Juli 2014

Terug naar juni 2014

1 juli 2014

Daggedachte 182

De dood in het hart, het hart op de tong,
maar waar zijn de liefsten die je bezong?
Sommige stierven, en sommige trouwden,
en nooit ofte nimmer word je weer jong.

(Jean Pierre Rawie, Dichterschap, Kwade trouw, blz. 20)

Ik haalde een poster van het prikbord (in de centrale gang van de school). Achter de poster zat een zilvervis (ik gebruik expres niet het verkleinwoord, het was een fors exemplaar). Die krengen zitten tegenwoordig overal. Ik las laatst over een plaag in een gevangenis, terwijl dat toch geen bewaarplaats van boeken is (het scheelt één letter).

We vergaderen tot we vergaderd worden. Vanmiddag was het weer raak: van 13.15 tot 15.00 uur zorgteam en van 13.00 tot 17.00 cursusmiddag Nederlands. Het is niet handig om dat tegelijk te plannen, maar ik bekijk het maar van de positieve kant: zo kost het me geen twee middagen.

Argentinië-Zwitserland. Ik kan er niets over zeggen, want ik heb vrijwel de hele wedstrijd (inclusief de verlenging) op de bank liggen slapen.

Vanavond zet ik nog wat knipsels Fens te koop. Daarin komt zowaar Kees Stip voorbij:

Een schitterende pastiche houdt het gekritiseerde werk in stand, want ze is onbegrijpelijk zonder kennis van dat werk. Je moet eerst Maria Lecina lezen, om van Dieuwertje Diekema te kunnen genieten. Als we Maria Lecina niet kenden, zouden we Stips vers waarschijnlijk even vervelend vinden als nu het gedicht van Werumeus Buning. (Kees Fens, Volkskrant, 26-11-1982)

2 bestellingen: Per Olov Enquist, 'De uittocht der muzikanten', 'De Vrije Katheder' (zesde jaargang, No. 21, 27-09-1946).

2 juli 2014

Daggedachte 183

Allemaal goed-en-wel, maar dat het vroeger zo heel erg beroerd was,
is nog geen reden om tegenwoordig maar genoegen te nemen
met de middelmatige beroerdheden...

(Theo Thijssen, Schoolland, blz. 46)

Het rustige begin van een bapodag: Dylano kijkt 'Umi Zumi' (als u niet weet wat dat is - houden zo!). Ik eet een beschuitje, drink een kop koffie en lees de Volkskrant.

Een onrustig vervolg: Dylano ligt op de bank te slapen. Tygo wil op de oprit kijken of oma er al aankomt. Als Tygo buiten is (en de deur open) gaat de telefoon. Ik beantwoord de telefoon. Dylano is wakker geworden van het rinkelen van de telefoon en loopt naar buiten. Met Tygo gaat hij op weg naar het speeltuintje. Ik handel het telefoontje snel af en ga de jongens achterna. Ik pak een huissleutel mee en trek de voordeur achter me dicht.
Als ik met de jongens terugkom, blijk ik ons buitengesloten te hebben. Aan de binnenkant zit er ook nog een sleutel in de deur. De poort is op slot, de achterdeur trouwens ook (en op de knip). Daar sta ik buiten, met een peuter en een kleuter. We wachten met z'n drieën op oma, maar dat wachten duurt erg lang. Voor de jongens is er op de oprit weinig te beleven. Ze gaan blaadjes van planten plukken en met stenen gooien.
Aan de overkant is een aannemer met het dak bezig. Als ze pauze nemen, ga ik vragen of ik een ladder mag lenen. Ons slaapkamerraam op de eerste verdieping staat op een kier. Eén van de mannen loopt hulpvaardig en met een ladder mee en met enige moeite klim ik, na van buitenaf de hor kapot gemaakt te hebben, door het raam naar binnen. Gelukt!

Ben ik een zeurpiet als het over eten gaat? Ik dacht van niet. Maar we eten wel opvallend vaak de dingen waaraan ik een hekel heb (andijviestampot, rode bietenstamppot).

Gijs heeft - voor en na het eten - de helft van de veranda bovenop dicht gemaakt. We gaan zaterdag verder.

1 bestelling: P.J.F. Dupuis, 'Uw deel in dit leven. Liefde, Huwelijk en Gezin'.

3 juli 2014

Daggedachte 184

Er is altijd een wijsgerige verklaring te vinden voor gebrek aan moed.
(Albert Camus, Dagboek, blz. 90)

Vandaag maken mijn leerlingen eindelijk de laatste centrale toets. Soms zitten je toetsen aan het begin van de toetsweek, soms aan het eind. Het is uiteindelijk wel eerlijk dat dat wisselt.
Vandaag ben ik hard aan het nakijken gegaan. Ik heb op school de helft van de toetsen van mijn B2-klassen gedaan en aan het eind van de middag thuis de andere helft. Aan het begin van de avond waren ze al klaar!

In de toets zit een stukje tekstverklaren. De tekst gaat over: 'Een kroket is gezonder dan je denkt'. Dat is voor een meisje aanleiding er een opmerking onder te schrijven:

Een broodje kroket

Vanmiddag haalde ik bij Van Kooten - een mij door een collega aangeraden - boek op. Veel geld voor één boek (ik kom zaterdag op dat boek terug). Lidy wilde planten kopen bij de Praxis en we liepen ook even bij het kringloopcentrum binnen. Lidy voor vazen, ik voor boeken. Ik kocht daar negen boeken voor € 3,85 en vrijwel allemaal in nieuwstaat. De verhouding tussen de prijs van nieuwe en oude boeken is wel een beetje zoek. Ik kocht:
- Albert Camus, Dagboek
- Renate Dorrestein, Het duister dat ons scheidt
- Abdelkader Benali, Schrijver in New York
- Abdelakder Benali, De grammatica van een niemand
- Peter Verhelst, Zwellend fruit
- Hans Münstermann, Ik kom je halen als het zomer is
- Carolijn Visser, De koude heuvels van Mongolië
- Floor Haakman, Oneetbaar brood (gesigneerd)
- Esther Jansma, Picknick op de wenteltrap

Er begint - ongetwijfeld mede door het zonnige weer - eindelijk een zekere rust in mij 'neer te dalen'. Dingen zijn gegaan zoals ze gegaan zijn. Ik ben er klaar mee en een bijkomend gevolg is dat ik momenteel helemaal niets 'moet' (nou vooruit: toetsen nakijken). Toen de toetsen vanavond klaar waren, lag ik heerlijk in de zon te niksen en ik genoot daarvan. Nog even en ik ga me voor het eerst sinds járen weer vervelen.

2 bestellingen: Battus (= Hugo Brandt Corstius), 'De encyclopedie', Charles M. Evans / Roberta Lee Pliner, 'Flessetuinen. Minituintjes in glas'.

4 juli 2014

Daggedachte 185

Dat men bij het ouder worden slordiger wordt,
is een bedenksel van jonge geleerden die het zijn.

(Kees Fens, Volkskrant, 13-08-1994)

Een vraag uit de V2-toets: 'Wat is het moeilijke woord voor taalzuiveraar?' Het gewenste (en geleerde) antwoord is 'purist'. Veel leerlingen hebben dat woord wel in het boek zien staan, maar kunnen het nu - even - niet reproduceren. Ik krijg o.a. als antwoord: puturisten, taalkundige, pessimist, persitist, vertaalmachine, taalzeef, leraar Nederlands, polestor, tolk, portunist, futist, equivalent.

Als ik op de bank ga liggen, kruipt Dylano bovenop me, gaat ook languit liggen en wil een poosje kietelen en stoeien. Ik weiger hem dat niet (ik zal me daar gek zijn):

Met Dylano op de bank

De Zomergasten zijn bekend: Freek de Jonge, Jim Taihuttu, Saskia Noort, Reinbert de Leeuw, Ionica Smeets en David van Reybrouck. Naar de laatste ben ik echt benieuwd. De eerste verbaast me. Hij heeft het programma al eens gepresenteerd. Daarmee ben je wel 'klaar' wat mij betreft.

4 bestellingen: Bertus Aafjes, 'Maria Sibylla Merian',William Sarabande, 'Kinderen van de Dageraad - 6: Het vuur uit de hemel', knipsels A.F.Th. van der Heijden, 9 x Belcampo.

5 juli 2014

Daggedachte 186:

Zoals bij een duig een band hoort en bij het huwelijk een ring,
hoort bij een eiland de inteelt; ze moeten wat erin zit bijeenhouden.

