Terug naar december 2016

 

Januari 2017


 

1 januari 2017

Ik heb een doos knipsels uit Cuijk uit de opslag gehaald (allemaal uit 1990). Omdat mijn knipsels te slecht verkopen, wil ik ze per stapeltje van dezelfde auteur aan gaan bieden in een nieuwe te openen boekwinkeltje 'Knipselarchief'. Dat gaat dan wel een stuk goedkoper dan ik nu in 'Raban' doe, maar ik hoef deze dan niet één voor één te beschrijven. Vandaag legde ik de knipsels uit de opgehaalde doos 'op alfabet'. Ik zal dat met een paar dozen moeten doen, voordat ik stapeltjes van één schrijver heb die dik genoeg zijn om aan te bieden. Misschien moet ik er toch ook maar wat uit de al wel beschreven knipsels halen.

Het is vervelend, maar Koos van Zomerens laatste boek 'Alptraum' kan me niet boeien. Het is al een veeg teken dat ik tijdens het lezen ervan aan minstens vijf andere boeken ben begonnen. Nu, rond blz. 60, denk ik: 'Ja Koos, nu weet ik wel dat je je hond mist, maar ik hoef de verwerking van dat verlies niet van voor naar achter mee te maken.' Misschien is het voor mensen die zelf het verlies van een hond betreuren allemaal heel herkenbaar, maar ik ben toch al niet zo'n hondenliefhebber.

2 januari 2017

Week twee van de vakantie en ik heb nog niet de helft van het correctiewerk gedaan. Daar zal ik vandaag dan maar een paar uur aan besteden. Opdracht aan mezelf: vandaag de boekverslagen van H3 nakijken.

Een deel van de leerlingen las nog een jeugdboek. Een klein deel waagt zich al aan een roman voor volwassenen. De rest zit in de 'overgang' van jeugdboek naar boek voor volwassenen. In dat stadium ben ik ruimhartig in het goedkeuren van te lezen boeken. Literaire thrillers zijn wel geschikt om die overstap te maken. Dan slipt er ook een Baantjer tussendoor (Deze leerling noemt De Cock een 'flat character', waarmee hij de serie goed typeert.). Collega's vinden een enkel vertaald boek ook goed. Ik heb daar een hekel aan, omdat ik die boeken meestal niet ken en er dus niet kan beoordelen of ze geschikt zijn voor deze leerling. Het kan maar zo zijn dat ze een vertaalde streekroman lezen.

H3c las:
Peter van Beek, Drift
Greet Beukenkamp, Tegen mijn wil
Annemarie Bon, Free run
John Boyne, De jongen in de gestreepte pyjama
John Boyne, De jongen op de berg
Jacobine de Brauw, Lek
John Flannagan, De grijze jager, De brandende brug
Wilma Geldof, Elke dag een druppel gif
Steven Herrick, Gold skin
C.S. Lewis, De kronieken van Narnia: Prins Caspian
Mirjam Mous, Password
J. Rowling, Harry Potter en de geheime kamer
Carry Slee, Spijt (3x)
Jan Terlouw, Eigen rechter
Angelo Vergeer, Hein, de jongen die zijn moeder in de vriezer stopte
Suzanne Vermeer, Goudkust
Simone van der Vlugt, Morgen ben ik weer thuis
Simone van der Vlugt, Vlinders
Helen Vreeswijk, De stalker
Mel Wallis de Vries, Schuld
Jesper Wung-Sung, Dubbelgangers
Joost Zwagerman, Vals licht (2x)

H3d las:
Kader Abdolah, De reis van de lege flessen
A.C. Baantjer, De Cock en de dansende dood
Daniëlle Bakhuis, Wraak
Gerbrand Bakker, Perenbomen bloeien wit
David Baldacci, De laatste mijl
Caroline Delannoy, Vlinders en visioenen
Joost Heyink, Loverboy & girl
Mirjam Mous, Password
Mirjam Mous, Vals spel
Saskia Noort, Nieuwe buren
Vrank Post, Kapot
Simon Scarrow, Gladiator deeel 1, Vechten voor vrijheid
Carry Slee, Dat heb ik weer
Carry Slee, Kapot
Esther Verhoef: De kraamhulp
Helen Vreeswijk, Overdosis
Anke de Vries, Weg uit het verleden
Mel Wallis de Vries, Vals
Mel Wallis de Vries, Waanzin
Dirk Weber, Hij of ik
Anna Woltz, Honderd uur nacht

3 januari 2017

Vandaag heb ik vier dozen knipsels op alfabetische volgorde gelegd. Ik heb er een zere rug aan overgehouden. Dit lijkt me genoeg om het boekwinkeltje 'Knipselarchief' mee op te starten. Het bepalen van een voor kopers acceptabele prijs vergt nu nog enig denkwerk.

knipsels

Tussendoor heb ik de auto voor een keuring naar Bochane gebracht.

