Terug naar december 2015

Januari 2016

1 januari 2016


Nieuwjaarsconcert op televisie. Commentaar van Edwin Rutten, die voor de gelegenheid wat bekakter spreekt en natuurlijk met o.a. 'An der schönen blauen Donau' als toegift. Tijdens deze toegift zien we beelden van de Donau en de omgeving is werkelijk prachtig, maar die Donau is overduidelijk groen en niet blauw.

Er lag nog een varkenshaasje én er lag nog veel ham en kaas: opengesneden, Emmentaler erin en veel lagen van twee soorten rauwe ham eromheen. Even gebakken en daarna in een roomsausje verder laten garen....

varkenshaasje varkenshaasje

De Emmentaler vond één plekje om te ontsnappen. Daar perste de kaas zich als een soort worstje naar buiten.

Ik speel Trivia crack op mijn telefoon én op de computer (via Facebook). Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb de sterke indruk dat de vragen op de computer makkelijker zijn (doe er je voordeel mee).

1 bestelling: Heinrich Böll, '1947 bis 1951 (Der Zug war pünktlich/Wo warst du, Adam/und sechsundzwanzig Novellen)'.

2 januari 2016

Vanochtend vroeg werd Lidy wakker door langsrijdende zwaailichten. Strooiwagens? Dat waren het dus niet. Aan de overkant van de straat, een klein stukje verder, kwamen de vlammen boven de bomen uit. Er bleek een grote, houten schuur achter het vrij nieuwe huis ter hoogte van het speeltuintje in brand te staan. Er was niets meer aan te redden. De brandweer hield alleen de 'belendende percelen' nat.

brand brand

Vanmiddag gingen we nog even naar de zwartgeblakerde resten van die schuur kijken, voorzover die van de weg af te zien zijn (tweede foto, met telelens). De eerste foto maakte Lidy vannacht uit ons slaapkamerraam.

In de vakanties mag ik graag wat koken. Deze vakantie komt dat laat op gang. We hadden nog een op de markt (bij de zoon van Wim) gekocht zakje droge witte bonen liggen. Die liet ik vandaag acht uur in de slow cooker gaar worden. Later gingen er ui, witte wijn, zwarte bonen (uit een blikje), tomatenpuree, een rookworst, zilveruitjes en perzik bij (niet voorbereid, dus ik kook met wat we in huis hebben). Het geheel begint er smakelijk uit te zien:

bonenschotel

We hebben de afgelopen week helemaal niet naar de top-2000 geluisterd of gekeken, bedenk ik me plotseling. Gewoon niet aan gedacht / niet aan toegekomen.

2 bestellingen: Rita Kohnstamm, 'Kleine ontwikkelingspsychologie, Deel 2: De schoolleeftijd', Dirk van Bastelaere, 'Hartswedervaren',

3 januari 2016

Bij Trivia crack ben ik niet altijd overtuigd van de juistheid of de volledigheid van het gewenste antwoord. Een enkele keer ben ik meer dan verbaasd over het antwoord:
vraag: Hoe lang dreef de ijsberg waar de Titanic op botste al op de oceaan rond?
antwoord: Vanaf 1000 voor Christus.
Googlend kan ik de juistheid niet controleren; ik kom er niets over tegen. Heb ik die '1000' wel goed gelezen, vraag ik mij af. Maar zelfs als er 100 stond, lijkt het me sterk. Het ijs zelf zou misschien die leeftijd kunnen hebben, maar niet als ijsberg ronddrijvend, lijkt me.

Ik heb de afgelopen week met enorm veel plezier 'De leesclub' van Renate Dorrestein gelezen. Ik heb in geen tijden zo om een boek moeten lachen. Het hele verhaal is een monoloog van een verdachte tegen een rechter. Ze vertelt hoe een leesclub van wat oudere dames op reis gaat naar en met een bekende schrijver. De bootreis loopt uit de hand en de schrijver overleeft het niet. Dit alles is de kapstok waaraan - vaak hilarische - bespiegelingen over het ouder worden en over de literatuur worden opgehangen. Vervolgens blijkt het boek ook nog een reisgids voor Schotland te zijn, interviewt Dorrestein zichzelf over het boek en staan er op de laatste twee bladzijden discussievragen voor leesclubs die 'De leesclub' (toch nog) serieus willen bespreken.

Nog een keer Trivia crack: Na de zomervakantie scoorde ik steeds met een aantal goed beantwoorde vragen van tussen de driehonderd en duizend per week als beste van mijn 'vrienden'. Toen kwam daar ineens een mij onbekende 'vriend' bij die wekelijks tussen de duizend en de tweeduizend vagen goed beantwoordde. Ik dacht daarbij: moet jij niet werken? In de afgelopen week hoefde ik niet te werken en ik ben er eens goed voor gaan zitten: 3360 goed beantwoorde vragen (stand van 23.50 uur vanavond). Zij staat op 2211 goed beantwoorde vragen. De teller loopt nog zesenhalf uur. Dat haalt ze niet meer in. Ik laat het bij deze week, want de komende weken moet ik wél werken en er gaat behoorlijk wat tijd in zitten.

