Juli 2020

1 juli 2020

Gisteren liet ik in mijn vinger prikken voor wat bloed voor de diabetescontrole. Vandaag belde de diabetesconsulente. De bloedsuikerwaarde is veel hoger dan de vorige keren. Ik moet er een pil bij gaan slikken en over drie weken terugkomen. Is het dan nog te hoog (op dat moment hoger dan 8) dan komt er nog een pil bij. Daar zit ik helemaal niet op te wachten.
Ik vermoed dat mijn lijf door al die prednison en hormoonzalf wat ontregeld is en ik hoop dat het over drie weken weer wat meer 'op orde' is. Met dit gegeven val ik (weet ik sinds de uitleg van de huisarts, gisteren) toch weer wél in een risicogroep: diabetespatiënten die niet goed zijn ingeregeld.

Ik begon vandaag aan het hekje voor de buitenunit van de airco. Ik had niet de juiste bouten en schroeven en ging op de fiets naar de Praxis. Dat is best te doen: Dijkstraat uit, Bergweg uit, Middellaan uit en je bent er.

2 bestellingen: L. Ir. A. Minderhoud, 'Bijenteelt', Paul van Loon, 'Lyc-drop', Toon Tellegen, 'Mijn avonturen door V. Swchwrm'.

2 juli 2020

Nieuw op Schrijversinfo: J.P. Baljé.

Het eerste deel van het hekje om de airco-unit is af. De plantenzak zit ertegenaan en de eerste zeven planten zitten daarin. Ik hield te weinig van de zak over, om er de hoek mee om te gaan. Daar had ik me wat op verkeken. Nu twijfelde ik tussen een conifeer voor het andere stuk en het kopen van nog zo'n plantenzak. Ik neig naar het laatste, omdat ik de paal en de lat en de bouten daarvoor wel al in huis heb.

Ik zat zo goed als klaar voor het per brief aangekondigde telefoontje van de bedrijfsarts. Vantevoren keek ik nog even naar de brief met die aankondiging. 'Donderdag' had ik goed gelezen, maar het bleek om donderdag 17 juli te gaan! Dat is één dag voor het begin van de zomervakantie.Wat is daar nog het nut van? Waarschijnlijk heeft dat alleen nut voor die arts. Er kan dan nog een rekening voor dat gesprek naar school gestuurd worden.

2 bestellingen: 'Aantal (57) knipsels van en over Abram de Swaan', Piet Gerbrandy, 'De jacht op het sublieme'.

3 juli 2020

kettingrukker

Martijn legde hier weer een klein stapeltje AD's neer. Uit die krant van 30 juni de volgende kop: 'Envelop met inhoud voor kettingrukker'. Ik moest er twee keer naar kijken. Je moet het woord niet vergelijken met 'kettingroker' (waar het verdacht veel op lijkt), maar met 'tasjesrover'.

2 bestellingen: 'Boekenpost nr. 88, jaargang 15, maart/april 2007', Helen Mellaart, 'Negenenveertig beren'.

4 juli 2020

Bij ons is de gewoonte ontstaan om om zaterdag na de middagmaaltijd even op de bank te gaan liggen en dan naar 'Twee voor twaalf' te kijken. Het is de herhaling van het progamma van de avond ervoor. Soms hebben we de neiging om er op vrijdagavond naar te kijken, maar we weerstaan die neiging.

In de lichte motregen maakten we een middagwandeling door de wijk. Je hoeft niet ver weg om op mooie plekjes te komen:

mooi in de wijk mooi in de wijk

3 bestellingen: Jan Wolkers, 'De walgvogel', Bea Leydensdorff, 'Parfum en Aether', Kahlil Gibran, 'De profeet'.