4 januari 2017

De partytent staat nu ruim een jaar boven de spa. Hij heeft al een paar stormen overleefd, maar vannacht of vanochtend heeft hij toch raar staan dansen op de wind. Hij hing scheef tegen de schutting en één van de poten stond over de schutting heen bij de achterburen in de tuin. Twee andere poten hebben een lelijke knik/scheur. Die poten heb ik met tieribs aan de palen van de schutting vastgezet. En nu maar hopen dat hij de rest van deze winter overleeft.

1 bestelling: Henning Mankell, 'Labyrint'.

5 januari 2017

We slapen allebei slecht. Lidy vanwege een zere rug. Ik om een onbekende reden. Grieperig in de verte.

Al om 8.00 uur stond de monteur voor het kapotte plissegordijn voor de deur. Ik was net wakker, maar liep nog in pyjama. Hij zou tussen 10.00 en 12.00 uur komen. Het goede nieuws is dat hij het gebroken draadje ter plekke kon repareren.

Vandaag waren de kleinkinderen bij ons. We deden nogal wat spelletjes. Tussendoor zette ik nog wat setjes knipsels te koop. Er staan er nu 33 hier te koop.

Olie is niet dom

Van Hans Vervoort ontving ik vandaag zijn nieuwe boek 'Olie is niet dom'. Korte verhalen, gedachten, herinneringen. Hij publiceerde ze in eerste instantie op zijn Facebook-bladzijde en nu dus in boekvorm. Ik vind een boek toch prettiger lezen en bovendien mis ik op Facebook veel. Dat blijkt in dit geval achteraf jammer, want zijn hersenspinsels zijn zeer de moeite waard. Met zijn herinneringen aan enkele schrijvers kan ik ook nog wel wat op Schrijversinfo.

De boektoetsen van H3 zijn nagekeken. Nu die van V2 nog.

5 bestellingen: Wim de Bie, 'Morgen zal ik mijn mannetje staan', knipsels Pé Hawinkels, 'Heemschut' (November/December 1984 - No. 5, Themanummer Hollandse Molens), poster 'Koning van Katoren', Nelly van Dijk-Has, 'Liefde kent geen tussenweg (Alles ging anders/Cirkelgang/Toch komt het goed)'.

6 januari 2017

De jongens zijn vandaag ook bij ons. Ze zijn niet helemaal lekker. Tygo heeft vannacht overgegeven (thuis, gelukkig) en heeft vandaag geen zin om met me mee te gaan naar het postagentschap.

De enig overgebleven goudvis zal het wel koud hebben onder dat ijs:

goudvis onder het ijs

4 bestellingen: Gillian Avery, 'Herrie om Jumbo', An Rutgers van der Loeff, 'Het licht in je ogen', 'Het New York van Peter Martens' (Vrij Nederland, themabijlage 03-10-1987), M. Heerma van Voss, 'Kunst voor de eeuwigheid, Egyptische schilderingen en tekeningen uit de nationale verzamelingen van België en Nederland'.

7 januari 2017

Een sneeuwdag. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar ik hoop toch dat het allemaal verdwenen is voordat maandag de school weer begint. Vanmiddag heb ik de sneeuw van de partytent geschud. Dat gewicht zou anders de genadeklap kunnen zijn.

sneeuw sneeuw

Ik werk ook vandaag hard aan het uitzoeken en sorteren van knipsels. Ik heb er hoge verwachtingen (of zijn het 'high hopes'?) van.

1 bestelling: Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels, 'Nestkasten en vogelbosjes'.

8 januari 2017

Martijn heeft zijn cd-verzameling op orde gebracht en legt hier vanmiddag een paar cd's neer die hij dubbel blijkt te hebben:
- Mathilde Santing, Nieuw Amsterdam...
- The Baseballs, Game day
- Miss Montreal, So ... something else?
- Adele, 19
- The Kik, Springlevend
En ook nog een dvd
- The place beyond the pines
Terwijl ik dit schrijf zingt op de achtergrond Mathilde Santing en dat bevalt me prima.

En ook de twee toetsen van V2 zijn nagekeken. Op het laatste nippertje, maar nog in de vakantie.

Er staan nu 58 mapjes met knipsels te koop (de inhoud varieert van 9 tot 208 knipsels). Ik merk dat ik vol spanning op de eerste bestelling wacht, vergelijkbaar met de spanning die ik had toen ik net met de verkoop van tweedehands boeken begon.