2 bestellingen: F. August Kelting, 'De Moderne Imker (Het leven der bijen)', Lucebert 'gedicht: Voor Salman Rushdie'.

4 januari 2016

Voor en na televisieprogramma's zenden ze tegenwoordig reclame uit voor andere televisieprogramma's. Soms wel drie of vier van die filmpjes achter elkaar. Eerst stoorde ik me daaraan, maar ik heb er nu een voordeel van ontdekt: Je ziet zo'n filmpje en denkt: Daar hoef ik gelukkig óók al niet naar te kijken.

3 bestellingen: Ungm Loung, 'Eerst doodden ze mijn vader', bodemkaart, 'De lach van Nederland' (cd), Wieteke van Dort, 'Mijn Kleine Nasibal' (single).

5 januari 2016

Door de gang lopen en bij collega's in het lokaal kijken is soms heel leerzaam. Vandaag zag ik helemaal achter in een lokaal een meisje zitten. Het was een tweede klas. Het meisje had haar Engelse lesboek in beide handen. De rug van het boek rustte schuin op de rand van de tafel. In het midden van het boek lag haar mobiele telefoontje. Haar vingers hielden het boek vast, haar duimen waren op haar telefoontje razendsnel in de weer. De collega voor in de klas had niets in de gaten, kon het ook nauwelijks in de gaten hebben. Ik denk ook niet dat ik het in dit geval zou zien.

Vandaag hadden we de derde bijeenkomst van de scholing gesprekstechnieken. Vooraf was ik bang dat deze scholing weinig toe zou voegen, maar dat viel reuze mee. Ik heb weer scherp waar ik op moet letten bij het voeren van (moeilijke) gesprekken. Vandaag vroeg Arvid naar Socratische gespreksvoering (hij had via-via begrepen dat onze cursusleidster daar veel van af wist). Dat had zij niet voorbereid, maar het werd een heel leerzaam half uurtje.

Ons kerstpakket bestand (weer) uit een Bol.com-bon. Het tegoed had ik op mijn account bijgeschreven, maar ik had nog niets besteld. Dat deed ik zondag toch maar wel. Vandaag viel 'Alles is begonnen' van Koos van Zomeren op de mat. Er volgt deze week nog een cd van Pete Seeger (met 'The Weavers') en dan is er nog wat tegoed over.

Slib-reeks Ook vandaag aan de deur afgegeven: een doos met 61 op Catawiki gekochte deeltjes van de 'Slib-reeks'.
Een klein formaat (15 x 10 cm.) boekjes, uitgegeven door het Zeeuws Kunstenaarscentrum met werk van gevestigde én beginnende auteurs en beeldende kunstenaars.
In dit geval van o.a. Ad Zuiderent, Jan Eeijkelboom, Wim Hofman, Sjoerd Kuyper, P.C. Boutens, Jef Geeraerts, Leendert Witvliet, J.M.A. Biesheuvel, Freek de Jonge, Hans van Straten, Ward Ruyslinck, J. Bernlef.
Meestal was de oplage 1500 exemplaren.

3 bestellingen: Jan Wolkers, 'De junival', Andreas Burnier, 'Een tevreden lach', Marleen Slob, 'Til Brugman' (uit: Kritisch Literatuur Lexicon).

6 januari 2016

Voor mij ligt 'Het lieve leven' van Gerard Reve. Oók een brievenboek, bestaande uit drie gedeelten:
- De Kunst Gaat Voor De Baat Uit (Brieven aan Frans Pannekoek)
- Hoe Je Het Moet Doen (Brieven aan Ab Visser)
- Het Leven Is Gewoon Een Lied (Brieven aan Tiny & Simon Carmiggelt)
De brieven aan Ab Visser en aan Simon Carmiggelt zijn voor een deel in Veenendaal geschreven. Ik vermoed dat de brieven aan Carmiggelt ook zijn opgenomen in 'Brieven aan Simon C.', maar dat moet ik nog even nakijken.

Vandaag kreeg ik - na enig getob - mijn printer weer aan de gang. De zwarte inkt was op, maar het apparaat vond zelf dat de inkt nog niet op was en je kunt pas bij die cartridges als hij ze zelf in de 'vervang mij-stand' zet. vanmiddag forceerde ik die stand, waarbij ik het risico de boel te mollen maar op de koop toe nam. Het ging dus goed. Ik vermoed dat het apparaat mij straft voor het gebruik van cartridges van een een goedkoper merk dan de originele.