5 juli 2020

lucifersdoosje

We hebben op ons toilet een bak met geurkaarsjes staan. Na een grote boodschap steek ik er meestal eentje aan. Er ligt nu een wel heel oud lucifersdoosje bij. Ik vermoed dat dit doosje nog van mijn oma is geweest. Zij had zeep en lucifers gehamsterd 'voor als de Russen kwamen'. Er valt me wat op als ik zo'n lucifer afsteek: deze oude exemplaren ruiken veel sterker naar zwavel.
Dat lucifers afstrijken in het toilet is al een heel oude gewoonte. Ik weet nog dat tante Riek en oom Jan Wolfswinkel in Hoenderloo ook een pakje lucifers op het toilet hadden liggen. Ik zal een jaar of negen zijn geweest, toen we daar op visite waren. Alleen een lucifer afsteken vond ik wel erg 'kaal', daarom had ik in het toilet eerst een hoeveelheid toiletpapier neergelegd en ik stak dat papier met die lucifer in de fik. Er is me toen vrij goed duidelijk gemaakt dat zoiets niet de bedoeling was.

1 bestelling: Siegfried Woldhek, 'Tekeningen: politici, schrijvers, vogels'.

6 juli 2020

Nog even over die lucifers en geurkaarsen van gisteren: in feite is die geurkaars onzin; de lucifer heeft het werk al gedaan. De stank is al weg, de geurkaars voegt daarna alleen maar geur toe.

3 bestellingen, Victor Hafkamp, 'Kunst in postzegels', 7 x 'Boekenpost', 2 x 'Detective- & Thrillergids', Franz Kafka, 'Het proces'.

7 juli 2020

RELATIEF

Het navelstaren
der barbaren
wordt bij hun buren
vaak kul turen.

(Theo van Baaren)

Sinds het begin van de corona-periode was mijn haar niet meer geknipt. Dat was intussen dus wel hard nodig. Vanavond was het gelukkig zo ver.

1 bestelling:  Bernlef, 'De onzichtbare jongen' (onvindbaar).

8 juli 2020

In het noorden van het land is de zomervakantie al begonnen. Die boffen niet met deze eerste week: regen, regen en nog eens regen.

Martijn legt hier af en toe dvd's neer van films waar hij zelf met plezier naar keek. Wij zijn niet van die filmkijkers, maar af en komt het er wel van. Vanavond keek ik 'The girl on the train.' Een intrigerende film, mooi opgebouwd en niet met een einde dat je lang vantevoren aan ziet komen. Ook geen feel-good-film trouwens.

De pakweg tachtig dichtbundels van Bubb Kuyper (of eigenlijk: van Tom van Deel) staan te koop. Die gaan hun geld wel opbrengen. De eerste vier zijn al verkocht en daarmee heb ik een derde van het geld al terug.

6 bestellingen: Jeanette Nehls, 'George Orwell - Nineteen eighty-four', Garrison Keillor, 'Lake Wobegon days',  Michel van Egmond, 'Het pak van Louis van Gaal', A.C. Baantjer, 'De Cock en ...... het verhaal met een einde dat u zelf schrijft', Martien Beversluis, 'Echo der liefde: refereinen', Menno Wigman, 'De droefenis van copyrettes', Menno Wigman, 'Het gesticht. Drie maanden Den Dolder'.

9 juli 2020

Vanmiddag haalden we voor de laatste keer de kleinzoons op op de Langelaar. Na de zomervakantie zit de school in het nieuwe gebouw. Morgen is Suzanne vrij i.v.m. de negende verjaardag van Dylano en volgende week donderdag en vrijdag hebben de kinderen vrij, omdat de school dan aan het verhuizen is.
Nu ik een paar keer op de Langelaar heb ingevallen, heb ik geen last meer van nostalgische gevoelens bij dat gebouw. Het is goed zo. Ze gaan het gebouw nu snel afbreken en er huizen bouwen.

3 bestellingen: ' Heraldicus, Lijf- en wapenspreuken van het Vorstelijk Huis, van den Nederlandschen adel, van beroemde Nederlanders en buitenlanders enz.', 'Bruisende verhalen. Zee en strand in de wereldliteratuur', Hans Faverey, 'chrysanten, roeiers'.

10 juli 2020

Neef Frank kwam langs met een mooi stuk vlees (voor op de barbecue) en een grote fles bier, als dank voor de hulp in de afgelopen jaren. Hij heeft zijn diploma binnen en gaat naar de HAN (naar wat vroeger de HTS heette). Zijn vader (mijn broer) studeerde op diezelfde plek.

Dylano is vandaag negen geworden. De feestelijkheden vinden dit weekend plaats, maar wij brachten hem vanmiddag vast zijn cadeau (ook namens Martijn): een groot keyboard. Hij ging er enthousiast mee aan de slag. Ik ben benieuwd of er enige muzikaliteit in hem zal blijken te zitten.

