Juli 2021

1 juli 2021

Er was een mailtje van de apotheek: de medicijnen voor Lidy en voor mij voor de komende drie maanden liggen klaar. We haalden ze op met de fiets. Een fietstas vol met drie plastic zakken met daarin negentien dozen medicijnen!

Vorige week las ik in 'Pension Waldidylle' van Gerrit Jan Zwier zijn gedachten over de romantische schilder Caspar David Friedrich. Vandaag blader ik in 'Een man die in de toekomst springt' van Oek de Jong en kom daarin een essay over Friedrich tegen. Ik ken van deze schilder eigenlijk alleen het schilderij 'Der Wanderer über dem Nebelmeer' en dan eigenlijk nog alleen omdat dit werk zo ontzettend veel omslagen van boeken siert. Oek de Jong vertelt uitvoerig over het schilderij 'Der Mönch am Meer', een schilderij dat ook door Zwier werd genoemd.
Friedrich is een intrigerend schilder, vooral door zijn mystieke luchten en landschappen. De mensfiguren zijn meestal heel klein. De 'monnik aan zee' is klein, maar trekt toch alle aandacht naar zich toe.

wandelaar nevelmeer Monnik aan zee
   

6 bestellingen: 6 boekenweekgeschenken, Arthur Japin, 'De zwarte met het witte hart', Toon Tellegen, 'Zoveel was zeker: een keuze uit de verhalen', Michel Angelo, 'Sonnetten', Han G. Hoekstra, 'De dorstige dichter', boekenlegger: 'Vrije tijd? Een boek werkt!'.

2 juli 2021

Nola, de hond van Suzanne, logeert de komende nacht bij ons. Ze is nu net voor de eerste keer loops. Dat wordt gehannes met een broekje, maar dat hoort er dan maar bij. Het is bovendien - onuitgesproken - een klusje voor Lidy.

Lidy maakte nog een keer krielaardappeltjes, witlof en ham in de slowcooker. Het was weer net zo lekker als de eerste keer. Een aanrader!

2 bestellingen: Pieter Langendijk, 'De Wiskunstenaars of 't Gevlugte juffertje', Tama Janowitz, 'Slaves of New York'.

3 juli 2021

We waren vanmiddag op een - in verband met corona lang uitgestelde - housewarming bij de overburen. Ze wonen er alweer tien maanden. Er waren meer mensen uit de straat en het was gezellig. We zaten heerlijk in de tuin, die ze de afgelopen maanden behoorlijk hebben aangepakt. De dierenverblijven van de vorige bewoners zijn afgebroken en er is de eerste tientallen meters achter het huis veel ruimte geschapen, zodat het uitzicht veel vrijer is. Ze hebben ook een mooie vijver laten aanleggen. Ik blijk - alweer heel even geleden - hun dochter in de klas te hebben gehad.

Ik heb de teksten en de gedichten uit 'Zeeland dichtersland' (een deel uit de serie van 'stichting Achterland) aan Schrijversinfo toegevoegd.

3 bestellingen: 'F. Bordewijk - keizerrijk oproep der hoofdstad van weleer', Carl Friedman, 'Twee koffers vol', Evert Blankesteijn, 'brief - geprinte brief (A4, 29-01-1998)'.

4 juli 2021

Ik ben bezig geweest met de Schrijversinfobladzijde over Mathias Kemp. Ik had een handgeschreven envelop van hem uit 1933, de digitale kaartenbak van de Koninklijke Bibliotheek biedt veel bibliografische informatie en het 'Limburgs Literatuur Lexicon' geeft de informatie over zijn leven. De bladzijde is zo goed als af. De 'next page' is die over Marie Koenen.

handschrift Mathias Kemp
handschrift Mathias Kemp

2 bestellingen: '3PAK 2016', Wim Gijsen, 'Daniël'.

5 juli 2021

Vanochtend hadden we op school een presentatie van 'Diataal'. Zij bieden methodeonafhankelijke toetsen voor Nederlands, Engels en wiskunde, om het niveau van je leerlingen te bepalen én om (diagnostisch) te bekijken waar extra uitleg nodig is. Dat laatste is belangrijk, omdat je niet wilt toetsen om het toetsen. Ik zie er zeker mogelijkheden in, maar het gaat de lessen Nederlands wel gedeeltelijk op de kop zetten én er zal dus flink afstemming binnen de sectie nodig zijn.

3 bestellingen:  Mike Riedner, 'Alfa Rome Spider',  Pieter Geenen, 'Zelf problemen maken', Battus, 'Opperlandse taal- & letterkunde'.

6 juli 2021

Ik hoorde vanmorgen op de (wekker)radio een nieuwe betekenis van het woord verloving: de vervanging van naaldbos door loofbos.

Ik surveilleerde vandaag bij de herkansingen van H4 en V4. Er waren toetsen bij van 90 minuten, waarbij leerlingen ook nog recht op verlenging hadden. Dan zit je even.

In het 'Onderwijsblad' staat een artikel over veel te oude onderwijsgebouwen; duur, niet duurzaam en alleen geschikt voor klassikaal lesgeven. In het artikel komt onze oud-rector Bart de Grunt aan het woord. Hij is tegenwoordig bestuurder bij Mijnplein, een schoolbestuur in Salland. Oude gebouwen en weinig geld (want: weinig leerlingen), dan heb je als bestuurder een uitdaging. Bart wordt een paar keer geciteerd en het is duidelijk dat het letterlijke citaten zijn. Bart is zichzelf gebleven; ik hoor het hem zeggen:
- "Gemeente en ouders praten enthousiast over die oude gebouwen: art déco boogje hier, mooie tegeltjes daar, hoge plafonds: het heeft een mooie uitstraling, het zijn prachtige gebouwen. Maar ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs, niet voor gemeentelijke monumenten."
- "Ik zeg weleens: in Salland komt nooit een Elfstedentocht, want wij stoken voor de hele omgeving."

