Januari 2020

1 januari 2020

Een tientje in de Staatsloterij.

Ik heb mezelf toegestaan in de laatste dagen van december niet met school bezig te zijn. Maar dan moet je er in januari toch maar weer tegenaan. Vandaag heb ik de toets grammatica én de uiteenzetting van H3 nagekeken.

1 bestelling: 'De Revisor, negende jaargang, nr. 2, april 1982'.

2 januari 2020

Door met schoolwerk. Vandaag maakte ik de toets voor H3.

Nieuw op Schrijversinfo: Jacques Gans.

Aan goed opruimen gaat denkwerk vooraf:
- Zal ik al die dozen met boeken voor 1 euro toch maar weggooien? Ze nemen veel ruimte in en ze meenemen naar een boekenmarkt levert bijna niets op?
- Is zo'n kastje met gratis-mee-te-nemen-boeken een alternatief?
- Als ik nu eens alle bloemlezingen/verhalenbundels in dozen naar de garagebox doe?
- Dan zou ik daar de poëziebundels netjes neer kunnen zetten.

Ik probeer de knipsels netjes op te bergen. Dat betekent dat ik om de haverklap door de plastic hoesjes heen ben en vrijwel net zo snel door de etiketjes. Vanmiddag haalde ik vijf pakjes etiketjes bij Van Kooten. Van de uitverkooptafel nam ik nog mee:
- J.J. Voskuil, Binnen de huid
- Christiaan Weijts, Achternamiddagen

Suzanne en Gijs namen ons vanavond mee naar 'Hugo's pannenkoekenrestaurant'. Daar waren wij nog nooit geweest. Pannenkoeken zijn niet mijn eerste keus, maar ze waren bepaald smakelijk én het was gezellig. Ze hebben wel durf getoond met het op die plek neerzetten van zo'n enorm gebouw, vooral omdat je er ook niet toevallig langskomt. 's Zomers wel trouwens, op de fiets.

2 bestellingen: M.H. Brave-Maks, 'De Koningin in Londen', Tim Krabbé, 'Flanagan, of het einde van een beest'.

3 januari 2020

Mijn vingers typen 2019, als mijn hoofd 2020 denkt.

Oliebollenrum

Tip voor de laatste oliebollen: Een glaasje rum op tafel zetten, met een pipetje erin. Even druppelen en dan worden die laatste oliebollen ineens (weer) heel lekker!

Nieuw op Schrijversinfo: Gia Kes.

Vandaag verzamelde ik vragen voor de H4-toets. Morgen kies ik daar de vragen uit en maak ik de toets af.

3 bestellingen: Jef Last, 'Hongkong vanuit veertien gezichtspunten', Ina van der Beugel, 'Een vrouw over mannen', Gerard Reve, 'Oud en eenzaam'.

4 januari 2020

Tussen mijn twintigste en mijn dertigste levensjaar las ik - met veel leesplezier - een stuk of wat boeken van John Irving. Sindsdien kocht ik af en toe nog zo'n door hem geschreven dikke pil. Die staan me nu - al jaren - in mijn boekenkast aan te staren en het is maar de vraag of ik ooit tot het lezen ervan kom.

De H4-toets is af.

Deze week is Harry de Winter weer op televisie met zijn praatprogramma 'Wintertijd'. Een aardige formule: clips van de favoriete muziek van de gast en daartussendoor (soms impertinente) vragen over het leven van die gast. Gisteren zat Youp van 't Hek bij hem aan tafel. Diens muziekkeuze was verrassend aardig. Hij blijkt een liefhebber van Alex Roeka te zijn. Zo vaak zie je die niet op televisie! Daarna werd een band aangekondigd met de woorden: 'De Nederlandse versie van de Traveling Wilburys'. Dat is nieuwsgierigmakend. Het ging om 'Vreemde kostgangers', een gelegenheidsformatie van Boudewijn de Groot, Henny Vrienten en George Kooymans. Hun nummer 'Scheiding' was te zien. Dat was genoeg om vandaag eens meer van deze heren te beluisteren op Spotify.

