Juli 2013

Terug naar juni 2013

1 juli 2013

Dansdag voor de tweede klassen. Na een gezamenlijke warming up (waarbij ze alle leerlingen aan het bewegen krijgen), geven de professionele dansers workshops aan kleinere groepen leerlingen. Het was weer heel leuk.
Verder heb ik na zitten kijken (nog een halve H3-klas, dan ben ik klaar), heb ik de hele dag leerlingen, die vorige week ziek waren, toetsen bij mij aan tafel in laten halen en heb ik gesprekken gevoerd met leerlingen, ouders en collega's. Het was vijf uur voor ik er erg in had.

2 bestellingen: knipsel Joke Hermsen, 'Wordt vervolgd nr. 24'.

2 juli 2013

Ik had mezelf voor deze maandag en dinsdag drie opdrachten gegeven: Alle toetsen nakijken, de voorlopige indeling voor de derde klassen van volgend schooljaar uitwerken en mijn ruim tweehonderdvijftig leerlingen in Magister (het schooladministratiesysteem) 'nalopen', zodat er geen over het hoofd geziene kruisjes (afwezigheid, maar onduidelijk waarom) meer staan. Die kruisjes staan straks namelijk op het rapport als ongeoorloofde absentie. Meestal is vrij snel te achterhalen wat er aan de hand was: een dag ziekte niet gecodeerd (01) of een uurtje langer bij de dokter dan gemeld was (05). In de gevallen waar het niet duidelijk was heb ik code 10 (= overigen) ingevuld. Dat betekent meestal: een andere reden dan de redenen die een eigen code hebben, maar het kan soms dus ook betekenen: Beek heeft op die dag geen tijd gehad om één en ander te controleren.

Vanavond snoepte ik voor het eerst twee kersen uit eigen tuin. Nou ja snoepte.... alleen als je van zure snoepjes houdt. De vogels doen dat, want er liggen tientallen pitten onder de boom op het (kunst)gras.

Vandaag stuurde ik een 'blog' in voor 'Veenendaal doet'. Het is de bedoeling dat ik daar voortaan maandelijks iets schrijf over een recent gemaakt gedicht.

Verder ben ik zo kort voor het eind van het schooljaar hier een beetje kort van stof (merk ik). Druk, moe, hoesterig, maar we halen de zomervakantie wel!

Maarten van Roozendaal overleden. Het was al een tijdje bekend dat hij ziek was. Artikelen van een complete bladzijde in 'de Volkskrant' en in 'Trouw' (zag ik bij de apotheek). Op Facebook wordt er negatiever over hem gedaan: 'Is er ook opvang voor mensen die vonden dat hij lelijk zong, slecht piano speelde, beroerde teksten schreef en andermans nummers maltraiteerde?', vraagt Cees van der Pluijm. Daar heb ik op gereageerd met: 'Heilig verklaren hoeft niet, maar nu sla je door de andere kant op, Cees.'
Ik heb even aan zijn stem moeten wennen, en zeker ook aan zijn soms schreeuwerige manier van zingen, maar hij schreef - ook - prachtige teksten. Zijn programma 'Het wilde westen' werd in 2008 terecht bekroond met de Poelifinario. Prachtige teksten als 'Nijkerk', 'Geluk':

Het geluk lacht ons toe en fluistert kleine dingen
Zoals kijk eens in het hoekje, misschien val ik je ten deel
Het geluk zegt: Neem de ruimte, ontspan en wees jezelf
Het geluk heeft mooie woorden, maar het praat wel een beetje veel
Het praat wel een beetje veel

Het geluk zegt: Leef in het nu, neem je lot in eigen handen
Het geluk zegt: Maak een keuze, grijp het leven bij de keel
Het geluk zegt: Ga de wereld in, pak je kans voor het te laat is
Het geluk bedoelt het goed, maar het praat een beetje veel
Het praat een beetje veel

Het geluk zegt: Hou het simpel, wees dankbaar en tevreden
Het geluk zegt: Doe niet moeilijk, het leven is een pijp kaneel
Het geluk zegt: Stop met piekeren, het geluk is met de dommen
Ik vind het geluk op zich best aardig, maar het praat wel erg veel
Het praat wel erg veel

Het zegt: Verzorg jezelf en denk om je gezondheid
Het geluk zegt: Stel je open, voel je deel van het geheel
Het geluk zegt: Wees vrijgevig, dan zul je ook ontvangen
Het geluk heeft wel gelijk, maar het praat gewoon te veel
Het praat gewoon te veel

Het geluk heeft het begrepen, het zegt mij nu niet meer zo veel
We zijn elkaar soms bij het wandelen of wanneer ik piano speel

Maar ook 'Christoffel' en 'De begrafenis van Rene':

We zouden hem op Zorgvlied gaan begraven
En die plek is mij inmiddels wel bekend
Van Koen en Wim en Willemijn
Van Martin, Frans, Suzan en Hein
Je bent een lul als je daar niet begraven bent
En ’t is vreemd dat zo’n begrafenis nooit went

1 bestelling: Welmet Hudig-van Doesburgh / Carel ter Linden, 'De overdenkingen bij de uitvaartdiensten van prinses Juliana & prins Bernhard'.

3 juli 2013

De blog die ik gisteren naar 'Veenendaal doet' mailde stond hier vanochtend al online.

Eind volgende maand zou Kees Stip honderd jaar zijn geworden. In Sellingen wordt daar veel aandacht aan besteed. In Veenendaal blijft het angstig stil. Ik wil in ieder geval wat gedichten over Kees Stip maken en dan het liefst ook een beetje in zijn stijl. Bijvoorbeeld over het gegeven dat in zijn dierenversjes meestal een plaatsnaam in de eerste regel stond, maar dat ik Veenendaal daar nooit ben tegengekomen (terwijl daar prima op te rijmen valt):

Een Veenendaalse top-poëet,
die dieren in zijn dichtwerk deed,
beschreef met kennelijk plezier
de herkomstplaats van ieder dier.
Toch kwam – en ik las ze allemaal -
niet één zo’n beest uit Veenendaal.

Vanavond een vergadering van het bestuur van het Kunstplatform. Terugkijken op de afgelopen periode, vooruitkijken naar de eerste maanden van het nieuwe culturele jaar en met elkaar afwegen hoe nieuwe bezuinigingen uit kunnen gaan pakken. Dit zal de laatste vergadering (buiten mijn werk) vóór de vakantie zijn geweest. Als bonus was er een werkelijk leuke 'nazit'. Een avond niet gelachen is een avond niet geleefd.

Nieuw op Schrijversinfo: Maarten van Roozendaal.

1 bestelling: Dr. L. van Egeraat, 'Italiaanse meren'.

4 juli 2013

Inhaaltoetsen vanochtend. Leerlingen die tijdens de toetsweek een dag ziek waren, konden vanochtend die toetsen inhalen. Leerlingen die meerdere dagen ziek waren, had ik deze week al eerder bij me om toetsen in te halen. Gelukkig waren alle toetsen aanwezig. Dat geldt niet voor alle leerlingen. Wie niet op is komen dagen, krijgt nu een 1,0.

Gisteren schreef ik dat het in Veenendaal angstig stil blijft rond de honderdste geboortedag van Kees Stip. Vandaag al begrijp ik dat de bibliotheek hier wel degelijk aandacht aan besteedt. Op zaterdag 24 augustus, van 13.00 tot 16.00 uur. Er zijn diverse activiteiten, waaronder deze:

Wie draagt een Stipgedicht voor?
Bezoekers van alle leeftijden worden uitgenodigd om ’s middags een gedicht van Kees Stip  - naar eigen keuze - voor te dragen aan de andere bezoekers in De Cultuurfabriek. De microfoon staat klaar! Geïnteresseerden kunnen  tussen 13.00-16.00 uur gewoon binnenlopen en zich bij de servicebalie op de begane grond melden bij Cornelie de Kuijper.

