Juli 2017


Terug naar juni 2017

1 juli 2017

Gijs hielp vanochtend met het ophangen van een pliségordijn op de studeerkamer. Dat gordijn stond al tewachten sinds we vorig jaar de bovenverdieping opknapten. We dachten dat de standaardmaat van dit gordijn precies in het kozijn paste, maar viel tegen; er moest een centimetertje af. Dat was uiteindelijk meer werk dan het ophangen zelf.

Lidy is grieperig. Ik rommel wat in huis. Ik heb nog wel flessen (met en zonder statiegeld) weggebracht. Bij de Jumbo stond ik een minuut of tien te wachten voor het inleverapparaat. Dat weigerde dienst, maar deed het weer toen een medewerker de ingang voor de flessen met een nat doekje gereinigd had. Het is blijkbaar gevoelige apparatuur.

2 bestellingen: Tjitte de Vries, 'Tocht naar Chatham - eeuwfeest van een nederlaag', J.P. Guepin, 'De drie bedriegers Mozes, Jezus en Mohammed'.

2 juli 2017

Vandaag lag de eettafel weer vol stapels knipsels (op alfabet). De positieve benadering: Ik ben over de helft van de voorraad knipsels. De negatieve benadering: Ik ben er nog lang niet.

Ik bestelde vanavond twee maandabonnementen (daluren) bij de NS: Opa en oma gaan tienertoeren.

2 bestellingen: Paul Rodenko (samenstelling), 'Dichters van deze tijd', Stella Müller-Madej, 'Door de ogen van een kind', Jan van Eechoud, 'Met kapmes en kompas door Nieuw-Guinea'.

3 juli 2017

De leerlingen konden vanochtend hun laatste toetsen komen inzien. Voor het eerst sinds 1999 kwam niemand van mijn leerlingen zijn of haar toets bekijken. Ik leg het maar uit als vertrouwen. Verder was het een dag van besprekingen, de laatste paar leerlingen nog een toets laten inhalen en het voorbereiden en voorbespreken van de rapportvergaderingen van dinsdag en woensdag.

Boeiend zo'n speelzaal. Maar Yrrah zou, naast de kassa, waar mensen steeds weer droevig fiches komen kopen, een standje tekenen met revolvers, galgen en flesjes vergif. 'U hoeft het niet voor me in te pakken, ik eet het hier wel even op.' Dát ontbreekt nog.
(S. Carmiggelt, Ik mag niet mopperen/Elke ochtend opstaan, blz. 28)

Familieleden zijn - zoals een vriendin van ons het uitdrukt - kennissen die je niet zelf hebt mogen uitzoeken.
(S. Carmiggelt, Ik mag niet mopperen/Elke ochtend opstaan, blz. 30)

2 bestellingen: Marcel Janssens, 'Valère Depauw - Op weg naar Montségur (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Jan van Eechoud, 'Met kapmes en kompas door Nieuw-Guinea', Stella Müller-Madej, 'Door de ogen van een kind'.

4 juli 2017

De eerste dag van twee dagen rapportvergaderingen/overgangsvergaderingen. Alle vergaderingen duren een uur (en meestal hebben we dat ook ongeveer nodig). Ik leid de vergaderingen van H3, H4 en V3 én ik notuleer ze. Dat is heftig, maar het gaat. Mooi nieuws: Ik heb één H3-klas waarin iedereen over is! (al moesten er wel twee leerlingen een ander profiel kiezen om over te kunnen).

5 juli 2017

Deze woensdag is geen Bapo-dag. Van 8.00 tot 10.00 uur vergaderen over de resultaten van de rapportvergaderingen van gisteren (is van alle leerlingen duidelijk waar ze heen gaan?, past het?) Daarna H4-rapportvergaderingen (de rest van het jaar ging dat per mentor, nu per klas. Dat betekent een hele grote groep docenten. Ik had het 'strak' voorbereid) em van 16.00 tot 18.00 uur weer vergaderen over de rapportvergaderingen van vandaag. Er bleven gelukkig maar weinig losse eindjes over en van die losse eindjes is duidelijk wie ze vast gaat knopen.