Gisteren legde ik in V3 (in)congruentie uit (incongruentie houdt in dat het getal van het onderwerp niet overeen komt met het getal van de persoonsvorm). Ze vinden dat lastig: 'Een kudde schapen loopt op de dijk' gaat nog wel, maar lastiger is al: 'Twee dames werd verzocht niet te roken.'
Vanavond kwam ik in Trivia crack een mooi voorbeeld (van incongruentie) tegen:
Vraag: Wat betekenen de sterren op de Amerikaanse vlag?
Gewenst antwoord: Het aantal staten die er zijn.

Van de studeerkamer kwamen wat enveloppen met knipsels. Een paar over niet-literaire onderwerpen (ouderdom, invaliden) heb ik toch maar weggegooid. In een andere envelop vond ik een stapel knipsels over J.J. Voskuil en 'Het Bureau' uit 1997/1998. Die heb ik vanavond op de knipselpagina van Raban uit zitten typen.

2 bestellingen: boekenlegger: 'Waarom laat je je haar niet eens knippen? Je ziet er uit als een chrysant.' (P.G. Wodehouse), 'Truwanten. Een toneeltekst uit het handschrift - Van Hulthem'.

7 januari 2016

Ik gaf drie lessen vandaag. Twee daarvan waren naar een ander tijdstip geschoven door de roostermaker. Hij zorgt er zo voor dat de roosters van de leerlingen minder gaten vertonen, maar ik heb er een hekel aan; je hele dagplanning gaat 'op de schop'. Bovendien maak ik afspraken met leerlingen,ouders of mentoren, die dan weer verschoven moeten worden.

3 bestellingen: H. Rider Haggard and Andrew Lang, 'The world's desire', Doeschka Meijsing, 'Robinson', Frans Coenen, 'Verzameld werk (Romans/Novellen - Literair historische beschouwingen - Literair critisch werk - journailstiek werk'.

8 januari 2016

Een dag met vooral lessen: boektoetsen in mijn H3-klassen en literatuurtoetsen in mijn V3-klassen. Ik heb de komende dagen weer wat na te kijken. Daarvoor en daarna gaf ik een steunles 'de spelling van de werkwoorden' aan zestien V3-leerlingen die daar veel te veel fouten in maken.

1 bestelling: P.J. de Gier, 'Nederlandse emigranten in Brazilië'.

9 januari 2016

De twee literatuurtoetsen zijn nagekeken. De boektoetsen laat ik nog even liggen. Dat kan desnoods in de CT-week, want die boektoetsen tellen toch pas mee in het vierde cluster.

Er zit iets competatiefs in mij en ik heb daar last van. Tot en met donderdag heb ik rustig aan gedaan in Trivia crack, maar gisteren zag ik diezelfde persoon weer 'bovenin staan' in puntenaantal en gisterenavond en vandaag heb ik me toch weer laten verleiden om dat 'gevecht' aan te gaan. Het helpt daarbij dat ik een 'extra prijs' heb van drie levens per twee uur én het helpt dat Cor vandaag tegen me blijft spelen, waardoor wij allebei veel vragen goed kunnen beantwoorden (en dus veel punten kunnen scoren). Ik sta nu op 2283 punten en 'zij' op 2057. We hebben nog 1 dag en 8 uur te gaan.

2 bestellingen: Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Moord' (Parool, dinsdag 08-09-64), 'Sfinx / 3 en 4 VMBO-bKGT / deel Leesboek'.

10 januari 2016

Vanochtend heb ik weer een half uurtje in de spa gelegen. Als je er eenmaal in ligt is het heerlijk, maar het erheen lopen door de kou houdt me een beetje tegen. 's Zomers is het gebruik zo'n drie keer in de week. Nu is dat pakweg één keer in de twee weken. Dat is vaak genoeg om geen spijt te krijgen van de aanschaf ervan.

Over Trivia crack: De aardrijkskundige vragen gaan mij goed af, behalve als ze gaan over Amerikaanse staten, planeten of wegnummers in Nederland.

Niets in de Staatsloterij.

Nieuw op Schrijversinfo: Hans Verhagen.

11 januari 2016

Achter me in de gang hoorde ik vanochtend: 'Meneer, meneer ....' Een leerling uit H5 kwam op me af: 'Meneer, ik zoek u al een week. Ik heb u nog helemaal geen gelukkig nieuwjaar gewenst.'

We hebben vanavond weer met veel plezier naar 'De slimste mens' gekeken. Ik heb erover na zitten denken wat er toch zo prettig aan dit programma is. Dat zit hem gedeeltelijk in Maarten van Rossem, met wie ik het vrijwel altijd eens ben, al beginnen zijn reacties wel een beetje voorspelbaar te worden. Véél meer zit het hem in het feit dat het nog een kwis is zónder meerkeuzevragen. De kandidaten moeten écht wat weten / over flink wat parate kennis beschikken. In vrijwel alle andere kwissen (die zijn verworden tot amusementsprogramma's) zijn de vragen van een infantiel niveau en worden de antwoorden middels meerkeuzevragen ook nog eens zo goed als voorgezegd.

