Januari 2019

1 januari 2019

Een staartmees op de vetbollen in de achtertuin.

Voor het muurtje om de voortuin staan de resten van het vuurwerk. Je ziet mensen die langslopen of langsfietsen hun nek verdraaien om goed naar de hoeveelheid te kijken.

vuurwerkresten 2019

Ik zal die rommel morgenochtend maar gelijk naar de stort brengen. Even overwoog ik het nu vast in de auto te zetten, maar ik ben bang dat mijn auto daarna nog een hele tijd naar buskruit ruikt.

Die Prednison is een paardemiddel, maar toch ook een wondermiddel. Twee dagen zo'n pilletje en ik de pijn in mijn vingers is weg en ik kan met mijn rechterhand weer een vuist maken. Een peesontsteking lijkt me dan ook het meest waarschijnlijk geweest (nou ja, geweest, helemaal weg is het ook nog niet).

2 januari 2019

Er was de laatste dagen veel te doen over huisdieren die last hadden van vuurwerk. Columnisten en ingezonden briefschrijvers maakten zich druk. Ik stel vast dat men niet alleen met oordoppen in, maar ook met oogkleppen op naar een oplossing zoekt. Wat ik mis is de oplossing, benaderd vanaf de andere kant: schaf de huisdieren af! Ik heb door het jaar heen veel meer last van honden en katten dan dat die beesten dat ene uurtje in het jaar last van mij hebben!

Bovenstaand tekstje zette ik vandaag op Facebook. Dan weet je dat je flink commentaar krijgt en dat kwam ook. Ik had zelf wel schik van de combinatie oordoppen en oogkleppen. Verder ga ik als de meningen in een discussie doorslaan naar één kant altijd graag aan de andere kant staan. Al moet ik eerlijk toegeven dat een huisdiervrije wereld mij ook wel aantrekkelijk lijkt. Ik word flauw van het behandelen van dieren alsof het mensen zijn. Om van het misselijk makende toontje in de televisiereclame over het redden van zielige ezeltjes nog maar te zwijgen.

Vanmiddag ging ik met Suzanne, Tygo en Dylano naar theater 'De Lampegiet', waar we 'De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen' zagen. 's Middags naar het theater gaan is een vreemde gewaarwording. Je bent dat 's avonds gewend. De zaal was zo goed als uitverkocht: die boekenserie is duidelijk populair. De jongens genoten van de voorstelling en ik genoot van het genieten van de jongens én van de goed in elkaar gezette voorstelling. Veel flauwekul, veel gespring, grapjes, een wonderlijke machine, grapjes over de hoofden van de kinderen heen voor de ouders enz.
Na de voorstelling was er uiteraard een boekentafel in de foyer. Tygo en Dylano kregen een boek en een poster, kregen handtekeningen van de acteurs én gingen met ze op de foto. De acteurs namen er alle tijd voor.

De verschrikkelijke boomhut De verschrikkelijke boomhut

 

3 januari 2019

Ik heb een 'Verklaring omtrent het gedrag' aangevraagd om eventueel in te kunnen vallen op de basisschool van mijn kleinkinderen. Ik moet kosten maken, voordat ik ze mag helpen.

Gisterenavond was 'Millennium 1' op televisie. Ik bleef er weer in hangen. Om half één ging ik toch maar naar bed. Vanochtend keek ik de film 'af' op Netflix en vandaag keek ik ook meteen deel 2. Films voor een tweede keer bekijken is nog niet zo'n slechte besteding van de kerstvakantie.

Ik dacht in de krant 'loonsprookje' te lezen i.p.v. 'loonstrookje': 'We gaan er bijna allemaal op vooruit in het loonsprookje.' Misschien is het wel een betere naam.

Ik het nakijken van de boektoetsen flink uitgesteld tot het eind van de kerstvakantie. Vandaag keek ik die van H3c na. Dat ging nog redelijk vlot. Ze lazen een beetje veel van Carry Slee. Daar zouden ze in H3 een beetje mee klaar moeten zijn. Maar er had zich ook al een leerling aan 'Het diner' gewaagd.

1 bestelling: 'De kroniek van het Rembrandthuis, 1979/2'.

4 januari 2019

Ik heb geen zin gehad om aan de boektoetsen van H4c te beginnen. Dat wordt dan morgen.