 

Het voorstel om straten in het nieuw te bouwen Stationskwartier naar historische vliegtuigen van de KLM te noemen (Uiver, Arend, Snip) is vandaag in de plaatselijke krant goed ontvangen. Het voorstel sluit aan bij de Pelikaanstraat, die daar al jaren ligt, maar waar eigenlijk niemand van weet dat ook deze straat naar zo'n historisch vliegtuig is genoemd.

5 juli 2013

Ik ga maar eens een andere aftershave gebruiken. Ik kreeg vanochtend te horen dat ik naar de Efteling ruik. Naar de 'Fata Morgana' (om precies te zijn). Nou ja, dat is altijd nog beter dan naar de toiletten!

Bedankt

Een deel van mijn werk bestaat uit het begeleiden van zieke leerlingen. We proberen dan maatwerk te leveren. We zijn goed in klassikaal onderwijs, maar daarvan afwijken levert nogal eens onverwachte 'hobbels' op. Ik heb gemerkt dat je -als je leerlingen serieus neemt - een heel eind komt. Vandaag kwamen twee van die leerlingen me bedanken voor de hulp: met aardige woorden, een potje zelfgemaakte aardbeienjam, een blik zelfgebakken koekjes (ze ruiken heerlijk) en een flesje (5 cl) Glenfiddich.

Het is elk jaar hetzelfde: als het bijna vakantie is, ben je ook ontzettend aan vakantie toe! Ik ben vanmiddag bijtijds naar huis gegaan en ik heb een paar uur op de bank liggen slapen. Vanavond heb ik de halve finales op Wimbledon liggen kijken. 'Superb tennis' volgens de Britse commentatoren en ze hebben nog gelijk ook. Ik had nog een Guinness staan. Dat leek me wel toepasselijk, dus die heb ik voor de gelegenheid eerst 'koud' en toen 'op' gemaakt.

3 bestellingen: J.A. Deelder, 'Renaissance', Ben Emans, 'Interviewen. Theorie, techniek en training', Jan de Hartog, 'Scheepspraat'.

 

6 juli 2013

Een schrijver kan veel fantasie hebben, maar het leven zelf is altijd idioter dan iemand kan verzinnen.

Bij de Aldi haalde ik vanochtend een voorraadje snoep en koekjes voor bij de rapportvergaderingen van maandag en dinsdag. Lidy deed intussen van inkopen voor onszelf. Ik kan het dan niet laten wat impulsaankopen in het karretje te gooien. Een pot met prachtig bloeiende lavendel deze keer en een stuk Serranoham van ruim een kilo. Er lag ook een - nog iets groter - stuk Parmaham. Maar dan ben ik een krent en ga ik voor het goedkoopste stuk. Vanmiddag bakte ik een ei met plakken van die ham eronder. Morgen eten we macaroni, daar kunnen prima blokjes van die ham doorheen.

In de loop van de middag reden we naar Culemborg. Zon op de voorruit en de Tour de France op de radio. Dat geeft onmiddellijk een vakantiegevoel. Nog één weekje.

1 bestelling: 2 antwoordenboekjes 'Getal & ruimte'.

 

7 juli 2013

Uitgeslapen tot 11.00 uur. Daarna wat in de tuin gezeten, gelezen en een beetje gerommeld.

Eén van de spannendste etappes in de Tour de France van de afgelopen jaren. De klassementsrenners vlogen erin vanaf het begin. En dat over een stuk of vier Pyreneeëncols. Je zou gaan geloven dat er minder doping wordt gebruikt. De renners zijn veel meer aan elkaar gewaagd; er zijn geen plotseling véél sterkere renners meer. Alleen die Sky-renners vertrouw ik niet helemaal. Froome ging gisteren sneller die berg op dan Armstrong in zijn beste jaren en zijn belangrijkste knecht kon gisteren alles en stond tweede in het klassement, maar vandaag kon hij ineens niets meer.

Ik vond een doos met oude boeken van onszelf. Terug in de kast? Te koop zetten? Weggooien? Er zat een kookboek van de Weight Watchers tussen: 'Favorieten'. Verkopen gaat niet, want er zitten wat bladzijden los. Toen dacht ik: zou dat recept van mijn moeder met spaghetti en tonijn (uit blik) er misschien instaan? Ik werd er vroeger altijd blij van, als dat op tafel kwam. Op bladzijde 47 staat 'Spaghetti met tonijnsaus'. Er gaat tonijn uit blik ik, dus het zou hem kunnen zijn. Ik denk dat dit het recept is. Lidy twijfelt. Er zit maar één ding op: uitproberen.

3 bestellingen: Hans Warren, 'Verzamelde gedichten 1941-1981', R.N. Roland Holst, 'Overpeinzingen van een bramenzoeke', Remco Campert, 'Alle dagen feest', Gerard Reve, 'Wether Nieland', Piet van Engelen (samenstelling), 'Het boek blijft niet'.

8 juli 2013

Rapportvergadering van (o.a.) de derde klassen vandaag. Iets te veel zittenblijvers. En dan niet omdat deze leerlingen het niet kunnen, maar omdat er te gemakkelijk over wordt gedacht.

De volgende gedichtenwedstrijd voor 'Gedichten op muren' heeft als thema 'een cadeau'. Momenteel werk ik aan de lesbrief. Daarvoor zocht ik een aantal gedichten die - letterlijk of figuurlijk - over dat thema gaan. Bijvoorbeeld:

Een pakje met de post

Iemand heel ver hier vandaan
heeft aan mij gedacht:
heeft iets in een doos gedaan,
naar de post gebracht.

De doos is met de trein gegaan,
de trein ging door de nacht
en vanmorgen kwam het aan.
Wie had dat gedacht?

Willem Wilmink

Wit

Je brief gekregen.
Een beetje kapot
van het stukje wit
tussen twee zinnen.

Hier stokte je stem.
Begaf je adem.
Zat ik naast je.

Het mooiste in je brief
is het stukje zwijgen
tussen twee zinnen.

Gil vander Heyden

Ansichtkaart

Eventjes verslag uitbrengen
Van de tocht naar Stonehenge
Hier was hoorden wij verluiden
Eens de offerplaats der druiden
Ja, die druiden waren krengen
Zeker die van Stonehenge!

Ivo de Wijs

Letterlijk

‘Geachte heer, ik moet u daken
Voor het postpakket dat ik ontving.
Maar u vergeeft mij ongetwijfeld
Een zekere teleurstelling

Toen ik de hand vroeg van uw dochter
Die ik hartstochtelijk bemin,
Deed ik zulks niet in letterlijke,
Doch in overdrachtelijke zin.’

Daan Zonderland

2 bestellingen: Kronkel: 'Begrijp je' (Parool, donderdag 14-05-64), AO-redactie, 'Land, water, land: Flevoland'.

9 juli 2013

De wolf terug in Nederland:

Terwijl de wolven mij verslinden,
denk ik: dat is pech.
Ja, Ede is een mooie stad,
maar net iets te ver weg!

(vrij naar Drs. P)

En weer een dag rapportvergaderingen. Aan het eind van de dag had ik al de eerste telefoontjes van en gesprekken met ouders die niet direct met de beslissing van de rapportvergadering kunnen leven. Ik kan zo'n beslissing nog een keer uitleggen, maar niet herroepen. De rapportvergadering is op dat vlak het hoogste orgaan van de school. Zelfs de rector kan beslissingen niet 'overrulen'. Hoogstens kunnen ouders zaken aanvoeren die wél van belang zijn geweest voor de overgang, maar die in de vergadering niet aan de orde zijn geweest. Dan kan er donderdag nog een revisievergadering bijeengeroepen worden.