3 bestellingen: Albert Donk (samensteller), 'Wat ik heb met Rotterdam en andere verhalen', Dr. Rob Antonissen (ingeleid en verklaard door), 'Een abel spel vanden winter ende vanden somer, naar het Hulthemsche handschrift', Jan de Boer e.a., 'Primitieve muziek, volkslied en -dans, kerkmuziek II', De 'Tweede Ronde, Jiddisch nummer' (Winter 2000).

9 januari 2017

Ik ben nog niet 'ingesteld' op weer aan het werk gaan. Vanochtend vroeg ik aan Lidy: 'Hoe laat is het?' Toen bleek het kwart over acht te zijn. En om half negen was de startvergadering. Ik heb wat met water gespetterd en niet gegeten (wel aan mijn medicijnen gedacht) en ik was nog net op tijd op school.

Lidy zei: 'Neem een trui mee.' Dat was een goed advies. Het is (meestal na de kerstvakantie) koud op school. En dat zeker in de kantoren.

1 bestelling: J.J. Voskuil, boekenlegger: 'Het Bureau is een gesticht omdat niet iedereen de sleutel heeft'.

10 januari 2017

Herinrichting Dijkstraat

Vanavond was er in de Eekhoeve een eerste informatie-avond over de herinrichting van de Dijkstraat. De hele straat gaat straks open; het riool eruit, een gescheiden riool voor afvalwater en regenwater erin. En als de boel dan toch open ligt ook een ander wegdek en/of trottoir. De gemeente had deze avond netjes georganiseerd. De randvoorwaarden waren duidelijk. Het was ook duidelijk waar voor de bewoners de keuzemogelijkheden lagen. Er waren meer dan honderd bewoners op afgekomen. De grootste (parkeer)problemen doen zich voor aan de andere kant van de Dijkstraat. Voor ons gaat het allemaal niet zo veel verschil maken. Alleen dat gescheiden aanbieden van afval- en regenwater kan nog wel eens wat geld gaan kosten. Het is nog niet duidelijk of de gemeente daaraan gaat meebetalen.

€32,50 in de Staatsloterij. Beter iets dan niets (en zo houden ze je zoet/tevreden).

1 bestelling: 'Heemschut, Juni 1983 - No. 6' (Themanummer Den Haag).

11 januari 2017

Suzanne moest vandaag (extra) werken, daarom waren Tygo en Dylano vanmiddag bij ons. Aan het eind van de middag bracht Gijs Dylano naar zijn zwemles en ik bracht Tygo naar zijn hockeytraining.

Vanavond lees ik weer een column voor in het Cultureel Café:

Hartelijk welkom, ik ben blij met grote opkomst,  voor de bekendmaking van het lelijkste Veenendaalse woord van 2016 en het mooiste (nieuwe) Veenendaalse woord van 2016. Het gaat hier om de verkiezing van een typisch Veenendaals woord, geen dialect, maar een in 2016 in Veenendaal ontstaan en in Veenendaal gebruikt woord.

De jury had er een zware dobber aan, maar na een flinke discussie is er gelukkig overeenstemming bereikt.

Eerst het lelijkste woord… In de Rijnpost verpakt in een lelijke zin, met de bij de Veense ondernemers zo geliefde Engelse woorden: Kerst Pop-up Store ‘De Kerstfabrique’.

Elders in Nederland zien we al veel langer namen van winkels die grappig dan wel woordspelig bedoeld zijn, maar die in feite blijk geven van een grenzeloos gebrek aan fantasie. De paleizen zijn niet van de lucht: (babypaleis, beddenpaleis, snackpaleis, al is die laatste nog niet zo gek, want ik verdenk onze koning ervan dat hij af en toe best een frikadelletje lust)
Erger nog zijn de nergens op slaande achtervoegsels als ‘-ette, - theek, - taria enz.
In Zoutelande zag ik ooit een viswinkel met de naam vistaria. Dat is wat mij betreft het toppunt van droevigheid.
Maar deze Kerstfabrique valt in dezelfde categorie. een 'store' is geen 'fabrique'. Wat hier gefabriceerd wordt is grappig bedoelde dikdoenerij. En daarmee slepen ze in ieder geval de prijs voor het lelijkste Veenendaalse woord van 2016 binnen.

Dan het mooiste (nieuwe) Veenendaalse woord van 2016:

De jury wil, voordat we het mooiste woord bekend maken, een eervolle vermelding geven aan het woord dat het net niet gehaald heeft. Een mooie tweede plaats voor ‘Petteflet-concert’.