De VOG is aangevraagd (en betaald). Het invullen van mijn persoonlijke gegevens ins het systeem lukt niet. Ik heb ze een screenshot gestuurd en om advies gevraagd. Ik krijg het advies om het eens in Google Chrome te proberen i.p.v. in Internet Explorer. Het wordt wel een heel gedoe zo.

Vanmiddag nog maar weer eens een grote pan nasi gekookt, met Foo Yong Hai en met kip Teriyaki. Dat gaat er altijd in. Alleen bij de kleinzoons slaat het nog niet zo aan.

2 bestellingen: Willem Elsschot, 'Een ontgoocheling - Het dwaallicht', Jan Mulder, 'Opmars der Strafschopgebieden'.

5 januari 2019

Vroeg op, want Dylano sliep hier. Hoewel: 8.00 uur valt dan eigenlijk ook wel weer mee.

Ik ben begonnen aan de boektoets van H4. Dat is wel iets meer werk dan die van H3.

3 bestellingen: Annie Rigg, 'I love macarons', Geo Staad, 'Notes on notes', K. Norel, 'Mannen van Sliedrecht'.

6 januari 2019

Ik heb me echt verkeken op de hoeveelheid werk die ik heb aan het nakijken van die H4-boektoetsen. Titelverklaring, motto, thematiek, motieven, enz. Ik moet de boeken erbij pakken of (vaker) internet op om die antwoorden te controleren. En dat dan per boektoets een keer of vijf. Op zich is het geen vervelend werk, maar het is wel veel werk.
Er zitten ook vragen in de toets die nagaan of de leerlingen de theorie bestudeerd hebben. Dat valt af en toe tegen. Bij een vraag over intertekstualiteit krijg ik twee keer een antwoord over interseksualiteit.

2 bestellingen: Frits Barend en Henk van Dorp, 'Voetbal in de oorlog' (VN-bijlage), Tessa de Loo, 'Het rookoffer'.

7 januari 2019

De boektoets van H4 is (ook) nagekeken. Hoge cijfers, maar ook zeer lage. Ze nemen hun werk serieus, of helemaal niet.

De afgelopen drie dagen keek ik op Netflix, 's avonds laat, steeds twee afleveringen van 'Parfum', naar het gelijknamige boek van Patrick Süskind. Het boek werd onverfilmbaar geacht, maar in deze zes keer een uur heeft men dat toch heel knap gedaan. Zwaar, hard en duister, maar intrigerend. Op de achterkant van het boek (ik heb het er even bijgepakt) staat: 'Wat is 'Het parfum'? Een griezelverhaal? Een filosofische thriller? Een erotische fantasie?' Ook in deze serie is het dat allemaal.

2 bestellingen: F.L. Bastet, 'Een mislukte pansfluit', knipsels Drs. P.

8 januari 2019

De nieuwe burgemeester van Veenendaal wordt donderdag aanstaande geïnstalleerd. Het feit dat hij een SGP'er is heeft heel wat tongen losgemaakt. Veenendaal wordt de grootste Nederlandse gemeente met een SGP-burgemeester. Ik ben daar niet blij mee. Ik moet er vertrouwen in hebben dat de sollicitatiecommissie (waarschijnlijk bestaande uit de fractievoorzitters uit de gemeenteraad) haar werk serieus heeft gedaan. Het is helemaal niet uitgesloten dat deze man de beste kandidaat was. Maar dan nog .... Het is dodelijk voor het imago van Veenendaal. Je kunt als gemeente tonnen per jaar uitgeven aan representatie (of hoe je de reclame voor jezelf ook noemt), maar we zijn op deze manier weer tientallen jaren teruggeworpen en het aan dit doel uitgegeven geld in al die jaren is daarmee in een bodemloze put beland.