3 bestellingen: Koos Meinderts, 'De club van lelijke kinderen', Hans Dorrestijn, 'Dorrestijns Pers Agentschap', 'Jacques Hamelink - Het plantaardig bewind. Zes verhalen' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

5 januari 2020

De kleinzoons sliepen vannacht hier. We lieten ze een poosje opblijven. Daarvoor bedankten ze ons door niet vroeg wakker te worden.

We reden vanmiddag naar Oostzaan. Onderweg zagen we op een weiland een enorme groep zwanen. Prachtig om te zien. AnneMarie heeft (net als Gert) zo'n SodaStream gekocht. Bij Gert vergat ik erom te vragen, maar nu kon ik het water eruit proeven. Dat is heel goed te drinken.

Lidy

AnneMarie krijgt steeds meer opdrachten om portretfoto's te maken. Ze oefent nog wel graag op familieleden (en die vinden dat leuk).

Nieuw op Schrijversinfo: Ivo Michiels.

3 bestellingen: 'Recepten: In de Italiaanse keuken', Jo van Ammers-Küller, 'De opstandigen. Een familie-roman in drie boeken', Rie van Rossum, Anne de Vries, W.G. van de Hulst e.a., 'Kerstvertellingen'.

6 januari 2020

We begonnen het schooljaar met (alweer) een studiedag. We bereidden o.a. de open dag (van volgende week vrijdag) voor. Daar werd ik wel blij van. We gaan het met de talen heel anders doen en daar kwamen veel leuke ideeën bij tevoorschijn.

Er was na afloop een nieuwjaarsborrel met een 'nootje'. Daar was iedereen opvallend snel vertrokken. Het was - de eerste dag na een vakantie - erg koud in school en de meesten hadden het na een lange studiedag wel gehad.

Af en toe denk ik: ben ik nou zo'n uitslover? Vandaag hoorde ik een aantal collega's mopperen dat ze deze week, en vanavond al, zo druk zijn met lessen voorbereiden en toetsen maken. Tja, als je er zelf voor kiest in je kerstvakantie helemaal niets voor school te doen, dan ben je de dagen daarna druk. Daar moet je niet over mopperen, daar heb je dan zelf voor gekozen.

Dit weekend dacht ik: 'Van sommige schrijvers heb ik wel vijf of zes mappen met knipsels te koop staan. Als iemand nou vraagt: krijg ik korting als ik van die of die schrijver alle mappen in één keer bestel?' Ik bedacht dat ik in zo'n geval wel zo'n 20% korting wil geven. En ja hoor ...... vandaag krijg ik exact die vraag via de mail (over vijf mapjes 'Freek de Jonge').

7 januari 2020

In mijn H4-klassen bereidde ik de toets van volgende week voor én oefenden we voor de debatten van de week erna.

2 bestellingen: H. Groot, 'Kosmologie (1) / Eindige onbegrensde ruimte?', P. Govers, 'Hebben electrische auto's de toekomst?'.

8 januari 2020

Ook vandaag oefende ik met mijn H4-klassen voor de debatten van vrijdag 24 januari. 's Ochtends debatteren dan onze vierde klassen onderling. 's Middags is er op onze school een debat tussen diverse scholen uit de hele Benelux. Vanochtend overlegde collega Piet met twee mannen van de DebatUnie over de organisatie van die middag. Vanuit het kantoor van Piet konden ze mijn klas inkijken en ze zagen op het digibord de debatopdracht staan. Eén van die mannen bleek de maker van die opdrachten te zijn (ik had ze digitaal van een collega gekregen, die een debatcursus bij ze gevolgd had). Ze kwamen even mijn klas in om mij een hand te geven en te vertellen hoe leuk ze het vonden dat ze hun eigen materiaal 'in gebruik' zagen. Ik complimenteerde ze met het materiaal en ze konden (gelukkig) zelf zien hoe 'lekker' de leerlingen ermee aan het werk waren!