Omdat ik niet verslaafd wil raken aan dat Trivia crack heb ik die Spaanse juffrouw met dat grote aantal goede antwoorden uit mijn vriendenkring verwijderd. Ik had toch al geen idee hoe ze daarin terecht was gekomen en ze was vriend noch bekende van me. Nu speel ik weer voor mijn lol tegen voornamelijk échte vrienden van me en laat ik me niet meer 'opnaaien' door iemand die een eindje boven me staat in het puntenklassement.

2 bestellingen: Hendrik Conscience, 'De leeuw van Vlaanderen', Vincent Hendriks, Jan Jaspers e.a., 'Zelfdoding en verliesverwerking. Ervaringen van nabestaanden', Milan Kundera, 'Lachwekkende liefdes'.

12 januari 2016

Collega Milèna liet twee dozen oude boeken in mijn kantoor achter. Veel poëzie, waaronder M. Vasalis en Ida Gerhardt.

Ik liep in de pauze door de aula en constateerde: Er zijn nog leerlingen die niet met hun telefoontje voor hun neus zitten, maar ze zijn duidelijk in de minderheid.

In de afgelopen dagen las ik met veel plezier 'Moordeiland' van oud-collega Peter van Beek. Met zoveel plezier, dat ik een paar nachten veel te laat ging slapen. De thriller sleept je mee in de soms gruwelijke gebeurtenissen. Door kleine hints denk je als lezer met rechercheur Telander mee en weet je vaak net iets eerder dan zij wat er aan de hand is. Het hele verhaal speelt zich als een film in je hoofd af. Het lijkt me dan ook een goed verfilmbaar boek.
Alleen maar lof? Eigenlijk wel, op een paar kleine dingen na: waarom moet ik weten wat voor merk meubels er in de diverse huizen staan? Dat stoorde me tijdens het lezen. En moest die brandstichter er nu echt in? Veel voegt hij niet toe, al duikt zijn boot aan het eind weer op, maar dat had ook wel de boot van een ander kunnen zijn.

De gedichten uit de in 1945 verschenen bloemlezing 'Het lied van den vrede' heb ik vanavond vermeld op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

3 bestellingen: M.M. Weerheim en H.R.W. van der Woerd, 'Prisma-cocktailboek. 600 feestelijke recepten', 2 boekenleggers.

13 januari 2016

Tygo kan, na een half jaar onderwijs, alle letters lezen. In zijn klas wordt dat vanochtend gevierd met een letterfeest en alle vaders, moeders, opa's en oma's zijn uitgenodigd. Dat hebben ze geweten, want de belangstellenden pasten niet in het lokaal.

leesfeest leesfeest letterfeest

Ik vond het leuk om dit feestje mee te maken, maar om me heen kijkend, constateerde ik ook dat ik geen heimwee naar de basisschool heb: het is goed zoals het is.

1 bestelling: Louis Paul Boon, 'De Kapellekensbaan'.

14 januari 2016

Na 'Moordeiland' ben ik begonnen in 'Datumloze dagen' van Jeroen Brouwers'. Al snel wist ik weer waarom ik hem een groot schrijver vind: de ene overdenkbare en citeerbare zin na de andere!

Zoals de tijd geruisloos langs je heen jaagt, honderd keer sneller dan de tgv naar Parijs, sneller dan een raket op weg naar de planeten, sneller dan een willekeurige gedachte, zo holt het leven in struikelende haast zichzelf voorbij: amper de baarmoeder verlaten, waait je het oudemannengrijs al van het hoofd en springt de wolf in je tanden, zijn er groeven in je gezicht gekrast en als met een ploeg nog diepere voren in je ziel. Voor je het goed beseft is de herfst definitief in je botten getrokken, nog even en daar rijst de dood al voor je op met haar stopwatch en bebloede zeis, op haar ene ingevallen perkamenten wang een zonnetje, op de andere een sterretje, haar maakt het niet uit of het dag is of nacht. Kom jij maar mee armzalig creatuur, het is je tijd, zegt ze met geluid dat ergens uit haar dorre buik omhoog komt kolken. Nu al? kerm je als Elckerlyc, maar daar krijg je geen antwoord meer op, het is voorbij, opeens is alles al ten einde, terwijl je juist zo'n beetje aan het bestaan begon te wennen. (blz. 44/45)

Er was vanavond, na 'De slimste mens', een documentaire over Jan Siebelink op televisie. Interessant, vooral ook omdat de verfilming van 'Knielen op een bed violen' erin werd meegenomen. Het lukt mij niet om Siebelink sympathiek te gaan vinden. Hij is mij te ingenomen met zichzelf.

