dit weekend bezig. Mijn collega Nederlands Peter van Beek schreef voor dat tijdschrift af en toe recensies, die ik nu dus ook weer tegenkom.

Deze afdeling van het kerkhof is gereserveerd voor niet-rokers.
(Fons Jansen, Hervormd Nederland, 07-11-1987)

Nieuw op Schrijversinfo: Theo Verhaar.

1 bestelling: Drs. P, 'Huidbacteriën'.

27 januari 2013

Tussen de koolmezen en de pimpelmezen zag ik vanmiddag een bijna volledig bruin meesje. Hij had wel zo'n typisch zwart mezenkopje. Volgens de vogelboeken moet dit een glanskop zijn.

Ik heb de boekverslagen - eindelijk - nagekeken. Tenminste voorzover ik ze binnen heb. Mijn tweede klassers lazen:
B2b
Pieter Aspe, Luchtpost
Thea Beckman, Hasse Simonsdochter (2x)
Ines van Bokhoven, Verraad! De wraak van de graaf
Annemarie Bon, Een nieuw leven
Elle van den Bogaart, Vermist
Dirk Bracke, Henna op je huid
Dirk Bracke, Het Engelenhuis
Caja Cazemier, Te snel
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlenbreed
Imme Dros, Ongelukkig verliefd
Joost Heyink, Tweestrijd (2x)
Joost Heyink, Zwarte Engel
Ineke Holteijk, Engelen van het asfalt
Ingrid Kluvers, Droomtuin
Susanne Koster, Een bed van rozen
Saskia Noort, Koorts
Francine Oomen, Hoe oveleef ik New York?
Esther Verhoef, Déjà vu
Helen Vreeswijk, Loverboys
Mel Wallis de Vries, Verstrikt
Gijs Wanders, Stille getuigen

B2c
Thea Beckman, Geef me de ruimte
Thea Beckman, Kruistocht in spijkerbroek
Caja Cazemier, De eerste keer
Caja Cazemier, Te snel
Tonke Dragt, Ogen van tijgers
Victoria Farkas, Dik in mijn hoofd
Bobje Goudsmit, De stalker
Joost Heyink, Loverboy en girl
Joost Heyink, Morgen sla ik terug (2x)
Karin Hilterman, Meryem
Theo Hoogstraaten, De vuurmeester
Mirjam Mous, Boy 7
Carry Slee, Bangkok boy
Jan Terlouw, De kloof
Ellen Tijsinger, De zwarte vulkaan
Ria van Ven-Rijken, Bloemen voor Rozemarijn
Simone van der Vlugt, De amulet
Simone vd Vlugt, De bastaard van Brussel
Simone van der Vlugt, Schijndood
Simone van der Vlugt, Zwarte sneeuw
Ellen de Wachter, Een fout vriendje
Anne Winkels, Vriend of dealer?

 

Nieuw op Schrijversinfo: Henk Knol. Sterk uitgebreid: Herman de Man.

Toch maar de tuin geruimd Houdbaar stof

2 bestellingen: Willy Breinholst, 'Baas in moeders buik. Onder vier ogen met mijn toekomstige moeder', AO-redactie, 'Atomen als spionnen', AO-redactie, 'Atoomenergie (De opwekking en toepassing van atoomenergie)', AO-redactie, 'Atoomtuin'.

28 januari 2013

Als ik met oude literaire knipsels aan de gang ben, kom ik logischerwijs verhalen over oudere boeken tegen. Zaterdag was dat o.a. een knipsel over 'Eendagsvliegen' van Gerrit Komrij. Een boek uit 2005 met losse opmerkingen, aforismen, dagboekaantekeningen e.d. Ik bestelde het via internet en kreeg het vandaag al met de post.

Aforismen,
zoals wijsneuzigheden op latere leeftijd gaan heten.

(Gerrit Komrij, Eendagsvliegen, blz. 5)

Poster Meet Poetry
Ramsey Nasr was vanavond bij 'De wereld draait door'. De dichter des vaderlands mag ook een plasje doen over het vanavond aangekondigde aftreden van de koningin. Nasr is een inspirerend voorbeeld voor een aankomende stadsdichter. Uiteraard maakt hij - verrassende - gedichten over wat zich voordoet in de maatschappij, maar hij vult het 'ambt' veel breder in. Hij stelde o.a. een bloemlezing op cd samen en vanavond kiest hij een toepasselijk lied van Randy Newman en brengt dat ter plekke ten gehore (met orkest): 'I'll be home'.