9 januari 2020

Een rustige dag. Ik haalde de jongens van school. Dylano ging mee naar huis. Tygo wilde met een vriendje naar het winkelcentrum. Ze gingen bij de Albert Heijn mensen om de voetbalplaatjes vragen.
Ik houd daar helemaal niet van, maar om het hem nou te verbieden?! Ik zei dat hij om half vijf bij ons thuis moest zijn. Dat heeft hij netjes gedaan.

Vanochtend belde de Vuurvlinder. Of ik morgen een keer 'op Noord' in wil vallen in de groep 7/8 daar. Tja, het is niet de locatie van de kleinkinderen, maar wel de school van de kleinkinderen. Ik zei dus toch maar 'Ja.' Nadat ik dat gezegd had, kwamen ze met een 'dingetje'. De klas gaat 's middags op de fiets naar het CLV om daar wat voorbeeldessen te volgen. Of ik dat wel wilde. Ja hoor, dat lijkt me juist grappig: als invaller met zo'n basisschoolklas eens gaan bekijken hoe de collegaschool/concurrent dit soort dingen organiseert! Een milde vorm van bedrijfsspionage.

3 bestellingen: Remko Kampurt / Remco Campert, 'tjeempie! of liesje in luiletterland', J. Bernlef, 'Hersenschimmen', Esther Hagers (vertaling en bewerking), 'Kinderen schrijven aan God'.

10 januari 2020

Ik fietste vanmorgen, even na half acht, door het donker naar de Vuurvlinder-noord. Dwars door het dorp viel die afstand nog wel mee. Toch was ik blijkbaar nog niet goed wakker. Op de Prins Bernhardlaan werd er achter me geclaxonneerd. Ik vroeg me af waarom en zag toen dat er aan weerszijden van de rijbaan tegenwoordig fietspaden zijn. Daar ben ik toen maar snel op gaan rijden.

De Vuurvlinder-noord is een klein schooltje: vier combinatieklassen. Gelukkig is er weer een behoorlijke aanwas van kleuters! Groep 7/8 telt tweeëntwintig leerlingen, waarvan er drie ziek waren. Nadat ik me voorgesteld had, mochten ze me vragen stellen. Uiteraard 'Hoe oud bent u?' Maar ook: 'Wat is uw schoenmaat?', 'Wat voor auto heeft u?' en 'Voor welke voetbalclub bent u?'. De vraag 'Hoeveel verdient u?' wist ik - geloof ik - handig te omzeilen.
Ook hier vielen de Taalvoutjes in de smaak. Ik kwam daardoor wat in tijdnood en liet het rekenen schieten. Later op de dag waren er presentaties. Ik gebruikte de PowerPoint van een meisje als basis voor een taalles (nadat ik me ervan had vergewist dat ze begreep dat het niet was om kritiek op haar te hebben). Toen hadden we zoveel taal gedaan, dat ik de daarna geplande taalles liet schieten en daarvoor in de plaats het rekenen van 's ochtends deed.

's Middags fietsten we (met drie hulpmoeders) naar het CLV, waar de leerlingen drie voorbeeldlessen van een halfuurtje kregen. Ik stelde me toch maar voor aan de brugklascoördinator; het is een beetje lullig als ze er later achterkomen dat ik welliswaar invaller op de Vuurvlinder was, maar ook op het Rembrandt College werk. Dat was maar goed ook, want ik liep even later oud-collega Dielemans tegen het lijf. Zij werkte eerst op het Rembrandt College, maar nu sinds een paar jaar op het CLV. Behalve met oud-collega Dielemans, sprak ik ook nog een poosje met oud Grift-collega Arie Verhoog.

De organisatie van deze lesjes is op het CLV duidelijk anders dan op het Rembrandt College. Ze gooien de basisschoolklassen in groepjes van pakweg vier leerlingen flink door elkaar (en geven ze dus niet als bestaande basisschoolklas les). Daarnaast is het niet de bedoeling dat meefietsende ouders of docenten met de leerlingen meegaan naar de lessen (voor docenten kan eventueel een uitzondering worden gemaakt).

