Juli 2019

1 juli 2019

Vanochtend brachten we weer een volle achterbak 'rommel' naar de gemeentewerf: oud papier, oud ijzer, grof vuil. Het was er niet druk.

Oostindische kers met luis

In de bovenste bak van de 'muurkast' zaaide ik oostindische kers. Die kwam vlot op, maar groeit niet door en staat nu te verpieteren. Niet door de droogte. Het is ook niet te nat. Het barst op de plantjes van de luizen en de mieren (die 'houden' die luizen als melkvee, heb ik weleens gelezen). De voeding van die plantjes gaat blijkbaar naar de luizen en via de luizen naar de mieren. Ik ben er mooi klaar mee.

In de gft-kliko barst het alweer van de maden. Ik dacht er een middel tegen gevonden te hebben, toen ik de as van de barbecue erbovenop had gegooid. Ik zag ze de rest van de dag niet meer, maar de volgende dag waren ze alweer 'vrolijk' naar boven gekomen en wilden de kliko uit (waar de mussen op ze zitten te wachten).

Vanavond rookte ik een beenhammetje op de kamado. Lekker!

2 juli 2019

De toetsweek is begonnen. Gisteren voor de leerlingen. Vandaag voor mij. Ik surveilleerde twee uur bij H4-scheikunde. Ik deed geen moeite de toetsvragen te begrijpen. Daarna was ik nog twee uur gangwacht. Dat waren de laatste toetsuren van vandaag en omdat de examenklassen klaar zijn en dus geen examens meer maken, hoefde ik maar drie lokalen in de gaten te houden.

Mijn direct leidinggevende schoot me aan: of ik volgend schooljaar per week één uur meer wil werken dan waarvoor ik betaald word. In ruil daarvoor doe ik dan weinig tot geen niet-lesgebonden taken. Ik vind dat prima. Lekker overzichtelijk en bovendien zijn niet-lesgebonden taken, als je maar twee dagen per week werkt, vaak vrij lastig in te vullen/uit te voeren. Het betekent ook dat ik twee H4-klassen les ga geven (daar zit dat ene uur extra in) en één H3-klas. Ook daar heb ik geen bezwaar tegen.
Ze zou ervoor zorgen dat mijn uren dan wél op mijn twee werkdagen passen. De tweede helft van dit jaar moest ik voor drie uur extra ook de donderdagochtend komen werken. Achteraf had dat ook best op twee dagen gekund. De roostermaker had 'nog een appeltje met mij te schillen', omdat ze vindt dat ik de MR 'in de steek heb gelaten' en heeft me daarom dwarsgezeten en een kutrooster gegeven. Wat een kleinheid van geest. Ik overweeg een klacht tegen haar in te dienen.

Vanavond aten we met de sectie bij het nieuwe Indiaase restaurant aan de Kerkewijk (tegenover het theater). De inrichting is prachtig en het eten is prima. Aan de scherpe kant, maar dat kun je verwachten. We namen afscheid van collega Marjo, die met pensioen gaat en bedankten collega Helma voor het dit jaar inspringen. Na afloop dronken we nog een kop koffie (of thee) in de binnentuin van Helma's stadshotel. Ik was daar nog niet geweest, Een statig, oud huis met veel authentieke elementen (zoals een schuifdeur met glas-in-lood ramen).

3 juli 2019

Vandaag hoef ik alleen in het begin van de middag twee uurtjes te surveilleren. Vanochtend keek ik de laatste toetsen na. Ze staan in Magister. Het nakijkwerk voor dit schooljaar is klaar!

Computers kunnen praten, ze kunnen lezen en schrijven
en ze kunnen muziek maken.
Het enige wat ze niet kunnen is liefhebben en seksueel actief zijn,
want zij hebben geen gevoel en sommige mensen wel.

(L.H. Wiener, Shanghai Massage, blz. 19)

3 bestellingen: Jeff Clements, 'Ambachtelijk boekbinden', Aldous Huxley, 'Brave New World', Frans Micklinghoff DEJur, 'Carnaval'.

4 juli 2019

Vanochtend heb ik bloed laten prikken voor het bezoek aan de reumatoloog van volgende week. Er waren géén wachtenden voor me. De vorige keer zat de wachtruimte vol! Je kunt er niets van zeggen. Omdat ik ruim de tijd had genomen, was ik nu een uur te vroeg op school.
Deze keer heb ik direct in mijn linkerarm laten prikken. Dat ging gelukkig in één keer goed.

