Januari 2022

 

1 januari 2022

Er is een vuurwerkverbod, maar daar was bij de jaarwisseling weinig van te merken. Het knalde volop in de buurt en in de lucht. Hooguit duurde het iets minder lang dan in eerdere jaren. We zijn een raar volk. En gedeeltelijk een asociaal volk. Ik vrees dat die asocialen de afweging maken dat de pakkans erg klein is (en dat is-ie ook).
In mijn achterhoofd zat een lichte angst dat iemand mijn buitenboekenkastje met vuurwerk op zou blazen, maar dat is niet gebeurd.

Bram Vermeulen beschrijft in zijn dagboek hoe hij (in 1987) genoot van 'Eetlezen' van Remco Campert. Ik weet nog goed dat ik toen ook erg van dat boekje genoot. Het was mijn eerste échte kennismaking met zijn werk. Bij latere herlezing viel het me overigens wat tegen. Het is moeilijk precies te zeggen wat me er toen zo aan beviel: de alledaagsheid, de lichtvoetigheid. Het kwam in de buurt van de 'Kronkels' van Carmiggelt.

€ 50,00 in de Staatsloterij.

4 bestellingen: Harry Mulisch, '3 x Harry Mulisch' (Bulkboek), Harry Mulisch, 'Symmetrie en andere verhalen' (Bulkboek), 'Aantal (27) knipsels van en over Ina Boudier-Bakker', Dolf Verroen, 'Gelukkig word je elke dag een beetje groter, Markus Zusak, 'De boekendief'.

2 januari 2022

André van Duin en Janny van der Heijden zijn vanaf vanavond op televisie met een vaartocht langs de Friese elf steden. Vorige week maakten ze reclame voor zichzelf in het middagprogramma van omroep Max (veel televisieprogramma's zijn tegenwoordig voornamelijk gevuld met reclame voor andere televisieprogramma's). Daarbij vielen ze lelijk door de mand: We kregen een stukje te zien van hun 'stempelstop' in Stavoren. De presentatrice vroeg wie 'die sprookjesfee' op de achtergrond was. André en Janny mompelden iets van 'Die zal er wel bijgehoord hebben.' Sukkels: dat was natuurlijk 'het vrouwtje van Stavoren' uit de zéér bekende sage. Als je dat niet paraat hebt, ben je als dragende personen van zo'n programma geen knip voor de neus waard!

6 bestellingen: Frans Coenen, 'Verzameld werk. Romans / Novellen. Literair historische beschouwingen. Literair critisch werk. Journalistiek werk', Margaret Mahy, 'De inwijding', Carry van Bruggen, 'Hedendaagsch fetischisme', Gerrit Komrij, 'Fat morgana',  Martin Ros, 'Bloednacht Mayerling 1889-1945', Paul Rodenko (samensteller), 'Nieuwe griffels schone leien - De poëzie der avant-garde'.

3 januari 2022

Je bent met pensioen en je denkt: wat zal ik eens gaan doen. Dat werd bladvegen rond het huis.

Iets om naar uit te kijken: Van Oorschot is bezig met de uitgave van de dagboeken van J.J. Voskuil. Dat wordt 'Het Bureau', maar dan anders. Geen dialogen, geen zich ontwikkelende hoofdfiguur. Wel losse gedachten, wel ruzies met zijn vrouw. Hij heeft bij leven de uitgave van de dagboeken altijd tegengehouden. Zij heeft nu toch toestemming gegeven. Het eerste deel (van zeven delen) verschijnt in het najaar. Dat eerste deel is al 750 bladzijden dik!

Nieuw op Schrijversinfo: Rob van Erkelens.

6 bestellingen: F. van den Bosch, 'Aan de oever van ooit en nooit meer', Hella S. Haasse, ' Zelfportret als legkaart', Ton Anbeek, 'Connie Palmen - Lucifer' (uit: Lexicon van Literaire Werken), S.R. Steinmetz, ' Inleiding tot de sociologie', Peter van Straaten, 'Lukt het Agnes?', 'Aantal (6) knipsels over Een kaart, niet het gebied'.

4 januari 2022

Vandaag viel de envelop in de bus met Lidy's uitnodiging voor een boosterprik. Die zit al zowat drie weken in haar arm! Blijkbaar is het bij de GGD administratief een puinhoop. Zouden er mensen zijn die braaf op die brief hebben zitten wachten, of heeft iedereen gebeld of ingelogd zodra duidelijk werd dat zijn/haar geboortejaar aan de beurt was?

4 bestellingen: 'Aantal (13) knipsels van en over Paul Bowles', Gerard van den Boomen, 'Geheim Afrika (De Mau Mau en de andere eedgenootschappen in Afrika)', Scheepmaker, Nico, 'Het jonge vadersboek. spelletjes enzo voor kinderen', 'De Tweede Ronde, Nieuwgrieks nummer, Lente 1987'.

