Januari 2021

1 januari 2021

We hebben flink uitgeslapen.

Vanmiddag gingen we bij Suzanne langs. We dronken koffie en speelden met z'n zessen een spelletje 'Kezen'. Dat blijft een tegelijkertijd leuk én irritant spel.

5 bestellingen: W. Hussem, 'Steltlopen op zee'. 'Hollands maandblad 531, februari 1992, 33e jaargang', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Oerkracht' (Parool, dinsdag 29-10-1963, over Kees die 23 jaar in Buenos Aires woonde en over klaverjassen), Piet van Aken, 'Klinkaart' (Bulkboek brugreeks 12), Michel van der Plas, e.a., 'Cursief Hoogtepunten uit het roemruchte KRO-radioprogramma 1967-1975' (luisterboek).

2 januari 2021

Jaren geleden vertelde Huub me al eens dat je in de open haard niet een aanmaakblokje onderop moet leggen en het hout daarboven moet stapelen, maar dat je eerst het hout moet stapelen en dan dáár een aanmaakbloke en wat aanmaakhoutjes bovenop moet leggen. Onlangs las ik in een krant stooktips voor de open haard en daar kwam dit verhaal ook weer terug. Ik had me al langer voorgenomen het eens te proberen, maar vanavond deed ik dat dan eindelijk echt: Goeie tip!!

stoken vanaf boven

2 bestellingen: Alfred Kossmann, 'Gedichten 1940-1965', 18 streekromans.

3 januari 2021

Vandaag heb ik mijn online-lessen van deze week zitten voorbereiden. We moeten nu de leerlingen (verplicht) apart voor elke les uitnodigen, zodat de les in hun online-agenda staat. Ik hoop maar dat ik dat op de goede manier heb gedaan. Voor alle zekerheid heb ik het alleen nog maar voor dinsdag gedaan. Dan merk ik dinsdag wel of dit de goede manier was.

Vanmiddag heb ik - in een vlaag van opruimwoede - een grote stapel computerboeken van Raban en van Boekwinkeltjes zitten verwijderen. Het zijn dikke/zware boeken en in de computerwereld veroudert dit allemaal snel. Ik verkoop er ook nauwelijks iets van. Het ruimt op de planken lekker op.

In 'Volkskrant Magazine' van dit weekend mag kunstenaar Grayson Perry zijn favorieten met ons delen. Bij muziek noemt hij de countryzangeres Reba McEntire. Ik had nooit van haar gehoord, maar op Spotify staan héél veel albums van haar en die klinken lekker.
Als Netflixserie noemt hij 'The Kominsky method' en de beschrijving daarvan maakt we ook wel nieuwsgierig.
Eerder vandaag kwam ik (in 'Trouw') nog een Netflixserie tegen: The Barbarians', over de Romeinen en als je daar de nasynchronisatie uitzet, spreken ze daadwerkelijk Latijn. Ook dat maakt we wel nieuwsgierig.

2 bestellingen: David Norwood, 'Beter schaken', F. Bordewijk, 'Karakter'.

4 januari 2021

Vanmorgen ben ik naar de huisarts geweest, omdat in de kerstvakantie mijn psoriasis flink opspeelde. Van de jeuk kon ik (weer) niet slapen. Dat lukte alleen met slaappillen, waarna ik tot pakweg 10.30 uur doorsliep. Ik ga de komende weken mijn benen en armen weer vier keer per dag insmeren (en dan een uurtje op bed liggen) en ik heb een stevige kuur prednison. De vorige keer was door die prednison de jeuk na twee dagen weg (en waren slaappillen dus niet nodig).

Een dun boekje naar België sturen kostte me zojuist € 9,30. Het boekje zelf kostte € 3,00. Dan zijn de verhoudingen toch aardig zoek. Toch wordt het betaald. Ik vergelijk het met een bezoek aan een antiquariaat, vijfentwintig jaar geleden. Als je dan - voor het internetijdperk - een boek vond, dan betaalde je de gevraagde prijs. Als je nu een gewenst boek vindt, betaal je de porto.