1 bestelling: Evert Zandstra, 'Het snoer en de kralen (De Straat der vrouwen/Tenten bij de beek/Barnsteen en brons)'.

15 januari 2016

Volgende week hebben we alweer de tweede toetsweek. Op het bureau in lokaal 215 lag een briefje: 'Wilt u na uw laatste les het lokaal in toetsopstelling zetten (dus 5 rijen van 6 stoelen)?' Ik las het briefje langzaam aan mijn klas voor en zei met nadruk: 'Dus 6 rijen van 5 stóélen'. Ze kennen me intussen goed genoeg en begonnen zich hardop af te vragen waar we de tafels dan moesten laten. Op de gang? Ja, daar zagen ze de lol wel van in. Toch heb ik het maar bij de denkoefening gelaten. We zouden geen vrienden gemaakt hebben en de kans bestaat dat we het zelf ook weer hadden moeten opruimen.

1 bestelling: Ben J. Kuyper, 'Koken voor jezelf. Handige tips en vele recepten voor één alleen'.

16 januari 2016

Collega Bart legde vorige week een stapeltje oude (ouderlijke) boeken op mijn tafel. Vooral het 'Verzameld werk IV - Critisch proza' van H. Marsman was een prettige verrassing. Ik heb er in zitten lezen en de diverse hoofdstukken op Schrijversinfo vermeld. Vooral zijn artikel over Eric van der Steen was de moeite waard. Marsman schreef wel ontzettend lange worstzinnen. Het onderstaande citaat geeft nog niet eens de hele zin, want de door mij gezette, afsluitende punt was in werkelijkheid een dubbele punt.

Inmiddels is er met dit alles nog niets gezegd over Van der Steen's tragisch cynisme. Hier n.l. werd, sinds Haverschmidt voor het eerst en op een wijze die alles wat op dit gebied later gevolgd is, mijlen ver achter zich laat, het menschelijk leven vol wanhoop als een walging ondergaan, die het waarmerk is van een gekooide ziel, welke haar hooge en pure verlangens voortdurend door de aardsche realiteit bezoedeld en geschonden ziet; die zich niet anders verweren kan dan door een verbitterd sarcasme; die de pijn alleen kan verdooven met de nog sterker pijn, door de helsche steen in de wonde teweeggebracht, en ook door het schrijven van verzen worden de kwellingen, waaronder hij leeft, slechts tijdelijk en voor een gering deel overwonnen. (H. Marsman, Verzameld werk IV - Critisch proza, blz. 217)

En als ik toch aan het citeren ben: Jeroen Brouwers op bladzijde 65 van 'Datumloze dagen' over musicals:

Musical, dacht ik, bij god, musical!
Een weerzinwekkend, smaakafplattend, hersenverwekend genre,
gruwzamer dan de tiende plaag over Egypte.

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu wintert het toch; om 12.30 uur waait er sneeuw voor de ramen langs. Het blijft niet liggen.

3 bestellingen: Kader Abdolah, 'Spijkerschrift' en Hugo Claus, 'De verwondering' uit het Lexicon van literaire werken, Arita Baaijens, 'Een regen van eeuwig vuur. Kamelentochten door de Egyptische woestijn', Liza Marklund, 'Springstof'.

17 januari 2016

2 bestellingen: Marcel Janssens, 'Bertus Aafjes - Een voetreis naar Rome' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Friedrich Hölderlin, 'Een portret van den dichter uit zijn werken en brieven'.

18 januari 2016

Radionieuws om half twee vannacht (ik kwam niet makkelijk in slaap): 'Het is gelukt om een bloem in de ruimte in bloei te krijgen. Hij bloeit minder mooi als op aarde.'
Zelfs bij het NOS-journaal halen ze tegenwoordig als en dan door elkaar. Het is droevig.

Blue monday, wat een flauwekul.

Het is niet zo wit al in het noorden van het land, maar koud is het nu wel. Ik moest behoorlijk wat ijs van de autoruiten krabben. De narcissen staan al in knop en ook diverse struiken staan in knop. Er zal heel wat kapot vriezen.

Kijk, dat is grappig: een vraag in Trivia crack beantwoorden die je zelf hebt verzonnen:

Trivia Crack - eigen vraag

1 bestelling: boekenlegger 'Antoine de Saint-Exupéry, De Kleine Prins'.

19 januari 2016

Vanochtend surveilleerde ik in twee tweede klassen. Bij de geschiedenistoets struikelden leerlingen over hen onbekende woorden: archief, rogge en objectief vormden een onoverkomelijk obstakel. Ik weet in zo'n geval niet of ik ze de betekenis van zo'n woord mag vertellen. Misschien hebben ze die betekenis moeten leren. Ik had de toets zelf even doorgelezen en durfde ze daarom de betekenis van deze woorden wel voor te zeggen.