Een heerlijk woord. Het klinkt lekker (niet onbelangrijk bij een concert). Er is een mooi gebruik gemaakt van assonantie (ja, dat heeft u vroeger op school gehad) en met dit woord wordt ook nog een hulde gebracht aan Annie M.G. Schmidt.  Uw jury krijgt bij het woord ‘Petteflet-concert’ associaties met de  beginminuut van ‘The Muppetshow’ en dat beeld doet ook nog eens recht aan wat er daar bij het stadsstrand gebeurde.

Als zo’n mooi woord niet de winnaar is geworden, dan krijgt u al een indicatie van hoe prachtig het winnende woord van 2016 dan wel moet zijn ……

En dat woord is: gedoogvissen.

Deze gedoogvissen zwemmen in het eerste deel van de Brouwersgracht, beginnend bij het Zwaaiplein. Er bestaan geen ambtelijke stukken over deze vissen, want we hebben hier te maken met een eersteklas burgerinitiatief.
De heer Van Manen, zelf wonend aan die Brouwersgracht heeft een paar honderd goudvissen in die gracht gekieperd en zorgt ook al enkele maanden dat ze op tijd wat voer krijgen.
Op het gemeentehuis breken ambtenaren zich het hoofd over de wenselijkheid van de aanwezigheid van deze zo plotseling opgedoken vissen, maar tot er hierover een beslissing valt, wordt de aanwezigheid van deze vissen gedoogd: ziedaar: het woord 'gedoogvissen' is geboren.

Overigens mag dat gedogen wat ons betreft best worden omgezet in een officiële bestaansstatus. Er is van alles te zeggen vóór de aanwezigheid van die vissen en in feite niets tegen hun aanwezigheid. In de eerste plaats beleven talloze mensen kijkplezier aan die vissen. Het centrum van Veenendaal heeft er zomaar een attractie bij. In de tweede plaats zou de gemeente blij moeten zijn met bewoners die zelf de verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving nemen.
Het tegenargument dat zulke goudvissen niet 'natuurlijk' zijn, kan nauwelijks serieus worden genomen. Aan die hele Brouwersgracht zelf valt ook weinig natuurlijks te ontdekken. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik het niet fraai aangelegd vind. Dat vind ik namelijk wél, maar in dat 'aangelegd' zit ook meteen het onnatuurlijke. Het is een stenen bak, waar bovendien om de paar meter ook nog eens een waterkering is aangebracht, die zorgt voor een hoogteverschil in het water en die er nu ook voor zorgt dat die goudvissen een beetje op hun plek blijven.
De al te optimistische  benaming 'gracht' is hier dan ook in feite niet op zijn plaats. Ja, er is water teruggebracht in het centrum, maar dat water heeft niets te maken met de kanalen die destijds het vervoer van turf mogelijk maakten.
Op deze plaats was destijds overigens ook helemaal geen water.
Over dat water van toen kon mijn vader boeiend vertellen; hoe hij door de veldwachter achterna werd gezeten in Stichts Veenendaal, het bruggetje op het Verlaat overstak en vanaf de overkant, waar Veenendaal Gelders was, de veldwachter stond uit te lachen. Of minder vrolijk: hoe de brandweer van Stichts Veenendaal aan hun kant van het water stond toe te kijken hoe een huis aan de overkant van dat water in Gelders Veenendaal geheel afbrandde en hoe de Gelderse brandweer (uit Ede) veel te laat arriveerde.

Maar terug naar de goudvissen in de gracht die helemaal geen gracht is, maar een door tekenaars en stadsarchitecten bedacht waterornament en in zo'n ornament passen, net als bij u in de tuin, uitstekend een aantal gouden gedoogvissen.

Een laatste opmerking over die vissen: Ze zijn in het water gemikt door de aan dat water wonende Veenendaler Van Manen. Laat ik nou in eerste instantie gedacht hebben dat het om de juwelier ging. Dat bleek niet zo te zijn, maar het had best gekund. Immers: goudvissen passen prima bij zijn winkel en hij heeft vast en zeker een vis achterop zijn auto staan. Dat zou een gouden idee van hem geweest zijn. Maar het blijkt dat niet te zijn.

Afsluitend heb ik graag een groot applaus van u voor de onbekende bedenker van het winnende woord: gedoogvissen.

3 bestellingen: 31 knipsels over Lewis Carroll, Jean-Paul Sartre, 'De muur', Jef Geeraerts, 'Jagen', 'De Tweede Ronde' (winter 1987), 'De Tweede Ronde' (winter 2001), 'De Tweede Ronde' (zomer 2002).