6 bestellingen: David Lewis, 'Kindertaal zonder woorden. Wat uw kind met lichaamstaal wil zeggen', H.R.A. Wessels, 'Buienradar / Radar-meteorologie', 'Albrecht Rodenbach's Keurgedichten, Ingeleid met eene studie door Cyriel Verschaeve', Kader Abdolah, 'Portretten en een oude droom', redactie Time-Life, 'Recepten: In de Franse keuken', Pater H. Wartenbergh, 'De alteratie van Amsterdam', Guido Gezelle, 'Dichtwerken V - Song of Hiawatha'.

7 juli 2021

Vanochtend surveilleerde ik bij de inhaaltoetsen (van de laatste ct-week) van de bovenbouw. Een uurtje of twee. Het waren er niet veel en ik kon - voorzichtig - tussendoor wel wat voor mezelf doen (een mailtje versturen o.i.d.).

Vanmiddag was ik reserve voor de herexamens derde tijdvak. Mijn leidinggevende zei: 'Ik heb je telefoonnummer. Wacht thuis maar af of we je nodig hebben.' Ze heeft niet gebeld. Dat is natuurlijk wel een voordeel van vlak bij school wonen.

We fietsten aan het begin van de avond naar AH en we maakten een rondje door de wijk, terug naar huis, langs de basisschool waar ik lang gewerkt heb en waar ik een jaar geleden nog als invaller een paar keer lesgaf. 'De Grift' is nu gesloopt (niet overal wordt gewerkt in heel oude schoolgebouwen). Van zo'n kale vlakte, waar ik heel veel voetstappen heb liggen, word ik wel een beetje weemoedig. In de zandvlakte is de plek waar het gebouw stond iets verdiept. Je kunt het nog zo aanwijzen: daar was groep zes, daar waren de kleuterklassen ....

Waar 'De Grift' stond

1 bestelling: Leonie Kooiker, 'De heksensteen'.

8 juli 2021

Donderdag is voor mij geen werkdag, maar in de laatste twee schoolweken voor de zomervakantie kan elke dag een werkdag zijn. Van 8.00 tot 9.00 uur konden de leerlingen hun in de ct-week gemaakte toetsen komen inzien. Mijn H4-klas had geen toets in die week, dus ik zat er alleen voor mijn H3-klas en daarvan kwam niemand opdraven. Ik had daar al een beetje op gerekend; ik had wat computerwerk voor Raban meegenomen.
Om elf uur besprak ik samen met mijn co-mentor de overgangsvergadering van aanstaande maandag met de leerlingbegeleider voor. Ze gaan uit onze klas niet allemaal over.

's Middags ben ik nog een keer naar school gefietst. Twee H4-meisjes hadden bij de balie van de administratie een bosje rozen en een doosje Merci voor mij afgegeven. Ik kom maandag pas weer op school, dat is een beetje zonde van die roosjes. Omdat ik er niet was had Jolien de meisjes er een kaartje bij laten schrijven. Op de voorkant staat: 'Wist je dat ...'

kaartje

Bij Op1 laten ze Louis van Gaal nog eens zien, die het Nederlands damesvoetbaleftal toespreekt en daarbij het Nederlands mannenelftal een veeg uit de pan geeft. Wat heel opvallend is, is dat Louis van Gaal daarbij ondertiteld wordt, terwijl hij Nederlands spreekt en best te verstaan is. Wat nog opvallender is, is dat in die ondertiteling zijn taalfouten worden verbeterd! Hij zegt 'die', maar in de ondertiteling staat 'dat'.

1 bestelling: Anke de Vries, 'Fausto Koppie'.

9 juli 2021

Lidy zei dat ik vannacht wild lag te trappen. Toen ze me wakker maakte zei ik iets over palingen. Ik kan me geen droom meer herinneren. Ik herinner me eigenlijk nooit dromen. Ik heb weleens gelezen dat palingen in - in het water gevallen - karkassen van dieren en mensen kruipen en dat ze die karkassen dan van binnenuit leegvreten. Ik vermoed dat ik me in mijn droom niet als een karkas wilde laten behandelen.

Vanochtend vroeg ik bij het ABP - online - mijn pensioen per 1 november aanstaande aan. De berekeningen klopten met die van de vorige keer (en toen heb ik ze gebeld om de juistheid ervan te controleren). Ik weet eigenlijk niet of het ABP dit aan mijn werkgever doorgeeft. Ik zal ook nog wel een ontslagbrief moeten schrijven.

Gisteren had ik, een paarhonderd meter van huis - ineens een lekke achterband. Ik bracht de fiets vanochtend naar de fietsenmaker en ik kon hem aan het eind van de middag alweer ophalen. De binnenband is vervangen. Er zat een klein scheurtje in de binnenband vlakbij het ventiel.