29 januari 2013

Van mijn hond heeft u niets te vrezen.
Hij is er uitsluitend om u bang te maken.

(Fons Jansen, Hervormd Nederland, 20-04-1985)

 

Psychiater:
iemand die zijn cliënt zo gek moet zien te krijgen
dat hij weer gewoon doet.

(Fons Jansen, Hervormd Nederland, 27-04-1985)

De nagekeken boekverslagen van mijn derdeklassers:

V3a
Caja Cazemier, KID kind
Caja Cazemier, Te snel
Imme Dros, De Odyssee
Imme Dros, Ilios. Het verhaal van de Trojaanse oorlog
Ronald Giphart, Ik ook van jou
Bobje Goudsmit, Afscheidsbrief
Bobje Goudsmit, De ijzeren maagd
Joost Heyink, Het web
Theo Hoogstraten, Blind date
Theo Hoogsttraten, Loverboy
Hanneke de Jong, De laatste brief
Kluun, Komt een vrouw bij de dokter
Anne Provoost, Vallen
Helen Vreeswijk, Ontvoerd
Helen Vreeswijk, Zwijgplicht
H3d
Caja Cazemier, De eerste keer
Caja Cazemierm Te snel, 8,6
Caja Cazemier, Verliefd zijn is een ramp (2x)
Imme Dros, Held van het Labyrint
Ed Frack, Romeo & Julia
Anne Frank, Het Achterhuis
Evert Hartman, Gegijzeld (3x)
Joost Heyink, Web (2x)
Theo & M. Hoogstraaten, Webcamgirls
Kluun, Komt een vrouw bij de dokter
Tim Krabbé, De grot
Tom Lanoye, Kartonnen dozen
Tessa de Loo, Isabella
Harry Mulisch, De aanslag (2x)
Ward Ruyslinck, Wierook en tranen
Karel Verleyen, Helse afdaling
Simone van der Vlugt, De slavenring
Simone van der Vlugt, Schijndood
Helen Vreeswijk, Chatroom
Helen Vreeswijk, Overdosis

 

De Deense serie 'Borgen' is nu op de Nederlandse televisie te zien. Ik zag - als zovelen - de serie al op dvd. In één van de komende afleveringen gaat het over een asiel aanvragende dissident uit een land in het oosten. De niet-zo-frisse leider van dat land vraagt om uitlevering en oefent druk op de regering uit. Kijkend naar wat er in de afgelopen weken met de Russische activist Aleksandr Dolmatov gebeurd is, lijkt 'Borgen' toch niet helemaal fictie!

1 bestelling: 'Traject, 2 havo/vwo, deel leerwerkboek'

30 januari 2013

BAPO. Lidy kijkt 'Koffietijd'. Een Koreaans/Nederlandse harpiste zegt: 'Dat was zo'n moment die je maar één keer in je leven meemaakt.' Het is 'het' moment en dus ook 'dat' je maar één keer meemaakt, domme Koreaanse doos. Hans Dorrestijn zong het al: 'Die stomme harpistes, er deugt er geeneen.'

Tijdens het Cultureel Café vertelde ik al dat ik bezig was met een gedicht over Willem Wilmink. Ik beschouw hem als één van mijn leermeesters/voorbeelden. Dat gedicht wilde niet vlotten. Het moest een ode aan Wilmink worden, waarin ik zijn werk, Enschede, zijn eenzame laatste jaren en het drinken van Duvel aanstipte. Dat wilde ik combineren met het mooie gegeven dat FC Twentesupporters op 26 maart 2008 (Twente won met 2-1 van Ajax) op de tribune een spandoek ontrolden met daarop de eerste strofe van een gedicht van Willem Wilmink over Enschede. Deze week maakte ik het gedicht af, zodat ik het zaterdag op Meet Poetry kan voorlezen (ik ontwikkel een voorliefde voor gekruist rijm)

Het betere volkslied (Voor Willem Wilmink)

Beste Willem, lieve dode dichter,
Door jou ben ik het dichten ingerold.
Jij maakte graag de zware taal wat lichter,
zodat de volkstaal met de poëzie versmolt.

Jij pakte soms een volks- of kinderlied,
Zoals bijvoorbeeld ‘Koen, maak je mijn schoen’
en liet ons lezen: Kijk het is zo moeilijk niet!
Jij leerde ons wat je met poëzie kan doen.

Uit Amsterdam ging je terug naar Enschede:
De Javastraat, zo was de cirkel rond.
Je taalgevoel, dat nam je met je mee,
maar qua gevoel zat jij behoorlijk aan de grond.