5 bestellingen: Cees Nooteboom, 'Het zwarte gedicht', Paul Theroux, 'De zuilen van Hercules', Paul Theroux, 'De grote spoorwegcarrousel', 'Hollands maandblad 703/704', Wim Blockmans en Walter Prevenier, 'In de ban van Bourgondië', Arnon Grunberg en Hanco Cok, 'Van Istanbul naar Bagdad, voorpublicatie'.

11 juli 2020

Een tientje in de Staatsloterij.

Ik drink vanavond een tripel van Koeketiene. Daar had ik nooit van gehoord. Hij zat (vermoed) ik in het bierpakket dat ik van Loes kreeg. Internet geeft: 'Koeketiene is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt sinds 2010 gebrouwen in Brouwerij Maenhout te Meulebeke. Het is een blond bier, type tripel met een alcoholpercentage van 8,5%' en daarbij: 'zoet fruitig aroma en lichtzurige smaak van citrus en abrikoos'. Die abrikoos haal ik er niet uit, maar het is een lekker biertje.

3 bestellingen: Avanelle Day, Lillie Stuckey, Wina Born, 'Groot kruiden kookboek', Nico Keuning, 'Een zeker onbehagen. Een biografie van Bob den Uyl', Niko Kazantzakis, 'Kapitein Michalis'.

12 juli 2020

We barbecueden vanavond bij Martijn. Lekker en gezellig. Ook bij Martijn in de tuin ontzettend veel vliegen. Ik dacht dat wij daar alleen last van hebben. En trouwens ook de eerste vervelende wesp. Tussen een stapeltje sierstenen in zijn achtertuin kwam opeens een armada van vliegende mieren tevoorschijn. Een half uurtje zagen we ze het luchtruim kiezen en toen was het weer rustig.

4 bestellingen: Z.W. Sneller, D. Nauta e.a., 'De zin der geschiedenis, Lustrumbundel uitgegeven vanwege het gezelschap van christelijke historici in Nederland', Paul Theroux, 'De grote spoorwegcarrousel', Wole Soyinka, 'Jeugd in Aké. Roman uit Nigeria', M.G. Warffemius, 'Een Hunebed wordt opgemaakt'.

13 juli 2020

Met veel plezier lees ik dagelijks een paar 'trijfels' van Nico Scheepmaker, in de verzamelbundel uit 2006, die ik onlangs voor twee euro bij het kringloopcentrum kocht. Op bladzijde 70/71 staat de trijfel 'Taalbederf' (uit 1977). Scheepmaker beschrijft een paneldiscussie van het programma 'Welingelichte kringen' (en fileert afsluitend W.F. Hermans).
Hij schrijft dat het panel werd voorgezeten door Piet Grijs. Dat vind ik opvallend, niet dat Hugo Brandt Corstius voorzitter was, maar dat hij dat deed onder dit pseudoniem. Waarom niet onder zijn eigen naam? En als het dan onder pseudoniem moest, waarom dan niet onder het pseudoniem dat hij altijd voor taalgerelateerde zaken gebruikte: Battus?

We fietsten naar de apotheek om mijn medicijnen op te halen. Hiermee kan ik weer een week of tien vooruit. Alleen van die linksboven (inhalatiedisk voor mijn longen) hadden er drie moeten zijn. Die andere twee volgen nog.

medicijnen

We fietsten door naar de Hoogvliet op de Leinweberstraat. Ik liet Lidy vast naar die winkel gaan, maar ging zelf eerst even bij Van Kooten langs. Ik ben nieuwsgierig naar het nieuwe Privé-domeindeel van Gerbrand Bakker. Vooral naar zijn beschrijving van zijn depressiviteit. In de winkel hield Louis me een ander net nieuw boekje van Gerbrand Bakker voor: 'De 3 bestaat niet: een wandeling', waarin Bakker een slecht 'beborde' wandeling van de Eifelverein nabij zijn huis eerst loopt en dan voorziet van nieuwe bordjes.
Ik nam dat boekje ook mee en leerde van Albert een nieuwe bij Van Kooten gangbare uitdrukking: 'Eén boek verkocht, is géén boek verkocht!' Zijn winkel zit niet in het centrum en klanten die één boek mee naar huis nemen, waren al van plan dat boek te kopen.