Daarna ben ik de boektoetsen van mijn H3-klassen na gaan zitten kijken. Ik denk dat het merendeel het boek wel écht gelezen heeft. Toch zijn de cijfers niet echt hoog. Ze maken zich er te makkelijk van af, geven te korte antwoorden. Bovendien hebben ze hun theorie niet goed geleerd. De helft weet niet wat 'vertelde tijd' is en 'thema' en 'genre' halen ze door elkaar.
Waar ze hun mening over het boek moeten geven, vinden ze een boek 'meelevend' als ze zelf met de hoofdpersoon hebben meegeleefd en 'begripvol' als ze de hoofdpersoon wel kunnen begrijpen. Té veel leerlingen vinden het boek (bij deze vraag) realistisch. Dat is het boek ook inderdaad, maar dit is geen mening, maar een feit.

1 bestelling: A.I.J.M. Schellart, 'Het huis Drakestein', Liesbeth van der Jagt, 'Paleis Soestdijk', Drs. A.C. Kranenburg-Vos, 'Het Loo, bouwgeschiedenis en bewoning', H. Mijsberg / Jojanne Jiskoot, 'Kastelen geschikt voor evenementen'.

20 januari 2016

Bapo, maar i.v.m. het surveilleren bij leerlingen met een extra vak ben ik vanochtend toch wezen werken. Vrijdag neem ik die uren vrij (dan hoef ik niet te surveilleren).

Suzanne, Tygo en Dylano aten tussen de middag bij ons een boterham. Ik vroeg Tygo wat hij vanochtend op school heeft geleerd. Het antwoord: 'Aan elkaar schrijven!' Daar wilde ik uiteraard wel een voorbeeld van zien:

kruis

Hij zit op een katholieke basisschool. Zou het nou toeval zijn dat dit het eerste aaneengeschreven woord is waar hij mee thuiskomt? Ik vrees van niet. Indoctrinatie van het zuiverste wijwater.

Vanmiddag hebben we de driemaandelijkse administratie weer met de boekhouder doorgenomen. Deze keer vloeide daar geen (extra) werk uit voort.

We gingen door naar de V&D. Hun zwarte (kleur vande zak, niet van de bonen) koffiebonen vinden we het lekkerst, dus daar kochten we maar een paar extra zakken van (nu het nog kan). Het was er redelijk druk, ook voor de kassa's. Zo'n zaak zou toch niet failliet hoeven te gaan.

1 bestelling: Edgar Cairo, 'De kollektieve schuld, of wel Famir'man-sani', Roy Heath, 'De moordenaar. Roman uit Guyana', Albert Helman, 'De laaiende stilte', Gabriel García Márquez, 'De uitvaart van Mamá Grande', Remco Campert, 'Liefdes schijnbewegingen' (Bulkboek 9), Maryse Conde, 'Tituba', Laura Esquivel, 'Rode rozen en tortilla's', Louis Bromfield, 'De regen kwam... Een roman uit het moderne Indië', Manlio Argueta, 'Een dag in El Salvador', Lewis Nkosi, 'Paringsvlucht. Roman uit Zuid-Afrika'.

21 januari 2016

Vandaag zou ik van 10.45 uur tot 15.15 uur met twee leerlingen met een extra vak 'in quarantaine' zitten (de toets van dat extra vak staat in het toetsrooster gelijk met een ander toets. Zij maken die toets op een andere tijd - wel op dezelfde dag - en mogen dan in die tijd niet met andere leerlingen - die die toets al gemaakt hebben - spreken).
De griep heeft ook hier toegeslagen en één van de twee was ziek (50% van mijn leerlingen ziek!).

Vandaag en morgen hebben we van 18.00 tot 21.00 uur open dag (eigenlijk dus 'open avond'). Het is vandaag daarom op school - organisatorisch - een drukte van jewelste. Op de basisscholen in Veenendaal en omgeving neemt het aantal leerlingen af en wij zouden volgend jaar (en de komende jaren) graag het zelfde aantal brugklassers hebben (en niet hetzelfde percentage ).

talenplein Rembrandt
Het 'talenplein' in de aula Ook Rembrandt zelf was aanwezig

22 januari 2016

Bapo in plaats van woensdag, tenminste overdag, want vanavond is de tweede open dag.

Vanochtend kochten we bij de Praxis een plaat hout om legpuzzels op te maken. We kochten er twee latjes bij om langs de rand te plakken, zodat de puzzelstukjes er niet vanaf vallen. Er lagen zakken haardhout met airmiles-korting. Daar namen we er ook maar vier van mee.