Vanmiddag rondde ik de voorbereiding van de overgangsvergadering af. Ik heb per leerling/bespreekgeval mijn argumenten genoteerd, vaak argumenten om ze toch over te laten gaan. We mogen na dit coronajaar best iets soepeler zijn. Bovendien zijn er 'coronagelden' van het ministerie om volgend schooljaar achterstanden bij te werken. Van mijn 'bespreekgevallen' heb ik vanmiddag ook even de ouders gebeld om ze te melden dat hun zoon of dochter formeel niet over is, dat ik hem of haar ga bespreken en wat ik in de vergadering in ga brengen. Die telefoontjes werden zeer gewaardeerd. Ik heb wel geprobeerd eerlijk te zijn en ik heb er bijgezegd dat ik niets beloof en niet in kan schatten hoe de collega's in de vergadering gaan reageren.

2 bestellingen: 'Aantal (9) knipsels van Clarissa Jacobi', Jeane Carrièr, 'De sperwer van Maheux'.

10 juli 2021

Dylano is vandaag 10 geworden. We vierden het vanmiddag bij ze in de tuin.

Van Job Degenaar verscheen onlangs 'Bijeengezwegen', een bundel haiku's, tanka's en andere (ultra-)korte verzen. Een goede haiku maken is veel moeilijker dan je denkt. Soms worden hele schoolklassen ermee aan het werk gezet en als het aantal lettergrepen klopt, is men al wel tevreden, maar er moet toch eigenlijk ook wel een dichterlijke (natuur)beleving inzitten, of wat in de dichtershandboeken 'een ogenblikervaring' wordt genoemd.
Een in mijn ogen geslaagde haiku van Job Degenaar:

we liepen samen
de zon, ik en mijn schaduw
's nachts was ik alleen

Een haiku telt 5 + 7 + 5 lettergrepen. Een tanka telt er 5 + 7 + 5 + 7 + 7.

3 bestellingen: Maurice Roelants, 'Komen en gaan', Teunis Schol en Eke van Mansvelt, 'Dodenakkers op Terschelling', Wouter Kodde, 'Holendrecht'.

11 juli 2021

Niets in de Staatsloterij.

Wat mij betreft is 'het grote lezen' na de laatste les van vorige week begonnen. Al jaren koop ik boeken die ik graag wil lezen, maar waar ik niet aan toe kom. Er ligt bijvoorbeeld een hele stapel biografieën en ook het drietal dikke boeken van Piet Buijnsters: 'Geschiedenis van het Nederlandse antiquariaat', 'Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie' en 'Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in Belgie (1830-2012)'. Ik ben begonnen aan de eerste van de drie en ik krijg er in de inleiding al van langs:

'Sinds het vertrouwde middenstandsdiploma in 1996 is afgeschaft, kan iedereen zo maar een antiquariaat beginnen. Gevolg: een plotselinge, inmiddels weer verminderde toestroom van beunhazen, vaak afkomstig uit het onderwijs.'

3 bestellingen: Miep Diekmann, 'Het grote boek van Hannes en Kaatje' (2 CD's, voorgelezen door Lot Lohr), Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie (vertalers), 'De korte mantel / een Arturverhaal uit de dertiende eeuw. Gevolgd door De wondermantel', Michael Ende / Annegert Fuchshuber, 'Het Droomvretertje'.

12 juli 2021

Overgangsvergaderingen. Toen ik nog leerlingbegeleider was, was dit zo'n beetje de drukste dag van het hele jaar. Nu hoef ik er alleen voor mijn eigen klassen te zijn. 's Morgens H3 en 's middags H4. Ik begon met de vergadering van mijn mentorklas. Een minuut of vijf voor die vergadering merkte ik dat ik al mijn aantekeningen thuis op tafel had laten liggen. Ik belde Lidy en die wilde ze wel even op school komen afgeven. Ik vroeg aan de balie aan Jolien of zij ze dan naar de vergaderruimte wilde brengen. In mijn gestresstheid zei ik tegen Lidy: 'Gelijk komen en niet eerst naar de wc gaan!' Dat viel bij haar niet helemaal goed.

In H3 mogen de leerlingen maximaal vier onvoldoendepunten hebben (en dan moeten ze ook nog gunstig zijn verdeeld). Met een beroep op de coronatijd en omdat hun onvoldoendes niet zaten in de vakken die ze in H4 gaan doen, kreeg ik twee mentorleerlingen met 6 onvoldoendepunten toch over naar H4. Ik had ook twee leerlingen met acht onvoldoendepunten. Dat was voor de collega's 'een brug te ver', die twee blijven helaas zitten.

Aan het begin van de avond keken we naar de afscheidsmusical van Tygo's groep acht. I.v.m. corona kon er geen publiek bij zijn. We konden met een code de gestreamde musical (via Youtube) op onze eigen televisie bekijken. Ze deden het leuk en voor vaders en moeders (en opa's en oma's) blijft dit toch altijd weer een vertederend gebeuren.

13 juli 2021

Een eindejaars-vergaderdag. 's Ochtends eerst over de invoering van Diataal. Daarna met de sectie Nederlands en 's middags een plenaire vergadering (dus met al het personeel).

's Avonds gingen we met de sectie bij Residence Rhenen eten. Afscheid nemende collega's, nieuwe collega's van volgend schooljaar, invallers: we zaten met dertien man! Omdat ik er geen vertrouwen in had dat we binnen op anderhalve meter konden zitten, zaten we buiten. Onder een grote parasol en na negen uur met de heaters aan. Dat ging prima (ik had een vest meegebracht, maar dat heb ik niet aangetrokken).