(Albert Vigoleis Thelen, Het eiland van het tweede gezicht, blz. 40)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Albert Vigoleis Thelen, Het eiland van het tweede gezicht
Dit boek werd mij deze week aangeraden door een collega die ik qua literatuur hoog heb zitten. En hij is niet de enige die er lyrisch over is: Thomas Mann noemt het 'Een van de grootste boeken uit de 20ste eeuw' en Maarten 't Hart zegt zelfs 'Het mooiste boek uit de 20ste eeuw'. Op Youtube is een filmpje te zien waarin Maarten 't Hart dit boek aanprijst en hier doet ook Wim Brands dat. Het is een 991 bladzijden dikke schelmenroman, spelend op Mallorca. Het verhaal is prachtig, maar de taal nog mooier. Een zin uit de flaptekst: 'Met barokke, omuitputtelijke fabuleerkunst vertelt Thelen op schalkse wijze en met de gewisse ondergang van zijn helden voor ogen over smokkelaars, hoeren, dubieuze emigranten en valse gentlemen,' (€ 45,00)

tweede gezicht

Het is overigens geen 'nieuw' boek. Het Duitse origineel verscheen in 1953 bij Van Oorschot als 'Die Insel des zweiten Gesichts'. Pas in 2004 verscheen een Nederlandse vertaling door Wil Boesten. Vorig jaar werd het boek (met bovenstaand omslag) in dundruk uitgegeven.

Gijs werkt in de tuin aan de veranda. Het regent al een uurtje dat het giet. Hij maakt nog wat schoren en kan dat onder het (nog half los liggende) dak doen. Na half drie moet het droog worden. Dan kan hij de planken van het dak vast schroeven.

Veranda

Een paar uur later: Het zaag- en timmerwerk is af. We zijn heel tevreden met het resultaat. Nu moet er alleen nog dakbedekking op (en gelijk ook nieuwe dakbedekking op het schuurtje).

Het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK, damesfinale Wimbledon, start Tour de France; het kan niet op vandaag.

Vandaag heb ik weer van al mijn V2-toetsen twee bladzijden nagekeken. Deze leerling bedenkt een mooi antwoord:

onbekend voornaamwoord

Waarschijnlijk dacht ze: het zal wel een voornaamwoord zijn, maar ik heb geen idee wat voor één. Dan is het dus een 'onbekend voornaamwoord'.

1 bestelling: W.F. Bax, 'Batons en rozetten'.

6 juli 2014

Daggedachte 187

Niet alleen zijn er geen oplossingen,
maar er zijn zelfs geen problemen.

(Albert Camus, Dagboek, blz. 54)

De weersvoorspellingen waren beroerder dan het uiteindelijke weer. Ik heb het opgedroogde zaagsel van het vlonder geveegd en de losse steentjes weer in het pad gelegd. Overigens stonden aan het begin van de avond gras en terras wel behoorlijk blank.

Zo, ook de V2-toetsen zijn nagekeken. Er staat een bonusvraag onder. Bij een dagstrip van Bommel van Marten Toonder (3 plaatjes met daaronder de van Toonder bekende twee tekstblokken) staat de vraag 'Kun je dit een stripverhaal noemen? Leg je antwoord uit.' Hierbij gaat het niet om het 'ja' of 'nee', maar moet uit het antwoord blijken dat ze de uitleg uit het lesboek over stripverhalen kennen én moeten ze laten zien dat ze dat - al nadenkend - op dit Bommelverhaal hebben toegepast.
Vorige week gaf ik een les over C. Buddingh'. Daarbij hield ik ook de strip 'De meewarige kruipers. Avonturen van Spekkie en Blekkie' (tekeningen van Otto Dicke) omhoog en zei dat Buddingh' zelfs ooit een stripverhaal had geschreven. Leroy herinnert zich dat en antwoordt nu op de bonusvraag: 'Ja, want u zei dat C. Buddingh' ook een strip had geschreven en die had dezelfde indeling als deze strip.' Dat is een handig antwoord! Bovendien schrijft hij Buddingh' met 'gh' en een apostrof, hij heeft vorige week dus echt goed opgelet.

1 bestelling: J.J. Cobben, 'Johannes Wier (1515-1588) en de heksen'.

7 juli 2014

Daggedachte 188

Dat we steeds langer leven is mooi,
maar waarom pas als je oud bent?

(Terzijde, VN, 23-11-1996)

 

Vandaag ben ben ik de hele ochtend (van 7.45 tot 13.00 uur) op het sportveld geweest. De derdeklassers hadden er een softbaltoernooi en met collega's Rob en Noor leidde ik er zes keer zo'n wedstrijd.
Ik heb duidelijk niet zo'n sportief imago: de leerlingen vragen zéér verbaasd 'Wat doet ú hier?' en na de wedstrijden mag ik van de gymcollega's de beker uitreiken (want zo vaak komt meneer Beek niet op een sportveld).
Zo'n ochtend op een redelijk zonnig sportveld is overigens geen straf. Mijn gezicht gloeit nog een beetje na van al die zon.
Een deel van de leerlingen vindt dat softballen echt leuk. Een ander deel (waarin ik mezelf herken) ziet het als een soort corvee. Met name de plek van catcher (achter de slagman of - vrouw) is bij de leerlingen niet geliefd. Af en toe moeten we een vrijwilliger aanwijzen. Ik maak dan de grap: 'Ze staan niet voor catcher in de rij.' Ik vind hem zelf wel grappig gevonden, maar het zaad valt op de rotsen. Geen collega die het grappig vindt. (uitleg nodig?)

Sexdaily

3 bestellingen: Jurriaan Andriessen, 'Eldorica, met een reisverslag naar een betere wereld', Roger Hargreaves, 'Boe', Manuel J. Smith, 'Als ik nee zeg, voel ik me schuldig'.

8 juli 2014

Daggedachte 189

Het leven is niet enkel as en schuim,
er is ook leegheid, er zijn doodsgezangen,
weemoedigheid en uitzichtloos verlangen
en tussendoor een rochel of een fluim.

(Aaike Jordans, Joechei! (fragm.), De tweede ronde, zomer 2005)

De toetsen zijn geweest, maar de leerlingen hebben nog geen vakantie. Gisteren was ik bij een sportdag voor de derdeklassers en vanochtend begeleidde ik met collega Cindy samen van 8.00 tot 13.00 klas V2a bij hun maatschappelijke stage. We deden een les rond de thema's vrijwilligerswerk en zwerfvuil. We keken een bijzonder interessante uitzending van 'Kassa Groen' van een maand geleden, waarbij ik vooral opkeek van de hoeveel plastic die er in een liter afvalwater van de wasmachine zit.
Op het programma stond ook het maken van een poster, maar wij vonden een debat meer geschikt voor deze V-klas. Ze debatteerden over de vraag of kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor hun afvalgedrag of dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de ouders ligt. Ze deden dat heel goed, vooral de flair waarmee ze achter een katheder gaan staan vond ik opvallend. Hun uitsmijter was: Ouders kunnen hier niet verantwoordelijk voor zijn, ze hebben er met al dat afval zelf immers een puinhoop van gemaakt.
Ter afsluiting maakte elke klas een (ander) rondje door de wijk, gewapend met door de gemeente geleverde prikstokken, vuilniszakken en hesjes. Ook dit werd door onze leerlingen serieus opgepakt en we kwamen met overvolle vuilniszakken terug.

We worden op school geacht vier examens af te leggen voor het ECDL (Europees Computer Driving License), het Europees Computer Rijbewijs. De eerste drie haalde ik in het vorige schooljaar. Daarna begon ik aan Excel, maar daar snapte ik geen bal van. Daarna begon ik aan Access, waar ik ook niets van snapte; ik kocht zelfs twee boeken met uitleg over dat programma, maar ik kreeg de boel niet op een rij. Ik heb dat 'rijbewijs' toen geparkeerd. Het moet dit schooljaar worden afgerond en ik vind het eigenlijk flauw om het te 'vergeten'. Daarom zit ik deze week in Module 1 te lezen: 'Basisbegrippen van Informatie- en communicatietechnologie'. Dat heet makkelijk te zijn. Vrijdagmiddag maak ik het examen.

3 bestellingen: Pauline Slot, 'Tegenpool', H. Marsman, 'Verzamelde gedichten', Peter de Hemmer Guome, 'Finland, land van leed en heldendom'.

9 juli 2014

Daggedachte 190

Er zijn twee soorten kiespijn:
die voor je naar de tandarts gaat en die, nadat je er vandaan komt.
Ik weet nog steeds niet welke nu de ergste is.