De schooldag op de Vuurvlinder duurt in principe tot 14.15 uur. Ik was deze keer wat langer bezig, want de lessen op het CLV duurden tot 15.00 uur en daarna moesten we nog terugfietsen. Ik ga daar niet over mopperen. Het was leuk om te doen en bovendien ben ik op vrijwel alle andere invaldagen veel eerder naar huis dan de andere onderwijzers/onderwijzeressen.

Ze mogen me overigens voor deze groep 7/8 best nog een keer bellen.

2 bestellingen: M.F.K. Fisher, 'In de Franse keuken', Jan Stavast Reeks no. 12: 'Een nacht bij de Thibetaanse Monniken', Jan Stavast Reeks no. 36: 'Hoe de Peking-Mensch gevonden werd'.

11 januari 2020

Afgezien misschien van bajesklanten en intercontinentale vliegers leest niemand een boek in één keer, of zoals de bedenkelijke aanbeveling luidt: in één ruk. De lectuur is onvermijdelijk verdeeld over porties vrije tijd, verspreid over uiteenlopende plaatsen als bedden, treinen, stranden, toiletten en terrassen.
(Christiaan Weijts, Achternamiddagen, blz. 73)

Ik maakte vanmiddag een vegetarische lasagne. Ik miste het gehakt (of de ham o.i.d.) niet.

Op Catawiki werd vandaag een schriftje aangeboden, waarin een zeer jonge C. Buddingh' (in 1935) met de hand 25 gedichten uit 'Paradise regained' van Hendrik Marsman overschreef en op de kaft ook het omslag van dat boek (een beetje houterig) natekende. Dat is natuurlijk wel een hebbedingetje. Ik stond mezelf toe mee te bieden tot honderd euro, maar het ging daaroverheen. Jammer (en ik heb nu al een klein beetje spijt dat ik niet hoger ging).

€ 7,50 in de Staatsloterij. Zo houden ze je aan het lijntje.

12 januari 2020

We waren vanmiddag even bij Martijn. Een nieuw tv-meubel, het oude naar boven, een kast van zolder naar de eerste verdieping, de muur (waar die kast stond) geschilderd (bijna klaar). Hij begint nu toch wel aardig op orde te komen.
Op de fiets zag ik bij ons in de wijk een bordje: 'Roland Holstlaan'. Adriaan of Henriëtte? Of twee vliegen in één klap? Ik vermoed dat ik het formele antwoord weet: de naar dichters genoemde straten hier geven alleen de achternaam: Achterberglaan, Nijhofflaan, Marsmanlaan, Brederodelaan, Staringlaan. Maar daar komen ze niet mee weg: Jan Campertstraat, Betje Wolfflaan, Aagje Dekenweg! Nog een mogelijkheid: ze hebben gedacht dat Roland de voornaam was!

Ik las vandaag een rapport van een psycholoog over een leerling. We spreken daar morgen over met de ouders. Ergens halverwege lees ik: 'Het meisje die ....'. Het kost me daarna enige moeite de rest van het rapport serieus te nemen. Hoe is het toch mogelijk? Gestudeerde mensen ......

1 bestelling: Caja Cazemier, Anna Woltz, Edward van deVendel e.a., 'Nog een stuk! Vijftien fragmenten om (voor) te lezen'.

13 januari 2020

Een telefoontje: of ik donderdag en vrijdag diezelfde groep 7/8 weer les wil geven. Donderdag graag, maar vrijdag hebben we op het Rembrandt College een open dag. Van 15.00 tot 21.00 uur, maar ik word wel eerder verwacht om de boel in orde te brengen (en bovendien trek ik zo'n dag anders niet)..

We deden vanmiddag boodschappen bij 'Hoogvliet'. De kerst is voorbij ...... de paaseitjes liggen in de winkel!

De laatste weken kijken we wat series op Netflix. Samen keken we 'Virgin river'. Op internet lees ik de kritiek dat dit wat op een soap lijkt, maar daar ben ik het niet zo mee eens. Het is wel een goed verhaal. De karakters zijn behoorlijk uitgewerkt (en de natuur daar is prachtig).
Momenteel kijk ik (zonder Lidy) naar 'Jan de Lichte'. Een veel harder (en soms zelfs gruwelijk) verhaal. Ik vrees dat het waarheidsgetrouw is. Het is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Louis Paul Boon, maar het is geen verfilming ervan. Toch denk ik wel dat ik dat boek ook maar eens ga lezen.