12 januari 2017

De H3-toets voor volgende week is af en de indeling/planning voor het quarantainelokaal is gemaakt. Daar was ik - buiten mijn lessen om - vandaag vrijwel de hele dag mee bezig.

Vanavond heb ik een Kahoot-quiz zitten maken bij wijze van proeftoets voor in de laatste les van H3. Ik was dat al maanden van plan, maar het kwam er niet van. Daarom heb ik vandaag aan de leerlingen gevraagd of ze dat leuk zouden vinden. Toen moest ik wel.

Er valt vanavond veel sneeuw. Zoveel, dat de partytent boven de spa het begeven heeft onder alle kilo's sneeuw die er bovenop lagen. Aan de rand van het bosje tegenover ons huis brak een grote dennentak af onder het gewicht van de sneeuw.

4 bestellingen: J. Bernlef, G. Brands, K. Schippers (redactie), 'Barbarber.Tijdschrift voor teksten, nummer 77 (kadernummer)', C.J.A. van Bruggen, 'Als ge niet... dan! Een verbeelding', Marcellus Emants, 'Juffrouw Lina', Wim de Bie, 'Op fluiten van ver weg', Drukwerk, 'Carolien', Marnix Kappers, 'Als je het niet erg vindt', Kadanz, 'Pericoloso', Martine Bijl, 'Luisteren naar....', Ansje van Brandenburg, 'Vandaag', Colin Blunstone, 'I don't believe in miracles', Conny Vandenbos, 'Zingt Janis Ian'.

13 januari 2017

Zo'n Kahoot-quiz als proeftoets blijkt goed te werken. De leerlingen waren enthousiast en fanatiek. Zo fanatiek dat ze totaal geen behoefte hadden aan een uitleg van mij waarom het ene antwoord goed was en het andere niet ..... 'De volgende meneer!'.
Na elke meerkeuzevraag krijg je op het scherm te zien hoevaak elk antwoord is gegeven. Dat was wel een beetje schrikken. Anders gezegd: Ze hebben voor woensdag aanstaande nog wel wat leerwerk te doen.

Vanmiddag was er een 'meidenruzie' waar ik me mee moest bemoeien. Er wordt bij ons op school weinig gevochten (gelukkig), maar als het dan een keer het geval is, heb ik liever vechtende jongens dan vechtende meisjes. Jongens slaan elkaar 'op hun bek', praten het uit, geven een hand en het is ook klaar. Bij meisjes is dat uitpraten veel lastiger, die hand lijkt niet gemeend en je hebt ook niet de indruk dat het écht 'klaar' is.

6 bestellingen: knipsel Joop Waasdorp, Tessa de Loo, 'Meander', Stephen Cosgrove, 'De Taartendraak', Dick Houwaart (redactie), 'Fragmenten uit de geschiedenis van Binnenlandse Zaken', Ingo F. Walther, Rainer Metzher, 'Marc Chagall 1887-1985 Schilderkunst als poëzie', Elfriede Jelinek, 'Lust'.

14 januari 2017

Vanochtend hebben we de resten van de partytent opgruimd. Dat was nog een heel gedoe; eerst moest de sneeuw eraf en het ding was zo verbogen dat er spanning op stond, dus we moesten goed uitkijken dat er niet één of andere stang in ons gezicht zwiepte.

Gijs zaagde vanmiddag een stukje van de deur van de logeerkamer af. Door het laminaat kon deze door niet meer open of dicht. Terwijl Gijs daaraan werkte, maakte ik met Suzanne, Tygo en Dylano een 'rondje bos'. Het kortste rondje vanaf ons huis, over het fietspad naar Prattenburg, door het bos en langs de sauna weer terug, kan in twintig minuten, maar met de jongens doe je er veertig minuten over. Langs het fietspad staan de sloten droog en zij vinden het spannend om dan in die sloot te gaan lopen.

Sneeuw sneeuw

2 bestellingen: Jan Boerstoel, 'Altijd het niemandsdier', 'Tomatensoeprecepten', 'Zelf soep maken'.

15 januari 2017

We zijn vanmiddag bij Martijn wezen jokeren.

Er staan nu 85 mapjes kinpsels in het boekwinkeltje Knipselarchief.

3 bestellingen: Imme Dros, Duif, de dappere duif, Franzka Kafka, 'De gedaanteverwisseling', Jan Mol, 'Gitaar spelenderwijs'.

16 januari 2017

En alweer is het toetsweek. Van mij mogen we naar drie i.p.v. vier rapporten per jaar.