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1967-1972, blz. 202, 26-09-1969)

Om 8.15 zat ik al in de wachtkamer van de tandarts. En het was echt wachten, want ik had de afspraak wel in mijn agenda genoteerd, maar bij de tandarts was de afspraak niet genoteerd. 'Maar hij zou wel een gaatje vinden.' Ik heb maar niet gezegd dat dat ook zijn vak is.
Al wachtend heb ik de mededelingen op het beeldscherm in de wachtkamer zitten lezen. Er stonden geen grote taalfouten (d/t) in. Wel werd er raar ingesprongen, werd 'wat' en 'dat' verwisseld en waren er komma's vergeten. Over 'een aantal zijn' begin ik maar helemaal niet meer.
Na een klein halfuurtje was ik toch aan de beurt: 'Ziet er netjes uit, meneer. Ik ga alleen wat tandsteen van de ondertandjes verwijderen.' Ach, dan verdient zo'n jongen ook nog wat, alleen dat verkleinwoord had voor mij niet gehoeven.

Ik haalde Tygo van school. Het regende dat het goot, maar we mochten binnen - in de klas - wachten. Er was zelfs koffie en koek, want alle juffen vierden vanochtend hun verjaardag met hun klas. Door één of ander gelukkig toeval blijken alle juffen op dezelfde dag jarig te zijn. Blijkbaar houden ze daar bij de sollicitatieprocedure al rekening mee.
Het was gezellig / druk in Tygo's klas. Hij heeft de naam zelf ook druk te zijn, maar diverse klasgenootjes waren aanmerkelijk drukker dan hij. Ik stond het zo eens te bekijken en concludeerde dat ik er geen spijt van heb dat ik van het basisonderwijs ben overgestapt naar het voortgezet onderwijs (alweer vijftien jaar geleden).

Vanmiddag heb ik een grote stapel Fens-knipsels (allemaal uit 1996) in Raban in zitten tikken.

De postbode stond gisteren voor een dichte deur; we waren geen van beiden thuis. Via internet kun je aangeven of je het pakje op een andere dag aangeboden wilt krijgen of dat je het zelf op het postkantoor op wilt halen. Vandaag zijn we thuis, dus de postbode kwam vandaag nog een keer langs.
Hij bracht een kavel van Catawiki met daarin een aantel literaire wandelgidsen. Die zie je weinig en ik kan mijn verzameling ermee uitbreiden. De boeken over de geschiedenis van Wageningen e.d. raak ik via Raban wel weer kwijt.
Toen ik het kavel betaald had, kreeg ik een mailtje waarin de verkoper me vertelde dat hij het leuk vond dat hij de boeken aan mij verkocht. Dat is de tweede keer dat dit me met een Facebookvriend gebeurt (die ik buiten facebook niet ken, maar met wie je dan toch wel verwantschap blijkt te hebben). De boeken:

- A. vd Valk/D. vd Klis - De pen in het zand: Een literaire zwerftocht over de Hoge Veluwe
- Arnhem-Nijmegen: Poëtische verkenning van een regio
- Karel Janssen/Cees Ippel - Gelderland Monumenteel: Gelre's verleden in foto's van nu
- Arnhemse Schrijvers
- Kees Crone - Verlicht Kwartier: 40 jaar Arnhemse Spijkerbuurt
- 150 jaar Bibliotheek Arnhem: Geschiedenis en Collecties
- Dichter bij de stad: Poëzieroute Harderwijk
- A.G.A. Sloet - Verhaal van een reisje langs den Rijn in het jaar 1847
- Leo Klep - Hotel De Wereld: De geschiedenis van het 'huis eerste rang ter plaatse'
- Leo Klep - A brief history of Wageningen: through the windows of Hotel De Wereld
- U.H. Brolsma - Wageningen 1940-1945
- Oud-Wageningen - Wageningen
- Isy & Evy Zwolle - Wandelen over de Veluwe
- Ad Mertens & Netty Kordes - Voorbij de brug: Beelden van stilte
- Linge: Lusthof van Nederland
- Valburg: écht het einde
- Marjan Berk & Gees Bartels - Literaire wandelingen in Overijssel: Noordwest-Overijssel
- Renkum Kwartet

5 bestellingen: W.G. v.d. Hulst, 'Herinneringen van een Schoolmeester', Herman Pieter de Boer 'Waanzin & moederliefde (& Dorpsgeheimen)', S. Carmiggelt, 'Tussen mal en dwaas / Klein beginnen', VLL, platen 'Aap' en 'Mus', knipsels Remco Campert.

10 juli 2014

Daggedachte 191

De opmars van de computer gaf hem nooit het gevoel dat hij moest meedoen,
eerder dat hij een beetje moest opschieten met zijn leven
- om weg te zijn voordat het hem compleet onmogelijk werd gemaakt.

(Koos van Zomeren, Sneeuw van Hem, blz. 29)

De dag begon met twee uur 'inhaaltoetsen', want ook in de laatste toetsweek waren er leerlingen ziek. Dat zijn er wel altijd duidelijk minder dan in de andere drie toetsweken van het schooljaar. Als ze zich niet helemaal lekker voelen, denken ze in die andere toetsweken: 'Dat haal ik volgende week wel in'. Nu zetten ze zich erover heen, omdat ze geen zin hebben op donderdagmorgen om 8.00 uur een toets te gaan zitten maken, terwijl alle andere leerlingen lekker uitslapen.
Vanavond moeten alle cijfers in Magister staan. De meeste staan er al wel in en dat betekent dat bij sommige leerlingen (en/of hun ouders) de paniek toeslaat. Voor mij betekende dat een groot deel van de dag gesprekken met leerlingen en/of ouders. Een klein deel kon ik gerust stellen. Voor een groter deel is de paniek gerechtvaardigd, al is het maar omdat ze op de rapportvergadering van volgende week maandag en dinsdag 'bespreekgeval' zijn.

De boekverslagen van het laatste cluster van mijn klassen gingen over:

V2a

Marjan van Abeelen, Weg
Thea Beckman, Gekaapt
Klaas Bond, Groener gras
Pieter Feller, Donkere weg
Sofie van Gelder, Moeders liegen niet (of wel?)
Bobje Goudsmit, De koffer
Joost Heyink, Loverboy & girl
Tessa de Loo,Isabelle
Kai Meyer, De Stromende Koningin
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Mirjam Mous, Doorgeschoten
Mirjam Mous, Moordmeiden (2x)
Carry Slee, Afblijven
Jan Terlouw, Koning van Katoren (2x)
Jan Terlouw, Zoektocht in Katoren
Helen Vreeswijk, Eerwraak
Helen Vreeswijk, Loverboys
Helen Vreeswijk, Overdosis
Mel Wallis de Vries, Vals
Mel Wallis de Vries, Verblind
Mel Wallis de Vries, Verstrikt

V2b

Pieter Aspe, Luchtpost
Thea Beckman, Geef me de ruimte
Rosee Bentana, Black Mamba
Elle van den Bogaart, Prooi
Caja Cazemier, Knalhard
Caja Cazemier, Vamp
Joost Heyink, loverboy & girl
Anton van der Kolk, Nacht
Patrick Lagrou, Het dolfijnkind
Otfried Preussler - Meester van de zwarte molen
Carry Slee, Kappen
Annejoke Smids, Meester van de schaduw
Jan Terlouw, De kunstrijder
Jan Terlouw, Zoektocht in Katoren
Karel Verleyen, Cyberbabe
Simone van der Vlugt, De slavenring
Helen Vreeswijk, Loverboys

B2c

Els Beerten, Lopen voor je leven
Alex Boogers, Wanneer de mieren schreeuwen
Marion van de Coolwijk, Ademnood
Pieter Feller, Donkere weg
Bobje Goudsmid, De stalker
Hans Hagen, Rec.play
Joost Heyink, Het web
Joost Heyink, Tweestrijd
Theo Hoogstraten, Blind date
Theo Hoogstraaten, Loverboy
Heleen van der Kemp, Blond 15
Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas (2x)
Saskia Mouissie, De tatoeage
Harry Mulisch, De aanslag
Joyce Pool, Groeten uit Londen
Carry Slee, Afblijven
Carry Slee, Pijnstillers
Carry Slee, Spijt
Carry Slee, Timboektoe Rocks!
Anne Joke Smids, Schimmenjagers
Anne Joke Smids, Verlaten
Maren Stoffels, Met mijn ogen dicht (2x)
Ellen Tijsinger, Speurtocht naar het verleden
Simone van der Vlugt, Vlinders
Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld
Annejet van der Zijl, Sonny boy

B2d

Klaas Bond, Geesten
Christel van Bourgondië, De stem van Isa
Caja Cazemier, Kid Kind
Tonke Dragt, Ogen van tijgers
Carl Driessen, Kopbal
Bobje Goudsmit, De stalker
Arnon Grunberg, b;lauwe maandagen
Peter Hautman, Pokerface
Anton van der Kolk, Nacht
Rom Molemaker, De eerste steen
K. Norel, Loods aan boord
Marian Schalk-Meijering, Een zomer vol geheimen
Rom Molemaker, Gijzeling
Francine Oomen, Hoe overleef ik mijn vader?
Carry Slee, Spijt b(2x)
Annejoke Smids, De opdracht van de koning
Elisa van Spronsen, Au pair
Jan Terlouw, Eigen rechter
Jan Terlouw, Pjotr
Cynthia Voight, Van kwaad tot erger
Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld
Mel Wallis de Vries, Waanzin
Mel Wallis de Vries, Wreed (2x)
Dirk Weber, Hij of ik

 

Vanavond had ik een gesprek met twee mensen van ProVeenendaal over de gang van zaken bij de wethouderskandidaatstelling. Ze zijn wel tot de conclusie gekomen dat het volgende keer anders moet. Fijn, daar heb ik wat aan. Als je tot die conclusie komt, waren excuses ook wel op zijn plaats geweest, maar die konden er niet vanaf. Ik heb ze gezegd dat ze Lidy en mij van de ledenlijst mogen schrappen. Ik heb nog wel meer gezegd, maar dat houd ik maar binnenskamers.