Nog maar eens A.L. Snijders in 'Wapenbroeders', op bladzijde 185. Een citaat dat in deze tijd van doorlopend telefonerende mensen te denken geeft: 'Paul Léataud leefde in een ander soort romantiek. Toen hij in het trappenhuis van hun woonkazerne een vrouw opgewonden hoorde praten over de aanleg van een telefoon, vroeg hij zich af wat zij dan wel te zeggen had.'

Bert Wagendorps columns in 'de Volkskrant' zijn goed. Zo goed dat ik overweeg voor deze vakantie zijn roman 'Ventoux' te kopen. Vandaag heeft hij het in zijn column over Mollema en Ten Dam en hun prestaties in de huidige Tour de France. Daar wordt al veel over geschreven, maar Wagendorp doet het nét even anders: 'Bauke Mollema - ach, Bauke Mollema. Als je niet beter wist, zou je denken dat hij na lang zoeken is gecast voor de karnemelkreclame of voor de rol van Gerben in De Kameleon'.

1 bestelling: Leo Vroman, 'Manke vliegen'.

10 en 11 juli 2013

Gisteren kwam het er niet van hier iets te noteren. Het zijn drukke laatste schooldagen. Bovendien hadden we gisteren met de sectie Nederlands een high tea bij Piet in de tuin. Hier namen we afscheid van Piet als collega Nederlands. Hij blijft unitleider VMBO, maar geeft daar voortaan geen les meer bij.
Vanuit Driebergen ging ik meteen door naar de tuin van Adri, waar ProVeenendaal een barbecue organiseerde. Het was lekker én gezellig en ik was pas rond 23.30 uur weer thuis.

Vandaag een lange schooldag, nog steeds met leerlingen die problemen hebben met de nieuwe klassenindeling, ouders die daar ook moeite mee hebben, of die moeite hebben met de beslissing van de rapportvergadering over hun kind. De denkfout die zij maken is dat zij de uitslag van de rapportvergadering zien als het begin van een discussie, terwijl het natuurlijk de afsluiting van een discussie was. Daarbij was er een unitvergadering en een plenaire vergadering (waar afscheid van enkele collega's genomen werd) en vanavond was er - als klap op de vuurpijl - ook nog een een schoolfeest. Dat feest was matig bezocht, omdat er vanavond bij de Rijnweek een avond is voor dezelfde leeftijdsgroep. Een kwestie van een onhandige planning dus.

Vanavond stuurde ik drie stadsgedichten op voor een stadsdichtersbundel. Ik had er al eens eerder drie opgestuurd, maar er was ergens een computer gecrasht.

5 bestellingen: Coolen / de Wit / van de Woude, 'Drie Novellen' (boekenweekgeschenk 1939), S. Hertmans, 'Muziek voor de overtocht', 3 stafkaarten, J.W. Ooms, 'de Watermolen', J.J. Voskuil, 'Jeugdherinneringen'.

12 juli 2013

De laatste werkdag voor de vakantie was geen werkdag, maar een personeelsuitstapje. Met meer dan tachtig mensen gingen we per bus naar Amsterdam, waar we het vernieuwde Rijksmuseum bekeken en een boottocht maakten over het IJ. Op de boot was al varende meer dan voldoende te eten en te drinken. Een prima manier om ongedwongen met collega's eens over andere zaken dan het onderwijs te kletsen.

In het Rijksmuseum trok ik op met Piet. Bij schilderijen met historische voorstellingen blijkt hij een wandelende encyclopedie te zijn! Ik maakte foto's van gebrandschilderde ramen met oude schrijvers, van een schilderij van het dubbeltalent Jacobus van Looy en natuurlijk stond ik even stil bij de zwaan van Asselijn.

Thomas a Kempis
Thomas à Kempis
Zomerweeldeweelde, Jacobus van Looy
Zomerweelde, Jacobus van Looy
Joost van den Vondel
Joost van den Vondel
Zwaan, Asselijn

In een van de zalen van het Rijksmuseum liep ik een leerling uit B2 tegen het lijf. Zo te zien was ze er met haar oma. Ze groette me heel voorzichtig. Zo'n meisje moet toch schrikken van zó veel leraren in een museum.

1 bestelling: Hans Kooger, 'Stefan Zweig'.

13 juli 2013

Zo, vakantie. Het voelt nog niet zo. Maandag ga ik nog een aantal uren werken. Vandaag ben ik ik duf en moe. Ik doe wat kleine klusjes: de inhoud van Suzannes filmcamera overzetten op de harde schijf van de HD-recorder, de auto wassen, wat knipsels te koop zetten.

Hans mailt me een eerste opzet voor het Kees Stipfestival van zaterdag 31 augustus. Het krijgt als titel: Stip aan de horizon. Een deel van het programma is bij het 'Theater van de natuur'. Een ander deel is in het huis waar Kees Stip in Sellingen gewoond heeft. Daar zal ik optreden met o.a. Patty Scholten, Lévi Weemoedt en Joop Visser & Jessica van Noord. Dat is een rijtje waar ik wel in gezien wil worden!

Vanavond koffie gedronken bij Martijn. We gingen een beeldje bekijken dat hij deze week kocht bij deWereldwinkel in Zeist. Een fraai kunstwerkje. Het staat ook mooi in zijn vensterbank.

2 bestellingen: Steven Membrecht, 'Een waarachtige driehoek', Rein Bloem en Jacques Kruithof (redactie), 'De ontketende held', Frans Buissink, 'Randje groen. De natuur op een menselijke manier bekeken'.

14 juli 2013

De ZKV's van A.L. Snijders in 'Wapenbroeders' zijn anders dan die in eerdere bundels. Draaide het daar veelal om kleine gedachten en minieme observaties, hier gaat het veelal om dagboekachtige herinneringen. Zijn ze daarom minder? Nee, ze zijn ánders.

Dylano werd afgelopen woensdag twee jaar. Suzanne en Gijs vierden het vanmiddag. Gezellig druk. In het tweede deel van de middag brak de zon door en konden we de tuin in.

Bij de boeken van Gert zaten ook diverse kookboeken. Vanmiddag bekeek ik 'Tapa's & andere overheerlijke hapjes'. Dat betekent ook dat ik vlot in een vakantiestemming kom, want speciale dingen koken is bij mij iets voor in de vakantie. Aardige recepten in dit boek:
- kleine courgettefrittata's
- aardappel-geitenkaaskoekjes
- gravlax met wodka
Dat laatste recept heeft één nadeel: 'Wrijf de vis in met het wodkamengsel en wikkel hem stevig in de huishoudfolie. Leg het pakketje een nacht in de koelkast en keer het af en toe.' Dat betekent dat je 's nachts een paar keer je bed uit moet om dat pakketje te keren.

Schrijversinfobladzijden leven af en toe verrassende contacten op. Vandaag kreeg ik een mailtje van Madelon (voor haar vrienden 'Mads'). Ze is in de verte familie van Jo Boer en bezit een kopietje van een handschrift en wat foto's. Die stelt ze graag ter beschikking voor gebruik op Schrijversinfo. Ze mailde alvast een foto uit 1988. Jo Boer woonde toen bij haar half-broer in Nederland:

Jo Boer (1988)

3 bestellingen: Hans Böhm en Cor van Wijgerden, 'Schaaktips 2. Spel- en speeltips uit de praktijk', Darlene Geis, 'Let's travel in Japan', Boekenlegger 'Nederland leest Oeroeg', J.M.A. Biesheuvel (voorwoord), 'Ingebrande scène en andere verhalen' (Schiedamse uitgave in het kader van de boekenweek 1986).