Dat christelijk imago van Veenendaal werd me, lezend in 'Heimelijke vreugde I' (blz. 321/322) van A.L. Snijders ook nog eens ingewreven:

In een van mijn vorige brieven heb ik geklaagd over het ontbreken van Arminianen en Gomaristen in deze tijd van Hema-epicurisme. Omdat ik maar één brief over God had gekregen. Later kreeg ik er nog één. Van een mevrouw die vertelde dat ze in 1916 geboren was, belijdend lid van de christelijk-gereformeerde Pniëlkerk (waarvan ik tot mijn schande nooit gehoord had), en kwaad omdat ik God de schuld gaf en niet de Duivel. Ze had haar krant 'De Vallei' - wat een prachtige naam voor een krant - opgezegd. Niet alleen vanwege mijn goddeloosheid, maar ook omdat er 06-nummers in verschenen. Gedeelde smart.
Nu krijg ik met dezelfde postzending van een vriend een pesterig kerstcadeautje: een boekje met christelijke dagopeningen voor middelbare scholen. Ik bekeek de lijst van leraren die hieraan meegewerkt hadden. (Er zijn dus leraren de in de Duivel geloven! Die kan ik bij C&A tegen 't lijf lopen, in 1992, zonder dat ik 't weet. Middeleeuwse ontmoetingen in de laatste jaren van de twintigste eeuw.)
Zeer veel woonden op de Veluwe: Ermelo, Hoenderloo, Apeldoorn. Maar één plaats stond met een straatlengte aan kop: Veenendaal. En mijn briefschrijfster kwam ook uit die plaats. Wat is er aan de hand? Met welke ogen kijken de mensen naar TROS, Veronica, VPRO, NOS en AVRO?

1 bestelling: Tom Sharpe, 'Wilt'.

9 januari 2019

Ik begon mijn lessen vandaag met wat basaltwoorden (zie 5 oktober). In beide klassen ging het over de hoofden heen. Ze gunnen mij het plezier in dat soort dingen, maar zien zelf de lol er niet van in. Ik troost mij met de gedachte dat ik ze in ieder geval heb laten zien dat je op verschillende manieren naar woorden kunt kijken. En: je weet nooit wat ervan blijft hangen.

Vanavond was er bij mij thuis een vergadering van het Cultureel Café. Volgende week hebben we een avond over Gilbert van Schoonbeke. Was hij nou wel of niet de stichter van Veenendaal? Kwamen er nou wel of niet een paar honderd Vlamingen met hem naar Veenendaal (en vormde dat mede het Veense dalect)?
Ik maak een gedicht over deze Gilbert. Daar heb ik al een paar avonden aan gewerkt, maar ik vertilde me aan de vorm die ik gekozen heb. Daarom begin ik vanavond opnieuw en ik neem er nu genoegen mee als in elke strofe de tweede regel op de vierde regel rijmt.
Verder ga ik voor de pubquiz voor politici (die we in april organiseren) een aantal vragen bedenken.

1 bestelling: Annie Oosterbroek-Dutschun, 'Bloesem der liefde'.

10 januari 2019

Het witte propjesbehang ken ik bijna uit mijn hoofd.
Gek dat iets op een bepaald moment zo boeiend kan worden dat je er een wereld achter ziet.
En als je zoiets dan later weer terugziet, begrijp je dat helemaal niet meer.
Dingen zijn ook maar momenten.

(Sylvia Hubers, Hier moet ik ingrijpen, blz. 7)

Vanochtend heb ik bij de apotheek weer voor een paar maanden medicijnen opgehaald. Bij de dokter heb ik mijn afspraak met de diabetes-verpleegkundige verzet. Ik bleek met de reumatoloog op hetzelfde moment een afspraak te hebben gemaakt.

Niets in de Staatsloterij.

2 bestellingen: Jaap Goedegebuure, 'H. Marsman - Verzen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Maarten van der Graaff, 'Vluchtautogedichten / real time autobiografie'.

11 januari 2019

Ik heb er lang over gedaan; elke avond één of twee columns, maar nu heb ik 'Heimelijke vreugde 1' van A.L. Snijders toch echt uit. Gelukkig kan ik 'Heimelijke vreugde 2' herlezen. Je ziet aan zijn teksten dat hij erop gekauwd heeft, dat hij plezier heeft in het op een bepaalde manier zeggen van dingen. Doordat de brieven die hij aan de hoofdredacteur schreef (bij het opsturen van elke column) erbij zijn afgedrukt, wordt dat nog veel duidelijker. Nog één citaat:

Levens van levende mensen kunnen bedreigend zijn,
ze zijn onaf, er kan nog van alles gebeuren,
ze kunnen herroepen wat ze hebben gezegd.
Levens van dode mensen zijn prooi,
er kan gekloven en gesabbeld worden,
er kan academisch getwist worden, er wordt, kortom, geïnterpreteerd.
De dode zegt nooit iets terug.
Wat zou mijn wereld overzichtelijk zijn als iedereen dood was.
Eindelijk zou ik alles begrijpen, zonder tegenspraak.