Verder vanavond lekker in de tuin gezeten. Er dreigde regen en onweer, maar dat viel elders (o.a. in Veenendaal-Oost). Ik heb de buitenhaard aangestoken, er een Duveltje bij gepakt en mijn computerexamen zitten voorbereiden.

3 bestellingen: Hans Lodeizen, 'Het innerlijk behang en andere gedichten', Mohammed Shoekri, 'Hongerjaren (Roman uit Marokko)', Poster: 'De gelukkige klas van Theo Thijssen'.

11 juli 2014

Daggedachte 192

Weerklinkt er luid geweeklaag
En hulpeloos geschrei,
Dan gaat er in de regel
Een blinde darm voorbij.

Aan zelfbewuste schreden
En kreetjes van plezier
Herkent men daarentegen
De wandelende nier.

(Simon Knepper, Populaire diagnostiek, De tweede ronde, winter 1987)

De leerlingen konden vanochtend hun toetsen in komen zien. Er kwamen er dit jaar opvallend weinig. Ik leg dat maar uit als vertrouwen.

Om 12.00 deed ik mijn vierde ECDL-examen. Je moet 75% van de vragen goed hebben. Ik haalde 85%. We zouden dat bij de toetsen van de leerlingen ook eens moeten doen: pas een voldoende als je 75% van de vragen goed hebt. Het zou ze aanzetten tot wat fanatieker leren.

Aan het eind van de middag ging ik met Dylano naar Okidoki. Daar was een boerderijfeest. Er waren dieren om te aaien, een paard om op te rijden en allerlei spelletjes om te spelen. Omdat Suzanne er werkt, kon zij zelf niet met Dylano rondlopen. Hij geniet ervan, zolang hij maar kan doen wat hij zelf wil (en dat kan natuurlijk niet altijd). Hij vond de dubbele poort (en de sluitingen daarvan) voor de dierenwei interessanter dan de dieren zelf. Hij maakte beide poorten open en keek daarbij vol belangstelling naar het hang- en sluitwerk. Als hij binnen was, gaf hij heel snel alle dieren (schapen, geiten, kippen, eenden) een aai en haastte zich dan terug naar het hang- en sluitwerk. Eruit, erin, snel rondje dieren, eruit, erin, snel rondje dieren, eruit, erin, snel rondje dieren, enz.

okidoki okidoki

2 bestellingen: knipsels Maarten 't Hart, Karen Blixen, 'Out of Africa'.

12 juli 2014

Daggedachte 193

De aard van het kind is niet het klein zijn, maar het groot worden.
(Paul Biegel, geciteerd in: Paul Biegel, meesterverteller met een rovershart, blz. 18)

Vanmiddag vierden we Dylano's derde verjaardag. Op het braak liggende stuk achter hun woningen hebben Suzanne en haar buren samen een paar grote partytenten neergezet, waar ze 's avond wat drinken, een barbecue houden en deze week verjaardagen vieren.
Suzanne en Gijs hadden zelf twee heerlijke taarten gemaakt van chocoladecake, bavarois en van die spikkeltjes die kinderen op hun ijsje krijgen. Ze waren heerlijk, zulke taarten zou je zo kunnen verkopen.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Ida Simons, Een dwaze maagd
Een heruitgave van een onterecht vergeten boek uit 1959. Het staat zowaar nu weer in de bestsellerslijst. (€ 19,90)

Van jongsaf aan was ik eraan gewend mijn vader, ongeveer dagelijks, te horen zeggen, dat hij zijn medemensen ernstig benadeeld had omdat hij niet begrafenisondernemer geworden was. Naar zijn stellige overtuiging zou, onmiddellijk daarna, de bevolking van onze planeet louter uit onsterfelijken hebben bestaan. Hij was een sjlemiel en hij wist het.
(Ida Simons, Een dwaze maagd, blz. 7)

Het is zomer; we hebben maden in de kliko. Ik zette de kliko open in de hoop dat de altijd in de tuin aanwezige mussen die maden zouden opvreten. En dat gebeurde: een feestmaal voor ze, waarbij ze niet alleen op de rand van de kliko zaten, maar er ook indoken.

1 bestelling: W.J. Maan, 'Vliegtuigen in de landbouw'.

13 juli 2014

Daggedachte 194

Vergeten wij toch nooit dat de de toneelspeler nu eenmaal een ideale aap is
en zo zeer aap, dat hij aan het 'wezen' en het 'wezenlijke' helemaal niet vermag te geloven:
alles wordt voor hem spel, toon, gebaar, toneel, coulisse en publiek.

(Friedrich Nietzsch, Morgenrood, blz. 199, Psychologie der toneelspelers)

In 'de Volkskrant' van dit weekend én in 'Vroege vogels' van vanmorgen werd aandacht besteed aan de longlist (20 boeken) voor de Jan Wolkers-prijs van dit jaar. Het leuke van deze longlist is dat 'Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren' van Wim Huijser erop staat!

'de Volkskrant' voegt de bijlagen ook deze zomer weer samen tot één 'V Zomer'-bijlage. Het is een verarming van het aanbod (en dat is de laatste jaren toch al zo achteruit gegaan).
In die bijlage staat een opvallend en tragisch verhaal over toneelschrijfster Maria Goos. Zij schreef een midlifedrama waarin haar man Peter Blok de hoofdrol ging spelen. Peter kreeg last van zijn eigen 'midlife', raakte verliefd op zijn tegenspeelster en verliet Maria Goos na een relatie van 33 jaar.

Een deel van de voorbereiding van de rapportvergaderingen van morgen gaat vandaag via de mail. Het werkt, maar ik ben eigenlijk geen voorstander van dat geschoolmail op zondag.

2 bestellingen: H.C. ten Berge, 'Op een mat van gele veren. Poëzievertalingen 1968-2003', H.C. ten Berge, 'Materia prima. Gedichten 1963-1993', Orhan Pamuk, ' Sneeuw'.

14 juli 2014

Daggedachte 195

'Hoe lang duurt eeuwig?' vraagt het hoofd.
'Voor altijd,' zegt de vader. 'En altijd stopt nooit, dat gaat maar door.'
'Als je dood bent ook? vraagt het hoofd.
'Dan juist!' zegt de vader.

(Esther Jansma, Picknick op de wenteltrap, blz. 13)

Een lange schooldag: van 8.00 tot 18.00 uur, met daarin van 9.30 tot 15.00 uur rapportvergaderingen. Tussen die vergaderingen had ik geen pauze, waardoor ik rond 16.00 uur dacht: verrek, ik heb vandaag alleen maar twee koppen koffie en een paar dropjes op. Honger krijg ik eigenlijk nooit. Toen ik dat met iemand deelde, wist zij me optimistisch te vertellen dat je van het overslaan van maaltijden echt niet af gaat vallen.

5 bestellingen: Amélie Nothomb, 'Met angst en beven', Clare Lennart, 'Twee negerpopjes', Anthonie Donker, 'Tien verhalen', Hermine Heijermans, 'Snikken & Smartlapjes', Marnix Gijsen, 'Overkomst dringend gewenst', Max Dendermonde, 'Kom eens om een keizer', Jan Gerhard Toonder, 'Kasteel in Ierland', Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee em het valse hart', Jan de Hartog, 'Herinneringen van een bramzijgertje', Jacques den Haan, Adriaan Morriën en Charles Boost, 'Goed geboekt', Antoon Koolhaas, 'Een schot in de lucht', Henri Knap, 'De ronde van '43', Agaath van Ree, 'De onbedkende uren', Hubert Lampo, 'De goden moeten hun getal hebben', Harry Paape, 'De Geuzen', Marten Toonder, 'De andere wereld', C. Buddingh', 'Bericht aan de reizigers', Louis Couperus, 'Als ik bij voorbeeld de geest van mijn moede ...', K. de Baar, 'Ron en Mar', K. de Baar, 'Mar is weg', Edgar Cairo, 'Kollektieve schuld / Famir'man-Sani', David Ely, Het tweede bestaan.