Ik surveilleerde bij een 90-minutentoets economie in H4. Volgens instructie legde ik woordenboeken op de tafels. Sommige leerlingen schrokken daarvan. Dat zijn ze niet gewend. Ik vermoed dat de vakdocent ze wil laten wennen aan die woordenboeken. Bij het examen (volgend jaar) liggen ze waarschijnlijk ook op tafel.
Een andere instructie was: wél rekenmachines, géén grafische rekenmachines. Alsof ik het verschil zie! Ik liet me door een leerling dat verschil uitleggen.

woordenliniaal

Ik zag bij één jongen een alternatief gebruik van dat woordenboek. Handig, zo'n woordenliniaal!

College Laura legde weer een stapeltje boeken in de sectiekamer. Ik nam 'De dood heeft mij een aanzoek gedaan' van Kristien Hemmerechts mee. Een dagboek over dood, leven en liefde.

De bladzijde over Paul Biegel op Schrijversinfo is m.b.v. de site van de Koninklijke Bibliotheek flink uitgebreid (m.n. met vertalingen).

1 bestelling: Hergé, 'Kuifje collectie. Het komplete werk van Hergé: De zeven kristallen bollen / De Zonnetempel / De Guitenstreken van Quick & Flukpe'.

5 juli 2019

Bij het groenteboertje aan het Bruïneplein kocht ik een bakje kruisbessen. Ik ben onmiddellijk weer een jaar of zeven en snoep van de kruisbessen, achter in de tuin van oma in Lunteren. Ik zou vanuit de keuken nog altijd met mijn ogen dicht naar die struik kunnen lopen.

In onze schuur staat nog een klein fietsje, waar Tygo op gefietst heeft. Gisteren liet Dylano zijn rapport op school liggen. Ik zette hem op dat fietsje en we reden terug naar school. Dat is hard trappen, met die kleine wieltjes.
Hij heeft de smaak te pakken en wilde vanmiddag weer fietsen. We reden naar het Rembrandt College (ik moest nog iemand wat betalen, maar die was al naar huis) en daarna naar Suzanne op haar werk.

Suzanne sprak vandaag de juf van de groep 8 waar ik vorige week ingevallen heb. De leerlingen vonden het een leuke dag. Gelukkig maar. Je moet er niet aan denken dat ze het verschrikkelijk vonden en dat op de kleinzoons gaan verhalen (ik was er niet echt bang voor, maar je weet het nooit en kinderen kunnen hard zijn).

6 juli 2019

De Tour de France is begonnen, maar de zomervakantie is pas over twee weken. Verrekte vakantiespreiding. Wat die Tour betreft: iedereen tipte Dylan Groenewegen. Hij zou na ruim twintig jaar de eerste Nederlander met de gele trui worden. In de laatste kilometers kwam Groenewegen in een valpartij terecht. Mike Teunissen zou de sprint voor Groenewegen aantrekken, maar sprintte nu voor zichzelf ... en won!

De maanden maart, april en mei van dit weblog heb ik vanmiddag in de goede volgorde gezet.

Het is op Boekwinkeltjes zo druk, dat ik regelmatig de melding krijg dat een boek opzoeken even niet lukt: 'Probeert u het over een paar seconden nog eens.' Maar dan volgt dezelfde mededeling. Dat is vervelend, want ik ben (kinder)boeken te koop aan het zetten en kijk dan steeds even wat er zoal voor dat boek gevraagd wordt.

De laatste weken heb ik af en toe een rare druk op mijn oren. Geluid is al snel lawaai en het is een naar gevoel. Een keer uit laten spuiten?

'De dood heeft mij een aanzoek gedaan' van Kristien Hemmerecht is geen vrolijk boek. Het is beklemmend, maar tegelijkertijd intrigerend. Je blijft wel lezen.

Ik vraag de chirurg of het hem in het begin moeite kostte om in huid en vlees te snijden.
'Wonden helen', zegt hij. 'Chirurgie heet niet voor niets heelkunde.'

(Kristien Hemmerechts, De dood heeft mij een aanzoek gedaan, blz. 44)

1 bestelling: boekenlegger: 'Mooi!'.