Vanochtend stond onze keuken onder water. Het aanvoerslangetje naar de keukenkraan was van de kraan gebroken. Daar komt dan heel snel heel veel water uit. Omdat het toetsweek is, kon ik even naar huis. Dweilen! De loodgieter die dit constateerde kon niet veel meer doen dan het water in de keuken afsluiten (gelukkig kan dat apart voor de keuken) en zeggen dat er een andere kraan moet komen. Die is Lidy vanmiddag maar gelijk gaan uitzoeken.

1 bestelling: 2 mapjes 'Kronkels' van Simon Carmiggelt.

17 januari 2017

Mijn kantoor is (net als de drie kantoren eromheen) niet warm te stoken. Er zijn al deskundigen bij geweest. Men staat voor een raadsel. Ik zit in de kou. Deze dagen wordt er met elektrische kacheltjes gewerkt om het nog een beetje aangenaam te houden. Die vragen dan weer zoveel stroom dat vanmiddag de stop doorsloeg. Uiteraard was ik op de computer net ergens mee bezig en kon ik daarmee opnieuw beginnen.

De nieuwe kraan moest besteld worden, maar was er in één dag. Gijs heeft hem aan het begin van de avond geïnstalleerd. Als je geen keukenkraan hebt, merk je pas hoe vaak je water gebruikt. Om koffie of thee te zetten, om medicijnen in te nemen, om een paar druiven af te spoelen. Om over koken en afwassen nog maar te zwijgen.

5 bestellingen: Colin Ward, 'Housing an anarchist approach', 'Boekenpost nr. 31', John Steinbeck, 'Cannery Row', Cor Bruyn, 'Wendelmoet', Corrie Hafkamp, 'De fee en de foem'.

18 januari 2017

Vanochtend brachten we de financiële overzichten van de laatste drie maanden naar de boekhouder.

Vandaag werd het pakje (al) bezorgd met de boeken van A.L. Snijders, die ik maandagavond op Catawiki bemachtigde:
- Brandnetels & verkeersborden
- Een handige dromer
- Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk
- Vijf bijlen

Ik heb de hele middag en avond knipsels op alfabetische volgorde staan leggen. Ik voel mijn rug, maar ik heb vier dozen leeg. Het is nu even aanpakken, want je moet veel knipsels 'per letter van de achternamen' hebben om daaruit stapeltjes van één schrijver te kunnen samenstellen. Columnisten gaat natuurlijk vrij snel, maar als het alleen recensies en interviews zijn, is het 'sprokkelen'.

1 bestelling: Peter Dekkers, 'Driehonderdmaal taal'.

19 januari 2017

Open dag. De school ziet er uiteraard op zijn voordeligst uit; de schilder is langs geweest. De sfeer die we uitstralen kunnen we ook in de rest van het jaar waarmaken.

Het zijn lange dagen. Overdag werken we gewoon en de open dag is van 18.00 tot 21.00 uur. Daarna moet er nog opgeruimd worden.

Ik ging aan het eind van de middag - snel - thuis een hapje eten. Toen ik naar de auto liep, kwam er net, rustig rijdend, een trein voorbij. De bovenleidingen zijn blijkbaar bevroren, of er zit rijp aan. Het vonkte en knetterde ontzettend.

2 bestellingen: Theo van Baaren, 'Hommage à Kees Buddingh'', Sjoerd Kuyper, 'Ik herinner mij Klaas Kristiaan', Sjoerd Kuyper, 'Mooie gedichten'.

20 januari 2017

En nog een open dag. Ook vanavond was er een oud-leerling van 'De Grift' met haar dochter. daar merk je aan dat je ouder wordt. Voor mijn gevoel word ik niet ouder. De leerlingen worden ook niet jonger. De ouders, dié worden steeds jonger. De moeders zijn geen moeders, maar meisjes!

1 bestelling: Franz Kafka, 'De gedaanteverwisseling'.

21 januari 2017

Uitgeslapen na de twee open dagen. Ik was kapot.

We gingen vanmiddag een kopje koffie bij Tante Dick drinken. Lidy had appeltaart gebakken en daar namen we een stuk van mee.

Voor het avondeten rookte ik een moot kabeljauw. Lekker, maar het is nog wat experimenteren met de rookmot en met het kruiden van de vis.

gerookte kabeljauw

2 bestellingen: J.H. Kruizinga, 'Kunt u mij de weg naar Bethlehem vertellen?' (2x), Doeschka Meijsing, 'Paard Heer Mantel'.

22 januari 2017

Dylano was vanaf vanmorgen 9.00 uur bij ons. Tygo had een floorbal-toernooi in Utrecht. Van Dylano heb je geen last. Hij speelt met ministeck of op zijn tablet.