15 juli 2014

Daggedachte 196

Daarna kijk je hoe regen over het vensterglas druipt. Je probeert de druppels te onthouden. 'Nu, nu, nu,' zeg je, maar de druppels gaan te snel; hun nu is al voorbij als je het uitspreekt.
Deze druppels zijn mensen, denk je. Als ze bovenaan zijn, zijn ze jong; onderaan zijn ze oud. Je kijkt naar de druppels vlak boven de vensterbank. Arme druppels. Zouden ze weten dat ze doodgaan?

(Esther Jansma, Picknick op de wenteltrap, blz. 11)

Twee keer een daggedachte uit 'Picknick op de wenteltrap' van Esther Jansma. Een boek (uit 1997) met korte taferelen, waaraan je heel goed afleest dat de auteur eigenlijk een dichter is. Prachtige en verrassende beelden en zinswendingen, in eerste instantie kinderlijk, maar tegelijk zó diep. Het zou op de boekenplank naast de dierenverhalen van Toon Tellegen moeten staan.

Bij Jeannette haalde ik gisteren 'De Afvallige' van Jan van Aken op. Een dik boek - en alweer een schelmenroman - voor in de vakantie.

Vanmiddag brachten we Lidy's vader naar zorgcentrum 'Beatrix' in Culemborg. Je mag niet klagen als je tot je vierennegentigste zelfstandig hebt gewoond, maar toch is dit een hele stap. Ik heb wel een goed gevoel bij dit 'tehuis'. Personeel en ook de inrichting stralen warmte uit. Hij mopperde eventjes. Dat is wel logisch, omdat hij de gesprekken erover van de afgelopen weken allemaal weer vergeten is. Al snel sloeg het mopperen om in vragen: 'Ze helpen me hier toch wel, als ik iets niet weet?' en de herhaalde opmerking dat iedereen eerst moet 'wennen'.
Een vreemde bijkomstigheid van deze 'stap' is dat we zijn huis leeg moeten gaan ruimen, terwijl hij nog leeft. Dat voelt 'raar', maar is onvermijdelijk.

1 bestelling: K. Hendrikx en M.A. Mandos, 'Tirol, Vorarlberg'.

16 juli 2014

Vandaag was het 'de dag van de rapporten'. Dat betekende voor mij rapporten uitdelen in twee klassen en daarna de hele dag geschrokken, ontevreden en boze leerlingen en ouders te woord staan (en ook een enkele tevreden leerling, maar die zien meestal geen reden om dat te komen uiten). In verreweg de meeste gevallen kon ik uitleggen en/of geruststellen. In een enkel geval lukte dat niet en is een vervolggesprek nodig.
's Avonds en 's nachts (tot 's morgens vroeg) was er een afsluitend schoolfeest. Leuk, maar matig bezocht. Dat komt waarschijnlijk doordat de rapporten al waren uitgedeeld en de boeken ingeleverd. Dan is voor het gevoel van de leerlingen de vakantie begonnen en een deel was misschien al wel gelijk op reis. Ik maakte voor het eerst gebruik van mijn leeftijd: 'De uren na 0.00 uur zijn voor de jonge collega's.' Ik lag even na enen in bed, maar het duurde - na zo'n dag - nog wel even voordat ik sliep.
Rustig achter de computer zitten kwam er niet van, zelfs voor een daggedachte was er geen tijd.

Een blokje om

Tussen het werk en het feest was ik een paar uur thuis. Tygo en Dylano wilden wel in de kruiwagen. Ik besloot een blokje met ze om te gaan en al 'kruiend' bedacht ik dat ik de kruiwagen dan ook wel gelijk terug naar Warner kon brengen. Dat gaf de jongens de kans om ook nog even in het speeltuintje naast Warners huis te spelen.

1 bestelling: AO-redactie, 'Ridders zonder harnas (Van Broeders, Ridders en Grootkruisen)', W.F. Bax, 'Batons en rozetten'.

17 juli 2014

Daggedachte 197

Ik vind het leven op zich niet echt fijn,
maar ik ben wel tevreden over de positie die ik erin bekleed,
en over mijn vrijheid.

(Anton Dautzenberger, Vrij Nederland, 19-07-2014)

Weer een dag hard werken/jaar afsluiten. Ik vind mijn baan als teamleider leuk, maar niet in de laatste week van het schooljaar (hard werken kan ik overal).

2 bestellingen: A.F.Th. van der Heijden, 'Advocaat van de hanen', Myron Levoy, 'Alan en Naomi'.

18 juli 2014

Daggedachte 198

Het gevoel 'aan vakantie toe zijn' is mij volslagen onbekend.
Ik begrijp daaruit dat men daarvóór niet prettig geleefd heeft.
Dat is jammer.
De oplossing lijkt mij niet om dan vakantie te nemen,
maar om anders te werken en wel zo, dat men dit prettig vindt.
Het hele begrip is gebouwd op contrast.
Neem dit weg en u bent nooit meer aan vakantie toe.

(Godfried Bomans, Wat is vakantie, in Zomers van toen, blz. 135)

Twee afsluitende vergaderingen en met alle collega's een ijsje bij Tamminga. 's Middags nog twee gesprekken met ouders, de laatste nog om 16.00 uur.

Gisterenavond bezocht ik Marcus (uit mijn mentorklas) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, waar ik hem zijn rapport bracht. Hij heeft al maanden epileptische aanvallen (ook op school) en de hoeveelheid én de sterkte van die aanvallen is ondraaglijk geworden. Zelfs in het ziekenhuis krijgen ze die aanvallen maar moeilijk onder controle. Er is sprake van een operatie en - als geluk bij een ongeluk - viel er iemand uit in de keten van onderzoeken en kon Marcus (omdat hij 'toevallig' in het ziekenhuis lag) die plek opvullen. Dat heeft het wachten op zo'n operatie met minimaal een half jaar bekort.
Ik bleef langer bij hem dan ik van plan was; het was gezellig (wat een beetje een raar woord is in een ziekenhuis) en Marcus kwam behoorlijk op zijn praatstoel. Ik ben blij dat ik de moeite genomen heb daarheen te rijden.

We zaten tot middernacht in de tuin. Ik haalde (voor het eerst in jaren) een oud olielampje uit de schuur, waar ook nog twee flessen lampolie stonden. Het flikkerende olielamplicht en de geur van die olie brachten me ruim veertig jaar terug in de tijd. Scouting!

3 bestellingen: Henriëtte Roland Holst-van der Schalk, 'De vrouw in het woud', Jacoba van Velde, 'De grote zaal' Hella Haasse, J.C. Bloem, F. Bordewijk, Guillaume van der Graft, e.a.: 'Mijn boek van vroeger en nu. Zeven auteurs vertellen over de rol die het boek in hun leven speelde'.

19 juli 2014

Daggedachte 199


alle frikandellen lijken op elkaar, zoals Tolstoi al schreef,
en ze zijn altijd even lekker,
met de kanttekening dat een frikandel op zijn best is
als hij al een paar uur achter zo'n luikje ligt, droger; krokanter,
deze was dus iets te vers, maar verder prima.

(Sylvia Witteman, Volkskrant, 19-07-2014)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Herr Seele en Kamagurka, De vaderlandsche geschiedenis - Verteld door Cowboy Henk
In Nederland werd (vijfentwintig jaar geleden?) de vaderlandse geschiedenis al eens verstript. Martijn kocht die vier stripboeken onlangs nog, uit nostalgische overwegingen. Dit boek zet de Nederlandse lezer op een aangename manier op het verkeerde been. Door de humor en doordat vaderlandsch hier Belgisch is. (€ 19,90)

In 'de Volkskrant' van vandaag staat een artikel over/beoordeling van 'Rust Wat' in Blaricum. Oom Simon woonde daar vlakbij en was er ook regelmatig te vinden. De laatste keer op zijn negentigste verjaardag. Ik haalde hem die keer op uit het Rosa Spierhuis. De grote vijver met waterlelies blijkt een in 1927 uitgegraven ijsbaan te zijn en het etablissement een langzaam omhoog geklommen koek & zopie. Op het terras zit je prachtig en het eten wordt beoordeeld als goed, maar overdadig.