7 juli 2019

Vandaag (en gisteren) voegde ik zo'n anderhalve meter kinderboeken aan Boekwinkeltjes toe. Er staan nog veel te veel boeken al wél te koop (en dat al heel lang) op mijn eigen website, maar nog niet op Boekwinkeltjes. Dat betekent in de praktijk dat ze op die anderhalve meter boekenplank staan te verstoffen en niet verkocht worden. Ik scan ze ook allemaal, want ik ben ervan overtuigd dat ze op Boekwinkeltjes mét foto eerder verkocht worden.

In de afgelopen dagen had ik via mail en Messenger contact met de Veense thrillerschrijvers Rudy Dek en Peter van Beek. Rudy laat zijn boeken rond de Nijmeegse vierdaagse spelen. De boeken van Peter spelen op Texel. Op 12-02-2020 zijn ze te gast in het Cultureel Café. We zetten de planning voor volgend jaar in een folder, dus moest ik wel weten of beide heren iets voor zo'n avond voelen. Dat doen ze gelukkig.

1 bestelling: Willem Brakman, 'Die ene mens'.

8 juli 2019

Ik had een gemist gesprek op mijn mobieltje. 8.35 uur. De Vuurvlinder, of ik in kon vallen. Ik zal ze melden dat ze in zo'n geval niet mobiel moeten bellen. Die ligt beneden. De huistelefoon staat (ook) boven.

En weer zo'n zestig kinderboeken aan Boekwinkeltjes toegevoegd.

Verder deed ik vandaag weinig. Ik voel me grieperig.

9 juli 2019

Naar aanleiding van alles wat er vorig jaar op een school in Maastricht verkeerd ging, voert de schoolinspectie nu een onderzoek uit naar toetsing, PTA's e.d.. Vandaag was onze school daarvoor aan de beurt. Ik sprak drie kwartier met de inspectie, samen met een collega Nederlands en twee collega's wiskunde. Het was een open gesprek. Dat kon ook, want we waren er wel van overtuigd dat dit onderdeel bij ons op school goed geregeld is en ook intern, door de examencoördinatoren, goed in de gaten wordt gehouden. Ik benadrukte in het gesprek dat toetsen een middel zijn en geen doel.

Ik bleek de eerste drie uren van vandaag reserve gestaan te hebben voor allerlei activiteiten op school. Dat zag ik pas toen ik - daarna - op school was. Ik heb er niets over gehoord en ga er dus maar van uit dat ik niet 'nodig' ben geweest. Morgenochtend ben ik ik ingedeeld bij de sportdag van de brugklassen. Ik moet tussendoor wel even weg voor een afspraak met de reumatoloog. Gelukkig niet in Ede, maar in de poli in Veenendaal en die is op loopafstand van de school.

1 bestelling: Bert Wagendorp, 'De proloog'.

10 juli 2019

Mijn imago is bepaald niet dat van een sportieveling. Ik liep vanochtend op mijn gymschoenen door school (i.v.m. de sportdag van de brugklassers) en werd door zeker tien collega's daarop aangesproken. Sommigen waren al verbaasd over het feit dat ik überhaupt gymschoenen héb! De gymcollega's zijn kenners: één daarvan noemde het geen sportschoenen, maar tennisschoenen. Zo heeft iedereen zijn specialisatie.

De reumatoloog was tevreden. De bloedwaarden zijn nu goed. 'Ik kan zien dat u uw medicijnen trouw slikt, want vanzelf gaan die waarden niet omlaag.' Ik mag één van die pillen nu laten staan.

Vanmiddag bracht de post het kavel met 41 dichtbundels waarop ik vorige week op Catawiki de hoogste bieder was. Nog geen euro per stuk! Met veiling- en verendkosten overigens wel net iets meer dan een euro per stuk. Aan de pakbon te zien komen ze van een boekhandel in Tilburg die de afdeling poëzie heeft opgeschoond.

Kavel Catwiki

3 bestellingen: Paul Gallico, 'Sneeuwvlok', J.H. Hooykaas-van Leeuwen Boomkamp, 'Vrouwenkamp op Java', 4 x AO.

11 juli 2019

Vandaag stond ik weer drie uur 'standby'. Ik was op school, maar was blijkbaar niet nodig voor enige activiteit. Dat gaf me tijd om de rapportvergadering voor mijn mentorleerlingen voor te bereiden, het PTO voor volgend jaar voor H3 in orde te maken en hier en daar wat bij te praten met collega's.