6 juli 2017

Weer vergaderen. Gesprekken met ouders. Sommige van die gesprekken zijn pijnlijk. Een leerling blijft voor de tweede keer zitten in H4 en moet van school. Zelf dacht hij dat hij over was; hij had niet gezien dat er voor zijn twee vijven ook twee zevens ter compensatie nodig waren. Samen met de mentor zie ik tijdens het gesprek ouders en leerling alle stadia doorlopen: boosheid, verdriet, berusting, naar de toekomst kijken. En bij dat alles heb je met zo'n leerling te doen.

Vanavond sloten we met ouders en docenten uit de MR het jaar af met een etentje bij Mucha. Het was gezellig; we zaten er van 18.30 tot 22.30 uur. Om 22.00 dreef de heftige regen ons naar binnen.

7 juli 2017

Twee revisievergaderingen. Door nieuwe feiten en inzichten komen we tot een ander oordeel dan in de vergadering van afgelopen week. Kernvraag voor mij: Is de leerling recht gedaan. Mijn antwoord: 'Ja'.

Daarna de slotvergadering van dit jaar. Toespraken: van de rector en van allerlei collega's voor afscheid nemende andere collega's. Er gaan er met pensioen, er gaan er dichter bij huis werken, er is voor sommigen geen verlenging van het tijdelijke (inval)contract.

De afsluiting van het schooljaar was in Ouwehands Dierenpark. Een kleine lunch, naar de panda's kijken, anderhalf uur rondlopen in kleine en soms wisselende groepjes collega's en om vier uur een afsluitende borrel.
Aan die panda's is weinig te zien, ze liggen te slapen en te hangen. Eéntje draaide ons zijn rug toe en liet drie dikke drollen vallen, Ik heb een panda zien poepen. Dat kan van de bucketlist.

Panda

Het was helemaal niet druk in Ouwehand. Er liepen wat complete bruiloften rond. Dat schijnt met de datum te maken te hebben: daar zitten veel zevens in. Ik vrees voor Ouwehand dat ze wel erg optimistisch zijn geweest met het panda-terugverdien-model. Die panda's zijn net zoiets als de Olympische Spelen: leuk om in je stad te hebben, maar er gaat dik geld bij.

8 juli 2017

Vanmiddag vierden we dat Dylano zes jaar wordt. Hij heeft zelf in een speelgoedwinkel veel gewenste cadeautjes in een krat gestopt. Daar kon iedereen desgewenst een cadeautje voor hem uitzoeken. Het mes snijdt aan twee kanten: aan dat van Dylano; hij krijgt dingen die hij graag wil en aan de kant van de winkelier; het is lekker verkopen.

1 bestelling: Bodemkaart 16 West Steenwijk.

9 juli 2017

Ik sta nog niet in de vakantiemodus. Veel kleine klusjes vandaag: de druif snoeien en opbinden, het randje klimop langs de verhoogde border in de achtertuin snoeien, de spa leeg laten lopen, poetsen en weer vullen.......

Een klein jaar geleden kocht ik een 'kastje' van Flixtronix. Dat kastje streamde films, oude tv-programma's en muziek. In eerste instantie keek ik via dat kastje vooral naar films, later luisterde ik vooral naar muziek. Sinds een paar weken is het kastje 'dood'. Gisterenavond probeerde ik nog een keer of ik het kon resetten. Dat lukte niet. Daarna zocht ik op Google eens naar 'Flixtronix'. Dat maakte veel duidelijk. Ik vond een klachtensite, waar tientallen mensen klagen dat het apparaatje niet meer werkt. Sommigen hebben er begin dit jaar nog voor een kleine honderd euro nieuwe programmatuur op laten zetten (achteraf ben ik dus blij dat ik dat niet heb gedaan). Het bedrijf is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en volledig van de kaart verdwenen. Het riekt naar oplichting, maar het zal ook te maken hebben met het feit dat dit soort streamen een maand of wat geleden officieel is verboden.

Ik lees 'Ik mag niet mopperen / Elke ochtend opstaan' van Simon Carmiggelt. Een deeltje uit een min of meer 'Verzameld werk' waarin rond 2000 steeds twee boeken in een band verschenen; gebonden, linnen, stofomslag. Op blz. 73 lees ik: 'Toen in het café aan de trap het geliefde onderwerp 'de jeugd van tegenwoordig' ter sprake kwam, ...........' Ik neem onmiddellijk aan dat 'trap' 'tap' zou moeten zijn. Vreemd, in een zoveelste druk.
Deze 'Kronkel' gaat over de jeugd van begin jaren zeventig, die geen leren schooltas meer wilde, maar een pukkel. En dan liefst een gebruikte. Dat klopt. Ik verving mijn schooltas destijds ook door zo'n groen, linnen legertasje. Het slot van deze 'Kronkel' luidt:

Een jongen van 'n jaar of achttien had zich een zeer eigentijdse uitmonstering aangeschaft. Toen hij bij de kassa had betaald, zei hij: 'Als m'n ouders het mooi vinden, mag ik het dan ruilen?'

1 bestelling: Olaf J. de Landell, 'Probleem in Aerdenberg'.

10 juli 2017

Vanochtend snoeide ik de klimop in de voortuin, onder het raam. Ik ben tot de helft gekomen. Het snoeischaartje werkt niet lekker en in heb een blaar op mijn rechtermiddelvinger. We gaan eerst maar een nieuw snoeischaartje kopen.

Mooi weer (nog wel). Daarom staken we vanavond de barbecue aan. Medaillons van ossehaas, gevuld met chorizo, oude kaas en olijven, omwikkeld met parma-ham en besprenkeld met whisky. Daarna legde ik er nog een paar gehaktballen op, die prachtig bruin kleurden.

barbecue barbecue

3 bestellingen: 'Het kommunistisch manifest en de inleidingen van Marx en Engels met de voorrede van Kautsky' (die gaat naar een universiteit in China), C. van der Hucht / Jacoba F.D.Mossel (bijeengebracht door) 'Uit het Rijke Leven. Verhalen voor Kinderen van verschillende leeftijd', Tol Hansse, 'Moet niet zeuren!', Reinhard Mey, 'Als de dag van toen', Emerson, Lake & Palmer, 'Works Volume 1', Madonna, 'True Blue', The Beach Boys', Bests 40 Greatest Hits', Simple Minds, 'Once Upon a Time', Leonard Cohen, 'Greatest Hits'.

11 juli 2017

Vanochtend was ik nog een poosje op school om mijn kantoor op te ruimen (schoonmaker-klaar te maken) en nog wat declaraties in te leveren. Daarna zou ik van de voor de reünie i.v.m. het 25-jarig bestaan van het Rembrandt College, door de de reünisten ingeleverde anekdotes één verhaal smeden. Er bleken één anekdotes (over Just) te zijn ingeleverd. Daar valt geen verhaal van te smeden. Ik was dus snel klaar.

roken

Vanmiddag stond ik bij het postagentschap van Primera aan het Bruïneplein op mijn beurt te wachten. Voor mij stond een blonde moeder met drie, elkaar in leeftijd snel opvolgende kinderen. De twee jongste meisjes in een fleurig jurkje. Het oudste kind, een jongetje van een jaar of negen, wees naar het linker pakje sigaretten op de toonbank en vroeg aan zijn moeder wat de afbeelding op het pakje voorstelde. De moeder antwoordde dat het de longen waren van iemand die veel gerookt had. Ik hoopte dat hij ook om uitleg van de foto (en de tekst) op het pakje ernaast zou vragen en ik was ontzettend benieuwd hoe ze zich daar uit zou redden. Jawel hij vroeg ernaar: 'En wat is dat, mama?' Ze waagde zich niet aan een uitleg en bromde: 'Afblijven, jongen.'

1 bestelling: Salvador Hertog, 'De rode deken'.

12 juli 2017

De overzichten van de laatste drie maanden zijn vanochtend met de boekhouder besproken. Verdere afspraken hebben we niet. De vakantie kan beginnen.

Gisteren kwamen onze daluren-maandabonnementen van de NS binnen. Ze gaan vandaag in.

In het kleine café waar ik tegen vijven binnentrad, bevond zich behalve de vaderlijke kastelein een echtpaar van middelbare leeftijd, dat in mineur koffie dronk. De man was tenger en klein. De een meter vijftig haalde hij met moeite. De vrouw daarentegen stak wel twee koppen boven hem uit en was zo buitensporig dik, dat hun verhouding me aan erotisch alpinisme deed denken.

Dat 'erotisch alpinisme' had ik eerder gelezen, maar ik wist niet meer waar. Daarom noteer ik het nu: S. Carmiggelt. 'Ik mag niet mopperen / Elke ochtend opstaan', blz. 93/94.

13 juli 2017

Vanochtend vernieuwde ik mijn telefoonabonnement bij T-mobile. Ik dacht dat het vorige al verlopen was (en dat ik dus al een paar maanden teveel betaalde), maar het bleek overmorgen te 'verlopen'. Ik was dus mooi op tijd. Je mag twee maanden van tevoren je abonnement verlengen of veranderen. Ik vermoed dat ik met die datum in de war was. Ik heb geen nieuwe telefoon genomen. Deze bevalt me nog prima.
Ik had de afstandsbediening van de televisie (of eigenlijk van het kastje tussen de kabel en de televisie) meegenomen. Die knoppen zijn lam en omdat Vodafone door T-mobile is overgenomen, gaan zij nu ook over dit abonnement. Er wordt een nieuwe afstandsbediening opgestuurd.

Broodjes op het Zwaaiplein

We lunchten bij de nieuwe broodjeszaak op het Zwaaiplein. Italiaanse bollen. Ik had een 'panino' en Lidy een bol met carpaccio. Ze waren prima. Het is vreemd om midden op het - ooit zo drukke - Zwaaiplein aan een tafeltje te zitten eten. Als ik naar links keek zag ik ons huis op het Verlaat. Als ik naar rechts keek - door het Achterstraatje - zag ik de grote rode beuk aan de Nieuweweg, waar mijn lagere school stond. Zo overzag ik het stuk dat ik zes jaar naar school gelopen heb. Het lijkt nu een korter stukje dan het destijds voor mijn gevoel was.

Na de lunch reden we naar de meubelboulevard. Bij Welkoop kochten we vissenvoer en wat planten. Bij de Praxis kochten we een accu-snoeischaar en een plintenschaar. Die snoeischaar werkt lekker (en scheelt me blaren). Ik knipte de klimop achter flink bij en deed dat ook met de klimop onder het raam aan de voorkant (daar was ik eerder deze week al - met de hand - mee begonnen). De accu was waarschijnlijk in de fabriek niet volledig opgeladen. Dat klusje is dus nog niet af.

14 juli 2017

Ik weet dat een collega Duits een schriftje heeft met mooie, lange, Duitse woorden. In 'De zonde van de vrouw', het boekenweekessay van Connie Palmen, kwam ik er eentje voor hem tegen: Erlösungssehnsucht (het verlangen naar verlossing).

ambtenarij

1 bestelling: J.C. Bloem, 'Quiet though sad'.

15 juli 2017

Met de trein naar Maastricht. Als het dan toch een maand gratis is, dan maar gelijk ver weg. Nee, dat is niet helemaal waar. Ver weg is handig in het weekend, want dan zijn er geen beperkingen in uren. Van maandag t/m vrijdag mogen we niet tijdens de spitsuren reizen (met dit abonnement). Als de reis dan minder lang is, kun je aan het begin van de middag weg, op de bestemming wat eten en 's avonds weer terug.

Vrijthof Vrijthof - lunch

We wandelden in Maastricht van het station, over een oude brug over de Maas, naar het Vrijthof. Daar vonden we nog net een plaatsje op een terras. Het Vrijthof zelf is afgezet met hekken, omdat André Rieu daar een aantal weekenden achter elkaar optreedt met zijn orkest. Mede daarom was het - waarschijnlijk - ook heel druk in Maastricht. We hoorden om ons heen ook veel Engels en Frans spreken.
We dronken wat en aten er een broodje ham/kaas bij. De naam was chiquer en daarom was hij ook wat duurder. Maar hij was wel smakelijk.

Daarna bezochten we de Domincanerkerk, waar nu een boekhandel in is gevestigd. Daar had ik al veel over gelezen, maar ik had hem nog nooit zelf van binnen gezien. Het is mooi aangelegd en het was er stervensdruk. Al vermoed ik wel dat er meer kijkers dan kopers waren. Op de tweede etage waren ook tweedehands boeken te koop. Daarmee mikken ze op toeristen die verder weinig in antiquariaten komen. Een voorbeeld: een rijtje 'Baantjer', niet bijzonder, maar wel € 6,50 per stuk!