15 juli 2013

Laatste werkdag: nog één keer een gesprek met een ouder (een nicht in dit geval), de klassenindeling van de derde klassen definitief maken, een taak Nederlands voor in de vakantie voor een leerling maken en mijn kantoor 'schoonmaakklaar' maken. En nu is het mooi geweest.

Vanmiddag kocht ik 'Ventoux' van Bert Wagendorp. Ik kocht er 'Vroeger was alles beter, behalve de tandarts' van Jean Pierre Rawie bij.

Het NOS-journaal is de weg een beetje kwijt. Om 18.00 uur een serieus bedoeld item over jonge mensen die het krijgen van kinderen vanwege de crisis nog even uitstellen. Wat is daar de nieuwswaarde van? En aan het eind van het journaal: een man die voor de zevenenzestigste keer meeloopt met de vierdaagse in Nijmegen. Waarom moet ik dat weten? Het journaal gaat door de knieën om de kijkertjes te vermaken!

3 bestellingen: Arundhati Roy, 'De god van kleine dingen', knipsels Claus en Couperus, Sanneke van Hassel, 'Nest'.

16 juli 2013

Lidy is werken, want de basisscholen hebben nog geen vakantie. Ik doe de administratie van de Bol.com-verkopen, maak een afspraak met de boekhouder en probeer een hoeveelheid knipsels weg te werken.

Op de achtergrond hoor ik bij een televisiereclame Stef Bos 'Ik hou van mijn stad' zingen. Leuk! Maar dan blijkt het over Amsterdam te gaan bij een kaasreclame. Daar heeft Stef nooit gewoond volgens mij. Als het nou nog over Antwerpen ging, dan zou ik het kunnen plaatsen. Maar Amsterdam?

Eigenlijk wil ik in de tuin gaan zitten lezen, maar die verrekte 'Keukenmeidenroman' ligt op mijn nachtkastje te wachten tot ik doorlees. Ik ben pakweg halverwege en ik vind het nog steeds niks (geen mooie zinnen en ik ben niet nieuwsgierig naar het vervolg). Als ik verstandig ben, beslis ik definitief dat ik stop met het lezen van dat boek en begin ik aan een ander. Tegen mijn leerlingen zeg ik: 'Waarom zou je doorlezen in een boek waar je niets aan vindt? Er zijn nog duizenden boeken die wél leuk zijn. Dan kun je toch beter die gaan lezen!' Dat zeg ik nu dan ook maar tegen mijzelf.

Ik weeg een brief: precies 20 gram. Ik plak er een postzegel op: 21 gram. Nu moet ik er dus vanwege die postzegel nóg een postzegel opplakken!

3 bestellingen: 4 x Cupido-classic, Eveline Kalckhoven Smit, 'Oma weet het beter', Willy van der Heide, 'Een klopjacht op een kapitein'.

17 juli 2013

Vannacht maakte ik een gedicht over het graf van mijn moeder (niet echt origineel, ik heb het ook maar niet 'In memoriam matris' genoemd). Ik ben er wel tevreden over en heb het naar 'de Rijnpost' gestuurd. Dat betekent dat ik het hier nog even niet publiceer (maar ik wilde het vast even kwijt).

Even naar 'de stort' geweest. We waren afgelopen zaterdag vergeten de papiercontainer aan de weg te zetten. Behalve drie dozen oud papier bracht ik een oude tuinslang, een ijzeren tuinslangwagen en een uitgegraven plant weg. Dat ruimt weer lekker op. Verder ben ik vandaag vooral met de kleinkinderen in de weer geweest, immers woensdag = oppasdag.

Ik hoorde een pijnlijke omschrijving van de hedendaagse mens: 'Hij is zo druk met alles, dat ie nergens tijd voor heeft.'

18 juli 2013

Koos van Zomerens 'Rondom staal' is even wennen. Surrealistische korte verhaaltjes. Ze hadden zó in 'Barbarber' gekund. Er is ook wel overeenkomst met de miniaturen van C. Buddingh'. Maar ze zijn zeer genietbaar en ook hier produceert Koos mooie zinnen:

Boven het Stationsplein hingen ochtendnevels in een welhaast homeopatische verdunning.

De winnaar van de Mats Beek-prijs voor de mooiste zin van 2012 is bekend!

Lidy's laatste werkdag. Ik ging vanochtend nog één keer naar school om mijn mail te controleren en eventueel te beantwoorden. Er waren vooral vragen van leerlingen over de klassenindeling van volgend jaar. Verder deed ik een typisch begin-van-de-vakantie-klusje: glaswerk naar de glasbak en naar de supermarkt. Ik liet ook even nieuwe neusvleugeltjes (heet dat zo?) op mijn bril zetten. Het linkerexemplaar was doormidden.

Omdat het voor ons nu officieel vakantie is, barbecueden we vanavond samen. Bij de C1000 kocht ik een barbecuepakket (een niveau hoger dan speklappen) en drie pakketjes vis uit de aanbieding. Dat kostte € 14,00 en dan hielden we nog over. Rijstevlaai (afgeprijsd) bij de koffie als toetje. Lekker voor weinig.

De PvdA-Veenendaal maakt zich vandaag onsterfelijk belachelijk. In het 'Algemeen Dagblad' én in 'De Gelderlander' staat: 'Jos Schilte volgt vertrekkend raadslid el-Ktibi op'. Dat moet een persbericht van de PvdA-afdeling zijn geweest. Die lopen erg voor de muziek uit. Schilte staat pakweg op plaats acht (ik sta één plaats onder hem). Dat betekent dat alle kandidaten boven hem toch echt eerst gevraagd moeten worden. Cees Sanders zal geen zin hebben om ervoor terug naar Veenendaal te komen, maar ook de schaduwraadsleden die na een intern conflict bij ProVeenendaal horen, moeten die vraag formeel voorgelegd krijgen. Gisteranavond - toen de kranten al gedrukt werden - had ik Gert aan de telefoon, die mij om advies vroeg in deze zaak. Het is dus duidelijk dat zij er nog niet uit zijn. Ze hebben wettelijk ook vier weken bedenktijd. Een domme actie van de PvdA, die de twijfel bij de ProVeenendalers wel eens om kan doen slaan in het tóch persoonlijk claimen van die zetel!

bestellingen: geen (te mooi weer?)

19 juli 2013

Kleine cadeautjes krijgen is altijd leuk! Martijn bracht deze week een box met 4 cd's mee: 'Bob Dylan - Radio radio'.
Van mei 2006 tot april 2009 had Bob Dylan een eigen radioprogramma. Eén uur per week draaide hij nummers in allerlei muziekstijlen rond een bepaald thema.
Deze cd's bevat nummers die hij gedraaid heeft - of gedraaid zou kunnen hebben -, want op de achterkant staat: 'This CD set is not authorised by Bob Dylan or his record company or management.'
Op de gebruikte foto valt ook wel wat af te dingen: dit is zeker niet Bob Dylan uit de periode 2006-2009.
Maar geen gezeur: de box bevat 4 x 28 verrassende en veelal voor mij onbekende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn.

Bob Dylan - Radio radio

 

Memoires van Arie Vanmiddag stond Sjoerd de Jong met dit boek aan de deur. Arie Sterkenburg noteerde een groot aantal van zijn herinneringen en liet een paar daarvan aan Sjoerd lezen.
Sjoerd gebruikte er een paar van in zijn 'Verhalen uit de Vallei'. Dat was al leuk voor Arie, maar uiteindelijk besloten ze ook tot een uitgave in eigen beheer, waarvoor Sjoerd het redactiewerk zou doen. De geredigeerde tekst heeft Arie nog kunnen zien, maar hij overleed voordat het boek uitkwam.
Wat het éxtra aardig maakt is dat Arie een broer was van 'Ploon', de vader van Henk Sterkenburg. Die kende ik via Henk (en hij kwam af en toe in de plaatselijke krant als er weer een bijeenkomst was van veteranen).
Vanmidag bladerde ik het boek door en las hier en daar een paar bladzijden. Het is herkenbare kleine dorpsgeschiedenis (en die is vaak veel leuker dan de officiële 'grote' geschiedenis).