We dronken wat vanmiddag wat bij Ria, om haar verjaardag enige luister bij te zetten.

Nieuw op Schrijversinfo: Maria de Groot.

5 januari 2021

Zo, dit was mijn eerste online-lesdag in deze tweede lockdownperiode. Het is even wennen. Het leerlingen mee laten kijken naar documenten die ik op mijn computer geopend heb, liep niet helemaal vlekkeloos. Maar het lukte. Ik had de leerlingen voor de kerstvakantie al aangekondigd dat ik nu tijdens de online-lessen beurten zou gaan geven. Wie niet antwoordt, wordt als afwezig genoteerd. Zo hoop ik ervoor te zorgen dat ze niet alleen maar inloggen en vervolgens op hun bed gaan liggen niksen (of alleen maar meeluisteren).

Ik was het al een paar weken van plan, maar er kwam steeds iets anders tussen, maar ik ben gisteren weer begonnen met het te koop zetten van mapjes met knipsels.

5 bestellingen: Ernest Hemingway, 'hebben en niet hebben', Catherine Millet, 'The Sexual Life of Catherine M.', 'Bzzlletin 160' (Jan Siebelink), 'Bzzlletin 126' (W.F. Hermans), 'Bzzlletin 170/171' (Reve-nummer), Carel Peeters, 'VN bijlage De jonge schrijvers en hun uitgevers', 'De Revisor' (lustrumnummer), Thomas Rosenboom, 'Aanvallend spel', Ischa Meijer, 'De dikke man voor altijd', J.I. Woldring, (eindredactie), 'Italië'.

6 januari 2021

En een tweede online-lesdag. Ik besprak in beide klassen de opdrachten die ik gisteren liet maken. Daarbij gaf ik weer beurten. Na het bespreken van het antwoord plakte ik het antwoord uit het antwoordenboek in de chatfunctie van Teams. Ik gebruikte in feite die chat als schoolbord.
's Middags sprak ik één-op-één de helft van mijn mentorleerlingen, ook in Teams. Volgende week de andere helft en ik probeer, zolang deze lockdownperiode gaat duren, mijn mentorleerlingen een keer in de twee weken op die manier even te zien en te spreken.

3 bestellingen: Raoul Chapkis, 'Verzameld werk (De reizen van pater Key/Ik sta op m'n hoofd/Zes dagen onbedachtzaamheid kan maken dat men eeuwig schreit)', Abdelkader Benali, 'De langverwachte', Raoul Chapkis, 'Verzameld werk (De reizen van pater Key/Ik sta op m'n hoofd/Zes dagen onbedachtzaamheid kan maken dat men eeuwig schreit)', 3 x Bzzlletin, 1 x Revisor, Thomas Rosenboom, 'Aanvallend spel'.

7 januari 2021

In het journaal geeft men aan dat men tevreden is over het feit dat er fors minder schade is door vuurwerk in de nieuwjaarsnacht. Wat is dit voor een omgekeerde wereld. Men moet ontevreden zijn dat er ondanks het vuurwerkverbod toch nog zoveel vuurwerkschade is!!

Lidy zag gisteren op de 'weggeefhoek' op Facebook iemand die het boekje 'de sterkste verhalen van Ameland' weg wilde geven. Daar had ze wel interesse in. Dat kun je op die site aangeven. We kregen het boekje. De gulle geefster woont in Overberg en kwam vanmiddag het boekje zelfs aan de deur afgeven. Ze moest toch in Veenendaal-West zijn.
Het boekje is helemaal nieuw. Het is uitgegeven door Café Nobel in Ballum (en al een tweede druk). Achterop staat een advertentie van hun drank 'Nobeltje'.