(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 1, blz. 324)

De voor-voorlaatste column (blz. 323) gaat over Joseph Cornell. Een Amerikaan die héél veel 'kastjes' heeft gemaakt. Ik moet dan onmiddellijk aan C. Buddingh' denken, maar voor Buddingh' was het een fase in zijn leven, voor Cornell was het een levensvervulling. Google 'Joseph Cornell' en geniet van de enorme hoeveelheid foto's van zijn kastjes!

Cornell Cornell Cornell

Lidy vroeg of ik op de markt aan de kaasboer wilde vragen of hij ook crème fraiche had. Dat hadden ze niet. De ‘kaasmeiden’ waren bang/speelden dat ze bang waren dat Lidy boos op me zou worden en zijn altijd in voor een geintje. Daarom kwam er een boodschap voor Lidy op de kaasverpakking, met twee handtekeningen.

Creme Fraiche

Vanavond heb ik op Netflix de nieuwe Mowgli-film gezien. Mooi gemaakt en veel dichter bij het originele verhaal dan de Disney-versie. Het is niet allemaal glad en lief in de jungle.

1 bestelling: Jan van der Vegt, 'Hans Andreus - De sonnetten van de kleine waanzin' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

12 januari 2019

Vanavond ben ik de cd/dvd-box van 'Neerlands Hoop' gewoon vanaf het begin gaan bekijken. De oudste beelden zijn zelfs nog in zwart-wit (en duidelijk uit hun allereerste begin, ook qua niveau). Ik ben gestopt bij 'Jan Lul' en ga morgen verder met het hondje 'Whisky'.

2 bestellingen: Dr. C.G.L. Apeldoorn e.a., '' Cor Bruijn - Sil de strandjutter' (Nederlandse keur 13), C.A. van Swigchem, 'Huize van Brienen, Beeld van een Amsterdams grachtenhuis uit de 18de eeuw (beschrijving van Herengracht 284, zetel van de Vereniging Hendrick de Keyser)', M Koord, 'Dat vertellen ze aan d'Amstel en het Y, Een verzameling legendarische, wonderlijke, fabelachtige, bizarre of rare verhalen die met Amsterdam van doen hebben', A.M. de Waal en Han de Vries, 'Amsterdam omstreeks 1800', J.M. Fuchs en W.J. Simons, 'Nou hoor je het eens van een ander. Buitenlanders over Amsterdam', Ton Koot, 'En nu ... Amsterdam in!'.

13 januari 2019

We gingen vanochtend in Rhenen een floorballwedstrijd van Tygo kijken. Ze spelen een niveautje hoger en winnen is niet meer vanzelfsprekend. De wedstrijd die we zagen verloren ze. De wedstrijd daarna hebben ze wel gewonnen.
Het was op de parkeerplaats van 'Het Gastland' zo druk, dat we de auto een eind verderop in de wijk moesten parkeren.

Ik zwoeg al een paar dagen op het gedicht over Gilbert van Schoonbeke. Ik beschrijf zijn leven in een stuk of tien strofen van vier regels. Rijmschema abcb en het geheel in een soort nep-middeleeuws Nederlands. Het wordt met al dat gezwoeg geen topgedicht. Omdat het niet erg wilde lukken, maakte ik ter afwisseling een ollebolleke over hem:

Gilbert van Schoonbeke

Gilbert van Schoonbeke,
Antwerpse magistraat,
bouwer van wallen in’t
noorden der stad.

Hij bakte stenen ter
stadswalversteviging.
Turf voor dat bakken dat
hadden wij zat!