5 januari 2022

wandeling begraafplaats wandeling begraafplaats

Vanmiddag spraken we op de begraafplaats met funerair deskundige Leon Bok. Hij heeft de opdracht een redengevende omschrijving te maken van het monumentale deel van de begraafplaats. Het was een geanimeerd en leerzaam gesprek. We konden onze vragen en opmerkingen in een open sfeer goed kwijt. We zaten ruim een uur binnen en wandelden daarna nog ruim een uur over de begraafplaats, waar zo'n deskundige met heel andere ogen rondkijkt dan een willekeurige bezoeker. Hij herkent aan oude bomen vroegere grenzen van de begraafplaats en kon ons op diverse aandachtspuntenpunten qua onderhoud wijzen.
We blijken al een poosje een slechte datumkeuze te maken. Ook nu weer liepen we in de regen. Er waren ook nog eens twee commissieleden ziek (Aart was er wel, hij maakte de foto's).

2 bestellingen: 2 mapjes knipsels 'Herman Pieter de Boer', Jeroen Brouwers, 'De wereld van Godfried Bomans' (Vrij Nederland themabijlage 05-12-1983).

6 januari 2022

In de app en op Facebook zag ik foto's van Loes uit Parijs. Daar zou ik toch nog wel een keer naartoe willen.

6 bestellingen: Jan Engelman, 'Saar de Swart, muze der Tachtigers', 'Boekenpost nr.32', 'Boekenpost 98', Ursula Curtiss, 'De glimlachende moordenaar', Arthur Koestler, 'Nacht in den middag', G. van der Zeeuw, 'Dromen paragnostisch verklaard'.

7 januari 2022

Nu ik met pensioen ben, heb ik me aangemeld voor het Eén Vandaag-opiniepanel. Vanochtend vulde ik voor het eerst zo'n enquête in (over het nieuwe kabinet). De uitslag zit maandagavond in de uitzending.

Vanmiddag kwam ook mijn uitnodiging voor de boosterprik binnen. Als iedereen gewacht had op die brief, was de 'belofte' van iedereen is begin januari geprikt zeker niet gehaald.

Vandaag zijn er bijna 36000 besmettingen met corona vastgesteld. Men verwacht dat het aantal nog flink op zal lopen. Maandag beginnen de scholen weer. Ik ben (ook) om deze reden blij dat ik met pensioen ben.

Een aangename postumiteit

Een paar weken geleden kreeg ik van een H5-leerlinge een bol.com-bon cadeau. Vandaag gaf de pakketbezorger het boek af dat ik met die bon bestelde: Herman de Coninck, 'Een aangename postumiteit. Brieven 1965-1997'. Een 862 bladzijden dikke pil, dus daar kan ik voorlopig mee vooruit. Ik zag het boek deze week op Facebook, waar iemand mopperde dat hij destijds in 2004 alleen als paperback was uitgegeven.

Ik deed vanmiddag boodschappen bij de Jumbo (nadat ik de verkochte en ingepakte boeken naar het postagentschap had gebracht). Ik kocht er ook het 'NRC Handelsblad'. Zij hebben op vrijdag een boekenbijlage. Die bewaarde collega Laura de afgelopen jaren voor mij. Nu zal ik hem, als de gelegenheid daar is, maar af en toe zelf kopen.

muizenissen

Ik zocht een boek van Mensje van Keulen en haalde een rijtje boekje van één van de onderste planken in de garage. Op bovenstaande foto ziet u wat ik toen zag. Een warboel van papiertjes. Die warboel zat ingeklemd tussen de achterkanten van boeken aan twee kanten van de boekenplank. Een muizennest lijkt me. Zo te zien hebben ze aan tijdschriften zitten knagen. Ik heb nog niet gevonden welke tijdschriften dat waren.

4 bestellingen: Martinus Nijhoff, ' Ik heb vannacht zoo'n vreemden droom gehad' (Bulkboek 49), Jean Pierre Rawie, 'Onmogelijk geluk', Carlos Ruiz Zafón, 'The Prince of Mist', Sven Vitse, 'Bregje Hofstede - De hemel boven Parijs' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

8 januari 2022

Het valt me steeds vaker op dat op televisie klemtonen verkeerd worden gelegd. Vandaag wordt door de presentatrice van het NOS-Journaal het woord 'hoogverraad' uitgesproken als twee woorden en met de klemtoon op 'vér'.

Gijs kwam vanmiddag de door ons gekochte nieuwe deur voor tussen de hal en de kamer op maat zagen en afhangen. Nu kunnen wij hem komende week in de verf zetten.

Nieuw op Schrijversinfo: Heere Heeresma.