Op de Vuurvlinder heb ik het telefoonnummer van de thuistelefoon doorgegeven en de VOG gedeclareerd.

Ik neem wat van de net binnengekomen dichtbundels door, vermeld ze op Schrijversinfo, haal nog wat informatie over de schrijvers van de achterflap en zet vervolgens de boeken te koop. Ze blijken vrij weinig (of niet) aangeboden te worden en ik kan per stuk tussen de zes en de tien euro voor de boekjes vragen.

12 juli 2019

Overgangsvergaderingen. Ik heb maar drie (h4-)klassen, maar de vergaderingen zijn per mentor, en dat zijn er een stuk of zeven. Daarom zat ik van 11.00 tot 17.00 uur (met tussenpozen) te vergaderen.
Mijn mentorleerlingen zijn allemaal over naar H5. Ik bekeek hun resultaten dinsdag al, maar collega's mochten tot gisterenochtend cijfers invoeren. Dat pakte voor mijn leerlingen gunstig uit. Bij drie 'bespreekgevallen' veranderde er nog een cijfer positief, met als resultaat dat ze toch over waren. De twee bespreekgevallen die ik over had, kregen een positief advies van de collega's ('Die halen hun diploma wel').

In 'de Volkskrant' van vandaag wordt 'Ride me back home', de nieuwe cd van de nu 86-jarige Willie Nelson redelijk positief besproken. Er staan covers op, o.a. 'Just the way you are' van Billy Joel en ook eigen, nieuwe nummers. Ik vind het breekbare 'Come on time' heel geslaagd. Een verrassing is 'It's hard to be humble', gezongen met Lukas Nelson & Micah Nelson. De Nederlandse versie 'Het is moeilijk bescheiden te blijven' van Peter Blanker heeft me nooit kunnen bekoren. Te jolig denk ik. Maar in het Engels (en minder jolig) kan het er wel mee door:

Oh Lord it's hard to be humble
When you're perfect in every way
I can't wait to look in the mirror
Cause I get better looking each day
To know me is to love me
I must be a hell of a man
Oh Lord it's hard to be humble,
But I'm doing the best that I can

Het blijkt een nummer van Mac Davis te zijn (nooit van gehoord).

13 juli 2019

Hoofdletter

Jaap ongelovig? atheïst?
Onzin! Zelfs Godverdomme
Schrijft hij met een hoofdletter.

(J.C. Aachenende, Vreten op aarde, blz. 51)

Deze week zag ik een muis, die door de keuken flitste. Hij verdween in het (lucht)gat in de plint onder de koelkast. Eigenlijk zag ik hem niet echt, maar begreep ik, pas toen hij al lang weg was, wat ik eigenlijk had gezien.

Vannacht zette ik twee ouderwetse muizenvallen voor dat gat in die plint en ja hoor: vanmorgen zaten er twee weldoorvoede, maar nu morsdode muizen in:

muizenvallen

Ik had de vallen goed 'scherp' gezet, ze zijn aan het eten van de graskaas nooit meer toegekomen!

Vanmiddag vierden we de verjaardag van Dylano, die afgelopen woensdag acht jaar werd.

2 bestellingen: 'De Gids, nr. 1, januari 1990', Hakan Nesser, 'Een heel ander verhaal'.

14 juli 2019

Vannacht twee muizenvallen gezet. Eén muis gevangen.

Glamourland

Flappen kunnen veel verhullen
maar de eerlijkheid gebiedt:
lege glazen kun je vullen
lege hoofden niet.

(Tom van Ewijk, Sollicitant zonder afspraak, blz. 54)

2 bestellingen: Manfred Wundram, Thomas Pape, 'Andrea Palladio 1508-1580', A.F.T. van der Heijden, 'Vallende ouders. De tandeloze tijd 1', A.F.T. van der Heijden, 'De tandeloze tijd 2: De gevarendriehoek'.

15 juli 2019

Ironie

Het zou best kunnen
dat Darwin zelf
zwaar geschapen was

(Jef Rademakers, Voorgoed voorbij, blz. 34)

Vanmiddag belde ik mijn mentor-bespreekgevallen om ze te melden dat ze 'gewoon' over zijn. Eén jongen had een paar dagen flink in de piepzak gezeten.

