Terug naar december 2014

Januari 2015

1 januari 2015

Daggedachte 361

Achter in de tuin van de koning was een grote tafel neergezet
en toen de Koninklijke Vuurwerkmaker aller erop had klaargezet,
begonnen de vuurpijlen tegen elkaar te praten.
"De wereld is werkelijk prachtig!" riep een kleine voetzoeker.
"Moet je die gele tulpen zien. Pfff, zelfs een voetzoeker kan niet mooier zijn!
" Ik ben heel blij dat ik heb gereisd.
Reizen is heel goed voor de geest omdat al je vooringenomenheid verdwijnt."
"De tuin van de koning is de wereld niet, domme voetzoeker,"
zei een grote Romeinse kaars, "De wereld is reusachtig groot.
Je hebt wel drie dagen nodig om haar goed te kunnen bekijken."
"De plek waar je van houdt, dat is jouw wereld!" riep een somber vuurrad ...

(Oscar Wilde, Kinderverhalen, blz. 58)

Tien atlassen en duizendenéén (1001) 'Voetzoekers' van Arnon Grunberg op Catawiki aangeboden. Aanbieden betekent nog niet dat het ook geveild wordt. De betrokken veilingmeester moet het kavel eerst goedkeuren. Van de Grunbergveiling in februari blijkt Arnon Grunberg zelf de veilingmeester te zijn!

Morgen naar Domburg. Meestal is dat een vrolijke mededeling. Deze keer niet. We gaan er oom Jan (de broer van mijn moeder) begraven.

2 januari 2015

Daggedachte 362

De zee kun je horen
met je handen voor je oren,
in een kokkel,
in een mosterdpotje,
of aan zee.

(Judith Herzberg, De zee, Doen en laten, blz. 65)

Vandaag reden we heen en weer naar Domburg voor de begrafenis van Oom Jan Lagerwey. In verband met de vakantie was het redelijk rustig op de weg. Net als een half jaar geleden bij het afscheid van Tante Bets was het Leger des Heils ruim vertegenwoordigd. Ik heb daar niets mee, maar het is duidelijk dat het Leger oom Jan de laatste tijd veel steun gegeven heeft en dan is dit een passend afscheid. De heilsoldaat die de plechtigheid leidde, begeleidde de samenzang met zijn gitaar. Dat heeft wel wat.
UIt de toespraken leerde ik dat ik eigenlijk heel weinig van mijn oom wist. Ik wist dat hij als soldaat in Nederlands-Indië is geweest. Daar kwam zijn voorliefde voor Indisch koken vandaan (bij hem in de keuken zag ik voor het eerst een wok). Ik wist niet dat hij in een Jappenkamp gezeten heeft. Ook hoorde ik voor het eerst dat mijn opa tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland te werk was gesteld. Toen opa verzwakte, heeft oom Jan als zestienjarige jongen vrijwillig opa's plaats ingenomen.
Met mijn vader was de Tweede Wereldoorlog een terugkerend gespreksonderwerp. Met de familie in Zeist werd er niet over gesproken.

Na de plechtigheid reden we naar Zoutelande. Als we dan toch in de buurt zijn, willen we ook een wandeling langs het strand maken. Het was zonnig, maar er stond een akelig koude wind. Lidy maakte er met haar toestel draaiend deze panoramafoto van de Westerschelde:

Zoutelande

2 bestellingen: Hilbert Kuik, 'Ojongensjongens, wat een gepiep!', Bruce Chatwin, 'De zwarte heuvel'.

3 januari 2015

Daggedachte 363

'Over jou schrijf ik nog eens een In memoriam,'
denkt de jonge auteur, als hij aan een oude auteur wordt voorgesteld.

(Adriaan Morriën, Lasterpraat, blz. 19)

Saskia Noort heeft zich in haar eigen voet geschoten. Ze heeft via een rechtzaak geprobeerd het boek 'Het Reservaat' van Liselotte Stavorinus uit de handel te laten halen. Het boek lijkt te veel op 'De Eetclub', vindt Saskia Noort. De rechter erkent dat de boeken op elkaar lijken, maar stelt dat de meeste zaken basaal en voor de hand liggend zijn en dat er daarom geen auteursrechten op kunnen rusten. Dat heb ik nou altijd al van de boeken van Saskia Noort gezegd: basaal en voor de hand liggend!

In het radiopramma 'de Taalstaat' wordt de taal van André Hazes tegen het licht gehouden. Men gaat uitgebreid in op het nummer 'De vlieger'. Van de 'Top 2000' weet ik (waar die 'Top 2000' al niet goed voor is) dat dat nummer geschreven is door Nico Haak. Met de taal van Hazes heeft dit dus weinig te maken!

Ik ben weer net een leerling. De honderd betogen van mijn H3-klassen heb ik tot in het laatste weekend van de kerstvakantie laten liggen. Nu moet ik wel. Het is gelukt om vandaag de helft na te kijken. Qua vorm hebben ze zich allemaal wel aan de opdracht gehouden De verschillen zitten in de taalverzorging en in de bevlogenheid.

1 bestelling: Tim Krabbé, 'De werkelijke moord op Kitty Duisenberg'.