Een oud-collega (die dit jaar weer bij ons werkte, nu als invalster) is redacteur van een landelijk bridgeblad. Ze wil in de volgende jaargang (acht afleveringen) graag een vaste column over schilderijen waarop gekaart wordt. Dit als afwisseling tussen de wat 'zwaardere' stukken. Ze vroeg ik of ik er iets voor voelde om die columns te schrijven. Ik denk erover na, maar hoe meer ik erover nadenk, hoe leuker ik het idee ga vinden. Ik heb op google 'schilderij kaartspelers' ingetikt. Er blijkt keuze genoeg te zijn, van realistisch tot abstract en van Gouden Eeuw tot na 2000.

Cézanne - Kaartspelers Doesburg - Kaartspelers
Paul Cézanne - De Kaartspelers Theo van Doesburg - De kaartspelers

Bovenstaande twee schilderijen zijn niet helemaal toevallig gekozen: Het doek van Van Doesburg is direct ontleend aan dat van Cézanne.

3 bestellingen: Karina Schaapman, 'Prentbriefkaart: Het muizenhuis. Sam & Julia. Het grote feest', S. Vestdijk, 'De kellner en de levenden', Isaac Bashevis Singer, 'The Manor'.

14 juli 2021

Een rustige dag. Ik ben wel op school mijn kast op wezen ruimen. Er is binnen de sectie altijd een schreeuwend tekort aan kastruimte. Ik heb nog een hele kast tot mijn beschikking, maar dat is na de vakantie echt niet meer nodig.

Onze huistelefoon hield ermee op. We hebben overwogen verder alleen met onze mobieltjes te gaan werken, maar we zijn vanavond toch bij de Makro een nieuwe set van vier telefoons wezen halen. Verder hebben we ons behoorlijk ingehouden. Onze ervaring is dat we daar makkelijk geld uitgeven. Ik kocht er (o.a.) nog wel een grote zak wat duurdere houtskool. Ik lees namelijk 'overal' dat de goedkope bouwmarkt-houtskool rotzooi is (veel gruis, gemaakt met behulp van bijvoorbeeld benzine).

5 bestellingen: Frans Ruiter en Wilbert Smulders, 'De literaire magneet. Essays over Willem Frederik Hermans en de moderne tijd',  Alexander Poesjkin, 'De kapiteinsdochter', H. Voordewind, 'Peter Kürten, vrouwenmoordenaar', Godfried Bomans, 'Op reis rond de wereld en op Rottumerplaat', Sigmund Freud, 'Het ik en de psychologie der massa'.

15 juli 2021

Vanochtend heb ik mijn ontslagbrief aan de rector overhandigd. De toekenning van mijn pensioen kwam vandaag ook op papier binnen.

Ik was vanochtend op school omdat er voor onze klas één revisievergadering was. Eén zittenblijver gaat naar T4 in plaats van H3 over te doen. Dat is geen 'recht' en zeker geen automatisme, maar als er goede redenen voor zijn, is het wel een mogelijkheid.

Beek a Cake

Vanmiddag kwamen mijn mentorleerlingen hun boeken inleveren en daarna haalden ze bij mij hun rapporten op. Ik koppelde daar maar geen lange preek meer aan. Er waren van ons als mentoren kleine cadeautjes voor de leerlingen en van enkele leerlingen kleine cadeautjes (een zelfgebakken cake met een woordspeling) en briefjes voor ons. Mijn co-mentor had alle leerlingen wat over mij laten opschrijven en had daar een boekje van gemaakt. Heel attent van haar om daar in deze drukke laatste weken ook nog werk van te maken. Ze liet de leerlingen vijf vragen beantwoorden. Ik noteer ze hieronder, met steeds een paar antwoorden van leerlingen:

Waar ken je meneer Beek van?
- school / stadsdichter
- Van school & de Vuurvlinder

Wat heb je geleerd van hem?
- Dat je altijd even rustig je tijd moet pakken en niet overhaast te wezen.
- Hoe ingewikkeld Nederlands kan zijn.
- Dat het leven kut is.
- Hoe verzamelaars verzamelen.
- Natuurlijk heb ik van alles over het vak Nederlands geleerd, maar nu weet ik ook dat u een grote fan bent van C. Buddingh', mét appelstrof en een k van Kees!
- De nevenschikkende voegwoorden en/maar/want/of.

Waarvoor wil jij hem bedanken?
- Voor alle leuke lessen. En de gezellige praatjes tijdens de lessen!
- Mij helpen met overgaan en alles en zoveel tijd/moeite erin stoppen.
- Ik wil u graag bedanken voor het beste willen voor een leerling en natuurlijk voor alle lessen, waar ik nooit met tegenzin heen ging!
- Voor zijn lessen en uitleg, want na dit jaar snap ik Nederlands een stuk beter.

Bedenk hier zelf een gedicht:

Rijmen is niet mijn sterkste punt,
maar is iets wat u goed kunt.

het is geen uitprinten maar afdrukken
dat is iets dat u ons altijd wou benadrukken
maar dat wil nog vaak mislukken

Wat wens je meneer Beek toe?
- Een fijn pensioen, dat u nog veel boeken mag lezen en uw verzamelingen nog goed mag uitbreiden.
- Nog een leuk leven, en dat u uw vrouw niet te veel irriteert ;)

Een paar opmerkingen over het bovenstaande: Waarschijnlijk had ik mijn C. Buddingh'-verhaal net gehouden toen ze deze vragen beantwoordden, want dat komt heel vaak terug. 'Het leven is kut' verwijst ongetwijfeld naar de teksten van Jeroen van Merwijk, die ik n.a.v. zijn overlijden heb voorgelezen. En ik heb ze wel eens verteld dat ik thuis ook veel opmerkingen over taal maak en dat mijn vrouw dat wel eens zat is.