Jij bent daar in die Javastraat gebleven,
na al het moois dat je ons schonk.
Die Javastraat, dat werd je hele leven,
tot je er op een dag je laatste Duvel dronk.

- - - - -

Jij was al vijf jaar dood, ’t was maart 2008.
In ´t stadion gaf Twente Ajax klop.
De fans hadden een spandoek meegebracht.
Ze wachtten hier immers al jaren op:

Het is het eindpunt van de trein,
bijna geen mens hoeft er te zijn,
bijna geen mens gaat zover mee:
Enschede!

Ze citeerden jouw ‘Textielstad’ hier;
jouw eigen volk gebruikte nu jouw lied.
Een gedicht als een volks, Twents banier.
Willem: Hoger stijgt een dichter niet!

Mats Beek

31 januari 2013

Vanavond was ik van 18.00 tot 21.00 uur bij Thieme-Meulenhoff in Amersfoort. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van een volledig digitale taalmethode, voor scholen (of proefklassen) die alleen nog met een laptop of iPad werken. Met een klein groepje ervaren gebruikers van de huidige methode 'Op Niveau' (en zijn voorlopers) mochten we onze - ongezouten - mening geven over de plannen voor die digitale methode. Dan kunnen zij vervolgens met de verdere ontwikkeling daarvan weer rekening houden.
Ik wist niet wat ik van zo'n avond moest verwachten, maar het was verrassend leuk om te doen. Los van de mening over de plannen voor die nieuwe methode is het alleen al leuk om een avond met collega's van gedachten te wisselen over wat je nou eigenlijk van een methode verwacht, wat er juist wel in moet zitten, in welke volgorde en wat er helemaal niet in hoeft te zitten. Daarnaast biedt zo'n volledig digitale versie weer compleet nieuwe mogelijkheden, waar je bij een papieren versie niet aan zou denken
En dan was het ook nog eens uitstekend georganiseerd en verzorgd: een kleine maaltijd vooraf en appeltaart bij de koffie. Ze mogen me rustig nog eens vragen.

Vanwege die avond in Amersfoort was ik tamelijk laat op de verjaardag van Hannie, maar het huis zat nog vol, dus ook daar heb ik even met diverse mensen bij kunnen praten.

Evert Davelaar had vroeger zijn column 'Boveneinder' in het plat Veens in de Rijnpost. Nu is hij alleen nog digitaal te lezen. Hij vraagt mij om vooral als stadsdichter voor een nieuw Veens volkslied te zorgen (hij weet niet dat ik dat al in september in De Lampegiet met een volle zaal gezongen heb):

Evert G. Davelaar


Beatrix en d'n Stádsdichter


Donderdág èènendártug jánnewaorie. D'n v'rjaordág ván Kòòneingin Beatrix, màr daor gaoi 'k 't nouw nie over hebbe. Daor is ál zát over gezààid vándewèèk, 'k bin ál die Beatrix-artiekele en prográmmaos op raodio en tìlleviezie zo zát ás kààuwe páp. Best mins, Beatrix, ze hèt òk veul gedaon vùr Nederlàànd, màr daor hè'n we d'r òk vùrstelèk vùr betaold. 'n Toelaoge ván milliejoene, vràài vliege, neum màr op. Toch bin 'k wel 'n bietjie trots, dà ze veur 't lèst, op d'n lèste Kòòneinginnedág, in 't Vèèn wás. D'n bòrregemeester ván Rhèène, die kán dán wel hee bár trots twittere dà Rhèène de lèste stád wás, die ze às Kòòneingin op Kòòneinginnedág dee bezeuke, 'k hèt 'm hee d'rèk laote wete dà die eer toch wel mooi vùr 't Vèèn wás. Went ze wás eerst in Rhèène, toe in 't Vèèn en 't Vèèn hoor sins 1795 ál nie meer bij Rhèène, dus daor kun ze wà mijn betref de pot op. De lèste stád waor Beatrix op Kòòneinginnedág wás, dà wás 't Vèèn. Dán kun ze in Rhèène wel veinde dà 't Vèèn 'n dààrup is, màr dán mò'n ze daor eerst die stádsrechte màr 's weerom zien te veinde, die bin ze ál honderde jaore kwèt. Ze hè'n tèd genòg gehád om te zeuke, zou 'k zo zèège.