4 januari 2015

Daggedachte 364

Het geluk is de vrijheid krijgen om te blijven zoeken naar het geluk.
(Hugo Raes, Trapezewerk in het luchtledige, blz. 42)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:

- Yvonne Keuls, Rapport Tommie
Een nieuwe titel, maar geen nieuw boek. Het verscheen in 1985 onder de titel 'Annie Berber en het verdriet van de tedere crimineel'. Yvonne Keuls stelde in veel boeken een maatschappelijk probleem aan de orde. Hier was dat het kindermisbruik door een pedofiel. Destijds kreeg het boek weinig aandacht. Sterker nog: het werd Yvonne Keuls kwalijk genomen dat ze dit aan de orde stelde. Het was de tijd van 'moet kunnen', ook als het over pedofilie ging. Dat is intussen wel veranderd! We hebben opgesloten en vermoorde kinderen gehad. We hebben misbruik in de katholieke kerk gehad en van 'moet kunnen' is geen enkele sprake meer. Dat zal de uitgever ertoe hebben aangezet het boek nogmaals op de markt te brengen (€ 15,00)

En weer de hele dag correctiewerk, maar het is af!

3 bestellingen: J.J. Oversteegen, 'Etalage / uit het leven van een lezer', Bruno Ernst, 'Escheriaans', Venkatesh Kulkarni, 'Naakt in Dekan, Roman uit India'.

5 januari 2015

Daggedachte 365

Het gebeurt mij vaak in een redetwist,
dat mijn tegenstander onmiskenbaar gelijk heeft,
doch op een wijze welke mij het ongelijk doet verkiezen.

(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 173)

Vanaochten begonnen we met koffie, een broodje en een toespraak van de rector. Hij begon met het voorlezen uit een boek over Starbucks. 'Dat gaat goed', dacht ik. 'zometeen gaat hij vertellen dat we eindelijk lekkere koffie op school krijgen.' Maar het bleek hem te gaan om de managementsgedachten in het boek.

De leerlingen waren op zo'n eerste werkdag in het jaar érg druk. En ik geloof niet dat het deze keer aan mij lag.

1 bestelling: Per Olov Enquist, 'De uittocht der muzikanten'. Het kavel 'kattenboeken' is vanavond op Catawiki weggegaan voor € 51,00. Daar ben ik best tevreden over. Het waren vooral pockets.

6 januari 2015

Daggedachte 366

Als u de moeite wilt vermijden om uw eigen woorden te onthouden,
spreek dan de waarheid.

(Godfried Bomans, Korte berichten)

In H3 ging het vanmorgen over hyperbolen en eufemismen. Bij de uitleg kwam 'het verschil tussen mijn en dijn niet weten' ter sprake als eufemisme voor 'een dief zijn'. In één van de opdrachten moesten de leerlingen een eufemisme noteren voor 'winkeldiefstal'. Het antwoordenboek gaf 'proletarisch winkelen', maar Jeroen maakte daar 'Het verschil niet weten tussen mijn en Albert Heijn' van.

In B2 hielden twee jongens een spreekbeurt over 'de telefoon'. Ze hadden zich goed ingelezen en vertelden o.a. dat Bell helemaal niet de uitvinder van de telefoon is. De PowerPoint was ook goed voor elkaar. Aan het eind van de spreekbeurt lieten ze een kort filmpje zien. Mensen op straat vertelden waarom ze geen behoefte hebben aan een mobieltje. De opnames waren pakweg tien jaar oud. Mensen zeiden: 'Ik wil helemaal niet altijd bereikbaar zijn', of: 'Ik heb een antwoordapparaat. Daar kunnen mensen op inspreken, dus ik ben altijd bereikbaar.' Bij elk antwoord werd er door mijn leerlingen smakelijk (uit)gelachen. Terwijl ik bij elk antwoord dacht: 'Dat vind ik nou ook!'

2 bestellingen: Frans de Jonghe, 'Eline Vere bij de psychiater', Dr. Miklos Nyiszli, 'Auschwitz: A doctor's eyewitness account'.

7 januari 2015

Daggedachte 367

The adventures of Hooper de Poop

Hooper de Poop
sat on the stoop
and all at once he farted

He suddenly felt
himself propelled
and like a jet he started

(John O'Mill, Cocktail)

Sommige dingen hebben een zekere wetmatigheid. Bijvoorbeeld dat we in het najaar bloembollen kopen of krijgen, dat we die vervolgens min of meer vergeten en ze dan pas begin januari in de grond stoppen. Resultaat: ons voorjaarsbollen bloeien altijd vrij laat in het voorjaar.

Vanmiddag en vanavond heb ik tortilla's staan maken voor het etentje met de collega's Nederlands van morgen. De eerste - met paprika en champignons - mislukte. Hij viel uit elkaar. Te weinig ei? Vermoedelijk wel, want de andere twee (met extra ei) lukten wel. De tweede was met ham en salami, de derde met garnalen en tonijn.

In het recept stond dat je de stukjes aardappel moest voorgaren in hete (maar niet té hete) olie. Toen ik dat gedaan had en dus toch een pan olie op het vuur had staan, vroeg ik Tygo of hij chips wilde. Uiteraard wilde hij dat wel. Toen zei ik: 'Kom maar, dan gaan we die samen bakken.' Met een kaasschaaf haalde ik dunne plakjes van een aardappel af en deed die in het vet. Als u ooit indruk op een kleuter wilt maken, is dit de manier! Dat ik patat van aardappels kan maken, vond hij al bijzonder. Maar dat ik ook chips van een aardappel kan maken, was voor hem niets minder dan een wonder.

op oma Tygo
Met oma (op oma) naar een film over een raceslak kijken.
We hebben echt wel meer stoelen....
Kijk maar ...

1 bestelling: Remco Campert, 'Een liefde in Parijs'.

8 januari 2015

Daggedachte 368

In mijn leven zijn de lucifers hoe langer hoe slechter geworden.
(Adriaan Morriën, Lasterpraat, blz. 23)

Ik haalde bij de drogist op het Bruïneplein een doosje Paracetamol. Er zitter er vijftig in zo'n doosje en dat kost dan € 0,99 !! Snoepjes zijn een stuk duurder. Hoe kunnen ze dat ervoor maken (én verpakken én distriburen én de drogist er ook nog wat aan laten verdienen) ??