3 bestellingen: Donald MacCrory, 'Cervantes / de schepper van Don Quichot - Biografie', J.F.A.M. Entken, 'Treinramp', Frans Berkelmans, 'Martinus Nijhoff, dichter van nù', R.E.O. Ekkart, '400 jaar Leidse universiteit', Paul de Wispelaere (samenstelling), 'Vlaamse verhalen na 1965'.

9 januari 2022

3 bestellingen: Hans Andreus, 'Waarom daarom. Kinderversjes van Hans Andreus', 'Aantal (35) knipsels: politieke cartoons van Peter van Straaten', Maarten 't Hart, 'Johann Sebastian Bach'.

10 januari 2022

Zo, de kerstvakantie is afgelopen, De oud-collega's zijn weer aan het werk. Nu voelt het iets échter als 'met pensioen zijn'.

Er stonden twee oude deuren in de weg. Eentje die eergisteren nog tussen de kamer en de hal hing en een andere die al een poosje buiten stond. Die hing vroeger tussen de keuken en de bijkeuken. Ik heb ze doormidden gezaagd en vanmiddag met de auto naar 'de stort' gebracht. Ik bracht gelijk ook vier dozen oud papier weg. Dat was overigens voornamelijk oud karton. Beschermingsmateriaal van de nieuwe deur én dozen van Hoogvliet. Omdat we de laatste tijd de boodschappen weer thuis laten bezorgen, komen we om in die kartonnen dozen.

8 bestellingen: 'Harry Mulisch - de sprong der paarden en de zoete zee' (Cahiers voor letterkunde), Toon Tellegen, 'Kruis en munt', Louis Paul Boon, 'Mijn kleine oorlog', H. Hardon, 'Parade der schamelen', Ellen van Boggelen-Heutink, 'Reis naar de liefde', Godfried Bomans, 'Noten kraken', Godfried Bomans, 'Van de hak op de tak', Marion Bloem, 'Een lege tas', 'Raster, II/3', 'Boekenpost nr. 109', 'Boekenpost nr. 111', Edward B. Koster, 'Niobe'. Ray Bradbury, 'De gouden appels van de zon', Ray Bradbury, 'De R van Raket'.

11 januari 2022

Gijs heeft dit weekend de kamerdeur ingekort en opgehangen. We vroegen ons vanmorgen af: 'Gaan we die deur deze week schuren en verven?' Het gezamenlijk antwoord was: 'Dat kan volgende week ook wel.' Kijk: dat voelt nou als pensioen.

Ik ergerde me al een paar maanden aan de kinderboeken die in stapeltjes op de grond voor de 'kinderboekenkast' lagen. Vandaag heb ik boeken eerst op alfabetische volgorde gelegd en vervolgens heb ik ze netjes op de juiste plek op die planken gezet. Dat ziet er een stuk beter uit.

5 bestellingen: F. ten Harmsen van der Beek, 'Geachte muizenpoot en achttien andere gedichten', Carry van Bruggen, 'Tirol', L. Huisinga-Scaf, 'De Oeroemtsji vaart naar China', Hendrik de Vries, 'Coplas. Zeven honderd liederen van het Spaansche volk', Koos Schuur, 'Waar het was'.

12 januari 2022

Ik ben aardig ver met het uitzoeken en op Boekwinkeltjes zetten met boeken van schrijvers waarvan de naam met een 'H' begint. De boekenplanken in de garage staan vol met boeken die wel op 'Raban' te koop staan (maar daar kijkt bijna niemand meer), maar nog niet op Boekwinkeltjes. Nu ik met pensioen ben, heb ik tijd om die klus op te pakken (een ander gaat zijn huis schilderen).

3 bestellingen: Gerrit Komrij, 'Voor zesenzestig euro vijfentwintig. Gedicht, voornamelijk wervend' (3x), 'Hollands maandblad 434, januari 1984'.

13 januari 2022

Eerder deze week gaf onze wasmachine op een schermpje aan een storing te hebben. Daar baalden we van, want dat apparaat hebben we nog niet zo lang. Ik had in de mail de rekening al opgezocht, maar we besloten nog even aan te zien of het apparaat de volgende keer weer een storing aan zou geven. Intussen hebben we begrepen dat de er in Veenendaal de afgelopen dagen meerdere breuken in de waterleidingen zijn ontstaan (een softwarefout, zegt het waterleidingbedrijf). Een gebrek aan waterdruk kan natuurlijk heel best de oorzaak van 'onze' storing zijn geweest. Daar gaan we in ieder geval eerst maar even van uit.

5 bestellingen: Jan Blokker, 'Meisjes van Nederland/Jeunes filles des Pays Bas / The girls of Holland / Mädchen von Holland', Kees Fens, 'Uitgeknipt', Kees Fens, 'Handgroot', René Wezel, 'Judith Herzberg - Leedvermaak' (uit: Lexicon van Literaire Werken), George Nieuwenhuijsen, 'Open vensters. Een bundel poëzie', Jopie Breemer, 'De ontboezemingsbundel van Jopie Breemer', Jopie Breemer, 'De groote beer in't luchtruim'.