2 bestellingen: Evert de Vries, 'De kleine waarheid in beeld', Sybren Polet, 'Mannekino '.

16 juli 2021

Een laatste vergadering. We namen afscheid van collega's, de rector keek achteruit en vooruit en er was een (prima verzorgde) gezamenlijke lunch.

1 bestelling: Bertus  Aafjes, 'Het gevecht met de muze (verzamelde gedichten)'.

17 juli 2021

Een heerlijk rustige eerste vakantiedag. We kwamen laat uit bed, lazen de kranten, rommelden wat in de tuin (de bolcourgette bloeit!), keken naar de Tour de France.

bolcourgettebloem

Nieuw op Schrijversinfo: Marie Kessels.

1 bestelling: Reinier van Genderen Stort, 'Helene Marveil', ' Aantal (43) knipsels van en over Theo van Gogh'.

18 juli 2021

In de afgelopen week voelde ik mijn linkerknie als ik de trap opliep. Nu voel ik hem ook als ik stil zit of lig. Even in de gaten houden.

De gedichten uit 'De geur van ieder seizoen. De mooiste gedichten over de jaargetijden' (2003) zijn genoteerd op Schrijversinfo.

Het was een roerig gezelschap dat mijn verjaardag vierde,
ik was er zelf ook.

(A.L. Snijders, Tat Tvam Asi, blz. 185)

6 bestellingen: 'Gelderland, literaire reis langs het water', Henk van Zuiden (samengesteld door), 'Gedichten voor het hart / troostende woorden uit de Nederlandse en Vlaamse poezie', Jaap Bakker (samenstelling), 'Pluche. De mooiste liedteksten', Hans Warren en Mario Molegraaf, 'Ik heb alleen woorden / de honderd meest troostrijke gedichten over afscheid en rouw uit de Nederlandse poezie', Brahan Narama (samensteller), Ernst van Altena (samenstelling), 'Op een pad van briefpapier / Brieven in de poëzie', Guus Vleugel (bijeengebracht en ingeleid door), 'Zij kon het lonken niet laten', 'Landelijke verzen', Robert-Henk Zuidinga (samengesteld door), 'De 200 bekendste, mooiste, tederste, leukste sonnetten', Harriet Freezer / Toon Kortooms / Jeroen Krabbé e.v.a., 'De E.C.I, is jarig. Maak er 'n feest van. Recepten en tips voor tientallen feestdagen door vele bekend persoonlijkheden', Geert Mak, 'De brug' (3x), Ngaio Marsh, 'De dood van de oude dwaas',  C. Vos, 'handgeschreven prentbriefkaart (uitTunis) aan J. Uitman (redactiesecretaris 'De Gemeenschap') + huwelijkskaart C. Vos en Netty Hofland (09-02-1933)', Hartley Howard, 'De afrekening', 'Aantal (14) knipsels over Dola de Jong'.

19 juli 2021

Vanochtend zijn we in de voortuin aan het snoeien geweest. Overmorgen wordt de bruine kliko opgehaald. Lidy heeft dan graag dat die vol is.

Ik heb voor volgende week een afspraak voor Lidy en mij gemaakt om bloed te prikken. Ze willen tegenwoordig dat je dat online doet, maar dan kun je het niet voor twee mensen tegelijk doen. Daarom deed ik het telefonisch. Dat telefonisch doen wordt actief ontmoedigd: je moet je eerst door allerlei keuzemenu's heenwerken en vervolgens moet je een hele tijd wachten.

Vanmiddag ben ik verder gegaan met het verven van mijn 'minibieb'-kastje. Daar was ik al eerder mee begonnen, maar het werk lag al een poosje stil.

Het ANP maakt dezelfde taalfout als veel van mijn leerlingen. Vooruitlopend op de Olympische Spelen melden ze ons: ''Bodybuilder' Bouwmeester past olympische kleding niet.' Dat moet natuurlijk andersom: Die kleren passen haar niet! Nu staat er dat ze weigert ze te passen.

Vorige week vrijdag namen we afscheid van collega's. In december ben ik daarvoor zelf aan de beurt. Ik las vanavond 'Vervlogen jaren' van L.H. Wiener. Een bibliofiele uitgave in honderd exemplaren. Als ik dat nou eens voorlees bij mijn afscheid? Dan kan ik zeggen dat ik een heel boek voor ga lezen. Daar schrikken ze van en dan blijkt het maar tweeënhalf keer een half A4'tje te zijn. Op de tweede bladzijde staat (het is echt geen lange tekst; dit is vrijwel de volledige tweede bladzijde):

Mijn onderwijsverleden. Vervlogen jaren, veertig in getal, die ik misschien anders had moeten besteden. Veertig jaar onderwijs, een leven geregeerd door rinkelende bellen, door de energie vretende noodzaak om orde te houden, door het slappe gelul tijdens duizenden vergaderingen, door onbegrip of onwil, door steeds nieuwe nota's en brochures, uitgegeven door stoethaspelende staatssecretarissen en ministers, die de een na de ander het Ministerie van Onderwijs uit hadden moeten worden geranseld, met hun onophoudelijke vernieuwingen gepresenteerd als verbeteringen, die later weer werden teruggedraaid of bijgesteld: "Het nieuwe leren", "De tweede fase", "Het leren leren", "Het studiehuis", het steunmuurloze studiehuis. Het woord school voldeed niet meer, evenmin als het woord huiswerk, dat werd vervangen door de benaming "studielast", alleen al in de klank en de gevoelswaarde van dit woord een volkomen foutieve term. En dan de leraar, die ook niet meer bestond, die een "taakdrager" was geworden. Godbetert. Tot het me teveel werd en ik weigerde nog langer "mee te denken."