Vanavond aten we met de collega's Nederlands bij Pascale in Wijchen. Iedereen had (thuis of ter plekke) iets gemaakt. Het was gezellig én lekker. Eén collega reed met mij mee heen en twee reden er mee terug. De Tomtom stuurde mij heen bovenlangs (A12, 52 kilometer) en terug onderlangs (A15, 44 kilometer). In beide gevallen dacht ik: ik ben toch blij dat ik niet elke dag zo'n eind hoef te rijden.

3 bestellingen: Jac. van Looy, 'De Wonderlijke Avonturen van Zebedeus', Kees Crone, 'Verlicht kwartier, 40 jaar Arnhemse Spijkerbuurt', Anne Frank, 'Het Achterhuis'.

9 januari 2015

Daggedachte 369

Ik denk allang niet meer dat mensen slechte dingen doen omdat ze geloven.
Het is eerder andersom, het is eerder zo dat ze geloven omdat ze slechte dingen doen.

(Koos van Zomeren, Naar de natuur, blz. 55)

Vandaag nam ik een les aan H5 over van Pascale. Een makkie, want de leerlingen werkten achter de computer aan een schrijfplan voor een betoog. Behalve af en toe het beantwoorden van een vraag of het over een dood punt heen helpen van een leerling, viel daar voor mij weinig bij te doen. Ik bekeek de klas eens (zo vaak heb ik geen H5 voor mijn neus) en dacht: het zijn eigenlijk nog gewoon kinderen. Daarna bedacht ik dat ik zelf in H5 Lidy al kende en een jaar later verloofd was. Ongetwijfeld hebben anderen mij toen ook 'eigenlijk nog gewoon een kind' gevonden.

Eerder maakte één van mijn H3-klassen een boektoets. Een leerling vroeg: 'Meneer, hoe noem je iemand die organen steelt?' Ik antwoordde: 'Een stouterd.' Hij had het bijna opgeschreven, maar deed het niet omdat anderen begonnen te lachen. Joost zei later: 'Ik zou 'organist' gezegd hebben.'

1 bestelling: Gerard Oonk, 'Kinderarbeid in India'.

10 januari 2015

Daggedachte 370

Ik verbaas mij telkens weer over het grote aantal geschikte en behoorlijke mensen op de wereld,
terwijl de mensheid als geheel zo'n zootje is.

(J.C. Bloem)

We overwegen zo'n bubbelbad in de tuin te zetten. Een kennis van Gijs heeft er één te koop staan. Daar zijn we vanmiddag even wezen kijken. Betaalbaar ... maar wel erg groot. Zo groot, dat we een kraan zullen moeten huren om hem over het huis heen te tillen. Daar moet ik nog eens even over nadenken.

1 bestelling: 'Lectori Salutem, Zwerven door de bibliotheek van de klassieke oudheid', (cd-rom Boekenweek 2000).

11 januari 2015

Daggedachte 371

Kleine, gratis weldaden van 's levens loop,
die zijn het waarom het leven soms de moeite waard lijkt.

(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 234)

Een rustig weekend. We kwakkelen met het weer mee.

Nu is de moen gevangen

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:

- Marten Toonder, Nu is de moen gevangen. Alle poëmen
In de Bommelboeken van Toonder was de taal van Querulijn Xaverius Markies de Canteclaer van Barneveldt het meest statig, vooruit het meest poëtisch. De poëmen waren al eens gedeeltelijk verzameld. In deze complete verzameling staan ook de (paar) gedichten die Marten Toonder (bijvoorbeeld) in tijdschriften publiceerde. Dick de Boer en Klaas Driebergen stelden de bundel samen en namen ook enkele onvoltooid gebleven poëziefragmenten op én enkele gedichten die nooit eerder werden gepubliceerd. (€ 24,95)

2 bestellingen: Hans Bouma, 'Steeds mooier word je', Yann Martel, 'Het leven van Pi'.

12 januari 2015

Daggedachte 372

Dichters liegen de waarheid.
(Bertus Aafjes, Zeventig Aforismen, nr. 70)

Collega Kaj zette een tas boeken op mijn kantoor neer. Veel literatuur: Joost Zwagerman, A.F.Th. van der Heijden, Jessica Durlacher, Connie Palmen e.d.. En dan stond op de Rotterdamse tas zelf ook nog eens de kop van Jules Deelder!

Deeldertas

 

De tas is van de Rotterdamse bakker Klootwijk en Deelder schreef een reclameversje voor hem (op de tas ofgedrukt onder Deelders' hoofd):

Zwart, blank, geel of rood
Heel Rotterdam eet
Klootwijks brood !!!

Ik wist het al, maar het is nog eens bevestigd: wij hebben en ouderwets-degelijke huisarts. Lidy is vandaag bij hem geweest (veel pijn in de heupen, moe). Gisteravond om 22.30 uur ging de deurbel. De dokter! Hij had er nog eens over nagedacht en vond dat Lidy toch ook maar even bloed moest laten prikken en hij kwam het formuliertje daarvoor even afgeven.

3 bestellingen: Carry van Bruggen, 'Het huisje aan de sloot', set 'Tolkien', 1 set 'Veilig leren lezen'.

13 januari 2015

Daggedachte 373

Hondenpoep

Ik heb er niks tegen...
zolang de hond
er maar omheen zit.