14 januari 2022

Vanochtend mailde ik de financiële overzichten van de laatste zes maanden naar de boekhouder. I.v.m. corona gaan we er zelf maar niet naartoe. Om het voor hem overzichtelijk te houden deed ik de scans van de giroafschriften en de uitgewerkte overzichten in Excell apart per maand in een mailtje. Dat was dus een bombardement van twaalf mailtjes.

4 bestellingen: Henriette Roland Holst van der Schalk, 'Verzonken grenzen', Andreas Burnier, 'Essays 1968-1985', Jan Hanlo / Smalts, 'Jan Hanlo, en die man ben ik zelf (dvd) / Nevelglans (cd)'. Frans Bastiaanse, 'Verzamelde gedichten, deel 1: 1890-1913'.

15 januari 2022

Ik word steeds makkelijker in het weggooien van boeken. Boeken die ik niet meer wil verkopen (ik denk dan: zou ik dit boek zelf in huis willen krijgen als ik het besteld heb? Als het antwoord nee is, dan kan het boek weg), maar ook boeken van mezelf. Op de logeerkamer stond tussen de kinderboeken 'Wonderwereld. Een keuze uit Walt Disney's wonderboeken'. Ik kreeg het boek toen ik een jaar of tien was. Van de rug is weinig meer over. Als brugklasser heb ik er voor een werkstuk plaatjes uitgeknipt. Het gaat weg. Ik aarzelde omdat ik zag dat ik er als tiener mijn naam in heb geschreven, aangevuld met een onbeholpen poging tot handtekening. Tussenoplossing: daar maak ik een scan van, dan kan het boek weg:

wonderwereld handtekening

Vanmiddag vulde ik voor de tweede keer een enquête van het Eén vandaag opiniepanel in. De uitslag was vanavond al op televisie. Een deel van de antwoorden wordt in de uitzendingen van volgende week gebruikt (die gingen o.a. over minder vlees eten).

2 bestellingen: Sandor Marai, 'Gloed', Simon Vestdijk, 'Terug tot Ina Damman' (Bulkboek).

16 januari 2022

De wereld één dom pretpark vol mensen zonder kaartje.
(Bram Vermeulen, Het eeuwig jongenshart, blz. 178, 21-10-1990)

Martijn at vanavond hier. We hadden varkenshaas en witlof met peer en kaas uit de oven. Martijn brengt als hij komt eten vaak een paar (onbekende) flesjes bier mee. Vandaag dronk ik van hem een Leffe winterbiertje. Heel smakelijk!

In het televisieprogramma van Matthijs van Nieuwkerk is Ivo de Wijs te gast (in de 'rubriek' Forever Young'). Ze komen te spreken over Drs. P en vooral over Kees Stip. Ivo de Wijs spreekt zijn bewondering voor Kees Stip uit en citeert uit het hoofd een aantal gedichten!

2 bestellingen: Jules Renard, 'Natuurlijke historietjes', Ton Koot, 'Rijksmuseum 1808 - 1958'.

17 januari 2022

Vanuit de verkeerde richting gezien is een spiraal een cirkel.
Lijkt er geen beweging te zijn.
Vanuit elke andere plaats dan er pal boven of onder
is er duidelijk een richting en beweging zichtbaar.

(Bram Vermeulen, Het eeuwig jongenshart, blz. 189, 17-03-1991)

Ik lees 'Het eeuwig jongenshart. Dagboeken van Bram Vermeulen'. Bram komt uit zijn dagboekaantekeningen naar voren als een aardige twijfelkont. Ik beluister tijdens het lezen af en toe de cd waar hij op die bladzijden mee bezig is. Momenteel staat op Spotify 'Vriend & vijand' (uit 1991) op. Een prachtige live-opname van een optreden in 'De Werf' in Brugge, met een indrukwekkend rijtje muzikanten: Boudewijn de Groot, Raymond van het Groenewoud, Ernst Jansz, Peter Wassenaar en Rick Nolov.
Op Spotify kun je zien hoe vaak een nummer beluisterd is. Voor deze cd zit dat zo tussen de 5000 en 20.000 keer (met een uitschieter voor 'De wedstrijd': 55.997 keer). Ik vind dat weinig. Bram Vermeulen blijft ondergewaardeerd.

Nieuw op Schrijversinfo: Ed van Eeden.

Voor zondag 30 januari staat een stadswandeling langs de muurgedichten gepland. De bibliotheek is een tijdje ook op zondag open en organiseert er dan 'iets' bij. Die week is het poëzieweek, dus een wandeling langs de muuurgedichten past daar mooi bij. Met de huidige coronamaatregelen mag die wandeling nog niet (de cultuur is 'dicht'). Op de persconferentie van 24 januari horen we of het op 30 januari door kan gaan.