2 bestellingen: Frans Coenen, 'Verzameld werk (Romans/Novellen - Literair historische beschouwingen - Literair critisch werk - journalistiek werk)', Hans Nicklisch, Beste paard van stal', Godfried Bomans, 'Avonturen van Bill Clifford, Marga Minco, 'De glazen brug', Marga Minco, 'Een leeg huis', An Rutgers van der Loeff, 'Lieverdjes en ijzervreters', An Rutgers van der Loeff, 'Vriend of vijand', An Rutgers van der Loeff, 'Met mijn tuin in de wolken', Stijn Streuvels, 'De rampzalige kaproen', Stijn Streuvels, '(ontmoetingen) van Filip de Pillecijn', Stijn Streuvels, 'Stille avonden', Stijn Streuvels, 'Zomerland', 'De verzetskrant 40 jaar na WO2', Piet Hagen en Wim Jansen, 'Ondergrondse pers', Leon Uris, 'Gezworen kameraden'.

8 januari 2021

Ik bracht twee betaalde boeken naar het postagentschap op het Bruïneplein. Op de markt kocht ik twee bosjes tulpen. Volgens de marktkoopman wordt er in Den Haag over gesproken om volgende week ook de markten dicht te gooien i.v.m. corona. Van televisie begrijp ik dat de scholen na 19 januari waarschijnlijk nog twee weken extra dicht blijven.

Met Suzanne, de jongens en de hond maakte ik vanmiddag een wandeling in het bos achter de Slaperdijk Daar mogen honden los lopen. Het is mooi om te zien hoe hun hondje van een maand of vier het spelen met andere honden ontdekt.

3 bestellingen: Remco Ekkers, 'M. Vasalis - Parken en woestijnen (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Annie M.G. Schmidt (bewerking), 'Vijf brandweermannetjes', 15 verzamelbundels (o.a. 'Goed gebundeld' en 'Inpakken en wegwezen'), Herman Pieter de Boer, 'De nymfentrein en andere verhalen', R.J. Peskens, 'De man met de urn'.

9 januari 2021

Dylano bleef hier slapen. Het lijkt erop dat hij af en toe behoefte aan rust heeft. Hij bouwt met Minecraft op de spelcomputer enorme gebouwen (het zijn hardloopparcoursen, begrijp ik).

Het nieuwe jaar is nog geen tien dagen oud, maar ik heb al rond de honderd boeken verkocht! Dat komt vooral door vier klanten, die vlak na elkaar meerdere boeken bestellen (tussen de tien en de dertig).

1 bestelling: Rob Bindels (samenstelling), 'W.F. Hermans cahier, 17 september 2011' (5 x gesigneerd).

10 januari 2021

Ik heb de gedichten uit de 'Plint poëziekalender' op Schrijversinfo vermeld. Ook hier geldt weer dat één van de samenstellers (Kate Schlingeman) het niet kan laten ook gedichten van zichzelf op te nemen; zeven in dit geval. Het zal wel niet om het geld gaan (ik begreep dat dat per gedicht hooguit een paar tientjes is), maar meer het zichzelf geven van een schouderklopje is.

2 bestellingen: Kahlil Gibran, 'De Profeet', H.T. Lau, 'Chinese Chess'.

11 januari 2021

€ 7,50 in de Staatsloterij.

Ik lees 'Nieuwe maan' van A. Koolhaas. Het is nou eens geen boek met dierenverhalen, maar een roman met mensen in de hoofdrol (al komen er wel dieren in voor). De stijl is uiteraard wel hetzelfde. Hij beschrijft het handelen en denken van de mannelijke hoofdpersoon op dezelfde manier waarop hij in de dierenverhalen het handelen en denken van de dieren beschrijft. Nu ik erover nadenk, is dat ook het eigene in die dierenverhalen: Ze handelen als dieren, maar denken als mensen.

Alle H4-boekverslagen over 'Mariken' zijn nagekeken.