Ertegenover, bij het kringloopcentrum, kocht lidy wat vazen en ik zestien boeken, samen voor zestien euro en een paar centen. Ik kocht o.a.:
- Clark Accord, De koningin van Paramaribo (paperback)
- J.M. Coetzee, In ongenade (gebonden, met stofomslag)
- Cherry Duyns, Dante's trompet (paperback)
- Gelderland. literaire reis langs het water (gebonden, met stofomslag)
- Gijs IJlander, Geen zee maar water (gebonden, met stofomslag)
- Guy de Maupassant, Op een lenteavond. Alle verhalen 1875-1881 (gebonden, met stofomslag)
- Vonne van der Meer, Einlandgasten (gebonden, met stofomslag)
- Henk Romijn Meijer, Mijn naam is Garrigue (paperback)
- Wilem Jan Otten, Specht en zoon (paperback)

23 januari 2016

De twee open dagen zijn in mijn benen gaan zitten. Stijf en pijnlijk. Vandaag doe ik rustig aan.

1 bestelling: Huib Luns, 'Tien wandelingen in Florence.

24 januari 2016

Vanmiddag ging ik met Lidy, Martijn en Suzanne naar de Makro in Duiven (en daarna ook nog naar de Mediamarkt aldaar). De hoofdreden was dat ik mijn geld terug kon halen van de daar gekochte kofferplatenspeler. Het ding was na een paar weken kapot en de reparatie ging de Makro te lang duren. Dat houden ze zelf bij en ik kreeg een mailtje dat ik mijn geld nu terug kan krijgen. Dat is een nette service.
Uiteraard hebben we dat geld onmiddellijk weer uitgegeven. We 'hoefden' niets te hebben, maar juist dan is het door zo'n winkel dwalen wel lekker. Ik kocht o.a. wat kaas, twee traytjes perensap, een flesje Bushmills en wat snoep.
De kaas- en de visafdeling ruiken heerlijk en de vis ligt prachtig uitgestald. Suzanne maakte daar foto's van.

Makro - vis Makro - vis

Mij viel het volgende op:

Makro - topkwaliteit Makro - outlet
De Makro geeft het toe: tot nu toe verkochten ze vooral spullen van inferieure kwaliteit. Maar nu is dat veranderd.
Nu de taalkwaliteit nog: 'topkwaliteit' is echt één woord.
In de outlet van de Makro bieden ze de klant echt een keuze:
- ben je vóór ons koningshuis: oranje ballonnen
- ben je tegen het koningshuis: waxinelichthouders

In het 'Onderwijsblad' van deze week lees ik: 'Het onderwijsinstituut APS houdt na 45 jaar op te bestaan.' Mooi zo, denk ik gelijk. Dat APS was een volstrekt onbetrouwbare club. Het is bijna twintig jaar geleden, maar ik ben het nog niet vergeten. Het APS deed desgevraagd een onderzoek op een school en leverde dan het bestuur de gewenste conclusie. Wat er in het onderzoek stond, deed er niet zo heel veel toe, daar mocht iedereen ook aanvullingen op indienen, die braaf werden opgenomen. De conclusie veranderde echter niet: daar was immers door het bestuur (veel geld) voor betaald.

4 bestellingen: boekenlegger Jan Guillou, 'De terugkeer', twee stafkaarten 14 A, Callantsoog, 'Brinkman's cumulatieve catalogus van boeken 1989', Mo-Yan, 'De knoflookliederen'.

25 januari 2016

Stick and stones may break your bones, but words can break your heart.
(Don Henley, Cass County)

5 bestellingen: Isak Dinesen, 'Out of Africa and Shadows on the grass', 'Een feest aan 60+ grappen', lp: 'Easy rider', Eric van der Steen, 'In het huis van den dichter', Bertus Aafjes, 'In den beginne'.

26 januari 2016

3 bestellingen: Eyck, 'Gedichten de tuinman en de dood', William Shakespeare, 'Coriolanus', Fons Jansen, 'Hoe meer zielen. Volledige cabarettekst'.

27 januari 2016

Vandaag wilde ik wat opruimen en een paar dingen doen die ik al een poosje voor me uit schuif (daar ben ik goed in). Bijvoorbeeld de beleggingsrekening bij Nationale Nederlanden opzeggen. Dat is een aanhangsel van een hypotheek die we al lang niet meer hebben. Er wordt al jaren geen geld gestort en het bedragje blijft ongeveer hetzelfde. Er zitten wel kosten aan verbonden en om die te betalen verkopen ze steeds wat van die aandelen. Daar komt dan weer een envelop van op de deurmat. Gedoe en het levert niets op. Ze hebben nu dit type rekening ingrijpend veranderd en dat is standaard een moment dat je ervan af kunt. Het kostte een tijdje telefoneren (ik verbind u door......) en we moeten nog een formulier opsturen, maar ik denk dat dit vanmiddag gelukt is.

