25 juli 2005

Vandaag een pakje gepost naar Engeland (3 keer Annie M.G. Schmidt) en naar Duitsland (dichtbundel Bergman).

Gisteravond was er weer Zomergasten op televisie. Connie Palmen presenteert het dit jaar. De eerste gast was Cees Nooteboom. Het was de moeite waard, maar toch viel het wat tegen. Het was vlak. Misschien verwachtte ik er te veel van? Palmen wist zichzelf redelijk op de achtergrond te houden. Ze bleef wel vissen naar zijn jeugd (gescheiden ouders, kindertehuizen), maar daar wilde Cees niet op ingaan. De voorbereiding van het programma kan ook beter. Nooteboom wilde beelden van 10 mei 1940 in Rotterdam zien. Dat was zijn eerste jeugdherinnering. We kregen uitgebreid beelden van het bombardement, maar dat was 14 mei en daar had Cees niet om gevraagd!

Eergisteravond 'The ciderhouserules' van John Irving op televisie. Het is een dooddoener, maar het boek was echt beter. Waar het boek flitsend, raak geschreven en tot nadenken stemmend is, is de film bijna sentimenteel (bouquetreeks). En dan te bedenken dat Irving zich (na de slechte ervaring met de verfilming van 'Bidden wij voor Owen Meany') nadrukkelijk zelf met de film heeft bemoeid.

De DVD van het programma over Willem Wilmink besteld. Ik herinner me van de uitzending vooral de tranen van Joost Prinsen bij het voordragen van het lied over de goochelaar in de Tweede Wereldoorlog. Prachtig! Een lied dat je zo goed kent en dat je nog altijd tot tranen roert! Dat fragment wil ik op school in m'n poëzielessen gebruiken.

Begin (8) juli zijn we naar de presentatie van 'Het Engeland van C. Buddingh'' geweest. We hebben vooraf wat door Dordrecht gewandeld. De presentatie was in de galerie van Victor de Coninck, een prachtige locatie. De Coninck interviewde Wim Huijser en Peter Brusse (die ook net een boek/roman over Engeland geschreven heeft). Verder was er nog een interview met Martin Ros. Ik maakte vanaf mijn stoel wat foto's (opstaan en naar voren lopen heb ik een hekel aan). De foto's waren redelijk gelukt, daarom mailde ik ze naar Wim Huijser. Die heeft ze doorgestuurd naar uitgeverij Balans en zij hebben ze op hun site gezet. Ook op de site van 'De letteren speken' zijn er zes te zien: http://www.deletterenspreken.nl/dw_letteren/buddingh_genootschap/engelandboek/HetEngeland_van_CBuddingh.html

Op mijn site over Kees van Kooten heb ik bij LP's/CD's/DVD's een opmerking staan dat ik daar geen kijk op heb, met de oproep: 'Wie helpt mij'. Ton Jansens mailt dat een volledig overzicht te zien is op de 'Simpelsite'. Met die gegevens heb ik vandaag de blz. over Kees van Kooten aangevuld. Ook die over Wim de Bie is nu wel zo volledig dat hij binnenkort online kan. Dank aan Ton Jansens en de makers van de Simpelsite.

Vandaag 1 bestelling: het Bernlef-bulkboek. Verder een vraag naar de bundeling van de Jeroen-boeken van Daan Zonderland. Daar kan ik de vragenstelster helaas niet aan helpen, dat boek zie je zelden of nooit.

 

26 juli 2005

Vandaag de bladzijde over Arthur Japin afgemaakt. Alle informatie uit kranten en van internet. In handboeken komt hij nog nauwelijks voor. Hij schrijft het boekenweekgeschenk 2006. 'De zwarte met het witte hart' vond ik een geweldig boek. Het was me al aangeraden door Anneke van de Ven. Een mooi (waar gebeurd) verhaal, waarvan je benieuwd bent hoe het afloopt. Goed geschreven en als bonus Multatuli en de koninklijke familie als personages. 'Een schitterend gebrek' moet ik nog lezen. Het ligt klaar voor deze vakantie.

Vandaag 3 bestellingen: Jules Verne, Paul Biegel en een stafkaart van Renesse (besteld door iemand uit Antwerpen).

Hard gewerkt in de tuin, struiken gesnoeid en uitgegraven op de plek waar de vijver moet komen. Vanmiddag naar Intratuin geweest. Vast een pomp en een filter gekocht. Gekeken naar leilindes (wat zijn die dingen duur). Aardig personeel dat ons prettig en belangstellend hielp bij de filters en bij de bestelling van een nieuwe hangmat (de muizen hebben zich een vorige winter dwars door de oude heen gevreten).

Taeke König had het soms over de 'riettaktiek': meebuigen, maar niet breken en aan het eind gewoon weer overeind komen. Ik heb de vergelijking ook wel eens aan collega's aangeraden (bij lastige ouders), vooral als gesprekstechniek: luisteren, knikken en aan het eind terugkomen op je eigen mening. Nu kwam ik dezelfde vergelijking tegen bij Adriaan van Dis, in 'Familieziek':

Wees als riet:
buig, ga liggen als het stormt, maak je klein als het moet,
maar kom weer overeind.
Denk aan iets anders en maak je onkwetsbaar.….
Kopkracht, daar komt het op aan, kopkracht is de beste verdediging.