We kijken graag naar 'De slimste mens' en naar 'Met het mes op tafel'. Deze en volgende week zijn beide programma's 's avonds op televisie. Leuk, maar een beetje veel van het goede. Eén quiz per avond is eigenlijk wel genoeg.

4 bestellingen: Noni Lichtveld, 'Anansi en die andere beesten', A. Vasalis, 'De oude kustlijn', Dr. Tjaard W.R. de Haan, 'Volksverhalen uit Gelderland', Haruki Murakami, 'boekenlegger: Kafka op het strand'.

12 januari 2021

Een online studiedag. De hele ochtend achter je computer naar uitleg en toespraken luisteren, het is een hele zit.

4 bestellingen: L. Blussé, 'Bitters Bruid', 50 streekromans, stafkaart: '37 B, Naaldwijk, 1:25000, uitgave: 1986', Naima el Bezaz, 'Minnares van de duivel'.

13 januari 2021

Ik lag even op de bank en keek naar buiten: Wat een prachtige wolkenlucht:

luchtfoto

H4 had vandaag een toetsdag. Die lessen vervielen dus. Daarom gaf ik vanochtend alleen twee uur les aan mijn H3-klas en had ik vanmiddag weer twee uur korte gesprekjes met mijn mentorleerlingen. Eén was er net - met het hele gezin - positief getest op corona.

2 bestellingen: Anton Koolhaas, 'Een schot in de lucht', 3 x 'Hollands weekblad'.

14 januari 2021

Vandaag ben ik begonnen aan de boekverslagen van H3. Er staan er online vierenvijftig voor me klaar.

6 bestellingen: Peter Andriesse, 'Koude sambal. Indische jeugdverhalen', David Wilkerson, 'Ouders voor het gerecht', H. Marsman, 'Tempel en kruis', Lodwijk-Henri Wiener, 'Seizoenarbeid', Robert de Hartogh, 'Kijkboek over gastarbeid', Jeroen Brouwers, 'Joris Ockeloen en het wachten. Een lotgeval' (Bulkboek 153).

15 januari 2021

Een oppasdag. Nu de scholen gesloten zijn, is dat ook voor de kleinzoons een thuiswerkdag.

huiswerk

4 bestellingen: J.A. Dautzenberg, 'Jacques Hamelink - Het plantaardig bewind. Zes verhalen' (uit: Lexicon van Literaire Werken),  Jaap de Gier, 'Cola Debrot - Mijn zuster de negerin' (uit: Lexicon van Literaire Werken), B.J. Withuis, 'Jeugdschaak', 11 x boekenweek.

16 januari 2021

Carry Slee is weer de favoriete auteur van mijn H3-meisjes. Ach, als ze dat nou nog met plezier lezen, dan is dat toch alweer winst.

Het is behoorlijk koud buiten. Het lijkt erop dat we toch nog een winter(tje) krijgen.

winter

 

6 bestellingen: Annie van den Oever, 'Dame in broekpak', 'Sranan botjetie, Poëzie en proza uit Suriname' (Bulkboek 36), Malcolm Lowry, 'Onder de vulkaan', Pierre Teilhard de Chardin, 'Het verschijnsel mens', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Wilder' (Parool, vrijdag 25-06-71), Hester Albach, 'Het debuut'.

17 januari 2021

Drie dagen geleden slikte ik mijn laatste prednison. Langzaam voel ik (bij het insmeren) de huid op mijn onderbeen weer minder glad worden en ook de jeuk komt langzaam terug (ik heb nog niet - weer - gekrabd). Ik kijk het - met veel insmeren - nog een paar dagen aan en anders moet ik toch maar weer terug naar de huisarts.

Als ik mijn been heb ingesmeerd, kan ik de eerste tijd mijn iPad niet openen met mijn vingerafdruk. Loopt die vol met zalf?