6 bestellingen: Kees Stip, 'VerzamelStip I - Trijntje Fop, Klaziena Veen en De Verloren Dochter in één band', Louis Paul Boon, 'Mijn kleine oorlog', Jan Hanlo, 'Brieven 1963-1969', Willem Frederik Hermans, 'Een landingspoging op Newfoundland', Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damocles', Willem Frederik Hermans, 'Het behouden huis' (3x), Bertus Aafjes, 'Rechter Ooka verhalen' (Bulkboek), Leens Macaré-Zuurveen, 'TBC nog altijd een vijand'.

18 januari 2022

Op mijn nachtkastje ligt 'Ik heb nu weer de tijd' van Adriaan Morriën. Een deeltje uit de onvolprezen reeks Privé-domein. Geen dag- of brievenboek deze keer, maar een bundeling van korte verhalen/herinneringen en losse gedachten. Het is zeer de moeite waard én zowel geschikt voor op een nachtkastje als gepast voor iemand die zelf nu ook weer de tijd heeft.

Een prachtige column van Sylvia Witteman in 'de Volkskrant' van vandaag. Ze wandelt over De Nieuwe Ooster en is op zoek naar het graf van Jos Brink. Twee jaar geleden wandelden wij daar ook en we stonden ook even stil bij dat graf. Witteman schrijft 'En daar, in een bochtje, lag Jos.' Ik herinner me inderdaad dat bochtje én de twee zuilen en het bordje met aanwijzingen van de beheerder. Blijkbaar kwamen er veel mensen Jos groeten. Witteman is er heel alleen: 'Er was geen mens op de vochtig kille begraafplaats. Krassende kraaien, die wel. Kindergrafjes met clownsschoenen.'

5 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood', Michel Bartosik, 'Jacques Hamelink - Stenen voor mijzelf' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Menno ter Braak, 'Politicus zonder partij', 3 x prentbriefkaart, 4 x LLW Hafid Bouazza.

19 januari 2022

Op vierde kerstdag begint Albert Van Kooten meestal met zijn uitverkoop. Maar toen waren de boekenwinkels gesloten i.v.m. de lockdown. We vroegen ons af of hij, nu de winkels weer open zijn, alsnog die middentafels zou vullen met uitverkoopboeken. Op weg naar de Hoogvliet reden we langs de winkel en zagen dat er inderdaad uitverkoop was. Na de boodschappen kocht ik de volgende boeken (ik hield me in).

- Ton den Boon, De taal der liefde. Literair woordenboek van seks en erotiek
- Atte Jongstra, Het fluïde tijdperk
- Jos Joosten, De verdeelde mens. Jan Walravens (1920-1965). Schrijver, ijkpunt, avant-gardist
- Cees Nooteboom, In de sporen van Don Quichotte
- Zo mooi anders; een gedichtenprentenboek

Bram Vermeulen had altijd kleine opschrijfboekjes bij zich, waarin hij, op het moment dat hij ergens even rustig zat, zijn gedachten noteerde. Hij begon iedere aantekening met vermelding van de datum en de locatie waar hij schreef. En ja hoor: Vrijdag 10 januari 1991, Veenendaal, De Lampegiet. Pauze.

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Kostwinder.

4 bestellingen: Mr. Justus van Effen, 'Uit de Hollandsche Spectator', 'Heemschut, Maart/April 1988 - No. 3/4 themanummer Groningen', Sofia Loren, 'Koken 'con amore'', Arnold J. Toynbee, 'Beschaving in het geding'.

20 januari 2022

Pensioen: deze en volgende week is mijn agenda helemaal leeg! Ik rommel wat met mijn boekwinkeltje en mijn website. Het toeval bepaalt wat ik ga doen. Het verven in huis stel ik nog even uit. Heerlijk!

Nieuw op Schrijversinfo: David Koker.

3 bestellingen: 8 x boekenweekgeschenk, 'Aantal (6) knipsels over Henk Lagerwaard, 1986-1992', 2 x 'Boekenlegger Nederland leest 'De gelukkige klas van Theo Thijssen''

21 januari 2022

Tim Hofman bracht in zijn youtube-programma 'Boos' sexueel wangedrag bij 'The voice of Holland' aan het licht. Ik ben geen fan van Tim Hofman (een iets te parmantig mannetje met iets teveel tatoeages), maar dit doet hij heel goed. In de afgelopen dagen gaat het op de radio en op de televisie nauwelijks ergens anders over. De reacties zijn voorspelbaar. Ik ben een tijd vertrouwenspersoon op school geweest en de teksten die ik nu hoor, hoorde ik vijftien jaar geleden ook op de cursussen voor vertrouwenspersonen die ik volgde. Er is in de laatste twintig jaar blijkbaar weinig veranderd.