(Jan J. Pieterse, De graag geziene gast, blz. 37)

De kracht van geuren! Ik loop de hal van school in en denk onmiddellijk aan mijn vader. De conciërge is bezig platen hardboard op een muur te plakken. Hij staat met brede gebaren de achterkant van dat board met lijm in te smeren. Die lijm ruikt exact hetzelfde als de lijm die mijn vader in de autobeklederij gebruikte. Mijn vader heeft honderden daken van auto's met die lijm in staan smeren, om er vervolgens een skai-dakje op te plakken. Dat is eind jaren zeventig zeer in de mode geweest (voor het 'mooi' of om kleine beschadigingen weg te werken).
Ik ben er overigens van overtuigd dat die lijmlucht het leven van mijn vader heeft bekort. Zijn longen waren al niet goed en de stoffen uit die lijm hebben zijn longen verder de vernieling in geholpen. Het is voor onze conciërge te hopen dat de samenstelling van die lijm in de afgelopen (ruim) dertig jaar is veranderd/verbeterd.

Wij hebben thuis toiletpotten die net iets hoger zijn dan de standaardpot. Tot ons genoegen en dat heeft niet alleen met onze leeftijd te maken. Het gevolg is dat ik me elders (op school) realiseer dat ik helemaal niet lekker zit op zo'n standaardpot. Daar hoor je nou nooit iemand over.

Leefde Hugo Brandt Corstius nog maar. Die zou wel raad weten met al die moslims, die eerst de aanslag op Charlie Hebdo veroordeelden, maar die nu het blad veroordelen vanwege de eerste cover na de aanslag. Miljoenen moslims voelen zich gekwetst. Beurse plekken hebben ze van het gekwetst worden. Net als orthodox-gelovige joden, christenen enz. Ik krijg een steeds grotere afkeer van álle godsdiensten.

1 bestelling: Anna Enquist, 'Soldatenliederen'.

14 januari 2015

Daggedachte 374

Een goed feest
is gauw verpest
met een plaat
van Albert West

(Geertjan Spanheim, Ik ben een kip)

Ik ben vanochtend met 'Paint' aan het knutselen geweest:

Je suis Charlie Je suis Charlie

Ik heb al en paar dagen plezier van een groot blik uiensoep van de Aldi. Warm maken in een glazen soepkom, croutons erop (lekker veel), kaas erop raspen en dan nog een minuut of vijf in de oven .... heerlijk!

Suzanne begon vanmorgen over de blauwe laarsjes van Dylano. Die konden we vorige keer op het kinderdagverblijf niet vinden. Even na elf uur moest ik hem ophalen. Ik reed - met die laarsjes in mijn hoofd - naar het kinderdagverblijf waar we toen die laarsjes niet konden vinden. Vlak voordat ik daar was, realiseerde ik me dat hij daar vandaag helemaal niet was. Ik moest in Veenendaal-Oost zijn.
Omdat ik ruim op tijd was én nu toch bijna bij De Scheepjeshof, parkeerde ik mijn auto in die Scheepjeshof en ging even bij de Action kijken of daar nog steeds luisterboeken liggen voor € 1,99. Ja hoor, die liggen er nog. Dezelfde als vorige keer, maar ook weer andere. Ik kocht o.a.:
- Stieg Larsson, Mannen die vrouwen haten (8 cd's)
- Stieg Larsson, De vrouw die met vuur speelt (8 cd's)
- Nico Dijkshoorn leest Nooit ziek geweest (6 cd's)
- Zot van Elsschot. Een radioserie van Pat Donnez (8 cd's)
- Max Pam leest Het Ravijn (6 cd's)
- Saskia Noort, Terug naar de kust (8 cd's)
- Toon Tellegen leest Raafvogels (1 cd)

5 bestellingen: Louis De Bernières, 'Vogels Zonder Vleugels', Bodemkaart 22 West Coevorden, Piet Bakker, 'Zo was het', 'De borsten van Mevrouw Lozinski en andere verhalen', samengesteld door Lenneke Slinkert en Rosa Pollé, 'SIC. Letterkundig tijdschrift', jaargang 4, nr. 3, juni 1989, Frantz Fanon, 'De verworpenen der aarde'.

15 januari 2015

Daggedachte 375

Je kunt honderden theorieën op vriendschap loslaten,
je kunt de chemie van wederzijds vertrouwen
proberen te vangen in woorden
of je kunt er een essay over schrijven,
maar uiteindelijk is het eenvoudig.
Bij een vriend laat je scheten.
Zet dat maar op een tegeltje.

(Nico Dijkshoorn, Verder alles goed, blz. 8)

Gisteren kocht ik een luisterboek van Nico Dijkshoorn. Dat was vandaag een aansporing om mijn leerlingen wat over Dijkshoorn te vertellen, ze aan te moedigen eens een luisterboek bij de Action te kopen en ze het onvergetelijke 'Sierwortelsnijden' van hem te laten horen.

Een woord voor de nieuwe VanDalen: Bom-moeder - jihadistische zelmoordaanslagpleegster.

3 bestellingen: M. Nijhoff, 'Het uur U', Marguerite Yourcenar, 'Hadrianus' Gedenkschriften', R. Feenstra, 'Kapitein Pulver'.

16 januari 2015

Daggedachte 376

Contactadvertentie

Jij: blond, bruin, string, topless.
Strand, zee, zon, een hete dag.
Je keek langdurig naar me.

Ik: wollen wanten, gebreide muts
en een T-shirt van de Riagg.