4 bestellingen: Sylvia Hubers, 'Hier moet ik ingrijpen / zeer kort proza', Charlotte Mutsaers, 'Aantal (9) knipsels over De markiezin', Master chefs of India, 'Chicken Delight', meester H.W. Heuvel, 'Oud-Achterhoeks Boerenleven in Beeld'

14 januari 2019

Vanochtend heb ik op het gemeentehuis een nieuw rijbewijs aangevraagd. Dat kan er sinds deze maand alleen nog op afspraak, maar zo'n afspraak is via internet makkelijk te maken en je hoeft daardoor nooit lang te wachten. De baliejuffrouw twijfelde over de bruikbaarheid van mijn pasfoto. 'U ziet er nu wel veel ouder uit.' Lekker is dat, want het is echt een recent gemaakte pasfoto (voor de verlenging van mijn paspoort).

Vanochtend belde mijn diabetes-verpleegkundige. Ik hoef niet nog een keer bloed te laten prikken. Aan de resultaten van de bloedtests voor de reumatoloog kan ze zien dat mijn nierfunctie verbeterd is. Ik had om die uitslagen gevraagd en ze bij de huisarts ingeleverd in de hoop dat extra bloed prikken dan niet meer nodig was.

Vandaag had ik,
héél even
vrede
met het leven.

(Kees B. Tam, ongepubliceerd)

1 bestelling: Louise Alcott, 'Onder moeders vleugels'.

15 januari 2019

De dag voor de toetsweek is weer een studiedag voor het personeel. We werkten vandaag vooral binnen de sectie, waar we een derde vertegenwoordiger op visite kregen. We hebben de keuzemogelijkheid ingeperkt tot twee methodes. De helft van de collega's is voor de ene, de andere helft voor de andere methode, maar voor beide partijen geldt dat ze met de andere methode ook prima zouden kunnen werken. Daar gaan we uitkomen.
Na de lunch waren er door collega's verzorgde workshops. Ik was bij twee collega's die lieten zien hoe ze de leerlingen lieten reflecteren op hun gemaakte toetsen. Interessant en inspirerend. Ook bij mij zijn de lessen waarin ik de toetsen bespreek niet de prettigste lessen en ook ik krijg niet de indruk dat de leerlingen tijdens zo'n les actief bezig zijn met de gemaakte fouten.

3 bestellingen: 'ansichtkaart uit Budapest, 12-09-1986 van Szondi aan Theo Sontrop over vertaling Kapellensbaan', M. Cordier, 'Mah-jong als gezelschapsspel', 1 Kronkel.

16 januari 2019

Vandaag surveilleerde ik van 8.00 tot 12.30 uur in het quarantainelokaal. Een rustig klusje. Daar zitten steeds maar één of twee leerlingen (en er kwam er ook nog eens eentje niet opdagen).
In de sectiekamer stond het (dikke) boek 'Met en zonder lauwerkrans: Schrijvende vrouwen uit de vroegmoderne tijd 1550-1850: Van Anna Bijns tot Elise van Calcar'. Dat heb ik meegenomen naar het quarantainelokaal en ik heb de hoofdstukken genoteerd in Schrijversinfo.

In het Cultureel Café van vanavond deed de werkgroep van het Gilbertjaar, die archiefonderzoek heeft gedaan naar de rol van Gilbert van Schoonbeke in Veenendaal, verslag van haar bevindingen. Het werd duidelijk dat Gilbert van Schoonbeke niet gezien moet worden als de stichter van Veenendaal. Ook heeft hij niet driehonderd Vlaamse arbeiders hierheen gebracht om turf te steken en dus heeft het Veense dialect geen Vlaamse sporen. Wél heeft deze Gilbert een rol gespeeld in de ontwikkeling van Veenendaal. Hij liet ten noorden van Veenendaal turf steken, liet een kanaal graven richting Amersfoort om die turf via Zuiderzee en Noordzee naar Antwerpen te vervoeren. Nog weer later ging die Turf via de Bisschop Davidsgrift (door Veenendaal) naar de Rijn en zo naar Antwerpen.