1 bestelling: Wim Zaal, 'Een tik van Italië. Reisverhalen'.

14 juli 2020

Vanochtend weer naar de huisarts geweest. Hij is nu wel tevreden over mijn been. Bij hem hoef ik daarvoor niet meer terug te komen. Smeren afbouwen en psoriasis in de gaten blijven houden. Helemaal weg gaat dat waarschijnlijk niet. Dat is natuurlijk jammer, maar zolang ik niet die jeuk terugkrijg van een maand of twee geleden, kan ik er mee leven.

1 bestelling: Mary Pos, Hans Renes, Henk Fedder, A.K. Straatsma e.a., 'Nieuwste Kerstpocket'.

15 juli 2020

Vanmiddag belde sectievoorzitter Marleen. Of ik zin had om even via 'Teams' in te loggen in de sectievergadering. Dat was een aardig idee van ze. Zo hebben de collega's mij voor de vakantie nog even gezien (ik zag ze naar mij op het digibord kijken) en ik hen.

Vanmiddag kwam collega Piet even langs. Morgen is zijn laatste werkdag. We praatten wat bij. Zo langzamerhand zijn de meeste collega's, die er al werkten toen ik er kwam werken, wel met pensioen of ergens anders gaan werken. Piet ga ik wel missen. Ik had voor hem een mooi (en groot formaat) boek klaarliggen met cartoons van Peter van Straaten. Daar is hij een liefhebber van. Er hinger er ook altijd een paar van in zijn kantoor.

2 bestellingen: Ferdinand van Leeuwen, 'Paaseiland, een opgelost mysterie?', Evert G. Davelaar en Anetta van der Hulst, 'Veenendaalse Inslag. De historische lijn in het Museum Veenendaal'.

16 juli 2020

Vanmiddag had ik een telefonisch consult bij de bedrijfsarts. Zij onderschrijft dat ik door een combinatie van kwalen tot de risicogroep behoor. Daar schiet ik op zich weinig mee op, maar het is wel prettig om het bevestigd te zien. Ze raadt voor volgend schooljaar een voorzichtig begin aan en denkt dat een extra scherm op het bureau kan helpen (dan kun je toch leerlingen aan je bureau 'ontvangen' en uitleg geven o.i.d..

Nieuw op Schrijversinfo: Jaap van Domselaer.

7 bestellingen: Menno Wigman, 'Zwart als kaviaar', Carl Sandburg (prologue), The Family of Man. The greatest photographic exhibition of all time - 503 pictures from 68 countries - created by Edward Steichen for The Museum of Modern Art', J. Slauerhoff, 'Het leven op aarde', Janet van Dijk, 'Zeer geheim. De Nederlandse veiligheids- en inlichtingendienst', 'Contour 9, 2e jrg. no. 3, juni 1966', Stanislav Andreski, 'Social sciences as sorcery', 'De nieuwe taalgids, jaargang 63, nummer 1, 1970'.

17 juli 2020

Uit een nieuwsbrief van school begreep ik dat alle docentenbureaus voorzien zijn van een scherm (aan de voorkant). In die tip van de bedrijfsarts is dus al voorzien.

18 juli 2020

Ria en Erich kwamen vanavond eten/barbecuen. Ik had: gerookte zalm (in rum gemarineerd) met een gepofte aardappel, gevulde kleine paprikaatjes en een gehaktballetje in rauwe ham, een beenhammetje, gevuld met ham en kaas en een kipsaté, gemarineerd in zoete (Amerikaanse) barbecuessaus. Lidy had voor verschillende salades gezorgd.
Erich moest met zijn been omhoog, vanwege de jicht, waar hij de laatste tijd veel last van heeft.

3 bestellingen: Victor Hugo, 'De klokkenluider van de Notre Dame', J.H.Th. de Jong, 'A Christmas Carol', boekenlegger 'Rie Cramer, Pagerclip - Schoentje zetten'.

19 juli 2020

Ik heb eens gegoogled hoeveel nummers een Spotify-afspeellijst mag bevatten. Er blijkt tot mei van dit jaar een maximum van 10.000 nummers geweest te zijn, maar dat maximum is losgelaten. Dat betekent dat ik een 'afspeellijst der afspeellijsten' ga maken, waarin ik al mijn artiesten-afspeellijsten bij elkaar gooi. Als ik dat op 'shuffle' zet hoor ik van de artiesten die ik graag hoor alle nummers die ik graag hoor!
Ik heb die lijst gemaakt. Er staan 6128 nummers in en als je die achter elkaar afspeelt, duurt dat 375 uur en 1 minuut. En dan heb ik nog niet eens een afspeellijst van Leonard Cohen gemaakt (om maar eens een artiest te noemen).

Als jongen van elf, twaalf jaar veroverde ik deze informatie uit twee bronnen: De Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, een serie pockets samengesteld door mr. G.B.J. Hilterman (wiens naam ik altijd las als Hitlerman, een toeval dat ik maar nauwelijks kon bevatten) en een tijdschrift dat begin jaren zeventig verscheen en dat week in week uit glimmend, in kleur en uiterst gedetailleerd verslag deed van de bewogen oorlogsjaren.
(Marin Bril, Het tekort, blz. 180/181)

Martin Bril brengt mij hiermee terug in mijn eigen jeugd. Mijn vader was ook geabonneerd op die wekelijke afleveringen. Ze werden verzameld in zwart-plastic banden met goudopdruk. Mijn vader spelde die afleveringen.

20 juli 2020

Vanmiddag had ik op school een gesprek met mijn direct leidinggevende. Het was in ieder geval prettig om weer even in dat gebouw te zijn. Ze gaan proberen me volgend jaar in de wat grotere lokalen in te roosteren en als het even kan mijn uren een beetje in clusters te plannen.

2 bestellingen: Richard Deacon, 'Chinese secret service', Cees Nooteboom, 'Zo kon het zijn'.

21 juli 2020

Wij fietsen wel, maar niet echt lange afstanden. We proberen dat nu wat op te bouwen. Vanmiddag fietsten we een stuk het binnenveld in.

4 bestellingen: Peter Verhelst, 'Angel', 18 x AO over ruimtevaart, 'Detective & Thrillergids 1988', 'Detective & Thrillergids 1990', B. Traven, 'De mahonieslaven'.

22 juli 2020

Mij wordt dikwijls, om niet te zeggen heel vaak, de vraag gesteld of je ervan kunt leven: dichten.
Ik moet daar altijd het antwoord op schuldig blijven,
want ik heb het, voor alle zekerheid, maar nooit geprobeerd.
(Nico Scheepmaker, Trijfels, blz. 125)

Vanochtend moest ik mijn bloedsuikergehalte laten bepalen (met een klein druppeltje bloed uit een vingertop). Het moest onder de 8 zijn, anders kwam er nog een pil bij. Het was 7,5. Niet veel onder de 8, maar ... onder de 8.

Suzanne nam ons mee op een boswandeling op de Grebbeberg. Daar heb ik - vreemd genoeg - nog nooit gewandeld. Het is een prachtig bosgebied. We liepen tussen manshoge varens, langs heel oude eiken en door een schitterende beukenlaan. Verder liepen we over een soort dijkje, waarover we later op een bord lazen dat het een middeleeuws verdedigingsmiddel is. Als kers op de taart was er ook nog een uitzichtspunt, waar je prachtig over de 'natuurlijk' gemaakte uiterwaarden naar de Rijn keek.

Grebbeberg grebbeberg
Grebbeberg Grebbeberg

3 bestellingen: Jos van Manen Pieters, 'Rosemarie trilogie', Bertus Aafjes, 'Een laars vol rozen', 'Een onvergetelijke paus (Pius XII)', knipsels 'Ronald Giphart'.

23 juli 2020

Gisteren een beetje, vandaag ergere jicht. Ik heb er de (voor zulke gevallen klaarliggende) extra pillen tegen ingenomen. Ik heb vannacht wel geslapen, dus het is nog te doen.

De kleinkinderen zijn vandaag (en morgen) bij ons. Tygo is naar het zwembad. Met Dylano ging ik naar de Eekhoeve. Hij sprong lekker op de trampoline, terwijl ik de bloemen in de pluktuin bekeek. We aten een ijsje en haalden voor oma wat fudge in de landwinkel.

eekhoeve eekhoeve Eekhoeve


Dylano denkt erover vegetariër te worden. De stallen waren leeg. Hij zag in de landwinkel geen vlees. Toen ik hem de koelvitrine wees, zei hij: 'O, dus daar zijn de dieren uit de stallen.'

2 bestellingen: Martha Sandwall-Bergström, 'Astrid houdt haar woord', P.C. Boutens, 'Beatrijs'.

24 juli 2020

De jicht is (dankzij de pillen?) een stuk minder.

Nieuw op Schrijversinfo: Maarten Doorman.

25 juli 2020

Tygo is weer de hele middag naar het zwembad. Dat is makkelijk oppassen.

4 bestellingen: 2 x mapje knipsels 'Ramsey Nasr', Anoniem (= Binnert Philip de Beaufort), 'Kerstmis in Scheveningen', A. den Doolaard, 'Omnibus (De bruiloft der zeven zigeuners/De herberg met het hoefijzer/Wampie)', Hans van Pinxteren, 'Vogels, vlinders en andere vliegers'.

26 juli 2020

Vorig jaar rond deze tijd was het 40 graden. Nu is het al weken miezerig, met af en toe een redelijke dag.

Ik heb de gedichten en verhalen uit 'De wereld heeft twee aangezichten. Proza an poëzie van 1700 tot 1880' en van 'Toen bliezen de poortwachters. Proza en poëzie van 1880 tot 1920' op Schrijversinfo vermeld. Het verbaast me dat ik dat nog niet eerder had gedaan.
De boekjes te koop zetten heeft weinig zin: ze worden een paar keer aangeboden voor een euro en zelfs een paar keer voor minder dan een euro. Misschien ook iets voor in een minibiebje in de voortuin?

3 bestellingen: 'Contour 12, 2e jrg. no. 6, december 1966', Charlotte Mutsaers, 'Aantal (7) knipsels over Rachels rokje', 'De Revisor, tweede jaargang, nr. 1, maart 1975'.

27 juli 2020

Ik herinner me maar zelden een droom. Van vannacht herinner ik me een droom waarvan ik vind dat die totaal niet bij me past: ik had een Lamborghini gekocht. Een rode; blijkbaar droom ik ook nog eens in kleur.

De doos met uit te zoeken knipsels was helemaal vol. Gisterenavond en vandaag gingen er weer duizenden knipsels door mijn handen. Ze zijn nu op alfabet gesorteerd. Gelukkig verkocht ik de afgelopen dagen ook een paar mapjes knipsels (dan heb ik niet het idee dat ik al dat werk voor niks zit te doen).

4 bestellingen:  H.M. van den Brink, 'Over het water', Jef Geeraerts, 'Gangreen 3 (Het teken van de hond)', boekenlegger 'Carlos Ruiz Zafon, De schaduw van de wind', Ann Rutgers van der Loeff en Miek Dorrestein, 'Die man daar is mijn vader'.

28 juli 2020

We hadden een aantal jaar geleden een Nespresso-koffiemachine. We vonden de cupjes erg duur worden en gingen over op een espresso-machine die de bonen zelf maalde. Dat bleek achteraf in aanschaf, onderhoud en reparatie ook een dure grap te zijn. Bovendien geeft het onderhoud een hoop gedoe. Daarom hebben we besloten de stap terug naar de cupjes te maken. We kochten vandaag een machine voor die cupjes; eentje die ook melk opschuimt , zodat Lidy capuccino kan blijven drinken.

Lidy wilde bij de kringloop kijken of daar een houdertje voor die Nespresso-cupjes te vinden was. Die bleek er voor een paar dubbeltjes te koop te zijn!
We kochten (uiteraard) ook wat boeken:
- Adriaan van Dis, Stadsliefde. Scènes in Parijs
- Stephan Enter, Pastorale
- Hella S. Haasse, Zwanen schieten
- Maarten 't Hart, Mozart en de anderen
- Arnold Jansen op de Haar, Van Jan Cremer tot Herman Koch. Een literaire wandeling door Arnhem
- Ton Koot, En nu Amsterdam in. Zwerftochten langs beschermde monumenten
- Dorinde van Oort, Vrouw in de schaduw
En wat kookboeken:
- Europa's chef-koks presenteren koude voorgerechten
- Sushi. Een klassieke collectie Japanse recepten
- Ferguson, Internationale verrassingen met rijst
- Shehzad Husain en Rafi Fernandez, Gevarieerde Indiase gerechten
- Marije Lambert, De broodmachine
- Mariaane Moonen, Basiskookboek deeg en beslag