Negatief, maar niet onwaar! Dan kan ik daarna uit mijn eenenveertig jaar wat grappige anekdotes en feitjes naar voren brengen, om de collega's duidelijk te maken dat ik het in 'mijn' eenenveertig jaar echt wel naar mijn zin heb gehad.

4 bestellingen: Jan van 't Hof / Marinus Kooiman / Taeke Stol, 'Veenendaal geschiedenis en architectuur', W. van Opzeeland (eindredactie), 'Mysteries van het Onverklaarbare', 'Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Marelle Boersma, 'De Babymakelaar'.

20 juli 2021

'In Europa' van Geert Mak verscheen in maart 2004 in één dik deel. Ik heb de twaalfde druk uit februari 2003; gebonden, met leeslint, in twee delen, in een kartonnen box. Het eerste deel heb ik nu uit: 575 bladzijden leren en genieten en nog 712 bladzijden in deel 2 voor de boeg. Dat is niet helemaal waar, want beide delen sluiten af met pakweg 75 bladzijden noten en register. Ik kocht het boek in een kringloopcentrum. Ongelezen, want de leeslinten zaten nog netjes om een paar bladzijden gevouwen.

'de Volkskrant' heeft in het zomermagazine van dit jaar een serie 'ommetjes', een route ergens in Nederland voor de liefhebbers van kunst, cultuur en natuur. Met als extraatje online een routekaart en een audiotour. Afgelopen weekend was er een fietsroute van 12 kilometer rond Greonterp, waar Gerard Reve van 1964 tot 1971 woonde. Op bladzijde 42 van het magazine staat in een zwarte tekstballon 'Na zeven jaar verkoopt Reve het huis en vertrekt hij naar Frankrijk'. Dat is wel erg kort door de bocht, denk ik, want hij heeft daarna toch echt ruim een jaar aan de Boslaan in Veenendaal gewoond en daarna nog een tijdje in Weert. Die kopjes en tekstballonnen mogen blijkbaar niet te lang zijn, want de schrijver (Sander Groen) weet echt beter. Op bladzijde 41 staat in de tekst: Na zeven jaar verkoopt Reve het huis voor 45.000 gulden en via Veenendaal en Weert vertrekt hij naar Frankrijk.

Bij Welkoop kochten we twee voedertonnen om de houtskool en de briketten - droog - in te bewaren. Ik ben een tijdje geleden op Facebook 'lid' geworden van twee barbecuegroepen. Veel gesnoef met grote buitenkeukens en veel kleinerende opmerkingen naar 'gewone barbecuërs', maar af en toe ook bruikbare tips, waaronder deze.

We liepen aan de overkant even bij de kringloop binnen. Daar was nu een actie: vierde boek gratis. Ik kocht:
- Aaf Brandt Corstius, Eindelijk 40
- Remco Campert, Een liefde in Parijs
- Jan Cremer, Sirenen
- Ischa Meijer, De interviewer
- Alexander Münninghoff, De stamhouder. Een familiekroniek
- Adriaan Venema, Het dilemma
- Thomas Verbogt, Als je de stilte ziet
- Dimitri Verhulst, De laatste liefde van mijn moeder

Bij Welkoop stonden de voedertonnen naast de dierenvoeders (logisch). Kattenvoer, hondenvoer, vogelvoer. Er was een rekje waar 'kauwen' boven stond. Ik dacht: 'Vogels voeren, ok, maar wie gaat er kauwen voeren?' Niemand dus, want het bleek om hondenvoer te gaan waar de beesten flink op moeten kauwen.

Een brief van de gemeente- en waterschapsbelastingen op de deurmat. Of we maar even ruim driehonderd euro over willen maken. Dat is geen bedragje meer. De brief is verstuurd op 31 juli 2021. En dan zeggen ze nog dat de post niet meer snel bezorgd wordt! Nou ja, je zult in Limburg wonen, de hele dag bezig zijn geweest met modder uit je huis vegen en dan zo'n brief op je deurmat vinden!

2 bestellingen: André Barbault, 'Dat bent u. Waterman Aquarius', 'Hollands maandblad 378, mei 1979, 21e jaargang'.

21 juli 2021

Vanmiddag kreeg ik in de Westerkerk mijn twee coronaprik. Eindelijk. Op het journaal zeiden ze: 'Met Astrazeneca wordt in Nederland niet meer geprikt'. Nou, wel dus.

Bij de ingang van die kerk staat ook al een minibieb. Veel, maar niet uitsluitend, religieuze boeken. Ik nam er 'Een royale portie meeuwen' van Sylvia Witteman uit mee (in nieuwstaat). Ze hadden er ook een stapeltje eigen boekenleggers in liggen. Deze minibieb heet 'Buurtbieb Westerkerk'.

Sterke werkwoorden worden langzaamaan zwak. Vanavond is de voetbalwedstrijd PSV-Galatasaray op televisie. Op het moment dat PSV met 3-1 voor staat, is er een aanval die door Galatasaray succesvol verdedigd wordt. De verslaggever zegt: 'Het gevaar is bezweerd.' Daar zou ik toch echt 'bezworen' hebben gezegd.

3 bestellingen: J. Klatter, 'Groot Bronswijk 1873-1973. Haven van behoud op het Noorderf', Ronald Westerbeek, 'Kaj', Louis de Bourbon, 'Voor haar alleen'.

22 juli 2021

Geen last van de prik.

We dronken vanavond koffie bij Suzanne. Ze veranderen deze zomervakantie hun kamer. De nieuwe stoelen zijn er, de nieuwe tafel volgt, de buffetkast is geverfd, er hangt een vinyldoek achter de tafel (met een schotse hooglander erop). We wijdden de nieuwe stoelen in met drie potjes 'Kezen'.

4 bestellingen: Herman Koch, 'Het diner',  Peter Wohlleben, 'Het innerlijk leven van dieren - voorpublicatie', Armando, 'Krijgsgewoel', R.L.K. Fokkema, 'Varianten bij Achterberg. Deel II commentaar'.

23 juli 2021

De gedichten uit 'Dichters over dichters' (1986) heb ik op Schrijversinfo vermeld.

Bij de Makro kocht ik onlangs een zak houtskool van restaurantkwaliteit. Bij Welkoop kocht ik deze week een voederton om dat houtskool droog in te bewaren. Nu was het tijd om die houtskool eens uit te proberen. Het brandt snel, rookt niet en geeft veel meer warmte dan ik verwachtte. Prima spul, je moet het alleen even leren gebruiken.

Een 'bedankmail' uit Amerika. Altijd leuk: 'Thank you for posting some of the most thorough information I have yet found about the Dutch poet Gerard den Brabander. I am a librarian at the San Francisco Public Library, working to increase our collection of clandestine literature in our wit & humor collection, and have accumulated several Dutch publications. And now, Brabander’s work.'

1 bestelling: 'Contour 10, 2e jrg. no. 4, september 1966, themanummer: Suriname'.

24 juli 2021

Eigenlijk is liefde altijd onbezonnen, dat is het mooie ervan.
Maar als het besef te laat komt, is bijsturen niet altijd mogelijk.

(A.L. Snijders, Tat Tvam Asi, blz. 293)

Van bovenstaand citaat had ik de tweede regel ook weg kunnen laten. Ik kan niet beslissen of ik hem dan net wel of net niet mooier vind. Op die bladzijde 293 staat de eerste tikfout die ik bij Snijders tegenkom. Er staat abusievelijk nog een keer 'is' in die tweede zin; achter bijsturen staat óók 'is'. Jammer, jammer. Nu hij overleden is, valt in deze bundeling van zijn zkv's extra zijn 'ouder worden' op: hij herhaalt zaken, geeft aan dingen niet meer te doen (een tractor staat al jaren ongebruikt in de schuur en wordt verkocht). Aftakeling wil ik het niet noemen, maar écht oud worden toch wel.

Vanavond was ik op Catawiki de hoogste bieder op een kavel met zes bibliofiele uitgaven van het werk van A.L. Snijders!

3 bestellingen: Frits van Dixhoorn, 'Als het circus komt', 'Platenatlas aardrijkskunde I (Nederland/Indonesië/Suriname/Ned. Antillen)', Jan Brokken, 'Mijn kleine waanzin'.

25 juli 2021

Ik ben het boekenkastje achter de eettafel aan het opruimen. Er staan nogal wat boeken in die ergens anders horen te staan. Verder is er een plankje met boeken waarmee ik aan het werk ben gegaan, maar dat werk is ooit halverwege blijven liggen. De kookboeken die erin staan zet ik te koop.

1 bestelling: Arthur Frommer, 'Surprising Amsterdam'.

6 juli 2021

Vanochtend lieten we bloed prikken (nuchter). De prikster moest bij mij (ook in mijn linkerarm) even naar een ader zoeken, maar gelukkig lukte het zonder 'gewroet'. Collega Gerard kwam ook bloed laten prikken; je ontloopt elkaar in een dorp niet.

De gedichten en teksten uit 'Voor wie dit leest. Proza en poëzie van 1920 tot heden' (1962) zijn op Schrijversinfo vermeld.

De beukhaag is nu ook aan de kant van de buren gesnoeid.

2 bestellingen: Boudewijn Büch, 'Steeds verder weg', Gerard Kornelis van het Reve, 'Vier Pleidooien'.

27 juli 2021

De bij Karwei bestelde binnendeur werd vandaag gebracht. De afspraak was dat dat op 7 september zou gebeuren! Er was gisteren een mailtje dat hij vanmiddag bezorgd zou worden. Je zult op vakantie zijn! We gaan er verder maar niet over zeuren.

Ik heb hoofdpijn boven mijn linkeroog; dat zal toch niet alsnog een reactie op de coronaprik zijn?

De bibliofiele zkv's van A.L. Snijders, waarop ik zondag bij Catawiki de hoogste bieder was, waren er vandaag al:

 

Snijders bibliofiel

Op 24 juli had ik het over het gegeven dat er tikfouten in 'Tat Tvam Asi zitten en over het oud worden van A.L. Snijders. Op bladzijde 328 kom ik nog zo'n tikfout tegen: 'dan' waar het 'dat' moet zijn. En op bladzijde 345 schrijft hij: 'ik zei hem vooral niet te zeker te zijn van het antwoord, want ik ben nogal vergeetachtig aan het worden.' Op bladzijde 346 mist het woord 'dag'.