Op deze eerste vakantiedag (of beging de vakantie pas na het weekend?) deed ik twee voor in die vakantie geplande klussen:
- Aan het begin van de avond trok ik alle dakbedekking van het schuurtje. Maandag of dinsdag komt er nieuwe op (gelijk met de dakbedekking van de veranda). Ik wilde het eerst vandaag niet doen, omdat het veel te heet was, maar door die hitte was de teer waarmee de 'singels' aan elkaar geplakt zijn heel zacht geworden en ik trok ze nu bijna moeiteloos van elkaar. Verreweg de meeste nieten trok ik ook mee. Ook de op het schuurtje liggende takken van de boom van de achterburen zijn (met hun toestemming) verwijderd.

Mats op het dak

- Vorig jaar hield mijn kleine laptop ermee op. Kapot? Virus? Ik vermoedde een virus en kocht daarom via een computerblad waar ik (nog altijd) een abonnement op heb een 'Fixme stick'. Door in de veilige modus op te starten lukte het vandaag die stick aan het werk te krijgen. Hij stond een uur of zes te 'snorren' en jawel hoor: de laptop werkt weer. Het zou me niet verbazen als zo'n computerbedrijfje hetzelfde gedaan had als ik mijn laptop daarheen gebracht had.
Vooral het 'fixen' van die computer stemt me uitermate vrolijk.

3 bestellingen: knipsels Ida Simons, Benoîte & Flora Groult, 'Dagboek voor vier handen', Aarnout Drost, 'Hermingard van de Eikenterpen. Een oud vaderlandsch verhaal'.

20 juli 2014

Daggedachte 200

Alle planten krijgen water.
Van dat water uit de kraan.
Maar de cactus die krijgt prik.
Wie mij uitlacht krijgt de hik.

(Wiel Kusters, Lieve cactus, Salamanders vangen)

Er wordt op televisie een persconferentie van onze minister-president uitgezonden, met name over het bergen van de bijna tweehonderd lichamen van de in Oekraine uit de lucht geschoten Nederlanders. Een verslaggever zegt vóór de persconferentie dat Nederlands militair ingrijpen er (nog) niet in zit: 'Dat is een middel dat het doel niet heiligt.'

Martijn ging vanavond het dak op voor wat 'nawerk'. Er waren nogal wat nietjes blijven zitten en de dakgoot zat vol met vergane dennennaalden, mooie boscompost, maar ik vrees dat er nogal wat deeltjes van het bituum in zitten.

Martijn op het dak Martijn op het dak


3 bestellingen: Juan José Millás, 'Letra Muerta', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Trouwen' (Parool, maandag 26-04-71), Klaus Mann, 'Het getraliede venster'.

21 juli 2014

Daggedachte 201

Regen. Mooie zachte droevige ruisregen.
De hele dag. Gezellig.

(Jan Wolkers, Dagboek 1974, 08-06-1974, blz. 100)

Vandaag wordt er i.v.m. de nattigheid geen bituum op het dak van de schuur geplakt. Een slecht geplande dag van de grote regenplanner.

De helft van de oude lappen bituum plus alle afgeknipte takken heb ik vanochtend naar de stort gebracht. Morgen de rest en dan maar hopen dat het morgen droog is, dan wordt er morgenavond wél nieuwe dakbedekking aangebracht.

Vanochtend had ik nog een gesprek met een nieuwe leerling en met een 'oude' leerling. Daarnaast moest er nog wat administratie in orde worden gebracht. Ik had geen zin meer om mijn kantoor op te ruimen. Dat doe ik dan maar morgen (of woensdag).

De moeder van Marcus was vanochtend ook nog even op school. Vrijdagavond in het ziekenhuis vroeg zijn jongere broertje of ik een dropje wilde. Ik zocht een bruin dropje uit een doosje 'Zacht wagens' van Autodrop. Ik zei erbij dat we daar thuis altijd om 'vechten'. Nu kreeg ik vijf mooi ingepakte doosjes van Marcus (hij had zij moeder 'opdracht' gegeven die naar school te brengen). Met vijf doosjes hoeven we deze vakantie niet om dropjes te 'vechten'. Dank je Marcus.

In de categorie verspreekwoorden hoor ik vanavond iemand over een relatief onbekende darter zeggen: 'Een eend in een vreemde bijt.'

4 bestellingen: 'Eenvoudig macramé', Albert Cox, 'Panorama Rotgans / Rotterdam. De jaren vijftig', Joop van den Berg, Henk Botter, e.a., 'Columbus gs 2 vmbo-T/havo', Henk Sprenger, 'Kick Wilstra als gladiator (deel 10)'.

22 juli 2014

Daggedachte 202

Er is een lang leven voor nodig
om de gevolgen van de opvoeding geheel te boven te komen.

(J. Greshoff)

De rest van het bituum heb ik tot kleine pakketjes gevouwen (oppassen voor de resterende nieten), in kratjes gedaan, in de auto gezet en naar de stort gebracht.

bakken bituum

Een meneer en mevrouw uit Doorn kwamen het eergisteren bestelde boekje 'Het getraliede venster' van Klaus Mann op de fiets ophalen. Dat is met deze temperaturen en door het bos een mooi fietstochtje. Het boekje is vertaald door Johan de Molenaar, van wie ze beiden - lang geleden - in Utrecht nog les gehad hebben. Ze ontdekten het boekje via een boek van Arnon Grunberg. Dat is het mooiste lezen: via het ene boek op het andere komen.

Een typisch mooi weer/rustig aan/vakantieklusje: ik heb het gangetje naast de garage onkruidvrij gemaakt en aangeveegd en gelijk ook maar de border tussen de twee opritten geschoffeld.

Vanmiddag ben ik toch maar mijn kantoor op school op gaan ruimen. Ik had er weinig zin in, maar ik verwacht niet dat ik er morgen of overmorgen meer zin in heb.

Vanavond 'plakten' ze een nieuwe dakbedekking op de schuur en een eerste dakbedekking op de veranda. Donderdagavond komen ze terug voor het laatste stukje en een daklijst. De veranda staat in ieder geval stevig genoeg: op een gegeven moment stonden er drie mannen op het dak.

Drie man op het dak

Onder de veranda ligt een opblaasbaar spring-/speelkussen. Buurman Hans heeft een compressor en blies hem vanavond voor ons op. Vervolgens kon hij er niet mee door het gangetje en gaf hem ons via het dak van zijn garage aan.

Lost time in a bottle

Spotify meldde me via een mailtje dat de cd 'Lost time in a bottle' van Jim Croce beschikbaar is. Daar luister ik nu al een poosje naar. Veel opnamen van een concert op het Harper College op 2 mei 1973. De concertopnamen van Jim Croce liggen vaak heel dicht bij zijn studio-opnamen, maar hier zit af en toe wel een aardig intonatieverschil in. En dan zijn er altijd nog zijn praatjes ter aankondiging van een nummer. Er bestaat een dubbel-lp van hem met één plaatkant vol met alleen maar dat soort 'babbels'.

2 bestellingen: Herta Müller, 'Barrevoets in februari', Nevil Shute, 'Pied piper'.

23 juli 2014

Daggedachte 203

Eduard en Emilie zaten aan hun derde borrel.
'Dit is mijn laatste,' zei Emilie,
'ik word altijd een beetje huilerig van drank.
Een beetje melancholie vind ik altijd wel prettig,
maar het moet geen echt verdriet worden.'

(Peter van Straaten, Luxe-verdriet, blz. 196, Net persoon)

Vanochtend heb ik de gegevens van het tweede kwartaal naar de boekhouder gebracht. Omdat ik de pest aan cijfertjes heb, Maakt Lidy die spullen elk kwartaal 'boekhouderklaar'.

Vanuit de boekhouder reed ik door naar Lunteren. We missen voor de afwerking nog een bepaalde plank van twee meter. Om geen verschil in het hout te hebben, haal ik dat maar bij dezelfde zaak waar Gijs het hout besteld heeft. Omdat ik dat adres niet precies weet te vinden, liet ik mij sturen door mijn Tomtom. Dan ga je dus over de A12 en dan omhoog naar Barneveld en er bij Lunteren af. Dat is een slecht idee op een woensdag in de zomervakantie. Het centrum van Lunteren is dan afgesloten vanwege de Lunterse zomerbraderie. Ik reed een keer of zes tegen een wegafzetting aan, probeerde een rondje ... opnieuw een wegafzetting, nog een rondje ... dezelfde wegafzetting. Uiteindelijk reed ik een eind uit Lunteren weg, in de hoop dat mijn Tomtom een andere route zou vinden. Dat deed hij ... twee kilometer langs een maisveld, over een zandpad met diepe kuilen. Dat heb ik weer. De terugweg heb ik zonder Tomtom en op mijn geheugen gedaan (langs het huis van mijn opa en oma, zoals ik vroeger altijd fietste).