20 juli 2013

Een momenteel veel vertoonde televisiereclame van KPN: Vader en zoon gaan een duo-parachutesprong maken. In het vliegtuig is de pakweg vijftienjarige zoon stoer, maar bij de vrije val schreeuwt hij om zijn moeder. Vader filmt dit geschreeuw van zijn zoon en zet het - nog aan de parachute bungelend - op internet. Eenmaal geland, probeert de zoon vaders telefoon af te pakken om het filmpje te verwijderen.
Op school zou dit pesten heten en niet getolereerd worden. Je zet een ander niet voor paal. Het lijkt een lollig filmpje, maar toont eigenlijk onwenselijk gedrag!
En nu het erge: ik las vandaag in 'de Volkskrant' een ingezonden brief waarin B. Meijlink het bovenstaande - in iets andere woorden - betoogde. Hij of zij heeft gelijk, maar tot ik dit las, vond ik het eigenlijk wel een geinig filmpje.

We aten bij pa in Culemborg. Hij drinkt te weinig met deze warmte. We zetten een glas naast hem neer, maar het was aan het eind van de middag nog vol. We hebben pakjes limonade in zijn koelkast gelegd; op hoop van zegen.
's Avonds drinkt hij genoeg. We brachten vorige keer lege jeneverflessen weg, maar er waren al weer nieuwe bijgekomen. We kochten een paar flessen voor hem, want voorraad had hij niet meer. Ik vrees dat hij twee borreltjes wil drinken, maar steeds denkt dat hij net de eerste leeg heeft. In de zorgmap staat dat hij af en toe nog slaapt als de thuiszorg komt. Dat zou bij die hoeveelheid borrels passen!

1 bestelling: Willy van der Heide, 'Avonturen in de Stille Zuidzee'.

21 juli 2013

Martijn bracht zijn 'AD's van de afgelopen dagen. In het nummer van gisteren staat de jaarlijkse test van de nieuwe haring. Er worden 111 visboeren beschreven. Uit Veenendaal 'Vishandel Corridor'. Zij staan op een verdienstelijke 39e plek, in de categorie '(ruim) voldoende. De omschrijvingen - zeker die van de slechte visboeren - zijn een plezier om te lezen. De journalisten hebben daar hun best op gedaan (en die visboeren zullen daar niet blij mee zijn).
Allerlaatste is de Polesz Supermarkt in Leeuwarden. Omschrijving van de haring: 'Haring ziet er uit als een lijk. Plakt en kleeft. Grauw, cyclaam en geel van kleur. Stinkt erg. Kan zo de vuilnisbak in'. En de conclusie: 'Producent Profish Food heeft in de loop der jaren een naam verworven met bedorven haring. Ook dit jaar stelt het bedrijf op dat punt weer niet teleur.'
Op nummer 101 staat Viskiosk Plexat uit Dordrecht. Over de haring: 'Graten, ingewanden, anaalvin en smurrie. Ruikt muf. Grauw en bruin. Plakt en kleeft. Stopverf, haringpasta. Jakkes!' En de conclusie: 'Welkom in het circus der verschrikkingen. Clown Plexat laat zien hoe hij zijn rol als domme August alles fout doet wat er maar fout te doen valt. Lachen.' Daar kunnen ze het mee doen.

Boekelo: Een nieuw nummer van Joop Visser en Jessica van Noord op YouTube.

Met grote tussenpozen las ik 'De Afsluitdijk en verder' van Martin Bril. Vandaag las ik de laatste bladzijden. Dat is voor een boek met columns geen probleem; er is geen verhaallijn om te onhouden.

Melancholie slaat toe.
Ik ben geen fan van die gemoedstoestand.
Het leidt zelden tot iets,
en dan vooral nog tot zelfbeklag.
Wie ben ik en wat doe ik hier in godsnaam?
Een waardeloos gevoel is dat.

(Martin Bril, De afsluitdijk en verder, blz. 255)

Vandaag kreeg België een nieuwe koning en eindigt de Tour de France van dit jaar. Met school was ik een paar keer in Brussel en met Suzanne was ik een paar dagen in Parijs. Het is aardig televisie kijken naar zulke evenementen als je de stad een klein beetje kent. Je kijkt dubbel: naar de gebeurtenis zelf en naar plekjes die je kent.

'Man uit de verte' van Martin Bril had ik al gelezen, maar dat boek legde ik vandaag naast de computer. Ik pak zo'n muziekcolumn erbij en luister dan op Spotify naar de door Bril beschreven artiest. Vandaag luister ik naar 'Summersault' van Eric Vloeimans. Zeer relaxte en af en toe ook vrolijke jazz, geschikt voor een warme zomeravond.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Remco Campert.

1 bestelling: Nevil Shute, 'In the wet'.

22 juli 2013

Vanochtend brachten we het overzicht van het tweede kwartaal 2013 naar de boekhouder.

En ja: het was warm vandaag. Ons weerstation staat wel in de volle zon op het dak van het schuurtje, maar dan nóg:

Weerstation: warm

Vorige week zette ik negen uur familiefilmpjes van Suzanne op onze HD-recorder. Deze week wilde ik die in stukken van twee uur knippen en die voor haar op dvd'tjes zetten. Bij het branden van het eerste dvd'tje ging het mis: het apparaat stopte ermee. Harddisk kapot?
Het vervelende is dat zij intussen op haar filmapparaat de boel ook al gewist heeft. Vanavond bracht ik mijn apparaat naar de computershop. Hij schroefde hem open waar ik bij stond. Gelukkig bleek er een 'standaard' harddisk in te zitten. Daar kan hij misschien iets mee. We wachten af (maar niet helemaal rustig).

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: Johan de Brune (de oude).

Gisteren is Michel van der Plas overleden. En ja hoor: vandaag verkocht ik al een dichtbundel van hem!

23 juli 2013

Een pakketbezorger gaf aan het begin van de middag een pakketje van Bol.com af:
- John Steinbeck, Reizen met Charley
- Geert Mak, Reizen zonder John
Vakantieleesvoer. Al wordt de stapel te lezen boeken alweer aardig dik. Deze twee boeken horen bij elkaar. Steinbeck trok met zijn hond Charley in een camper door Amerika en beschreef wat hij zag. Dit geeft een fascinerend beeld van Amerika, begin jaren '60. Geert Mak reisde hem vijftig jaar later achterna en beschrijft (in ruim twee keer zoveel bladzijden) wat hij ziet.
We gaven als sectie Piet deze boeken twee weken geleden bij zijn afscheid als docent Nederlands. Ik kon deze twee boeken ook dankzij school bestellen. Het ministerie van onderwijs had steekproefgewijs vijftien collega's aangewezen om een enquête in te vullen. Daar kreeg je € 15,00 voor. Als 75% van de collega's het invulde kreeg je zelfs € 30,00 (en dat voor het invullen van een enquête onder werktijd!). Dat gebeurde en ik kreeg die € 30,00 in de vorm van een Bol.com-cadeaukaart.

Tegelijk met de pakketbezorger stond ook de 'gewone' postbode aan de deur. Een evelop van Hans met de flyers voor het Kees Stipfestival op 31 augustus:

Kees Stipfestival

In een nieuw boek 'moet' ik op zijn minst een paar bladzijden lezen. Op blz. 11 van 'Reizen met Charley':

Het geheugen is op z'n best een gebrekkige, verwrongen vergaarbak.

Gijsen Suzanne hebben een nieuwe barbecue. Daar aten we vanavond heerlijk van.