(Adriaan van Dis, Familieziek, blz.22)

27 juli 2005

Struiken en bergen zand zijn weg. Morgen gaan we een gat voor de vijver graven.

Vandaag 3 bestellingen: v.d. Werfhorst, bodemkaart 10 en twee keer Wadman + Walschap.

Vandaag Marten Toonder overleden. Een tekenaar die bekend werd als schrijver. Hij heeft weinig literaire prijzen gekregen (de Tollensprijs geloof ik), maar de mooiste prijs is dat je woorden in het Nederlands en in de Van Dale opgenomen worden (minkukel, denkraam, bovenbazen enz.). In de laatste interviews op televisie wekte hij vooral de indruk klaar te zijn met het leven.

'Net wat u zegt, meneer Dorknoper,' zei hij, de hoed lichtend.
'Het leven is kort, maar het zal mijn tijd wel duren.'
(Bewogen aanhalingen, een onthullende lijst citaten uit de verhalen van Marten Toonder, blz. 62)

Toonders dood wordt zwaar overschaduwd door die van Ans. Mederwerkster op de administratie op school, maar bovenal mijn collega vertrouwenspersoon. We hebben uren overlegd en samen moeilijke 'gevallen' behandeld. Jos belde: ziek geworden in Frankrijk, naar een ziekenhuis, met de helicopter naar een ander ziekenhuis, in overleg met artsen de behandeling gestaakt. Het is niet te bevatten.

28 juli 2005

Vandaag zo'n vijf kuub zand in kruiwagens naar voren gebracht. Wat een klus. Gelukkig werken Suzanne, Gijs, Martijn en Lidy mee.

Vanmiddag was Daan hier voor een interview over de boekenmarkt op 17 september voor Veenendaal Totaal. Het wordt de eerste Veense boekenmarkt. Vijftien kramen als uitbreiding van de al langer bestaande kunstmarkt ter opening van het nieuwe culturele seizoen. De kramen zullen voor de Frisia-villa staan, in de richting van en in aansluiting op de zaterdagse warenmarkt. Ik moet er nog wel op uit om nog een stuk of zes boekhandelaren extra te interesseren (ik heb nu 7 deelnemers).

Vandaag geen bestellingen. Wel iemand die informatie vroeg over een geomorfologische kaart.

29 juli 2005

Vandaag de halve dag op school geweest. Alle collega's moesten gebeld i.v.m. het overlijden van Ans. Ook moest er een brief uit naar de collega's omdat het onmogelijk is midden in de zomervakantie iedereen te bereiken. Thea zal namens school het woord voeren. Nu al kijk je naar het bureau en denkt: daar zal ze dus nooit meer zitten.

Drie bestellingen: Oriana Fallaci, Een man, 3 keer John O'Mill en 2 keer Frans Kellendonk.

De vijverwanden zijn getimmerd, het zeil ligt erin en het water staat erin!

30 juli 2005

De laatste plaggen gras zijn afgestoken. Vandaag nieuw gras bestellen (en niet meer zelf zaaien dus) en dan stap voor stap met de afwerking van de vijver aan de gang. Ook een 'little bag' grind besteld voor rond de vijver.

Vandaag 2 bestellingen: Lampo/Piet Paaltjens en een stafkaart schiermonnikoog

Ed mailde voor een afspraak om te overleggen over de boekenmarkt in Deventer. Vorig jaar zijn we beiden (samen) voor het eerst geweest. Het was erg leuk. Daar gaat deze week nog wel een dag of twee voorbereiding in zitten. Uitkiezen wat ik mee wil nemen en prijzen: omdat ik verder geen markten doe heb ik geen prijzen in m'n boeken staan. Dat moet dus allemaal nog gebeuren. Ik zal hem terugmailen of hij maandagavond kan.

Vandaag al een telefoontje van intratuin dat de hangmat er is. Die gaan we maandagmiddag ophalen. Dan waarschijnlijk ook gelijk maar goudvissen en wat waterplanten kopen.

Nog een mailtje:
Beste webmaster,
"Gefeliciteerd!! Vandaag staat jouw site in de schijnwerpers op ons portaal: adhd.klup.nl. Onze bezoekers worden uitgenodigd om naar jouw site te gaan met de tekst die hieronder wordt weergegeven."

Simon Carmiggelt is ADHD-er van de dag en daarom verwijzen ze naar mijn Carmiggelt-site. Dat is mooi, maar waarschijnlijk zijn er toch niet zo veel beroemde ADHD-ers, want ik krijg zo'n mailtje praktisch eens in de zes weken. Bovendien gaan ze op de automatische piloot, want ze verwijzen nog steeds naar m'n site op Geocities en niet naar schrijversinfo.nl.

31 juli 2005

Wat een rot(vakantie)weer. De hele dag regen en ook echt stortbuien. De vijver loopt over!

Vandaag een bestelling Marten Toonder. Dat bewijst weer de stelling dat als er een schrijver overlijdt ik de week na dat overlijden minstens één boek van die schrijver verkoop.


Door naar Augustus 2005

Terug naar weblog
Terug naar de eerste pagina /homepage

Citaten zoeken op trefwoord
Overzicht van trefwoorden
Citaten zoeken op auteur
Overzicht van auteurs
Overzicht van bibliografieën
Andere interessante internet-bladzijden


©2005 Mats Beek, Veenendaal

Schrijf Webmaster


 

 

 

 

 

 

 

 

eXTReMe Tracker