Vorige week zondag jokerden we met Martijn. Vanmiddag deden we dat met Suzanne en Gijs.

Gisteren en vandaag legde ik weer vier dozen knipsels op alfabetische volgorde.

knipsels

Ik ben de laatste weken zo druk met die knipsels, dat het schrijven in dit weblog er ook een beetje bij inschiet.

1 bestelling: Willem Wilmink, 'Spook tussen spoken'.

23 januari 2017

3 bestellingen: Hans Nicklisch, 'Vader, het beste paard van stal', Bob Dylan, 'Aantal (24) knipsels over Bob Dylan', 'Griekse goden'.

24 januari 2017

Martijn was vandaag bij Van Kooten en kocht - nu voor de helft van de opruimingsprijs - 'De Nederlandse culinaire literaire literatuur in 90 en enige verhalen', verzameld door Ronald Giphart. Hij heeft het boek eerst even hier neergelegd, zodat ik de opgenomen verhalen kan vermelden op Schrijversinfo (even wat anders dan knipsels sorteren). Zo krijgen 38 schrijvers op Schrijversinfo er vandaag weer een 'item' bij.

6 bestellingen: Daan Bronkhorst, 'Gasten uit nood (vluchtelingen in Nederland en hun achtergronden)', Wim de Bie, 'De Bie Zingt - Een Mini-A-Capella-Elpee' (lp), Pink Floyd, 'Wish You Were Here' (lp), Evert van Dijk, 'Kalligrafie. Het standaardwerk', C. Buddingh', 'Een mooie tijd om later te worden. Dagboeknotities deel 4', knipsel Maurice Gilliams.

25 januari 2017

Een klusjesdag: glas naar de glasbak, bestellingen beantwoorden en betaalde boeken wegbrengen, knipsels naar zolder, een afspraak met de opticien maken, een afspraak met de gemeente maken voor nieuwe paspoorten en een nieuw rijbewijs voor Lidy, proberen een koppeling met het administratieprogramma van de boekhouder te maken (mislukt!), de laatste ct nakijken (gelukt), de laatste betogen nakijken (half gelukt).

Ook vandaag kwam er een pakje van Catawiki. Ik wil er niet elke week wat kopen, maar dit koopje kon ik niet laten gaan. Ik betaalde € 30,00 voor:
- P.N. van Eyck, verzameld werk (7 delen dundruk, 4360 blz.)
- Anton van Duinkerken, Verzamelde geschriften (3 delen dundruk, 2642 blz.)
- Victor van Vriesland, Onderzoek en vertoog (2 delen dundruk, 1407 blz.)

Bekervoetbal is toch vaak aantrekkelijker dan competitievoetbal! Gisteren een 0-0 wedstrijd; 1-1 in de verlenging en een bloedstollende penaltyteeks. Vandaag staat Utrecht met 1-2 achter en maakt gelijk in de laatste minuut. In de verlenging wordt niet gescoord en ook hier een bloedstollende penaltyreeks. Cambuur (eerste divisie!) gaat ten koste van Utrecht door naar de halve finale van de KNVB-beker.

Een verrassing uit een oud krantenknipsel: 'Het digitaal te kopen boek blijft vaak zoek', NRC, 06-12-1999: BOL staat voor Bertelsmann OnLine! Het knipsel heb ik overigens weggedaan.

5 bestellingen: Jac. Bergeyck, 'Het orakel', Kees van Kooten, 'Zwemmen met droog haar. Een lang verhaal kort', 41 knipsels van en over Jan Wolkers, 138 knipsels (Voetnoten) Arnon Grunberg, Guus Betlem, 'Eefje pas op!', Betty van der Plaats, 'Jij bent de oudste, Jet', Jeannette van Luipen- Bronwasser, 'De engelenbak'.

26 januari 2017

3 bestellingen: 'boekenlegger: Wie leest mij voor?', Seneca, 'Tegen bibliofilie', John Irving, 'A prayer for Owen Meany', Willem H. Strous, 'Joods Rhenen (1634-1916). Verdwenen maar niet vergeten'.

27 januari 2017

In H3 bespak ik de ct's. Een leerling met een 5,4 kondigde al vóór de les aan dat ze vastbesloten was er 0,1 punt 'bij te kletsen', want dan had ze een voldoende. Ik adviseerde haar dat in volgende gevallen niet aan te kondigen. Een leraar staat nu al bij voorbaat 'in de verdediging'. Aan het eind van de les was het haar wél gelukt. Ik had écht bij een vraag geen punten gegeven, waar ze ze wel verdiende!

2 bestellingen: Jacoba van Velde, 'De grote zaal', P.J. van der Horst, 'Panorama Mesdag 100 jaar'.