Vanmiddag heb ik zes dozen boekenweekgeschenken opgehaald uit mijn opslag. Na een boekenmarkt zijn al die boekenweekgeschenken door elkaar geraakt en ik zoek me na een bestelling 'rot'. Ik heb ze nu weer per decennium gesorteerd in dozen zitten.

Geen bestellingen.

18 januari 2021

De boekenweekgeschenken zijn - uitgezocht en per decennium in een doos of krat - weer terug naar mijn garagebox.

De auto moet deze week gekeurd. We hebben de - eigenlijk gekke - gewoonte om het daarvoor schoon te maken.

9 bestellingen: Dr. Th.B. Kraft, 'Overspanning (een psychosomatische en sociale zaak)', Tjibbe Veldkamp, 'De fabiek', Nop Maas, 'Harry Mulisch de revolutionair', Michel Haddi & Martine Brand, 'My love', Jan Mulder / Marion Bloem, 'Ware liefde', C. Baardman, 'De laatste telg', Hans Kooger, 'Lokroep van het goud', Theo de Vries, 'Goud', A. Morsink-jonkers, 'Goud', M.A.M. Renes-Boldingh, 'Vrouwe Rixt van Ameland', Aya Zikken, 'De atlasvlinder', L. Althoff, 'Het rode paard', Hafid Bouazza, 'Paravion', Hans Lodeizen, 'Het innerlijk behang'.

19 januari 2021

Verderop in de straat krijgt een huis een nieuwe rieten kap. De naam van het dakdekkersbedrijf is 'Dekker'. Nomen est omen!

rietdekkers

2 bestellingen:  Wim Plomp, 'Als Bloemen op de Akker', Rascha Peper, 'Rico's vleugels'.

20 januari 2021

Bij mijn online-les aan H3 vanmorgen zat er een enorme en hinderlijke echo in het geluid. Ik heb mijn les eerder beëindigd (daar hebben de leerlingen geen bezwaar tegen). Bij de les aan H4, verder op de dag, zat de echo gelukkig niet. Het zal aan de verbinding van één van de leerlingen gelegen hebben.

Vanmiddag gaf een mevrouw uit Nijmegen (die bij familie in Veenendaal op bezoek was) aan de deur een doosje met zo'n driehonderd boekenleggers af. Ze heeft ze verzameld, maar is aan het opruimen. Ze had er in november al eens een mailtje over gestuurd.

boekenleggers

1 bestelling: 8 boekjes over sterrenbeelden.

21 januari 2021

Voor volgende week staat er een nieuw rooster in Magister. De 'lesvrije' blokken die ik op mijn lesdagen had, zijn verdwenen. Ik had met mijn leidinggevende de afspraak dat die zouden blijven staan. Ik heb die tijd nodig om mijn armen en benen in te smeren met hormoonzalf en - zo nodig - een uurtje te gaan liggen. Ik meldde haar gisterenavond in een mailtje dat dit waarschijnlijk betekent dat ik me ziek zal moeten melden (twee weken geleden heb ik haar gemeld dat ik mijn lessen kan blijven geven, dankzij die tussenuren).
Het mailtje kwam in ieder geval aan, want ze belde me vanochtend vroeg wakker. En nu maar afwachten: 'de roostermaker is ermee bezig'.

Ik had de kleinzoons voor vandaag een McDonalds-lunch beloofd n.a.v. (stomme) berichtjes die op Facebook rondgaan (iets als: iemand van wie de naam met een S begint, moet je meenemen naar McDonalds). Ik ben zo'n bericht dat op mij zou slaan maar voorgeweest. Lidy ging niet mee naar Veenendaal-Oost vanwege het dringende advies van het kabinet om nog maar één persoon per dag op bezoek te laten komen.
De milkshake was, als altijd, lekker. En voor het eerst vond ik de hamburger naar vlees smaken!