Een paar jaar geleden kochten we onze vrieskast bij de Mediamarkt in een week dat ze een korting gaven die net zo groot was als de btw. Die actie is er nu weer, vanaf vandaag 18.00 uur. We gingen even na 18.00 uur naar Ede om een nieuwe koffiemachine te kopen. Dat hebben we geweten. De rijen achter de kassa stonden tot bijna achter in de winkel, vervolgens stond je weer meer dan een half uur in de rij om bij het betaalapparaat van de parkeergarage te komen en daarna stond je nog eens een hele tijd in de file in die parkeergarage. Dit doen we nooit meer. En dan waren we nog redelijk op tijd, want toen wij de winkel verlieten, stonden er honderden mensen in de rij om de winkel in te mogen. Die werden per tiental toegelaten. Een gekkenhuis (Mediamarkt, ik ben toch een beetje gek!)

Mediamarkt - rij

En wat je op deze foto niet ziet: achter ons stond een rij die minstens zo lang was.

Nieuw op Schrijversinfo: Jules Deelder en Agatha Seger

1 bestelling: Jules Deelder, 'Euforismen', Ian Currie, 'De dood is niet het einde'.

28 januari 2016

Een schooldag vanaf 8.00 uur en 's avonds ook nog een MR-vergadering. Die liep anderhalf uur uit, maar soms heeft iets tijd nodig.

1 bestelling: Jan Wolkers, 'Brandende liefde', Vincent Mahieu / Tjalie Robinson, 'Tjoek', Maria Dermoût, 'Toetie / Verhalen', Louis Couperus, 'De stille kracht'.

29 januari 2016

Ik liep in de gang achter een paar brugklassers. Ik hoorde ze praten over 'dat mens'. Ik vroeg ze of ze het over een collega van me hadden. Daar werden ze stil van en ze knikten 'ja'. 'Dan vind ik dat niet erg respectvol', zei ik tegen ze. Ze kennen me niet en zijn, vermoed ik, niet gewend om op zoiets te worden aangesproken. Ze antwoordden dan ook heel braaf: 'Nee, mijnheer.'

Veel zieken op school, leerlingen én collega's. Dat bracht vandaag met zich mee dat een gesprek van 15.30 tot 16.30 uur niet doorging. Heel rouwig was ik er niet om.

4 bestellingen: 20 kinderboekenweekgeschenken, Theo Kroon, 'De katholiek in het openbare leven van deze tijd (Het mandement1954-1979)', P.D.Tjalsma, M. v.d. Goes van Naters, H.J. Jordan, S. Hofstra, Nico van Suchtelen, 'De Vrijheidsgedachte van het Nederlandsche volk III', W.A. Keuzenkamp, 'Moderne kerkbouw'.

4 bestellingen: Remco Ekkers, 'Haringen in sneeuw', Hella S. Haasse, 'Lezen Achter De Letters', 1 bodedmkaart '58 Oost Roermond', Arthur Golden, 'Dagboek van een geisha'.

30 januari 2016

In de wegbermen bloeien de narcissen al volop!

'Gedichten op muren' maakte aan het begin van de middag de winnaar van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd bekend. Twee van mijn leerlingen uit V3 behoorden tot de genomineerden. De bekendmaking was in de bibliotheek en ze hadden er - weer - een leuke bijeenkomst van gemaakt.

gedichtenwedstrijd gedichtenwedstrijd

Mijn leerlingen wonnen niet, maar kregen wel - net als de andere genomineerden - hun eigen gedicht op canvas gedrukt als aandenken mee naar huis.

gedichtenwedstrijd

Het zal wel 'ouderwets' zijn, maar wij gooien wat kapot is niet direct weg en gaan dan 'een nieuwe' kopen. In het scharniermechanisme van onze broodtrommel zit sinds vanmiddag een nieuw boutje en zo kan hij nog een poosje mee.

1 bestelling: Karst Woudstra, 'Een zwarte Pool'.

31 januari 2016

Er is veel gedoe, met name op de social media, maar gisteren ook in een consumentenprogramma op televisie, over de 'geen-btw-betalen-actie' van de Mediamarkt. Het schijnt wel bewezen te zijn dat ze héél veel artikelen vlak voor de actie flink in prijs hebben verhoogd. Het verweer van de Mediamarkt is dat het bij hen altijd om dagprijzen gaat, wat natuurlijk gelul is.
Wij hadden al gezien dat dit ook voor onze koffiemachine geldt. Wij dachten in onze onnozelheid/goedgelovigheid dat het hier om een 'normale' prijsverhoging per 1 januari ging. Boeven zijn het, maar dat klinkt nog te vriendelijk: oplichters zijn het. Lidy heeft het nagerekend: we hebben zes euro minder betaald dan we in december zouden hebben gedaan!

 

Door naar februari 2016