Dominicanerkerk Maastricht

Ik kom tot de conclusie dat de boekhandel in een kerk in Zwolle fraaier is. Mooier vorm gegeven, veel rustiger voor het oog en qua beeld beter bij het kerkgebouw passend.

Ik had in de trein een boek en mijn leesbril meegenomen. Ik las een flink stuk in 'Carmiggelt gedundrukt'. Een opvallende eerste alinea van de Kronkel 'Takelen' op bladzijde 57:

Zowat een jaar geleden kwam die jongeman bij ons boven wonen. Maneschijn heette hij. Ik maakte al met hem kennis tijdens de verhuizing, want er moest een spinet naar boven worden gehesen en dat kon alleen als hij bij mij in het raam stond om het af te houden. 't Was een beleefd iemand met een heldere handdruk, zo'n beetje 'de grote stille knecht' van Aar van de Werfhorst.

De gemiddelde Nederlander zal geen idee (meer) hebben wie Aar van de Werfhorst was. Toch zal hij in de tijd dat Carmiggelt dit schreef een veelgelezen schrijvedr zijn geweest, anders het opnemen van zo'n vergelijking in een Kronkel weinig zin.

1 bestelling: 'De Gids, nr. 11/12, november/december 1996, themanummer: Een man een man'.

16 juli 2017

Een rustige zondag. Beetje opruimen, beetje rommelen. Vanmiddag gingen we Erich en Ria een prettige vakantie wensen. Vanavond aten we samen kaasfondue. Deze was uit een pakje. Ik wil dat toch ook een keer helemaal zelf maken.

1 bestelling: Isaac Bashevis Singer, 'De duizendkunstenaar van Lublin'.

17 juli 2017

Met het vorige week gekochte accu-snoeischaartje kortwiekte ik vandaag de beukenhaag in de voortuin.

Lidy was misselijk en bleef het grootste deel van de dag in bed. Ik bracht de betaalde boeken naar het postagentschap, deed wat boodschappen bij de Jumbo, tankte met de kleine Renault en haalde twee dozen knipsels uit mijn garagebox.

Tussen die boodschappen door, schoot ik even bij de kringloop naar binnen. Ik kocht er twee boeken (voor mezelf, niet voor de verkoop):
- Bert Lever en Arno van der Valk, Bennekom te boek. Sporen van Bennekom in oude en nieuwe boeken
- Hans Dorrestijn, Dorrestijns Natuurgids

1 bestelling: Simon Carmiggelt, 'Kronkel Sex, Parool, vrijdag 01-11-1968'.

18 juli 2017

Een dagje Arnhem vandaag. Vanaf Station Veenendaal-De Klomp ben je daar binnen een kwartier. Het nieuwe station van Arnhem is fraai geworden. Met name bij de entree zijn er aparte ronde vormen (ik moest denken aan de binnenkant van een gedraaide zeeschelp).

eusebius Eusebius Eusebius

Ons hoofddoel was de Eusebiuskerk. Hij staat in de steigers, maar de kerkzaal is de moeite waard. Er wordt niet meer in 'gekerkt'. Het gebouw wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen e.d.. Alle kerkbanken zijn verdwenen, maar de rest van de kerk is in originele staat (nou, de bar aan beide zijkanten zal niet bij de originele inboedel horen). Er is een praalgraf van een oude Gelderse strijder, met de discipelen in marmer rondom. Er is een heel oude muurschildering, die geleden heeft onder de beeldenstorm (alle gezichten zijn uit de schildering gehakt).

 

Eusebius Eusebius


De kerk is beroemd om de figuren op de luchtbogen. Die worden nu gerestaureerd. maar enkele ervan staan nu in het midden van de kerk opgesteld. Veel dierfiguren (een groot deel van Noachs ark). maar ook menselijke (on)deugden. Als grapje waren er ook wat Disneyfiguren op de luchtbogen aangebracht.

eusebius Eusebius Eusebius


Via een heel smal, ijzeren trapje kun je in de gewelven van de kerk komen. Daar zijn wat resten van een vroegere kerk te zien én - achter tralies- wat menselijke resten uit vroegere (praal)graven.