1 bestelling: W.H. Gispen, 'Schoonheid van industriële producten'.

14 januari 2020

En alweer een studiedag. De laatste van dit schooljaar, begreep ik. Het was één van de betere studiedagen; afwisselend en mét aan het eind het idee dat je er verder mee gekomen bent.

6 bestellingen: Aart Staartjes, 'Aartsvader', Gerrit Achterberg, 'Blauwzuur', F.M. Dostojevski, 'Misdaad en straf', Herman Melville, 'Billy Budd and other stories', Ben Borgart, 'De vuilnisroos', Marnix Gijsen, 'Klaaglied om Agnes'.

15 januari 2020

De toetsweek is begonnen. Mijn H3-klas had wel gewoon les. Dat betekende zo'n beetje om-en-om lesgeven en surveilleren.

Vanavond keek ik de laatste aflevering van 'Jan de Lichte'. Ik zocht ook de boeken van Louis Paal Boon op. Die schreef ook 'De zoon van Jan de Lichte' en in deze laatste aflevering van de serie is die zoon ook te zien. Zo houden ze de mogelijkheid van een tweede jaar open.

16 januari 2020

Vandaag stond ik weer voor groep 7/8 van Vuurvlinder-noord. Op zo'n tweede invaldag in een klas is voor de leerlingen 'het nieuwtje ervan af' en is het 'gewoon' werken. Ik nam o.a. een tempotoets rekenen af. Dat was nog een hoop nakijkwerk. Ook deze locatie heeft een vakdocent gym. De ouders mochten vandaag meegymen. Er kwam één vader meedoen.

2 bestellingen: Godfried Bomans, 'Wandelingen door Rome', Juliet Kepes, 'Birds'.

17 januari 2020

Aan het begin van de middag was ik op bezoek bij Rudy Dek. Hij woont prachtig in het nieuwste stuk van Veenendaal-Oost. We spraken over het Cultureel Café van 12 februari. Daarin zijn Rudy en Peter van Beek te gast; allebei thrillerschrijver, allebei met een vaste locatie voor hun thrillers. Voor Rudy is dat de Nijmeegse vierdaagse. Voor Peter is dat het eiland Texel. Maandagavond ga ik bij Peter op bezoek. Het belooft een 'spannend' Cultureel Café te worden.

Ik kreeg van Rudy twee van zijn boeken mee. De thriller 'Oorlogspad' en het boek 'De leugen. Voor wie aan taal begint'.

Van 15.00 tot 21.00 hadden we 'Open dag' op school. Het was ontzettend druk. De nieuwe opzet met de talen was zeer geslaagd. Ik stond weer voor het lokaal waar de brugklascoördinatoren hun praatje hielden. Vooral om te zorgen dat er tijdens het praatje geen mensen naar binnen 'stiefelden'.
Er kwamen veel oud-leerlingen (van zowel 'De Grift' als van het 'Rembrandt College') met hun kind langs. Met een aantal maakte ik ook een praatje. Anne Marie is tegenwoordig locatieleider op een basisschool in De Betuwe. Osman is timmerman en komt regelmatig zijn materialen bij Gijs kopen.
Als zo'n oud-leerling tegen zijn/haar kind zegt: 'Deze meneer was mijn meester toen ik op de basisschool zat', zie je zo'n kind denken 'Hoe oud is die man dan wel niet?'
Ik gaf zo'n twintig leerlingen uit de groepen 7/8 van 'De Vuurvlinder' en high five. Leuk .. en goed voor mijn ego, vooral omdat nogal wat moeders mij toefluisterden: 'Hij (of zij) vond het heel leuk dat u de klas een dagje les gaf.'
Zes uur staan is wel lang. Dat merk je nog meer aan het gevoel in je voeten en onderbenen dan aan de klok.