Màr oe guttekies, nou zit 'k toch over Beatrix te schrààive en dà wás nie de bedoeleing. Nee, ik wou 't nou net 's gaon hè'n over de Nássionaole Gedichtedág, donderdág 31 jánnewaorie. 'k Zág d'n vlág wáppere op de tore ván de Juliaonaokààruk en 'k dee me áfvraoge of dà wás veur Beatrix, of veur Kees Stip, de gròòtste dichter die 't Vèèn òòt hèt veurtgebroch.

Kees Stip. 'n Paor ván z'n gedichte zie je op de mure ván d'n Cultuurfèbbriek. Op de schutteing die lánges de bááuwplùts stao ván Tricotaozjie, nùst de Cultuurfèbbriek.

'Een pèèrd broch elleke dág te Assen
Om vrààuw en keinder te v'rrásse
'n Wùrtel mee ván mársepààin
D
ie ech ván wùrtel bleek te zààin
Zo lief às pèèrde vùr mèkkaor
Bin wij màr èèn keer in 't jaor'

Dà stùt geschreve bove de roltráp ván d'n Cultuurfèbbriek. Minse, ik vein 't 'n meesterluk gedich. Je mòt d'r màr op kòmme, 't màr wete te bedeinke. Kees Stip wás d'r 'n meester in, dà soort dieregedichte. Mìt opzet zèèg 'k nie 'gediggies'. Went dà kleink teveul nùr Seintereklaosgediggies. Stip, minse, Stip, die mùkte meesterwààrukke, die deeje ùtbleinke dùr èènvààuwd. Wie zee 't òòt òk weer, 'In de bepááruking toon zich de meester?' Dà wás bij Kees Stip zeker 't gevál.

Màr nouw is d'r 'n neie dichter in 't Vèèn opgestaon. Krèk zo meesterluk às Kees Stip. Mats Beek. Dát 'ie krèk zo meesterluk is, is nie zo gek, Mats is ommers 'n schòòlmeester. Mìt zo'n beroep mò'j wel meesterluk zìn, of niettán.

Mats Beek kán hee bár geweldug dichte, zonder z'n hempie op te lichte, zoàs m'n gromoe 't áltij zee. Hij is dán òk mìt rech 'Stádsdichter ván 't Vèèn'. Ja, blenders, stádsdichter. Gien dààrupsdichter, went dà klink veul en veul te minnetjies. Dààrupsdichter, dà klink naor Swiebertjie, of naor Juine, 't dààrup ván Kòòt en Bie. Nee, Mats is Stádsdichter en niks àànders. De gedichte ván Mats, die bin ván hoog nivo. Heellich mòt 'ie 's p'rbere om 't Nei Vèèns Vollukslied te dichte. Oòt hèt ik 'n pogeing gedaon, màr ik gun 't Máts. Kees Stip dee 't eerste Vèènse vollukslied dichte. 'O vèènendaol, wà smaok je boerrekòòl lekker'. Màr 't wùr tèd vùr iets àànders, à'j 't mijn vraog. 'Wà smaok je boerrekòòl lekker, dà kleink òk zo nùr Juine. 'k Zie Kòòt en Bie ál staon, bij wààize ván praote, tusse de boerrekòòlstronke in de hof. Nee, 't wùr tèd vùr heel iets àànders, iets intellectuelers. Iets, dà pás bij 't Vèèn ván vándaog d'n dág.

Mats kán dà. Dà wìt 'k zeker. Dus, Mats, zet 'm op. Went à'j òòt écht d'n geschiedenis wil ingaon às Stádsdichter ván 't Vèèn, dán mò'j 't Nei Vèèns Vollukslied schrààive. Dán zál ik 't ùt volle bùrst meezinge, às 't te hore gebroch wùr op de Márt. Op Kòòneingsdág, went d'n lèste Kòòneinginnedág, die is gewìst. De lèste, die wás in 't Vèèn. Oe hee, eksuseer m'n lomphààid... òk nog 'n bietjie in Rhèène... Màr daor wás Beatrix veurdà ze nùr 't Vèèn kwám. Dus wàs 't nie Rhèène, màr 't Vèèn, waor áchteráf historie is geschreve, d'n lèste Kòòneinginnedág òòt. Jámmer, Rhèène. Màr jullie hè'n dán òk gien Stádsdichter. Die houwe wij, in 't Vèèn, went wij wille Máts nie kwèt. Dà Kees Stip laoter in z'n lèève ùt 't Vèèn v'rtrok, wás ál ààrug zát. Wij hebbe Máts en we houwe Mats. Onze ààige Vèènse 'dichterskòòneing'.

't Is hee knijns.

 

Door naar februari 2013

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker