Juli 2015

Terug naar juni 2015

1 juli 2015

In 'de Rijnpost' van vandaag:

Veenendaal, Veenendaal

2 juli 2015

Heet! We beleven een hittegolf en er worden warmterecords gebroken. Gisteren had ik er nog geen last van, vandaag wel. Om 8.00 waren er inhaaltoetsen. Er ontbraken toetsbijlagen en zelfs hele toetsen. Ik heb enorm lopen hollen om ontbrekende zaken - via vakcollega's - te regelen en liep rond in een drijfnat shirt. Zo nat, dat de conrector vroeg of het wel goed met me ging.

Vandaag heb ik me beschikbaar gesteld als voorzitter voor de MR. Wordt vervolgd.

3 juli 2015

Een lange dag, die 's ochtends vroeg begon met het inzien van de gemaakte toetsen en die eindigde om 00.30 uur na een (matig bezocht) schoolfeest.

Ik was de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de MR. Dan blijft er de keuze 'wel' of 'niet', maar van dat 'niet' werd geen gebruik gemaakt.

1 bestelling: Santa Montefiore, 'De affaire', Karel Wasch, 'Een rijk leven; over leven en werk van Karel Wasch (1886-1967)'.

4 juli 2015

Ik was vanochtend al vroeg chagrijnig, al bij het lezen van de krant. Er nadert een akkoord in het loonconflict met groepen ambtenaren. 3,6% loonverhoging voor rijksambtenaren, agenten, militairen, justitie, rechterlijke macht en belastingdienst. Inderdaad: u mist in dit rijtje het onderwijs! Het is toch godgeklaagd!

Warm, weinig doen, Tour de France kijken; het voelt als een vakantiedag.

Buiten is het te warm. Binnen heb ik de Nederlandse en Vlaamse auteurs uit de nieuwste 'Detective en thrillergids' van 'Vrij Nederland' in Schrijversinfo opgenomen.

1 bestelling: P.J. Kampman, J.J.Korstanje, e.a., 'Rekenregels'.

5 juli 2015

Een rustige zondag. Vanmiddag heb ik de cijfers van alle klassen nog eens bekeken met het oog op de rapportvergadering voor morgen. Met name de H3-klassen en dan weer met name of het gekozen profiel haalbaar is met de behaalde cijfers. Dat is het niet altijd; sommige leerlingen zullen een ander profiel moeten kiezen.

2 bestellingen: Dignate Robbertz, 'Omnibus (De kleine praktijk / Wie werpt de steen)', Karel Eykman e.a., 'De zaak Jan Steen', J. Bernlef, (o.a.), 'VN Boekenweekgids 2008', Johan Klein Haneveld, 'Het wrak', diverse auteurs, 'Een reis om de wereld in tachtig boeken', Boekenlegger Nederland leest 'De gelukkige klas', Boekenlegger Nederland leest 'Twee vrouwen' - Harry Mulisch, 'De literaire boekengids 1984, De makers van het literaire boek / Hoe komt het literaire boek tot stand'.

6 juli 2015

De hele dag rapportvergaderingen. Ik was er klaar mee en gaar van.

Morgen wordt de bruine kliko opgehaald. Hij zat niet vol, maar toen we vanavond de rood-groene struik uit de voortuin hadden gesnoeid, zat hij dat wel.

1 bestelling: Kristien Hemmerechts, 'Taal zonder mij'.

7 juli 2015

Nog vier rapportvergaderingen, verder gesprekken met leerlingen en ouders én het indelen van de H3- en V3-klassen.

Zo'n laatste schoolweek ben ik zó druk, dat ik moe ben en thuis op de bank in slaap val. Voor veel notities in dit weblog heb ik te weinig puf.

Vandaag was er nog één keer een monteur van Fonteyn om de led-verlichting in orde te maken. Dat is hem gelukt.

1 bestelling: W.F. Hermans, 'Au pair'.

8 juli 2015

Vanochtend heb ik mijn longinhoud weer laten testen. Die is iets vooruit gegaan, maar nog niet genoeg. We gaan nog een maand of twee door met deze medicijnen.

Vandaag was zo'n vrije woensdag waarop ik 's middags toch ben wezen werken. De aangemelde leerlingen (die van school willen veranderen) moesten gebeld worden met de mededeling of we wel of niet volgend jaar een plek voor ze hebben. Dat weten we pas definitief na de rapportvergaderingen en die waren maandag en dinsdag.
Vooral het vertellen dat er géén plek is, vind ik een vervelend klusje.

De leerlingen kwamen vandaag hun boeken inleveren en hun rapporten ophalen. De dank van leerlingen die wat extra door mij geholpen zijn dit jaar doet me goed: vriendelijke woorden, drop, chocola, wijn (het hoeft niet, het is mijn werk, maar het wordt zeer gewaardeerd).

2 bestellingen: Howard Phillips Lovecraft, 'The H. P. Lovecraft Omnibus 1. At the Mountains of Madness and other Novels of Terror', Anton Beeke e.a. 'Lijstebrij'.

9 juli 2015

Een laatste vergadering om te controleren of alle leerlingen voor volgend jaar (juist) geplaatst zijn. Losse eindjes afronden en nog eens kijken naar de indeling van de derde klassen.

We hebben deze weken veel plezier van ons abonnement op die voetbalzender. Er is nauwelijks voetbal, maar op meerdere kanalen zenden ze nu allerlei tenniswedstrijden -ook het dubbelspel - op Wimbledon uit.

Vanavond aten we met de MR bij de 'Drie zussen'. Het was gezellig en het is een prettige manier om met de andere MR-leden kennis te maken. Het eten was goed, maar niet buitengewoon. Ik had als toetje een 'perentombe' besteld, maar ik kreeg iets met veel rood fruit. De ober beweerde glashard dat ik dat besteld had. Ik ga op zo'n moment geen ruzie zitten maken, maar daar ga ik dus niet meer eten.

1 bestelling: Kees Fens (samenstelling), 'Goedemorgen, welterusten. Gedichten voor kinderen en andere volwassenen'.

10 juli 2015

Vannacht om even voor 4.00 uur werden we uit ons bed gebeld. Suzanne had ontzettende pijn op de borst en ze gingen naar de spoedeisende hulp. Wij reden naar Veenendaal-Oost en kropen daar in hun bed. Ik hoopte dat ze na een uurtje weer terug zouden zijn met een antibioticum o.i.d. Dat pakte anders uit. Ze dachten aan een longembolie. Ze kreeg spuiten, een infuus en morfine. En uiteraard nog meer onderzoeken. Daarbij ging het mis: de computer gaf aan dat ze een ziekenhuisbacterie bij zich had. Alle alarmbellen gingen daar af en ze mocht niet meer verplaatst worden en zeker niet het ziekenhuis zelf in. Pas toen van hogerhand was vastgesteld dat de computer een virus had en Suzanne geen bacterie kon ze verder onderzocht worden. Uiteindelijk zijn ze acht uur met haar bezig geweest. Pas rond 12.00 waren ze weer thuis; met een handvol medicijnen en de uiteindelijke diagnose dat het om een opspelende spier ging (en het dus toch geen longembolie was).

Ik bracht even na 8.00 uur Tygo naar school en reed door naar mijn eigen school om me af te melden voor de afsluitende vergadering én voor het personeelsuitstapje naar Rotterdam (Markthal, Boymans, boottocht incl. eten en drinken). Jammer, maar ik wilde niet in de bus op weg naar Rotterdam de boodschap krijgen dat het met Suzanne niet goed was.

Ik had wat Kronkel-knipsels mee naar oost genomen en heb er daar een aantal van in Boekwinkeltjes in zitten typen. Carmiggelt blijft de moeite van het lezen waard:

Jan heeft, lang geleden, twee jaar rechten gestudeerd in Leiden en daar niet meer aan overgehouden dan het spraakgebrek dat je in het corps opdoet. (21-08-1968)

Een Franse kardinaal heeft eens gezegd: 'Er zijn twee redenen om wijn te drinken. Ten eerste het bezoek van een goede vriend. En ten tweede, een reeks van andere redenen.' (07-11-1968)

Vandaag kwam in het nieuws dat er een salarisakkoord is voor de ambtenaren. En plotseling blijken ook de leraren daarin opgenomen! Gerechtigheid.

2 bestellingen: Tess Gerritsen, 'Verdwijn', 'De doop - Doopgebruiken door de eeuwen heen'.

11 juli 2015

Vanmorgen heb ik in ieder geval mijn goede daad weer gedaan. Ik was in mijn garagebox en de vrouw van een oud-collega-raadslid kwam een praatje maken. Ik vroeg haar of ze van streekromans hield. Dat deed ze (mijn inschatting was juist). Ik liet haar er zes uit een doos zoeken en ze wandelde helemaal blij verder.

Vanmiddag vierden we Dylano's verjaardag. Op de strook achter hun huis is nog steeds niet gebouwd en die kan daarom door de buurt nog voor dit soort gelegenheden worden gebruikt. Ze hadden er een grote partytent neergezet en Gijs had zelfs voor de kinderen een springkussen gehuurd. Ze raakten - met zweterige koppies - niet uitgesprongen.

AnneMarie was er ook met Mart. Zij gingen aan het eind van de middag met ons mee naar huis. Lekker even in de spa én zelfgesneden frites eten.

spa

12 juli 2015

Lidy heeft vanochtend de administratie over het tweede kwartaal in orde gemaakt. Morgen de boekhouder bellen.

Nieuw op Schrijversinfo: Jos Brink.

13 juli 2015

Vanochtend ben ik nog één keer naar school geweest: nog een keer naar de klassenindeling kijken en mijn bureau en vensterbank leeg maken voor de schoonmakers.

Vakantieweer hebben we nog niet, maar het schijnt eind van de week beter te worden. Deze week is dan maar op een beetje op te ruimen en uit te slapen.

14 juli 2015

Er moeten nog iets te veel dingen om deze eerste dagen als vakantie te laten voelen. Ik moest de auto naar de garage brengen, we moesten naar de boekhouder, er moesten boodschappen worden gedaan en ik moet ook nog naar de kapper.

Bij de V&D kocht ik twee dvd's voor in de vakantie: 'Max Havelaar' en 'Der Untergang'. Wat oudere films voor weinig; twee voor een tientje. De kassajuffrouw wilde er beduidend meer voor hebben. 'Ze zijn samen een tientje hoor!', zei ik. 'Nee, dan moet er een sticker op zitten', zei ze. 'Het staat hier, boven de oude prijs.' Toen capituleerde ze en vroeg me een tientje. Je moet verdorie bij zowat elke winkel op blijven letten. Zouden ze zich nou werkelijk vergissen of zouden ze hier instructies voor gehad hebben?

Als ik dan niets meer moet, doe ik het meest. Bijvoorbeeld de klimop onder het raam snoeien (totdat de regen het onmogelijk maakt).

Op Facebook zag ik een aantal 'vrienden' dit testje doen. Ik heb ook maar eens gekeken waar ik 'sta':

Political test

Daar heb ik vrede mee, al is enige nuancering wel op zijn plaats: het is een Amerikaans vragenlijstje (36 stuks), geënt op de Amerikaanse politieke situatie en het geeft ook je plaats in het Amerikaanse politieke spectrum weer. Maar dan nog: daar heb ik vrede mee.

2 bestellingen: Jan de Zanger, 'Ben is dood', Ronny en Noud van den Eerenbeemt, 'De kristallen bloem'.

15 juli 2015

Vanmiddag ben ik naar de kapper geweest en daarna naar een telefoonwinkel:

iphone6

Een kleine stap voor de mensheid, maar een enorme stap voor Mats Beek.

Als er een logé is, wordt er voorgelezen. Richard Scarry kan niet stuk (zijn boek wel):

Dylano - voorlezen

16 juli 2015

Een heel enkele keer,
vermoedelijk bij toeval of vergissing,
is God barmhartig.

(Gerard Reve, Brieven aan Josine M., 27-06-1974, blz. 306)

17 juli 2015

De vakantie is begonnen: ik zit in de krant de puzzel te maken (en ik neem zelfs de moeite om de oplossing door te bellen - kom maar op met die prijzen).

18 juli 2015

We reden om 12.00 uur naar Zoutelande. Het was redelijk rustig op de weg (op het laatste stukje na). Op de stukken waar je 130 mag, reed ik dat niet, omdat ik de fietsen achterop de auto had. Voor mijn gevoel stonden ze een beetje wiebelig, maar de fietsendrager stond er wel goed op. Het zal wel zo horen, dan rijden we maar iets rustiger.

Ik ben begonnen aan de biografie van C. Buddingh'. Thuis heb ik daar de rust niet voor, maar hier (in de tuin) moet dat lukken.

19 juli 2015

We zijn vandaag al blij dat we onze fietsen hebben meegenomen. Er blijkt op Walcheren een behoorlijk uitgebreid fietspadennet te zijn. Vandaag fietsten we naar Dishoek (waar we wat dronken) en vervolgens met een boogje weer terug. De fietspaden gingen langs akkers, afgezet met haagjes (veel extra werk voor de boer, maar het ziet er prachtig uit) en over een - voor de toeristen - speciaal aangelegd schelpenfietspad langs de bunkers bij Koudekerke.

bunker bunker

Op dat terras in Dishoek merkte ik dat ik deze keer geen 'mensen keek', maar 'fietsen'. Herken je e-bikes en hoeveel komen er langs? Dat is letten op een combinatie van een 'computertje' op het stuur, een batterij onder het achterrek (meestal), een opvallend dikkere as in het voorwiel of een dikkere as bij de trappers en een te hoge snelheid in verhouding tot de leeftijd van de fietser.

1 bestelling: twee 'VN detective- & thrillergidsen'.

20 juli 2015

Op mijn nachtkastje ligt 'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw. De nieuwe schrijvers van het nieuwe millennium', samengesteld door Wim Brands. Gisterenavond las ik het daarin opgenomen fragment 'Boven is het stil' van Gerbrand Bakker. De film heb ik gezien, maar het boek heb ik niet gelezen. Na die film was ik ook niet (meer) nieuwsgierig naar het boek. Ik vond de film traag en negatief. Na dit fragment ben ik toch wél nieuwsgierig naar het boek, vooral vanwege de humor die uit de woordkeus spreekt.

Slecht weer vandaag. Dat was niet voorspeld. We lezen en kijken televisie. Dat laatste beperkt, want de vorige (Duitse) huurder van dit huisje heeft de tv op 'Duits' ingesteld en tegelijk vrijwel alle zenders achter een code verstopt. De eigenaar van ons huisje (die een paar dagen geleden voor de derde keer vader geworden is) kwam vanavond met de handleiding van de tv om alles opnieuw in te stellen.

21 juli 2015

We doen deze vakantie heel rustig aan, hebben niets gepland, geen verplichte uitstapjes. Ik loop vanochtend dan ook wat te lummelen, haal mijn krant uit de buitenbrievenbus (die laten we hier bezorgen), schroef een meegebrachte kleine barbecue in elkaar (die lag thuis al jaren in de schuur, waarom zou ik mezelf op vakantie dat genoegen ontzeggen) en lees wat. Voor het eerst in jaren heb ik weer iets van het gevoel van eindeloosheid van de vakantie terug.

We kochten gisteren een fietskaart. Er blijkt in Zeeland een knooppuntensysteem te bestaan, waarlangs je je fietsroutes kunt plannen. Die knooppunten staan langs de fietspaden duidelijk aangegeven én er is website en een app beschikbaar. Vanmiddag fietsten we via die knooppunten een klein rondje: St;-Janskerke, Meliskerke, Biggekerke, Groot Valkenisse. In Groot Valkenisse belandden we op een terras:

fietsen 170715
Ik ga dat fietsen steeds leuker vinden.

Deze foto maakte ik met mijn iPhone. En jawel: het lukt om die foto via dat toestel op Facebook te zetten én het lukt om die foto van het toestel op mijn computer te zetten. We leren bij.

In Biggekerke kwamen we langs een schuurtje met 'boeken en curiosa'. Diverse dozen boeken voor prijzen variërend van 20 cent tot een euro. Er was niemand aanwezig, maar bij de deur stond een houten bak met een gleuf waar je je geld in kon deponeren. Ik kocht voor in totaal 1,70:
- Heinrich Böll, De zwarte schapen (gebonden, met stofomslag)
- Gewoon omdat ik ging. De beste reisverhalen van 1988, bijeengebracht door Rudi Wester
- Rusteloze reizen. De beste reisverhalen van 1989, bijeengebracht door Rudi Wester
- Miek Zwamborn, Het krieken van sepia (poëziebundel in kleine oplage, uitgegeven door Stichting CBK Zeeland)

22 juli 2015

Vanmiddag wandelden we naar Zoutelande en langs het strand. We zijn hier nu vier dagen, maar hadden de zee nog niet gezien (we hadden -wat dat betreft - ook naar Hoenderloo kunnen gaan).

Zoutelande Zoutelasnde

23 juli 2015

Vanmiddag wandelden we door Middelburg. Het was er druk, wellicht doordat de markt vol stond met marktkramen. De terrassen waren ook goed bezet.
We kochten bij 'De Tuinen' op advies van onze kapster een shampoo met Aloe Vera voor mij. Daarna gingen we nog even de 'Action' in. De luisterboeken waren hier zo goed als op. Bij beide winkels gingen bij mijn binnenkomst alle alarmbellen af. Dat heb ik weer. Bij de 'Action' knipte een vriendelijke werknemer een labeltje uit mijn net nieuwe shirt, waarna ik niet meer af hoefde te gaan.

Vanavond aten we bij 'Zeezot' in Westkapelle. Als we op vakantie in Zeeland zijn, proberen we daar - de laatste paar jaar - een keer te gaan eten. Ze hadden dit bod bij de ingang staan:

mosselen in Chouffe

Dat lijkt me een recept voor het grote Bierkookboek: mosselen in Chouffe. Dart moeten we thuis maar een uitproberen, want nu namen we wat anders:

zeezot zeezot Zeezot

24 juli 2015

Ik kocht deze week het dubbeldikke vakantienummer van 'HP/De Tijd'. Waarschijnlijk aangetrokken door de tekst op de omslag 'Zomerlezen. De 100 beste boeken'. Los van dat artikel is het tijdschrift ook heel onderhoudend: Mark Rutte, Raoul Heertje, Tommy Wieringa, Esther Gerritsen, Frans Thomése.

Die '100 beste boeken' bestaan uit tien lijstjes (van tien): De moederboeken, De brievenboeken, De literaire thriller, De boeken over lezen, enz.
Van die honderd heb ik er maar tien gelezen (van de ruime hoeveelheid vertaald werk zelfs helemaal niets). Twee van de boeken heb ik onder handbereik liggen, klaar om gelezen te worden (Frans Kellendonk, 'De brieven' en Bert Wagendorp, 'Ventoux')

Er wordt gewaarschuwd voor windkracht tien in Zeeland, met windstoten die daar nog bovenuit gaan. Onze huisbaas kwam vanavond alle tuinmeubelen plat neerleggen. Dat lijkt me geen overbodige luxe. Ik herinner me nog goed hoe vorig jaar mei in Westkapelle de ligbanken van het zwembad letterlijk door de lucht vlogen.

25 juli 2015

We heffen vandaag het glas op het tienjarig bestaan van dit weblog! Champagne zal er wel niet van komen (als vaste lezer weet u wel dat ik daar het type niet voor ben).

Windkracht tien zal het niet zijn, maar het waait behoorlijk. We wachten op het moment dat het nog wel waait, maar niet meer regent. Dan willen we eens op het strand gaan kijken. En als het blijft regenen: de rit naar Alpe d'Huez is op televisie te zien.

Bloemlezingen zijn ongetwijfeld ook bedoeld om je nieuwsgierig te maken naar ander werk van de gebloemleesde auteurs. Vandaag geldt dat voor mij voor de auteur Thijs de Boer. Ik las in 'De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw' zijn fragment 'Vogels die vlees eten'. Om eerlijk te zijn wist ik niet zo goed wat ik van het fragment moest vinden, maar de laatste zin kwam des te harder binnen:

En dan zegt mijn broer: 'Ik heb het graf van mama verloren met kaarten.'

Wat een prachtige zin. En om hem extra duidelijk te laten overkomen, staat hij ook nog eens geïsoleerd in zijn eentje bovenaan bladzijde 41 (maar dat zal toeval zijn).

26 juli 2015

We gingen op de fiets naar Westkapelle. Er loopt een fietspad van Zoutelande naar Westkapelle door de duinen (we hoopten 'over' de duinen, maar het is aan de voet van de duinen). Veel koningskaarsen langs het pad. Die hebben we ooit nog eens in de voortuin gehad.
Vlak voor Westkapelle ligt er een meertje voor de duinen. je ziet dat meertje ook (van de andere kant) als je met de auto Westkapelle inrijdt. In de Betuwe betekent een meertje onderaan de dijk dat daar ooit een dijkdoorbraak is geweest. Zou dat hier ook zo zijn?

Duinmeer Westkapelle

Toen we in Westkapelle waren, begon het te regenen. We werden niet doornat, maar prettig is het niet. Om weer warm te worden, trakteerde ik mezelf bij terugkomst op een glaasje Dalwhinnie (15 years old). Dat flesje kreeg ik van de collega's Nederlands bij de presentatie van 'Veenendaal, Veenendaal'.

Een interessante 'Zomergasten' met Aboutaleb. Met name de aandacht voor en fragmenten van oosterse poëzie waren zeer de moeite waard. In de aankondiging werd gezegd dat het vooral om 'de mens' Aboutaleb zou gaan. Dat is niet helemaal gelukt, ik heb nadrukkelijk drie uur lang 'de politicus' gezien, maar ik ben geïnteresseerd blijven kijken en dat gebeurt maar zelden bij 'Zomergasten'.

1 bestelling: knipsel Andreas Burnier.

27 juli 2015

Zomer in Zeeland

Zal ik u vergelijken met een herfstdag?
Dat doet u nog het meeste recht!
Ik vraag het met een lauwe lach
en heb mijn trui al klaargelegd.

De wind giert gretig om het dak.
De meeuwen schijten op mijn stoel
en van een boom brak net een tak,
voor het complete herfstgevoel.

Mijn verwachtingen zijn nu wel stuk.
Ik vind er zo geen donder an.
Vakantie is net een huwelijk:
Je maakt er maar maar het beste van.

Vanmiddag gingen we een kop koffie drinken bij mijn nicht Marian en haar man Bert in Domburg. Vorig jaar wilden we dat al doen, maar toen waren ze zelf ook met vakantie. Ze wonen in het huis waar vroeger Berts opa woonde. We wandelden rond het huis en door de hoogstamboomgaard die zijn opa rond 1950 - opnieuw - heeft geplant. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is Walcheren onder het zeewater gezet door de geallieerden. Zoiets is - los van alle andere ellende - het einde van zo'n boomgaard. Door de wind van de afgelopen dagen zijn er heel wat appels uit de bomen gewaaid. Bert houdt in de boomgaard een drietal schapen. Tientallen wilde konijnen (onder)houden er zichzelf. We zagen er ook een groene specht van de ene appelboom naar de andere vliegen.

Op de begraafplaats van Domburg ligt - behalve oom Jan - ook de Domburgse dichter J.C. van Schagen.

graf J.C. van Schagen graf J.C. van Schagen

Ik heb een stapeltje dvd's meegenomen. Vanavond bekeek ik 'De marathon'. Een onderhoudende, maar wat overgewaardeerde film (2 gouden kalveren, publieksprijs beste film, beste vrouwelijke bijrol).

28 juli 2015

Vanmiddag wandelden we op het geasfalteerde strand van Vlissingen. Dat is met deze wind prettiger dan op het 'echte' zand en je bent toch vlak bij de vloedlijn. Als bonus komen er daar allerlei grote zeeschepen vlak voor je neus voorbij.

Vlissingen Vlissingen

We liepen door het eeuwenoude (haven)poortje naar het Bellamyplein, waar we op een terrasje wat dronken. Lidy een cappuccino en ik bestelde een Belgische trippel waar ik nog nooit van gehoord had (van de bierkaart). Nee, die hadden ze op dat moment niet. Zet hem dan ook niet op de kaart! Ach, een Westmalle gaat er na zo'n wandeling ook wel in.


We kochten een doosje met vier aardbeientompoucen. Die zien er wel aantrekkelijk uit; met 'iets' roods i.p.v. geels. We testen ze voor u. Resultaat: niet kopen! In de chemische industrie denken ze dat aardbeien op deze manier horen te smaken. U en ik denken daar anders over.

29 juli 2015

Vandaag 'hingen we de toerist uit': op de fiets naar de jaarmarkt/braderie in Meliskerke. We wrongen ons door de drukte langs kramen vol winkeldochters, snoep en goedbedoelde rotzooi (borden met teksten zijn helemaal 'in'). Ik heb weer voor minstens een jaar genoeg braderie gezien. Nou, vooruit: één aardig nieuwigheidje: een man sneed met een aparaatje één lange 'wokkel' uit een aardappel, prikte die aan een stokje en frituurde hem. Dat zag er apart uit en hij verkocht ze goed.

We fietsten met een omweggetje terug naar Zoutelande en dronken bij Jasper één, nee: twee glazen (Gerardus van de tap):

Bij Jasper

Achter het glas en dus uit de wind zit je hier prima. Jasper is al zo'n dertig jaar niet meer de eigenaar van deze strandtent (dat kan al wel veertig jaar zijn), maar wij gaan nog altijd 'bij Jasper' wat drinken.


Vanavond wandelden we naar Zoutelande. Daar was een folkloristische wedstrijd ringsteken aan de gang. Ik had dat al wel eens gezien met ruiters op Zeeuwse knollen, maar dit was met een sjees. Een heer (in klederdracht) stuurt het paard, een dame (ook in klederdracht) moet elk rondje door het dorp drie ringen steken. De koetsjes zijn prachtig versierd met bloemstukken en het is - aan de geconcentreerde gezichten te zien - een serieuze aangelegenheid.
Het is werkelijk leuk om een tijdje naar te kijken en daarnaast is het luisteren naar de presentator van het geheel - in plat Zeeuws - ook een genoegen op zich.

Ringsteken in Zoutelande Ringsteken in Zoutelande

De hele wereld is een dorp en Nederland al helemaal. Bij het ringsteken kwam ik Adriaan, een collega, tegen.

Vandaag had ik mailcontact met de dichter Job Degenaar. Hij stuurt me een paar van zijn bundels toe en ik ga de Schrijversinfobladzijde over hem compleet maken.

30 juli 2015

Ik speel al een paar dagen 'Trivia Crack' op mijn telefoon. Bij de meeste categorieën weet ik me aardig te redden, maar ik vrees voor de vragen in de categorie 'Amusement'. Bij zo'n vraag verschijnt ook sardonisch 'Dit is je slechtste categorie' in beeld. Vragen over filmsterren, (bij anderen) bekende Nederlanders en moderne muziek gaan mij slecht af.

Er is tijd genoeg om zo'n spelletje te spelen, want het weer is al een paar dagen beroerd. Het levert een rustige vakantie op. Uitslapen, beetje lezen, spelletje doen. En een film bekijken: 'De helaasheid der dingen'. Het is een dooddoener, maar het boek was (veel) beter.

Aan het straatje rond de kerk in Zoutelande ligt restaurant (en hotel) 'Het Verschil'. We waren daar al eens vaker langs gelopen, maar vanavond ginger we er ook maar eens naar binnen. De zaak is veel groter dan je van buitenaf zou verwachten. Lidy nam tong en ik nam een schotel met vier soorten vis. Prima!

Visschotel

Toen we het restaurant uitkwamen regende het (weer). De zon scheen ook en teruglopend naar de auto zagen we boven Zoutelande een (zelfs twee) regenbogen:

Regenboog Zoutelande

Er zijn vast mooiere plekjes in Zoutelande, maar voor mij is dit het beeld dat herinneringen oproept. In dit straatje huurden mijn ouders jarenlang iedere zomer, samen met de familie Huibers, twee weken een huis. De bewoners zelf kropen dan met (al) hun kinderen in het schuurtje achter het huis en vulden zo hun inkomen aan. In mijn herinnering zaten we dan twee weken lang aan het strand. Het zal ook toen vast wel af en toe geregend hebben, maar dat herinner ik me niet.

1 bestelling: knipsels Pierre Kemp. Ik had de indruk dat er weinig meer besteld werd via mijn eigen site. De bestellingen komen vooral via Boekwinkeltjes en Bol.com. Die twee heb ik tijdens de vakantie 'uit' gezet. De vier bestellingen die de afgelopen twee weken binnen kwamen, moeten dus wel via mijn eigen site gekomen zijn.

31 juli 2015

We kunnen hier tot morgenochtend blijven, maar we ruimen vandaag op, pakken de auto, gaan in Zoutelande nog wat eten en rijden dan aan het begin van de avond terug naar Veenendaal.

We aten een beefburger bij 'De Fiets'. Een forse burger met (erg zoute) frites voor € 14,00. Heel af en toe kan ik het niet laten en reken zo'n bedrag om naar guldens: een hamburger met frites voor ƒ 31,00. Dat had je vijftien jaar geleden toch niet kunnen denken. Maar ach, wat schiet je met dergelijke rekenexercities op? Bovendien: het is van alle tijden. Ik hoor mijn vader nog vertellen wat je allemaal wel niet aan snoep kon kopen voor een dubbeltje.


Door naar augustus 2015