Ik ben erachter wat gisteren die echo in Teams veroorzaakte. Niet één van de leerlingen, maar mijn eigen computer. Ik had per ongeluk Teams twee keer geopend en dat ging rondzingen.

3 bestellingen: 'Bodemkaart 52 West Venlo', Beer Liedmeijer, 'Boven tafel (boek én kwartetspel, in doos)', 'Boekenpost nr. 92, jaargang 15, november/december 2007'.

22 januari 2021

Tygo belde me met videobellen om uitleg bij zijn taalwerk. Dat was een pittig lesje met veel verschillende dingen erin (het zal wel allemaal herhaling geweest zijn): wederkerende voornaamwoorden, lijdende en bedrijvende vorm, dubbele punt en puntkomma, rangtelwoord en hoofdtelwoord. Daar zijn ze in groep acht dus allemaal al mee bezig. Ik bespreek dat in H3 nog steeds met de leerlingen. Drie conclusies:
1. Wij herhalen in het voortgezet onderwijs veel meer van de basisschool dan we zelf doorhebben.
2. Dat maakt onze leerlingen lui.
3. Dit kan de gemiddelde ouder van een leerling uit groep acht echt niet aan zijn of haar kind uitleggen.

Nieuw op Schrijversinfo: Leon Gommers.

3 bestellingen: 5 mapjes knipsels, Anne H. Mulder, 'Amsterdam die groote stad / Zeven eeuwen Nederlandsche levenskunst III', Jaap Goedegebuure, 'Gerrit Kouwenaar - Totaal witte kamer (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

23 januari 2021

Deze week mopperde ik al op mijn nieuwe rooster. Vandaag wordt het nog veel gekker. In een kort mailtje (op zaterdag!) krijg ik te horen dat er vijftien leerlingen uit mijn H4-klas naar een andere klas worden overgeplaatst en dat ik vijftien nieuwe leerlingen in mijn H4-klas krijg. Collega Gerard belde me erover (ik had het mailtje nog niet gezien). Hij is net zo verontwaardigd als ik. Overleg vindt de schoolleiding blijkbaar niet meer nodig. Tijdens normale omstandigheden vind ik zo'n wisseling van leerlingen halverwege het jaar al heel vervelend, maar in een corona/thuiswerksituatie vind ik het onverteerbaar.  Thuis de leerlingen lesgeven lukt, omdat je de eerste paar maanden in het lokaal een band met de leerlingen hebt opgebouwd, wij hebben zo dadelijk vijftien leerlingen aan de andere kant van de laptop zitten die we niet kennen, nooit gezien hebben en datzelfde geldt voor de leerlingen in onze richting.

2 bestellingen: Wina Born, 'Nieuw Margriet Kookboek', Roald Dahl,, 'Roald Dahl's schatkamer'.

24 januari 2021

Ik kreeg van mijn leidinggevende antwoord op mijn boze mail van gisteren. 'Door deze aanpassing is het rooster vele malen beter geworden voor alle leerlingen in vergelijking met het eerste semester. Dus dat was de afweging'. Dat geldt dan in ieder geval niet voor álle docenten. Bij nadere beschouwing van het nieuwe rooster zie ik dat alle drie mijn blokuren nu een pauze in het midden hebben. Dat zijn dus in feite geen blokuren meer. Ik heb nu ronduit een kutrooster. Het met pensioen gaan wordt voor mij zo wel makkelijker gemaakt.

6 bestellingen: 'De Revisor, vijfde jaargang, nr. 1, februari 1978', 5 x 'Heemschut', Evelien Neven, 'Jef Last - Zuiderzee (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Thea Stilton, 'Prentbriefkaart: De heks van Eb en Vloed', Wim Alings, 'Cor van Weele. Holland in zwart-wit' (Vrij Nederland, bijlage 03-02-1990), 'Brinkman's cumulatieve catalogus van boeken 1990', 'Brinkman's cumulatieve catalogus van boeken 1990: Registers'.