Terug uit Lunteren (de gekochte plank staat nog net rechts in beeld) liet ik Tygo en Dylano de gisteren door de dakdekkers afgeknipte takken naar de auto sjouwen om ze naar de stort te brengen. Zulk soort 'helpen' vinden ze leuk. Je moet wel vantevoren even nadenken: ik heb de auto een eindje verder op de oprit gezet, met de achterklep naar de poort toe. Dan hoeven ze niet met die krassenmakende takken langs de auto op te lopen!

Takken in de auto

Ik had (in overleg met de achterburen) er al een aantal takken afgehaald, maar dat was de dakdekkers lang niet genoeg. Ze wilden er niet alleen goed bij kunnen, ze wilden vooral niet dat door hun gasvlam de hele boom in de fik zou vliegen. Ik vind het prima zo, want voorlopig liggen er geen takken meer op het dak, takken waar het vocht onder blijft zitten en het dak van gaat rotten.

24 juli 2014

Daggedachte 204

Eens, oud geworden, stil te mogen zitten
op de veranda van een halfvergaan
badplaatshotel. Te weten dat gedaan
is wat gedaan moest worden: muggeziften.
liefhebben, dichten, zakendoen.

(Martin Veltman, Wens (fragm.), De zaken & de dood, blz. 33)

Hoe dicht ligt rouw bij nieuwsgierigheid? Gisteren werden er veertig kisten met (delen van) bij de vliegtuigramp in Oekraïne omgekomen mensen in een lange stoet auto's van Eindhoven naar Hilversum vervoerd. De hele rijtour werd op televisie uitgezonden. Langs de kant van de (snel)weg zag het zwart (dat is dan weer toepasselijk) van de mensen. Zijn dat rouwenden of zijn dat nieuwsgierigen? En als het rouwenden zijn, waarom maken ze dan bijna allemaal foto's van de stoet?
Nederland kent geen rouwtraditie. Ik begrijp dat men in de sociale media elkaar gisteren behoorlijk de maat heeft genomen. Bovenstaande vraag zet ik dan ook maar niet op Facebook. 'Ongepast' blijkt gisteren op Twitter het meest gebruikte woord te zijn. De beste reactie daarop was (lees ik in de Volkskrant) deze: 'Nieuwe schoenen gekocht - ongepast'.

1 bestelling: Martin Veltman, 'De zaken en de dood' (Ik heb het boekje opgezocht om te versturen en blader het, zittend op het toilet, nog even door. Mijn lucht zal er niet aan blijven hangen, maar ik vermoed toch dat de koper - als hij het zou weten - dit geen aangenaam idee zou vinden).

Soms komen ze wel heel vlak over ons huis! Deze ballon is honderd meter verder geland. Op het weiland waar tot voor kort van die 'oerossen' liepen.

Ballon

Overigens wens ik op geen enkele manier reclame te maken voor het op de ballon vermelde bedrijf. Integendeel: doe daar geen zaken mee!! Ze hebben destijds met het metselen van mijn schouw een enorme wanprestatie geleverd.

Nog 1 bestelling: J.A. van Rooij, 'Materialen- en gereedschapsleer' en 'Materialen- en gereedschapsleer 2'

25 juli 2014

Daggedachte 205

Een goed geheugen is het fundament van een evenwichtige geest,
maar vaak houdt de herinnering zich aan haar eigen prioriteiten.

(J.H. Donner, Van Computers, Politiek, Amsterdam & een klein meisje, blz. 106)

Vogels in je tuin is leuk. Al die vogelpoep op je stoelkussens is een stuk minder.

Vanmiddag deed ik een boodschappenrondje: tanken, lege flessen in de glasbak, lege flessen naar Albert Heijn, betaalde boeken naar het postagentschap, pinnen, batterijtjes voor een horloge kopen. Je bent zo weer een uurtje verder. Bij het postagentschap op de Ellekoot, dat ook een Bruna is, kocht ik het nieuwe literaire juweeltje (van Bert Wagendorp). Een leeg kratje inleveren bij Albert Heijn blijkt gedoe te zijn. Het apparaat lustte het krat niet: 'Haalt u eerst de verkeerde flessen eruit!' Er stonden inderdaad bierflesjes van een ander merk in. Maar toen die eruit waren, vrat hij hem nog niet; er moesten nog meer flessen uit. Uiteindelijk had ik het kratje helemaal leeg en de flesjes allemaal apart 'ingeleverd'. Helaas: een leeg krat accepteert het apparaat ook niet. Na bellen en lang wachten kreeg ik van iemand van het personeel zes lege colaflessen in ruil voor mijn lege kratje. Als ik die ook in het apparaat zou stoppen, kreeg ik precies evenveel geld als voor een leeg kratje. Dat zal best waar zijn, maar wat een gedoe.

1 bestelling: 30 x AO.

26 juli 2014

Daggedachte 206

De file is een goede gelegenheid om je gedachten te laten gaan
over het verschil tussen jou en de anderen.
De anderen, dat zijn degenen die in de weg staan.

(Koos van Zomeren, Een deur in oktober, blz. 76)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Marita de Sterck, De hondeneters
Een herdruk van één van de beste boeken over de Eerste Wereldoorlog. Néé, niet over die oorlog, maar verteld tegen het decor van die oorlog en juist daarom wordt die oorlog belicht in al zijn gruwelijkheid: het verhaal stinkt naar oorlog.

Voor het tweede jaar in dezelfde vakantiewoning in Zoutelande. Het voelt een beetje als thuiskomen. Het ziet er allemaal hetzelfde én even netjes uit. Er liggen wat snoepjes op tafel, er staat een flesje wijn, de koffie zit al in het apparaat en er staan twee Zeeuwse bolussen op het aanrecht. Je voelt je welkom!

Het was druk op de weg vandaag. Vooral het grote aantal caravans viel me op. Dat is prima, ik zie dat graag! Vooral omdat ik bij elke caravan met genoegen vaststel dat ik daar niet mee weg hoef. Met (kleine) kinderen is een camping ideaal: ze vermaken zich, vinden leeftijdgenoten om mee te spelen, worden beziggehouden, maar verder kan ik er weinig voordelen aan ontdekken (nou vooruit, misschien de prijs per nacht).

27 juli 2014

Daggedachte 207

Als je op straat steeds rechtsaf slaat, kom je weer thuis.
Ook als je voor altijd rechtuit loopt,
kom je weer in de straat waar het huis staat, zegt de vader.
Maar dan ben je oud en je woont er niet meer.

(Esther Jansma, Picknick op de wenteltrap, blz. 21)

De eerste week van de zomervakantie kwam ik niet echt tot rust; te veel moeten, te weinig 'niks'. Die gezochte rust begint nu te komen. Ik ben begonnen aan 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans. Een veel geprezen en veel verkocht (11 drukken in een half jaar) over de Eerste Wereldoorlog. De inleiding is weinig origineel: auteur heeft twee schriften met herinneringen van zijn opa. Maar als het gewoon waar is, kun je Hertmans moeilijk clichématigheid verwijten. Misschien is het overigens tóch fictie: hij heeft het over twee cahiers en even verderop over vele honderden bladzijden. Dat waren dikke schriften.

We hebben ons stellig voorgenomen er een rustige vakantie van te maken. Beetje zitten, beetje lezen, beetje langs het strand wandelen. Gisteren wandelde ik in spijkerbroek over de duinen. We dronken een Duvel bij 'De fiets' en trakteerden onszelf op een portie bitterballen.
Vandaag wandelden we in korte broek en met de voeten in het water over het strand. We dronken wat bij 'De Branding' en wandelden over de Nieuwstraat terug.

Het loopt in de Gazastrook weer eens uit de hand. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat de staat Israel een historische vergissing is. Uit een soort schuldgevoel over wat de joden (vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog) is aangedaan, vond men dat ze in Palestina mochten gaan wonen. Daar woonden al de Palestijnen. Daarom werd het land in een Israëlisch en een Arabisch stuk opgedeeld.
Vergelijk het met de situatie dat op basis van een oud boek en een tragische geschiedenis plotseling de Bataven opduiken. Zij krijgen Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland om in te wonen, Wie daar al woont verliest zijn bezittingen en wordt opgevangen in kampen in Drente en Limburg.

28 juli 2014

Daggedachte 208

Rouw is liefde die zijn adres is kwijtgeraakt.
(Riet Fiddelaers-Jaspers, Volkskrant, 28-07-2014)

Op bovenstaande opmerking van deze rouwdeskundige heb ik vanmorgen een poosje zitten kauwen. Hij lijkt me juist, in zijn beknoptheid. Maar pas dat dan eens toe op al die mensen langs de route van de lijkwagens in de afgelopen dagen. Is daar liefde zijn adres kwijtgeraakt? Ik geloof er niets van. Conclusie: dat waren belangstellenden (en door mijn woordkeuze blijf ik vriendelijk) en geen rouwenden.