29 juli 2020

Martijn gaf Lidy een dvd mee: 'Marina' over de jeugd en het eerste succes van Rocco Granata. Het is wel een aardige film. Het geeft ook een pijnlijke beschrijving van het leven van Italiaanse mijnwerkers in de Belgische mijnstreek. In Nederland werden de Ambonezen gehuisvest in voormalige concentratiekampen. In België ondergingen de Italiaanse mijnwerkers datzelfde lot. Het beeld van de mensheid en van hoe die mensheid dingen organiseert wordt er bij het zien van zo'n film niet persé rooskleuriger op.

Vanwege de corona gaan ook de avondvierdaagsen niet door. Met drie gezinnen liepen Suzanne en Gijs (met Tygo en Dylano en vier andere kinderen) een landelijk georganiseerde (met medaille) vierdaagse in eigen wijk. We stonden met Martijn en een andere opa en oma bij hun eindpunt klaar met wat zakken snoep en extra chocolademedailles.

Ik geloof niet dat ik ooit eerder zoveel boeken verkocht (en voor zoveel geld) als vandaag: 9 bestellingen: Malika Oufkir en Michèle Fitoussi, 'De gevangene', Nop Maas (verzameld en toegelicht door), 'Een pseudo-esthetische zeepbel. Nederlandse reacties op Oscar Wilde; Deel I: 1890-1897', Nop Maas (verzameld en toegelicht door), 'Nagloeiend vuurwerk; Nederlandse reacties op Oscar Wilde; Deel II: 1899-1913', Paul Theroux, 'De grote spoorwegcarrousel', Paul Biegel, 'Laatste verhalen van de eeuw', 'Aantal (41) knipsels van en over A. den Doolaard', 7 x Ernst van Altena,  Anna Jansson, 'Midwinteroffer', Gerrit Achterberg, 'Reiziger doet Golgotha'.

30 juli 2020

Ik heb het al vaker vermeld: net overleden schrijvers verkopen. Ik lees aan het begin van de middag dat Maarten Biesheuvel is overleden. Nu (15.35 uur) heb ik al drie boeken van hem verkocht!

In 'de Volkskrant' staat een positieve recensie van 'Old flowers', de nieuwe cd van Courtney Marie Andrews. Ik heb nooit van haar gehoord, maar word wel nieuwsgierig door deze recensie. Het is inderdaad een prachtalbum. Ik moet aan Linda Ronstadt (op haar best) denken en bij herlezing van de recensie blijkt GK die naam ook te noemen (en ook Emmylou Harris). Van die twee zangeressen heb ik net een afspeellijst op Spotify gemaakt.
Ik ga ook de vier eerde albums van Courtney Marie Andrews beluisteren.

5 bestellingen: Jean de la Fontaine, 'Honderd fabels', J.M.A. Biesheuvel, 'Reis door mijn kamer', J.M.A. Biesheuvel, 'Brommer op zee', J.M.A. Biesheuvel, 'In de bovenkooi', Douglas Keister, 'Stories in stone. A field guide to cemetry's', Robert Wilkins, 'The fireside book of death', 'Museum Boymans Rotterdam, 10 juli - 15 october 1936, Jeroen Bosch, Noordnederlandse primitieven', Pierre Vinken en Lucy Schlüter, 'Pieter Bruegels 'Nestrover' en de mens die de dood tegemoet treedt'.

31 juli 2020

De warmste dag van het jaar. Gelukkig staat er een lekker windje bij.

We barbecueden samen vanavond: Italiaans gemarineerde visspiezen met pastasalade en shaslick met Russisch ei. Daarna nog een beenhammetje, maar daar ging weinig meer van op.

2 bestellingen: Gust Gils, 'Drie partituren',  Sigrid Nunez, 'Naakte slaapster'.