25 januari 2021

Martijn heeft hier tijdelijk zijn roeiapparaat neergezet. We maken er bijna dagelijks gebruik van. Toen we op school nog een fitnessruimte hadden, vond ik dat ook het leukste om te doen.

De Veense dichteres en nu voorzitter van 'Gedichten op muren' meldt op Facebook dat ze mijn gedichtenroute gelopen heeft: 'Heel erg leuk gedaan ! Ik heb weer allerlei nieuwe dingen geleerd over dichters, Veenendaal :-) Echt een aanrader!' Dat is natuurlijk leuk om te lezen.

Ik maakte vanavond een afspeellijst van 'The Brothers Four'. Het is nu 23.30 uur en hij speelt op de achtergrond. Rustige achtergrondmuziek, dat is ook precies wat het is. Bekende nummers en oud-Amerikaanse nummers die ik ook ken van Pete Seeger, maar hier klinken ze veel 'gelikter'.

7 bestellingen: Enid Blyton, 'De VIJF en het gestrande goudschip', 2 x Boekenlegger 'Lees Erken mij heel voordelig in de 1e klas', F. Reddingius-Salomonson, 'Een weg tot Nietzsche', 2 x 'Boekenwereld', Paul Rodenko, 'Nieuwe griffels schone leien', 'Aantal (21) knipsels van en over Geertrui Daem',  Drs. P / Ivo de Wijs e.a., 'Wat een taal - De tekens'.

26 januari 2021

Gerard en ik kregen vandaag een paar uur de tijd om de 'overgang' van H4-leerlingen van de ene naar de andere klas te regelen. We bespraken de leerlingen en regelden de online-leeromgeving. Er vielen een paar lessen voor uit, maar dat lijkt me in dit geval wel te verdedigen.

3 bestellingen: Sara Blaedel, 'Chatprinses', Aart Romijn, 'Ela, de berendoder', Kees Borstlap, 'De verborgen zeestraat'.

27 januari 2021

De autoradio doet het niet sinds de auto terug is van de beurt en APK. Op het schermpje komt de vraag naar een code. Ik belde vanochtend vroeg de garage om een afspraak te maken. De jongen die ik aan de lijn kreeg kon mij telefonisch 'sturen' om zelf die code 'in te brengen'. Hij had er zelf een andere monteur bij nodig om erachter te komen hoe je de cijfers moest 'bevestigen'. Dat blijkt per model én per leeftijd van de auto weer te verschillen. Maar het lukte!

Tussen mijn blokuur aan H3d zit op woensdag de kleine pauze (ik vind het dan eigenlijk geen blokuur). Tijdens die pauze 'knalde' mijn internet eruit. Modem resetten hielp niet. Ik wilde de leerlingen een mailtje sturen, maar dat gaat zonder internet ook niet. Uiteindelijk belde ik school en vroeg de baliemedewerkster mijn klas een mailtje te sturen dat de rest van de les uitviel.
Zo nodig was ik naar school gegaan om daar de rest van mijn lessen online te geven, maar na pakweg drie kwartier deed mijn internet het weer. Wat een gedoe!

's Middags had ik nog vier mentorgesprekjes, waarin ik mijn leerlingen vroeg of ze al uit hun profielkeuze waren. Eén jongen meldde me dat hij naar de Pabo wil gaan. Ik vroeg er of hij een onderwijzer op de basisschool heeft gehad waarvan hij denkt: 'Zo'n meester wil ik worden!' Zijn oogjes begonnen te glimmen; zo'n meester is er!

1 bestelling: Peter van Zonneveld, 'Panorama van de 19e eeuw De tijd van Romantiek en Biedermeier'.