3 bestellingen: 'Oud Veenendaal, Juni 2015', Heere Heeresma, 'Bleib gesund! Brieven', Wam de Moor, 'Frans Kellendonk - Mystiek lichaam. Een geschiedenis' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

22 januari 2022

Ik vind het nog altijd fijn een boek cadeau te krijgen,
ook al weet ik vaak bijna zeker dat ik het niet meer zal lezen, of uitlezen.
Een boek is nooit weg, misschien niet eens wanneer je het op je sterfbed krijgt
en nog maar juist de kracht bezit om een blik op het titelblad te slaan.

(Adriaan Morriën, Ik heb nu weer de tijd, blz. 71)

Een tijdje geleden legde iemand het boek 'Het Groot Citatenboek over God, Geloof & Kerk', samengesteld door Rien van den Berg, Gert Marchal & Koos van Noppen in mijn buitenboekenkastje. Daar deed die gulle gever mij een groot plezier mee, al is het maar omdat ik het leuk vind het aantal citaten per schrijver op mijn Schrijversinfo te vermelden. Dat is wel een stevige klus, maar die klus maakte ik vanmiddag af!
Ik kan nu door met de citaten uit 'De taal der liefde. Literair woordenboek van seks en erotiek' van Ton den Boon, dat ik deze week kocht. Den Boon heeft honderden literaire citaten opgenomen om bij allerlei trefwoorden te laten zien hoe een schrijver dat woord in een zin heeft gebruikt.

Lidy kijkt naar de nationale schaatskampioenschappen op tv. Ik zit achter aan de tafel, maar luister wel mee. Ik hoor de verslaggever over Irene Wust zeggen: 'Dat maakt dan de cirkel rond'. Dat lijkt me in letterlijke zin een onmogelijkheid: of het is een cirkel en dan is hij al rond, of je kunt hem rond maken en dan was het nog geen cirkel.

7 bestellingen: Simon Carmiggelt, 'Dag opa. Avonturen met een kleinzoon', Aat van Gilst, 'Herman Wirth', 'De R in de maand. Winterse verhalen', Eve Curie, 'Madame Curie haar leven en werk', Alexander Solzjenitsyn, 'In de eerste cirkel (2 delen)', F. Bordewijk, 'Tijding van ver', P.G. Doolaard (samenst.), 'Tot tijd en wijle... 1887-1987. Een eeuw gereformeerd in Veenendaal, Een bloemlezing uit een eeuw Gereformeerd kerkelijk leven in Veenendaal'.

23 januari 2022

Als iemand zegt dat hij mij vertrouwt,
weet ik dat hij angst heeft dat ik niet datgene zal doen wat hij wil.
Daarom herbergt hij zijn eigen angst in vertrouwen.
Door de ander te vertrouwen eis je ekstra van hem
dat hij zal doen wat je van hem verwacht.
Omdat je in feite twijfelt aan het feit dat hij dat zal doen.

(Bram Vermeulen, Het eeuwig jongenshart, blz. 248/249, 25-11-1993)

2 bestellingen: Paul Geerts (samengesteld en ingeleid door), 'Een boom is meer dan er staat / de 100 mooiste boomgedichten', Yvonne Keuls, 'Mevrouw mijn moeder'.

24 januari 2022

Ik had het nog niet vermeld: Na jarenlang de prijs van de postzegels per 1 januari verhoogd te hebben (ik meen meestal met 4 cent), heeft TNT de prijs dit jaar eindelijk eens gelijk gehouden!

Adriaan Morriën vraagt zich in 'Ik heb nu weer de tijd' af waar het woord 'mot' in motregen vandaan komt. Het etymologisch woordenboek vertelt hem dat mot oorspronkelijk 'stofachtige fijne materie' betekent. Ik denk dan gelijk aan de 'mot' die ik gebruik om bijvoorbeeld zalm te roken. Het is een heel fijn soort rookhout, bijna zaagsel, maar ik had het nooit met het woord motregen in verband gebracht.

Mijn broer Jan heeft gisterenavond een herseninfarct gehad. Hij ligt nu in Zwolle in het ziekenhuis. Hij belde me vanmorgen zelf. Dat is op zich al een goed teken. De spraak is goed. Het geheugen ook. Aan één kant heeft hij wat uitval. Het lijkt erop dat ze er snel genoeg bij waren. Er lijkt reden tot optimisme te zijn. Maar dan nog: je kunt het maar beter niet hebben.

Ik verkocht 'Tot tijd en wijle... 1887-1987. Een eeuw gereformeerd in Veenendaal' aan iemand die in Veenendaal woont. Hij kwam het boekje vanavond ophalen. Er ontstond een gesprekje aan de deur, waarin ik liet vallen dat ik zelf ook gereformeerd ben opgevoed. Dat had ik beter niet kunnen doen. De zendeling in de man kwam naar boven en ik eindigde het gesprek met een bijbel (Nieuwe Testament in Gewone Taal) in mijn hand. Dat had hij in zijn binnenzak zitten voor momenten als dit.