1 bestelling: boekenlegger 'De vijf talen van de liefde'.

16 juli 2019

Ik heb slecht geslapen vannacht en werd met een barstende hoofdpijn wakker. Ik heb me ziek gemeld voor de studiedag van vandaag en heb doorgeslapen tot bijna 13.00 uur.

Toen ik vannacht even beneden was, omdat ik niet kon slapen, zat er alweer een muis in de val die ik gezet had. Ik dacht: die ligt er morgenochtend nog wel in en heb hem laten liggen.

Op 10 juli meldde ik dat er een kavel poëzie van Catawiki was binnengekomen en sprak ik het vermoeden uit dat een winkel uit Tilburg de boel aan het opruimen was. De naam van de winkel noemde ik niet, maar toch kreeg ik er vandaag een reactie op (iemand daar leest blijkbaar dit weblog). Ze hebben nog wat poëzie liggen en willen dat wel direct aan me verkopen, zonder de Catawiki-omweg. Dat is op zich een aantrekkelijk aanbod, al ben ik eigenlijk al wel door mijn inkoop-budget heen.

Ik lees de laatste tijd veel van L.H. Wiener. Vanwege de herkenning (hij was leraar), maar vooral omdat hij denkt wat ik denk. Hij is met de kinderen naar Port Zélande:

Ik heb het daar eenmaal kunnen opbrengen om mij in het water van het Aqua Mundo-zwembad te begeven, maar werd toen in de zogeheten 'wildwaterbaan' als een drijvend stuk mozzarella in een gigantiese bak lauw water, langzaam rondwentelend tussen honderden andere mozzarella lijven, willoos afgevoerd naar het rioolputje aan het eind. Het gehuil van baby's en het gekrijs van kinderen snerpte onophoudelijk door de ruimte en de huidafwijkingen die zich aan mijn blikveld opdrongen waren van een onvoorstelbare dermatologiese veelzijdigheid en versierd met velerlei tatoeages, waaraan men de intelligentie van de bezitter kon aflezen.
(L.H. Wiener, Shanghai massage, blz. 185)


Vorig jaar gingen we in mijn eerste officiële deeltijdpensioenweekend een paar dagen naar Zoutelande. We hebben er weer zo'n lang weekend geboekt.

5 bestellingen: H. van Galen Last, 'President Dramakutra', Prof. Dr. G. Stuiveling, 'Alfred Nobel en de Nobelprijzen', L.J. Jordaan, '100 jaar spotprent', Graham Greene, 'Our Man in Havana', 'De Revisor, vierde jaargang, nr. 1, februari 1977'.

17 juli 2019

Muis 5 in de val.

Aan het eind van de middag ging ik met Martijn naar zijn hypotheekverstrekker in Ede (hij wilde graag een paar extra oren meehebben). Ik denk dat hij een passend en mooi aanbod kreeg. Zijn eigen appartement is nu ook getaxeerd. Met een beetje mazzel verkoopt hij die nog voordat hij de sleutel van zijn nieuwe huis krijgt. De meeste huizen worden op het moment heel snel verkocht (en boven de vraagprijs).

wolkersweek

Eind september wordt in Leiden de 'Waanzinnige Wolkers Week' georganiseerd. Op donderdagmiddag 26 september is er een middag in de stadsgehoorzaal met lezingen van o.a. Onno Blom, Peter van Zonneveld en Sander Bax en een interview met Karina Wolkers. Ik kreeg er via de mail een persoonlijke uitnodiging voor (vanwege de Wolkers-bladzijde op Schrijversinfo?). Op donderdagen werk ik volgend schooljaar niet, dus ik heb besloten daar maar eens heen te gaan.

Ik heb de aangeboden doosjes poëzie gekocht.

18 juli 2019

Muis 6 in de val. Aan hoeveel muizen bieden we eigenlijk onderdak? En waar zitten die allemaal?

Rob van Essen schrijft deze zomer een column op de plek van Sylvia Witteman in 'de Volkskrant'. Vandaag schrijft hij een nogal ironische column over de Nederlandse boekhandelaren. Hij heeft na het recent winnen van de Libris Literatuurprijs heel wat boekenwinkels van binnen gezien. Ook Van Essen gebruikt Veenendaal als een plaats waar men achterloopt, of waar nog dingen gebeuren die in de rest van het land al lang verleden tijd zijn:

'de laatste lezer is al in 2009 overleden!' (Die laatste lezer bleek een weduwe uit Veenendaal te zijn, ik heb haar foto in diverse boekhandels zien hangen, ze keek gelaten in de lens.)