Ik mailde met Lidewijde Paris. Gisterenavond was ze deelnemer aan 'De slimste mens'. De mailwisseling ging over wat anders, maar ik zette in een PS: 'Jammer dat je deelname aan 'De slimste mens' tot één keer beperkt bleef.' Ze krijgt er blijkbaar veel reacties op, want ze reageerde (o.a.) met: 'Jemig, iedereen kijkt naar dat programma.'

2 bestellingen: 'Literatuur 98/5, tijdschrift over Nederlandse letterkunde', D.A.M. Binnendijk, 'Prisma bloemlezng uit de Nederlandsche poëzie na 1918'.

28 juli 2021

Het is raar zomerweer; zon en regen wisselen elkaar in rap tempo af. We gingen op de fiets naar de drogist op het Bruïneplein en waren nét voor een enorme stortbui weer binnen.

We wisten de vliegen de afgelopen periode aardig uit de kliko te houden, maar nu is het toch weer mis gegaan. Duizenden maden.

5 bestellingen: Patrizio Canaponi (= A.F.Th. vander Heijden), 'De draaideur', 10 x 'De Revisor', Carlos Ruiz Zafón, 'Gaudí in Manhattan', 'Bzzlletin 259, themanummer: Duo's', 'Spektator. Tijdschrift voor neerlandistiek, jaargang 12, nummer 5, 1982-1983, maart', Hans Peter Richter, 'Hij was mijn buurjongen'.

29 juli 2021

De buitenkant van mijn minibieb staat twee keer in de grondverf. Nu de binnenkant nog een tweede keer.

4 bestellingen: Ed. Hoornik, 'Geboorte gevolgd door Mattheus', René Stoute, 'Uit het achterland', Augusta de Wit, 'Orpheus in de dessa', J.A. Alberdingk Thijm (naverteld door), 'De vier heemskinderen'.

30 juli 2021

De televisie in de kamer gaf geen beeld meer. Er verscheen wel een boodschap. We moesten een andere poort in het modem gebruiken en de boel opnieuw opstaren en als dat niet werkte, moesten we de klantenservice van T-Mobile bellen. Het werkte (natuurlijk) niet. Vanochtend belde ik ruim een uur met die klantenservice. Ik stond maar heel kort in de wacht en daarna trof ik een jongedame die me heel rustig leidde bij het uitzoeken wat er aan de hand was. We sloten dingen één voor één uit door ze aan en uit te zetten of te vervangen (kabeltjes). Het leek 'nergens' aan te liggen, tot we bij een kastje kwamen dat er door de monteur van (destijds) Vodaphone was neergezet. Hij zag het niet zitten om alle kabels die het televisiesignaal doorgeven te vervangen en plaatste daarom een kastje in de meterkast dat het digitale glasvezelsignaal omzet in een analoog coaxsignaal. Voor elke televisie staat dan weer zo'n kastje dat het signaal weer digitaal maakt. Toen ik het kastje van de slaapkamer in de woonkamer aansloot, deed de televisie het weer! Ik heb online een nieuw kastje besteld. Dat gaf ook nog even gedoe, want het 'oude' kastje bleek niet meer leverbaar. Gelukkig was een site waarop aangegeven werd wat goede alternatieven waren.

1 bestelling: 'De Gids, nr. 2, februari 1998'.

31 juli 2021

De recensent van 'de Volkskrant' is enthousiast over 'For free' het nieuwe album van David Crosby. Ik beluisterde het album op Spotify en deel zijn enthousiasme! Het entousiasme van mij geldt overigens ook de andere studioalbums die hij in de laatste paar jaar maakte. Ik kende ze niet, maar ik ga er de komende week zeker een afspeellijstje van maken.

Gisteren en eergisteren kocht ik vier boeken bij Van Kooten (er moesten er twee besteld worden):
- Koos van Zomeren, Aan de dijk (Van Zomeren schrijft nog één keer over Herwijnen)
- Nicolien Mizee, Hoog en laag springen (het vierde boek met 'faxen aan Ger')
- Het Heen- en Weerschap, Het wel en wee van Drs. P (het nieuwe jaar- en bewaarboek over Drs. P)
- Kees Klok, Van chagrijn worden de leukste gezichten lelijk (Literair dagboek 1984-1986)
Op 20 juni schreef ik al dat ik die eerste drie wilde hebben/lezen.
Het boek van Koos van Zomeren kon ik in de winkel niet vinden. Het boek lag niet bij literatuur, maar bij fotoboeken. Daar zocht ik het niet.

Tat Tvam Asi' is, omdat A.L. Snijders bijna dagelijks over zijn leven schrijft, ook een dagboekachtig tijdsdocument en daarom ook een coronatijd-document. Soms noemt hij de pandemie met name, soms ook niet:

Langs het pad achter mijn huis loopt elke dag een familie met jonge kinderen naar het bos. De kinderen gaan niet naar school, zoals iedereen weet. Ze maken met hun ouders in het bos een grote hut van dood hout. Ze hebben er bordjes bij gezet waarmee ze vragen de hut niet te vernielen, het betreft hier een onderwijsproject. (blz. 402)

5 bestellingen: Hafid Bouazza, 'Momo', Daan Zonderland, 'De kok van Mariënbad', De achttien, 'Aanvaardt elkander', 'Literatuur 84/6, tijdschrift over Nederlandse letterkunde', 'Hollands maandblad 621/622, augustus/september 1999, 41e jaargang'.