24 juli 2013

Het snoeien van de druif

Tuinwerk vandaag. Ik heb de druif gesnoeid (Tygo deed al de gesnoeide ranken in de kliko) en ik heb de struiken uit de strook naast de oprit geschept.

Dat was zweten! Het grootste deel van die struiken is al naar de gemeentewerf. Morgen nog één ritje.

Martijn kwam vanmiddag even langs. Hij had bij de Action 'Ode aan de Nacht. Het beste uit De Nacht van de Poëzie' (4 cd's) voor me gekocht. Er ligt daar een stapel luisterboeken voor € 1,99 per stuk! Dat wilde ik met eigen ogen even zien. Ik kocht er vanmiddag dertien van die luisterboeken. Voor mezelf, of anders voor de verkoop. Hier kan ik allicht nog wat aan verdienen:
- Kristien Hemmerechts leest Taal zonder mij (4 cd's)
- Ode aan de Nacht. Het beste uit De Nacht van de Poëzie (4 cd's)
- Thomas Mann, De dood in Venetië, voorgelezen door Henk van Ulsen (4 cd's)
- Robert Anker leest Alpenrood (2 cd's)
- Freek de Jonge, Ik ben niet helemaal goed, gek eigenlijk (4 cd's)
- Nelleke Noordrvliet leest Snijpunt (12 cd's)
- Oek de Jong leest Lui oog (1 cd)
- De zomers van Watou. Het beste uit de Poëziezomers (1 cd)
- A.F.Th. van der Heijden leest Uitdorsten (1 cd)
- Douwe Draaisma, Ontregelde geesten voorgelezen door Harmke Pijpers (8 cd's)
- Het geluid van de stad, Verhalen uit Amsterdam # 1 (1 cd)
- Het geluid van de stad, Verhalen uit Amsterdam # 3 (1 cd)
- Het geluid van de stad, Verhalen uit Amsterdam # 4 (1 cd)

Als u in de buurt van een Action woont, loont het de moeite er even langs te gaan. Zeker voor die 'Ode aan de nacht'. Al is het maar omdat bijvoorbeeld Kees Stip en Kees Buddingh' erop voorlezen uit eigen werk.

Vanmiddag schreef ik een column voor 'Veenendaal doet' over Kees Stip en de herdenkingen rond zijn 100e geboortedag op 25 augustus aanstaande. Er zit nog een tikfout in, die zal ik morgen nog even doorgeven.
Ik probeer wat dierenversjes in de stijl van Kees Stip te schrijven voor die herdenking in Sellingen. Dat valt nog niet mee. Deze gaat over de onlangs gevonden dode wolf. Daar zou Stip vast ook een (beter) versje over geschreven hebben:

Op een komkommer

Er lag een wolf bij Luttelgeest,
die weg was van weer terug geweest.
Het beest kwam uit een Germaans bos,
maar maakte hier de tongen los.
Haar geheim bleef slecht  bewaard:
Zij bleek een komkommer met een staart.

1 bestelling: Felix Timmermans, 'Meneer Pirroen'.

Mijnheer Pirroen

25 juli 2013

De correspondentie over Jo Boer ging vorige week nog even door, maar ik had die i.v.m. vakantie en zomerwarmte even laten liggen. Van de lezing is niet honderd procent zeker dat het haar eigen handschrift is (ik vermoed van wel), maar dit kaartje is in ieder geval in haar eigen handschrift:

Handschrift Jo Boer

Ed wijst me erop dat per 1 augustus de postzegels van 54 naar 60 cent gaan. Nog niet zo heel lang gelezen waren ze 39 cent (dat staat nog op mijn postzegelafrolapparaatje). Het is te warm om me druk te maken, maar dit zijn wel heel forse verhogingen in een zeer korte tijd! Mijn postzegels zijn bijna op. Als ik nu een rolletje zegels nr. 1 en een rolletje zegels nr. 2 ga kopen, ben ik € 24,00 goedkoper uit dan volgende week!

Martijn bracht de cd 'Boys don't cry' van Rumer voor me mee, om te beluisteren. Lekkere muziek: rustig, jazzy. Ik merk wel dat ik niet mee zo 'open' sta voor nieuwe muziek/nieuwe artiesten. Het zal de leeftijd zijn. Ik vind deze cd aardig, maar ik word pas écht enthousiast van het laatste nummer: 'We will'. Dat ken ik namelijk van Gilbert O'Sullivan. Blijkbaar ben ik meer gespitst op wat ik al ken dan op wat helemaal nieuw is.

We reden vanavond naar Zutphen. Daar kocht ik (via Marktplaats) een zelfde HD-recorder als onze kapotte voor € 40,00! Op de terugweg gingen we bij Duiven bij de Makro langs. We hielden ons in qua inkopen, maar ik kocht wel de e-reader waar ik al een poosje op aasde. Gelijk maar een goeie, met licht, touchscreen e.d..
Toen we op de terugweg bij Oosterbeek waren, ontdekte ik dat ik mijn bril in het Makrorestaurant had laten liggen. We draaiden om en ik was één minuut voot sluitingstijd bij de balie. Hij lag inderdaad in het reastaurant.

Thuis probeerden we de HD-recorder uit: NIETS!! Ik dacht dat ik gek werd. Ze kunnen nooit allebei kapot zijn. Dan ligt het aan de scardkabel, of aan de tv. Dan is misschien mijn eigen HD-recorder helemaal niet kapot!

1 bestelling: R. Feenstra, 'Haring en wittebrood'.

26 juli 2013

Die Nacht, als Mats nicht heimkam

Mensen denken tijdens hun vakantie ook af en toe aan je. Zoals Ed in Duitsland. Hij maakte bij die gelegenheid bovenstaande foto.

Het gebruiksklaar maken van zo'n e-reader is nog een heel gedoe, maar hij werkt en ik heb een kleine vijftig (gratis) boeken gedownload. o.a. 'Eline Vere', 'Camera obscura' en 'Het land van herkomst'.
Een aardige ontdekking is dat de pdf-versie van mijn eigen 'Schrijver geturfd' er ook op te lezen is!

Bij de computerwinkel kregen ze de gisteren gekochte HD-recorder wel aan het spelen, maar het omzetten van de harddisks lukte niet direct. Een gespecialiseerde collega gaat het komende week proberen.

27 juli 2013

Na een paar hete dagen trok er vandaag een onweersbui over het land. Het ging flink tekeer. Onze partytent kon de storm aan. Voor alle zekerheid maakte ik ook snel nog even de dakgoot van de garage schoon, zodat het regenwater ook de komende weken weg kan.

We wilden rond 11.30 uur naar Zoutelande rijden, maar we wachtten toch maar tot het onweer over ons heen getrokken was.

Langs de weg zagen we een caravan met een wel heel onlogisch staand linkerwiel. Afgebroken? Zo zal je vakantie beginnen!

We hebben een prachtige vakantiehuisje even buiten het centrum. Deze mensen hebben een grote L-vormige achtertuin. Hij is bouwvakker en heeft het afgelopen half jaar zelf dit huisje in de punt van die 'L' gebouwd. Het staat er net. We zijn de derde huurder. Aan het gastenboek te zien, zaten er voor ons alleen Duitsers in.
Het stuk tuin is omgeven door andere tuinen. Je hoort overal de vogels. Zo rustig hebben we in geen jaren gezeten.

Zoutelande

Vanmiddag werd het al weer heel warm. We wandelden naar het dorp. Dat is een wandelingetje van een minuut of tien. We zaten een poosje op een bankje naar de zee te kijken. Het was vloed. Dan is er op hele stukken langs de 'boulevard' geen strand meer over. We liepen over de duinen terug.