Eusebius Eusebius

Voor vier euro kun je met een lift door de kerktoren naar de zevende verdieping van die toren. Het uitzicht is bij dit heldere weer magstraal. Voor de ramen staan wat stoelen, zodat je op je gemak van dat uitzicht kunt genieten. Er was een vrijwillige gids, die interessant vertelde over de gebouwen die we in de binnenstad konden zien: de synagoge, het Maarten van Rossemhuis (= het Duivelshuis) en de Sabelpoort.

Eusebius Eusebius
Eusebius Eusebius

We dronken wat bij café 'Arnhems meisje' en aten bij 'La Cubanita': onbeperkt tapas voor € 17,50 p.p. Geen topkwaliteit, maar een ruime voldoende. Ik houd wel van veel kleine hapjes i.p.v. één keer een bord vol.

2 bestellingen: Wina Born, 'Heerlijke gerechten. Heel veel gerechten van nu en een paar van toen', 'Spiegel Historiael, 13e jaargang, nr. 11, november 1978'.

19 juli 2017

We deden boodschappen in 'De Scheepjeshof' bij de Aldi en bij de Action (plastic hoesjes voor de knipsels). Tegenover de Aldi is een 'witte' boekwinkel. Daar lag de biografie van C. Buddingh' voor € 23,00 (normale prijs € 34,99). Voor een vergelijkbare prijs lagen er ook de brieven van Frans Kellendonk. Maar ja, beide boeken heb ik al. Er was een opheffingsuitverkoop: 2e boek voor 50%, derde boek voor 25% van de aangegeven prijs. Ik heb me toch maar niet laten verleiden.

4 bestellingen: 'Het Bordeel - Yab Yum (Echte hoerenlopers zie je hier niet. En zelf ben je eigenlijk ook geen hoer. Nou ja, geen echte)' (Vrij Nederland bijlage, 28-01-1989), Nicole Willemse (red.) 'Alle 13 maanden smaak', Guido Corti, 'Galleria Colonna', Dr. D.P.R.A. Bouvy, 'Edelsmeedkunst', 'P.P. Rubens Schilderijen - Schetsen - Tekeningen', Marelle Boersma, 'Vals alarm', 'Rembrandt als leermeester', cd 'Mary Poppins'.

20 juli 2017

Ik ben vandaag begonnen met plinten leggen op de eerste verdieping (een klusje waar ik maanden geleden al eens aan begonnen was). Plinten 'leggen' is een flagrante versimpeling van de werkzaamheden. Met name bij de deurposten is het een gepas en gemeet van jewelste.

Vandaag en gisteren peuterde ik het gras (en mos) langs de randen van ons lapje kunstgas weg. Langs die randen ligt nogal wat zand en in dat zand wortelt het gras. Het groeit zelfs óp het kunstgras (terwijl het daar, toen het gras nog echt gras was, steeds dood ging!)

Ik bladerde door het nieuwste nummer van 'Allerhande' van Albert Heijn. (het is vakantie, nietwaar?) Een paar jaar geleden was dit blad nog wel de moeite van het doorbladeren waard. Maar dat is verleden tijd. 80% advertenties, 20% flauwekul en 0% recepten waarvan je denkt: Die ga ik eens maken.

1 bestelling: Theo van Baaren, 'Hommage à Kees Buddingh''.

21 juli 2017

Het programma waarmee ik deze bladzijden 'upload' werkt niet meer. Ik heb geen idee hoe ik dat weer aan de praat kan krijgen. Voorlopig schrijf ik dit dus wel, maar leest niemand het.

22 juli 2017

Met Martijn ben ik een proefrit in twee auto's gaan maken. We reden met een Renault Clio Estate van Bochane in Veenendaal naar Bochane in Barneveld en daarvandaan maakten we een ritje in een Renault Megane. In de laatste heb ik ook een stukje gereden. Het is jaren geleden dat ik zelf moest schakelen. Het is even wennen, maar dat gaat ook snel weer. Martijn denkt over de auto's na.