7 bestellingen: Jane M. Auel, 'De Stam van de Holebeer', Jane M. Auel, 'De vallei van de paarden', Hildegard Knef, 'Een gegeven paard', Harriët Freezer, 'Wat doe je? O niks', Marlies Batelaan (eindredactie), 'Kip. Tip culinair. Uit de serie Het nieuwe koken', Jamie Oliver, 'Jamie's Italië', C.G.L. Apeldoorn e.a., 'A. den Doolaard - De herberg met het hoefijzer', Marc Hendrickx / Yasmine, 'Yesterday's Tomorrow Leonard Cohen'.

25 januari 2022

Iemand met de voornaam Loeks bestelt vandaag het boek 'Het paard van ome Loeks'. Dat levert me twee euro en een glimlach op!

Nieuw op Schrijversinfo: Marga Kool en Halbo C. Kool.

3 bestellingen: Peter de Boer, 'Ad den Besten' (uit: Kritisch Literatuur Lexicon), P.C. Boutens, 'Bezonnen verzen', G.H. Pannekoek Jr (= G.H. 's-Gravesande), 'Verzen', Remco Campert, 'Het paard van ome Loeks'.

26 januari 2022

Vandaag in een advertentie van de bibliotheek in de Rijnpost (het mag weer):

Poëzieweek 2022 - wandeling

De theaters gaan ook weer open. Aanstaande zaterdag zou ik samen met Jeroen naar een voorstelling van Youp van 't Hek in 'De Lampegiet'. Maar die gaat niet door. De voorstelling was uitverkocht en het theater gaat niet kiezen wie er wel en wie er niet mogen komen. In plaats daarvan wordt de voorstellnig uitgesteld naar 19 mei. Dat lijkt al snel, maar dat is het niet, want het is in 2023!

Vandaag in het Journaal: 'De Raad voor de Kinderbescherming heeft geen juridisch verwijtbare fouten gemaakt tegenover afstandsmoeders in de jaren 1956-1984. Dat oordeelde de rechtbank vandaag in een zaak die gedupeerde Trudy Scheele-Gertsen en vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann hadden aangespannen tegen de staat.' Het is een gevoelig onderwerp, 'de zogeheten afstandsmoeders hebben dwang ervaren om hun kind af te staan. Die dwang kwam echter door een complex samenspel van maatschappelijke en religieuze verhoudingen, aldus de rechtbank. Er werd, zeker in de jaren vijftig en zestig, anders gedacht over seksualiteit en man-vrouwverhoudingen.'
De schuin geschreven zinnen hierboven heb ik van de site van 'de Volkskrant' geplukt. De rechter heeft de kinderbescherming beoordeeld, kijkend naar de wetten van die tijd. Het is duidelijk dat we daar nu anders naar kijken. Ik vind dit een belangrijke uitspraak: veel te vaak veroordelen we zaken uit het verleden met de kennis en de moraal van vandaag. Gelukkig doet deze rechter dat niet. Wat mij betreft geldt dat ook voor de manier waarop we naar bijvoorveeld de slavernij kijken. Ophouden met al die excuses; het waren andere tijden.

Ik kocht twee beugelflesjes Grolsch tripel. 'Proeverij' staat er op het etiket. Blijkbaar hebben ze die pas kort in de verkoop. Een geslaagde proeverij wat mij betreft. Hij msaakt prima!

7 bestellingen: 5 x Harriët Freezer, Jeroen Brouwers, 'De wereld van Godfried Bomans', Albert Helman, 'De stille plantage', Els Pelgrom, 'Het geheimzinnige bos', Gabriël Smit, 'Er is een belofte. Psalmen', R.J. Forbes, 'Middeleeuwse techniek', 'De Revisor, twaalfde jaargang, nr. 1, februari 1985'.

27 januari 2022

Annemarie en Huub kwamen een tasje boeken brengen. We kletsten bij en ze aten mee. Lidy maakte hutspot 'op mijn moeders manier'.

Mijn broer Jan is weer thuis. Hij zal wel moeten revalideren, maar het had een stuk erger kunnen zijn.

8 bestellingen: Miep Diekmann, 'Wiele wiele stap', Martha Becker, 'Alleen maar dochters', 3 x '3pak 2017', Andries Oldersma, 'De meester is gek! Een boekje over onderwijsgedrag', P.A. Daum, 'Goena-goena', Marnix Gijsen, 'De oudste zoon', Hugo Claus, 'Natuurgetrouwer', Edward van de Vendel, 'Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten'.

28 januari 2022

Ik ben vandaag begonnen met de auto te poetsen, met name de stijlen van de deuren en de achterklep, die je niet meewast als je de auto wast. Ik doe het rustig aan, stukje bij beetje.