Een extraatje op deze open dag: mijn eigen kleinzoon in de school:

Tygo op de open dag Tygo op de open dag

 

2 bestellingen: 3 boekenleggers, Machteld Bouma, 'Pur'.

18 januari 2020

Ik ben gesloopt na zo'n open dag. Vandaag sliep ik dus een gat in de dag en verder deed ik vandaag weinig.

In de achtertuin vond ik deze peervormige stuifzwammen:

Peervormige stuifzwam

1 bestelling: prentbriefkaart 'Een Heer in de kracht van zijn leven!'.

19 januari 2020

Nog een rustige dag. Vanmiddag gingen we een eindje wandelen rond 'Het Fort aan de Buursteeg' en dronken we een kopje koffie in de 'Grebbelounge' aldaar.
Ik dacht altijd dat het 'Buurtsteeg' was, in analogie met 'Buurtlaan', maar die 't' blijkt er niet in te horen.

Fort aan de Buurtsteeg Fort aan de Buurtsteeg
Fort aan de Buurtsteeg Fort aan de Buurtsteeg

20 januari 2020

Vanmiddag brachten we de BTW-administratie van het vierde kwartaal naar de boekhouder. Op de terugweg deden we boodschappen bij de Albert Heijn. Een stuk of drie, om voetbalplaatjes bedelende kinderen, herkenden me: 'Meester Mats!' Dat krijg je als je op een basisschool in de wijk invalt. Vervolgens regelde het plaatjesgedoe zichzelf. Eén van die kinderen zei: 'Zijn kleinzoon heet Tygo. Die zit bij mij in de klas. Die krijgt natuurlijk de plaatjes!' En zo is het!

Nieuw op Schrijversinfo: M.A.M. Renes-Boldingh.

Vanavond ben ik, ter voorbereiding van het Cultureel Café van 12 februari bij thrillerschrijver (en collega) Peter van Beek op bezoek geweest. De voorbereiding ging soepel en het was bovenal gezellig. We zijn even oud, hebben beiden eerst de PA gedaan en delen meer zaken, waardoor er gespreksstof genoeg is.

6 bestellingen: A.J. Zwinenberg, 'Australië en zijn aboriginals', K. van Geest, 'Janneke', Clarissa Jacobi, 'De donkere bril en andere verhalen', J. Slauerhoff, 'Verzamelde werken. Proza I (Schuim en asch / Het lente-eiland en andere vulkanen / Verspreide verhalen)', Remco Campert en Jan Mulder, 'Fiebelekwinten', Wim J. Simons, 'Bertrand Russell', Rudie Kagie, 'Bertrand Russell. Stichter van een nieuw soort tribunaal'.

21 januari 2020

Ik moet wennen aan het ontzettende laatste-momenten-gedrag van mijn mentorleerlingen. Deze week moeten ze een dag stagelopen. Dat moeten ze zelf regelen. Dat is ze in augustus al verteld en ik ben er nog een paar keer op teruggekomen. Anderhalve week vantevoren heeft pas één leerling alles rond. Maar twee dagen vantevoren heeft iedereen het netjes geregeld. 'Het komt goed, meneer!'

Ik heb twee H4-leerlingen die het voltooid deelwoord van 'veronderstellen' met dubbel-l schrijven: veronderstelld. Dat heb ik nooit eerder gezien!

Ik surveilleerde drie uur in het quarantainelokaal. Meestal zit je daar met maar een paar leerlingen. Vandaag had ik er drieëntwintig leerlingen zitten. Dat waren vooral leerlingen die om diverse redenen (slecht handschrift, dyslexie, spraaksynthese) op een computer moesten werken.

3 bestellingen Theodor Fontane, 'Grete Minde', Maarten 't Hart, 'Magdalena', G.A. Bredero, 'De klucht van de koe' (het beroemde toneelstuk van Bredero, naverteld door Helene Bakker).

22 januari 2020

Vandaag surveilleerde ik twee keer bij een 90-minutentoets en gaf ik tussendoor een half uur les aan mijn H3-klas. De leerlingen van H3 zijn deze week één dag op stage. Dat betekent dat die klas de havle week onvolledig is. Dat is lastig lesgeven. Het is een kwestie van één opdracht maken, waar ze op verschillende momenten aan kunnen werken.