Elke zaterdag staat er op de lezerspagina van 'de Gelderlander' een oude foto van een - destijds - bekende Nederlander, met de vraag: Wie is dit. Meestal kijk ik daar wel even naar, maar ik heb nog nooit het antwoord ingestuurd. Vanmiddag deed ik dat wel: Jan Arends. Ze geven zelfs een hint: Vrijgezel op kamers', maar ik vraag me af wie dit - naast een paar literatuurkenners - nog iets zegt. Jan Arends: een onaangepast mens, gestoord misschien, die zich verhuurde als huisknecht en de dames die hij 'diende' tot wanhoop bracht, om dan plotsklaps ontslag te nemen. Hij pleegde op 21-01-1974, de dag dat zijn bundel 'Lunchpauzegedichten' uitkwam, zelfmoord door uit het raam van zijn Amsterdamse flat (aan het Roelof Hartplein) te springen.

28 juli 2013

Zo, wat heeft het vannacht geregend en geonweerd. Maar zolang dat 's nachts gebeurt, vind ik het best.

Er ligt nog een hele stapel ongelezen nummers van 'De Tweede Ronde'. Daar heb ik - toepasselijk - drie zomernummers uitgevist: 2002, 2006 en 2007. Er verschenen vier nummers per jaar: drie themanummers en een 'vrij' zomernummer. Vanaf 2006 lag dat zomernummer ook als 'Zomerboek' in de winkels. De omslag van dat 'zomerboek' stond verkleind op de omslag van het tijdschrift. In afwijking van de andere nummers staan - om commerciële redenen - in zo'n zomernummer alleen verhalen en light verse.
Bij het doorbladeren zoek ik altijd éérst naar die lichte gedichten. Twee voorbeelden uit het 2006-nummer:

Vegetarisch

'k Heb laatst vegetarisch gegeten
Ik wou wel eens zien hoe dat is
En of het beviel, wilt u weten?
Ik vond het geen vlees en geen vis.

Peter Niewint

 

Bestrijdingsmiddelen

Mep de bladluizen, mieren, termieten,
laat mijn sluipwespen daarvan genieten.
Eén tip is van goud:
Sinds ik vleermuizen houd,
heb ik niet zoveel last van visite.

Kees Stip

Ik beweer al jaren dat de dierenversjes van Kees Stip geen limericks genoemd moeten worden, die schreef hij namelijk nooit. Dat laatste mag ik niet meer beweren, want in dit zomernummer staan er drie, waaronder het bovenstaande.

We doen deze eerste vakantiedag rustig aan. Een beetje liggen, een beetje lezen en een strandwandeling. Er is Ierse muziek in Vlissingen, maar we hebben de aanvechting om daar heen te gaan met succes bestreden.

De verhuurders van dit huisje hebben erg hun best gedaan om er een gezellige boel van te maken. De firma's Ikea en Xenos hebben daar enorm bij geholpen. Dat is minder prettig: als ik mijn glas whisky (Glenlivet) aan de mond zet, lees ik in de bodem van dat glas, door de whisky heen: IKEA. Dat drinkt toch minder lekker.

Vanochtend ontdekte ik - tot mijn schrik - dat de bekende Nederlander en soap-acteur Bas Muijs pedofiel is. Hij presenteert het reisprogramma 'Hoe leuk is Nederland', was vanochtend in zuidoost Drenthe en kondigde aan dat hij volgende week in Dordrecht, Brielle en omgeving is, waar hij o.a. eens gaat kijken wat deze oude gemeenten te bieden hebben aan cultuur, natuur, kinderen en smaak.

29 juli 2013

Het is weer nieuwe woorden leren: in 'de Volkskrant' van vandaag: 'gallemieze'. Nooit van gehoord. Uit de zin zou je op kunnen maken dat het net zoiets betekent als 'barrebiesjes'. De zin : In nog geen half uur de hele wijnoogst naar de gallemieze. Op internet kom ik het woord met én zonder slot-n tegen. Het zou van Jiddische herkomst zijn en betekent inderdaad: 'kapot'.
De herkomst van 'barrebiesjes' kende ik trouwens ook niet: 'Berbice was een Nederlandse kolonie, aan de noordkust van Zuid-Amerika, in de 17e en 18e eeuw gelegen aan de Rio (rivier) Berbice, met als hoofdstad Nieuw-Amsterdam, het huidige New Amsterdam. De kolonie Berbice was een onderdeel van Nederlands-Guiana.'

Het voordeel van vakantie is dat je de tijd en de rust hebt om je gedachten eens lekker hun gang te laten gaan. Je weet dan alleen niet waar je uit zult komen. Vandaag bleven mijn gedachten steken bij de veel gelezen opmerking dat het rijk van Karel V zo groot was, dat de zon er nooit onderging. Ik bedacht dat je met evenveel recht kunt beweren dat de zon er doorlopend onderging!

Op maandag is er 's zomers een boeken- en curosiamarkt in het centrum van Middelburg. We waren er om een uur of half twaalf. Veel curosia en niet bijster veel publiek. Ook hier werd het weer duidelijk dat de klad in de boekenhandel zit. Vooral in de literatuur. Een halve kraam met hele nette literaire boeken voor 1 euro per stuk (6 voor 5 euro). Daar kocht ik (allemaal eerste drukken)::
- A. Koolhaas, Een aanzienlijke vertraging
- A. Koolhaas, De laatste goendroen
- A. Koolhaas, Een punaise in de voet
- A. Koolhaas, Ten koste van een hagedis
- Hans Ree, Rode dagen en zwarte dagen
- Lévi Weemoedt, Bedroefd maar dankbaar

Van een andere kraam nam ik (voor 3,50) 'Brieven aan Josine M.' van Gerard Reve (ook een eerste druk) mee. Op bladzijde 271 t/m bladzijde 287 staan tien brieven die in Veenendaal geschreven zijn. Uit één van deze brieven komt het citaat dat nu (op mijn advies) op het huis aan de Boslaan staat, waar Reve in die tijd woonde. Bladzijde 84, een brief van 16-09-1971:

In Veenendaal heb ik een evenwicht gevonden,
dat ik nooit eerder in mijn leven heb gekend.
Eindelijk ontplooit zich mijn talent in volle kracht.
Ik hoop op enkele goede jaren nog, om te maken wat ik wil.

We lunchten - cultureel verantwoord - bij 'de Drukkery'. Daar zat het helemaal vol! En al die mensen moeten daar bewust zijn komen lunchen, want als je niet weer dat dit daarbinnen ook kan, loop je er voorbij. De uitsmijter met zalm is een aanrader. Dik gesneden boerenbruine boterhammen, flink belegd met zalm en goed gecombineerd met kappertjes.

We deden boodschappen bij Albert Heijn, waar we de auto ook hadden neergezet. Naast de Albert Heijn ontdekte ik een 'Action', waar ik snel even binnenging om te kijken of ze ook hier luisterboeken hadden liggen voor 1,99. Ik kocht er drie:
- Barry Atsma leest Jan Wolkers. Verhalen uit Gesponnen suiker (2 cd's)
- F. B. Hotz leest verhalen uit Eb en vloed (2 cd's)
- Hoe was ik? Ischa Meijer, vragenderwijs. Een documentaire van David de Jongh (3 cd's)

Jean Pierre Rawie kan het - in 'Vroeger was alles beter, behalve de tandarts' - mooi zeggen. Twee voorbeelden:

Er is nogal veel waar je je aan kunt ergeren. Natuurlijk heeft dat geen zin, en zou je je tijd beter kunnen besteden, maar er is niets aan te doen. Wel is het mogelijk, naarmate je ouder en wat wijzer wordt, de aanleidingen tot ergernis te beperken. Ik kijk bijvoorbeeld geen televisie, dat scheelt enorm, al brengt het wel mee dat ik in gesprekken soms mijn mond moet houden, wat me niet gemakkelijk valt.
(Jean Pierre Rawie, Vroeger was alles beter, behalve de tandarts, blz. 10/11)

In de tweede helft van de vorige eeuw had je een fascistoïde beweging die als feminisme bekendstond. Met deze uitspraak kun je sommige types nog steeds kwaad krijgen, maar hoe moet je het op basis van aangeboren geslachtskenmerken verketteren van de halve mensheid anders noemen?
(Jean Pierre Rawie, Vroeger was alles beter, behalve de tandarts, blz. 21/22)

Vanmiddag veel J.J. Cale gedraaid. Hij overleed afgelopen vrijdagavond. In 'de Volkskrant' van vandaag mogen de grote gitaristen Jan Akkerman, Harry Sacksioni en Nico Dijkshoorn vertellen wat ze van Cale vinden.