Ik sloot de avond af met mijn Ollekebolleke over Gilbert van Schoonbeke (zie 13 januari) en vertelde daarna dat er een gedicht over Gilbert in de archieven was gevonden en dat ik dat had overgetypt. Op school had ik dat gedicht (op rekening van het Cultureel Café) laten kopiëren op mooi dik papier. Ik deelde het uit (honderd bleek niet genoeg te zijn!) en las het samen met het publiek. Later hoorde ik dat veel mensen dachten dat het gedicht écht uit een archief kwam. Ik kan blijkbaar óf overtuigend liegen óf overtuigend Middeleeuws Nederlands schrijven:

Gilbert van Schoonbeke

Comt vrienden om my henen
En luystert allemael
Gilbert van Schoonbeke
Hy doedt u syn verhael

Laet ick u eerst vertellen
Wat myne afcomst is
Geboortig uyt Antwerpen
Dat is tocg wel gewis

Myn vaeder hadt twee vrouwen
Ick was onwettigh kind
Er viel dus niets te erven
Door my wert niet geïnd

Myn wyf hiet Elisabeth Hendricx
Sy was eerst zeventien jaer
Wy huwden in ‘44
Zes kind’ren cwamen daer

Myn lief was enigh kind
Haer vaeder die was rijck
Ons becwam by syn verscheyden
Dus ruym het aertse slyk

Gy kent Maarten van Rossum
Hy belegerd’ onze stad
Wy werden ‘t toen gewaer:
In ons’ wallen zat de klad

In vijftiennegenenveertig
hadt ick een duyd’lyck plan
Voor ’t bouwen van stadswallen
En dat cwam er toen ook van

Wy hadden daervoor nodig
Seer veel gebacken steen
En om die steen te backen
Was turf van node (of veen)

Die turf die kwam uit Holland
uit de Geldersche Vallei
Graef daarvoor nieuwe vaerten
Was wat ick de menschen zei

Er was een Brouwersopstand
Ick moest naer Brussel gaen
Maria van Hongarije
Heb ik daer bygestaen

Ick wert slegts zevenendertig
Was enk’le maenden kranck
In de kerk der Minnebroeders
rust ick tusschen predickstoel en banck

5 bestellingen: Martin Amis, 'Geld. Afscheidsbrief van een zelfmoordenaar', 'Aantal (7) knipsels over Robert Musil', 1 Kronkel, Arnon Grunberg, 'Figuranten', 'Aantal (17) knipsels over Umberto Eco'.

17 januari 2019

Dylano zat televisie te kijken. Er kwam een reclame voorbij van 'Cooker, de kraan die alles kan'. Je zag hem even nadenken en toen zei hij: 'Nee hoor, die kan niet alles. Hij kan bijvoorbeeld niet met een bezem vegen!' Een kleinzoon naar mijn hart!

2 bestellingen: Willard Motley, 'We fished all night', Gerrit Achterberg, 'Achtergebleven gedichten', Julien Pirana, 'Twee brieven uit Het linker pad van de Boeddha'.

18 januari 2019

Een vrije dag, maar ik heb van 14.00 tot 22.00 uur gewerkt: Open dag op school en dan worden we allemaal geacht aanwezig te zijn. En terecht: we moeten leerlingen werven om onze eigen banen veilig te stellen. Het ging goed. De sfeer was ontspannen en open. Ik ben gedeeltelijk 'deurwacht' geweest bij de voorlichting van de leerlingbegeleiders van brugklassen (als je niemand voor de deur zet, lopen 'ze' midden in het praatje naar binnen) en ik heb gedeeltelijk bij de sectie Nederlands meegeholpen.

4 bestellingen: Bohumil Hrabal, 'Danslessen voor gevorderden. Verhalen, verteld aan een jongejuffrouw in 1948', Wina Born, 'ABC - Het lekkere alfabet', Adriaan Morrien en Pierre H. Dubois (samenstelling), 'Meesters der Franse vertelkunst', Irene van Lommestein e.a., 'Doe meer met de magnetron, informatie, tips en recepten'.

19 januari 2019

Het lukte vandaag om de twee CT's van H3 nagekeken te krijgen. Ze zijn redelijk gemaakt.

1 bestelling: Willem Frederik Hermans, 'Hundertwasser, honderdvijf en meer verhalen' (Bulkboek).

20 januari 2019

In de afgelopen weken besprak ik in H3 én in H4 het pleonasme. Vandaag leverde voetbalanalist De Boer me een nieuw voorbeeld. Hij hoopt dat de ontknoping van de Eredivisie pas plaatsindt op de laatste slotdag.