2 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood', Tonke Dragt, 'Verhalen van de tweelingbroers'.

29 januari 2022

Beek kookboek

AnneMarie bracht een paar BEEK-kookboekjes mee. Jan heeft koks (van snackbar tot sterrenchef) recepten met zijn drank erin laten koken en AnneMarie heeft de resultaten fraai gefotografeerd. Ik ga de scholfilet in geneverpesto met serranoham zeker een keer maken. Lidy voelt wel voor de pittige Caribische kippensoep (met rum). Het boekje is berkrijgbaar bij de betere slijter.

Nieuw op Schrijversinfo: Hans Kok, Hans Kooger, Antoine A.R. de Kom.

3 bestellingen: 'Tirade 7-8' (juli - augustus 1957), Jeroen Brouwers, 'Vlaamse leeuwen', Kerstin Ekman, 'Zwart water', Kristien Hemmerechts, 'Weerberichten', Liza Marklund, 'Paradijs', Liza Marklund, 'Prime time', Heleen van Royen, 'Kind van mijn vader', M.D. Cooper, H. Kenneth, 'The new aerobics'.

30 januari 2022

Ik eet een beschuitbol met kaas. Vaak eten we die niet, maar af en toe koop ik ze. Vooral uit nostalgische overwegingen: ik kreeg ze vroeger wel eens mee op een schoolreisje. Vreemd genoeg aten we ze verder thuis nooit. En als ik geen beschuitbol meekreeg, dan kreeg ik een heel klein broodje mee. In de Hoogstraat (vanaf thuis gezien links, halverwege) zat een klein bakkerijtje waar ze 'bolletjes' verkochten in de vorm van een mini-broodje (zouden die nog ergens te koop zijn?).

Vanmiddag gaf ik een - door de bibliotheek georganiseerde - 'gedichtenwandeling' door het centrum van Veenendaal. We wandelden met een groepje van zo'n tien mensen, wat net een mooie groepsgrootte is om elkaar niet in de weg te staan en de mogelijkheid te hebben om op elkaar te kunnen reageren. Voor het eerst had ik een doventolk naast me staan (de mevrouw met de groene jas op de eerste foto). Dat is weer een ervaring op zich. Ik probeerde niet te snel te spreken, maar ze moest me toch twee keer vragen om te herhalen wat ik zei.
Het gedicht 'De mus' van Jan Hanlo is nauwelijks meer te vinden. Ik dacht dat het weggehaald was, voordat ze er een gebouw voor gingen zetten, maar het is volledig ingebouwd. Op de foto ziet u een brandtrap en een fietsenschuurtje. Er staat ook nog eens een muurtje voor, zodat je door een poortje moet om het te kunnen vinden. De commissie 'Gedichten op muren' moet voor dat gedicht maar een ander plekje zoeken. De voorzitter van die commissie wandelde mee, dus dat zal wel goed komen.

gedichtenwandeling, foto gmaakt door Conny Tenge gedichtenwandeling tjielp, foto gmaakt door Conny Tenge

4 bestellingen: Jan Campert, 'Wie weet slaag ik in de dood', Maaike Meijer en Annettje Dia Huizinga (samengesteld en ingeleid door), 'Dit maakt ons ademloos bij haar geluid. De mooiste gedichten door vrouwen geschreven.', Neel Doff, 'De avond dat Mina mij meenam', Albert Helman, 'Mijn aap schreit / Het euvel Gods', Albert Helman, 'De laaiende stilte', Ed. Hoornik, 'De overlevende' (Bulkboek 73).

31 januari 2022

Dat is de ellende met gesprekken
ze brengen je in de verleiding iets verstandigs te zeggen.
En hij heeft in zijn leven al zoveel verstandigs gezegd
en het heeft zo weinig uitgehaald,
dat het hem tegen de borst stuit ermee door te gaan.

(Koos van Zomeren, Het schip Herman Manelli)

Neil Young heeft al zijn muziek van Spotify gehaald, uit protest tegen een (door Spotify) dikbetaalde antivaxer die zijn boodschap exclusief op Spotify mag brengen. Joni Mitchell overweegt hetzelfde te doen. Voor mezelf vind ik het jammer. Ik heb van beiden een afspeellijst op Spotify gemaakt. In zijn algemeen vind ik het goed dat mensen hun stem laten horen tegen overduidelijk nepnieuws. Het lijkt wel effect te hebben. Spotify gaat in ieder geval overduidelijk nepnieuws labelen. Of het genoeg is om Neil Young terug te halen, is de vraag.

3 bestellingen: Alies Pegtel, 'Haya van Someren-Downer / liberaal activiste', Arend van Dam, 'Een beetje zwanger, Handboek voor vaders', Maria Barnas, 'Jaja de oerknal'.