De kliko krioelt weer van de maden. De vliegen hebben de muizenlijkjes daarin ontdekt?

Gisterenavond voelde ik een raar gat in een kies linksonder. De vulling is verdwenen? Vanochtend belde ik de tandarts en ik kon 's middagsom 15.15 uur al terecht. Om 15.45 uur moest ik de rapporten aan mijn mentorleerlingen uitdelen. De kans bestond dus dat ik niet op tijd terug zou zijn. Ik had de rapporten, getekend en al, bij de leerlingbegeleider neergelegd en op de deur van het lokaal een briefje voor de leerlingen geplakt, maar ik was op tijd weer terug.

Ik maakte nog een praatje met mijn mentorleerlingen, kon hier en daar een afscheidspreekje niet onderdrukken en wenste ze een goede vakantie. Ik zei: 'Doe geen dingen die ik niet zou doen!' hier moesten ze even over nadenken, waarna één leerling zei: 'Ik denk dat we dan nog genoeg dingen kunnen doen die we van onze ouders niet mogen!' Ik sluit dat niet uit.

2 bestellingen: Caja Cazemier / Anna Woltz / Edward van de Vendel e.a., 'Nog een stuk! Vijftien fragmenten om (voor) te lezen', Paul van den Bergh, 'Ervaren is zien met je hart. aforismen'.

19 juli 2019

Geen muis in de val.

Vanochtend was de gebruikelijke slotvergadering, met een bos bloemen, een cadeaubon en een praatje voor de collega's die afscheid nemen. Sommigen omdat ze op een andere school gaan werken, anderen omdat ze met pensioen gaan. Het waren er wat meer dan vorig jaar.
Daarna kregen we een lunch aangeboden in de 'Grebbelounge'. Daar was ik nog nooit geweest, maar het stond op mijn 'to-do-lijstje'. Het eten was er prima. We konden niet buiten zitten, want daar was een bruiloft aan de gang. Het is blijkbaar een trouwlocatie van de gemeente Renswoude.

Collega's hebben door dat ik sinds dit schooljaar een paar dagen minder werk. Een deel van die collega's heeft door dat ik een deel pensioen heb opgenomen. Daar weer een deel van vraagt in de afgelopen dagen hoe lang ik nog blijf werken. Ze verwachten allemaal duidelijk dat dat 'kort' is en zijn verbaasd als ik zeg: 'Nog een jaar of zes.' Met wat er nu aan geld binnenkomt, kunnen wij het doen, maar nog korter gaan werken (of helemaal met vroegpensioen) zit er financieel echt niet in.

Ik had eigenlijk geen kiespijn in de afgelopen dagen, al voelde ik met mijn tong dat gat in die kies. Vandaag barst ik van de 'napijn'. Ik heb al twee keer een pijnstiller gepakt.

'De slimste mens' is alweer een week onderweg. In de vorige weken waren al wat fragmentjes te zien, om de kijkers weer warm te maken voor het programma. Dat is eigenlijk jammer, want in zo'n fragment zagen we Mei Li Vos 'Edelweiss' zingen. In de afgelopen dagen wisten we dus dat zij de finale niet zou verliezen, want we hadden haar in die aflevering nog niet horen zingen. Vandaag zong ze wel, maar ze overleefde de finaleronde.

Die 'Grebbelounge' was op de fiets lastig te bereiken, omdat ze de noordkant van de Nieuweweg aan het asfalteren zijn.

Al te vaak denk ik dingen die een mens niet hoort te denken.
Het gebeurt gewoon, ergens in mijn hoofd.
En wat erger is: ik spreek die gedachten uit.
Dat komt omdat ze mijn hoofd bezetten en terroriseren
en geen ruimte laten voor andere gedachten,
gedachten die gepaster zijn.

(Kristien Hemmerechts, De dood heeft mij een aanzoek gedaan, blz. 46)

1 bestelling: ANWB, 'Autotours Zwitserland'.

20 juli 2019

Weer geen muis in de val. Hebben we ze allemaal of hebben zij ons door?