Het regende ontzettend vandaag. Facebook geeft je de mogelijkheid de waterstanden te zien in straten waar je zelf niet bent: Kerkewijk, Zandstraat, Groeneveldselaan. En het Journaal laat je zien dat het in grote delen van Nederland een natte boel was. Het Rembrandt College ligt op het laagste plekje van Veenendaal. Ik vrees met grote vreze voor de (verdiept aangelegde) gymzaal.

Ook in Zeeland stort de regen uit de hemel. Aan het begin van de middag is het iets minder. We gaan inkopen doen in Middelburg. Dat hebben meer mensen bedacht. Bij de AH rijden we diverse rondjes over de parkeerplaats en door de parkeergarage. Net als we het op willen geven, rijdt er vlak voor ons iemand uit een parkeerplaats.
We wandelen een rondje door het centrum, meer dan de helft van de kraamhouders op de Markt is (vanwege het weer?) niet op komen dagen. Daardoor zie ik op de achterkant van twee kiosken een kort gedicht van J.C. van Schagen. De volgende keer het fototoestel meenemen!
Verder is die wandeling door het centrum niet zo'n goed idee. Lidy heeft zich voorgenomen een shirt o.i.d. te kopen. Niet omdat ze er één nodig heeft, maar omdat ze zich heeft voorgenomen er één te kopen. Ik heb dus vanmiddag iets te veel klerewinkels van binnen gezien.

Bij de AH is een Action, daar moet ik even naar binnen om te kijken of er nog luisterboeken voor € 1,99 liggen. Het aanbod wordt minder en er ligt weinig nieuws bij. Toch vond ik nog twee interessante luisterboeken van Otto de Kat:
- Julia (6 cd's)
- De inscheper (4 cd's)
Beide voorgelezen door de auteur zelf. Ik snap alleen de verdeling over de cd's niet zo goed. De 6 cd's duren samen 4 uur en 45 minuten. De 4 cd's duren samen 4 uur en 7 minuten.

Vandaag las ik het boekje (literair juweeltje) 'De zwever' van Bert Wagendorp. Drieënzestig bladzijden, maar ik kan zonder te liegen zeggen dat ik deze vakantie één boek heb gelezen. Een aardig verhaal. Wagendorp weeft vakkundig wat lijnen (hoogspringen, wereldrecord, oorlog in Vietnam, Jackie Kennedy, ruimtevaart) tot een aardig lapje. Alweer het woord 'aardig', maar meer is het dan ook niet.

Na 'De slimste mens' keken we naar 'Dichter op de Zeedijk'. Ik ben niet zo'n filmkijker, maar in de vakantie vind ik het wel prettig / vind ik de tijd ervoor. Bekijkenswaardige film naar een boek van Kees van Beijnum (dat ik nog niet gelezen heb: verkeerde volgorde).

29 juli 2014

Daggedachte 209

Het vanzelfsprekende is een bijproduct van het vergeten.
(Stefan Hertmans, Oorlog en terpentijn, blz. 60)

Op nog geen twee kilometer van onze verblijfplaats moet het huis liggen waar A.H. Nijfoff (lang) en Martinus Nijhoff (korter) gewoond hebben. In een vorige vakantie had ik daar al eens naar gezocht, maar omdat ik toen geen exact adres had, heb ik het toen niet gevonden.
Ook met een exact adres (Valkenisseweg 66) blijkt dat niet mee te vallen. Aan de Valkenisseweg zit aan de linkerkant een 'gat' tussen de nummers 54 en 74. Dat gat is opgevuld met een enorm parkeerterrein (voor strandgangers?) en een bungalowpark. Ik zet mijn auto op dat parkeerterrein en ga een rondje lopen. Via een klein weggetje kom ik bij Restaurant Valkenisse (een zich restaurant noemende friettent). Als ik een softijsje bestel, blijkt de ijsmachine niet te werken en moet de chef eraan te pas komen. Op de wandeling terug naar de parkeerplaats neem ik een verkeerd pad (voor auto's vrijwel onbegaanbaar) en aan dat pad blijken de ontbrekende nummers van de Valkenisseweg te liggen. Ik zie nummer 68b en nummer 68 en even verderop, vrij diep in het groen ligt nog een huis zonder nummer. Dat moet dan bijna wel nummer 66 zijn. Het oogt verwaarloosd en ligt ingeklemd tussen de eerder genoemde parkeerplaats, het restaurant en het bungalowpark. Nog steeds aan de voet van de duinen, maar veel minder rustig en idyllisch. Ik heb er foto's van genomen en die zal ik voor alle zekerheid later vergelijken met een foto die ik van het toen 'Huize Antoinette' hetende huis moet hebben.

Valkenisseweg 66 Valkenisseweg 66

'Oorlog en terpentijn' is een boek dat (in de eerste honderd bladzijden) een prachtig tijdsbeeld geeft van de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. Om de pakweg dertig bladzijden duikt er een woord op dat ik niet ken. Vlaams?
- blz. 33. leptosome: zijn enigszins leptosome, jongensachtige manier van lopen. (leptosoom = lang en dun)
- blz. 59. reeuws: de reeuws ruikende roofdierkooien. (reeuws = wellustig)
- blz. 98. beaat: een beaat schaap dat niet meer blaat en tot alles bereid is. (beaat = dom bewonderend)

30 juli 2014

Daggedachte 210

Haar ogen waren groen en de natuur was zo attent geweest
ze een beetje scheef in haar gezicht te plaatsen,
wat erg goed stond.

(Simon Carmiggelt, Kronkel, Parool, 03-02-1968)

Vannacht slecht geslapen; klam, beetje misselijk. Vanmorgen uitstekend geslapen; tot half twaalf. Ik heb wel eens tegen Lidy gezegd: 'Uitslapen is tot één uur.' Ze was van plan me zo lang te laten liggen, maar ik werd dus uit mezelf om half twaalf wakker.

Ik ben halverwege in 'Oorlog en terpentijn'. Dat wordt ook in het boek gemarkeerd: op bladzijde 161 staat 'II 1914-1918'. Ik dacht een boek over de Eerste Wereldoorlog te gaan lezen, maar las tot zover een aangrijpende familiegeschiedenis, vredig (in de betekenis 'zonder oorlog'), maar hard, zoals het leven in die tijd hard was. Nu weet ik niet of ik aan die oorlog toe ben. Misschien lees ik eerst maar wat anders.

Lidy is al twee dagen op internet bezig met het zoeken van een huisje voor de komende meivakantie (met kinderen en kleinkinderen). Tijdens deze vakantie bezig zijn met de volgende; ik kan daar niet goed tegen. Toch wandel ik mee langs huizen en rijden we samen naar Domburg om daar te kijken. En als ik zeg dat ik daarvan baal, krijg ik als antwoord: 'Ik ben al in meerdere vakanties met jou begraafplaatsen af geweest op zoek naar schrijversgraven. Dit vind ik nou een keer leuk.' Daar kan ik weinig tegenin brengen.

Geen Volkskrant vandaag. We hebben hem voor twee weken op dit adres gezet en aangezien het een 'gewoon' adres is (geen bungalowpark o.i.d.) zou dat goed moeten gaan. We gaan maar niet gelijk mopperen, maar dan moet hij er morgen wel weer zijn.

Bij de C1000 kochten we een blikje 'dip cheddar cheese style' en een zak tortilla chips. Dat is een ontdekking: heerlijk!

31 juli 2014

Daggedachte 211

Als het weer wat beter is,
gaat er wel wat anders mis:
met de waarde van je geld, geloof, gezondheid of gezin.
Houd daar de moed nog maar eens in.

(Joop Visser, Alle treurnis)

De Volkskrant was er vanmorgen weer 'gewoon'.

We wilden vandaag naar Hulst (vestingstad, stad van Reinaert de Vos). Toen we wat informatie op internet zochten bleek dat dat daar op donderdag markt is, met de bijkomende drukte en parkeerproblemen. Dan gaan we morgen maar.

In de laatste 'Vrij Nederland' staat een artikel 'Hoeveel weegt uw collega?', over vitaliteit op het werk. Werknemers moeten gezonder gaan leven, vindt de baas. Er komen leefstijlprogramma's voor het hele bedrijf. Ik begrijp best dat een gezonde werknemer ook in het belang van de baas is, maar de nadruk ligt mij hierbij iets te veel op de lichamelijke gezondheid. Zeker in het onderwijs lijkt de geestelijke gezondheid me van (minstens) evenveel belang. Verplicht afvallen? Prima, maar dan ook verbieden om naar RTL Boulevard of naar Goede tijden slechte tijden te kijken! Verbieden om te roken? Prima, maar dan ook verplichten om boeken van Koos van Zomeren of Cees Nooteboom te lezen

Door naar augustus 2014