28 januari 2017

Vanmiddag had ik de weduwe van Jan de Zanger aan de telefoon. Op de Schrijversinfobladzijde over hem staat dat hij 'De zeven vadertjes' van Pija Lindenbaum vertaald heeft, maar dat boek is door haar vertaald en niet door hem. Ik heb het aangepast.

Ria vierde het bereiken van haar volgende jubileumleeftijd in een feestschuur op het Renswoudse platteland, net over de Emminkhuizerberg. Ik was vooraf bang dat het er koud zou zijn (en had een trui aangetrokken), maar dat viel reuze mee. Het was gezellig. Ik heb wat bijgekletst met oud-collega's (van de basisschool en uit de gemeenteraad) en er was een lekker stamppottenbuffet (o.a. lekkere zuurkool en goeie haché. De gehaktballen waren wat aan de bleke kant).

1 bestelling: Annemie MacGillavry, 'Je kunt niet altijd huilen'.

29 januari 2017

Scheltema

In de 'Trouw' van gisteren staat bovenstaande foto, genomen in het Amsterdams café Scheltema. Rond de tafel zitten en staan Bas Lubberhuizen, Theo Bouwman, Rudie Kagie, Caroline Torenbeek, Lucy Prijs, Paul Arnoldussen en Kees Schaepman. Namen die een jarenlange VN-lezer als ik onmiddellijk bekend voorkomen. Zij vinden dat de tijdschriften van tegenwoordig te strak in een format gegoten glossy's zijn, waarin geen ruimte meer is voor de persoonlijke inbreng van de redacteuren. Dat laatste willen ze terugbrengen in een nieuwe, tweewekelijks verschijnende krant: 'Argus'. Trouwe lezertjes van de avonturen van Bommel zal deze naam bekend voorkomen. Het is een interessante gedachte, waarover hier meer te lezen is.

Diftong

Vanmiddag zagen we in de Stiplounge aan het Kees Stipplein Hans 'Diftong' Willers optreden. Hij presenteerde daar, begeleid door 'The Shipwrights' en de 'Listless Angels' zijn nieuwe cd. Vooral de rustige nummers, waarin hij over zijn ziekte zong en daar een paar keer een fraaie beeldspraak voor gevonden had ('till the sun goes down) maakten indruk op me.
Het was aardig om ook hier weer te zien dat Veenendaal een dorp blijft: een oud-leerling in de bediening en een angel-leerling op het podium!

3 bestellingen: William Landay, 'De wurger', Nannie Kuiper, 'Ik doe het lekker toch', Hans Krook, 'Toeren door Overijssel, met kampeer- en andere toeristische informaties'.

30 januari 2017

Veel zieke collega's vandaag. De roostermaker had daarom flink in de roosters geschoven. Het voordeel voor de leerlingen is dan dat ze aaneengesloten uren les hebben. Het nadeel voor mij is dat mijn hele dagplanning op de kop gaat.

3 bestellingen: A.L.G. Bosboom-Toussaint, 'Majoor Frans', Habakuk II de Balker, 'Oud gereedschap mensheid moe', Wim Haan, Anton van Harskamp e.a. (red.), 'Mulisch en de wetenschap. Naar aanleiding van De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch'.

31 januari 2017

Vandaag was ik met twee V2-klassen en drie collega's naar Xanten. Daar was ooit een groot Romeins legerkamp en er is nu een museum en een gedeeltelijke reconstructie van dat kamp. Zo'n bezoek is zeer de moeite waard. Het was wat fris in de open lucht en boven de opgegraven fundering van het badhuis, maar als je met je school in dit jaargetijde zowat de enige bezoeker bent, heb je wel een goed overzicht op de leerlingen. De suppoosten in het museum waren blijkbaar fluisterstille Duitse schoolklassen gewend. Ze keken streng en bijna chagrijnig, terwijl onze leerlingen zich over het algemeen heel behoorlijk (maar niet doodstil) gedroegen.

Xanten Xanten
Xanten Xanten


We liepen in het laatste uurtje van de excursie ook Xanten zelf nog even in. Een mooi, middeleeuws stadje, destijds veelal gebouwd met de stenen die men in het verlaten Romeinse kamp verzamelde.

Een gezellige verjaardag van Hannie. Steven had voor de gelegenheid zelfs Duvel in huis gehaald. Hannie had de biografie van Cissy van Marxveldt cadeau gekregen. Die is net uit en werd afgelopen wekeend in zowel 'de Volkskrant' als in 'Trouw' gerecenseerd (in 'Trouw' wat positiever dan in 'de Volkskrant')


Door naar februari 2017