De hele dag hangerig geweest (veel geslapen) van de pijn in mijn kaak. Ik betrap mezelf op een milde vorm van zelfmedelijden.

2 bestellingen: Eric Linklater, 'Poet's pub', Kees Fens, 'Mijnheer Van Dale en juffrouw Scholten'.

21 juli 2019

De pijn in mijn kaak wordt langzaam minder. Ik wacht de ontwikkeling nog even af.

Alle knipsels zijn uitgezocht en gesorteerd. Ook de jaargangen literaire tijdschriften zijn in stukken en vandaag verknipte ik de eerste jaargang van Argus (behalve de nummers waar ik zelf in sta).

2 bestellingen: Nico Vermeulen, 'Kamerplantenencyclopedie', Piet Barneveld / Jan Heerze / Jan de Zanger (samenstellers), 'Pas op,de dichter lacht. 800 jaar spel. spot en humor in Nederlandse verzen'.

22 juli 2019

De eerste vakantiedag. Een mooie dag om het water van de spa weer eens te verversen.

We zetten nog maar eens een hele kip op de barbecue. Op de kamado deze keer. Dat ging prima (en het paste net).

3 bestellingen: Aart van der Leeuw, 'Ik en mijn speelman', Benjamin Franklin, 'Een praktische moralist', Gerard Brom, 'Alfons Ariëns'.

23 juli 2019

Ik kwam vannacht niet in slaap. Toen ik dit weekend pijnstillers slikte, sliep ik snel en veel. Zouden die pijnstillers ook als slaapmiddel werken?

Gisteren legde ik mijn bril even op mijn bureaustoel. Dat moet je niet doen, want uiteraard ging ik er daarna op zitten. Vanochtend fietsten we naar het centrum om de poten van de bril recht te laten zetten. We liepen door naar een schoenenwinkel voor nieuwe slippers voor Lidy. De schoenenverkoper zei op een gegeven moment: 'Dat klopt als een bus.' Ik hield me in en verbeterde hem niet. Heb je ooit een bus horen kloppen? Het is: Het sluit als een bus. Of: Het klopt als een zwerende vinger.

DHL bracht vanmiddag een grote doos met de (Catawiki omzeilend) gekochte ca. 80 dichtbundels. Op het eerste gezicht zie ik dat er ook wel wat bloemlezingen en wat boeken óver poëzie tussen zitten.

Het is warm deze week. Donderdag verwacht men de warmste dag in Nederland ooit: de 40 graden zou gehaald kunnen worden. Je zou maar zo kunnen denken dat dit in de komende jaren wel vaker voor zal komen.

2 bestellingen: Jan Luyken, 'Stichtelijke verzen van Jan Luyken', 'Heemschut - April 1997 - No. 2'.

24 juli 2019

Vandaag bezocht ik met Martijn Museum Catharijne Convent in Utrecht. Er is een tijdelijke tentoonstelling over de Bible-belt, naast de vaste tentoonstelling. Martijn was al in Utrecht, daarom ging ik er met de trein naartoe. Onderweg viel de grote hoeveelheid bloeiende wilgenroosjes me op. Groeien die vooral langs het spoor?
De tentoonstelling over de Bible-belt was aardig en herkenbaar. Er kwamen overigens zo te zien vooral veel Bible-belters naar zichzelf kijken.
De vaste tentoonstelling van beelden, schilderijen en kerkattributen was veel interessanter. We waren zo'n twee uur in het museum.

Catharijne Convent Catharijne Convent
Catharoje Convent Catharijne Convent

 

Terugwandelend zag ik bij de Oude Gracht deze regels van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone op een muur:

Crone gedicht

We lunchten samen bij een Italiaan op het terras van één van de werfkelders. Daar zit je met dit warme weer heerlijk. Je krijgt je Italiaanse bol in een mandje en daar krijg je geen bestek bij! Op de tonijn ligt overigens geen augurk, maar een pepertje (waar ik de top al van af heb gebeten).

oude gracht broodje oude gracht

25 juli 2019

Vanavond hadden we Erich en Ria 'op de koffie'. Erich is nu met pensioen.

Om 0.00 uur zaten we heerlijk buiten in bad. Zomer!