(Jan J. Pieterse, De graag geziene gast, blz. 19)

Rijnpost Adriaan P. de KLeuver In 'De Rijnpost' van eergisteren staat een paginagroot artikel over 'teruggevonden' werk (uit 1933) van de Veenendaalse auteur Adriaan P. de Kleuver. Zoon Wim de Kleuver weet nog precies waar het 'meisjeskopje' hing: naast de linnenkast in de slaapkamer.
In het artikel wordt uitgelegd hoe de pasteltekening in Veenendaal is terechtgekomen: 'Een handelaar had ons opgezocht.' Dat is niet helemaal juist: die Belgische handelaar heeft op internet gezocht naar Adriaan P. de Kleuver, kwam op Schrijversinfo terecht, mailde mij om advies en ik heb hem doorverwezen naar het museum.
Dat had er in het artikel best bij mogen staan, maar ik ga er geen ingezonden brief over schrijven.
De onderstaande foto's van de tekening en de handtekening van Adriaan P. de Kleuver zaten als bijlage bij dat mailtje, dat ik in december kreeg.
Werk Adriaan P. de Kleuver signatuur Adriaan P. de Kleuver

4 bestellingen: Hans Heesen & Harry Jansen, 'Pen in ruste. Schrijversgraven in Midden-Nederland', Simone de Beauvoir, 'De tweede sekse deel 2: Geleefde werkelijkheid', A.W. Burger, 'Functie-analyse van neurotisch gedrag', knipsels Astrid Roemer.

17 januari 2015

Daggedachte 377

Des morgens kruipt een beest van vrees
door aderen en ingewanden
en maakt mij weder tot een ander,
dan die ik slapend ben geweest.

(Gerrit Achterberg, Ontwaken, fragm.)

Vorig jaar brak er tijdens een storm aan de overkant van de straat een forse tak van een den af. De brandweer kwam de boel opruimen. Vanochtend is ervoor gezorgd dat de andere, scheefhangende, bomen niet af gaan breken. We werden gewekt door het geluid van kettingzagen. Het is indrukwekkend hoe deze boom-jongens in bomen klimmen; er bijna tegenop lopen.

The Broken Circle Breakdown

Gisteren zag ik, samen met Martijn, de voorstelling 'The Broken Circle Breakdown' van Ricky Koole, Daniël Boissevain en vier uitstekende muzikanten. Je weet aan het begin even niet of je nu naar een toneelstuk of naar het optreden van een country/bluegrass-band zit te kijken. Al snel wordt duidelijk dat het beide is. Je kijkt naar het uit elkaar groeien van een vader en moeder na het overlijden van hun zesjarig dochtertje. De band is onderdeel van het stuk, maar is ook 'gewoon' een prima band.
We zaten op de zesde rij en daarmee zaten we zowat achteraan. En dat komt niet doordat het theater zo klein is, maar door het kleine aantal verkochte kaarten. Aan de andere kant: bij een volle zaal zou ongetwijfeld een aantal Veenendalers de zaal verlaten hebben. De vader verwerkt het verlies van zijn dochter door zich af te zetten tegen religie en geloof en dat doet hij overtuigd en hartgrondig.
Het verhaal blijkt uit België te komen. Daar is het al een film- en toneelsucces geweest.

Dat de mens een kuddedier is, is vanmorgen hier in de straat weer bewezen: mijn buurman zet de papierkliko buiten. Onterecht, want die wordt vandaag niet geleegd. Binnen de kortste keren verschijnen er nog een stuk op zes van die kliko's in de straat. Mijn buurman heeft het blijkbaar op internet nagekeken en haalt na een uurtje zijn kliko weer naar binnen. De andere kliko's staan er om vier uur 's middags nog. Vol uiteraard.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Patrick Lateur.

3 bestellingen: Hugh Miller, 'De ambulance', Henk van Woerden, 'Moenie kijk nie', Steven Levitt, 'Freakonomics'.

18 januari 2015

Daggedachte 378

Toen Allah de hersens verdeelde onder de mensen was iedereen tevreden met de zijne.
Maar toen Allah het bezit verdeelde onder de mensen was er niet een tevreden met het zijne.

(Bertus Aafjes, Morgen bloeien de abrikozen, blz. 161)

Soumission

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:

- Michel Houellebecq, Soumission
U was vast al veel langer van plan eens een keer iets van die rare Houellebecq te lezen. Het kwam er alleen steeds niet van. Nu kunt u er niet meer omheen. De komende tijd wilt u mee kunnen praten over dit boek. Zo'n actueel boek hoeft geen goed boek te zijn. Dat is dit dan ook niet. Maar ik zal u een positieve overweging meegeven: 'De duivelsverzen' van Salman Rushdie (een boek waarvan u in vergelijkbare omstandigheden in 1989 ook vond dat u het moest lezen) was niet om dóór te komen. Dat valt met dit boek wel mee. (€ 22,95)

Morgen begint de tweede toetsweek van dit jaar. Mijn klassen hebben hun toetsen pas woensdag en donderdag. Dat geeft me - hoop ik - maandag en dinsdag de tijd om de boekverslagen na te kijken. Vandaag heb ik vast van honderd H3-boekverslagen de eerste opdracht nagekeken.

Zo'n website als Schrijversinfo levert allerlei mailtjes en telefoontjes op. Eergisteren schreef ik over de aanbieder van een pasteltekening van Adriaan P. de Kleuver. Vandaag had ik een dochter van de dichter Jan H. de Groot (ook alweer vijfentwintig jaar dood) aan de telefoon. Of ik haar in contact kan brengen met Peter van Beek. Dat kan, want hij was vorig jaar nog een collega van me. Hij heeft vroeger diverse keren Jan H. de Groot geïnterviewd en nu wil deze dame - voor haar dochter - iets van Peter over zijn werk weten. Ik zal Peter morgen bellen.

Ik heb de kavels die ik aan Catawiki heb aangeboden vanavond aangepast aan hun 'richtlijnen'. Ze willen dat alle kavels enigszins uniform omschreven zijn. Dat is makkelijk voor de geïnteresseerden/bieders. Daar zit natuurlijk wel wat in. Het duurde even voordat ik de gewenste systematiek onder de knie had, maar ik geloof dat dat nu wel het geval is.