Ik heb een kop vol snot, zit tegen een griep aan. Ik nam een aspirine voordat ik naar school ging en lag vanmiddag thuis anderhalf uur op de bank te slapen. Ik heb mijn beschikbaarheid (op de site van Ippon) om in te vallen voor de komende twee dagen ingetrokken.

1 bestelling: Marga Minco, 'Het bittere kruid'.

23 januari 2020

Ik sliep grieperig uit tot een uur of elf. Aan het begin van de avond sliep ik ook nog eens tweeënhalf uur op de bank.

We haalden voor het avondeten vis (een portie kibbeling en een lekkerbek) bij de nieuwe visboer aan de Patrimoniumlaan. Daar hadden we goede dingen over gehoord. Het blijkt een nette zaak te zijn met een ruim aanbod. Ze hadden er zelfs braadrolmops. Die heb ik eerder alleen maar één keer in Zeeland gezien. Daar namen we er ook één van mee. En ja, de andere vis smaakte ook prima.

2 bestellingen: Irmgard Wolter, 'Patience', Sadegh Hedayat, 'De blinde uil'.

24 januari 2020

We hadden vandaag geen warm water meer. De ketel gaf storing E36 (de waakvlam is dan vijf keer uitgegaan). Ik kon de boel resetten, maar nu gaf hij een ander storingsnummer. Dat nummer kon ik niet vinden, maar ik vermoedde dat het betekende 'Haal er een monteur bij'. Na overleg met Gijs (en eerst nog even afwachten) deden we dat ook. Er was ergens iets losgeschoten, waardoor er wat water in de ketel spoot. Dat zal vanochtend pas gebeurd zijn, want anders was de boel wel natter geweest. De monteur kreeg de boel gerepareerd.

We hebben vanmiddag veel oude administratie opgeruimd en weggegooid.

Vanavond keken we de allereerste aflevering van 'De luizenmoeder'. Daar hadden we nog nooit naar gekeken en met NPO Start kan dat tegenwoordig alsnog. We vonden er niet veel aan. Misschien geven we het nog één aflevering een kans, maar misschien ook niet.

25 januari 2020

Na allerlei belastingmaatregelen, die per 1 januari ingingen, was ik benieuwd naar mijn netto salaris: 28 euro meer

Hoog boven ons huis zag ik een groep van een stuk of tien heel grote vogels op de termiek omhoog draaien, kraanvogels?

De lamp naast de voordeur deed het niet. We maakten de boel los en draaiden er een nieuwe lamp in. Ik herinnerde me van het ophangen van die lamp dat de kap er moeilijk omheen te krijgen was. Dat herinnerde ik me goed.

Het nakijken van mijn H4-toets heb ik de afgelopen dagen wat uitgesteld, maar vandaag ben ik er toch maar (weer) aan begonnen

Ik heb de stapels knipsels een poosje laten liggen. Vandaag heb ik o.a. een stapel knipsels over Charlotte Mutsaers uitgezocht en te koop gezet.

Nieuw op Schrijversinfo: M. Mus / Selma Vrooland.

Ik bood op Catawiki tot veertig euro mee op een kavel met vierentwintig boeken van A. Alberts. Daarna liet ik het lopen.

1 bestelling: A. Middelhoek, 'Die grote kleine wereld'.

26 januari 2020

Vanaf 11.00 uur waren we bij Suzanne. Martijn was er ook. AnneMarie maakte portretfoto's van ons (in wisselende samenstelling). Ik ben heel benieuwd naar de resultaten.

Ik maakte vanvond een Kahoot over Texel. Als het lukt wil ik die ter inleiding gaan gebruiken bij de avond over Veense thrillerschrijvers van het aanstaande Cultureel Café.

3 bestellingen: Salvador Minuchin, 'Gezinstherapie', Ilse Starkenburg, 'Verdwaald ontwaken', Guus Kuijer, 'De zwarte stenen'.

27 januari 2020

In de voortuin bloeien de eerste krokussen. Niet de in de herfst gepote bollen, maar degeen de er al een paar jaar staan.