2 bestellingen: Annemie Leysen, Carol Fox, Irène Koenders, 'Kom vanavond met verhalen / oorlog in verhalen en gedichten: een bloemlezing uit de Nederlandstalige, Engelse en Portugese literatuur', 9 boekenleggers.

26 juli 2019

De etappe van de Tour de France is stilgelegd vanwege hagel en aardverschuivingen in het dal. De renners waren vol onbegrip, maar waren later door de beelden wel overtuigd van de juistheid van de beslissing.

Het is zo warm dat de druiven hangen te verdrogen.

27 juli 2019

Ik lag op bed te zweten. Rond 04.00 uur ben ik in de spa gaan zitten om wat af te koelen. We gaan daar altijd met zwemkleding in, maar zo midden in de nacht vond ik dat niet nodig. Heb ik dat ook een keer gedaan.

28 juli 2019

Vandaag zag ik voor het eerst een Vlaamse kookzender: 'Njam'. Ik keek met veel plezier naar een half uurtje barbecuerecepten. Aparte recepten en onderkoelde humor in de presentatie. Leuk!

Er staat een fris windje. De tropische hitte is nu wel over. Het is een paar dagen boven de veertig graden geweest in de afgelopen week. Voor mij hoeft dat niet. We hebben ons heel rustig gehouden en zijn eigenlijk vooral binnenshuis gebleven.

Ik noteer deze dagen de gedichten uit de diverse bloemlezingen die ik onlangs kocht op Schrijversinfo.

29 juli 2019

We wandelden vandaag in IJmuiden aan Zee. Het hoofddoel was het borstbeeld van Cornelis Vreeswijk bij een duinovergang. Het pad over het duin heeft ook zijn naam gekregen. Ik begreep zelfs dat er een fietstocht is langs de plekken van zijn jeugd aldaar. We dronken wat bij een strandtent (ik een 'Pater Pinus' van de tap) en wandelden over het strand en door het water van de vloedlijn (dat was een opdracht van onze huisarts, in verband met de jeuk aan mijn rechterbeen). Voor mijn voeten zag ik een heel klein heremietkreeftje in een heel klein schelpje rondscharrelen. Ik fotografeerde hem op mijn hand:

heremietkreeftje

We liepen over het strand naar de pier langs het Noordzeekanaal en langs de jachthaven weer terug naar onze auto.

Lidy maakte deze fotocompilatie voor Facebook.

IJmuiden compilatie

Ik zou zweren dat daar mijn vader loopt.

30 juli 2019

Voordat ik deze vakantie aan nieuwe boeken begin (Max de Jong, 'Dagboek' en Ilja Leonard Pfeijffer, 'Grand Hotel Europa'), wil ik eerst wat andere boeken ook echt 'uit' hebben. Dat lukte vandaag met 'De dood heeft mij een aanzoek gedaan' van Kristien Hemmerechts en 'Shanghai Massage' van L.H. Wiener. Dat zijn twee boeken die ik met heel veel plezier gelezen heb. Wiener omdat hij dingen zegt die ik denk. Hemmerechts omdat ze vragen stelt die ik ook stel.

Kristien Hemmerechts houdt in 'De dood heeft mij een aanzoek gedaan' (de titel komt uit een gedicht van Herman de Coninck) dagboekaantekeningen bij over de dood, het leven en de liefde, maar toch vooral over de dood (en het verlangen daarnaar). Dat levert allerlei aantekeningen op van zaken die ze in kranten tegenkomt. Soms verrassend:

Vorig jaar hebben honderdveertig Amerikaanse veteranen die heelhuids uit Irak of Afghanistan waren teruggekeerd, zelfmoor gepleegd. En ook hebben al meer veteranen van de Falklandoorlog zich van het leven beroofd dan er soldaten tijdens de oorlog gesneuveld zijn. (blz. 186)

Het niveau van de deelnemers aan 'De slimste mens' wordt toch echt met het jaar minder. Of in ieder geval hun parate kennis. Ik erger me daar zelfs een beetje aan.

31 juli 2019

Vandaag heb ik, voor het eerst sinds maanden, weer last van jicht in mijn linkervoet. Van de reumatoloog moest ik daar de pillen waar ik een paar weken geleden mee stopte voor bewaren. En nu maar hopen dat ze ook snel werken.

Enorme stortbuien vandaag. We mopperen daar niet over na alle warmte van de afgelopen weken.