28 januari 2021

Vandaag keek ik de helft van de uiteenzetting van H3d na. Zes leerlingen hebben hem niet ingeleverd. Daar vulde ik op Magister een 1,1 voor in als cijfer. We mogen van school voor niet ingeleverd werk geen 1,0 invullen. Ik handel naar de letter van de wet en vul een 1,1 in. Dat werkt onmiddellijk: binnen een half uur heb ik enkele leerlingen via de mail of via Teams gesproken en zij hebben binnen nog eens een half uur hun werk ingeleverd (of aan mij gemaild).

29 januari 2021

De leerlingen hebben via de app veel contact. Vanochtend kreeg ik al een mailtje van een leerling die via de app gehoord had dat er cijfers voor de uiteenzetting waren, maar zij zag haar cijfer niet. Ik heb haar teruggemaild dat ze nog even geduld moet hebben; gisteren keek ik de helft na. Vandaag doe ik de andere helft.

Ik hoorde net Jesse Klaver in een interview over corona en de betrouwbaarheid van Hugo de Jonge zijn mening geven. Na een mooie volzin zegt Klaver: 'En dat meen ik echt'.
Politici moeten voorzichtiger worden met zinnetjes als 'En dat meen ik echt' of 'Om eerlijk te zijn'. Door zulke zinnetjes in de mond te nemen, zeggen ze eigenlijk dat we er niet vanuit mogen gaan dat ze het echt menen of dat ze eerlijk zijn, als ze dat er niet specifiek bij vermelden!

Vandaag verfde ik het tweede deel van de bijkeuken (muur en plafond). Morgen kan de grote witte voorraadkast weer terug op zijn plaats. Die kast hebben we al veertig jaar. Aan de lijmresten op de achterkant kun je nog zien dat we er veertig jaar geleden kurkplaten op geplakt hebben.

Nieuw op Schrijversinfo: Thomas Graftdijk.

's Avond laat mag ik graag online een spelletje klaverjassen. Vanavond won ik een potje samen met Patrick Roest. De foto was inderdaad van de bekende schaatser, maar ja: iedereen kan onder die naam een account maken en er een portretfoto bij zetten. Ik heb dus geen idee of ik écht met de schaatser Patrick Roest heb ztten klaverjassen. Het zou best kunnen, want ze zitten in quarantaine in hun 'schaatsbubbel' en moeten zich daar zien te vermaken.

2 bestellingen: M.L. Wijvekate, 'Methode van onderzoek', Monaldi & Sorti, boekenlegger: 'Imprimatur'.

30 januari 2021

Ik heb H4c in Teams aangepast. Dat bleek ik zelf te moeten doen. Er was een handleiding en het viel mee.

Het verven van de bijkeuken is bijna klaar (maar er moeten eerst weer twee kasten verplaatst).

Nieuw op Schrijversinfo: M. Koffeman-Zijl.

4 bestellingen: J.K. Rowling, boekenlegger: 'Niet storen Ik wacht op / Ik lees Harry Potter en de vuurbeker', G.F.H. Raat, 'A. Alberts - De bomen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Herman Pieter de Boer, 'Het papieren badpak en andere verhalen' (Bulkboek 107), Jan Wolkers, 'De kus'.

31 januari 2021

Een strakblauwe winterlucht. We gingen vanmiddag een eindje lopen en we waren bepaald niet de enigen. In deze coronatijd is dit op zondag zowat het enige 'uitje'.

Martijn at vanavond met ons mee: spruitjes, wortelen en zoete aardappelen uit de oven. We dronken niet al te laat koffie; dan kon hij voor de avondklok weer naar huis.

4 bestellingen: Nini Jurriens, 'Poes is zoek', Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk, 'Tusschen tijd en eeuwigheid', 'Aantal (48) knipsels van en over Jeroen Brouwers', 'Aantal (6) knipsels over Arthur Japins Vaslav', Arnon Grunberg, 'Aantal (18) knipsels, o.a. over Figuranten',  'Aantal (8) knipsels van en over Van Kooten & De Bie' (uit 'Onze Taal').