De auto is naar de garage gebracht voor een APK.

AnneMarie stuurde de foto's via 'We transfer'. Het zijn er veel en ze zijn heel leuk geworden!

foto foto

De toetsen van H4 zijn nagekeken. De cijfers zijn weer rampzalig. Zo moeilijk was het niet, maar ze leren nauwelijks. Ik durf dat te zeggen, omdat drie buitenlandse meisjes een voldoende haalden. Die nemen het vak Nederlands serieus en hebben wél geleerd!

2 bestellingen: Frans Hiddema, 'Wat 'Opwaaiende zomerjurken' verhullen. Psychoanalytische interpretatie van de gelijknamige roman van Oek de Jong. Bijdrage tot de neurosenleer', Veel knipsels: Hugo Brandt Corstius, Jan Wolkers en André van Duin.

28 januari 2020

Geen bijzondere kosten aan de auto. Dat valt dan weer mee.

We gaan de leerlingbesprekingen structureren en effectiever maken. Dat lijkt me een goed streven. Vanmiddag stonden de vergaderingen in dat teken.

2 bestellingen: Elizabeth Gaskell, 'The life of Charlotte Brontë', AO-redactie, 'Iran in het nieuws', M.C. Capelle, 'Iran'.

29 januari 2020

In mijn nieuwe rooster geef ik op woensdag van het tweede tot en met het achtste uur aan één stuk les (wel met de standaard pauzes, maar zonder tussenuur). Dat is zwaar. Als ik thuis kom, moet ik eerst een uurtje op de bank gaan liggen.

Toen ik bij de Primera wat betaalde boeken had weggebracht, hoorde ik op het Bruïneplein een kinderstem 'Meester Mats' roepen. Twee meisjes van groep 5 van De Vuurvlinder, schat ik. Ze zwaaiden enthousiast naar me. Dat is toch wel het leuke van basisschoolkinderen.

4 bestellingen: Doeschka Meijsing, 'De tweede man', Chris Westra en Herman Tossijn, 'Windwerkboek. Wat mogelijk is met windenergie', 'De Revisor, derde jaargang, nr. 4, augustus 1976, Themanummer: De nieuwe Duitse literatuur', MarieLuise Christl-Licosa, 'Spaghetti en macaroni. 80 gemakkelijke en oorspronkelijke recepten'.

30 januari 2020

Ik hoorde Lidy het bed uitgaan en keek op de klok: 9.15 uur. Ik draaide me nog even op mijn andere zij. Toen ik weer op de klok keek was het 11.15 uur!

Vandaag en morgen wordt er gestaakt in het onderwijs. Ik heb mijn beschikbaarheid om in te vallen op deze dagen ingetrokken. Ik neem niet het risico om ingezet te worden als stakingsbreker.
Ik hoorde de minister van onderwijs gisteren op televisie hardop nadenken over één CAO voor basis- en voortgezet onderwijs. Dat lijkt me lastig. Om een voorbeeld te noemen: onderwijzers krijgen hun uren doorbetaald als hun klas les heeft van een gymdocent of een muziekdocent. Ik krijg echt geen salaris uitbetaald als mijn mentorklas muziekles of gymnastiek heeft.

3 bestelling: Jac. Gazenbeek, 'De Veluwe. Luisterrijk land tussen Randmeer en Rijn', J. Presser, 'De nacht der girondijnen', Jacques Martin en Gilles Chaillet, 'De reizen van Alex Rome 1 / de Keizerlijke stad, het monumentale centrum'.

31 januari 2020

De H3-toets is nagekeken. Ik had de leerlingen beloofd dat vóór het weekend te doen. Belofte maakt schuld.

Hannies verjaardag vanavond. Veel mensen waren overdag al geweest. Het was gezellig met een klein clubje.

4 bestellingen: Umberto Eco, 'De naam van de roos', 'Vierentwintig biografieën' (Singel 262, 1954), Wim Kan, 'Burma dagboek 1942-1945', Max de Lange-Praamsma, 'Niet enkel zon'.