's Avonds vierden we dat Joukje vijftig wordt (morgen). Het was druk én gezellig (we hebben veel gelachen). Peter had een cateraar ingehuurd en die verzorgde prima hapjes (lekker buikspek). Het was wel goed dat er een grote partytent in de tuin stond, want het bleef vanavond bepaald niet droog.

1 bestelling: Zadie Smith, 'Over schoonheid'.

23 juli 2017

Geen kater, wel een droge mond. Nou vooruit. Bij het slapen gaan draaide de wereld wel een beetje.

1 bestelling: Bodemkaart Texel.

24 juli 2017

Wij zijn geen geoefende biertafelzitters. We hebben allebei de ellebogen kapot!

1 bestelling: Hein van Bottenburg, 'Saul van Tarsus'.

25 juli 2017

Bij Welkoop kochten we een elektrische onkruidverwijderaar (verbrander). Ook geschikt om de barbecue mee aan te steken. Ik ben het gras tussen de steentjes in de achtertuin meer dan zat. We hebben kokend water geprobeerd en ook azijn, maar het blijft terugkomen. Nu gaan we het met grof geweld (maar nog steeds zonder gif) te lijf.

De dode baby is een meisje
uit mijn geboortejaar.
Ze staat te slapen op sterk water.
Ondanks haar glazen kooi schijnt ze
vrij zo zweef je zelden als je leeft.

(Marijke Hanegraaf, Als zij is (fragm.), Proefsteen, blz. 9)

Bij de Kringloop (veel dichtbundels deze keer, zeven boeken voor acht euro):
- Herman van den Bergh, Verzamelde gedichten
- Erik Menkveld, Prime time
- Marijke Hanegraaf, Proefsteen
- Lizzy Sara May, Gebruikspoëzie
- Muus Jacobse, De mooiste gedichten van
- Boudewijn Büch, Weerzien
- Jan Siebelink, Mijn leven met Tikker (gesigneerd)

Een interessante 'Argus' deze week, over o.a. Joop Visser en Jessica van Noord, Willem Wilmink, Ira Helsloot, Ewout Speelman en Jaap van der Linden. En een herinnering van mij aan een politieke ervaring/aanvaring:

Aan de boezem van Jezus

26 juli 2017

We gingen vandaag met de trein naar Utrecht. Martijn moest daar voor zijn werk zijn en we hadden afgesproken samen te gaan lunchen. Dat werd een mooi plekje aan de gracht.

Lunch aan de gracht in Utrecht

Toen we acht jaar geleden onze auto kochten, kregen we daar een cadeaukaart van de Bijenkorf bij. Die is in de afgelopen jaren een paar keer gebruikt, maar er stond nog een bedragje op. Lidy keek bij de dameskleding, maar vond niet wat ze zocht, dus werden het toch boeken:
- Catherina Atkinson, Minibijbel slowcooker
- Alfred Birney, De tolk van Java

kookbijbels

Het is een vreemde, nieuwe gewoonte om kookboeken 'bijbel te noemen' (Ze laten het wel uit hun hoofd om ze 'koran' te noemen). Ik bezit nu de visbijbel, de bbqbijbel en de pizzabijbel. Ik vermoed dat ze hier met 'bijbel' iets bedoelen als: gezaghebbend boek waar alle belangrijke zaken over dit onderwerp in staan.
Als zoiets blijkt te werken, wordt daarop voortgeborduurd. Vandaar nu ook de serie minibijbels. Dunner, ook met harde kaft en ook met veel basisinformatie. Bij nadere beschouwing blijkt mijn 'Minibijbel slowcooker' een herdruk van een eerder onder de titel 'Het slowcooker kookboek' uitgegeven boek te zijn. Er is dus inderdaad sprake van een meeliften op een geconstateerd (titel)succes.

Terwijl wij bij de Bijenkorf waren, ging Martijn even naar de Plato. Hij kocht er wat cd's voor zichzelf en deed mij een nieuwe cd van Drs P. cadeau: DRS. CD. Een heruitgave op cd van een lp uit 1966, aangevuld met negen ep-versies van nummers die ook op die lp stonden. Een collectors-item.

Wij bekeken de Domkerk van binnen. Ook hier na honderden jaren nog sporen van de beeldenstorm!

Sporen van de beeldenstorm

27 juli 2017

Als ik m'n bier een paar minuten onafgedekt laat staan, drijven er tien fruitvliegjes in. Muggen en wespen zijn erger, maar dit is toch ook irritant.