2 bestellingen: Ed Franck, 'Vind me maar', 'Hollands maandblad 583/584', juni/juli 1996.

19 januari 2015

Daggedachte 379

Buiten dacht ik aan wat Hillenius had geschreven.
De stropdas is een overblijfsel uit de tijd van de invallen van de Denen en de Noormannen.
Door die invallers werden alle mannen ertoe verplicht een stropdas te dragen
zodat ze direkt konden worden opgeknoopt als het nodig bleek.

(Maarten 't Hart, De kroongetuige, blz. 42/43)

Het nakijken van de boekopdrachten vordert. Mijn grootste ergernis: 'Een meisje die'. Ik geloof niet dat ik ook maar één keer 'Een meisje dat' ben tegengekomen.....
Mijn H3-klassen lazen:

H3c cluster 2
Marjan van Abeelen, Weg
Elle van den Bogaart, Vermist
MPO Books, Bij verstek veroordeeld
Caja Cazemier, Verliefd zijn is een ramp
Eoin Colfer, Artemis Fowl
Peter van Gestel, Winterijs
Merel van Groningen, Misleid
Jaap ter Haar, Koning Arthur
Joost Heyink, Morgen sla ik terug
Joost Heyink, Obsessie
Theo Hoogstraaten, IJzige poppen
Harm de Jonge, Vuurbom
Hans Kuyper, Walviseiland
Joël Maartens, De grote Lebouwski
Petra Messelink, Opgelicht
Mirjam Mous, Boy 7
Mirjam Mous, Vals spel
Els Pelgrom, De eikelvreters
Jan Simoen, Slecht
Carry Slee, Bikkels
Carry Slee, Kappen!
Derk Visser, Patatje oorlog
Simone van der Vlugt, Bloedgeld
Helen Vreeswijk, De kick
Mel Wallis de Vries, Fout
Mel Wallis de Vries, Kil
Mel Wallis de Vries, Vals
Mel Wallis de Vries, Verstrikt
Mel Wallis de Vries, Wreed
H3d 2e cluster
Marijn Backer, Kijk niet om
Els Beerten, Lopen voor je leven
Dirk Bracke, Het Engelenhuis
Herman Brusselmans, De man die werk vond
Stephen Chbosky, De belevenissen van een muurbloem
Eoin Colfer, Artemis Fowl
Karen Cushman, Zwerfkat
Robin David, Hou je van
Evert Hartman, Gegijzeld
Willem Frederik Hermans, Nooit meer slapen
Joost Heyink, Obsessie
Heleen van der Kemp, Blond 15
Andy Mulligan, Trash
David Robin, Hou je van blauwe ogen? (2x)
Jan Simoen, Slecht
Salla Simukka, Spoorloos
Carry Slee, Fatale liefde
Carry Slee, Lover of loser
Jan Terlouw, Eigen rechter
Judith Visser, Stuk!
Simone van der Vlugt, Bloedgeld
Helen Vreeswijk, Chatroom
Helen Vreeswijk, Eerwraak
Helen Vreeswijk, Ontvoerd (2x)
Mel Wallis de Vries, Shock
H3e cluster 2
Els Beerten, Lopen voor je leven
Robin Benway, Bonustrack
Greet Beukenkamp, Zoeken naar Lisa
Elle van den Bogaart, De val
Sharon Dagar, De jongen in het Achterhuis
Lineke Dijkzeul, Aan de bal
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlen breed
Mark Haddon, Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Joost Heyink, Morgen sla ik terug
Mieke van Hooft, Kinderen ontvoerd (2x)
Theo & Marianne Hoogstraaten, Webcamgirls
Theo Hoogstraaten, Hot spot
Tim Krabbé, Het gouden ei
Rom Molemaker, Een gang met gele deuren
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Mirjam Mous, Nee!
Andy Mulligan, Trash
Tisa Pescar, Maire
Lydia Rood, Feest!
Gideon Samson en Julius 't Hart, Overspoeld
Marian de Smet, Geen bereik
Karlijn Stoffels, Rattenvanger
Jan Terlouw, Eigen rechter
Helen Vreeswijk, Leugens
Anne West, De macht van het zwaard

Het is een bonte verzameling. In H3 mogen ze nog jeugdboeken lezen. Een enkeling waagt zich al aan een boek voor volwassenen (door de ouders aangedragen?). In de tweede fase mogen literaire thrillers niet, maar in klas 3 sta ik dat toe, als een overstap van jeugdboeken naar boeken voor volwassenen. En daar loopt dan nog de discussie over het lezen van vertalingen doorheen. Onze lesmethode gebruikt vertalingen, de collega's zijn verdeeld. Ik vind het niets; bij het vak Nederlands lezen we - wat mij betreft - in het Nederlands geschreven boeken !!

2 bestellingen: Wim Gijsen, 'De schaduw van een geverfde boom', Ernst Braches, 'Nachtboog'.

20 januari 2015

Daggedachte 380

Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
En het leven vliet gelijk het vlood,
En elk zijn is tot niet zijn geschapen.

(J.C. Bloem, Insomnia (fragm.), Afscheid, blz. 5)

Als een telefoontje in de klas rinkelt, neemt de docent die in beslag. Zo'n telefoontje gaat een week lang de kluis in. Als leerlingen komen vragen of ze hun mobieltje alstublieft terug mogen hebben, vraag ik om een brief van de ouders. Een dochter van veertien jaar die 's ochtends in het donker in haar eentje een half uur over een dijkje met fietsen, is voor mij een geldig argument om tot een vervangende 'straf' te komen.
Vandaag kwam een tweedeklasser zijn mobieltje ophalen. Ik zei; 'Wilde je ouders geen brief schrijven, of heb je er niet om gevraagd?' Waarop de leerling - teleurgesteld - zei: 'Ze zeiden: eindelijk rust!'