21 januari 2019

Vanmiddag haalde ik mijn nieuwe rijbewijs op. Het had eind vorige week al gekund. Dat is binnen een week. Je hoort en leest berichten dat het aanvragen van een nieuw rijbewijs maanden kan duren, maar dat zijn dan blijkbaar bijzondere rijbewijzen.
We brachten ook de auto voor een APK naar Bochane.

Van de bestellingen via Boekwinkeltjes wordt standaard een deel nooit betaald (Ik weet van andere verkopers dat die daar ook last van hebben). Vandaag ruimde ik een flinke stapel van die nooit betaalde boeken weer op.

22 januari 2019

Vorige week vrijdag, bij de borrel na de open dag, vroeg collega Karin me of ik A. den Doolaard kende. Ja, daar heb ik wel het één en ander van gelezen. Ik heb ook een bladzijde over hem op Schrijversinfo staan én ik heb een jaar of wat geleden een doos vol boeken van hem geleverd aan een museum over hem in Macedonië. Daar wilde ze het net over hebben: zij kent de eigenaar van dat museum én heeft twee door hem geschreven boekjes over A. den Doolaard. Die brengt ze volgende week voor me mee!

Yuzmeski Yuzmeski

Vandaag lagen die boekjes in mijn postvak:
- Misho Yuzmeski, Our Dutch friend A. den Doolaard
- Misjo Joezmeski, Macedoniërs, A. den Doolaard en andere Nederlanders.
Opvallend is de verschillende schrijfwijze van de naam van de auteur. Nog veel opvallender is, dat er in het tweede boekje elf bladzijden over mij staan! Misjo vertelt daar dat hij Nederlandse boeken van A. den Doolaard zocht, bij Raban terechtkwam en negenendertig boeken bij mij bestelde. De complete mailwisseling is in het boekje opgenomen (inclusief mijn IBAN-nummer) en ook de complete lijst met bestelde boeken.
Op bladzijde 35 komt mijn naam voor het eerst voor, met een noot onder aan de bladzijde: 'Marius Beek (26.11.1958, Veenendaal). In zijn geboortestad is hij bezig met educatieve, culturele en politieke activiteiten.'

Vanmiddag begon het te sneeuwen. Vanavond ligt er een deken van een centimeter of vier dik.'

23 januari 2019

Gisterenavond rond half elf stopte het met sneeuwen. Ik veegde toen de ruiten van de auto nog even schoon. Dat was een goede gedachte, want vanochtend hoorde ik iedereen zijn ruiten krabben, maar ik kon zo weg rijden.

Vanochtend surveilleerde ik bij aan aardrijkskundetoets in H4. Ze hebben hun eigen dikke Bosatlas bij zich. Ik heb voor de vorm wat atlassen gecontroleerd: die waren 'schoon'.

Er zijn (door het weer?) twee leerlingen te laat in het lokaal. De ene schuift bescheiden naar binnen en gaat snel zitten. De andere komt met veel kabaal binnen, roept wat dingen door de klas en gaat ook nog eens met veel omhaal terug naar de gang om haar atlas uit haar tas te halen.

3 bestellingen: Marga Minco, 'Je mag van geluk spreken', 'Oranjekruisboekje', Friedo Lampe, 'Bij het vallen van de duisternis'.

24 januari 2019

Vanochtend deed ik een paar boodschappen bij AH op de Ellekoot. Het parkeerterrein achter het winkelcentrum was een ijsbaan. Levensgevaarlijk!

4 bestellingen: Régine Deforges, 'De blauwe fiets (De blauwe fiets/Dagelijks verraad/De duivelse lach)', Ina Bakker & Margriet Husmann, 'Positief omgaan met kinderen / praktijkboek voor ouders en andere opvoeders', P.R. Klosse, 'Aan de slag met wijn - Leermiddelenserie voor het gastheerschap', Charles Dickens, 'De nagelaten papieren der Pickwick Club (deel I)'.

25 januari 2019

Zelf houd ik het meest van mensen op afstand,
in de krant, op de radio, op de tv,
in de gefrankeerde enveloppe.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 2, blz. 101)

De betogen van H3 zijn nagekeken.

Tygo heeft de hele middag met klasgenoten buiten gespeeld. Ik vind die sneeuw maar vies en lastig, maar hij geniet er volop van.