30 juli 2013

We hebben een mooie zomer, maar vandaag is het wat regenachtig. Dat is tussendoor helemaal niet erg. Ik lees wat ('Reizen met Charley' heb ik bijna uit) en ik zet wat 'Kronkels' te koop.
In de Kronkel 'Redder' van 15 maart 1968 raakt Carmiggelt in een kroegje in de Jordaan in gesprek met een handelaar in hanen en eieren. Die mag van zijn tweede vrouw na afloop van zijn werk een paar borrels drinken, omdat hij enige tijd geleden van de nadorst uit bed ging om wat te drinken en toen ontdekte dat er kolendamp in de kamer hing. Die paar borrels na het werk hebben hun leven gered! Van zijn eerste vrouw mocht hij geen borrel aanraken:

Vrouwen zijn net paddestoelen. Als je een verkeerde treft ben je mooi kasje zes.
(Kronkel, Parool, 15-03-1968)

Een fragment uit een door Gerard Reve in Veenendaal geschreven brief aan Josine M.:

Kunst heeft geen nut. (Volgens Annie Romein-Verschoor zal kunst wel nut moeten hebben, om toegestaan te kunnen worden. Hun beider - Jan zijn & Annie haar - verachting voor de kunst herinner ik mij nog goed. Vooral muziek & zang konden geen genade in hun ogen vinden. Het 'bête comme un musicien' lag haar in de mond bestorven en ze schrijft ergens, in een artikel of essee, dat je 'aan het gezicht van de zanger wel zien kunt, dat de muziek uit zijn buik en niet uit zijn hoofd komt.' Ze gaf mij eens de - indertijd nog noodzakelijke - introduksie voor de Universiteitsbibliotheek, echter met de vermaning, dat het gebruik van de bibliotheek niet mocht inhouden dat ik 'alleen maar romannetjes las'. Jawel. Ze oefent nu nog haar culturele terreur uit in het Rosa Spier Huis, waar ze als bibliothecaresse Karel zijn boeken weert.) (Gerard Reve, Brieven aan Josine M., 10-08-1971, blz. 277/278)

Hert bovenstaande heb ik ook genoteerd op de Schrijversinfobladzijde over Annie Romein-Verschoor. Het onderstaande op de bladzijde met citaten 'D':

De enige zekerheid in het leven is de Dood.
Aangezien de mens zich graag aan een zekerheid vastklampt,
laten we ons dan maar aan de Dood vastklampen,
en hem bezingen, vieren en liefhebben.
(Gerard Reve, Brieven aan Josine M., 11-12-1962, blz 16)

We maakten vanmiddag een wandeling naar het dorp. Daar blijkt op dinsdagen een toeristische braderie te zijn. Ik houd daar niet zo van, maar we kochten er bij een kaasboer een klein pakje Noorse kaas (van die bruine: Gudbrandsdalen Myseost) en bij een lederwarenkraam een riem (die heb ik thuis laten liggen en blijkbaar val ik af, want die korte broek zakt van mijn kont).
Er was één kraam met boeken en wat ik gisteren zei over literatuur, geldt zeker voor poëzie. Een doosje gedichtenbundels voor prijzen van 1,00 en 2,00! Ik kocht:
- Fetze Pijlman, Door het donker van één kamer
- Jan H. de Groot, Moederkoren
- Tonnus Oosterhoff / Toon Tellegen, Gelukkig nieuwjaar
- Zee & land, gedichten over Zeeland (t.g.v. de week van het Zeeuwse boek 1999)

Op de terugweg wandelden we aan het eind van het dorp het duin op. Bij deze duinovergang hangen een stuk of twaalf in graniet gebeitelde haiku's aan een stenen muurtje. De namen van de dichters zeggen me niets; wellicht betreft het de inzendingen voor een wedstrijd. Het thema is in ieder geval 'zee en strand':

haiku haiku haiku
Haiku - Zoutelande Haiku - Zoutelande Haiku - Zoutelande

PSV wint thuis met 2-0 van het Belgische Zulte Waregem. Eén van deze twee clubs mag meedoen aan de Champions Leage. Volgens de verslaggever is dat een klus die binnengehaald moet worden. Nee sukkel: dat is een klus die geklaard moet worden, of desnoods een resultaat dat binnengehaald moet worden.

31 juli 2013

Vanmiddag bezochten we de 'Zeeuwse rozentuin' in Kats. Veel rozen en clematissen en in die tuinen ook veel kunst van jonge kunstenaars (waaronder een kunstwerk van een zoon van een collega Engels). Het was geen heel zonnige dag, maar het was droog. De rozen waren wat over hun hoogtepunt heen (de warmte van de afgelopen weken?), maar deze rozentuin is een bezoek waar. Zie onderstaande foto's:

Rozentuin rozentuin rozentuin
rozentuin rozentuin rozentuin
rozentuin rozentuin rozentuin

Er schijnt een nieuwe dierentuin te zijn: Gaiazoo. Als ik het goed begrijp is hij in Zuid-Limburg te vinden. Maar dat doet er niet toe, want ik zal er de dieren nooit gaan bekijken. Ik erger mij namelijk groen en geel aan de televisiereclame ervoor en dan met name aan dat ene jongetje. Hij zit links in beeld en draagt een veel te grote bril (maar dat zal de mode wel zijn). Het lijkt me het prototype van een over het paard getild jongetje. Hij vindt zichzelf geweldig en praat met een overhete aardappel in zijn keel. Hij heeft een leeuw diep in de ogen gekeken (of iets dergelijks). Ik word het nog postuum met mijn vader eens: de dienstplicht was een mooi ding. Daar maakten ze van dit soort nare jongetjes - op een hardhandige manier - echte kerels!

Voor 24 augustus moet er een gedicht over Kees Stip zijn, liefst een ode. Ik kom er niet goed uit. Of eigenlijk krijg ik geen werkbaar idee. Het beste idee tot nu toe is een gedicht over al die plaatsen die hij in de eerste regels van zijn dierenversjes noemde. In het collectieve geheugen van de wat oudere Nederlanders ligt een aantal van die plaatsen verankerd. Zeg 'Noordwijk' en die groep denkt 'nat konijn'. Zeg 'Doorn' en die groep denkt 'eendagsvlieg'. Zeg 'Duivendrecht' en die groep denkt 'geit' en 'porseleinen ei'. Ik heb een paar strofes zo goed als 'af':

Bij ‘Noordwijk’ zie ik een konijn,
zwemmend in een school tonijn.
Het diertje heeft een spraatgebret
en zwemt daardoor nogal voor get.

Bij 'Siddeburen' hoort een bok,
die daar nogal de aandacht trok.
Hij rekende niet helemaal
op toeschouwers op deze schaal.

Bij '’s-Gravenhage' past een bij
die steeds het goede antwoord zei.
Hij wist, als slimste van de klas,
dat alles is wat het ooit was.

Het aardige van deze kwatrijnen is, dat ze alleen wat zeggen aan die mensen die de oorspronkelijke dierenversjes (her)kennen.


Door naar augustus 2013