Vanochtend was ik een paar uur 'cheff-toetsen'. De griep eist slachtoffers, zowel bij de leerlingen als bij docenten. Alle reserves waren al aan her surveilleren. Ik heb ook de gangwachten voor een klas moeten zetten en uiteindelijk ook nog een toa (technisch onderwijsassistent), maar alle toetsen konden 'gewoon' doorgaan.

2 bestellingen: Anton Quintana, 'Een grote taak op Onyx', J.C. Bloem, 'Poëtica'.

21 januari 2015

Daggedachte 381

In 1952 werd W.F. Hermans gerechtelijk vervolgd wegens passages in zin roman 'Ik heb altijd gelijk'. Daarin stelt het hoofdpersonage Lodewijk Stegeman onder meer: 'De katholieken! Dat is het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk! Maar die naaien er op los! Die planten zich voort! Als konijnen, ratten, vlooien, luizen.'
Ruim zestig jaar later erkent niemand minder dan de Heilige Vader zelf het gelijk van Hermans. Eindelijk gerechtigheid.

(Peter Spijkers, Volkskrant, 21-01-2015)

Van een collega kreeg ik het boek 'Kwetsbare talen. Wat gaat er verloren als een taal niet meer klinkt'. Een net nieuwe uitgave van Oxfam Novib (bij bol.com staat dat het boek nog niet verschenen is!). Een bladzijde of acht per bedreigde taal, met algemene informatie, foto's uit het gebied en wat woorden (waaronder de getallen één tot en met vijf).
De taal van de Karok-stam in Noordwest-Californië wordt nog door twaalf mensen gesproken. Maar er is hoop: een groep vrijwilligers heeft een mentor-leerlingimmersieprogramma opgezet (over woorden gesproken).
Ook in Europa dreigen talen te verdwijnen: Het Reto-Romaans (nog 35.000 sprekers in het kanton Graubünden in Zwiterland), het Noord Samisch (nog 30.000 sprekers in Finland, Noorwegen, Rusland en zweden), het Cornisch (nog 557 sprekers in het hertogdom Cornwall in Zuidwest-Engeland), het Roetheens (nog 1 miljoen sprekers in Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije en Oekraïne) en het Tsakonisch (nog 300 sprekers in het gebied Leonido, rond de Peloponnesos, in Griekenland).

Literaire prentbriefkaarten

Maandagavond kocht ik bij Catawiki een lot met 275 literaire ansichtkaarten (waarvan 50 dubbele). Ik had ze bijna voor niets: ik kreeg € 25,00 korting, omdat ik binnen de 'actietermijn' zelf een kavel had vérkocht. Vandaag zaten ze al bij de post, keurig verpakt. Van zo'n stapel kan ik een poosje gelukkig zijn. Ik wil scans ervan gebruiken voor schrijversinfo en daarna verkoop ik ze weer (per stuk) op Raban.
Toen ik vanmiddag met het scannen van boeken en prentbriefkaarten bezig was, probeerde ik iets nieuws uit: ik legde een papiertje met 'Scan: Raban Internet Antiquariaat' op het boek/de prentbriefkaart. Dan kan een koper zien dat ik het (te kopen) voorwerp zelf heb gescand (hij/zij ziet wat hij koopt) en kunnen andere verkopers geen gebruik maken van mijn scanwerk (ik heb de indruk dat zoiets veel voorkomt. Ik heb het in het verleden zelf ook wel eens gedaan ;).

Remco Campert - prentbriefkaart Hugo Claus - prentbriefkaart

Er kleeft misschien één nadeel aan: het zou mensen kunnen irriteren en daarmee kopers afschrikken.

1 bestelling: 2 x De Landell.

22 januari 2015

Daggedachte 382

"Nee, ik dacht ik tik maar even op het raam, dan weten die mensen dat ik terugben.
Ik ben namelijk dat roodborstje van vorig jaar."

(Koot & Bie, Bescheurkalender)

Gisterenavond zag ik met Martijn een optreden van Ernst Jansz in de zaal van 'Het Spectrum'. Ik was daar al eens geweest voor een verkiezingsavond, maar dit was de eerste keer dat ik er een optreden zag.
Het is mooi dat Veenendaal nu ook een kleine zaal heeft. De stoelen zijn er alleen wel wat hard. Zeker als zo'n optreden van 20.00 tot 22.45 uur duurt. Verder was het een ontzettend leuke avond. Op de aankondingen stond Ernst Jansz solo, maar hij had toch twee muzikanten meegebracht. Ze hadden er zelf ook duidelijk plezier in. Voor de pauze bracht Jansz nummers over zijn famliegeschiedenis en na de pauze zijn vertalingen van Bob Dylan-nummers. Van die vertalingen heb ik de cd en daar luister ik regelmatig naar. Vertalingen is eigenlijk niet het goede woord. Hij heeft ze vertaald én bewerkt én naar zijn hand gezet. Ze passen 'naadloos' tussen zijn andere nummers.

In mijn postvak lagen vanochtend drie stapels toetsen van mijn H3-klassen. Ik kon dus vandaag aan mijn correctiewerk beginnen. Het is het oude liedje: Ze hebben de stof wel bekeken, maar niet écht geleerd. Ik lees heel veel antwoorden, waaruit blijkt dat ze het wel ongeveer begrepen hebben, maar het exacte antwoord staat er niet.
Martijn uit H3 heeft de afgelopen weken waarschijnlijk naar 'De slimste mens' gekeken. Hij schrijft af en toe als antwoord 'pas' op!