2 bestellingen: Arjan Postma, 'Buiten. De natuur is dichterbij dan je denkt', H. van den Bergh e.a., 'Multatuli (bloemlezing uit Multatuli's werken)'.

28 juli 2017

2 bestellingen: Isabel Allende, boekenlegger: 'Het woud van de pygmeeën', Theodor Plievier, 'Stalingrad'.

29 juli 2017

We spoorden naar Zwolle. Lidy had op internet gekeken waar je leuk en lekker kunt eten. Ze leidde me naar exact hetzelfde restaurantje waar ik enige tijd geleden met Albert van Kooten heb geluncht!

We gingen naar museum De Fundatie. Een apart gebouw met een grote koepel. De collectie is mij wat te modern. Ik heb daar weinig mee. Het is wel leuk om werk van Karel Appel en van Lucebert gezien te hebben. Er was een speciale tentoonstelling van werk van Jeroen Krabbé. Ik had hem daar op televisie over horen vertellen, dat maakt het bekijken van het abstracte werk iets makkelijker. Een leuke verrassing tenslotte waren portretten gemaakt door Bob Dylan. Er zijn ook hoezen van lp's en cd's met zijn eigen werk, en als je doe hoezen kent, waren deze portretten wel herkenbaar.

We zagen aan het eind van een smal straatje een groot kerkdak boven de huizen uitsteken. We gokten dat dat de Broederkerk was. De boekhandel daarin heb ik een tijdje geleden al eens bekeken, maar Lidy is daar nog niet geweest. Het bleek een andere kerk te zijn: De Grote Kerk. Ook hierin wordt niet (of nauwelijks) meer gekerkt. Wel zijn er andere activiteiten, plus de vraag of je donateur wilt worden. Om wat geld binnen te krijgen is er een doorlopende kleine boekenmarkt. Net groot genoeg om het bekijken waard te zijn en voor bescheiden prijsjes. Ik kocht vier boeken van elk één euro:
- J.B. Charles, Ekskuseer mijn linkerhand
- Jan Geurt Gaarlandt, Het ironisch handvest
- Rudy Kousbroek, De vrolijke wanhoop
- A.L. Snijders, Nederland leest de mooiste korte verhalen (editie Overijssel)

In een kleine boekhandel in een smal zijstraatje kocht ik bij een klein boekwinkeltje een boek van Arnon Grunberg: 'De Grote Drie: Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve'. Een essay van Grunberg en prachtige portretten van de fotograaf Friso Keuris.
Als ik in H3 vertel over Gerard Reve en daarbij 'de grote drie' laat vallen, kijken mijn leerlingen met met een lege blik aan. Ik zal dit boek standaard op school neerleggen voor die momenten.

Lidy wilde een blik voor pizza's met een aparte vorm wegdoen, omdat we het toch nooit gebruiken. Snel gebruiken dan maar:

pizza

30 juli 2017

Ik rookte vanavond een stuk buikspek in de nieuwe rookoven. Het spek had eerst een dag of vier in de koelkast in de rumpekel gelegen. Het zag er gerookt prachtig uit en het smaakte ook lekker.

Ria en Erich waren hier vanavond. We zaten lekker onder de overkapping.

Denemarken wint van Duitsland.

1 bestelling: 'Heemschut - November 1986 - No. 11'.

31 juli 2017

Vanmiddag heb ik bij de opticien mijn ogen laten testen. Wat ik zelf al vermoedde, kwam er ook uit. Een 'gewone' bril heb ik niet meer nodig. Een leesbril wel. We zochten twee monturen uit. Het glas wordt ontspiegeld en dan betaal ik voor die twee brillen samen € 39,00. Het is geen wonder dat die ziektekostenverzekeringen zo duur zijn.

Lidy kijkt naar een Engelse detectiveserie. Tijdens een kakineus gesprek in een upper-class familie hoor ik iemand zeggen 'under the circs' i.p.v. 'under the circumstances'. Zou het een gebruikelijke Engelse afkorting zijn, of is het bekakt Engels?

1 bestelling: Gerard Koster, 'Strips leesvoer of literatuur'.

Door naar augustus 2017