3 bestellingen: Marjoleine de Vos, 'Uitzicht genoeg', Zuivelbureau, 'Het zuivel kookboek', Augusto Roa Bastos, 'Mensenkind'.

26 januari 2019

Door dooi en regen is de sneeuw weer weg. Alleen waar het op hopen geveegd of geschept is, liggen nog resten.

De toetsen van H4 zijn nagekeken.

4 bestellingen: Patricia Duncker, 'De Foucault Hallucinatie', Veronica Hazelhoff, 'Auww!', Douwe Draaisma, 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt / de geheimen van het geheugen', Jolande Withuis, 'Raadselvader / Kind in de Koude Oorlog

27 januari 2019

Het corrigeren van de beschouwingen van H4 is meer werk dan ik had ingeschat. Dat krijg ik vandaag niet af.

2 bestellingen: J.M.E. Rutten, 'Knippen - naaien - verstellen', 'Heemschut - November December 1985 - No. 11-12'.

28 januari 2019

Een medisch dagje: vanochtend was ik bij de reumatoloog. Ik krijg een pil tegen de jicht én een pil om de bijeffecten van de andere pil te bestrijden. De waarde van het bloed wat betreft urinezuur was te hoog en die kan zo omlaag gebracht worden. Het is de vraag of de pijn in mijn vingers zo minder wordt. Als dat gebeurt is dat mooi meegenomen. Als dat niet gebeurt, dan was dát geen jicht en moeten er nog andere medicijnen bij.

Vanmiddag was ik ter controle bij de tandarts. Een nieuwe mevrouw in de maatschap. Ze ontdekte zes gaatjes! Dat zou heel goed aan mijn medicijngebruik te wijten kunnen zijn. Toch kan ik me ook niet aan de indruk onttrekken dat een wisseling van behandelend tandarts ook altijd een hoop extra onderhoud oproept.

Bij het ouderlijk huis (dat leeg moet) van oud-collega Adriaan haalde ik vanmiddag zo'n achttien (bananen)dozen boeken op. Zijn auto vol én mijn auto vol. Er zit veel moois bij: poëzie, kunst, literatuur.

29 januari 2019

Ik gaf vandaag zes lesuren achter elkaar. Er zat een standby-uur met een brugklas tussen én mijn achtste uur werd naar het zevende verplaatst. Het is jaren geleden dat ik zo'n lesdag had. Dat komt doordat ik mijn andere taken heb laten vallen en nu vooral nog lesgeef. Vanaf vandaag heb ik er een H3-klas bij. Ik kreeg een vergoeding in uren voor het voorzitterschap van de MR. Daar ben ik een week of wat geleden mee gestopt en dat kon nu met die klas weer ingevuld worden.

30 januari 2019

Vandaag vijf uur achter elkaar les. Na twee van zulke marathons moet ik thuis wel even gaan liggen.

6 bestellingen: J.H.N. Grandia, 'Onderwijs en sociaal milieu, Keri Hulme, 'Kerewin', J. Slauerhoff, 'Serenade', F. Springer, 'Quissama', F. Springer, 'Bougainville', F. Springer, 'Tabee, New York', Jan Groeneveld, 'Landinrichting (Voor een mooi, gezond en produktief platteland)', Lévi, Weemoedt, 'Van harte beterschap. Kleine trilogie der treurigheid'.

31 januari 2019

Uitgeslapen. Verder ben ik deze dagen vooral de in huis gehaalde boeken aan het uitzoeken. De kapotte boeken gaan in de papiercontainer van school. Alle andere boeken krijgen vast een code: AA411. Als ik dat niet doe weet ik later niet meer welke boeken waarvandaan kwamen.
Een paar boeken gaan voorlopig even in mijn eigen boekenkast:
- Willem Elsschot, Villa des roses
- Jan & Annie Romein, Erflaters van onze beschaving
- Jan & Annie Romein, De lage landen bij de zee. Een geschiedenis van het Nederlandse volk

Verjaardag van Hannie. De dames en de heren zaten 'ouderwets' gescheiden. Met Warner en vooral met Leen bijgepraat.

2 bestellingen: 'De nieuwe taalgids, jaargang 59, nummer 4, 1966', 'Heemschut - November 1976 - No. 11'.