De eerste van twee open dagen. Het was iets minder druk dan andere jaren. Volgens collega's is dat de schuld van het één of andere televisieprogramma. Dan zou het morgenavond drukker moeten worden.

2 bestellingen: Anton van Duinkerken, 'Twee Vierkante meter', Het Nederlands Zuivelbureau , 'Maar vooral Lekker licht'.

23 januari 2015

Daggedachte 383

Schoonheid is niet wezenlijk
Zij vergaat heel snel
Blijvend is de lelijkheid
Dus onderhoud haar wel

(Hans Dorrestijn, De lelijkheid, fragment)

Tweede open dag, van 18.00 tot 21.00 uur. Het zijn hele dagen, maar we willen volgend jaar weer werk hebben, dus er moeten wel weer zo'n tweehonderdveertig brugklassers aangemeld worden! Het was inderdaad een stuk drukker dan gisterenavond.

1 bestelling: Heleen van Royen, 'De ontsnapping'.

24 januari 2015

Daggedachte 384

Welnee! We doen toch haast geen donder
aan mondiaal milieubeleid -
dat we bestáán nog, is een wonder.

Hij had het mis, Max Dendermonde:
de wereld gaat juist niet aan vlijt,
maar aan lamlendigheid ten onder.

(Paul van den Hout, Aftelvers, fragnent, de twee ronde, winter 1997)

De wereld was vanmorgen wit. Lidy maakte er wat foto's van:

winter winter

Vanmiddag ben ik samen met Gijs naar Fonteyn in Uddel geweest. Ze noemen zichzelf de grootste 'outdoor living mall' en dat maken ze met hun 35.000 vierkante meter ook wel waar. Tuinmeubelen, veranda's, bubbelbaden, buitenkeukens, zwembaden.... je kunt het zo gek niet bedenken.

1 bestelling: Pearl Abraham, ' Vreugde der wet', A.M. Kutsch Lojenga-Rietberg e.a., 'Huis Bergh 's-Heerenberg - Gelderland'.

25 januari 2015

Daggedachte 385

Raar, dus waar

Pilatus vroeg er naar,
Wat waarheid is.
Ik weet het ook niet maar
mij dunkt het geen gemis.
(Willem Jens, De Tweede Ronde, winter 1995)

De afgelopen weken heb ik - op bed - 'Gitte' van Kristien Hemmerechts uitgelezen. Het gebeurt niet zo vaak dat ik een boek in één keer uitlees, dat wil zeggen: zonder in die tijd aan een ander boek te beginnen. Met de boeken van Hemmerechts is dat wél gebruikelijk. Niet omdat het 'spannende' verhalen zijn (in de betekenis van avontuurlijk), niet omdat ze veel citeerbare zinnen schrijft (waar ik wel altijd naar op zoek ben), maar omdat ..... ja, waarom eigenlijk. Vanwege haar 'toon' denk ik. Die is boeiend, onderhoudend én ze weet je als lezer te verrassen met wendingen in haar verhaal.

Arjaan van Nimwegen schreef dit gedicht voor Kristien Hemmerechts. Ik vond het in 'De tweede ronde' van winter 1995:

Aan Kristien H.

Omdat je op mijn eerste meisje lijkt
kan ik aan jouw verhalen niet voorbij.
Ik weet, je bent het niet, en toch zeg jij
haar woorden, schudt haar haren. en je kijkt

als zij: onhandig, licht verongelijkt.
Omdat je over liefde schrijft als zij:
Je bent zo ver weg, denk je wel aan mij?
Maar jij bent verder weg en nooit bereikt.

Zwarte gordijntjes haar, schutterig lachje:
ik blijf je altijd naar mijn jeugd vertalen,
de eerste op mijn korte liefdeslijstje.

Ik las tussen je regels en ik zag je
op Kerst en andere liefdesverhalen.
En zo zie je eruit: als iemands meisje.

En ik blijf even bij de Vlaamse schrijfsters. Vanavond begin ik aan 'Kom hier dat ik u kus' van Griet Op de Beeck.

1 bestelling: F. Springer, 'Bericht uit Hollandia & Schimmen rond de parula'.

26 januari 2015

Daggedachte 386

ik ben geen man die bij een misstap
gretig boete doet
maar het is de keten van het lot
die ik, als Kaïn, breken moet
in het brandpunt van het ogenblik
zie ik de meesterhand
in ieder blad dat ritselt
en in iedere korrel zand

(Ernst Jansz, Iedere korrel zand / Bob Dylan, Every grain of sand)

Deze week zit de regioredactie van 'de Gelderlander' bij ons op school in de hal, in een figuurlijk glazen huis. Ze noemen zichzelf een pop up-redactie. Het is grappig om te zien hoe de mannen op hun laptopje werken, Jan-Wilem Roodbeen interviewen (de bedenker van het 'echte' Glazen huis) en in het begin erg schrikken van het lawaai van de leswisselingen.

Ik heb vanavond heerlijk in bad, met een glas whisky in mijn hand, naar Leonard Cohen liggen luisteren. De toetsen zijn nagekeken (de boekverslagen nog niet).

1 bestelling: A.D. Leeman, 'Caesar (Een dicator en zijn val)'.

Ik krijg mailtjes van bezorgde lezers, die vragen of ik ziek ben. Ik waardeer die bezorgdheid. Eind januari had ik een paar dagen griep. Daarna dacht ik: Ga ik nu verder met schrijven in mijn weblog, en mijn antwoord bleek 'Nee' te zijn.
Ik ben mezelf na tien jaar een beetje aan het herhalen én het begint een beetje 'moeten' te worden.
Ik bedank iedereen voor het lezen / volgen van dit weblog (en intussen twijfel ik alweer een heel klein beetje)

 

Door naar februari (toch ...)